Films 1985 Buitenland

BIR AVUÇ CENNET

Bir Avuç Cennet You TubeBir Avuç Cennet (A Handful of Paradise,Een paradijselijk wrak) is een Turks/Zweedse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Muammer Ózer. Er waren rollen voor o.a. :Tarik Akan, Hale Soygazi . Het Turkse gezin Kamil wordt aangespoord door een ver familielid, om het platteland te verlaten voor Istanbul. Niet dat ze het slecht hadden, maar in het dorp was vooruitgang uitgesloten. Arm hoef je er niet te zijn, rijk zul je er nooit worden en iets meemaken doe je al helemaal niet. Istanbul voldoet niet direct aan de verwachtingen. Het al eerder ‘geëmigreerde’ familielid dat voor onderdak en een baan zou zorgen kwam door een bedrijfsongeval om het leven. De familie brengt noodgewongen een nacht op straat door maar wil niet met hangende pootjes terugkeren naar hun dorp. Aangezien de huurprijzen veel te hoog zijn vestigen ze zich blijvend in een autowrak,het gezinnetje voelt zich de koning te rijk met de vrijheid, maar natuurlijk is het wrak eigenlijk hun gevangenis. Enige tijd houden ze stand in hun handjevol paradijs, maar uiteindelijk wordt hun behuizing hen noodlottig.

BRAZIL

Brazil You TubeBrazil is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Terry Gilliam.Er waren rollen voor o.a. :  Jonathan Pryce,Kim Greist,Robert De Niro,Michael Palin,Katherine Helmond. In een futuristische stad, waar machines heersen,valt er toevallig een kakkerlak in een computer, waardoor die een fout veroorzaakt. Dit zorgt voor een verkeerde arrestatie. Niet de gevaarlijke terrorist Tuttle, maar de brave onschuldige burger Buttle wordt opgepakt en genadeloos geliquideerd. Sam Lowry (Pryce) een brave opsporingsambtenaar van het Ministerie van Informatie, die nachts vaak droomt hij dat hij als een gevleugelde held in de armen ligt van een aantrekkelijke jongedame, krijgt de opdracht om die administratieve blunder goed te maken. In de flat, waar hij de weduwe Buttle te royaal berekende onkosten namens het ministerie komt terugbrengen, ontmoet hij Jill Layton, de vrouw die hij steeds achternazit in zijn dromen. Ondertussen houdt de bureaucratie hem verantwoordelijk voor een golf van terroristische aanslagen, en worden Sam en Jills levens in gevaar gebracht.

BREAKFAST CLUB THE 

The Breakfast Club You TubeIn ‘The Breakfast Club’ brengt John Hughes, de hofcroniqueur van het leven van de Amerikaanse tieners, drie jongens en twee meisjes bijeen in een klaslokaal. Ze hebben zich misdragen en moeten daarom op hun vrije zaterdag voor straf terugkomen en gedurende acht lange uren hebben ze niets anders te doen dan een opstel te maken en verder hun tijd braaf zwijgend uit te zitten.Dat lukt natuurlijk niet zo best. Een beetje opschepperij, baldadigheid, indruk maken en verleidelijk doen, dat zijn de meest voor de hand liggende incidenten en van lieverlee ontstaat er in de lange vervelende uren een bijna therapeutisch spel tussen het vijftal. Natuurlijk is iedere pluimage vertegenwoordigd: het verwende rijkeluismeisje, een onbehouwen punker.Maar ze blijken elkaar nader te staan dan uiterlijkheden suggereren. Ook hun problemen en geliefde onderwerpen ontlopen elkaar niet veel. Ze praten over hun ouders, over de moeilijke eerste stappen op het pad der liefde. Dat leidt tot aardige ontwikkelingen. Waar we eerst te maken leken te hebben met een heterogeen gezelschap waar ruzie, jaloezie en achterdocht de boventoon voerden, eindigen we zowaar tussen een speels solidair stelletje.

BROTHERLY LOVE

Brotherly Love  Een zeer geslaagde zakenman wordt belaagd door zijn moordlustige tweelingbroer.

BURKE AND WILLS

Burke and Wills Een historische expeditie vertrok vanuit Melbourne naar de onbekende gebieden van Centraal-Australië. Wat aanvankelijk een interessante ontdekkingsreis had moeten worden draaide al snel uit op een ware hel…

CLUE

ClueYou TubeClue is een Amerikaanse komische Komische misdaadfilm uit 1985 geregisseerd door Johnathan Lynn,gebaseerd op het Engelse gezelschapsspel Cluedo. Er werden speciaal voor deze film drie einden met drie verschillende daders gefilmd.Er waren rollen voor o.a.: Eileen Brennan,Tim Curry,Madeline Kahn,Christopher Lloyd,Michael McKean. In 1954 worden zes mensen waaronder Mrs. Peacock, Colonel Mustard en Miss Scarlet uitgenodigd op een feestje ze arriveren bij een afgelegen Victoriaans landhuis in New England waar zich de mysterieuze butler Wadsworth bevindt, hij geeft hen allemaal een alias om hun ware identiteit te verbergen.  Ze komen erachter dat ze allemaal gechanteerd worden. Het is niet duidelijk wie de gastheer is maar dan wordt er iemand vermoord en is niemand zijn of haar leven zeker.

COCOON 

Cocoon You TubeCocoon is een Amerikaanse komedie-sciencefictionfilm uit 1985 onder regie van Ron Howard. De productie won de Academy Awards voor beste visuele effecten en beste acteur (Don Ameche).   Vier ruimte wezens keren terug naar de aarde, waar ze tijdens hun laatste bezoek,10.000 jaar geleden, enkele van hun vrienden hebben moeten achterlaten in cocons op de bodem van de oceaan. Als zij de cocons in een zwembad onderbrengen, blijken vreemde krachten over te slaan op een groep oude mensen die daar stiekem komt te zwemmen omdat er vanuit de cocon een verjongende werking uitgaat.

CODE OF SILENCE

Code of Silence You TubeCode of Silence (Zwijgplicht) is een Amerikaanse actiefilm uit 1985 geregisseerd door Andy Davis..Er waren rollen voor o.a. : Chuck Norris,Henry Silva,Bert Remsen,Molly Hagan,Joseph Guzaldo.In een achterbuurt van Chicago probeert de politie een Mexicaanse drugsbende op te rollen. De opzet lijkt volledig te slagen, maar op het laatste moment wordt de transactie verstoord doordat een andere bende de arrestatie verhindert en de hele voorraad cocaïne steelt. Er volgt een vuurgevecht tussen de politie en de twee bendes, waarbij één van de agenten een onschuldige Spaanse jongen doodt.Rechercheur Eddie Cusack (Chuck Norris)  laat deze politieman vallen,en en wordt door het complete politiekorps in de steek gelaten. Er rest hem dan niet anders dan op eigen houtje proberen om de Windy City te ontdoen van strijdende misdaadgroeperingen en niet zo eervolle wetshandhavers.

COLOR PURPLE THE

The Color Purple You TubeThe Color Purple (De kleur Paars) is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Steven Spielberg naar de bekroonde roman van Alice Walker.Er waren rollen voor o.a. : Whoopi Goldberg, Danny Glover, Margaret Avery, Oprah Winfrey, Willard Pugh, Akosua Busia. Celie (Whoopi Goldberg), is een negermeisje dat opgroeit in Georgia, aan het begin van de 19e eeuw. Ze heeft een afschuwelijke jeugd: als prille tiener baart ze twee kinderen die verwekt zijn door haar eigen vader en door hem direct na de geboorte worden weggehaald en weggegeven. Celie zelf wordt door ‘Pa’ ook weggegeven aan een man die ze haar hele leven ‘Mister’ zal noemen en die haar gruwelijk uitbuit en mishandelt. Haar enige steun is haar zus Nettie die zij, als ze elkaar uit het oog verliezen, schrijft over haar ellende. Brieven die nooit beantwoord worden omdat ‘Mister’ de correspondentie onderschept. Gelaten verbijt ze jarenlang haar frustraties. Tot ‘Mister’ zijn minnares Shug Avery ( Margaret Avery) in huis haalt. Shug is een zelfbewuste vrouw, die precies weet wat ze wil en niet over zich laat lopen. Langzaam maakt ze in Celie een gevoel van eigenwaarde los en die begint zich tegen haar lot te verzetten. Ze verbreekt uiteindelijk de ketenen en leert op eigen benen te staan.

CREATOR

Creator. Regie: Ivan Passer. Met: Peter O’Toole, Vincent Spano, Mariel Hemingway, Virginia Madsen.

DANGEROUS ORPHANS

Dangerous Orphans, actiefilm van John Laing (Nieuw-Zeeland, 1985). Drie jongelui maken vijf miljoen dollar buit op drugsorganisatie. Met Peter Stephens en Jennifer Ward Lealand.

DEADLY MESSAGES

Deadly Messages You TubeDeadly Messages (Dodelijke Berichten) is een Amerikaanse televisiefilm uit 1985 van Jack Bender. Er waren rollen voor o.a.: Kathleen Beller,Michael Brandon,Dennis Franz,Scott Paulin,Elizabeth Huddle. Terwijl Laura Daniels  zich opmaakt om met haar vriend naar een diner te gaan ontdekt ze een lang vergeten ouija-bord. De zeventienjarige Cindy die bij hen te gast is raakt gefascineerd door het bord waarmee het mogelijk zou zijn boodschappen uit de spiritistische wereld op te vangen. Als Laura terugkomt van het etentje is ze er getuige van dat Cindy door een man wordt aangevallen. Als de politie komt is het meisje spoorloos verdwenen. Laura ontmaskerd langzaam het geheim achter dit mysterieuze bord, en vreest de volgende slachtoffer te worden….

DIRT BIKE KID THE 

The Dirtbike Kid 1985 You TubeThe Dirt Bike Kid is een film uit 1985 geregisseerd door Hoite Caston, geproduceerd door Julie Corman, met in de hoofdrol Peter Billingsley en Stuart Pankin. Een deel van het verhaal is geïnspireerd op Jaap en de bonenstaak. Jack Simmons (Peter Billingsley) is een luie jongen die leeft met zijn moeder (Anne Bloom) , die weduwe is en moeite heeft om in hun levensonderhoud te voorzien. Op een dag, vraagt Mevrouw Simmons haar zoon Jack om boodschappen te doen met haar laatste $ 50 dollar briefje dat ze nog gespaard heeft maar Jack is afgeleid door een crossmotor van een plaatselijke pestkop Max (Gavin Allen) ,en hij gebruikt het geld om de crossmotor te kopen. Het blijkt geen gewone motor en Jack beleeft allerlei spannende avonturen.

DREAMCHILD

Dreamchild You TubeDreamchild is een Engelse speelfilm uit 1985  geregisseerd door Gavin Millar en geschreven door Dennis Potter.Er waren rollen voor o.a. : Coral Browne,lan Holm,Peter Gallagher. Jim Hendersons Creature Shop zorgde voor de Wonderland-creaties. Lewis Carroll (Ian Holm) schreef het wereldberoemde boek „Alice in Wonderland”. Fictie, een schitterende droom. Maar Alice was geen fictie. Carroll was de onderwijzer van het rijke meisje Alice Liddell. In 1932 wordt zij uitgenodigd om naar Amerika te komen, om Carroll’s eeuw-viering bij te wonen. Bij aankomst wordt de inmiddels oude Alice overweldigd door een storm van pers en fans. Door de jaren heen is haar beeld van de man die haar als zijn muze zag vaag en vertroebeld geraakt. In deze hectische nieuwe wereld keert Alice steeds vaker terug naar Wonderland, en ontdekt ze steeds meer over de relatie tussen haar en Lewis Carroll.

DUTCH GIRLS

Dutch Girls You TubeDutch Girls (Hollandse meiden) is een TV film uit 1985 geregisseerd door Giles Foster en geschreven door William Boyd, de film is gemaakt door London Weekend Television (LWT).Er waren rollen voor o.a. :Bill Paterson,Timothy Spall,Colin Firth, Gusta Gerritsen. Hoewel het verhaal zich bijna geheel afspeelt in Nederland, is het grootste deel opgenomen in Engeland. Aardig detail hierbij is dat dit ook geldt voor de scènes die op de Wallen spelen. De Amsterdamse sfeer wordt zó goed weergegeven, dat het haast onvoorstelbaar is dat alles in Engeland is nagebouwd. In deze Engelstalige film is ook een aantal Nederlanders te zien: Arme Wil Blankers, Sylvia Millecam, Gusta Gerritsen en Erik Plooyer.Het draait allemaal om een groep schooljongens uit Schotland die een hockeytoernooi komen spelen in Nederland. Hun opwinding over de reis geldt zeker niet alleen de wedstrijden die hen in de lage landen te wachten staan, maar voornamelijk de Nederlandse meisjes, over wie de wildste verhalen de ronde doen. Ook de Amsterdamse Wallen staan, zeer tegen’ de zin van de hun begeleidende leraren, op het programma van de jongens. Ze hebben zoveel lol in Nederland dat ze hun eigen hockeywedstrijd vergeten.

ELENI

Eleni You TubeEleni is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Peter Yates. De film is gebaseerd op de best-seller van New York Times-journalist Nicholas Gage, waarin hij de speurtocht naar de moordenaar van zijn moeder Eleni Gatzoyannis beschrijft. Er waren rollen voor o.a.: Kate Nelligan,John Nalkovich,Linda Hunt,Oliver Cotton,Ronald Pickup. Griekenland 1946: Tijdens de burgeroorlog wordt een dorpje door de communisten bezet. Eleni Gatzoyannis probeert haar kinderen in veiligheid te brengen, want de guerrilla weet dat haar man naar Amerika gegaan is om een nieuw bestaan op te bouwen. Wanneer ze daarin slaagt, laat de leider van de communisten Eleni executeren. Dertig jaar later versiert Eleni’s zoon Nicholas een Amerikaanse verslaggever een klusje in Athene. Zijn werkelijk doel is uit te zoeken wat er precies gebeurd is en af te rekenen met de ‘rechter’ die Eleni veroordeelde, vóór diens misdaden verjaard zijn.

EMERALD FOREST THE

The emerald forest is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal over een Peruviaanse ingenieur, wiens zoon aan de oevers van de Javari Mirim-rivier verdween. Na tien jaar vond de vader zijn zoon terug, die door zijn opvallende uiterlijk tot opperhoofd van de Mayurumastam was gekozen.

EXECUTION OF RAYMOND GRAHAM THE

The Execution of Raymond Graham You TubeThe Execution of Raymond Graham (De executie van Raymond Graham) is een Amerikaanse speelfilm geregisseerd door Dan Petrie uit 1986, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Er waren rollen voor o.a.: Jeffrey Fahey,Josef Sommer,George Dzundza,Laurie Metcalf,Morgan Freeman. Raymond Graham (Jeffrey Fahey), zit al vijf jaar in de dodencel, omdat hij een  winkelbediende heeft vermoord.  Wanneer de executie zal worden uitgevoerd probeert de wanhopige familie de man in leven te houden, terwijl een andere groep hem juist ter dood wil veroordelen. De advocaten proberen op het laatste moment een verzoek om gratie indienen. Ondertussen tikt de klok door…

EXECUTION THE

The Execution Vijf joodse vrouwen moesten zich tijdens de tweede wereldoorlog in het concentratiekamp Birkenau onderwerpen aan de gruwelen van de monsterlijke kampbeul, dokter Gehbert. Tijdens een van hun gezamenlijke avonden worden ze wreed met het verleden geconfronteerd.

FALCON AND THE SNOWMAN THE

The Falcon and the Snowman You TubeThe Falcon and the Snowman is een waargebeurde Amerikaanse spionagefilm uit 1985 geregisseerd door John Schlesinger. Er waren rollen voor o.a. : Timothy Hutton,Sean Penn,Pat Hingle,Joyce van Patten,David Suchet,Richard Dysart.De jonge Chris heeft via zijn vader een baantje gekregen bij het ministerie van defensie. Daar ontdekt hij dat de CIA de Australische verkiezingen probeert te beïnvloeden om een socialist premier te laten worden. Samen met een vriend probeert hij deze Amerikaanse politiek te verhinderen door zijn informatie aan de Russen door te spelen. Maar beiden willen er ook rijker van worden. De Russen zullen er stevig voor moeten betalen. Stilaan raken Chris en zijn vriend zo stevig in het Russische spionageweb gevangen, dat ze er niet meer uit lijken te kunnen komen.

FLESH AND BLOOD

Flesh and blood, Nederlands/Amerikaanse speelfilm van Paul Verhoeven. De edelman Arnolfini roept de hulp in van een troep huurlingen om zijn belegerde stad weer te bevrijden. Na de bevrijding houdt hij zich echter niet aan zijn woord en pleegt verraad. Uit wraak ontvoeren de overgebleven huurlingen nu toekomstige vrouw van zijn zoon. Met: Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh,

FLETCH

Fletch You TubeFletch is een Amerikaanse komedie uit 1985 geregisseerd door Michael Ritchie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Gregory McDonald. Er waren rollen voor o.a. : Chevy Chase,Joe Don Baker,Tim Matheson,Richard Libertini,M. Emmet Walsh. Fletch is een eigenwijze, betweterige verslaggever bij een krant in Los Angeles,hij wordt door een geslaagde functionaris van een luchtvaartmaatschappij benaderd om voor 50.000 dollar een moord te plegen. De man wil, dat Fletch hem voor dat geld vermoord. Een uiterst curieus voorstel, maar als Fletch het aanbod uit nieuwsgierigheid wil accepteren, maakt de man hem duidelijk, dat hij aan een ongeneeslijke kwaal lijdt. Als hij om daar van af te komen zelfmoord zou plegen zou zijn familie niets van de verzekering uitgekeerd krijgen. Als hij vermoord wordt ligt dat natuurlijk wel even anders. Hoewel Fletch het allemaal nogal duister vindt probeert hij meer over de man, die hij moet vermoorden, te weten te komen. En daarbij raakt hij verzeild in een dol complot.

FURY TO FREEDOM

Fury to freedom. Amerikaanse film uit 1985 van Erik Jacobson, met Torn Silardi en Joy Vogel. Paul, zoon van een tirannieke alcoholist, raakt aan lager wal. maar komt er dank zij het geloof weer bovenop

GOTCHA!

Gotcha! You TubeGotcha! (Touche!,Pik, ik heb je!,Hebbes!) is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Jeff Kanew. Er waren rollen voor o.a. : Anthony Edwards,Linda Fiorentino,Jsu Garcia,Alex Rocco,Klaus Löwitsch,Nick Corri,Marla Adams. Gotcha’ is een spel dat door een paar studenten op de campus wordt gespeeld: ze besluipen elkaar en proberen elkaar af te schieten met een verf patroon. Wie neergeschoten’ wordt, is een sukkel, wie telkens mist ook. De diergeneeskunde student Jonathan Moore (Anthony Edwards) is goed in dat spel. Tijdens de vakantie wil hij naar Europa, vooral naar Parijs, om daar achter de meiden te kunnen aan zitten. Ondanks de bezwaren van zijn vader zet hij uiteindelijk voet aan de grond in Parijs. Daar ontmoet hij de mooie Sasha(Linda Fiorentino), met wie hij naar Oost-Berlijn gaat, omdat zij daar ‘iets moet afleveren. Vanaf dat moment raakt Jonathan betrokken bij een duistere spionage-affaire. Zonder het te weten gebruikt Sasha hem noodgedwongen als koerier. Hij wordt al snel achterna gezeten en dan komen zijn vaardigheden in het ‘Gotcha-spel’ hem goed van pas.

HAREM

Harem is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Billy Hale

HOUSE

House Regie: Stephen C. Miner; met: William Katt, Kay Lenz, George Wendt en Richard Moll. Roger Cobb (William Katt), een beroemd schrijver, neemt zijn intrek in het huis van zijn excentrieke tante. Het is hetzelfde huis waar enkele jaren tevoren zijn zoon op mysterieuze wijze verdween. Dat voorval laat Cobb niet los en heeft inmiddels zijn sporen nagelaten. Cobb’s huwelijk met Sandy (Kay Lenz) loopt op de klippen, en nu wordt hij geplaagd door enge dromen en gruwelijke monsters. Zijn eerste reaktie is te vluchten. Maar na driemaal flink naar adem gehapt te hebben, besluit hij tot de tegenaanval over te gaan.

INSIGNIFIANCE

Insignifiance, Engelse speelfilm uit 1985 van Nicolas Roeg. Mét: Theresa Russell, Michael Emil, Tony Curtis, e.a. In een hotelkamer in New York ontmoeten vier figuren uit de mythologie van de jaren veertig en vijftig elkaar: Albert Einstein, het superbrein; Marilyn Monroe, het sexsymbool; Joe DiMaggio, de sportheld en Joseph McCarthy, de politicus en communistenjager

INTO THE NIGHT

Into the Night You TubeInto the Night (Kopfüber in die Nacht) is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door John Landis. Er waren rollen voor o.a.: Jeff Goldblum,Michelle Pfeiffer,Carmen Argenziano,Richard Farnsworth,Dan Aykroyd Irene Papas,David Bowie. Ed Okin (Jeff Goldblum) zijn leven staat op een dood punt, het gaat slecht op zijn werk,zijn vrouw is hem ontrouw , en hij lijdt aan slapeloosheid. Wanneer hij besluit ’s nachts een ritje te gaan maken, heeft dat heeft gevolgen. In de parkeergarage bij het vliegveld van Los Angeles belandt de beeldschone Diana (Michelle Pfeiffer) op zijn motorkap. Zij is op de vlucht voor een aantal Iraanse moordenaars. Zo raakt de saaie Ed toevallig betrokken bij een opwindend avontuur, waar hij zien eerst zo snel mogelijk aan wil onttrekken, maar waaraan hij later steeds meer plezier beleeft. Pfeiffer heeft als koerierster gediend voor een zestal smaragden die afkomstig zouden zijn uit de kroonjuwelen van de voormalige sjah. Zo’n bezit trekt behalve Iraniërs nog allerlei lieden met kwaadaardige bedoelingen aan, en ze kijken daarbij niet om, op een moordje meer of minder.

JEWELL OF THE NILE THE

The Jewel of the Nile You TubeThe Jewel of the Nile (De parel van de Nijl) is een Amerikaanse avonturenfilm uit 1985 geregisseerd door Lewis Teague. Het camerawerk in deze film was van Jan de Bont.Er waren rollen voor o.a.:Michael Douglas,Kathleen Turner,Danny DeVito,Spiros Focás,Avner Eisenberg.Michael Douglas,Kathleen Turner,Danny DeVito. Joan Wilder de schrijfster en Jack Colton de avonturier reizen op hun jacht de wereld rond. Jack vermaakt zich op feestjes en in het casino, maar Joan begint zich te vervelen en gaat op zoek naar inspiratie. Die komt er als ze door de mysterieuze Arabische prins Omar wordt uitgenodigd om een reis langs de Nijl te maken en tevens zijn biografie te schrijven. Jack weigert haar te vergezellen, maar wanneer zijn jacht wordt opgeblazen, is hij wel gedwongen om zijn houding te herzien, en haar achterna te reizen, en alles verloopt natuurlijk niet geheel volgens plan…

JOURNEY OF NATTY GANN THE

The Journey of Natty Gann You TubeThe Journey of Natty Gann (Die Abenteuer der Natty Gann,De avontuurlijke zwerftocht van Natty Gann ) is een Amerikaanse Walt Disney speelfilm uit 1985 geregisseerd door Jeremy Kagan. Er waren rollen voor o.a.: Meredith Salenger,John Cusack,Ray Wise,Lainie Kazan,Barry Miller.De 14- jarige Natty Gann is vastbesloten Chicago te verlaten en haar vader achterna te reizen die vanwege de grote werkeloosheid in 1935 als houtveller in Seattle werkt. Ze ontvlucht het onaangename humeur van een boze pensionhoudster, en ontmoet dan een aanvankelijk kwaadaardige wolfshond, maar ze worden toch vrienden.Het dier brengt haar soms  in moeilijkheden door zijn uiterst agressieve gedrag, maar met diezelfde agressie behoedt hij het meisje voor nog veel meer kwaad. De hond begeleidt haar tot vlak bij het houthakkerskamp van haar vader, die inmiddels denkt dat zij verongelukt is….

KISS OF THE SPIDERWOMAN THE

Kiss of the Spider Woman You TubeKiss of the Spider Woman (Kuss der Spinnenfrau,Beijo da a mucher arannha) is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Hector Babenco, naar de roman El beso de la mujer araña van Manuel Puig. Er waren rollen voor o.a.: William Hurt,Raul Julia,Sonia Braga,José Lewgoy,Nuno Leal Maia. In een Zuid-amerikaanse gevangenis delen twee totaal verschillende mannen een cel. De vrijheidsstrijder Valentin (Paul Julia) zit vast wegens zijn politieke overtuigingen en deelt zijn cel met de homoseksuele etaleur, Molinae, die wegens onzedelijke handelingen met minderjarigen is veroordeeld. Molinae vermaakt zijn celgenoot met het vertellen van oude film scenes. Heel behoedzaam ontstaat een relatie tussen beide mannen. Wanneer Valentin ziek wordt, verzorgt Molina hem en groeit de vertrouwensrelatie verder uit. De gevangenisleiding heeft dat door en probeert de Molina te chanteren: hij mag vrij in ruil voor gegevens over Valentins.Het zal leiden tot een verrassend noodlottig einde…

LAUNDROMAT THE

The laundromat Amerikaanse dramatische tv-film uit 1985 van Robert Altman. In de hoofdrollen Carol Burnett, Amy Madigan en Michael Wright. In een wasserette ontmoeten twee vrouwen elkaar. Alberta is een wat ingehouden voormalige lerares en Deedee een zichzelf kwellende huisvrouw. Terwijl de was draait vertellen ze elkaar wat er fout is gegaan in hun leven.

LEGEND

Legend (Legende) Engelse speelfilm’uit 1985 van Ridley Scott. Met: Torn Cruise, Mia Sara, David Berment Pc.a. De machten van Het Bozen willen Het Licht in Eeuwige Nacht veranderen. Als de groene wereld in ijs en sneeuw verandert, haast de moedige Jack zich naar een onderaards labyrinth, waar de mooie prinses Lili gevangen zit. Daar strijdt hij met de demonen en redt Lili en de sprookjeswereld.

LES ROIS DU GAG

Les rois du gag Franse speelfilm uit 1984 van Claude Zidi. Met: Michel Serrault, Gerard Jugnot, Thierry Lhermitte e.a. Paul en Frangois zijn twee komieken die zonder veel sucses optreden. Wanneer zij op een dag de beroemde komiek Gaëtan op de televisie zien, worden zij woedend om zijn slechte grappen. D.m.v. een list slagen ze er in zich als tekstschrijvers bij Gaëtan aan te laten nemen. Hun inspiratie wordt er echter niet groter op.

LIGHTSHIP THE

The Lightship You TubeThe Lightship (Het Lichtschip) is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Jerzy Skolimowski. Er waren rollen voor o.a.: Klaus Maria Brandauer,Robert Duvall,William Forsythe,Michael Lyndon. Alex Miller  wordt na een klein vergrijp door de politie aan zijn vader overgedragen, die hem meeneemt naar het lichtschip Hatteris waarvan hij de kapitein is. De zoon kijkt neer op zijn vader,omdat hij in de Tweede Wereld Oorlog zich laf zou hebben gedragen. Dan komen er drie gangsters aan boord wiens boot door motorpech is getroffen,ze zijn op de vlucht, gijzelen de bemanning,en zijn zwaar gewapend. De jongsten, Eddie en Gene, zijn broers. Ze zijn tevens uiterst gewelddadig en gestoord. Zij adoreren hun leider, Dr. Caspary. (Robert Duvall), maar ondanks zijn geestelijk overwicht kan hij het tweetal – nauwelijks in de hand houden.In eerste instantie probeert Kapitein Miller,de mannen op een diplomatieke manier van zijn schip af te krijgen. Als hij erachter komt dat dat niet lukt is het al te laat….

LOVE LIVES ON

Love lives on (Liefde leeft verder) Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Larry Peece. In de hoofdrollen o.a. Christine Lakti, Sam Waterston en Louise Latham. Het gezin Cummings heeft grote problemen met hun 15-jarige dochter Susan, een drugsgebruikster. Haar vader stelt haar uiteindelijk voor een ultimatum: ofwel afkicken, ofwel het huis uit.

LUST IN DUST

Lust in Dust  Regie: Paul Bartel; met: Tab Hunter, Lainie Kazan, Geoffrey Lewis, Henri Silva, Cesar Romero, Gina Gallego en Divine.  In het door goudkoorts bevangen Chili Verde in New Mexico zijn, in 1884, een aantal uiteenlopende figuren op zoek naar een schat. Onder de schatgravers -en uiteraard rivalen- bevinden zich Abel, de zangeres Rosie, Hard Case Williams, saloon-eigenares Marguerita en nog zon handjevol wild west-figuren. Zij stellen alles in het werk om het begraven goud te vinden. Die zoektocht strekt zich ook uit tot een aantal slaapkamers, waar blijkt dat Marguerita (Lainie Kazan) en Rosie (Divine) een vreemde tatouage op de billen dragen. Samengevoegd geven die de plaats van de schat aan. Maar voor de gelukkige vinder kan gaan graven moet er eerst afgerekend worden met al die andere zoekers.

MASK

Mask You TubeMask is een Amerikaans drama film uit 1985, geregisseerd door Peter Bogdanovich, gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Rocky Dennis. Er waren rollen voor o.a. : Eric Stolz,Cher,Sam Elliott,Laura Dem,Dennis Burkley, Estelle Getty,Richard Dysart. Rocky Dennis (Eric Stoltz) een mismaakte 16 jarige jongen, is volgens de doktoren ten dode opgeschreven, wegens de groeiziekte craniodiaphyseal dysplasia een zeldzame afwijking waardoor, hij teveel kalkafzetting in zijn lichaam had, waardoor zijn hoofd tweemaal zo groot was dan normaal. Zijn moeder Rusty (Cher) die aan de drugs verslaafd was, weet hem omringd door de vooroordelen van vermeend fatsoenlijke medeburgers, een gevoel van vertrouwen te geven.Ook vindt hij beschutting en genegenheid bij de robuuste vrienden van zijn moeder de Californische Heli’s Angels. Rocky straalde een levenslust en een zelfbewustzijn uit waaraan menig ander zich aan zou kunnen spiegelen!

MATA HARI

Mata Hari, Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Curtis Harrington. Met: Sylvia Kristel, Christopher Cazenove, Oliver Tobias, Gaye Brown, Gottfried John, William Fox, Michael Anthony. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt de exotische nachtclubzangeres Mata Hari haar schoonheid om te spioneren. Ze krijgt geheimen los van menig invloedrijk man. Vervolgens biedt zij deze geheimen door naar de Fransen en de Duitsers. Maar dat komt haar duur te staan.

MAXIE

Maxie, Amerikaanse komedie uit 1985 van Paul Aaron. Met: Glenn Close, Mandy Patinkin, Ruth Gordon, Bernard Hughes, Valerie Curtin, Googy Gress, Michael Ensign. Jan en Nick, een jong, burgelijk stel, betrekken hun nieuwe huis in San Francisco. Ze willen daar een rustig, huiselijk leven gaan leiden. Wanneer zij hun huis aan het opknappen zijn, ontdekken zij onder de oude laag behang een hele muur met graffiti. Jan en Nick raken geboeid door de vorige bewoner van hun appartemen

MY BEAUTIFUL LAUNDRETTE

my-beautiful-laundrette-you-tubeMy Beautiful Laundrette (Mein wunderbarer Waschsalon), Engelse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Stephen Frears. Met rollen voor o.a. Gordon Warnecke,,Daniel Day Lewis, Saeed Jaffrey,Richard Graham, Derrick Branche. De jonge Pakistaan Omar  (Gordon Warnecke), is de zoon van een verbitterde socialistische journalist die het restant van zijn idealen in alcohol smoort. Johnny is  (Daniel Day Lewis), een werkloze die zijn dagen vult met het zetten van kraakjes en het in elkaar slaan van buitenlanders. Johnny en Omar kennen elkaar nog van school, maar zijn door Johnny’s racisme uit elkaar gegroeid.Omar wordt via zijn zakelijk ingestelde oom Nasser pachter van een verlopen wassalon. Hij stort zich met veel energie op zijn wasserette, wat hem al snel de bijnaam “Omo” oplevert.Omar slaagt er in zijn oude vriend Johnny zo enthousiast te maken dat deze hem gaat assisteren. Samen brengen zij de wassalon tot bloei, waarbij er tussen hen bovendien iets heel moois en erotisch groeit. Johnny’s vroegere vrienden zien deze ontwikkeling met lede ogen aan en nemen uiteindelijk bloedig wraak….

MY MAN ADAM

My man Adam. Amerikaanse comedy uit 1985. Schoolkrantverslaggever Adam Swit ontmoet de vrouw van zijn dromen en wordt per ongeluk het doelwit van twee criminelen. Wanneer hij dit aan zijn ouders vertelt, denken ze dat hij gek is geworden en laten hem opnemen in een psychiatrische inrichting. Adam ontsnapt echter en gaat achter de criminelen aan.

ON NE MEURT QUE DEUX FOIS

On ne meurt que deux fois. Franse speelfilm uit 1985 van Jacques Deray. Met: Michel Serrault, Charlotte Rampling, Xavier Deluc, e.a. Inspecteur Staniland wordt geconfronteerd met een mysterieuze moord. Een begaafd pianist wordt dood aangetroffen op braakliggend land. Tijdens het onderzoek komt hij in contact met Barbara, de minnares van de pianist. Zij kan of wil hem geen nadere inlichtingen verschaffen

OUT OF AFRICA

Out of Africa, Amerikaanse speelfilm uit 1985 van Sydney Pollack. Met: Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer e.a. Karen Blixen verhuist in 1914 met haar man baron Bror Blixen van Denemarken naar Nairobi, waar ze verliefd wordt op een Britse avonturier en idealist

PLENTY 

plenty-you-tubePlenty is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Fred Schepisi,en gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van David Hare die ook het scenario schreef. Met rollen voor o.a. Meryl Streep, Charles Dance, Tracey Ullman,Sam Neill ,Charles Dance,John Gielgud,Ian McKellen. Susan Traherne (Meryl Streep) is een Britse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk werkt als koerier. Zij ontfermt zich over een Engelse parachutist Lazar (Sam Neill ) die wat uit de koers is geraakt. Met hem beleeft zij een hevige maar korte liefde: na één nacht moet de man weer weg.  De door hem achtergelaten manchetknopen vormen het enige tastbare bewijs dat hij er werkelijk was, en ze zal die manchetknopen haar verdere leven bij haar houden. Het leven dat zich na de oorlog afspeelt in Londen boeit haar niet: haar werk en relaties, alles is beneden haar niveau. Ze kiest een man om een kind bij haar te verwekken, maar hij blijkt niet in staat de conceptie tot stand te brengen en wordt tot overmaat van ramp nog verliefd ook. Het gevoel dat zij iets groots en nieuws moet doen kwelt Susan, maar in plaats daarvan belandt zij in een inzinking en vandaar in een psychiatrisch ziekenhuis. Een diplomaat Raymond Brock (Charles Dance) met wie Susan eerder een verhouding had haalt haar daar uit. Ze trouwt met hem, bij gebrek aan een alternatief. Ogenschijnlijk wordt zij een perfecte diplomatenvrouw, maar wie beter kijkt ziet het tegendeel. Nog altijd verlangt zij naar het geluk en de opwinding van dat ene moment, die enkele nacht: de rest van haar leven was, zo beseft zij uiteindelijk, zinloos. Die enkele nacht, een traumatisch moment in haar jeugd eigenlijk, heeft dat de rest van haar leven bepaald……

PURPLE ROSE OF CAIRO

The Purple Rose of Cairo (Woody Allen, 1985, VS). De regisseur blijft zelf buiten beeld in ultiem sprookje over de magie van de bioscoop. Mia Farrow, huissloof in de Depressiejaren, ziet haar idool van het scherm stappen om samen te ontdekken dat Hollywood en het grauwe gewone leven niets met elkaar te maken hebben

QUIET EARTH THE

The Quiet Earth. De wetenschapper Zac Hobson wordt op een ochtend wakker in een wereld zonder andere mensen. Hij staat er alleen voor, er moet een verschrikkelijke ramp zijn gebeurd. Plotseling ontmoet hij toch nog een aantal andere overlevenden…

REAL GENIUS

Real genius (Martha Coolidge, 1985, VS). Weinig puntige adolescentenkomedie over whiz kids wier high tecft-uitvindingen worden misbruikt door het militair-industrieel complex

RECKLESS DISREGARD

Reckless Disregard (Laster) Amerikaanse televisiefilm uit 1985 van Harvey Hart. Met o.a. Tess Harper en Leslie Nielsen. Een dokter wordt bij een drugsschandaal het slachtoffer van op sensatie beluste journalisten en een lokale omroep. Samen met een advocate daagt hij beiden voor de rechter.

RED SONJA

Red Sonja Een stripachtig avonturenverhaal van Richard Fleischer met Arnold Schwarzenegger, Brigitte Nielsen en Sandahl Bergman. De film gaat over een prehistorische vrouw die op wraak zint en wil voorkomen

REVOLUTION

U.S.A. 1985 Regie: Hugh Hudson; met: Al Pacino, Nastassja Kinski, Donald Sutherland e.a.
Halverwege de 18e eeuw breekt er in Amerika een opstand uit tegen het Britse koloniale gezag: de Revolutie. Torn Dobbs (Al Pacino) wordt tegen zijn zin betrokken bij de strijd omdat zijn zoontje Ned als vrijwilliger getekend heeft. De enige manier om bij hem te blijven is ook te tekenen.

SECRET ADMIRER

Secret admirer. Amerikaanse film uit 1985. Op een dag ontvangt een 17-jarige scholier Michael Ryan een anonieme liefdesbrief. Hij verdenkt twee stille aanbidsters: de knappe, maar verwaande Debbie en de stille, intelligente Tobi. Hij hoopt dat Debbie de anonieme schrijfster is, maar zij reageert afwijzend.

SEDUCED

Seduced (1985). Thriller van Jerrold Freedman. Keten van voedselwinkels dreigt failliet te gaan. Jurist krijgt opdracht de zaak op te lossen. De fusie die hij voorstelt komt op losse schroeven te staan, wanneer de baas van het betreffende bedrijf wordt vermoord.’ Met Gregory. Harrison en Cybill Sheppard

SHOOTING PARTY THE

the-shooting-party-you-tubeThe Shooting Party  (De jachtpartij,Die letzte Jagd,La partie de chasse) is een Engelse speelfilm uit 1985 gebaseerd op de gelijknamige roman van Isabel Colegate, geregisseerd door Alan Bridges. Met rollen voor o.a. James Mason,John Gielgud,Edward Fox,Dorothy Tutin,Cheryl Campbell,Gordon Jackson,Robert Hardy. In de herfst van 1913 terwijl de dreiging van een oorlog toeneemt,organiseert de adellijke Sir Randolph Nettleby (James Mason) op zijn schitterend landgoed, voor vrienden en familieleden een 3-daagse traditionele jachtpartij. Men dineert, men flirt en gaat daarna over tot het schieten van fazanten. Vooral Lord Gilbert Hartlip (Edward Fox) blijkt fanatiek te zijn, en er vallen niet alleen slachtoffers onder het gevogelte….

SILENT ONE THE

The silent one, Amerikaanse tv-film van Yvonne MacKay. Met: Telo Malase, George Henare, Pat Evison e.a. Wanneer een vondelingetje aanspoelt op een zandstrand wordt hij liefdevol opgenomen door de oude Luisa. Hij wordt Jonasi genoemd en heeft slechts één vriend, een grote witte schildpad.

STARCROSSED

Starcrossed (1985-USA) De mooie, wat geheimzinnige Mary wordt achtervolgd door twee heren in een donker pak. Joey neemt haar in bescherming. Hij stelt geen vragen maar vermoedt toch dat de twee heren vijandelijke agenten zijn.

STICK

Stick Amerikaanse speelfilm uit 1985. Regie: Burt Reynolds. Met: Burt Reynolds, Candice Bergen, George Segal, e.a. Ernest Stickly keert vanuit de gevangenis met de beste bedoelingen terug naar Zuid-Florida. Hij is blij, wanneer de rijke Barry Brahn hem werk als chauffeur aanbiedt. Dat betekent wel dat ‘Stick’ zich weer in laat met criminele praktijken…

SUBWAY

Subway You TubeSubway (Metro) is een Franse speelfilm uit 1986 geregisseerd door Luc Besson.Er waren rollen voor o.a.: Isabelle Adjani,Cristophe Lambert,Michel Galabru,Hugues Anglade Jean Bouisse. De knapper punker en meesterkraker Fred (Christopher Lambert) zoekt zijn toevlucht in de metro van Parijs nadat hij achterna wordt gezeten door de zware jongens van een criminele zakenman wiens kluis hij heeft gekraakt. Terwijl hij zich verschuilt in de verborgen ruimtes en gangen van de metro, ontmoet hij een ondergrondse samenleving van excentrieke karakters en kleine criminelen.Wanneer Helena (Isabella Adjani) Fred uitnodigt op haar verjaardag. Steelt hij ook haar kluis leeg,en gaat er met haar auto vandoor en probeert Helena vervolgens te chanteren met bepaalde dossiers die hij bij haar heeft gevonden. Helena belooft hem te ontmoeten in de metro om de zaak te bespreken. Ze ziet wel wat in de mysterieuze kraker, maar Fred lijkt zich liever met het oprichten van een muziekgroep bezig te houden.

SUMMER RENTAL

Summer Renta You TubeSummer Rental is een Amerikaanse komische speelfilm uit 1985 geregisseerd door Carl Reiner. Er waren rollen voor o.a: John Candy,Karen Austin, Richard Crenna,Rip Torn,John Larroquette. Luchtverkeersleider Jack Chester (John Candy) staat onder stress en is hard toe aan vakantie.Hij huurt een strandhuis, neemt zijn vrouw, de drie kinderen en de hond mee in de auto en rijdt naar het zonnige Florida. Eenmaal aangekomen in vakantie-oord Citrus Cove lopen de zaken niet bepaald van een leien dakje. Al op de eerste avond wordt het echtpaar in een restaurant lastig gevallen door Al Pellet, een zakenman met veel macht in CitrusCove. Alleen door de confrontatie met Pallet aan te gaan kan Jack zijn vakantie redden…

SURE THING THE

The Sure Thing (Der Volltreffer) Drama van Rob Reiner. Amerikaanse speelfilm uit 1984 van Rob Reiner. Met: John Cusack, Daphne Zuniga, Anthony Edwards, e.a. Gib enAlison leren elkaar op een Amerikaans college kennen. Gib, een schuchtere dromer is een heel ander type dan de doelbewuste Alison. Beiden rijden met een vriend mee en door hun geruzie zet hij ze uit de auto. Er wacht hen een lange moeilijke weg voor zich…

TEEN WOLF

Teen Wolf Op een zeker moment ontdekt Scott tot zijn afgrijzen dat hij het gehuil van een wolf voortbrengt en kleine plukjes haar zich afzetten op diverse plaatsen van het lichaam. Dat gebeurt alleen als hij zich kwaad maakt…

THAT WAS THEN THIS IS NOW

That Was Then… This Is Now Familiedrama van Christopher Cain met Emilio Estevez, Craig Sheffer en Kim Delaney. Mark en Bryon zijn gezworen vrienden, die in een ruige buurt in New Vork opgroeien. Maar dan komt plotseling de tijd dat Bryon verliefd wordt en nog maar weinig tijd aan zijn vriend kan besteden. Daardoor raakt de relatie tussen de twee jongens behoorlijk verstoord…

THIRTEEN AT DINER

Thirteen at dinner (Met dertien aan tafel) Amerikaanse televisiefilm uit 1985 van Lou Antonia, naar een verhaal van Agatha Christie. In de hoofdrollen: Peter Ustinov, Faye Dunaway, David Suchet e.a. De Belgische detective Hercule Poroit moet in actie komen om de moord op Lord Edgeware op te lossen. Zijn vrouw, Jane Wilkinson, is de hoofdverdachte. Maar zij kan bewijzen, dat ze ten tijde van de moord een etentje had, in bijzijn van 13 getuigen.

TIME TO LIVE A

A time to live(Tijd om te leven ) Amerikaanse speelfilm uit 1985, gebaseerd op het boekjntensive Care” van Mary Lou Welsman. Regie: Rick Wallace. Met: Liza Minelli, Jeffrey de Munn, Swoozie Kurtz e.a. MarieLou Weisman verneemt van de dokter dat haar zoon niet ouder dan dertig kan worden door een spierziekte. ZIJ en haar man larry doen hun uiterste best Peter nog gelukkige jaren te bezorgen, maar gaandeweg worden hun problemen groter

TREASURE OF THE AMAZON

The Treasure of the Amazon You TubeThe Treasure of the Amazon is een Mexicaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door René Cardona Jr. Er waren rollen voor o.a: Stuart Whitman,Emilio Fernandez,Donald Pleasence,Bradford Dillman,Ann Sidney. Jairo en Zapata, twee Amerikaans-Mexicaans ontdekkingsreizigers, zijn op zoek zijn naar rijkdommen die in het Amazonegebied, volgens overlevering, nog steeds voorhanden zijn.Hun pad kruist dat van ene Gringo, een zonderling, die noch Indiaanse stammen, noch piranha’s vreest en bereid is het duo door de jungle te loodsen. In die jungle hebben inmiddels de wetenschappers Clark en Dick én de mooie Barbara de ontdekking van hun leven gedaan: op een schijnbaar ongerept eilandje vinden ze een indrukwekkende hoeveelheid diamanten. Helaas geeft de helikopter waarmee een van de geleerden het contact met de bewoonde wereld onderhoudt, sputterend de geest, waarna Barbara en haar begeleider het verder in hun eentje moeten zien te rooien. Maar ze zijn niet alleen: vanuit de bush houden honderden ogen hen in de gaten, en voordat Gringo aan komt stormen om Barbara en de diamanten veilig te stellen, moet er een strijd op leven en dood worden geleverd…..

TRIP TO BOUNTIFUL THE

The Trip to Bountiful You TubeThe Trip to Bountiful is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Peter Masterson. Er waren rollen voor o.a: Geraldine Page,John Heard, Richard Bradford. De eigengereide oude dame Carrie Watts die in Houston woont, voelt zich opgesloten en weet dat de dood nadert. Ze droomt ervan om nog één keer terug te gaan naar haar geboortegrond, het zuidelijke dorpje Bountiful in Texas . Al talloze malen deed zij een poging, maar steeds werd zij op het busstation onderschept door haar zwakke zoon Ludie en haar tirannieke schoondochter Jessie Mae. Geld ‘heeft zij ook niet, want haar pensioen wordt elke maand ingepikt door Jessie. Na de zoveelste huiselijke onenigheid doet Mrs. Watts weer een vluchtpoging en dit keer heeft zij succes.Niet het doel van de tocht maar de reis met twee vreemdelingen bezorgt haar de gelukkigste momenten in haar leven.

TURK 182

Turk 182 You TubeTurk 182 is een Amerikaanse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Bob Clark.Er waren rollen voor o.a: Timothy Hutton,Robert Urich,Kim Cattrall,Robert Culp,Darren McGavin. Terry Lynch is de beste brandweerman van New York. Zelfs buiten diensttijd. Met gevaar voor eigen leven redt hij een meisje uit een brandend flatgebouw. Dat komt hem duur te staan. Terry raakt arbeidsongeschikt. Zonder werk en zonder geld, want de gemeente moet niets hebben van drinkende brandweermannen, zo houdt de burgemeester zijn kiezers voor. Dat is tegen het zere been van Terry’s jongere broer Jimmy. Met een opvallende actie vestigt hij de aandacht op dit onrecht zodat heel New York ermee te maken krijgt.

TURTLE DIARY

Turtle Diary You TubeTurtle Diary is een Engelse speelfilm uit 1985 geregisseerd door John Irvin, gebaseerd op een roman van Russell Hoban. Er waren rollen voor o.a: Glenda Jackson,Ben Kingsley,Harriet Walter,Michael Gambon,Rosemary Leach,Jeroen Krabbé. De kinderboekenschrijfster Neaera Duncan (Glenda Jackson) probeert inspiratie op te doen in de dierentuin in Londen. Zij raakt’gefascineerd door de zeeschildpadden. Ook de gefrustreerde boekenverkoper William Snow (Ben Kingsley)heeft een zwak voor deze treurige dieren. Samen beramen ze een plan om de dieren te ontvoeren en los te laten in de oceaan. Ook de oppasser van de dierentuin die speciaal belast is met de zorg voor de schildpadden neemt deel aan het complot. Door de schildpadden hun vrijheid terug te schenken, krijgen ze zelf ook weer zin in het leven  gaan ze zich, ondanks de grote stad toch weer een stuk bevrijder voelen.

WETHERBY

Wetherby You TubeWetherby is een Engelse speelfilm uit 1985 geregisseerd door David Hare. Er waren rollen voor o.a: Vanessa Redgrave,Ian Holm,Judi Dench,Marjorie Yates,Tom Wilkinson. Jean Travers (Vanessa Redgrave) bewoont een landhuisje in het idyllische Wetherby . Ze is lerares, woont alleen en haar gezapige leventje kabbelt voort. Op een avond nodigt zij twee bevriende echtparen uit voor een etentje.Het dineetje wordt ook bijgewoond door de eenzelvige jongeman John Morgan (Tim Mclnnerny), van wie de gasten ten onrechte aannemen dat hij door een van de anderen genood is. Als de vreemdeling de ochtend na het etentje weer bij Jean op bezoek komt, vertelt hij haar dat hij bij niemand hoorde,en schiet zijn hersens tegen haar kamer muur aan. Wat voor duister geheim schuilt er achter dit afschuwelijke voorval?  De speurtocht naar de motieven van deze jongen brengt iedereen oog in oog met de problemen in hun eigen bestaan…..

WORDS BY HEART

Words By Heart (VS – 1985) Film van Robert Thompson met Robert Hooks, Alf re Woodward, Fran Robinson, Charlotte Rae en anderen. In een plaatsje in Missouri moet een zwart gezin de strijd voeren in een overwegend blanke gemeenschap. Dagelijks worden ze geconfronteerd met domme vooroordelen…

WHITE NIGHTS

White Nights You TubeWhite Nights is een Amerikaanse film uit 1985 geregisseerd door Taylor Hackford gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Er waren rollen voor o.a: Mikhail Baryshnikov,Gregory Hines,Isabella Rossellini,Helen Mirren,Jerzy Skolimowski. Tijdens een wereldtournee raakt het vliegtuig, van de wereldberoemde naar Amerika gevluchte Russische balletdanser Nickolai Rodchenko (Mikhail Baryshnikow) in moeilijkheden. Het vliegtuig moet een noodlanding maken op een basis in Siberië. Voor hem is dat een zeer vervelende gebeurtenis. Hoewel hij inmiddels Amerikaans staatsburger is, staat hij in zijn vaderland te boek als een overloper, en hij  is voor de Russen niet meer of minder dan een crimineel. Om uit te vissen wat de overloper nog voor de staat kan betekenen plaatst de geheime dienst hem in huis bij een overloper van de andere kant: de tapdanser en  Vietnam weigeraar Raymond Greenwood (Gregory Hines) uit New York.De twee groeien langzaam naar elkaar toe en bedenken een ontsnappingsplan….

WITNESS

Witness You TubeWitness (De getuige) is een Amerikaanse thriller uit 1985 geregisseerd door Peter Weir. Er waren rollen voor o.a: Harrison Ford,Kelly McGillis,Josef Sommer,Lukas Haas,Jan Rubes. De Amish, nazaten van in de 18e eeuw naar Amerika geëmigreerde anabaptisten, hebben door de eeuwen heen hun op geloof en tradities gestoelde levenswijze gehandhaafd. De jonge weduwe Rachel en haar 8-jarige zoon Samuel leden van één van die Amish gemeenschappen, zijn per trein op weg naar Philadelphia. Op dit station is Samuel getuige van een bloedige moord. Politieman John Book wordt met het onderzoek belast. Hij ontdekt dat de moord direct verband houdt met een narcotica affaire, waarbij hoge politiefunctionarissen een dubieuze rol spelen. Als er een aanslag op zijn leven gepleegd wordt, duikt hij met Rachel en Samuel onder in hun dorp. Er bloeit een onmogelijke liefde tussen de harde  20e-eeuwse “cop” en de weduwe. John tracht zich bij de Amish aan te sluiten, maar het blijken toch twee verschillende werelden zijn die niet te verenigen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s