Cartoon series jaren 80

AVONTUREN VAN TOM SAWYER DE (1980)

De avonturen van Tom Sawyer You TubeDe avonturen van Tom Sawyer was een Japanse animeserie gebaseerd op het boek The Adventures of Tom Sawyer van Mark Twain. De serie werd in opdracht van het productiehuis Nippon Animation gemaakt in 1980. Er zijn 49 afleveringen gemaakt van ieder 26 minuten. De realisatie was in handen van Hiroshi Saitô. Voor het scenario waren Akira Miyazaki, Yoshio Tomita en Takeshi Shise verantwoordelijk. Taizaburo Abe verzorgde de decors en Katsuhisa Hattori de muziek. In Nederland werd de serie uitgezonden door de Evangelische Omroep. Tom Sawyer woont in een klein dorpje aan de Mississippi in Amerika. Omdat zijn ouders zijn overleden, woont hij samen met zijn jongere broertje Sid bij zijn tante Polly en haar dochter. Tom heeft een hart van goud, maar heeft niet altijd zin om zich netjes te gedragen. Hij overslaapt zich veel en is een echte lastpak op school want hij gaat er nu eenmaal niet graag naartoe.Gelukkig heeft hij zijn beste vriend Huckleberry Finn die ook weeskind is en waarvan men zegt dat het een landloper is. Samen met hem steekt hij heel wat kattekwaad uit en beleeft hij de spannendste avonturen.

BELFY EN LILLIBIT (1983-1984)

Belfy en Lillibit, in het Japans Mori no yoki na kobitotachi Belfy to Lilibit, is een Japanse tekenfilm(serie) voor de jeugd uit 1980 en is geschreven door Shigeru Yanagawa en Tomoyuki Miyata. De tekenfilmserie Belfy en Lillibit werd in opdracht van het productiehuis Tatsunoko gemaakt. In totaal waren er 26 afleveringen gemaakt. In Nederland kreeg men de Nederlands gesproken versie voorgeschoteld. Jody Pijper heeft de titelsong ingezongen. De serie was op de KRO te zien (als Belfy en Lillibit) (25 april 1983 – 27 februari 1984) en in België op BRT1 (als Belfi en Lillibit). Maria Lindes verzorgde de stem van Belfy en Trudy Libosan sprak de stem in van Lillibit. In de jaren negentig werd de serie opnieuw bewerkt voor de Nederlandse televisie. Toen de serie in de jaren negentig opnieuw werd uitgezonden door Fox Kids (1999-2000) en Telekids (1994), werden de namen iets aangepast. Het duidelijkste was natuurlijk de titel, deze was ‘Belfy en Lillibit’ en was nu ineens ‘The Littl’ Bits’. Daarnaast waren er ook een paar karakternamen aangepast. Zo was het blonde meisje Belfy(i) nu Lillibit en het bruinharige jongetje Lillibit nu Willybit. Ook werden er in deze versie andere stemmen gebruikt, waaronder die van Paul Groot en Fred Meijer, en werd er tevens een andere introsong gebruikt. Het verschil: in de jaren tachtig werd de serie geimporteerd vanuit Japan (met de originele Japanse muziek en bewerkt vanaf de Japanse scripts) via waarschijnlijk een andere Europees land (tussenstation), en in de jaren negentig via Amerika met nieuwe muziek van Amerikaanse bodem en scripts aangepast voor de Amerikaanse cultuur, met bijvoorbeeld namen als Lillibit, Willybit, Snagglebit en Elderbit; oftewel: de Littl’ Bits. In beide versies werd de serie uitgezonden met een Nederlandstalige vocale leader, waarvan het in beide gevallen naar het Nederlands vertaalde bewerkingen van ondere andere de Amerikaanse versie (bij The Littl’ Bits) betrof.  Het verhaal gaat er over dat ergens in een groot magisch woud  de elfenjongen Lillibit en het elfenmeisje Belfi samen met hun dwergenvolk “de Fanits” aan de voet van de hoge bergen. Napo (te herkennen aan de blauwe muts) is de zoon van de burgemeester. Samen beleven ze vele avonturen.

BLUFFERS DE (1985-1986)

De kinderserie gecreëerd door Frank Fehmers naar een idee van  Gene Deitch, de Bluffers gaat over het land Bluffonië waar de bluffers wonen.De Bluffers zijn een stel dieren zijn die het steeds maar weer moeten opnemen tegen de boef en een steenrijke en oppermachtige heerser Clandestino. Clandestiro tiranniseert hun land Bluffonië. Hij tast het milieu aan door alle bomen te kappen en schiet voor de grap zijn hond Glum af met een kanon. Zijn trouwe bediende is de robot Mr. Silicone.Om hun bossen te redden, zinnen de Bluffers op actie. Hun leider is Zip, de blauwe eekhoorn, die iets moois heeft met Bloesem, de roze muis. Maar alle plannen worden eerst voorgelegd aan Zok, de uil, die bladerend in een telefoonboek de wijsheid in pacht heeft.

BOES BOES (1987-1988)

Boes was een Nederlandse cartoon die in 1980 door Wil Raymakers en Thijs Wilms werd bedacht. Er werd van 1987 tot 1988 ook een Japanse tekenfilmserie rond het personage gemaakt. Boes is een oer-Hollandse os op klompen die heel wat te stellen heeft met de dieren die op en om zijn boerderij wonen. Dit zijn onder andere de niet al te slimme hond Saffie, de schildpad Dolly die geregeld haar schild verliest, Shampoo de gorilla en TumTum de olifant. In totaal zijn van de serie 104 (52 dubbele) afleveringen verschenen, in eerste instantie uitgezonden door de VARA tussen 6 oktober 1988 en 29 december 1990. Later zijn deze afleveringen veelvuldig door andere zenders herhaald. Het titelied werd gezongen door Jody Pijper en de stem van Boes werd ingesproken door Guido Jonckers.

C.O.P.S. (1988)

COPS You TubeC.O.P.S. is een Amerikaanse tekenfilmserie, ontwikkeld door Hasbro, uit 1988. De serie werd voor het eerst in 1990 uitgezonden in Nederland door RTL-Véronique.In 2020 wordt de fictieve stad Empire City geteisterd door criminelen van de Big Boss. De gewone politie zit met de handen in het haar want zij kunnen niet op tegen Big Boss en zijn georganiseerde bende van criminelen. Om Empire City te redden van Big Boss en zijn bende wordt de speciale organisatie C.O.P.S. opgericht. C.O.P.S. staat voor: Central Organization of Police Specialists. Voordat ze ten strijde trekken hebben ze een yell (“It’s crime fighting time!”)De serie heeft ook een echt einde. In alle afleveringen worden de mannen van Big Boss opgepakt, maar de Big Man himself blijft altijd buiten schot. In de laatste aflevering wordt echter ook Big Boss opgepakt en lijkt de strijd in Empire City beëindigd.

DAVID DE KABOUTER (1985)

David de Kabouter You TubeDavid de Kabouter is een oorspronkelijk Spaanse tekenfilmserie (originele titel: David, el gnomo), gebaseerd op de kabouterboeken van Rien Poortvliet (illustraties) en Wil Huygen (verhaal). Het was een productie in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. De eerste twee seizoenen van de tekenfilmserie gingen over de avonturen van Dokter David en zijn vrouw Lisa. In het derde seizoen kreeg Rechter David de hoofdrol, altijd vergezeld door zijn rechterhand Daan. De tekenfilmserie kwam van oorsprong uit Spanje onder de naam “David, el gnomo”. Het werd gemaakt in opdracht van BRB International in het productiejaar 1985, met als producenten José Luis Rodríguez en José Manuel Iglesias. Er zijn 52 afleveringen gemaakt. De Nederlandse versie werd vanaf 1988 uitgezonden door BRT1, AVRO en Kindernet. De Nederlandse vertaling en bewerking deed Eelco Zwart. De regie was in handen van Hero Muller. Vanaf 4 april 2011 is de Nederlandse versie van David de Kabouter weer te zien op Kindernet. De Nederlandse stem voor David werd ingesproken door Dick Poons, de stem van Lisa door Hetty Hagens. In het derde seizoen “De Oproep der Kabouters”, werd de hoofdpersoon de neef van David, die ook David heette en rechter was. De stem van deze David werd ingesproken door Hero Muller, die ook de regisseur van de nasynchronisatie was. Andere stemmen werden gedaan door Anneke Bakker, Cil van den Broek, Ket van der Brugge, Jos van der Burgt, Jon van Eerd, Lasca ten Kate, Bas Kuyper, Nico Leenders, Jaap Poelgeest, Joeri Prinsenberg, Paul van Schalk, Petra Schmidt, Hans Simonis, Janine Stipetic, Karin de Vries, Cees van Zijtveld en nog vele andere stemacteurs. David de Kabouter werd regelmatig door Ketnet herhaald. De titelsong is gezongen door Dick Poons.

 DOCTOR SNUGGLES (1979-1980)

Doctor Snuggles is een Britse tekenfilmserie. Het werd bedacht door de Britse schrijver Jeffrey O’Kelly in 1966. De tekenfilm kwam op de televisie in 1979 en werd geproduceerd door de Nederlandse maatschappij Polyscope. Er zijn slechts 13 afleveringen van 25 minuten gemaakt, die door de AVRO in 65 delen van 5 minuten zijn uitgezonden van 1979 t/m 1981. In 1983 is de serie herhaald, maar dan in de oorspronkelijke 13 delen. De stem Doctor Snuggles werd ingesproken door Peter Ustinov in de originele serie. In de Nederlandse bewerking werd de stem door Jules Croiset vertolkt.De eerste zes afleveringen zijn geschreven door Richard Carpenter. Douglas Adams en John Lloydhebben aflevering 7 en 12 geschreven, Loek Kessels aflevering 9. De overige afleveringen zijn van de hand van Paul Halas. Doctor Snuggles is een altijd opgewekt heertje en woont in een magisch land waar de dieren en diverse voorwerpen kunnen praten. Hij is uitvinder van de meest gekke dingen zoals de raket ‘De Ruimte-plof-plof’. Hij kan zich supersnel verplaatsen door het land met een andere gekke uitvinding, ‘Pluutje’. Pluutje ziet eruit als een gewone paraplu maar hij kan nog veel meer dan zijn baasje beschermen tegen de regen. Pluutje kan springen, vliegen en heeft nog heel veel andere mogelijkheden ingebouwd gekregen door Doctor Snuggles.Dennis de das en de kleine muis Nobby zijn de twee trouwe assistenten van Doctor Snuggles. Samen met hen maakt hij er meer dan eens een echte bende van in de levende multifunctionele schuur, ‘Krikkety Krak’, waar hij zijn uitvindingen bedenkt. Ook een handige uitvinding die hij gemaakt heeft de ‘Wie-wat-waar’ machine. Hiermee kan hij overal ter wereld kijken wat er gebeurt, en kan hij voorspellingen raadplegen. Een grote ergernis van zijn oude huishoudster Juf Netjes is dat ze rommel haat. Om haar te helpen met het vele schoonmaakwerk bouwt Doctor Snuggles een robot, die de naam Mathilda Blikvanger krijgt.Het is algemeen geweten dat Doctor Snuggles altijd klaarstaat om dieren en mensen te helpen. Hij heeft daarvoor ook de hulp van de Kosmokat, een wezen van een andere planeet dat met zijn vooruitziende blik heel wat raadsels kan oplossen. Hij woont bij de aardige Oma Troetel, die een kattenziekenhuis heeft.Doctor Snuggles heeft ook een vriend, Ome Bill de wereldreiziger, die op de bodem van de zee woont in een zelfgebouwde onderzeeër, ‘De Diepzeekreeft’.Soms is er ook een probleem op een andere planeet of ligt een probleem op Aarde aan ruimtewezens en dan gaan Doctor Snuggles, Dennis en Nobby op reis met de Ruimte-plof-plof. Tijdens een van die reizen leren ze Bobbel, de sproetekameel kennen die op de Lavendelplaneet woont met zijn drie Lavendelschapen.Doctor Snuggels heeft overal veel vrienden maar hij heeft ook een rivaal. Professor Emerald is een tovenaar die het land wil veroveren en vaak ruzie zoekt met Doctor Snuggles. Ook Willie, de verschrikkelijke vos en zijn kompaan Charlie de rat durven de goede daden van Doctor Snuggles wel eens te dwarsbomen.Doctor Snuggels laat het echter niet aan zijn hart komen en blijft zijn vrolijke, aardige, optimistische zelf want hij wil van de wereld een betere plaats maken.

DOMMEL (1989-1991)

Striphond Dommel is bij toeval ontstaan toen tekenaar Dupa, pseudoniem voor Luc Dupanloup, gevraagd werd op het laatste moment nog een pagina met een humoristische strip te vullen voor het weekblad ‘Kuifje’. Zonder precies te weten wat eruit zou komen ging Dupa aan de slag, en binnen twee uur had hij een grote witte hond getekend. Voor de Franstalige versie van de strip werd de naam Cubitus (ellepijp) bedacht, omdat honden van botten houden. In Nederland en Vlaanderen werd voor Dommel gekozen, omdat de dikke viervoeter zo graag slaapt. In het beginjaar van de strip heeft Dommel nog geen baasje, maar na een jaar gaat hij wonen bij Semafoor, vroeger zeeman en nu uitvinder.De strip werd een groot succes en eind jaren ’80 kreeg Dommel zijn eigen tekenfilm. Dommel is een pratende luie hond die graag veel eet en hij helpt Semafoor bij zijn vreemde uitvindingen waar hij niet altijd het nut van inziet en hij is vaak proefkonijn, wat tot grappige situaties leidt. Naast Dommel en Semafoor woont de bemoeizuchtige mevrouw Beatrix die een oogje heeft op Semafoor, maar die vindt zijn buurmeisje Cherry veel leuker. Cherry heeft ook nog een jonger broertje, Bobby, en in de straat woont ook nog de kat Balthasar met wie Dommel het regelmatig aan de stok heeft. In 1994 kreeg Dommel een muurschildering in Brussel en verscheen hij ook op een Belgische postzegel, en om zijn bedenker Dupa te eren werd in diens woonplaats Limal in 2002 een standbeeld van Dommel onthuld.

DUNGEONS & DRAGONS (1983-1985)

Dungeons & Dragons is een Amerikaanse animatieserie uit 1983, gebaseerd op het populaire gelijknamige rollenspel. De serie telt 3 seizoenen met in totaal 27 afleveringen. Er waren meer afleveringen gepland dan de gemaakte 27. Om financiële redenen is het echter hierbij gebleven.In de serie komt een groepje tieners tijdens een ritje door een Spookhuis op de kermis in de wereld van het spel terecht. Ze worden hier onder de hoede genomen door een kleine tovenaar genaamd Dungeon Master (in Dungeons & Dragons is de Dungeon Master of Kerkermeester de spelleider die het spel in goede banen leidt), die hun magische wapens en bijbehorende namen geeft waarmee ze zich kunnen verdedigen tegen het kwaad, vaak in de vorm van de duivelse tovenaar Venger. De rest van de serie reist de groep door de fantasywereld van Dungeons & Dragons, waarbij ze geregeld van Dungeon Master een missie krijgen. Hun doel is om een manier te vinden om weer thuis te komen, maar hoewel kansen hiertoe zich geregeld aandienen mislukt toch elke poging. De serie heeft geen echte introductieaflevering. Over hoe de tieners in de magische wereld terecht zijn gekomen is alleen te zien in het introfilmpje aan het begin van elke aflevering. Vanwege de vroegtijdige stopzetting van de serie kent de reeks tevens geen definitief einde; in de laatste aflevering zitten de tieners nog altijd in de wereld van Dungeons & Dragons. Er was wel al een script geschreven voor een laatste aflevering getiteld “Requiem”, waarin de groep eindelijk huiswaarts keert. De serie is in 1988 in Nederland door de AVRO uitgezonden met Nederlandse nasynchronisatie onder de titel “Magiers & Monsters” en telt in totaal 27 afleveringen, verdeeld over drie seizoenen. Om onduidelijke reden is een van de afleveringen, “Cave of the fairie dragons”, toen niet uitgezonden.Fox Kids heeft eveneens de serie in de originele Engelstalige vorm uitgezonden, inclusief deze aflevering.

De Protagonisten zijn:

 • Hank de leider van de groep tieners, en met 15 jaar tevens een van de twee oudste leden van de groep. Zijn beroep is ranger (boogschutter) daar zijn magische wapen een boog is die magische pijlen kan afvuren.Eric
 • Eric is eveneens 15 jaar oud. Eric komt uit een rijke familie en is arrogant en een lafaard. Zijn beroep is cavalier (ridder). Zijn wapen is een magisch schild dat een krachtveld kan creëren.
 • Diana een van de twee vrouwen in de groep. Ze is een tomboy met de gave dat ze goed met dieren om kan gaan. Tevens is ze erg zeker van zichzelf. Haar beroep is acrobat (acrobaat). Haar wapen is een magische stok die ze naar believen groter en kleiner kan maken. Ze is een ervaren turnster.
 • Sheila De oudere zus van Bobby, en beschermend tegenover hem. Haar beroep is thief (dievegge). Haar wapen is een mantel die haar onzichtbaar kan maken.
 • Presto een onzekere en klungelige jongen van 14. Zijn echte naam is Albert, maar iedereen noemt hem Presto. Hij is de magician (tovenaar). Hij bezit een hoed waarmee hij allerlei voorwerpen tevoorschijn kan toveren en andere effecten teweeg kan brengen, maar zijn spreuken gaan geregeld verkeerd.
 • Bobby  het jongste lid van de groep; in de aflevering “Servant Of Evil” viert hij zijn achtste verjaardag. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij moedig en gaat de confrontatie aan met tegenstanders die groter en sterker zijn dan hij. Zijn beroep is barbarian (barbaar). Zijn wapen is een knots, waarmee hij onder meer aardschokken kan creëren.
 • Dungeon Master een klein, mysterieus mannetje met grote magische krachten. Hij is de gids en raadgever van de tieners, maar spreekt bijna altijd in raadsels. Hij kan op elk gewenst moment vanuit het niets opduiken en verdwijnen.
 • Uni een jonge eenhoorn die door Bobby als huisdier wordt gehouden.

De Antagonisten zijn :

 • Venger de primaire antagonist van de serie. Hij is een duistere magiër met een monsterlijk uiterlijk, die de wapens van de tieners wil bemachtigen om zijn eigen macht te versterken. In de nooit gepubliceerde aflevering “Requiem” zou worden onthuld dat hij de zoon van de Dungeon Master is, die tot het kwaad is vervallen.
 • Shadow Demon de rechterhand van Venger
 • Tiamat een vijfkoppige draak waar zelfs Venger bang voor is.

DUCK TALES (1987-1990)

DuckTales was een Amerikaanse animatieserie uit de late jaren tachtig, gemaakt door Disney. De serie is gebaseerd op de Donald Duck-stripverhalen, en dan met name die over Dagobert Duck. De serie telt honderd afleveringen, verdeeld over twee seizoenen. Verder is er in 1990 een film gemaakt van de serie getiteld Het geheim van de wonderlamp.De serie werd in Nederland uitgezonden door de NCRV, Net5, Disney Xd en Disney Channel, in Vlaanderen door Ketnet en eveneens door Disney Channel. Tussen 1989 en 1997 zijn er verder nog 51 albums uitgebracht gebaseerd op de tekenfilmserie. In 2007 kwam een aantal afleveringen op dvd uit die eerder al in Nederland op VHS waren verschenen.In de serie gaan Kwik, Kwek en Kwak bij Oom Dagobert wonen, omdat Donald bij de marine gaat. Dagobert vindt dit aanvankelijk maar niets, maar uiteindelijk accepteert hij de drie. Hij huurt zelfs een speciale oppas voor hen in, mevrouw Baktaart, die samen met haar kleindochter Lizzy haar intrek neemt in het huis.Het eerste seizoen van de serie draaide vooral om de vele reizen die Oom Dagobert maakt in de hoop zijn fortuin nog verder uit te breiden, en de strijd tegen een groot aantal schurken die het op zijn fortuin hebben voorzien zoals de Zware Jongens en Zwarte Magica.Het tweede seizoen introduceerde een aantal nieuwe personages, zoals Karel Kraakei/Roboduck en Bubba, en bevatte ook meer afleveringen die speciaal op deze personages gericht waren.Enkele van de afleveringen waren direct gebaseerd op stripverhalen van Carl Barks, of bevatte soortgelijke plotelementen.

ER WAS EENS… (1978-2008)

Er was eens ... You TubeEr was eens… was een serie tekenfilms van de Fransman Albert Barillé. Albert Barille, had vooral bekendheid verworven als de schepper van het Beertje Colargol.In Nederland werd de serie Er was eens… door de KRO uitgezonden. De filmpjes, die elk een half uur duren, waren bedoeld voor kinderen en volwassenen. Zij geven een beeld van de geschiedenis, vanaf het ontstaan van de aarde tot op heden. Na de prehistorie en het begin van onze geschiedenis, worden de eerste keizerrijken, de Grieken en de Romeinen en daarna de zogenaamde eigentijdse geschiedenis behandeld, die achttien delen van de 26 in beslag neemt. Het laatste deel gaat over de toekomst. Hoewel het niet de eerste bedoeling van Albert Barillé is geweest om een educatief-didactisch programma te maken, maar meer om zijn kijkers te amuseren, zijn de historische achtergronden van de verhalen authentiek, met uitzondering van uiteraard het laatste. In alle afleveringen komen dezelfde hoofdpersonen voor, die steeds in het verloop van de wereldgeschiedenis „meeverhuizen”. Het is het gezinnetje van vader Pieter, moeder Pieternel, zoon Pietertje en dochter kleine Pieternel. Ook de domme, maar oersterke Dikke, de geleerde Maestro, de dwarsligger Naarling en zijn slechte geest Dwerg zijn in de meeste afleveringen vaste gasten. Wikipedia

FAMILIE ROBINSON (1981)

Familie Robinson was een Japanse animeserie uit 1981, gebaseerd op het boek De Zwitserse Familie Robinson van Johann David Wyss. De serie telt 50 afleveringen van elk rond de 26 minuten lang. De serie werd in Japan van januari tot december 1981 uitgezonden. In Nederland was de serie te zien bij de Evangelische Omroep (EO) van 3 oktober 1985 tot 18 december 1986. De Familie Robinson woont in Zwitserland en op een dag krijgen ze een brief met de vraag of ze naar Australië willen komen omdat er een grote nood is aan dokters. Ze vertrekken met een boot, maar onderweg komen ze in een verschrikkelijke storm terecht. Iedereen verlaat het schip en alleen zij blijven achter. Ze bouwen een vlot en vertrekken naar het eiland dat aan de horizon te zien is. Het eiland blijkt echter onbewoond en ze moeten zich voortaan staande zien te houden.De familie is in de serie anders dan in het boek. In het boek bestaat de familie uit een vader, moeder en vier zonen. In de serie hebben ze drie zonen en een dochter; Sanne. Dit is mogelijk gedaan om de serie ook voor vrouwelijke kijkers interessanter te maken.Vader (Ernst) werd ingesproken door Hans Hoekman, Moeder (Miriam) door Vivian Boelen, Hans door Peter Lusse, (Sanne/Bastiaan/Tom Tom) door Tamar Baruch en Mr. Morton werd vertolkt door Huib Rooijmans.

FAMILY-NESS THE (1984-1985)

The Family Ness You TubeThe Family-Ness was een Britse tekenfilmserie geproduceerd in 1983. Het werd voor het eerst uitgezonden op BBC 1 vanaf 5 oktober 1984 to 5 april 1985. Het werd gemaakt door Peter Maddocks van Maddocks Cartoon Productions. De serie ging over een hele familie van zeemonsters, die leefden onder in het meer Loch Ness in Invervess, Schotland.  Normaal gesproken vermijden de Loch Ness Monster elk menselijk contact, maar op een dag raken twee menselijke kinderen genaamd Elspeth en Angus McTout, bevriend met een zeemonster genaamd Silly-Ness, ze helpen hem uit een groot gat en verbergen hem voor andere mensen, zodat hij niet gezien wordt. Dankbaar voor het waarborgen van hun privacy, geeft de koningin van de Nessies de kinderen een geheime fluit, het fluitsignaal kunnen ze gebruiken wanneer zij de Nessies nodig hebben om hen te helpen. Tot hun verbazing, wanneer de kinderen het fluitje voor de eerste keer gebruiken, komen er meer dan 100 zeemonsters onder uit de golven.

FOOFUR (1986-1988)

Foofur was een tekenfilmserie uit de jaren tachtig, gemaakt door de studio Hanna Barbera naar een stripfiguur van de Belgische tekenaar Freddy Monnickendam.De reeks werd vanaf 1986 in de Verenigde Staten vertoond, en eveneens op de toenmalige BRT en op de AVRO. Na de jaren 80 is Foofur echter grotendeels van het scherm verdwenen.Het hoofdpersonage, Foofur, is een blauwe hond die het fortuin van zijn bazin heeft geërfd. Samen met vijf andere honden en de kat Spinner woont hij in een oud landhuis, dat eigendom is van Mevrouw Kraaiepoot. Foofurs nichtje heet Rocki; zijn vriendinnetje heet Hazel. Louis, Annabel en Fritz-Carlos zijn de andere honden. Mevrouw Kraaiepoot weet echter niet dat zij allemaal in haar huis wonen; telkens wanneer zij thuiskomt, moeten ze zich verschuilen, ook al omdat Pepe, het hondje van Mevrouw Kraaiepoot, hun vijandig gezind is. Daarenboven woont in de kelder een aantal vervelende ratten. Dankzij zijn scherpzinnigheid en vindingrijkheid weet Foofur zijn vrienden echter steeds opnieuw uit talloze benarde situaties te redden, die door de ratten of door mensen veroorzaakt worden.Van Foofur verschenen naast tekenfilms ook boeken en luistercassettes.

G.I. JOE: A REAL AMERICAN HERO (1983-1986)

Gebaseerd op de gelijknamige actie figuren productlijn. Liep van september 1983 t/m november 1986. Telde twee seizoenen en in totaal 95 afleveringen, die ieder 30 min. duurden. Het verhaal ging over het militaire eliteteam G.I. Joe, dat het wekelijks opnam tegen de terroristengroep Cobra. Daarbij werd gebruikt gemaakt van allerlei futuristische technologieën. Vaak kwamen de personages terecht op exotische locaties, zoals een ruimtestation of de Noordpool. Ron Friedman creëerde de G.I. Joe animatieserie. De volgende bad guys waren  opgenomen in de serie  Duke, Snake-Eyes, Storm Shadow, Cobra Commander, Destro, Zartan. Charles Adler deed de stem voor Cobra Commander en het verhaal werd verteld door de komische legende Warren Ellis.

GUMMIBEREN DE (1985-1991)

De Gummiberen zijn fictieve beren uit de tekenfilm “Walt Disneys avonturen van de Gummiberen”. De tekenfilms zijn geïnspireerd door het snoepgoed “Gummibärchen”. Er zijn in totaal 94 afleveringen verspreid over 65 uitzendingen gemaakt.De Gummiberen zijn een groep beren die heimelijk met z’n zessen (later met zeven) in het bos leven uit het zicht van de mensen. De legendevertelt dat de andere Gummiberen gevlucht zijn voor de mensen en ze komen pas terug als het weer veilig is. De Gummiberen cultiveren vruchten die ze Gummibessen noemen en waarvan ze Gummibessensap maken. Dit sap geeft hen grote krachten waardoor ze erg hoog kunnen springen. Ze hebben dit altijd bij zich, zodat ze het in geval van nood kunnen gebruiken. De slechterik Graaf Ruuwaard probeert de Gummiberen te vangen om zo de formule te verkrijgen van dit sap. Iedereen die van het sap drinkt krijgt tijdelijk grote krachten. Het eerste seizoen van de Gummiberen werd uitgezonden door NBC en startte op 14 september 1985 in de Verenigde Staten. Later, tijdens het 5de seizoen (in september 1989), verhuisde de show naar ABC waar het onderdeel werd van “The Adventures of Winnie the Pooh”. De reeks werd vertaald in verschillende talen en is uitgezonden in verschillende landen.De serie werd eind jaren ’80 voor het eerst uitgezonden door de NCRV. Later nam Kindernet deze taak op zich, tijdens het Disney Festival blok. Sinds 2002/2003, na het einde van Kindernet, zendt NET 5 de serie afwisselend uit tijdens het hedendaagse Disney Feest blok. Twaalf jaar na de eerste uitzendingen waren niet alle Nederlandse acteurs meer beschikbaar, zodat er een nieuwe casting plaats moest vinden. In België zendt Ketnet de Gummiberen uit, ook weer tijdens het Disney Festival. In Nederland te zien op Disney Junior.”De avonturen van de Gummiberen” is eigenlijk de eerste animatiefilm in zijn soort. Het was Disneys eerste grondige inzet voor televisieanimatie en met resultaat: geen enkele televisieserie in het westelijk halfrond had een gelijke beeldkwaliteit en detail. Voor het midden van de jaren ’80 was de kwaliteit ongeëvenaard, zelfs in vergelijking met veel Japanse animatieseries. De sterke opkomst van animatieseries eind jaren ’80 en gedurende de jaren ’90 wordt door veel animatiehistorici toegeschreven aan “De avonturen van de Gummiberen”.De Gummiberenreeks was de voorloper en springplank voor klassiekers zoals de Ducktales, Darkwing Duck, Chip ’n Dale: Rescue Rangers, Talespin en Gargoyles. Hoewel al deze voornoemde series vaak meer budget en tijd kregen, worden “De avonturen van de Gummiberen” beschouwd als het prototype van al die series die erop volgden. “De avonturen van de Gummiberen” was de aanzet van een trend terwijl de Ducktales deze nog verder in een stroomversnelling bracht. Desalniettemin was “De Avonturen van de Gummiberen” een grote gok die zich ruimschoots terugbetaalde op lange termijn.

HE-MAN (1983)

He-Man You TubeHe-Man and the Masters of the Universe, veelal afgekort tot gewoonweg He-Man, was een Amerikaanse animatieserie uit 1983 gebaseerd op een succesvolle speelgoedlijn van Mattel, Masters of the Universe. Er werden in totaal twee seizoenen geproduceerd van elk 65 afleveringen.De verhalen vinden plaats op Eternia, een fictieve planeet vol magische wezens en krijgers. Het hoofdpersonage is prins Adam, de jonge zoon van Eternia’s heersers koning Randor en koningin Marlena. Als Adam zijn Power Sword naar de hemel richt en de magische zin “By the Power of Grayskull!” roept, verandert hij in He-Man, “the most powerful man in the universe”. Samen met zijn medestanders, zoals Battle Cat, Man-At-Arms en Orko, wendt hij zijn krachten aan om Eternia te verdedigen tegen de slechte Skeletor en zijn trawanten. Skeletors hoofddoel is het geheimzinnige kasteel Grayskull te veroveren, de bron van He-Mans krachten. Als dát hem lukt, zal hij in staat zijn heel Eternia veroveren, en misschien zelfs het gehele universum.

INSPECTOR GADGET (1983-1986)

Inspector Gadget is een Amerikaanse animatieserie over de gelijknamige onhandige detective. Inspector Gadget is een cyborg met verscheidene “gadgets” in zijn lichaam verwerkt. Zijn belangrijkste vijand is Dr. Claw, de leider van de misdaadorganisatie MAD (een acroniem voor Mean And Dirty).De originele serie liep van 1983 tot 1986, en was de eerste tekenfilmserie van DIC Entertainment, die gelijktijdig aan meerdere zenders is verkocht. De serie kende meerdere spin-offs, waaronder enkele animatieseries, een computerspel en twee live-action films.De auto van Inspector Gadget, de Gadgetmobile welke een politieauto is, zit ook vol met gadgets. Hij kan zelfs geheel worden getransformeerd in de Gadgetvan, een bestelbusje. De gadgets worden in combinatie met een druk op een toets op het dashboard of een beweging van de pook van de versnellingsbak geactiveerd. De auto-gadgets werken alleen maar als de auto getransformeerd is naar de Gadgetmobile. Zo kent de auto onder andere een raket-lanceer installatie, een parachute voor het geval dat de auto een vrije val maakt, een lijmkanon, een grote grijper in de bumper en verstelbare wielen zodat de auto ook in de hoogte kan rijden, wat regelmatig wordt gebruikt om auto’s mee in te halen vanaf bovenaf. Inspector Gadget krijgt vaak alle eer voor het oplossen van de misdaad, ook al is zijn aandeel in het oplossen van de misdaad nihil en doen Brain en Penny al het werk. Hun bijdrage in de goede afloop wordt door niemand vermoed. Aan het einde van de aflevering volgt een goede tip, zoals gebruikelijk was in kinderseries uit de jaren tachtig

KISSYFUR (1986-1987)

Kissyfur is een Amerikaanse tekenfilmserie uit de jaren tachtig, die werd geproduceerd door DIC Entertainment. De serie verhaalde over het ontsnapte circusbeertje Kissyfur en was gebaseerd op een special van de televisiezender NBC, genaamd Kissyfur: Bear Roots. In Nederland werd het uitgezonden door de NCRV.Het programma draait om de avonturen van Kissyfur en zijn vader Guus, die voorheen bij het circus werkten. Op een dag ontspoort de trein waarin de circusdieren worden vervoerd en grijpen vader en zoon hun kans om te ontsnappen. Ze belanden in een moeras in het zuiden van de Verenigde Staten, waar ze een nieuw leven opbouwen. De twee beren wenden de vaardigheden die ze in de mensenwereld hebben opgedaan aan om een klein watertaxibedrijf op te zetten. Daarnaast doen ze hun best om hun nieuwe vrienden, de overige moerasdieren, te beschermen tegen Fred en Marie, twee alligators die azen op hun kroost.Voor de Nederlandse nasynchronisatie nam Bart de Graaff de stem van Kissyfur voor zijn rekening; vader Guus werd ingesproken door Bram van der Vlugt. Overige stemmen waren onder meer van Simone Kleinsma, Paul Gieske, Maria Lindes en Frits Lambrechts.

KLEINE TOVENAARTJES DE (1987-1988)

little-wizards-you-tubeDe kleine tovenaartjes (Little wizards) is een Amerikaanse animatieserie, gecreëerd door Len Janson en Chuck Menville en geproduceerd door Marvel Productions. In Nederland werd de serie van 1989-1990 door Telekids uitgezonden. De serie volgt het wel en wee van Dexter, een jonge prins zonder kroon, wiens vader; de oude koning net overleden is. Na de dood van de koning , steelt de boze tovenaar Renvick  de kroon en benoemt zichzelf tot koning. Omdat Renvick angst heeft dat Dexter hem dwars zal liggen, gaf hij het bevel om Dexter gevangen te nemen. Echter, Dexter weet het bos in te vluchten, waar hij word gevonden door de goede tovenaar Phineas. Phineas woont samen met een jonge draak genaamd Lulu. Bij de voorbereiding van een drankje, veroorzaakt Dexter per ongeluk een explosie, waardoor er drie kleine monsters Winkle, Gump en Boo tot leven worden gebracht, ze bezitten alle drie magische krachten.

KONING ROLLO (1980)

King Rollo You TubeKing Rollo (Koning Rollo,König Rollo) was een dertien delige Britse tekenfilmserie gecreëerd door David McKee. In Engeland werd de serie door de BBC uitgezonden, en in Nederland door de AVRO van 1981 tot 1982. Het centrale karakter van de verhalen was Koning Rollo, een nogal kinderlijke koning. Hij durfde alles te proberen, zonder na te denken over de gevolgen van zijn acties. Koning Rollo had altijd behoefte aan advies en hulp van zijn vrienden. Onder deze waren de Tovenaar (een vader figuur); de kokkin (een moederfiguur) zij zorgde voor de catering, en voor de handhaving en de orde in het kasteel; zijn buren koningin Gwen en koning Frank, en natuurlijk niet te vergeten de kat, Hamlet,die belangrijke hulp en advies gaf, en over het algemeen wijzer was dan Rollo zelf was. Koning Rollo Link

LA LINEA (1969-2001)

la-linea-you-tubeLa Linea (De Lijn) was voor het eerst te zien in 1969 voor een Italiaans reclamespotje voor snelkookpannen voor het merk Lagostina. De tekenaar Osvaldo Cavandoli besloot door dit succes er een hele serie animatiefilms van te maken. De animatie’s duurden 2 tot 4 minuten, en er werden in totaal 90 afleveringen gemaakt. In Italië werd de serie door de Rai uitgezonden, maar de serie verscheen in meer dan 40 landen. In Nederland werd La Linea uitgezonden door de VPRO in 1978, 1985 en 1988. De hand die in beeld kwam bij de afleveringen was van Cavandoli zelf. Een typische aflevering begint met de hoofdfiguur die over het scherm loopt tegen een monochrome achtergrond. Als een obstakel voor hem opdoemt, of als de lijn plotseling eindigt, schreeuwt hij net zo lang in een grappig, onbegrijpelijk brabbeltaaltje tegen de tekenaar totdat die ingrijpt en met een paar potloodlijnen het probleem oplost. In 2001 werd de laatste reeks van 20 afleveringen gemaakt, in samenwerking met de Amerikaanse Universal Studios. Jamiroquai maakte in 2005 ook een eerbetoon met een La Linea geïnspireerde videoclip voor het nummer “(Don’t) give hate a chance”. Osvaldo Cavandol overleed in 2007 op 87-jarige leeftijd.

MUPPET BABIES THE (1984-1991)

The Muppet Babies You TubeThe Muppet Babies was een Amerikaanse tekenfilmserie die draaide rond de jonge jaren van Muppets als Kermit, Miss Piggy en Fozzie, die gezamenlijk vertoeven in een kinderdagverblijf. De serie won vier Emmy Awards in opeenvolgende jaren. In Nederland werd het programma uitgezonden door de KRO vanaf 4 oktober 1986, voorzien van ondertitels. Het idee om de bekende Muppet-personages neer te zetten als baby’s kwam voort uit een scène in de bioscoopfilm The Muppets Take Manhattan. In een droombeeld van Miss Piggy speelden poppen mee van Kermit, Miss Piggy, Gonzo, Fozzie, Scooter en Rowlf als zuigelingen. Aan de animatieserie werd de babyversie van Animal, Dr. Bunsen Honeydew en Beaker toegevoegd, alsook de nieuwe personages Skeeter het tweelingzusje van Scooter en een leidster die met Nanny werd aangesproken. Later speelden ook Statler en Waldorf, die ooms werden genoemd, en Baby Bean Bunny mee.Een opvallend kenmerk van de serie was dat de fantasiewereld van de baby-Muppets voornamelijk werd uitgebeeld door middel van materiaal uit bestaande televisieproducties en films, bijvoorbeeld Star Wars en Labyrinth.

NATHALIE (1984-1985)

Nathalie You TubeNathalie was een Japanse tekenfilmserie over de avonturen van „Nathalie”, een Fins boerenmeisje. In Nederland werd de serie van 1987 tot 1988 door de EO uitgezonden, en Jody Pijper zong het aanstekelijk titellied. In vijftig afleveringen werd verteld wat Nathalie allemaal meemaakt bij haar grootouders waar ze door haar moeder is ondergebracht. De vader van het meisje is in de oorlog overleden en haar moeder is met haar achtergebleven. Maar de armoede in het gezin is zo groot, dat de moeder besluit in het buitenland te gaan werken om daar het geld te verdienen dat nodig is voor het onderhouden van haar gezin. Zij kan Nathalie niet meenemen en besluit dan ook haar dochter zolang bij haar ouders onder te brengen.

NILS HOLGERSSON (1980-1983)

Nils Holgersson is een Japanse animatieserie, gebaseerd op het gelijknamig boek van Selma Lagerlöf. De serie is geproduceerd door Studio Pierrot.Nadat Studio 100 in 2008 het bedrijf EM.Entertainment overnam is Nils Holgersson in België in bezit van Studio 100. De serie is in de Benelux uitgezonden door de VARA, de toenmalige BRT, Kindernet en vtmKzoom+. De serie speelt zich af in Zweden en draait om een 14-jarige jongen genaamd Nils Holgersson. Hij is een niksnut die alleen maar kattenkwaad uithaalt. Op een dag vangt hij een kabouter (nisse), die hem voor straf zelf in een kabouter verandert. Nils ontvlucht als kabouter de boerderij waar hij woont en reist mee met een groep wilde ganzen onder leiding van de legendarische Akka van Kebnekajse naar Lapland. Onderweg leert hij enkele belangrijke levenslessen.De serie volgt het verhaal uit het boek redelijk nauwkeurig, met uitzondering van het feit dat de vos Smirre in de serie een grotere rol speelt (hij is gedurende de hele serie de primaire antagonist) en dat Nils in de serie ook gezelschap heeft van een hamster genaamd Kruimel.

OVIDE EN ZIJN VRIENDJES  (1987-1988)

Ovide en zijn vriendjes is een Belgisch-Canadese kinderanimatieserie over Ovide het vogelbekdier. Ovide woont met zijn vrienden (Polo de straatveger, Peli de winkelier, Dikbuik de kok, Luiaard, en de koala-drieling Ko, A en La) op een tropisch eiland, waar zij avonturen beleven. Ovide en zijn vriendjes worden tegengewerkt door de slang Pie, die met zijn hulpje Zozo de heerschappij over het eiland wil overnemen. Op onverwachte momenten schieten er op het eiland televisietoestellen uit de grond, waarop nieuwsberichten worden uitgezonden. In de meeste gevallen gaan die nieuwsberichten over onderwerpen waarmee Pie op gedachten wordt gebracht om over het eiland te kunnen heersen. Vaak wordt hij achteraf weer uitgelachen omdat zijn plannetje weer niet werkt.De originele naam van deze van oorsprong Canadese serie was La Bande à Ovide. Ovide werd geproduceerd door de productiehuizen Kid Cartoons en Ciné Groupe J.P. Inc. Het productiejaar is 1987. Van de serie werden 65 afleveringen gemaakt. Ovide en zijn vriendjes werd uitgezonden door de BRT, onder andere in het programma Samson en Gert. Ook werd het programma uitgezonden door de VARA en op Kindernet. De titelsong werd gezongen door Lucie de Lange en Fred Butter.

POPPLES THE (1986-1987)

The Popples You TubeThe Popples was een speelgoed pluche van Martel B.V., (eveneens de makers van onder andere Barbie, Masters of The Universe, Rainbow Brite en Hot Wheels). Naar aanleiding van de pluche werd er een tekenfilmserie van gemaakt die in Nederland op Skychannel te zien was. In deze tekenfilm zaten nooit slechteriken. De Popples lieten zichzelf alleen zien aan de kinderen Bonnie en Billy, bij wie ze boven op de zolder woonden.Later in de serie werden ze ook zichtbaar voor de buren. In elke aflevering werden Bonnie en Billy tegen hun wil in, gevolgd door de Popples. Wanneer er geen volwassenen waren maakten, de Popples er meestal ook een puinhoop van, maar voordat ze dan terugkwamen hadden ze de rotzooi weer opgeruimd.

POUND PUPPIES (1986-1987)

Pound Puppies You TubePound Puppies is een animatieserie uit 1986, die gebaseerd was op de speelgoed lijn van Tonka, de serie was  gemaakt door Hanna-Barbera Productions en werd uitgezonden op ABC tussen september 1986 en december 1987. Tijdens het tweede seizoen werd de titel van de serie veranderd in “All New Pound Puppies”.De serie volgt de 11-jarige Holly en haar hond vrienden Cooler, Whopper, Nose Marie, and Howler. Holly heeft een speciale gave namelijk Puppie kracht,hierdoor kan ze met de honden praten. Op de Wagga Wagga asiel werken ze er erg hard aan om nieuwe huizen te vinden voor de honden, er was ook een geheime tunnel in het asiel waardoor de honden konden ontsnappen. In de serie worden ze tegengewerkt door Holly’s kwade voogd Katrina Stoneheart, samen met haar verwende dochter Brattina en de kat Catgut.

RAGGY DOLLS THE (1986-1994)

The Raggy Dolls You TubeThe Raggy Dolls was een Britse tekenfilm serie voor kinderen,voor Yorkshire Television en werd gemaakt door Melvyn Jacobson,de scripts, gesproken tekst en muziek was van Neil Innes, de serie volgde de avonturen van een bonte verzameling van afgekeurd speelgoed in een speelgoedfabriek, ze leefden in de uitwerpbak van de speelgoedfabriek.  De serie speelt zich af in Mr Grimes ‘Toy Factory waar al poppen perfect moesten zijn, zo niet werden zij geworpen bij het afgekeurde speelgoed.  Deze poppen kwamen tot leven en klommen uit het afgekeurde materiaal bak om vervolgens avonturen te beleven. De serie werd ontworpen om kinderen te stimuleren en om positief te denken over fysieke handicaps van anderen, evenals ze vriendelijkheid, verdraagzaamheid en nederigheid ten opzichte van anderen te laten leren.

SCOOBY DOO AND SCRAPPY DOO (1980-1982)

Scooby-Doo and Scrappy-Doo (de tweede serie met die naam) is een Amerikaanse animatieserie, en de vijfde incarnatie van de Hanna-Barbera serie Scooby-Doo. De serie liep van 5 november 1980 t/m 18 december 1982 op ABC. In Nederland werd de serie door de VARA uitgezonden, met de originele Engelstalige stemmencast en met Nederlandse ondertitels. Net als The Scooby-Doo Show werd deze serie uitgezonden als onderdeel van een grotere serie. 20 afleveringen werden uitgezonden als onderdeel van The Richie Rich/Scooby-Doo Show, en 13 afleveringen werden uitgezonden als onderdeel van The Scooby & Scrappy-Doo/Puppy Hour. Scrappy-Doo’s introductie gedurende de eerste “Scooby-Doo and Scrappy-Doo” serie verhoogde de kijkcijfers genoeg om de Scooby-Doo series te redden.In deze tweede serie werden nog meer veranderingen doorgevoerd. In plaats van afleveringen met 1 verhaal van 30 minuten, werden alle afleveringen opgesplitst in drie korte filmpjes van 7 minuten. Veel van de originele cast werd uit de serie geschreven. In 86 van de totaal 99 korte filmpjes kwamen enkel Scooby-Doo, Scrappy-Doo en Shaggy voor, en in de andere 13 filmpjes speelden alleen Scrappy en Yabba-Doo (Scooby-Doo’s broer) mee.In de korte filmpjes belandden Scooby, Scrappy en Shaggy steeds in humoristische avonturen waar “echte” bovennatuurlijke krachten bij betrokken waren. Fred, Daphn en Velma waren nergenst e bekennen, en ook het mysterieaspect uit de vorige series was grotendeels verdwenen. Gedurende het derde seizoen werden Scooby, Scrappy en Shaggy een detective trio dat zaken oploste, maar deze zaken hadden meer te maken met spionage dan met de klassieke schurken die zich voordeden als spoken.De serie liep in totaal 3 seizoenen. Seizoen 1 en 3 bestonden uit 13 afleveringen, maar seizoen 2 slechts uit 7. Dit kwam door een grote staking van tekenaars. Om het gat op te vullen zond Hanna-Barbera gedurende seizoen 2 ook oude afleveringen van vorige series uit onder de titel Scooby-Doo Classics.

SEABERT (1985-1986)

Seabert is een van oorsprong Franse animatieserie uit 1985 rond twee kinderen en een zeehondje die opkomen voor de dierenbescherming. De serie werd gemaakt door BZZ films in Parijs onder de titel “Bibifoc” en met het doel kinderen respect voor de natuur bij te brengen. De serie gaat over een jongen Tommy, een eskimomeisje Aura en een klein wit zeehondje Seabert. In de eerste aflevering is te zien hoe Tommy met zijn oom Smokey en diens helpers naar de noordpool reist. Zogenaamd voor onderzoek, maar in werkelijkheid om op zeehonden te jagen. Wanneer Tommy hier achter komt, laat hij zijn oom achter. Hij ontmoet een jonge zeehond die hij de naam Seabert geeft, en later ook Aura. Vanaf dat moment reizen de drie heel de wereld rond en nemen ze het op voor de dieren.De drie komen regelmatig tegenover stropers, jagers en handelaars in bedreigde diersoorten te staan. Een man genaamd Grijpwijk en Tommy’s oom Smokey zijn twee regelmatig terugkerende antagonisten in de serie. De titelsong voor de Nederlandstalige versie van Seabert werd geschreven door Peter van Asten en Richard Dubois. Het werd ingezongen door Querine van Emmerik.

SMURFEN DE (1981-1990)

De Smurfen zijn blauwe stripfiguurtjes in 1958 getekend door de Belgische striptekenaar Peyo. Tijdens de jaren 70 verwierf de reeks meer bekendheid over de grenzen dankzij de Belgische langspeeltekenfilm De fluit met zes smurfen (1976) en de Nederlandse hit ’t Smurfenlied(1977). De doorbraak van de figuurtjes was echter de Amerikaanse tekenfilmreeks “De Smurfen” door Hanna-Barbera, die van 1981 tot 1990 werd gemaakt en een internationaal succes werd.De serie kende 256 afleveringen van elk 26 minuten. Sommige afleveringen bestaan uit meerdere verhalen. Het aantal verhalen is 421. In de Verenigde Staten werden de 16 afleveringen van Johan en Pirrewiet ook bij de reeks geteld. In Nederland was de serie te zien bij de VARA, in België bij de VRT (onder andere in het populaire kinderprogramma Samson en Gert). Vanaf 1981 zouden er negen seizoenen verschijnen. De serie was erg succesvol en werd veelvuldig vertaald en nagesynchroniseerd: er bestaan zelfs Chinese en Arabische versies.In Nederland werden meerdere seizoenen van de tekenfilmserie uitgezonden. De stemmen werden in eerste instantie verzorgd door Frans van Dusschoten, Ger Smit, Corry van der Linden, Paul van Gorcum en Arnold Gelderman. Jaren later werden nieuwe series nagesynchroniseerd en waren niet alle acteurs meer beschikbaar. Paul van Gorcum tekende nu voor de regie en vervolgde zijn rol van Gargamel, ook Corry van der Linden Smurfin maakte opnieuw deel uit van de cast, en daarbij werden de stemmen ingesproken door onder anderen Fred Butter, Fred Meijer, Lucie de Lange en Stan Limburg.In 1990 waren de Smurfen te zien bij Kindernet. In 2008 op 4 februari waren ze te zien bij SBS 6. Nu zijn de Smurfen weer te zien bij de Z@ppelin VARA. In België zijn de Smurfen nu te zien op Ketnet als een aparte serie nadat de serie uit de Samson & Gert-show werd gehaald

SNORKELS DE (1984-1989)

De Snorkels is een stripreeks getekend door de Belg Nicolas Broca in 1982 voor de animatie-afdeling SEPP van de bekende Dupuis-uitgeverij. De personages zijn kleine onderwaterwezentjes, niet groter dan een duim, die ademen door een orgaantje op hun hoofd dat de vorm heeft van een snorkel.Enkele scenario’s werden geschreven door de Belg Freddy Monnickendam. Deze zakenman was eerder al producer van De Smurfen, die evenals ‘De Snorkels’ werden gecommercialiseerd door Hanna-Barbera. Maar de man had enkele meningsverschillen met Peyo, de tekenaar van de Smurfen. Peyo zelf was ervan overtuigd dat de wereld die hij evoceerde in zijn strips niet helemaal gerespecteerd zou worden in de animatiefilms. Monnickendam wilde de reeks immers meer ‘mainstream’ en toegankelijker maken. Verveeld door deze rechtszaken i.v.m auteursrechten, stortte hij zich op een nieuwe reeks – De Snorkels – en kocht de rechten van Nicolas Broca, hopend op een even groot succes als De Smurfen.Hij onderhandelde met het Amerikaanse productiebedrijf Hanna-Barbera om er een tekenfilmserie van te maken, wat ook gebeurde. Het succes van De Snorkels was beperkt en evenaarde niet dat van De Smurfen. Van de tekenfilmserie De Snorkels werden in vier seizoenen 108 afleveringen gemaakt van elk 12 minuten. Deze werden van 1984 tot 1989 in België en Nederland uitgezonden door respectievelijk de VRT en de VARA. De serie werd later nog herhaald door kinderzenders Kindernet, Ketnet en Yorkiddin’. De serie wordt op het moment weer herhaald op Pebble TV, Z@ppelinen Kindernet. De tune van de Nederlandstalige Snorkels bestaat uit een verhaal over het mogelijke bestaan van deze wezentjes, verteld door een voice-over. Ik ontdekte het scheepsjournaal van kapitein Ortega in een klooster dat uitkijkt over de zee. In de ochtend van de 16e februari 1634 legde Ortega zijn schip voor anker achter een koraalrif. Dezelfde nacht nog werd hij aangevallen door piraten. Het in brand geschoten schip zonk op de zeebodem. Tien dagen later werd de kapitein half bewusteloos op het strand gevonden, het scheepsjournaal nog in de arm geklemd. Hij beschreef daarin een wereld van kleine onderwater-wezens, niet veel groter dan zijn duim. Niemand geloofde hem, maar weet je? Ik denk, dat het verhaal van kapitein Ortega best eens waar kan zijn… Toe ga mee naar Snorkelland in de diepe zee en beleef de avonturen van de Snorkels mee.Ergens diep in de zee ligt Snorkelland waar de Snorkels, kleine wezentjes met een buisje op hun hoofd, wonen. De hoofdpersonages zijn Allstar, Okkie (zijn inktvispuppy), Kitty, Daffney, Dimmy en Toeter (die niet kan praten, alleen toeteren). Samen beleven ze heel wat onderwateravonturen. Vaak raken ze in de problemen door Junior, de verwende zoon van gouverneur Nathals en gaan dan meestal te rade bij Oom Galjoen, de oom van Allstar. Andere personages zijn:  Jo-Jo, die twee snorkels heeft, Grootwier en Kleinwier, twee groene monsters die de snorkels, vaak tevergeefs, proberen te vangen,  Willy, het broertje van Junior, die hem altijd achtervolgt en nadoet en Baby, een kleine meisjessnorkel.

SPORT BILLY (1979-1980)

Sport Billy You TubeSport Billy is een tekenfilm uit 1980 bestaande uit 26 afleveringen en het werd gemaakt door Filmation Associates. In Nederland werd de serie door de AVRO uitgezonden van 1982 tot 1984. Het verhaal gaat over een jonge jongen genaamd Sport Billy die van de planeet Olympus komt een tweeling planeet van de Aarde aan de andere kant van de Zon, die planeet wordt bewoont door atletische wezens. Billy zelf heeft een magische sporttas waar zijn initialen op staan namelijk de Omni Sack .In de tas zitten kleine voorwerpen die wanneer ze uit de tas worden gehaald hun ware grootte aannemen. Zijn missie op de Aarde is op teamwork en sportiviteit te bevorderen. Billy zijn vijand is de boze koningin Wanda ze walgt van sportiviteit en wil daarom alle sporten in de Melkweg vernietigen. Billy wordt bijgestaan door twee trouwe metgezellen , een meisje genaamd Lilly en een pratende hond genaamd Willy . Het trio vervoert zich in elke aflevering in een ruimteschip die door de tijd kan reizen, om zo te behoeden dat een sport op aarde door koningin Wanda wordt vernietigd.

STUNTELS DE  (1986-1987)

De Stuntels You TubeDe Stuntels (The Blunders) was een tekenfilm serie en werd geproduceerd door FilmFair and Central Independent Television, en uitgezonden door ITV in 1986. Er werden 30 afleveringen van gemaakt.De serie ging over de bluffende, blunderende, miskleunende, Ma en Pa Blunder, jonge Bobby Blunder en baby Blunder. Dan is er nog Zebra, de gestreepte kat en de hond Trouble en Patch de vogel. Ze wonen allemaal in Villa Shambles, de thuisbasis van de Blunders. Zoals men kan verwachten, gaat alles wat de Blunders in hun handen krijgen mis en elke kleine gebeurtenis of evenement mislukt.In Nederland werd het uitgezonden door NCRV van 1987 tot 1989 en heette de serie “de Stuntels” en werd voorgelezen door Simone Kleinsma.

TEDDDY RUXPIN (1987)

De tekenfilmserie kwam van oorsprong uit de Verenigde Staten en heette in het origineel The Adventures of Teddy Ruxpin. Het werd in opdracht van het productiehuis DIC getekend door Kazumi Fukushima en van 1987 tot 1988 uitgezonden op BRT1 en in Nederland bij de VARA en Kindernet. Er waren 65 afleveringen (van 25 minuten) van deze tekenfilmserie gemaakt. Er waren plannen voor méér episodes, maar die zijn nooit doorgegaan.Het scenario werd geschreven door Jack Mendelsohn, Brian Jeffrey Street en Doug Stratton. De personages werd ontworpen door Richard Petsche en Victor Glasko, decors door Sophie Lapointe, Peter Moehrle en Gordon Coulthart, muziek door Andrew Huggett en de liedjes door George Wilkins. Het titellied werd voor de Nederlandse Versie gezongen door Kas van Iersel. Voor de Nederlandse nasynchronisatie was Meta Sound verantwoordelijk en Vivian Pieters voor de Nederlandse dialogen, liedjes en regie. Het verhaal begint met de zoektocht naar de andere helft van een medaillion. Het beertje Teddy Ruxpin, de achtvoeter Grubby en de uitvinder Newton Gimmick, gebruiken een oude kaart om de landen van Grundo, Rillonia en Ying te doorzoeken naar schatten. De schat blijkt uiteindelijk te bestaan niet uit goud of juwelen, maar uit kennis. Op hun reizen verzamelen de drie met hun luchtschip ook zes magische kristallen. Deze zijn de oorzaak van een conflict tussen hen en de in Grundo bestaande Monsters-En-Schurken-Organisatie, MESO (Monsters and Villains Organisation, MAVO). MESO wil de kristallen in handen krijgen om daarmee de wereld te kunnen overheersen.Om er zeker van te zijn dat de kristallen veilig zijn, hebben Teddy en zijn vrienden de hulp ingeroepen van de Wooly What’s It. Hij woont in een huisje bij de regenboogwaterval, en achter deze waterval zijn de kristallen verstopt zodat MESO ze nooit zal vinden. De groene slechterik Tweeg en zijn rode kameraad LB vormen echter nog een gevaar. Ze wonen vlakbij het huis van Gimmick en proberen bij MESO in een goed blaadje te komen door te helpen de kristallen te ontvreemden. Zo kan hij immers een lid worden van MESO. Tweeg houdt hen met een telescoop constant in de gaten en als zij dan vertrekken met hun luchtschip meldt hij dit aan de grote onderdrukker, Quellor, het hoofd van MESO.Quellor zendt vervolgens de Gutangs, zijn piloten met hun gevechtsvliegtuigjes, uit om de kristallen te veroveren…

TOVENAAR VAN OZ DE (1986-1987)

The Wonderful Wizard of Oz is een Japanse anime-serie uit 1986 gebaseerd op vier boeken van de Land van Oz-reeks geschreven door L. Frank Baum. Deze animatieserie is niet gerelateerd met de Japanse tekenfilm The Wizard of Oz. Deze werd in 1982 gemaakt, maar het duurde tot 1986 eer deze werd uitgebracht.In Nederland werd de serie in 1986 uitgezonden door VARA, in België door BRT1. De titel werd vertaald naar De tovenaar van Oz. Beide zenders gebruikten een in het Nederlands nagesynchroniseerde versie waar Nederlandse stemacteurs voor werden ingeschakeld, waaronder Annelies Balhan. Ook werden er enkele zaken aangepast: Dorothy’s naam werd ingekort tot Doortje. Haar woonplaats is in de nasynchronisatie niet ergens in Kansas, maar in het Brabantse Kaatsheuvel. Ook de namen van veel personages werden aangepast: de vogelverschrikker heet Lappie, de leeuwenkoning Droezel, de tinnen man Blikkie. Het verhaal gaat over een meisje Doortje die samen met haar hondje Toto op een dag door een orkaan het land van Oz ingeblazen wordt. Haar huis komt op de Boze Heks van het Oosten terecht en ze wordt algauw door de verschillende vreemde bewoners van Oz als een soort heldin aangezien. Het enige wat Doortje wil is terug naar huis gaan dus krijgt ze van de Goede Heks van het Noorden de raad om de grote tovenaar van Oz op te zoeken. Tijdens haar reis, waar ze strikt het gele pad moet volgen, ontmoet ze de vogelverschrikker, Lappie(zonder hersenen), de Tinnenman, Blikkie (zonder hart) en de leeuw Droezel(zonder moed) Samen hebben ze dus allevier een wens en gaan ze op zoek naar Smaragdstad waar de Tovenaar woont. Daar aangekomen wil de Tovenaar pas ingaan op hun verzoeken als ze de Boze Heks van het Westen om zeep helpen. Samen besluiten ze die heks op te zoeken en slagen erin ze te doen verdwijnen Maar is dat genoeg om Doortje terug thuis te brengen?

VROUWTJE THEELEPEL (1983-1984)

Vrouwtje Theelepel is de Nederlandse titel van de Japanse tekenfilmserie Spoon Obasan ,die in 1983-1984 werd geproduceerd door Studio Pierrot en Gakken. De serie is gebaseerd op het verhaal Teskjekjerringa van de Noorse auteur Alf Prøysen. Het script van de tekenfilm werd geschreven door Mamuro Oshii, Keiko Maruo, Maki Nakahara en Masaaki Sakurai. Er zijn 50 afleveringen van 24 minuten gemaakt.Elke aflevering bevat twee korte verhalen.De serie werd in Nederland uitgezonden door de NCRV van 12 april 1985 tot 5 oktober 1987 en op de BRT in het seizoen 1988-1989.[1]Sinds 4 april 2011 wordt het programma uitgezonden door Kindernet. Vrouwtje Theelepel is inmiddels op dvd verschenen. De begin- en eindtune werden beide gezongen door Hetty Heyting. Haar echte naam is Thea, maar iedereen noemt haar Vrouwtje Theelepel omdat zij altijd een gouden theelepel om haar hals draagt. Er is iets vreemds met haar. Ze wordt op de meest ongelegen momenten zo klein als haar theelepeltje en kan dan met dieren praten. Maar dat weet niet iedereen.Samen met haar man Bazel, buurmeisje Wendy en de dieren uit het bos beleeft Vrouwtje Theelepel een heleboel spannende avonturen

STEMMEN

 • Vrouwtje Theelepel: Hetty Heyting
 • Bazel/Vloems: Fred Benavente
 • Baby Reppie/Do, Re, Mi, Fa en Sol Halken/ Loetje/Orina de kraai/Ma Helken muis/ Minky de hermelijn: Hetty Heyting
 • Bizzy de bij/Boris de kat/Klapkaak de wolf/Pa Job: Paul van Gorcum
 • Felix: Peter Lusse
 • Kukel/Ali/Mevrouw Huylmand/Bob/Wendy/diverse vriendinnen: Simone Kleinsma

WASBEERTJES DE (1985-1991)

De Wasbeertjes (of The Raccoons) was een Canadese tekenfilmserie, uitgezonden van 1985 tot 1991. De serie werd gemaakt door Kevin Gillis en de Hinton Animation Studios.De serie werd voor het eerst uitgezonden in 1985 in Canada door Canadian Broadcasting Corporation. Aanvankelijk was het een maandelijks programma, maar door het succes werd het al snel wekelijks uitgezonden. De serie gaat over de avonturen van Bert Wasbeer [Bert Raccoon] en zijn vrienden Ralph en Melissa in the Evergreen Forest. Vooral het voorkomen van de milieuverpestende plannen van het roze aardvarken Cyril Snauw [Cyril Sneer] en zijn drie volgelingen (drie varkens met dezelfde naam, Lloyd) stond centraal. Een uniek element van de serie is dat Cyril verandert van een destructieve kapitalist in een milieubewuste, zij het nog steeds agressieve, zakenman en dat hij uiteindelijk bondgenoot van de Wasbeertjes wordt. Een ander gemeen karakter was de kapitalist Mr. Knox – een krokodil met een Texaans accent. Cyrils zoon Cedric is Berts beste vriend. De serie had een typische jaren tachtig soundtrack, waarvan het thema-nummer Run with Us, gezongen door inspreekster Lisa Lougheed, een kleine hit werd in sommige landen.In tegenstelling tot veel andere tekenfilmseries uit de jaren ’80, werd er voor De Wasbeertjes weinig reclame en merchandise gemaakt. Tot op de dag van vandaag heeft de tekenfilm een kleine groep fanatieke aanhangers, die pleiten voor het hervatten van de uitzendingen.De Wasbeertjes werd in Nederland uitgezonden door Kindernet en in het RTL programma Telekids.

Er zijn 60 reguliere afleveringen van een half uur uitgezonden; daarvoor zijn er vier (langere) televisie specials gemaakt:

 • The Christmas Raccoons (1980)
 • The Raccoons on Ice (1981)
 • The Raccoons and the Lost Star (1983)
 • The Raccoons: Let’s Dance

WUZZELS DE (1985)

De Wuzzels You TubeDe Wuzzels was een Amerikaanse tekenfilmserie, ontwikkeld door Disney, uit 1985. De serie werd voor het eerst in 1986 uitgezonden in Nederland. Er waren plannen voor meerdere seizoenen, echter vanwege het overlijden van Bill Scott werd een tweede seizoen afgeblazen. De Wuzzels beschikten over een verscheidenheid van dierlijke karakters ( Wuzzle betekent mengen). Elke Wuzzle was ruwweg, en kleurrijke, mix van twee verschillende diersoorten (zoals in de titelsong word genoemt, ze zijn twee in één dat zie je al meteen.) Alle personages hebben vleugels op hun rug, echter alleen Hommelleeuw en Vlinderbeer kunnen echt vliegen. Alle Wuzzels leven op het eiland Wuzland. Niet alleen de Wuzzels zijn gemixt, ook de dingen die ze eten, gebruiken, of zelfs waar ze in wonen is door elkaar gehusseld.

YAKARI (1983)

Yakari You TubeYakari was een Franse tekenfilmserie uit 1983 en het werd uitgezonden door Antenne 2. De serie was gebaseerd op de Zwitserse stripreeks, bedacht door het duo Job en Derib. In Nederland werd de serie in 1983 door de NCRV uitgezonden. Er werden in totaal 52 afleveringen gemaakt. Yakari is een vrolijke Sioux-indiaan hij heeft een grenzeloze nieuwsgierigheid naar de wereld en een groot respect voor de natuur en voor alle dieren. Hij hoopt ooit eens zo groot en sterk te worden als zijn oudere stamgenoten. Dankzij Grote Adelaar, zijn totem en beschermer,heeft de kleine Sioux een speciaal geschenk gekregen, de droom van vele kinderen:  Yakari begrijpt de taal van de dieren en kan met hen praten.Yakari zijn beste vriend is zijn trouwe mustang Kleine Bliksem , samen met het inheemse Indiase meisje regenboog, zwerft Yakari door bossen, bergen en vlaktes en beleefd hij spannende avonturen. Maar als het echt gevaarlijk wordt roept hij de hulp in van de Grote Adelaar die hem beschermt.

Advertenties

62 reacties op Cartoon series jaren 80

 1. will waldschmit zegt:

  Weet iemand hoe die tekenfilm heet ? Wat ik me kan herinneren was een man met een doedelzak en dan zag je de muzieknoot vliegen en die werd dan door een draak of krokodeel opgegeten .

 2. er was een kinderserie met in de hoofdrol een buitenaards wezentje (volgens mij blauw of paars). het enige wat ik me kan herinneren is iets met “twister”. in de titelsong zaten volgens mij de woorden “geef dan een stoere draai”. en als het wezentje hard in de ronde draaide, kon hij zich veranderen in van alles en nog wat. iemand enig idee welke serie dit zou kunnen zijn…?

 3. erna zegt:

  De woensdagmiddag tekenfilm van een eekhoorn die door een poes was grootgebracht. En weer in het wild moest leren eekhorn te zijn met hulp van eekhoorn vriendinnetje en meer vrienden. Aanstekelijk bekende theme song. VERGETEN!

 4. lilyxoxo zegt:

  Ik zoek al jaren een kinder serie dat ging over een meisje met zwart haar, en er was iets met een slechte school die door een slechte draken jufvrouw werd geleid? kan het me echt niet herinneren. Er was ook altijd een verhaal op ketnet met enge verhalen en dat vind ik ook nergens meer.

 5. Mira zegt:

  Wie weet hoe dat stripfiguur heet dat alleen maar haar had, tot op de grond, je zag wel een klein neusje, heel graag een reactie.
  Dank je wel alvast.

 6. Lissa zegt:

  Weet iemand hoe de animatieserie heet waarbij een jongen en meisje (broer en zus?) elke aflevering in een soort open raket in een tunnel werden gelanceerd, op weg naar een nieuw avontuur? Er was ook altijd een derde persoon bij die hen lanceerde. Volgens mij was hij meestal gemeen, maar eigenlijk was hij verliefd op het meisje.

 7. wendy zegt:

  ik kan mij nog iets van een tekenfilmpje herinneren wat tussen samson in kwam. het ging over een groen wezentje dat dirigent was en muzieknoten at. meer weet ik niet, was nog heel klein toen. weet iemand misschien waar het in voor kwam?

 8. Han zegt:

  Een tekenfilm serie over een meisje met rode kleding en een man in zwarte kleding met een hoge zwarte hoed. Er was geloof ik ook een soort wit spookje. En alles was altijd vrij groot,wolken etc…ofzij waren vrij klein? Kan iemand mij vertellen hoe deze geweldige serie heet?

 9. weet er iemand nog hoe de tekenfilm noemt . hij tekende een lijn en dan kwam hij tevoorschin uit de lijn?

  • Sieglinde zegt:

   Ja op het laatste kwam er een boek daar kon je dat hebben

  • Jos zegt:

   La linea, geinig. Gelijk een vraag: ik zoek een italiaanse tekenfilm die zo ongeveer gelijk met la linea op de televisie was. Het begon altijd met een de twee malloten (hoofdrolspelers) die met een caravan tussen huizen door sjeesden en een hoop poeha en muziek (op z’n Italiaans dus zeg maar 😉 ). Iemand enig idee? Kan er maar niet op komen. Mijn geheugen zegt dat het een beetje leek op Paling en Ko qua stijl maar het kan net zo goed anders zijn. Bedankt!

 10. willem zegt:

  Weet iemand hoe de kinderfilm heet (geen tekenfilm) van een meisje die haar konijn achteraan rent en die verdwijnt in een ladekast en als ze daar achteraan gaat dan komt ze in een hele andere wereld terecht.

 11. jessie zegt:

  Eey ik zit al eeb lange tijd met een tekenfilm serie in me hoofd en weet niet hoe die heet, het gaat over 2 poppen die tot leven kwamen en dan een boek in gingen. Iemand enig idee welke serie dat is?

 12. Ik zoek een tekenfilm..

  Een beertje en vosje/haasje die op onderzoek naar de paashaas en komen in een chocolade eieren fabriek.

 13. An zegt:

  Ik ben op zoek naar een tekenfilm uit de jaren 80/90 die zich afspeelt in de ruimte. Ik kan me er weinig meer van herinneren, maar het ging over grote/dikke roze en groene wezens. Weet iemand hoe deze serie heet?

 14. Roy zegt:

  Ik ben al heel lang opzoek naar de naam en beeld van een tekenfilm of tekenfilm serie. Wat mij bijstaat, zijn het 2 óf wezens/beesten, in verschillende kleur. Ze wonen in bos, en als de slechterikken komen, gebruiken ze hun krachten. 1 kan vliegen (gaat bijv. In een boom zitten), de 2e kan zich veranderen in iets anders (bijv. Een paddestoel) en als een 3e is, dan zou die zich ontzichtbaar kunnen maken.
  Het zouden in mij beleving een soort draakjes zijn.

  Wie oh wie kan mij helpen?!?!

 15. niels zegt:

  Ik ben op zoek naar de titel van een tekenfilm serie die ging over een broer en een zus. die samen met een klein wezentje op avontuur gingen naar hoe bepaalde uitvindingen tot stand zijn gekomen. er waren afleveringen bij zoals de uitvinding van de telefoon en penicilline. maar ook over de gloei lamp. werd naar mijn mening begin jaren 90 uit gezonden. en nee het ie niet de Magic school bus want dat was een hele school klas

 16. Juul zegt:

  Wat een leuke site! Grappig om alles zo bij elkaar te zien! Misschien kunnen jullie mij helpen. Ik ben op zoek naar een tekenfilmaflevering over een museumbezoek (van wie en waar weet ik niet meer) waar op een gegeven alle schilderijen hun tong uitsteken en een prrrttt geluid maken. Waaronder de Nachtwacht van Rembrandt. Wie weet dat ik er nu eindelijk achterkom! Bedankt alvast voor het meedenken!

  Groetjes,
  Juul

  • Sam Senoy zegt:

   Er is een aflevering van super secret squirrel. Waarin hij achter een kunstrovende kameleon aanzit die zich als allerlei kunstwerken vermomt. Ik kan helaas de link naar de aflevering niet meer vinden. Het was een van de ‘nieuwe’ cartoon Network afleveringen

 17. Rik Heine zegt:

  Iemand enig idee hoe de tekenfilmserie heet over verschillende planeten, een ijsplaneet, vuurplaneet. En die worden geloof ik aangevallen door het volk van de botoen planeet…Of zo iets.
  Eersteeds aflevering was dat mensen van de vuurplaneet naar de ijsplaneet gaan om daar grote blokken ijs te stelen, want dat hebben ze nodig.

  Duidelijker kan ik het niet maken…

 18. Daisy zegt:

  Hoe heet dat tekemfilm is en leeuw in eem ridders pak kwam volgends mij op fox kids of jetix of die oude nickelodeon

 19. Zo super om dit te lezen…heerlijk terug in de tijd van de jaren 80/90! Hoop dat iemand zich dit nog kan herinneren! Een serie volgens mij op kindernet wat ging over een meisje genaamd Alana…ze werd achterna gezeten door een soort van punkers uit een andere tijd/dimensie. Alana had ook een vriendin….en wie kent Round the twist of monsterplaneet zich nog? Grtjs Saskia.

 20. Tom zegt:

  Hoi allemaal,

  Ben op zoek naar een Duitse serie maar ben de naam kwijt. Het werd uitgezonden op ZDF, en ging over een meisje dat op een soort meisjesschool zat. Om 24 u ’s nachts verscheen er dan een spook. Het meisje had blonde haren.

 21. pkwadraat zegt:

  Kent iemand nog een duitse tv serie over een jongetje met een tijger op zijn tshirt? Daardoor kon hij heel hard rennen, was duits volgens mij.

 22. Nina zegt:

  Hey!
  Ik ben opzoek naar iets wat ik vroeger op de videoband keek. Het waren wezentjes die iets met een regenboog deden, verder weet ik het helaas niet meer. Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen!

 23. Niels zegt:

  In de jaren 90 was er een tekenfilm serie te zien over een jongen die een opblaasbare ruimteschip had. Elke aflevering ging hij op avontuur met dit ruimteschip, en kwam hij telkens op een andere planeet. Wie weet de naam van deze serie? Alvast bedankt.

 24. Nico Grooten zegt:

  Hallo, ik ben op zoek naar een animatie tekenfilm een mannetje met een pinot petje aktentas en een vreemd loopje uitgezonden in de jaren 80 met Nederlandse voice over miss kan iemand mij verder helpen. uitgezonden door EO of kro

 25. TTH zegt:

  Ik ben op zoek naar een animatie (weet niet meer of het een tekenfilmserie was of een film) ging over een meisje van goede afkomst in de oorlog en zij speelde piano.

 26. Rachel zegt:

  Ik ben al jaren op zoek naar een tekenfilm waarin een meisje/vrouw in haar auto stapt die in de garage staat onder het huis. Ze rijden naar een tankstation waarin ze fruitsap ‘tanken’. Iemand die dit bekend in de oren klinkt?

 27. Claudia zegt:

  Weet iemand hoe de serie het heet gaat over een paar mensen die op reis gaan met een wereldbol en een rare buurman die had volgens mij een vrouwennaam. Ben zelf uit 85 dus in en na die tijd.

 28. Anouk zegt:

  Wie weet hoe de motormuisfilm uit die tijd heet? Een muisje met een rood helmpje op een rode motor? Ik weet niet meer of t een film was of een programma…t werd uitgezonden in de Skychannel tijd dat ook superoma en the Slimers uitgezonden werden…wie weet t?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s