1985 Overleden

Henry Hathaway

Henry Hathaway You TubeOp 11 februari 1985 overleed op 86-jarige leeftijd ten gevolge van een hartaanval, de Amerikaanse filmregisseur Henry Hathaway. Hathaway was een van die regisseurs die Hollywood haar glans en glamour gaf met meer dan zestig films die over de hele wereld beroemd werden. Dat gebeurde in een tijd, dat de naam van een ster of de titel van de film belangrijker was dan die van de regisseur. De beroemdste film van Hathaway is zonder twijfel Niagara (1952) waarin het talent van de maker het sterkst tot uitdrukking kwam in een aangrijpende combinatie van suspense en symbolisch in beeld gebrachte seksuele passie (met Marilyn Monroe in haar eerste grote femme fatale-rol). Hathaway veroverde de wereld in 1945 met The House on 92nd Street, een qua uitgangspunt goedekoop spionageverhaal, dat de maker echter uitbouwde tot een sociologisch document. Andere successen werden gangsterfilms als Kiss of Death en westerns als The Sons of Katie Elder, Nevada Smith en Shoot Out. De laatste film van Hathaway was Hangup uit 1974, maar toen bleek het talent van één van Hollywoods beste filmmakers al verbleekt te zijn. Henry Hathaway (1898) begon zijn carrière in 1908 als kindsterretje en maakte voor Paramount als regisseur zijn debuut met een aantal westerns. In de jaren veertig en vijftig volgden de beroemde melodrama’s en film noir films.

Marc Chagall

Marc Chagall You TubeOp 28 maart 1985 overleed in het Zuidfranse Saint-Paul de Vence de beeldhouwer, schilder, glazenier, lithograaf, etser en keramist Mare Chagall op 97-jarige leeftijd. Hij was een zeer veelzijdig kunstenaar, die tot de grootsten van de eeuw werd gerekend. Chagall werd in een gelovig joods gezin in Wit-Rusland geboren een omstandigheid die grote invloed gehad heeft op zijn werk. Hij vertrok in 1910 naar West-Europa. Na eerst een tijd in Parijs te hebben gewoond vertrok hij op Amerikaans aandringen in 1941 naar New York, om na de oorlog in Vence te gaan wonen. Chagall overleed aan ouderdomsverschijnselen. De laatste maanden van zijn leven vertoefde hij nog wel in zijn atelier, maar maakte nog uitsluitend tekeningen en aquarellen. Voor schilderen voelde hij zich te moe. De schilderijen van Chagall zijn niet netjes in in een stroming in de kunstgeschiedenis te vatten. Er is geen eenduidig stempel op te drukken of aan te geven binnen welke kunstbeweging Chagalls werk valt. Wel past het in de geschiedenis van origineel denken en fantasie kunst. Zijn werk is droomachtig en lijkt beinvloed door het onderbewuste.

Oscar Nemon

Oscar Nemon You TubeOp 13 april 1985 overleed in een ziekenhuis in Oxford op 79-jarige leeftijd, de in Joegoslavië geboren Britse beeldhouwer Oscar Nemon. Nemon had meer dan vijftien beelden van, Winston Churchill gemaakt, en een plan om een door Nemon gemaakt levensgroot beeldenpaar van, Churchill en zijn vrouw neer te zetten bij de kathedraal van St. Paul in Londen werd in 1984 afgewezen door de deelraad van de City, die weigerde de daarvoor benodigde 100.000 pond beschikbaar te stellen. In het kasteel Windsor staat een borstbeeld van Churchill dat Nemon maakte in opdracht van koningin Elizabeth, van wie hij ook eens een beeld vervaardigde. Nemons mooiste beeld van Churchill kreeg ’n plaats bij het buitenverblijf van de staatsman in Kent. Andere bekende personen die Nemon voor. de eeuwigheid heeft vastgelegd zijn de Britse koningin-moeder, Sigmund Freud, ex-premier Macmillan, premier Thatcher, veldmaarschalk Montgomery en de Amerikaanse president Eisenhower.

J.C. van Schagen

j-c-van-schagen-you-tubeOp 17 april 1985 overleed op9 3-jarige leeftijd in zijn woning in Deventer de letterkundige en; beeldend kunstenaar J. C.van j Schagen.Bekendheid kreeg, hij in de jaren twintig door zijn ongekunsteld proza en poëzie. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau en onderscheiden -met diverse cultuurprijzen.Van Schagen, die ook publiceerde, onder het pseudoniem J. C. van Domburg, werd op 11 december 1891 in Vlissingen geboren. Hij werkte bij de provincie en bij de visserijinspectie in Zeeland en studeerde rechten in Utrecht en in Amsterdam. In 1920 promoveerde hij op stellingen op het gebied der visserij.Van 1924 tot 1942 was hij administrateur bij de gemeente Rotterdam. Hij wilde niet met de bezetters samenwerken, nam ontslag en ging naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Na de Tweede Wereldoorlog ging hij weer in Zeeland wonen, in betrekkelijke afzondering.,. Hij was er nog voorzitter van de Zeeuwse Kunstenaarskring en adviseur van een stichting voor maatschappelijk en cultureel werk.Van zijn hand verschenen de dichtbundels .Narrenwijsheid (1925), Litanie (1928), en na de oorlog Onderaardsch, Zeeuwse reflexen, Zeventig, en Zeeuws Declamatorium. Proza verscheen in Flardenvan Wind, dat in 1946  werd uitgegeven. Na 1963 gaf hij zelf gedichten en proza uit in 24 Domburgse Cahiers-en 18 delen Schrijfsels. In 1975 kreeg hij de Jacobsonprijs voor, oudere letterkundigen. Als schilder en graficus ontwikkelde hij eveneens een eigen stijl. Veel van zijn werken waren te zien op exposities, niet’ alleen in Zeeland, maar ook in de grote steden van ons land. De laatste jaren van zij leven legde hij zich vooral op de beeldende kunst toe.

Donald Bailey

Sir Donald Bailey You TubeOp 5 mei 1985 overleed op 83 jarige leeftijd Sir Donald Bailey , hij was de uitvinder van de legendarische baileybrug. De baileybrug speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bailey, die was verbonden aan het Britse ministerie van bevoorrading, maakte het eerste ontwerp op de achterkant van een envelop. Hij verzon het idee toen hij zijn zoontje met een Meccanospel bezig zag. De sectiedelen van zijn brug werden in fabrieken gemaakt. Waar de overbrugging moest komen, werden ze met één enkele stalen pen tot secties verbonden. Het zwaarste stuk van zo’n brug kon door zes man worden gehanteerd.  Betrekkelijk ongeschoolde soldaten konden de brug in elkaar zetten. Zonder pontons was de spanwijdte 360 meter, met pontons konden uiteraard bredere rivieren worden overspannen. De secties werden op de oever door de genie op rollen gemonteerd. Vervolgens werden ze over het water geschoven. Een sectie bestond uit zeventien delen, de fundering uit negen. Bij de constructie van de onderdelen werd hoofdzakelijk het lasapparaat gebruikt, dat stevigheid aan lichtheid paarde. Zijn uitvinding bleef tot ver na de oorlog in gebruik, ook in ons land.Donald Bailey was bescheiden over zijn uitvinding. Hij vond het als civiel ingenieur onderdeel van zijn werk. In 1946 werd hij in de adelstand verheven en in 1947 door Nederland, waar van zijn uitvinding dankbaar gebruik werd gemaakt, benoemd tot Commandeur in de orde van Oranje Nassau. Volgens veldmaarschalk Montgomery zou men de Tweede wereldoorlog zonder de baileybrug niet hebben gewonnen.

Adriaan Paulen

Adriaan Paulen  You TubeOp 9 mei 1985 overleed op 82 jarige leeftijd Adriaan Paulen één van de bekendere Nederlandse sportofficials. Hij overleed in narcose op de operatietafel in een Eindhovens ziekenhuis tijdens een operatie aan een gebroken heup.  Ad Paulen, hield oorspronkelijk van voetballen en speelde van jongs af aan bij de HFC Haarlem. Hij was een razendsnelle rechtsbuiten, maar moest op zijn achttiende stoppen wegens een meniscusblessure , maar hij wou niet opgeven en besloot de atletiek in te gaan.In 1920 in Antwerpen was Paulen de eerste Nederlandse atleet die ooit een Olympische finale haalde. Als 17-jarige werd hij zevende op de 400 meter.Zelf beschouwde Paulen zijn winst op de drie beste Amerikanen van 1925 in een wedstrijd in de Verenigde Staten als zijn grootste succes .Paulen nam in 1926 deel aan de TT van Assen en reed acht keer de Rally van Monte Carlo. In 1938 werd hij elfde, in 1950 zevende: zijn beste prestatie.De Olympische Spelen van 1932 moest hij overslaan vanwege de drukke werkzaamheden bij de Staatsmijnen, en in 1936 verscheen hij ook niet aan de start, omdat  „De toestand in nazi-Duitsland hem niet lag. In 1943 weigerde hij als bedrijfsleider van de Emmamijn lijsten met namen’van stakers te overleggen, waarna hij standrechtelijk ter dood werd veroordeeld. Dat vonnis werd door tussenkomst van de Duitse staffunctionaris Hirschfeld die verantwoordelijk was voor sportzaken  nooit uitgevoerd. In 1944 werd de mijnbouwkundig ingenieur benoemd tot voorzitter van de Nederlandse atletiekunie, een functie die in 1976 uitmondde in het voorzitterschap van de Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF).” Gevleugeld zijn zijn woorden uit 1968 aan het adres van een groep rebellerende atleten rond Mieke Sterk en Fred van Herpen: „Je moet niet lullen, maar lopen. Toen hij op zestigjarige leeftijd bij een motorrit een been brak en als voorzitter van de Nederlandse atletiekunie daarop uit de vergadering kritiek kreeg, antwoordde hij: „Mag ik alsjeblieft in mijn eigen tijd, met mijn eigen motor mijn eigen been breken.”

Fernand Braudel

Op 27 november 1985 overleed op 83 jarige leeftijd de historicus Fernand Braudel, die beschouwd wordt als de stichter van het soort geschiedschrijving dat bekend staat als ” de nieuwe geschiedenis”. Braudel gaf een verbreding aan de traditionele geschiedschrijving  door het vorm te geven met de beschrijving van economische, sociale en culturele krachten. Zijn bekendste werk is La Méditerranée (De Middellandse Zee) uit 1978, dat oorspronkelijk gepubliceerd is als “De Middellandse Zee en de mediterrane wereld ten tijde van Philips II”. Hij schreef dit werk in de oorlogsjaren in een kamp in het Duitse Lübeck. In 1980 vestigde hij zijn prestige in de VS en de Angelsaksische wereld met drie delen over kapitalisme. Dit werk “La Dynamique du Capitalisme” beschrijft Braudel de beslissende invloed van economie op de geschiedenis.

Molly Blackburn 

Molly Blackburn You TubeOp 28 december 1985, overleed Molly Blackburn samen met Brian Bishop bij een verkeersongeval tussen Oudshoorn en Port Elizabeth. In 1955 kwam ze bij de Black Sash een organisatie van blanke vrouwen die tegen de pasjeswetgeving en andere apartheidwetgeving was. Maar ze verliet de beweging omdat ze vond dat ze niet actief genoeg waren.In 1982 keerde ze tenslotte weer terug bij de de Black Sash en vormde een team met Brian Bishop en ze deed onderzoek naar controversiële politie schietpartijen bij de politie. Blackburn was ook provinciaal raadslid voor de Progressief Federale Partij, maar feitelijk veel meer dan dat. Ze gebruikte haar positie om veel, onnoemelijk veel hulp te bieden aan de door het apartheidsbewind vervolgde en onderdrukte zwarten. Molly Blackburn was een moedige vechtster voor rechtvaardigheid en werd zeer geprezen om haar werk voor de zwarte gemeenschap. Molly Blackburn werd 54 en werd alleen al in het jaar dat ze overleed al vier keer gearresteerd wegens haar verzet tegen politie en legeroptreden in de Oost-Kaap.The Molly Blackburn High School in Kwanobuhle, werd naar haar vernoemd en de Molly Blackburn Memorial Hall van de universiteit van Kaapstad werd naar haar vernoemd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s