Films 1988 Buitenland

ACCUSED THE

The Accused (Jonathan Kaplan, 1988, VS) legt educatief verantwoord uit dat een vrouw er nooit om vraagt om verkracht te worden. Jodie Foster kreeg Oscar voor genuanceerde rol van vermeend onbetrouwbare ‘lowclass bimbo’ wier meermansverkrachting aan »de kaak wordt gesteld door openbare aanklaagster Kelly McGillis.

ACT OF PIRACY

Act of piracy’:  Ted Andrews, een gescheiden ex-Vietnamveteraan, moet uit geldnood zijn jachtschip van de hand doen. Met de hulp van zijn nieuwe vriendin kan hij de boot verkopen aan een mysterieuze magnaat, op voorwaarde dat Ted het jacht in Sydney aflevert. Het tochtje naar Sydney begint gezellig, maar wat een pleziervaart had moeten worden, ontaardt in een nachtmerrie. Laura laat haar ware aard zien en dat is schrikken geblazen.

ANGEL III

Angel III is een Amerikaanse speelfilm uit 1988 geregisseerd door Tom DeSimone. Er waren rollen voor o.a. Maud Adams, Mitzi Kapture, Mark Blankfield, Kin Shriner en Richard Roundtree. Angel werkt tegenwoordig als fotografe. Wanneer zij een aantal foto’s ontwikkelt, ontdekt zij op de achtergrond het gezicht van haar moeder. Vastbesloten haar te vinden, gaat zij nu op zoek naar haar moeder.

COMING TO AMERICA

coming-to-america-you-tubeComing to America is een Amerikaanse speelfilm uit 1988 geregisseerd door John Landis gebaseerd op een verhaal bedacht door Eddie Murphy. Er waren rollen voor o.a. Eddie Murphy, Arsenio Hall, James Earl Jones,Shari Headley. Eddie Murphy speelde in deze film de hoofdrol, maar ook vier onherkenbare bijrollen. De knappe kroonprins Akeem van het Afrikaanse koninkrijk Zamunda is 21 jaar geworden, de leeftijd waarop hij uitgehuwelijkt zal worden aan een vrouw. Zijn toekomstige bruid die aan hem voorgesteld word, is speciaal opgeleid om in al zijn wensen te voorzien, maar het zint de prins niet dat hij niet zelf een vrouw mag uit kiezen,want hij wil geen domme en volgzame vrouw. Hij vraagt zijn vader toestemming om een maand naar Amerika te gaan, om daar een vrouw naar zijn hart te zoeken.Met zijn vriend en vertrouweling Semmi (Arsenio Hall) vertrekt hij naar New York, en daar wordt hij verliefd op Lisa McDowell (Shari Headley), de dochter van een hamburger tenteigenaar, die ongeacht zijn status en rijkdom van hem houdt…..

DANGEROUS LIAISONS

Dangerous Liaisons (Stephen Frears, 1988) Manipulaties van verveelde achttiendeeeuwse edellieden. Glenn Close krijgt haar trekken thuis

DISTANT VOICES, STILL LIVES

Distant Voices, Still Lives (Terence Davies, 1988, Engeland). In zijn speelfilmdebuut schetst Davies het Liverpool van de vroege jaren vijftig, de periode van zijn jeugd.

DREAM DEMON

Dream demon. Amerikaanse horrorfilm uit 1988 van Harley Cokliss. Met: Kathleen Wilhoite, Jemma Redgrave, Jimmy Nail, Tim Spall, Annabelle Lanyon e.a. Diana, een verlegen meisje uit een aristocratische Engelse familie staat op het punt te trouwen met Oliver, een Engelse officier. Plotseling krijgt ze afschuwelijke nachtmerries, waarin haar societyhuwelijk uitloopt op een bloedbruiloft. Jenny is een Amerikaanse punkmeisje, dat naar Londen kom om het geheim van haar jeugd te ontraadselen. Haar speurtocht leidt naar Diana’s huis. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen Diana en Jenny, maar Diana’s dromen worden steeds gewelddadiger, dreigender en obsceen. Bestaan de mannen in de labyrintachtige kelders echt?

FULL MOON IN BLUE WATER

Full Moon in blue water. Amerikaanse speelfilm uit 1988 van Peter Met: Gene Hackman, Teri Gar,Meredith e.a. Restauranthouder Floyd woont samen met zijn schoonvader, bijgenaamd De Generaal aan de Texaanse kust. Sinds zijn vrouw er vandoor is, heeft hij nog maar weinig interesse voor zijn zaak. Buschauffeuse Louise probeert zijn cynisme te doorbreken en zijn interesse in het restaurant en in opnieuw aan te zwengelen.

HOUSE ON CARROLL STREET THE

The house on Carroll Street (Peter Yates, 1988) Thriller: door communistische sympathieën ontslagen vrouw kan niemand overtuigen dat ze op een spionagenetwerk is gestuit.

INIVISIBLE KID THE

The invisible kid, Ameriaanse speelfilm uit 1988 van Avery Crounse. Met: Jay Underwood, Karen Black, Wally Ward e.a. De zeventienjarige schooljongen Grover Dunn vindt aantekeningen betreffende een experiment met een poeder waar je onzichtbaar van wordt. Het werkt echter alleen als je naakt bent en enthousiast proberen Grover en zijn vriend Milton het poeder uit in de meisjeskleedkamer van de school.

IRON EAGLE II

Iron Eagle II (Canada, 1988). Science Fictionfilm van Sidney Furie. Moslim-fundamentalisten zijn in het bezit van massavernietigingswapens en bedreigen daarmee het Westen. Een Amerikaans-Russisch luchtmacht squadron moet daaraan een einde maken. Met Louis Gossett jr. en Mark Humphrey.

LEGEND OF THE  HOLY DRINKER

Legend of the holy drinker (Ermanno Olmi, 1988) Rutger Haver als zwerver, die ineens een kapitaal krijgt van een vreemdeling. Won een Gouden Leeuw in Venetiè.

MADAME SOUSATZKA

Madame Sousatzka. Amerikaanse speelfilm uit 1988 van John Schlesinger. Met: Shirley MacLaine, ïjavin Chowdry, Peggy Ashcroft  excentrieke pianolerares madame Sousatzka woont samen met een Paar anderen in een oud huis in LonDEN Ze krijgt een Indische jongen als Nieuwe leerling, die ze geheel op eijjen wijze drilt tot concertpianist.

MARCH THE

The march (De mars) . Tv-film uit 1988 van David Wheatley. Met: Juliet Stevenson, Malick Bowens e.a. Africa omstreeks 2010. In een van de grootste vluchtelingenkampen van Soedan ftjdt de bevolking onder de enorme droogte die vooral veroorzaakt wordt door het steeds groter wordende gat in de ozonlaag. Miljoenen mensen hebben geen hoop meer voor hun eigen toekomst en die van hun nageslacht. Geestelijk leider van deze noodlijdende generatie Isa El-Mahdi (Malick Bowens die naast Meryl Streep te zien was in ‘Out of Afrika’) geeft de rijken in het noorden de schuld van het feit dat zij armoede lijden; de Soedanezen vertrekken voor een mars naar Europa. Clare Fitzgerald, commissaris van ontwikkelingssamenwerking van de Europese gemeenschap, moet erheen om de ernst van de situatie in te schatten. Ze voelt zich verscheurd tussen de wanhoop van de daklozen en de angst dat Europa hen niet binnenlaat. De politieke macht heeft de overhand en een bloedbad is dan ook onvermijdelijk.

MARRIED TO THE MOB

Married to the Mob (Jonathan Demme, 1988, VS). Sprankelende, aanstekelijk vulgaire persiflage op de mafiafilm zit vol mambomuziek. Mafia-huisvrouw Michelle Pfeiffer wil zich losmaken van haar milieu. Ook met Matthew Modine, Dean Stockwel

ME AND HIM

Me & him. Amerikaanse speelfilm uit 1988 van Doris Dörrie. De architect Bert Uttanzi droomt ervan genoeg geld te hebben om met zijn gezin op het land te gaan wonen. Hij concentreert zich volledig op zijn werk, tot er op zijn 55ste verjaardag iets vreemds gebeurt. Terwijl hij de kaarsjes van zijn verjaardagstaart uitblaast hoort hij een onbekend stemmetje komen uit zijn schaamstreek. Dat houdt een drastische verandering van zijn leven in.

MISSISSIPPI BURNING

Mississippi Burning (Alan Parker, 1988) De FBI (Gene Hackman en Willem Dafoe) komt racistische moord in het zuiden van de VS onderzoeken.

MOON OVER PARADOR

Moon over Parador

NAKED GUN

The Naked Gun. Verplichte kost voor de liefhebbers van dolgedraaide meligheid, deze komische film van David Zucker uit 1988 met Leslie Nielsen als stuntelige politieman.

SEVEN HOURS TO JUDGEMENT

Seven hours to judgement. Amerikaanse actiefilm uit 1988, met Beau Bridges, Ron Leibman, Julianne Philips e.a. Rechter John Langley Eaton moet drie jongeren vrijuit laten gaan die een vrouw hebben beroofd en vermoord. De man van het slachtoffer, David Reardon, is hierover zo woedend dat hij Eatons vrouw ontvoert en dreigt haar te vermoorden als Eaton niet binnen zeven uur bewijzen tegen de jon§eren boven tafel krijgt.

SOMMER DES FALKEN DER

Sommer des Falken Avontuurlijke kinderfilm van Arend Aghte, overgoten met een verboord ecologisch sausje. Oliesjeik wil het huisdier van de 13-jarige Maria: een vleugellamme valk. Met: Andrea Loesch

SUMMERSTORY A

a-summerstory-you-tubeA Summerstory is een Engelse speelfilm uit 1988 van Piers Haggard naar de roman the Apple Tree van John Galsworthy. Met rollen voor o.a. James Wilby, Imogen Stubbs, Jerome Flynn,Ken Colley,Sophie Ward,Susannah York. Een jonge Londense advocaat de heer Ashton (James Wilby) maakt samen met zijn beste vriend een wandeltocht door Dartmoor (Engeland). Na een ongelukkige sprong verzwikt hij zijn enkel, waardoor hij een aantal dagen op een boerderij moet verblijven. Op de boerderij voelt hij zich aangetrokken door de onschuldige schoonheid van Megan David (Imogen Stubbs). Hij besluit om langer te blijven, en hij en Megan worden verliefd op elkaar, tot groot ongenoegen van Megan’s tante Mrs. Narracombe (Susannah York) en haar zoon Joe Narracombe (Jerome Flynn). Voordat Ashton de boerderij verlaat, zweert hij terug te keren en Megan mee te nemen.

TORCH SONG TRILOGY

Torch Song Trilogy (Paul Bogart, 1988, VS). Verfilming van gelijknamige toneelstuk van Harvey Fierstein. Auteur zelf speelt rol van een joodse homoseksueel uit New York, die hunkert naar oprechte liefde, respect en een vaste relatie.

WORKING GIRL

Workig Girl Mike Nichols