Films 1981 Buitenland

4D SPECIAL AGENTS

4D Special Agents You Tube4D Special Agents (De Jonge Speurders) is een Engelse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Harold Orton. Er waren rollen voor o.a.: Lisa East,Dexter Fletcher,Sarah Jerkins,Paul J. Medford, Philip Cook,Neil Hallett. Een groepje kinderen wandelt in de havenbuurt aan de Thames. Het groepje bestaat eigenlijk uit twee kampen. Jane Bowman, dochter van een politieman, en haar vrienden houden er strikte opvattingen op na over wet en gezag. Steve Fraser en zijn maats houden niet zo van de politie. Steve leeft bij zijn grootvader, die een nogal duister verleden heeft. Een van de kinderen merkt twee verdachte kerels op. Ze komen uit een verlaten loods en hebben het over „spul”. De kinderen gaan op onderzoek uit met de hulp van hun hond Scruff vinden ze een doos met juwelen……

ABSENCE OF MALICE

Absence of Malice You TubeAbsence of Malice (Zonder Opzet) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Sydney Pollack. Er waren rollen voor o.a.: Paul Newman, Sally Field, Bob Balaban, Melinda Dillon en Luther Adler. Op een ochtend leest de zakenman Michael Gallagher (Paul Newman) , een groot verhaal over zichzelf op de eerste pagina in de krant. Het verhaal lijkt onweerlegbaar en vertelt dat Gallagher verdachte is in een strafrechtzaak. Toch klopt er niets van wat de journaliste, een zekere Megan Carter (Sally Field), heeft geschreven. Gallagher is -niet ten onrechtebang dat zijn carrière fors zal worden geschaad door het verhaal en dat alles wat hij in de voorbije jaren heeft opgebouwd, teniet zal worden gedaan. Hij zoekt Megan op en leert haar kennen als een serieuze journaliste. Samen bijten ze zich in de zaak vast en komen er achter dat de informatie die Megan kreeg deel uitmaakt van een complot dat is opgezet door de man die het onderzoek leidt. Voor Gallagher geldt van nu af aan slechts één ding: hij wil samen met Megan, de juiste toedracht achterhalen en zich rehabiliteren.

ACE

Ace You TubeAce (Asso,Aas) is een Italiaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Franco Castellano, Giuseppe Pippolo en Castellano e Pipolo. Er waren rollen voor o.a.: Adriano Celentano,Edwige Fenech,Sylva Koscina,Renato Salvatori,Pippo Santanastaso. Asso(Adriano Celentano) , een onverbeterlijke pokerspeler, is pas getrouwd met de danseres Silvia(Edwige Fenech), de meest begeerde vrouw in de buurt. Vanwege haar belooft hij poker op te geven, maar de onverwachte komst van een beruchte speler in de stad zorgt voor roet in het eten. Hij besluit tijdens zijn huwelijksnacht, nog één keer te pokeren. Als hij de volgende morgen weggaat, wordt hij door Sicario,een huurmoordenaar van de maffia neergeschoten. Hij overlijd, maar keert terug als geest om de boel wat op te vrolijken, en om Silvia aan Luigi Morgan een rijke bankier te koppelen…..

ACH DU LIEBER HARRY

Ach du lieber Harry You TubeAch du lieber Harry is een West-Duitse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Jean Girault. Er waren rollen voor o.a.: Dieter Hallervorden,Iris Berben, Jacques Marin,Lisa Helwig,Fritz Pauli.Privé-detective Harry App, wiens bedrijfje aan chronisch werkgebrek lijdt, hapt onmiddellijk toe, wanneer Anni Rose een oude dame,zij het misschien ietwat vreemde dame hem opdraagt, „Mister Theo” op zijn reis naar Zwitserland te begeleiden. Voor Harry lijkt het een routinezaakje te worden, maar dan ziet hij „Mister Theo, en dat blijkt een bekroond fok konijn te zijn. In Zwitserland moet het konijn meedoen aan een wedstrijd. Wat een routineklus lijkt wordt een waar avontuur…..

ALL THE MARBLES

All the Marbles You TubeAll the Marbles (Kesse Bienen auf der Matte,The California Dolls) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Robert Aldrich. Er waren rollen voor o.a.: Peter Falk,Vicki Frederick,Laurene Landon,Burt Young,Tracy Reed. Het leven van de aantrekkelijke damesworstelaars Iris en Molly bestaat uit hard werken en rommelige motels. Hoop gloort voor ze als hun manager Harry Sears een titelgevecht om het Amerikaanse kampioenschap voor 10.000 dollar regelt. Maar dan moeten ze het in Reno wel opnemen tegen de gevreesde Toledo Tigers. Ze zijn in eerste instantie blij, maar de blijdschap verandert al snel als ze tot de ontdekking komen dat de scheidsrechter is omgekocht…….

AMERICAN WEREWOLF IN LONDON AN

an-american-werewolf-in-london-you-tubeAn American Werewolf in London (Paniek op Piccadilly) is een Amerikaanse horror-film uit 1981 geschreven en geregisseerd door John Landis. De film won zowel een Oscar als een Saturn Award voor beste grimage, ook kreeg de film een tweede Saturn Award voor beste horrorfilm. Er waren rollen voor o.a.: David Naughton, Jenny Agutter en Griffin Dunne. Twee Amerikaanse studenten Jack Goodman (Griffin Dunne) en David Kessler (David Naughton), zijn op reis in Engeland. Wanneer ze ’s avonds laat over straat wandelen, horen ze plotseling een afgrijselijk gehuil. Eén van de twee vrienden wordt door een monsterachtig beest aangevallen, de ander overleeft de aanval en wordt enige tijd later in het ziekenhuis wakker, in zijn dromen verschijnt Jack die voorspelt dat hij zal veranderen in een weerwolf……

AMY

Amy You TubeAmy is een Amerikaanse Walt Disney speelfilm uit 1981 geregisseerd door Vincent McEveety. Er waren rollen voor o.a.: Jenny Agutter,Barry Newman,Kathleen Nolan,Chris Robinson,Lou Fant. Amy Medford (Jenny Agutter) een jonge vrouw is getrouwd met Elliot een rijke advocaat en ze is diep ongelukkig. Op een dag verlaat zij haar dominante echtgenoot en besluit te solliciteren naar een baan als spraaklerares op een doven- en blindenschool. Het is in de tijd dat de eerste automobielen over straat hobbelen. De doorsnee-Amerikanen beschouwen dove en blinde kinderen als onvolwaardige leden van de maatschappij. Stop ze weg in een internaat en probeer vooral niet hen te leren praten dat is de regel van het schoolbestuur. Maar Amy gaat haar eigen weg, ondanks tegenwerking van een oudere collega. De directeur en, vooral, de genereuze dokter Ben Corcoran steunen haar….

AN EYE FOR AN EYE

An Eye For An Eye You TubeAn Eye For An Eye (Oog om Oog) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Steve Carver. Er waren rollen voor o.a.: Christopher Lee,Chuck Norris,Richard Roundtree,Matt Clark,Mako,Rosalind Chao. Sean Kane is lid van de Narcoticabrigade van San Francisco, tijdens een onderzoek naar een drugszaak komt Dave Pierce (Terry Kiser) een collega van hem om het leven in een vuurgevecht.Dave zijn verloofde Linda Chan (Rosalind Chao), wil dan eigen handig de moordenaars van haar man achter de tralie’s krijgen. Ze is verslaggeefster en komt door speurwerk achter de dader, maar ze sterft voordat ze dader publiekelijk kan maken. Kane zint dan op wraak ,en gaat samen met Linda’s vader, James Chan (Iwamatsu) op jacht naar genoegdoening…..

ANGEL DUSTED

Angel Dusted You TubeAngel Dusted (Engelsstaub ist tödlich) is een waargebeurde Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Dick Lowry, gebaseerd op de gelijknamige roman van Ursula Etons. Er waren rollen voor o.a.: Jean Stapleton,Arthur Hill,John Putch, Darlene Craviotto,Percy Rodrigues.De Eatons vormen een typisch Amerikaans middenklasse gezin en zijn totaal onvoorbereid op het telefoontje dat hen vertelt dat hun negentienjarige zoon Owen (John Putch), is ingestort. Hij ligt op de ziekenzaal van zijn school en daar aangekomen vinden ze Owen vastgebonden. Hij vertoont extreem gewelddadig gedrag en de mogelijkheid dat dit gedrag een gevolg is van veelvuldig druggebruik is zeer groot. Er wordt geadviseerd Owen op te laten nemen in het ziekenhuis en de familie Eaton neemt deze goed raad aan. Owen wordt opgenomen op de psychiatrische afdeling, en dit wordt het begin van een lange nachtmerrie voor het gezin.

ANTONY AND CLEOPATRA 

Antony & Cleopatra You TubeAntony & Cleopatra, was een tv-film gemaakt voor de BBC geregisseerd door Jonathan Miller , met in de hoofdrollen: Anthony-Colin Blakely, Cleopatra-Jane Lapotaire, Octavianus Caesar-lan Charleston en Enobardus-Emrys James. Antonius, Romeins veldheer en één van de leden van het triumviraat dat Caesar opvolgde, wordt in Egypte verliefd op Cleopatra. In Rome ontstaat onenigheid in het triumviraat. De moeilijkheden in het driemanschap worden beëindigd wanneer Antonius terugkeert naar Rome en trouwt met de zuster van Octavianus. Maar al spoedig verlaat hij zijn vrouw…

ARCHER THE : FUGITIVE FROM THE EMPIRE

Der Zauberbogen You TubeThe Archer: Fugitive from the Empire (Der Zauberbogen) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Nick Corea. Er waren rollen voor o.a.: Lane Caudell,George Kennedy,Belinda Bauer,Victor Campos,Kabir Bedi. Als koning Brakus na een woordenwisseling met zijn zoon Prins Toran vermoord wordt gevonden, beschuldigt Sandros, de vijand van Brakus, Toran ervan zijn vader te hebben gedood. Men neemt de koningszoon gevangen, maar zijn trouwe boogschutter Mak weet hem te bevrijden. Toran gaat daarna op zoek naar de tovenaar Lazar-Sa, die over een geheimzinnige kracht moet beschikken. Tijdens zijn tocht ontmoet Toran gevaarlijke slangenmensen, maar dankzij een magische boog, die Mak hem stervend schonk, kan hij aan het ontsnappen. Niet lang daarna wacht hem in de stad Kamal opnieuw een zware strijd.

ARTHUR

Arthur You TubeArthur is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Steve Gordon.Er waren rollen voor o.a.: Dudley Moore,Liza Minnelli,John Gielgud,Geraldine Fitzgerald,Jill Eikenberry. De rijkeluiszoon Arthur (Dudley Moore) vult zijn leven met het drinken van goede wijn, het veroveren van mooie vrouwen en zijn speelgoedtreintjes. Dit alles geheel tegen de zin van zijn vader, die hem wil laten trouwen met een door de familie uitgezocht rijk meisje, waar hij van gruwt. Ziet Arthur van dit huwelijk af, dan kan hij verder de erfenis van 750 miljoen dollar wel vergeten. De situatie wordt er niet beter op als hij verliefd wordt op Linda (Liza Minnelli), een eenvoudige serveerster, die actrice wil worden. Arthur, die dit meisje ontmoet, nadat hij haar uit de problemen helpt na een winkeldiefstal, moet dus kiezen tussen liefde of een hoop knaken…

ATTACK FORCE Z

Attack Force Z You TubeAttack Force Z is een Australische speelfilm uit 1981 geregisseerd door Tim Burstall.Er waren rollen voor o.a.: Sam Neill,Mel Gibson,Chris Haywood,John Waters,John Phillip Law.  In januari 1945 landt ’s nachts een geheim commando van de geallieerde troepen op een klein eiland in de Stille Zuidzee,wat door de Japanners bezet is. De groep, die onder bevel staat van Kapitein P.G. Kelly (Gibson). Hij heeft de opdracht om twee Amerikanen op te sporen,wiens vliegtuig was neergestort nog voor ze de geallieerden kon bereiken, ook moet hij belangrijke documenten van de regering veilig stellen. De zes soldaten van Attack Force Z moeten alles in het werk stellen om hen op tijd te vinden,inwoners van het eiland schieten te hulp, maar dit lijkt de missie alleen maar meer in gevaar te brengen….

AVIATOR’S WIFE THE

The Aviator_s Wife You TubeThe Aviator’s Wife (La Femme de l’aviateur,De vrouw van een vlieger) is een Franse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Eric Rohmer. Er waren rollen voor o.a.: Philippe Marlaud,Anne-Marie Leury,Mathieu Carrière,Philippe Caroit,Coralie Clément. De jonge student Francois verdient zijn studiegeld met nachtwerk bij de posterijen. Als hij op een morgen een expresbrief naar zijn geliefde Anne wil brengen, ziet hij haar samen met haar ex-geliefde de piloot Christian. Francois blijft ze volgen door Parijs en in een park ontmoet hij de aantrekkelijke Lucie een leerling van het gymnasium. Hij vertelt haar over zijn problemen en Lucie besluit zijn detectivespel mee te spelen. Zij maakt hem zogenaamd het hof, en dat geeft weer nieuwe verwikkelingen…

BACK ROADS

Back Roads You TubeBack Roads is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Martin Ritt. Er waren rollen voor o.a.: Sally Field,Tommy Lee Jones,David Keith,Miriam Colon,Michael V. Gazzo. Amy Post (Sally Field) is een hoertje uit Alabama dat in de Honky Tonk Bar in Mobile de ex-bokser Elmore Pratt (Tommy Lee Jones) tegen het lijf loopt, die net ontslagen is bij de autowasstraat. Elmore maakt gebruik van de diensten van Amy, maar wil haar niet voor de geleverde prestatie te betalen. Dan krijgt hij ook nog eens ruzie, met een agent in burger, die hij dan tot overmaat van ramp ook nog een klap geeft. Samen met Amy is hij dan genoodzaakt om te vluchten. Ze willen beide graag naar Californië, het beloofde land waar alles mogelijk is. Zij wil er manicure worden, hij denkt eraan de bokshandschoen weer eens op te nemen. En waar ze in het begin van de reis elkaar haten, begint hun liefde voor elkaar langzaam op te bloeien.

BEYOND REASONABLE DOUBT

Beyond Reasonable Doubt You TubeBeyond Reasonable Doubt (Ohne jeden Zweifel) is een Nieuw-Zeelandse speelfilm uit 1981 geregisseerd door John Laing, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Arthur Allan Thomas die verdacht was van de meest omstreden misdaad in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Er waren rollen voor o.a.: David Hemmings,John Hargreaves,Martyn Sanderson,Grand Tilly,Diana Rowan. Nieuw-Zeeland 1970: de ontdekking van Rochelle een baby in een lege, met bloed besmeurde boerderij leidt tot een grootscheeps onderzoek. De ouders Harvey and Jeannette Crewe worden pas drie maanden later uit de Waikato rivier opgevist. De verdenking richt zich op Arthur Allen Thomas (John Hargreaves) een boer die in het zelfde gebied als de Crewe’s woonde. Gezien een onzorgvuldig en oneerlijk proces wordt Arthur schuldig bevonden. Later wordt ontdekt dat de ijverige politie-inspecteur Hutton (David Hemmings), angstig voor een gebrek aan bewijs, zelf heeft ingegrepen door bewijs op het plaats delict te plaatsen, om zo tot een veroordeling te kunnen komen….

BEYOND THE REEF

Beyond the Reef You TubeBeyond the Reef (Shark boy,Bora Bora) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Frank C. Clarke. Er waren rollen voor o.a.: Dayton Ka’Ne,Maren Jensen,Kathleen Swan,Keahi Farden. Tikoyo, groeit op het Polynesisch eiland Bora Bora op in de Stille Zuidzee. In de lagune heeft hij een verweesd haaitje als vriend.Hij noemt het haaitje Manidu en hij geloofd dat de haai de ziel van een wijze oude man herbergt, en dat de haai hem helpt om de heilige zwarte parels van de lagune te bewaken. Wanneer Tikoyo het eiland verlaat voor de VS en jaren later terugkeert om naar zwarte parels te duiken, worden die bewaakt door een volwassen tijgerhaai die een zeer gewelddadige reputatie heeft, maar voor Tikoyo en zijn vriendinnetje Diana een uitzondering maakt….

BILL

Bill You TubeBill (Mein Freund Bill) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Anthony Page, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Bill Sackter. Er waren rollen voor o.a.: Mickey Rooney,Dennis Quaid,Largo Woodruff,Harry Goz,Anna Maria Horsford.Bill Sackter (Mickey Rooney) woont in de binnenstad van New York, een keiharde omgeving waar hij weinig liefde en begrip ontvangt. Hij kan lezen noch schrijven en heeft bovendien een spraakgebrek waardoor hij moeite heeft om duidelijk met de mensen te communiceren. Door zijn kinderlijke onschuld en een misverstand, wordt hij voor iemand anders aangezien en komt hij in de gevangenis terecht. Als hij daaruit wordt ontslagen krijgt hij een baantje als bordenwasser in een countryclub. Hier leert Bill de amateurfilmer Barry Morrow en zijn vrouw Bev kennen. Bill sluit vriendschap met het echtpaar, en leert voor de eerste keer in zijn leven wat warmte en liefde is. Maar wanneer het echtpaar een baby krijgt, kunnen Barry en Bev niet zoveel aandacht meer aan Bill besteden. Als Barry dan ook nog van baan verandert en verhuist, dreigt Bill helemaal alleen komen te staan. Op een dag raakt Bill gewond en moet naar het ziekenhuis. Barry keert dan terug naar New York om Bill op te zoeken.

BITTER HARVEST

Bitter Harvest You TubeBitter Harvest (De bedorven oogst) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Robert Young. De film is gebaseerd op de ware gebeurtenissen van het Michigan PBB besmettingsincident in 1973.Regisseur Young en schrijver Richard Friedenberg ontvingen beiden een Emmy-nominatie voor deze film. Er waren rollen voor o.a.: Ron Howard,Art Carney,Tarah Nutter,David Knell,Barry Corbin. De jonge boer Ned De Vries (Ron Howard) wordt geconfronteerd met een gifstof die zijn veestapel doodt. Hij doet vergeefse pogingen het gif te analyseren, zeker wanneer blijkt dat ook zijn kind is aangetast door een merkwaardige ziekte. De autoriteiten tonen maar weinig interesse voor deze zaak, en nemen hem niet serieus, totdat Ned, ten einde raad de media inschakelt…

BLACK CAT

The Black Cat You TubeThe Black Cat (Il Gatto nero) is een Italiaanse horrorfilm uit 1981 geregisseerd door Lucio Fulci, naar een verhaal van Edgar Allan Poe.Er waren rollen voor o.a. Patrick Magee,Mimsy Farmer,David Warbeck,Al Cliver,Dagmar Lassander. In een dorpje in Engeland wordt een serie gruwelijke moorden gepleegd naar het schijnt door een zwarte kat. Terwijl de slachtoffers er onder zijn scherpe klauwen in een oogwenk zijn geweest, lijkt de kat zelf meerdere levens te hebben. Als zijn baasje, Robert Miles hem vangt en ophangt, blijkt het lijk later op mysterieuze wijze te zijn verdwenen. De spookkat duikt weer op als de Amerikaanse fotografe Jill Travers (Mimsy Farmer), die toevallig in het Britse plattelandsdorpje verblijft om interessante ruïnes te kieken. Ze besluit het mysterie van de kat op te lossen. Maar terwijl dit onverschrokken aan de slag gaat, verandert de kat om uiterst macabere reden van mening, maakt zich los van die borstelige griezel Miles en neemt het heft in eigen hand. Gelukkig voor Jill kan het beest verdraaid slecht tegen flitslicht, en tegen Scotland Yard-inspecteurs die geacht werden dood te zijn…

BLOW OUT

Blow Out You TubeBlow Out is een Amerikaanse thriller uit 1981 geregisseerd door Brian de Palma. Er waren rollen voor o.a.: John Travolta,Nancy Allen,John Lithgow,Dennis Franz,Peter Boyden. De geluidstechnicus Jack Terry (John Travolta) maakt ’s avonds laat bandopnamen voor een film hij heeft het geluid nodig van de wind die door de bomen waait. Maar dan wordt hij plots de getuige van een auto-ongeluk, waarbij de presidentskandidaat McRyan, om het leven komt. De medepassagier Sally een call-girl, weet hij te redden. Als hij zijn geluidsbanden beluistert ontdekt hij dat er vlak voordat de auto een klapband (Blow Out) kreeg een schot is gevallen. Jack vermoedt dat het niet om een ongeval maar om moord gaat,en dan begint hij samen met Sally een complexe speurtocht naar de dader(s) en ze raken verzeild in een macaber complot….

BODY AND SOUL 

Body and Soul You TubeBody and Soul is een Amerikaanse boksfilm uit 1981 geregisseerd door George Bowers. De film is een remake van de gelijknamige film uit 1947 van Robert Rossen. Er waren rollen voor o.a.:Leon Isaac Kennedy,Jayne Kennedy,Peter Lawford,Michael V Gazzo,Perry Lang, Muhammad Ali.Tegen de zin van zijn moeder gaat Leon Jonnson(Leon Isaac Kennedy ), een goede boksamateur verder in de bokssport. Met het geld dat hij wil verdienen wil hij zijn zieke zusje helpen. Met boksen alleen lukt het hem niet en dus bedenkt hij een show die hem tot lieveling van het publiek moet maken. Hij begint rozen en kusjes uit te delen.Hij wordt getraind door Muhammad Ali en het ziet er naar uit, Leon het grote geld kan vangen.Maar dan komt hij in aanraking met verkeerde adviseurs en de afgang begint.

BOOT DAS

Das Boot You TubeDas Boot is een Duitse oorlogsfilm uit 1981 geregisseerd door Wolfgang Petersen naar de gelijknamige roman van Lothar-Günther Buchheim. De film koste 32 miljoen D-Mark en was tot dan toe, de duurste productie uit de Duitse filmgeschiedenis. Das Boot kreeg zes Oscar-nominaties en trok meer dan twintig miljoen bioscoopbezoekers. Er waren rollen voor o.a.:  Jürgen Prochnow,Herbert Grönemeyer,Klaus Wennemann,Günter Lamprecht,Bernd Tauber,Martin May,Martin Semmelrogge,Uwe Ochsenknecht. In de herfst van 1941 vertrekt de de 30- jarige Kapitein-luitenant Henrich Lehmann-Willenbrock (Jürgen Prochnow) en zijn 43 bemanningsleden uit de haven La Rochelle in bezet Frankrijk. Onder leiding van ‘de ouwe’, zoals de kapitein genoemd wordt, gaat de onderzeeër op jacht. De eerste contacten met de vijand brengen meteen al grote spanning teweeg bij de bemanning, maar als er dan dagen achtereen niets gebeurt, raken ze geïrriteerd.Die irritatie verdwijnt, als het hoofdkwartier van de Duitse onderzeebootdienst meldt dat er een vijandelijk konvooi in de buurt van de boot is. Dat betekent duiken en aanvallen, maar bij deze actie wordt de U-96 door de tegenstander met dieptebommen bestookt en weet de kapitein op het nippertje aan de ondergang te ontkomen en te ontsnappen. Vlak daarna worden nieuwe vijandelijke jagers gesignaleerd. In plaats van af te wachten, gaat de kapitein in de aanval en hij boekt succes. Maar de jagers weten de boot op te sporen en werpen weer massa’s dieptebommen af, waardoor de kapitein gedwongen wordt te duiken tot een diepte van 240 meter. De druk van het water is daar zo groot, dat de klinknagels uit de scheepshuid springen. Het water stroomt naar binnen en het einde van het oorlogsschip en zijn bemanning lijkt nu echt nabij. Maar de schade kan tijdig worden hersteld, het schip blijkt nog zeewaardig te zijn en de kapitein besluit opnieuw te gaan jagen….

BORN TO BE SOLD

Born to Be Sold You TubeBorn to Be Sold is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Burt Brinckerhoff, enigszins gebaseerd is op het boek The Baby Brokers van Lynn McTaggart. Er waren rollen voor o.a.: Lynda Carter,Harold Gould,Dean Stockwell,Ed Nelson,Lloyd Haynes. Kate Carlin (Lynda Carter) een zorgzame maatschappelijk werker,wordt plotseling in de ondergrondse wereld van babyhandel getrokken. Baby’s worden gekocht van onzekere tieners en worden dan doorverkocht aan onstabiele ouders voor een bedrag van 30.000 dollar.Niemand wil Kate helpen met haar onderzoek naar de zakenman, verantwoordelijk voor de handel. Ze wordt bedreigd, gemanipuleerd en zet haar eigen veiligheid op het spel zet, om zo voorgoed een einde aan deze walgelijke handel te maken……

BUDDY BUDDY

buddy-buddy-you-tubeBuddy Buddy is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Billy Wilder, de film is een remake van Franse zwarte komedie ‘L’emmerdeur’ van Edouard Molinaro uit 1973. Er waren rollen voor o.a: Jack Lemmon,Walter Matthau,Paula Prentiss,Jack Lemmon,Klaus Kinski. Beroepsmoordenaar Trabucco (Walter Matthau) krijgt een opdracht van een misdaadsyndicaat, hij neemt zijn intrek in het Ramona-hotel tegenover het gerechtsgebouw om met één goed gericht schot een belangrijke getuige naar een andere wereld te schieten.Het komt hem dus slecht uit als het personeel van zijn hotel de politie waarschuwt, omdat in een aangrenzende kamer,Victor Clooney  (Jack Lemmon) op het  punt staat wegens liefdesverdriet uit het raam te springen, dit leidt tot de nodige verwikkelingen en de gevolgen zijn niet te overzien ….

BUDDY GOES WEST

Buddy Goes West You TubeBuddy Goes West (Occhio alla Penna,Twee Vuisten in het Wilde Westen) is een Italiaans-Amerikaanse spaghettiwestern uit 1981 geregisseerd door Michele Lupo. Er waren rollen voor o.a.: Bud Spencer,Joe Bugner,Piero Trombetta,Carlo Reali,Sara Franchetti,Amidou. Om uit handen van de politie te blijven zwerft Buddy (Bud Spencer) met zijn Indiaanse vriend Girolamo (Amidou) door het wilde westen. Girolamo blijft als het ware gekleefd aan Buddy, hoewel Buddy hem liever kwijt dan rijk is. Door een toeval verwerft Buddy zich de faam van geneesheer en hij vestigt zich dan ook prompt als dokter in een stadje, dat voortdurend geteisterd wordt door overvallen. De „dokter”, die hieraan een einde wil maken, blijkt beter te kunnen vechten dan te genezen.

BÜRGSCHAFT FÜR EIN JAHR

Bürgschaft für ein Jahr You TubeBürgschaft für ein Jahr (Een jaar op Borgtocht) is een Oost-Duitse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Herrmann Zschoche, gebaseerd op de gelijknamige roman van Tine Schulze-Gerlach. Er waren rollen voor o.a.: Katrin Saß,Monika Lennartz,Jaecki Schwarz,Christian Steyer,Jan Spitzer. Nina Kern is, een levenslustige vrouw van midden twintig is na haar scheiding maatschappelijk en sociaal steeds verder afgegleden. Wegens verwaarlozing is ze het zorgrecht over haar drie kinderen Mireille, Jacqueline en René kwijt geraakt. En het Bureau voor Jeugdzorg heet er voor gezorgd dat de kinderen, voorlopig in een kindertehuis wordt geplaatst. Nina wil haar kinderen niet kwijt raken en komt tot bezinning, en ze gooit haar leven radicaal om……..

CABBAGE SOUP THE

La soupe aux choux You TubeThe Cabbage Soup (La soupe aux choux, De koolsoep ,Soepzootje,Louis und seine ausserirdischen Kohlköpfe) is een Franse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Jean Girault ,gebaseerd op de gelijknamige roman van René Fallet. Er waren rollen voor o.a.: Louis de Funès,Jean Carmet,Jacques Villeret,Christine Dejoux ,Claude Gensac. De gepensioneerde Normandische boeren Claude Ratinier ( Louis de Funès) en Francis Chérasse (Jean Carmet) genieten van hun oude dag door hun tuintje buiten het dorp te bewerken. De oudjes bezatten zich elke avond met rode wijn, en krijgen dan op een avond bezoek van een buitenaards wezen. Claude is zeer gastvrij, en biedt het vreemde schepsel een bord koolsoep aan en dat smaakt de Alien zo goed dat hij de hele ketel maar meeneemt naar zijn planeet Oxo. Als blijk van dank wekken de buitenaardse wezens diens overleden echtgenote tot leven wekken. Claude is echter inmiddels 70 jaar en zijn vrouw komt terug als 20-jarige en daar is hij natuurlijk niet zo blij mee…..

CANNONBAL RUN THE

The Cannonball Run You TubeThe Cannonball Run (Auf den Highway ist die Hölle los) is een, Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Hal Needham, gebaseerd op het script van de bedenker van de race Brock Yates. Er waren rollen voor o.a: Burt Reynolds,Roger Moore,Farrah Fawcett,Dom DeLuise,Dean Martin, Sammy Davis jr. Een oliesjeik heeft een forse som geld in het vooruitzicht gesteld, voor degene die de ‘Cannonball Run wint. De Cannonball Run is een autorace van 4500 kilometer begint vanaf de Amerikaanse Oostkust New York en leidt naar de westkust Los Angeles. Bij de illegale Amerikaanse Grand Prix is maar één regel, namelijk alles mag en niets is verboden. Iedereen springt dus in de auto om de hoofdprijs in de wacht te slepen. De deelnemers hebben allen zo hun eigenaardigheden, en zijn op hun eigen vindingrijkheid aangewezen. Bovendien willen ze ook nog eens uit de handen van de politie blijven, en naarmate de finish nadert worden de listen en trucs van de coureurs steeds gemener. Er worden obstakels opgeworpen en er wordt zelfs een bende Kung Fu-vechters ingeschakeld en dat allemaal om als eerste de finish te bereiken.

CARBON COPY

carbon-copy-you-tubeCarbon Copy (Een donkere kopie,Eine schone Bescherung) is een Amerikaanse film uit 1981 geregisseerd door Michael Schultz. Met rollen voor o.a. George Segal,Susan Saint James, Jack Warden,Denzel Washington. Als de rijke zakenman Walter Whitney (George Segal) wordt geconfronteerd met de gevolgen van een jeugdrelatie met een zwarte vrouw is hij bepaald niet enthousiast. Toch voelt hij een zekere verantwoordelijkheid voor zijn donkere zoon Roger Porter en besluit hem mee naar huis te nemen. De introductie van zijn onverwachte nazaat slaat in zijn conservatieve omgeving in als een bom. Vrouwlief zet hem zonder pardon de deur uit en schoonpapa, tevens zijn werkgever, sluit de poorten naar werk en salaris af. Walter tuimelt aldus van een toppositie naar de onderste sport van de sociale ladder en maakt kennis met het leven aan de donkere kant van de maatschappij….

CAR CRASH

car-crash-you-tubeCar Crash (Ein Turbo Räumt Den Highway Auf,Carrera Salvaje) is een Italiaans /Spaans/Mexicaanse actie film uit 1981 geregisseerd door Antonio Margheriti. Met rollen voor o.a : Joey Travolta (Johns broer),Vittorio Mezzogiorno,Ana Obregón,John Steiner.Ricardo Palacios,Sal Borgese. Paul (Joey Travolta), is een uitstekend coureur  in het stockcar-racen, samen met zijn makker Nick (Vittorio Mezzogiorno), die een bekwaamd automonteur is vormen zij het perfecte team. Als ze een vooropgezette race, winnen die ze niet hadden mogen winnen, krijgen ze ruzie met de illegale gokbaas Eli Wronsky (Ricardo Palacios). Hij wil het geld, van hun gewonnen race zien, en daardoor zijn ze genoodzaakt om in hun Pontiac Firebird Trans Am 1973 naar Mexico te vluchten.

CATTLE ANNIE AND LITTLE BRITCHES

Cattle Annie and Little Britches You TubeCattle Annie and Little Britches (Zwei Mädchen und die DoolinBande) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Lamont Johnson.Er waren rollen voor o.a.:Burt Lancaster,Amanda Plummer,Diane Lane,Scott Glenn. Bill Doolin en Bill Dalton hebben pech met hun mannen, wanneer ze een trein overvallen. In plaats van de gehoopte buit treffen ze slechts varkens en doodskisten aan,naast twee blinde passagiers.In de trein zitten ook de 17-jarige Annie en de 15-jarige Jenny, ze zijn op zoek naar avontuur in het leven. Ze worden in de bende opgenomen als huishoudster en schoonmaakster, ze geven de bende een nieuwe manier van kijken, op de manier van roofovervallen, en ze helpen de de Dalton-bende te ontsnappen voor sheriff Tilghman die ze voorgoed achter de tralies wil op sluiten.

CHAALCHITRA

Chaalchitra You TubeChaalchitra (De Caleidoscoop,Träume in Kalkutta) is een Indiase speelfilm uit 1981 geregisseerd door Mrinal Sen. Er waren rollen voor o.a.: Anjan Dutt,Utpal Dutt,Gita Sen,Arun Mukerjee. Dipu is een jonge Indiër, die met zijn moeder en zijn jongere broer, in de miljoenenstad Calcutta woont. Echt arm is hij niet, maar met zijn huidige baan is Dipu niet tevreden. Door een toeval leert hij de uitgever van een grote krant kennen. Nadat deze een artikel van Dipu heeft gelezen, geeft hij hem de kans om de reportage over het gewone leven te maken voor de krant. Zijn toekomst lijkt verzekerd, maar dan moet hij ook leren om compromissen te sluiten…..

CHARIOTS OF FIRE

Chariots of Fire You TubeChariots of Fire (De Overwinnaars,Zonnewagens,Die Stunde des Siegers) is een Britse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Hugh Hudson. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de twee atleten Harold Abrahams en Eric Liddell die deel uitmaakten van de Engelse ploeg bij de Olympische Spelen van 1924 in Parijs. Chariots of Fire werd in 1982 bekroond met vier Oscars, waaronder die voor de beste film.De titelsong voor de film Chariots of Fire werd gecomponeerd door Vangelis. Er waren rollen voor o.a: Ben Cross,Ian Charleson,Nigel Havers,Nick Farrell,Alice Krige. Twee hardlopers willen beiden deelnemen aan de 100 meter sprint op de Olympische Spelen van 1924.De vrome Schot Eric Liddell (lan Charleson), bedrijft sport omdat hij daardoor de aandacht krijgt om Gods woord verder te kunnen verspreiden en de ander, Harold Adams (Ben Cross), loopt zich te pletter om te laten zien dat hij, als jood, niet minder is dan wie ook is.Beiden moeten elkaars concurrentie overwinnen, maar ook barricaden omver kegelen, die hun omgeving opleggen  Het doel is om te winnen op de Olympische Spelen in Parijs. Spelen, die in die tijd nog echt ‘amateuristisch’ waren.Wanneer het dan zover is, weigert Eric principieel om op zondag wedstrijden te lopen. Zelfs de prins van Wales kan hem niet op andere gedachten brengen, maar tenslotte krijgt Eric toch nog een nieuwe kans. Ook Harold komt voor problemen te staan, maar samen met zijn coach slaat hij zich er dapper door heen! Uiteindelijk zullen de twee atleten tot legenden uitgroeien.

CHARLIE WAS A RICH MAN

no image You TubeCharlie was a Rich Man (Charlie was een rijk man) is een Engelse thriller uit 1981 geregisseerd door John Tordoff. Er waren rollen voor o.a.: Margaret Nolan,Damien Nash,Steven Berkhoff,Terence Budd,John Forgeham.Doreen Carson treft bij terugkeer naar haar woning een zekere Colwyn aan. De man is uit de gevangenis ontsnapt waar hij 12 jaar moet uitzitten voor een gewapende overval. Zijn medeplichtige, Charlie, was Doreens echtgenote die echter stierf aan kanker. De buit ligt niet meer op de plaats waar Charlie en Colwyn hem destijds verstopt hadden. Colwyn wil van Doreen weten waar het geld zich bevindt of wat er mee gebeurd is, maar de vrouw beweert van niets te weten. Om haar geheugen wat op te frissen toont Colwyn Doreen een schooltas. Ze herkent de tas als deze van haar 12-jarige zoon Danny…

CHILD BRIDE OF SHORT CREEK 

Child Bride of Short Creek You TubeChild Bride of Short Creek (Het Kindbruidje van Small Creek) is een Amerikaanse film uit 1981 geschreven door Joyce Eliason en geregisseerd door Robert Michael Lewis. Er waren rollen voor o.a.: Diane Lane, Helen Hunt,Christopher Atkins,Conrad Bain,Kiel Martin,Dee Wallace,Julianne Slocum,Jake Johnston. Het verhaal speelt zich af in een dorpje ten noorden van de Grand Canyon, dat bewoond wordt door een een kleine polygame sekte die volgens strikte regels en bepalingen leven. Isaac King, een van de inwoners, keert uit Korea terug met een hoop nieuwe ideeën. De mooie Jessica wil met hem trouwen, maar zij is voorbestemd de vierde vrouw van zijn vader te worden…

CHILDREN NOBODY WANTED THE

The Children Nobody Wanted You TubeThe Children Nobody Wanted (Niemand wilde ze hebben… ) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Richard Michaels, gebaseerd op de ware gebeurtenissen van Tom Butterfield. Er waren rollen voor o.a.: Frederic Lehne,Michelle Pfeiffer,Matt Clark,Barbara Barrie,Noble Willingham. Tijdens zijn studie werkte de 19-jarige Tom Butterfield (Frederic Lehne) als werkstudent  in een psychiatrisch ziekenhuis in Missouri. Hij komt daar tot de ontdekking komt dat er nogal wat scheef zit, en ziet hoe één van de patiënten door een personeelslid wordt afgerammeld. Hevig verontwaardigd waarschuwt Torn de directeur, die zegt dat hij er werk van zal maken. Vervolgens ontdekt hij tot zijn verbazing dan ook nog tussen de veel oudere patiënten het lichamelijk en geestelijk volkomen gezonde jongetje Joey Turley. Hij rustte niet voordat hij toestemming kreeg om het joch, samen met zijn vriendin Jennifer (Michelle Pfeiffer), voortaan thuis te verzorgen. Van het één kwam het ander en na verloop van tijd was Tom pleegvader van negen jongens. Naar hem werden later de Butterfield-kindertehuizen in Amerika genoemd. Wikipedia

CHOICE OF ARMS

Le choix des armes You TubeChoice of Arms (Le choix des armes,De Keuze van het Wapen,Wahl der Waffen) is een Franse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Alain Corneau. Er waren rollen voor o.a.: Yves Montand,Gérard Depardieu,Catherine Deneuve,Michel Galabru,Gérard Lanvin. De jonge crimineel Mickey (Gérard Depardieu) kan met zijn maat Serge (Pierre Forget) ontsnappen uit de gevangenis. Bij hun eerste schuiladres loopt het grondig fout ze lopen in een valstrik, en Serge raakt gewond bij de schietpartij. Daarop besluiten ze aan te kloppen bij de voormalige huurmoordenaar Noël Durieux (Yves Montand). Deze leidt met zijn vrouw Nicole(Catherine Deneuve) een rustig leventje op zijn landgoed waar hij een paardenfokkerij bezit. In hun spoor volgt commissaris Bonnardot (Michel Galabru) en zijn jonge partner inspecteur Sarlat (Gérard Lanvin). Noël moet in zijn verleden duiken om de situatie op te lossen.

CHOSEN THE

The Chosen You TubeThe Chosen (De Rechtvaardiging, De uitverkorene,Die Erwahlten) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Jeremy Paul Kagan, gebaseerd op de gelijknamige roman van de joodse schrijver Chaim Potok. Er waren rollen voor o.a.: Maximilian Schell,Rod Steiger, Robby Benson,Barry Miller,Hildy Brooks. De twee Joodse jongens Reuven Malter en Danny Saunders groeien op in Brooklyn in 1944, en leren elkaar kennen bij een basketbalwedstrijd. Ze worden daarna gevolgd in een periode tussen de landing van de geallieerden in Normandië in 1944 en de oprichting van de staat Israël in 1948. Als jongelingen zijn ze beiden uitstekende leerlingen en devote Joden. De jongens komen uit een geheel verschillend milieu. Danny komt uit een vroom gezin van chassidische joden, terwijl Reuven meer seculier is opgevoed, en zich meer aan het moderne leven in New York hebben aangepast.Ondanks hun verschillende achtergrond worden de beide jongens goede vrienden, en in het verloop van het verhaal leren ze geleidelijk de levensopvatting van de andere te respecteren, en worden ze wijzer van de waardevolle elementen in elkaars levensstijl. En zo blijkt maar dat vriendschap elke ideologische kloof kan dichten.

CHRISTIANE F.

Christiane F Wir Kinder vom Bahnhof Zoo You TubeChristiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo is een Westduitse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Uli Edel, gebaseerd op het het gelijknamige boek van Kai Hermann en Horst Rieck. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het dertienjarig Berlijns meisje,Christiane Felscherinow. Er waren rollen voor o.a.: Natja Brunkhorst,Thomas Haustein,Reiner Wölk,Jens Kuphal,David Bowie. Het dertienjarige Berlijnse meisje Christiane F. heeft thuis veel moeilijkheden. Ze kan niet opschieten met de vriend van haar vader en ook het contact met haar zusje verliest ze als deze bij haar vader gaat wonen. Via Kessi een schoolvriendinnetje gaat zij naar de beroemde discotheek Sound. Kessi is hier ieder weekeinde, en iedereen kent haar. Christiane voelt zich buitengesloten en gaat, om er bij te horen, verdovende middelen gebruiken. De gevolgen zijn verschrikkelijk, ze raakt verslaafd aan de heroïne en haar leven wordt een nachtmerrie, en ze slijt haar avonden als prostituee op de Bahnhof Zoo.

CIRCLE OF DECEIT

Die Fälschung You TubeCircle of Deceit (Die Fälschung) is een West-Duitse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Volker Schlöndorff , gebaseerd op de roman La Falsification van Nicolas Born. Er waren rollen voor o.a.: Bruno Ganz,Hanna Schygulla,Jerzy Skolimowski,Jean Carmet,Gila von Weitershausen. In de jaren 1975/76 is de West-Duitse Georg Laschen (Bruno Ganz) een hoog betaalde journalist bij de Stern, een groot geïllustreerd tijdschrift. Hij heeft in de buurt van Hamburg een huis gekocht, waar hij met zijn vrouw Greta en hun twee kleine kinderen woont, wanneer hij tenminste niet voor zijn werk de wereld rond moet. Laschen en zijn vrouw maken al een tijdje een moeilijke periode door. Het komt dan ook niet ongelegen, wanneer hij voor een hele tijd naar Beiroet moet, om een reportage te maken over de bloedige gevechten tussen de christenen en de moslims in Libanon. Eenmaal ter plaatse ontdekt hij dat de oorlogsgruwelen, hem nog sterker aan zijn beroep doen twijfelen dan voorheen. In Beiroet wordt hij verliefd op Ariane Nassar (Hanna Schygulla) een jonge Duitse, die al jaren in Libanon woont. Hij voelt zich steeds meer tot haar aangetrokken en speelt zelfs met de gedachte te blijven. Maar de jonge vrouw voelt, dat dat niet alleen om haar is.

CIRCLE OF TWO

Circle of Two You TubeCircle of Two (Obsession)is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Jules Dassin, gebaseerd op het boek Lessons in Love van Marie Terese Baird.Er waren rollen voor o.a.:  Richard Burton,Ryan O’Neal,Tatum O’Neal,Nuala FitzGerald,Robin Gammell,Priscilla Collins. In Toronto ontmoet de vijftienjarige student en aspirantschrijver Sarah Norton de zestigjarige schilder Ashley St. Clair in een cafetaria. Ashley die al tien jaar niet meer geschilderd heeft,gaat akkoord om de gedichten van Sarah te lezen. Ze beginnen elkaar te zien in zijn studio en Sarah wordt verliefd op hem. Haar ouders komen er op een dag achter dat ze met Ashley omgaat, en verbieden haar hem om ooit nog te zien. Ashley die zich schaamt voor het voorval is dan naar New York verhuist om zich te richten op zijn kunst. Op haar zestiende is Sarah nog steeds in rouw om Ashleys vertrek en dreigt zelfmoord te plegen. Uiteindelijk besluit ze naar New York te gaan om Ashley te zien, maar eenmaal aangekomen vertelt Ashley haar dat ze vanwege hun leeftijdsverschil nooit samen kunnen zijn. Met een gebroken hart maar als wijzere jongedame keert Sarah dan terug naar Toronto.

CLASH OF THE TITANS

Clash of the Titans You TubeClash of the Titans (De strijd der Titanen,Botsing der Titanen,Kampf der Titanen) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Desmond Davis. Er waren rollen voor o.a.: Harry Hamlin,Laurence Olivier,Claire Bloom,Maggie Smith,Judi Bowker. Tijdens een van zijn buitenechtelijke slippertjes heeft Zeus, de Griekse oppergod, bij Danaë, dochter van de koning van Argos, een zoon verwekt. Vanzelfsprekend draagt Hera, de echtgenote van Zeus, dit kind geen goed hart toe. Door haar toedoen krijgt de jongeman, Perseus, een groot aantal beproevingen te doorstaan. Perseus is tot over de oren verliefd op de knappe Andromeda. Maar het meisje werd getroffen door een vloek van de godin Thetis sedert haar zoon Calibos, door Zeus gestraft met een afzichtelijk uiterlijk, door Andromeda werd afgewezen, Ieder die haar wil huwen moet een raadsel oplossen, anders wordt hij levend verbrand. Perseus, die op de steun van zijn goddelijke vader kan rekenen, slaagt erin de oplossing te geven. Dat volstaat echter niet, Thetis wil dat Andromeda geofferd wordt aan een gigantisch zeemonster, de Kraken. Om dit monster te overwinnen, moet Perseus het hoofd van Medusa bemachtigen, want de blik van Medusa is in staat elk levend wezen te doen verstenen. Hierbij krijgt hij de hulp van het vliegend paard Pegasus en de uil Bubo. Allerlei andere monsters maken de opdracht van Perseus er niet makkelijker op. Uiteindelijk weet hij het met slangen omwikkelde hoofd van Medusa te bemachtigen.

CLEAN UP

Coup de Torchon You TubeClean Up (Coup de Torchon,Clean Slate,Klopjacht,Met de Ruwe Borstel,Der Suastall) is een Franse film uit 1981 geregisseerd door Bertrand Tavernier, gebaseerd op de roman Pop. 1280 van Jim Thompson. Er waren rollen voor o.a.: Philippe Noiret,Isabelle Huppert,Stéphane Audran,Jean-Pierre Marielle,Eddy Mitchell. Lucien Cordier is politiecommissaris in het kleine plaatsje Bourkassa in Frans- Equatoriaal Afrika, anno 1938. Hij is het gezag, maar heeft een broertje dood aan autoriteit. Hij heeft nog nooit iemand gevangen genomen en wordt door de dorpsbewoners als een zwakkeling gezien. Dan wordt hij ook nog eens bespot en gepest, omdat hij door zijn vrouw Huguette bedrogen wordt. Zij woont in hun huis samen met haar broer Nono. Als hij op een dag twee bordeelbezitters kan oppakken, die hem al lange tijd belachelijk maken, schiet hij ze neer en begint een zuiveringsoperatie en maakt hij de corrupte boel in Bourkassa schoon…

COLLIN 

Collin You TubeCollin was een tv-film uit 1981 voor de ARD geregisseerd door Peter Schulze-Rohr,naar de gelijknamige roman van Stefan Heym. Er waren rollen voor Curd Jürgens, Margot Werner,Hans Christian Blech,Tilli Breidenbach,Werner Stocker, Armin Mueller-Stahl, Thekla Carola Wied, Hannes Messemer, Peter Kuiper en Christian Schneller. In Nederland werd de film in 1983 in twee delen door de NOS uitgezonden. Hans Collin (Curd Jürgens) is een bekende schrijver van antifascistische werken,hij heeft jarenlang niets meer gepubliceerd,en komt vanwege hartklachten in een kliniek voor hoge functionarissen in Oost-Berlijn te liggen, waar hij de minister van staatsveiligheid, Wilhelm Urack (Hans-Christian Blech), ontmoet. Urack die dezelfde klachten als Collins heeft, is een stalinist van de oude stempel. Hij vertegenwoordigt het principe van de macht, en Collin dat van de geest. Tussen deze beide personen ontstaat een strijd om het leven. Beiden zijn ervan overtuigd alleen op kosten van de ander in leven te kunnen blijven. Bol.De

CONDORMAN

Condorman You TubeCondorman is een Amerikaanse avonturenfilm uit 1981 van Walt Disney geregisseerd door Charles Jarrott naar de roman van Robert Sheckley. Er waren rollen voor o.a.: Mancini,Michael Crawford,Oliver Reed,James Hampton,Barbara Carrera. Woody Wilkins wil zijn stripheld Condorman geloofwaardig maken en daarom test hij persoonlijk alle avonturen uit op geloofwaardigheid. Zijn Condorman opereert daarbij vanuit Parijs.In de Franse hoofdstad wordt hij ingeschakeld door een bevriende CIA-agent Harry, om documenten af te leveren in Istanboel en daarbij ontmoet de striptekenaar-superheld de mooie KGB-agente Natalia, bijgenaamd ‘De Beer’, die van hem gecharmeerd blijkt. Wilkins ontwerpt prompt een nieuwe stripfiguur, gemodelleerd naar deze Natalia. Condorman staat dan, voorzien van allerlei technische snufjes, voor een nieuw avontuur, want hij moet zorgen dat ‘De Beer’ naar het vrije westen kan ontsnappen. Samen met de overloopster gaat hij via Joegoslavië en Italië naar Zwitserland, achtervolgd door een elite-eenheid van de KGB, want Natalia’s baas en vroegere vriend Sergei wil ‘De Beer’ niet zomaar laten schieten. Er zijn dus volop hinderlagen en hindernissen en in Zwitserland Natalia in handen van de KGB-topman, die haar overbrengt naar Monte Carlo. Tegen de inventiviteit van Condorman kan de KGB echter niet op, zodat na een ware zeeslag met laser-kanonnen en speedboten de Russen toch aan het kortste eind trekken.

CONTINENTAL DIVIDE

Continental Devine You TubeContinental Divide (Zwei wie Katz und Maus) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Michael Apted. Er waren rollen voor o.a.: John Belushi,Blair Brown,Allen Goorwitz,Carlin Glynn,Tony Ganois. Journalist Ernie Souchak (John Belushi) van de Chicago Sun-Times, houdt zich op de been met alcohol en sigaretten, hij wil een artikel wil schrijven over de maffia. Maar hij doet zijn werk zo goed, dat zijn appartement wordt opgeblazen en hij op straat staat. Om zijn aandacht wat af te leiden, stuurt zijn chef hem naar de Rocky Mountains om de vogeldeskundige Nell Porter (Blair Brown) te interviewen. Nell is aanvankelijk helemaal niet gecharmeerd van deze stadse lastpak, maar al gauw leren ze elkaar waarderen,en lijkt hun wederzijdse afkeer van elkaar, langzaam te transformeren in liefde…

COUNTRY

Country 1981 You TubeCountry (Het Leven op het Land) is een Engels speelfilm uit 1981 geregisseerd door Richard Eyre. Er waren rollen voor o.a.: Leo McKern,Wendy Hiller,James Fox,Penelope Wilton. Op haar landgoed houdt de rijke familie Carlion een reünie om in de opvolging te voorzien van Sir Frederick Carlion, leider van een groot brouwerij-concern. Sir Fredericks oudste zoon is overleden en zijn schoondochter staat er op dat haar zoon de leiding van het bedrijf in handen krijgt. Sir Frederick doet echter zijn eigen zin en stelt zijn jongste zoon Philip tot zijn opvolger aan. Op het eerste gezicht lijkt dit niet echt een gelukkige keuze, want Philip leidt een nogal oppervlakkig leventje als roddeljournalist. Maar tegen alle verwachtingen in ontplooit Philip zich tot een gewiekst en gehard zakenman.

COUPLES AND ROBBERS

Couples and Robbers You TubeCouples and robbers (Duo’s en dieven) is een korte Britse film uit 1981 geregisseerd door Clare Peploe, met Frances Low en Rik Mayall. Couples and robbers vertelt het verhaal van de eerste huwelijksdagen van het jonge paartje Wendy en Morris. De twee staan op het punt in de echt te worden verbonden, maar dat wordt geen vrolijke gebeurtenis. De trouwring voor Wendy raakt zoek en daarna blijken de gasten geen zin in een feest te hebben, want voor ze ’t weten staan Wendy en Morris alleen op de stoep van het stadhuis. Lichtelijk aangeslagen lopen ze door Londen, ondertussen bouwend aan hun eerste echtelijke ruzie. Plotseling ontdekt Morris een auto waarin de sleutels zijn blijven zitten. De verleiding voor een huwelijksreisje per joy-riding is te groot. Ze krijgen echter spijt van hun illegale autorit en bezorgen de wagen ongemerkt weer bij de rechtmatige eigenaars. Ze laten kaartjes voor een balletvoorstelling achter en een briefje waarin ze uitleggen waarom ze de auto hadden „geleend”. De cirkel lijkt daarmee rond, maar dan volgt nog een verrassende ontknoping…

COWARD OF THE COUNTY

Coward of the County You TubeCoward of the County is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Dick Lowry. Er waren rollen voor o.a.: Kenny Rogers,Fredric Lehne,Largo Woodruff,Mariclare Costello,Noble Willingham,Ana Alicia,Joe Dorsey,Marianne Gordon. Wanneer de broer van de predikant Matthew Spence ( Kenny Rogers) uit Georgia overlijd, komt hij zijn belofte na en neemt hij de zorg op voor zijn zoon Tommy Spencer (Fredric Lehne). Omdat Tommy zich niet aanmeldde als vrijwilliger voor het leger, noemden zijn leeftijdgenoten hem ook wel de lafaard van de stad. Eén van de jongens die wel het leger in gaat, laat het meisje Becky (Largo Woodruff ) achter dat als zijn vriendin bekend staat. Becky heeft gevoelens voor Tommy en vindt hem niet laf, en ze raken verliefd op elkaar, en gaan uiteindelijk verloven. Drie dagen voordat Tom en Becky met elkaar zullen trouwen, wordt Becky aangerand door “Jimmy Joe” Gatlin en zij broers. Jimmy koesterde wraak omdat hij Becky als zijn vriendin beschouwde….

CUTTER’S WAY

Cutter_s way You TubeCutter’s Way (Cutter and Bone) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Ivan Passer, gebaseerd op het boek Cutter and Bone van Newton Thornburg. Er waren rollen voor o.a.: Jeff Bridges,John Heard,Lisa Eichhorn,Ann Dusenberry,Stephen Elliot. Alex Cutter is zwaar gehandicapt uit de Vietnamoorlog teruggekeerd. Hij en zijn vrouw Mo zijn aan de drank geraakt. Beiden raakten hun idealen en illusies kwijt. Zij trekken op met Richard Bone (Jeff Bridges) een vriend die zich altijd op cruciale momenten in zijn leven aan beslissingen heeft onttrokken en wat doelloos rondscharrelt.Bone is bij toeval getuige van de moord op een meisje. Hij meent in de oliemagnaat Cord de dader te herkennen. Alex bijt zich in dat gegeven vast. Misschien niet eens zozeer om recht te laten geschieden, maar veeleer uit een behoefte om zich te wreken op die kringen in de samenleving die, zoals Alex opmerkt, altijd hun hachje weten te redden en de minder welgestelde, invloedrijke en meedogenloze mensen het vuile werk laten opknappen. Met andere woorden: Cutter is van plan zich te wreken op een maatschappij die direct schuldig is aan de uitzichtloze situatie van hem en zijn vrouw.

DAY THE LOVING STOPPED THE

The Day the Loving Stopped You TubeThe Day the Loving Stopped (De dag dat de liefde verdween) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Daniel Mann, gebaseerd op de gelijknamige roman van Julie Autumn List. Er waren rollen voor o.a.: Dennis Weaver,Valerie Harper,Dominique Dunne,James Canning,Ally Sheedy. Psychiater Aaron Danner (Dennis Weaver) verliest zich in zijn werk en zijn avontuurtjes. Op het verjaardagsfeestje van zijn vrouw Norma (Valerie Harper) komt het tot de zoveelste, maar nu definitieve uitbarsting. De kinderen krijgen de schok te verwerken dat hun vader het huis verlaat. Judy (Dominique Dunne) en haar zus Debbie (Ally Sheedy) raken dan zeer ernstig in de problemen, en ervaren emotionele verwarring, en moeten dan moeizaam hun weg zoeken binnen de wankele verhouding tussen hun ouders. Wanner Judy later zelf op het punt staat om te gaan trouwen met haar jeugdliefde Danny Reanolds (James Canning), denkt ze terug aan haar eigen jeugd, en ze vraagt zichzelf af of ze wel de juiste beslissing maakt.

DEATH HUNT

Death Hunt You TubeDeath Hunt (Chasse à mort,Ein Mann wird zur Bestie) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Peter Hunt, gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit de jaren dertig, over een man die van moord werd verdacht en maandenlang wist te overleven bij veertig graden onder nul.Er waren rollen voor o.a.: Charles Bronson,Lee Marvin,Andrew Stevens,Angie Dickinson,Carl Weathers. In de jaren dertig wordt in Aklavik, een dorp in het noorden van Canada een bloedig hondengevecht gehouden. Eén van de beesten is ernstig gewond en Hazel, de eigenaar, wil het dier laten afmaken. Maar Albert Johnson, een zonderlinge jager,koopt de verliezende husky voor tweehonderd dollar.Hazel kan zijn verlies echter toch niet verkroppen en wil zijn hond terughalen maar ziet daarbij een van zijn maten sneuvelen.De nu dubbel gekwetste hondenbaas stapt, naar sergeant Edgar Millen (Lee Marvin) en eist dat deze Johnson arresteert wegens de moord op zijn vriend. Edgar Millen sergeant van de Bereden Politie begint dan aan de grootste mensenjacht uit de Canadese geschiedenis, en maakt er zijn levenstaak van om Albert achter slot en grendel te krijgen.

DEVLIN AND MAX DEVLIN THE

The Devil and Max Devlin You TubeThe Devil and Max Devlin (Een duivels plan) is een Amerikaanse Walt Disney speelfilm uit 1981 geregisseerd door Stevan Hilliard Stern. Er waren rollen voor o.a.: Elliott Gould,Bill Cosby,Susan Anspach,Adam Rich,Julie Budd. De criminele huizenverhuurder Max Devlin (Elliott Gould) heeft het steeds aan de stok met zijn huurders. Op de vlucht voor hun woede uitbarstingen wordt hij aangereden door een bus en komt in het hiernamaals oog in oog te staan met zes duivels. De rechterhand van de duivel, Barney Satin (Bill Cosby) belooft hem vrijstelling van eeuwige vervloeking als Max hem de zielen brengt van drie onschuldige mensen. Terug op aarde gedraagt Devlin zich op zon ‘afschuwelijk rechtschapen’ manier, dat de heibewoners besluiten om hem niet terug te roepen, omdat hij met zijn veranderde karakter een slecht voorbeeld voor de rest zou zijn.

DIRTY TRICKS

Dirty Tricks You TubeDirty Tricks is een Amerikaanse televisiefilm uit 1981 geregisseerd door Alvin Rakoff. Er waren rollen voor o.a.: Elliott Gould,Kate Jackson,Rich Little,Arthur Hill,Nick Campbell. Bill Darcy (Nicholas Campbell) een Harvard Student ontdekt in de boekwinkel waar hij werkt, een merkwaardig document, die ondertekend lijkt te zijn door George Washington. Hij wil dan het document onder de aandacht van professor Chandler (Elliott Gould) brengen. Hij steelt het bewuste papier, maar nog voordat zijn professor het onder ogen heeft gehad, komt de student aan zijn eind en het document raakt spoorloos. Niet alleen de FBI en de CIA tonen zich zeer geïnteresseerd, maar ook de onderwereld en de verslaggeefster Polly Bishop (Kate Jackson) gaan achter het document aan. Uiteindelijk wordt het document achterhaald op een bijzonder vreemde plaats…

DIVA

Diva You TubeDiva is een Franse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Jean-Jacques Beineix. Er waren rollen voor o.a.: Frédéric Andréi,Wilhelmenia Fernandez,Richard Bohringer,Thuy An Luu,Jacques Fabbri. Cynthia Hawkens (Wilhelmenia Fernandez), is een Amerikaanse operazangeres. Ze is zeer bekend ondanks het feit dat er nog nooit een plaat van haar is uitgebracht. Ze weigert pertinent om haar stem te laten vastleggen tot groot verdriet van haar fans en haar impresario. Daar komt verandering in als de postbode Jules (Frédéric Andréi) die een idool van haar is, tijdens een concert een geheime bandopname van de aria uit Alfredo Catalani’s “La Wally” maakt. Op weg naar huis ontvangt hij van een prostituee ook nog een tape met belastend materiaal over een corrupte commissaris. Jules raakt door beide tape’s verzeild in een moordzaak,en een netwerk van intriges……

DRAGONSLAYER

Dragonslayer You TubeDragonslayer (De draak neemt wraak,Der Drachentöter,Le dragon du lac de feu) is een Amerikaanse Walt Disney Fantasy film uit 1981 geregisseerd door Matthew Robbins. Er waren rollen voor o.a.: Peter MacNicol,Caitlin Clarke,Ralph Richardson,John HallamPeter Eyre. De jonge Galen wordt door de tovenaar Ulrich ingewijd in de geheimen van de magie. Op een nacht wordt de hulp van de tovenaar ingeroepen om het rijk Urland van koning Casiodorus te bevrijden. Hun land wordt geteisterd door een draak, waaraan de koning elk jaar een aantal maagden moet offeren. Maar dan wordt Ulrich vermoord door Tyrian, een gezant van de koning, en is het de taak van Galen samen met Valerian, de dochter van een smid, om de vuurspuwende draak te verslaan.

ENDLESS LOVE

Endless Love You TubeEndless Love (Eeuwige Liefde,Endlose Liebe) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Franco Zeffirelli, gebaseerd op de gelijknamige de roman van Scott Spencer.De titelsong van de film werd een hit voor Diana Ross en Lionel Richie.Er waren rollen voor o.a.: Brooke Shields,Martin Hewitt,Shirley Knight,Don Murray,Richard Kiley,Tom Cruise. De 15-jarige Jade Butterfield is het object van de liefde van de even jonge David Axebrod. Voor Vader Hugh is het een een doorn in zijn oog, en hij probeert zijn dochter uit de armen van haar aanbidder te houden. Maar de liefde is sterker, uiteraard: David en Jade zoeken des nachts toch elkaars gezelschap. Tot het bedrog uitkomt en vader beide geliefden een maand lang verbiedt elkaar te zien. Uit protest dat hij zijn vriendin Jade niet meer mag zien, sticht David brand in het huis van haar familie. Het is de bedoeling dat hij ze op het nippertje redt, maar de brand loopt nogal uit de hand en dit heeft rampzalige gevolgen……

ENGEL VAN IJZER

Engel aus Eisen You TubeEngel aus Eisen (Engel van Ijzer,Angels of Iron) is een Westduitse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Thomas Brasch. De film speelt zich af in Berlijn net na de Tweede Wereldoorlog toen de stad nog niet in tweeën gedeeld was. Door de Russische blokkade en de fameuze lucht brug is niet alleen Berlijn zelf maar ook het hele politieapparaat in verwarring gebracht. In die verwarrende periode speelde de 17-jarige Werner Gladow (Ulrich Wesselmann) het klaar om een waar misdaadimperium op te bouwen. Mede door vriendschap met de voormalige beul Gustav Völpel(Hilmar Thate) die hem helpt aan tips uit de politiedossiers, kan Gladow zijn Al Capone-spelletjes lang volhouden. Wanneer de blokkade echter voorbij is wil Gladow zijn praktijken voortzetten.En dat zal zijn ondergang worden.

ENTER THE NINJA

Enter the Ninja You TubeEnter the Ninja is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Menahem Golan. Er waren rollen voor o.a.: Franco Nero,Susan George,Sho Kosugi,Alex Courtney,Will Hare.De Amerikaan Cole (Franco Nero) is een westerling die bij Meester Komori (Dale Ishimoto), toe treedt in de geheimen en rituelen van de orde van de Ninja’s.Al zijn medestudenten betuigen hem hun respect behalve Hasagawa (Shô Kosugi). Hij komt uit een geslacht van Japanse strijders en vindt het belachelijk dat een Amerikaan zich in één adem ninja mag noemen. Cole zijn redelijk rustige leventje wordt verstoord door een verzoek van zijn oude legervriend Frank Landers (Alex Courtney), die in de buurt van Manilla samen met zijn vrouw Mary Arm een kokosplantage heeft. Frank,wordt geterroriseerd door Charles Venarius (Christopher George) een steenrijke onderwereldfiguur,die het op zijn grond voorzien heeft. Die grond blijkt namelijk olie te bevatten. Op het landgoed komt Cole in aanraking met Hasagawa zijn oude rivaal en er volgt een gevecht op leven en dood.

ESCAPE FROM NEW YORK

escape-from-new-york-you-tubeEscape from New York is een Amerikaanse futuristische thriller uit 1981 geregisseerd door John Carpenter. Met rollen voor o.a : Kurt Russell, Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Donald Pleasence. Het verhaal speelt zich af in het toekomstige New York in 1997.Omdat de misdaad aan het eind van de jaren tachtig enorm is toegenomen, besluit de Amerikaanse regering het centrum van New York te laten voor wat het is en ze bouwen een enorme staatsgevangenis. Er zitten in de wijk Manhattan zo’n drie miljoen mensen achter slot en grendel, en ze zijn gescheiden van de rest van het land door een hoge muur. Wie er eenmaal inzit komt er nooit meer uit. Maar dan stort het vliegtuig neer met de Amerikaanse president (Donald Pleasance), hij was op weg was naar een topconferentie met Rusland en China, waar de wereldvrede op het spel staat.Het vliegtuig stort neer binnen de omheining, en de president wordt gegijzeld door Snake Plissken (Kurt Russell) een briljante boef ,hij krijgt de kans zijn leven te redden door binnen een etmaal de president uit deze hel weg te halen, zodat de topconferentie door kan gaan.

ESCAPE TO VICTORY

escape-to-victory-you-tubeEscape to Victory is een Amerikaans-Engelse speelfilm uit 1981 geregisseerd door John Huston. Het plot van de film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van F.C Start en de Dodenwedstrijd Er waren rollen voor o.a.: voor o.a Sylvester Stallone,Michael Caine,Max von Sydow, Pelé,Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Paul van Himst, Deyna,Co Prins,Hallvar Thoresen,John Wark,Sören Linstedt. In een Duits krijgsgevangenkamp komt kapitein Von Steiner – vroeger een Duitse stervoetballer – de Engelsman Colby tegen, die eveneens een briljante voetbalcarrière achter de rug heeft. Hij heeft het idee om uit de beste voetballers een elftal samen te stellen en dat tegen een Wehrmacht-team te laten uitkomen. Het plan kan uiteindelijk alleen maar doorgezet worden, omdat de Duitse propagandamachine wel brood ziet in een dergelijke match. Terwille van het afgekalfde moreel in 1943 zal in het stadion van Colombes in bezet Parijs voor 25.000 toeschouwers een grote match worden gespeeld, die vanzelfsprekend in het voordeel van de Duitsers moet eindigen. Colby buit dat voornemen alvast uit om de spelers aan goed materiaal en extra rantsoenen te helpen en zelfs krijgt hij het voor elkaar, dat voetbaltalenten uit kampen in Oost-Europa voor deze wedstrijd naar de Franse hoofdstad worden overgebracht. Tijdens de rust moet het tot een massale ontsnapping komen, maar dat loopt allemaal anders af dan was verwacht…

EVIL DEAD THE

The Evil Dead You TubeThe Evil Dead is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Sam Raimi. Er waren rollen voor o.a.: Bruce Campbell,Ellen Sandweiss,Betsy Baker,Richard DeManincor,Theresa Tilly. Cheryl, Ash, Linda, Shelly en Scotty zijn universiteitsstudenten uit Michigan, en brengen een weekend door in een vervallen, afgelegen huis in de bergen van Tennessee. In de kelder ontdekken ze bezittingen van een vorige bewoner: het, in mensenhuid gebonden en met bloed geschreven „Boek der Doden”, waarin Soemerische begrafenisrituelen en bezweringen staan beschreven en een bandje, waarop enkele van deze teksten worden uitgesproken. Als ze dit afdraaien is hun lot bezegeld. Ze roepen duivelse krachten op, die ieder begrip te boven gaan en één voor één raken ze bezeten door gruwelijke machten die slechts vernietigd kunnen worden, door het lichaam, waarin ze huizen, in stukken te hakken….

EXCALIBUR

Excalibur You TubeExcalibur is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door John Boorman, naar de roman Le Morte D’Arthur van Thomas Malory. Er waren rollen voor o.a.: Nigel Terry,Nicol Williamson,Helen Mirren,Nicholas Clay,Cherie Lunghi We schrijven de zevende eeuw na Christus. Het een angstige overgangstijd tussen heidendom en en Christendom, en wanorde en geweld beheerst Engeland. Onder de hoede van magiër Merlijn groeit het jongetje Arthur op, dat het onoverwinnelijke en met toverkracht begiftigde zwaard Excalibur uit de rots weet te trekken en dus de man is die recht en orde zal brengen. Maar als later zijn vrouw Guenivere een relatie begint met ridder Lancelot en Arthur onder invloed komt te staan van zijn duivelse halfzuster dreigt het kwaad opnieuw de overhand te nemen….

EYEWITNESS

eyewitness-you-tubeEyewitness (De ooggetuige) is een Amerikaanse thriller uit 1981 geregisseerd door Peter Yates. Er waren rollen voor o.a.: William Hurt,Christopher Plummer, Sigourney Weaver, James Woods, Irene Worth, Kenneth McMillan,Morgan Freeman. Mr. Long, een Vietnamese diamantimporteur, wordt vermoord. De conciërge van het huis, Daryll Deaver (William Hurt), een Vietnam-veteraan, doet alsof hij meer weet, om met de gesofisticeerde Tony Sokolow (Sigourney Weaver), een tv-journaliste in contact te komen. Daryll koestert een grenzeloze bewondering voor deze knappe jonge Joodse vrouw. Zij probeert de moord echter zelf op te lossen. Om haar aandacht te krijgen zegt Daryll dat hij ooggetuige is geweest van de moord, maar hij raakt verstrikt in zijn eigen leugens. Hierdoor wordt hij zelf de verdachte…

FINAL CONFLICT THE 

Omen III The Final Conflict You TubeOmen III: The Final Conflict is een Amerikaanse horrorfilm uit 1981 geregisseerd door Graham Baker. Er waren rollen voor o.a.: Lisa Harrow,Don Gorden,Rossano Brazzi,Sam Neill,Barnaby Holm.De antichrist Damien Thorne (Sam Neill) is thans 32 jaar en ondanks zijn beladen verleden weet hij het te schoppen tot ambassadeur van de VS in Engeland. Hij is zelfs één van de favoriete kandidaten voor het presidentschap. Zijn doel is om Satan te wreken en de geboorte van een tweede Christus in Groot-Brittanië te vermijden.  Om meer onheil van Damien te voorkomen, trekken vader DeCarlo en zes monniken, elk gewapend met een van de zeven rituele dolken, naar Engeland om Damien te doden. Damien heeft inmiddels de lugubere opdracht gegeven om alle mannelijke baby’s in Engeland te laten doden. Als de monniken er niet in slagen om Damien te vermoorden, wordt een bevriende journaliste ingeschakeld en het belooft een bikkelharde strijd te worden tussen goed en kwaad…

FIREBIRD 2015 A.D.

Firebird 2015 A.D. You TubeFirebird 2015 A.D. is een Canadese speelfilm uit 1981 geregisseerd door David Robertson. Er waren rollen voor o.a.: Darren McGavin,Doug McClure,George Touliatos,Barbara Williams,Bill Berry,Robert Charles Wisden,Mary Beth Rubens,Alex Diakun. Het jaar is 2015 en er heerst een enorm te kort aan benzine. Over de hele wereld geldt een rijverbod. Er is zelfs een internationale politiekorps in het leven geroepen dat op de naleving van dit verbod moet toezien. Twee vrijbuiters, de rebelse Red (Darren McGavin) en Indie (George Touliatos) trekken zich niets van het verbod aan, en rijden met hun auto’s door de woestijn. Dit tot grote ergernis van het plaatselijke korps, dat de mannen niet te pakken kan krijgen. Teneinde raad besluiten ze Jill de dochter van Indie te kidnappen. Red zijn zoon Cam en Indie besluiten dan tot harde actie over te gaan…….

FIRECRACKER

Firecracker You TubeFirecracker (Naked fist,Harte Fèuste ) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Cirio H. Santiago. Er waren rollen voor o.a.: Jillian Kessner,Darby Hinton,Ken Metcalfe,Chanda Romero,Tony Ferrer,Vic Diaz, Raymond King,Pete Cooper,Jillian Kesner. Susanne Carter (Jillian Kessner) is karatekampioen van Amerika en heeft al lang niets meer gehoord van haar zuster Bonnie, een journaliste die voor een reportage in de Filipijnen is. Aangekomen in de Filipijnen gaat ze op zoek naar haar zus. Ze komt op het spoor van een nog niet ontwikkeld fotorolletje, en daar staan veelvuldig foto’s op van de Arena een club voor liefhebbers van de Oosterse vechtsport. Susanne besluit aan de slag als karate-instructrice bij deze club om zo haar verdwenen zusje terug te vinden. Als ze degene vind die meer van de verdwijning van haar zus af weet, moet ze een gevecht op leven en dood met hem voeren.

FLÄCHENBRAND

Flächenbrand Tou TubeFlächenbrand (Wie het vuur aanwakkert) is een Westduitse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Alexander von Eschwege,gebaseerd op de gelijknamige roman van Max von der Grün. Er waren rollen voor o.a.: Horst Frank,Renate Küster,Manfred Krug. De werkloze Lothar Steingruber, slaagt ondanks zijn talloze sollicitatiepogingen er niet in om als metselaar aan de slag te komen. Hoewel zijn gezin van het salaris dat zijn vrouw als bibliothecaresse verdient kan rondkomen, vindt hij de toestand vernederend. Daarom accepteert hij een aanbod van de transportonderneming Balke om voor hem te gaan rijden. Op een dag ontdekken hij en zijn vriend Franck wat er in de kist zit : wapens.Als hij dit ontdekt stopt hij er onmiddellijk mee. In zijn volgende baan ziet hij dezelfde wapens weer opduiken ,en als zijn dochter dan ook nog ontvoerd wordt schakelt hij de politie in…….

FOUR FRIENDS

Four Friends You TubeFour Friends (Vier vrienden) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Arthur Penn. Er waren rollen voor o.a.:  Craig Wasson,Jodi Thelen,Jim Metzler,Miklos Simon,Michael Huddleston. Het is in 1960 al weer zes jaar geleden dat de nu 18-jarige Danilo Prozer met zijn moeder uit Joegoslavië naar Chicago ging, waar zijn vader een staalarbeider is. Danilo zit nu in het laatste jaar van zijn middelbare studies en heeft drie vrienden: Torn, David en Georgia.De drie jongens zijn allen verliefd op de mooie Georgia.Georgia wil een seksuele relatie met Danilo, maar hij is daar nog niet klaar voor. Wanneer hij erachter komt dat Torn en Georgia iets met elkaar hebben, vertrekt hij naar een andere school waar hij dikke maatjes wordt met Louie. Torn wordt verliefd op Adrienne, de zus van Louie, en vraagt haar ten huwelijk..

FORCE FIVE

Force Five You TubeForce Five een Amerikaanse karatefilm uit 1981 geregisseerd door Robert Clouse. Er waren rollen voor o.a.: Joe Lewis,Bong Soo-Han,Sonny Barnes,Richard Norton,Pam Huntington.Op een eiland zit de “messias” dominee  Rhee (Bong Soo-Han) met zijn aanhang. De in witte jurken geklede volgelingen zijn kinderen uit rijke families. Uiteraard moeten zij hun aardse bezittingen aan hun messias afstaan. Als ze het aardse slijk achter zich gelaten hebben, mogen ze het heilige der heiligen betreden: “het paleis van de verheven rust”. Door deze techniek heeft Rhee aanzienlijke geldbedragen bijeen gesprokkeld, en met dat geld heeft hij een bloeiende wapen- en drugshandel opgezet. In opdracht van een senator, wiens dochter zich ook al aan de kerk van Rhee verkocht heeft, moet een karate-expert Jerry Martin (Joe Lewis) met een groepje van vier man (Force Five) een einde aan de praktijken van Rhee maken voor het te laat is……

FRATELLI TRE

Tre Fratelli You TubeTre Fratelli (Drie broers, Les trois frères, Drei Brüder) is een Italiaans-Franse speelfilm speelfilm uit 1981 geregisseerd door Francesco Rosi. Er waren rollen voor o.a.: Philippe Noiret,Michele Placido,Vittorio Mezzogiorno,Charles Vanel,Marta Zoffoli. Nadat hun moeder is overleden, keren de drie broers Raffaele (Philippe Noiret), Nicola (Michele Placido) en Rocco (Vittorio Mezzogiorno) voor het eerst sinds jaren terug naar hun ouderlijk huis in zuidelijk Italië. Alle drie hebben in het leven een bepaalde positie weten te verwerven: Rafele de oudste is rechter geworden, Rocco is een pedagoog in een verbeteringsgesticht in Napels, en Nicola is arbeider in een fabriek .Samengekomen op de plek waar zij hun jeugd doorbrachten, hebben zij alle drie een droom over het leven wat ze nu leiden….

FRENCH LIEUTENANT’S WOMAN THE

The French Lieutenant_s Woman You TubeThe French Lieutenant’s Woman (Die Geliebte des französischen Leutnants) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Karel Reisz, gebaseerd op de gelijknamige roman van John Fowles. Er waren rollen voor o.a.: Meryl Streep,Jeremy Irons,Hilton McRae,Emily Morgan,Charlotte Mitchell,Lynsey Baxter. 1887 in het Victoriaans Engeland. In het kleine kuststadje Lyme ontmoeten twee mensen elkaar voor het eerst. Het zijn Sarah Woodruff, die uit de fatsoenlijke burgerij werd verbannen en Charles Smithson, rentenier en verzamelaar van zeefossielen, verloofd met Ernestine Freeman. Sarah Woodruff beweert door een Franse luitenant te zijn verleid en verlaten. Charles is getroffen door de blik van de vrouw en wordt hopeloos verliefd op haar. Charles en Sarah ontmoeten elkaar vaker. Wanneer Sarah als gezelschapsdame van de zeer strikte mevrouw Poulteney door haar werkgeefster wordt weggestuurd, omdat zij niet zonder haar eenzame wandelingen langs het strand kan, neemt Charles haar onder zijn hoede en zorgt voor een kamer in een hotel te Exeter. Hij wordt haar minnaar en ontdekt dat Sarah niet werd onteerd door een Franse luitenant zoals zij beweerde. Door wroeging gekweld gaat Charles naar Lymne om er zijn verloving met Ernestine te verbreken. Dan blijkt Sarah spoorloos verdwenen. Drie jaar later vindt hij haar terug als schilderes die zich bevrijd heeft van haar verleden en van de strakke maatschappelijke banden

FUNHOUSE THE

The Funhouse You TubeThe Funhouse (’n Afgrijselijk Gebeuren,Carnival of Terror) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Tobe Hooper. Er waren rollen voor o.a.: Cooper Huckabee,Miles Chapin,Largo Woodruff,Sylvia Miles,William Finley. Broer en zus, Joey en Amy, gaan samen met hun vrienden naar de kermis. De ouders van Amy, willen eigenlijk niet dat zij gaat omdat de kermis in verband wordt gebracht met een aantal recente, geheimzinnige sterfgevallen. De kinderen gaan toch en hebben het geweldig naar hun zin. Het spannendste is het spookhuis (the funhouse). Ze vinden het zo spannend dat ze op het idee komen om zich in het spookhuis te laten insluiten en er de nacht door te brengen.Het aardige idee loopt echter helemaal uit de hand als uitgerekend die nacht de waarzegster wordt vermoord. Haar moordenaar is de zwakzinnige zoon van de baas van het spookhuis en die kan natuurlijk geen getuigen gebruiken. Vader en zoon openen dan de jacht op het viertal, en hun bezoekje aan de kermis verandert in een regelrechte nachtmerrie……..

GALLIPOLLI

Gallipolli You TubeGallipolli is een Australische speelfilm uit 1981 geregisseerd door Peter Weir, gebaseerd op de waargebeurde Slag om Gallipoli. Er waren rollen voor o.a.: Mark Lee,Mel Gibson,Bill Kerr,Robert Grubb,David Argue. Eerste Lord van de Admiraliteit Winston Churchill had het in de Eerste Wereldoorlog zo mooi bedacht: om de impasse aan het westelijk front te doorbreken, zou er aan de zuidflank een landing in de Dardanellen moeten worden uitgevoerd. Turkije was op dat moment een bondgenoot van Duitsland en met de inneming van Constantinopel zou het Ottomaanse Rijk wel instorten. Op deze manier kon via de Balkan worden opgetrokken. In 1915 werd het schiereiland bij de stad Gallipoli door Britse en Franse oorlogsschepen eerst beschoten, waarna er landingen werden uitgevoerd en er een bloedige veldslag ontstond. Australië en Nieuw-Zeeland voelden zich toentertijd nog sterk met Engeland verbonden en namen eveneens aan de oorlog deel. Troepen van deze twee landen werden ook ingezet bij de strijd om het Turkse schiereiland. De hoofdmacht kwam echter op een verkeerd strand terecht en werd daar vastgezet, met gevolg dat er 30.000 geallieerde militairen zouden sneuvelen. De professionele hardlopers Archy Hamilton (Mark Lee) en Frank Dunne (Mel Gibson) waren ook lid van het Anzac (Australia and New Zealand Army Corps) dat deelnam aan het kanonnenvoer van Gallipoli. En al snel wordt voor hun duidelijk dat overleven een moeilijke zaak zal worden……

GARDE À VUE

Garde à Vue You TubeGarde à Vue (Voorarrest,Hersenspoeling,Das Verhör,The Grilling) is een Franse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Claude Miller, gebaseerd op de roman Brainwash van John William Wainwright. Er waren rollen voor o.a.: Lino Ventura,Michel Serrault,Romy Schneider,Guy Marchand,Elsa Lunghini. In een Frans provinciestadje zijn twee kleine meisjes verkracht en vermoord. De alom gerespecteerde advocaat Martinaud (Michel Serrault) heeft het tweede lijkje gevonden. Martinaud wordt ondervraagd door inspecteur Gallien (Lino Ventura),en die twijfelt aan zijn verklaring en onderwerpt hem op oudejaarsavond aan een kruisverhoor. Gallien is overtuigd van de schuld van de notaris, maar heeft geen harde bewijzen…..

GERMAN SISTERS THE

Die Bleierne Zeit You TubeThe German Sisters (Die Bleierne Zeit,Marianne and Juliane) is een West-Duitse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Margarethe von Trotta, gebaseerd op het leven van het RAF-lid Gudrun Ensslin en haar zuster Christiane. De film won de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië in 1981. Er waren rollen voor o.a.: Jutta Lampe,Barbara Sukowa,Rüdiger Vogler,Doris Schade,Vérénice Rudolph. Twee jonge Duitse vrouwen, de zussen Juliane en Marianne, storten zich in de jaren zestig vol overgave in het verzet tegen de gevestigde orde. Juliane zet zich iets gematigder dan haar zus via een tijdschrift in voor een geleidelijke verandering. Marianne heeft zich aangesloten bij de terroristische organisatie RAF en gebruikt voor de verwezenlijking van haar idealen radicaler methoden. Juliane distantieert zich steeds meer van de methoden van haar zus, maar als zij hoort van een zelfmoord van Marianne, begint zij fanatiek in haar eentje de omstandigheden van haar dood te onderzoeken…

GHOST STORY

Ghost Story You TubeGhost Story (Rache aus dem Reich der Toten) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door John Irvin,gebaseerd op een roman van Peter Straub. Er waren rollen voor o.a.: Fred Astaire,John Houseman, Melvyn Douglas,Douglas Fairbanks jr,Craig Wasson. In een Amerikaans provinciestadje komen vier oude heren,die elkaar sinds hun vroegste jeugd kennen elk jaar samen om griezelverhalen te vertellen.Wanneer David, de zoon van een van hen uit het raam valt, gelooft diens broer dat Davids verloofde daar de hand in heeft gehad. Maar zijn vader wil van niets weten. Dan krijgt ook de oude heer een dodelijk ongeluk. De overgebleven zoon Don vindt thuis een jeugdfoto van zijn vader met een jonge vrouw, die bedrieglijk veel op de verloofde van zijn broer lijkt,hij is dan van overtuigd dat ze iets met de zaak te maken heeft…

GIRL FROM LORRAINE

La provinciale You TubeThe Girl from Lorraine (La provinciale,Die Verweigerung) is een Frans-Zwitserse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Claude Goretta. Er waren rollen voor o.a.: Nathalie Baye,Angela Winkler,Bruno Ganz,Patrick Chesnais,Dominique Paturel. De bouwkundig tekenares Christine Delumet (Nathalie Baye) verlaat vanwege de hoge werkeloosheid het provinciestadje in Lotharingen. Ze vertrekt naar Parijs, maar het afscheid van die vertrouwde omgeving met talrijke menselijke bindingen valt haar nogal zwaar. In Parijs denkt zij meer geluk te vinden, maar direct na haar aankomst in Parijs ervaart ze hoe anoniem men daar leeft. Dan leert ze Claire kennen, die haar geld verdient in de omgang met gefortuneerde heren, en ze komt er achter dat werk alleen te „koop” is via het bed van de mannen met de banen. Hoewel zij aanvankelijk de boot weet af te houden ziet zij uiteindelijk dat een functie als gelegenheidsprostituee de enige mogelijkheid om te overleven. Na allerlei teleurstellingen en ongelukkige ervaringen besluit ze uiteindelijk toch naar Lotharingen terug te keren.

GOLDEN POND ON

On Golden Pond You TubeOn Golden Pond (Het stille meer) is een Amerikaanse drievoudige Oscar-winnende film uit 1981. De film werd geregisseerd door Mark Rydell. De „Golden Pond” is het meer waar Norman (Henry Fonda) en Ethel Thayer (Katharine Hepburn) al veertig jaar hun vakanties doorbrengen. Herinneringen aan de jaren van toen zijn bijna tastbaar; aan de muren van hun bungalow hangen ritsen kinderfoto’s, de boekenkasten zijn in de loop der jaren volgestouwd met vakantielectuur, en een scheve schommel in een knoestige eik laat er geen twijfel over bestaan dat hier ooit kinderen hebben gespeeld, gelachen en gezongen. Het bezoek aan Golden Pond is deze keer speciaal: Norman wordt tachtig en zijn verjaardag zal in het vakantiehuis worden gevierd in aanwezigheid van dochter Chelsea Thayer(Jane Fonda), haar nieuwe echtgenoot Bill (Dabney Coleman) en diens zoon Billy (Doug McKeon), een eigenwijs joch uit de grote stad. Norman die niet als een gemakkelijk heerschap bekend staat, grijpt op zijn feestje iedere kans aan om met zijn cynisme en stijfkoppigheid iedereen pijn te doen. Vooral zijn dochter, die hij in wezen kwalijk neemt dat ze niet de zoon was die hij gewild had, moet het ontgelden. Totdat hij verzet ontmoet in zijn „kleinzoon.” Tussen die twee groeit een band die, wanneer hij een paar weken alleen bij de oudjes logeert, zeer innig zal worden.

GRADUATION DAY

Graduation Day You TubeGraduation Day is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Herb Freed. Er waren rollen voor o.a.: Christopher George,Patch Mackenzie,E. Danny Murphy,Michael Pataki,E.J. Peaker.Graduation Day is de grootse Amerikaanse feestdag, waarop het einddiploma aan de high schools wordt uitgereikt. Een school kampt echter met moeilijkheden.Laura een hardloopster, sterft plotseling aan een hartaanval, nadat ze de 100 meter race in 30 seconden voltooid. Haar vrienden zijn in rouw, maar kort na de begrafenis, begint een persoon in een joggingpak, met een schermmasker één voor één de leden van de befaamde atletiekploeg te vermoorden. Onder de verdachten bevinden zich Michaels de atletiekcoach van Laura, Anne de zus van Laura die in de stad is voor de begrafenis, en de griezelige schooldirecteur Mr. Guglione, ook Laura’s vriendje Kevin vertoont raar gedrag…..

GREEN ICE

Green Ice You TubeGreen Ice is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Ernest Day. Er waren rollen voor o.a.: Ryan O’Neal,Anne Archer,Omar Sharif,Domingo Ambriz,John Larroquette. Joseph Wiley (Ryan O’Neal), een werkloze elektronica-expert, heeft een grote schuld en vlucht naar Mexico. Onderweg geeft hij een lift aan Holbrook (Anne Archer).De fortuinlijke Meno Argenti (Omar Sharif), eigenaar van een vestiging waar smaragden worden gewonnen hoopt ooit met Holbrook te trouwen. Holbrook hoort dat haar zuster gedood is terwijl ze een rebelleider te hulp schoot, en zij besluit haar plaats in te nemen. Wiley zint om een plan de smaragdedenvestiging van Argenti te beroven, daarbij gebruik makend van hete luchtballonnen en natuurlijk zijn deskundigheid.

GREGORY’S GIRL

Gregory_s Girl You TubeGregory’s Girl is een Schotse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Bill Forsyth. Er waren rollen voor o.a.: John Gordon Sinclair,Dee Hepburn,Chic Murray,Clare Grogan,Alex Norton. Voetbalfan Gregory is een dagdromer die woont in een voorstad van Glasgow. Hij is in stilte verliefd op Dorothy, die met hem in het schoolelftal vervangt. Gregory probeert Dorothy voor zich te winnen maar durft geen afspraakje met haar te maken. Als hij hoort dat Dorothy naar Italië wil gaat Gregory zelfs zo ver dat hij Italiaanse lessen neemt en zich verdiept in de Italiaanse cultuur. Maar hij durft nog geen afspraakje met haar te maken, en het blijft het liefde op afstand. Totdat Dorothy volkomen onverwachts een uitnodiging van Gregory accepteert,na een voetbalwedstrijd. Het is het begin van een hele serie afspraakjes,en Gregory blijkt amper opgewassen tegen de zelfverzekerde Dorothy.

GUNS AND THE FURY THE

The Guns and the Fury You TubeThe Guns and the Fury (Blutiges Öl) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Tony Zarindast. Er waren rollen voor o.a.: Peter Graves,Albert Salmi,Cameron Mitchell,Michael Ansara,Shaun Curry,Barry Stokes,Derrin Nesbitt. Een Britse olie magnaat maakt in 1900 een afspraak met de koning van Perzië, waarmee hij de rechten heeft om olie te boren in de Perzische Golf. De Russische tsaar die de olie ook wil, besluit een Kozakken brigade te vormen onder leiding van de Russische kolonel Liahkov. In 1908 huurt het Perzische Oliebedrijf de Amerikanen Mark Janser (Peter Graves) en Jack Piper (Cameron Mitchell) in om de de exploratie naar olie te beginnen. Maar sjeik Khazal Khan van de lokale Baluchi stam rebelleert en claimt dat de olie de grond vervuilt, van zijn volk wat er al honderden jaar op woont. De Britten sturen dan hun troepen, naar het gebied, om hun deel van de olie te beschermen. Dan krijgt een fractie van de Perzische regering sympathie voor de Russische tsaar. Dit leidt tot een  internationaal conflict ,waarin de Britten de Arabieren aanvallen en de Amerikanen worden gedwongen een kamikaze aanval tegen de Kozakken te beginnen.

HALLOWEEN II

Halloween II You TubeHalloween II is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Rick Rosenthal. Er waren rollen voor o.a.: Jamie Lee Curtis,Donald Pleasence,Charles Cyphers,Jeffrey Kramer,Lance Guest. Op de avond van Allerheiligen (Halloween) ontsnapt de psychopathische moordenaar Michael Myers uit het ziekenhuis voor geestelijk gevaarlijk gestoorden,waar hij een straf uitzit voor de moord op zijn oudere zuster Judith. Hij keert terug naar de plaats waar hij vijftien jaar geleden zijn oudere zus in koelen bloede heeft vermoord. Drie tieners vinden door zijn handen de dood. Michael’s arts, Sam Loomis (Donald Pleasence), volgt zijn bloedige spoor en weet het volgende slachtoffer Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) nog maar net uit de handen van de psychopaat te redden.

HAND THE

The Hand You TubeThe Hand is een Amerikaanse thriller uit 1981 geregisseerd door Oliver Stone, gebaseerd op de roman The Lizard’s Tail van Mark Brandell. Er waren rollen voor o.a.: Michael Caine,Andrea Marcovicci,Annie McEnroe,Bruce McGill,Viveca Lindfors, Rosemary Murphy. De succesvolle striptekenaar Jon” Lansdale is de bedenker van de stripheld “Mandro”, hij  woont bij zijn vrouw Anne en hun dochter Lizzie op het platteland. Tijdens het autorijden hebben de twee ruzie met elkaar, en door de afleiding  verliest Jon zijn rechterhand bij het ongeluk wat volgt. De hand wordt niet terug gevonden en Jon krijgt een prothese. Maar al snel komt de hand terug en achtervolgt Jon, en vermoord het degenen die hem kwetsen, en in de weg staan. Is hij de moordenaar of is de dader toch werkelijk zijn hand?

HARRY’S WAR

Harry_s War You TubeHarry’s War (Harry’s Oorlog) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Kieth Merrill. Er waren rollen voor o.a.: Edward Herrmann,Geraldine Page,Karen Grassle,David Ogden Stiers,Salome Jens. Harry Johnson (Edward Herrmann) is een doorsnee burger. Hij leidt een braaf leventje als postbode. Wanneer zijn tante Beverly (Geraldine Page) overlijd aan een hartaanval, krijgt hij ten onrechte een aanslag voor achterstallige belastingen van 190.000 dollar.  Hij kan absoluut niet geloven dat de belastingdienst die hij zo vertrouwde, zo oneerlijk is en barst van de corruptie en oneerlijkheid. Voor Harry is er maar één oplossing: Oorlog!

HAUS IM PARK DAS

Das Haus im Park You TubeDas Haus im Park (Het huis in het park) is een West-Duitse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Aribert Weis. Er waren rollen voor o.a.: Ulrich Pleitgen,Regine Heuser,Christine Pascal,Wilffried Labmeier,Otto Mächtlinger. De jonge bankrover Andi (Wilfried Labmeier) vindt in een door hem gestolen Mercedes een lijk. Hij vermoedt wie de moord op zijn geweten heeft maar gaat niet naar de politie. Hij gebruikt zijn vermoedens om er financieel beter van te worden. Het spoor leidt naar een huis in het park, waar Alexander Severin de eigenaar van de auto woont, een rijke zakenman die een ex-werknemer van hem doodde. De man doet het voorkomen alsof hij en zijn vrouw door de ex-werknemer overvallen werd en dat hij uit noodweer gehandeld heeft. Aanvankelijk lijkt het erop dat hij op Andi zijn eisen ingaat, en hij laat hem zelfs in zijn villa wonen. Ondertussen zoekt de man toch naarstig naar een andere oplossing……..

HELLINGER’S LAW

Hellinger's Law You TubeHellinger’s Law (Hellingers Gesetz) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Leo Penn. Er waren rollen voor o.a.: Telly Savalas, Melinda Dillon, Rod Taylor, James Sutorius, Morgan Stevens, Janet DuBois, Roy Poole, Tom McFadden, Kyle Richards, Lisa Blake Richards, Sean Penn. De accountant Lon Braden (James Sutorius) wordt ervan verdacht een tv-reporter te hebben vermoord, omdat die Lon zijn banden met de onderwereld zou willen blootleggen.Wanneer Cara Braden (Lisa Blake Richards) de vrouw van Lon de flamboyante advocaat Nick Hellinger (Telly Savalas) om zijn belangen te verdedigen, weigert hij eerst. Maar na onthutsende informatie van het ministerie van Justitie besluit hij de verdediging op zich te nemen.

HISTORY OF THE WORLD: PART I

History of the World Part I You TubeHistory of the World: Part I is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Mel Brooks. Er waren rollen voor o.a.: Mel Brooks,Dom DeLuise,Madeline Kahn,Harvey Korman,Cloris Leachman. In sneltreinvaart, word een kijkje gegund en de de draak gestoken met grote gedeelten van de wereldgeschiedenis.De film behandelt de geschiedenis van de holbewoners in de oertijd, de tijd van Mozes, het Romeinse Rijk, de Spaanse inquisitie en Lodewijk de Zestiende. Iedere denkbare bevolkingsgroep en elk ras wordt op de korrel genomen met grove, en politiek incorrecte grappen. De preview van part II waarin Star Wars gepersifleerd wordt met ‘Jews in Space’ werd nooit gemaakt…….

HONKY TONK FREEWAY

Honky Tonk Freeway You TubeHonky Tonk Freeway (Autobaan in rep en roer,Heibel op de Hoofdweg,Da steht der Freeway Kopf) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door John Schlesinger. Er waren rollen voor o.a.: David Rasche,Paul Jabara,Howard Hesseman,Teri Garr,Jenn Thompson. Ticlaw een toeristenstadje in Florida komt in grote problemen door de aanleg van een autoweg. Er komt geen afrit naar het stadje, waardoor de toeristen voorbijrazen. De burgemeester Kirby T. Calo (William Devane) is een ondernemend man, en komt samen met de bevolking hiertegen in opstand. Hij probeert met stunts verandering in de zielige bedoening te krijgen. Zo laat hij alle huizen roze schilderen en huurt hij een waterskiënde olifant. Met de toeristen, die daar op afkomen, komen er ook allerlei individuen, die voor het nodige spektakel zorgen……

HOT BUBBLEGUM

Hot Bubblegum You TubeHot Bubblegum (Lemon Popsicle III, Hot Bubblegum, Eis am Stiel 3 – Liebeleien) is een Israëlisch/Duitse komedie uit 1981 geregisseerd door Boaz Davidson. Er waren rollen voor o.a.: Yiftach Katzur,Jonathan Sagall,Zachi Noy, Sybille Rauch,Menasche Warschewski. In de vroege jaren zestig bereiden drie middelbare scholieren Benz (Yftach Katzur),Bobby (Jonathan Sagall) en Hughie (Zachi Noy) zich voor op het eindexamen.Wanneer Benny’s nichtje Fritzi uit Duitsland op vakantie komt, proberen zijn twee vrienden haar te versieren. Niemand kan de ogen van haar af houden zelfs de vader van Benz niet. Benz zit ook met een probleem omdat zijn vaste vriendin Doris (Ariella Rabinovich) haar maagdelijkheid nog niet wil verliezen, hij besluit op zoek te gaan naar ander gewillige vrouwen.

HOUSE BY THE CEMETRY THE

The House By The Cemetry You TubeThe House By The Cemetry (Quella Villa Accanto al Cimitero,Het Huis bij het Kerkhof, Zombie Hell House) is een Italiaanse horrorfilm uit 1981 geregisseerd door Lucio Fulci. Er waren rollen voor o.a.: Paolo Malco,Dagmar Lassander,Giovanni di Nava,Anna Pieroni,Silvia Colatina,Catriona MacColl. De jonge professor en historicus Norman Boyle (Paolo Malco) betrekt met zijn vrouw Lucy (Catriona MacColl) en hun zoontje Bob (Giovanni Frezzi) een villa op een kerkhof in New England. De professor gaat er niet voor niets wonen. Eén van zijn leermeesters heeft er ook gewoond en om duistere redenen zelfmoord gepleegd. Terwijl zijn vrouw spoorloos is verdwenen. Norman wil daar wel eens meer van weten. Wat het gezin niet weet is dat er in de kelder al iemand woont. Het is dr. Freudstein die al meer dan 100 jaar daar woont maar om zo lang te kunnen blijven leven heeft hij steeds nieuwe lichaamsdelen nodig. Bob die paranormaal begaafd is weet dat dr. Freudstein bestaat maar niemand gelooft hem….

HOUSE POSSESED THIS

This House Possessed You TubeThis House Possessed (Het Bezeten Huis,Das Haus der tausend Augen) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door William Wiard. Er waren rollen voor o.a.: Parker Stevenson,Lisa Eilbacher,Joan Bennett,Slim Pickens,Shelley Smith. Na een concert heeft de succesvolle jonge popzanger Gary Straihorn (Parker Stevenson) een zenuwinzinking, en komt in het ziekenhuis terecht waar hij verpleegd wordt door Sheila (Lisa Eilbacher). Zij stemt erin toe als particuliere verpleegster met hem mee te gaan als hij een afgelegen villa in de bergen bij Californië koopt. Het lijkt idyllisch, maar al gauw ontdekken zij dat er vreemde dingen gebeuren in dit huis.

HOWLING THE

The Howling You TubeThe Howling is een Amerikaanse horrorfilm uit 1981 geregisseerd door Joe Dante, gebaseerd op de gelijknamige roman van Gary Brandner. Er waren rollen voor o.a.: Patrick Macnee,Dennis Dugan,Christopher Stone,Belinda Balaski.Kevin McCarthy,Dee Wallace-Stone.De tv-presentatrice Karen White (Dee Wallace-Stone) is overstuur geraakt van de aanslag op haar leven door een geheimzinnige man, die daarbij door de politie is doodgeschoten. Zij wordt door een psychiater naar een herstellingsoord in een bosrijke omgeving gestuurd om weer geheel op verhaal te komen. Op dat „kuuroord” is het alles behalve pluis, want gedragsspecialist dr. Waggner (Patrick Macnee) blijkt een hele kolonie van  weerwolven te houden. Ze zijn verzot op mensenvlees ,en ze kunnen alleen worden vernietigd door een zilveren kogel…

HIGH RISK

high-risk-you-tubeHigh Risk (Wie niet waagt, niet wint) is een Amerikaanse Tv film uit 1981 geregisseerd door Stewart Rafill. Er waren rollen voor o.a: James Brolin,Chick Vennera,Bruce Davison,Cleavon Little, Anthony Quinn,James Coburn,Ernest Borgnine,Stewart Rafill.Vier mannen Stone (James Brolin), Tony (Chick Vennera), Dan (Bruce Davison) and Rockney (Cleavon Little) die de dagelijkse sleur doorbreken door,hebben hun vrouwen wijsgemaakt dat ze een paar dagen gaan vissen,maar ze gaan parachute in de jungle,om daar een overval uit te voeren op het bolwerk van een Zuidamerikaanse cocaïne-koning Serrano (James Coburn). Tot hun eigen verwondering verloopt de operatie min of meer vlekkeloos. Maar dan komt er een kink in de kabel. Door het tropische regenwoud worden ze, met vijf, miljoen dollar op zak, niet alleen opgejaagd door het privélegertje van de drughandelaar maar ook door een bende revolutionairen.

INCREDIBLE SHRINKING WOMAN THE

The Incredible Shrinking Woman You TubeThe Incredible Shrinking Woman (Die unglaubliche Geschichte der Mrs. K.) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Joel Schumacher.Er waren rollen voor o.a: Lily Tomlin,Charles Grodin,Ned Beatty,Henry Gibson,Elizabeth Wilson. Pat Kramer is gelukkig getrouwd en moeder van twee kinderen. Haar man werkt bij een bedrijf waar men nieuwe consumptie-artikelen uittest. Pat mag ze naar hartenlust alles uitproberen. En op een dag reageert haar lichaam allergisch. Ze krimpt tot duimgrootte. In het begin geniet ze nog van alle aandacht van de media, maar door die aandacht krijgt ze ook belangstelling van een sekte die de wereld willen over nemen. Deze sekte verzint een plan om, Pat te ontvoeren. Ze zijn van plan experimenten op haar uit te voeren, met de bedoeling dat ze iedereen op de wereld uiteindelijk  kunnen laten krimpen.

INSEMINOID

Inseminoid You TubeInseminoid (Horror Planet,Monster uit het Heelal) is een Engelse science fictionfilm uit 1981 geregisseerd door Norman J. Warren. Er waren rollen voor o.a: Robin Clarke,Jennifer Ashley,Stephanie Beacham,Judy Geeson,Steven Grives. Op een verre planeet verrichten zes mannelijke en zes vrouwelijke astronauten geologische werkzaamheden uit in een ondergronds netwerk van grotten. Ze vinden een aantal vreemde kristal formaties en een aantal inscripties op de muren van de grotten die lijken te wijzen op een geavanceerde beschaving die lang uitgestorven lijkt. Maar dat zijn ze niet, ze gaan in de aanval en de één na de ander kan het niet levend navertellen. En Sandy ook één van de wetenschappers wordt weggevoerd naar een speciale kamer waar ze verkracht wordt door een afzichtelijk monster. Ze wordt wakker op de basis, met een vreemd soort brandmerk, en ze heeft geen herinneringen aan de aanval, maar ze ontdekt dat ze al ongeveer twee maanden zwanger is. Vanaf dat moment is Sandy haar honger naar bloed niet te stillen, en haar buik wordt steeds groter en groter………

JOE DANCER I: THE BIG BLACK PILL

joe-dancer-i-the-big-black-pill-you-tubeJoe Dancer I: The big black Pill (Joe Dancer: Ein harter Broeken) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Reza Badiyi. Er waren rollen voor o.a. Robert Blake, JoBeth Williams, Neva Paterson, James Gammon,Veronica Cartwright,Kevin Major Howard De miljonairsdochter Tiffany Farinpour (JoBeth Williams) roept de hulp in van privédetective Joe Dancer om haar jongere broer David (Kevin Major Howard), die spoorloos verdwenen is terug te vinden. Het spoor leidt naar de schuilplaats van de jongen maar voordat Joe hem kan spreken, wordt hij neergeschoten. Joe, nu een verdachte van deze moord, start op geheel eigen wijze een onderzoek, wat niet zonder gevaar is, achter het motief van de moord blijken diepe familiegeheimen te schuilen ….

JOE DANCER II: THE MONKEY MISSION 

joe-dancer-ii-the-monkey-mission-you-tubeJoe Dancer II: The monkey mission (Joe Dancer: Ein Auftrag für den Affen) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Reza Badiyi.  Er waren rollen voor o.a. Robert Blake, Keenan Wynn, Mitch Ryan, Clive Revill, John Fiedler, Pepe Serna, Sondra Blake, Logan Ramsey, Alan Napier. Privédetective Joe Dancer wordt ingehuurd door een een Engelse gentleman om een kostbare vaas uit de Verenigde Staten naar Europa te brengen. Op het continent dient dat kostbare kleinood te worden omgeruild voor een imitatie. Maar zo eenvoudig ligt het allemaal niet. De vaas blijkt niet, zoals werd aangenomen, in privébezit, maar staat ergens te pronken in een museum. Bovendien loopt een ex-collega van Dancer hem hinderlijk voor de voeten. Met hulp van de aap Gregor een springstofdeskundige en een zakkenroller weet Joe Dancer licht in de zaak te brengen….

JOE DANCER III : THE BIG TRADE

joe-dancer-iii-the-big-trade-you-ybeJoe Dancer III: The Big Trade (Joe Dancer: Tote Zeugen nutzen nichts) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Reza Badiyi.  Er waren rollen voor o.a. Robert Blake, Robin Dearden, Ken McMillan, William Prince, Sondra Blake. De 17-jarige Steve, die getuige was van een moord, wordt overreden door Privé-detective Joe Dancer. Maar Joe is ervan overtuigd dat het niet zijn schuld is, en dat de jongen voor zijn auto werd geduwd. Zijn vermoedens leiden hem naar een filmstudio, waar twee filmproducenten een ongelofelijke ruzie met elkaar hebben.Het blijkt dat de jongen getuige was van een moord en daarom uitgeschakeld moest worden. Als ook andere getuigen op mysterieuze wijze om het leven komen, is het voor Dancer duidelijk wie de moordenaar is, maar hij kan niets bewijzen, zal de dader er mee wegkomen…..

KINDERACHTIGE VRAGEN

Dziecinne pytania You TubeKinderachtige Vragen (Dziecinne pytania,Childish Questions) is een Poolse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Janusz Zaorski. Er waren rollen voor o.a.: Adam Ferency,Gustaw Holoubek,Mirosław Konarowski,Agnieszka Mandat,Cezary Morawski. Begin jaren 70 winnen een jonge groep Poolse architecten een prijsvraag voor de bouw van een woningcomplex,waarin een optimale medezeggenschap van de toekomstige bewoners is geregeld. Onder leiding van professor Kozlowski (Gustaw Holoubek) gaan zij enthousiast aan het werk. Ze worden echter met een verschrikkelijke bureaucratie geconfronteerd, en met groeiende verbittering zien ze uiteindelijk dat hun creativiteit door tal van beperkingen de kop wordt ingedrukt. Daardoor blijft van het oorspronkelijke ontwerp niet veel meer over.

KING OF JERKS THE

Le roi des cons You TubeThe King of Jerks (Le roi des cons) is een Franse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Claude Confortès. Er waren rollen voor o.a.: Francis Perrin,Marie-Christine Descouard,Bernadette Lafont,Evelyne Buyle,Isabelle Mejias.Georges Le Roi (Francis Perrin) is misschien een verliezer, die een baan maar enkele dagen kan volhouden, maar als het over aantrekkingskracht bij vrouwen gaat, is hij een ware casanova. Geen vrouw lijkt de zachtmoedige Georges te kunnen weerstaan. Hoewel hij een actief liefdesleven met twee vrouwen er op na houdt,wordt hij op een dag hals over kop verliefd op Sophie Labranche(Marie-Christine Descouard) de directrice van een opiniepeilingsbureau. Sophie is zo onder de indruk van Georges zijn talent, dat ze hem een baan geeft als enquêteur. Om zijn verliefdheid te uiten, besluit Georges een liefdesverklaring op cassette te sturen naar Sophie die echter per ongeluk door heel het kantoor wordt gehoord. Iedereen die de tape beluisterd is gefascineerd door zijn woorden, en dat geeft Sophie een idee om Georges unieke talenten te benutten ..

LA CHÈVRE

La chèvre You TubeLa chèvre (Knock on Wood, Twee Pechvogels in de Rimboe,The Goat,Ein Tolpatsch kommt selten allein) is een Frans/Mexicaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Francis Veber. Er waren rollen voor o.a.: Pierre Richard,Gérard Depardieu,Michel Robin,Pedro Armendáriz jr,Corynne Charbyt,Jorge Luke. Marie Bens (Corynne Charbit), die steeds in zeven sloten tegelijk loopt, is de dochter Alexandre (Michel Robin) een Parijse bankier. In Mexico wordt ze tijdens een vakantie gekidnapt door de gangster Arbal (Jorge Luke) , en ze is spoorloos verdwenen. Alexandre huurt daarop de privé-detective Campana (Gérard Depardieu) om haar op te sporen. Die slaagt echter niet in deze opdracht en daarom bedenkt de bankier een origineel, bizar plan: Campana moet terug naar Mexico, maar nu in gezelschap van de warhoofd van een accountant Francois Perrin (Pierre Richard). Want wie anders kan beter op het spoor komen van de blunderende Marie dan deze stuntelaar, die zelf ook altijd pech heeft? Campana wordt dus opgescheept met Perrin, en krijgt de ene na de andere tegenslag te verwerken, maar met veel vallen en opstaan komen ze toch steeds dichterbij de vervulling van hun opdracht….

LADY CHATTERLEY’S LOVER

Lady Chatterley's Lover You TubeLady Chatterley’s Lover is een Frans/Engelse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Just Jaeckin,gebaseerd op de gelijknamige roman van D. H. Lawrence. Er waren rollen voor o.a.: Sylvia Kristel,Nicholas Clay,Shane Briant,Ann Mitchell,Elizabeth Spriggs. Constance Chatterly (Sylvia Kristel) is, de jonge vrouw van de aristocraat Clifford in het Engeland van 1910. Als Clifford verlamd raakt in de eerste wereld oorlog, is hij niet in staat aan de fysieke eisen van zijn vrouw te voldoen. Hij moedigt haar dan ook aan om een man te zoeken om in haar seksuele behoeftes te voorzien. Ze komt terecht bij de jonge jachtopziener Oliver Mellors (Nicholas Clay), en ontdekt voor de eerste keer gepassioneerde liefde en intimiteit…..

LAST CHASE THE

The Last Chase You TubeThe Last Chase is een Amerikaanse actie/avonturenfilm uit 1981 geregisseerd door Martyn Burke. Er waren rollen voor o.a.: Lee Majors, Burgess Meredith, Chris Makepeace, Alexandra Stewart. Het Amerika rond het jaar 2000 is een dictatuur geworden, op Californië na. Er zijn ook geen auto’s meer om de simpele reden dat de olie is op. Een ex-coureur Franklyn Hart probeert aan dat systeem te ontsnappen.Hij knapt zijn oude Porsche op, weet illegaal aan benzine te komen en gaat er vandoor, samen met de jonge techneut Ring beginnen ze aan hun reis naar de vrijheid. De aan de drank geraakte ex-straaljagerpiloot Kapitein J.G. Williams krijgt de opdracht om de achtervolging in te zetten met zijn F-86 Sabre,moet hij Franklyn stoppen voordat hij het vrije Californië bereikt.

LE PONT DU NORD

Le Pont du Nord You TubeLe Pont du Nord (An der Nordbrücke) is een Franse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Jacques Rivette. Er waren rollen voor o.a.: Bulle Ogier,Pascale Ogier,Pierre Clémenti,Jean-François Stévenin,Benjamin Baltimore. Marie (Bulle Ogier) heeft een jaar in de gevangenis gezeten wegens haar aandeel in een bankroof. Op de dag van haar vrijlating zwerft ze door de stad en ontmoet ze toevallig Baptiste (Pascale Ogier). De twee vrouwen sluiten vriendschap en gaan op zoek naar Julien, het vroegere vriendje van Marie. Ze komen erachter dat Julien door gokschulden verstrikt geraakt is in een geheimzinnig complot. Baptiste ziet de kans een tas afhandig te maken van Julien. Hierin blijkt zich een geheimzinnige kaart van de stad te bevinden. En met behulp van de kaart proberen de de vrouwen samen en onafhankelijk van elkaar een missie uit te voeren, terwijl ze zich overal en door iedereen bespied wanen.

L ‘HOMME FRAGILE

L’homme fragile You TubeL’homme fragile (Der zerbrechliche Mann) is een Franse film uit 1981 geregisseerd door Claire Clouzot, met Richard Berry, Françoise Lebrun, Didier Sauvegrain, Catherine Cauwet, Jacques Serres, Albert Dray, Isabelle Sadoyan, en Sandrine Klijaji. De 30-jarige Henry Natange (Richard Berry) heeft een mislukt huwelijk achter de rug. Zijn relaties die hij daarna met vrouwen heeft gehad zijn altijd kort en vluchtig geweest. In het weekend wijdt hij zich aan zijn zevenjarig dochtertje, via zijn werk bij een Parijse krant ontomoet hij , Cécile Delvert (Francoise Lebrun) die ook gescheiden is en ongeveer in dezelfde omstandigheden zit. Maar zij heeft iets van het leven gemaakt…

LILI MARLEEN

Lili Marleen You TubeLili Marleen is een West-Duitse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Rainer Werner Fassbinder. Er waren rollen voor o.a.: Hanna Schygulla,Giancarlo Giannini,Mel Ferrer,Udo Kier,Christine Kaufmann. De film is gedeeltelijk gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Lale Anderson die tijdens de tweede wereldoorlog met het soldatenliedje ‘Lili Marleen’ furore maakte.De Duitse zangeres Willie is de vriendin van de Joodse componist Robert Mendelsson, die in Zürich Zwitserland woont. Willie maakt carrière in het Derde Rijk. Als Willie en Robert samen voor een missie naar Duitsland gaan, worden ze op de terugreis de toegang tot Zwitserland ontzegd en moet terugkeren. Roberts vader David Mendelsson de hoofd van een Joodse geheime organisatie, die joden uit nazi-Duitsland probeert te halen, heeft daar voor gezorgd. Hij kan niet begrijpen dat zijn zoon als jood warme gevoelens kan koesteren voor een Duitse, en zij kan zijn hele organisatie in gevaar kan brengen…..

LIVINGSTONE

Livingstone You TubeLivingstone (Der blaue Panther,De blauwe panter) is een Franse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Jean Chapot. Er waren rollen voor o.a.: Georges Moustaki,Sylvie Granotier,Paul Le Person,André Rouyer,Pierre Rousseau,Amélie Demay. De oudere en wat vreemde en mysterieuze Monsieur Livingstone keert na een verblijf van jaren in Afrika terug naar Frankrijk, hij gaat daar wonen aan het rand van de dorp. De kinderen zijn dol op hem, en zoeken hem graag op om naar zijn verhalen te luisteren, maar de bewoners staan erg wantrouwend tegenover hem. Als dan blijkt dat er koeien vergiftigd zijn wordt Livingstone verdacht de kwade genius te zijn. Alleen de kinderen delen de vooroordelen van de ouderen niet en helpen zijn onschuld te bewijzen.

LOLA

Lola You TubeLola is een West-Duitse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Rainer Werner Fassbinder. Er waren rollen voor o.a.: Barbara Sukowa,Mario Adorf,Armin Mueller-Stahl,Matthias Fuchs,Karin Baal. De ster van de plaatselijke nachtclub, Lola, en privéhoer van de machtige aannemer, Schuckert komt tussen twee mannen te staan: Von Bohm het nieuwe hoofd van de afdeling bouwzaken en de aannemer. De plaatselijke elite, die door de aannemer wordt aangevoerd, wil alle lucratieve projecten naar zich toe halen, ook na de aanstelling van het nieuwe hoofd. Lola daarentegen knoopt met de ambtenaar Von Bohm een relatie aan. Hij raakt verliefd op haar, maar als hij er achter komt hoe de verhouding tussen Lola en de Schuckert is, besluit hij de aannemer „kapot” te maken. Dat zal hem niet gemakkelijk lukken, omdat de aannemer zijn sterkste wapen in de strijd gooit…..

LONG WAY HOME A

A Long Way Home You TubeA Long Way Home (Ver van huis) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Robert Markowitz. Er waren rollen voor o.a.: Timothy Hutton,Brenda Vaccaro,George Dzundza,Paul Regina,Rosanna Arquette. Donald (Timothy Hutton), David en Carolyn Branch worden al op jonge leeftijd door hun ouders in de steek gelaten.Door de politie komen ze in een hulpcentrum.Het lukt de kinderbescherming niet alle drie kinderen gezamenlijk in één pleeggezin onder te brengen, en ze worden alle drie ergens anders ondergebracht.Vooral voor Donald, de oudste is dit een ramp. Wanneer hij bijna 18 is gaat hij alleen wonen en begint een speurtocht naar zijn broertje en zusje. Daarbij krijgt hij hulp van de sociaal werkster Lilian (Brenda Vaccaro). De zoektocht wordt een obsessie voor Donald en het doet zijn vriendin Rose (Rosanna Arquette) verdriet dat hij ogenschijnlijk meer om zijn familie geeft dan om haar.

LOOK AND SMILES

Looks and Smiles You TubeLooks and Smiles (Blikken en Glimlachjes,Erwartungen und Enttëuschungen) is een Engelse zwart/wit televisiefilm geregisseerd door Kenneth Loach.Er waren rollen voor o.a.:  Tony Pitts,Carolyn Nicholson,Phil Askham,Graham Greene. Onder de duizenden jeugdwerklozen van de Engelse industriestad Sheffield bevindt zich ook Mick Walsh. Hij wil eigenlijk monteur worden,en heeft nog de hoop ooit aan het werk te komen, en schrijft talloze sollicitatie-brieven,maar hij wordt overal afgewezen. Hij schaamt zich voor zijn vriendin Karen Lodge omdat hij geen geld voor de bioscoop heeft, en wordt geconfronteerd met een arbeidsbureau dat niets voor hem kan doen. Als zijn vriend Alan uiteindelijk het leger in gaat, bedenkt Mick ook een plan om dan maar op een wat minder manier aan zijn geld te komen….

LOOPING

Looping 1981 You TubeLooping is een Duitse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Walter Bockmayer en Rolf Bührmann. Er waren rollen voor o.a.: Shelley Winters,Sydne Rome,Ingrid Caven,Hans-Christian Blech. De wereld van het variété heeft het zwaar te verduren.Het publiek is niet zo enthousiast meer. Daar komt bij dat Carmen (Shelley Winters) en Johnny (Hans-Christian Blech) kermisartiesten van de oude stijl zijn. Johnny gelooft ook niet meer in zijn huwelijk met Carmen en nog minder in zijn droom om eens een looping te maken. Carmen wil er alles aan doen hem zijn geluk terug te geven.Wanneer Johnny kennis maakt met de jonge en aantrekkelijke Tanja (Sydne Rome), begint hij weer de zin van het leven te zien en hun versleten kermis-nummer word een nieuw leven ingeblazen, en er komt weer geld in het laatje.

MADLY IN LOVE

Madly in Love You TubeMadly in Love (Gib dem Affen Zucker,Innamorato Pazzo) is een Italiaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Franco Castellano.Er waren rollen voor o.a.: Adriano Celentano,Ornella Muti,Adolfo Celi,Milla Sannoner,Gerry Bruno,Enzo Garinei,Corrado Olmi. Vorst Gustavo van een klein staatje met grote financiële problemen gaat met zijn vrouw en dochter prinses Cristina (Ornella Muti) naar Rome om daar een miljoenenlening af te sluiten. Dochterlief loopt weg om in haar eentje de grote stad te verkennen, en ontmoet de eenvoudige en ongegeneerde buschauffeur Barnaba Cecchini(Adriano Celentano). Hij is vastbesloten om met haar te trouwen. De vorst had echter een heel ander soort schoonzoon in zijn gedachten. Maar Cristina vind hem toch de ware, en uiteindelijk weet ze samen met Barnaba het nodige geld bijeen te brengen voor het staatje van een faillissement te redden, en er blijft ook nog wat geld over voor hun bruiloft.

MAD MAX II THE ROAD WARRIOR

Mad Max 2 You TubeMad Max 2 (The Road Warrior,Mad Max 2: The Road Warrior) is een Australische film uit 1981 geregisseerd door George Miller. Er waren rollen voor o.a.: Mel Gibson,Bruce Spence,Vernon Wells,Virginia Hey,Michael Preston.We hebben de Derde Wereldoorlog achter de rug. De steden zoals ze waren zijn niet meer,en de wereld is één grote woestenij. Motorbrandstof is het schaarste artikel, dat er bestaat. Een kleine commune heeft een olieraffinaderij van de grond gekregen. Die wordt nu het doelwit van Lord Humongous en zijn groep van gewelddadige motorrijders, waaruit een bloederige belegering volgt. De eenzame zwerver Max (Gibson) besluit tegen wil en dank de strijd aan te gaan tegen deze gewelddadige bende….

MALEVIL

Malevil You TubeMalevil is een Franse speelfilm uit 1981 geregisseerd Christian de Chalonge, gebaseerd op de gelijknamige roman van Robert Merle. Er waren rollen voor o.a.: Michel Serrault,Jacques Dutronc,Robert Dhéry,Jacques Villeret,Jean-Louis Trintignant. In een idyllisch dorp in zuiden van Frankrijk, overleven zeven mensen een atoomaanval, omdat ze toevallig in een wijnkelder van een oud kasteel waren. Na een tijdje kijken ze weer buiten rond. Eén en al verwoesting, maar het drinkwater is niet besmet en een gedeelte van het vee heeft zowaar de klap overleefd. Ze willen dan een nieuw bestaan opbouwen, maar dan blijkt uiteindelijk dat er nog meer overlevenden zijn. En dan ontstaat er een machtsstrijd met aan het hoofd van de andere groep een tirannieke leider.

MALOU

Malou You TubeMalou is een Duitse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Jeanine Meerapfel, gedeeltelijk gebaseerd op haar eigen levensverhaal. Er waren rollen voor o.a.: Ingrid Caven, Grischa Huber,Helmut Griem, Ivan Desny,Marie Colbin. Hannah is met de Berlijnse architect Martin getrouwd. Hij houdt van haar, maar het stoort hem dat ze haar verleden niet kan loslaten. Hannah is namelijk op zoek naar haar verleden door het romantische maar droevige leven van haar moeder Malou te reconstrueren. Hannah heeft haar jeugd in Argentinië doorgebracht en tobt met de vraag waar ze nu eigenlijk thuishoort. Haar moeder heeft nog veel heviger met haar identiteit geworsteld. In haar jeugd gaf deze frêle Française haar land en geloof op voor het huwelijk met een Duitse jood. Toen de oorlog naderde vluchtte ze met hem via Nederland naar Argentinië, en toen haar man haar daar verliet had ze niets meer om op terug te vallen. Uiteindelijk dronk ze zich dood.

MARVA COLLINS STORY THE

The Marva Collins Story You TubeThe Marva Collins Story is een waargebeurde Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Peter Levin. Er waren rollen voor o.a.: Cicely Tyson,Morgan Freeman,Roderick Wimberly,Mashaune Hardy,Brett Bouldih. Marva Collins is een unieke vrouw en een zeer getalenteerde Afro-Amerikaanse getalenteerde onderwijzeres. Ze geeft les op een openbare school in Chicago,en wordt geconfronteerd met moeilijkheden tijdens haar pogingen om gettokinderen te helpen slagen. Ook haar collega’s en zelfs het  schoolhoofd keuren haar manier van lesgeven af. Daarom besluit ze na 14 jaar van lesgeven, dan ze het heft in eigen handen moet nemen. Marva gebruikt 5000 dollar van haar eigen pensioengeld om een eigen school te beginnen. In 1975 begint ze de Westside Preparatory School,een protest tegen het dan huidige onderwijssysteem. En een school die en kans bied voor de minder bevoorrechte kinderen in Chicago….

MEPHISTO

Mephisto You TubeMephisto is een Hongaarse/Duitse/Oostenrijkse film uit 1981 geregisseerd door István Szabó, gebaseerd op de gelijknamige roman van Klaus Mann, en losjes gebaseerd op het leven van Gustav Gründgens.De film werd in 1982 bekroond met een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.Er waren rollen voor o.a.: Klaus Maria Brandauer,Krystyna Janda,Ildikó Bánsági,Karin Boyd,Rolf Hoppe. In het Duitsland van de jaren dertig, waar de Nazi’s macht en invloed aan het winnen zijn, heeft de jonge ambitieuze Duitse acteur Hendrik Höfgen (Klaus Maria Brandauer) er alles voor over om een grote ster te worden. Niets of niemand gaat hij daarbij uit de weg en als de veranderde politieke situatie van hem verlangt, dat hij zijn eigen verleden bij het politieke cabaret uit de jaren twintig verloochent en dat hij meezeult met de Nazi’s, dan doet hij dat, ook al verkoopt hij als het ware zijn ziel aan de machthebbers …..

MÉRKÖZÉS A

A mérközés You TubeA mérközés (Das Match, De Wedstrijd) is een Hongaarse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Ferenc Kósa. Er waren rollen voor o.a.: Alicja Jachiewicz,Piroska Molnár,Gábor Koncz,Tibor Szilágyi,András Kozák. In een Hongaarse provinciestad in 1956 ontstaat onder de toeschouwers van een voetbalwedstrijd een massale vechtpartij. De scheidsrechter heeft een doelpunt van de plaatselijke politie-sport-vereniging afgekeurd. In het algemene tumult moet de scheidsrechter voor de woedende menigte naar de kleedkamer vluchten, waar hij door de voorzitter van de sportvereniging een hoge politiefunctionaris Rigó Dezső (Tibor Szilágy)  in elkaar geslagen wordt. Wanneer de journalist Balla een oude bekende van Rigó hierover een artikel wil schrijven, komt de vrijheid van meningsuiting in het gedrang…

MIRACLE OF KATHY MILLER THE

The Miracle of Kathy Miller You TubeThe Miracle of Kathy Miller (Een jaar uit het leven van Kathy Miller) is een Amerikaanse tv-film uit 1981 geregisseerd door Robert Lewis. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Kathy Miller. Er waren rollen voor o.a.: Sharon Gless,Frank Converse,Helen Hunt,Bill Beyers,Michael Greene. De sportieve Kathy Miller, kreeg in 1977 op 13-jarige leeftijd een auto-ongeluk en liep daarbij zwaar lichamelijk en hersenletsel op. Na zeven dagen in coma te hebben gelegen, begint voor Kathy het gevecht om de gevolgen van het ongeluk te bovenkomen. Ze slaagt er wonderbaarlijk in om te herstellen. Het bewijs daarvoor levert ze door een hardloopwedstrijd van 10 kilometer uit te lopen. Voor deze prestatie kreeg ze de Engelse „Victoria Award” voor de moedigste atlete ter wereld.

MIRACLE ON ICE

Miracle on Ice You TubeMiracle on Ice is een waargebeurde Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Steven Hilliard Stern, en geschreven door Lionel Chetwynd.Er waren rollen voor o.a.: Karl Malden,Andrew Stevens,Steven Guttenberg,Jerry Houser,Jessica Walter.Herb Brooks (Karl Malden), een onbekende ijshockeytrainer van de amateurs, wordt gevraagd het Amerikaanse ijshockeyteam te trainen. Ze zitten midden in de voorbereiding op de Olympische Winterspelen voor Lake Placid van 1980 in New York. Het lijkt een onmogelijke taak.Ondanks maanden van verlies en teleurstelling, kent Brooks maar één manier om de job te klaren en dat is door zich helemaal te geven. Het resultaat: verbluffende overwinningen op de hoog genoteerde Finse en Russische teams.

MISTRESS OF PARADISE

Mistress of Paradise You TubeMistress of Paradise (De nieuwe meesteres) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Peter Medak. Er waren rollen voor o.a.: Geneviève Bujold,Chad Everett,Anthony Andrews,Olivia Cole,John McLiam. Elisabeth MacKay, de in New England geboren dochter van een rijke koopman wordt verliefd op Charles Beaufort, een zakenvriend van haar vader. Charles trouwt met haar en neemt haar mee naar zijn plantage “Paradise”. Het is de tijd van het Amerikaanse Zuiden rond het midden van de eeuw. Elisabeth is verward door de culturele en sociale verschillen die zij ontmoet en tracht zo goed en zo kwaad als dat kan een goede bazin van “Paradise” te zijn. Daarbij wordt het haar niet gemakkelijk gemaakt. Het personeel werkt haar tegen, en bovendien spookt de geest van de overleden eerste vrouw van Charles er nog steeds rond. ….

MOMMIE DEAREST

Mommie Dearest You TubeMommie Dearest (Meine liebe Rabenmutter) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Frank Perry, gebaseerd op het gelijknamige boek van Christina Crawford, de adoptie-dochter van de beroemde actrice Joan Crawford. Er waren rollen voor o.a.: Faye Dunaway,Diana Scarwid,Steve Forrest,Howard Da Silva,Mara Hobel. De filmster Joan Crawford, is in de jaren dertig de grootste ster van Hollywood. In tegenstelling tot haar verschijning op het witte doek, is haar privé leven alles behalve gelukkig. Als na enkele huwelijken blijkt dat zij geen kinderen kan krijgen, gaat Joan bezeten van het idee door haar publiek ook als moeder bewonderd te worden over tot adoptie. Ze adopteert een meisje en een jongetje, die zij Christina en Christopher noemt. Naar buiten toe lijkt het gezin zeer gelukkig , maar binnenskamers  spelen zich dramatische taferelen af….

MONSTERCLUB THE

The Monster club You TubeThe Monster club is een Engels speelfilm uit 1981 geregisseerd door Roy Ward Baker. Er waren rollen voor o.a.: Vincent Price,John Carradine,Donald Pleasence,Stuart Whitman,Warren Saire. De schrijver van griezelverhalen Ronald Chetwynd bekijkt in een etalage zijn eigen boeken wanneer hij wordt aangevallen door de wanhopige vampier Eramus. De beet is echter niet diep genoeg en Ronald blijft bij zijn positieven. Eramus is opgelucht en neemt Ronald mee naar de Monster club, waar vampieren, weerwolven, slangemannen, wespenvrouwen en andere vreemde figuren dansen op popmuziek. Genoeg materiaal voor een nieuw boek en bovendien legt Eramus Ronald ook nog de hiërarchie en de basisregels van het monsterdom uit en illustreert die met Drie zeer ongewone verhalen :

1. Shadmock Story
Angela (Barbara Kellerman) een jonge vrouw die in de financiële problemen zit, neemt een baan aan bij  Raven (James Laurenson) de eigenaar van een afgelegen landgoed. Met het oog op de rijkdommen die er in het huis voor het grijpen liggen, vergeet Angela het uiterlijk van Raven, want hij is namelijk een hybride schepsel genaamd een Shadmock. Raven leidt een onrustig en tragisch bestaan ​​leidt en is berucht vanwege zijn demonische fluitje.  Naarmate de tijd verstrijkt, ontwikkelt  Angela, een vriendschap met de mysterieuze Shadmock,en vraagt hij haar ten huwelijk.George de vriend van Angela blijft er op hameren dat ze zich aan hun plan moeten houden, om de de rijkdom van Raven te vergaren. Op de avond van de verloving partij neemt Raven op bovennatuurlijk gruwelijke wijze wraak, wanneer hij achter Angela’s ware bedoelingen komt……

2. Vampire Story
Young Lintom (Warren Saire) de timide zoon van een vredige familie van vampieren leeft een ellendig, eenzaam leven waarin hij op school wordt gepest en zijn vader weinig tijd met hem doorbrengt. De zoon ontdekt dat er onophoudelijk op zijn vader wordt gejaagd door een team van moordenaars onder leiding van Pickering (Donald Pleasence) Ze breken hun huis in,en steken de vader met een houten staak recht door zijn hart, maar de rollen worden omgedraaid, en de jagers worden prooi, wanneer de vader Pickering bijt. Pickering wordt door de beet dan neergestoken door zijn eigen assistenten.Wanneer de schuchtere Young Lintom en zijn moeder terug keren naar de kelder, ontdekken ze dat de vader zijn dood in scene heeft gezet, doordat hij een steekwerend vest met ketchup droeg….

3. Humgoo Story
Horrorregisseur Sam (Stuart Whitman) zoekt een locatie voor zijn volgende film en komt dan terecht in Loughville, een afgelegen, afschuwelijk dorp dichtbij Hillington, Norfolk. Hij wordt daar al snel geconfronteerd met, meer meer horror dan hem lief is. Hij ontdekt tot zijn verschrikking dat het dorp bewoond is door een speciaal soort van lijk etende duivels, genaamd Ghouls die graven beroven voor eten en kleren. Het wordt problematisch voor Sam wanneer er geen graven mee over zijn om te plunderen. De Ghouls hebben al hun aandacht dan verplaats naar levend vlees. Als Sam dan gevangen wordt genomen door de Ghouls ontmoet hij de Hum-Ghoul Luna (Lesley Dunlop), de dochter van een Ghoulvader en een overleden menselijke moeder. Luna adviseert Sam om zich schuil te houden in de kerk, omdat de Ghouls de heilige grond niet kunnen oversteken. In de kerk komt Sam achter de onthulling van de sombere geschiedenis van het dorp, en probeert daarna samen met Luna te ontsnappen…..

MONTENEGRO

Montenegro You TubeMontenegro is een Zweedse tragi-komedie uit 1981 geregisseerd door Dusan Makavejev. Er waren rollen voor o.a.: Susan Anspach,Erland Josephson,Per Oscarsson,John Zacharias,Marianne Jacobi.In Zweden gaat Marilyn Jordan een Amerikaanse vrouw aan haar huwelijk met haar rijke echtgenoot Martin (Erland Josephson) ten gronde. Zij zit er opgescheept met twee kinderen en een opa. Haar verzetjes blijven doorgaans beperkt tot opgeklopte modeshows, waar zij zich op verbaasde toon publiekelijk zorgen maakt over de slijtage van haar lynx vontmantel. Wanneer Martin net voor Kerstmis, wéér naar het buitenland moet, besluit zij op het laatste moment met hem mee te reizen. Op het vliegveld word ze tegengehouden door de douane,en komt ze per toeval komt in contact met een zigeunerin, die haar meeneemt naar een Joegoslavisch vermaakcentrum. Daar komt de vrouw tot leven. Het bizarre wereldje, de Joegoslavische nachtclub annex illegale drankstokerij Zanzibar, waar zij vervolgens belandt vind ze aanlokkelijker dan Andy.Toch weet Andy met hulp van een psychiater Aram Pazardjin (Per Oscarsson) haar weer thuis te krijgen. Opgewekt met champagne op tafel vieren ze haar terugkeer, maar dan besluit Marilyn haar problemen definitief op te lossen…….

MURDER IN TEXAS

muder-in-texas-you-tubeMurder in Texas (Moord in Texas) is een tv-film met Katharine Ross, Sam Elliott, Farrah Fawcett, en Andy Griffith uit 1981. De film werd geregisseerd door William Hale, en was gebaseerd op een waargebeurd verhaal.Dr. John Hill (Sam Elliott) wordt er van verdacht zijn vrouw, Joan Robinson-Hill (Farrah Fawcett) te hebben omgebracht, zij was de dochter van een schatrijke oliemagnaat uit Houston, een zekere Ash Robinson (Andy Griffith).Joan Robinson-Hill (Farrah Fawcett), houdt van haar man, maar hun huwelijk blijkt weinig inhoud te hebben. Zelf is ze helemaal bezeten door paardrijden, een hobby waarmee ze internationale bekendheid heeft verworven. Haar man is bezeten van zijn werk en zijn liefde voor klassieke muziek.Daarbij ontmoet John een nieuwe liefde, Ann Kurth (Katherine Ross). Joan negeert deze affaire totdat John vertelt dat hij bij haar en hun negen jaar zoon oude John Robert weg wil. De vader van Joan, de oliemagnaat Ash Robinson, komt hier achter en dwingt John bij zijn vrouw te blijven. Johns nieuwe liefde, wil dat ook. Maar na enkele maanden sterft Joan plotseling aan een mysterieuze ziekte. Kort daarna trouwen John en Arm. Als gevolg daarvan verdenkt Ash John ervan zijn vrouw te hebben vermoord. Hij stelt een onderzoek in, waarna het verhaal een bijzondere wending krijgt.

NAAKTE LIEFDE DE

De Naakte Liefde You TubeDe Naakte Liefde (De Echte Liefde,L’amour nu,Liebe ohne Grenzen) is een Franse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Yannick Bellon, gebaseerd op de autobiografie van de actrice Francoise Prevost. Er waren rollen voor o.a.: Marlène Jobert,Jean-Michel Folon,Georges Rouquier,Zorica Lozic,Jean-Claude Carrière. Claire (Marlène Jobert) een vrouwelijke tolk en Simon(Jean-Michel Folon) vormen een gelukkig paar. Wanneer Claire op een dag een knobbeltje in haar linkerborst ontdekt,krijgt ze te horen dat ze borstkanker heeft, en dat leidt dat tot een borstamputatie. Haar wereld stort in elkaar, en ze vindt zichzelf geen complete vrouw meer en verbreekt de relatie met Simon. Wanneer hij achter de reden komt gelooft Claire dat hij slechts uit medelijden bij haar wil blijven……

NEIGHBORS

Neighbors You TubeNeighbors is een Amerikaanse komische speelfilm uit 1981 geregisseerd door John G. Avildsen. Er waren rollen voor o.a.:John Belushi,Dan Aykroyd,Cathy Moriarty,Kathryn Walker,Lauren-Marie Taylor. Earl Keese, een gezette, weinig opvallende man van middelbare leeftijd leidt een redelijk onbekommerd en saai  bestaan.Samen met zijn gezin woont hij in een rustige buitenwijk. Die rust wordt ruw verstoord door de komst van nieuwe buren, het luidruchtige en asociale stel, Vic en Ramona.Hun lompheid overrompelt het vredige echtpaar volkomen. Binnen de kortste keren wordt hun leven compleet op zijn kop gezet,ze pikken geleidelijk aan alle verworvenheden van hen in. Het begint met de auto en het eindigt bij hun huis en familieleven. …

NIGHTHAWKS

nighthawks-you-tubeNighthawks (De Nachtvalken,Les faucons de la nuit) is een Amerikaanse actiefilm uit 1981 geregisseerd door Bruce Malmuth, de film was het Amerikaans filmdebuut voor Rutger Hauer. Er waren rollen voor o.a.: Sylvester Stallone,Rutger Hauer,Billy Dee Williams, Lindsay Wagner.De terrorist Wulfgar (Rutger Hauer) is uit de gratie is geraakt van de organisatie waarvoor hij werkt, hij besluit ze uit de weg te ruimen hij begint met een aanslag in het warenhuis Harrods in Londen, het hoogtepunt van zijn acties moet een gijzeling van VN-diplomaten worden in New York. In Amerika wordt al op zijn komst gewacht door de tot anti-terreur-brigadier gepromoveerde Deke DaSilva (Sylvester Stallone) en diens maatje Matthew Fox (Billy Dee Williams). Aanvankelijk lijkt Wulfgar ongrijpbaar, maar na een onwaarschijnlijk aandoende zoekpartij treffen ze hem aan in een nachtclub. Er volgt een spectaculaire achtervolging maar de terrorist weet te ontsnappen, en vervolgens V.N. diplomaten en hun families te gijzelen op een trambaan hoog boven de stad. Het lukt Wulfgar om DaSilva een stap voor te blijven tot hun uiteindelijke confrontatie…..

NUDO DI DONNA

Nudo di donna You TubeNudo di donna (Die nackte Frau) is een Italiaans-Franse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Nino Manfredi. Er waren rollen voor o.a.: Nino Manfredi,Eleonora Giorgi,Jean-Pierre Cassel,Georges Wilson,Carlo Bagno. Na 16 jaar huwelijk is het liefdesleven van Sandro en Laura tot het nulpunt gedaald, en ze scheiden van elkaar. Sandro besluit zijn antiekhandel in Venetië te verlaten.Sandro verheugt zich op een nieuw amoureus leven, en komt in een kunstenaars-milieu terecht. Enige tijd later stuit hij in een verlaten paleis in Venetië, op het schilderij van een mooie naakte vrouw, die sprekend op Laura lijkt. De vrouw op het schilderij  laat hem niet meer los en Sandro begint een zoektocht naar haar, waarbij hij moeite krijgt realiteit en verbeelding van elkaar te scheiden…..

OUTLAND

Outland You TubeOutland is een Amerikaanse Sciencefiction film uit 1981 geregisseerd door Peter Hyams. Er waren rollen voor o.a.:Sean Connery,Peter Boyle, Frances Sternhagen,James Sikking,Kika Markham. Op ongeveer 421.600 kilometer afstand van Jupiter ligt Outland een vulkanische maan, waar zo’n 2000 mensen aan het werk zijn op het boorstation Con-Am 278. Deze mijnbouwplaneet is rijk aan zwavel en zwavel-dioxide.De orde wordt er gehandhaafd door agent William T. O’Niel . Het is hem opgevallen dat er de laatste tijd veel ongelukken en zelfmoorden onder de mijnwerkers gebeuren. Hij laat het bloed van de slachtoffers onderzoeken en men vindt sporen van een gevaarlijke drug. O’Neil verdenkt de directeur van de mijn van de handel in deze drugs.O’Niel wil deze zaak oplossen, maar zijn vrouw Carol stelt hem echter een ultimatum; zij wil perse met hun zoon terug naar de aarde.

PATERNITY

Paternity You TubePaternity (Ich brauche einen Erben) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door David Steinberg. Er waren rollen voor o.a.: Burt Reynolds,Beverly D’Angelo,Norman Fell,Paul Dooley,Elizabeth Ashley. Buddy Evans (Burt Reynold) is een ongebonden vrijgezel, die aan niets in zijn leven gebrek heeft, behalve aan een kind. Hij wil een Bewust Ongebonden Vader worden en gaat op zoek naar een geschikte kandidate die als draagmoeder kan fungeren. Hij loopt een oude vlam, de knappe serveerster  Maggie (Beverly D’Angelo) , tegen het lijf en deze gaat op zijn voorstel in. Aanvankelijk zet Buddy zijn vrijgezellenleventje op de oude voet voort. Als Maggie hoogzwanger is besluit zij echter het kind zelf te houden, en ook  Buddy begint meer voor Maggie te voelen dan  aanvankelijk de bedoeling was……

PATRICIA NEAL STORY THE

The Patricia Neal Story You TubeThe Patricia Neal Story (Gered door de liefde,An act of love,Triumph der Liebe) is een Amerikaanse tv-film uit 1981 geregisseerd door Anthony Harvey en Anthony Page, gebaseerd op de ware geschiedenis van de actrice Patricia Neal, de echtgenote van de schrijver Roald Dahl. Er waren rollen voor o.a.: Glenda Jackson,Dirk Bogarde,Mildred Dunnock,Ken Kercheval,Jane Merrow,John Reilly. Op het hoogtepunt van haar filmcarrière wordt de zwangere actrice Patricia Neal door een beroerte getroffen. Zij moet een zware operatie ondergaan die zij, tot opluchting van haar man, de schrijver Roald Dahl, overleeft.De doktoren vreesden dat herstel onwaarschijnlijk was, maar vijf en een halve maand later bracht ze een normale, gezonde dochter ter wereld. Dahl zet samen met vrienden en familie een therapie op om zijn vrouw weer te leren spreken en lopen. Twee jaar na haar beroerte speelt Patricia weer een rol in een film…..

PENNIES FROM HEAVEN

pennies-from-heaven-you-tubePennies From Heaven (Tanz in den Wolken,Tout lor du ciel) is een Amerikaanse film uit 1981, gebaseerd op een Engelse tv-serie van de BBC uit 1978 van Dennis Potter. De film werd geregisseerd door Herbert Ross, en er waren populaire liedjes te horen uit de jaren 1920 en 1930, zoals “Let’s Misbehave”, “Life is Just a Bowl of Cherries”, “Let’s Face the Music and Dance”. Er waren rollen voor o.a.Steve Martin, Benadette Peters, Christopher Walken, Jessica Harper. Tijdens de crisisjaren in 1934 probeert de muziek en zakenman Arthur Parker (Steve Martin) in Chicago aan de kost te komen door zijn muziek te verkopen. Zijn droom is om een eigen platenzaak te beginnen, maar hij kan geen lening bij de bank krijgen, en zijn vrouw Joan (Jessica Harper) die nog spaargeld van haar vader heeft, weigert hem het geld te geven. In een platenzaak ontmoet hij de naïeve schooljuffrouw Eileen (Bernadette Peters),ze krijgen een verhouding die voor beiden uit loopt op een tragedie…..

 

POLEYSTER

Polyester You TubePolyester Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door John Waters. Er waren rollen voor o.a.: Divine,Tab Hunter,Edith Massey, Mary Garlington,Ken King.Francine Fishpaw (Divine) is een huisvrouw in de buitenwijk van Baltimore wiens leven een levende hel is geworden.Tijdens haar depressie zit ze thuis, en drinkt ze de flessen gin, met liters naar binnen, terwijl haar echtgenoot Elmer (David Samson) een affaire heeft met zijn secretaresse Sandra (Mink Stole). Dexter (Ken King) haar zoon is een fanatieke lijm snuiver, en leidt aan  een vreemd soort van voet fetisj. Ze heeft ook nog eens een zwangere dochter Lulu (Mary Garlington) die een abortus wil hebben,terwijl ze aan het paaldansen is op school. Zullen er ooit betere tijden aan breken voor die arme Francine Fishpaw ?

PORKY’S PIKANTE PRETPARK

Porky_s You TubePorky’s (Porky’s pikante pretpark) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Bob Clark. Er waren rollen voor o.a.: Dan Monahan,Roger Wilson,Kim Cattrall,Mark Herrier,Scott Colomby, Kaki Hunter,Nancy Parsons, Susan Clark,Tony Ganios. Florida, 1954: Een zestal middelbare scholieren is in niet veel meer geïnteresseerd dan basketbal, loltrappen en sex. Eén van hun favoriete bezigheden is het begluren van meisjes in kleedkamers en douches. Maar ze hebben steeds meer de drang te bewijzen dat ze man’ zijn, en besluiten een bezoek te brengen aan de nachtclub Porky’s. Als gehypnotiseerd worden ze naar dit bordeel gezogen en men denkt dat daar dromen werkelijkheid kunnen worden. Na betaling echter, worden ze door de eigenaar Porky eruit gesmeten. De jongens zijn hoogst verontwaardigd en zullen dat Porky hoe dan ook betaald zetten……

POSTMAN ALWAYS RINGS TWICE THE

the-postman-always-rings-twice-you-tubeThe Postman Always Rings Twice (De Postbode Belt Altijd Twee Keer) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Bob Rafelson. Het verhaal is geïnspireerd op de gelijknamige roman van James Cain uit 1934. Het boek is in totaal vier keer verfilmd. De eerste twee verfilmingen waren Europees: in 1939 maakte Pierre Chenal “Le dernier tournant” en in 1940 werd het thema door Luchino Visconti gebruikt voor zijn film „Obsessione”, in 1946 kwam de Amerikaan Tay Garnett met een gelijknamige film uit. Er waren rollen voor o.a:  Jack Nicholson, Jessica Lange, John Colico’s, Michael Lerner. De zwervende Frank Chambers, krijgt in de jaren dertig werk aangeboden in het wegcafé van Nick Papadakis. De aanwezigheid van Cora, de sensuele, jonge vrouw van de eigenaar, is voor Frank reden om het baantje te accepteren. Frank en Cora voelen zich direct tot elkaar aangetrokken. Het is liefde op het eerste gezicht. Dit leidt tenslotte tot het besluit om Nick te vermoorden. De eerste aanslag mislukt, maar de tweede keer slagen ze er in om Cora’s man uit de weg te ruimen. Beiden lukt het om onder de verdenkingen uit, te komen en tenslotte kan het tweetal zich wijden aan het wegcafé, waarin de zaken goed gaan. De kous is voor hen daarmee echter niet af…

PRIDE OF JESSE HALLAM THE

The Pride of Jesse Hallam You TubeThe Pride of Jesse Hallam (De trots van Jesse Hallam, Hut ab vor Mister Hallam) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Gary Nelson. Er waren rollen voor o.a.: Johnny Cash,Brenda Vaccaro,Ben Marley,Eli Wallach,Guy Boyd,Chrystal Smith. Jesse Hallam is een 45-jarige boer uit Kentucky, weduwnaar met twee kinderen. Zijn zoon Ted is een uitstekend atleet, maar zijn dochtertje Jenny heeft scoliose, zijdelingse ruggengraatsverkromming. Om Jenny te laten opereren besluit Jesse de boerderij te verkopen en met de kinderen te verhuizen naar Cincinnati, waar Jenny een operatie kan ondergaan. Jesse bemerkt al gauw dat het leven in een grote stad wel erg verschilt met dat op het platteland. Zijn analfabetisme belemmert zijn kans op een baan. Er zit niet anders op dan dat hij daaraan iets zal moeten doen, maar dat botst met zijn trots en koppigheid. Ook zijn zoon Ted worstelt met soortgelijke problemen, in zijn vroegere school had men vooral oog voor zijn kwaliteiten als atleet, waardoor zijn leeractiviteiten op de achtergrond kwamen. De onder directrice van Ted’s school, Marion Galucci, wil beide heren wel helpen, maar ook dat levert de nodige problemen op.

PRINCE OF THE CITY

Prince of the City You TubePrince of the City (De prins van New York,Die Herren der Stadt) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 gebaseerd op ware gebeurtenissen. De film werd geregisseerd door Sidney Lumet,en was gebaseerd op de gelijknamige roman van Robert Daley. Er waren rollen voor o.a. Treat Williams,Jerry Orbach,Richard Foronjy,Don Billett,Kenny Marino.Daniël Ceillo (Treat Williams) is de leider van een speciale onderzoekscommissie van de narcoticabrigade in New York en heeft de simpele opdracht om zoveel mogelijk arrestaties te verrichten. De leden van deze Special Onderzoek Eenheid worden de ‘prinsen’ van het politiekorps genoemd, omdat ze zelfstandig mogen opereren en er ook goed van leven. The Big Apple is echter aardig rot. De New Yorkse politiemannen van de elite-eenheid werken hard, maar zien weinig resultaat van hun inzet. Omdat er in de drugswereld zeer veel geld omgaat, kunnen zij, door hun werk op een andere manier te benaderen, in elk geval een aardige grijpstuiver meepikken. Een verleiding, waar velen voor bezwijken…..

PRIVATE LESSONS

Private Lessons You TubePrivate Lessons is een Amerikaanse film uit 1981 geregisseerd door Alan Meyerson. Er waren rollen voor o.a.: Sylvia Kristel, Howard Hesseman, Eric Brown, Pamela Bryant en Patrick Piccininni. De vijftienjarige leergierige Phillip Fillmore (Eric Brown) is een telg uit een welgestelde familie. Het rijke gezin neemt Nicole Mallow (Sylvia Kristel) een Franse huishoudster in dienst om de boel in de gaten te houden. Phillip en zijn vriendje Sherman (Patrick Piccininni) zien wel wat in de nieuwe bewoonster. Als Phillip’s vader op een zakenreis gaat, maakt de gewetenloze chauffeur, Lester Lewis gebruik van de verliefdheid van Phillip op Nicole. Hij neemt Nicole mee in een complot om de  jongen, die tweemaal zo jong is als zij te verleiden, en haar eigen dood in scene te zetten, en op die manier te chanteren om de trustfonds van Phillip leeg te trekken.

PURSUIT OF D.B. COOPER THE

The Pursuit of D.B. Cooper You TubeThe Pursuit of D.B. Cooper (De Jacht op D.B. Cooper,De Grote Achtervolging,Flucht auf dem Highway) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Roger Spottiswoode, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van D. B. Cooper .Er waren rollen voor o.a. Robert Duvall,Treat Williams,Kathryn Harrold,Ed Flanders,Paul Gleason. In 1971 slaat de jonge avonturier Jimmy Meade (Treat Williams) onder het pseudoniem D.B. Cooper zijn slag op een binnenlandse vlucht van Portland naar Seattle. Met de dreiging het vliegtuig in de lucht tot ontploffing te brengen, onvangt hij 200.000 dollar.Hij springt uit het vliegtuig met behulp van een parachute en duikt onder in het woud.Terwijl heel Amerika zich afvraagt wie D.B. Cooper toch is gaat Meade naar zijn vrouw Hannah. De verzekeringsagent Gruen en de ex-soldaat Remson zitten hem echter op de hielen.

QUEST FOR FIRE

Quest for Fire You TubeQuest for Fire (La Guerre du feu,De Strijd om het vuur) is een Frans-Canadese speelfilm uit 1981 geregisseerd door Jean-Jacques Annaud.Er waren rollen voor o.a.: Everett McGill,Rae Dawn Chong,Ron Perlman,Nicholas Kadi,Gary Schwartz. De prehistorische Ulam-stam is in het bezit van vuur en heeft daardoor een belangrijk middel in handen om te overleven. Ze weten het al wel te behouden, maar nog niet zelf te maken. Het heeft daardoor de status van godheid. Wanneer door een incident het vuur gedoofd wordt, worden er drie krijgers op uit gestuurd om het opnieuw te bemachtigen. De mannen verlaten het stam-territorium en trekken de uitgestrekte onbekende wereld in. Ze ontmoeten kannibalen, mammoeten, sabeltandtijgers en andere stammen. Tijdens de tocht sluit een meisje, Ika, (Rae Dawn Chong) zich bij hen aan. Zij is van de Ivaka-stam en deze is al verder ontwikkeld. Van haar en haar stam leren de mannen het vermogen om te lachen ze leren wat tederheid is en uiteindelijk ook de kennis om zelf vuur te maken.

RAGGEDY MAN

Raggedy Man You TubeRaggedy Man (Der Geheimnisvolle Fremde) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Jack Fisk. Er waren rollen voor o.a.: Sissy Spacek, Eric Roberts, William Sanderson, Tracey Walter en Sam Shepard. In 1944 woont de telefoniste Nita Longley met haar zoontje Harry en Henry in het provinciestadje Gregory.  Zij heeft haar man in de steek gelaten nadat zij hem met een andere vrouw heeft betrapt. Na haar scheiding kan ze met haar 2 zoontjes met moeite het hoofd boven water houden.Als alleenstaande vrouw is Nita een waar lustobject voor de mannen in het kleine Texaanse dorpje,met name voor de twee kwaadwillende broers Tiplett, maar zij houdt de boot af. Dat verandert wanneer de marinier Teddy (Eric Roberts) aanklopt. Terwijl het hele dorp er schande van spreekt beleven Rita en Teddy een kortstondige romance. Het brengt de afgewezen aanbidders tot een gruwelijke wraakactie…..

RAGTIME

ragtime-you-tubeRagtime is een Amerikaanse dramafilm uit 1981 geregisseerd door Milos Forman. Het scenario is gebaseerd op de gelijknamige roman 1975 van de Amerikaanse auteur E.L. Doctorow. Er waren rollen voor o.a. : James Cagney, Elizabeth McGovern ,Mary Steenburgen,Brad Dourif,Howard E. Rollins. Pittsburgh 1906. Drie verhalen die spelen tegen de achtergrond van de grote veranderingen in deze tijd, zoals auto’s, bioscopen en ragtime. De societyschoonheid Evelyn Nesbit leidt een luxueus, maar weinig zinvol leven, door haar opstandigheid verwerft ze roem, maar later ook schande. De familie van haar minnaar biedt onderdak aan een verlaten zwart jongetje, wiens vader Coalhouse Walker Jr een Ragtim-pianist is, hij word vernederd door een blanke, en zweert wraak als het legaal niet gaat, neem hij het recht in eigen hand en dat dwingt hem tot een wanhoopsdaad om genoegdoening te verkrijgen.

RAIDERS OF THE LOST ARK

Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark You TubeIndiana Jones and the Raiders of the Lost Ark is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Steven Spielberg. Er waren rollen voor o.a.: Harrison Ford,Karen Allen,Wolf Kahler,Paul Freeman,John Rhys-Davies.De Amerikanen en nazi-Duitsland, proberen in 1936 in Egypte jacht te maken op de Bijbelse Ark des Verbonds. Sinds de verdwijning uit de tempel van Salomon, bijna 3000 jaar geleden, proberen mensen dit kostbare, gewijde kunstwerk terug te vinden? De Ark is beschreven als een met goud beklede draagkist, die volgens de bijbel stukken van de stenen tafels met de Tien Geboden zou bevatten. Men zegt, dat de Ark onoverwinnelijke en geheimzinnige krachten schenkt aan degene die,hem bezit. Maar volgens een legende zijn de gevolgen rampzalig voor hen ,die zich aan de Ark des Verbonds vergrijpen. Hitler wil daarom de Ark in zijn bezit krijgen om zijn legers even onverslaanbaar te maken als die van de Israëlieten toendertijd. De archeoloog Indiana Jones krijgt daarom, van de CIA de opdracht om de Ark te vinden, voordat de Nazi’s onder leiding van zijn rivaal Belloq dat doen……

RASMUS EN DE LANDLOPER

Rasmus på luffen You TubeRasmus på luffen (Rasmus en de landloper) was een Zweedse film uit 1981, gebaseerd op de roman uit 1956 met dezelfde naam van Astrid Lindgren. In vele landen waaronder Nederland werd het uitgezonden als mini serie. In Nederland werd het uitgezonden door de NCRV in 4 delen in 1984. In het weeshuis waar de 9-jarige Rasmus aan het begin van de 20ste eeuw woont hebben alle kinderen maar één wens: geadopteerd worden door “echte” ouders. Soms komen er echtparen naar het weeshuis, maar die lijken altijd te kiezen voor meisjes met krulletjes terwijl Rasmus een jongen met steil haar is. Voor hem duurt het wachten veel te lang en daarom besluit hij ’s nachts van het weeshuis weg te lopen, op zoek naar ouders. Hij verstopt zich in een hooischuur waar hij niet de enige blijkt te zijn: ook de zwerver Oskar heeft er de nacht doorgebracht. Hij leidt een zorgeloos leventje en verdient af en toe wat geld door met zijn accordeon op te treden.Oskar voelt er niet veel voor om Rasmus op sleeptouw te nemen, maar met enige tegenzin stemt hij toe en gaan samen beginnen ze een zoektocht naar nieuwe ouders. Onderweg treden ze op of doen klusjes om wat geld te verdienen, en ze weten zelfs twee dieven te ontmaskeren. Het avontuurlijke leventje bevalt Rasmus wel, en eigenlijk zou voor altijd bij Oskar willen blijven. Maar de vrolijke landloper vindt dat kleine jongens niet horen te zwerven. Dan krijgt Rasmus het aanbod om bij een vriendelijk echtpaar op de boerderij te komen wonen. In eerste instantie is Rasmus heel blij met zijn pleegouders, maar na één nachtje mist hij Oskar al zo erg dat hij besluit hem te gaan zoeken.

REDS

Reds You TubeReds (De Roden) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Warren Beatty, de film werd bekroond met twee Oscars. Er waren rollen voor o.a.: Warren Beatty,Diane Keaton,Edward Herrmann,Jerzy Kosinski,Jack Nicholson,Gene Hackman. Louise Bryant, de vrouw van een tandarts, wil een carrière als journaliste opbouwen. Ze komt in contact met de dichter/journalist John Reed en trekt met hem naar New York. Reed is bezeten van socialistische gedachten en hij stort zich vol overgave in vakbondsactiviteiten. Het huwelijk, dat tussen Louise en Reed wordt gesloten, krijgt het dan ook zwaar te verduren, waarna het uiteindelijk stukbreekt. Beiden gaan hun eigen weg. Louise wordt journaliste en Reed duikt in de politiek. Hoewel de band tussen hen beiden steeds sterker wordt, worden zij door politieke toestanden van elkaar gescheiden. Louise onderneemt ten slotte een barre tocht naar Finland en Rusland om haar dan zieke man weer te ontmoeten.

RICH AND FAMOUS

rich-and-famous-you-tubeRich and Famous is een Amerikaanse dramafilm uit 1981 geregisseerd door George Cukor. Het scenario is gebaseerd op het toneelstuk Old Acquaintance uit 1941 van de Brits-Amerikaanse auteur John Van Druten. Er waren rollen voor o.a: Jacqueline Bisset,Candice Bergen,David Selby. In 1959 laat Merry Noel (Candice Bergen) het Smith College, haar beste vriendin Liz  (Jacqueline Bisset) en het studentenleven in de steek voor Douglas Blake(David Selby), een pas afgestudeerde beloftevolle jongeman. Na tien jaar ontmoeten twee vriendinnen elkaar weer. Merry Noel Blake is niet meer dan een goede huisvrouw geworden, die in een fabelachtige villa woont. Liz Hamilton heeft het tot een bekende schrijfster geschopt. Tijdens die ontmoeting blijkt, dat Merry beter nog dan Liz kan schrijven. Haar product wordt een bestseller, maar tegelijkertijd wordt het veilige huwelijk van Merry ook totaal ondersteboven gegooid…

ROSEMARY’S KILLER

Rosemary_s Killer You TubeRosemary’s Killer (The Prowler,The Graduation) is een Amerikaanse speelfilm geregisseerd door Joseph Zito. Er waren rollen voor o.a: Vicki Dawson,Christopher Goutman,Cindy Weintraub,Farley Granger,Lawrence Tierney. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schrijft Rosemary Chatham (Joy Glaccum) een brief aan haar verloofde aan het front in Europa, ze verbreekt de relatie, en schrijft dat ze niet langer op hem kan wachten. Als op 28 juni 1945 Rosemary en haar nieuwe vriendje Roy (Timothy Wahrer) zich tijdens het eindexamen bal zich terugtrekken in een tuinhuisje, worden ze op een beestachtige manier met een hooivork vermoord. Het stadje Avalon Bay is zo geschokt van de moord, dat ze besluiten het jaarlijkse bal te verbieden. Pas na 35 jaar wordt het ritueel in ere hersteld door schoolhoofd Tierney. Ook de moordenaar uit 1945, komt er achter en haalt zijn hooivork weer uit het vet. Bij de eerste tekenen van onraad is net een meisje Pam MacDonald(Vicky Dawson) aanwezig dat toevallig een schoolkrant artikel heeft geschreven over de moord van ’45. Samen met Mark London (Christopher Goutman) het hulpje van de sheriff gaat ze op onderzoek uit. Ze doen daarbij vele gruwelijke ontdekkingen….

ROSI UND DIE GROßE STADT

Rosi und die große Stadt You TubeRosi und die große Stadt (Rosi en de grote stad) is een West-Duitse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Gloria Behrens. Er waren rollen voor o.a: Rosi Schindler,Gerhard Polt,Robert Sibler,Kerstin Müller,Frank Langer. De verhuizing van het Beierse platteland naar Berlijn bevalt de twaalfjarige Rosi slecht. In plaats van grazige groene weiden, koetjes en kalfjes kijkt ze nu tegen grauwe steenklompen en asfalt aan. Haar oudere broer Bepi past zich snel aan en maakt de blits met zijn snelle brommer en haar pas gescheiden vader moet in de stad zijn brood zien te verdienen, maar Rosi heeft het gevoel er niets te zoeken te hebben. Ze krijgt met de dag meer heimwee naar haar geboortestreek. In het Turkse winkeltje op de hoek probeert ze als verkoopstertje heimelijk het geld voor de terugreis bij elkaar te sparen, Maar ze verandert van gedachten, doordat ze opgenomen wordt in het leven van de grote stad en dan wil ze toch niet meer weg…

SCANNERS

Scanners You TubeScanners  is een Canadese horrorfilm uit 1981 geregisseerd door David Cronenberg. Er waren rollen voor o.a.: Jennifer O’Neill, Stephen Lack, Patrick McGoohan, Lawrence Dane en Charles Shamata.Een restaurant in een Amerikaans warenhuis. Een haveloze sloeber wankelt van het ene tafeltje naar het andere, pikt hier een sigaret en daar een patatje. Aan een tafeltje vindt hij een half opgegeten broodje, hij neemt een hap terwijl twee dames van middelbare leeftijd hem bekijken en veroordelen. Hij kijkt naar ons, misschien wil hij me verleiden, vermoedt de ene dame. Een halve minuut later trappelt ze over de grond, de mensen snellen toe. Twee rechercheurs, en alleen zij, weten wat er aan de hand is. De dame is slachtoffer geworden van een scanner. Een scanner is een mutatie van het menselijke ras, die met hun telepathische gave,in staat zijn om het hoofd van een medemens spontaan tot ontploffing te brengen,en ze kunnen verschrikkelijke bloedbaden aanrichten.Een jonge zwerver Cameron blijkt een scanner te zijn, die zijn machten onder controle heeft en wordt ingezet om de moorddadige Darryl Revok, de leider van de  scanners te ontmaskeren,terwijl zijn moordlust steeds groter wordt…..

SEDUCTION

La seducción You TubeLa seducción (Die Verführung) is een Mexicaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Arturo Ripstein. Er waren rollen voor o.a.: Katy Jurado,Gonzalo Vega,Viridiana Alatriste,Noé Murayama. Revolutionaire krachten brengen Mexico tijdens de jaren dertig in rep en roer. De leider van de opstandige boeren Romulo (Noé Murayama) wil een groep regeringssoldaten in een hinderlaag lokken. De aardige Mariana (Viridiana Alatriste) moet voor Romulo en haar minnaar twee regeringssoldaten verleiden, zodat met hun afgerekend kan worden. Ze wordt echter verliefd op een charmante officier, en pleegt uit liefde verraad aan de revolutie……

SHARKY’S MACHINE

sharkys-machine-you-tubeSharky’s Machine is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Burt Reynolds.  Het is een verfilming van het eerste boek Sharky’s Machine van William Diehl’s uit 1978. Er waren rollen voor o.a: Burt Reynolds, Vittorio Gassman, Brian Keith, Charles Durning,Earl Holliman, Bernie Casey, Henry Silva. Bij de arrestatie van een drugshandelaar schiet rechercheur Torn Sharky (Burt Reynolds) per ongeluk een onschuldige burger neer. Dat heeft tot gevolg dat hij weg moet bij de afdeling moordzaken en gedegradeerd wordt tot de zedenpolitie. Daar komt hij op het spoor van een enorm schandaal. Hij krijgt de taak om zijn nieuwe afdeling om te bouwen tot een gigantische politiemachine en probeert zichzelf te rehabiliteren door de zaak tot een goed einde te brengen.

SKOKIE

Skokie You TubeSkokie is een Amerikaanse tv-film uit 1981 geregisseerd door Herbert Wise. Er waren rollen voor o.a: Danny Kaye,John Rubinstein,Carl Reiner,Kim Hunter,Eli Wallach. Het was de laatste rol van Danny Kaye in een speelfilm voor zijn overlijden op 3 maart 1987, deze film was min of meer zijn comeback als acteur, want hij had sinds 1969 niet meer voor de camera’s gestaan. Het verhaal is gebaseerd op de ware gebeurtenissen die zich afspeelden in 1977 en 1978 toen De Nationaal-Socialistische Partij van Amerika een optocht wou houden. Skokie is een rustig voorstad van Chicago waar de neo-nazileider Frank Collin een grote demonstratie willen gaan houden. Veertig procent van de inwoners van Skokie zijn Joden, en hun wordt het advies gegeven de neo-nazi’s te negeren.Nazileider Collin heeft hier nog lang geen toestemming voor gekregen, maar Max Feldman (Danny Kay) een overlevende van de Duitse concentratiekampen, roept de bevolking op, mocht het ooit zover komen, hier krachtig tegen te protesteren, desnoods met geweld.

S.O.B 

S.O.B. You TubeS.O.B. (Standard Operational Bullshit) is een Amerikaanse film uit 1981 geregisseerd door Blake Edwards. Er waren rollen voor o.a: Julie Andrews,William Holden,Richard Mulligan,Robert Preston,Robert Vaughn. Succesproducent Felix Farmer stort volledig in als zijn laatste product een flop van 30 miljoen dollar dreigt te worden. Tegelijkertijd sleept hij zijn vrouw, een gevierde ster, in dit debacle mee. Hij wil een einde aan zijn leven maken. Paniek in de studio. Allerlei kandidaten moeten proberen om Farmer op andere gedachten te brengen. Tijdens een orgie krijgt hij een idee om van zijn geflopte film toch nog te redden door er een pornofilm van te maken.  Dat wordt weer een succes, maar dan halen auteursrechten een streep door zijn rekening.

SO FINE

So Fine You TubeSo Fine is een Amerikaanse komische speelfilm uit 1981 geregisseerd door Andrew Bergman. Er waren rollen voor o.a: Ryan O’Neal,Jack Warden,Mariangela Melato, Richard Kiel,Fred Gwynne. Wetenschappelijk medewerker Bobby Fine (Ryan O’Neal ) wordt in het bijna failliete confectiefabriek in New York  van zijn vader aangesteld als mede-directeur. Hij vind een doorkijk-spijkerbroek uit, en maakt er ongelofelijke furore mee de modewereld.De redder in de nood wordt echter verliefd op Lira de aantrekkelijke Italiaanse echtgenote van de gangster Mr. Eddie één van de grootste schuldeisers. Wanneer dit uitlekt, komt het tot een climax tijdens de operavoorstelling Othello van Verdi…

SOUTHERN COMFORT

Southern Comfort You TubeSouthern Comfort (De Weekend Soldaten) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Walter Hill. Er waren rollen voor o.a: Keith Carradine,Powers Boothe,Fred Ward,Franklyn Seales,T.K. Carter. Negen leden van het Bravo Team een eenheid van de Amerikaanse National Guard gaan voor een weekend op overlevingstocht in de uitgestrekte moerassen van Louisiana.Op een gegeven moment stuiten ze op een meer dat niet op de kaart is aangegeven. Ze lenen een aantal kano’s van de Cajun Indians, maar die zijn daar niet blij mee en openen het vuur waarbij één van de soldaten dodelijk wordt getroffen. De eenheid weet te vluchten, maar ze halen de wraakzucht van de Cajun-indianen op de hals, en wat een survival weekend had moeten zijn ontaard in een vreselijk bloedbad…

SPHINX

Sphinx You TubeSphinx is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Franklin J. Schaffner.Er waren rollen voor o.a: Lesley-Anne Down,Frank Lagella,Maurice Ronet,John Gielgud,Martin Benson. De jonge, briljante Egyptologe Erica Baron (Lesley-Anne Down) hecht weinig aan bijgeloof wanneer ze haar eerste reis naar Egypte maakt. Vastberaden, eerzuchtig,en door-en-door Brits probeert ze een ontbrekende schakel in de geschiedenis van de farao’s op te sporen:: het graf van Seti I. Wanneer voor voor haar ogen een antiquair wordt vermoord, blijkt het dat hij in het bezit was van een beeldje uit de graftombe van farao Seti I. De moordenaars hebben het beeldje meegenomen en belagen nu haar. Erica raakt verstrikt in een web van moord, diefstal, verraad, liefde en de vloek van een mummie. Zij kan aan deze nachtmerrie alleen een einde maken door de schat eerder te vinden dan de moordenaars…..

ST. HELENS

St. Helens You TubeSt. Helens (St. Helens Der Todliche Berg, Mount St. Helens Der Killervulkan) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Ernest Pintoff. Er waren rollen voor o.a.: Art Carney,David Huffman,Cassie Yates,Ron O’Neal,Bill McKinney. Begin maart 1980 heeft de sheriff van het gebied rond de St. Helens-berg reden tot ongerustheid. De dieren gedragen zich merkwaardig, bomen vallen om en er zijn aardschokken.De ijlings toegesnelde geoloog David Jackson (David Huffman)waarschuwt voor een grote ramp: de vulkaan komt na honderd jaar weer tot leven. Maar de overheid legt uit commerciële motieven zijn raad ter zijde, en ook de bewoners aan de voet van de berg geloven hem niet en weigeren hun huis te verlaten, een catastrofe kan dan niet uitblijven…. St. Helens Documentaire,  Uitbarsting van de Mount St. Helens

STORY OF KIM SKOV THE

Historien om Kim Skov You TubeThe Story of Kim Skov (Historien om Kim Skov) is een Deense speelfilm uit 1981 geregisseerd door Franklin J. Schaffner.Er waren rollen voor o.a: Tommy Hansen,Karen Margrethe Bjerre,Benny Poulsen,Louise Koch,Jonas Elmer. Kim Skov(Tommy Hansen) is dertien. Hij woont op het platteland, samen met zijn zuster en zijn ouders. Kim is erg in zichzelf gekeerd, en maakt moeilijk vrienden ,en ook op school heeft hij het lastig, vooral bij het lezen. Kims vader slaagt er niet in zijn boerderij leefbaar te houden en op een dag verhuist de familie Skov naar de stad”. Zij betrekken er een woning in de buurt van Kopenhagen. Kim moet naar een nieuwe school en dat valt helemaal niet mee……

STREET MUSIC

Street Music You TubeStreet Music (Straat Muziek) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Jenny Bowen. Er waren rollen voor o.a: Elizabeth Daily,Larry Breeding,Ned Glass, Marjorie Eaton,W.F. Walker,D’Alan Moss. Straatmuzikant Sadie Delaware (Elizabeth Daily) woont met haar vriendje, Eddie Beagle (Larry Breeding), in het vervallen Victory Hotel in het Tenderloin district van San Francisco, Californië. Hoewel Sadie ambities heeft om te verhuizen en een nachtclubzangeres te worden, is Eddie tevreden over hun huidige situatie. Wanneer een groot bedrijf van plan is het gebouw te slopen en er een parkeerplaats neer te zetten, sluiten ze aanvankelijk tegen hun zin in, aan bij het protest van hun buren om hun huizen te redden. Onder leiding van de idealistische Monroe (D’Alan Moss) gaat Eddie ook helemaal om, en wil zijn huis ook redden, maar toch blijken ze niet opgewassen tegen de vooruitgang, en kunnen ze de sloop van het gebouw niet stoppen……

STRIPES

stripes-you-tubeStripes is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Ivan Reitman. Er waren rollen voor o.a.: Bill Murray,Harold Ramis,Warren Oates,Scan Young. Wanneer John Winger (Bill Murray) een taxichauffeur in één dag zijn baan, zijn auto, zijn appartement en zijn vriendin kwijtraakt, ziet hij een legerreclamefilmpje op de TV. Zijn kameraad Russell Ziskey (Harold Ramis), is ook mislukt als leraar Engels, en samen besluiten ze zich aan te melden bij het leger. De harde drilmethoden vallen hen wel wat tegen, maar dank zij hun onnozele instelling weten zij ook daar wat van te maken. Ze krijgen zelfs de opdracht om in Europa geheime installaties te bemachtigen, en ondanks allerlei domme streken,ontpoppen zich tot ware helden bij de privé-invasie in Tsjechoslowakije.

TAKE THIS JOB  AND SHOVE IT

Take This Job and Shove It You TubeTake This Job and Shove It (Ein Senkrechtstarter kratzt die Kurve) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Gus Trikonis. Er waren rollen voor o.a.: Robert Hays,Art Carney,Barbara Hershey,David Keith,Tim Thomerson. The Ellison Group is een grote multinational en koopt een lokale brouwerij op en stuurt de jonge Franck Macklin een promotie makende manager,naar het platteland om te saneren, en de mensen daar te leren hoe je met bierbrouwen wel omzet kunt halen. Het toeval wil dat Frank ook nog eens is in dat dorp geboren is, en meteen al zijn oude maten tegen komt zich, en zelfs de baas van de brouwerij onder zich krijgt. Al Frank de brouwerij weer aan de praat krijgt, blijkt de multinational alleen maar winstoogmerk te hebben, en ze willen de de inmiddels als een sneltrein lopende brouwerij zo snel mogelijk door verkopen. De consequentie is dat het gehele personeel, en daarmee de complete bevolking van het stadje, tot de bedelstaf zal worden gebracht. Wanneer Frank het grote spel door krijgt sluit hij vrede met zijn eigen mensen.  Samen bereiden ze dan een gigantische reddingsactie van hun eigen bedrijf voor……

TAPS

Taps You TubeTaps (De kadetten van Bunker Hill) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Harold Becker. Er waren rollen voor o.a: George C. Scott,Timothy Hutton,Ronny Cox,Sean Penn,Tom Cruise. Generaal Harlan Bache is de directeur van de 141 jarig oude militaire academie Bunker Hill , waar de traditie hoog in het vaandel staat. Onbewust maakt hij door zijn bekrompen inzichten van kadetten terroristen.”Taps” is militair jargon voor “gesneuveld” en dat is volgens de generaal het mooiste wat een militair kan overkomen. Als het militaire complex moet wijken voor kantoren en de de academie door de publieke opinie als verouderd wordt beschouwd, stort de wereld van de cadetten ineen. Geïndoctrineerd als zij zijn, voelen zij zich genoodzaakt wraak te nemen op de burgermaatschappij. Als generaal Bache dan aan een hartaanval bezwijkt, nemen de cadetten het heft in eigen handen. Het wapendepot wordt opengebroken en de jongens barricaderen hun kazerne. Brian Moreland (Timothy putton) de klasse oudste neemt noodgedwongen de leiding van de operatie op zich. Ze weigeren alles en iedereen te toegang, en uiteindelijk komen ze tegenover het echte leger te staan, en dat leidt tot een bloedige afloop ……..

TARZAN THE APEMAN

Tarzan the Apeman You TubeTarzan the Apeman (Tarzan de Aapmens,Tarzan Herr des Urwalds) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door John Derek. Er waren rollen voor o.a.: Bo Derek,Richard Harris,Miles O’Keeffe,John Phillip Law,Wilfrid Hyde-White.In 1910 reist Jane Parker haar vader James (Richard Harris), een avontuurlijke ontdekkingsreiziger die in Afrika op zoek is naar een legendarisch olifantenbegraafplaats ,achterna. Hun weerzien is niet bepaald hartelijk en wat later wordt Jane gekidnapt door Tarzan de aapmens, die haar redt uit de greep van een dodelijke python. Diep in de jungle bloeit tussen hem en Jane een romance op. Als Jane weer terugkomt bij de expeditie worden alle leden door een inheemse stam ontvoerd. Maar Tarzan redt uiteindelijk de dag en weet haar te bevrijden, voordat de stam haar aan hun goden kunnen offeren…

THIEF

Thief You TubeThief (Der Einzelganger,Violent Streets) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Michael Mann.Er waren rollen voor o.a.: James Caan,Tuesday Weld,Willie Nelson,James Belushi,Robert Prosky. Frank heeft in de gevangenis trucks geleerd om een gespecialiseerde dief te zijn, met name als het gaat om het roven van diamanten. Als hij uit de gevangenis vrij komt wil hij de criminaliteit vaarwel zeggen. Maar niet voordat hij nog één laatste, grote kraak pleegt zodat hij financieel onafhankelijk is en een rustig leventje kan leiden .Als hij dan via een gangstersyndicaat in Chicago een opdracht krijgt die hij met succes vervuld, maar waar hij geen cent van ziet, zint hij op wraak…..

THIN ICE

Thin Ice You TubeThin Ice is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Paul Aaron en geschreven door David Epstein. De film werd opgenomen in en rond Charleston (South Carolina). Er waren rollen voor o.a.: Kate Jackson,Dwight Schultz, Lillian Gish,Gerald Prendergast,Louise Latham,Mimi Kennedy. Deze film was het acteer debuut van Dwight Schultz (Murdock A-Team). De aantrekkelijke weduwe en onderwijzeres Linda Rivers (Kate Jackson) , wordt verliefd op de 18 jarige Paul (Gerard Prendergast) één van haar leerlingen. Het schoolhoofd, Paul zijn ouders en de plaatselijke bevolking van South Carolina spreken schande over de relatie. Linda wordt zelf ontslagen als lerares maar ze besluit het er niet bij te laten zitten en terug te vechten…..

THOUSAND LITTLE KISSES A

a-thousand-little-kisses-you-tubeA Thousand Little Kisses (Duizend Kusjes,Bittere Küsse ) is een Israëlische speelfilm uit 1981 geschreven en geregisseerd door Mira Recanati.  De film werd geselecteerd als de Israëlische inzending voor de Beste Buitenlandse Film bij de 54ste Academy Awards, maar werd niet genomineerd als kandidaat. Er waren rollen voor o.a. Dina Doron,Kohava Harari,Adi Kaplan,Rivka Neuman,Rina Otchital,Daphne Recanati,Gad Roll,Dan Tavori,Nirit Yaron,Nissim Zohar . Als David In Tel-Aviv overlijdt blijft zijn vrouw Routa (Dina Doron) met hun dochter Alma (Rivka Neuman) achter, ze ontdekken dan dat hij zijn hele leven een dubbelleven heeft geleid. Hij had namelijk een minnares, bij wie hij een zoon had. Het beeld van de perfecte echtgenoot en vader valt in gruzelementen. Alma besluit dan om met de minnares en haar zoon Mika te gaan praten, en ze raakt dan verliefd op Mika (Gad Roll). Routa is vol van onbegrip aan en sluit zichzelf van de buitenwereld af.

THRESHOLD

Threshold You TubeThreshold (De Drempel) is een Canadese speelfilm uit 1981 geregisseerd door Richard Pearce. Er waren rollen voor o.a.: Donald Sutherland,Mare Winningham,Jeff Goldblum, John Marley,Sharon Acker,Michael Lerner. Dokter Thomas Vrain (Donald Sutherland), is een zeer gerespecteerde hartchirurg. Belangrijker dan de roem die hem in ruime mate ten deel valt vindt hij het welzijn van zijn patiënten.Zijn psychische nazorg geldt met name voor Henry De Vici (Michael Lerner) en de twintigjarige Carol Severance (Mare Winningham), beide ernstige hartpatiënten. Als eerstgenoemde na een aanvankelijk succesvolle operatie overlijdt slaat dokter Thomas de handen ineen met dr. Aldo Gehring, die een kunsthart heeft ontwikkeld.Tegen de het advies van de ethische commissie voert Dr. Vrain de eerste kunstmatige menselijke harttransplantatie uit. Dr Aldo Gehring en Dr. Vrain worden beroemdheden naar de transplantatie. Maar al snel komt de ethische vraag naar voren, en de levens van de artsen en de patiënt zullen voorgoed veranderen.

TIME BANDITS

time-bandits-you-tubeTime Bandits is een Engelse film uit 1981 geregisseerd door Terry Gilliam. Er waren rollen voor o.a.: Sean Connery,John Cleese,Shelley Duvall,Ralph Richardson,Katherine Helmond,Ian Holm, Michael Palin,Peter Vaughn,David Warner. Het twaalfjarige jochie  Kevin (Craig Wamock) is vervreemd geraakt van zijn ouders. In de eenzaamheid van zijn kamertje,tuimelen uit zijn speelgoedkast op een nacht zes dwergen, zijn droomwereld binnen. Als op dat moment het Opperwezen Evil, verschijnt, vlucht Kevin met de dwergen door tijd en ruimte en ze hebben de opdracht om alle gaten in het universum dicht te maken die de schepper heeft vergeten. Op die tocht komen ze allerlei legendarische figuren tegen, zoals Napoleon Bonaparte (Ian Holm), Robin Hood  (John Cleese), Agamemnon (Sean Connery)

TRAVELLER

Traveller You TubeTraveller (Landfahrer) is een Ierse/Engelse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Joe Comerford. Er waren rollen voor o.a.: Judy Donovan,Davy Spillane,Alan Devlin. Connors en Devine, twee Noord-Ierse smokkelaars zijn het er over eens dat hun kinderen maar moeten trouwen. Michael en Angela, aan wie niets wordt gevraagd, dienen direct na het huwelijk een partij smokkelwaar naar het zuiden te brengen. Onderweg pikken zij de lifter Clicky op, die nog meer van de politie en het Britse leger heeft te vrezen dan zij. Wanneer het drietal een auto-ongeluk krijgt, betekent dat nog niet het einde van alle ellende,en ondanks alle tegenslagen die ze nog meer te wachten staat, groeit er een hechte vriendschap tussen de drie.

TREASURE OF THE YANKEE ZEPHYR

Treasure of the Yankee Zephyr You TubeTreasure of the Yankee Zephyr (Race for the Yankee Zephyr) is een Australische/Nieuw Zeelandse speelfilm uit 1981 geregisseerd door David Hemmings. Er waren rollen voor o.a.: Ken Wahl,Leslie Ann Waren,Donald Pleasence,George Peppard,Bruno Lawrence. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stort een DC-3 de Yankee Zephy van de Amerikaanse marine tussen Nieuw Guinea en Nieuw-Zeeland in de zee. Aan boord was, de post, gouden medailles voor oorlogshelden en de soldij voor de gehele Amerikaanse vloot ter waarde van vijftig miljoen dollar. Alle zoekacties van het leger leveren niets op. Jaren later gaat de wereldvreemde piloot Gibbie Gibson (Donald Pleasence) samen met zijn dochter Sally (Lesley Ann Warren), en zijn drankzuchtige huurde Barney Whitaker (Ken Wahl), op zoek naar het vliegtuigwrak. Ze vinden het, maar dan beginnen pas echt de problemen, als ze het aan de stok krijgen met de schattenjager Theo Brown (George Peppard).

TRUE CONFESSIONS

True Confessions You TubeTrue Confessions (Gefährliche Beichte) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Ulu Grosbard,gebaseerd op de gelijknamige roman van John Gregory Dunne. Er waren rollen voor o.a.: Robert De Niro,Robert Duvall,Charles Durning,Ed Flanders,Burgess Meredith. Monseigneur Desmond Spellacy (De Niro) behartigt in de kerk de financiële belangen van een rijk bisdom. Met gemak krijgt hij geld los voor allerlei katholieke projecten , en hij lijkt op weg om het tot kardinaal te schoppen. Torn Spellacy (Duvall), zijn broer en het zwarte schaap van de familie, is rechercheur bij de zedenpolitie. De paden van beide broers kruisen elkaar, nadat een prostituee op weerzinwekkende wijze is vermoord en Torn connecties ontdekt met de belangrijke bouwondernemer Jack Amsterdam (Charles Durning). Deze vroegere pooier wordt als een steunpilaar van het bisdom beschouwd omdat hij de bouw van scholen en dergelijke financieel helpt mogelijk te maken. Torn zorgt na fanatiek speurderswerk dat Jack ten val komt , maar bewerkstelligt daarmee ook dat Desmond de weg naar de top afgesloten ziet. Hij zal zijn verdere dagen doorbrengen in een armetierige parochie in de woestijn. Toch is hij  Torn dankbaar, omdat hij hem heeft laten beseffen hoe ver hij van zijn roeping was afgedwaald.

UNDERGROUND ACES

Underground Aces you TubeUnderground Aces is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Robert Butler.Er waren rollen voor o.a.: Dirk Benedict,Melanie Griffith,Robert Heyes,Jerry Orbach,Michael Winslow,Rick Podell.  The Underground aces is een team van jongens dat zorgt draagt, dat de auto’s van de gasten van een sjiek hotel in Beverly Hills netjes worden geparkeerd in de parkeergarage. Joe (Rick Podell), de leider van het team, heeft een woning in de garage en is hevig verliefd op de kassière Lucy (Melanie Griffith) die op het punt staat om te trouwen met een man waar ze niet van houdt. Haar adembenemende verschijning brengt het hoofd van vele mannen op hol en ook een rijke jonge sjeik raakt onder de indruk van haar charmes….

UN PETIT PARADIS

Un petit paradis You TubeUn petit paradis (Ein kleines Paradis) is een Franse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Michel Wyn, gebaseerd op de gelijknamige roman van G.J.Arnaud. Er waren rollen voor o.a.: Yolande Folliot,François Chaumette,Julie Philippe,Richard Berry. De jonggehuwden Marc (Richard Berry) en Nathalie Besson (Yolande Folliot) dromen al geruime tijd van een klein paradijsje, maar ze kunnen zich slechts een goedkope huurwoning permiteren. Op een dag echter kan Marc zijn vrouw verassen. In de chique buurt “Belle Aurore” heeft hij beslag weten te leggen op een representatief landhuis. Voor een betrekkelijk geringe som heeft hij van een kennis,die dringend geld nodig had, het pronkjuweel gekocht. Er is echter één klein wolkje, dat de stemming drukt: De vroegere bewoners van het huis zijn allen op mysterieuze wijze om het leven gekomen…….

VENOM

Venom You TubeVenom (Gif) is een Amerikaanse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Piers Haggard. Er waren rollen voor o.a.: Klaus Kinski,Susan George,Oliver Reed,Nicol Williamson,Sarah Miles. Howard Anderson logeert bij zijn dochter Ruth en kleinzoon Philip in hun huis in Londen. Zijn dochter gaat voor een weekje naar Zwitserland om haar man te bezoeken die op zakenreis is. Ze laat haar zoontje Philip (Lance Holcomb) met tegenzin achter. De jongen lijdt namelijk aan astma en ze is bang dat hij weer een aanval zal krijgen tijdens haar afwezigheid. Dat  gebeurt dan ook. Dat lijkt niet zo verwonderlijk: zijn slaapkamer staat vol met hokken met daarin konijnen, hamsters en cavia’s.Ook reptielen maken deel uit van zijn „mini-dierentuin”. Wanneer zijn moeder weg is, willen de huishoudster Louis en Dave de chauffeur van het gezin samen met Jacmel, een internationale gangster de jongen in gijzeling nemen. Maar het plan valt in het water wanneer Philip onverwacht het huis verlaat om een Afrikaanse slang, die hij had besteld voor zijn privé-collectie, op te halen. Door een fout krijgt hij echter de verkeerde slang mee: de Black Mamba de meest agressieve en dodelijkste slang ter wereld….

VON EINEM TAG ZUM ANDEREN

no image You TubeVon Einem Tag Zum Anderen (Van de ene dag op de andere) is een Duitse televisiefilm uit 1981 geregisseerd door Wolfgang Becker,en  geschreven door Peter M. Thouet. Er waren rollen voor o.a.: Gerd Böckmann, Karin Anselm en Inge Birkmann. De jonge ambtenaar Karl Horbach neemt tijdens een zwempartij een overmoedige duik in de rivier. Hij raakt geblesseerd en dreigt te verdrinken. Bewusteloos wordt hij uit het water gehaald. Bij onderzoek in het ziekenhuis blijkt dat zijn ruggengraat is beschadigd. Het trieste gevolg daarvan is dat hij voor de rest van zijn leven aan een rolstoel gekluisterd zal zijn. Een afschuwelijke periode breekt aan voor Karl, zijn en zoon Benni. Langzamerhand realiseert Karl zich wat de gevolgen voor hem en zijn gezin zullen zijn. Hij moet door het gehele proces van woede, depressies en berusting.

VUIL ZAAKJE ‘N

Une Sale Affaire You TubeUne Sale Affaire (’n Vuil Zaakje,Eine schmutzige Geschichte) is een Franse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Alain Bonnot .Er waren rollen voor o.a.: Marlène Jobert,Victor Lanoux,Patrick Bouchitey,Agnès Chateau,Etienne Chicot.Hélène Valenger (Marlène Jobert) is een gescheiden vrouw woont met haar kind alleen en heeft een baantje als secretaresse op het gemeentehuis. Als ze op een morgen naar haar, werk wil gaan ontdekt ze dat haar auto een lekke band heeft. Gelukkig krijgt ze hulp van Novak (Victor Lanoux) een man die zich als journalist uitgeeft maar in werkelijkheid een politiecommissaris is. Novak heeft de band van de auto van de Hélène expres kapotgemaakt om zo in contact met haar te komen, want wil hij belastend materiaal over haar baas omdat die verdacht wordt het brein te zijn achter een grootscheepse drugsorganisatie……

 

WHOSE LIFE IS IT ANAWAY?

Whose Life is it Anyway You TubeWhose Life is it Anyway? (Het is toch mijn leven!,Ist das nicht mein leben) is een Amerikaanse film uit 1981 geregisseerd door John Badham. Er waren rollen voor o.a.: Richard Dreyfuss,John Cassavetes,Christine Lahti,Bob Balaban,Kenneth McMillan. De jonge en levenslustige beeldhouwer Ken Harrison (Richard Dreyfuss) wordt het slachtoffer van een ernstig auto-ongeluk, als gevolg waarvan hij de rest van zijn leven grotendeels verlamd zal blijven. Als hij, na lang aarzelen, de geneesheer dokter Emerson (John Cassavetes) van het ziekenhuis (John Cassavetes) om een eerlijk antwoord vraagt, deelt deze hem onomwonden mede dat hij nooit meer normaal zal kunnen functioneren.Het enige lichaamsdeel dat intact is gebleven, is zijn hoofd. Alles wat Harrison voortaan nog zal kunnen doen is: horen, zien, ruiken, eten, praten, denken en huilen. Zijn verzoek om te mogen sterven wordt door de arts afgewezen, omdat inwilliging ervan zou indruisen tegen de ethiek en codes van zijn beroep. Uiteindelijk vecht Harrison samen met zijn advocaat ervoor om het recht te hebben om te mogen sterven.

WINTER OF OUR DREAMS

Winter of our Dreams You TubeWinter of our Dreams (Der Winter unserer Traume) is een Australische speelfilm uit 1981 geregisseerd door John Duigan. Er waren rollen voor o.a.: Judy Davis,Bryan Brown,Cathy Downes,Baz Luhrmann,Peter Mochrie. De schoolvriendin Lisa (Margie McCrae) van Boekhandelaar Rob (Bryan Brown) die in de jaren zestig een radicale studentenleider pleegt zelfmoord .Wanneer hij daar achter komt probeert hij meer informatie over de zelfmoord te krijgen, en komt daardoor in contact met haar verslaafde vriendin en prostituee Lou (Judy Davis).Ze komen nader tot elkaar, en worden verliefd.Maar als Lou dan het dagboek van haar vriendin vindt, ontdekt ze dat ze dezelfde fouten weer maakt..

WOMAN NEXT DOOR THE

the-woman-next-door-you-tubeThe Woman Next Door (De vrouw van hiernaast, Die Frau nebenan,La femme da cóté). Franse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Francois Truffaut. Met rollen voor o.a. Gérard Depardieu, Fanny Ardent, Véronique Silver,Henri Garcin,Michèle Baumgartner,Roger Van Hool,Philippe Morier,Olivier Bedquaert.  De 33-jarige marine-ingenieur Bernard Coudray leeft met vrouw Arlette en zoon in een klein dorp nabij Grenoble. Op een dag krijgen zij nieuwe buren Mathilde en Philippe Bauchard een pasgetrouwd stel. Bernard herkent zijn vroegere geliefde Mathilde en ondanks de veranderde omstandigheden komen oude gevoelens weer boven.Wanneer de schuldgevoelens beginnen op te spelen, komt het overspel uit…….

XU MAO HE TA DE NÜ ER MEN

Xu Mao he ta de nü er men You TubeXu Mao he ta de nü er men (De boer en zijn negen dochters,Xu Mao and his Daughters,Der Bauer und seine neun Töchter) Chinese speelfilm uit 1981. De film geeft enig inzicht in het leven van de gewone man ten tijde van Mao’s rampzalige hervormingen. Er waren rollen voor o.a.: Zongxiang Guan,Fengxu Li,Wei Li,Xiuming Li,Xiaoqing Liu,Guilan Lu,Tianqian Tan,Zaibao Yang,Jinling Zhang,Lianwen Zhang. De oude boer Mao Xu leeft al sinds de dood van zijn vrouw,met zijn negen dochters in een dorp op de Chinese provincie Sazetschuan. Tijdens de jaren van de Culturele Revolutie (1966-1976) en de hectische politieke gebeurtenissen, heeft de oude man samen met zijn dochters een zeer zware tijd. Ook na de val van de “Bende van Vier” nemen zijn problemen niet af. Als hij op het punt staat om een einde aan zijn leven te maken, wordt hij dankzij een begripvolle partijfunctionaris op andere gedachten gebracht…

Advertenties