1981 Overleden

André Meurs

André Meurs You TubeOp 5 januari 1981 overleed André Meurs op 55 jarige leeftijd in een ziekenhuis in Amersfoort aan de gevolgen van een zwaar hartinfarct.  André Meurs werd op 10 maart 1925 in Amsterdam geboren. In de oorlog zat hij in het studentenverzet. Meurs werd als enige van de „Groep Overveen” niet gefusilleerd maar belandde wel in het concentratiekamp „Wilhelmshafen”. Na de oorlog wilde hij rechten studeren maar toen zijn schrijftalent werd ontdekt werd Meurs tekstschrijver voor groepen als de Wama’s en het Cocktail Trio en voor Tobi Rix, Tom Erich en Eddy Christiani. In de jaren vijftig werkte hij voor het VARA-radioprogramma ,,De Golfbreker”, maakte hij teksten voor Radio Luxemburg en later commercials voor Veronica. Bekende liedjes van zijn hand waarmee hij nationale bekendheid kreeg zijn: „Ja, zo’n reisje langs de Rijn”, „Als de spotvogel fluit”, „De appeltjes van Oranje”, “Toeterix Boogie” (voor Tobi Rix) “Kangoeroe-eiland, “Batje vier” ,”Vlooiencircus” (voor het Coctail Trio) en ’s Avonds als het kampvuur brandt”. Van 1955 tot 1967 werkte Meurs voor de KRO-radio. Eerst met Herbert Joeks in „Tierelantijnen” en daarna met programma’s zoals „Wissewassen en Harrewarren”. In september 1967 werd hij hoofd amusement bij de TROS-radio waar hij programma’s maakte als „Wat was in de week”, „Piekuur” en ,Happy Meursday To You”. In 1968 werd hij hoofd van de afdeling radio en op 1 mei 1975 volgde zijn benoeming tot directeur.

Max Woiski sr.

Max Woiski sr. You TubeOp 31 januari 1981 overleed op 69-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hoogeveen de musicus Max Woiski sr. Max Woiski, die in 1937 van Suriname naar Amsterdam verhuisde, werd beroemd toen hij in de hoofdstad een nachtclub begon en daar zelf optrad. In het Amsterdamse uitgaansleven was hij gedurende vele jaren een begrip en zijn composities en vooral zijn liedjes („BB met R, bruine bonen met rijst”) waren populair in het hele land. Als zanger en muzikaal vertolker van het Surinaamse lied kon hij het in ons land financieel goed doen; later kocht hij zelfs een nachtclub op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca. In de jaren zeventig keerde de zanger echter berooid naar Nederland terug. Het geluk lachte hem niet meer toe en in de Drentse gemeente Hoogeveen leefde hij enkele jaren in behoeftige omstandigheden. Een actie, door plaatsgenoten om Woiski aan enig huisraad te helpen, bracht hem voor de laatste maal in de schijnwerpers. Als gastsolist speelde hij een jazz-concert met de High Moor City Seven in de schouwburg De Tamboer, en dat werd een teleurstelling en leverde hem niet meer dan een paar honderd gulden 0p…

Karl Richter

Op 15 februari 1981 overleed Karl Richter op 54- jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval in een hotel in de Beierse hoofdstad. Richter werd bekend door zijn Bach interpretaties met het door hem opgerichte Münchener Bachkoor en orkest. In de Brandenburgse concerten van Bach speelde hij ook de klavecimbel partij. Richter werd op 15 oktober 1926 geboren als zoon van een dominee in Plauen . Hij studeerde in het centrum van de Bachcultuur Leipzig bij de cantor van de Thomaskerk, Karl Straube de beste orgelleraar van zijn tijd.In 1949 werd hij organist van de Thomaskerk, in 1951 ging hij naar München, waar hij ook les gaf aan de Academie. Richter maakte veel concert reizen in de Verenigde Staten de Sovjet Unie, Europa en Japan .Talloze plaatopnamen waren het gevolg. Ter gelegenheid van de honderdste plaat, die hij ingespeeld had voor de labels Archiv en Deutsche Grammophon kreeg hij in 1976 de hoogste onderscheiding van het platenconcern Polydor: de gouden grammofoon .Richter liet zich niet beïnvloeden door de op de bronnen teruggaande en op authentieke instrumenten uitgevoerd Bach interpretaties zoals de Oostenrijker Nikolaus Harnoncourt en onze landgenoot Gustav Leonhardt werd gepropageerd. Hij bleef Bach op een meer romantische manier spelen.

Cor Lemaire

Cor Lemaire You TubeOp 16 juni 1981 overleed Cor Lemaire op 73-jarige leeftijd in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam. Lemaire kwam in 1923 (hij zat toen nog op het conservatorium) in dienst van het toneelgezelschap van Herman Bouber, waarvoor hij de muziek tussen de bedrijven verzorgde. Maar hij werd bekend als begeleider van Louis Davids en Wim Kan. Met Kan én diens vrouw Corry Vonk maakte Lemaire een tournee naar Indië. Tijdens die rondreis werd het drietal gevangen genomen door de Japanners. Hij kwam hij in een jappenkamp terecht en pas in 1946 keerde hij terug naar Nederland.Cor Lemaire schreef meer dan duizend liedjes voor cabaretiers (onder wie Wim Sonneveld), voor films, operettes, revues, en radio en televisieseries. Zijn grootste successen boekte hij met zijn liedjes voor het radioprogramma „De Familie Doorsnee” en voor de televisie serie Pension Hommeles uit de begintijd van de televisie, toen de hele familie nog om het magische scherm geschaard zat. Zowel „De Familie Doorsnee” als „Pension Hommeles” ontstond uit een samenwerking van Cor Lemaire met Annie Schmidt en Wim Ibo. Na zijn succesvolle medewerking aan „Pension Hommeles” trad Cor lemaire ook enkele malen op als acteur in televisiestukken, onder andere in zijn eigen programma „Praat eens met Lemaire”. In 1973 was Cor Lemaire 40 jaar pianist, 25 jaar getrouwd en 65 jaar oud, en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Cor Lemaire.pdf

Harold Bennet

Harold Bennet You TubeOp 15 september 1981 overleed de acteur Harold Bennett op 81 jarige leeftijd als gevolg van een hartaanval,hij was bekend van zijn rol als Young Mr. Grace in de tv-serie „Are you being served”. Bennett die in zijn jonge jaren al acteur was, gaf dit vak op tijdens de crisis in de jaren dertig, maar keerde op 65-jarige leeftijd met veel succes terug op de planken. In 1973 werd hij de baas van het bizarre warenhuis „Grace Brothers” van de ook in ons land zeer populaire tv-serie „Wordt u al geholpen?” De laatste aflevering waarin Bennett meedeed werd drie maanden naar zijn dood uitgezonden. Harold Bennet zat ook in de serie Dad’s Army (‘Daar komen de schutters’) hij speelde tussen 1969 en 1977 acht keer de rol van Mr. Blewitt. Hij speelde ook gastrollen in King of the River (1966) en Adam Adamant Lives! (1967). En hij verscheen in enkele films en speelde nog meer gastrollen in televisieseries, zoals Doomwatch (1971) en Doctor at Large (1971).

Joke Smit

Joke Smit You TubeOp 19 september 1981 overleed op 48 jarige leeftijd Joke Smit aan de gevolgen van kanker. Ze was lange tijd één van de leidsters van de feministische beweging in ons land. Mevr. Smit, was samen met de toenmalige staatssecretaris Hedy d’Ancona (Emancipatiezaken) oprichtster van de actiegroep Man- Vrouw-Maatschappij. In 1967 “debuteerde” ze in het blad De Gids met een artikel getiteld “Het onbehagen bij de vrouw”. Veel publicaties en boeken over vrouwenonderdrukking volgden. Mevr. Smit was lid van de Emancipatie commissie, een adviesorgaan van de regering. Ze had ook zitting in de programmaraad van de NOS.Tussen 1970 en 1971 was zij lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor de Partij van de Arbeid.Ze verliet de raad omdat ze het niet eens was met de wijze van functioneren. In die tijd, 1970, was zij ook actief in de acties tegen verhoging van de crèche-gelden in Amsterdam waarin zij namens MVM samenwerkte met vrouwen van de actiegroep crèches van de NVB en Dolle Mina. Mevr. Smit studeerde Franse taal en letterkunde in Amsterdam en in Parijs. Ze werkte als wetenschappelijk hoofdmedewerkster verbonden aan het instituut voor vertaalkunde van de universiteit in Amsterdam. In een afscheidsinterview met Hedy d’Ancona in het feministische maandblad ..„’ Opzij pleitte ze voor een Vrouwenpartij, die naast de bestaande politieke partijen zou moeten opereren. Ze was ook voorstander van een “vrouwenfractie” het samenwerken van vrouwen van verschillende politieke partijen binnen bijvoorbeeld de Tweede Kamer, de Staten en de gemeenteraad.  Joke Smit, die 14 jaar lang  als alleenstaande moeder met twee kinderen al haar tijd aan de vrouwenbeweging gaf zei in dat laatste interview: „Je moet niet vergeten dat de situatie vergeleken met tien jaar geleden veranderd is. Toen werd ik met mijn ideeën , over de noodzaak van een emancipatiebeleid als een gestoorde, een gek beschouwd.

Abel Gance

Op 19 september 1981 overleed op 92 jarige leeftijd Abel Gance de uitvinder van van Polyvisie, de voorloper van het fameuze cinerama-systeem. De Fransman Abel Gance begon als acteur, schreef vele scenario’s en’debuteerde in 1911 als regisseur van de film La Digue (De Dijk). Zijn belangrijkste film is Napoleon uit 1926, waarbij hij als eerste filmmaker met drie naast elkaar gemonteerde stroken film werkte, waardoor een bijzonder breed „net-echt” beeld ontstond. Bij een tweede versie van Napoleon- (gemaakt in 1933) presenteerde de regisseur als eerste in de geschiedenis stereofonisch geluid in een film.

Marie-Louise Doudard de la Grée

Op 23 september 1981 overleed op 73 jarige leeftijd de Nederlandse schrijfster Marie-Louise Doudard de la Grée in Johannesburg, Zuid-Afrika. Marie-Louise Doudart de la Grée, die in Den Haag werd geboren en later in Zeist woonde, debuteerde op twintigjarige leeftijd met Zondaressen, waarin zij schreef over haar belevenissen op een kloosterschool. Tot haar bekendste werken behoren Vae Solis, Emmaus, over de schilder Han van Meegeren en Geen standbeeld voor Van Meegeren. Het laatste bewerkte ze in 1974 tot de monoloog Het fenomeen voor Henk van Ulsen, voor wie ze ook Mijn held Tsjitsjikow schreef, een bewerking van Dode zielen van Gogol. Haar laatste werk is Wat wil die Rotterdammer? over het leven van Erasmus. Deze monoloog werd in 1982 wederom door Henk van Ulsen opgevoerd.

Robert Montgomery

Robert Montgomery You TubeOp 27 september 1981 overleed op 77-jarige leeftijd als gevolg van kanker de filmacteur en regisseur Robert Montgomery. Hij was de man die voor het witte doek de knappe, nonchalante man van de wereld creëerde, de man die met een beeldschone vrouw even handig omsprong als met een goedgevuld glas en altijd een “bon mot’ klaar had. Hij stond tegenover actrices als Joan Crawford, Greta Garbo en Tallulah Bankhead. In de jaren vijftig leerde Amerika hem in een heel andere rol kennen: hij ging naar het Witte Huis als adviseur van president Eisenhower om: diens televisie-optreden te verbeteren. De laatste tien jaar van zijn leven leefde Montgomery teruggetrokken op zijn boerderij. Tot zijn bekende films behoren Night must fall (1937), Here comes jr. Jordan (1941) en van na de oorlog Ride the Pink Horse (1947) en Lady in the lake (1947) naar een boek van Raymond Chandler.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s