Films 1985 Buitenland

ABSCHIEBUNG DIE

Die Abschiebung. TV-film van Marianne Lüdcke naar de gelijknamige roman van Klaus-Peter Wolf. Met: Nina Hoger, Franz Buchriezer, Karin Baal, e.a. De ouders van Elke Steube zijn ontzet als zij horen dat hun dochter een schijnhuwelijk heeft gesloten met een Koerdische man om diens uitwijzing te voorkomen. Maar als haar vader meer te weten komt over de politieke situatie in Turkije groeit zijn begrip.

AGENT RICHARD RAMBERG

Agent Richard Ramber (Skuggan av Henry) tv-film van Claes Brenmann en Mats Olof Olsson. Met: Thomas Hellberg, JÖsta Hagelback, Jessica Zanden, e.a. Richard Ramberg, een Zweeds geheim agent is net door zijn vrouw verlaten. Dan krijgt hij de opdracht om samen met zijn vriend Henry een overgelopen KGB-generaal bij de grens op te vangen. Het blijkt echter om een jonge aantrekkelijke Russin, Marcelle, te gaan. Richard laat zich inpalmen en daar beginnen de moeilijkheden

AGNES OF GOD

Agnes of God ( Agnes de dieu) Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Norman Jewison. Net: Jane Fonda, Arme Bancroft, Meg Tilly e.a. De jonge non Agnes bevalt in een klooster in Canada. De volgende morgen wordt de baby gewurgd in haar cel gevonden, terwijl zij nergens meer van weet. Voor het tot een proces kan komen moet psychiater Martha Livingston beoordelen of zuster Agnes toerekeningsvatbaar is.

ALMOST YOU

Almost You (U.S.A. 1985) Regie: Adam Brook; met: Brooke Adams, Griffin Dunne, Karen Young en Marty Watt. Zonder iets te weten van hun onderlinge relaties ‘ontmoeten vier gewone New Yorkers elkaar tijdens een etentje, hetgeen een sympatieke komedie oplevert

AMOS

Als ex-honkballer Amos is Kirk Douglas in deze boeiende televisieproduktie van Michael Tuchner misschien wel oud, maar nog lang niet afgeschreven. Hij laat zich de betuttelende aanpak van zuster Elisabeth Montgomery en haar staf niet welgevallen en probeert de andere bejaarden in het tehuis te stimuleren voor hun rechten op te komen. Een felle strijd tussen hem en de zuster volgt, maar als zijn kleinzoon hem alsnog in huis wil nemen, weigert hij de handdoek in de ring te gooien. Hij heeft illegale praktijken van het verpleeghoofd ontdekt en is vast van plan haar ten val te brengen, al moet het hem zijn leven kosten …

ASSAM GARDEN THE

The assam garden (De Indiase tuin) Engelse speelfilm uit 1985 van Mary Mc Murray. Met: Deborah Kerr, Mathur Jaffrey, e.a. Na de dood van Helen’s man raakt de Indische tuin waar hij zo trots op was, in verval. Dan ontvangt zij echter een brief van een uitgeverij, die haar exotische tuin willen opnemen in hun tuingids.

AVIATOR THE

The Aviator (George Miller, 1985, VS). Door Australische regisseur Miller — naamgenoot van de auteur van de ‘Mad Max’-serie, maar niet dpzelfde — verfilmd merkwaardig verhaal. Vliegenier Christopher Reeve stort in 1928 neer in niemandsland en redt Rosanna Arquette uit de klauwen van een beer.

BADGE OF ASSASIN

Badge of the assassin (La griffe de l’assassin) Amerikaanse televisiefilm uit 1985, naar de roman van Robert K. Tanenbaum en Philippe Rosenberg. Met: James Woods, Yaphet Kotto, Alex Rocco e.a. Regie: Mei Damski. De politie is op zoek naar de daders van de beestachtige moorden op twee collega’s die in de wijk Harlem werden gepleegd. De film is gebaseerd op waar gebeurde feiten.

BIKINI STORY THE (1985)

The Bikini Story is een documentaire uit 1985 van de cineast Jef Rademakers over de opkomst en ontwikkeling van de bikini. De opnamen voor deze documentaire werden gemaakt in Nederland, Frankrijk, Spanje. Ibiza en Brazilië.Begin 1946 ontketende een Zwitserse werktuigbouwkundig ingenieur met het twee-delige badpak een revolutie in de badmode. Hij noemde zijn vinding naar twee eilanden in Oceanië en de bikini was geboren. Het nieuwe kledingstuk veroorzaakte flinke opschudding. In Nederland werd de textielindustrie verboden de bikini te produceren en de regering liet weten dat in verband met de grondstoffenschaarste van na de Tweede Wereldoorlog prioriteit moest worden gegeven aan wollen ondergoed. Maar de opmars van de bikini was niet maar te stuiten en de verandering van de vrouwelijke badmode vormde een graadmeter voor de veranderende seksuele moraal. In 1955 werd het tweedelige kledingstuk gemeengoed op de stranden. In 1965 ontwierp Marielle Bolier een gewaagde Nederlandse bikini die internationaal furore maakt. Mary Quant introduceerde in Londen de minirok het provotijdperk was een feit. In 1975 gingen de Braziliaanse tangabikini’s de toon aangeven en in 1985  was het oprolbare bikinibroekje het laatste modesnufje…..

BIR AVUÇ CENNET

Bir Avuç Cennet You TubeBir Avuç Cennet (A Handful of Paradise,Een paradijselijk wrak) is een Turks/Zweedse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Muammer Ózer. Er waren rollen voor o.a. :Tarik Akan, Hale Soygazi . Het Turkse gezin Kamil wordt aangespoord door een ver familielid, om het platteland te verlaten voor Istanbul. Niet dat ze het slecht hadden, maar in het dorp was vooruitgang uitgesloten. Arm hoef je er niet te zijn, rijk zul je er nooit worden en iets meemaken doe je al helemaal niet. Istanbul voldoet niet direct aan de verwachtingen. Het al eerder ‘geëmigreerde’ familielid dat voor onderdak en een baan zou zorgen kwam door een bedrijfsongeval om het leven. De familie brengt noodgewongen een nacht op straat door maar wil niet met hangende pootjes terugkeren naar hun dorp. Aangezien de huurprijzen veel te hoog zijn vestigen ze zich blijvend in een autowrak,het gezinnetje voelt zich de koning te rijk met de vrijheid, maar natuurlijk is het wrak eigenlijk hun gevangenis. Enige tijd houden ze stand in hun handjevol paradijs, maar uiteindelijk wordt hun behuizing hen noodlottig.

BRAZIL

Brazil You TubeBrazil is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Terry Gilliam.Er waren rollen voor o.a. :  Jonathan Pryce,Kim Greist,Robert De Niro,Michael Palin,Katherine Helmond. In een futuristische stad, waar machines heersen,valt er toevallig een kakkerlak in een computer, waardoor die een fout veroorzaakt. Dit zorgt voor een verkeerde arrestatie. Niet de gevaarlijke terrorist Tuttle, maar de brave onschuldige burger Buttle wordt opgepakt en genadeloos geliquideerd. Sam Lowry (Pryce) een brave opsporingsambtenaar van het Ministerie van Informatie, die nachts vaak droomt hij dat hij als een gevleugelde held in de armen ligt van een aantrekkelijke jongedame, krijgt de opdracht om die administratieve blunder goed te maken. In de flat, waar hij de weduwe Buttle te royaal berekende onkosten namens het ministerie komt terugbrengen, ontmoet hij Jill Layton, de vrouw die hij steeds achternazit in zijn dromen. Ondertussen houdt de bureaucratie hem verantwoordelijk voor een golf van terroristische aanslagen, en worden Sam en Jills levens in gevaar gebracht.

BOY WHO HAD EVERYTHING THE

The Boy Who Had Everything – Amerikaanse film met Jason Connery en Diane Cilento van Stephen Wallace uit 1985. De ideale student ondervind wat geestelijke en sociale problemen tijdens het eerste jaar.

BREAKFAST CLUB THE 

The Breakfast Club You TubeThe Breakfast Club is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Terry Gilliam. Er waren rollen voor o.a. : Emilio Estevez,Molly Ringwald, Judd Nelson,Ally Sheedy,Anthony Michael Hall.Vijf tieners komen op zaterdagochtend, stipt om zeven uur, op school aan voor een hele dag strafstudie. Allemaal zitten ze in hetzelfde jaar en toch hebben ze weinig met elkaar te maken. Ze behoren immers allemaal tot verschillende, duidelijke afgebakende vriendenclubjes. Andy is de atleet. Zijn prestaties genieten aanzien, maar zelf is hij een zwakkeling die gedwee zijn vader, zijn coach en elk gezaghebbend figuur gehoorzaamt. John Bender is de nietsnut, de punker, de dwarsligger. Brian is een briljant student die alleen de hoogste cijfers haalt. Verplicht, want zijn vader zou geen mislukkeling dulden.

BROTHERLY LOVE

Brotherly Love  Een zeer geslaagde zakenman wordt belaagd door zijn moordlustige tweelingbroer.

BURKE AND WILLS

Burke and Wills Een historische expeditie vertrok vanuit Melbourne naar de onbekende gebieden van Centraal-Australië. Wat aanvankelijk een interessante ontdekkingsreis had moeten worden draaide al snel uit op een ware hel…

CARE BEARS MOVIE THE

The Care Bears Movie (De Troetelbeertjes)Animatie-film met stemmen van Bernadette, Edwin Rutten, Gerard Cox, Heddy Lester. Muziek: John Sebastaan. Tijdens een vrolijk uitstapje met hun mobiel belanden twee troetelbeertjes tegen een boom. Daardoor ontmoeten ze de weesjes Kim en Jantje, die niemand meer hebben om van te houden. Ook Nickolaas, die als hulpje bij een goochelaar werkt, voelt zich erg eenzaam. Hij is niet zo handig in zijn baantje en vrienden heeft hij nooit gehad. Als hij treurig voor zich uit zit te kijken, verschijnt er opeens een geheimzinnig pakje. Het bevat een boek met toverspreuken en het kan zelf ook praten. De boekengeest maakt Nickolaas wijs dat hij vrienden zal krijgen als hij van tovernarij gebruik maakt. Wat Nickolaas niet weet is, dat hij met het boek een boze geest oproept, die alle mensen zelfzuchtig maakt, zodat ze niet meer om elkaar geven. De beertjes en Kim en Jantje grijpen in, de boze geest wordt verjaagd en de menselijke gevoelens in ere hersteld.

CEASE FIRE

Cease Fire, Amerikaanse speelfilm uit 1985 van David Nutter. Met: Don Johnson, Lisa Blount, Robert F. Lyons. Het is 15 jaar geleden dat Tim terugkeerde van de oorlog in Vietnam. Alles gaat goed totdat hij zijn baan verliest. Tim krijgt nachtmerries en Tim’s vrouw Lisa, niet wetend wat er aan de hand is, doet er alles aan om de vrede in huis te bewaren. Dan ontmoet Tim de oud-veteraan Luke en al snel worden ze beste vrienden tot Luke tijdens een telefoongesprek zelfmoord pleegt. Tim stort in en vindt uiteindelijk hulp bij het centrum voor veteranen.Daar beleeft hij opnieuw de hel van Vietnam.

CHAIN LETTERS

Chain letters (Kettenbriefe) Amerikaamse speelfilm uit 1985 van Mark Rappaport. Met: Mark Arnott, Reed Birney, David Brisbin e.a. Kettingbrieven verbinden verschillende mensen met elkaar. Hieruit ontstaat een verwarrende puzzel, een vlechtwerk van monologen en dialogen, politieke verdachtmakingen, handtastelijkheden en zelfs moor

CHILLER

Chiller is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Wes Craven

CLUE

ClueYou TubeClue is een Amerikaanse komische Komische misdaadfilm uit 1985 geregisseerd door Johnathan Lynn,gebaseerd op het Engelse gezelschapsspel Cluedo. Er werden speciaal voor deze film drie einden met drie verschillende daders gefilmd.Er waren rollen voor o.a.: Eileen Brennan,Tim Curry,Madeline Kahn,Christopher Lloyd,Michael McKean. In 1954 worden zes mensen waaronder Mrs. Peacock, Colonel Mustard en Miss Scarlet uitgenodigd op een feestje ze arriveren bij een afgelegen Victoriaans landhuis in New England waar zich de mysterieuze butler Wadsworth bevindt, hij geeft hen allemaal een alias om hun ware identiteit te verbergen.  Ze komen erachter dat ze allemaal gechanteerd worden. Het is niet duidelijk wie de gastheer is maar dan wordt er iemand vermoord en is niemand zijn of haar leven zeker.

COCOON 

Cocoon You TubeCocoon is een Amerikaanse komedie-sciencefictionfilm uit 1985 onder regie van Ron Howard. De productie won de Academy Awards voor beste visuele effecten en beste acteur (Don Ameche).   Vier ruimte wezens keren terug naar de aarde, waar ze tijdens hun laatste bezoek,10.000 jaar geleden, enkele van hun vrienden hebben moeten achterlaten in cocons op de bodem van de oceaan. Als zij de cocons in een zwembad onderbrengen, blijken vreemde krachten over te slaan op een groep oude mensen die daar stiekem komt te zwemmen omdat er vanuit de cocon een verjongende werking uitgaat.

CODE OF SILENCE

Code of Silence You TubeCode of Silence (Zwijgplicht) is een Amerikaanse actiefilm uit 1985 geregisseerd door Andy Davis..Er waren rollen voor o.a. : Chuck Norris,Henry Silva,Bert Remsen,Molly Hagan,Joseph Guzaldo.In een achterbuurt van Chicago probeert de politie een Mexicaanse drugsbende op te rollen. De opzet lijkt volledig te slagen, maar op het laatste moment wordt de transactie verstoord doordat een andere bende de arrestatie verhindert en de hele voorraad cocaïne steelt. Er volgt een vuurgevecht tussen de politie en de twee bendes, waarbij één van de agenten een onschuldige Spaanse jongen doodt.Rechercheur Eddie Cusack (Chuck Norris)  laat deze politieman vallen,en en wordt door het complete politiekorps in de steek gelaten. Er rest hem dan niet anders dan op eigen houtje proberen om de Windy City te ontdoen van strijdende misdaadgroeperingen en niet zo eervolle wetshandhavers.

COLOR PURPLE THE

The Color Purple You TubeThe Color Purple (De kleur Paars) is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Steven Spielberg naar de bekroonde roman van Alice Walker.Er waren rollen voor o.a. : Whoopi Goldberg, Danny Glover, Margaret Avery, Oprah Winfrey, Willard Pugh, Akosua Busia. Celie (Whoopi Goldberg), is een negermeisje dat opgroeit in Georgia, aan het begin van de 19e eeuw. Ze heeft een afschuwelijke jeugd: als prille tiener baart ze twee kinderen die verwekt zijn door haar eigen vader en door hem direct na de geboorte worden weggehaald en weggegeven. Celie zelf wordt door ‘Pa’ ook weggegeven aan een man die ze haar hele leven ‘Mister’ zal noemen en die haar gruwelijk uitbuit en mishandelt. Haar enige steun is haar zus Nettie die zij, als ze elkaar uit het oog verliezen, schrijft over haar ellende. Brieven die nooit beantwoord worden omdat ‘Mister’ de correspondentie onderschept. Gelaten verbijt ze jarenlang haar frustraties. Tot ‘Mister’ zijn minnares Shug Avery ( Margaret Avery) in huis haalt. Shug is een zelfbewuste vrouw, die precies weet wat ze wil en niet over zich laat lopen. Langzaam maakt ze in Celie een gevoel van eigenwaarde los en die begint zich tegen haar lot te verzetten. Ze verbreekt uiteindelijk de ketenen en leert op eigen benen te staan.

CONSENTING ADULT

Consenting Adult  (1984-USA) Ken en Tess Lynd hebben twee kinderen en vormen voor het oog een ideaal gezin. Dochter Margie is getrouwd en verwacht haar eerste kind. Zoon Jeff studeert medicijnen en is een succesvol zwemmer. Het hechte gezinsleven krijgt een flinke duw als Jeff zijn moeder vertelt dat hij homosexueel is.

CREATOR

Creator. Regie: Ivan Passer. Met: Peter O’Toole, Vincent Spano, Mariel Hemingway, Virginia Madsen.

DANGEROUS ORPHANS

Dangerous Orphans, actiefilm van John Laing (Nieuw-Zeeland, 1985). Drie jongelui maken vijf miljoen dollar buit op drugsorganisatie. Met Peter Stephens en Jennifer Ward Lealand.

DEADLY MESSAGES

Deadly Messages You TubeDeadly Messages (Dodelijke Berichten) is een Amerikaanse televisiefilm uit 1985 van Jack Bender. Er waren rollen voor o.a.: Kathleen Beller,Michael Brandon,Dennis Franz,Scott Paulin,Elizabeth Huddle. Terwijl Laura Daniels  zich opmaakt om met haar vriend naar een diner te gaan ontdekt ze een lang vergeten ouija-bord. De zeventienjarige Cindy die bij hen te gast is raakt gefascineerd door het bord waarmee het mogelijk zou zijn boodschappen uit de spiritistische wereld op te vangen. Als Laura terugkomt van het etentje is ze er getuige van dat Cindy door een man wordt aangevallen. Als de politie komt is het meisje spoorloos verdwenen. Laura ontmaskerd langzaam het geheim achter dit mysterieuze bord, en vreest de volgende slachtoffer te worden….

DESPERATELY SEEKING SUSAN

Desperately Seeking Susan (U.S.A. 1985) Regie: Susan Seidelman; met: Rosanna Arquette, Madonna en Mark Blum. Huisvrouw gaat op zoek naar een kleurrijk meisje dat ze toevallig is tegengekomen. Filmdebuut van Madonna.

DIRT BIKE KID THE 

The Dirtbike Kid 1985 You TubeThe Dirt Bike Kid is een film uit 1985 geregisseerd door Hoite Caston, geproduceerd door Julie Corman, met in de hoofdrol Peter Billingsley en Stuart Pankin. Een deel van het verhaal is geïnspireerd op Jaap en de bonenstaak. Jack Simmons (Peter Billingsley) is een luie jongen die leeft met zijn moeder (Anne Bloom) , die weduwe is en moeite heeft om in hun levensonderhoud te voorzien. Op een dag, vraagt Mevrouw Simmons haar zoon Jack om boodschappen te doen met haar laatste $ 50 dollar briefje dat ze nog gespaard heeft maar Jack is afgeleid door een crossmotor van een plaatselijke pestkop Max (Gavin Allen) ,en hij gebruikt het geld om de crossmotor te kopen. Het blijkt geen gewone motor en Jack beleeft allerlei spannende avonturen.

DREAMCHILD

Dreamchild You TubeDreamchild is een Engelse speelfilm uit 1985  geregisseerd door Gavin Millar en geschreven door Dennis Potter.Er waren rollen voor o.a. : Coral Browne,lan Holm,Peter Gallagher. Jim Hendersons Creature Shop zorgde voor de Wonderland-creaties. Lewis Carroll (Ian Holm) schreef het wereldberoemde boek „Alice in Wonderland”. Fictie, een schitterende droom. Maar Alice was geen fictie. Carroll was de onderwijzer van het rijke meisje Alice Liddell. In 1932 wordt zij uitgenodigd om naar Amerika te komen, om Carroll’s eeuw-viering bij te wonen. Bij aankomst wordt de inmiddels oude Alice overweldigd door een storm van pers en fans. Door de jaren heen is haar beeld van de man die haar als zijn muze zag vaag en vertroebeld geraakt. In deze hectische nieuwe wereld keert Alice steeds vaker terug naar Wonderland, en ontdekt ze steeds meer over de relatie tussen haar en Lewis Carroll.

DUTCH GIRLS

Dutch Girls You TubeDutch Girls (Hollandse meiden) is een TV film uit 1985 geregisseerd door Giles Foster en geschreven door William Boyd, de film is gemaakt door London Weekend Television (LWT).Er waren rollen voor o.a. :Bill Paterson,Timothy Spall,Colin Firth, Gusta Gerritsen. Hoewel het verhaal zich bijna geheel afspeelt in Nederland, is het grootste deel opgenomen in Engeland. Aardig detail hierbij is dat dit ook geldt voor de scènes die op de Wallen spelen. De Amsterdamse sfeer wordt zó goed weergegeven, dat het haast onvoorstelbaar is dat alles in Engeland is nagebouwd. In deze Engelstalige film is ook een aantal Nederlanders te zien: Arme Wil Blankers, Sylvia Millecam, Gusta Gerritsen en Erik Plooyer.Het draait allemaal om een groep schooljongens uit Schotland die een hockeytoernooi komen spelen in Nederland. Hun opwinding over de reis geldt zeker niet alleen de wedstrijden die hen in de lage landen te wachten staan, maar voornamelijk de Nederlandse meisjes, over wie de wildste verhalen de ronde doen. Ook de Amsterdamse Wallen staan, zeer tegen’ de zin van de hun begeleidende leraren, op het programma van de jongens. Ze hebben zoveel lol in Nederland dat ze hun eigen hockeywedstrijd vergeten.

EARLY FROST AN

An Early Frost Amerikaanse speelfilm van John Erman. In de hoofdrollen o.a. Aidan Quinn, Gena Rowlands, Ben Gazarra en Sylvia Sidney. De jonge advokaat Michael Pierson hoort van zijn dokter dat hij AIDS heeft. Hij confron, teert zijn familie met dit feit. leder familielid verwerkt dit ‘nieuws’ op zijn eigen manier, maar zijn vader blijkt de meeste moeite te hebben met het idee dat zijn zoon homofiel is. Juist i zijn vader is Michael het meest dierbaar. De familie maakt vervolgens . een hevige crisis door.

ELENI

Eleni You TubeEleni is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Peter Yates. De film is gebaseerd op de best-seller van New York Times-journalist Nicholas Gage, waarin hij de speurtocht naar de moordenaar van zijn moeder Eleni Gatzoyannis beschrijft. Er waren rollen voor o.a.: Kate Nelligan,John Nalkovich,Linda Hunt,Oliver Cotton,Ronald Pickup. Griekenland 1946: Tijdens de burgeroorlog wordt een dorpje door de communisten bezet. Eleni Gatzoyannis probeert haar kinderen in veiligheid te brengen, want de guerrilla weet dat haar man naar Amerika gegaan is om een nieuw bestaan op te bouwen. Wanneer ze daarin slaagt, laat de leider van de communisten Eleni executeren. Dertig jaar later versiert Eleni’s zoon Nicholas een Amerikaanse verslaggever een klusje in Athene. Zijn werkelijk doel is uit te zoeken wat er precies gebeurd is en af te rekenen met de ‘rechter’ die Eleni veroordeelde, vóór diens misdaden verjaard zijn.

EMERALD FOREST THE

The emerald forest is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal over een Peruviaanse ingenieur, wiens zoon aan de oevers van de Javari Mirim-rivier verdween. Na tien jaar vond de vader zijn zoon terug, die door zijn opvallende uiterlijk tot opperhoofd van de Mayurumastam was gekozen.

EXECUTION OF RAYMOND GRAHAM THE

The Execution of Raymond Graham You TubeThe Execution of Raymond Graham (De executie van Raymond Graham) is een Amerikaanse speelfilm geregisseerd door Dan Petrie uit 1986, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Er waren rollen voor o.a.: Jeffrey Fahey,Josef Sommer,George Dzundza,Laurie Metcalf,Morgan Freeman. Raymond Graham (Jeffrey Fahey), zit al vijf jaar in de dodencel, omdat hij een  winkelbediende heeft vermoord.  Wanneer de executie zal worden uitgevoerd probeert de wanhopige familie de man in leven te houden, terwijl een andere groep hem juist ter dood wil veroordelen. De advocaten proberen op het laatste moment een verzoek om gratie indienen. Ondertussen tikt de klok door…

EXECUTION THE

The Execution Vijf joodse vrouwen moesten zich tijdens de tweede wereldoorlog in het concentratiekamp Birkenau onderwerpen aan de gruwelen van de monsterlijke kampbeul, dokter Gehbert. Tijdens een van hun gezamenlijke avonden worden ze wreed met het verleden geconfronteerd.

FALCON AND THE SNOWMAN THE

The Falcon and the Snowman You TubeThe Falcon and the Snowman is een waargebeurde Amerikaanse spionagefilm uit 1985 geregisseerd door John Schlesinger. Er waren rollen voor o.a. : Timothy Hutton,Sean Penn,Pat Hingle,Joyce van Patten,David Suchet,Richard Dysart.De jonge Chris heeft via zijn vader een baantje gekregen bij het ministerie van defensie. Daar ontdekt hij dat de CIA de Australische verkiezingen probeert te beïnvloeden om een socialist premier te laten worden. Samen met een vriend probeert hij deze Amerikaanse politiek te verhinderen door zijn informatie aan de Russen door te spelen. Maar beiden willen er ook rijker van worden. De Russen zullen er stevig voor moeten betalen. Stilaan raken Chris en zijn vriend zo stevig in het Russische spionageweb gevangen, dat ze er niet meer uit lijken te kunnen komen.

FAST FORWARD

Fast forward. Amerikaanse dansmusical uit 1985 van Sidney Poitier. Met: John Scott, Don Franklin, Tamara Mark, Tracy Silver, Cindy McGee e.a. Acht tieners uit een provinciestadje gaan naar New Vork. Ze willen het gaan maken in de showbusiness. Zware repetities, audities, teleurstellingen en overwinningen: ze maken het allemaal mee. De film bevat grootse dansscènes, variërend van streetdancing tot jazz- en klassiek ballet.

FIRST STEPS

First Steps (De eerste stappen). Amerikaanse televisiefilm uit 1984, naar een waar gebeurd  verhaal. In de hoofdrollen o.a. Amy Seel, Judd Hirsch, Frances Laa McCain en James B. Sikking. Nan Davis slaagt voor haar eindexamen van de middelbare school. Dan raakt ze betrokken bij een auto-ongeluk en raakt daardoor gedeeltelijk verlamd. Om toch weer te leren lopen en tegelijkertijd te gaan studeren vergt veel doorzettingsvermogen

FLESH AND BLOOD

Flesh and blood, Nederlands/Amerikaanse speelfilm van Paul Verhoeven. De edelman Arnolfini roept de hulp in van een troep huurlingen om zijn belegerde stad weer te bevrijden. Na de bevrijding houdt hij zich echter niet aan zijn woord en pleegt verraad. Uit wraak ontvoeren de overgebleven huurlingen nu toekomstige vrouw van zijn zoon. Met: Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh,

FLETCH

Fletch You TubeFletch is een Amerikaanse komedie uit 1985 geregisseerd door Michael Ritchie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Gregory McDonald. Er waren rollen voor o.a. : Chevy Chase,Joe Don Baker,Tim Matheson,Richard Libertini,M. Emmet Walsh. Fletch is een eigenwijze, betweterige verslaggever bij een krant in Los Angeles,hij wordt door een geslaagde functionaris van een luchtvaartmaatschappij benaderd om voor 50.000 dollar een moord te plegen. De man wil, dat Fletch hem voor dat geld vermoord. Een uiterst curieus voorstel, maar als Fletch het aanbod uit nieuwsgierigheid wil accepteren, maakt de man hem duidelijk, dat hij aan een ongeneeslijke kwaal lijdt. Als hij om daar van af te komen zelfmoord zou plegen zou zijn familie niets van de verzekering uitgekeerd krijgen. Als hij vermoord wordt ligt dat natuurlijk wel even anders. Hoewel Fletch het allemaal nogal duister vindt probeert hij meer over de man, die hij moet vermoorden, te weten te komen. En daarbij raakt hij verzeild in een dol complot.

FORTRESS

Fortress. Amerikaanse thriller uit 1985 van Arch Nicholson. De klas van de Sunny Flat school in een klein Australisch dorpje kijkt verlangend uit naar de vakantie. De vrolijke stemming verandert in ontzetting wanneer vier gemaskerde mannen lerares Sally Jones en negen van haar leerlingen ontvoeren en onderbrengen in een donkere vochtige grot. Dit betekent het begin van een griezelig avontuur.

FOURTH WISEMAN THE

De vierde wijze (The fourth wiseman). Amerikaanse speelfilm uit 1985 met in de hoofdrollen Martin Sheen, Alan Arkin, Richard Libertini, Eileen Brennan, e.a. Regie: Micael Ray Rhodes. Artaban is dokter aan het Perzische hof. Hij verkoopt al zijn bezittingen om drie juwelen te kunnen kopen. Na jaren reizen is hij al zijn juwelen kwijt. Hij kan de kruisiging van Jezus niet beletten en voelt zich een volslagen mislukkeling

FURY TO FREEDOM

Fury to freedom (Drang naar vrijheid) Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Erik Jacobson. In de hoofdrollen o.a. Torn Silardi, Joy Vogel en Gil Gerard. Raul Ries heeft een moeilijke jeugd gehad. Hij leert Sharon kennen en trouwt met haar. Na zijn diensttijd in Vietnam sticht hij zijn eigen gezin. Maar zijn kung-fu studie is belangrijker voor hem. Als hij op een avond thuiskomt en zijn vrouw met kinderen niet aantreft is hij ten einde raad. Dat wordt het begin van een aantal dramatische gebeurtenissen

GIRLS JUST WANT TO HAVE FUN

Girls Just Want to Have Fun (Mit Lippenstift und Eiscreme) Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Alan Metier met Sarah Jessica Parker, Lee Montgomery, Morgan Woodward, e.a. De avonturen van twee schoolmeisjes, die op een katholieke school zitten, midden in Chicago. Ze doen mee aan een danswedstrijd, waarbij ze de jongens Drew en Jeff leren kennen.

GOTCHA!

Gotcha! You TubeGotcha! (Touche!,Pik, ik heb je!,Hebbes!) is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Jeff Kanew. Er waren rollen voor o.a. : Anthony Edwards,Linda Fiorentino,Jsu Garcia,Alex Rocco,Klaus Löwitsch,Nick Corri,Marla Adams. Gotcha’ is een spel dat door een paar studenten op de campus wordt gespeeld: ze besluipen elkaar en proberen elkaar af te schieten met een verf patroon. Wie neergeschoten’ wordt, is een sukkel, wie telkens mist ook. De diergeneeskunde student Jonathan Moore (Anthony Edwards) is goed in dat spel. Tijdens de vakantie wil hij naar Europa, vooral naar Parijs, om daar achter de meiden te kunnen aan zitten. Ondanks de bezwaren van zijn vader zet hij uiteindelijk voet aan de grond in Parijs. Daar ontmoet hij de mooie Sasha(Linda Fiorentino), met wie hij naar Oost-Berlijn gaat, omdat zij daar ‘iets moet afleveren. Vanaf dat moment raakt Jonathan betrokken bij een duistere spionage-affaire. Zonder het te weten gebruikt Sasha hem noodgedwongen als koerier. Hij wordt al snel achterna gezeten en dan komen zijn vaardigheden in het ‘Gotcha-spel’ hem goed van pas.

HAREM

Harem Amerikaanse tv-film uit 1985 van Billy Hale. Met: Nancy Travis, Art Malik, Sarah Miles, Omar Sharif, Ava Gardner, Cherrie Lunghi e.a. 1906 De Amerikaanse Jessica Grey is verloofd met de Britse diplomaat Forest Pinkerton. Wanneer Forest voor een opdracht naar Damascus ontboden wordt, besluit ze hem achterna te reizen om in het Osmaanse Rijk met hem te trouwen. In de trein verneemt zij dat het koninkrijk van sultan Medgid bedreigd wordt door de opstandelingen van de jonge, knappe Ahmet Pasha. Vlak na haar aankomst in Damascus valt Ahmet de stad aan. Hij ontvoert Jessica en neemt haar mee naar zijn tent. Hoewel ze wil ontsnappen voelt ze zich tot hem aangetrokken. De volgende ochtend ruilt hij haar voor twintig gevangenen en geeft haar aan de sultan, waar zij in de harem belandt.De spionnen van Forest hebben uitgevist dat Jessica zich in de harem van de sultan bevindt. Lady Ashley brengt Forest in contact met Pasha. Hij belooft Pasha financiële steun wanneer hij haar bevrijdt. Hij wordt als zogenaamde eunuch, de persoonlijke bediende van Jessica. Ze worden verliefd op elkaar en de laatste avond voor hun ontsnapping worden ze door de kadin ontdekt. Jessica wordt in een verzwaarde zak gestopt om verdronken te worden. Pasha zal later geëxecuteerd worden..

HOUSE

House Regie: Stephen C. Miner; met: William Katt, Kay Lenz, George Wendt en Richard Moll. Roger Cobb (William Katt), een beroemd schrijver, neemt zijn intrek in het huis van zijn excentrieke tante. Het is hetzelfde huis waar enkele jaren tevoren zijn zoon op mysterieuze wijze verdween. Dat voorval laat Cobb niet los en heeft inmiddels zijn sporen nagelaten. Cobb’s huwelijk met Sandy (Kay Lenz) loopt op de klippen, en nu wordt hij geplaagd door enge dromen en gruwelijke monsters. Zijn eerste reaktie is te vluchten. Maar na driemaal flink naar adem gehapt te hebben, besluit hij tot de tegenaanval over te gaan.

INSIGNIFIANCE

Insignifiance, Engelse speelfilm uit 1985 van Nicolas Roeg. Mét: Theresa Russell, Michael Emil, Tony Curtis, e.a. In een hotelkamer in New York ontmoeten vier figuren uit de mythologie van de jaren veertig en vijftig elkaar: Albert Einstein, het superbrein; Marilyn Monroe, het sexsymbool; Joe DiMaggio, de sportheld en Joseph McCarthy, de politicus en communistenjager

INTO THE NIGHT

Into the Night You TubeInto the Night (Kopfüber in die Nacht) is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door John Landis. Er waren rollen voor o.a.: Jeff Goldblum,Michelle Pfeiffer,Carmen Argenziano,Richard Farnsworth,Dan Aykroyd Irene Papas,David Bowie. Ed Okin (Jeff Goldblum) zijn leven staat op een dood punt, het gaat slecht op zijn werk,zijn vrouw is hem ontrouw , en hij lijdt aan slapeloosheid. Wanneer hij besluit ’s nachts een ritje te gaan maken, heeft dat heeft gevolgen. In de parkeergarage bij het vliegveld van Los Angeles belandt de beeldschone Diana (Michelle Pfeiffer) op zijn motorkap. Zij is op de vlucht voor een aantal Iraanse moordenaars. Zo raakt de saaie Ed toevallig betrokken bij een opwindend avontuur, waar hij zien eerst zo snel mogelijk aan wil onttrekken, maar waaraan hij later steeds meer plezier beleeft. Pfeiffer heeft als koerierster gediend voor een zestal smaragden die afkomstig zouden zijn uit de kroonjuwelen van de voormalige sjah. Zo’n bezit trekt behalve Iraniërs nog allerlei lieden met kwaadaardige bedoelingen aan, en ze kijken daarbij niet om, op een moordje meer of minder.

JEETER MASON AND THE MAGIC HEADSET

Jeeter Mason and the Magic Headset (De magische koptelefoon). Amerikaanse jeugdfilm van Claude Kerven met Sally Strak en Jimmy Scan. De 12-jarige Jeeter Mason kan nooit iets goed doen. Ze is onhandig bij het tapdansen en speelt verschrikkelijk viool. Maar alles verandert wanneer ze voor haar verjaardag een stereo- koptelefoon krijgt.

JEWELL OF THE NILE THE

The Jewel of the Nile You TubeThe Jewel of the Nile (De parel van de Nijl) is een Amerikaanse avonturenfilm uit 1985 geregisseerd door Lewis Teague. Het camerawerk in deze film was van Jan de Bont.Er waren rollen voor o.a.:Michael Douglas,Kathleen Turner,Danny DeVito,Spiros Focás,Avner Eisenberg.Michael Douglas,Kathleen Turner,Danny DeVito. Joan Wilder de schrijfster en Jack Colton de avonturier reizen op hun jacht de wereld rond. Jack vermaakt zich op feestjes en in het casino, maar Joan begint zich te vervelen en gaat op zoek naar inspiratie. Die komt er als ze door de mysterieuze Arabische prins Omar wordt uitgenodigd om een reis langs de Nijl te maken en tevens zijn biografie te schrijven. Jack weigert haar te vergezellen, maar wanneer zijn jacht wordt opgeblazen, is hij wel gedwongen om zijn houding te herzien, en haar achterna te reizen, en alles verloopt natuurlijk niet geheel volgens plan…

JOURNEY OF NATTY GANN THE

The Journey of Natty Gann You TubeThe Journey of Natty Gann (Die Abenteuer der Natty Gann,De avontuurlijke zwerftocht van Natty Gann ) is een Amerikaanse Walt Disney speelfilm uit 1985 geregisseerd door Jeremy Kagan. Er waren rollen voor o.a.: Meredith Salenger,John Cusack,Ray Wise,Lainie Kazan,Barry Miller.De 14- jarige Natty Gann is vastbesloten Chicago te verlaten en haar vader achterna te reizen die vanwege de grote werkeloosheid in 1935 als houtveller in Seattle werkt. Ze ontvlucht het onaangename humeur van een boze pensionhoudster, en ontmoet dan een aanvankelijk kwaadaardige wolfshond, maar ze worden toch vrienden.Het dier brengt haar soms  in moeilijkheden door zijn uiterst agressieve gedrag, maar met diezelfde agressie behoedt hij het meisje voor nog veel meer kwaad. De hond begeleidt haar tot vlak bij het houthakkerskamp van haar vader, die inmiddels denkt dat zij verongelukt is….

JOY AND JOAN

Joy and Joan. Franse erotische speelfilm uit 1985 van Jacques Saurel. Joy is een levendig top-model dat in een kunstmatige wereld leeft, op en neer reizend tussen Parijs, New Vork en Mexico. Via haar sexuele avontuurtjes probeert ze zichzelf te vinden.

KISS OF THE SPIDERWOMAN THE

Kiss of the Spider Woman You TubeKiss of the Spider Woman (Kuss der Spinnenfrau,Beijo da a mucher arannha) is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Hector Babenco, naar de roman El beso de la mujer araña van Manuel Puig. Er waren rollen voor o.a.: William Hurt,Raul Julia,Sonia Braga,José Lewgoy,Nuno Leal Maia. In een Zuid-amerikaanse gevangenis delen twee totaal verschillende mannen een cel. De vrijheidsstrijder Valentin (Paul Julia) zit vast wegens zijn politieke overtuigingen en deelt zijn cel met de homoseksuele etaleur, Molinae, die wegens onzedelijke handelingen met minderjarigen is veroordeeld. Molinae vermaakt zijn celgenoot met het vertellen van oude film scenes. Heel behoedzaam ontstaat een relatie tussen beide mannen. Wanneer Valentin ziek wordt, verzorgt Molina hem en groeit de vertrouwensrelatie verder uit. De gevangenisleiding heeft dat door en probeert de Molina te chanteren: hij mag vrij in ruil voor gegevens over Valentins.Het zal leiden tot een verrassend noodlottig einde…

LADY BLUE

LADY BLUE (VS-1985)  90 minuten Regie: Gary Nelson, met Jamier Rosé, Danny Aiello en Katy Jurado. Katy Mahoney is een politiedetective wiens werkwijze haar chefs vaak een doorn in het oog is. Ze houdt zielsveel van haar collega Bingham, die echter op een dag door drugdealers wordt doodgeschoten. Katy besluit op eigen houtje de daders op te sporen.

LADY FROM YESTERDAY

The lady from yesterday (De vrouw van gisteren) Amerikaanse tv-film uit 1985 van Robert Day. Met: Wayne Rogers, Bonnie Bedelia, Pat Hinqle e.a.

LAUNDROMAT THE

The laundromat Amerikaanse dramatische tv-film uit 1985 van Robert Altman. In de hoofdrollen Carol Burnett, Amy Madigan en Michael Wright. In een wasserette ontmoeten twee vrouwen elkaar. Alberta is een wat ingehouden voormalige lerares en Deedee een zichzelf kwellende huisvrouw. Terwijl de was draait vertellen ze elkaar wat er fout is gegaan in hun leven.

LEGEND

Legend (Legende) Engelse speelfilm’uit 1985 van Ridley Scott. Met: Torn Cruise, Mia Sara, David Berment Pc.a. De machten van Het Bozen willen Het Licht in Eeuwige Nacht veranderen. Als de groene wereld in ijs en sneeuw verandert, haast de moedige Jack zich naar een onderaards labyrinth, waar de mooie prinses Lili gevangen zit. Daar strijdt hij met de demonen en redt Lili en de sprookjeswereld.

LES ROIS DU GAG

Les rois du gag Franse speelfilm uit 1984 van Claude Zidi. Met: Michel Serrault, Gerard Jugnot, Thierry Lhermitte e.a. Paul en Frangois zijn twee komieken die zonder veel sucses optreden. Wanneer zij op een dag de beroemde komiek Gaëtan op de televisie zien, worden zij woedend om zijn slechte grappen. D.m.v. een list slagen ze er in zich als tekstschrijvers bij Gaëtan aan te laten nemen. Hun inspiratie wordt er echter niet groter op.

LIES

Lies. Amerikaanse thriller uit 1985 van Ken en Jim Wheat. Actrice moet rol spelen in film over een meisje dat overleed in een psychiatrische inrichting en gaat daarom in die inrichting zitten. Ze ontdekt het een en ander. Met Arm Dusenberry en Bruce Davison.

LIGHTSHIP THE

The Lightship You TubeThe Lightship (Het Lichtschip) is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Jerzy Skolimowski. Er waren rollen voor o.a.: Klaus Maria Brandauer,Robert Duvall,William Forsythe,Michael Lyndon. Alex Miller  wordt na een klein vergrijp door de politie aan zijn vader overgedragen, die hem meeneemt naar het lichtschip Hatteris waarvan hij de kapitein is. De zoon kijkt neer op zijn vader,omdat hij in de Tweede Wereld Oorlog zich laf zou hebben gedragen. Dan komen er drie gangsters aan boord wiens boot door motorpech is getroffen,ze zijn op de vlucht, gijzelen de bemanning,en zijn zwaar gewapend. De jongsten, Eddie en Gene, zijn broers. Ze zijn tevens uiterst gewelddadig en gestoord. Zij adoreren hun leider, Dr. Caspary. (Robert Duvall), maar ondanks zijn geestelijk overwicht kan hij het tweetal – nauwelijks in de hand houden.In eerste instantie probeert Kapitein Miller,de mannen op een diplomatieke manier van zijn schip af te krijgen. Als hij erachter komt dat dat niet lukt is het al te laat….

LOVE LABOUR LOST

Liefdes loze list (Love’s labours lost). Engelse komische speelfilm uit 1985, naar William Shakespeare. Met in de hoofdrollen: Jonathan Kent, David Warner, Christopher Blake, e.a. Regie: Elijah Moshinsky. Koning Ferdinand van Navarra en drie van zijn edelen hebben gezworen dat zij zich gedurende drie jaar uitsluitend op de studie zullen toeleggen. Al die tijd zullen zij vasten en vrouwen vermijden. De komst van de prinses van Frankrijk en haar hofdames doet de heren besluiten het iets minder nauw te nemen met hun eed.

LOVE LIVES ON

Love lives on (Liefde leeft verder) Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Larry Peece. In de hoofdrollen o.a. Christine Lakti, Sam Waterston en Louise Latham. Het gezin Cummings heeft grote problemen met hun 15-jarige dochter Susan, een drugsgebruikster. Haar vader stelt haar uiteindelijk voor een ultimatum: ofwel afkicken, ofwel het huis uit.

LOVE MARY

Love, Mary (Veel liefs, Mary) Amerikaanse biografische speelfilm uit 1985 van Robert Day over Mary Groda-Lewis. In de hoofdrollen Kristy McNichol, Matt Clark, David Paymer, Piper Laury en Rachel Ticotin. Mary heeft als 16-jarige ernstige leesproblemen. Ze belandt in een verbeteringsgesticht. Later, als ze haar eigen gezin heeft krijgt ze een hersenbloeding. Toch slaagt ze erin een doktersstudie te voltooien.

LUST IN DUST

Lust in Dust  Regie: Paul Bartel; met: Tab Hunter, Lainie Kazan, Geoffrey Lewis, Henri Silva, Cesar Romero, Gina Gallego en Divine.  In het door goudkoorts bevangen Chili Verde in New Mexico zijn, in 1884, een aantal uiteenlopende figuren op zoek naar een schat. Onder de schatgravers -en uiteraard rivalen- bevinden zich Abel, de zangeres Rosie, Hard Case Williams, saloon-eigenares Marguerita en nog zon handjevol wild west-figuren. Zij stellen alles in het werk om het begraven goud te vinden. Die zoektocht strekt zich ook uit tot een aantal slaapkamers, waar blijkt dat Marguerita (Lainie Kazan) en Rosie (Divine) een vreemde tatouage op de billen dragen. Samengevoegd geven die de plaats van de schat aan. Maar voor de gelukkige vinder kan gaan graven moet er eerst afgerekend worden met al die andere zoekers.

MAD MAX 3 : BEYOND THUNDERDOME

Mad Max Beyond Thunderdome of Mad Max 3  Mad Max in de Donderkooi) is een Australische film uit 1985. Het is het vervolg op de films Mad Max en Mad Max 2. De film is net als zijn twee voorgangers geregisseerd door George Miller, ditmaal geholpen door George Ogilvie. Mel Gibson speelt wederom de hoofdrol, ditmaal naast Bruce Spence en Tina Turner. Max wordt beroofd van al zijn bezittingen en kan nog net de stad Bartertown, die gerund wordt door Aunt Entity, bereiken, Hij sluit een deal met Entity en vecht namens haar in de Thunderdome, een kooi waarin gevechten op leven en dood worden gehouden. Entity belazert hem en gooit hem de woestijn in. Met de hulp van een groep kinderen, die hin bij een oase vindt, gaat Max terug naar Bartertown om met Entity af te rekenen.

MARILYN

Marilyn Duitse tv-film uit 1985 van Ralf Huettner. Met: Barbara May, Enrlco Boettcher, Andras Fricsay e.a. In Oudjaarsnacht leert een jonge taxichauffeur een meisje kennen dat in alle opzichten het evenbeeld is van Marilyn Monroe. Zij beleven een sprookjesachtige nacht vol verlangen en romantiek. Maar de volgende dag staat de werkelijkheid weer voor de deur

MASK

Mask You TubeMask is een Amerikaans drama film uit 1985, geregisseerd door Peter Bogdanovich, gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Rocky Dennis. Er waren rollen voor o.a. : Eric Stolz,Cher,Sam Elliott,Laura Dem,Dennis Burkley, Estelle Getty,Richard Dysart. Rocky Dennis (Eric Stoltz) een mismaakte 16 jarige jongen, is volgens de doktoren ten dode opgeschreven, wegens de groeiziekte craniodiaphyseal dysplasia een zeldzame afwijking waardoor, hij teveel kalkafzetting in zijn lichaam had, waardoor zijn hoofd tweemaal zo groot was dan normaal. Zijn moeder Rusty (Cher) die aan de drugs verslaafd was, weet hem omringd door de vooroordelen van vermeend fatsoenlijke medeburgers, een gevoel van vertrouwen te geven.Ook vindt hij beschutting en genegenheid bij de robuuste vrienden van zijn moeder de Californische Heli’s Angels. Rocky straalde een levenslust en een zelfbewustzijn uit waaraan menig ander zich aan zou kunnen spiegelen!

MATA HARI

Mata Hari, Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Curtis Harrington. Met: Sylvia Kristel, Christopher Cazenove, Oliver Tobias, Gaye Brown, Gottfried John, William Fox, Michael Anthony. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt de exotische nachtclubzangeres Mata Hari haar schoonheid om te spioneren. Ze krijgt geheimen los van menig invloedrijk man. Vervolgens biedt zij deze geheimen door naar de Fransen en de Duitsers. Maar dat komt haar duur te staan.

MAXIE

Maxie, Amerikaanse komedie uit 1985 van Paul Aaron. Met: Glenn Close, Mandy Patinkin, Ruth Gordon, Bernard Hughes, Valerie Curtin, Googy Gress, Michael Ensign. Jan en Nick, een jong, burgelijk stel, betrekken hun nieuwe huis in San Francisco. Ze willen daar een rustig, huiselijk leven gaan leiden. Wanneer zij hun huis aan het opknappen zijn, ontdekken zij onder de oude laag behang een hele muur met graffiti. Jan en Nick raken geboeid door de vorige bewoner van hun appartemen

MIAMI SUPERCOPS

Miami supercops. Amer. speelfilm uit 1985. Regie: Bruno Corbucci. De FBI-agent Doug Bennet en zijn vroegere collega Steve Forrest, proberen erachter te komen waar zich het restant van een roofoverval van 20 miljoen dollar bevindt. Ze volgen het spoor van Joe Garret, het brein achter de roof, die na een gevangenisstraf van elf jaar naar Miami is vertrokken. Garret wordt vermoord en de twee agenten zetten de jacht op de moordenaar in. Ze worden daarbij geholpen door Charro, de voormalige celgenoot van Joe Garret die hen vertelt dat één van de medeplichtigen aan de overval plastische chirurgie heeft ondergaan. Rolverdeling: Doug Bennet: Terence Hill. Steve Forrest: Bvd Spencer. Joe Garret: Richard Liberty e.a.

MINDER ON THE ORIENT EXPRESS

Minder on the Oriënt Express Engelse televisiefilm uit 1985 van Francis Megahy. Met in de hoofdrollen Dennis Waterman, George Cole, Arthur Whybrow, Linda Hayden, e.a. Wanneer de aantrekkelijke Nikki op straat wordt overvallen helpt Terry McCann haar. Uit dankbaarheid geeft Nikki hem twee kaartjes voor een reis met de beroemde Oriënt Express naar Venetië. Terry en zijn vriend Arthur kunnen niet weten dat ze op deze trein verwikkelt zullen raken in een reeks gevaarlijke avonturen.

MOY DRUG IVAN LAPSHIN

Moy drug Ivan Lapshin (Mijn vriend Ivan Lapsjin), Russische speelfilm uit 1985. Ivan Lapsjin is politie-inspecteur in een kleine stad. Indachtig de revolutionaire idealen vervolgt hij genadeloos een bende gangsters onder leiding van de moordenaar en zwart handelaar Soloviev.

MURDER BY REASON OF INSANITY

Murder by reason of Insanity (Moord wegens waanzin), Amerikaanse tv-film uit 1985 van Anthony Page. Met: Candice Bergen, Jurgen Prochnow, Hector Elizondo e.a. Het Poolse echtpaar Berwid ondervindt grote moeilijkheden, wanneer zij naar de VS emigreren. Zijn zaak gaat failliet, maar haar carrière verloopt schitterend. Het huwelijk loopt hierdoor op de klippen, en door zijn geweldadlge optreden wordt hij in een psychiatrische instelling geplaatst. Maar dan komt hij plots vrij…

MURDER WITH MIRRORS

Murder with mirrors. Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Dick Lowry, met in de hoofdrollen Helen Hayes en Bette Davis: Miss Marple krijgt van haar oude vriend Gulbrandsen opdracht op Carrie Louise Serrocold te letten, die samen met haar echtgenoot een tehuis voor jeugdige ex-gevangenen heeft. Carries man vermoedt dat iemand zijn vrouw wil doden.

MY BEAUTIFUL LAUNDRETTE

my-beautiful-laundrette-you-tubeMy Beautiful Laundrette (Mein wunderbarer Waschsalon), Engelse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Stephen Frears. Met rollen voor o.a. Gordon Warnecke,,Daniel Day Lewis, Saeed Jaffrey,Richard Graham, Derrick Branche. De jonge Pakistaan Omar  (Gordon Warnecke), is de zoon van een verbitterde socialistische journalist die het restant van zijn idealen in alcohol smoort. Johnny is  (Daniel Day Lewis), een werkloze die zijn dagen vult met het zetten van kraakjes en het in elkaar slaan van buitenlanders. Johnny en Omar kennen elkaar nog van school, maar zijn door Johnny’s racisme uit elkaar gegroeid.Omar wordt via zijn zakelijk ingestelde oom Nasser pachter van een verlopen wassalon. Hij stort zich met veel energie op zijn wasserette, wat hem al snel de bijnaam “Omo” oplevert.Omar slaagt er in zijn oude vriend Johnny zo enthousiast te maken dat deze hem gaat assisteren. Samen brengen zij de wassalon tot bloei, waarbij er tussen hen bovendien iets heel moois en erotisch groeit. Johnny’s vroegere vrienden zien deze ontwikkeling met lede ogen aan en nemen uiteindelijk bloedig wraak….

MY MAN ADAM

My man Adam. Amerikaanse speelfilm uit 1985, geregisseerd door Roger L. Simon. Schoolklantverslaggever Adam Smit droomt ervan om ooit een groot journalist, een geheim agent en een fantastische minnaar te worden. Adam ontmoet het meisje van zijn dromen, Sabina, en wordt, per ongeluk, het doelwit van twee criminelen die hem achtervolgen om een myste-‘ rieuze film in handen te krijgen. Wanneer hij zijn ouders het verhaal vertelt, geloven ze hem niet en laten hem in een psychiatrische inrichting opnemen.

NOON WINE

Noon Wine Een zich wat merkwaardig gedragende jongeman uit Zweden maakt zich onmisbaar op een kleine farm in het zuiden van Texas. Negen jaar later blijkt dat hij ooit zijn broer heeft gedood en uit een gesticht is gevlucht..

NOT MY KID

Not My Kid (Mijn kind doet dat niet) Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Michael Tuchner met George Segal, Stockard Channing, Viveka Davis, e.a. De vijftienjarige Susan is betrokken bij een verkeersongeluk. In het ziekenhuis blijkt dat ze drugs heeft gebruikt. Ze gaat daar, ook al is het niet van harte, deelnemen aan een uitgebreid afkickprogramma.

O.C. & STIGGS

O.C. & Stiggs. Amerikaanse komedie uit 1985 van Robert Altman. Met: Daniel H. Jenkins e.a. De vervelende tieners O.C. Ogilvey en Mark Stiggs vieren hun vakantie in de buitenwijken van de stad. Ze zijn vreselijk bang net zo gezapig te worden als hun ouders en leraren en zijn dan ook vastbesloten dit te voorkomen. En de vakantie is de gelegenheid bij uitstek om de boel eens flink op stelten te zetten

ONE TOO MANY

One Too Many. Engelse speelfilm uit 1985 van Peter Horton met Michelle Pfeiffer, Val Kilmer, Lance Guest e.a. Kilmer is een verwarde student met een drankprobleem. Zijn vriendin Pfeiffer en een aantal vrienden proberen hem te helpen, maar hij weigert naar hen te luisteren.

ON NE MEURT QUE DEUX FOIS

On ne meurt que deux fois. Franse speelfilm uit 1985 van Jacques Deray. Met: Michel Serrault, Charlotte Rampling, Xavier Deluc, e.a. Inspecteur Staniland wordt geconfronteerd met een mysterieuze moord. Een begaafd pianist wordt dood aangetroffen op braakliggend land. Tijdens het onderzoek komt hij in contact met Barbara, de minnares van de pianist. Zij kan of wil hem geen nadere inlichtingen verschaffen

OUT OF AFRICA

Out of Africa, Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Sydney Pollack. Met: Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer e.a. Karen Blixen verhuist in 1914 met haar man baron Bror Blixen van Denemarken naar Nairobi, waar ze verliefd wordt op een Britse avonturier en idealist

OUT OF THE DARKNESS

Out of the darkness

PALE RIDER

Pale Rider Amerikaanse western uit 1985. Met: Clint Eastwood, Michael Moriarty, Richard Dysart, Christopher Penn, Carrie Snodgress, Sydney Penny Regie: Clint Eastwood. Clint Eastwood, de inmiddels legendarische westernheid, zorgt met ‘Pale Rider’ weer voor een stevige dosis gezond amusement door zich als de onkreukbare op te stellen tussen goed en kwaad. Hij neemt het op voor een groepje arme sloebers. Een grote maatschappij wil hen hun land afnemen. Zij schrikt er niet voor terug om daarbij grof geweld te gebruiken. Een recht-toe recht-aan western, waarin duidelijk ingevuld is wie of wat goed of slecht is.

PARK IS MINE THE

The park is mine Amerikaanse speelfilm uit 1985. Regie: Steven Hilliard Stern. Mitch keert terug van de oorlog uit Vietnam en wordt geconfronteerd met een heleboel persoonlijke problemen. Zijn huwelijk gaat kapot, hij verliest zijn baan en tot overmaat van ramp pleegt zijn beste vriend zelfmoord.

PEANUT BUTTER SOLUTION THE

The Peanut Butter Solution (Operatie: Pindakaas)

PERFECT

Perfect, Amerikaanse speelfilm uit 1985 van James Bridges. Met: John Travolta, Jamie Lee Curtis, Jann Wenner e.a. (Originele versie met Nederlandse ondertiteling). Een Rolling Stone journalist pluist een zaakje uit waarbij de regering waarschijnlijk een smerige rol speelde. In de periode waarin zijn onderzoek is vastgelopen, bereidt hij een artikel voor over het fenomeen Health Clubs.

PEYTON PLACE : THE NEXT GENERATION

Peyton Place: the next generation. Tv-film. Regie: Larry Elikann. De families Harrington, Carson, Cord en Rossi raken met elkaar verstrikt in hun strijd om macht en liefde. Peyton Place in 1985. Een jonge vrouw, Megan, komt naar het stadje. Constance en Elliot Carson denken een geestesverschijning te zien, want Megan lijkt precies op hun dochter, Allison, die twintig jaar geleden Peyton Place verliet. Welk geheim draagt Megan met zich mee?

PLENTY 

plenty-you-tubePlenty is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Fred Schepisi,en gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van David Hare die ook het scenario schreef. Met rollen voor o.a. Meryl Streep, Charles Dance, Tracey Ullman,Sam Neill ,Charles Dance,John Gielgud,Ian McKellen. Susan Traherne (Meryl Streep) is een Britse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk werkt als koerier. Zij ontfermt zich over een Engelse parachutist Lazar (Sam Neill ) die wat uit de koers is geraakt. Met hem beleeft zij een hevige maar korte liefde: na één nacht moet de man weer weg.  De door hem achtergelaten manchetknopen vormen het enige tastbare bewijs dat hij er werkelijk was, en ze zal die manchetknopen haar verdere leven bij haar houden. Het leven dat zich na de oorlog afspeelt in Londen boeit haar niet: haar werk en relaties, alles is beneden haar niveau. Ze kiest een man om een kind bij haar te verwekken, maar hij blijkt niet in staat de conceptie tot stand te brengen en wordt tot overmaat van ramp nog verliefd ook. Het gevoel dat zij iets groots en nieuws moet doen kwelt Susan, maar in plaats daarvan belandt zij in een inzinking en vandaar in een psychiatrisch ziekenhuis. Een diplomaat Raymond Brock (Charles Dance) met wie Susan eerder een verhouding had haalt haar daar uit. Ze trouwt met hem, bij gebrek aan een alternatief. Ogenschijnlijk wordt zij een perfecte diplomatenvrouw, maar wie beter kijkt ziet het tegendeel. Nog altijd verlangt zij naar het geluk en de opwinding van dat ene moment, die enkele nacht: de rest van haar leven was, zo beseft zij uiteindelijk, zinloos. Die enkele nacht, een traumatisch moment in haar jeugd eigenlijk, heeft dat de rest van haar leven bepaald……

POLICE ACADEMY 2 : THEIR FIRSY ASSIGNMENT

Kapitein Pete Lassard krijgt van zijn oversten een maand de tijd om de straten van Los Angeles veiliger te maken. Slaagt hij er niet in, dan wordt hij vervangen door de ambitieuze luitenant Mauser. Lassard roept de hulp in van zijn oudere broer Eric, hoofd van de politieschool. De beveelt hem vijf pas afgestudeerde agenten aan, onder wie de kalme Carey Mahoney. Zijn eerste interventie draait echter uit op een ware veldslag.

PORKY’S REVENGE

Porky’s revenge  is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 van James Komack. Met: Dan Monahan, Tony Ganios, Mark Herrier e.a. Om de schuld die hun basketballcoach bij sexclubeigenaar Porky heeft te vereffenen, spreken de vrienden Pee Wee, Tommy, Billy Brian en ‘Meat’ met Porky af dat ze hun team zullen laten verliezen tijdens een belangrijke wedstrijd. Als de jongens toch winnen, zijn de poppen aan het dansen.

PURPLE ROSE OF CAIRO

The Purple Rose of Cairo (Woody Allen, 1985, VS). De regisseur blijft zelf buiten beeld in ultiem sprookje over de magie van de bioscoop. Mia Farrow, huissloof in de Depressiejaren, ziet haar idool van het scherm stappen om samen te ontdekken dat Hollywood en het grauwe gewone leven niets met elkaar te maken hebben

QUIET EARTH THE

The Quiet Earth. De wetenschapper Zac Hobson wordt op een ochtend wakker in een wereld zonder andere mensen. Hij staat er alleen voor, er moet een verschrikkelijke ramp zijn gebeurd. Plotseling ontmoet hij toch nog een aantal andere overlevenden…

RAPE OF RICHARD BECK THE

The rape of Richard Beck. Amerikaanse tv-film uit 1985 van Karen Arthur. Met: Richard Crenna, Meredith Baxter Birney, Pat Hingle e.a. De macho-politieman Richard Beck is van mening dat slachtoffers van verkrachtingen vaak zelf de verkrachting hebben uitgelokt. Hij wordt daarom voor straf overgeplaatst naar de afdeling zedendelicten. Wanneer hij zelf het slachtoffer van een gewelddadige verkrachting wordt, moet Beck zijn mening herzien.

REAL GENIUS

Real genius (Martha Coolidge, 1985, VS). Weinig puntige adolescentenkomedie over whiz kids wier high tecft-uitvindingen worden misbruikt door het militair-industrieel complex

RECKLESS DISREGARD

Reckless Disregard (Laster) Amerikaanse televisiefilm uit 1985 van Harvey Hart. Met o.a. Tess Harper en Leslie Nielsen. Een dokter wordt bij een drugsschandaal het slachtoffer van op sensatie beluste journalisten en een lokale omroep. Samen met een advocate daagt hij beiden voor de rechter.

RED SONJA

Red Sonja Een stripachtig avonturenverhaal van Richard Fleischer met Arnold Schwarzenegger, Brigitte Nielsen en Sandahl Bergman. De film gaat over een prehistorische vrouw die op wraak zint en wil voorkomen

REVOLUTION

U.S.A. 1985 Regie: Hugh Hudson; met: Al Pacino, Nastassja Kinski, Donald Sutherland e.a.
Halverwege de 18e eeuw breekt er in Amerika een opstand uit tegen het Britse koloniale gezag: de Revolutie. Torn Dobbs (Al Pacino) wordt tegen zijn zin betrokken bij de strijd omdat zijn zoontje Ned als vrijwilliger getekend heeft. De enige manier om bij hem te blijven is ook te tekenen.

RIGHT TO KILL

Het waargebeurde verhaal van een Amerikaans gezin, dat ten gronde gaat aan een tirannieke vader. De kinderen Richard en Deborah Jahnke worden van jongs af aan door hun psychopathische  vader mishandeld en vernederd. Hun moeder is hiervan op de hoogte, maar kan niets ondernemen, omdat zij zelf ook het slachtoffer is van haar mans gedrag. Op 16 november 1982 schiet zoon Richard zijn vader voor de ogen van zijn moeder dood. Beide kinderen worden als volwassenen berecht. Richard krijgt vijftien jaar en zijn zusje drie jaar wegens medeplichtigheid.

SECRET ADMIRER

Secret admirer. Amerikaanse film uit 1985. Op een dag ontvangt een 17-jarige scholier Michael Ryan een anonieme liefdesbrief. Hij verdenkt twee stille aanbidsters: de knappe, maar verwaande Debbie en de stille, intelligente Tobi. Hij hoopt dat Debbie de anonieme schrijfster is, maar zij reageert afwijzend.

SEDUCED

Seduced (1985). Thriller van Jerrold Freedman. De grote winkelonderneming Keane & Bridges schudt op zijn grondvesten door een intern aandelenschandaal. Om hun geloofwaardigheid terug te krijgen nodigen ze de advocaat Mike Riordan uit om het zaakje op te knappen. De fusie die hij voorstelt komt op losse schroeven te staan, wanneer de baas van het betreffende bedrijf wordt vermoord.

SHADOWSLAND

Shadowsland (Spate Liebe). Engelse televisiefilm van Norman Stone. Met in de hoofdrollen Claire Bloom, Joss Ackland, David Waller, e.a. C.S. Lewis, een schrijver en wetenschapper, leeft met zijn oudere broer samen. Hij is bewust vrijgezel. Op een dag vindt hij tussen zijn fanmail een bijzondere brief van een 15 jaar jongere Amerikaanse schrijfster. Zij ontmoeten elkaar en een liefde bloeit op.

SHOOTING PARTY THE

the-shooting-party-you-tubeThe Shooting Party  (De jachtpartij,Die letzte Jagd,La partie de chasse) is een Engelse speelfilm uit 1985 gebaseerd op de gelijknamige roman van Isabel Colegate, geregisseerd door Alan Bridges. Met rollen voor o.a. James Mason,John Gielgud,Edward Fox,Dorothy Tutin,Cheryl Campbell,Gordon Jackson,Robert Hardy. In de herfst van 1913 terwijl de dreiging van een oorlog toeneemt,organiseert de adellijke Sir Randolph Nettleby (James Mason) op zijn schitterend landgoed, voor vrienden en familieleden een 3-daagse traditionele jachtpartij. Men dineert, men flirt en gaat daarna over tot het schieten van fazanten. Vooral Lord Gilbert Hartlip (Edward Fox) blijkt fanatiek te zijn, en er vallen niet alleen slachtoffers onder het gevogelte….

SILENT ONE THE

The silent one, Amerikaanse tv-film van Yvonne MacKay. Met: Telo Malase, George Henare, Pat Evison e.a. Wanneer een vondelingetje aanspoelt op een zandstrand wordt hij liefdevol opgenomen door de oude Luisa. Hij wordt Jonasi genoemd en heeft slechts één vriend, een grote witte schildpad.

SILVER BULLET

Silver bullet, Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Daniel Attias gebaseerd op het boek Cycle of the Werewolf van Stephen King. Op een avond wordt er bij volle maan een seinwachter gedood. Andere slachtoffers volgen wanneer het weer volle maan is. Dan komt een invalide jongen achter de verschrikkelijke waarheid. Met: Gary Busey, Everett McGill, Corey Haim e.a.

STARCROSSED

Starcrossed (1985-USA) De mooie, wat geheimzinnige Mary wordt achtervolgd door twee heren in een donker pak. Joey neemt haar in bescherming. Hij stelt geen vragen maar vermoedt toch dat de twee heren vijandelijke agenten zijn.

STAR KNIGHT

Star Knight (El caballero del dragón,The Knight of the Dragon) fanasy-film van Fernando Colomo over een ruimteschip dat door de tijd reist en in de middeleeuwen landt in een Spaans meer. Met: Klaus Kinski en Harvey Keitel.

STICK

Stick Amerikaanse speelfilm uit 1985. Regie: Burt Reynolds. Met: Burt Reynolds, Candice Bergen, George Segal, e.a. Ernest Stickly keert vanuit de gevangenis met de beste bedoelingen terug naar Zuid-Florida. Hij is blij, wanneer de rijke Barry Brahn hem werk als chauffeur aanbiedt. Dat betekent wel dat ‘Stick’ zich weer in laat met criminele praktijken…

STINGRAY

Stingray, Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Richard Colla. Cantero, de baas van de mooie advocate Daphne Delgado, is ontvoerd door één van de leiders van de onderwereld. Daphne doet een beroep op Stingray om de zaak uit te zoeken

SUBWAY

Subway You TubeSubway (Metro) is een Franse speelfilm uit 1986 geregisseerd door Luc Besson.Er waren rollen voor o.a.: Isabelle Adjani,Cristophe Lambert,Michel Galabru,Hugues Anglade Jean Bouisse. De knapper punker en meesterkraker Fred (Christopher Lambert) zoekt zijn toevlucht in de metro van Parijs nadat hij achterna wordt gezeten door de zware jongens van een criminele zakenman wiens kluis hij heeft gekraakt. Terwijl hij zich verschuilt in de verborgen ruimtes en gangen van de metro, ontmoet hij een ondergrondse samenleving van excentrieke karakters en kleine criminelen.Wanneer Helena (Isabella Adjani) Fred uitnodigt op haar verjaardag. Steelt hij ook haar kluis leeg,en gaat er met haar auto vandoor en probeert Helena vervolgens te chanteren met bepaalde dossiers die hij bij haar heeft gevonden. Helena belooft hem te ontmoeten in de metro om de zaak te bespreken. Ze ziet wel wat in de mysterieuze kraker, maar Fred lijkt zich liever met het oprichten van een muziekgroep bezig te houden.

SUMMER RENTAL

Summer Renta You TubeSummer Rental is een Amerikaanse komische speelfilm uit 1985 geregisseerd door Carl Reiner. Er waren rollen voor o.a: John Candy,Karen Austin, Richard Crenna,Rip Torn,John Larroquette. Luchtverkeersleider Jack Chester (John Candy) staat onder stress en is hard toe aan vakantie.Hij huurt een strandhuis, neemt zijn vrouw, de drie kinderen en de hond mee in de auto en rijdt naar het zonnige Florida. Eenmaal aangekomen in vakantie-oord Citrus Cove lopen de zaken niet bepaald van een leien dakje. Al op de eerste avond wordt het echtpaar in een restaurant lastig gevallen door Al Pellet, een zakenman met veel macht in CitrusCove. Alleen door de confrontatie met Pallet aan te gaan kan Jack zijn vakantie redden…

SURE THING THE

The Sure Thing (Der Volltreffer) Drama van Rob Reiner. Amerikaanse speelfilm uit 1984 van Rob Reiner. Met: John Cusack, Daphne Zuniga, Anthony Edwards, e.a. Gib enAlison leren elkaar op een Amerikaans college kennen. Gib, een schuchtere dromer is een heel ander type dan de doelbewuste Alison. Beiden rijden met een vriend mee en door hun geruzie zet hij ze uit de auto. Er wacht hen een lange moeilijke weg voor zich…

TARGET

Target Geslaagde thriller uit 1985, waarin Arthur Penn behendig een generatieconflict verwerkt in een spannend spionageverhaal. Matt Dillon speelt Chris, die zijn vader  Gene Hackma) voor een suffe oude man houdt. Vader slaagt er omgekeerd niet in contact met zijn zoon te krijgen. Hun moeizame verhouding komt in een onverwachte stroomversnelling wanneer moeder tijdens een tripje naar Parya verdwijnt. De o-zo saaie vader dan over onvermoede kwaliteiten te beschikken die veel met zijn geheimzinnige verleden te maken hebben.

TEEN WOLF

Teen Wolf Op een zeker moment ontdekt Scott tot zijn afgrijzen dat hij het gehuil van een wolf voortbrengt en kleine plukjes haar zich afzetten op diverse plaatsen van het lichaam. Dat gebeurt alleen als hij zich kwaad maakt…

THAT WAS THEN THIS IS NOW

That Was Then… This Is Now Familiedrama van Christopher Cain met Emilio Estevez, Craig Sheffer en Kim Delaney. Mark en Bryon zijn gezworen vrienden, die in een ruige buurt in New Vork opgroeien. Maar dan komt plotseling de tijd dat Bryon verliefd wordt en nog maar weinig tijd aan zijn vriend kan besteden. Daardoor raakt de relatie tussen de twee jongens behoorlijk verstoord…

THIRTEEN AT DINER

Thirteen at dinner (Met dertien aan tafel) Amerikaanse televisiefilm uit 1985 van Lou Antonia, naar een verhaal van Agatha Christie. In de hoofdrollen: Peter Ustinov, Faye Dunaway, David Suchet e.a. De Belgische detective Hercule Poroit moet in actie komen om de moord op Lord Edgeware op te lossen. Zijn vrouw, Jane Wilkinson, is de hoofdverdachte. Maar zij kan bewijzen, dat ze ten tijde van de moord een etentje had, in bijzijn van 13 getuigen.

TIME TO LIVE A

A time to live(Tijd om te leven ) Amerikaanse speelfilm uit 1985, gebaseerd op het boekjntensive Care” van Mary Lou Welsman. Regie: Rick Wallace. Met: Liza Minelli, Jeffrey de Munn, Swoozie Kurtz e.a. MarieLou Weisman verneemt van de dokter dat haar zoon niet ouder dan dertig kan worden door een spierziekte. ZIJ en haar man larry doen hun uiterste best Peter nog gelukkige jaren te bezorgen, maar gaandeweg worden hun problemen groter

TREASURE OF THE AMAZON

The Treasure of the Amazon You TubeThe Treasure of the Amazon is een Mexicaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door René Cardona Jr. Er waren rollen voor o.a: Stuart Whitman,Emilio Fernandez,Donald Pleasence,Bradford Dillman,Ann Sidney. Jairo en Zapata, twee Amerikaans-Mexicaans ontdekkingsreizigers, zijn op zoek zijn naar rijkdommen die in het Amazonegebied, volgens overlevering, nog steeds voorhanden zijn.Hun pad kruist dat van ene Gringo, een zonderling, die noch Indiaanse stammen, noch piranha’s vreest en bereid is het duo door de jungle te loodsen. In die jungle hebben inmiddels de wetenschappers Clark en Dick én de mooie Barbara de ontdekking van hun leven gedaan: op een schijnbaar ongerept eilandje vinden ze een indrukwekkende hoeveelheid diamanten. Helaas geeft de helikopter waarmee een van de geleerden het contact met de bewoonde wereld onderhoudt, sputterend de geest, waarna Barbara en haar begeleider het verder in hun eentje moeten zien te rooien. Maar ze zijn niet alleen: vanuit de bush houden honderden ogen hen in de gaten, en voordat Gringo aan komt stormen om Barbara en de diamanten veilig te stellen, moet er een strijd op leven en dood worden geleverd…..

TRIP TO BOUNTIFUL THE

The Trip to Bountiful You TubeThe Trip to Bountiful is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Peter Masterson. Er waren rollen voor o.a: Geraldine Page,John Heard, Richard Bradford. De eigengereide oude dame Carrie Watts die in Houston woont, voelt zich opgesloten en weet dat de dood nadert. Ze droomt ervan om nog één keer terug te gaan naar haar geboortegrond, het zuidelijke dorpje Bountiful in Texas . Al talloze malen deed zij een poging, maar steeds werd zij op het busstation onderschept door haar zwakke zoon Ludie en haar tirannieke schoondochter Jessie Mae. Geld ‘heeft zij ook niet, want haar pensioen wordt elke maand ingepikt door Jessie. Na de zoveelste huiselijke onenigheid doet Mrs. Watts weer een vluchtpoging en dit keer heeft zij succes.Niet het doel van de tocht maar de reis met twee vreemdelingen bezorgt haar de gelukkigste momenten in haar leven.

TURK 182

Turk 182 You TubeTurk 182 is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Bob Clark.Er waren rollen voor o.a: Timothy Hutton,Robert Urich,Kim Cattrall,Robert Culp,Darren McGavin. Terry Lynch is de beste brandweerman van New York. Zelfs buiten diensttijd. Met gevaar voor eigen leven redt hij een meisje uit een brandend flatgebouw. Dat komt hem duur te staan. Terry raakt arbeidsongeschikt. Zonder werk en zonder geld, want de gemeente moet niets hebben van drinkende brandweermannen, zo houdt de burgemeester zijn kiezers voor. Dat is tegen het zere been van Terry’s jongere broer Jimmy. Met een opvallende actie vestigt hij de aandacht op dit onrecht zodat heel New York ermee te maken krijgt.

TURTLE DIARY

Turtle Diary You TubeTurtle Diary is een Engelse speelfilm uit 1985 geregisseerd door John Irvin, gebaseerd op een roman van Russell Hoban. Er waren rollen voor o.a: Glenda Jackson,Ben Kingsley,Harriet Walter,Michael Gambon,Rosemary Leach,Jeroen Krabbé. De kinderboekenschrijfster Neaera Duncan (Glenda Jackson) probeert inspiratie op te doen in de dierentuin in Londen. Zij raakt’gefascineerd door de zeeschildpadden. Ook de gefrustreerde boekenverkoper William Snow (Ben Kingsley)heeft een zwak voor deze treurige dieren. Samen beramen ze een plan om de dieren te ontvoeren en los te laten in de oceaan. Ook de oppasser van de dierentuin die speciaal belast is met de zorg voor de schildpadden neemt deel aan het complot. Door de schildpadden hun vrijheid terug te schenken, krijgen ze zelf ook weer zin in het leven  gaan ze zich, ondanks de grote stad toch weer een stuk bevrijder voelen.

TWO FATHERS JUSTICE

Two fathers justice (Recht op wraak) is een Amerikaanse TV-film van Rob Holcomb. Met Robert Conrad, George Hamilton, Brooke Bundy, e.a. Bradley is een rijk kaderlid wiens zoon gaat huwen met de dochter van Bill ‘Stack’ Stackhouse, een ruwe staalarbeider. Beide vaders zijn niet in staat de sociale kloof te overbruggen. Wanneer de kinderen door een stel boeven doodgeschoten zijn, besluiten ze samen de moordenaars op te sporen en wraak te nemen.

UNARMED AND DAUGEROUS

Unarmed and Dangerous Actiefilm van Guy Hamilton met Fred Ward, Joel Grey, Wilford Brimley en J.A. Preston. De Newyorkse politie-agent Remo wordt door de computer aangewezen als meest geschikte persoon voor een geheim overheidsproject. Hij heeft een commando-opleiding, geen familie en dus ook geen verplichtingen. Hij moet om de opdracht te mogen vervullen van identiteit veranderen. Dat betekent verdwijnen en plastische chirurgie…

UNBEKANNTEN IM EIGENEN HAUS DIE

Die Unbekannten im eigenen Haus Televisiefilm naar de roman van Georges Simenon. Met in de hoofdrollen: Walter Buschhoff, Anja Jaenicke, Martin Blau, e.a. Regie: Bernd Fischerauer. Na jaren als een clochard in zijn huis te hebben gewoond, ontwaakt advocaat Hector Louis uit zijn roes wanneer er bij hem een moord gepleegd wordt waarbij zijn dochter betrokken is

UNDERGRADS THE

The Undergrads (Oud geleerd, jong gedaan) Amerikaanse Walt Disney film uit 1985 geregisseerd door Steven Stern

WARMING UP

Warming up regie Bruce Best, met Barbara Stephens en Henry Szeps. film over gescheiden balletlerares met pontje, die naar het platteland gaat en in het geheim het plaatselijk voetbalteam gaat trainen.

WEIRD SCIENCE

Weird Science (1985-USA). Film van John Hughes over twee tieners die een computer gebruiken om de vrouw van hun dromen, Kelly Lebrock tevoorschijn te toveren. Verder met: Anthony Michael en llan Mitchell-Smith.

WETHERBY

Wetherby You TubeWetherby is een Engelse speelfilm uit 1985 geregisseerd door David Hare. Er waren rollen voor o.a: Vanessa Redgrave,Ian Holm,Judi Dench,Marjorie Yates,Tom Wilkinson. Jean Travers (Vanessa Redgrave) bewoont een landhuisje in het idyllische Wetherby . Ze is lerares, woont alleen en haar gezapige leventje kabbelt voort. Op een avond nodigt zij twee bevriende echtparen uit voor een etentje.Het dineetje wordt ook bijgewoond door de eenzelvige jongeman John Morgan (Tim Mclnnerny), van wie de gasten ten onrechte aannemen dat hij door een van de anderen genood is. Als de vreemdeling de ochtend na het etentje weer bij Jean op bezoek komt, vertelt hij haar dat hij bij niemand hoorde,en schiet zijn hersens tegen haar kamer muur aan. Wat voor duister geheim schuilt er achter dit afschuwelijke voorval?  De speurtocht naar de motieven van deze jongen brengt iedereen oog in oog met de problemen in hun eigen bestaan…..

WHITE NIGHTS

White Nights You TubeWhite Nights is een Amerikaanse film uit 1985 geregisseerd door Taylor Hackford gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Er waren rollen voor o.a: Mikhail Baryshnikov,Gregory Hines,Isabella Rossellini,Helen Mirren,Jerzy Skolimowski. Tijdens een wereldtournee raakt het vliegtuig, van de wereldberoemde naar Amerika gevluchte Russische balletdanser Nickolai Rodchenko (Mikhail Baryshnikow) in moeilijkheden. Het vliegtuig moet een noodlanding maken op een basis in Siberië. Voor hem is dat een zeer vervelende gebeurtenis. Hoewel hij inmiddels Amerikaans staatsburger is, staat hij in zijn vaderland te boek als een overloper, en hij  is voor de Russen niet meer of minder dan een crimineel. Om uit te vissen wat de overloper nog voor de staat kan betekenen plaatst de geheime dienst hem in huis bij een overloper van de andere kant: de tapdanser en  Vietnam weigeraar Raymond Greenwood (Gregory Hines) uit New York.De twee groeien langzaam naar elkaar toe en bedenken een ontsnappingsplan….

WILD HORSE

Wild horse Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Dick Lowry.

WITNESS

Witness You TubeWitness (De getuige) is een Amerikaanse thriller uit 1985 geregisseerd door Peter Weir. Er waren rollen voor o.a: Harrison Ford,Kelly McGillis,Josef Sommer,Lukas Haas,Jan Rubes. De Amish, nazaten van in de 18e eeuw naar Amerika geëmigreerde anabaptisten, hebben door de eeuwen heen hun op geloof en tradities gestoelde levenswijze gehandhaafd. De jonge weduwe Rachel en haar 8-jarige zoon Samuel leden van één van die Amish gemeenschappen, zijn per trein op weg naar Philadelphia. Op dit station is Samuel getuige van een bloedige moord. Politieman John Book wordt met het onderzoek belast. Hij ontdekt dat de moord direct verband houdt met een narcotica affaire, waarbij hoge politiefunctionarissen een dubieuze rol spelen. Als er een aanslag op zijn leven gepleegd wordt, duikt hij met Rachel en Samuel onder in hun dorp. Er bloeit een onmogelijke liefde tussen de harde  20e-eeuwse “cop” en de weduwe. John tracht zich bij de Amish aan te sluiten, maar het blijken toch twee verschillende werelden zijn die niet te verenigen zijn.

WORDS BY HEART

Words By Heart (VS – 1985) Film van Robert Thompson met Robert Hooks, Alf re Woodward, Fran Robinson, Charlotte Rae en anderen. In een plaatsje in Missouri moet een zwart gezin de strijd voeren in een overwegend blanke gemeenschap. Dagelijks worden ze geconfronteerd met domme vooroordelen…

YAGUNTHAYA

Yagunthaya (End of an Era,Dorf im Wandel – Der Streik) is een Sri Lankaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door  Lester James Peries. Er waren rollen voor o.a. : Suwinitha Weerasinghe,Richard De Soysa,Mahal Wijewardena,Punya Hiendeniya. Nalika (Suwinitha Weerasinghe) is dochter van de voormalige dorpsschoonheid Nanda. Ze is getrouwd is met Simon Kabilana (Gamini Fonseka) een succesvolle en één van de rijkste zakenman in Colombo. Hun zoon Malin (Richard De Soysa) komt terug naar huis nadat hij in Londen economie studeerde. Malin is het tegenovergestelde van zijn vader en is in Engeland ook nog eens marxist geworden. Hij gaat de confrontatie aan met zijn vader, en doet afstand van zijn fortuin, en organiseert in de fabriek van zijn vader een staking om betere arbeidsvoorwaarden te krijgen voor het personeel. Vader is daardoor natuurlijk woedend…

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s