Nieuws 1980

JONGEMAN (19) DOODGESTOKEN

Harmen Grijpstra You TubeOp 1 januari 1980 wordt bij een ruzie tijdens een feestje in de woning van de familie W. aan de Herbrandastraat in Buitenpost op nieuwjaarsmorgen omstreeks half drie de negentienjarige Harmen G uit die plaats met een mes doodgestoken. De dader, de 25-jarige P. K. werd later in de nacht in zijn woning aan dezelfde straat aangehouden. Hij bekende de daad. Het dodelijke mes werd door de politie onder een heg ergens in de straat gevonden. K. had het weggegooid. Volgens de politie verkeerde K. op het moment dat hij zijn daad begon danig onder invloed van alcohol. Hij bracht Harmen G één steek in de buik toe. Het slachtoffer overleed binnen enkele minuten.In de woning waar zich de steekpartij afspeelde bevonden zich vijf of zes personen, onder wie een broer van de dader, B. K. Deze verliet omstreeks half drie het feestende gezelschap. Van enig ongenoegen was toen nog geen sprake Waarschijnlijk als gevolg van overmatig alcoholgebruik struikelde B. K. echter op het stoepje voor het huis en kwam ten val. Op dat ogenblik passeerde P. K. die op weg was naar de feestvierenden. Bij het zien van zijn gestruikelde broer heeft hij kennelijk gedacht dat deze binnen was mishandeld. Met een mes in de hand – dat hij van zijn broer had gepakt stormde hii de kamer binnen, op zoek naar de dader van de vermeende mishandeling. Hij bedreigde de gasten één voor één en kwam tenslotte ook terecht bij Harmen G. Deze ontkende evenals de anderen dat er sprake was geweest van mishandeling en heeft toen waarschijnlijk enkele opmerkingen gemaakt die P. K. in het verkeerde keelgat schoten. K. stak toen onverhoeds het slachtoffer één maal in de buik. Deze overleed enkele minuten later aan zijn verwondingen. Harmen G had twee zusters en was de zoon van de koster van de gereformeerde kerk .binnenbuitenpost.nl

NATIONALE BIERTAPWEDSTRIJD

Nationale Biertapwedstrijd 1980 You TubeOp 9 januari 1980 vond in de RAI in Amsterdam de finale van de biertapwedstrijden plaats met de nationale titel als inzet. Er werd gestreden door 36 eenmanszaken en evenzoveel teams, zijnde de winnaars van regionale biertapkampioenschappen. De biertappers werden beoordeeld op hoe het bier geschonken werd, hoe staat de tapper er bij, en hoe is de kleding. Uiteindelijk werd door de kenners en vakgenoten die keken alsof ze het vocht met hun ogen consumeerden, dhr L. N. Laurier uit Well als winnaar verkozen hij was de beste van de 36 biertappers van de eenmanszaken. Zijn prijs bestond uit een beker en 250 gulden. Bij de teams wonnen H. van Kolthoorn  en J. van de Weerd uit Oldebroek. Zij kregen een beker en vijfhonderd gulden.

DRAMA FRANS POLITIEGEZIN

Philippe Maziz Politiedrama You TubeOp 12 februari 1980 schieten Franse politiemannen per vergissing een collega dood toen zij op jacht waren naar de ontvoerders van de rijke zakenman Guy Pitoun, die op 30 januari 1980 werd ontvoerd. De schietpartij deed zich voor toen vier rechercheurs van een speciale brigade op weg waren naar de stad Vallauris aan de Riviéra waar zij de ontvoerders van hun slachtoffer vermoedden. Tevoren hadden zij een lid van de bende gearresteerd die in het bezit was van een deel van het losgeld van ongeveer 2 miljoen gulden dat de familie van de zakenman had betaald. Op de weg naar Vallauris hielden de rechercheurs een auto aan waarin een gemeentelijke politieman in burger zat. Deze, de 24-jarige P M wist niet dat hij met collega’s te maken had, vermoedde bandieten en greep naar zijn vuurwapen. De rechercheurs trokken echter sneller en schoten hem met vijf kogels dood. Mevrouw A M trok na het drama met haar vijf jaar oude zoontje N in bij een collega van haar overleden man. Op donderdag 14 februari 1980 wist zij, kort voor de begrafenis, een pistool te bemachtigen en schoot haar zoontje, de hond en zichzelf dood. In een briefje dat bij de ontzielde lichamen werd gevonden stond: „Nu zullen wij weer gelukkig bij elkaar zijn”. Na de aanvankelijke vreugde in Franse politiekringen over de arrestatie van de bende ontvoerders van de bevrijde Guy Pitoun vroeg men zich af of M zijn collega’s van de anti-gangsterbrigade misschien te snel hun vuurwapens hadden gebruikt.

FRANSE DOUANE PAKT HASJZEILERS

Hasjzeilers You TubeOp 13 februari 1980 worden Twee Nederlanders, de 25- jarige Van N. en de 37-jarige K. omstreeks vijf uur voor de Franse kust bij Kaap Gris Nez aangehouden met 1 ton hasjiesj ter waarde van 5 miljoen gulden aan boord van hun 8 meter lange zeilscheepje de Esta Vandora. Het schip was zó volgeladen met keurig in plastic zakjes verpakte hasjiesj, dat er nauwelijks nog plaats was voor de twee mannen en hun Duitse vriend in het kwaad Otto S. (27). De Franse politie en een lid van de Nederlandse verdovende middelenbrigade waren gisteravond laat nog steeds bezig het drietal in Boulogne-aur-Mer te verhoren. De drie smokkelaars, die zich duidelijk in de Franse territoriale wateren hadden gewaagd, hingen een bijzonder verward verhaal op. Volgens hen hadden zij hun bootje in Gibraltar gekocht, waren ermee naar Tanger gevaren, hadden daar de drugs ingeslagen en waren uiteindelijk naar het noorden gekoerst, met uiteindelijke bestemming Nederland. Maar al na een zeer oppervlakkig onderzoek bleek dit verhaal niet te kloppen. In de eerste plaats lag het scheepje stil voor de Franse kust wat de smokkelaars op een plotseling opgetreden motorstoring gooiden. Maar juist het feit, dat de bemanning daarna een klein zeiltje had gehesen,wekte de verdenking van de douane op en leidde uiteindelijk tot de aanhouding. Men neemt dus aan, dat de smokkelaars van plan waren een gedeelte van hun handel in Frankrijk af te zetten, en daarvoor dank zij een aan boord aanwezige walkie talkie al in contact stonden met de kust. De douane acht het waarschijnlijk dat de drie mannen onderdeel uitmaken van een goed georganiseerde internationale smokkelbende die hen van een vrachtschip af met hun zeilbootje over boord heeft gezet om naar de Franse kust en uiteindelijk naar Nederland te varen.

KANTELEND GRAF DOODT DELVER

Grafkelder Ingestort You TubeOp 20 februari 1980 wordt de 56-jarige grafdelver G. van B uit Rhenen tijdens het delven van een gat voor een grafkelder gedood. Zijn 5 jaar oudere collega G. de J liep ernstige verwondingen aan de voeten op en moest worden geopereerd. Het ongeluk gebeurde op de algemene begraafplaats in Rhenen, waar de ervaren grafdelvers naast een vrij nieuwe grafkelder een gat van bijna drie meter maakten voor nog een grafkelder. Voordat zij de wanden hadden gestut zakte de naastgelegen grafkelder ineens in het gat. De heer Van B. werd door het uit betonnen elementen bestaande gevaarte bedolven en was op slag dood. De heer De J raakte met beide voeten bekneld tussen de elementen. Met een soort dragline werd de weggezakte grafkelder omhoog gehaald, waarna de heer De J kon worden bevrijd. Vermoed werd, dat de zandlaag, waarop de grafkelder lag, nog onvoldoende was ingeklonken, waardoor het betonnen graf is – gaan schuiven en tenslotte is gekanteld.

TAALSTRIJD IN DE VOERSTREEK

Taalstrijd Voerstreek You TubeOp 9 maart 1980 schiet Forellenkweker en Luiksgezinde S. op een betogende groep Vlamingen. Hij had een vlag aan de gevel hangen van de Action fouronnaise. En de vlamingen wouden deze er af halen en hebben vervolgens zijn huis bestormd, S. werd door de Rijkswacht weggevoerd en het huis kreeg een gratis verbouwing, met Vlaamse groeten.De gevechten waren een dramatisch dieptepunt van een taalstrijd die begon na de administratieve herindeling van België in 1962 die bepaalde dat de grenzen van de Waalse en Vlaamse provincies samen moesten vallen met de taalgrens. De zes Voerdorpen Moelingen (Mouland) ’s Graven-Voeren, (Fouron-le-Comte) Sint-Martens-Voeren Fouron-Saint-Martin, Sint- Pieters-Voeren (Fouron-Saint-Pierre), Teuven (Teuven) en Remersdaal (Remersdael) die bestuurd werden door het Franstalige Luik vielen vanaf 1962 onder de Nederlandstalige provincie Belgisch-Limburg. Zestig procent van de inwoners verzette zich tegen de overgang naar Belgisch-Limburg. De Franstalige inwoners hadden van oudsher leidinggevende functies in het openbaarbestuur en waren bang om hun posities kwijt te raken aan Nederlandstalige inwoners. De taalstrijd werd tot diep in de jaren tachtig openlijk uitgevochten met heftige confrontaties tussen beide partijen.

BOYCOT SPELEN MOSKOU

Boycot spelen Moskou You TubeOp 21 maart 1980 werd officieel meegedeeld door president Carter van de Verenigde Staten dat de Verenigde Staten geen ploeg naar de Olympische Spelen in Moskou zou sturen,vanwege de inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan in 1979. In de verklaring van de President, zij hij dat het niet het plan was om de Olympische Spelen niet vernietigen. maar dat hij wou dat de Olympische geest gerespecteerd wordt. Een boycot van de Olympische Spelen zou een gewelddadige slag betekenen voor de Sovjet-Unie omdat het geweldige bedragen heeft geïnvesteerd in accommodaties, materiaal en propaganda. Door deze verklaring gingen 150 mogelijke olympische kandidaten en officials van de Verenigde Staten niet naar de Spelen.De Verenigde Staten  had nog een ultimatum gesteld aan de Sovjet-troepen , om zich terug te trekken vóór 20 februari 1980, maar aan die eis voldeden de Sovjetten niet. In totaal werden deze spelen door 62 landen geboycot. De belangrijkste afwezige landen waren Bondsrepubliek Duitsland, Japan, Canada, Noorwegen en China.De meeste Europese landen waaronder Nederland gingen wel naar Moskou,onder één voorwaarde: ze wilden niet deelnemen aan het ritueel van de Spelen, en tijdens de openingsplechtigheid zou de ploeg achter de witte Olympische vlag opstappen en bij een overwinning zou men niet het nationale volkslied spelen, maar wel de olympische hymne.

TOTONERO-SCHANDAAL

Totonero Schandaal You TubeOp 23 maart 1980 werd het Totonero match-fixing schandaal ontdekt door de Guardia di Finanza. De groentehandelaar Massimo Cruciano (32) en de ondernemer Alvaro Trinca (45) – zetten het Italiaanse voetbalschandaal op touw. Trinca bezat namelijk een restaurant in Rome dat niet alleen bekend stond omdat het ‘bevroren vis kon laten smaken als vers’, maar ook omdat de spelers van Lazio Roma er graag dineerden. Op een avond benaderden Trinca en Cruciano de ploeg dan ook met het voorstel om een aantal wedstrijden opzettelijk in een gelijkspel te laten eindigen. In ruil hiervoor ontvingen zij geld, maar later verklaarden enkele spelers dat met name het ‘gevoel van macht’ dat zij ervoeren een grote drijfveer was voor hun deelname. Op papier leek het plan van Cruciano en Trinca zeer eenvoudig uit te voeren, maar in de praktijk bleek dat anders. Hun eerste poging tot wedstrijdfraude, een vriendschappelijk potje tussen Lazio en Palermo in 1979, mislukte omdat Lazio het vliegtuig miste. Ook een tweede partij tussen Taranto en Palermo later dat jaar kreeg niet de gewenste uitslag. Een aantal spelers weigerde deel te nemen aan de samenzwering en de uit-ploeg won de wedstrijd, ondanks fanatieke pogingen van één Palermo-verdediger om in de tweede helft een penalty voor Taranto te veroorzaken. Gelukkig voor Cruciano en Trinca verliep een derde wedstrijd, Avellino tegen Perugia, wel als gepland, waardoor ze toch nog winst maakten. In februari 1980 ging het echter alsnog mis met de intriges van Cruciano en Trinca. Vijftien minuten voor tijd scoorde Bologna-spits Giuseppe Savoldi de winnende goal in de wedstrijd tegen Avellino, waardoor ook deze pot niet eindigde in een gelijkspel. Na het laatste fluitsignaal werd Savoldi door zijn teamgenoten uitgescholden voor een ‘idioot’, maar hier hadden Cruciano en Trinca weinig meer aan. Zij hadden als gevolg van de uitslag hun laatste geld verloren en stonden nu diep in de schulden bij de illegale boekhouders.Om te voorkomen dat de woedende boekhouders hun dreigementen waar konden maken, gaven Cruciano en Trinca zichzelf aan bij de Italiaanse politie. Op 23 maart werden vervolgens 11 spelers en clubofficials van verscheidene clubs in Italië, waaronder Milan en Palermo, gearresteerd. Dit gebeurde in de kleedkamers tijdens de rust van een aantal voetbalwedstrijden, om zo te voorkomen dat de spelers kans hadden om hun alibi’s af te stemmen. Het omkoopschandaal was een blamage voor het voetballand Italië, dat slechts enkele maanden later het gastland zou zijn van het Europees Kampioenschap voetbal van 1980. De gevolgen van dit schandaal voor de club-teams waren Dat AC Milan en Lazio terug werden gezet naar de Serie B. Lazio kreeg ook nog een geldboete. Avellino, Bologna, Perugia uit de serie A kregen 5 punten in mindering voor het seizoen van 1980-1981. Palermo en Taranto kregen 5 punten in mindering in de serie B.Paolo Rossi werd voor drie jaar geschorst ging in beroep en toen werden het er 2, en hij maakte Italië wereldkampioen in Spanje door topscorer te worden en een goal te maken in de finale. Stefano Pellegrini kreeg de grootste straf hij werd voor 6 jaar geschorst wat einde carrière betekende. In totaal kregen 20 spelers een schorsing. Felice Colombo de voorzitter van Milaan werd voor het leven geschorst en Tommaso Fabretti voorzitter van Bologna werd voor 1 jaar geschorst.

TELETEKST IN NEDERLAND

Op 1 april 1980 ging de Nederlandse versie van teletekst onder beheer van de NOS officieel van start. Daar gingen jaren aan voorbereiding aan vooraf.Hoewel teletekst is ontwikkeld voor het ondertitelen van televisieprogramma’s is het ondertitelen voor doven pas later op gang gekomen. Doven zijn de discussie over ondertiteling met de overheid en NOS gestart lang voordat er in Nederland sprake was van teletekst. De NOS zag eerst niet veel in het concept en hield het voor technisch niet uitvoerbaar. Doordat de BBC met proefuitzendingen aantoonde dat het technisch wel mogelijk was kon de volgende hobbel voor de doven worden genomen: Na jaren aandringen en demonstraties van verschillende organisaties voor doven en slechthorenden kwam er een subsidie en werden bij de publieke omroep mondjesmaat televisieprogramma’s ondertiteld.Pas in 1976 lieten twee Nederlandse omroepmedewerkers zich in Londen voorlichten door de BBC. Daarna werd het systeem opgezet door Wim Stokla, voormalig adjunct-hoofdredacteur van het Journaal en Joop Marmelstein, toenmalig chef binnenland.Beide mannen bedachten dat op pagina 101 de belangrijkste nieuwskoppen staan en deden aanbevelingen voor de schrijfwijze op het nieuwe medium en de kleurstellingen. Op 4 februari 1977 werd het systeem tijdens een besloten bijeenkomst voorgelegd aan leden van de Tweede Kamer en afvaardigingen van ministeries en bedrijven. De NOS mocht verder experimenteren en in 1978 werd voor het eerst het nieuwe systeem op de Firato getoond aan het grote publiek.Toen het systeem in 1980 ‘live’ ging, waren bij de NOS 700 mensen bekend die Teletekst op hun (dure) televisietoestel konden ontvangen. Tien jaar later kon een derde van de Nederlanders de 101 lezen en in 2000 was het bereik volgens de dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) 93 procent.

STORM TEISTERT KUST

19 april 1980 Storm teistert kust You TubeOp 19 april 1980 teisterde een zware noordwester storm Nederland, sinds 1973 was zo’n heftige storm in april in ons land niet voorgekomen. De storm zorgde voor tientallen miljoenen guldens aan schade vooral aan de strandpaviljoens en vakantiehuisjes. Van de ruim honderd strandtenten in Scheveningen en Kijkduin werden er 65 door de storm totaal verwoest; de rest werd zwaar beschadigd.  De vele huisjesbezitters hadden het net, na het onverwacht mooie zomerweer van het weekend daarvoor hun huisjes opgezet. Ze kwamen van heinde en ver om op de steeds smaller wordende strandstrook, te redden wat er te redden viel. In honderden gevallen was dat tevergeefs. De grootste catastrofe voltrok zich in Bloemendaal, waar 400 huisjes door de storm, die windkracht 9 bereikte, met snelheden van 95 kilometer per uur, geheel werden vernield, maar ook in IJmuiden en Kijkduin werden hele huisjes met inboedel en al door de golven opgeslokt. Daar dreven de dag na de storm de koelkasten, gasfornuisjes, bedden en andere bezittingen op de zee als trieste ooggetuigen van de ramp die zich had voltrokken. Huisjes die verder landinwaarts stonden liepen eveneens vaak grote schade op, zoals bijvoorbeeld in Castricum. Twee paviljoens bij Zandvoort verdwenen in de golven. In Scheveningen wordt gesproken over een miljoenenstrop .Een twee meter hoge zandwal die daar in aller haast door bulldozers werd opgeworpen bleek geen enkele bescherming te bieden. In luttele minuten tijds werd die door de ziedende zee als was het een molshoopje weggespoeld. Met name de kleinere exploitanten dreigden de dupe te worden, omdat velen niet of onvoldoende verzekerd waren doordat hun verdiensten als gevolg van de slechte zomers daarvoor waren tegengevallen. De vliegende april-storm, eiste ook nog twee mensenlevens.  Het betrof twee Westduitse opvarenden van de kustvaarder Altmark die voor de kust van Schouwen-Duiveland verging. Een Belgische helikopter wist drie opvarenden uit zee op te pikken en naar Den Haag over te brengen.

GIFSCHANDAAL LEKKERKERK

Gifschandaal Lekkerkerk You TubeOp 3 april 1980 wordt officieel bekendgemaakt dat de nieuwbouwwijk Lekkerkerk-West op een stortplaats van chemisch afval is gebouwd.  Een hele nieuwbouwwijk, Lekkerkerk West met 300 woningen, bleek gebouwd op sterk verontreinigde grond. De vervuiling kwam aan het licht nadat een waterleidingbuis brak die aangetast was door de inwerking van agressieve chemische stoffen. Het was de eerste grote bodemvervuilingsaffaire in Nederland. De kosten voor het verwijderen van deze bodemverontreiniging bedroegen uiteindelijk 188 miljoen gulden. De verontreiniging, die zich via het grondwater verspreide, bestond onder andere uit tolueen en xyleen. Om dit te verwijderen moest de grond afgegraven worden rondom en onder de huizen. Er werden ongeveer 1600 vaten met chemisch afval uit de bodem verwijderd.De bewoners werden gedurende de sanering geëvacueerd. Zij werden elders in Lekkerkerk in stacaravans ondergebracht. De operatie werd door burgemeester Hans Ouwerkerk in goede banen geleid. Deze voormalige presentator van het televisieprogramma De Ombudsman zorgde er via veel media-aandacht voor dat de zaak ook vanuit de rijksoverheid en het parlement de nodige aandacht kreeg.Het gifschandaal Lekkerkerk had grote effecten op de Nederlandse rechtspraak en de overheid. Twee bedrijven werden schuldig bevonden en beboet. De opschudding na de vondst van het gif werd aangegrepen om een wet op de bodemsanering in te voeren. Deze wet regelt de bescherming van de bodem.Uit onderzoeken bleek destijds niet dat de vervuiling aantoonbare gezondheidsgevolgen had. Er is echter geen samenhangend onderzoek naar de gezondheid van de bewoners gedurende een lange termijn uitgevoerd.In de jaren 60 werd nogal gemakkelijk omgesprongen met allerlei soorten afval, waaronder chemisch afval. Door de toegenomen welvaart en industrialisatie namen de hoeveelheden toe. Ook was de vraag naar bouwgrond groot door de woningnood. Op sommige plaatsen, ook in Lekkerkerk, werden woonwijken gebouwd op vuilstortplaatsen om zo twee problemen met één project op te lossen. Bij de stort van het afval werd vaak onvoldoende toezicht gehouden waardoor bedrijven kans zagen om op een goedkope wijze zwaar chemisch afval te dumpen.Pas in januari 2008 kwam de affaire tot een einde. De staat en de gemeente Nederlek hebben die maand een vaststellingsovereenkomst gesloten met de bedrijven die betrokken waren bij het veroorzaken van de bodemverontreiniging. De bedrijven betalen ieder een miljoen euro. Ze benadrukken dat de schikking niet betekent dat ze (schuld)aansprakelijkheid aanvaarden. De gemeente Nederlek ontving een kwart van het totale bedrag.

GIFSTORT VOLGERMEERPOLDER ONTDEKT

Volgermeerpolder You TubeOp 29 april 1980 verschijnt het eerste berichtje in de kranten: ‘Giftig afval op stortplaats’.Op de stortplaats in de Volgermeerpolder worden meer dan tienduizend vaten met gif aangetroffen. Het geheim wordt al 25 jaar goed bewaard gehouden.Sierck Buwalda herinnert zich een kille ochtend, die dag begin maart 1980. De bulldozerchauffeur wordt door zijn baas geroepen voor overleg. Hij werkt op de stortplaats in de Volgermeerpolder ; een voormalige veenderij ten noorden van Amsterdam. Vandaag moet op het noordelijk deel van de stortplaats, waar al jaren geen vuil meer is aangevoerd, een nieuw vak worden ingericht.Buwalda rijdt daarbij over een paar doorgeroeste tweehonderd-liter vaten . Ze liggen tussen het oude huisvuil en barsten open onder het gewicht van de bulldozer. Ook nu, 25 jaar later, weet hij nog precies wat hij aantrof. ‘Ingedikt, brokkelig materiaal, vergelijkbaar met natte basterdsuiker of zoiets. Het stonk verschrikkelijk.’ Op de vaten is een opschrift leesbaar: Philips Duphar. Wat hij zich daarbij voorstelde, weet niet meer. Maar vertrouwen deed hij het niet. Op het eind van de dag neemt Buwalda een brok van het witte materiaal mee naar huis om aan zijn vader te laten zien. De onderwijzer in Zuiderwoude vertrouwt de zaak evenmin en belt met het waterschap. Daar krijgt hij te horen dat ze niets met de vondst kunnen. Ook het gemeentebestuur in Broek in Waterland adviseert hem rustig af te wachten en niets te doen. Wel komt de opzichter van de vuilnisbelt in actie. Hij vraagt de gemeente Amsterdam, eigenaar van de stortplaats, de vondst te onderzoeken. De bulldozerchauffeur moet zijn mond houden over de zaak. Wel alarmeert zijn vader de gemeenteraad en de lokale actiegroep Vereniging Behoud Waterland. Vervolgens beginnen de eerste berichten over chemisch afval rond te zoemen. Kort daarop krijgt Buwalda te horen dat hij op staande voet is ontslagen; het klassieke lot van de klokkenluider. ‘Er was een onwerkbare situatie ontstaan, omdat hij de zaak aan de grote klok had gehangen.’ enkele vaten in de Volgermeerpolder heeft het Amsterdams milieulaboratorium afval gevonden met hoge gehaltes polychloorbenzeen. Ze moeten tussen 1963 en 1965 zijn aangevoerd door bestrijdingsmiddelenproducent Philips Duphar. ‘Naar schatting moeten er ongeveer honderd vaten liggen’, Dat blijken er uiteindelijk minstens tienduizend te zijn. In de vroege jaren tachtig ontwikkelt de Volgermeerpolder zich tot het grootste vervuilde terrein van Nederland. Ruim honderd hectare is zwaar verontreinigd met zeker tweeduizend ton, tussen 1960 en 1969 geleverd, chemisch afval . In die tijd maakte niemand zich druk over schadelijke bijproducten van de chemie. De Volgermeer was (is) volgens de Dienst Milieu en Bouwtoezicht van de gemeente Amsterdam de grootste en meest vervuilde locatie van Nederland. Omdat het terrein te groot was voor een bodemsanering stelde het Ministerie van VROM in 1998 voor de voormalige stortplaats af te dekken met folie en daarbovenop grond van elders aan te brengen. In 2001 heeft een geslaagde proef plaatsgevonden. In 2006 is daadwerkelijk met de inkapseling begonnen. Eerst wordt een deklaag van grond aangebracht, waaroverheen een niet waterdoorlatende folie komt. Over de folie wordt nog een laag grond gebracht. Daar bovenop tracht men natuurlijke veenmosvegetaties te ontwikkelen die door hun speciale eigenschappen kunnen bijdragen aan een duurzame en permanente isolatie van de vervuilde lagen eronder. Dit is een experimentele techniek van veenvorming die door het adviesbureau natural capping wordt genoemd. Hiertoe wordt onder meer 15 km kade aangelegd zodat natte gebiedjes gelijkend op sawa’s ontstaan.Na afloop van de afdekking zal de voormalige vuilstortplaats het aanzien en beheer krijgen van een natuurgebied. Met deze oplossing zal het gebied wel altijd gecontroleerd moeten worden vanwege eventueel mogelijke lekkage van verontreinigd grondwater. Op 23 april 2011 is het gebied voor het eerst opengesteld voor publiek. Landschap Noord-Holland organiseerde hier een open dag.

BEATRIX NIEUWE KONINGIN

Beatrix inauguratie You TubeOp 30 april 1980, om 10.06 uur, ondertekende koningin Juliana in het Paleis op de Dam te Amsterdam, de akte van abdicatie en was Beatrix formeel koningin. ’s Middags werd zij in de Nieuwe Kerk, tijdens een plechtige zitting van de Staten-Generaal en in het bijzijn van vertegenwoordigers van Europese vorstenhuizen, beëdigd en ingehuldigd als koningin der Nederlanden.In Amsterdam was er ten tijde van de troonswisseling een grote kraakbeweging actief die de kroningsdag had uitgeroepen tot actiedag onder het motto ‘geen woning, geen kroning’. De feestelijke inhuldiging van Beatrix werd daarom overschaduwd door het kroningsoproer in de Amsterdamse binnenstad; krakers en de Mobiele Eenheid leverden ware veldslagen. De mobiele eenheid kon met moeite voorkomen dat krakers oprukten naar de Dam om de plechtigheid in de Nieuwe Kerk te verstoren. Als één van haar eerste publieke optredens als koningin bezocht Beatrix een dag na de inhuldiging gewonde ME’ers in het ziekenhuis.

GOUDEN VONDST SINT-MAARTENSDIJK

Munt Vondst Sint- Maartensdijk You Tube

Op 22 mei 1980 vindt Grondwerker J B uit Spijkenisse bij graafwerkzaamheden een aarden kruikje met 387 gouden munten. Strenge veiligheidsmaatregelen van de plaatselijke politie omringden de kostbare goudschat, het hele dorp in Sint- Maartensdijk was verrast. De veilingwaarde van de 387 eeuwenoude, Duitse, Italiaanse, Nederlandse en Spaanse munten, die waren verstopt in een klein aardewerken potje, was volgens voorzichtige schattingen tussen de 400.000 en 600.000 gulden. Het was tot dan toe één van de rijkste goudvondsten uit de Nederlandse historie. De puntgave munten, blonken alsof ze pas geslagen waren, ze waren nu gezamenlijk eigendom van de vinder (J B) en de eigenaresse van de grond (de gemeente Tholen). De Munten waren geslagen in de periode van 1592 tot 1620. Toen de enorme waarde van J B vondst tot zijn collega’s van het aannemingsbedrijf Hommel uit Oud-Vossemeer begon door te dringen, probeerden ze via een gesprek met Burgemeester E. Baerends van Tholen ook een portie van de goudschat te bemachtigen. Ze moesten echter teleurgesteld worden. “Het is sneu voor ze, dat zij toevallig net iets verderop aan het werk waren. Ik wil de munten wel te gelde maken. Wat ik dan nog voor ze doe, bepaal ik later zelf wel, zei de grondwerker J B. Toen de grondwerker het potje met de munten in de Blauwstraat met een spade had opgediept tijdens het graven van een sleuf, reed hij er linea recta mee naar huis. Enkele minuten later was hij al weer gewoon aan het werk.”Zijn vrouw A telde ’s Middags de munten. Ze stond van pure verbazing te trillen op haar benen. Ze hadden nooit gedacht dat er zoveel in zou zitten: het was voor het oog maar zo’n klein potje, Zei J lachend. Aanvankelijk wou hij het aan niemand vertellen, maar op aanraden van zijn broer, heeft hij de  Burgemeester ingelicht. Die heeft verder alles geregeld en gezorgd voor een veilige opbergplaats.

KRANTENBEZORGER VINDT SATTELIET

Satteliet Postman You TubeOp 22 mei 1980 bij het bezorgen van De Telegraaf in Sellingen stootte een 16-jarige scholier K van L uit die plaats op een vreemd voorwerp in een weiland langs een zandlaan in zijn woonplaats. Het bleek een kostbare weersatelliet te zijn van de Deutscher Wetterdienst in München, de weersatteliet was in Hamburg  opgelaten om metingen van de temperatuur en de luchtdruk in de hogere luchtlagen te meten. K van L zal het meetkastje van de satelliet opsturen naar München, zoals in een begeleidend schrijven is verzocht. Daarvoor zal hij worden beloond.

LESWAGEN OP HOL

Leswagen op hol You TubeOp 13 juni 1980 op een vrijdag had een rij-instructeur uit Waalre enkele minuten wanhopig achter zijn wagen aangehold. De auto was er vandoor gegaan met een bejaarde leerling achter het stuur. De instructeur had de auto verlaten om de man te helpen bij het uitstappen toen de auto tegen de wil van de nog onervaren leerling begon te rijden. De instructeur gaf hollend achter de auto allerlei adviezen maar de leerling drukte op de verkeerde knopjes en pedalen waardoor de wagen alleen maar sneller ging rijden. Na een botsing met een geparkeerde auto kwam de leswagen eindelijk tegen een lichtmast tot stilstand. Toen de instructeur hijgend bij de auto kwam, gooide de leerling het portier open. Daardoor kreeg de instructeur een klap tegen het hoofd. Hij moest in net ziekenhuis worden behandeld. De leerling bleef ongedeerd.

TWEE DODEN BIJ ZEEPKISTEN RACE

Bisbee Coaster accident 1980 You TubeOp 4 juli 1980 tijdens een zeepkistenrace in Bisbee, in de Amerikaanse staat Arizona, kwam het het linker achterwiel van B S  zijn zeepkist in een afvoerrooster,waar door zijn remkabel knapte. Nadat hij over de finish kwam, gebruikt hij de remmen, en alleen zijn rechter rem werkte nog, hij begon te zwenken en kwam in het publiek terecht. De vrouw en zoon van US Army kapitein D werden gedood en verscheidene anderen raakten gewond. De bestuurder van de zeepkist kwam er met lichte verwondingen af. LD klaagde de stad en de groep die de race organiseerde (The Energy Free Racing Association) aan. Hij ontving 1 miljoen dollar, die hij gebruikte om een school voor middelbare school docenten te starten.Van 1981 tot 1992 waren er geen zeepkist racen meer in Bisbee.

DRENTSE RIJWIELVIERDAAGSE

15e Drentse Rijwielvierdaagse You TubeOp 8 juli 1980 ging de 15e editie van de Drentse Rijwielvierdaagse van start. Ruim 25.500 deelnemers zouden vier dagen elke dag veertig, zestig, tachtig of honderd kilometer over het uitgebreide fietspadennet in Drenthe fietsen. Start- en finishplaatsen waren Assen  Hoogeveen en Emmen. Het was voor het eerst  in de historie van der Drentse Rijwielvierdaagse dat het het aantal deelnemers de 25.000 overschreed. De Drentse Commissaris der Koningin mevrouw mr. A.P. Schilthuis gaf het officiële startsein voor de vijftiende Drentse Rijwielvierdaagse in Assen, tegelijkertijd met de wethouders Pijlman en Schouten in Emmen en Hoogeveen. In Assen werd de opening opgeluisterd door ballonvaarder Hans Zoet uit Nederhorst den Berg, door in zijn hete-luchtballon op te stijgen. Het fietsende showkorps Crescendo uit Opende zorgt voor de muzikale omlijsting in Assen.  De voorzitter van de Stichting Drentse Rijwielvierdaagse, de Drentse gedeputeerde D. Huizinga, overhandigde een bedrag van vijfduizend gulden aan dhr J. Bark hof, waarnemend hoofddirecteur van de ANWB, ten behoeve van de eerste fietspadenroute die in Nederland is ingesteld. Het is de 42 kilometer lange Woldroute, die vanuit Diever en Dwingeloo kan worden bereden. Dhr Barkhof zei dat het plan bestaat overal in Nederland fietsroutes in te stellen en de Woldroute zal volgens hem in Drenthe zeker niet de laatste zijn.

ALTEVEERSE KEI UIT GAT GETAKELD

11 juli 1980 Alteveerse Kei You TubeOp 11 juli 1980 werd bij Alteveer een 35.000 kilo wegende kei door een kraan met een vermogen van 100 ton uit een gat getakeld, en onder begeleiding van de politie 100 meter verder neergelegd op de plaats waar het dorpshuis zou worden gebouwd. De steen werd op de respectabele leeftijd van 250.000 jaar geschat. Het was toen de,grootste kei van de noordelijke provincies. De kei van Alteveer is 2.40 meter hoog en 2.80 meter breed. De omtrek is 9.40 meter en de kei heeft een inhoud van elf kubieke meter. De reusachtige zwerfkei, werd eerder die week bij de aanleg van een voetbalveld in Alteveer gevonden. De zware kolos blijkt te zijn gevonden op de grens van veen- en zandgrond. Medewerkers van de Heidemaatschappij vermoeden dat de kei tegen een vroegere stuwwal terecht is gekomen. Opmerkelijk is dat op dezelfde lijn nog vier keien zijn gevonden, die in gewicht van 500 kilo tot 3000 kilo variëren. De medewerkers van de Heidemaatschappij zeggen het vreemd te vinden dat de grote kei niet eerder is ontdekt, omdat de steen op 40 centimeter onder het maaiveld werd aangetroffen. Foto 1, Foto 2

HOLLINGWELL MYSTERIE

Hollingwell Mystery You TubeOp 13 juli 1980 tijdens een kermis in het Engelse Hollingwell waren bijna driehonderd kinderen en een tiental volwassenen onwel geworden en in elkaar gezakt, kennelijk getroffen door een geheimzinnige en onbekende ziekte. De kinderen werden door een groot aantal ambulances naar vier ziekenhuizen overgebracht. Zij leden aan misselijkheid, flauwvallen, lopende ogen en andere symptomen, aldus de politie. Het merendeel mocht na behandeling naar huis gaan, maar verscheidene uren later moesten sommigen opnieuw worden opgenomen, omdat de verschijnselen terugkeerden. De politie meldde dat nog eens tweehonderd slachtoffers werden geholpen in EHBO-tenten op het kermisterrein. Plaatselijke functionarissen veronderstelden aanvankelijk dat de slachtoffers waren getroffen door een wolk insecticiden van aangrenzende landerijen aangevoerd door de wind. Een onderzoek onder de omwonende boeren en landeigenaars leverde evenwel in deze richting geen enkele aanwijzing op. Ook massa-hysterie en voedselvergiftiging werden door de autoriteiten als mogelijke oorzaken uitgesloten.Op 14 juli 1980 bevonden zich nog zeven kinderen in ziekenhuizen. De politie verklaarde dat geen van hen ernstig ziek was. Functionarissen uit de gezondheidszorg veronderstelden dat de kinderen een bepaald soort gas hadden ingeademd. De politie onderzocht evenwel ook of de verschijnselen wellicht waren veroorzaakt door radiogolven van zeer hoge frequentie. De exact oorzaak is nooit bekend geworden.

FRIES VERPLICHT BASISSCHOOL

Fries Verplicht You TubeOp 1 augustus 1980 was de formele ingangsdatum dat Fries verplicht werd op de basisschool. In 1974 werd Fries een verplicht vak voor de lagere scholen. Het Fries mocht daarnaast ook in alle klassen als voertaal gebruikt worden. Voor 1980 mocht een school zelf weten of, en zo ja hoe, er aandacht werd besteed aan het Fries. Sinds 1 augustus 1980 is het vak verplicht. Er kwamen kerndoelen, gelijk aan die van het Nederlands.Na invoering van de kerndoelen Fries werden deze verplicht voor alle scholen in de provincie, tenzij ontheffing was gevraagd en verleend. In het voortgezet onderwijs werd het vak Fries voor het eerst formeel verplicht bij de invoering van de basisvorming in 1993, als verplicht onderdeel van het differentiële deel. Er was echter sprake van een lichte verplichting. Zo werden geen adviesuren of verplichte kerndoelen vastgesteld, maar publiceerde het ministerie van OCW wel handreikingen die afgeleid waren van de kerndoelen voor het vak Nederlands. De lichte verplichting om Fries te geven bestaat alleen voor de onderbouw; in de bovenbouw staat het scholen vrij om Fries als examenvak aan te bieden.Nederland erkent het Fries als autochtone minderheidstaal. Als zodanig geniet de taal bescherming onder het Europees handvest voor regionale en minderheidstalen. Ook is het Fries, naast het Nederlands, officiële taal in de provincie Friesland.

BOLOGNA BOMAANSLAG

Bologna 1980Op 2 augustus 1980 vond er een terroristische aanslag plaats in Bologna op het treinstation van de Italiaanse stad. Het was de zwaarste naoorlogse aanslag in de Italiaanse geschiedenis. Om 10:25 ontplofte in het spoorwegstation van Bologna, het belangrijkste treinknooppunt van Italië, een koffer met 18 kg nitroglycerine en T4. Hierdoor stortte het dak van het gebouw in en kwamen 85 personen om het leven. Meer dan 200 mensen raakten gewond.De aanslag werd opgeëist door het extreem-rechtse en met de P2-loge verbonden Nuclei Armati Rivoluzionari (NAR). De twee daders, Roberto Fiore en Massimo Morsello, vluchtten naar Groot-Brittannië. Margaret Thatcher weigerde hen uit te leveren. De daders waren opgeleid door de Russische geheime dienst in een trainingskamp van de Libische leider Khadaffi. Na eerst te zijn vrijgesproken, werden beiden tot levenslang veroordeeld. In 1999 keerde Roberto Fiore terug naar Italië, nadat hij in 1997 in ballingschap de Italiaanse partij Forza Nuova oprichtte en er nationaal secretaris van werd. In deze laatste extreemrechtse partij is de kleindochter van Benito Mussolini ook actief. Op 5 augustus 1980 werd een algemene staking gehouden om de onvrede met het bloedvergieten uit te drukken. Het publieke leven in Italië viel 2 uur lang stil. Jaarlijks worden vertegenwoordigers van de regering uitgejouwd tijdens de herdenkingsplechtigheden, uit onvrede met het feit dat de opdrachtgever(s) nooit gevonden werd(en) en omdat de stukken van de rechtszaak nog steeds niet vrijgegeven zijn.

WK MODELSPEEDBOTEN

1980 Wk modelspeedboten Rotterdam You TubeOp 3 augustus 1980 vond het wk voor modelspeedboten plaats in de kanovijver van het Zuiderpark in Rotterdam, burgemeester Van der Louw verzorgde het eerste startschot. Met snelheden van vijftig tot zeventig zouden de kleine bootjes over het water scheren, bestuurd door honderden enthousiaste hobbyisten uit veertien verschillende landen. Een jaar daar voor werd in Duitsland voor het eerst het WK modelspeedboten gehouden. Maar liefst 220 boten van zon 160 deelnemers zouden tot en met 9 augustus door de Rotterdamse kanovijver racen. Zowel voor de technisch geïnteresseerden als voor de op sportieve spanning beluste toeschouwers had het wereldkampioenschap veel te bieden. Tijdens het festijn in het Zuiderpark waren niet alleen raceboten te zien zijn. Op was de Algemene Nederlandse Scheepsmodelbouw Federatie (ANSF) aanwezig, waarbij de leden hun mooiste modellen zouden tonen aan het publiek. De speedboten waarmee om het wereldkampioenschap gestreden wordt zijn ingedeeld in verschillende klassen, afhankelijk van de cilinderinhoud. De kleine boten, waarvan de machines werden gestookt op een mengsel van alcohol en wonderolie, kunnen 16.000 toeren per minuut draaien en daarmee snelheden van 50 tot 70 kilometer per uur behalen. De wedstrijden werden gevaren langs een vast parcours en duren een half uur per keer. Wie in die tijd de meeste ronden maakt was winnaar. Behalve het bereiken van een hoge snelheid was ook de behendigheid van de stuurlui aan de wal van het allergrootste belang voor de uitslag. Met minimale vingerbewegingen moesten de handels op de zenders worden bediend om de snelle boten in de hand te houden. Overigens waren de races niet geheel zonder gevaar. Een boot die tijdens de race uit het water „vliegt” kan voor lichamelijk letsel zorgen. Daarom had de organisatie een aantal veiligheidsmaatregelen getroffen zoals dranghekken en een vangnet op palen.

VERDWIJNING AZARIA CHAMBERLAIN

Azaria Chamberlain You TubeOp 17 augustus 1980 verdween de negen weken oude baby Azaria Chantel Loren Chamberlain  in de buurt van de berg Ayers Rock in het Noordelijk Territorium. Haar ouders, Lindy en Michael Chamberlain, waren op dat moment aan het kamperen en beweerden dat hun kind was meegenomen door een dingo. Deze bewering werd sterk betwijfeld. In 1982 werden beide ouders veroordeeld voor moord op hun kind. De moeder kreeg levenslang en de vader, die als medeplichtige werd gezien, kreeg een voorwaardelijke straf. In de veroordeling speelden twee zaken een rol. Er werd aangenomen dat dingo’s geen mensen aanvallen, ook geen baby’s. En de moeder toonde erg weinig emotie tijdens de verhoren. De ouders gingen meerdere malen in hoger beroep, maar zonder succes.In 1986 kwam een Engelse toerist dodelijk ten val op de berg Uluṟu. Het duurde acht dagen voor zijn lichaam gevonden werd en een deel van zijn lichaam lag toen al verspreid over de omgeving. Dit kwam doordat dingo’s van het lichaam gegeten hadden. Tijdens de zoektocht naar deze lichaamsdelen werd een stukje kleding van Azaria gevonden. Na forensisch onderzoek bleek het verscheurd te zijn door een dingobeet. Lindy en Michael werden vrijgelaten en op 15 september 1988 alsnog vrijgesproken.Op 12 juni 2012 is er een vierde en laatste uitspraak gedaan in deze zaak. Een lijkschouwer stelt de doodsoorzaak van Azaria definitief vast. ‘Het is duidelijk dat een dingo in staat is een kind aan te vallen, mee te nemen en te doden’, aldus de lijkschouwer. De beide ouders werden opnieuw vrijgesproken.In 1988 werd het verhaal verfilmd in de film Evil Angels (ook uitgebracht als A Cry in the Dark) en in 2002 werd de opera Lindy opgevoerd in het Sydney Opera House.

ANGSTIG AVONTUUR IN WASAUTOMAAT

1980 Bobby in de Wasautomaat You TubeOp 24 augustus 1980 had een vierjarig jongetje uit de Commelinstraat in Amsterdam zijn drie maanden oude hondje Bobby de schrik van zijn nog jonge leven bezorgd door hem thuis in de wasautomaat te stoppen en het apparaat in werking te stellen. De met water gevulde trommel draaide enige tientallen malen rond voordat de moeder van de kleuter het hondje uit zijn benarde positie verloste. Het zag er aanvankelijk naar uit dat het dier gestikt was maar dit bleek gelukkig mee te vallen. Het jongetje gaf als reden voor zijn daad dat hij Bobby niet zo’n leuk hondje vond.

HENGELO RALLY

hengelo-rally-1980-you-tubeOp 29 augustus 1980 begon de 10e editie van de Internationale Hengelo Rally voor Historische Motorfietsen plaats. De geestelijk  vader van deze rally was Roel Kreunen de Warme Bakker uit Hengelo, hij organiseerde in 1965 de eerste rally voor historische motorfietsen in Hengelo en hij bleef dit doen tot 1990,waarna de taken van deze rally werd overgenomen door de HAMOVE Rallycommissie, onderdeel van Hengelose Auto en Motor Vereniging HAMOVE. De 10e editie van dit evenement had 170 bezitters van motors uit geheel Europa waaronder Duitsland, Engeland,Denemarken.Er waren oude motorfietsen uit lang vervlogen tijden te aanschouwen, waaronder een Anglian uit 1903, waar de oliepomp nog met de hand bedient werd. Ook te zien waren de wat zwaardere Amerikaanse Indians. Het oudste exemplaar uit 1901 en de jongste uit 1945, bleken tijden de rally nog in uitstekende staat te verkeren, en de rally met gemak uit te rijden.

TERREURAANSLAG OKTOBERFEST

Terreuraanslag Oktoberfest You TubeOp 26 september 1980, stierven 13 mensen en 211 mensen raakten gewond na een ontploffing van een geïmproviseerde pijpbom bij de hoofdingang van het Oktoberfest in München, West-Duitsland. De aanval werd beschouwd als één van de meest ernstige terroristische aanslagen in het naoorlogse West-Duitsland. De aanval werd toegeschreven aan de rechts-extremistische en geologie student Gundolf Köhler die werd gedood terwijl hij de  explosieven aam het plaatsen was, maar er blijft twijfel blijft bestaan over de vraag of hij alleen handelde. Herhaalde pogingen om het onderzoek te heropenen in de jaren na de bombardementen zijn niet succesvol geweest. Het Oktoberfest is een van de meest populaire outdoor festivals in de hele wereld . Het vind plaats tijdens de eerste week van oktober ,het is een 16 -daagse evenement waarbij veel bier wordt gedronken in de stad München. Meer dan zes miljoen mensen bezoeken het evenement veel mensen komen uit andere Europese landen of andere landen in het buitenland . Het vooruitzicht van een terroristische aanslag op deze bijzondere locatie , gezien het belang voor de Duitse cultuur en immense omvang in termen van opkomst, lijkt potentieel katastrofisch. Echter op 26 september 1980, lijkt deze nachtmerrie werkelijkheid te worden. Om 10:19 ontploft een bom bij de hoofdingang van het Oktoberfest , waardoor er 13 mensen direct worden gedood en er zijn ongeveer 225 ” niet- dodelijke slachtoffers . “. Onder de slachtoffers waren een Brit, een Zwitser , en drie Duitse kinderen , van 6 , 8 , en 10 jaar oud , de overige slachtoffers waren West-Duitse volwassenen. De bom was geplaatst in een afvalbak op ongeveer heuphoogte, waardoor het bij detonatie aanzienlijke schade zou aanrichten. Ongeveer 50 van de 225 “niet fatale” slachtoffers had ernstige, levensbedreigende verwondingen met het potentieel om de getroffen individuen voor de rest van hun leven te treffen. Het gebied getroffen door de bomaanslag had ongeveer de grootte van een voetbalveld. Reconstructie van de bomaanslag gaf aan dat de bom was gemaakt van een Britse mortier projectiel vervaardigd in 1954. Dit projectiel werd aangepast om zoveel mogelijk doden en ernstige letsel te waarborgen. De theorie dat de dader alleen heeft gehandeld na het officiële onderzoek werd door velen betwijfeld waaronder lokale politici, slachtoffers en diverse journalisten en advocaten. Er was vooral kritiek omdat in het officiële onderzoek geen verbindingen werd gelegd tussen Köhler en de Wehrsportgruppe Hoffmann, een bekende neo-nazi militie, dit werd ook genegeerd in het eindrapport. Ook verschillende ooggetuigenverslagen van de aanval zelf waarbij Köhler werd gezien met twee individuen die een parka droegen voorafgaand aan de explosie en een tweede persoon die werd gezien met Köhler die nog in zijn  plastic tas had gekeken waar vermoedelijk de explosieven in zaten word niet vermeld in het officiële onderzoek.De laatst overgebleven stukken van bewijs van de aanval zoals granaatscherven van de bom werden vernietigd in 1997. Dit is routine bij onderzoeken die als opgelost worden beschouwd.

ARRESTATIE KOOS HERTOGS

Arrestatie Koos Hertogs You TubeOp 3 oktober 1980 wordt Koos Hertogs op 30-jarige leeftijd opgepakt. Jacobus Dirk (Koos) Hertogs (Den Haag, 16 december 1949) is een Nederlandse seriemoordenaar die in 1980 werd gearresteerd en in 1982 tot levenslang werd veroordeeld voor het ontvoeren, misbruiken en vermoorden van drie meisjes. Hij heeft nooit volledig bekend.Hertogs werd geboren in december 1949 in een katholiek gezin met zestien kinderen. Als jongen is hij zo onhandelbaar dat hem op 16-jarige leeftijd de PIJ-maatregel wordt opgelegd. Voordat hij werd opgepakt voor de moorden had hij al in de gevangenis gezeten voor rijden zonder rijbewijs, inbraak, gewapende overval en drugshandel. Hertogs werd veroordeeld voor drie moorden:  Tialda Visser (12) werd op 11 mei 1979 als vermist opgegeven, nadat ze na haar balletles in het Koninklijk Conservatorium niet naar huis was teruggekeerd. Haar lichaam werd gevonden op 15 mei, bij de Leeghwaterbrug in de Haagse Laakhaven. De exacte doodsoorzaak kon niet worden vastgesteld. Emy den Boer (18) verdween op 3 april 1980. Ze verliet ’s morgens haar ouderlijk huis in Schiedam op weg naar Den Haag, waar ze een opleiding volgde aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Hier kwam ze nooit aan en twee dagen later werd haar lichaam in het bos bij Nistelrode door een wandelaar gevonden. Ze was in de buik en het hoofd geschoten. Edith Post (11) verliet op 29 september 1980 even haar klas van Wethouder Huybregtseschool in Wassenaar om in de handwerkkast iets te halen. Op 2 oktober vond een man haar lichaam in de Wassenaarse duinen. Ze werd met een zwaar voorwerp vermoord, waarschijnlijk met de tak die naast haar werd aangetroffen. Na de moord op Edith Post ontving de politie een anoniem telefoontje, waarbij werd gezegd dat Edith haar moordenaar had gebeten en de portier van nachtclub “De Nachtegaal” een bijtwond aan zijn pink had. Hertogs wordt opgepakt en in zijn huis worden bloedsporen van Tialda en Emy gevonden. Op de zolder van het huis wordt een geïsoleerd kamertje aangetroffen. De politie vermoedt dat Hertogs hier zijn slachtoffers misbruikte en uiteindelijk vermoordde. Veertig journalisten woonden het proces van Hertogs bij. Uit vrees voor bevrijding of liquidatie lagen er voor het eerst scherpschutters op het dak van de Haagse rechtbank. Koos Hertogs werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.Hoewel Hertogs boekjes met kinderporno in huis had, denken deskundigen dat hij geen pedofiel is. Hij zou om praktische redenen jonge meisjes hebben ontvoerd. Die waren namelijk makkelijker hanteerbaar dan volwassen vrouwen. Hertogs bleef tot 1989 ontkennen dat hij de moorden had gepleegd. In overleg met zijn advocaat Wim Anker legde Hertogs uiteindelijk een deelbekentenis af, zodat hij kon worden opgenomen in een tbs-kliniek. Tot 2006 zat hij in de Van Mesdagkliniek in Groningen, waarna hij werd teruggeplaatst naar een gevangenis. Misdaadschrijver Sytze van der Zee schreef het boek Zuidwal, waarin gedetailleerd verslag wordt gedaan van het recherchewerk rondom Hertogs en de uiteindelijke oplossing van de moorden op de drie meisjes. Het rechercheteam bleek in Hertogs een zeer lastige verdachte te hebben die bleef ontkennen iets met de moorden te maken te hebben. Zijn leven en de moorden op de drie meisjes worden uitvoerig beschreven. Ook wordt in dit boek gesproken over een connectie tussen Hertogs en rechter Cornelis Stolk. Deze speculaties gaan over een bescherming van Hertogs van bovenaf, wat de vergelijking tussen de zaken Koos Hertogs en Marc Dutroux motiveert.In 2009 startte misdaadverslaggever Peter R. de Vries een onderzoek naar Hertogs, waarbij gebruikgemaakt werd van een infiltrant. Hertogs’ jeugdvriend Nico van Empel hernieuwde onder regie van De Vries het contact. Hertogs probeert openbaarmaking van de hieruit ontstane briefwisseling en opgenomen gesprekken tegen te houden via de rechter. De eerste uitzending op 4 april 2010 mocht doorgaan van de voorzieningenrechter, omdat in deze aflevering geen beelden gebruikt zouden worden die zonder toestemming waren gemaakt. Deze uitzending gaf direct al aanleiding tot vragen aan de minister van Justitie.Op 9 april 2010 deed de rechter uitspraak over de beelden die met een verborgen camera gemaakt waren.Het vonnis luidde dat de betreffende beelden van de geplande uitzending van zondag 11 april 2010 niet mochten worden uitgezonden op straffe van een dwangsom van € 15.000,-. Deze dwangsom was lager dan de door de tegenpartij geëiste miljoen euro. De Vries, SBS Broadcasting BV en Endemol Nederland B.V. hebben geen navolging gegeven aan deze rechterlijke uitspraak en de beelden toch uitgezonden. Peter R de Vries ging in hoger beroep om de beelden alsnog te kunnen uitzenden maar verloor deze op 8 maart 2011.Naar aanleiding van het drieluik over Koos H. werden er kamervragen gesteld door Teeven (VVD) en De Roon (PVV). ).In reportage van Peter R. de Vries onthulde Hertogs voor de verborgen camera de volgende zakenHij gaf toe Tialda Visser, Emy den Boer en Edith Post te hebben ontvoerd en vermoord. Bij de moord op Edith Post zou sprake zijn van een medeplichtige. De naam van deze persoon was onherkenbaar gemaakt.Drie moordplannen waren in gang gezet maar niet ten uitvoer gebracht:1 een Haagse bekende die ruzie met Hertogs had gezocht ontsnapte door een biljartzaal in te vluchten op het moment dat Hertogs hem achtervolgde. 2 het moordplan op een voormalig directeur van een jeugdinrichting werd gedwarsboomd omdat Hertogs werd aangesproken terwijl hij het terrein verkende, maar de man op wie Hertogs het had voorzien, bleek toen al overleden. 3 een medegevangene werd in de val gelokt maar een bewaker kreeg argwaan door Hertogs gedrag. Hertogs kent de moordenaar(s) van de Zweedse meisjes, maar zei zelf geen dader te zijn.In de derde en laatste uitzending van het drieluik rond Koos H. kwam naar voren, dat hij destijds als gedetineerde een bijzondere band had met de toenmalige vicepresident van de Haagse rechtbank mr. Cornelis Stolk. Zo betaalde Stolk de rijopleiding van Koos H. (omdat hij steeds werd opgepakt voor rijden zonder rijbewijs), zorgde hij voor een ‘betere’ advocaat voor Koos H. en zorgde hij zelfs een keer voor vrijspraak. Ook zorgde hij ervoor, dat Koos H. op consult kon bij een ‘bevriende’ vrouwelijke psychiater. Vervolgens bleek dat deze psychiater in de jaren ’80 enige tijd getrouwd was (geweest) met Cornelis Stolk. Na het overlijden van Stolk zou ze ook een overlijdensadvertentie voor hem plaatsen. Uiteindelijk kwam in de derde uitzending aan het licht dat Koos H. de toenmalige rechter mr. Cornelis Stolk seksuele diensten (orale seks) en zelfs kinderporno aanbood. Mr. C. Stolk overleed op 10 juni 2004 op 87-jarige leeftijd.

AANVARING VEERBOOT ADRI

Veerpont Adri You TubeOp 5 oktober 1980 vertrekt veerboot Adri voor vervoer van fiets- en voetgangers over de Oude Maas tussen Dordrecht en Zwijndrecht. De motor valt uit en rond 16.45 uur, als de veerboot midden op de 250 meter brede rivier is, wordt de Adri geramd door de 1700 ton metende binnenvaarttanker Innovatie uit Rotterdam. Japie Bakker (15) uit Zwijndrecht, zat samen met twee vriendjes op deze fatale overtocht van de veerpont. De schipper trachtte nog de aanstormende Innovatie te ontwijken, maar doordat ze snelheid verloren was de noodlottige klap onvermijdelijk. Met zijn vriendjes Ronnie van Akkeren (14) en Addie van Euwen (13) was Japie zondagmiddag op de pont gestapt om naar Zwijndrecht terug te keren. „Die overtocht maakten we misschien al wel duizend keer. Nu was het bijna onze laatste”. Ronnie  verteld dat ze beneden in de kajuit waren gaan zitten. Toen zagen ze dat het mis ging. Ineens kwam de klap”, De boot kantelde, er ontstond een enorme paniek aan boord”. Met vier anderen raakten de jongens opgesloten in de benedendekse kajuit. „Het water stond vrijwel direct aan hun lippen. ledere poging om via de deur nog naar buiten te vluchten was bij voorbaat nutteloos, want de kajuit stroomde direct vol”. „Hangend op zijn zijkant vormde er zich een luchtbel van zo’n 30 cm tussen het water en de zijkant”.Met de moed der wanhoop hielden de jongens en de andere ingesloten passagiers in de kajuit zich al zwemmende drijvende. Addie probeerde zelfs nog om onder water zwemmend via de deur de verlossende rivier in te zwemmen, Maar hij kwam klem te zitten”, en kon nog net terug”. Zijn vriendje Japie zag een man voorover op het water in hun beperkte ruimte drijven. Japie had zijn hoofd nog uit het water gelicht, maar zag direct dat hij al dood was, dus liet hij hem maar laten schieten”.Inmiddels groeide de stemming in de luchtbel tot hysterische hoogte. „Niet te veel praten, zuinig met de lucht, help we gaan dood”, hoorden de jongens de andere in doodsnood verkerende passagiers gillen. Met een pikhaak en een ronddrijvende klomp probeerden de jongens één van de ruiten van de kajuit in te slaan. „We konden nauwelijks kracht zetten en er stond veel te veel druk op de ramen”. Inmiddels was er al zo’n kwartier verstreken, sinds de Adri zijn fatale klap maakte. Toen zagen ze ineens het gezicht van een man voor de ramen. Met een moker sloeg hij de ruit in en bevrijdde hun uit hun netelige positie”. „We gaan nóóit meer met de pont”, riepen de jongens in koor uit. Ronnie kreeg een paar krammen in zijn hoofd en een hand in het verband en hij kreeg een prik vanwege de olie die hij binnen kreeg. Addie en Japie kwamen met de schrik vrij.  In Dordrecht en Zwijndrecht heerste een diep verslagen stemming. In groepjes liep de bevolking te praten over de ramp, die zovelen hadden zien aankomen. „Hoe vaak was er niet een nipte redding. Het moest een keer gebeuren”, . vertelde een vaste pontklant, die zelf nog steeds met angst op de boot stapt. „Maar het is zo dicht bij mijn werk”. Na het opmaken van de trieste balans kwam de politie tot conclusie , dat er zeven mensen bij het ongeluk om het leven kwamen. „Aanvankelijk was er eerst enige verwarring, omdat een meisje vertelde dat haar opa ook op de boot was, maar die man konden we niet vinden. Later bleek dat hij ook tot de geredden behoorde”. Drie personen, onder wie schipper J. van de H. van de Adri, werden naar het ziekenhuis vervoerd.. De schipper van de Innovatie was zo over zijn toeren door het trieste gebeuren, dat hij door zijn rederij Fongers uit Rotterdam naar huis was gestuurd. „De man was kapot”, vertelde adjudant Vink. „Hij werd vervangen, waarna de boot zijn reis naar Keulen voortzette.Na onderzoek bleek dat de oorzaak menselijk falen was de schipper lette op een windsurfer  en zag niet zag niet dat van de kant van de spoorbrug de binnenvaarttanker Innovatie naderde, die voorrang had. De veerman, is nooit meer de oude  geworden. Hem wachtte op 58-jarige leeftijd een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een vaarverbod van twee jaar. Foto 1, Foto 2, Foto 3, Foto 4

YORKSHIRE RIPPER MAAKT 13e SLACHTOFFER

Jacqueline Hill You TubeOp 17 november 1980 slaat de beruchte Noordengelse Yorkshire-ripper,voor het laatst toe en maakt, waarschijnlijk zijn dertiende slachtoffer. Het was de 20-jarige Jacqueline Hill, een studente in moderne talen aan de universiteit van Leeds. Haar lichaam werd op dinsdag 18 november 1980 gevonden op een stuk braak liggend land en droeg, volgens de politie bepaalde sporen die karakteristiek zijn voor de ripper.Het was de eerste maal in 14 maanden dat de moordenaar toesloeg. Zijn twaalfde slachtoffer was eveneens een studente, hetgeen aldus de politie, er op duidt, dat hij van tactiek was veranderd. Aanvankelijk zocht hij alleen prostituées als zijn slachtoffer uit. De aantrekkelijke Jacqueline stierf omdat ze na een avondcursus ondanks herhaalde waarschuwingen een kortere route volgde naar haar flat in Headingley, nabij Leeds. In de slecht verlichte straat moet zij de maniak ontmoet hebben, die al vijf jaar lang Noord-Engeland terroriseerde. Hij had haar op een gruwelijke wijze vermoord, met een hamer waarbij hij onder meer haar oog uitstak met een schroevendraaier, volgens de politie was ze niet aangerand. Jacqueline Hill

 JOHN LENNON VERMOORD

Op 8 december 1980, om tien minuten voor elf in de avond werd Lennon voor zijn huis in het Dakota gebouw aan 72nd Street neergeschoten door Mark David Chapman met een .38 Charter Arms-revolver. Lennon werd nog in een politieauto naar het ziekenhuis gebracht, maar had al te veel bloed verloren en overleed kort daarna op 40-jarige leeftijd. Om 23:15 uur werd hij dood verklaard. Lennon werd op 10 december gecremeerd in Ferncliff Crematory in Ardsley, New York.

Yoko Ono heeft John’s as gestrooid in New York’s Central Park, waar later het Strawberry Fields memorial is gemaakt.De gedenkplaats in Central Park is ontworpen door Bruce Kelly, hoofd landschapsarchitect voor de Central Park Conservancy. Strawberry Fields is onthuld op de dag dat Lennon 45 zou worden, 9 oktober 1985, door zijn weduwe Yoko Ono, die geld voor het project doneerde.De ingang van de gedenkplaats is op Central Park West bij West 72nd Street, direct tegenover de Dakota Apartments, waar Lennon het laatste deel van zijn leven woonde en waar hij is vermoord. De plaats is een driehoekig stuk land met in het midden een cirkelvormig mozaïek van stenen, een replica van een mozaïek uit Pompeii, een gift van de stad Lissabon. In het midden van het mozaïek staat een enkel woord, de titel van Lennons bekende lied: “Imagine”. Rond de randen van het driehoekige gebied staan banken die zijn geschonken ter nagedachtenis aan andere mensen en worden beheerd door de Central Park Conservancy. Langs een pad naar het zuidoosten is een plakkaat te vinden met een lijst met landen die hielpen met de aanleg van het monument. Yoko Ono doneerde meer dan een miljoen dollar voor de aanleg van en onderhoud aan het monument.Het mozaïek ligt in een reeks open plekken, omringd door bosjes en bomen en is een stilteplek. Een pad loopt langs rododendrons, ilexen en sneeuwballen. Wilde rozen en magnolia’s sieren het hoofdpad. Op de noordelijke punt staan drie watercipressen, welke hun naalden verliezen maar elke lente teruggroeien, een symbool van eeuwige vernieuwing. De bomen groeien tot 36 meter binnen honderd jaar en zullen uiteindelijk van ver te zien zijn. De gedenkplaats is vaak bedekt met bloemen, kaarsen in glaasjes en andere eigendommen achtergelaten door Lennonfans. Op Lennons geboortedag (9 oktober) en op zijn sterfdag (8 december) komen mensen hier samen om liedjes te zingen en hun respect te tonen, waarbij ze vaak lang blijven hoewel de nachten koud zijn.Een van de bekendste fans van de plek is Gary dos Santos, een Beatlesfan die de plek met cirkels van bloemen en objecten bedekt, vaak in de vorm van een vredessymboolSpontane herdenkingen voor andere musici, zoals Jerry Garcia en George Harrison, hebben plaatsgevonden op deze plek. Vooral in de zomer en op de verjaardagen van andere Beatlesleden komen mensen hier samen. In de dagen na de aanslagen op 11 september 2001 werden de doden hier herdacht met kaarsen.Na de moord op Lennon steeg Double Fantasy wereldwijd naar de top van de verkooplijsten. Twee singles van het album, (Just Like) Starting Over en Woman, werden grote hits, evenals het oudere Imagine. Van Johns soloplaten werden, enkel en alleen al in de Verenigde Staten, 14 miljoen exemplaren verkocht. De moord op Lennon bracht overigens geruchten op gang dat deze het werk was van de Amerikaanse overheid die beducht zou zijn voor de invloed die Lennon nog zou hebben op het publiek.Na de moord verscheen Lennon nog incidenteel op de hitparade als er oude opnamen werden uitgebracht. In 1984 onder meer Nobody told me van het album Milk and Honey en in 1992 Instant Karma! ter gelegenheid van een reclamecommercial voor Nike-sportschoenen.In 2007 werd de film Chapter 27, over de moord op Lennon vanuit het oogpunt van de moordenaar, uitgebracht. Lennon-fans protesteerden tegen deze film, omdat ze bang waren dat Chapman de wereld in zou gaan als een held. De film had geen succes.In 2009 verscheen de film Nowhere Boy, die beschrijft hoe Lennon The Quarrymen oprichtte. Ook laat de film zien hoe Lennon werd verscheurd door enerzijds de loyaliteit aan zijn tante, bij wie hij sinds zijn vijfde levensjaar in huis woonde, en anderzijds liefde voor zijn labiele moeder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s