Exposities/Beursen Jaren 80

SPELEN MET STOOM

Spelen met stoom You TubeOp 15 juli 1981 werd in het Cultureel Centrum “Het Oude Slot” in Heemstede de tentoonstelling „Spelen met stoom” gehouden. Er stonden stoommachines en stukken speelgoed, “modern en antiek, die op deze machines kunnen worden aangesloten. Het antieke gedeelte van de tentoonstelling besloeg ruim 200 stukken. Zo waren er onder meer te zien: een smid die met een hamer op een aambeeld slaat, een huisje waar een schoorsteenveger uit de schoorsteen komt, rond het huis loopt en weer verdwijnt, een leeuwentemmer, een bakker die broden uit zijn oven haalt, een fontein, twee studenten die aan een tafel zitten met op de achtergrond twee schermende studenten. Het antieke speelgoed dateert vanaf ongeveer 1875 tot 1920. Op het nieuwe gedeelte van de tentoonstelling staan onder meer stoomboten, een stoom tractor, treinen en auto’s. Deze modellen zijn de laatste jaren gebouwd door modelbouwers in Nederland, die er soms 4000 uur aan hebben gewerkt. In totaal waren dit ongeveer twintig exemplaren.

ROKA BEURS UTRECHT

Roka Beurs 1982 You TubeOp 14 februari 1982 begon de 23e editie van Roka, de vakbeurs voor levensmiddelen. De beurs stond vrijwel geheel in het teken van het “Scannen.”. Door middel van de streepjescode op de verpakkingen wordt de computer de supermarkt binnengehaald, zo kon worden afgeleid uit de verhalen van de tekst en uitleggevende computerverkopers.  Naar verwachting zal deze nieuwe vorm van afrekenen de komende jaren de plaats gaan innemen van de elektrische of elektronische kassasystemen. De aandachtig toetsende caissière zal plaats maken voor een „scannende” afrekendame, die ogenschijnlijk achteloos de gekochte boodschappen over het elektrische oog van de allesziende computerkassa schuift. Voor de klant heeft dit systeem tot voordeel, dat de kassabon foutloos is en voorzien van een artikelomschrijving voor elk aangeslagen bedrag. Voor de winkelier betekent het computersysteem een waterdichte afrekeningsvorm en een nauwgezet voorraadbeheersingssysteem, waarbij de computer ook nog allerlei afgeleide feiten en feitjes (besteed bedrag per klant, omzetsnelheid artikel enzovoort) op elk gewenst moment kan spuien. Op dit ogenblik zijn er vijf supermarkten in ons land, die al een tijdje met het systeem werken. Vijf andere bedrijven zullen ook tot het scannen overgaan en nog een stuk of tien lopen met plannen tot aanschaf rond. Voor de winkel op de hoek is het systeem de eerste jaren stellig nog te kostbaar. Een moedercomputer vergt een investering van ongeveer 40.000 gulden, terwijl de hierop aangesloten kassa’s per stuk ook ongeveer dat bedrag moeten opbrengen. Geen wonder dus, dat de verkoper van één van de computerfirma’s nogal sceptisch reageerde op de vraag naar de werkelijke belangstelling vanuit de levensmiddelenhandel. De beurs duurde tot 18 februari 1982 en trok 386 exposanten uit 50 landen.

STRIP-DRIEDAAGSE BREDA

Strip Driedaagse 1982 You TubeOp 17 september 1982 werd de traditionele Strip Driedaagse gehouden in het Turfschip in Breda. De strip-drie-daagse trok zeker 15.000 bezoekers. De manifestatie heette dat jaar het Flater-festijn, naar de stripfiguur Guust Flater, wiens schepper, Franquin, ook aanwezig was. Als vanouds was daar het aanbod van nieuwe strips voor het komende najaar te zien en te kopen en verder waren van de meeste uitgeverijen de striptekenaars meegekomen om hun werk te signeren. Daarnaast werd in het Turfschip de Stripschapsprijs 1982 aan Marten Toonder uitgereikt, uit handen van Bredase wethouder van Cultuur, jonkheer Ruud Sandberg. Marten Toonder de schepper van de stripfiguren de heer Bommel en Tom Poes, was speciaal voor deze gelegenheid uit lerland, zijn tweede vaderland, overgekomen. In 1983 zou de eerste eerste-Nederlandse tekenspeelfilm over Bommel in première gaan. Verder kreeg de uitgever Nico Noordermeer een Stripschapspenning overhandigd. Dit voor het belangrijke werk, dat hij met name voor de echte Nederlandse strips doet. De prijs voor het beste album van-het afgelopen jaar ging naar Wim Stevenhagen en Gerrit de Jager voor hun produktie „De Familie Doorzon”. Het was het eerste jaar dat het stripfestijn, georganiseerd door het Stripschap, drie dagen lang duurde. Hoewel het bezoekersaantal gelijk bleef met het vorig jaar, was de organisatie zeer tevreden over de nieuwe opzet. „Met name de echte stripliefhebber kwam nu beter aan zijn trekken. Nu stonden er maar 20 man voor een kraam te duwen. Vorig jaar waren dat er minstens 40, aldus een woordvoerder van het Stripschap.

BIJ REMBRANDT IN DE LEER

27 oktober 1984 Bij Rembrandt in de Leer You TubeOp 27 oktober 1984 werd in het Rembrandthuis te Amsterdam de tentoonstelling “Bij Rembrandt in de leer” geopend, de voorstelling duurde tot 6 januari 1985. Op 22-jarige leeftijd kreeg Rembrandt op zijn Leidse atelier zijn eerste leerling, de vijftienjarige Edward Dou. De meester zelf was slechts zeven jaar ouder. Bij Dou en de latere leerlingen als Govert Flinck en Nicolaes Maes was weinig van Rembrandts’ invloed te merken; zij sloegen een andere artistieke weg in. Anderen, onder wie bijvoorbeeld Aert de Gelder, volgden hun- leermeester zo getrouw na, dat kunsthistorici van onze eeuw van sommige van hun werken dachten dat Rembrandt zelf de schilder was. De expositie, waarvoor veel werk uit buitenlandse musea was samengebracht, bewees ook dat Rembrandt een strenge leermeester was: in veel tekeningen van zijn leerlingen bracht hij drastische veranderingen aan. De tentoonstelling in het Rembrandthuis omvatte 75 tekeningen en etsen van de meester en zijn studenten.

TENTOONSTELLING AKROPOLIS NIEUWE KERK

Akropolis Athene tentoonstelling 1985 You TubeOp 21 december 1985 bezocht de Griekse minister van cultuur Melina Mercouri een tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdamse over de Akropolis in Athene. De Griekse minister werd ook ontvangen door burgemeester Van Thijn van de hoofdstad. Zij ontving van hem een boek over 17e eeuwse schilderkunst. Minister Brinkman (Welzijn, Cultuur) ook aanwezig  vond dat de overheid meer geld op tafel moest leggen voor de manifestatie „Amsterdam, Culturele Hoofdstad van Europa” die in 1987 wordt gehouden, dan de 1,3 miljoen dulden die zijn ministerie had bijgedragen. Brinkman wou het kabinet voorstellen om ook de ministeries van Landbouw en Economische Zaken de manifestatie financieel te laten steunen en geld vrij te maken uit het potje voor toerisme. Daarnaast waren er volgens Brinkman sponsors nodig.

BRIL 700

bril-700-you-tubeOp 24 april 1987 opende Jacques d’Ancona de tentoonstelling Bril 700 die in de Openbare Bibliotheek aan de Vismarkt in Groningen te zien was. Het woord bril is afgeleid van het Latijnse begrip ‘beryllus’, hetgeen staat voor een glasheldere halfedelsteen. Het was één van de wetenswaardigheden van de bril, die op de tentoonstelling Bril 700 te zien was. De expositie, toonde een selecte keuze van 250 brillen. Naast de pruikenbril, face–à-main, de beugelbril, de Harold Lloyd-bril en de beroemde Lolitabril uit de Stanley Kubrick-film was een replica van de eerste bril, gemaakt in Venetië in de dertiende eeuw, het pronkstuk. De tentoonstelling was georganiseerd door een vereniging van 150 opticiens, die er de nadruk op legt dat vandaag de dag de bril geen symbool van ouderdom of wijsheid meer is, maar dat ze een life-style representeren. Bril 700 was voor Groningen al in een heleboel steden geweest en trok al zo’n 140.000 bezoekers, en er was belangstelling getoond uit het buitenland voor de collectie, waartoe ook de schaarbril (18e eeuw), de Mandarijnenbril (vroeg 19e eeuw) en enkele bizarre modellen uit de vijftiger jaren behoren.

EIEREN TENTOONSTELLING ESSEN

1989 Eieren tentoonstelling Essen You TubeOp 6 april 1989 kwam er in de oude pastorij in Essen boven Antwerpen een einde aan de tentoonstelling van unieke paaseieren. Maar met een spiegelei een omelet of een zacht gekookt eitje had de expositie weinig te maken. De versieringen waren producten van verrassend vakmanschap. De tentoonstelling werd mee georganiseerd door de nationale dienst voor afzet van land en tuinbouwproducten. De beschilderde eieren waren versierd door een dertigtal kunstenaars uit verschillende landen tot en met uit China. Uiteraard in uiteenlopende stijlen, en technieken,en  soorten van zeer kleine miniatuurtjeseitjes tot grote struisvogeleieren.

TREINEN DOOR DE TIJD

Treinen door de tijd You TubeOp 22 juni 1989 begon de NS-manifestatie Treinen door de Tijd,het evenement duurde tot en met 6 augustus en vond plaats rond het jaarbeurscomplex in Utrecht. Centraal stond de geschiedenis en toekomst van de trein en de spoorwegen. Naast treinen uit de jaren twintig en dertig, zoals een luxe Pull-manrijtuig, viel er ook modern materieel te aanschouwen, zoals de supersnelle TGV uit Frankrijk. Vanaf het Centraal Station was ook een ritje mogelijk met de Blokkendoos’, een treinstel uit 1924. Deze trein vertrok dagelijks om de drie kwartier naar het Spoorwegmuseum. In de Margriethallen van de Jaarbeurs konden de bezoekers ronddwalen over ‘De Tentoonstelling’, waarin het verleden, heden en toekomst van de spoorwegen in beeld wordt gebracht.  Naast kijken was er ook van alles zelf te doen, zoals een trein veilig het station binnenloodsen of de’ treinstoelen van de toekomst uitproberen. Een andere tentoonstelling, ‘De Tweede Dimensie’ was te vinden in de exporuimte van het Beatrixgebouw (Jaarbeurs). De tentoonstelling omvatte een uitgebreide verzameling van ‘kunstuitingen’ die met de trein te maken hebben, zoals foto’s, films, postzegels en stripverhalen. Bedrijven en instellingen die bijna dagelijks met de spoorwegen te maken hadden, presenteerden zich in de Julianahal van de Jaarbeurs. Daar stond ook een casco van een trein in aanbouw. Modelspoor-hobbyisten konden daar hun hart ophalen bij speelgoedleveranciers en -importeurs. Treinen door de Tijd had zo;n 585.000 bezoekers getrokken, en werd beëindigd door de oudste locomotief van Nederland die de Intercity Experimental (ICE) terug naar de Bondsrepubliek Duitsland sleepte. De ICE was tot dan toe de snelste trein ter wereld, die een jaar daar voor 406,2 kilometer per uur klokte. Treinen door de Tijd You Tube

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s