Films 1980 Buitenland

AMERICAN GIGOLO

american-gigolo-you-tubeAmerican Gigolo is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Paul Schrader.Er waren rollen voor o.a.: Richard Gere,Bill Duke,Héctor Elizondo,Lauren Hutton. De stijlvolle gigolo Julian Kay (Richard Gere) leidt een riant Bestaan in Los Angeles. Zijn luxe leventje verandert op slag als hij Michelle Stratton (Lauren Hutton) ontmoet, de vrouw van een senator die zich hartstochtelijk verveelt. Julian stort zich in een door haar min of meer geforceerde liefdesrelatie, die op niets dreigt uit te lopen. Wanneer hij van de moord op, één van zijn vroegere klanten, een vrouw van een rijke bankier wordt beschuldigd, laat iedereen hem in de steek, behalve Michelle zij is de enige die in zijn onschuld gelooft en voor hem vecht.

ATLANTIC CITY USA

atlantic-city-usa-you-tubeAtlantic City USA is een Frans-Canadese speelfilm uit 1980 geregisseerd door Louis Malle. De filmmuziek is van Michel Legrand en Paul Anka. De film kreeg in Venetië in 1980 een Gouden Leeuw. Er waren rollen voor o.a. Burt Lancaster,Susan Sarandon,Kate Reid,Michel Piccoli,Hollis McLaren,Robert Joy. De oude Lou Pascal (Burt Lancaster) woont in de badplaats Atlantic City ooit was hij een kleine klusjesman voor de onderwereld, maar nu zorgt hij voor Grace (Kate Reid), de treurende weduwe van een gangster, en droomt er van, ooit nog eens een belangrijk iemand in dit milieu te zijn. Lou is heimelijk verliefd op zijn jonge buurvrouw Sally (Susan Sarandon), een serveerster, die in het casino croupier wil worden en nu een verhouding heeft met Joseph (Michel Piccoli), die haar de geheimen van het gokvak leert. Hun leven verandert, wanneer Sally’s echtgenoot Dave (Robert Joy) opduikt. Hij is in het bezit van gestolen cocaïne en spreekt met Lou af, dat deze de partij zal gaan verkopen. De oude man belandt daarmee in een gevaarlijk zaakje, maar het geeft hem wel de gelegenheid, zijn droom waar te maken en te bewijzen, dat er met hem niet valt te spotten…..

BEGRAFENIS VAN MENER BOUVET DE

L’enterrement de Monsieur Bouvet (De begrafenis van meneer Bouvet,Das Begrabnis des Monsieur Bouvet) is een Franse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Guy- André Lefranc, gebaseerd op de gelijknamige detectiveroman van Georges Simenon uit 1950.Er waren rollen voor o.a.:  Renée Faure, Jacqueline Doyen, Andrée Tainsy. De gepensioneerde meneer Bouvet sterft op straat aan een hartaanval,bij een boekenstalletje. Een onbekende toerist maakt een foto, die hij aan een krant verkoopt. Door de publicatie van deze foto, meldt Mrs. Marsch een Amerikaanse,zich bij de politie ,die haar al meer dan 20 jaar verdwenen echtgenoot op de foto meent te herkennen. De politie ontdekt echter dat meneer Bouvet twee jaar eerder in Saigon is gestorven…

BERLIN CHAMISSOPLATZ

berlin-chamissoplatz-you-tubeBerlin Chamissoplatz is een Duitse speelfilm van Rudolf Thome uit 1980 met Hanns Zischler als Martin Berger en Sabine Bach als Anna Bach . De wijk Chamissoplatz in Berlijn is een woongebied dat dringend gesaneerd moet worden.De buurtbewoners zetten zich in voor het behoud van de wijk. De sociologiestudent Anna interviewt voor de actiekrant de architect Martin die bij de renovatie betrokken is. Wanneer ze met hem over de problemen spreekt wordt ze verliefd op hem. Maar Martin is al 43 en heeft al enkele huwelijken achter de rug. Uit liefde voor haar besluit hij de, groep toch te steunen. Hij verschaft zelfs belangrijke inlichtingen over de te volgen plannen…..

BLOOD BEACH

blood-beach-you-tubeBlood Beach is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jeffrey Bloom.Er waren rollen voor o.a. John Saxon, David Huffman,Otis Young, tefan Gierasch,Burt Young,Mariana Hill,Harriet Medin . De film is een soort van knipoog van talloze films uit de jaren vijftig en naar ‘Jaws’. Tijdens het toeristische hoogseizoen, neemt Ruth Hutton (Harriet Medin) zoals gewoonlijk  middag’s een duik in het water van de zee. Zij verdwijnt op mysterieuze wijze in het zand van het strand. Het lijkt wel of ze door het zand opgeslokt is.Na dit voorval verdwijnen nog meer mensen op mysterieuze wijze op het Californische strand.Het hoofd van de plaatselijke kustwacht Harry Caulder (David Huffman ), ontdekt dat ze inderdaad door het zand zijn opgeslokt , maar niemand wil hem geloven…..

BLUE LAGOON THE

the-blue-lagoon-you-tubeThe Blue Lagoon is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Randal Kleiser Het verhaal was gebaseerd op het gelijknamige boek, dat Henry De Vere Stacpoole in 1903 schreef, en werd overigens al eerder verfilmd in 1948, onder regie van Frank Launder.De muziek was gecomponeerd door Basil Poledouris. De film werd een kassucces en maakte de toen 15-jarige Brooke Shields, die eerder al was opgevallen als prostituee in ‘Pretty Baby’ van Louis Malle, tot een echte wereldster. Er waren rollen voor o.a. Leo McKern,Brooke Shields,Christopher Atkins,William Daniel. Na een scheepsramp komen de twee jonge kinderen Emmeline (Brooke Shields) en Richard (Christopher Atkins), en de scheepskok Paddy Button(Leo McKern) op een verlaten tropisch eiland terecht. Paddy leert hen hoe te overleven en geeft voor zijn dood nog drie geboden mee, die houden in dat de twee niet mogen naaktlopen, niet naar de andere kant van het eiland mogen, want daar woont een soort Satan en ze mogen nooit een bepaald soort bes eten. In de loop der jaren groeit hun kindervriendschap zelfs uit tot een pure liefde. Uiteindelijk krijgen zij een kind. Echter Paddy waarschuwde al, niet alles op hun eiland is even paradijselijk als het lijkt, zullen ze ooit weer terugkeren naar de bewoonde wereld?

BLUES BROTHERS THE 

The Blues Brothers You TubeThe Blues Brothers is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 van John Landis de film is een bonte mengeling van komedie, muziek en spectaculaire actie.  De hoofdrollen zijn voor John Belushi, Dan Aykroyd, Kathleen Freeman e.a. Jake en Elwood. De Blues Brothers, die door hun voorliefde voor de bluesmuziek een band met elkaar hebben, proberen vijfduizend dollar bij elkaar te krijgen voor de moeder overste van het weeshuis waar zij opgroeiden. Ze organiseren enkele benefietconcerten en blazen hun vroegere band weer nieuw leven in. Ze slagen in hun opzet en het weeshuis kan behouden blijven. De film bevat muziek van de Blues Brothers Band en nummers van onder meer James Brown, Aretha Franklin, Cab Calloway, John Lee Hooker en Ray Charles.

BLUNT INSTRUMENT

blunt-instrument-you-tubeBlunt Instrument  (L’homme qui savait) is een Engelse tv-film geregisseerd door Peter Gregeen. Er waren rollen voor o.a Katharine Blake,Rachel Kempson,Ann Mitchell,Edward Woodward,Patricia Garwood. Alex Logan (Edward Woodward) en zijn vrouw Pearson (Patricia Garwood) beiden journalisten, publiceerden eens het invloedrijke weekblad ‘Logan Pearson’. Zij krijgen op een nacht een ernstig auto-ongeluk waarbij Alex in coma raakt. Als hij weer bijkomt wordt hem verteld dat zijn vrouw als gevolg van het ongeluk is overleden. Na een lange herstelperiode hertrouwt Alex met Dorothy (Katharine Blake), de zuster die hem verzorgd heeft. Tijdens een rit te paard komt Alex zwaar ten val en ziet opnieuw het ongeval van 17 jaar geleden. Uit die beelden leidt hij af dat zijn vrouw nooit overleden kan zijn als gevolg van dat ongeluk.

BREAKER MORANT

breaker-morant-you-tubeBreaker Morant (Der Fall des Lieutenant Moran) is een Australische speelfilm uit 1980 geregisseerd door Bruce Beresford. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kenneth Ross.De film vertelt het waargebeurde verhaal van drie soldaten die tijdens de Boeren oorlog in Zuid-Afrika door de Britten als zondebok word opgevoerd. Er waren rollen voor o.a. Edward Woodward, Bryan Brown, Lewis Fitz-Gerald. Tijdens de door Nederlandse kolonisten ontketende Boerenoorlog in Zuid-Afrika, anno 1901 werd tegen de guerrilla in Noord-Transvaal een expeditieleger Australiërs ingezet, onder de Engelse vlag van de Bushveldt Carabineers. De guerrilla’s doden een kapitein en uit wraak werden negen Boerensoldaten, en een Duitse zendeling vermoord. Drie Australiërs Breaker Morant,George Ramsdale Witton,Peter Handcock werden als zondebokken gebruikt en kwamen voor de krijgsraad te staan. Zij werden hierbij op meesterlijke wijze verdedigd door de onervaren Australische plattelandsadvocaat majoor Thomas (Jack Thompson). Hem werd maar een dag tijd gegund om zich voor te bereiden op het proces. En zelfs het feit dat deze man, tegen alle verwachtingen in, een briljante verdediging voerde waarbij door nieuwe gegevens op zijn minst sprake was van gebrek aan bewijs, kon de uitkomst van de zaak niet veranderen. Wikipedia

CADDYSHACK

caddyshack-you-tubeCaddyshack is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Harold Ram.Er waren rollen voor o.a. Chevy Chase, Rodney Dangerfield, Ted Knight, Michael O’Keefe, Bill Murray . Bushwood Country Club is een zeer sjieke golfclub, waar je niet zomaar lid van kunt worden. Danny Noonan (Michael O’Keefe) heeft er een baantje als caddy, met de bedoeling zich in de markt te prijzen voor de studiebeurs, die door het bestuur beschikbaar is gesteld. Als hij Judge Smails (Ted Knight), de directeur van de snobistische club, uit een netelige situatie redt, lijkt hij succes te hebben, maar als Danny vervolgens wordt betrapt met het manzieke nichtje van de voorzitter, ziet het er naar uit dat hij naar de beurs kan fluiten. De voorzitter concentreert zich voorlopig echter eerst op een aannemer, die de riante greens wil kopen om er huizen op te bouwen. Deze twee willen elkaar bestrijden in een golfmatch en Danny gaat zich met de doldwaze toestanden bemoeien door mee te spelen met de professional Tv Webb (Chevy Chase).

CLUB THE

the-club-1980-you-tubeThe Club (Schmutziges Spiel) is een Australische speelfilm uit 1980 geschreven door David Williamson en geregisseerd door Bruce Beresford. Er waren rollen voor o.a. Jack Thompson, Graham Kennedy, Frank Wilson. Om een titelloze Australische football Collingwood FC’s uit Melbourne weer wat aanzien te geven, in de Victorian Football League (VFL) wordt, door de voorzitter van de Club, Ted Parker (Graham Kennedy) de jonge Tasmanische speler Geoff  Hayward voor 120.000 dollar ingekocht. Maar de trainer Laurie Holden (Thompson) en de spelers laten hem volledig links liggen. Al in de eerste wedstrijd  wordt Hayward eruit gehaald. Als de club match na match verliest, groeit de onenigheid tussen de coach, de voorzitter, het spelerscomitee en de spelers.

COMING OUT ALIVE 

Coming out alive You TubeComing out alive (lokaas), is een Canadese thriller geregisseerd door Don McBrearty met in de hoofdrollen Helen Shaver als de verontruste moeder Isobel Gateway, Scott Hylands als speurneus Jocko Reilly en Michael Ironside als Helen’s verdorven exechtgenoot Jack. Isobel Gateway is gescheiden van haar man Jack. Ze hebben een gehandicapt zoontje, Nicky, dat bij Isobel blijft wonen. Isobel is in alle staten als haar ex-man Nicky ontvoert. De politie maakt niet al te veel werk van de zaak en Isobel besluit de touwtjes zelf in handen te nemen. Ze plaatst een advertentie waarin ze een vrijwilliger vraagt om haar te helpen. Ene Jock Reilly, een huurling, is bereid de zaak grondig aan te pakken. Hij ontdekt dat Jack niet de man is voor wie hij zich uitgeeft, maar een moordenaar, die de hulpeloze Nicky als lokaas gebruikt. De plannen van Jack betreffen een aanslag op drie politieke figuren. Die aanslag moet plaatsvinden tijdens een bezoek van de politici aan Toronto…

CRUISING

Cruising is een Amerikaanse thriller uit 1980 geregisseerd door William Friedkin,ebaseerd op het gelijknamige boek van Gerald Walker uit 1970.Er waren rollen voor o.a.:Al Pacino,Paul Sorvino,Karen Allen,Richard Cox,Don Scardino. Varend op East River ontdekt een dekwacht van een sleepboot, en afgesneden arm in de rivier.Als de politiedeskundigen deze lugubere vondst in verband brengen met enkele moordgevallen in het Homo-kwartier van New York begint een intensieve speuractie. Agent Steve Burns (Al Pacino) wordt belast met de zware taak om deze moord op te lossen, en dat blijkt niet gemakkelijk. Burns zal zijn vriendin voor een tijdje moeten vergeten. Hij zal zich voordoen als homoseksueel, en  stuit daarbij op zoveel redeloos geweld dat hij halverwege de onderzoekingen zich daar nauwelijks van los kan maken en zelfs zijn seksuele identiteit dreigt kwijt te raken….

DAS BOOT IST VOLL

das-boot-ist-voll-you-tubeDas Boot ist voll is een film van Markus Imhoof naar het gelijknamige boek van Alfred A. Hasler. Das Boot ist voll,was een Zwitsers-Oostenrijkse- Duitse-coproduktie, en werd in 1981 op diverse filmfestivals vele malen bekroond. De film, met in de belangrijkste rollen Tina Engel, Hans Diehl en Martin Walz, gaat over een groepje vluchtelingen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood het ‘veilige’ Zwitserland weet te bereiken. Zij weten echter niet dat ze alleen op grond van raciale criteria als politieke vluchtelingen kunnen worden aangemerkt. De politiefunctionaris van het Zwitserse dorpje, waar de vluchtelingen zijn ondergebracht, besluit de groep uit te wijzen. Vrijwel niemand durft het aan hem op andere gedachten te brengen.

ELEPHANT MAN THE

the-elephant-man-you-tubeThe Elephant Man (Der Elefantenrnensch) is een Amerikaanse dramafilm geheel in zwart-wit opgenomen uit 1980 geregisseerd door David Lynch. Het scenario van de film is gebaseerd op de boeken The Elephant Man and Other Reminiscences (1923) van Frederick Treves en The Elephant Man: A Study in Human Dignity van Ashley Montagu. In de hoofdrollen John Hurt als John Merrick, Anthony Hopkins als Frederick Treves, Anne Bancroft als Mrs Kendal en John Gielgud als Mr. Carr Bomm. De jonge Engelse arts Frederick Treves ontfermt zich eind vorige eeuw over een mismaakt mens, bezienswaardigheid op kermissen en partijen. De mismaakte, John Merrick, ontpopt zich als een intelligent wezen, maar wordt uiteindelijk slachtoffer van zijn streven maatschappelijk geaccepteerd te raken.

EXTERMINATOR THE

the-exterminator-you-tubeThe Exterminator (De Verdelger) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door James Glickenhaus. Er waren rollen voor o.a.: Christopher George, Samantha Eggar, Robert Ginty, Steve James,Tony di Benedetto. Michael Jefferson (Steve James) en John Eastland  (Robert Ginty) hebben elkaar leren kennen in Vietnam en zijn vrienden. Als Michael op brute wijze mishandeld wordt door een New Yorkse jeugdbende, en voor de rest van zijn leven verlamd is, zint John op wraak. Hij besluit het kwaad uit zijn omgeving te verdrijven, met de doelstelling om te leven in een wereld in vrijheid en zonder misdaad. Hij verdelgt de onderwereld van New York. De meeste burgers vinden hem een held, maar de lokale politie is iets minder blij en probeert John op te pakken.

FAME

fame-you-tubeFame (Der Weg Zum Ruhm) is een Amerikaanse Dans en Muziekfilm geregisseerd door Alan Parker, de film werd bekroond met twee Oscars voor beste soundtrack en titelsong. Er waren rollen voor o.a. Irene Cara, Lee Curreri, Eddie Barth, Laura Dean.De studenten van de Newyorkse Highschool of Performing Arts komen uit alle delen van de wereld. Zij hebben alleen één wens: een carrière in de showwereld. Het leven op de dans- en theaterschool is echter allesbehalve showbizz en glamour. De talentvolle studenten hebben stuk voor stuk te kampen met persoonlijke problemen. Acht jonge mensen die moeten vechten om het helemaal te maken. Ze krijgen te maken met triomfen, teleurstellingen en opofferingen op hun weg naar roem.

FORMULA THE

the-formula-you-tubeThe Formula (De Formule) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door John Avildson gebaseerd op een boek van Steve Shagan. Met rollen voor o.a .George C. Scott, Marlon Brando, Marthe Keiler. Politie-inspecteur Barny Caine krijgt de opdracht om de moord op Tom Neely, een oude vriend, op te lossen. Wanneer Neely’s vrouw ook wordt vermoord en Barny sporen ontdekt die naar Duitsland leiden, vertrekt hij naar Berlijn. Hier ontdekt hij dat Neely in 1944 als  officier van het Amerikaanse leger een nazicolonne heeft onderschept, die zeer geheime documenten over een formule voor synthetische brandstof vervoerde. Er blijkt nog steeds een strijd van leven en dood te worden gevoerd om het bezit van één van deze documenten.

GODS MUST BE CRAZY THE

the-gods-must-be-crazy-you-tubeThe Gods Must Be Crazy is een door de Zuidafrikanen onder de vlag van Botswana gemaakte speelfilm uit 1980. De film werd geregisseerd door Jamie Uys, en was een verrassend succes in onder meer Verenigde Staten, West-Duitsland en Frankijk, in Nederland hield de distributeur de film achter uit angst voor de AntiApartheidsbeweging. Met rollen voor o.a N!Xau,Marius Weyers,Sandra Prinsloo,Louw Verwey,Michael Thys,Paddy O’Byrne (Verteller). Een Amerikaanse advocate en een jachtopziener vliegen met hun vliegtuigje boven de Kalahariwoestijn , door de piloot wordt er een een lege flesje Coca Cola uit het raam geworpen. Bosjesmannen wiens stam geen enkel contact heeft met de buitenwereld vinden het flesje, en ze beschouwen het als een geschenk uit de hemel,ze vereren het flesje als een religieus artefact. Al spoedig ontstaan er binnen de kleine stam van bosjesmensen jaloezie, ruzie en andere gevoelens, die tot dan toe onbekend waren. Het veroorzaakt echter zoveel ruzie dat hun hoofdman Xixo besluit het terug te gaan brengen ,en hij belandt in de Westerse beschaving en beleefd verschillende avonturen mee….

GRÜNE VOGEL DER 

Der Grüne Vogel You TubeDer Grüne Vogel (De groene vogel) is een Duitse film uit 1980 geregisseerd door István Szabó. Met rollen voor Hannelore Elsner, Péter Andorai, Kristina Janda, Johanna Elbauer, Danuta Szaflarska, Rolf von Sydow, Piotr Gralicki, Tadeusz Borowski, Andrej Chrzanowski, Andreas Briegel.Jan en Renate zijn twee jonge wetenschappers en ze zijn gespecialiseerd in kankeronderzoek. Jan is een getrouwde Pool en zij is een ongehuwde Duitse. Zij ontmoeten elkaar op een internationaal congres in Wenen en worden verliefd op elkaar. Er ontstaat een gepassioneerde amoureuze verhouding en ook een maatschappelijk spanningsveld tussen oost en west. Als ze elkaar niet meer zo vaak ontmoeten ontdekt Jan dat Renate een relatie met een ander aan knoopt….

HANGAR 18

hangar-18-you-tubeHangar 18 (Geheimsache Hangar 18) is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1980 geregisseerd door  James L. Conway. Met rollen voor o.a. James Hampton, Gary Collins, Robert Vaughn, Darren McGavin. Wanneer een Amerikaanse satelliet bij de lancering botst met een onbekend vaartuig, besluiten regeringsambtenaren vanwege de verkiezingen het ongeval in de de doofpot te stoppen. Ze laten het beschadigde object in het geheim in de woestijn van van Arizona landen. Daar wordt het in een hangar van het leger bewaakt. Ondertussen gaan twee astronauten Price en Bancroff , die de enige getuigen waren van dit gebeuren, en de schuld van het ongeval hebben gekregen, op zoek naar de UFO….. Roswellincident Wikipedia, Roswell Documentaire

HEARTBEAT

Heart Beat You TubeHeart Beat (Herzschläge) is een Amerikaanse film uit 1980 geregisseerd door John Byrum, en gebaseerd op de autobiografie geschreven door Carolyn Cassady. In de hoofdrollen: Nick Nolte, Sissy Spaeek, John Heard en Ray Sharkey. De jonge auteur zonder uitgever Jack Kerouac rijdt met zijn vriend Neal Cassaday en diens vriendin Stevie in een gestolen auto naar San ‘ Francisco. Daar studeert Carolyn zij is een dochter uit een rijk gezin, en studeert aan de kunstacademie. Jack en Neal worden beiden verliefd op haar,en Cassady trouwt uiteindelijk met Carolyn nadat hij haar zwanger heeft gemaakt. Het jonge paar koopt een keurig huis in een burgerlijke buurt. Cassady probeert serieus het leven van een huisvader te leiden. Jack Kerouac zwerft intussen verder, ook al omdat niemand zijn boek wil uitgeven. Na een tocht door Mexico bezoekt Kerouac zijn oude vriend, die nog altijd af-en-aan samenwoont met Carolyn. Ze hebben inmiddels drie kinderen en Cassady heeft een baan bij de spoorwegen waarvoor hij soms weken achtereen van huis is,en in die periode herstelt Kerouac de banden met Carolyn en tot verbijstering van de keurige buren trekt hij zelfs bij haar in. Cassady komt terug en blijft eveneens, zodat er een driehoeksverhouding in één, huis ontstaat.  Dan belt er echter een uitgever uit New York op: dat ze geïnteresseerd zijn in Kerouacs boek. Jack vertrekt en wordt in snel tempo wereldberoemd.Hij blijft jaren weg van zijn vriend en vriendin, zonder iets van zich te laten horen. Pas wanneer de aandacht rond zijn persoon verflauwd is zoekt hij ze toch weer op. De kleine kroegjes van vroeger waar hij naar jazz en poëzie luisterde zijn nu exclusieve gelegenheden. En zijn vriend, Cassady is vertrokken: met een groep hippies naar Mexico. Het einde van een tijdperk…

HIDE IN PLAIN SIGHT

hide-in-plain-sight-you-tubeHide in Plain Sight (De Intriganten) is een Amerikaanse televisiefilm uit 1980 geregisseerd door James Caan gebaseerd op een waar gebeurd verhaal,en het gelijknamige boek van Leslie Waller. James Caan is behalve hoofdrolspeler ook regisseur van de film. Er waren rollen voor o.a.  James Caan, Jill Eikenberry, Robert Viharo, Kenneth McMillan, Thomas Hill,Barbara Rae. De misdadiger Jack Scolose (Robert Viharo) verraadt in ruil voor zijn vrijlating twee Maffiabazen. Hij beseft wel dat zijn leven ondanks zijn nieuwe identiteit, toch  gevaar loopt en vlucht met zijn nieuwe vrouw en haar twee kinderen. De echte vader Thomas Hackling (James Caan), die zijn kinderen uiteraard wil zien, komt daardoor tevens in de problemen. Hij gaat wanhopig op zoek naar het adres van zijn ex-vrouw, niet-wetend dat hij door de Maffia scherp in de gaten wordt gehouden omdat zij via hem ook op het spoor van de misdadiger willen komen…

HIGHTIDE 

High Tide You TubeHigh Tide (Hoge Tij,Hoog water) was een britse Armchair thriller van Colin Bucksey met Ian McShane, Kika Markham. De film was gebaseerd op het boek van P.M. Hubbard. In België werd de film in 1990 als vierdelige miniserie uitgezonden. In de film wordt op een stille weg een hond doodgereden door een snel rijdende auto. Peter Curtis, de eigenaar van de hond, pakt de chauffeur in zijn woede hard aan, maar hij weet niet dat deze een zwak hart heeft: Vier jaar gevangenis luidt: het vonnis. Na zijn straf te hebben uitgezeten trekt Peter naar de kust om daar een boot te kopen en een nieuw leven te beginnen. Hij wordt echter achtervolgd door een man die weten wil wat de laatste woorden waren van zijn slachtoffer. Na veel inspanning komt hij er achter dat de man „High tide” en zijn autonummer „952″ had gezegd. Vier jaar geleden was het in Yearmouth om 9:52 uur hoogwater. Peter Curtis besluit naar Yearmouth te varen en wordt geconfronteerd met enkele zeer vreemde gebeurtenissen…

HOW TO BEAT THE HIGH COST OF LIVING

How to Beat the High Cost of Living You TubeHow to Beat the High Cost of Living is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Robert Scheerer.. Er waren rollen voor o.a :  Susan Saint James, Jessica Lange, Jane Curtin. Drie huisvrouwen Jane (Susan Saint James), Elaine (Jane Curtin) en Louise (Jessica Lange) hebben te kampen met financiële problemen door de gevolgen van inflatie. Jane kan zich geen babysitter veroorloven,en voor privacy met haar vriendje moeten ze in de auto bivakkeren. Elaine haar echtgenoot heeft haar verlaten voor een andere vrouw en is er met het geld vandoor gegaan. Louise heeft een antiekzaak,en heeft moeite om de belastdienst te betalen. Wanneer ze op een dag tijdens het winkelen in het winkelcentrum een enorme plastic bal tegenkomen, die bij wijze van publiciteitsstunt, gevuld zal worden met een een miljoen dollar bezinnen zij zich op een manier om het geld in handen te krijgen

I’TS MY TURN

its-my-turn-you-tubeIt’s my Turn (Ich nenn’es Liebe) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Claudia Weill. Met rollen voor o.a. Jill Clayburgh, Michael Douglas, Charles Grodin. Kate Gunziger is een gerespecteerde en aantrekkelijke wiskunde-onderwijzeres. Ze is jong en carrièrebewust en woont samen met de gescheiden architect Homer. Zo op het oog hebben ze een uitstekende relatie, maar de jonge vrouw vindt dat alles te gladjes verloopt. Ze heeft steeds meer het gevoel dat ze eerder naast dan met elkaar leven .Als ze naar de bruiloft van haar vader gaat in New York, ontmoet zij de zoon van haar stiefmoeder waar ze verliefd op word. Toch keert zij terug naar Homer, die van de nieuwe situatie niets begrijpt. Kate wil het leven niet meer laten glippen….

LONG GOOD FRIDAY THE

the-long-good-friday-you-tubeThe Long Good Friday (Rififi am Karfreitag) is een Engelse speelfilm uit 1980 geregisseerd door John Mackenzie. Deze film was het filmdebuut van acteur Pierce Brosnan. Er waren rollen voor o.a. Bob Hoskins, Helen Mirren, Dave King, Brian Hall,Pierce Brosnan. Harold Shand (Bob Hoskins) een louche gangster is het hoofd van een groot makelaarskantoor. Hij heeft een kapitale opdracht binnengehaald, waarvoor bijna de helft van de Engelse hoofdstad afgebroken moet worden. Er zijn niet voldoende financiën voor deze monsterklus en dus moet ergens geld vandaan gehaald worden. In de Verenigde Staten blijkt nog geld te zitten. Maar in plaats van geld krijgt de gangsterbaas enkele maffia-figuren op zijn dak, waarna hij in een psychologische crisis raakt als zijn misdaadimperium dreigt in te storten.

MARK, I LOVE YOU

Mark I Love You You TubeMark, I Love You is een Amerikaanse tv-film uit 1980 voor CBS, en de film werd geregisseerd door Gunnar Hellstrom. Met hoofdrollen voor: Kevin Dobson, James Whitmore, Cassie Yates, Justin Dana en Peggy McCay.Hal Painter (Kevin Dobson) is een Amerikaans journalist, die zijn vrouw en dochtertje verloor bij een auto ongeluk. Hij bleef achter met zijn zoontje Mark. Na het ongeluk zwerft Hal een tijdlang met de zesjarige Mark rond, tot hij inziet, dat hij met zijn verdriet zal moeten leren leven, zowel ter wille van Mark als ter wille van zichzelf. Hij brengt zijn zoon onder bij zijn schoonouders Dwight en Margaret Hamilton, die een grote boerderij in Iowa bewonen. Hal gaat aan de slag bij een krant in San Francisco en probeert een nieuw leven op te bouwen, daar ontmoet hij Marylyn en wordt verliefd op haar. Het tweetal maakt plannen voor een huwelijk. Een kink in de kabel wordt gevormd door de weigering van de Hamilton’s om Mark weer ‘terug te geven’ aan zijn vader. De grootouders zijn van mening, dat Hal niet in staat is zijn zoon behoorlijk op te voeden. Het lijkt onmogelijk hen van mening te doen veranderen. De situatie leidt tot een verbitterde strijd, die uiteindelijk in de rechtzaal uitgevochten wordt. Hal wint de zaak in eerste instantie, maar hoger beroeps-procedures zorgen ervoor, dat het Hooggerechtshof van de staat Iowa zich tenslotte over de kwestie uitspreekt en een precedent schept waarvan de vader van Mark het slachtoffer dreigt te worden. Grootvader Hamilton gaat uiteindelijk door de knieën voor de duidelijke liefde die er tussen vader en zoon Painter bestaat en laat Mark zelf zijn keuze bepalen. Vader en zoon worden dus toch nog herenigd.

MATTO REGIERT 

matto-regiert-you-tubeMatto regiert is een Duitse tv-film van Helmut Pigge geregisseerd door Wolfgang Panzer naar de gelijknamige roman van Friedrich Glauser. Met o.a. Hans Heinz Moser, Hans-Joachim Frick, Fritz Lichtenhahn,Carmen Klug. In de machinekamer van het Zwitsers sanatorium Randlingen wordt het lijk van de directeur, dr. Borstli, gevonden. Dat het niet om een ongeval gaat, is voor de politie snel duidelijk. Vermoedelijk werd Borstli meteen zandzak doodgeslagen. Een van de patiënten is spoorloos. Wachtmeester Studer (Hans Heinz Moser) krijgt opdracht dader en motief te vinden, hij raakt verzeilt in een duister complot, waarin de grens tussen normaal en waan slechts schijn is.

NIGHT OF THE JUGGLER

night-of-the-juggler-you-tubeNight Of The Juggler is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Robert Butler. Er waren rollen voor o.a.: James Brolin,Cliff Gorman,Richard Castellano.Gus Soltic (Cliff Gorman) een geestelijk gestoorde man die in New York woont, ziet hoe het verval in zijn buurt inzet en hoe het grootkapitaal er als de kippen bij is om de grond goedkoop op te kopen. Zijn haat tegen rijke mensen is daardoor zo groot geworden, dat hij het dochtertje van een grootindustrieel  wil kidnappen Tenminste, dat denkt hij. Maar hij maakt een fout en ontvoerd in Central Park de verkeerde dochter,namelijk de veertienjarige dochter van een vrachtwagenchauffeur,en tevens ex-politieagent Sean Boyd (James Brolin). De ex-agent zet echter heel New York op zijn kop om zijn kind terug te krijgen en laat zich hierbij door niemand weerhouden, zelfs niet door de politie.

NINE TO FIVE

Nine to Five (Van Negen tot Vijf) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Colin Higgins.Er waren rollen voor o.a.: Jane Fonda,Lily Tomlin,Dolly Parton,Dabney Coleman,Sterling Hayden. Dolly Parton scoorde met titelsong Nine to Five een stevige hit. Doralee Rhodes (Dolly Parton), Judy Bernly (Jane Fonda) en Violet Newstead (Lily Tomlin) allen secretaresse’s zijn het dictatorschap en de versierderijen van hun baas Franklin Hart (Dabney Coleman) spuugzat. Woedend nemen ze een middag vrijaf en treffen elkaar in het café.Daar fantaseren ze over hoe ze Hart te grazen kunnen nemen. Ze zorgen er voor dat Hart een ongelukje krijg, en om eventueel bewijsmateriaal te verduisteren ontvoeren zij hem en nemen zijn functies op het werk over. Onmiddellijk veranderen ze de strenge regels op het kantoor en het sociale klimaat wordt sterk verbeterd: variabele werktijden, part-time werk. kinderopvang, hogere salarissen en een gezelliger omgeving zorgen ervoor dat de productie met meer dan 20 procent stijgt. Als de baas weet te ontsnappen en terugkeert op het kantoor wordt hij dankzij dit enorme resultaat door de directie overgeplaatst naar de nieuwe vestiging in Brazilië en wordt één van de drie vrouwen onderdirecteur.

RAGING BULL

raging-bull-you-tubeRaging Bull (Dolle Stier) is een Amerikaanse biografische speelfilm uit 1980 geregisseerd door Martin Scorese. Robert de Niro at maar liefst 25 kilo,voor de hoofdrol om zo levensecht gestalte te kunnen geven aan voormalig wereldkampioen boksen Jake LaMotta.  Geïmponeerd door zoveel toewijding eerde Hollywood hem met een Oscar. Er waren rollen voor o.a.:  Robert de Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci, Frank Vincent. De film gaat over het leven en de carrière van de zwaargewicht bokser Jake La Motta. Deze Jake La Motta, die op zijn negentiende reeds een reputatie had opgebouwd onoverwinnelijk te zijn, gaat in de slag met een groepje mafiosi om wereldkampioen Marcel Cerdan te kunnen uitdagen. Bij het behalen van het wereldkampioenschap lijken gouden tijden voor de bokser te zijn aangebroken, maar zijn ziekelijke jaloersheid en achterdocht om de vermeende ontrouw van zijn vrouw worden hem uiteindelijk fataal. Zijn bokscarrière gaat volledig verloren en via een nachtclub en striptease-tent belandt hij uiteindelijk in de gevangenis. Wikipedia

SALTO NEL VUOTO

Salto Nel Vuoto You TubeSalto Nel Vuoto (Sprong in de leegte, A Leap in the Dark, Leap into the void) is een Italiaanse speelfilm uit 1980,en het is een werk van regisseur Marco Bellochio.In Salto Nel Vuoto staat de relatie tussen broer en zuster centraal. Een bekend advocaat, Mauro (Michel Piccoli) leeft al jaren samen met zijn neurotische zuster, Marta (Anouk Aimee);die verhouding wordt moeilijker naarmate de toestand van Marta verslechtert. Ten einde raad, om haar te verlossen en zichzelf van haar te verlossen schept hij omstandigheden, waarin haar zelfmoord voor de hand ligt. Daarbij schakelt hij een van zijn cliënten in. Maar de vrouw wordt verliefd op haar „executeur” en krijgt weer zin en doel in het leven. Die ommekeer kan haar broer niet verdragen, zodat de oplossing die hij had bedacht, nu voor hem uitkomst biedt: Een sprong in de leegte.

SMOKEY AND THE BANDIT II

smokey-and-the-bandit-ii-you-tubeSmokey And The Bandit II is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Hal Needham. Er waren rollen voor o.a.: Burt Reynolds, Jackie Gleason, Jerry Reed, Sally Field. De enigszins aan lager wal geraakte, beruchte vrachtwagenchauffeur Beau Darvelle (Burt Reynolds), beter bekend als The Bandit (de bandiet), weet samen met zijn maat Cledus (Jerry Reed), een zeer goed betalend vrachtje binnen te slepen: een olifant, die binnen een paar dagen aangeboden dient te worden, als persoonlijk geschenk van de gouverneur van de Republikeinse Partij in de staat Texas. Hij roept de hulp in van Carrie (Sally Field), het voormalige liefje van The Bandit, die juist op het punt staat voor de tweede keer in het huwelijk te treden met haar ex-echtgenoot Junior (Mike Henry). Ook worden ze weer achterna gezeten door sheriff Buford T. Justice, (Jackie Gleason) de aartsvijand van The Bandit.

STIR CRAZY

Stir Crazy (Twee Maffe Vogels) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Sidney Poitier. Er waren rollen voor o.a.: Gene Wilder,Richard Pryor,Georg Stanford Brown,JoBeth Williams,Miguel Ángel Suárez De twee Boezemvrienden Skip en Harry zijn net allebei ontslagen, en dromen beiden van een filmcarrière.Ze vertrekken samen in een bestelbusje richting Californië om daar roem en fortuin te zoeken.Als ze voor een bank een reclamestunt doen verkleed als spechten,worden hun toneelkostuums tijdens de lunch gestolen. Ze worden gebruikt voor een bankoverval,en zij worden beschuldigd van deze bankroof en tot 125 jaar cel veroordeeld. In de gevangenis komt de directeur er achter dat Skip een tot dan toe onontdekt talent als rodeo held heeft. Hij besluit dat Skip de gevangenis moet vertegenwoordigen op de jaarlijkse rodeo, en dat blijkt de aangewezen gelegenheid voor de twee om de benen te nemen ….

SUNDAY LOVERS

sunday-lovers-you-tubeSunday Lovers is een speelfilm uit 1980 geregisseerd door Brian Forbes. Er waren rollen voor o.a. Roger Moore,Lino Ventura,Ugo Tognazzl,Gene Wilder. Vier heren op leeftijd zijn afzonderlijk op de versiertoer in de steden Londen Parijs Rome en Los Angeles. Chauffeur Harry (Roger Moore) legt het in English style aan met een stewardess. Als hij tegelijkertijd ook een affaire begint met een Lady, blijven de slapeloze nachten niet uit. Op James Bondachtige wijze lost hij dit op.Zakenman Francois Queroles (Lino Ventura) doet het op zijn Frans, en heeft de grootste moeite om een Amerikaanse zakenrelatie uit de buurt van zijn secretaresse te houden. Italiaan Armando (Ugo Tognazzl) raakt in Fellini-achtige sferen,wanneer zijn vrouw een paar dagen de deur uit is, gaat hij in een overmoedige bui de vriendinnen uit zijn jeugd opzoeken. Amerika brengt “fooicase” Skippy (Gene Wilder), die durft vrouwen niet te zoenen totdat hij Lauri leert kennen.

TALE OF TWO CITIES A 

A Tale of Two Cities You TubeA Tale of Two Cities (Het geschiedde in twee steden) is een Amerikaanse film geregisseerd door Jim Goddard. De belangrijkste spelers in A Tale of Two Cities zijn Chris Sarandon als Sydney Carlon en Charles Darnay; Peter Cushing als Dr. Manette; Kenneth More als Mr. Lorry en Alice Krige als Lucie. Dit liefdesdrama, gebaseerd op de roman van Charles Dickens, speelt zich af tussen Parijs en Londen aan de vooravond van en tijdens de Franse revolutie. Een lid van een slecht bekend staande aristocratische familie in Frankrijk schaamt zich voor het gedrag van zijn gezinsleden en gaat onder de schuilnaam Charles Darnay (Chris Sarandon) in Engeland wonen. Hij trouwt daar met de beeldschone Lucie (Alice Krige), de dochter van dr. Manette (Peter Cushing), die zestien jaar lang op valse beschuldigingen in de gevangenis heeft gezeten. Als Charles naar Frankrijk terugkeert om een trouwe bediende van de dood te redden, wordt hij opgepakt en ter dood veroordeeld. Maar de zelfopoffering van ene Sydney Carlon, een Engelse advocaat en evenbeeld van Charles Darnay, behoedt hem voor de gevolgen van de valbijl.

TANGLEWOODS ‘ SECRET

Tanglewoods Secret You TubeTanglewoods ‘Secret (Het geheim van het kreupelbos) is een  film op basis van het best verkochte boek van Patricia St. John. Het verhaal speelt zich af in de jaren 40 in Engeland. Ruth en haar broer Philip beleven een zomer vol avontuur bij hun strenge tante Margaret omdat hun ouders in het buitenland zijn. Ruth werkt zichzelf geregeld in de nesten door haar recalcitrante gedrag. Samen met Philip ontmoet zij Terry, een arme zigeunerjongen die met zijn moeder in het bos woont. Hij laat hen de geheimen van het Kreupelbos zien. Terry krijgt dan een ongeluk en dat kan Ruth moeilijk accepteren. Ze raakt bevriend met de wijze schaapherder Mr. Tandy  die al haar vragen probeert te beantwoorden en haar zijn wijze levenslessen kan meegeven.

WINDWALKER 

Windwalker You TubeWindwalker is een Amerikaanse western avontuur film ,uit 1980  geregisseerd door Kieth Merrill, gebaseerd op een roman van Blaine M. Yorgason,  met in de hoofdrol Trevor Howard en Nick Ramus. Trevor Howard speelt de rol van de oude Cheyennechief Windwalker die terugblikt op zijn bewogen leven. Hij doet dat door zijn levensverhaal te vertellen aan zijn kleinkinderen. Over zijn jeugd, over zijn huwelijk met de mooie Indiaanse die hem twee kinderen schonk, en over de overval door de gehate Crows die zijn vrouw doodden en een van zijn zonen ontvoerden. Ademloos luisteren de kinderen toe, als hij het treurige relaas doet van de barre en vergeefse tocht om zijn zoon terug te vinden.