1989 Overleden

Hirohito 

Hirohito You TubeOp 7 januari 1989 overleed keizer Hirohito van Japan. Hirohito was de 124e keizer van Japan volgens de traditionele volgorde. Hij regeerde van 25 december 1926 tot zijn dood in 1989. Hoewel hij buiten Japan beter bekendstaat bij zijn persoonlijke naam Hirohito, wordt hij in Japan nu uitsluitend genoemd bij zijn postume naam Keizer Showa. Het woord Showa is de naam van het tijdperk dat overeenkwam met de heerschappij van de keizer. Aan het begin van zijn heerschappij was Japan al een van de grootmachten de op acht na grootste economie in de wereld na Italië, de op twee na grootste zeemacht en één van de vijf permanente leden van de raad van de Volkenbond. Hij was het staatshoofd onder de beperking van de Meiji-grondwet tijdens de keizerlijke uitbreiding van Japan, militarisering en betrokkenheid bij de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd hij niet zoals anderen vervolgd voor oorlogsmisdaden. Tijdens de naoorlogse periode werd hij een symbool van de nieuwe staat.

Johannes Hendricus van Musscher

Johnny Jordaan You TubeOp 8 januari 1989 overleed Johannes Hendricus van Musscher op 64-jarige leeftijd. Johannes Hendricus van Musscher beter bekend als Johnny Jordaan was een Nederlands zanger en vertolker van het levenslied. Hij is bekend geworden door zijn liederen over Amsterdam en in het bijzonder over de Amsterdamse Jordaan. Jordaan zong vanaf zijn 8e jaar, samen met zijn neef Carel Verbrugge (Willy Alberti) op straat en in cafés liederen om geld voor zijn familie bij elkaar te sprokkelen. Op 9-jarige leeftijd verloor hij een oog in een stoeipartij met Verbrugge. De naam Johnny Jordaan gebruikte hij vanaf zijn 14e, toen hij in zijn vrije tijd (hij werkte in verschillende baantjes) in cafés bleef zingen. Na de oorlog kreeg hij een baan als zingende kelner in het Amsterdamse café De Kuil. De dood van zijn moeder in 1952 bezorgde hem naast veel verdriet waarschijnlijk ook zijn eerste lichte hersenbloeding. In 1970 liet zijn toch al mindere gezondheid het verder afweten; in korte tijd kreeg hij een lichte hersenbloeding en een aantal hartinfarcten. Uiteindelijk nam hij in 1972 afscheid van het publiek met een televisieshow met Tante Leen, Willy Alberti, Ramses Shaffy, Zwarte Riek, Harry de Groot en tekstschrijver Pi Veriss. Aan het eind zong hij het afscheidslied: Bedankt Lieve Mensen. Eind 1988 kreeg hij opnieuw een hersenbloeding, en op 8 januari 1989 overleed hij op 64-jarige leeftijd. Op de begraafplaats Vredenhof werd hij bijgezet in het graf waar ook zijn moeder, grootmoeder en schoonmoeder rusten.

Steef Hoff

Steef Hoff You TubeOp 12 januari 1989 overleed TROS regisseur Steef Hoff (43)  tijdens opnamen voor het televisieprogramma ‘De eerste de beste’, die in Oostenrijk plaatsvonden verongelukte hij. De opnamen werden gemaakt aan de oever van de rivier de Enz, bij de plaats Admont. Hoff is hierbij van een rotsblok gegleden en kwam daarbij terecht in het ijskoude water. Na een twee uur durende zoekactie werd hij stroomafwaarts aan de oeverkant gevonden. Steef Hoff deed ook de regie van Goochel mee met Hans Kazàn,De Blufkwis, Te Land ter Zee en in de Lucht, Bananasplit (1987) en welkom Flevoland een programma vanuit de Meerpaal te Dronten ter gelegenheid van de totstandkoming van de nieuwe provincie Flevoland.

Salvador Dali

Salvador Dali You TubeOp 23 januari 1989 overleed de wereldberoemde Spaanse kunstenaar Salvador Dali. Hij werd 84 jaar. Hij overleed aan een hartstilstand in de Galatea-toren van zijn museum in Figueres, waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde. Hij werd daar ook begraven. Salvador Dali  was één van de bekendste surrealistische schilders ooit. Dali stond bekend om zijn absurde, vreemde schilderijen. Dingen die eigenlijk niet mogelijk waren, schilderde hij op een realistische manier zodat de mensen die zijn schilderijen zien in de war worden gemaakt. Hij stond ook bekend om zijn gekrulde snor die stijf omhoog stond met was.

Joe Raposo

Op 5 februari 1989 overleed op 51 jarige leeftijd Joseph Raposo in New York. Joe Raposo was componist en één van de schrijvers van het kinder-televisieprogramma Sesam Straat. Hij won in zijn carrière vijf Grammy awards, produceerde verscheidene gouden en platina grammofoonplaten en kreeg een Oscar-nominatie voor de door hem gecomponeerde muziek bij de film ‘The Great Muppet Caper’. Songs van hem werden vertolkt door groten als Frank Sinatra, Barbra Streisand en Ray Charles. Raposo was muziek-directeur van het inmiddels 20 jaar oude Sesam Straat, waarvan hij samen met Jim Henson en Jon Stone de bedenker was

Sergio Leone

sergio-leone-you-tubeOp 30 april 1989 overleed op 60 jarige leeftijd de Italiaanse cineast Sergio Leone in zijn huis in Rome. Zijn vrouw belde een arts en een ambulance, maar toen deze niet kwamen, ging zij naar het dichtstbijzijnde politiebureau,en bij thuiskomst was haar man al dood.Leone was de zoon van de regisseur van zwijgende films Vincenzo Leone. In de jaren ’60 brak Sergio Leone door als regisseur van de eerste ‘spaghetti-westerns’. Zijn eerste films vallen in twee hoofdgroepen uiteen. In de eerste is de hoofdrol gereserveerd voor de Amerikaanse filmster Clint Eastwood. Met hem maakte hij onder meer ‘Voor een handvol dollars’ (1964), ‘Voor een handvol dollars meer’ (1965) en ‘The Good, The Bad and The Ugly’ (1966). In 1968 boekte Sergio Leone zijn grootste suces met Once Upon A Time In The West. Deze film vormde het begin van een serie, waartoe verder behoren ‘Once The Revolution’ (1971) en ‘Ome In America’ (1984). De laatste vijf jaar was Leone bezig met het voorbereiden van een film over de slag bij Stalingrad, die hij in de Sovjet-Unie had willen opnemen.

Vladimir Horowitz 

Vladimir Horowitz You TubeOp 5 november 1989 overleed de legendarische Russische pianist Vladimir Horowitz aan een hartaanval. Hij werd 86 jaar.Horowitz werd in Kiev geboren, dat in 1903 nog in het Russische Rijk lag, maar na zijn traumatische ervaringen met de bolsjewieken ontvluchtte hij zijn geboortestad,en vluchtte in het begin van de jaren twintig naar Duitsland. Het was in Hamburg dat door een toeval zijn talenten aan het licht kwamen. Hij kreeg het verzoek of hij binnen een uur als solist kon invallen in het 1ste pianoconcert van Tsjaikofsky. Het werd een daverend succes.Horowitz reisde vervolgens kriskras door Europa en belandde al gauw in de Verenigde Staten waar hij in 1928 opnieuw met Tsjaikofsky’s 1ste pianoconcert de blitz maakte. De eveneens in Amerika debuterende Britse dirigent Sir Thomas Beecham gaf een tempo aan dat voor een niet al te groot pianist normaliter niet was vol te houden.” Horowitz gaf de dirigent een koekje van eigen deeg. Als een orkaan sprintte hij onder diens leiding weg en bracht hem daarmee zo in moeilijkheden dat het orkest een volle maat te laat eindigde. Beecham stond voor schut en Horowitz werd vanaf dat moment in de VS ‘de tornado van de steppen’genoemd. In de VS maakte Horowitz kennis met de vermaarde dirigent Arturo Toscanini en trouwde in 1933 met diens dochter Wanda. Een sprookjeshuwelijk werd het niet, maar de grillige en vaak aan diepe depressies en maagklachten lijdende Horowitz had veel aan haar te danken. Zij behoedde hem meermalen voor opname in een psychiatrische inrichting. Wladimirs biseksualiteit maakte de zaak er ook al niet gemakkelijker op. In 1949 kwam het tot een scheiding, maar in 1953 herenigden de twee zich weer. In dat jaar besloot hij, om tijdelijk niet meer op het podium te verschijnen, zodat hij genoeg tijd kreeg om jong talent te coachen. Op 9 mei 1965 maakte Horowitz een come-back in Carnegie Hall met het derde pianoconcert van Rachmaninoff. Voordat de kaartverkoop begon bracht een schare van ongeveer 1500 fans de nacht door voor de kassa: Na het concert stormden de voorste rijen het podium op. Vier jaar later was het wederom mis. Horowitz kreeg elektroshock-behandelingen en liet zich tot 1974 niet zien. Toen hij daarna weer tournees door de Verenigde Staten begon te maken, bleek zijn spel eigengereider dan ooit. In 1982 concerteerde hij voor het eerst sinds jaren weer in Europa, in de Londense Royal Festival Hall.Toen hij in 1986 op hoge leeftijd een concertreis maakte naar zijn geboorteland, was dit zowel een belangrijk muzikaal als politiek moment en kreeg hij wereldwijde aandacht.

Koen Verhoeff

Koen Verhoeff You TubeOp 13 november 1989 overleed in zijn woning in ’s Gravenzande sportjournalist Koenraad Cornelis Verhoeff. Hij werd 61 jaar en was al geruime tijd ernstig ziek. Koen Verhoeff begon zijn loopbaan als ijshockey-speaker bij de Haagse ijshockeyclub Hokij. In 1964 kwam hij in vaste dienst bij de AVRO waar hij samen met Bob Bremer AVRO’s Sportpanorama tot een succesvol programma maakte.  Hij was ook actief als hoorspelschrijver. In de jaren zestig werkte hij voor AVRO’s Sportpanorama en verhuisde vervolgens in 1969 naar Sport in Beeld (het latere Studio Sport) waarvoor hij vele reportages, vooral over voetbal verzorgde.Na die tijd heeft Verhoeff jaren voor de TROS sport gewerkt.

Silvana Mangano

silvana-mangano-you-tubeOp 16 december 1989 overleed op 59-jarige leeftijd de Italiaanse actrice Silvana Mangano aan de gevolgen van longkanker in een ziekenhuis La Luz in Madrid. Silvana Mangano was sinds 1949 getrouwd met de filmproducent Dino de Laurentiis, van wie ze in 1983 scheidde. Het echtpaar had drie kinderen, van wie één bij een vliegtuigongeluk om het leven was gekomen. Silvana Mangano speelde in meer dan 30 films, zoals in L’Oro di Napoli en Riso amaro (Bittere rijst) van Giuseppe De Santis. Met deze laatste film verwierf Mangano op 19-jarige leeftijd in 1949 internationale faam, maar tevens werd zij bekritiseerd. Zo speelde zij in Bittere rijst een landarbeidster op de rijstvelden van de Italiaanse Po-vlakte wiens interesses zich beperkte tot boogie-woogiemuziek, mannen en geld. Aanleiding voor de critici om haar te omschrijven als “fraai geboezemd en primitief. Mangano werkte samen met wereldberoemde regisseurs, zoals Pier Paolo Pasolini en Luchino Visconti. Ze speelde onder meer in Visconti’s Death in Venice. De laatste film waarin ze acteerde was Oei Ciorni (1987) van Nikita Michalkov.

Ijsbeertje Laska

Ijsbeertje Laska You TubeOp 18 december 1989 overleed Ijsbeertje Laska als gevolg van een hyperthermie. Ijsbeertje Laska, was de trots van de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. Na een lichte narcose in verband met de voorgenomen verhuizing van het ijsberenjong naar het Finse Ranua werd Laska onwel. Pogingen het ijsbeertje het leven te redden mislukten. Laska werd in november 1988 in Blijdorp geboren, maar werd pas in de lente voor het eerst getoond aan het publiek dat massaal toestroomde. Aanvankelijk dachten de verzorgers, dat Laska een vrouwtje was, maar beelden van een amateurfilmer wezen uit dat het jong een mannetje was. Daarmee kwam de verhuizing naar Lapland aanvankelijk op de tocht te staan. „Daar hadden ze al een mannetje, maar uiteindelijk lieten de Finnen weten Laska toch te willen hebben”. Op 19 december 1989 zou het transport plaatsvinden. Daartoe werd het beertje met een pijl onder lichte verdoving gebracht. „Zon roofdier pak je nu eenmaal niet met je blote handen aan”, aldus woordvoerder Jan K van Blijdorp. Het dier werd vervolgens in de verhuiskist gevoerd, die droog en warm werd opgeslagen. „Kort na vijf uur maandagmiddag alarmeerden de verzorgers dierenarts Schaftenaar, die net vertrokken was. Het ging helemaal niet goed met Laska. Hij keerde ogenblikkelijk weer terug en heeft het dier zuurstof toegediend. Ogenschijnlijk leek het toen weer beter te gaan, maar plotseling gleed hij onder zijn handen weg. Blijdorp was door het overlijden in rouw gedompeld. „Zoiets komt in één op de honderdduizend gevallen voor, maar het is toch een forse schok voor alle mensen, die zich het afgelopen jaar om Laska bekommerd hebben en voor het fokprogramma, dat eindelijk zo succesvol leek. Laska You Tube

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s