Overvallen Jaren 80

1980 WILDWEST IN SINT OEDENRODE

1980 Wildwest in Sint Oedenrode You TubeOp 26 januari 1980 vond er een overval plaats op een diamantslijperij in Sint Oedenrode. Bij de overval hadden ze twee aanwezige personeelsleden, terwijl ze hen met vuurwapens bedreigden, opgesloten in de WC en toen ze met de buitgemaakte diamanten en sieraden er vandoor wilden gaan arriveerde de politie, waarna een schietpartij volgde. Een 59-jarige agent A. B uit Sint Oedenrode werd daarbij door een kogel in de borst getroffen, toen hij een einde probeerde te maken aan de overval. Na de schietpartij in Sint Oedenrode vluchtten de drie overvallers. Er volgde een wild-westachtervolging door oostelijk Brabant en Noord-Limburg. De drie overvallers, van wie er één een schotwond in zijn been had opgelopen, dwongen tijdens de vlucht onder bedreiging van hun vuurwapens in totaal zeven automobilisten uit hun auto’s te stappen. Negen andere wagens werden tijdens de vluchtpoging beschadigd. Vanuit een helikopter volgde de Rijkspolitie de dolle vlucht. Met behulp van aanwijzingen vanuit dit hefschroefvliegtuig konden politiemannen Uit ’s Hertogenbosch uiteindelijk het drietal arresteren. Dat gebeurde in het Limburgse Well bij de achtste „overstap” die de overvallers wilden maken.Daar werd de gewonde overvaller, de 27-jarige G. C. uit Tilburg, gepakt. Zijn twee makkers vluchtten de weilanden in en konden daar worden aangehouden. De Officier van justitie mr. J. H eiste tegen de 25-jarige G. C. uit Tilburg zes jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest wegens zijn aandeel in de overval. C. was degene die de diamanten en sieraden in een tas stopte. Hij vergat overigens die tas mee te nemen in zijn haast om weg te komen toen de politie arriveerde; Ook nam hij actief deel aan het afpersen van de wisselauto”s. De 22-jarige A. van E. uit Den Bosch hoorde tijdens de zitting vier jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest tegen zich te eisen. E. had volgens de officier een belangrijk aandeel in het verwerven van de wapens die bij de overval werden gebruikt. In zijn eis zei de officier rekening te houden met het feit dat Van E. bij de schietpartij met de politie gewond raakte, maar ook met diens strafblad. Enkele weken geleden nog werd Van E. vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs van zijn aandeel in een schietpartij in een woonwagenkamp in Den Bosch, aldus de officier. De zaak tegen de derde verdachte, T. R. (25), zonder vaste woon- en verblijfplaats, werd door de rechtbank teruggewezen naar de rechter-commissaris. Foto 1

1980 BANKOVERVAL GROOTEGAST

1980 Bankoverval Grootegast You TubeOp 20 mei 1980 hadden twee gemaskerde jongemannen de beheerder van de Friese spaar- en voorschotbank in Grootegast een bedrag van 23.000 gulden afhandig gemaakt. Het tweetal drong het houten noodgebouw van de bank binnen en bedreigde de beheerder’ met vuurwapens. Eén van de twee drong ’s middags, op een moment dat er verder geen klanten in de bank waren, het houten noodgebouw, waarin het filiaal is gehuisvest, binnen. Hij sprong, gewapend met een revolver, over de balie en zei  tegen de beheerder, de 32-jarige heer J. V uit Opende, op de grond te gaan liggen. Vervolgens kwam de tweede overvaller binnen en men deed een greep in de kas, waarop zij onmiddellijk met de buit verdwenen. Zij hadden de heer J.V geboeid, maar direkt nadat de overvallers vertrokken waren, wist hij zich te bevrijden en alarm te slaan. Doordat de beide mannen maskers droegen kon hij slechts een summier signalement doorgeven. De recherchegroep van de rijkspolitie te Groningen was met het onderzoek belast, maar er ontbrak nog ieder spoor van de daders. De bank was sinds een jaar gevestigd in het houten noodgebouw aan de Hoofdstraat te Grootegast, in afwachting van de bouw van een permanente huisvesting. De plannen hiervoor waren gereed en de grond was aangekocht,en men zou binnenkort zal met de bouw beginnen worden. De heer J.V fungeerde dinsdagmiddag als invaller, daar de eigenlijke beheerder voor een cursus weg was. De heer J.V heeft één en ander nogal rustig opgevat en ging de dag daarna weer gewoon aan het werk op zijn eigen filiaal in Opende. De Overval duurde volgens een politiewoordvoerder slechts enkele minuten en was goed voorbereid. Begin juni 1980 werden de daders aangehouden De Kootstertilsters H. M. en G. H, tevens bekenden zij verantwoordelijk te zijn voor de overval op Slavenburgs Bank in Drachten op 20 februari 1980. Zij bedreigden toen een zestienjarige jongen met een wapen en lieten hem gekneveld achter. De overval leverde geen buit op. De twee hadden eveneens inbraken gepleegd in Surhuisterveen, Drogeham, Kootstertille, Harkema, Kollum, Zwaagwesteinde, Buitenpost, Grijpskerk en Augustinusga.

1980 OVERVAL JUWELIER MAASTRICHT

1980 juwelierszaak Alard You TubeOp 11 augustus 1980 werd bij  een gewapende overal op juwelierszaak Alard in Grote Staat in Maastricht omstreeks kwart voor één tweeduizend gulden kassageld en naar schatting 30.000 gulden aan sieraden gestolen. Twee mannen van ongeveer 25 en 30 jaar vielen de zaak binnen en eisten geld en juwelen. In de zaak bevonden zich op dat moment de eigenaar, een verkoopster en een klant. Om hun eis kracht bij te zetten dreven de overvallers het drietal in een hoek en knelden hen met zelfklevend band. Vervolgens deden de beide mannen een greep in de kassalade en de vitrines en verdwenen in het Maastrichtse straatgewoel. Hoewel het Personeel zich snel van het plakband kon ontdoen om de Politie te waarschuwen was,  van de overvallers geen spoor meer te bekennen.

1982 Geldtransportwagen Oosterdokskade

PTT kantoor Oosterdokskade 7 januari 1982 You TubeOp 7 januari 1982  gingen vijf als schilders verklede mannen het terrein op van het hoofdpostkantoor aan de Oosterdokskade in Amsterdam waar ze een geldtransportwagen van de firma Brink’s-Gerlach BV overvielen. De gangsters, die tijdens de overval enkele kogels afvuurden, zijn met een aanzienlijk bedrag in een speedboot ontkomen. Er was een bedrag buit gemaakt van 1,7 miljoen gulden. De overval vertoonde veel overeenkomst met de overval die in 1976 werd gepleegd op het hoofdkantoor van de Giro-centrale aan de Singel. De gangsters maakten toen ruim zes ton buit. Ook toen ontkwamen de daders met een speedboot. Ondanks vele duizenden uren speurwerk zijn de daders van die overval nooit gepakt. Vanwege de grote overeenkomst tussen de overval en die in 1976 heeft de politie de dossiers van de eerste speedbootoverval ook maar weer tevoorschijn gehaald. De volgens de politie perfect voorbereide overval vond om zeven minuten voor acht uur plaats. De geldtransportwagen reed achteruit een sluis op het terrein van het hoofdpostkantoor binnen om vervolgens geld in te laden dat bestemd was voor de grenswisselkantoren. Plotseling renden drie of vier mannen, die witte schilderoveralls aan hadden, de sluis in. Zij vuurden drie kogels af. Een van de projectielen scheerde rakelings langs de geldloper.Deze schrok zo dat hij een zak met geld, die hem net door een luik was aangereikt, uit de handen liet vallen. De overvallers maakten zich onmiddellijk meester van de geldzak en renden vervolgens naar buiten. Het geld in de zak bestond voor ongeveer 70 procent uit buitenlandse valuta. De overvallers ontkwamen in een speedboot die lag afgemeerd aan een steigertje in het water van het Oosterdok. Zij verdwenen met hoge snelheid onder de Oosterdoksdoorgang het IJ op. Een getuige had gezien dat er drie mannen in de boot zaten. Waar de eventuele andere twee waren gebleven was de politie niet duidelijk. Korte tijd later werd de speedboot aan de Motorkade in Amsterdam-Noord teruggevonden. De politie vermoedde dat de gangsters daar in een gereedstaande auto waren overgestapt. Later nadat Heineken ontvoerd werd dacht het Openbaar Ministerie dat Willem Holleeder, Cor van Hout, Frans Meijer en Jan Boellaard ook achter deze overval zaten, maar echt bewijzen konden ze dat niet.

1982 NUTSSPAARBANK HAARLEM

Nutsspaarbank Haarlem 22-01-1982 You TubeOp 22 januari 1982 hadden drie gewapende mannen bij een overval op een bank in Haarlem een bedrag van tweeëneenhalf miljoen gulden buitgemaakt. Het drietal wachtte aan de achterkant van de bank op het moment tot het rolluik zou opengaan van een ruimte waar een geldtransportauto uit zou komen. Op het moment dat het luik omhoog ging reden de overvallers een wagen naar binnen! Een tweede auto werd onder het luik geplaatst zodat dit niet meer dicht kon. Volgens de politie van Haarlem werd de deur naar de kasruimte kapotgeschoten: Daarna gingen de overvallers er met het geld vandoor. Bij de actie vielen geen gewonden. Van de overvallers ontbrak ieder spoor. De twee gebruikte auto’s bleken gestolen.

1982 FRIESLANDBANK ZWAAGWESTEINDE

1982 Friesland Bank Zwaagwesteinde You TubeOp 29 oktober 1982 werd de Frieslandbank in Zwaagwesteinde overvallen, er werd een bedrag van 11.296 gulden en 40 cent buit gemaakt.  Een dag later werd de zaak al door de politie opgelost. De identiteit van de daders, waren twee inwoners uit Leeuwarden, het bedrag van 11.296,40 is tot de laatste cent teruggevonden en ook de vuurwapens, die de overvallers bij zich hadden zijn door de politie gevonden. Zowel de buit als de wapens waren verstopt in de bar „La Barca”. De vroegere eigenaar van deze bar, Lykele P. werd vrij kort na de overval al gearresteerd, samen met zijn vrouw. In de loop van de dag legde P. een bekentenis af en toen werd ook bekend, waar exact het geld en de wapens door hem waren verstopt. Bij de eerste zoekactie in de bar had de politie het geld en de wapens niet kunnen vinden.P. die in financiële moeilijkheden verkeerde ,de ex-barhouder was  failliet en, zijn bar was al enige tijd dicht, daardoor had hij een plannetje voor de overval gemaakt . Om zo uit de financiële problemen te komen. De beide Leeuwarders, die de overval hebben uitgevoerd, gebruikten zijn woning achter de bar als uitvalbasis en keerden meteen na ,de overval daarheen terug. Enige tijd daarna heeft P. hen per auto vanuit zijn garage, laten vertrekken. Zowel de komst van de overvallers als hun vertrek, waarbij ze door P. werden uitgelaten, kon uitstekend worden waargenomen door leerlingen van de christelijke school “De Hoeksteen” Die als het ware op de eerste rang zaten. P. had ook de aandacht op zich gevestigd omdat hij samen met zijn vrouw na de overval met een onduidelijk doel door het dorp zwierf en zich op een gegeven ogenblik op verdachte wijze verschool achter een schuurtje.

1983 DIAMANTBEURS AMSTERDAM

Diamantbeurs 10 januari 1983 You TubeOp 10 januari 1983 hadden twee onbekende mannen een gewapende overval op de Diamantbeurs in Amsterdam gedaan ze maakten diamanten buit ter waarde van zeker 4 miljoen gulden. De twee mannen vervoegden zich bij de receptie van het gebouw en vertelden dat zij interesse in diamanten hadden. Daarop werden zij verwezen naar het kantoor van de directeur, de 46-jarige A. J, was juist bezig de hoeveelheid aanwezige diamanten in de kluis na te kijken. Onder bedreiging van een vuurwapen dwongen de twee mannen de directeur de diamanten in een tas te doen.De directeur werd met kettingen aan de portier van de beurs vastgeklonken. De gealarmeerde politie moest een betonschaar gebruiken om de twee van hun handboeien te bevrijden. Aanvankelijk deelde de Amsterdamse politie mee dat er diamanten ter waarde van 2 miljoen gulden werden vermist. Bij verder onderzoek bleek de buit tweemaal zo groot. De twee overvallers werden boven in het gebouw opengedaan door een portier, die ogenblikkelijk een pistool tegen zijn hoofd gedrukt kreeg.  Hij moest op de grond gaan liggen en kreeg plakband over mond en ogen geplakt. Ook zijn voeten werden met plakband vastgemaakt. Vervolgens kreeg hij nog handboeien om. Directeur J. van de Diamantbeurs zat in een aangrenzend vertrek en was volledig verrast door de overval. Hij zat met zijn rug naar de openstaande kluis, waar hij juist bezig was de voorraad diamanten te tellen. De overvallers dwongen hem om voor miljoenen en een tas te doen. Daarna werd ook A.J. gekneveld. De mannen verdwenen zoals ze gekomen waren. Getuigen dachten dat ze in een rode volkswagen waren vertrokken, en vermoedelijk rond de 35 jaar waren.

1983 STENGUN GANGSTER ROOFT BIJ ABOR

Stengun Gangster 21 januari 1983Op 21 januari 1983 had een met een stengun gewapende gangster in het kantoor van het las- en constructiefbedrijf „ABOR” op het terrein van de NSM aan de Klaprozenweg in Amsterdam Noord, vlak bij de ADM, loonzakjes buit gemaakt met een totaalbedrag van 20.000 gulden. De gangster, die schoten afvuurde, was ontkomen op een zogenaamde Shopper, een 750cc-motor, die werd bestuurd door een eveneens onbekende man. Een uitgebreide speurtocht van de politie naar de daders had geen resultaat. In het kantoor van „ABOR bv” op het terrein aan de Klaprozenweg waren de bedrijfsleider F.T  (33) en vijf personeelsleden toen de gangster, die een motorhelm op had en motorkleding droeg, binnenkwam. Hij zwaaide met een stengun. De rover hield de bedrijfsleider een tas voor en schreeuwde „vullen, vullen”. Toen de bedrijfsleider niet direct reageerde schoot de gangster en dreef hij de heer F.T. in een hoek. Eén kogel doorboorde een deur, waar achter een zoon van directeur H.H.T stond. Er raakte niemand gewond. De rover stopte loonzakjes in de tas en rende weg. Hij sprong op de motor, waarvan de bestuurder vol gas gaf.

1983 Steven Hadley Heist

Steven Hadley Heist You TubeOp 20 juli 1983 vond de Steven Hadley Heist plaats. Het verhaal van Steven Hadley begint dat hij werkzaam is als manager voor één van de lokale kantoren voor een bank in Iowa. Na 15 jaar dienst, verwacht hij een forse promotie van de bank om te dienen bij één van de grotere kantoren. Echter, wanneer het tijd wordt voor de promotie,wordt een andere jongere werknemer boven hem verkozen  om te werken voor het hoofdkantoor. Hadley, die zeer ambitieus was, voelt zich verbitterd, en wil wraak nemen tegen John Deere Credit Union. Hij en andere medewerkers van de bank maakten af en toe grapjes over het stelen van het geld, dat bij de bank binnen kwam,  eerst zag Hadley het zelf ook als een grap. Maar wat begon als een gek idee, kon hij de gedachte toch niet loslaten. Op een gegeven moment maakte hij zelfs de opmerking tegen ander bankpersoneel dat hij geld zou stelen van de bank als er ooit meer dan een miljoen dollar zou binnenkomen. Het enige probleem was dat Hadley voor een te kleine bank werkte, en dat daar dat nooit meer dan 150.000 dollar in contant geld werd opgeslagen. Dus hij moest naar een bank  gaan waar het grote geld was. Hij kreeg dit voor elkaar door te suggereren aan de leidinggevende, bij het hoofdkantoor dat hij ervaring en training als hoofd teller had bij zijn bank. Hij overtuigt met succes het hoofdkantoor en krijgt een rol als invaller, als de hoofdteller van het belangrijkste filiaal op vakantie was mocht hij het overnemen. En op 20 juli 1983, wanneer hij invalt wordt er meer dan $ 1 miljoen aan contanten geleverd,  bij de bank van John Deere Credit Union in Waterloo. Hadley zorgt er voor dat het gebruikte biljetten worden geleverd, zodat ze niet traceerbaar zijn. Als hoofd teller tekent Hadley af voor het geld, en in plaats van het geld op te bergen in de kluis, stopt hij het geld weg in dozen. Geen van de medewerkers van de bank is in staat om in te grijpen, omdat hij de man is die verantwoordelijk is. Hadley heeft nog een computer gehackt om de andere medewerkers bezig te houden,en af te leiden. Nadat hij klaar is met inpakken, ongeveer rond de bank zijn sluitingstijd, loopt hij simpel weg de bank uit met het gestolen geld. Na de overval rijdt hij naar een motel in de buurt van de luchthaven, en checkt in onder een valse naam. Hij verplaats het geld van de dozen naar zijn reiskoffers, en vermomt zich met een pruik zodat niemand hem zou herkennen. Hij vliegt naar Los Angeles, op de reservering die hij van tevoren al had gemaakt. Om te voorkomen dat de politie hem kan opsporen, heeft hij zijn naam en identiteit verandert. Hij verandert zijn naam in Richard Glen Finley, dat was de naam van een baby die in de buurt van zijn geboortedatum stierf. Hij komt aan een vals rijbewijs, geboorteakte, en sofi-nummer. Hij verplaats dan het geld, op meerdere bankrekeningen en onder verschillende namen, en hij stort nooit meer dan 5000 dollar per keer, om controle van de IRS (Belastingdienst) te vermijden. In het begin onderhoud Hadley contact met zijn vrouw en verteld in een brief over wat er gebeurt was,hij verontschuldigde zich voor het verlaten van haar en hun kinderen. Hij nam regelmatig contact op met haar, en stuurde zelfs geschenken aan zijn kinderen. Zijn vrouw meldt de politie dat hij contact had opgenomen. En de politie hoopt dat hij contact blijft houden, om hem zo te kunnen opsporen. Echter, plots stopt de communicatie, en de vrouw hoort niks meer van hem. Vanaf dit punt, wordt het een Cold Case, en de autoriteiten hebben geen idee waar Hadley is of wat voor alias hij gebruikt. Hadley verhuist naar Texas onder naam van de valse alias, Richard Glen Finley. Hij ontmoet een nieuwe vrouw , trouwt , en begint een nieuw leven. Hij maakt echter, een cruciale fout, een daad van genotzucht.  Hij koopt een Ferrari met contant geld en hij weet een huis volledig te betalen in contanten. Daardoor komt hij onder de aandacht van de lokale politie in het gebied, die komen erachter dat hij een middenstandswoning heeft en een Ferrari maar geen baan. De politie doet verder onderzoek, en ontdekken dat hij gebruik maakt van de geboorteakte van een dode baby. Ze weten nu dat hij een valse identiteit heeft, en crimineel is, maar hebben geen idee wat voor soort misdaad hij heeft begaan. Ze denken dat hij betrokken is bij de verkoop van verdovende middelen, maar hebben geen manier om dit te bewijzen. Hadley weet dan nog 3 jaar door te gaan met zijn leven, en weet te ontsnappen aan de autoriteiten. Dan zet de politie van Iowa  hem op de “FBI’s Most Wanted List en hij komt op het tv programma “Unsolved mysteries”. Deze aflevering werd landelijk uitgezonden, en dezelfde agenten die onderzoek deden naar “Richard Glen Finley” die in Houston woonde met de Ferrari, zagen via de FBI poster dat het eigenlijk  Steven Hadley was, die de John Deere Credit Union had beroofd. De politie confronteerde Hadley met de FBI Most Wanted List, en hij gaf toe dat hij Steven Hadley was. Hadley werd gearresteerd en veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf, maar na het terug geven van het grootste deel van het geld, hoefde hij maar 4 jaar gevangenisstraf uit te zitten.

1983 Brink’s Mat Overval

Brink’s Mat Overval You TubeOp 26 november 1983 vond de Brink’s-MAT overval plaats, zes overvallers braken in bij het Brink’s-MAT magazijn op Heathrow Airport, Londen. In die tijd werd het beschreven als “de misdaad van de eeuw”. De bende kreeg toegang tot het magazijn via bewaker Anthony Black. De rovers dachten dat ze 3 miljoen pond in contanten zouden stelen, maar toen ze daar aankwamen vonden ze 3 ton aan goudstaven en ze stalen 26 miljoen pond aan goud, diamanten en contanten. Eenmaal binnen, schonken ze benzine uit over het personeel en bedreigde hen met een brandende lucifer als ze niet de combinatie nummers van de kluis zouden onthullen. Doodsbang,  gaf één bewaker zijn helft van de combinatie, en toen werd zijn collega naar voren geschoven om de reeks te voltooien. Maar de nummers van de kluis waren net veranderd door het bedrijf. Pas na 20 angstaanjagende minuten met een pistool in de rug hadden ze de goede code. De mannen hadden anderhalf uur nodig om hun blauwe bestelbusje in te laden en vervolgens te vluchten. Het gestolen voertuig kraakte onder het gewicht. Tegen de tijd dat het alarm werd geheven, waren de overvallers en de buit al verdwenen. Twee dagen na de overval zag een paar een wit-hete smeltkroes in een tuinhuisje bij de woning van de buren in de buurt van Bath. Ze dachten dat het misschien gerelateerd was aan de Brink’s-MAT overval, en stelden de politie onmiddellijk op de hoogte.De politie arriveerde,maar de hut, viel net buiten hun juristrictie en ze zeiden dat ze de informatie door zouden spelen aan politie die verantwoordelijk was voor dat gebied. Het echtpaar werd echter nooit gevraagd om een verklaring te geven aan de politie, noch te getuigen in de rechtbank. Er is nooit een verklaring gegeven waarom de politie niet onmiddellijk actie heeft ondernomen. Het duurde 14 maanden voordat het gebied van het tuinhuisje werd onderzocht, de smelterij werd gevonden en de bewoner Brian Palmer, een plaatselijke juwelier en goudhandelaar, werd gearresteerd. In de rechtszaal, zei Palmer dat hij zich niet bewust was dat het goud was gekoppeld aan de overval en hij werd vrijgesproken van alle aanklachten.Voor dit incident, verwierf Palmer de bijnaam “Goldfinger”. Acht dagen na de overval kwam de politie er achter dat Anthony Black de man van binnenuit was hij bekende dat hij medeplichtig was, en dat hij de overvallers voorzien had van een sleutel van de voordeur en hij had informatie over de beveiliging gegeven. Hij geeft de namen van drie overvallers zijn zwager Brian Robinson, Micky McAvoy en Tony White. Robinson en McAvoy hadden zes maanden besteed aan de planning van de misdaad, maar toen ze miljonair werden, wekten ze argwaan door te verhuizen van hun gewone huis, naar grote herenhuizen in Kent. McAvoy is befaamd omdat hij zijn twee rottweilers Brinks en Mat had genoemd. Elf dagen na de overval worden Robinson, McAvoy and White gearresteerd. In december 1984  kregen Robinson en McAvoy gevangenisstraffen van 25 jaar en Black werd veroordeeld tot zes jaar, White werd onschuldig verklaard.Voor zijn veroordeling, had McAvoy een deel van zijn buit toevertrouwd aan de vennoten Brian Perry en George Francis. Brian Perry riep de hulp in van misdaadbaas Kenneth Noye. Die liet een andere crimineel, Brian Reader, het goud verwerken in een smelterij in de buurt van Bristol waar het vermengd werd met koper en messing , om de bron te verhullen. Echter, de plotselinge bewegingen van grote sommen geld via de bank van Bristol kwam ter kennis bij de Bank of England, en zij stelden de politie op de hoogte, en Noyle werd onder politietoezicht geplaatst. Toen Noye samen met Brian Reader een plan aan het smeden was hoe hij nog meer goud naar cash kon omzetten, kregen de Brink’s-Mat schurken een grote tegenslag. Noyle zijn hond begon te blaffen en hij ontdekte politieagent DC John Fordham in zijn tuin, en bracht hem tenminste tien steekwonden toe. Fordham overleed twee uur later. Reader vluchtte. In de rechtszaak die volgde vond de jury Noye niet schuldig aan moord op grond van zelfverdediging. Na de dood van Fordham‘s, ontdekten zijn collega’s een enorm belangrijk stuk bewijs dat Noye en Reader aan de overval koppelt. Ze vinden in een ondiepe geul naast de garage muur, 11 goudstaven verpakt in roodenwitte doek. Noye moest weer voorkomen in 1986, hij kreeg 14-jaar gevangenisstraf. De politie onthulde dat de hit van Shirley Basseys “Goldfinger ” automatisch ging spelen wanneer iemand zijn lounge in liep. Hij diende zeven jaar  straf uit, en kwam vrij in 1994. Maar zijn vrijheid was van korte duur,in 1996 twee jaar na zijn vrijlating vermoordde hij Noye een 21-jarige man op een autosnelweg na een uit de hand gelopen ruzie. Zijn vriendin Danielle Cable bleef in Schock achter . Hij vluchtte naar Spanje maar werd uitgeleverd en kreeg  levenslang . Een groot deel van de 31/2 ton gestolen goud is nooit teruggevonden en de andere vier overvallers werden nooit veroordeeld, maar er waren grotere gevolgen buiten de muren van de gevangenis. Er wordt geschat dat er door de  Britse criminele onderwereld zelf, meer dan 20 mensen met een soort van verbondenheid met de overval zijn vermoord. Waaronder Brian Perry, veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf in 1992 voor zijn aandeel in de handel van het goud, hij werd doodgeschoten in het zuidoosten van Londen in 2001, en George Francis, werd twee jaar later geëxecuteerd. Solly Nahome, een juwelier in het Londense Hatton Garden, die had geholpen om van het goud af te komen werd vermoord in 1998 buiten zijn huis in Finchley, Noord-Londen. Het bloedbad verplaatste zich ook nog naar het buitenland, waar de Grote Trein Rover Charlie Wilson samen met zijn husky hond werd doodgeschoten op de drempel bij zijn huis in Marbella. Hij werd doodgeschoten door een jonge Britse man die de plek van de misdaad op een gele motorfiets verliet. Wilson had de opdracht gekregen om een aantal opbrengsten van de Brink’s-Mat overval te wit te wassen.In 1996 was ongeveer de helft van het goud, omgesmolten, en gedacht wordt dat het de legitieme weg terug in de goudmarkt heeft gevonden. Volgens de BBC is het dragen van gouden sieraden na 1984 gekocht in het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk afkomstig van de Brink’sMAT. overval.

1984 Sydney bank overval

Sydney bank overval You Tubeop 31 januari 1984 pleegt een 35-jarige man een een bankoverval op de Commonwealth Bank in George Street, Sydney. Bij de bankoverval worden 11 mensen in gijzeling genomen,  en de bankovervaller wordt uiteindelijk doodgeschoten. De bankoverval  werd omschreven één van de dramatische gijzeling in “Australië’s en wordt vergeleken met een Hollywood-actiefilm. De 35-jarige Hakki Bahadir Atahan was werkloos op het moment van zijn gewapende overval, en had in 1983 al 16 bankovervallen gepleegd, en in 1984 had hij al 19 bankovervallen gedaan. Atahan had een dure levensstijl, hij huurde een penthouse appartement in Manly, bezat meerdere dure auto’s , en beroofde bijna 3 banken per dag. Hij vergaarde meer dan 150,000 Australische dollars in een jaar. Voordat Atahan in de ochtend van 31 januari 1984 de Commonwealth Bank in George Street, Sydney binnen ging had hij al drie banken succesvol beroofd. Vanwege de eerdere overvallen, was de politie zeer alert en reageerde snel op de Commonwealth Bank overval. De bank werd afgezet met tientallen zeer zwaar bewapende tactische politie eenheden. Tijdens de onderhandelingen, werden er tenminste 2 x schoten afgevuurd door Atahan. Hij liet alle klanten van de bank vrij, en later liet hij nog vier vrouwelijke bankmedewerkers gaan. Hij had toen nog vijf mannelijke personeelsleden als gijzelaars. Zo’n twee-en-een-half uur later, beëindigde Atahan de onderhandelingen en kwam naar buiten,omringd door de vijf gijzelaars, ze waren gedwongen om een hand te plaatsen op de hoofd van de overvaller.  Deze  tactiek veroorzaakte verwarring bij de politie, en ze waren niet in staat om hem van afstand uit te schakelen. Atahan dwong de vijf gijzelaars in een nabijgelegen Datsun sedan waar de sleutels nog in zaten. En dwong toen een een gijzelaar om door de wegversperring van de politie te rijden. Hierna volgde een achtervolging die enkele uren duurde, waar 39 politie auto’s , een politie-helikopter, en vier water politie boten bij betrokken waren. Na twee uur rondrijden, liet Atahan een gijzelaar vrij en haalde zijn 23-jarige vriendin Sharon Oliver op. Bij het bereiken van de Spit Bridge, liet de politie de brug ophalen, waardoor Atahan niet verder kon. De Special Weapons & Operations eenheid benaderde het voertuig, en gaven het bevel om zich laten over te geven. Atahan vuurde zijn pistool van dichtbij, op Detective Senior Constable Steve Canelis hij werd geraakt net boven zijn neus, maar hij overleefde de aanval. Andere politieofficieren schoten terug, waarbij  Atahan om het leven kwam.

1984 Brink’s Securmark Rome

Brink's Securmark Rome You TubeOp 24 maart 1984 vind in Rome de overval plaats op Brink’s Securemark. Gewapende overvallers die zelf zeiden lid te zijn van de linkse stadsguerillabeweging de “Rode Brigades” deden een spectaculaire overval bij een bewakingsonderneming in Rome, waarbij in twintig minuten tijd, ruim 63 miljoen gulden werd buitgemaakt. De overvallers leegden alle kluizen van de Brink’s Securemarkt, een Amerikaanse firma die beschikt over gepantserde wagens voor het transport van geld en waardevolle voorwerpen van en naar winkels en bedrijven in de Italiaanse hoofdstad. Alvorens met de buit te vertrekken fotografeerden de overvallers een bewaker, die zij geboeid hadden en om wiens nek zij een bord hadden gehangen met daarop een vijfpuntige ster, het symbool van de stadsguerillabeweging. De politie sloot overigens niet uit dat de overvallers geen rode brigadisten waren, maar dat het om gewone misdadigers gaat die de politie trachten te misleiden. De overvallers begonnen al een dag van tevoren met hun operatie. Vier bandieten overvielen toen een werknemer, Franco Parsi, van Brink’s Securmarkt voor zijn woning in Rome. Zij bonden Parsi zijn vrouw en hun driejarige dochtertje vast en hielden de gehele nacht in het appartement de wacht. De mannen wisten blijkbaar dat Parsi de sleutels had van de kluizen van Securmarkt. De volgende ochtend reden drie van de overvallers met Parsi naar het bewakingsbedrijf. De.vierde man bleef achter om Parsi’s gezinsleden te bewaken. Bij de ingang van Sccurmarkt overtuigde Parsi twee collega’s ervan om de auto te laten passeren, waarop de overvallers ook hen gevangen namen. Met behulp van Parsi’s sleutels slaagden de bandieten erin de kluizen te openen en binnen 20 minuten te verdwijnen met waarschijnlijk de grootste buit ooit in Italië geroofd. – Na ongeveer een half uur slaagde Parsi erin zichzelf te bevrijden en waarschuwde hij de politie. Zijn gezin bleef ongedeerd. De Italiaanse politie zei ervan, overtuigd te zijn dat er iemand binnen het bedrijf, vooraf informatie aan de overvallers heeft verstrekt. De president-directeur, van de firma, Natale Graziani, verklaarde dat de overvallers jaren moeten hebben ben gestudeerd op de overval. Hij wees erop dat Brink’s Securmarkt systemen behoren tot de modernste en veiligste van de wereld.

1985 SCENE GEZETTE OVERVAL OOSTERWOLDE

Friesland Bank 14 februari 1985 You TubeOp 14 februari 1985 zette de directeur van een filiaal van de Friesland Bank in Oosterwolde, een overval in scène op zijn eigen bank. De rechter mr. Bob Holtz besloot in de civiele procedure die de Friesland Bank tegen de man aanhangig had gemaakt, dat de inmiddels ex-directeur 89.500 gulden aan zijn voormalige werkgever moest betalen. Bij de pseudo-overval verdween een bedrag van 89.500 gulden aan contanten. Bovendien werden 450 spaarbewijzen van 1000 gulden aan toonder buit gemaakt. Onder bedreiging van een vuurwapen zou de directeur het geld en de spaarbewijzen aan de overvaller, een inwoner van Waskemeer, hebben afgegeven. Met een paar handboeien aan het hek van de bankkluis vastgeketend, werd hij na de overval aangetroffen. Pas veel later, in oktober 1985, kwam uit dat er sprake was geweest van een schijnoverval. De ex-medewerker van de bank werd in april 1986 voor zijn aandeel in de affaire door de rechtbank in Assen veroordeeld tot een voorwaardelijke vrijheidsstraf van negen maanden en honderdvijftig uur dienstverlening. De officier van justitie bij deze rechtbank had een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden gevorderd. In de uitspraak baseerde mr. Holtz zich in zeer sterke mate op het vonnis dat in de strafzaak tegen de man is gewezen. Op grond daarvan constateerde de rechter onder meer, dat hij schuld heeft aan de overval. Daarom acht Holtz het niet nodig om in te gaan op zijn stelling, dat hij onder bedreiging heeft gehandeld. Omdat hij geen tegenbewijs heeft aangeboden voor de in net strafproces bewezen verklaarde feiten, voor de magistraat stond vast, dat hij „onrechtmatig” tegenover de Friesland Bank had gehandeld. Van de spaarbiljetten waren 105 niet teruggevonden. Holtz was van mening, dat de man moet opdraaien voor de schade, die de bank zou kunnen oplopen, als deze spaarbewijzen bij een bank ter verzilvering zouden worden aangeboden en vervolgens ook inderdaad tot uitbetaling zou worden overgegaan.Door het rechterlijke vonnis kon de Friesland Bank eventuele schade op de gewezen bankdirecteur verhalen. Als deze niet akkoord zou gaan met de omvang van de volgens de bank geleden schade, dan moet de rechtbank in een zogenaamde schadestaatprocedure de hoogte van het te betalen schadebedrag vaststellen. Verder mocht de bank het beslag, dat zij op onroerend goed van de man heeft laten leggen, aanwenden om aan haar geld te komen. Tevens werd hij veroordeeld tot het betalen van bijna 4900 gulden proceskosten aan de Friesland Bank.

1986 AGENT STOCKHOLM

Agent Stockholm 24 januari 1986Op 24 januari 1986 keken enkele politieagenten vreemd op in Stockholm toen ze in een gearresteerde bankrover hun collega herkenden. De man had kort tevoren een bank overvallen en 40.000 gulden buitgemaakt. De gemaskerde agent was kort voor sluitingstijd de bank binnen gewandeld en de-bedienden tot rust gemaand. Aan een loket kreeg een baliemedewerkster een plastic zak voor haar neus en de vraag om deze maar te vullen met geld. Daarna vervolgde de agent zijn roof bij een tweede loket en liep toen het gebouw weer uit. De politie kon hem enkele minuten later arresteren en herkenden hem als collega. De 33-jarige agent was op het roverspad gegaan om uit zijn financiële problemen te komen en zijn twee kinderen dat te geven wat hij nodig vond.

1986 SCHOENENZAAK ASTRA SURHUISTERVEEN

1986 Overval schoenenzaak Astra You TubeOp 22 juli 1986 hadden twee Duitse jongens van veertien en vijftien jaar een overval gepleegd op de schoenenzaak Astra in Surhuisterveen en 500 gulden buit gemaakt. Ze bedreigden het winkelmeisje met een mes om hun doel te bereiken. Mede door tips van het publiek wist de politie de jongens op de camping Strandheem in Opende te achterhalen. Het blijkt dat ze zijn weggelopen uit een tehuis in Duitsland. De jongens kwamen rond tien over vier de schoenenwinkel aan de Kolk binnen en zetten de winkelbediende een mes op de keel. Zo dwongen ze haar te vertellen hoe de kassa geopend moet worden. Toen de ene Duitser dit niet lukte, nam hij het mes van de mededader over en probeerde de ander het. Hij kreeg de kassa tenslotte open. Beiden stapten na de overval in een taxi. Onderweg ontdeden ze zich van het mes. Het onderzoek ging snel van start, omdat twee agenten toevallig in Surhuisterveen waren. Tips van het publiek leidden naar verschillende richtingen. Zo kwam de politie ook op de camping terecht.

1986 OVERVAL RABOBANK CASTEREN

9 oktober 1986 Overval Rabobank Casteren You TubeOp 9 oktober 1986 werd door een tweetal overvallers de complete voorpui van de Rabobank in het Brabantse Casteren eruit geramd, door met hoge snelheid frontaal met een gestolen Mercedes op het gebouw in te rijden. Onder bedreiging van een vuurwapen sommeerden de gemaskerde overvallers vervolgens de aanwezigen om plat op de grond te gaan liggen.De in de bank in verband met de koopavond nog aanwezige klanten werd verder met rust gelaten. In een zeer snelle actie zagen de overvallers kans om met een aantal cassettes, waarin zich de dagopbrengst bevond samen met een derde man in een eveneens gestolen blauwe BMW te vluchten. Onmiddellijk na hun vertrek vloog de Mercedes, die door de voorkant van de bank gereden was in brand, waardoor een lichte paniek uitbrak onder de aanwezigen. Nadat de brandweer de auto geblust had bleek dat deze speciaal voor het ramdoel met zandzakken verzwaard was. De politie, die de zaak in onderzoek heeft, vermoedt dat de daders over de even verderop gelegen Belgische grens gevlucht zijn. Om hoeveel geld het ging kon de Rabo-directie nog niet zeggen. Bij de hele actie raakte niemand gewond.

1987 RABOBANK MEPPEL

1987 Rabobank Meppel You TubeOp 8 januari 1987 werd bij een overval op de RABO-bank in Meppel dertig duizend gulden buitgemaakt. De overval vond even na tien uur plaats op het filiaal van de RABO-bank in het winkelcentrum Het Pallet aan de Rembrandtlaan in de wijk Koedijkslanden in Meppel. Het was de eerste bankoverval in de geschiedenis van Meppel. De overval werd uitgevoerd door een man van ongeveer 25 jaar met een rode bivakmuts over het hoofd. Hij sprong over de balie van het filiaal en eiste onder bedreiging van een pistool van de drie aanwezige personeelsleden (twee vrouwen en een man) geld uit de kluis. Het papiergeld en wat muntgeld moesten in een vuilniszak worden gedeponeerd. Nadat de overvaller de buit binnen had, ging hij er vandoor. Op enige afstand van de bank stond zijn mededader. Met een auto, die geparkeerd stond achter de flat aan de B. van der Helststraat, gingen de daders er vandoor. Direct nadat de overvaller de bank had verlaten, schakelde de mannelijke bankbediende het stil alarm in. Dit gebeurde om zes minuten over tien. De politie was op dat moment bezig in de schietkelder van het politiebureau aan de Schoolstraat. De politie rukte uit met drie surveillance auto’s en drie personenauto’s. Tijdens de rit haar de bank kwam één van de auto’s op de hoek van de Zuiderlaan en de Vincent van Goghlaan door de sneeuw in een slip en Botste tegen een geparkeerde auto. Beide auto’s werden beschadigd, maar de politieauto kon desondanks zijn weg vervolgen.Volgens adjudant H. Liemburg, chef van de recherche, zat de politie op op dood spoor. En hij schatte de kans niet groot dat de daders op korte termijn achterhaald konden worden. De politie vond geen vingerafdrukken, omdat de overvaller die de bank binnendrong handschoenen droeg. Ook is er geen signalement van de vluchtauto. Behalve de drie bankbedienden zijn er nog drie getuigen die een beschrijving van de hoofddader hebben kunnen geven. Door het ontbreken van gegevens over de vluchtauto kon de Meppeler gemeentepolitie geen alarm slaan naar de omringende rijkspolitiekorpsen.De politie hoopte dat het buurtonderzoek meer informatie over de daders boven water zal tillen. Bij de overval raakte niemand gewond. Volgens adjudant Liemburg zou het wapen ook wel een speelgoedpistool kunnen zijn. De overvaller riep tegen de vrouwelijke bankbediende terwijl hij het pistool in haar rug duwde,’ „Quick, quick, money money, money”. Tijdens de overval was een 56-jarige klant in de bank aanwezig. Hij zag hoe de overvaller de bankbedienden onder schot hield en hoe een vuilniszak met het geld werd gevuld. Hij dacht dat het een geintje was en zei tegen een vrouw die naast hem stond:„Ik kom morgen wel terug.” Daarop verliet hij op zijn gemak het bankfiliaal.

1987 Knightsbridge Security Deposit Overval

Knightsbridge Security Deposit You TubeOp 12 juli 1987 vond de Knightsbridge Security Deposit overval plaats in Cheval Place, Knightsbridge, Engeland, een deel van de City of Westminster in Londen. Deze overval, en de Banco Central inbraak in Fortaleza, en de $ 900.000.000 gestolen van de Centrale Bank van Irak in 2003 zijn naar verluidt de grootste bankovervallen ooit in de geschiedenis.  De overval werd geleid door Valerio Viccei, zoon van een advocaat die in 1986 in Londen aangekomen was vanuit zijn geboorteland Italië, waar hij gezocht werd voor 50 gewapende overvallen. Eenmaal in Londen, hervatte hij snel zijn overval carrière om zo zijn playboy levensstijl te financieren. Hij kreeg hulp van binnenuit, van de directeur van het centrum, Parvez Latif, een cocaïne gebruiker, die zwaar in de schulden was. Op de dag van de overval, gingen twee mannen naar de Knightsbridge Safe Centre en vroegen ze om een kluis te huren. Nadat ze in de kluis waren, grepen ze na hun wapens en overmeesterden ze de manager en de bewakers. De overvallers hingen vervolgens een bordje op bij de ingang dat de Safe Deposit Centre tijdelijk gesloten was. Ze braken vele van de kluisjes open en vertrokken met een geschatte waarde van 60 miljoen pond. Een uur nadat de overvallers vertrokken, kwam de nieuwe ploeg aan, en zij ontdekten wat er gebeurt was en waarschuwden de politie. Forensische onderzoekers van de politie ontdekten een bloedige vingerafdruk en die werd herleid naar Valerio Viccei.  Na een periode van toezicht werd een aantal van zijn handlangers gearresteerd, tijdens een reeks gecoördineerde invallen op 12 augustus 1987, ze werden later schuldig bevonden aan de misdaad. Viccei vluchtte echter naar Latijns-Amerika. Toen hij later terugkeerde naar Engeland om zijn Ferrari Testarossa op te halen en te verschepen, werd hij door de politie gearresteerd, ze hadden de weg geblokkeerd, sloegen de voorruit van zijn auto in, en sleepten hem uit de auto. Viccei werd veroordeeld tot 22 jaar, hij moest zijn straf uitzitten in de Parkhurst Gevangenis op het Isle of Wight. Terwijl hij zijn straf uitzat, ontwikkelde hij een vriendschap met Dick Leach, een officier die zijn arrestatie leidde. Ze schreven regelmatig brieven naar elkaar, Leach deed zich dan voor als (Fred) en  Viccei als (Garfield) of (The Wolf). In 1992 mocht hij naar Italië om de rest van zijn straf uit te zitten. Hij werd opgesloten in een open gevangenis in Pescara, daar mocht hij van een levensstijl genieten waar hij al gewend aan was, hij begon daar ook een vertaalbedrijf. Op 19 april 2000, tijdens een dag vrijlating uit de gevangenis,vond er een vuurgevecht plaats tussen Viccei, zijn handlanger en de politie, wat resulteerde in de dood van Viccei.

1988 OVERVAL CASINO BERGEN AAN ZEE

1988 Golden Ten-casino De Dennen You TubeOp 22 januari 1988 bij een overval op het Golden Ten-casino De Dennen aan de Parkweg in Bergen aan Zee (NH) waren twee personeelsleden door kogels gewond geraakt, zo bevestigde de rijkspolitie. Twee mannen met bivakmutsen betraden de club vlak na de exploitant van het casino en twee personeelsleden toen dezen de avondopening van de nog lege club wilden voorbereiden. Nadat hen gesommeerd was op de grond te gaan liggen openden de gewapende mannen om een nog onduidelijke reden het vuur op het drietal, waarbij meerdere malen gericht werd geschoten. Eén van de medewerkers van de club werd aan het hoofd getroffen, maar was volgens de politie niet ernstig gewond. Een tweede casino-employee werd door een bovenbeen geschoten en verkeerde bij aankomst in het Medisch Centrum Alkmaar door bloedverlies in een shocktoestand. Vrijwel meteen nadat de schoten waren gevallen, vluchtten de twee overvallers. De politie betwijfelde daarom of zij enige buit hadden gemaakt. Van hen ontbrak ieder spoor.

1988 PUBLIEK PIKT GRAANTJE MEE 

Publiek pikt graantje mee 25 januari 1988 You TubeOp 25 januari 1988 pikte het publiek op straat een graantje mee van een bankoverval in Amsterdam. Omstreeks vier uur drongen twee gemaskerde mannen het bankgebouw binnen. Zij bedreigden met een geweer en een pistool de zes aanwezige klanten in de publieksruimte en begonnen plotseling wild te schieten op een deur die toegang geeft tot de ruimte waar de safekluizen zich bevinden.De directeur van het filiaal opende even later de deur naar de beveiligde ruimte, waarna de overvallers daar in het wilde weg alles bijeen begonnen te graaien. Met een buit van enkele tienduizenden guldens (het precieze bedrag heeft de politie niet opgegeven) verlieten zij daarop de bank. Op straat verloren zij echter een cassette, waarna net publiek er bovenop dook. Men haalde het geld eruit en vertrok daarmee. Intussen hadden de overvallers een nabij het bankfiliaal gereedstaande vluchtauto bereikt, waarmee ze verdwenen. Van hen ontbrak ieder spoor.

1988 GIJZELING BOCHUM

Gijzeldrama Bochum 28 januari 1988 You TubeOp 28 januari 1988 in het Westduitse Bochum waren twee gemaskerde bankrovers rond 15:00 uur er in geslaagd aan de politie te ontkomen door de directeur van het bankfiliaal als menselijk schild te gebruiken, samen met drie vrouwelijke employees ze waren samen 800 meter te voet gelopen naar de vluchtauto, de vrouwelijke employees werden vrijgelaten, voordat de gewapende overvallers met de directeur in een passerende Mercedes stapten. De vluchtauto werd later teruggevonden. De overvallers hadden toen ook al de directeur laten gaan.De buit was uiteindelijk maar 900 Deutsche Mark.

1988 GIJZELING VAN GLADBECK 

Gladbecker gijzeldrama You TubeOp 16 augustus 1988 in de ochtend overvielen Dieter Degowski en Hans-Jürgen Rösner een kantoor van de Deutsche Bank in het Noordrijn-Westfaalse Gladbeck, waarna zij een aantal mensen in gijzeling namen en twee dagen lang met hen vluchtten door Duitsland en Nederland. De gijzeling eindigde op 18 augustus 1988 met een controversiële ingreep van de politie op de Bundesautobahn 3.Tijdens de vlucht door Nederland was daarbij reeds een politieagent omgekomen toen deze op een vrachtwagen botste. Degowski had een lijnbus gekaapt en schoot de 15-jarige Italiaan Emanuele de Giorgi dood. Bij de bevrijdingsactie ten slotte kwam de 18-jarige Silke Bischoff om het leven; volgens het politieonderzoek was het dodelijke schot uit het wapen van Rösner afkomstig. De hele geschiedenis werd gekenmerkt door een sterk doorgedreven sensatiejournalistiek. Rösner en Degowski gaven live-interviews voor de radio en televisie, en lieten reporters bij hen in de vluchtwagen plaatsnemen. De voortdurende nabijheid van journalisten hinderde het optreden van de politie; in meerdere debatten na het voorval werd dientengevolge gediscussieerd omtrent de grenzen van de journalistiek. Ook de slechte coördinatie van het politieoptreden lokte kritiek uit. You Tube Link, Nos Link

1988 OVERVAL OP DE TOTALISATOR

19 december 1988 Overval op de Totalisator You TubeOp 19 december 1988 vond er een overval plaats op het bureau van de Totalisator op de drafbaan in Groningen, een medewerker raakte daarbij ernstig gewond. Hij werd met twee steekwonden in de bovenbenen naar het Academisch Ziekenhuis gebracht. De overval werd vermoedelijk gepleegd door drie gemaskerde mannen die om tien over negen de medewerker van het Totalisatorbureau overvielen. De man werd in het bureau opgewacht door de overvallers die het gebouw aan de achterzijde via een steekraam waren binnengekomen. Het, drietal sloeg waarschijnlijk lopend zonder buit  op de vlucht. De politie zocht in de omgeving van de drafbaan af, maar de daders bleven spoorloos.

1989 BANK OF NOVA SCOTIA VANCOUVER

Bank of Nova Scotica 09-01-1989 You TubeOp 9 januari 1989 tien minuten nadat een bankrover een filiaal van de Bank of Nova Scotica had overvallen, belde hij de bank in Vancouver op om te bedanken voor de service die hem was verleend. Dat heeft de Canadese politie meegedeeld. Rechercheur Björn Bjornson zei dat de overvaller aan zijn bedankje had toegevoegd dat het geld goed besteed zou worden. „Eerst presenteerde hij de kassier een opnamecheque voor 400 dollar, maar die was onleesbaar en hem werd gevraagd het rekeningnummer duidelijk in te vullen. Toen presenteerde hij een enveloppe met een onduidelijk geschreven briefje. Maar de kassier begreep de boodschap en hij vulde de enveloppe met geld”, zei Bjornson. Niet bekend werd gemaakt hoeveel de overvaller buit heeft gemaakt. Een dag later was de man nog steeds niet gevonden.

1989 BELGISCHE POSTAUTO OVERVALLEN

Belgische postauto overvallen 19 januari 1989 You TubeOp 19 januari 1989 was in de buurt van de Belgische stad Luik een spectaculaire overval gepleegd op een geldtransportwagen van de posterijen. De buit bedraagt bijna 2 miljoen gulden. De geldwagen werd klemgereden door twee zware vrachtwagens, die de afgelopen week waren gestolen. Onmiddellijk daarop openden vijf a zes overvallers het vuur. Ze dwongen de inzittenden van de geldwagen uit te stappen en gingen er vervolgens met de buit vandoor in twee gestolen personenauto’s. De politie heeft onmiddelijk een grote klopjacht georganiseerd. Er zouden bij de overval geen gewonden zijn gevallen.

1989 OVERVAL BANK SURHUISTERVEEN

Overval Spaar en Voorschot Bank Surhuisterveen You TubeOp 23 januari 1989 werd De Spaar- en Voorschotbank aan het Torenplein in Surhuisterveen om tien over negen ’s morgens overvallen. Drie mannen met bivakmutsen namen een geldcassette mee die naar schatting 100.000 gulden bevatte. Ze bedreigden het personeel en de aanwezige klanten met vuurwapens. Twee mannen sprongen over de balie en grepen de geldcassette uit een la. Daarna verdween het drietal in een rode Opel, die in de Jan Binneslaan gereed stond. In eerste instantie is aangenomen, dat de vluchtauto een Kadett zou zijn, maar de politiewoordvoerder stelde later, dat het vermoedelijk een Omega betreft. De daders kunnen zowel naar de Skieding, de verbindingsweg tussen Surhuisterveen en de provinciale weg A 7, gevlucht zijn, als in de richting van Rottevalle. Bij de politiekorpsen in de provincie is groot alarm geslagen. De bank wil nog geen mededelingen doen. Johan van der Wijk, voormalig groentehandelaar in Surhuisterveen, was op het moment van de overval in de bank aanwezig. Hij leverde bij een van de loketten drie cassettes met geld van de kerk af.

1989 OVERVAL POSTKANTOOR OIRSCHOT

Oirschot Overval You TubeOp 26 januari 1989 werd een postkantoor in Oirschot overvallen. De overvallers ramden met een personenauto de achtergevel uit het postkantoor en reden in een tweede auto weg. Bij de achtervolging werd een politieauto beschoten en ze losten 120 schoten af. Daarbij werd één agent zwaar gewond. Twee van de vier overvallers werden gearresteerd. Op 28 april 1989 eiste De officier van Justitie bij de rechtbank in Den Bosch, mr. H. Regelink, veertien jaar cel tegen twee bankovervallers. Beide overvallers, de 22-jarige A. P. uit Waalre en de 29-jarige M. van M. uit Geldrop, werden beschuldigd van poging tot moord, omdat zij gericht hadden geschoten op de rijkspolitie. Bij deze schietpartij op de A-2 bij Leende vielen vier gewonden. Enkele kogels troffen een passerende personenwagen, waarvan de bestuurder licht gewond raakte. Drie andere verdachten moesten op 19 mei 1989 terechtstaan. De bende van vijf had een vaste methode bij de bankovervallen. Op gestolen auto”s monteerden zij een stormram om daarmee de pui van het te beroven filiaal te rammen. Met vuurwapens dwongen zij het bankpersoneel de kluis te openen en geld te geven. De “ram-auto” staken zij met een soort molotov-cocktail in brand, waarna zij vluchtten in een andere, eveneens gestolen auto. Die wagen werd in verschillende gevallen later ook uitgebrand teruggevonden.  De gestolen auto’s die werden gebruikt voor de bankroof in Oirschot waren diezelfde dag bij een observatie door de politie van het woonwagencentrum in Waalre gesignaleerd op het erf van de 22-jarige verdachte. Toen de wagens vertrokken, ging de politie erachteraan maar raakte al snel het spoor bijster. Nog geen half uur later kwam de melding van de bankoverval binnen. Een gealarmeerde politiewagen pikte het spoor van de vluchtauto op. De wagen verdween in een bos waaruit even later rook opkringelde en een andere auto verscheen. De agenten herkenden enkele verdachten en zetten opnieuw de achtervolging in. Toen zij trachtten de wagen klem te rijden, openden de vijf inzittenden met vier wapens het vuur. Een agent kreeg twee kogels in de schouder, een kreeg glassplinters in een oog en twee anderen raakten licht gewond door het rondvliegende glas van de autoruiten. 

1989 OVERVAL SUPERMARKT LELYSTAD

1989 Overval supermarkt Lelystad You TubeOp 26 januari 1989 werd bij een gewapende roofoverval op een supermarkt in Lelystad een zestigjarige bankloper uit Zwolle doodgeschoten. Een bloemenverkoper en de filiaalchef van een supermarkt raakten gewond. De 19-jarige dader werd enkele uren later gearresteerd in de bossen rond Lelystad. De overval gebeurde in een volle supermarkt op het moment dat een geldloper geld van de chef kreeg overhandigd. De overvaller die zich in een rij bij de kassa had opgesteld, vuurde een schot af op de chef. Daarop zette de geldloper het op een lopen naar zijn geldauto. De overvaller liep hem achterna en schoot de man een aantal kogels in de rug. De geldloper stierf enkele uren later. Een bloemist die buiten de supermarkt bloemen verkoopt, werd in een been geraakt. De geldloper die bij de overval om het leven kwam, werkte bij Brinks Nedlloyd in Houten. De dader wist via het fietspadennet van Lelystad te ontkomen op een bromfiets. Enkele uren later werd de 19-jarige overvaller aangehouden.

1989 DODE BIJ OVERVAL OP GELDAUTO GMIC 

Overval Groot-Bijgaarden You TubeOp 31 januari 1989 werd een wagen van het geldtransportbedrijf GMIC in dichte mist klemgereden in Groot-Bijgaarden, op de autoweg van Brussel naar Oostende. De overvallers die reden met een zware BMW uit de 5-serie openden onmiddellijk het vuur. De begeleider van de chauffeur van de geldwagen werd door het vuurgeweld in de knie geraakt. De overvallers gaven daarna in het Frans het bevel om uit het voertuig te komen. De chauffeur weigerde zijn deur te openen,en de gepantserde achterdeur van de transportauto werd vervolgens opgeblazen met een kneedbom en de chauffeur werd op slag gedood. Brokstukken van het voertuig worden tot dertig meter ver weg geblazen. Het veiligheidssysteem van verschillende geldzakken treedt in werking. De verf kleurt het geld en de weg rood. Maar de overvallers zetten hun operatie door. In de rookwolk grijpen ze drie geldzakken die naast het lichaam van de chauffeur liggen. En ze gaan er vandoor met een buit van 3.3 miljoen frank (82.000 euro). Later bleek dat de overval het werk was van Patrick Haemers. Haemers noemt de dood van de chauffeur een ongeluk. Het gerecht zal later opmerken dat Haemers en zijn medeplichtigen tijdens hun laatste overvallen heel professioneel en militair te werk gingen. De eerste overvallen van de bende verliepen niet zo strikt georganiseerd. De handelswijze van de gangsters was echter geëvolueerd van beginnerswerk tot moordend, militair commando-optreden. Op 14 mei 1993 pleegt Patrick Haemers zelfmoord in zijn cel in Vorst

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s