Nieuws 1983

POLITIE RIJD DRONKEN DUITSER ROND

Dronken Duitser 1 januari 1983 You TubeOp 1 januari 1983 reed de politie van Ameland tijdens oudjaarsnacht, bijna 4 uur met een dronken Duitser in de wagen rond. De man die enige keren de maag omkeerde in het politiebusje, wist op dat moment weinig meer van de wereld af. Wat voor de politie vooral lastig was, was het feit dat hij zich ook niet kon herinneren op welk adres hij kerstvakantie hield. Rond twee uur werd hij door de politie opgepikt. Bijna 4 uur later kreeg men een telefoontje van zijn vakantie-adres met de mededeling dat hij vermist werd. Hij kon toen snel naar bed worden gebracht. In de regel hebben wij hier alleen zomers last van zei de politie.

JONGEN STERFT NA OVERMATIG DRINKEN

Jongen sterft na overmatig drinken 1 januari 1983 You TubeOp 1 januari 1983 als gevolg van een zeer overmatig drankgebruik is op de avond van nieuwjaarsdag een 18-jarige jongeman in een café in Serooskerke bewusteloos geraakt en de volgende ochtend in het Gasthuis in Middelburg overleden. De jongeman, W W., uit St. Laurens had al bier en erg veel jenever tot zich genomen toen hij op nieuwjaarsdag in de loop van de avond in het café in Serooskerke arriveerde waar op dat moment een dansfeestje aan de gang was.Op een gegeven moment raakte hii onwel en moest in bewusteloze toestand naar het Gasthuis in Middelburg worden overgebracht. Daar werd later een alcoholpromillage van 6,28 vastgesteld. De recherche van de politie in Middelburg heeft vastgesteld dat geen strafbare feiten zijn gepleegd. Zij heeft inmiddels na contact met justitie het onderzoek afgesloten.

TECKEL JETJE WEER THUIS

Teckel Jetje weer Thuis You TubeOp 1 januari 1983 Nieuwjaarsdag kregen de vier kinderen van de familie De W uit Odijk (Utr.) nieuws te horen die ze voor de rest van hun hele leven niet meer zouden vergeten. Drie dagen daarvoor sloeg hun teckeltje Jetje in het Brabantse Oud-Heusden voor een afgestoken rotje de vlucht en bleef al die tijd spoorloos. Maar op de eerste januari ontvingen Dymphia (8), Reinier (11), Jan-Peter (13) en Yvonne (18) de gelukstijding dat hun kameraadje eindelijk was teruggevonden. Ze konden hun geluk niet op. Vader Jan: „In de kerstvakantie gingen we bij familie op bezoek. Jetje had amper een poot buiten de auto gezet, toen vlakbij een rotje ontplofte. Ze schoot er vandoor. We bleven tot diep in de nacht doorzoeken, doch het haalde niets uit. De kinderen waren ontroostbaar. De volgende dag werd de speuractie professioneel aangepakt. Echtgenote Loes stencilde honderden opsporingsbiljetten en plakte die overal aan. Vader Jan charterde een wagen met luidsprekers en verkende met zijn kinderen de hele omgeving. Achteraf bleek dat het gezin De W in feite voor niets in de rats had gezeten. „Onze aangifte bij de politie was op één of andere manier in het vergeetboek geraakt. Op de dag van de verdwijning had een vrouw uit het naburige dorp Veen ons hondje langs een verkeersweg opgepikt en op advies van agenten bij kennissen ondergebracht. Pas ‘op Nieuwjaarsdag kreeg men die vergissing in de gaten en konden we met onze dolblije kinderen ons troeteldier ophalen,” aldus een opgeluchte vader De W.

AFGEKEURD FLATGEBOUW STORT IN

Diyarbakir flatgebouw 1983 You TubeOp 3 januari 1983 stort een flatgebouw in de Turkse Stad Diyarbakir in.Het aantal dodelijke slachtoffers van de instorting van een zeven verdiepingen hoog flatgebouw in de Turkse stad Diyarbakir was opgelopen tot 33.Bergings- en reddingsploegen zetten hun werk voort, omdat met zekerheid wordt aangenomen, dat zich noga aantal mensen onder het puin bevinden Het gebouw waarin 28 appartementen waren gevestigd zakte toen de meeste bewoners nog te slapen in elkaar. Ten tijde van de ramp moesten volgens betrouwbare schattingen 75 mensen in het gebouw zijn geweest. Naast de 33 geborgen doden waren intussen 35 gewonden in ziekenhuizen opgenomen of onder medische behandeling gesteld. Het pas voltooide gebouw was door de bouwtechnische dienst afgekeurd en stond op de nominatie om te worden gesloopt.

DRONKEN KAPITEIN VAN SCHIP GEHAALD

Dronken kustvaarder Antilope You TubeOp 4 januari 1983 heeft de Rotterdamse rivierpolitie tot drie keer moeten optreden tegen een dronken Westduitse kapitein. De politie zag zich uiteindelijk genoodzaakt de kapitein van de brug van de kustvaarder “Antilope” te verwijderen, toen het schip zigzaggend op weg was naar open zee. De Antilope doorkruiste op dat moment de routes van binnenkomende schepen. Aanvaringen konden ternauwernood worden voorkomen aldus de politie. De rivierpolitie had de kapitein, de 41 jarige F.F. al eerder die nacht in kennelijke toestand van een afgemeerde Nederlandse coaster gehaald, die hij ondanks het verzoek van zijn Nederlandse collega, niet wilde verlaten. Nog geen uur later bereikte de rivierpolitie het bericht dat de kapitein opnieuw met zijn hevig slingerende schip voer. De politie enterde het schip en maakte een van niets wetende stuurman wakker, die daarop het roer overnam. De Westduitse kapitein wist echter van geen ophouden aldus de politie want even later slingerde de coaster opnieuw door de Rotterdamse haven. Toen politiemensen het schip voor de tweede keer enterden bleek de stuurman blindelings de bevelen van de aangeschoten kapitein op te volgen. De politie belaste daarop de stuurman met het commando. De kapitein kreeg een proces-verbaal. Hij kreeg later een geldboete van 500 gulden, en de officier van justitie zag met dit schikkingsvoorstel af van verdere strafvervolging tegen de kapitein.

DUITSER WIL BRUIDSGELD TERUG

Duitser wil bruidsgeld terugOp 4 januari 1983 meldde de 35-jarige Duitser H. H. O. uit Stadtland Rodenkirchen bij een vrouwelijke Groninger prostituee mevrouw A. D. V. V. (32). Enkele weken daarvoor was hij nogal onder de indruk van de charmes van de Groningse dame van betaald plezier en vroeg haar ten huwelijk. De vrouw voelde daar wel iets voor, maar dan moest de Duitser eerst 40.000 Mark betalen. Dhr H.H.O. trok zijn portefeuille en overhandigde de verbouwereerde mevrouw V. het gevraagde bedrag. Ik ben over veertien dagen terug voor het huwelijk,” kondigde de Duitser aan. Toen Dhr H.H.O zich op 4 januari mevrouw V. bezocht,  zag ze intussen niet zoveel meer in het avontuur. De Duitser wilde toen zijn geld terug, maar daar herinnerde de vrouw zich niets meer van. De man schakelde daarop de Groninger, politie in, die in de kwestie bemiddelde. Mevrouw V. wist weer waar, het geld was en O. kreeg zijn huwelijksgeschenk terug. Hij was weliswaar een illusie armer, maar was toch zo blij dat hij zijn geld teruggekregen had dat hij geen aanklacht tegen de vrouw indiende.

METEROPNAMER OOK CONTROLEUR

Meteropnemer ook spion You TubeOp 5 januari 1983 staat in de krant dat er onder de hondenbezitters in Kampen nogal wat onrust was ontstaan onder het besluit van de gemeente om de meteropnemers van het energiebedrijf ook te belasten met de controle op de hondenbelasting. Vlak voor de jaarwisseling werden de meters in Kampen opgenomen. De parttime-meteropnemers moesten op het formulier ook een aantekening maken wanneer ze op adressen een hond zagen of hoorden blaffen. Een hondebezitter vond deze vorm van controle een regelrechte aantasting van zijn privacy. Als ik dit van te voren had geweten, was de meteropnemer bij mij niet in het huis gekomen. Ik betaal keurig hondenbelasting, daar niet van, maar de controle op deze manier vind ik beneden peil. Wethouder  J.D. Bossink noemt de controle niet onrechtmatig. De meteropnemers stellen geen vragen. Ze gaan niet in huis zoeken. Als ze een hond horen of zien, zetten ze alleen een kruisje op de kaart. Daarna gaat een bevoegde ambtenaar controleren of de betreffende inwoner echt een hond heeft en belasting betaalt, aldus de wethouder. Overigens is er tenminste één meteropnemer die weigert het “honden-kruisje” op de kaart zetten. Ik ben gemachtigd om meters op te nemen, en niet om spionnetje te spelen.

BLACKPOOL VERDRINKINGS TRAGEDIE

Blackpool Verdrinkings Tragedie You TubeOp 5 januari 1983 bij een poging een Jack Russell te redden die bij de Westengelse badplaats Blackpool in zee was terecht gekomen, waren vier mensen, onder wie drie politieagenten, om het leven gekomen. Twee agenten raakten gewond van wie één zeer ernstig. De tragedie vond plaats toen de hond achter een bal aan zat en door metershoge golven van de boulevard in zee werd geslagen. Zijn baas, de 25-jarige vakantieganger Alistair Antony uit Glasgow, aarzelde geen moment en dook het dier achterna. Enkele meters buiten de boulevard kwam hij echter in moeilijkheden. Daarop sprongen zes politiemensen in de woedende golven, in een poging om Antony aan wal te brengen.Het mocht niet baten. Slechts één van de agenten slaagde erin , zonder kleerscheuren weer aan land te komen. Twee van zijn collega’s raakten gewond. Antony en drie agenten, twee mannen en een jonge vrouw, haalden het niet en verdwenen in de razende zee. Ook de hond verdronk. Foto 1

MAN STAK GEEN HAND UIT BIJ VERDRINKING

Vouw overboord Prins Willem IV 22-01-1982Op 6 januari 1983 eiste M.H. Severein de officier van justitie bij de Groningse rechtbank een gevangenisstraf van vier maanden tegen de 28-jarige Groninger G W„ omdat deze zich op 24 januari schuldig gemaakt zou hebben aan dood door schuld. De man zou zijn stadgenoot Jakob de J hebben laten verdrinken zonder enige poging te doen hem uit het water te halen, of een persoon of instantie te waarschuwen, aldus de officier. G W en Jakob de J hadden die avond ruzie gekregen in een café. Er ontstond een vechtpartij, die werd voortgezet op straat. Tijdens de vechtpartij raakte Jakob de J  te water in het aangrenzende Winschoterdiep. Zijn stoffelijk overschot werd drie weken later enige honderden meters vanaf de plek van het ongeval door de politie opgedregd. G W verklaarde niets te hebben gedaan, omdat hij niet kon zwemmen.

DRANKFLESSENMUUR OPENDE

Drankflessenmuur Opende You TubeOp 8 januari 1983 vermelde een krant dat de familie F. P uit Opende nog net niet een glazen huisje had aan de Drachtsterweg, maar rondom de woning was het wel van glaswerk vergeven. Zo’ n twee jaar geleden lijmde de heer F.P rond 9000 lege beerenburgflessen tot afscheiding van zijn erf. Negen muurtjes werden van lege flessen opgetrokken. Een merkwaardige hobby, die F.P van een ander had afgekeken en waarmee hij nog regelmatig in de weer is. Tijdens de stormen van de afgelopen dagen sneuvelden nogal wat flessen en die moesten met lijm weer op hun plaats worden gezet. Het duurde ook wel enkele maanden voordat F.P  zijn duizenden flessen bij elkaar had. Ik lust zelf ook wel een glaasje, maar zoveel drink ik nu ook weer niet. Bevriende kroegbazen hadden enkele maanden trouw lege flessen gespaard. Met de flessen alleen was F.P  er niet In feite had hij geen 9000 voorwerpen gespaard, maar het dubbele aantal. Want toen de flessen goed en wel tot muurtjes waren gelijmd, kon F.P bij harde wind de slaap soms niet vatten. De wind blies dan in de lege flessen, wat een oorverdovend gehuil veroorzaakte. Toen pas kwam de ware aard van de verzamelaar boven. In plaats van de boel af te breken, scharrelde de familie F.P  er nog 9000 doppen bij, die daarna op de flessen zijn geschroefd.

DRIJFZAND BIJNA FATAAL

Drijfzand 8 januari 1983 You TubeOp 8 januari 1983 moest de dertienjarige Jacco H uit het Zeeuwse Driewegen zijn uitstapje naar de slikken in de Westerseschelde bijna met de dood bekopen toen hij dreigde weg te zakken in het drijfzand. De jongen was ondanks waarschuwingen van een sluiswachter samen met zijnn vijftienjarige vriendje de slikken ingetrokken in de Zeeuwse Thomaspolder. Het vriendje wist hulp te halen. De brandweer van Biervliet kon de jongen echter met touwen niet uit de modder krijgen Jacco was inmiddels tot aan zijn oksels in het drijfzand weggezakt terwijl het water snel opkwam. Met behulp van laddders kon de jongen ten slotte uit zijn benarde positie worden bevrijd.

HOND WERD HIGH OP STRAND

Hond High 8 januari 1983 You TubeOp 8 januari 1983 vond de Rijkspolitie op het strand bij Vrouwenpolder op Walcheren opnieuw drie pakjes hasj van elk 2.0 gram gevonden. Vrijdag werd een spelende hond op het strand lichtelijk „high” nadat hij met een pak van deze drugs aan het slepen was geweest. De hasj was door het zeewater aangetast en volgens de politie enigzins bedorven. Na de tip van de behandelende dierenarts vond de politie op het strand vrijdag tien pakken hasj van 250 gram. Volgens de rijkspolitie is nog niet achterhaald waar de Hasj vandaan was gekomen. De zoekacties op het strand werden voortgezet.

BOM AJAX – FC DEN HAAG

Ajax Den Haag 1983 You TubeOp 9 januari 1983 tijdens de bekerwedstrijd Ajax-FC Den Haag in stadion De Meer in Amsterdam bereikte het voetbalgeweld een nieuw triest hoogtepunt. Even voor rust ontplofte een fragmentatiebom tussen het publiek. Vlak voor het einde van de wedstrijd ontplofte nog een tweede bom. In totaal raakten ongeveer twintig mensen door rondvliegende metalen deeltjes gewond, onder wie twee ernstig. Een 22-jarige supporter kreeg een slagaderlijke bloeding en kon slechts op het nippertje van de dood worden gered door snel ingrijpen van een ME er. Een politieman moest met een scherf in zijn rug in het ziekenhuis worden opgenomen. Hoewel de politie voor de wedstrijd ruim 600 supporters had gefouilleerd en o.a. een grote partij paraplu’s in beslag had genomen, waren de bommen aan de aandacht ontsnapt. Na het ontploffen van de eerste bom werd een 25-jarige Hagenaar gearresteerd. Later bleek dat hij niet de bomgooier was. Na het ontploffen van de tweede bom mislukte de arrestatie van een andere Hagenaar, omdat deze door zijn metgezellen op de tribune tegen de politie in bescherming werd genomen: er ontstond een grote vechtpartij waarna de politie het veld moest ruimen. Een dag later kon de verdachte supporter alsnog worden gearresteerd.

WASSENDE RIVIER SLUIT PONY’S IN

Wassende Rivier Pony's 1983Op 10 januari 1983 voeren vanuit de Zaltbommelse haven  Klaas van de B en zijn collega’s Henk van de B en Arie W met een patrouilleboot naar het piepkleine eilandje, nabij het Gelderse Opijnen op een zandplaat in de buiten zijn oevers getreden Waal. Daar waren Vijf pony’s, eenzaam aan het ronddolen, ze werden in leven gehouden door ambtenaren van Rijkswaterstaat. Maar of de paardjes binnenkort niet verrast zullen worden door het wassende rivierwater, bleef de vraag. De reddingsbrigade arriveerde en strooide eerste pakken hooi uit, de pony’s vielen hongerig aan. Henk van de B  die de twee kleinste paarden ’s morgens van een nog kleinere landtong had gehaald, acht de kans groot dat later op de middag een uitgebreide reddingsoperatie op gang gebracht moet worden: „Dan bereikte het wassende water zijn hoogtepunt en loopt alles onder. Wanneer er dan geen platte boot of kraanschip aan te pas komt, verdrinken de dieren beslist. Vanzelfsprekend hield Rijkswaterstaat contact met de eigenaar, want zo’n ramp mag natuurlijk nooit gebeuren.”

MAN HAND AANGENAAID

Man Hand Aangenaaid 12 januari 1983 You TubeOp 12 januari 1983 na een veertien uur durende spoedoperatie was omstreeks twee uur de linkerhand aangenaaid van de 24 jarige J. de G. uit Oosterwolde (Drenthe). De man had zijn hand op 10 januari omstreeks 8 uur verloren tijdens werkzaamheden op zijn werk in Assen, toen hij met zijn hand in een cirkelzaag terecht kwam. Tot voor kort was het wereldnieuws, maar zo langzamerhand was het aanzetten van afgerukte ledematen routine geworden. Dat geldt zeker voor de plastisch chirurg drs. P.H. Robinson die de linkerhand van Dhr J.G. weer had aangenaaid. Deze Britse arts en zijn medewerkers hadden de afgelopen jaren met groot succes verschillende soorten ledematen herplaatst, maar het was voor het eerst dat ze nu ook een hand hadden aangezet. Volgens dokter Robinson maakt de patiënt het goed.

WERELD RECORD LES KRIJGEN

Wereld Record Les Krijgen 11 januari 1983Op 12 januari 1983 onder grote belangstelling hadden leerlingen van de vierde klas van het Ichthuscollege in Drachten het ‘wereldrecord „les krijgen” verbeterd. Ze kwamen op 41 uur. Het oude record stond met 30 uur op naam van het stedelijk gymnasium in Leeuwarden. De 23 scholieren begonnen op 11 januari 1938 om kwart voor vijf”s morgens met hun poging. En stopten op 12 januari 1983 om tien voor tien. Er waren twee officiële getuigen, zodat ze in het Guiness Book of Records er een melding van mochten maken. De 23 volgden in totaal 38 uren les. De rest van de tijd werd met pauzes gevuld. De grootste zorg was, dat niemand in slaap mocht vallen. Daarom werden natte washandjes ingezet en af en toe strijdliederen gezongen. Dat alles met als doel het ontwikkelingswerk in Suriname. De actie leverde ruim 2000 gulden op.

FAMILIEDRAMA NIJMEGEN

Familiedrama You TubeOp 13 januari 1983 had een 57-jarige inwoner van Nijmegen in zijn woning zijn 42-jarige ex-echtgenote en zichzelf met schoten uit een Flobert geweer van het leven beroofd. Zij lieten twee kinderen in de leeftijd van 14 en 17 jaar achter. Het familiedrama speelde zich af in de Nijmeegse buitenwijk Tolhuis, waar de man sinds zijn scheiding, enkele maanden geleden, woonde. De vrouw bezocht haar ex echtgenoot en, was aanvankelijk in gezelschap van haar 14-jarige dochter, maar het meisje ging later weg. Toen haar moeder om 9 uur nog niet thuis was ging het kind naar het huis van haar vader. Op haar bellen werd niet open gedaan. Door een raam aan de achterkant zag het meisje een afschuwelijk tafereel. Haar ouders lagen, badend in het bloed, op de grond. In paniek waarschuwde het meisje haar broer, die de politie alarmeerde. Toen die bij de woning in Tolhuis aankwam bleek dat de vrouw inmiddels was overleden en dat de man zwaar gewond was. Uit een voorlopig onderzoek bleek dat de man daarmee eerst zijn ex-vrouw had beschoten en daarna de hand aan zichzelf had geslagen.

MOUNT EVEREST ALPINIST LEEFT NOG

Jean Bourgeois You TubeOp 14 januari 1983 achttien dagen na zijn verdwijning op de top van de Mount Everest,dook de Belgische alpinist Jean Bourgeois gezond en wel op in de Nepalese hoofdstad Katmandoe. Hij trof daar de leden van de overwegend Franse expeditie, met wie hij de westwand van ’s werelds hoogste berg had bedwongen. Zijn collega’s, evenals zijn familie in België, hadden hem allang opgegeven, want de kansen dat iemand het in de zuurstof arme lucht en de bittere kou van het hooggebergte zou overleven kon gevoegelijk op nul worden geschat De 44-jarige elektrotechnische ingenieur uit Furfooz vertelde dat hij op 30 december 1982 uit een 7.000 meter hoog gelegen bevoorradingskamp gewandeld was en van de westelijke wand was afgevallen. Het geluk was hem echter welgezind. Terwijl zijn makkers twee dagen lang in snijdende sneeuwstormen vergeefs naar een spoor van hem zochten, wandelde hij verder bergafwaarts, tot hij op 1 januari 1983 een Tibetaans gehucht bereikte, waar dorpelingen hem vergastten op thee en gerst. Ook de Chinezen In Tibet toonden zich zeer behulpzaam, en op 14 januari 1983 werd Bourgeois per jeep naar de Nepalese grens gebracht Het laatste stukje van de reis, naar Katmandoe, volbracht hij met een autobus. Aanvankelijk was gemeld dat Bourgeois, voor hij de dood in de kou zou hebben gevonden, erin geslaagd was de top van de 8.848 meter hoge Mount Everest te bereiken. Hij zou daarmee de tweede man in de geschiedenis zijn geweest, die dit gepresteerd had. De echte bedwinger van de Mount Everest in de winter, de Japanner Yasuo Kato, kwam met zijn klimgenoot Toshiaki Kobayashi om het leven in dezelfde sneeuwstorm waarin Bourgeois vermist raakte. Bourgeois’ vader was begrijpelijk dolgelukkig bij het vernemen van bet nieuws dat zijn zoon levend en wel was. „Hij heeft al zo vaak de dood getart, maar dit was de eerste keer dat men zijn overlijden bad gemeld”, vertelde hij. Heer Bourgeois ‘ sr. was ervan overtuigd dat Jean binnenkort wel weer zijn conditie op een berg zou beproeven, want dat doet hij al 22 jaar.

WONDERLAM IN OUDESCHOOT

Wonderlam Oudeschoot You TubeOp 14 januari 1983 ontsnapte een lammetje aan een gewisse dood. Af en toe zijn de wonderen nog niet de wereld uit. Slager WJB uit Oudeschoot en zijn knecht en plaatsgenoot JJ hadden weer eens een dergelijke ondervinding. Een klein lammetje kreeg melk, en huisvesting, maar het had weinig gescheeld en het was niet zover gekomen. Zonder daarvan op de hoogte te zijn gesteld en zonder het ook maar te hebben opgemerkt, slachtte WJB  samen met zijn knecht een schaap dat in de blijde verwachting was van twee lammetjes. Het dier was hem door een Turk voor de slacht aangeboden, maar toen het ter dood werd gebracht was het volgen WJB  net of het bleef leven. “Het schopte nog in de buik, en toen kreeg ik in de gaten dat het lammen moesten zijn. We hebben het schaap direct opengesneden, en twee lammetjes uitgehaald. Voor de eerste kwam het te laat. Het stierf in ons handen. Het tweede konden we door beademing in het leven houden. Het lam kreeg daarna een liefdevolle verzorging van de 22-jarige JJ . In zijn woning kreeg het diertje een plaats bij de kachel. Het diertje krijgt geitenmelk, eigenlijk moet het schapenmelk krijgen maar daar is heel moeilijk aan te komen.Ondanks dat geeft hij het op een bijzondere wijze ter wereld gekomen lam een goede kans.

COLLEGA’S TAXI VEROORZAKEN CHAOS

Taxi chaos Amsterdam 16 januari 1983 You TubeOp 16 januari 1983 hadden tientallen taxichauffeurs in Amsterdam-oost gezorgd voor chaotische verkeerstoestanden toen zij een collega te hulp snelden die met zijn wagen in moeilijkheden zou zijn. Achteraf werd vastgesteld dat dit niet het geval was. Volgens een woordvoerder bleek, nadat de bewuste taxi op de Prins Hendrikkade nabij de U-tunnel was klemgereden, dat een vrouwelijke passagier met de mobilofoon had zitten spelen en daarbij de alarmknop had ingedrukt. Het alarm kwam binnen bij de taxicentrale, die toen ook de gesprekken in de taxi kon beluisteren. In de wagen bevonden zich twee prostituees en een kennis van de chauffeur, maar dat was op dat moment nog niet bekend. De kennis vertelde een verhaal waarbij sprake was van bedreiging met een pistool, aldus de politie. De woordvoerder zei dat het alarm en het opvangen van het woord pistool paniek veroorzaakte bij de taxicentrale en de chauffeurs op straat. Bij de zoekactie waren volgens hem meer dan honderd taxi’s betrokken. „Zij kwamen luid toeterend uit alle richtingen, reden door rode verkeerslichten en deden verder alles wat God verboden heeft”, aldus een politieman op het bureau I.J-tunnel. De betrokken taxi werd opgevangen door twee auto’s van de politie, die op het alarm ook met man en macht was uitgerukt. De twee vrouwen zaten toen al niet meer in de wagen. Zij waren op de Wallen uitgestapt, zei de politieman.

DIEFSTAL NATRIUM EINDIGT KNALLEND

Diefstal eindigt knallend You TubeOp 17 januari 1983 meldde een jongen zich bij de politie in Drachten. De zestienjarige Drachtster scholier had weinig plezier beleefd aan zijn nachtelijke inhraak in het Ichthuscollege in zijn woonplaats. Niet alleen betrapte zijn oudere broer hem met de buit die hij prompt terug moest brengen zijn moeder belandde er zelfs door in het ziekenhuis. De knaap en een even oude vriend stalen een schrijfmachine, een Computertje, een telmachine, een nietmachine en een stopfles met natrium De „dure” spullen werden hij het hek teruggevonden, alleen de fles met natrium ontbrak. Toen de moeder van de jongen dat „belastend materiaal” door het toilet spoelde, ging het mis. De w.c pot knalde uit elkaar, omdat natrium bij contact met water op explosieve manier waterstofgas vrijmaakt. De vrouw liep snijwonden op, die in het ziekenhuis Nij Smellinghe werden gehecht.

BERTUS VANGT TWEE IN EEN

Bertus Verbeek 9 januari 1983 You TubeOp 19 januari 1983 gooide BV, een verwoed visser uit Buurmalsen zijn hendel uit in de Linge, en had na enige tijd een flinke snoek aan de lijn. Terwijl hij bezig was de vis uit het water te halen, hapte een nog grotere snoek toe en verdween met het kleinere exemplaar en het complete tuig onder water. De hengelsportwinkelier, bij wie BV om raad ging vragen, adviseerde om op precies dezelfde plek nog maar eens een hengel uit te gooien. BV volgde het advies op en deed een dag later een voorn aan een zeer stevige haak. De grote snoek, die inderdaad nog lag te smikkelen, wilde het voorntje ook nog wel verschalken, en dat werd hem noodlottig. Met de kleinere snoek half in zijn bek werd hij uit het water gehaald.

EIS 30 MAANDEN MAKER MOORD-BALPEN

Schietbalpen 19 januari 1983 You TubeOp 19 januari 1983 eiste de officier van justitie mr. W. Franken van Bloemendaal een straf van 30 maanden gevangenisstraf, tegen metaalbewerker John P. (39) wegens het samen met loodgieter Harry L. fabriceren van schietbalpennen. P. is een vakman eerste klas. In het verleden is gebleken, dat hij voortreffelijke wapens kan maken. Hij kon om zijn klompen aanvoelen, dat deze wapens in de onderwereld terecht zou kunnen komen. Het is handel in de dood. Ook deze kleine rotwapens kunnen leiden tot dood en verderf, aldus de officier erop wijzend dat P wegens vuurwapenveroordelingen nog in een proeftijd loopt. Tegen Harry L. die ook terecht stond wegens het afleveren en het bezit van vuurwapens, vroeg de officier 15 maanden, terwijl hij 12 maanden eiste tegen de niet verschenen John M. (33) voor wie Harry L. de schietbalpennen in produktie had genomen.

SCHATZOEKER ZOEKT 700 MILJOEN 

Amsterdamse berger Willem Verloop Yo TubeOp 19 januari 1983 werd bekend gemaakt dat de Amsterdamse berger Willem Verloop van het Franse ministerie van Financiën toestemming had gekregen om een gigantische schat met een waarde van ƒ 700 miljoen gulden te bergen, velen gingen hem voor maar zonder succes. De schat bevindt zich aan boord van het vrachtschip de Telemaque dat in 1789 in de Seine bij het plaatsje Quiller Beuf, zo’n 20 kilometer van Le Havre, is vergaan. Verloop zegt: „Toen het schip verging heette het de Quintana Douinne en misschien is die naam wel gebruikt om onopgemerkt met de waardevolle lading te kunnen varen, de lading bestond uit bronzen kanonnen,2 miljoen goudfrank, juwelen, gouden en zilveren voorwerpen en religieuze voorwerpen. „Het was in die tijd nogal woelig in Frankrijk door de revolutie. Zowat de hele toenmalige Franse staatskas moet zich in de Telemaque bevinden. Het schip ligt op 15 meter diepte en zo’n 75 meter van de wal. Ik wil, wanneer we de juiste lokatie in kaart hebben gebracht, het schip onder water lossen. Het wordt een hele opgave, aangezien er een stevige stroming staat, het water troebel en er veel scheepvaart is”. Verloop wou over zes maanden starten met deze klus, die in de bergingswereld gezien wordt al een van de grootste uit de geschiedenis. „Er liggen op die plaats in de Seine nog meer wrakken en daardoor moeten we nogal wat zoeken naar de juiste ligging. In 1939 werd er ook een poging gedaan om de Telemaque te lossen, maar men is er mee opgehouden, omdat er geen geld was. Zelf werk ik met Zwitserse en Amerikaanse financiers. Er bestaat geen lijst van wat er nu precies aan boord is. Wel zijn er documenten uit 1841 die duiden op de waardevolle lading van 80 miljoen Franse frank. De laatste raming bedraagt twee miljard frank, wat dus neerkomt op ƒ 700 miljoen.Willem Verloop dacht zo’n drie jaar nodig te hebben om de klus te klaren en werk met een budget van 5 miljoen dollar. Het bodemonderzoek dat ze gingen doen om de Telemaque op te sporen, werd verricht met een hypermoderne scansonar. Wanneer de lading gelost is, gaat er 80 procent van naar de Franse staat Van de overgebleven 20 procent krijg ik een vierde deel en de investeerders de rest”, aldus Willem Verloop.

DOFFER VAN 45000 GULDEN

Doffer 45000 gulden You TubeOp 24 januari 1983 kon de zesjarige doffer ‘Barcelona’ uit Twello zich de bestbetaalde postduif ter wereld noemen. Het beestje werd voor 45000 gulden door zijn baas van de hand gedaan, nadat deze drie jaar lang hardnekkig ieder bod van de hand had gewezen. Angst voor diefstal deed hem tenslotte zwichten. Sinds 1980 zwierven er onafgebroken inbrekers rond zijn duiventil. Barcelona (Ringnummer nl 76-1194042) was een kei op de lange afstand. In 1980 won hij een internationale wedstrijd waaraan ruim 13.000 duiven uit vijf landen deelnamen

AUTOBOM VERWOEST DORP NOORD-IERLAND

Simon Mills 1983 You TubeOp 27 januari 1983 was in het Noordierse dorp Sion Mills is een zware autobom tot ontploffing gekomen voor de deur van het plaatselijke politiebureau. Het dak van het politiebureau werd volledig van het gebouwtje afgeblazen en alle andere huizen in het kleine grensdorp werden zwaar beschadigd. De bom was verborgen in een gestolen bestelwagen die al een uur voor de ontploffing werd opgemerkt. De 1200 inwoners van Sion Milis werden geëvacueerd, zodat niemand door de explosie gewond raakte. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd niet direct opgeëist. Foto 1

GECREMEERDEN SPRINGLEVEND

Gecremeerd Springlevend 29 januari 1983Op 29 januari 1983 werd bekend gemaakt dat de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie in Den Haag een fout had gemaakt.„Ik ben er kapot van.” Dat zei de IJmuidenaar L. K die de brief van zijn crematievereniging liet zien, waarin zijn vrouw en kinderen (12 en 7) werd meegedeeld, dat hij gecremeerd is. Maar ondanks zijn aanwezigheid op het kerkhof is L.K. springlevend. „Ik ben een afgekeurde zenuwpatiënt. U begrijpt hoe ik mij voel”, zegt L.K. (37), die een eis om smartegeld wou indienen. „Wij zijn vorig  jaar verhuisd en hebben een verhuiskaart gezonden naar de crematievereniging,” zegt mevrouw van L.K. Volgens de PTT zou het mogelijk zijn dat de besteller, toen bleek dat de familie niet meer op bet adres woonde, op de envelop waarin een acceptgirokaart zat, „overleden” schreef. Ook IJmuidenaar C. O (57) moest zijn gecremeerd. Zijn „nabestaanden” kregen eenzelfde brief van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie in Den Haag. Directeur K. van Dam zei: „Dit is heel erg. Eens per jaar sturen wij de acceptgirokaarten naar onze 160.000 leden. Er komen er altijd een paar terug, omdat de postbesteller er dan „overleden” op beeft geschreven. Dit mag nooit weer voorkomen. In het vervolg verifiëren wij het bij de afdeling Burgerlijke Stand.

SINGAPORE KABELBAAN INCIDENT

Sentosa Cable Car AccidentOp 29 januari 1983 kwamen in de haven van Singapore ten minste zeven mensen om het leven, toen een boorschip met het olieplatform Eniwetok een kabelbaan raakte. De verongelukte mensen, allen buitenlanders en één Nederlands echtpaar, zaten in twee gondels die in zee stortten na de botsing. Vijf gondels bleven zeventig meter boven zee hangen aan de beschadigde kabel baan. Met behulp van legerhelikopters slaagden reddingsploegen er uiteindelijk in de dertien inzittenden te redden ondanks de sterke wind en de duisternis. Sommigen van de geredde personen hadden meer dan tien uur vastgezeten in de gondels. De enige overlevende uit de twee gondels die in de zee vielen, was een drie jaar oude Maleisische jongen, die nog uit het water kon worden gered. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht met ernstige hoofdwonden. Een onderzoekscommissie die onderzoek deed naar het toedracht van het ongeluk, concludeerde dat de kapitein van het schip en de haven piloot grotendeels schuldig waren voor het ongeluk, en ze hadden maatregelen aanbevolen om in de toekomst ongelukken te voorkomen. Westlander Jan H (43) en zijn 36-jarige Canadese vrouw Catharina hadden ook op het nippertje de verschrikkelijke nachtmerrie overleefd, ze hadden ruim negen uur in een losgeschoten, zwaar beschadigde gondel ruim zeventig meter boven de drukbevaren zee gebungeld, voordat zij en elf anderen uit nog vijf gondels door legerhelikopters werden gered.  Jan en Catharina,moesten voor behandeling naar het ziekenhuis omdat bij het losschieten van de kabel, de gondel als een tol begon rond te draaien, waarbij Jan z’n sleutelbeen en Catharina haar arm brak. De vrouw liep bovendien een shock op, maar beiden zijn op 30 januari 1983 teruggekeerd op hun logeeradres in Singapore, het Manderijn Hotel. Op 31 januari 1983 werden zij op Schiphol terug verwacht. „Het was een vreselijke gewaarwording,” vertelde Jan in het hotel. „Toen de kabel werd stukgevaren, wilde ik juist een foto maken vanuit de gondel. Er kwam een vreselijke klap, waarna we met een razende vaart in het rond werden geslingerd. Ik zag de twee gondels voor ons in zee storten, een afschuwelijk gezicht,” aldus plantenkweker Jan, die eigenlijk door een stom toeval niet in de verongelukte gondel zat, omdat hij de verkeerde kaartjes had gekocht en terugging naar de kassa, waardoor twee mensen vóór gingen. Deze twee mensen stortten in zee en verdronken. „Het ergste was nog dat er aanvankelijk geen hulp kwam. Vier uur hebben we zitten wachten, in de angst dat ook onze gondel alsnog in zee zou storten, voordat er vanaf een politieboot met een megafoon werd geroepen dat er hulp onderweg was. Dat heeft toen nog vijf uur geduurd, maar dat is begrijpelijk, want er zaten veel risico’s aan het nachtelijke reddingswerk,” aldus Jan H. De autoriteiten van Singapore zetten voor de reddingsoperatie ruim vijfduizend militairen, brandweerlieden en politiemannen in.„Elke keer als er iemand door de helikopter werd gered, schudde onze gondel en werden we heen en weer geslingerd. We stonden doodsangsten uit dat we in zee zouden vallen. Bovendien stond er een zeer sterke wind en ook de zuiging door de hefschroeven van de helikopters maakten de reddingsoperatie uitermate hachelijk,” zo vertelt Jan, die met zijn vrouw om vier uur in de ochtend bij het ziekenhuis werd afgeleverd, na vanaf zes uur ’s middags in de ongeluks-kabelbaan te hebben gehangen. „We hebben al die tijd gebeden voor de goede afloop. Eigenlijk dachten we dat we er geweest waren. Het is allemaal op het nippertje geweest. We zijn nu alleen maar heel erg blij dat we allebei nog leven,” aldus Jan, die onmiddellijk zijn oude vader, de veehouder Piet H  (78) in het Westlandse Honselersdijk belde om te vertellen dat hij en zijn vrouw de ramp hebben overleefd. „Wat ben ik blij met dit goede nieuws,” aldus de bejaarde veehouder. Wikipedia link

ZES REDDERS OP OMGESLAGEN BOOT

Reddingsboot de Nine Anna 29 januari 1983Op 29 januari 1983 werd het moderne reddingsboot de Nine Anna van het station Schiermonnikoog van de Koninklijke Noord- en Zuid Hollandsche Redding-Maatschappij omstreeks half twaalf in het Westgat bij de Wierumer Gronden door een grondzee getroffen en ondersteboven gesmeten. De zes opvarenden konden zich op en aan het op zijn kop drijvende scheepje drijvende houden en werden na ruim anderhalf uur gered. Zij hadden zonder enige twijfel hun leven te danken aan het feit, dat ze de zogenaamde overlevingspakken droegen. Als dat niet het geval was geweest waren ze naar menselijke berekening door onderkoeling gestorven. Het zeewater had namelijk een temperatuur van nog geen zes graden; twee graden boven normaal overigens. De pakken hielden de redders warm en zij konden ongedeerd aan boord van een helikopter worden gehesen en op het strand worden gezet. Foto 1, Foto 2, Foto 3

FIOD DOET INVAL BIJ SLAVENBURGBANK

Slavenburg Bank Schandaal You TubeOp 18 februari 1983 dachten de fraudebestrijders van de FIOD een grote slag te slaan met de inval bij Slavenburg in Rotterdam. Voor het front van televisiecamera’s werd de administratie van deze bank in vrachtwagens geladen. Eerder waren banken in onder meer Groningen, Den Haag en Haarlem met een bezoek vereerd en op grond van die ervaringen ging de FIOD ervan uit dat er ook iets mis kon zijn bij Slavenburg. En het was goed mis met Slavenburg: zwart geld bleek voor deze bank geen bezwaar. Tot een veroordeling van directeur Piet Slavenburg is het niet gekomen. De rechtbank achtte bewezen dat hij op hoogte was van de rol van Slavenburg in het zwart-geldcircuit, maar de vraag bleef of hij maatregelen had moeten nemen om van Slavenburg een ‘schone’ bank te maken. Justitie moest hem zelfs een paar miljoen gulden schadevergoeding betalen. Winstpunt van deze actie was volgens de FIOD dat andere banken zich wild zijn geschrokken en ijlings maatregelen namen en uitsluitend nog ‘netjes’ zaken gingen doen. En dat was precies wat de FIOD wou: de belastingmoraal van de Nederlander een beetje in het gareel houden.

JONGEN OVERLIJDT OP VOETBALVELD

19 maart 1983 jongen overlijdt op voetbalveld You TubeOp 19 maart 1983 kwam de 15-jarige GB uit Winschoten om het leven tijdens een voetbalwedstrijd van zijn club WW in het Stadspark in Winschoten. De jongen kreeg de bal toegespeeld, die hij op zijn borst opving. Hij viel achterover en bleef liggen. De scheidsrechter, die geen overtreding had geconstateerd, liet doorspelen. De jongen was toen al in coma. Toen dat werd ontdekt, werd een arts gewaarschuwd, die door eén vergissing eerst naar het WVV-veld reed en daar ontdekte dat hij in het Stadspark moest zijn. Onderweg naar het ziekenhuis overleed de jongen.

PROCES TEGEN GIOVANNI VIGLIOTTO

Giovanni Vigliotto Rechtzaak You TubeOp 28 maart 1983 begon het proces in Phoenix, Arizona  tegen Giovanni Vigliotto, Op 11 april 1983 werd hij veroordeeld tot 28 jaar in de gevangenis voor fraude en 6 jaar voor bigamie en hij kreeg een boete van 336.000 dollar. Giovanni Vigliotto (1930-1991) was de naam van een meervoudige bigamist en een fraudeur die met 105 vrouwen getrouwd was in 14 landen tussen 1949 en 1981. Zodra hij getrouwd was verliet hij hen. Vigliotto was een rommelmarkt handelaar zijn oorspronkelijke naam was waarschijnlijk Fred Jipp. Hij zou een meer mediterraan naam hebben genomen om meer exotisch te klinken. Vigliotto concentreerde zich op vrijgezelle eenzame dames. Vigliotto zei altijd dat hij ver weg, van de vrouw waar hij mee ging trouwen woonde, en vroeg haar dan om  samen te gaan wonen in hun nieuwe huis. Na de bruiloft overtuigde hij de vrouwen om hun huis te verkopen, en hun bezittingen in te laden in zijn vrachtwagen dan reed hij weg, met de belofte om later te bellen en haar op te halen. Hij verkocht de bezittingen dan op de vlooienmarkt. Sommige van de slachtoffers meldde dit, maar de onderzoekers konden hem niet traceren. Echter zijn 105e slachtoffer besloot om hem zelf op te sporen. Ze had Vigliotto bij een rommelmarkt ontmoet, dus besloot ze het land door te rijden en ging alle rommelmarkten bij langs die ze kon vinden. Uiteindelijk vond ze Vigliotto in Florida, waar hij haar meubels aan het verkopen was. Ze informeerde de politie en Vigliotto werd gearresteerd.

Hemelvaartstorm 1983

Hemelvaartstorm 1983 You TubeOp 12 mei 1983 was het Hemelvaartsdag, het was een donderdag een vrije dag voor de meeste Nederlanders. De weerberichten voor die dag waren niet verontrustend. Die dag zou  beginnen met opklaringen en met in de loop van de dag bewolking en een enkele bui. Dat alles bij een temperatuur van zo’n veertien graden en een matige zuidenwind. Er bestond geen enkele reden om niet een deel van de dag buiten door te brengen of het water op te gaan.Ten westen van Ierland lag die woensdagnacht een actieve depressie, die ook in het hogere gedeelte van de atmosfeer goed tot ontwikkeling was gekomen. Eenmaal op gang geraakt werd het lagedrukgebied meegevoerd in een stroming in noordelijke richting. Via Bretagne koerste het over het Kanaal naar België en verder naar Zeeland. Juist daar bereikte de inmiddels tot een storm uitgegroeide wind in amper een uur zijn grote kracht. Die nam toe van windkracht zes tot uiteindelijk tien; het KNMI spreekt dan van ‘zware storm’. De eerste meldingen van naderend slecht weer gingen vanuit Zeeland rond het middaguur naar de rest van het land, zodat in het nieuwsbulletin van één uur al een waarschuwing kon worden gegeven.Op dat tijdstip waren de meeste mensen er al op uit getrokken, fietsend, wandelend, surfend of zeilend bracht men de dag door, hoogstens voorbereid op regen in de loop van de middag. Dat pakte heel anders uit. Vanuit het zuiden zag men in Zeeland een onheilspellende lucht naderen, de sterke wind en de dalende temperatuur beloofden niet veel goeds. De storm, die af en toe een orkaankracht bereikte, raasde in hoog tempo over de Zeeuwse wateren en Zuid-Holland, over Utrecht en het IJsselmeer naar Friesland. Vooral de watersporters die zich midden op het water bevonden raakten in de problemen. Het ging zo snel dat niet iedereen tijdig de wal kon bereiken. Door de storm sloegen zeilers overboord, sloegen boten om en raakten surfers in de problemen. Op het land woeien geheel in het blad staande bomen omver, dakpannen en andere voorwerpen vlogen in het rond. Wegen raakten versperd, onder andere de Zeelandbrug en de Moerdijkbrug werden afgesloten, op wegen en op campings raakten caravans beschadigd. Aan de kust kregen de strandpaviljoens het te verduren.De hulpverlenende diensten als (rijks)politie, brandweer en vrijwilligers ondervonden evenzeer last van de storm. De communicatiemiddelen waren toen minder geavanceerd en alomtegenwoordig dan nu. De rijkspolitie was bijvoorbeeld nog niet geheel voorzien van telecommunicatie, wat de coördinatie van de hulpverlening bemoeilijkte. Het vaste telefoonnet raakte al gauw overbelast, doordat velen naar familie en bekenden belden. Kortom, in korte tijd ontstond een chaos.De kranten meldden de dag erna over in ieder geval drie tot vijf doden en een aantal vermisten. Vooral op het IJsselmeer was er paniek uitgebroken, want daar kon een watersporter zich op kilometers van de wal bevinden. Een aantal geredde surfers of zeilers moest naar het ziekenhuis vanwege onderkoelingsverschijnselen of ander letsel . De berichten kwamen uit diverse plaatsen in de baan waarlangs de storm was geraasd. In de Westerschelde en in de Rotterdamse haven waren schepen op drift geraakt. Rond Utrecht hadden zich zelfs enkele kleine windhozen voorgedaan, die veel schade door omgewaaide bomen hadden veroorzaakt. Op zaterdag berichtten de kranten over uiteindelijk tien mensen die waren omgekomen en over tientallen miljoenen (toen nog) guldens schade.

Reageerbuisbaby Stefanie

Reageerbuisbaby Stefanie You TubeOp 15 mei 1983 werd de eerste Nederlandse reageerbuisbaby, Stefanie, geboren in het Rotterdamse Dijkzigtziekenhuis. Dit gebeurde met een voortplantingstechniek die IVF of in-vitrofertilisatie heet waarbij één of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen, waarna de ontstane embryo’s in de baarmoeder terug geplaatst worden. Het, was niet de eerste mens die op deze wijze ter wereld is gekomen. Op 26 juli 1978 zag in Engeland Louise Brown al het levenslicht als eerste IVF-baby ter wereld.De foto van gynaecoloog Bert Alberda met de ‘reageerbuisbaby’ in zijn armen is een van de klassieke beelden van de medische revolutie in de 20ste eeuw. Tot dan toe kon 10 procent van de vrouwen geen kinderen krijgen. ‘Reageerbuisbevruchting – nu in-vitrofertilisatie (ivf) genoemd – is de grootste doorbraak voor vruchtbaarheidsproblemen die er is geweest.Na de geboorte van Stefanie stonden vrouwen in de rij voor de behandeling. ‘Toen was het nog een gecompliceerde ingreep. Er moest niet alleen 5.000 gulden voor worden betaald, er waren ook een operatiekamer en een anesthesist nodig.’

LUCHTSHOWS IN SCHEVENINGEN EN DEELEN

70 jarig bestaan Koninklijke Luchtmacht You TubeOp 9 juni 1983 ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Koninklijke Luchtmacht en het 100 jarig bestaan van de Haagsche Courant werd er een jubilea met vliegshows gegeven. De luchtmacht organiseerde een driedaagse jubileum-manifestatie op de vliegbasis Deelen bij Arnhem, en de Haagsche Courant een groot luchtvaartevenement bij het Scheveningse strand. Nadat bleek dat beide evenementen voor dezelfde dag gepland waren, zijn de organisatoren nauw samen gaan werken met als gevolg dat veertig procent van de onderdelen van de vliegshows zowel in Scheveningen als op Deelen te zien waren. Het Haagse evenement was vooral gericht op de burgerluchtvaart terwijl op Deelen het accent op de militaire luchtvaart lag. Beide evenementen verliepen nagenoeg zonder problemen. Ook de aan en afvoer van de honderdduizenden ging zonder grote moeilijkheden. De vliegshow op Deelen trok ongeveer 400.000 toeschouwers. De fabrieksvlieger Karl Zimmerman gaf een solodemonstratie in zijn MBB 80-105. De knappe manoeuvres van de Duitse vlieger vielen bij het publiek bijzonder in de smaak. Dat was overigens ook het geval bij de solodemonstraties van Maarten van Eeghen (in een CAP-10 B) en Bert Huizenga in zijn Pitts Special. Wat deze piloten met hun kleine vliegtuigjes weten te presteren, grenst aan het ongelooflijke. Het optreden van de Britse Harrier een vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen en dat kan stilstaan in de lucht was zeer apart. Het oppikken van een reclamesleep (70 jaar Koninklijke Luchtmacht) werd gedemonstreerd door een vliegtuigje van Reclamair. De Amerikanen toonden de geweldige prestaties van de F 15 C Eagle en de Koninklijke Luchtmacht vloot met F 104 G-Starfighters en vanzelfsprekend met de F 16 A. Waartoe deze moderne vliegtuigen alle maal in staat zijn, kwam erg duidelijk uit de verf. Ook de mogelijkheden van de meestal zo rustig vliegende Fokker F 27 Friendship werden getoond. Het was verbluffend te zien, wat ervaren vliegers me zo’n transportvliegtuig konden doen. Ook indrukwekkend was, het optreden van ‘the Grasshoppers’ (sprinkhanen) een helikopter-demonstratieteam van vier Alouette III-helikopters van de Koninklijke Luchtmacht. Het Nederlandse team toonde op overtuigende manier de vaardigheid die operationele helikoptervliegers moeten bezitten.Onder de toeschouwers bevonden zich prins Willem-Alexander met een vriendin, prinses Margriet, mr. P. van Vollenhoven en hun vier kinderen. Verder minister De Ruiter van defensie, en zijn twee staatssecretarissen Van Houwelingen en Hoekzema, lt.-generaal C. Baas, bevelhebber der luchtstrijdkrachten en commodore J. A K. van Mossevelde, hoofd operatiën van de luchtmacht. Link You Tube

ATARI  KAMPIOEN 

Atari Centipede Kampioen You TubeOp 3 september 1983 was in het Okura Hotel in Amsterdam,de eindstrijd van De Nederlandse videogame kampioenschappen van Atari de dag werd gepresenteerd door Ron Brandsteder er hadden vijftig personen de voorronde’s overleefd en ze speelden het spel Centipede op een Atari 2600 VCS spelcomputer. In dit spel waarbij een betoverd champignonveld werd bewoond door een duizendpoot met expansiedrift, moest de speler het beest en z’n vriendjes met een toverstok op een afstand houden. Nadat Ron Brandsteder na 20 minuten het eindsignaal gaf bleek dat de uiterste vermoeide Peter in ’t Groen  de beste speler was met een puntentotaal van 253.550 punten en daarmee de Nederlandse Atari-kampioen. Hij won door deze prestatie een Atari 2600 en de daarbij behorende beker. Op 15 september 1983 zou het Atari-wereldkampioenschap gehouden worden in München met deelnemers uit 27 landen. De winnaar van dat toernooi was Stuart Murray uit Engeland met een score van 323.512, hij zou een reis winnen voor twee personen naar de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles. Atari 15 september 1983 Pdf, Krantenknipsel Rotterdam , Wk München Krantenknipsel

WILLEM ALEXANDER NAAR ATLANTIC COLLEGE

Atlantic College You TubeOp 6 september 1983 werd prins Willem Alexander voorgesteld aan zijn medeleerlingen op het Atlantic College in Wales. Koningin Beatrix en prins Claus hadden voor de verdere opleiding van kroonprins Willem-Alexander gekozen voor internationaal gericht onderwijs.  De organisatie achter al deze scholen is de stichting United World College, een idealistisch, internationaal genootschap dat na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht door dr. Kurt Hahn. De leidende gedachte achter het genootschap is, dat oorlogen kunnen worden voorkomen door jongeren uit verschillende landen en culturen gezamenlijk onderwijs te laten volgen. Het onderwijs is speciaal gericht op het aankweken van internationaal begrip, terwijl ook aan sociale en sportieve ontwikkeling extra grote aandacht wordt besteed. De school werd bezocht door circa 350 leerlingen uit meer dan veertig landen,en is gevestigd in een middeleeuws kasteel. Per jaar worden er ongeveer zes Nederlandse leerlingen toegelaten. De twee-jarige, pre-universitaire opleiding van de United World Colleges kunnen worden gevolgd door jongens en meisjes van zestien tot zeventien en een half jaar oud. Het examen omvat zes vakken, waarbij een ruime keuzemogelijkheid bestaat. „Het is wat breder van opzet dan het Nederlandse vwo-examen, „maar bereikt’ een gelijkwaardig niveau.” Naast het normale studieprogramma wordt veel aandacht besteed aan activiteiten bedoeld om de ondernemingslust van de leerlingen aan te wakkeren, zelfvertrouwen te versterken, verantwoordelijkheidsgevoel aan te kweken en waardering voor samenwerking met en begrip voor anderen te ontwikkelen. Het onderwijs, dat grotendeels in de Engelse taal wordt gegeven, staat volgens de RVD op zodanig peil, dat slechts leerlingen die vier jaar vwo met goed resultaat hebben gevolgd, hiervoor in aanmerking komen. Rector Andrew Stewart, voormalig Brits ambassadeur in Finland, vertelde dat de kroonprins als een gewone leerling zal worden behandeld, Willem Alexander deelde een kamer met drie jongens, een uit Engeland en twee uit ontwikkelingslanden. Voor de paleisrecherche die continu met vier man over de prins waakte werd een aparte kamer in de school gereserveerd.

DODE BIJ EXPLOSIE KRUITFABRIEK MUIDEN

Explosie kruitfabriek Muiden September You TubeOp 9 september 1983 had zich een een explosie voorgedaan bij de kruitfabriek De Krijgsman in Muiden dat was al voor de tweede maal dat jaar. Een werknemer kwam daarbij om het leven, de 25-jarige C. van H uit Muiden. De 22-jarige K. J. D uit Muiden liep een shock op en de 54-jarige D. S uit Amsterdam raakte licht gewond. De productiehal waar de explosie zich voordeed was grotendeels verwoest.Op 30 mei 1983 vloog ook al de productiehal van de fabriek in de lucht, daarbij kwamen drie werknemers om het leven. De schade bedroeg toen ongeveer een miljoen gulden. Bij De Krijgsman, waar ongeveer 250 mensen werkten, werden ondermeer halffabrikaten voor de munitie-industrie geproduceerd. Al tientallen jaren maakt de bevolking van Muiden bezwaar tegen de fabriek, die berucht was geworden door een reeks van ongevallen. De ernstigste explosie deed zich voor in 1947, toen zeventien mensen om het leven kwamen. Veel gastarbeiders durfden in 1983 niet meer aan het werk ondanks de dreiging van ontslag. Overlevende collega’s verklaarden dat de centrifuges af en toe problemen gaven en er soms stukken metaal in het schietkatoen zaten. Mensen werden gedwongen om te werken. De klachten werden echter door de directie en de arbeidsinspectie weggewuifd.

DODE BIJ VAL VAN TORENKRAAN ALMELO

Dode Bij Kraanongeval Almelo 1983 You TubeOp 9 september 1983 kwam door een val van een 40 meter hoge torenkraan de 43 jarige A.B uit Rijssen om het leven, toen deze kraan tijdens werkzaamheden aan het nieuwe streekziekenhuis in Almelo neerstortte. Door onbekende oorzaak brak de arm van het contragewicht van de kraan, daardoor raakte het hele gevaarte uit evenwicht en stortte de kraan neer. De kraan ging dwars door de dakplaten van het bouwwerk, en beschadigde het betonwerk en kwam op de derde verdiepingsvloer terecht en richtte voor tonnen schade aan. De cabine boven in de bouwkraan werd door de klap op de grond totaal vernield, waardoor de machinist op slag werd gedood, er waren geen verdere slachtoffers. De arbeidsinspectie zou een onderzoek instellen.

LOON INLEVEREN VOOR BEHOUD FABRIEK

loon-inleveren-voor-behoud-fabriek-you-tubeOp 9 september 1983 maakte Voedingsbond FNV bekend dat de 775 werknemers van de vleeswarenbedrijven Homburg in Cuyk en van Salland in Olst (beide onderdelen van het Engelse concern Allied Breweries) een brief van hun directie had gekregen waarin aan hen gevraagd werd zeven procent van hun loon in te leveren om de bedrijven uit de financiële moeilijkheden te helpen. Wie niet bereid was tot inleveren zou worden ontslagen. Als niet minstens zeventig procent van het personeel genoegen neemt met een lager loon zouden de fabrieken dicht gaan. Directeur J. Broere van Homburg bevestigde dat brieven van die strekking aan het personeel waren verstuurd. Volgens Broere ging het om een notariële procedure. Alle werknemers moesten op een bij de brief gevoegde bon invullen of zij akkoord gingen met de voorgestelde korting van zeven procent. Wie de bon niet inleverde bij een daarvoor aangewezen notaris werd geacht tegen te zijn. „Voor wie niet meewerkt of „nee” heeft ingevuld worden maatregelen genomen om op korte termijn het dienstverband te beëindigen.”, aldus directeur Broere van Homburg. Hij wist nog niet of hij in dat geval het ontslagen personeel zou vervangen. Maar dat zou volgens hem toch geen probleem zijn, omdat er tenslotte bijna een miljoen werklozen in 1983 waren. De leden van de Voedingsbond FNV bij Homburg en Van Salland wezen in mei het voorstel van de directie al van de hand om zeven procent in te leveren om een bedrijfsverlies van ongeveer drie miljoen gulden weg te werken. De directie hield echter vol, omdat haar personeel vijftien procent meer verdient dan het cao-loon en ongeveer acht procent meer dan het personeel van concurrerende bedrijven. „Ik wil alleen maar een einde maken aan die ongelijkheid en zo het bedrijf open houden”, aldus directeur Broere. De Voedingsbond FNV Cuyk en Salland verspreidde pamfletten met de oproep niet aan de enquête mee te doen. Het personeel moet de bonnen voor 19 september hebben ingeleverd. „Als dit zomaar kan, is het hek van de dam”, aldus een woordvoerder van de bond. Volgens de woordvoerder weigert de directie van Homburg en van Salland al een half jaar lang met de bond en het personeel in discussie te gaan over alternatieve reddingsplannen. Op 16 september 1983 stemden de leden van de Voedingsbond FNV toch akkoord over het inleveren van loon. Het akkoord hield onder meer in dat de 775 werknemers bij Homburg in Cuijk en Salland in Olst op 1 oktober 1983 vier procent van hun loon moesten inleveren in verband met de financiële problemen van het bedrijf, en dan 31 december 1984 nog eens een loonsverlagingen van respectievelijk twee en één procent tenzij een verkorting van de betaalde pauzes voldoende besparingen opleverde.

FRAEYLEMABORG OP MONUMENTLIJST

1983 Monumentenlijst You TubeOp 26 september 1983 werd aan de bestuursleden drs. R. Visser en J. B. Lange van de Stichting Fraeylemaborg bekend gemaakt dat ze op de Monumentenlijst kwamen.Ook had het ministerie van Sociale Zaken honderd miljoen gulden beschikbaar gesteld ter verruiming van de werkgelegenheid in de hoog gespecialiseerde restauratiesector. Ook plaatste Brinkman van cultuur nog vier andere historische buitenhuizen op de lijst, die allemaal nog bewoond werden door particulieren, waaronder Huis Vosbergen te Heerde één van de best bewaarde edelmanswoningen uit de 16 eeuw. Huys ten Donck in Slikkerveer, Het Huis te Manpad in Heemskerk uit de 17e eeuw, en Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten.

LEERLINGEN UIT SCHOOL DOOR BETONROT

1983 Leerlingen uit school door Betonrot You TubeOp 26 september 1983 kwam secretaris J. Siemons van de Stichting Voortgezet Onderwijs in Tilburg, met het nieuws dat, de 850 leerlingen van de MTS Groenewoud in Tilburg tijdelijk hun school moesten verlaten, omdat de vloeren dermate ernstig door betonrot waren aangetast, dat ze op korte termijn moesten worden vervangen. Een onderzoek door TNO, bevestigde dat er een te hoog gehalte calciumchlorid in het beton was, waardoor aantasting van het ijzer kon plaats vinden. Het draagvermogen van de vloer op de benedenverdieping van de school bleek daardoor met 50 procent te zijn afgenomen. Onder de vloer bevindt zich een ruimte van een meter. „Als je er een schoolfeest zou houden is het niet onwaarschijnlijk dat de leerlingen door de vloer zakken”. Er werd onderdak gevonden voor de leerlingen in een oud schoolgebouw aan de Spoorlaan in Tilburg. Ook de vloeren van de scholengemeenschap Quirijn (1300 leerlingen) moesten zo spoedig mogelijk worden vervangen. Of ook de leerlingen van de scholengemeenschap gedurende de reparatiewerkzaamheden naar elders uit moeten wijken is nog niet bekend. Evenmin is duidelijk wie voor de kosten moet opdraaien. Beide scholen waren in 1977 gebouwd. De betonrot werd bij toeval ontdekt toen een medewerker van de MTS in de kruipruimte onder de vloer moest zijn.

ZENDMAST BELGIË NEER NA STORM

16 oktober 1983 Zendmast Waver neer na Storm You TubeOp 16 oktober 1983 werd door een storm de hoogste zendmast (315 meter) van de Belgische omroep BRT geveld. De mast stond in Waver, even ten zuiden van Brussel. Vermoedelijk was er door een ontwerpfout te weinig rekening gehouden met de trillingen die veroorzaakt werden door windstoten. Door het neergaan van de mast, gingen de Franstalige televisiezender RTB 2 en het tweede net van de BRT in Midden-België uit de lucht.Ook de FM-zender van de radio viel uit. In de buurt van Waver werd een windsnelheid gemeten van ongeveer zeventig kilometer per uur, hetgeen volgens de Belgische meteorologische dienst niet heel uitzonderlijk is. Het is niet duidelijk hoe de mast kon omwaaien. Volgens de directie van de BRT was de mast berekend op een windsnelheid die drie keer hoger ligt dan die normaal in België wordt gemeten.Er vielen bij het omvallen van de mast geen slachtoffers. De financiële schade was echter groot, en bedroeg zeker 10 miljoen gulden. Link You Tube

PROTEST TEGEN KRUISRAKETTEN

29 oktober 1983 Protest tegen kernwapens You TubeOp 29 oktober 1983 werd de grootste protestbetoging ooit in Nederland gehouden. Het Komitee Kruisraketten Nee organiseerde de demonstratie die tegen de plaatsing van 48 kruisraketten in Woensdrecht was en tegen de plaatsing van kernwapens in Europa. Aan de vredesdemonstratie deden 550.000 deelnemers mee, waardoor het totaal aantal demonstranten in West- Europa was gestegen tot drie miljoen. De demonstranten kwamen met meer dan 3000 bussen, extra treinen van de NS, met boten, op fietsen, per auto en wandelend naar Den Haag. Tijdens de demonstratie deden zich nauwelijks incidenten voor. De Haagse politie hield zestien tegendemonstranten aan, die de betoging probeerden te verstoren. Onverwachte spreekster in Den Haag was prinses Irene, ze betoogde dat het de taak is van ieder individueel mens’om van binnenuit aan de vrede bij te dragen. Mensen grijpen naar uiterlijkheden, status, macht, om iets voor te stellen. En om die handelwijze te verdedigen grijpen ze naar maskers, muren, wapens. Maar achter die maskers zitten nog steeds kwetsbare mensen, „het kind in de mens, de echtheid”. „Stel dat alle bloemen maskers zouden dragen”.Vanuit zichzelf zouden mensen in staat moeten zijn „de gapende afgrond tussen mensen samen te overwinnen, anders dan langs wapensystemen. Premier Lubbers zei na afloop van de betoging dat het kabinet geen verantwoording draagt voor Irene’s toespraak, omdat zij geen lid meer was van het koninklijk huis.De vice-voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer Evenhuis, noemde haar toespraak „een uitstekende act van de organisatie”. Irene was volgens hem „na haar huwelijk steeds meer in het actiewezen gegaan”,en heeft de smaak van het omgaan met volksmassa’s te pakken gekregen”. Protest tegen Kruisraketten.pdf

TAMARO KABELBAAN INCIDENT

Tamaro Kabelbaan Incident You TubeOp 30 december 1983 werden na 12 uur hebben vastgezeten op de 1.961 meter hoge berg Tamaro in de Zwitserse Alpen ,de laatste inzittenden uit de 30 vastgelopen gondels bevrijd. Volgens de politie hadden zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Hulpverleners van de Zwitserse alpineclub, die uit de helikopters werden neergelaten of zich van gondel naar gondel trokken na langs de steunmasten omhoog te zijn geklommen, brachten de meeste passagiers in veiligheid door hen een voor een in netten naar beneden te laten zakken. Anderen werden direct door helikopters opgehaald of met ladderwagens van de grond uit hun benarde positie ontzet. Sabotage werd niet uitgesloten. Enkele weken voor dit incident liep de kabelbaan ook vast.

BOMAANSLAG OP STATION EN TGV FRANKRIJK

1983 Bomaanslag op station en TGV Frankrijk You TubeOp 31 december 1983 werden er twee bomaanslagen gepleegd één in het station Saint- Charles in Marseille en één op een super-sneltrein in de buurt van Valenee. Totaal vielen er vijf doden en waren dertien ernstig en 41 lichtgewonden. De bommen ontploften rond het uur waarop de Franse president Francois Mitterrand over de drie nationale televisiezenders zijn nieuwjaarstoespraak hield. De eerste bom explodeerde om 19.40 uur in de TGV (Train a Grande Vitesse) Marseille-Parijs, even voor het station Tain-I’Hermitage ten noorden van Valenee. De trein, die een kruissnelheid heeft van 260 kilometer, reed op dat moment op de helft van die snelheid. Twee meisjes in de trein werden op slag gedood, vier andere passagiers werden ernstig gewond, tien passagiers liepen licht letsel op. De trein bleef evenwel in de rails. De ontploffing in het Marseillaanse station deed zich twintig minuten later voor. Toen explodeerde in een bagagekluis een lading, die de deskundigen schatten op minstens tien kilo explosieven. Evenals in de trein bevonden zich in Saint-Charles op deze oudejaarsavond veel minder reizigers dan gebruikelijk. Toch vielen ook in en rond de bagagekluizen twee doden en veertig gewonden, van wie er negen zeer ernstig aan toe waren. De meeste slachtoffers waren hier Noordafrikanen. Onmiddellijk na de aanslagen werd in heel Frankrijk de bewaking op stations en bij openbare bijeenkomsten versterkt. Op het nippertje was een nog grotere ramp voorkomen, want als de bom in de trein een halve minuut eerder was geëxplodeerd, dan waren er waarschijnlijk twee treinen bij de aanslag betrokken geraakt en dan zou een enorme ontsporing het gevolg zijn geweest. Op 7 november 2011 werd  Ilich Ramírez Sánchez ook bekend onder zijn strijdersnaam Carlos en onder de naam De Jakhals verantwoordelijk  gehouden voor deze aanslag en andere aanslagen.En tenslotte werd hij op 15 december 2011 schuldig bevonden en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

IN EEN NOTEDOP DE WERELD ROND

Notedop de Wereld Rond You TubeOp 31 december 1983 op Oudjaarsdag vertrok de Brit Eric Peters uit Londen voor een tocht rond de wereld. De zeilboot met hulpmotor, met de naam Tonicky-Nav is 1,77 meter lang. Het eerste gedeelte van de tocht leidde via Frankrijk naar de Canarische Eilanden. Peters hoopte in september tot de Stille Oceaan gevorderd te zijn. Zijn plannen pakten echter anders uit, en hij was terug in een record tijd van 8 dagen, en was niet verder gekomen dan Chelsea, waar de motor begon te pruttelen, en er uiteindelijk mee stopte. De rivierpolitie bracht hem terug naar Putney, en daar werd het schip door een mobiele kraan uit het water gehaald. Hij vestigde eerder dat jaar op 8 februari 1983 nog een transatlantische zeilboot record door met de Toniky Nou, het kleinste zeilboot ooit de oceaan over te steken, en nam het record over van Hugo Vihlen die het record voor lange tijd hield met het schip April Fool.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s