Films 1985 Buitenland

BREAKFAST CLUB THE 

The Breakfast Club You TubeIn ‘The Breakfast Club’ brengt John Hughes, de hofcroniqueur van het leven van de Amerikaanse tieners, drie jongens en twee meisjes bijeen in een klaslokaal. Ze hebben zich misdragen en moeten daarom op hun vrije zaterdag voor straf terugkomen en gedurende acht lange uren hebben ze niets anders te doen dan een opstel te maken en verder hun tijd braaf zwijgend uit te zitten.Dat lukt natuurlijk niet zo best. Een beetje opschepperij, baldadigheid, indruk maken en verleidelijk doen, dat zijn de meest voor de hand liggende incidenten en van lieverlee ontstaat er in de lange vervelende uren een bijna therapeutisch spel tussen het vijftal. Natuurlijk is iedere pluimage vertegenwoordigd: het verwende rijkeluismeisje, een onbehouwen punker.Maar ze blijken elkaar nader te staan dan uiterlijkheden suggereren. Ook hun problemen en geliefde onderwerpen ontlopen elkaar niet veel. Ze praten over hun ouders, over de moeilijke eerste stappen op het pad der liefde. Dat leidt tot aardige ontwikkelingen. Waar we eerst te maken leken te hebben met een heterogeen gezelschap waar ruzie, jaloezie en achterdocht de boventoon voerden, eindigen we zowaar tussen een speels solidair stelletje.

CLUE

Clue – (1985-USA) Komische misdaadfilm van Johnathan Lynn, losjes gebaseerd op het Engelse gezelsschapsspel Cluedo. Men komt in lanhuis bijeen om geval van chantage op te lossen. Met: Eileen Brennan en Tim Curry.

COCOON 

Cocoon You TubeCocoon is een Amerikaanse komedie-sciencefictionfilm uit 1985 onder regie van Ron Howard. De productie won de Academy Awards voor beste visuele effecten en beste acteur (Don Ameche).   Vier ruimte wezens keren terug naar de aarde, waar ze tijdens hun laatste bezoek,10.000 jaar geleden, enkele van hun vrienden hebben moeten achterlaten in cocons op de bodem van de oceaan. Als zij de cocons in een zwembad onderbrengen, blijken vreemde krachten over te slaan op een groep oude mensen die daar stiekem komt te zwemmen omdat er vanuit de cocon een verjongende werking uitgaat.

CODE OF SILENCE

Code of Silence (Andy Davis, 1985, VS). Allerminst originele, maar goed gemaakte en soms geestige actiefilm waarin voormalige karatekampioen Chuck Norris als politieman een eenzame kruistocht voert tegen zowel het gespuis in Chicago als de slapjanussen in het politiekorps.

COLOR PURPLE

The color purple, Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Steven Spielberg naar de roman van Alice Walker.

DIRT BIKE KID THE 

The Dirtbike Kid 1985 You TubeThe Dirt Bike Kid is een film uit 1985 geregisseerd door Hoite Caston, geproduceerd door Julie Corman, met in de hoofdrol Peter Billingsley en Stuart Pankin. Een deel van het verhaal is geïnspireerd op Jaap en de bonenstaak. Jack Simmons (Peter Billingsley) is een luie jongen die leeft met zijn moeder (Anne Bloom) , die weduwe is en moeite heeft om in hun levensonderhoud te voorzien. Op een dag, vraagt Mevrouw Simmons haar zoon Jack om boodschappen te doen met haar laatste $ 50 dollar briefje dat ze nog gespaard heeft maar Jack is afgeleid door een crossmotor van een plaatselijke pestkop Max (Gavin Allen) ,en hij gebruikt het geld om de crossmotor te kopen. Het blijkt geen gewone motor en Jack beleeft allerlei spannende avonturen.

DREAMCHILD

Dreamchild (Gavin Millar, 1985) Alice in Wonderland op latere leeftijd, met poppen van Muppet-maker Jim Henson en een weemoedig script van Dennis ‘Singing Detective’ Potter.

ELENI

Eleni, Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Peter Yates. Met: Kate Nelligan, John Malkovich, Linda Hunt e.a. De Griekse moeder van journalst Nicholas is 30 jaar geleden in haar geboortedorp door communistische guerilla’s om het leven gebracht. Hij gaat terug om de ware toedracht te achterhalen.

EXECUTION OF RAYMOND GRAHAM THE

The execution of Raymond Graham (De executie van Raymond Graham), Amerikaanse speelfilm van Dan Petrie uit 1986. Met o.a. Jeffrey Fahy, Kate Reed, George Dzunda. Een jonge, veroordeelde moordenaar wacht op zijn executie. Buiten de gevangenis is men wanhopig bezig om gratie voor hem te krijgen. Ondertussen tikt de klok door…

FALCON AND THE SNOWMAN THE

The falcon and the snowman (John Schlesinger, 1985) Twee gewone jongens gaan spioneren, voor het avontuur en het geld. Voor ze het weten zijn ze te ver gegaan om te stoppen. Waargebeurd verhaal, sterke hoofdrollen van Timothy Hutton en Scan Penn

GOTCHA

Regie: Jeff Kanew;met: Anthony Edwards, Linda Fiorentino, Nick ‘corri, Alex Rocco en Maria Adams. H 5 ‘Gotcha!’ (Hebbes!) is een spel dat door een paar studenten op de campus wordt gespeeld: ze besluipen elkaar en proberen elkaar af te schieten met een verfpatroon. Wie ‘neergeschoten’ wordt is een sukkel, wie telkens mist ook. Jonathan is erg goed in dat spel. Tijdens de vakantie wil hij naar Europa, vooral naar Parijs en naar Pamplona- achter de meiden aan. Hij mag dan wel een gezonde knul zijn, hij heeft ‘het’ nog nooit gedaan en daar maakt hij zich nogal zorgen over. In Parijs ontmoet hij op een terras de betoverend mooie Sasha en tot zijn stomme verbazing versiert zij hem. Verliefd als hij is verandert hij zijn reisplannen en gaat met Sasha mee naar Oost-Berlijn, waar zij ‘iets moet afleveren. Vanaf dat moment raakt Jonathan betrokken bij een duistere spionage-affaire. Sasha lijkt een soort geheim agent te zijn, maar het fijne komt hij er niet van te weten. Jonathan wordt, zonder het te weten, als koerier gebruikt. Met geheim fotomateriaal in zijn rugzak kan hij op het nippertje West-Berlijn bereiken en vliegt terug naar de Verenigde Staten. Sasha is, voor zover hij weet, in Oost-Berlijn achergebleven, in handen van de K.G.B. Terug in zijn appartement blijkt hij achterna gezeten te worden en ontdekt hij ook het geheime fotorolletje. Dat bezorgt hem een aantal vragen als: wie zit hem achterna, wat moet hij met het fotorolletje, wat is er met Sasha gebeurd? Pas nadat hij zijn vaardigheden in het ‘Gotchal’-spel uitgebreid heeft moeten tonen, krijgt hij een verrassend antwoord op deze vragen.

JEWELL OF THE NILE THE

The jewel of the Nile Amerikaanse film uit 1985 van Lewis Teague, met Michael Douglas en Kathleen Turner. Avonturenfilm over een machthebber in het Midden-Oosten en zijn tegenstander.

JOURNEY OF NATTY GANN THE

De avontuurlijke zwerftocht van Natty Gann (The journey of Natty Gann), Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Jeremy Kagan. Met: Meredith Salenger, Ray Wise, John Cusack e.a.

MASK

Mask (USA, 1985). Aardig melodrama van Peter Bogdanov’ch, over een jongeman met een mismaakt gezicht en een liefdevolte moeder, een verrassende rol van ac flamboyante Cher.

MY BEAUTIFUL LAUNDRETTE

my-beautiful-laundrette-you-tubeMy Beautiful Laundrette (Mein wunderbarer Waschsalon), Engelse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Stephen Frears. Met rollen voor o.a. Gordon Warnecke,,Daniel Day Lewis, Saeed Jaffrey,Richard Graham, Derrick Branche. De jonge Pakistaan Omar  (Gordon Warnecke), is de zoon van een verbitterde socialistische journalist die het restant van zijn idealen in alcohol smoort. Johnny is  (Daniel Day Lewis), een werkloze die zijn dagen vult met het zetten van kraakjes en het in elkaar slaan van buitenlanders. Johnny en Omar kennen elkaar nog van school, maar zijn door Johnny’s racisme uit elkaar gegroeid.Omar wordt via zijn zakelijk ingestelde oom Nasser pachter van een verlopen wassalon. Hij stort zich met veel energie op zijn wasserette, wat hem al snel de bijnaam “Omo” oplevert.Omar slaagt er in zijn oude vriend Johnny zo enthousiast te maken dat deze hem gaat assisteren. Samen brengen zij de wassalon tot bloei, waarbij er tussen hen bovendien iets heel moois en erotisch groeit. Johnny’s vroegere vrienden zien deze ontwikkeling met lede ogen aan en nemen uiteindelijk bloedig wraak….

NEMO

Dream One/Nemo (Arnaud Sélignac, 1985, Frankrijk/Engeland). Jules Verne behoorde, naast ‘Alice in Wonderland’ en Zorro, tot de belangrijkste inspiratiebronnen voor deze zorgvuldig geproduceerde, fantastische jeugdfilm. Tiener belandt via een lift in een wonderlijk universum van strand en zee, waar hij onder andere de aap van kapitein Nemo aantreft. Met Jason Connery, Harvey Keitel

PLENTY 

plenty-you-tubePlenty is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Fred Schepisi,en gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van David Hare die ook het scenario schreef. Met rollen voor o.a. Meryl Streep, Charles Dance, Tracey Ullman,Sam Neill ,Charles Dance,John Gielgud,Ian McKellen. Susan Traherne (Meryl Streep) is een Britse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk werkt als koerier. Zij ontfermt zich over een Engelse parachutist Lazar (Sam Neill ) die wat uit de koers is geraakt. Met hem beleeft zij een hevige maar korte liefde: na één nacht moet de man weer weg.  De door hem achtergelaten manchetknopen vormen het enige tastbare bewijs dat hij er werkelijk was, en ze zal die manchetknopen haar verdere leven bij haar houden. Het leven dat zich na de oorlog afspeelt in Londen boeit haar niet: haar werk en relaties, alles is beneden haar niveau. Ze kiest een man om een kind bij haar te verwekken, maar hij blijkt niet in staat de conceptie tot stand te brengen en wordt tot overmaat van ramp nog verliefd ook. Het gevoel dat zij iets groots en nieuws moet doen kwelt Susan, maar in plaats daarvan belandt zij in een inzinking en vandaar in een psychiatrisch ziekenhuis. Een diplomaat Raymond Brock (Charles Dance) met wie Susan eerder een verhouding had haalt haar daar uit. Ze trouwt met hem, bij gebrek aan een alternatief. Ogenschijnlijk wordt zij een perfecte diplomatenvrouw, maar wie beter kijkt ziet het tegendeel. Nog altijd verlangt zij naar het geluk en de opwinding van dat ene moment, die enkele nacht: de rest van haar leven was, zo beseft zij uiteindelijk, zinloos. Die enkele nacht, een traumatisch moment in haar jeugd eigenlijk, heeft dat de rest van haar leven bepaald……

SHOOTING PARTY THE

the-shooting-party-you-tubeThe Shooting Party  (De jachtpartij,Die letzte Jagd,La partie de chasse) is een Engelse speelfilm uit 1984 gebaseerd op de gelijknamige roman van Isabel Colegate, geregisseerd door Alan Bridges. Met rollen voor o.a. James Mason,John Gielgud,Edward Fox,Dorothy Tutin,Cheryl Campbell,Gordon Jackson,Robert Hardy. In de herfst van 1913 terwijl de dreiging van een oorlog toeneemt,organiseert de adellijke Sir Randolph Nettleby (James Mason) op zijn schitterend landgoed, voor vrienden en familieleden een 3-daagse traditionele jachtpartij. Men dineert, men flirt en gaat daarna over tot het schieten van fazanten. Vooral Lord Gilbert Hartlip (Edward Fox) blijkt fanatiek te zijn, en er vallen niet alleen slachtoffers onder het gevogelte….

SUBWAY

Subway film van Luc Besson uit 1985 over vluchteling door de gangen en trappen van de Parijse metro. Zelfs het af en toe in beeld verschijnen van Isabelle Adjani helpt niet. Typisch voorbeeld van jonge, volslagen lege en uitsluitend op vormgeving gerichte Franse cinema

SUMMER RENTAL

Summer Rental (Carl Reiner, 1985, VS). komedie met John Candy als een overspannen burgerman die met zijn gezin vergeefs tot rust probeert te komen aan de kust van Florida. Ook met Karen Austin.

TREASURE OF THE AMAZON

The Treasure of the Amazon is een Mexicaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door René Cardona Jr. Met Stuart Whitman, Donald Pleasance en Ann Sidney. Hoe iemand zo’n verhaal kan verzinnen is ons een raadsel, maar een feit is dat je wel anderhalf uur geboeid blijft kijken. Jairo en Zapata, twee Amerikaans-Mexicaans ontdekkingsreizigers, zijn op zoek zijn naar rijkdommen die in het Amazonegebied, volgens overlevering, nog steeds voorhanden zijn.Hun pad kruist dat van ene Gringo, een zonderling, die noch Indiaanse stammen, noch piranha’s vreest en bereid is het duo door de jungle te loodsen. In die jungle hebben inmiddels de wetenschappers Clark en Dick én de mooie Barbara de ontdekking van hun leven gedaan: op een schijnbaar ongerept eilandje vinden ze een indrukwekkende hoeveelheid diamanten. Helaas geeft de helikopter waarmee een van de geleerden het contact met de bewoonde wereld onderhoudt, sputterend de geest, waarna Barbara en haar begeleider het verder in hun eentje moeten zien te rooien. Maar ze zijn niet alleen: vanuit de bush houden honderden ogen hen in de gaten, en voordat voornoemde Gringo aan komt stormen om Barbara en de diamanten veilig te stellen, moet er een strijd op leven en dood worden geleverd…..

TRIP TO BEATIFUL THE

The trip to Bountiful (Peter Masterson, 1985) Eigengereide oude dame pakt de bus om haar geboortegehucht Bountiful terug te zien. Oscar voor hoofdrolspeelster GeroldinePage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s