Films 1988 Buitenland

18 AGAIN!

18 again, Amerikaanse speelfilm uit 1988

ACCUSED THE

The Accused (Jonathan Kaplan, 1988, VS) Een jonge vrouw (Jody Foster) bevindt zich na een vervelende ruzie met haar vriend in een onguur café. Ze flirt met de aanwezige mannen, maar dat valt niet in goede aarde. Terwijl de cafébezoekers toekijken, wordt ze verkracht door een groepje studenten. Het slachtoffer probeert de daders voor het gerecht te slepen en krijgt daarbij hulp van een vrouwelijke advocaat (Kelly McGillis). Voor de twee vrouwen begint een lijdensweg, niemand wil de ware toedracht geloven en getuigen houden hun mond.

ACT OF PIRACY

Act of piracy’:  Ted Andrews, een gescheiden ex-Vietnamveteraan, moet uit geldnood zijn jachtschip van de hand doen. Met de hulp van zijn nieuwe vriendin kan hij de boot verkopen aan een mysterieuze magnaat, op voorwaarde dat Ted het jacht in Sydney aflevert. Het tochtje naar Sydney begint gezellig, maar wat een pleziervaart had moeten worden, ontaardt in een nachtmerrie. Laura laat haar ware aard zien en dat is schrikken geblazen.

ANGEL III

Angel III is een Amerikaanse speelfilm uit 1988 geregisseerd door Tom DeSimone. Er waren rollen voor o.a. Maud Adams, Mitzi Kapture, Mark Blankfield, Kin Shriner en Richard Roundtree. Angel werkt tegenwoordig als fotografe. Wanneer zij een aantal foto’s ontwikkelt, ontdekt zij op de achtergrond het gezicht van haar moeder. Vastbesloten haar te vinden, gaat zij nu op zoek naar haar moeder.

ATTICK THE : THE HIDING OF ANNE FRANK

The Attic: The Hiding of Anne Frank. Tv-film gebaseerd op het boek van Miep Gies. Met Mary Steenburgen, Paul Scofield, Huub Stapel e.a. De Nederlandse Miep Gies verborg en verzorgde de joodse familie Frank gedurende WO 11. Toen de schuilplaats op het laatst toch door de Nazi’s ontdekt werd, wist Miep het dagboek van dochter Arme te redden.

BACKFIRE

Backfire. Amerikaansc film uit 1987 Donny McAndrew, een Vietnamveteraan wordt achtervolgd door zijn afschuwelijke oorlogservaringen. Elke nacht hoort hij nog het lawaai van de machinegeweren en de vele explosies. Zijn vrouw Mara zit hier achter. Zij trouwde ooit met dc rijkste jongen van het dorp, maar door Donny emotionele problemen verloopt haar leven anders dan gepland. Met behulp van haar minnaar Jake probeert ze Donny tot zelfmoord te drijven.

BEAR THE

L’ours (The Bear) Beertje Youk raakt de weg kwijt maar wordt door grizzly opgevangen/Hele mooie, ontroerende film van Jean-Jacques Annaud. Film werd uiteraard met de nodige moeite gedraaid.

BIRD

Bird. Amerikaanse film uit 1988 van Clint Eastwood. Meesterwerk over het leven van de saxofonist Charlie Parker, een van de grootste jazz-muzikanten aller tijden. Hij stierf halverwege de jaren vijftig op vierendertigjarige leeftijd als gevolg van zijn heroïneverslaving. Met Forest Whitaker en Diane Venora.

BLADES OF COURAGE 

Blades of Courage (Skate!) Lori is een vijftienjarige schaatster van absolute wereldklasse. Haar trainer zweept haar op tot het uiterste en Lori krijgt een inzinking. De kansen zijn echter nog niet bekeken…

BLOB THE

The blob (Chuck Russell, 1988) Buitenaardse gelei slorpt tieners op in een Amerikaans stadje. Remake met mooie effecten: iemand wordt in het afvoerputje gezogen.

BLOOD SPORT

Bloodsport (USA, 1988). Knokfiim met de Belgische vechtmachine Jean-Claude Van Damme spelend in Hong Kong. Regie: Newt Arnold.

BOOST THE

The Boost (1988-USA). James Woods speelt een topverkoper die aan de grond komt te zitten door cocaïne terwijl Scan Young een sporadische gebruikster is, die probeert hem bij te staan. Regie: Harold Becker.

BULL DURHAM

Bull Durham. Amerikaanse speelfilm uit 1988. Regie: Ron Snelton. Annie Savoy is de grootste fan van de Durham Bulls. Elk jaar heeft ze een favoriet die ze op een bijzondere manier coacht. Ze gaat er prat op dat de prestaties van haar favoriet daardoor opmerkelijk verbeteren. In het nieuwe seizoen laat ze haar oog vallen op twee mannen. De één is Ebby Calvin, een topspeler en de ander Crash Davis, de coach van Ebby, die het na een carrière van 12 jaar als honkbalspeler voor gezien houdt. Rolverdeling: Kevin Costner, Susan Sarandon, Tim Robbins, Trey Wilson, Robert Wuhl.

BUSTER

Buster’ gebaseerd op de waargebeurde grote treinroof die in 1963 in Engeland plaatsvond. ‘A groovy kind of love’ schreef hij speciaal voor de soundtrack van deze film. De regie was in handen van David Green. Een kleine dief en inbreker, Buster Edwards (Phil Collins), droomt er al jaren van om een grote slag te slaan. Een écht grote slag. Hij heeft goede contacten met een louche advocaat die hij bij de paardenrennen heeft ontmoet. Op een dag speelt deze advocaat zeer belangrijke informatie aan hem door. Op een Engelse nationale feestdag, Bank Holiday, wordt een grote som geld vervoerd door een posttrein. Er moeten miljoenen ponden aan boord zijn. Buster ontwikkelt met een paar collega’s een plan om de posttrein te overvallen, met succes. Het nieuws van de Grote Treinroof slaat in als een bom. In eerste instantie willen de autoriteiten niet vertellen hoeveel geld er gestolen is. Later komt de waarheid aan het licht: het is het grootste bedrag dat ooit bij een overval is buitgemaakt.

CAINE MUTINY COURT-MARTIAL THE

The Caine mutiny court-martial. Amerikaanse dramafilm uit 1988 van Robert Altman. In het begin van 1945 wordt de jonge luitenant Maryk aangeklaagd. Hij heeft tijdens een zware storm de kaptein, Philip Frances Queeg. van een mijnenveger ontslagen en volgens de militaire rechtbank daarmee het personeel van het schip in gevaar gebracht. Maryk draagt als verdediging aan dat er al meerdere problemen tussen hem en Quceg waren. Er ontstaat een harde strijd in de rechtbank, waarbij vooral op het persoonlijke vlak wordt gestreden en men het zakelijke uit het oog verliest.

CASE CLOSED

Case closed (Een diamant zo groot als een ei) , Amerikaanse speelfilm uit 1988 van Dick Lowry. Met: Charles Durning, Byron Allen, Marck Alaimo e.a.

CHILD’S PLAY

Child’s play is een Amerikaanse thriller uit 1988, geregisseerd door Torn Holland. In een wanhopige poging te ontkomen aan zijn achtervolger, rechercheur Mike Norris, vlucht de gewonde massamoordenaar Charles Lee Ray een speelgoedzaak binnen. Daar wordt hij geraakt door een fatale kogel, maar voordat hij sterft, zweert hij wraak terwijl hij zich vastklampt aan een grote jongenspop. Op het moment dat Ray sterft, ontploft de speelgoedwinkel op mysterieuze wijze. De volgende morgen ziet een zesjarige jongen, Andy Barclay, een reclamefilmpje op de televisie van een ondeugend ogende, roodharige jongenspop. Andy is op slag verloren en hij kan zijn geluk niet op wanneer hij de pop voor zijn verjaardag krijgt. De vreugde is echter maar van korte duur als blijkt dat de pop leeft. Met in de hoofdrollen onder meer Catherine Hicks (Karen Barclay), Chris Sarandon (Mike Norris) en Alex Vincent (Andy Barclay).

CLEAN MACHINE THE

:The Clean Machine. Australische speelfilm. Van de nieuwe regering verwacht men dat ze iets zal ondernemen tegen de corruptie in het politie-korps. Eddie Riordan, een ex-detective en nu een uitgerangeerde verkeersagent, krijgt de leiding over een speciale eenheid. Hij verzamelt de juiste mensen om zich heen en gaat heel serieus aan de slag. Al snel stuit hij op corruptie en drugshandel tot in de hoogste kringen. Door de grote belangen die nu op het spel komen te staan wordt hun werk steeds gevaarlijker

COCKTAIL

Cocktail (1988-USA). Een jongen gaat het maken in deze film van Roger Donaldson: Torn Cruise vindt zijn weg tussen drank en vrouwen en wordt onder leiding van Bryan Brown de beste barkeeper van 3rd Avenue.

COMING TO AMERICA

coming-to-america-you-tubeComing to America is een Amerikaanse speelfilm uit 1988 geregisseerd door John Landis gebaseerd op een verhaal bedacht door Eddie Murphy. Er waren rollen voor o.a: Eddie Murphy, Arsenio Hall, James Earl Jones,Shari Headley. Eddie Murphy speelde in deze film de hoofdrol, maar ook vier onherkenbare bijrollen. De knappe kroonprins Akeem van het Afrikaanse koninkrijk Zamunda is 21 jaar geworden, de leeftijd waarop hij uitgehuwelijkt zal worden aan een vrouw. Zijn toekomstige bruid die aan hem voorgesteld word, is speciaal opgeleid om in al zijn wensen te voorzien, maar het zint de prins niet dat hij niet zelf een vrouw mag uit kiezen,want hij wil geen domme en volgzame vrouw. Hij vraagt zijn vader toestemming om een maand naar Amerika te gaan, om daar een vrouw naar zijn hart te zoeken.Met zijn vriend en vertrouweling Semmi (Arsenio Hall) vertrekt hij naar New York, en daar wordt hij verliefd op Lisa McDowell (Shari Headley), de dochter van een hamburger tenteigenaar, die ongeacht zijn status en rijkdom van hem houdt…..

COWBOYS DONT CRY

Cowboys Don’t Cry Drama van Arme Wheeler, Ron White, Rebecca Jenkins en Janet Green. De spanningen tussen een vader en zijn zoon lopen vreselijk op als na het overlijden van zijn vrouw de boerderij van de schoonouders beheert moet worden…

DANGEROUS LIAISONS

Dangerous Liaisons (Stephen Frears, 1988) Manipulaties van verveelde achttiendeeeuwse edellieden. Glenn Close krijgt haar trekken thuis

DEAD OR ALIVE

Dead or alive (The Tracker) Amerikaanse speelfilm van John Guillermin. Met: Kris Kristofferson, Mark Moses, David Huddleston e.a. Arizona, 1882: De legendarische premiejager Noble Adams is sinds kort gepensioneerd en heeft zijn scherpschuttersgeweer boven de open haard gehangen. Wanneer zijn zoon Tom terugkeert hoopt Noble dat deze de teugels van zijn inmiddels” florerende’ranch” zal overnemen. Tevergeefs echter. Zijn dromen over een vredige pensionering en gelukkige hereniging met zijn zoon worden verder wreed verstoord door een wanhopig verzoek om hulp van marshall Lane Crawford. Deze wil een bende bandieten opsporen, die onder leiding staat van de religieuze fanaticus Stillwell

DEAD POOL THE

The dead pool. Actie. 1988. Clint Eastwood, Patricia Clarkson.

DIRTY ROTTEN SCOUNDRELS

Dirty rotten scoundrels. Amerikaanse comedy uit 1988 van Frank Oz. Met: Steve Martin, Michael Caine, Glenne Headly, Anton Rodgers e.a. Lawrence Jamieson is een elegante Britse zwendelaar, die aan de Azurenkust lichtgelovige rijke dame wijsmaakt dat hij een afgezette prins is. Met zijn hartverscheurende verhalen weet hij hen te overtuigen een milde financiële bijdrage te leveren. Op een dag duikt ook de Amerikaanse kunstenaar Freddy Benson op in Beaumont-sur-Mer, een meer kleinschalige oplichter die als miskend genie hier en daar een aalmoes of een maaltijd weet los te peuteren. Al vlug blijkt het dorp te klein te zijn voor de twee rivaliserende bedriegers….

DISASTER AT SILO 7

Disaster at Silo 7 (Ramp in silo 7) , Amerikaanse tv-film van Larry Elikann. Texas, augustus 1982. Door een ongelukje in een rakettensilo zou een Titan-raket kunnen ontploffen, waardoor de hele staat Texas van de kaart geveegd zou worden. De paniek is groot, en twee mensen worden de silo ingestuurd om een catastrofe te voorkomen

DISTANT VOICES, STILL LIVES

Distant Voices, Still Lives (Terence Davies, 1988, Engeland). In zijn speelfilmdebuut schetst Davies het Liverpool van de vroege jaren vijftig, de periode van zijn jeugd.

DOMINICK AND EUGENE

Dominick and Eugene. Amerikaanse dramafilm uit 1988. Met: Ray Liotta, Jamie Lee Curtis e.a. Nicky Lucianio is een jonge fragiele man. Zijn leven gaat niet over rozen, maar Nicky legt zich daar niet klakkeloos bij neer. Hij heeft een sterke emotionele band met zijn tweelingbroer Gino die in het laatste jaar van zijn medicijnenstudie zit. Die met aan de ene kant voor zijn broer zorgen en aan de andere kant zijn carrière niet uit het oog verliezen. Als Gino echter verliefd wordt, besteedt hij zowel aan zijn studie als aan zijn broer te weinig aandacht.

DREAM DEMON

Dream demon. Amerikaanse horrorfilm uit 1988 van Harley Cokliss. Met: Kathleen Wilhoite, Jemma Redgrave, Jimmy Nail, Tim Spall, Annabelle Lanyon e.a. Diana, een verlegen meisje uit een aristocratische Engelse familie staat op het punt te trouwen met Oliver, een Engelse officier. Plotseling krijgt ze afschuwelijke nachtmerries, waarin haar societyhuwelijk uitloopt op een bloedbruiloft. Jenny is een Amerikaanse punkmeisje, dat naar Londen kom om het geheim van haar jeugd te ontraadselen. Haar speurtocht leidt naar Diana’s huis. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen Diana en Jenny, maar Diana’s dromen worden steeds gewelddadiger, dreigender en obsceen. Bestaan de mannen in de labyrintachtige kelders echt?

DRIE JAAR, ACHT MAANDEN EN ZES DAGEN

Drie jaar, acht maanden en zes dagen is een documentaire die in 1988 door de E.O.werd uitgezonden. De documentaire ging over de prestatie die Bob Wieland wereldberoemd maakte. Vietnam, juni 1969. Bob Wieland probeert zijn maat Jerome Lubeno te redden en loopt daarbij op een landmijn die bedoeld is om tanks op te blazen. Levensgevaarlijk gewond en zonder benen wordt hij even later naar een helikopter gebracht. Acht jaar later, in 1977, brak Wieland het wereldrecord gewichtheffen De Amateur Atletiek Unie diskwalificeerde hem echter omdat hij niet schoendragend’ was Wielands verweer(Ik heb geen voeten meer!”) haalde weinig uit. Extra gemotiveerd door deze diskwalificatie en geïnspireerd door de kankerpatiënt Terry Fox die op één been van de west- naar de oostkust van Canada liep, besloot Wieland, op handen van Zuid-Californië naar het Vietnam-monument in Washington DC te lopen. Hij deed drie jaar, acht maanden en zes dagen over tocht en zamelde daarbij ruim 300.000 dollar in voor goeie doelen.

FATAL JUDGEMENT

Fatal Judgement  Het waargebeurde verhaal over de rechtszaak tegen Arme Capute, de verpleegster die in 1980 een stervende patiënt een dodelijke hoeveelheid morfine toediende.

FATHER’S REVENGE A

A father’s revenge. Amerikaanse speelfilm uit 1988. Regie: John Herzfield. Het leven van Paul en Arme Hobart wordt een nachtmerrie wanneer hun dochter Karin wordt ontvoerd. De ontvoerders zijn vastbesloten haar dood te schieten als de Amerikaanse regering hun eis, het vrijlaten van hun kameraden, niet inwilligt. De deadline van de terroristen komt steeds naderbij maar de regering weigert om met ze te onderhandelen. Paul besluit daarop om zelf actie te ondernemen omdat hij niet kan aanzien dat het leven van zijn dochter in gevaar is. In de hoofdrollen: Brian Dennehy, Joanna Cassidy, Ron Silver, Anthony Valentine, Don Taylor e.a.

FAVORITE SON

Favorite Son Politiethriller van Jeff Blechner met Harry Hamlin, Linda Koslowski, Geno Silva en John Mahoney. Het lijkt heel echt als de president van de States op de trappen van het Witte Huis een voorman van de contra’s verwelkomt. De moordaanslag die daarna volgt heeft veel weg van een echte… (het vervolg van deze film is aanstaande vrijdag van

FEDS

Ellie DeWitt is een sterke vrouw en Janis een slimme student. Samen melden ze zich aan voor een strenge opleiding bij de FBI trainingschool. Ze krijgen harde lessen, waarin ze leren hoe te moeten om gaan met wapens en misdaden. Ook worden onderheven aan een aantal psychische onderzoeken. Als ze eenmaal alle testen hebben doorstaan worden ze toegelaten tot de FBI organisatie.

FULL MOON IN BLUE WATER

Full Moon in blue water. Amerikaanse speelfilm uit 1988 van Peter Met: Gene Hackman, Teri Gar,Meredith e.a. Restauranthouder Floyd woont samen met zijn schoonvader, bijgenaamd De Generaal aan de Texaanse kust. Sinds zijn vrouw er vandoor is, heeft hij nog maar weinig interesse voor zijn zaak. Buschauffeuse Louise probeert zijn cynisme te doorbreken en zijn interesse in het restaurant en in opnieuw aan te zwengelen.

GEHEIMZINNIGE DOOD VAN NINA CHERAU DE

De geheimzinnige dood van Nina Chereau (La mort mystérieuse de Nina Chéreau) is een Amerikaanse tv-film geregisseerd door Dennis Berry. Er waren rollen voor o.a: Maud Adams,Scott Renderer,Alexandra Stewart,László Szabó,Charles Millot. De jonge Ariel Moncur, opgesloten in een krankzinnigengesticht, wordt verdacht van de moord op het mooie meisje Nina Chereau tien jaar geleden. Haar dokter Martin Bennet is ervan overtuigd dat Ariel gek noch moorddadig is. Hij wil Ariels moeder opsporen om haar onschuld te kunnen aantonen. Ariel ontsnapt echter uit het gesticht. Als hij haar terugvindt vraagt hij haar onder te duiken voor de politie. Kort daarna wordt de arts benaderd door een man die een oud boek heeft over een vrouw die ervan overtuigd is dat ze jong kan blijven door zich te baden in het bloed van een jong meisje.

HANDFUL OF DUST

Handful of Dust Satire van Charles Sturridge naar de roman van Evelyn Waugh. met James Wilby, Kristin Scott Thomas, Anjelica Huston, Rupert Graves en anderen. In het Engeland van de jaren dertig heeft de rijke Lady Brenda Las (Kirstin Scott Thomas),  alles wat een vrouw van stand zich kan wensen. Toch gaat haar huwelijk zich na een paar jaar stierlijk vervelen. Wanneer zij de weliswaar arme, maar opwindende John Beaver (Rupert Graves) ontmoet, brengt die weer avontuur in haar overbeschaafde leven. Zij begint een verhouding, die aanvankelijk verborgen blijft voor haar idealistische man (James Wilby). Hij zal echter door een dramatische gebeurtenis toch haar bedrog ontdekken. Teleurgesteld vertrekt hij naar het Amazonegebied, waar hij in de wildernis wordt geconfronteerd met een zonderling (Alec Guinness), die hem veroordeeld tot een gruwelijk lot.

HELLRAISER II

Hellraiser II van Stephen King Engelse speelfilm naar het boek van Stephen King. Kirsty ontwaakt in een psychiatrisch ziekenhuis na de verschrikkingen die zij meemaakte in haar ouderlijk huis. Ze wordt verpleegd door dokter Channard, een arts die een verschrikkelijk geheim met zich meedraagt. Hij vraagt de politie om het met bloed bevlekte matras, waarop Kirsty’s stiefmoeder Julia de dood vond, in het ziekenhuis af te leveren. Hij zegt het te willen gebruiken voor de behandeling van Kirsty. Wat niemand echter vermoedt is dat Channard al zijn leven lang bezig is met het ontrafelen van een geheim dat kan leiden tot extreem genot of pijn. Met behulp van het bloed van een patiënt lukt het om Julia weer tot leven te brengen

HERO AND THE TERROR

ee

HOUSE ON CARROLL STREET THE

The house on Carroll Street (Peter Yates, 1988) Thriller: door communistische sympathieën ontslagen vrouw kan niemand overtuigen dat ze op een spionagenetwerk is gestuit.

HOSTAGE

Hostage, Amerikaanse tv-film van Peter Levin. Met: Carol Burnett, Carrie Hamilton, Leon Russom e.a. De 19-jarige Bonnie-Lee is tot gevangenisstraf veroordeeld wegens poging tot moord op haar vader. Ze ziet na vijf jaar echter kans uit de gevangenis te ontsnappen en gijzelt de 50–jarige eenzame weduwe Martha. Ondanks alles groeit er een band tussen de twee vrouwen. De vader van Bonnie-Lee komt er ook achter dat zijn dochter ontsnapt is en zet de achtervolging in….

HOSTILE WITNESS

Hostile witness, Amerikaanse tv-film uit 1987 van Jeff Bleckner. Met: Robert Davi, Sam Waterson, Ron Leibman e.a. De Amerikaanse geheime dienst smokkelt de Arabische terrorist Salim Aiami uit West-Beiroet naar Amerika. Daar moet hij voor de rechter verschijnen wegens de moord op Amerikaanse toeristen in Barcelona.

INIVISIBLE KID THE

The invisible kid, Ameriaanse speelfilm uit 1988 van Avery Crounse. Met: Jay Underwood, Karen Black, Wally Ward e.a. De zeventienjarige schooljongen Grover Dunn vindt aantekeningen betreffende een experiment met een poeder waar je onzichtbaar van wordt. Het werkt echter alleen als je naakt bent en enthousiast proberen Grover en zijn vriend Milton het poeder uit in de meisjeskleedkamer van de school.

IRON EAGLE II

Iron Eagle II (Canada, 1988). Science Fictionfilm van Sidney Furie. Moslim-fundamentalisten zijn in het bezit van massavernietigingswapens en bedreigen daarmee het Westen. Een Amerikaans-Russisch luchtmacht squadron moet daaraan een einde maken. Met Louis Gossett jr. en Mark Humphrey.

JEWELLERS ‘SHOP THE

The Jeweler’s Shop Een wondelijke en oude juwelier slaat een groepje jonge mensen gade vanuit zijn winkel. Hij heeft bijzonder veel interesse in Andrej, Stefan, Teresa en Anna. Hij weet dat hij ze terugziet voordat de zomer voorbij is.

JUSTIN CASE

Justin Case (VS-1988) Regie: Blake Edwards, met Molly Hagan, Gordon Jump, Douglas Sils en George Carlin. Walt Disney Kom je nietsvermoedend voor een sollicitatie een groot gebouw binnen, en dan struikel je over een lijk dat even later ook nog tegen je begint te praten. Dat overkomt een een werkloze actrice (Molly Hagan) die met de geest van het lijk, dat bij leven en wel zijn toebehoorde aan een prive-detective, jacht maakt op zijn moordenaar, nota bene een dame in het zwart. Een komedie van Blake Edwards, bekend als regisseur van de serie Pink Panter-films. Een film waarbij je huilt van het lachen, zo wordt beweerd.

LAST TEMPTATION OF CHRIST THE

The Last Temptation of Christ is een religieuze film uit 1988 die geregisseerd werd door Martin Scorsese. De film wordt als controversieel beschouwd omdat het verhaal van Jezus gebaseerd werd op de roman De laatste verzoeking van Christus van de Griekse auteur Nikos Kazantzakis en dus niet op de traditionele versie uit de Bijbel. Om die reden zorgde de film voor veel opschudding en protest bij christelijke bewegingen en organisaties. De hoofdrollen in de film worden vertolkt door Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey en David Bowie.

LEGEND OF THE  HOLY DRINKER

Legend of the holy drinker (Ermanno Olmi, 1988) Rutger Haver als zwerver, die ineens een kapitaal krijgt van een vreemdeling. Won een Gouden Leeuw in Venetiè.

LITTLE NIKITA

Little Nikita FBI-agent Roy Parmentier (Sidney Poitier) is een echtpaar van Russische undercover-agenten op het spoor. Roy wordt echter goede vrienden met hun zoon Jeff, die erg geschokt is over het grote geheim van zijn ouders. Ondanks het feit dat de spionnen zijn eigen vlees en bloed zijn helpt Jeff, die gespeeld wordt door River Phoenix, de FBI-agent tijdens het onderzoek.

LOVE AND MURDER

Love and murder. Stiekeme fotograaf legt op de gevoelige plaat vast hoe overbuurvrouw vermoord wordt door psychopaat. Ontleend aan Hitchcock, maar dan zonder ’s mans elegantie en gevoel voor suspense. In 1988 gemaakt door Steven Hillard Stern met Todd Waring, Kathleen Laskey.

MADAME SOUSATZKA

Madame Sousatzka. Amerikaanse speelfilm uit 1988 van John Schlesinger. Met: Shirley MacLaine, ïjavin Chowdry, Peggy Ashcroft  excentrieke pianolerares madame Sousatzka woont samen met een Paar anderen in een oud huis in LonDEN Ze krijgt een Indische jongen als Nieuwe leerling, die ze geheel op eijjen wijze drilt tot concertpianist.

MARCH THE

The march (De mars) . Tv-film uit 1988 van David Wheatley. Met: Juliet Stevenson, Malick Bowens e.a. Africa omstreeks 2010. In een van de grootste vluchtelingenkampen van Soedan ftjdt de bevolking onder de enorme droogte die vooral veroorzaakt wordt door het steeds groter wordende gat in de ozonlaag. Miljoenen mensen hebben geen hoop meer voor hun eigen toekomst en die van hun nageslacht. Geestelijk leider van deze noodlijdende generatie Isa El-Mahdi (Malick Bowens die naast Meryl Streep te zien was in ‘Out of Afrika’) geeft de rijken in het noorden de schuld van het feit dat zij armoede lijden; de Soedanezen vertrekken voor een mars naar Europa. Clare Fitzgerald, commissaris van ontwikkelingssamenwerking van de Europese gemeenschap, moet erheen om de ernst van de situatie in te schatten. Ze voelt zich verscheurd tussen de wanhoop van de daklozen en de angst dat Europa hen niet binnenlaat. De politieke macht heeft de overhand en een bloedbad is dan ook onvermijdelijk.

MARRIED TO THE MOB

Married to the Mob (Jonathan Demme, 1988, VS). Sprankelende, aanstekelijk vulgaire persiflage op de mafiafilm zit vol mambomuziek. Mafia-huisvrouw Michelle Pfeiffer wil zich losmaken van haar milieu. Ook met Matthew Modine, Dean Stockwel

MARTHA JELLNECK

Martha Jellneck – (1988-D). Sterke sociale studie van Kai Wessel. Vrijwilliger ontdekt bij oude zieke vrouw thuis een foto van een SS-officier die haar stiefbroer heeft gedood. Met: Heidemarie Hatheyer.

ME AND HIM

Me & him. Amerikaanse speelfilm uit 1988 van Doris Dörrie. De architect Bert Uttanzi droomt ervan genoeg geld te hebben om met zijn gezin op het land te gaan wonen. Hij concentreert zich volledig op zijn werk, tot er op zijn 55ste verjaardag iets vreemds gebeurt. Terwijl hij de kaarsjes van zijn verjaardagstaart uitblaast hoort hij een onbekend stemmetje komen uit zijn schaamstreek. Dat houdt een drastische verandering van zijn leven in.

MEET THE MUNCEYS

Meet the Munceys (De arme miljonairs) Disney-film van Noel Black. Met: Nana Visitor, Mary Jackson, Mark Neely e.a. Het dienstmeisje Billy Muncey erft een fortuin en het huis van haar mevrouw wanneer die overlijdt. Ze gaat er met aar hele familie wonen en dat vinden de buren in het bekakte Palm Beach maar niets.

MISSISSIPPI BURNING

Mississippi Burning (Alan Parker, 1988) De FBI (Gene Hackman en Willem Dafoe) komt racistische moord in het zuiden van de VS onderzoeken.

MODERNS THE

The moderns (Alan Rudolph, 1988) Kunstvervalser in het Parijs van de jaren dertig, met Hemingway en Gertrude Stem.

MOON OVER PARADOR

Moon over Parador

MYSTIC PIZZA

Mystic Pizza Drie serveerden , een Pizzeria in Connecticut voorzichtig de eerste schreden op het liefdepad. Film is soms amusant, meestal onbeholpen. Wel met Julia Roberts. In 1988 gemaakt door Donald Petrie

NAKED GUN

The Naked Gun. Verplichte kost voor de liefhebbers van dolgedraaide meligheid, deze komische film van David Zucker uit 1988 met Leslie Nielsen als stuntelige politieman.

NEVER SAY DIE

Never Say Die (Stirb niemals allein) Nieuwzeelandse speelfilm uit 1988 van Geoff Murphy. Met: Temuera Morrison, Lisa Eilbacher, Tony Barry e.a. Wanneer journalist Alf Winters na een verblijf in het buitenland terugkeert naar Nieuw-Zeeland, ontploft zijn huis. Korte tijd later doen de remmen van zijn auto het plotseling niet meer. Alf voelt zich bedreigd, maar de politie en zijn vriendin Melissa geloven hem niet.

NIGHT IN THE LIFE OF JIMMY REARDON A

A Night in the Life of Jimmy Reardon Regie: Wiliam Richtert, met River Phoenix, Arm Magnuson en lone Skye Jimmy vindt het maar niks dat hij op zijn vroegere school moet blijven, nu hij naar een buitenwijk van Chicago is verhuisd en opgaat in het wereldje van rijkeluiskinderen. Jimmy is woedend en spijbelt van school om met zijn vriendinnetje naar de universiteit van Hawaii te gaan.

ON THE BLACK HILL

On the Black Hill (Op de Zwarte Heuvel) is een Britse film uit 1988 van Andrew Grieve. Verfilming van de befaamde roman van Bruce Chatwin. Benjamin (Mike Lrwilyn) en Lewis (Robert Gwilyn) vormen een eeneiige tweeling. Ze zijn gedurende hun jeugd altijd samen geweest. Vlak voor de Eerste Wereldoorlog worden ze echter voor korte tijd van elkaar gescheiden. Benjamin lijdt hier erg onder en bij zijn terugkeer kan Lewis zijn broer ternauwernood redden van de dood. Vanaf dat moment beseft Lewis hoe afhankelijk Benjamin van hem is.

OS CANIBAIS

OS CANIBAIS Portugal 1988. Regie: Manuel de Oliveira. Met: Luis Miguel Cintra, Leonor Silveira, Diogo Doria e.a.  Geheel gezongen film over Marguerite, die verliefd is op de schatrijke graaf D’Aveleda. Hij houdt ook van haar maar draagt een vreselijk geheim met zich mee, dat pas in de huwelijksnacht wordt onthuld.

OUTBACK BOUND

Outback Bound De mooie Samantha gaat naar haar galerie waar haar een onaangename verrassing wacht. Haar partner is vertrokken met al haar geld. Ontzet gaat ze naar huis en daar vindt ze haar vriend met een andere vrouw in bed…

OUT OF THE SHADOWS

Out of the Shadows. Hoofdinspecteur Michael Hayden van Scotland Yard moet naar Athene om daar vervolgens een aantal internationale kunstdiefstallen te onderzoeken..

PATTY HEARST

Patty Hearst. Amerikaanse speelfilm uit 1988 van Paul Schrader.

POLICE STORY : COP KILLER

Police Story: Cop Killer tv-film van Larry Shaw. Mandell voelt zich schuldig na de dood van zijn vriend en collega-politieman Lews omdat hij volgens hemzelf ten onrechte een onderscheiding krijgt voor zijn betoonde moed in de samen beleefde actie. Met: Ken Olin, Patricia Wettig, Glynnis O’Connore.a.

PRISONER OF RIO

Prisoner of Rio. Braziliaans/ Engelse speelfilm uit 1988 van Lech Majewski. Met: Steven Berkoff, Paul Freeman, Peter Firth e.a. Twintig jaar na de Grote Treinroof in Engeland bevindt Ronald Biggs zich nog steeds op vrije voeten in Brazilië, hetgeen de Engelse geheime dienst een doorn in het oog is.

QUIET VICTORY : CHARLIE WEDEMEYER STORY

Quiet victory: The Charlie Wedemeyer story. Op ware feiten gebaseerde Amerikaanse film uit 1988. Regie: Roy Campanella. De 31-jarige Charlie, een voormalig rugbyspeler, heeft alles wat zijn hartje begeert: een mooie vrouw, twee leuke kinderen en een baan als wiskundeleraar. Daarnaast is hij rugby-coach van de Los Gatos Wildcats. Zijn droom is om met zijn team kampioen te worden. Op een dag krijgt hij echter te horen dat hij aan een slopende spierziekte lijdt en nog maar een jaar te leven heeft.

RED HEAT

Red heat (Walter Hill, 1988) Een Rus (Arnold Schwarzenegger) en een Amerikaan (James Belushi) jagen samen op een schurk. De eerste Amerikaanse productie met een opname op het Rode Plein, die minder indruk maakt dan openingsscène met blote Schwarzenegger.

RETURN TO SNOWY RIVER

Retum to Snowy River, Australische western uit 1988 van Geoff Burrowes. Met: Tom Burlinson, Sigrid Thomton, Brian Dennehy e.a. Jim Craig keert terug naar Snowy River om een bestaan als paardenhandelaar op te bouwen en met Jessica Harrison te trouwen. Bankierszoon Alistair Patton zit echter ook achter Jessica aan

 

SCOOTER IN PALM BEACH

Scooter in Palm Beach (Ferien in Palm beach) Amerikaanse speelfilm uit 1988 van Marl% ne Rogoff, met Reggie Christofer, Jack Frost, Steve Cole e.a. De 8-jarige Scooter uit Palm staat er helemaal alleen voor: zijn ouders zijn verdwaald in Afrika. Samen met zijn hond, maar zonder ook maar een cent, gaat het jongetje op zoek

SEVEN HOURS TO JUDGEMENT

Seven hours to judgement. Amerikaanse actiefilm uit 1988, met Beau Bridges, Ron Leibman, Julianne Philips e.a. Rechter John Langley Eaton moet drie jongeren vrijuit laten gaan die een vrouw hebben beroofd en vermoord. De man van het slachtoffer, David Reardon, is hierover zo woedend dat hij Eatons vrouw ontvoert en dreigt haar te vermoorden als Eaton niet binnen zeven uur bewijzen tegen de jon§eren boven tafel krijgt.

SHARING RICHARD

Sharing Richard. Amerikaanse comedy uit 1988 van Peter Bonerz. Richard, een dokter van rond de dertig, besluit een einde te maken aan zijn ongelukkige huwelijk. Weer vrij man begint hij uit te gaan met zijn advocate, kort daarna met zijn makelaar en uiteindelijk ook nog met een patiënt. Hij weet echter niet dat deze drie vrouwen vriendinnen van elkaar zijn. en het duurt dan ook niet lang voordat de dames tot de ontdekking komen in welke situatie zij zich bevinden. Aantrekkelijke dertigjarige mannen zijn echter schaars en ze besluiten Richard te delen, met alle gevolgen van dien

SOMMER DES FALKEN DER

Sommer des Falken Avontuurlijke kinderfilm van Arend Aghte, overgoten met een verboord ecologisch sausje. Oliesjeik wil het huisdier van de 13-jarige Maria: een vleugellamme valk. Met: Andrea Loesch

SPLASH II

Splash II, Amerikaanse Walt Disney speelfilm van Greg Antonacci. Met: Todd Waring, Amy Yasbeck, Donovan Scott, e.a. Allan probeert met zijn vriendin, de zeemeermin Madison, een normaal leven te leiden. Madison doet haar best een goede huisvrouw te zijn, maar komt in de problemen als de buren ontdekken dat ze plotseling een staart krijgt.

STONES FOR IBARRA

Stones tor Ibarra (Stenen der vriendschap) Amerikaanse tv-film uit 1988 van Jack Gold naar de roman van Harriet Doerr Het echtpaar Sara en Richard Everton besluit naar Mexico te verhuizen. Richard’s familie heeft daar een kopermijn geëxploiteerd en zij willen deze nu heropenen. Met: Glenn Close, Keith Carradine, Alfonso Arau e.a.

STONING IN FULHAM COUNTY A

A Stoning in Fulham County (Met de dood voor ogen) Amerikaanse speelfilm uit 1988 van Larry Elikann. Met: Ron Perlman, Ken Olin, Olivia Burnette e.a. In een streng religieuze Amish-gemeenschap, ergens in Amerika, wordt een baby gedood door stenen-gooiende jongens. Het meisje Rachel, de enige getuige, mag van haar ouders niet voor een wereldlijke rechter

STORMY MONDAY

Stormy Monday, Engelse speelfilm uit 1987 van Mike Figgis. Met: Melanie Griffith, Tommy Lee Jones. Sting e.a. De meedogenloze Texaanse speculant James Cosmo wil de oude haven van Newcastle upon Tyne verbouwen. De enige die dwarsligt is Finney, eigenaar van een jazzclub in de haven. Als Cosmo Finney een lesje wil leren raken ook Brendan en Kate erbij betrokken, en dit heeft verstrekkende gevolgen.

SUMMERSTORY A

a-summerstory-you-tubeA Summerstory is een Engelse speelfilm uit 1988 van Piers Haggard naar de roman the Apple Tree van John Galsworthy. Er waren rollen voor o.a: James Wilby, Imogen Stubbs, Jerome Flynn,Ken Colley,Sophie Ward,Susannah York. Een jonge Londense advocaat de heer Ashton (James Wilby) maakt samen met zijn beste vriend een wandeltocht door Dartmoor (Engeland). Na een ongelukkige sprong verzwikt hij zijn enkel, waardoor hij een aantal dagen op een boerderij moet verblijven. Op de boerderij voelt hij zich aangetrokken door de onschuldige schoonheid van Megan David (Imogen Stubbs). Hij besluit om langer te blijven, en hij en Megan worden verliefd op elkaar, tot groot ongenoegen van Megan’s tante Mrs. Narracombe (Susannah York) en haar zoon Joe Narracombe (Jerome Flynn). Voordat Ashton de boerderij verlaat, zweert hij terug te keren en Megan mee te nemen.

SWITCHING CHANNELS

Switching Channels (USA, 1988). Journaliste wil gefortuneerde man trouwen; haar baas en ex-echtgenoot stelt alles in het werk om dat te voorkomen.Met Kathleen Turner en Burt Reynolds.

SWEET HEARTS DANCE (1988)

Sweet hearts dance. Amerikaanse speelfilm uit 1988 van Robert Greenwald. Met: Don Johnson e.a. Wiley Boon en Sam Marmers zijn al sinds hun jeugd goede vrienden. Sam brengt veel tijd door met Wiley, diens vrouw Sandy en hun drie kinderen. Maar Wiley is niet langer tevreden met zijn huidige leven en wil het roer omgooien. Of alles nog niet erg genoeg is, begint zijn rr-aatje Sam nu pas de liefde te ontdekken. Hij heeft Adie Nims ontmoet met wie hij zijn eigen gezin wil stichten.

TAPEHEADS

Tapeheads (Tapeheads- Verrückt auf Video) Amerikaanse musical uit 1988 van Bill Fishman. Met John Cusack, Tim Robbins, Mary Crosby e.a. Na hun ontslag bij een veiligheidsdienst leggen Josh en Ivan zich toe op het maken van muziekvideo’s. Zij krijgen de kans om een dipte maken met een beroemde heavy metal-band. De opnameszijn een regelrecht flop, maar dan komt de band bij een vliegtuigongeluk om het leven. De twee zijn opslag beroemd.

TEARS IN THE RAIN

Tears in the Rain Liefdesdrama van Don Sharp met Sharon Stone, Christopher Cazenove en anderen. Casey Cantrell gaat naar Engeland om het testament van haar moeder af te geven aan Lord Bredon. Daar aangekomen ontmoet zij Michael Bredon, de zoon en erfgenaam. Hij voelt zich aangetrokken tot haar..

TENTH MAN THE

The Tenth Man Engelse speelfilm uit 1988sgebaseerd op het gelijknamige boek van Graham Greene. In een nazi-gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk zullen drie mannen bij zonsopgang worden doodgeschoten. De gevangenen trekken loten om te beslissen wie de slachtoffers zullen zijn. Wanneer de Parijse advocaat Jean-Louis Chavel (Anthony Hopkins) een fataal lot trekt, biedt hij zijn mede slachtoffer Janvier al zijn geld en goederen aan in ruil voor zijn leven. De man accepteert het aanbod op voorwaarde dat Chavels bezittingen toekomen aan zijn moeder en zijn zuster. Na de oorlog bezoekt de verarmde en uit schaamte vermomde Chavel deze mensen.

TEQUILA SUNRISE

Tequila Sunrise is een Amerikaanse film uit 1988 geregisseerd door Robert Towne. De hoofdrollen worden vertolkt door Mel Gibson en Michelle Pfeiffer.

TOO YOUNG THE HERO

Too young the hero waargebeurde Amerikaanse speelfilm uit 1988. De twaalfjarige Calvin Graham kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog, door te liegen over zijn leeftijd, bij de marine. Toen hij dertien was ontving hij de Bronzen Ster voor zijn heldhaftige optreden

TORCH SONG TRILOGY

Torch Song Trilogy (Paul Bogart, 1988, VS). Verfilming van gelijknamige toneelstuk van Harvey Fierstein. Auteur zelf speelt rol van een joodse homoseksueel uit New York, die hunkert naar oprechte liefde, respect en een vaste relatie.

TUMBLEDOWN

Tumbledown. Engelse speelfilm uit 1988 gebaseerd op een waar gebeurt verhaal. Regie: Richard Eyre. Een uur voordat de Argentijnen zich overgeven wordt de 22-jarige Britse luitenant in zijn hoofd geschoten. Eén hersenhelft wordt hierbij weggeslagen en Robert Lawrence raakt aan de linkerkant van zijn lichaam verlamd. Tijdens de lange en pijnlijke periode van zijn herstel, praat Roberl veel met de schrijver Charles Wood. Hij komt er langzaam maar zekei achter dat degenen die tijdens de oorlog omkwamen als helden worden herdacht, maar dat zij die voor hun leven gewond raakten, het liefst worden vergeten. Met Colin Firth, David Calder e.a.

WARE JOHNNY DE

De ware Johnny (Ingen kan älska som vi) is een Zweedse jeugdfilm uit 1988. Annelie is een zeventienjarige studente, die samen met naar moeder in Stockholm woont. Haar ouders zijn tien jaar geleden uit elkaar gegaan en sindsdien heeft Annelie geen contact meer gehad met haar vader. Dat verandert als zij plotseling van haar vader een brief ontvangt. Na veel wikken en wegen besluit Annelie tegen de zin van haar moeder haar vader op te zoeken. Die woont in een geïsoleerd dorpje in het hoge noorden

WHISPER KILLS A

Whisper Kills(De Fluistermoorden) Amerikaanse thriller uit 1988 van Christian I. Nyby 11. Liz Bartlett, een ambitieuze verslaggeefster, raakt in grote problemen als de door haar doodgewenste collega Jerry Caper ook daadwerkelijk vermoord wordt. Onderzoeksverslaggever Dan Walker krijgt de opdracht de zaak te onderzoeken en raakt geïntrigeerd door de knappe maar’moeilijke Liz. Hij wordt verliefd op haar, maar kan haar onschuld niet bewijzen. Hij gaat op onderzoek naar The Whisperkill en Liz’s verleden. Langzamerhand vallen tijdens zijn zoektocht de stukjes van de puzzel in elkaar.

WORLD APART A

A world apart. Engelse psychologisch drama uit 1988. 1963. Molly Roth, het dochtertje van twee geëngageerde blanke journalisten, is 13 jaar oud. Wanneer echter haar vader, door zijn politieke betrokkenheid, moet onderduiken, en haar moeder geen tijd voor haar heeft, voelt Molly zich onbegrepen en alleen op de wereld. Wanneer dan ook nog haar moeder gearresteerd wordt, wordt Molly uitgestoten door de blanke gemeenschap en zelfs door haar beste vriendinnetje in de steek gelaten.

WORKING GIRL

Workig Girl Mike Nichols

YOURE’ BEATIFUL JEANNE

T’es belle Jeanne (You’re Beautiful Jeanne, Je bent mooi Jeanne) is een Canadese speelfilm uit 1988 geregisseerd door Robert Ménard.Er waren rollen voor o.a: Marie Tifo,Michel Côté,Pierre Curzi. Een jong paartje ziet zijn toekomstplannen in het water vallen, wanneer Jeanne door een ongeval gedoemd wordt haar verdere leven in een rolstoel te slijten. Jeanne verwerpt de liefde van haar echtgenoot Paul en wil zich alleen in haar nieuwe situatie zien te redden. In het ziekenhuis ontmoet ze een zekere Bert, die ook verlamd is en hierdoor nors en bitter geworden is. Beiden zoeken soelaas bij elkaar en trachten samen hun handicap te boven te komen….

Advertenties