Aardbevingen Jaren 80

SPITAK AARDBEVING

7 december 1988 Spitak Aardbeving You TubeOp 7 december 1988 vond er een aardbeving met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter plaats in Armenië. Het was de zwaarste aardbeving in tachtig jaar ,de ramp was van zo’n grote omvang dat Sovjetleider Gorbatsjov had besloten zijn bezoek aan Amerika af te breken. Het epicentrum van de aardbeving lag bij Spitak in het Kaukasusgebergte. Deze stad met 20.000 inwoners werd volledig verwoest, terwijl de wegen erheen werden afgesneden door scheuren in de aardbodem. In de op één na grootste stad van Armenië, Leninalcan (300.000 inwoners), waren hele nieuwbouwwijken met flats ingestort. Aanzienlijke schade werd ook aangericht in de stad Kirovokan (220.000 inwoners) en ook de steden Gjoemri en Vanadzor werden getroffen. Er vielen in totaal minstens 25.000 doden. In de eerste dagen na de ramp verongelukten er ook twee vliegtuigen met reddingswerkers en hulpgoederen, waarbij 85 mensen om het leven kwamen. Leden van de Reddingshonden Hulpdienst Holland uit het Drentse Ruinen werden ook ingezet voor een tiendaagse missie in het rampgebied tussen Spitak en Leninakan ze wisten op de negende dag na de aardbeving een man te redden. Er waren ook bijzondere verhalen zo wist een vrouw in Leninacan die na de aardbeving acht dagen opgesloten zat in de kelder van haar huis,  haar drie jaar oude kind in leven weten te houden door het met haar eigen bloed te voeden.De 30-jarige moeder prikte steeds in een van haar vingers en liet haar 3-jarige kind daar op zuigen. Wikipedia Link

TOCH OVERLEVENDEN ONDER ARMEENS PUIN

Toch overlevenden Armeens Puin You TubeOp 11 januari 1989 waren zes overlevenden alsnog te voorschijn gekomen vanonder het puin in de Armeense stad Leninakan. De reddingswerkers vonden de zes in de kelder van een verwoest gebouw van negen verdiepingen, waar zij na 35 dagen werden gevonden ze hadden zich in leven gehouden met conserven. De 50-jarige Aikaz Akopjan vertelde hoe zij in de kelder belandden. „Op de dag van de aardbeving vroeg ik vijf buren me te helpen om twee zware houten vaten uit de kelder te halen. We waren beneden toen we een enorm lawaai hoorden en de muren begonnen ineen te storten. Ik dacht dat de oorlog was begonnen. De mannen bleken daarna opgesloten te zitten. Eén van hen, Karen Sarkisjan, had zijn arm gebroken. Om de pijn te verlichten masseerde Akopjan de arm. Over gebrek aan eten en drinken hadden de zes niet te klagen: de kelder stond vol met weckpotten met ingemaakt zuur, fruit en groente. Niettemin sprongen we zuinig om met het eten. Maar we hebben er geen minuut aan getwijfeld dat we zouden worden gevonden en gered,” aldus Akopjan. Tot nu toe zijn in het getroffen gebied volgens officiële cijfers precies 24.920 lijken geborgen en liggen er nog 11.859 mensen in ziekenhuizen. Er wordt een begin gemaakt met de wederopbouw, waarbij de komende twee jaar zeker 150.000 mensen worden ingeschakeld.

LOMA PRIETA AARDBEVING 

1989 Loma Prieta AardbevingOp 17 oktober 1989 vond er om 5:04 lokale tijd een grote aardbeving plaats in de San Francisco Bay Area, in de Amerikaanse staat Californië. Bijna 4000 mensen raakten gewond en er vielen 63 doden. Duizenden mensen werden dakloos door de ramp. Een beweging in de San Andreasbreuklijn zorgde ervoor dat de aarde er 10 à 15 seconden schudde en dat werd gevoeld tot aan Sacramento op 130 kilometer van San Francisco. De aardbeving had een kracht van 6,9 op de schaal van Richter. Er waren veel slachtoffers op de lange Bay Brug, die San Francisco verbindt met Oakland. Het bovenste deel van deze dubbeldeksbrug stortte op de onderste rijbanen.  Ook waren diverse andere gebouwen ingestort. Honderden gasleidingen waren gesprongen waardoor er vuurzeeën waren ontstaan. Door de aardbeving werden ook telefoonlijnen en de elektriciteitsvoorziening verbroken, en straten werden opengescheurd. Een honkbalwedstrijd in de World Series tussen de San Francisco Giants en de Oakland Athletics werd onderbroken en de bijna 60.000 toeschouwers die zich in het Candlestick park-stadion bevonden werden geëvacueerd. Onder de bezoekers brak geen paniek uit en er zouden slechts enkele lichtgewonden zijn gevallen door vallende brokstukken. Prins Johan Friso (21), die op het moment van de ramp in San Fransisco was, had geen hinder ondervonden van de aardbeving. Hij was in Amerika voor een reünie met studiegenoten op de Universiteit van Berkeley. De prins had daar twee jaar gestudeerd. San Francisco werd in 1906 grotendeels door een aardbeving verwoest. Er kwamen toen ongeveer 500 mensen om het leven. De baai van San Francisco, ligt tussen twee losse delen van de aardkorst en is daarom zeer gevoelig voor aardbevingen.De bekendste breuklijn is die van San Andreas, die langs de Stille-Oceaankust loopt van het zuiden naar het noorden van de staat Californië en San Francisco westelijk passeert. De andere is de Howard-breuklijn, die korter is en oostelijk langs de stad Oakland loopt, parallel aan de oostkant van de baai.De breuklijn ligt in een zone waar twee verschillende tektonische platen van de aardkorst op elkaar stoten en deels onder elkaar schuiven. Als de aardschollen op elkaar stoten leidt de spanning in de aardkorst tot aardbevingen. Geologen spreken dan van een tektonische aardbeving, in tegenstelling tot een vulkanische.

Advertenties