Films 1980 Buitenland

ADRIEN’S STORY

Histoire d_Adrien You TubeAdrien’s Story (Histoire d’Adrien) is een Franse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jean-Pierre Denis, de film won de Gouden Camera (Denis Gheerbrant) in Cannes in 1980. Er waren rollen voor o.a.: Bertrand Sautereau,Serge Dominique,Pierre Dieunaude,Marcelle Dessalles,Odette Peytoureau. Adrien (Bernard Sautereau) een weesjongen van een houtbewerker en een jonge herderin,wordt liefdeloos opgevoed op de boerderij in Périgord door zijn grootouders. Ze hebben hebben erg weinig tijd voor hem en daardoor zwerft hij veelal rond. Dan gaan er grote veranderingen plaatsvinden bij de introductie van de gloeilamp bijvoorbeeld. Maar zijn dat achteraf gezien wel veranderingen ten goede?

ALIENS ARE COMING THE

The Aliens are Coming You TubeThe Aliens are Coming is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Harvey Hart. Er waren rollen voor o.a.: Tom Mason,Melinda Fee,Eric Breaden,Fawne Harriman,Caroline McWilliams. Een groep buitenaardse wezens, hun planeet dreigt uitgeblust te raken. Ze gaan naar de Aarde toe om over de natuurlijke krachtbronnen en bodemschatten van de Aarde beschikken, en ze zijn van plan de macht op de wereld over te nemen. Om niet op te vallen wordt het ruimteschip in de woestijn van Nevada verstopt. Dit wordt echter opgemerkt door de wetenschapper Scott Dryden die, wordt bijgestaan door zijn assistente Gwen O’brien. Al snel komen ze erachter dat de aliens bezit hebben genomen van de lichamen van twee technici, en ze zetten zich in om de kwaadaardige ruimteschepselen te verslaan voordat het te laat is….

ALL GOD’S CHILDREN

All God_s Children You TubeAll God’s Children (Fatale Busrit,Wir sind alle Gottes Kinder) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jerry Thorpe. Er waren rollen voor o.a.: Richard Widmark,Ned Beatty,Ossie Davis,Ruby Dee,Mariclare Costello. In Amerikaans dorpje, ontstaat hevige beroering wanneer er een wet wordt aangenomen dat  blanke en zwarte leerlingen voortaan in dezelfde bus naar school moeten. Daar op besluiten twee jongens te demonstreren voor gelijke kansen voor scholieren, ongeacht huidskleur .Ze besluiten de schoolbus te stelen, voor de één wordt het zijn dood en de ander vlucht weg. Rechter Denison  handhaaft de schoolbus regeling en wijst de ouders op hun verantwoordelijkheid…

ALLIGATOR

Alligator You TubeAlligator (Der Horror-Alligator) is een Engelse horrorfilm uit 1980 geregisseerd door Lewis Teague en geschreven door John Sayles. Er waren rollen voor o.a.: Robert Forster,Robin Riker, Michael V. Gazzo,Dean Jagger,Perry Lang. Bill Kendall die steeds alligator uitwerpselen achter zijn sofa vindt, spoelt het jonge alligatortje Ramón van zijn dochter Marisa door de WC. Twaalf jaar later treffen rioleringsambtenaren in het in het buizenstelsel van Chicago menselijke armen en benen in de zuiveringsinstallaties aan, de politie denkt eerst dat er een seriemoordenaar actief is. Maar ze komen er al gauw achter dat de ware dader Ramón is. De alligator is inmiddels tot een prehistorisch monster uitgegroeid,en heeft zich al die tijd in leven heeft weten te houden, doordat een chemisch laboratorium in de buurt toevallig groeihormonen via de kadavers van vivisectiedieren in het riool loosden. Agent David Madison (Robert Forster), gaat met de hulp van de eigenaar en reptiel-expert Marisa Kendall (Robin Riker) op jacht naar het tweevoetige monster, voordat hij de hele stad verslindt.

ALTERED STATES

Altered States You TubeAltered States (Tocht door de Geest) is een Amerikaanse film uit 1980 geregisseerd door Ken Russell, naar het boek Altered States van Paddy Chayefsky. Er waren rollen voor o.a.: William Hurt,Blair Brown,Bob Balaban,Charles Haid,Thaao Penghlis. Eddie Jessup (William Hurt) is onderzoeker aan de universiteit van Cordell en oefent gevaarlijke medische experimenten op zichzelf uit. Hij wil zowel geestelijk als lichamelijk het proces van de evolutie bij zichzelf terugdraaien. Op een nacht verandert hij in een woeste aap, die een geit verslindt. Hij blijft onontdekt, omdat hij zijn normale gestalte weer kan aannemen.Daardoor wordt hij potentieel een gevaar voor iedereen. Zijn vrouw Blair heeft hem om die experimenten al eens verlaten, maar keert bij hem terug omdat,zij de enige is die hem en zijn omgeving kan redden…

AMERICAN GIGOLO

american-gigolo-you-tubeAmerican Gigolo is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Paul Schrader.Er waren rollen voor o.a.: Richard Gere,Bill Duke,Héctor Elizondo,Lauren Hutton. De stijlvolle gigolo Julian Kay (Richard Gere) leidt een riant Bestaan in Los Angeles. Zijn luxe leventje verandert op slag als hij Michelle Stratton (Lauren Hutton) ontmoet, de vrouw van een senator die zich hartstochtelijk verveelt. Julian stort zich in een door haar min of meer geforceerde liefdesrelatie, die op niets dreigt uit te lopen. Wanneer hij van de moord op, één van zijn vroegere klanten, een vrouw van een rijke bankier wordt beschuldigd, laat iedereen hem in de steek, behalve Michelle zij is de enige die in zijn onschuld gelooft en voor hem vecht.

AMERICAN SUCCESS COMPANY THE

The American Success Company You TubeThe American Success Company is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door William Richert.Er waren rollen voor o.a.: Bianca Jagger,Steven Keats,Belinda Bauer,Jeff Bridges,Ned Beatty. Harry Flowers (Jeff Bridges) is medewerker van de creditcardmaatschappij AmSucCo, hij is lief en aardig, maar heeft weinig ruggengraat. Hij is getrouwd met Sarah (Belinda Bauer) de dochter van zijn tiranniche baas Mr. Elliot(Ned Beatty). Flowers is niet assertief, en laat zich door iedereen koeioneren. Hij besluit dat hij genoeg vernederd is, en dat het tijd is voor verandering. Daarom neemt hij privélessen bij Corinne (Bianca Jagger) een prostituee , en die veranderd hem in een man, die hij altijd wilde zijn. Met zijn vernieuwde zelfvertrouwen, neemt hij wraak op al die mensen die hem al die jaren als een voetveeg hebben gebruikt.

ANY WHICH WAY YOU CAN

Any Which Way You Can You TubeAny Which Way You Can (Recht voor Zijn (R)aap,Zacht, Hard en Knettergek,Het gaat er Stuiven) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Buddy Van Horn. De film is een  is vervolg op Every Which Way But Loose uit 1978. Er waren rollen voor o.a.: Clint Eastwood,Sondra Locke,Geoffrey Lewis,William Smith,Harry Guardino. De ruwe bolster Philo Beddoe (Clint Eastwood) keert, met zijn orang-oetan Clyde, terug naar San Fernando Valley. Zijn maat Orville (Geoffrey Lewis) organiseert bokswedstrijden, die alle gewonnen worden door Philo. En daardoor is zijn reputatie er zo op vooruit gegaan dat de gangster en gokker James Beekman (Harry Guardino) een gevecht wil organiseren tussen Philo en de meest beruchte vechter aan de oostkust, Jack Wilson (William Smith). Philo wil echter niet meer boksen en is van plan is een rustig bestaantje op te bouwen met zijn zijn vriendin de countryzangeres Lynn (Sondra Locke). Al James haar dan ontvoerd, is hij wel genoodzaakt om in actie te komen, en hij krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek……

ATLANTIC CITY USA

atlantic-city-usa-you-tubeAtlantic City USA is een Frans-Canadese speelfilm uit 1980 geregisseerd door Louis Malle. De filmmuziek is van Michel Legrand en Paul Anka. De film kreeg in Venetië in 1980 een Gouden Leeuw. Er waren rollen voor o.a.: Burt Lancaster,Susan Sarandon,Kate Reid,Michel Piccoli,Hollis McLaren,Robert Joy. De oude Lou Pascal (Burt Lancaster) woont in de badplaats Atlantic City ooit was hij een kleine klusjesman voor de onderwereld, maar nu zorgt hij voor Grace (Kate Reid), de treurende weduwe van een gangster, en droomt er van, ooit nog eens een belangrijk iemand in dit milieu te zijn. Lou is heimelijk verliefd op zijn jonge buurvrouw Sally (Susan Sarandon), een serveerster, die in het casino croupier wil worden en nu een verhouding heeft met Joseph (Michel Piccoli), die haar de geheimen van het gokvak leert. Hun leven verandert, wanneer Sally’s echtgenoot Dave (Robert Joy) opduikt. Hij is in het bezit van gestolen cocaïne en spreekt met Lou af, dat deze de partij zal gaan verkopen. De oude man belandt daarmee in een gevaarlijk zaakje, maar het geeft hem wel de gelegenheid, zijn droom waar te maken en te bewijzen, dat er met hem niet valt te spotten…..

AWAKENING THE

The Awakening You TubeThe Awakening (De Herrezen Heerseres,Das Erwachen der Sphinx) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Mike Newell, naar het boek The Jewel of Seven Stars van Bram Stoker. Er waren rollen voor o.a.: Charlton Heston,Susannah York,Jill Townsend,Stephanie Zimbalist,Patrick Drury. Archeoloog Matthew Corbeck (Charlton Heston) en zijn assistente Jane (Susannah York) openen de graftombe van koningin Kara, wier nagedachtenis wordt gevreesd wegens haar kwade geest en occulte krachten. Op het moment van de opening van het graf wordt Corbecks dochter geboren, en de geest van de Egyptische koningin wordt gereïncarneerd in het kind. Achttien jaren later worden vader en dochter op onaangename wijze met dit feit geconfronteerd…..

BABY COMES HOME

Baby Comes Home You TubeBaby Comes Home (Ein Baby im Haus) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Waris Hussein. Er waren rollen voor o.a.: Colleen Dewhurst,Warren Oates,Mildred Dunnock,Devon Ericson,Fred Lehne. Op 47-jarige leeftijd bevalt Anna Kramer voor de vierde keer van een baby. Na de eerste vreugde geraakt ze eenmaal thuis , mede door haar leeftijd, in een depressie,en ze durft uiteindelijk zelfs het huis niet meer uit. Het hele gezin is in de war van moeders gedrag. Haar echtgenoot Micheal (Warren Oates) weet helemaal niet wat hij met haar aan moet. Een crisis lijkt onvermijdelijk, maar dan krijgt Anna door een dramatische gebeurtenis op nieuw levensmoed…..

BAD TIMING

Bad Timing You TubeBad Timing is een Engelse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Nicolas Roeg. Er waren rollen voor o.a.: Art Garfunkel,Theresa Russell,Harvey Keitel,Denholm Elliott,Daniel Massey. Alex Linden (Art Garfunkel) en zijn vriendin Milena Flaherty (Theresa Russell) beginnen hun relatie op een feestje in Wenen waar Alex colleges geeft in psychologie. Nadien zijn zij heel erg verliefd om later weer grote ruzie te krijgen. Alex wil graag met Milena trouwen, zij op haar beurt wil zo lang mogelijk onafhankelijk blijven. Door toevallige omstandigheden komt Alex erachter dat Milena al getrouwd is. Als zij bekent dat dit huwelijk weinig voorstelt, waagt Alex Milena nog eens ten huwelijk te vragen, maar weer zonder het door hem gewenste resultaat. Ziek van zijn bezitterigheid loopt Milena bij Alex weg. Als hij haar na lange tijd weer tegen het lijf loopt hebben zij binnen de kortste keren weer ruzie. Milena raakt daar zo van overstuur dat zij zichzelf van het leven probeert te beroven door een overdosis drugs. In het ziekenhuis, waar Milena wordt geopereerd wordt Alex opgepakt voor ondervraging door de vriendelijke maar zeer aanhoudende politie-inspecteur Netusil. De vraag blijft voor hem: In hoeverre is Alex schuldig aan de toestand van Milena?

BALTIMORE BULLET THE

The Baltimore Bullet You TubeThe Baltimore Bullet (Der Mann aus Baltimore) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Robert Ellis Miller. Er waren rollen voor o.a.:  James Coburn,Omar Sharif,Bruce Boxleitner,Ronee Blakely,Jack O’Halloran. Nick Casey bijgenaamd de Baltimore Bullet is een professioneel en befaamd biljarter,die alleen om hoge inzetten speelt.Wanneer hij hoort dat zijn grootste rivaal Denton uit de gevangenis is ontslagen, daagt Nick hem subtiel uit voor een partijtje biljart. Denton wil echter niet voor minder dan 20.000 dollar spelen. Nadat Nick en zijn kameraad Billie Joe (Bruce Boxleitner) gokkend en vechtend 20.000 dollar bij elkaar te hebben gerommeld, is het tijd om zijn aartsrivaal Denton in de finale uit te dagen…..

BATTLE BEYOND THE STARS

Battle Beyond the Stars You TubeBattle Beyond the Stars (Huurlingen van de ruimte) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jimmy T. Murakami. Er waren rollen voor o.a.: Richard Thomas,Robert Vaughn,Darlanne Flengel,George Peppard,Sybil Danning. Een vredelievende planeet, Akir, waarop een volk leeft dat overeenkomsten vertoont met de stam van Mozes in het Oude Testament en met de vroeg-christelijke gemeenschappen, wordt bedreigd door een niets ontziende ruimtetiran, Sador die zich op zijn gigantische ruimteschip heeft omgeven met mutanten.Hij beschikt over een gruwelijk wapen wat de hele planeer Akir kan vernietigen.Om te overleven zijn de bewoners van Akir nu wel gedwongen hun vreedzaamheid opzij te zetten…

BEGRAFENIS VAN MENER BOUVET DE

L_enterrement de Monsieur Bouvet You TubeL’enterrement de Monsieur Bouvet (De begrafenis van meneer Bouvet,Das Begrabnis des Monsieur Bouvet) is een Franse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Guy- André Lefranc, gebaseerd op de gelijknamige detectiveroman van Georges Simenon uit 1950.Er waren rollen voor o.a.:  Renée Faure, Jacqueline Doyen, Andrée Tainsy. De gepensioneerde meneer Bouvet sterft op straat aan een hartaanval,bij een boekenstalletje. Een onbekende toerist maakt een foto, die hij aan een krant verkoopt. Door de publicatie van deze foto, meldt Mrs. Marsch een Amerikaanse,zich bij de politie ,die haar al meer dan 20 jaar verdwenen echtgenoot op de foto meent te herkennen. De politie ontdekt echter dat meneer Bouvet twee jaar eerder in Saigon is gestorven…

BELLE STARR

Belle Starr You TubeBelle Starr is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door  John A. Alonzo. Er waren rollen voor o.a.: Elizabeth Montgomery,Cliff Potts, Michael Cavanaugh,Fred Ward,Jesse Vint. In een klein stadje buiten Dallas heeft ​​Belle Starr (Elizabeth Montgomery) de reputatie van een gezocht bandiet, en wat misschien nog wel erger is, is het feit dat ze getrouwd is met Sam Starr een indiaan. Ze wil graag een een rustig leven met haar kinderen leiden. Maar haar buren steken haar huis in de brand, en drijven haar de stad uit. Daardoor wordt ze gedwongen om het criminele pad op te gaan, en nog één historische plundertocht te maken met de legendarische schurken Frank en Jesse James, de Daltons en de Youngers.

BERLIN CHAMISSOPLATZ

berlin-chamissoplatz-you-tubeBerlin Chamissoplatz is een Duitse speelfilm van Rudolf Thome uit 1980 met Hanns Zischler als Martin Berger en Sabine Bach als Anna Bach . De wijk Chamissoplatz in Berlijn is een woongebied dat dringend gesaneerd moet worden.De buurtbewoners zetten zich in voor het behoud van de wijk. De sociologiestudent Anna interviewt voor de actiekrant de architect Martin die bij de renovatie betrokken is. Wanneer ze met hem over de problemen spreekt wordt ze verliefd op hem. Maar Martin is al 43 en heeft al enkele huwelijken achter de rug. Uit liefde voor haar besluit hij de, groep toch te steunen. Hij verschaft zelfs belangrijke inlichtingen over de te volgen plannen…..

BIG RED ONE THE

The Big Red One You TubeThe Big Red One (Au-dela de la gloire) is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1980 geregisseerd door Samuel Fuller, gebaseerd op zijn eigen persoonlijke oorlogsgebeuren. Er waren rollen voor o.a.: Lee Marvin,Mark Hamill,Kelly Ward,Robert Carradine,Siegfried Rauch. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden vier jonge soldaten van de eerste infanteriedivisie Griff, Zab, Vinci en Johnson geplaatst onder de orders van sergeant Possurn (Lee Marvin), die reeds zijn sporen heeft verdient in de Eerste Wereldoorlog. Ze dragen allen de ‘Big Red One’, het kenteken van de elite-eenheid van de stoottroepen binnen het Amerikaanse leger. Samen vechten ze in Afrika, Sicilië en België. De verschillen in opvatting omtrent het oorlogsgebeuren leiden tot wrijvingen maar toch brengt de sergeant , zijn pupillen ongedeerd terug.

BLACK MARBLE THE

The Black Marble You TubeThe Black Marble (De Obsessie, Nieten unter sich) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Harold Becker,naar het gelijknamige boek van Joseph Wambaugh.Er waren rollen voor o.a.: Robert Foxworth,Paula Prentiss,Harry Dean Stanton,Barbara Babcock,John Hancock. Rechercheur Natalie Zimmerman (Paula Prentiss) is een politieagente in Los Angeles. Zij moet gaan samenwerken met rechercheur A.M. Valnikov (Robert Foxworth), die wegens wanprestatie eerder uit de moordbrigade is gezet. Natalie is hier niet bijzonder mee ingenomen omdat Valnikov een slechte reputatie heeft doordat hij een notoir drinker is. Ze moeten samen de ontvoering van een kostbare rashond onderzoeken. Al Natalie hem na verloop van tijd beter leert kennen, begrijpt ze waarom hij is gaan drinken, en raken ze zeer op elkaar gesteld.

BLOOD BEACH

blood-beach-you-tubeBlood Beach is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jeffrey Bloom. Er waren rollen voor o.a.:  John Saxon, David Huffman,Otis Young, tefan Gierasch,Burt Young,Mariana Hill,Harriet Medin . De film is een soort van knipoog van talloze films uit de jaren vijftig en naar ‘Jaws’. Tijdens het toeristische hoogseizoen, neemt Ruth Hutton (Harriet Medin) zoals gewoonlijk  middag’s een duik in het water van de zee. Zij verdwijnt op mysterieuze wijze in het zand van het strand. Het lijkt wel of ze door het zand opgeslokt is.Na dit voorval verdwijnen nog meer mensen op mysterieuze wijze op het Californische strand.Het hoofd van de plaatselijke kustwacht Harry Caulder (David Huffman ), ontdekt dat ze inderdaad door het zand zijn opgeslokt , maar niemand wil hem geloven…..

BLUE LAGOON THE

the-blue-lagoon-you-tubeThe Blue Lagoon is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Randal Kleiser Het verhaal was gebaseerd op het gelijknamige boek, dat Henry De Vere Stacpoole in 1903 schreef, en werd overigens al eerder verfilmd in 1948, onder regie van Frank Launder.De muziek was gecomponeerd door Basil Poledouris. De film werd een kassucces en maakte de toen 15-jarige Brooke Shields, die eerder al was opgevallen als prostituee in ‘Pretty Baby’ van Louis Malle, tot een echte wereldster. Er waren rollen voor o.a.: Leo McKern,Brooke Shields,Christopher Atkins,William Daniel. Na een scheepsramp komen de twee jonge kinderen Emmeline (Brooke Shields) en Richard (Christopher Atkins), en de scheepskok Paddy Button(Leo McKern) op een verlaten tropisch eiland terecht. Paddy leert hen hoe te overleven en geeft voor zijn dood nog drie geboden mee, die houden in dat de twee niet mogen naaktlopen, niet naar de andere kant van het eiland mogen, want daar woont een soort Satan en ze mogen nooit een bepaald soort bes eten. In de loop der jaren groeit hun kindervriendschap zelfs uit tot een pure liefde. Uiteindelijk krijgen zij een kind. Echter Paddy waarschuwde al, niet alles op hun eiland is even paradijselijk als het lijkt, zullen ze ooit weer terugkeren naar de bewoonde wereld?

BLUES BROTHERS THE 

The Blues Brothers You TubeThe Blues Brothers is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 van John Landis de film is een bonte mengeling van komedie, muziek en spectaculaire actie.  De hoofdrollen zijn voor John Belushi, Dan Aykroyd, Kathleen Freeman e.a. Jake en Elwood. De Blues Brothers, die door hun voorliefde voor de bluesmuziek een band met elkaar hebben, proberen vijfduizend dollar bij elkaar te krijgen voor de moeder overste van het weeshuis waar zij opgroeiden. Ze organiseren enkele benefietconcerten en blazen hun vroegere band weer nieuw leven in. Ze slagen in hun opzet en het weeshuis kan behouden blijven. De film bevat muziek van de Blues Brothers Band en nummers van onder meer James Brown, Aretha Franklin, Cab Calloway, John Lee Hooker en Ray Charles.

BLUNT INSTRUMENT

blunt-instrument-you-tubeBlunt Instrument  (L’homme qui savait) is een Engelse tv-film geregisseerd door Peter Gregeen. Er waren rollen voor o.a :Katharine Blake,Rachel Kempson,Ann Mitchell,Edward Woodward,Patricia Garwood. Alex Logan (Edward Woodward) en zijn vrouw Pearson (Patricia Garwood) beiden journalisten, publiceerden eens het invloedrijke weekblad ‘Logan Pearson’. Zij krijgen op een nacht een ernstig auto-ongeluk waarbij Alex in coma raakt. Als hij weer bijkomt wordt hem verteld dat zijn vrouw als gevolg van het ongeluk is overleden. Na een lange herstelperiode hertrouwt Alex met Dorothy (Katharine Blake), de zuster die hem verzorgd heeft. Tijdens een rit te paard komt Alex zwaar ten val en ziet opnieuw het ongeval van 17 jaar geleden. Uit die beelden leidt hij af dat zijn vrouw nooit overleden kan zijn als gevolg van dat ongeluk.

BORDERLINE

Borderline You TubeBorderline is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jerrold Freedman. Er waren rollen voor o.a.: Charles Bronson,Bruno Kirby,Bert Remsen,Michael Lerner,Kenneth McMillan. De grenspolitie in La Mesa in de staat Californië heeft als taak, illegale buitenlanders te arresteren, die de grens van het arme Midden- en Zuid-Amerika naar Noord-Amerika willen oversteken. Dan wordt vlakbij de Mexicaanse grens Agent Scooter en Benoito Moralès vermoord omdat ze ontdekken dat illegale immigranten over de grens gesmokkeld worden in groentetransporten. Hun collega Jeb Mayward (Bronson) is ziedend en vast van plan, de moord op Scooter te wreken. Hij is de FBI voor en gaat op eigen houtje op onderzoek uit,en verplaatst zijn aandacht van de illegale immigranten naar de schurken achter de schermen.

BREAKER MORANT

breaker-morant-you-tubeBreaker Morant (Der Fall des Lieutenant Moran) is een Australische speelfilm uit 1980 geregisseerd door Bruce Beresford. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kenneth Ross.De film vertelt het waargebeurde verhaal van drie soldaten die tijdens de Boeren oorlog in Zuid-Afrika door de Britten als zondebok word opgevoerd. Er waren rollen voor o.a. Edward Woodward, Bryan Brown, Lewis Fitz-Gerald. Tijdens de door Nederlandse kolonisten ontketende Boerenoorlog in Zuid-Afrika, anno 1901 werd tegen de guerrilla in Noord-Transvaal een expeditieleger Australiërs ingezet, onder de Engelse vlag van de Bushveldt Carabineers. De guerrilla’s doden een kapitein en uit wraak werden negen Boerensoldaten, en een Duitse zendeling vermoord. Drie Australiërs Breaker Morant,George Ramsdale Witton,Peter Handcock werden als zondebokken gebruikt en kwamen voor de krijgsraad te staan. Zij werden hierbij op meesterlijke wijze verdedigd door de onervaren Australische plattelandsadvocaat majoor Thomas (Jack Thompson). Hem werd maar een dag tijd gegund om zich voor te bereiden op het proces. En zelfs het feit dat deze man, tegen alle verwachtingen in, een briljante verdediging voerde waarbij door nieuwe gegevens op zijn minst sprake was van gebrek aan bewijs, kon de uitkomst van de zaak niet veranderen. Wikipedia

BREAKING GLASS

Breaking Glass You TubeBreaking Glass is een Engelse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Brian Gibson. Er waren rollen voor o.a.: Phil Daniels,Hazel O’Connor,Jon Finch,Jonathan Pryce,Peter-Hugo Daly,Mark Wingett. Kate Crawley (Hazel O’Connor) is een Rock Punk en New-Wave zangeresje die voornamelijk optreed in kleine clubs en derderangs podia in Londen. Daar komt verandering in als ze voor een exclusieve Londense discotheek bij de ingang wordt geweigerd. Ze leert voor die  discotheek de ex-manager Daniel Price (Phil Daniels) kennen. Met hulp van Daniel bereikt ze al snel de status van superster. Maar het succes lijkt niet van korte duur, als ze haar bandleider kwijt te raken door toedoen van een grote studio.

BRONCO BILLY

Bronco Billy You TubeBronco Billy is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Clint Eastwood. Er waren rollen voor o.a: Clint Eastwood,Sondra Locke,Geoffrey Lewis,Scatman Crothers,Bill McKinney. Bronco Billy (Clint Eastwood) een voormalig een schoenenverkoper,is de leider van een hedendaagse Wild West-show, die niet al te best floreert. Het vinden van een geschikte assistente voor zijn scherpschutters en messenwerpacts bezorgt hem voortdurend hoofdbrekens. Dan doet de steenrijke en zelfverzekerde New Yorkse erfgename Antoinette Lily (Sondra Locke) een beroep  op hem ome enige tijd bij de show te mogen onderduiken. Haar echtgenoot heeft haar tijdens hun  huwelijksreis in de steek gelaten en nadien tegen een aanzienlijke vergoeding bekend haar te hebben vermoord, zodat haar stiefmoeder beslag kon leggen op de omvangrijke erfenis. Tegen haar zin wordt Antoinette de nieuwe assistente van Billy. Wanneer de de show een psychiatrische inrichting aandoet, blijkt Antoinettes echtgenoot één van de patiënten te zijn en dan komt de erfeniszwendel aan aan het licht….

BRUBAKER

Brubaker You TubeBrubaker is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Stuart Rosenberg, de film is gebaseerd op de ware gebeurtenissen van Tom Murton. Er waren rollen voor o.a: Robert Redford,Yaphet Kotto,Jane Alexander,Murray Hamilton,David Keith,Morgan Freeman,Everett McGill,Nicolas Cage. De nieuw benoemde directeur van een gevangenisboerderij Henry Brubaker, besluit om incognito als gevangene door te brengen, om zo hun omstandigheden te kennen als hij straks de scepter gaat zwaaien. Hij komt tot ontstellende ontdekkingen,er wordt gemarteld, gemoord en corruptie is aan de orde van de dag. Ondanks felle tegenwerking van alles en iedereen, die iets te zeggen heeft in het gevangeniswezen, probeert hij als directeur hervormingen door te voeren. Hij stuit daarbij op onwil bij de verantwoordelijken, de enige steun die hij ondervindt is van de assistente van de gouverneur. Brubaker ligt vooral in de clinch met enkele sadistische bewakers. Zijn streven naar menselijkheid binnen de gevangenis kost hem als directeur uiteindelijk de kop.

CABO BLANCO

Cabo Blanco. Amerikaanse speelfilm uit 1980 van J. Lee Thompson. Met: Charles Bronson, Jason Robards, Dominique Sanda, e.a. Cabo Blanco is een vissersdorpje aan de kust van Peru, waar Giff Houyt zich in vrijwillige afzondering heett teruggetrokken na W.O. 11. Wanneer blijkt dat er vroeger een schip is gezonken voor deze kust, wekt het de belangstelling van vreemde lieden.

CADDYSHACK

caddyshack-you-tubeCaddyshack is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Harold Ram.Er waren rollen voor o.a.: Chevy Chase, Rodney Dangerfield, Ted Knight, Michael O’Keefe, Bill Murray . Bushwood Country Club is een zeer sjieke golfclub, waar je niet zomaar lid van kunt worden. Danny Noonan (Michael O’Keefe) heeft er een baantje als caddy, met de bedoeling zich in de markt te prijzen voor de studiebeurs, die door het bestuur beschikbaar is gesteld. Als hij Judge Smails (Ted Knight), de directeur van de snobistische club, uit een netelige situatie redt, lijkt hij succes te hebben, maar als Danny vervolgens wordt betrapt met het manzieke nichtje van de voorzitter, ziet het er naar uit dat hij naar de beurs kan fluiten. De voorzitter concentreert zich voorlopig echter eerst op een aannemer, die de riante greens wil kopen om er huizen op te bouwen. Deze twee willen elkaar bestrijden in een golfmatch en Danny gaat zich met de doldwaze toestanden bemoeien door mee te spelen met de professional Tv Webb (Chevy Chase).

CAN’T STOP THE MUSIC

Can_t Stop the Music You TubeCan’t Stop the Music is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Nancy Walker. Er waren rollen voor o.a.: The Village People,Valerie Perrine,Bruce Jenner,Steve Guttenberg,Paul Sand. Topmannequin Samantha Simpson (Valerie Perrine) besluit op het hoogtepunt van haar carrière de wereld van glamour en glitter de rug toe te keren. Zij belandt in de New Yorkse wijk Greenwich Village, waar zij in contact komt met Jack Morell (Steve Guttenberg), een muzikale jongen, die driftig probeert gehoor te vinden voor zijn eigen composities. Met de hulp een advocaat genaamd Ron White (Bruce Jenner), bedenken ze een concept voor de popgroep „Village People” bestaande uit zes macho-mannen een cowboy,bouwvakker,indiaan,smeris,man in het leer, en een militair. Er wordt hard gewerkt aan een sensationele presentatie die de „Village People” in één klap de nodige publiciteit moet bezorgen.

CAR-NAPPING

Car-Napping You TubeCar-Napping (Besteld, gestolen, geleverd,bestellt, geklaut, geliefert,Escapade) is een Westduitse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Wigbert Wicker.Er waren rollen voor o.a.: Anny Duperey,Bernd Stephan,Ivan Desny,Günter Tabor,Eddie Constantine. Robert Mehring (Stephan Ivan) komt terug van vakantie en ontdekt dat zijn partner Benninger het bedrijf, waarvoor hij hoofdontwerper was, failliet is verklaard en dat hij naar het geld kan fluiten. Benninger is met zijn ontwerpen gevlucht naar de Cöte d’Azur. Als dan tot overmaat van ramp ook nog zijn Porsche wordt gestolen, zit hij volledig op zwart zaad. Hij steelt een auto om de achtervolging in te zetten, en hij achterhaalt de Italiaanse autodieven Carlo und Mario en komt met hun tot een overeenkomst. Hij zal de 40 Porsche’s van Benninger,die zich in Parijs bevinden in opdracht voor Herrmann Aichinger voor ze stelen en de grens over krijgen. De zaken lopen voortvarend, maar dan wordt Robert verliefd op de de knappe advocate Claudia Klessing (Anny Duperey). Daardoor besluit hij dat het tijd is om zijn carrière als autodief vaarwel te zeggen, hij besluit nog één laatste klus in Salzburg te doen, maar wordt daarbij gepakt door de politie en gevangen genomen. De advocate en de opdrachtgever Herrmann Aichinger weten hem te bevrijden…..

CHAIN REACTION THE

The Chain Reaction You TubeThe Chain Reaction is een Australische film uit 1980 geregisseerd door Ian Barry. Er waren rollen voor o.a.: Steve Bisley,Ross Thompson,Ralph Cotterill,Patrick Ward,Arna-Maria Winchester,Mel Gibson. Bij een aardbeving blijft ook een verwerkingsfabriek van atoomafval niet gespaard. De buizen,waarin hoog radioactief water zit, barsten en het water stroomt de bergen in. De Duitse professor Heinrich Schmidt probeert de ramp nog te voorkomen maar raakt daarbij ernstig besmet. De directie van de fabriek wil niet dat het nieuws uitlekt en houdt de professor gevangen in zijn ziekenkamer.In de drie dagen dat Heinrich, nog te leven heeft, wil hij de ramp openbaar maken. Hij ontsnapt, maar vanwege zijn verwondingen komt hij niet ver. In het woud ontmoet hij het sportieve stel Larry en Carmel. De waarheid komt er bij stukjes en beetjes uit. De directie is druk op zoek naar professor Heinrich Schmidt en het stel wordt daar de dupe van. En dat alles omdat de directie van de afvalverwerkingsfabriek niet openbaar wil maken dat zij gefaald heeft .Zij laat de mensen liever besmet water drinken dan ze daartegen te waarschuwen.

CHANGE OF SEASONS A

A Change of Seasons You TubeA Change of Seasons is een Amerikaanse filmkomedie uit 1980 geregisseerd door Richard Lang. Er waren rollen voor o.a. : Shirley MacLaine,Anthony Hopkins,Bo Derek,Michael Brandon,Mary Beth Hurt. Professor Adam Evans (Anthony Hopkins) is getrouwd met de mooie en sexy Karen (Shirley MacLaine). Het schijnt een goed huwelijk te zijn, totdat Karen ontdekt dat Adam een verhouding heeft met Lindsey Rutledge (Bo Derek) , een mooie jonge studente. Eerst wil zij Adam verlaten, maar daarna besluit zij tot een andere tactiek. Zij knoopt op haar beurt een verhouding aan met Pete (Michael Brandon), een vlotte  jonge klusjesman die bij haar een boekenkast komt afleveren. Ze besluiten uit te vinden of er voor alle vier samen een toekomst is weggelegd, en gaan hun traditionele wintersportvakantie doorbrengen in een buitenhuis in Vermont. Alle relaties raken danig verstoord als de dochter des huizes Casey ten tonele verschijnt om troost voor haar eigen liefdesproblemen te zoeken.

CHILDREN FROM BLUE LAKE MOUNTAIN THE

The Children from Blue Lake Mountain You TubeThe Children from Blue Lake Mountain (Barna från Blåsjöfjället,De kinderen uit de bergen) is een Zweedse jeugdfilm uit 1980 geregisseerd door Jonas Sima. Er waren rollen voor o.a. :  Anders Edvinsson,Carina Linder,Yvonne Danielsson,Kent Ivar Fredriksson, Martin Isaksson. Op een eenzame boerderij in Zweedse Hoge Noorden wonen zes kinderen alleen met hun moeder. Hun vader werkt in Stockholm aan de aanleg van een spoorwegtunnel.Wanneer in het vroege voorjaar hun moeder naar het ziekenhuis wordt gebracht, wil de gemeenteraad de kinderen onderbrengen in pleeggezinnen. Bang om van elkaar gescheiden te worden, bedenken de kinderen een ander plan, samen met hun geit Gullspira  beginnen ze aan een avontuurlijke tocht helemaal van Lapland naar Stockholm om hun vader op te zoeken…

CHILDREN OF AN LAC THE

The Children of An Lac You TubeThe Children of An Lac (De kinderen van An Lac) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door John Llewellyn Moxey. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ina Balin, die vlak voor de val van Saigon probeert honderden Vietnamese weesjes te evacueren. Er waren rollen voor o.a. : Shirley Jones, Ina Balin, Beulah Quo, Alan Fudge,Ben Piazza. 1975: De oorlog in Vietnam nadert de climax. De Noordvietnamezen rukken op naar Saigon, en het is een chaos van vluchtende Amerikanen. Twee Amerikaanse vrouwen de film actrice Ina Balin en de Rode Kruis vrijwilliger Betty Tisdale (Shirley Jones), helpen verpleegster Ngai (Beulah Quo) om 400 Vietnamezen weeskinderen uit het An Lac weeshuis, te laten evacueren naar Amerika. Om de Zuidvietnamese autoriteiten daaraan te laten meewerken kost veel moeite en de tijd dringt, de rode horden hebben Saigon al bijna ingenomen…..

CHILDREN’S WAR

The Children_s War You TubeThe Children’s War (La guerra de los niños) is een Spaanse kinderfilm uit 1980 geregisseerd door Javier Aguirre .De film werd door UNICEF aanbevolen en uitgeroepen tot ‘Best Children’s Film of theYear’. Er waren rollen voor o.a. : Rodrigo Valdecantos,Manuel Alexander,Ricardo Merino,Paloma Hurtado,Fernanda Hurtado. Tino, Yolanda, David, Gemma en Oscar zitten in de leukste klas van de wereld: de klas van de oude meester Don Matias. Hij weet wat kinderen bezig houdt. Tot groot ongenoegen van zijn personeel. Dat moet niets van de kindvriendelijkheid van Matias hebben. Op een kwade dag besluit de projectontwikkelaar Don Atilio op de plaats van de school kantoren te bouwen. De school wordt gesloopt. Maar de ondernemer heeft geen rekening gehouden met een aantal vastberaden kinderen die de strijd tegen hem opnemen….

CITY OF THE LIVING DEAD

City of the Living Dead You TubeCity of the Living Dead (The Gates of Hell) is een Italiaanse horrorfilm uit 1980 geregisseerd door Lucio Fulci. Er waren rollen voor o.a : Christopher George,Katherine MacColl,Janet Agren,Carlo de Mejo. Nadat in Dunwich, een dorpje in de Verenigde Staten, een levensmoede, priester zich aan een boom op het plaatselijke kerkhof heeft opgeknoopt, gebeuren in dit plaatsje de walgelijkste dingen; lijken beginnen; in de grond te woelen, spiegels springen aan diggelen en een meisje dat gezellig met haar,vriendje op de voorbank van een Landrover zit te vrijen verstijft van schrik en braakt al haar ingewanden uit. Tegelijkertijd houdt een nogal occult ogend gezelschap in New York een seance, waarbij het meisje Mary Woodhouse volkomen over haar trance raakt en sterft. Een dag later ontdekt een achterdochtige nieuwsjager op het kerkhof echter dat Mary allesbehalve dood is.Met een houweel bevrijdt hij haar uit haar nog niet begraven kist en samen gaan ze op speurtocht. Mary vermoed dat haar schijndood, alles te maken heeft met voorval in Dunwich. Mary spoort ze de nieuwsjager dan ook aan, dat er haast geboden is. Over twee etmalen is het Allerheiligen en dan zouden in Dunwich nu “dehellepoorten’ daar geopend zijn” wel eens alle doden uit hun graf kunnen komen. Maar in Dunwich,waar die merkwaardige samenhang nog tot niemand doordrong, heeft de plaatselijke bevolking al uitgemaakt wie de schuldige aan de vijf sterfgevallen van de laatste twee etmalen moet, zijn. Ben, een  simpel jongmens, wiens moeder niet helemaal “zuiver op de graat” was, die heeft het gedaan. En dat ie daarvoor op de elektrische stoel komt, staat nagenoeg al vast.Braden zal hij !

CLOUD DANCER

Cloud Dancer You TubeCloud Dancer (Sturzflug aus den Wolken) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Barry Brown. Er waren rollen voor o.a. : David Carradine,Jennifer O’Neill,Joseph Bottoms,Colleen Camp,Albert Salmi. Brad Randolph (David Carradine) is de wereldkampioen stuntvliegen, maar nu hij bijna veertig is , wordt hij geconfronteerd met vele uitdagingen om zijn leidende positie te behouden. De concurrentie wordt groter met name door de aanwezigheid van de jeugdige Tom Loomis (Joseph Bottoms), een piloot die vroeger drug smokkelde, maar door Brad was aangemoedigd om te gaan stuntvliegen. Brad’s zijn privé leven gaat ook niet over rozen, hij heeft relatieproblemen met Helen St. Clair (Jennifer O’Neill). Wanneer Brad tijdens zijn wedstrijden een paar keer zijn bewustzijn verliest,en maar ternauwernood, ongelukken weet te voorkomen, staat hij voor een moeilijke keuze…

CLUB THE

the-club-1980-you-tubeThe Club (Schmutziges Spiel) is een Australische speelfilm uit 1980 geschreven door David Williamson en geregisseerd door Bruce Beresford. Er waren rollen voor o.a.: Jack Thompson, Graham Kennedy, Frank Wilson. Om een titelloze Australische football Collingwood FC’s uit Melbourne weer wat aanzien te geven, in de Victorian Football League (VFL) wordt, door de voorzitter van de Club, Ted Parker (Graham Kennedy) de jonge Tasmanische speler Geoff  Hayward voor 120.000 dollar ingekocht. Maar de trainer Laurie Holden (Thompson) en de spelers laten hem volledig links liggen. Al in de eerste wedstrijd  wordt Hayward eruit gehaald. Als de club match na match verliest, groeit de onenigheid tussen de coach, de voorzitter, het spelerscomitee en de spelers.

COAST TO COAST

Coast to Coast You TubeCoast to Coast (Wilde Flucht nach Kalifornien) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Joseph Sargent. Er waren rollen voor o.a.: Dyan Cannon,Robert Blake,Quinn Redeker,Michael Lerner,Maxine Stuart.De naïeve Madie (Dyan Cannon) is getrouwd met de psychiater Benjamin Levrington(Quinn Redeker). Haar man wil van haar af maar is niet bereid in haar levensonderhoud te voorzien. Voor hem is het echter een koud kunstje om haar te laten opsluiten in een psychiatrische inrichting, toch weet ze uit te breken en krijgt ze een lift van de voortvluchtige vrachtwagenchauffeur Charles Callahan (Robert Blake). In het begin liggen de twee liggen elkaar niet zo goed, maar daar komt tijdens hun tocht met de 30-tonner, dwars door Amerika de nodige verandering in.

COMING OUT ALIVE 

Coming out alive You TubeComing out alive (lokaas), is een Canadese thriller geregisseerd door Don McBrearty met in de hoofdrollen Helen Shaver als de verontruste moeder Isobel Gateway, Scott Hylands als speurneus Jocko Reilly en Michael Ironside als Helen’s verdorven exechtgenoot Jack. Isobel Gateway is gescheiden van haar man Jack. Ze hebben een gehandicapt zoontje, Nicky, dat bij Isobel blijft wonen. Isobel is in alle staten als haar ex-man Nicky ontvoert. De politie maakt niet al te veel werk van de zaak en Isobel besluit de touwtjes zelf in handen te nemen. Ze plaatst een advertentie waarin ze een vrijwilliger vraagt om haar te helpen. Ene Jock Reilly, een huurling, is bereid de zaak grondig aan te pakken. Hij ontdekt dat Jack niet de man is voor wie hij zich uitgeeft, maar een moordenaar, die de hulpeloze Nicky als lokaas gebruikt. De plannen van Jack betreffen een aanslag op drie politieke figuren. Die aanslag moet plaatsvinden tijdens een bezoek van de politici aan Toronto…

COURAGE OF KAVIK THE WOLF DOG THE

The Courage of Kavik The Wolf Dog You TubeThe Courage of Kavik, The Wolf Dog (Kavik, der Schlittenhunde) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Peter Carter, gebaseerd op het gelijknamige boek van Walt Morey. Er waren rollen voor o.a.: Ronny Cox,John Ireland,Linda Sorenson,Andrew Ian McMillan,Chris Wiggins. De kampioen sledehond Kavik is op weg naar zijn nieuwe baas George Hunter. Maar dan krijgt tijdens een zware sneeuwstorm het vliegtuigje waar de hond in zit een ongeluk. De hond wordt gevonden door een jongen genaamd Andy. Hij verzorgd het zwaargewonde dier, en lapt hem helemaal weer op, en ontstaat een hechte vriendschap tussen de hond en de jongen. Hunter komt echter achter de verblijfplaats van zijn dure hond, en besluit hem bij de jongen weg te halen. Door de wrede trainingsmethodes van zijn nieuwe baas, besluit Kavik op een nacht te ontsnappen en, een tocht van 3000 kilometer terug naar Andy te ondernemen.

CRUISING

Cruising You TubeCruising is een Amerikaanse thriller uit 1980 geregisseerd door William Friedkin, gebaseerd op het gelijknamige boek van Gerald Walker uit 1970. Er waren rollen voor o.a.:Al Pacino,Paul Sorvino,Karen Allen,Richard Cox,Don Scardino. Varend op East River ontdekt een dekwacht van een sleepboot, en afgesneden arm in de rivier.Als de politiedeskundigen deze lugubere vondst in verband brengen met enkele moordgevallen in het Homo-kwartier van New York begint een intensieve speuractie. Agent Steve Burns (Al Pacino) wordt belast met de zware taak om deze moord op te lossen, en dat blijkt niet gemakkelijk. Burns zal zijn vriendin voor een tijdje moeten vergeten. Hij zal zich voordoen als homoseksueel, en  stuit daarbij op zoveel redeloos geweld dat hij halverwege de onderzoekingen zich daar nauwelijks van los kan maken en zelfs zijn seksuele identiteit dreigt kwijt te raken….

DAS BOOT IST VOLL

das-boot-ist-voll-you-tubeDas Boot ist voll is een film van Markus Imhoof naar het gelijknamige boek van Alfred A. Hasler. Das Boot ist voll,was een Zwitsers-Oostenrijkse- Duitse-coproduktie, en werd in 1981 op diverse filmfestivals vele malen bekroond. De film, met in de belangrijkste rollen Tina Engel, Hans Diehl en Martin Walz, gaat over een groepje vluchtelingen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood het ‘veilige’ Zwitserland weet te bereiken. Zij weten echter niet dat ze alleen op grond van raciale criteria als politieke vluchtelingen kunnen worden aangemerkt. De politiefunctionaris van het Zwitserse dorpje, waar de vluchtelingen zijn ondergebracht, besluit de groep uit te wijzen. Vrijwel niemand durft het aan hem op andere gedachten te brengen.

DEFIANCE

Defiance You TubeDefiance (De Portorico Gang,De Uitdaging) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door John Flynn. Er waren rollen voor o.a. : Jan-Michael Vincent,Art Carney,Theresa Saldana,Danny Aiello,Fernando Lopez. Tommy Gamble is matroos op een koopvaardijschip en het gaat niet goed met hem. Zijn vakbondskaart is hem ontnomen nadat hij verwikkeld raakte in een gevecht. Tijdelijk vindt Tommy een onderkomen in Barrow Street, één van de meest gevreesde straten van de stad die worden geregeerd door een bende, The Souls genaamd. Tommy maakt kennis met Marsha, een buitenissige kapster en het weeskind Wacko, beter bekend als The Kid. Niemand heeft zich ooit durven verzetten tegen The Souls, maart Tommy brengt daar verandering in……

DESPERATE VOYAGE

Desperate Voyage You TubeDesperate Voyage is een Amerikaanse tv-film uit 1980 geregisseerd door Michael O’Herlihy, gebaseerd op de roman van Ray Kytle’s  Last Voyage of the Valhalla.Er waren rollen voor o.a.: Christopher Plummer,Cliff Potts, Christine Belford,Lara Parker,Nicholas Pryor.Vic (Cliff Potts) en Karen Michael (Christine Belford) hebben hun vrienden Ralph (Nicholas Pryor) en Grace Dortlund (Lara Parker) uitgenodigd voor een vakantie op hun jacht. De tocht verloopt plezierig tot er een storm opsteekt. Als één van hun  zeeziek wordt willen ze liever terug. Een oude motorboot die opdoemt lijkt redding te bieden, maar al spoedig komt de realiteit aan het licht. De redder in nood Burrifous (Christopher Plummer) blijkt het op de bezittingen van de opgepikte passagiers te hebben gemunt. Hij gaat daarbij letterlijk en figuurlijk over lijken….

DOGS OF WAR THE

THe dogs of war Regie John Irvin, met Christopher Walken en Torn Beniger. Man wil wraak op Afrikaanse dictator die hem ooit gehangen nam en martelde

DRESSED TO KILL

Dressed to Kill You TubeDressed to Kill is een Amerikaanse thriller uit 1980 geregisseerd door Bram de Palma.Er waren rollen voor o.a.: Michael Caine,Angie Dickinson,Nancy Allen,Keith Gordon,Dennis Franz. Kate Miller (Angie Dickinson) een huisvrouw in New York is onder behandeling van psychiater Dr. Elliott (Michael Cain). Ze lijdt onder dagdromen en nachtmerries met een buitengewoon erotisch karakter. Elliott weet de avances van zijn patiënte te ontwijken en raadt haar aan om haar problemen met haar echtgenoot te bespreken. Desondanks verleidt zij in een museum een wildvreemde man,maar als zij zijn appartement verlaat wordt zij in de lift door een geheimzinnige vrouw met een scheermes op gruwelijke wijze afgeslacht. De politie heeft de prostituee Liz Blake (Nancy Allen),een getuige van de moord in het vizier als hoofdverdachte. Omdat Liz haar onschuld wil bewijzen, en ze vermoed dat ze het volgende slachtoffer zal worden, vormt ze samen met Kate’s zoon een team om de psychopaat te vinden.

ELEPHANT MAN THE

the-elephant-man-you-tubeThe Elephant Man (Der Elefantenrnensch) is een Amerikaanse dramafilm geheel in zwart-wit opgenomen uit 1980 geregisseerd door David Lynch. Het scenario van de film is gebaseerd op de boeken The Elephant Man and Other Reminiscences (1923) van Frederick Treves en The Elephant Man: A Study in Human Dignity van Ashley Montagu. In de hoofdrollen John Hurt als John Merrick, Anthony Hopkins als Frederick Treves, Anne Bancroft als Mrs Kendal en John Gielgud als Mr. Carr Bomm. De jonge Engelse arts Frederick Treves ontfermt zich eind vorige eeuw over een mismaakt mens, bezienswaardigheid op kermissen en partijen. De mismaakte, John Merrick, ontpopt zich als een intelligent wezen, maar wordt uiteindelijk slachtoffer van zijn streven maatschappelijk geaccepteerd te raken.

EMPIRE STRIKES BACK

Star Wars Episode V The Empire Strikes You TubeStar Wars: Episode V – The Empire Strikes Back is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Irvin Kershner. Er waren rollen voor o.a.: Mark Hamill,Harrison Ford,Carrie Fisher,David Prowse,Alec Guinness.Na de verschrikkelijke strijd die ze met het Galactische keizerrijk geleverd hebben, denken de ruimterebellen een veilig heenkomen gevonden te hebben op Hoth, de planeet van ijs. Maar ook daar duikt de afschrikwekkende Darth Vader met zijn leger op. De rebellen worden uit hun schuilplaats en van de bevroren planeet verdreven.Han Solo en Princess Leia vluchten naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Darth Vader. Luke Skywalker volgt de raad van de geest van Ben Kenobi op en vlucht naar de planeet Dagobah, en laat zich daar door Yoda verder onderwijzen in ‘The force”, een kracht die hem tot allerlei fantastische dingen in staat stelt, en waardoor hij de strijd kan aangaan tegen de afschrikwekkende Darth Vader….

EXTERMINATOR THE

the-exterminator-you-tubeThe Exterminator (De Verdelger) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door James Glickenhaus. Er waren rollen voor o.a.: Christopher George, Samantha Eggar, Robert Ginty, Steve James,Tony di Benedetto. Michael Jefferson (Steve James) en John Eastland  (Robert Ginty) hebben elkaar leren kennen in Vietnam en zijn vrienden. Als Michael op brute wijze mishandeld wordt door een New Yorkse jeugdbende, en voor de rest van zijn leven verlamd is, zint John op wraak. Hij besluit het kwaad uit zijn omgeving te verdrijven, met de doelstelling om te leven in een wereld in vrijheid en zonder misdaad. Hij verdelgt de onderwereld van New York. De meeste burgers vinden hem een held, maar de lokale politie is iets minder blij en probeert John op te pakken.

EXTERIOR NIGHT

Extérieur, nuit You TubeExterior Night (Extérieur, nuit,Die Taxifahrerin) is een Franse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jacques Bral. Er waren rollen voor o.a.: Christine Boisson,André Dussollier,Gérard Lanvin, Jean-Pierre Sentier,Henri-Jacques Huet. Léo (Gérard Lanvin) en Bony (André Dussollier) kennen elkaar van de barricade in mei 1968 en kunnen beiden de stap niet maken naar een gericht en geregeld leven in het dolhuis van de stad. Léo heet saxofonist te zijn, maar je ziet en hoort hem nooit spelen, en Bony zegt dat hij schrijver is, maar je weet niet of hij ooit echt schrijft. Na een kroegentocht nemen zij een taxi, en lopen ze tegen de taxichauffeuse Cora (Christine Boisson) aan, een vreemde, maar zeer intrigerende meid met een wat jongensachtige houding. Ze schrikt er niet voor terug haar oudere mannelijke klanten op een stille plek in elkaar te slaan om hen van hun geld te beroven. Léo en Cora raken verkikkerd op elkaar, maar wanneer dat ook uitgesproken, gaat worden, vluchten ze voor elkaar weg……

FABIAN

Fabian You TubeFabian is een Westduitse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Wolf Gremm, gebaseerd op de gelijknamige roman van Erich Kästner. Er waren rollen voor o.a.: Brigitte Mira,Ivan Desny,Mijanou van Baarzel,Ruth Niehaus,Charles Régnier. Fabian (Hans Peter Hallwachs) is een succesvolle reclameman werkt wel, maar geld en carrière maken interesseren hem niet. Hij hangt liever rond om te genieten van het leven. Hij spendeert de nachten met zijn beste vriend in clubs en barren. Waar hij verliefd wordt op de jonge studente Cornelia.Hun geluk kent geen grenzen totdat het nationaal-socialisme opkomt. Fabian raakt plotseling zijn baantje kwijt, Cornelia laat hem in de steek en  maakt carrière in de filmindustrie, en zijn beste vriend pleegt zelfmoord.

FAME

fame-you-tubeFame (Der Weg Zum Ruhm) is een Amerikaanse Dans en Muziekfilm geregisseerd door Alan Parker, de film werd bekroond met twee Oscars voor beste soundtrack en titelsong. Er waren rollen voor o.a.: Irene Cara, Lee Curreri, Eddie Barth, Laura Dean.De studenten van de Newyorkse Highschool of Performing Arts komen uit alle delen van de wereld. Zij hebben alleen één wens: een carrière in de showwereld. Het leven op de dans- en theaterschool is echter allesbehalve showbizz en glamour. De talentvolle studenten hebben stuk voor stuk te kampen met persoonlijke problemen. Acht jonge mensen die moeten vechten om het helemaal te maken. Ze krijgen te maken met triomfen, teleurstellingen en opofferingen op hun weg naar roem.

 

FATHER DAMIEN : THE LEPER PRIEST

Father Damien The Leper Priest You TubeFather Damien: The Leper Priest (Damiaan, priester onder de lepralijders) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Steve Gethers, gebaseerd op het leven van Pater Damiaan. Er waren rollen voor o.a. : Ken Howard,Mike Farrell,Roger Bowen,Alan Chappuis,William Daniels. In de 19e eeuw trekt pater Damiaan naar de Hawaiiaanse leprakolonie Molokai. Hij is ontzet als hij wordt geconfronteerd met de miserabele omstandigheden in de leprakolonie.Via een wereldwijde campagne slaagt hij er echter in het lot van de lepralijders te verbeteren. Zijn on-orthodoxe praktijken vallen niet in goede aarde bij de nieuw benoemde bisschop. Uiteindelijk wordt hij zelf getroffen door de ziekte die hij zo ijverig bestreed……

FINAL ASSIGNMENT

Final Assignment You TubeFinal Assignment (De ontvoering) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Paul Almond. Er waren rollen voor o.a.: Geneviève Bujold,Michael York,Burgess Meredith,Colleen Dewhurst,Alexandra Stewart.Televisieverslaggeefster Nicole Thomson (Genevieve Bujold) is in de Sovjet-Unie om een interview te maken met een vooraanstaand geleerde, maar krijgt al gauw te maken met de plannen van een vrouwelijke arts, die haar zieke kleindochter het land uit wil smokkelen. Deze vrouw geeft Nicole bovendien documenten over allerlei geheime medische experimenten met kinderen. Daardoor wordt Nicole in een lastig parket gebracht, te meer daar ze een zeer vriendschappelijke verhoudingen heeft met Lyosha (Michael York) een hooggeplaatste Russische collega.

FINAL COUNTDOWN THE

The Final Countdown You TubeThe Final Countdown is een Amerikaanse oorlogs-science fiction film uit 1980 geregisseerd door Don Taylor. Er waren rollen voor o.a.: Kirk Douglas,Martin Sheen, Katharine Ross,Ron O’Neal,Charles Durning. Het gigantische nucleaire vliegdekschip Nimitz wordt in december 1980 in de buurt van de Hawaii gegeseld door een mysterieuze elektrische storm, zonder dat deze zich laat aflezen op de ultramoderne apparatuur. Het duurt maar even. Daarna zien de opvarenden zich echter voor nog groten raadsels geplaatst opgevangen radioprogramma s uit het begin van de jaren veertig worden eerst nog voor een grap gehouden, maar wanneer foto’s, gemaakt tijdens een verkenningsvlucht, vastleggen dat de Amerikaanse oorlogsschepen van weleer puntgaaf in de haven van Pearl Harbour liggen, kan er geen twijfel meer over bestaan dat de USS Nimitz in een tijd-gat is getuimeld. Men bevindt zich op 6 december 1941, de dag voor de verraderlijke Japanse overval op het kwetsbare Amerikaanse steunpunt. De fatale Japanse aanval heeft kennelijk nog niet plaatsgehad. Wat nu te doen? De Nimitz is in staat om de hele Japanse vloot te vernietigen, en de kapitein Matthew Yelland (Kirk Douglas) staat voor de moeilijke keuze of hij de geschiedenis van Pearl Harbour wil herschrijven.

FIRST DEADLY SIN THE

The First Deadly Sin You TubeThe First Deadly Sin is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Brian Hutton, gebaseerd op de gelijknamige roman van Lawrence Sanders. Er waren rollen voor o.a.: Frank Sinatra,Faye Dunaway,David Dukes,Brenda Vaccaro,Martin Gabel. Edward Delany (Frank Sinatra) is een politieman in New York, die dicht tegen zijn pensioen aanzit. Zijn vrouw Barbara (Faye Dunaway) ligt ernstig ziek in het ziekenhuis. Toch weerhoudt het Edward niet dat hij nog enkele gruwelijke moorden wil oplossen, gepleegd door een sadist met een ijshamer. Hij weet te achterhalen wie de dader is,het is een man genaamd Blank, die ogenschijnlijk een gewoon leven als zakenman leidt. Blank geniet bescherming uit hoge kringen, en daarom is Delaney genoodzaakt om psychologische oorlog te voren om de moordenaar in de val te lokken….

FLASH GORDON

Flash Gordon You TubeFlash Gordon is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Mike Hodges.Er waren rollen voor o.a.: Sam J. Jones,Melody Anderson,Max von Sydow,Ornella Muti,Timothy Dalton,Topol. Door vreemde energiegolven dreigt de aarde in botsing te komen met de maan.Volgens wetenschapper Dr. Zarkov (Topol) is een botsing met de aarde niet te voorkomen. Hij heeft een ruimteschip geconstrueerd om die kracht te onderzoeken. De Amerikaanse football-held Flash Gordon (Sam J. Jones) vertrekt samen met Dale Arden (Melody Anderson) en de wetenschapper in het ruimteschip, en ze belanden op de planeet Mongo. Daar moet Flash de aarde van de ondergang redden, door het gevecht aan te gaan met de sadistische tiran Ming (Max von Sydow).

FLYING HIGH

Flying High You TubeFlying High (Airplane!) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jim Abrahams, David Zucker en Jerry Zucker. Er waren rollen voor o.a.: Robert Stack,Julie Hagerty,Lorna Patterson,Robert Hays,Peter Graves. Trans American Flight 209 vertrekt uit Los Angeles richting Chicago. Ted Striker een ex-piloot die een panische vliegangst heeft is ook aan boord , omdat hij bonje met zijn vriendin de stewardess Elaine heeft besluit hij mee te vliegen om hun relatie te redden. Tijdens de vlucht worden de passagiers en de bemanning  ziek na het eten van vis, en hebben ze een ernstige vorm van voedselvergiftiging . Zo ook de piloot, co-piloot en de boordwerktuigkundige. Dan wordt die arme Ted ondanks zijn grote vliegangst gedwongen om achter de stuurknuppel te kruipen, en het vliegtuig te behouden en veilig aan de grond te zetten.

FONTAMARA

Fontamara You TubeFontamara is een Italiaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Carlo Lizzani, gebaseerd op de gelijknamige roman van Ignazio Silones gebaseerd op de ware belevenissen van zijn broer. Er waren rollen voor o.a.: Michele Placido,Antonella Murgia,Ida di Benedetto,Ciccio Gusacca,Empedocle Buzzanca. Het leven is hard en de armoede zeer groot in het kleine Zuid Italiaanse dorpje Fontamara, en onder het regime van Mussolini’s nieuwe leiders wordt het er niet beter op. De nieuwe leiders van het land laten geen kans ongebruikt om de bevolking van het plaatsje steeds meer onder druk te zetten. De  machthebbers treiteren de hard werkende, arme boeren tot het uiterste: het licht en de watertoevoer naar het dorpje worden afgesloten. Slechts één man Bernardo, verzet zich echter tegen het systeem, en moet daar zwaar voor boeten….

FORMULA THE

the-formula-you-tubeThe Formula (De Formule) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door John Avildson gebaseerd op een boek van Steve Shagan. Met rollen voor o.a .George C. Scott, Marlon Brando, Marthe Keiler. Politie-inspecteur Barny Caine krijgt de opdracht om de moord op Tom Neely, een oude vriend, op te lossen. Wanneer Neely’s vrouw ook wordt vermoord en Barny sporen ontdekt die naar Duitsland leiden, vertrekt hij naar Berlijn. Hier ontdekt hij dat Neely in 1944 als  officier van het Amerikaanse leger een nazicolonne heeft onderschept, die zeer geheime documenten over een formule voor synthetische brandstof vervoerde. Er blijkt nog steeds een strijd van leven en dood te worden gevoerd om het bezit van één van deze documenten.

FOR THE LOVE OF IT

For the Love of It You TubeFor the Love of It is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Hal Kanter.Er waren rollen voor o.a.: Deborah Raffin,Jeff Conaway,Barbi Benton,Don Rickles,Adam West,Lawrence-Hilton Jacobs,Tom Bosley. De vriendin van Barbara Gibbons wordt vermoord, maar net voor ze sterft verbergt ze geheime Russische plannen om West- Europa te veroveren bij een nietsvermoedende Barbara. Al heel snel krijgt Barbara een heel legioen van dieven en geheim agenten achter zich aan. Ze roept de hulp in van de student medicijnen Russ Morgan en zijn kamergenoten Al Leon en Fernando Forsalito. Samen vluchten ze en komen uiteindelijk terecht bij Jim Joy, een poppenmaker die er veel voor over heeft om de geheime documenten in handen te krijgen……

FRIDAY THE 13TH

Friday the 13th You TubeFriday the 13th (Vrijdag de 13e) is een Amerikaanse thriller uit 1980 geregisseerd door Sean S. Cunningham.Er waren rollen voor o.a.: Betsy Palmer, Adrienne King, Harry Crosby, Laurie Bartram en Mark Nelson.Het vakantiekamp Crystal Lake is twintig jaar gesloten geweest wegens een aantal moorden dat er heeft plaatsgevonden. Een jongeman koop het kamp en huurt zeven mensen in om het opnieuw op te zetten. Wanneer de eigenaar het kamp verlaat om voorraden te halen, blijven zes stafleden achter. Vier van hen worden op gruwelijke wijze vermoord. Alice en Bill, die niet weten wat er is gebeurd, gaan op zoek naar de anderen. Wanneer ze ontdekken wat er aan de hand is, proberen ze het kamp uit te vluchten maar dat lukt niet. Als ook Bill wordt vermoord, is alleen Alice nog over. Opeens verschijnt er een oude dame, Mrs. Voorhees, die Alice belooft om haar te helpen. Ze vertelt dat haar zoon Jason lang geleden op vrijdag de 13e is verdronken door onoplettendheid van de begeleiders. Plots wordt Alice alles duidelijk.

FROM THE LIVE OF THE MARIONETTES

From the Life of the Marionettes You TubeFrom the Life of the Marionettes (Aus dem Leben der Marionetten,Uit het Leven van Marionetten) is een Duitse/Zweedse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Ingmar Bergman..Er waren rollen voor o.a.: Robert Atzorn,Christine Buchegger,Martin Benrath,Rita Russek,Walter Schmidinger. Peter Egermann (Robert Atzorn) een rustige zakenman achtervolgt de  prostituee Katarina wurgt haar en verkracht haar daarna, het ontbreekt aan een duidelijk motief.Wat heeft deze zakenman tot die ongelofelijk brute en ogenschijnlijk irrationele daad gebracht? Dan blijkt dat hij geobsedeerd is door de fantasietjes over moorden, die hij eerst op zijn vrouw projecteert. Zijn psychiater Mogens Jensen(Martin Benrath) zegt hem zijn moordfantasieën ernstig te nemen, maar biedt hem geen hulp. In tegendeel, deze is er alleen op uit Peters vrouw Katarina tot een slippertje over te halen…..

GLORIA

Gloria You TubeGloria is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door John Cassavetes.Er waren rollen voor o.a.: Gena Rowlands,Buck Henry,John Adames,Julie Carmen,Lupe Guarnica. In een vervallen woonblok in New York worden Jack Dawn(Buck Henry) en zijn gezin op koelbloedige wijze om het leven gebracht. Jack was boekhouder bij een misdaadsyndicaat, maar onderhield ook contacten met CIA en FBI. Jack’s jongste zoon Phil (John Adams) weet de slachtpartij te overleven, met een kasboek vol belastende papieren, dat zijn vader hem op het laatste moment heeft toegestopt. Hij komt onder de hoede van buurvrouw Gloria Swenson (Gena Rowlands), die geheel niet op kinderen is gesteld en zeker niet op Phil, een voor zijn leeftijd veel te bijdehand kereltje. Toch groeit er, ondanks alle moeilijkheden, iets moois tussen die twee. Er volgt een meedogenloze jacht op Gloria en de kleine jongen. Maar Gloria is een slimme tante, en ze ontvluchten samen keer op keer aan de slechteriken, maar uiteindelijk besluiten ze toch om de confrontatie aan te gaan…

GODS MUST BE CRAZY THE

the-gods-must-be-crazy-you-tubeThe Gods Must Be Crazy is een door de Zuidafrikanen onder de vlag van Botswana gemaakte speelfilm uit 1980. De film werd geregisseerd door Jamie Uys, en was een verrassend succes in onder meer Verenigde Staten, West-Duitsland en Frankijk, in Nederland hield de distributeur de film achter uit angst voor de AntiApartheidsbeweging. Er waren rollen voor o.a.: N!Xau,Marius Weyers,Sandra Prinsloo,Louw Verwey,Michael Thys,Paddy O’Byrne (Verteller). Een Amerikaanse advocate en een jachtopziener vliegen met hun vliegtuigje boven de Kalahariwoestijn , door de piloot wordt er een een lege flesje Coca Cola uit het raam geworpen. Bosjesmannen wiens stam geen enkel contact heeft met de buitenwereld vinden het flesje, en ze beschouwen het als een geschenk uit de hemel,ze vereren het flesje als een religieus artefact. Al spoedig ontstaan er binnen de kleine stam van bosjesmensen jaloezie, ruzie en andere gevoelens, die tot dan toe onbekend waren. Het veroorzaakt echter zoveel ruzie dat hun hoofdman Xixo besluit het terug te gaan brengen ,en hij belandt in de Westerse beschaving en beleefd verschillende avonturen mee….

GOLDRUNNER

Goldrunner You TubeGoldrunner (Ransom Runner, Goldrunner – Turboritari,5.000 Onzas de oro) is een Amerikaanse speelfilm geregisseerd door Richard Losee uit 1980. Er waren rollen voor o.a.: Richard Losee,Kristin Kelly,Dahl Gleave,David Fitzen. Wilson Cromwell (David Fitzen) heeft een perfect plan om wraak te nemen op zijn voormalig compagnon T.R. Stockton (Dahl Gleave). Hij ontvoert zijn kleinzoon Brody, en wil het losgeld in puur goud zien, en dat is nog niet alles hij verzint een zeer ingewikkeld leveringsschema. Wilson huurt de professionele autocoureur Nick Scott (Richard Losee) in om  het goud bezorgen, alleen hij is in staat om met zijn witte Porsche Turbo de snelheid er in te houden. Het wordt een race tegen de klok, en vraagt het uiterste van zijn vaardigheden al coureur,want als hij zich niet aan de deadline houdt, zal het kind sterven…

GORP

Gorp You TubeGorp is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Joseph Ruben. Er waren rollen voor o.a. : Michael Lembeck,Dennis Quaid,Philip Casnoff,Fran Drescher,David Huddleston. Het is zomer en Camp Oskemo loopt weer vol met jonge kampeerders. Het lijkt een vrolijke boel, maar schijn bedriegt. Twee tweedejaars kelners Jay Kavell (Michael Lembeck) en Mark Bergman (Philip Casnoff) zijn studenten die andere plannen hebben. Het serveren van eten aan brutale kinderen interesseert hen niet zo veel, ze hebben meer interesse in de vrouwelijke begeleiders van het kamp, ​​waaronder de chique Vicki (Lisa Shure) en de aantrekkelijke Evie (Fran Drescher). De tweee  plannen en organiseren ook wilde feesten, gok partijen en vervangen tijdens een bezoekdag van de ouders de natuurfilms door porno. Ze voeren ook een jaarlijkse oorlog tegen de junior kelners ,maar hun echte aartsvijand is Wallman (David Huddleston), de eigenaar van het kamp, ​​die er geen geheim van maakt dat hij een afkeer voor kelners heeft…….

GOSSIP COLUMNIST THE

The Gossip Columnist You TubeThe Gossip Columnist (Die Skandalreporterin,De roddel-rubriekschrijver) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door James Sheldon. Er waren rollen voor o.a. : Kim Cattrall,Bobby Vinton,Robert Vaughn,Dick Sargent,Conrad Janis,Joe Penny,Sylvia Sidney. De jonge journaliste Dina Moran (Kim Cattrall) had gehoopt dat ze voor haar werk in Hollywood politieke analyses moest schrijven, maar haar baas Alan Keyes (Dick Sargent) denkt daar anders over, en hij zorgt ervoor dat ze de roddelrubriek van Alma Lewellyn (Sylvia Sidney) overneemt. Ze doet eerst wat van haar gevraagd wordt en schrijft over de kommer en kwel, van de beroemde sterren. Maar als ze op het spoor komt van corruptie achter de schermen van een filmbedrijf, en daarover wil schrijven raakt zij in ernstige problemen…..

GRÜNE VOGEL DER 

Der Grüne Vogel You TubeDer Grüne Vogel (De groene vogel) is een Duitse film uit 1980 geregisseerd door István Szabó. Er waren rollen voor o.a.: Hannelore Elsner, Péter Andorai, Kristina Janda, Johanna Elbauer, Danuta Szaflarska, Rolf von Sydow, Piotr Gralicki, Tadeusz Borowski, Andrej Chrzanowski, Andreas Briegel.Jan en Renate zijn twee jonge wetenschappers en ze zijn gespecialiseerd in kankeronderzoek. Jan is een getrouwde Pool en zij is een ongehuwde Duitse. Zij ontmoeten elkaar op een internationaal congres in Wenen en worden verliefd op elkaar. Er ontstaat een gepassioneerde amoureuze verhouding en ook een maatschappelijk spanningsveld tussen oost en west. Als ze elkaar niet meer zo vaak ontmoeten ontdekt Jan dat Renate een relatie met een ander aan knoopt….

HANGAR 18

hangar-18-you-tubeHangar 18 (Geheimsache Hangar 18) is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1980 geregisseerd door James L. Conway. Er waren rollen voor o.a.:  James Hampton, Gary Collins, Robert Vaughn, Darren McGavin. Wanneer een Amerikaanse satelliet bij de lancering botst met een onbekend vaartuig, besluiten regeringsambtenaren vanwege de verkiezingen het ongeval in de de doofpot te stoppen. Ze laten het beschadigde object in het geheim in de woestijn van van Arizona landen. Daar wordt het in een hangar van het leger bewaakt. Ondertussen gaan twee astronauten Price en Bancroff , die de enige getuigen waren van dit gebeuren, en de schuld van het ongeval hebben gekregen, op zoek naar de UFO….. Roswellincident Wikipedia, Roswell Documentaire

HARDLY WORKING

Hardly Working You TubeHardly Working (De linkshandige Uitzendkracht) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jerry Lewis. Er waren rollen voor o.a: Jerry Lewis,Susan Oliver,Roger C. Carmel,Deanna Lund,Harold J. Stone. Als Bo Hooper (Jerry Lewis) eindelijk de kans krijgt om als circusclown op te treden, gaat het circus failliet en staat hij op straat. Hij wordt door zijn zus Claire (Susan Oliver) opgevangen. Haar man moet echter niets van Bo weten. Tussen hen ontstaan dan ook diverse conflicten. Zijn zus gaat steeds voor Bo op zoek naar baantjes, waar hij echter alles in het honderd laat lopen. Uiteindelijk is hij postbode, maar als hij de post als clown gaat bestellen wordt hij opnieuw ontslagen. Hij heeft er één ding van geleerd. Al die baantjes zijn niets voor hem. Hij zal en moet clown worden…..

HEADS OR TAILS

Pile ou face You TubeHeads or Tails (Pile ou face,Kruis of munt) is een Franse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Robert Enrico. Er waren rollen voor o.a:  Philippe Noiret,Michel Serrault,Dorothée,André Falcon,Jean Desailly. Van de 18e verdieping van een flatgebouw in Bordeaux valt een vrouw naar beneden. De politie beschouwt haar dood als een ongeval, de vrouw leed namelijk aan hoogtevrees. Alleen inspecteur Baroni (Philippe Noiret) vermoedt, dat de vrouw door haar man, de boekhouder Edouard Morlaix (Michel Serrault), uit het raam is geduwd. Vanaf dat moment begint Baroni in het verleden van de opvallende boekhouder te graven. Baroni is zo vastbesloten te bewijzen, dat Morlaix zijn vrouw heeft vermoord, dat hij er andere zaken voor verwaarloosd. Een goede aanleiding voor zijn superieuren om hem met vervroeg pensioen te sturen.

HEARSE THE 

The Hearse You TubeThe Hearse is een Amerikaanse psychologische thriller uit 1980 geregisseerd door George Bowers.Er waren rollen voor o.a.: Trish Van Devere,Joseph Cotten,David Gautreaux,Donald Hotton,Med Flory,Perry Lang. Na een vechtscheiding besluit de onderwijzeres Jane Hardy (Trish Van Devere) het wat rustiger aan te doen, en de zomer door te brengen in het huis dat ze van haar tante geërfd heeft. Het blijkt dat haar tante aan hekserij deed en niet erg populair was bij de lokale bevolking. Van het begin af aan wordt ze geconfronteerd met onaangename buurtbewoners, en een serie van angstaanjagende en levensbedreigende gebeurtenissen, die allemaal veroorzaakt worden door een onheilspellende mysterieuze lijkwagen…..

HEARTBEAT

Heart Beat You TubeHeart Beat (Herzschläge) is een Amerikaanse film uit 1980 geregisseerd door John Byrum, en gebaseerd op de autobiografie geschreven door Carolyn Cassady. In de hoofdrollen: Nick Nolte, Sissy Spaeek, John Heard en Ray Sharkey. De jonge auteur zonder uitgever Jack Kerouac rijdt met zijn vriend Neal Cassaday en diens vriendin Stevie in een gestolen auto naar San ‘ Francisco. Daar studeert Carolyn zij is een dochter uit een rijk gezin, en studeert aan de kunstacademie. Jack en Neal worden beiden verliefd op haar,en Cassady trouwt uiteindelijk met Carolyn nadat hij haar zwanger heeft gemaakt. Het jonge paar koopt een keurig huis in een burgerlijke buurt. Cassady probeert serieus het leven van een huisvader te leiden. Jack Kerouac zwerft intussen verder, ook al omdat niemand zijn boek wil uitgeven. Na een tocht door Mexico bezoekt Kerouac zijn oude vriend, die nog altijd af-en-aan samenwoont met Carolyn. Ze hebben inmiddels drie kinderen en Cassady heeft een baan bij de spoorwegen waarvoor hij soms weken achtereen van huis is,en in die periode herstelt Kerouac de banden met Carolyn en tot verbijstering van de keurige buren trekt hij zelfs bij haar in. Cassady komt terug en blijft eveneens, zodat er een driehoeksverhouding in één, huis ontstaat.  Dan belt er echter een uitgever uit New York op: dat ze geïnteresseerd zijn in Kerouacs boek. Jack vertrekt en wordt in snel tempo wereldberoemd.Hij blijft jaren weg van zijn vriend en vriendin, zonder iets van zich te laten horen. Pas wanneer de aandacht rond zijn persoon verflauwd is zoekt hij ze toch weer op. De kleine kroegjes van vroeger waar hij naar jazz en poëzie luisterde zijn nu exclusieve gelegenheden. En zijn vriend, Cassady is vertrokken: met een groep hippies naar Mexico. Het einde van een tijdperk…

HEAVEN’S GATE

Heaven_s Gate You TubeHeaven’s Gate (De poort naar de Hemel,Das Tor zum Himmel ) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Michale Cimino. Er waren rollen voor o.a.: Kris Kristofferson,Isabelle Huppert,Christopher Walken,John Hurt,Sam Waterston. De film is vooral bekend als één van de grootste flops uit de filmgeschiedenis. De film was begroot op 7,5 miljoen dollar, maar kostte ruim het viervoudige en leidde tot het faillissement van United Artists. Vreemd genoeg was er in Frankrijk wel waardering voor het verhaal van de strijd tussen veebaronnen en arme immigranten. Wyoming, 1891. Het land oefent een grote aantrekkingskracht uit op voornamelijk Oosteuropese emigranten. De meesten bezitten have noch goed. Gevoegd bij hun afwijkende cultuur, brengt dit hen in conflict met de al gevestigde veeboeren.Ze bedenken een plan om alle nieuwelingen in een keer kwijt te raken. De escalatie dwingt marshall James Averill en de saloon-eigenaar Bridges tot een keuze…

HE KNOWS YOUR ALONE

He Knows You_re Alone You TubeHe Knows You’re Alone is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Armand Mastroianni, deze film vormde het debuut van acteur Tom Hanks. Er waren rollen voor o.a.: Don Scardino,Caitlin O’Heaney,Elizabeth Kemp,Tom Rolfing,Lewis Arlt,Tom Hanks. Een loslopende psychotische maniak heeft het voorzien op vrouwen. Inspecteur Len Gamble (Lewis Arlt)  vermoedt in de onbekende moordenaar iemand die vroeger zijn verloofde heeft vermoord en ontdekt wie diens volgende slachtoffer zal zijn. De dame in kwestie Amy Jensen (Caitlin O’Heaney) die op het punt staat om te trouwen, wordt om onbegrijpelijke wijze niet gewaarschuwd. Wanneer Amy er achterkomt dat ze een doelwit is, en herhaaldelijk haar familie en vrienden ervan probeert te overtuigen dat iemand haar wil vermoorden, gelooft niemand haar. En een ieder die haar verhaal zou kunnen bevestigen, verdwijnt op mysterieuze wijze……

HERBIE GOES BANANAS

Herbie Goes Bananas You TubeHerbie Goes Bananas (Herbie is de pisang,Herbie dreht durch) is een Amerikaanse Walt Disney speelfilm uit 1980 geregisseerd door Vincent McEveety. Er waren rollen voor o.a.: Cloris Leachman,Charles Martin Smith,John Vernon,Stephan W. Burns,Elyssa Davalos.  Twee Amerikanen Pete Stancheck en DJ gaan een racewagen ophalen in Puerta Vallarta die Pete geërfd heeft van zijn oom Jim Douglas. Ze zijn stom verbaasd als ze zien dat het om het volkswagentje Herbie gaat.  Toch gaan ze met Herbie op weg en nemen de boot naar Rio de Janeiro om mee te doen aan de Grote Prijs van Brazilië.Op de boot ontmoeten ze tante Louise, die de jongens wil sponsoren voor hun wedstrijd.En dan kan de pret pas echt beginnen. Tijden hun tocht worden ze afgeleid door een smokkelaarsbende, lastig gevallen door een zakkenroller en belaagd door een woedende stier…..

HERO AT LARGE

Hero at Large You TubeHero at Large (Ein wahrer Held) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Martin Davidson. Er waren rollen voor o.a.: John Ritter,Anne Archer,Bert Convy,Kevin McCarthy,Harry Bellaver. Steve Nichols (John Ritter) is een jonge acteur in New York City, die moeite heeft om aan de bak te komen. Hij vindt uiteindelijk werk als de stripboekheld Captain Avenger, die hij promoten moet voor een film. Als hij dan met het pak nog aan in een supermarkt is terwijl deze overvallen wordt, tuigt hij de daders af. Nichols besluit dan zijn leven als superheld  door te zetten, maar beseft dat het leven als superheld complexer is dan hij aanvankelijk had verwacht.

HIDE IN PLAIN SIGHT

hide-in-plain-sight-you-tubeHide in Plain Sight (De Intriganten) is een Amerikaanse televisiefilm uit 1980 geregisseerd door James Caan gebaseerd op een waar gebeurd verhaal,en het gelijknamige boek van Leslie Waller. James Caan is behalve hoofdrolspeler ook regisseur van de film. Er waren rollen voor o.a.  James Caan, Jill Eikenberry, Robert Viharo, Kenneth McMillan, Thomas Hill,Barbara Rae. De misdadiger Jack Scolose (Robert Viharo) verraadt in ruil voor zijn vrijlating twee Maffiabazen. Hij beseft wel dat zijn leven ondanks zijn nieuwe identiteit, toch  gevaar loopt en vlucht met zijn nieuwe vrouw en haar twee kinderen. De echte vader Thomas Hackling (James Caan), die zijn kinderen uiteraard wil zien, komt daardoor tevens in de problemen. Hij gaat wanhopig op zoek naar het adres van zijn ex-vrouw, niet-wetend dat hij door de Maffia scherp in de gaten wordt gehouden omdat zij via hem ook op het spoor van de misdadiger willen komen…

HIGH ICE

High Ice You TubeHigh Ice is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Eugene S. Jones en Eugene Jones. Er waren rollen voor o.a.: David Janssen,Tony Musante, Madge Sinclair,Dorian Harewood,Warren Stevens. Drie onervaren bergbeklimmers proberen het Whitehorn Massief te bedwingen, maar als het weer omslaat loopt hun sportieve onderneming uit op een tragedie. Gegeseld door een ijskoude wind en ten prooi gevallen aan lawines, zitten ze honderden meters boven een afgrond gevangen op een smalle richel langs de loodrechte wand van de Whitehorn. Het reddingsteam met bergbeklimmer Mac moet, lawines en ijskou trotseren om die plek te bereiken. Dat lukt niet, mede ook doordat één van de reddingshelikopters tegen de bergwand te pletter vliegt. De reddingskansen lijken dan tot nul gereduceerd….

HIGH RISE DONKEY

High Rise Donkey You TubeHigh Rise Donkey (Wie versteckt man einen Esel?) is een Engelse jeugdfilm uit 1980 geregisseerd door Michael Forlong. Er waren rollen voor o.a.: Leigh Gotch,Wendy Cook,Roy Kinnear,Linda Frith,Wilfrid Brambell,Pat Connell,Harry Fowler.Tracy en Andrew wonen in heel hoge flats en gaan dagelijks een praatje maken met voddenman Ben en diens ezel Barney. Wanneer Ben naar het ziekenhuis moet, vraagt hij aan de kinderen uit zijn buurt of zij op zijn ezel willen passen. Twee dieven hebben het echter ook op het dier voorzien, en willen het beestje laten slachten.De kinderen doen er dan alles aan om de ezel verborgen te houden, maar waar laat je een ezel tussen de hoge flats?

HIGHTIDE 

High Tide You TubeHigh Tide (Hoge Tij,Hoog water) was een britse Armchair thriller van Colin Bucksey met Ian McShane, Kika Markham. De film was gebaseerd op het boek van P.M. Hubbard. In België werd de film in 1990 als vierdelige miniserie uitgezonden. In de film wordt op een stille weg een hond doodgereden door een snel rijdende auto. Peter Curtis, de eigenaar van de hond, pakt de chauffeur in zijn woede hard aan, maar hij weet niet dat deze een zwak hart heeft: Vier jaar gevangenis luidt: het vonnis. Na zijn straf te hebben uitgezeten trekt Peter naar de kust om daar een boot te kopen en een nieuw leven te beginnen. Hij wordt echter achtervolgd door een man die weten wil wat de laatste woorden waren van zijn slachtoffer. Na veel inspanning komt hij er achter dat de man „High tide” en zijn autonummer „952″ had gezegd. Vier jaar geleden was het in Yearmouth om 9:52 uur hoogwater. Peter Curtis besluit naar Yearmouth te varen en wordt geconfronteerd met enkele zeer vreemde gebeurtenissen…

HITO HATA : RAISE THE BANNER

Hito Hata Raise the Banner You TubeHito Hata: Raise the Banner (Hito Hata – Ein Banner lussen) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door R.A. Nakamura. Er waren rollen voor o.a.:  Duane Kubo,Mako, Hiroshi Kashiwagi,Tad Horino,Saachiko. De Japanner Oda is nu een bejaarde man maar kwam ooit als jongeling naar Amerika, om geld te verdienen waarmee hij in Japan een stuk land kan kopen,om zo zijn eigen zaak te beginnen. Net als vele anderen Japanners keerde hij uiteindelijk nooit terug. In de film wordt terug gekeken op zijn bewogen leven in Amerika. Als eerste generatie Japanner in Amerika heeft Oda nog gewerkt als arbeider aan de transcontinentale spoorlijn tussen de oost- en westkust van de Verenigde Staten. En hij kijkt terug in zijn strijd om de huizen in Little Tokyo te redden, wanneer deze bedreigd worden door herontwikkeling…..

HONEYSUCKLE ROSE

Honeysuckle Rose You TubeHoneysuckle Rose is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jerry Schattberg. Er waren rollen voor o.a :Willie Nelson,Dyan Cannon,Slim Pickens,Joey Floyd,Charles Levin, Priscilla Pointer,Mickey Rooney jr. Buck Bonham is met zijn Country & Westernband constant op toernee,terwijl zijn vrouw Viv (Dyan Cannon) met zoontje thuis blijft en daar de contracten verzorgt. Als de oude gitarist van de band Garland (Slim Pickens) er genoeg van krijgt om steeds maar weer op pad te zijn en de groep verlaat, komt diens dochter Lily (Amy Irving) hem vervangen. Dat leidt tot een romance tussen haar en Buck, die de,verleiding niet kan weerstaan. Wanneer zijn vrouw Viv dit echter ontdekt, ontstaan er moeilijkheden, en dat  geeft natuurlijk gedonder in de glazen. Maar gelukkig zijn in het countrywezen vriendschap en het huwelijk heilig, zodat de oude Garland zijn maatje Buck toch weer óp het rechte pad kan brengen.

HOPSCOTCH

Hopscotch You TubeHopscotch (Hinkelen,Agentenpoker) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Ronald Neame, gebaseerd op de roman Hopscotch (1975) van Brian Garfield. Er waren rollen voor o.a :Walter Matthau,Ned Beatty,Glenda Jackson,Herbert Lom,Sam Waterston.Miles Kendig (Walter Matthau) een CIA-spion wordt na 20 jaar trouwe dienst ontslagen. Hij kent echter genoeg staatsgeheimen om wraak te nemen op zijn voormalige superieuren.Hij vertrekt, nadat hij zijn eigen dossier vernietigd heeft, naar Salzburg waar hij met de hulp van een ex-collega en vriendin Isobel Schmidt (Glenda Jackson) de hoofdstukken van het uiteindelijke boek gaat schrijven. Eén voor één stuurt hij deze teksten naar zijn ex werkgever en al spoedig breekt een grote paniek bij de CIA uit. Kendig moet gevonden worden voordat het boek uitkomt. Zo begint een achtervolging over bijna de gehele wereld waarbij Kendig, zijn tegenstander steeds een stap voor blijft. Tenslotte gaat al het geschrevene naar een Londense uitgever, en de CIA moet met lede ogen aanzien dat het boek, op de eerste plaats van de internationale bestsellerslijst terecht komt…

HOSTAGE TOWER THE

The Hostage Tower You TubeThe Hostage Tower is een Amerikaanse actiefilm uit 1980 geregisseerd door Claudio Guzman, gebaseerd op het gelijknamige boek van Alistair MacLean. Er waren rollen voor o.a : Peter Fonda,Billy Dee Williams,Keir Dullea,Douglas Fairbanks jr,Rachel Roberts. De superbandiet Mr. Smith heeft een duivels plan, Samen met een privé-legertje goed getrainde specialisten belegeren ze op klaarlichte dag de Eiffeltoren in Parijs, en nemen een belangrijke bezoekster vast als gijzelaar. Deze blijkt de moeder van de Amerikaanse president te zijn. Ze bezitten ook nog eens over de modernste laserwapens. Bovendien hebben zij de hele toren volgestopt met explosieven. Zij eisen als losgeld dertig miljoen dollar. Als de onderhandelingen gaande zijn tussen Smith en de autoriteiten, wordt een tegenactie,gepland door het trio Carver, Whitlock en Graham, het is aan hun om de gijzelaar in veiligheid te brengen….

HOT DOGS

Hotdogs You TubeLes Chiens Chauds (Hotdogs,The Cleanup Squad,Cops and Other Lovers) is een Canadese speelfilm uit 1980 geregisseerd door Claude Fournier. Er waren rollen voor o.a.: Harry Reems,Nicole Morin,Daniel Pilon,Geoffrey Bowes,Gilles Latulippe. Het bureau van de zedenpolitie in Montreal krijgt een nieuwe chef met de bijnaam bijnaam Mister Clean. De agenten, die gewend waren aan een luizig leventje tussen al die hoertjes, gaan een minder rooskleurige toekomst tegemoet. De chef is vast van plan om Montreal van de sexuele plagen te verlossen. De agenten moeten iedere wetsovertreder in de kraag grijpen. Meer nog. De chef doktert een puntensysteem voor hen uit en dat systeem schrijft minstens een arrestatie per dag voor. De agenten kunnen dit ‘zware’ leven niet aan en zij charteren een aardig vrouwtje, dat moet proberen om de chef – het hoofd op hol te brengen. Als er na enige tijd echte liefde in het spel komt, belandt de chef in een uiterst precaire situatie, waarin hij voor het hele milieu, dat hij zo bestreden had, te kijk wordt gezet…..

HOW TO BEAT THE HIGH COST OF LIVING

How to Beat the High Cost of Living You TubeHow to Beat the High Cost of Living is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Robert Scheerer. Er waren rollen voor o.a : Susan Saint James, Jessica Lange, Jane Curtin. Drie huisvrouwen Jane (Susan Saint James), Elaine (Jane Curtin) en Louise (Jessica Lange) hebben te kampen met financiële problemen door de gevolgen van inflatie. Jane kan zich geen babysitter veroorloven,en voor privacy met haar vriendje moeten ze in de auto bivakkeren. Elaine haar echtgenoot heeft haar verlaten voor een andere vrouw en is er met het geld vandoor gegaan. Louise heeft een antiekzaak,en heeft moeite om de belastdienst te betalen. Wanneer ze op een dag tijdens het winkelen in het winkelcentrum een enorme plastic bal tegenkomen, die bij wijze van publiciteitsstunt, gevuld zal worden met een een miljoen dollar bezinnen zij zich op een manier om het geld in handen te krijgen.

HUNTER THE

The Hunter You TubeThe Hunter is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Buzz Kulik, gebaseerd op de De roman ‘The life of Ralph Thorson’ van Christopher Keane.Het meest opmerkelijke aan deze film is dat de wereldberoemde acteur Steve McQueen er zijn laatste rol in speelde. De opnamen werden vlak voor de dood van de vijftig jaar geworden filmster beëindigd.  Er waren rollen voor o.a :Steve McQueen,Eli Wallach,Kathryn Harrold,LeVar Burton,Richard Venture. De premiejager  Ralph „Papa” Thorson levert ontsnapte misdadigers uit aan de justitie. Na wat kruimel werk krijgt hij een goed betaalde opdracht om een gevaarlijke gangster Bernardo te achterhalen. Juist op het moment dat zijn „zaak” begint te floreren krijgt de premiejager moeilijkheden met zijn zwangere vriendin Dotty (Katryn Harrold), die geen abortus wil plegen. Als zijn vriendin hem verlaat zit hij mentaal geheel aan de grond, en weet hij niet goed raad met zichzelf en met zijn werk. Hij stort zich evenwel op een levensgevaarlijke opdracht om de ex-gevangene Rocco Mason die wraak op hem wil in te rekenen. De jacht begint pas echt als Dotty ook nog eens wordt ontvoerd door diezelfde Rocco……

IDOLMAKER THE

The Idolmaker You TubeThe Idolmaker (Alle meine Stars) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Taylor Hackford. Er waren rollen voor o.a : Ray Sharkey,Tovah Feldshuh,Peter Gallagher,Paul Land,Joe Pantoliano. De Rock and Roll viert hoogtij in de Bronx van New York.Vincent Vaccari een Amerikaan van Italiaanse afkomst , werkt als kelner in een restaurant, iedere vrije minuut oefent hij op de piano zijn eigen compositie en schrijft hij liedjes. Hij wil dolgraag in de showwereld, maar vindt zichzelf niet goed genoeg. Daarom besluit hij manager te worden van een popidool. Door middel van alle mogelijke ellebogenwerk lukt het hem om de zanger Tommy Dee onder zijn hoede te krijgen. Hij vindt het echter nog niet genoeg en als hij een jonge knul, van de straat plukt, brengt hij die op gelijkwaardige hoogte met Tommy Dee. Dat botert natuurlijk niet tussen beide zangers en ze laten beiden Vincent in de steek.

I’M PHOTOGENIC

Sono fotogenico You TubeI’m Photogenic (Je suis photogénique,Sono fotogenico) is een Italiaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Dino Risi. Er waren rollen voor o.a : Renato Pozzetto,Edwige Fenech,Aldo Maccione,Michel Galabru,Julien Guiomar. Antonio Baretti (Renato Pozetto) is een man die in een Laveno een dorpje aan het Lago Maggiore woont. Zijn voornaamste dagelijkse bezigheid is het dromen en fantaseren over zichzelf als filmster. Hij heeft vele films gezien en imiteert constant grote filmhelden als Robert de Niro, Robert Mitchum, Humphrey Bogart en anderen.Hij besluit zijn fantasieën te verwezenlijken en gaat naar Rome om als acteur aan de slag te komen. Bij een auditie wordt hij er uitgepikt en droomt onmiddellijk van zijn eerste Oscar. Echter, hij brengt het niet veel verder dan figurant, in een filmwereld die bol staat van corruptie, list, bedrog en fictie.Na een ongeluk met een auto tijdens opnamen van een achtervolging wordt hij met beide benen weer op de grond gezet. Zijn droom op beroemd te worden bleek een illusie te zijn, en hij keert teleurgesteld terug naar zijn geboortedorp.

IN GOD WE TRUST

In God We Trust You TubeIn God We Trust (Gimme That Prime Time Religion,Dreist und gottesfürchtig) is een Amerikaanse komedie uit 1980 geregisseerd door Marty Feldman.Er waren rollen voor o.a : Marty Feldman,Peter Boyle,Louise Lasser,Richard Pryor,Wilfrid Hyde-White. Broeder Ambrose is een lieve man, dom, oerdom, maar hij bedoelt het zo goed. Om zijn geliefde trappistenklooster waar hij is opgevoed van het faillissement te redden, probeert de wereldvermaarde monnik geld te verdienen. In de echte wereld natuurlijk.Hij reist naar Hollywood, en sluit zich aan bij een wat gladde tv-evangelist, die preekt voor de Kerk van het Goddelijk Profijt. Al snel ontdekt Ambrose, dat de kerk niet zo heilig is als ze hun voordoen….

INSPECTOR LA BAVURE

Inspecteur La Bavure You TubeInspecteur La Bavure (Inspector Blunder,Inspektor Loulou – Die Knallschote vom Dienst) is een Franse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Claude Zidi. Er waren rollen voor o.a : Coluche,Gérard Depardieu,Dominique Lavanant,Julien Guiomar,Alain Mottet. Michel Clement is een onhandige zoon van een overleden politieheld. Wanneer hij vers van de politie-academie is afgestudeerd, wordt hij ingehuurd als privé-bodyguard voor de verwaande journaliste Marie-Anne (Dominique Lavanant). Helaas bakt hij er niet veel van, en wordt ze ontvoerd door een bende gangsters onder leiding van de misdadiger Roger Morzini (Gerard Depardieu).Hij wil voorkomen dat ze een onthullend en belastend verhaal publiceert. Het is dan de taak van Michel om Marie-Anne weer uit de klauwen van Morzini te redden, en dat is niet een gemakkelijke klus is voor de blunderende politieman.

IT CAN’T BE WINTER

It Can_t Be Winter You TubeÇa peut pas être l’hiver, on n’a même pas eu d’été (It Can’t Be Winter,We Haven’t Had Summer Yet,Das kann noch nicht der Winter sein..) is een Canadese speelfilm uit 1980 geregisseerd door Louise Carré. Er waren rollen voor o.a : Charlotte Boisjoli,Jacques Galipeau,Céline Gomez,Serge Bélair,Mireille Thibault.Adèle Marquis (Charlotte Boisjoli) trouwde toen ze 18 jaar was. In veertig huwelijksjaren baarde zij acht kinderen en voedde hen op. Als ze 57 is wordt ze onverwacht weduwe. Ze staat volkomen machteloos tegenover het leven.Haar kinderen bieden haar onderdak en hulp aan. Maar Adelé besluit haar leven in eigen hand te nemen, en wanneer ze de schok eenmaal te boven is gekomen en het verdriet enigszins heeft verwerkt, begint ze zelfs aan een grote reis…….

I’TS MY TURN

its-my-turn-you-tubeIt’s my Turn (Ich nenn’es Liebe) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Claudia Weill. Met rollen voor o.a. Jill Clayburgh, Michael Douglas, Charles Grodin. Kate Gunziger is een gerespecteerde en aantrekkelijke wiskunde-onderwijzeres. Ze is jong en carrièrebewust en woont samen met de gescheiden architect Homer. Zo op het oog hebben ze een uitstekende relatie, maar de jonge vrouw vindt dat alles te gladjes verloopt. Ze heeft steeds meer het gevoel dat ze eerder naast dan met elkaar leven .Als ze naar de bruiloft van haar vader gaat in New York, ontmoet zij de zoon van haar stiefmoeder waar ze verliefd op word. Toch keert zij terug naar Homer, die van de nieuwe situatie niets begrijpt. Kate wil het leven niet meer laten glippen….

JACKPOT

Jackpot Tou TubeJackpot is een Zweedse Televisie Film uit 1980 geregisseerd door Kjell Sundvall. De film werd bekroond met de Italiaprijs 1981. Er waren rollen voor o.a: Tommy Johnson,Margareth Weivers,Sissi Kaiser . Kurre is verhuizer in Stockholm. Hij is vrijgezel, niet zo jong meer en hij verdient goed. Voornamelijk dank zij het feit dat er geen belasting en sociale verzekeringspremies op zijn loon worden ingehouden. Tijdens een verhuisklus ontmoet hij Elsa, een vrouw die al een paar jaar weduwe is en die van dezelfde leeftijd is. Er ontstaat een heel intense relatie. De dochter van Elza heeft het niet zo op Kurre.Ten eerste omdat hij verhuizer is en ten tweede omdat ze zich zorgen maakt over de erfenis. De verhouding tussen Kurre en Elza loopt stuk wanneer Kurre tijdens een verhuisklus met piano en al van de trap valt en zijn been breekt. Van zijn baas hoeft hij geen enkele steun te verwachten. Het feit dat Kurre al zestien jaar zonder ooit ziek te zijn geworden, voor hem heeft gewerkt, laat de baas koud. Ook kan Kurre geen aanspraak maken op een uitkering. Hij raakt gefrustreerd omdat hij min of meer op de zak van Elza moet leven. Hij kan dat niet verdragen en verlaat na een daverende ruzie het huis van Elza. Om zijn huur te kunnen betalen, moet Kurre wat ondernemen om geld te krijgen. In de opslag van de verhuisfirma bevindt zich een kostbaar schilderij, dat door iemand uit veiligheidsoverwegingen bij de verhuisfirma is ondergebracht. Kurre ontvreemd het doek en eindelijk heeft hij zijn jackpot….

JANE AUSTEN IN MANHATTAN

Jane Austen in Manhattan You TubeJane Austen in Manhattan is een Amerikaans Engelse speelfilm uit 1980 geregisseerd door James Ivory. Er waren rollen voor o.a : Robert Powell,Anne Baxter,Michael Wager,Tim Choate,John Guerrasio. George Midash(Michael Wager) een historicus stuit op een veiling in Manhattan op het manuscript van één van de jeugdtoneelwerken van de beroemde schrijfster Jane Austin, geschreven toen ze nog maar twaalf jaar oud was. Hij speelt zelf toneel en wil het opvoeren. Twee toneelregisseurs horen bij toeval ook van het werk. Ze vechten een bittere strijd uit om het recht om het stuk op de planken te brengen. Pierre (Robert Powell) leidt de ene groep, die het als een experimenteel stuk ziet en een middel tot zelfbevrijding. Zijn ex-leerlinge Lilliana Zorska (Anne Baxter) wil het volgens traditionele westerse principes opvoeren.

JAYNE MANSFIELD STORY THE

The Jayne Mansfield Story You TubeThe Jayne Mansfield Story (Jayne Mansfield: A Symbol of the 50’s) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Dick Lowry. Er waren rollen voor o.a: Loni Anderson,Arnold Schwarzenegger,Raymond Buktenica,Kathleen Lloyd,G.D. Spradlin. Jayne Mansfield (Lori Anderson) was een blonde sekssymbool en filmster uit de jaren 50 die haar carrière als Miss Photoflash in 1952 begon. Toen haar contract in Hollywood stopte, werd ze in 1955 een succes op Broadway met het toneelstuk ‘Will Success Spoil Rock Hunter?’ In 1958 trouwde ze met Miklós “Mickey” Hargitay (Arnold Schwarzenegger), een acteur en bodybuilder die in 1955 Mister Universe was. In 1967 was haar roem al ten onder, en tegen de tijd van haar dood , toen ze bij een auto-ongeluk om het leven kwam, werkte Mansfield bij kleine nachtclubs, om haar geld te verdienen.

JAZZ SINGER THE

The Jazz Singer You TubeThe Jazz Singer is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Richard Fleischer. Er waren rollen voor o.a: Neil Diamond,Laurence Olivier,Lucie Arnaz,Catlin Adams,Franklyn Ajaye. Yussel Rabinovitch (Neil Diamond) de zoon van de diepgelovige Joodse Cantor Rabinovitch (Laurence Olivier ), wil tegen de wil van zijn vader popzanger worden. Als hij dan onder de naam Jess Robin in zijn vrije tijd als neger geschminkt in een New Yorkse nachtclub optreed. Wordt hem dat niet door iedereen in dank afgenomen. Er komt zelfs een vechtpartij van en een arrestatie, hetgeen weer tot een breuk met zijn vader leidt. Cantor verklaart dan zijn zoon voor dood. En ook Rivka (Catkin Adams) de vrouw van Yusell wil  niets meer met hem te maken hebben, en ze scheiden van elkaar. Zijn carrière gaat door met de nodige strubbelingen, maar hij krijgt hulp van zijn vriend Bubba Jackson, en hij wordt verliefd op de artiesten manager Molly Bell (Lucie Arnaz) . Als pa Rabinovitch hoort dat Molly hem een kleinzoon heeft geschonken komen de de twee weer nader tot elkaar….

KAGEMUSHA

Kagemusha You TubeKagemusha is een Japanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Akira Kurosawa.Er waren rollen voor o.a: Tatsuya Nakadai,Tsutomu Yamazaki,Kenichi Hagiwara,Hideji Otaki,Hideo Murata.De machtige strateeg Takeda koestert nog een wens: de heerschappij over geheel Japan. Rond zijn grondgebied liggen echter alle hem vijandig gezinde clans. Ter bescherming van zichzelf zoekt Takeda een kagemuscha-dubbelganger. Zijn jongere broer komt niet meer in aanmerking om als zijn schaduw te dienen. Een ter dood veroordeelde bandiet blijkt sprekend op Takeda te lijken. Hij wordt in de rol van kagemusha gedwongen. De echte Takeda komt echter tijdens een oorlog om het leven. Voordat hij sterft vraagt hij zijn vazallen om zijn dood nog drie jaar geheim te houden om de strijd tegen de clans te kunnen voortzetten. Mensen merken niets van de persoonsverwisseling, maar het paard van Takeda weigert zijn nieuwe berijder te accepteren. De dubbelrol lekt uit en de kagemusha wordt verjaagd. Een nieuwe leider staat op en hij jaagt het Takedaleger de vernieling in.

KIDNAPPING OF THE PRESIDENT THE

The Kidnapping of the President You TubeThe Kidnapping of the President is een Amerikaanse actiefilm uit 1980 geregisseerd door George Mendeluk, gebaseerd op het gelijknamige boek van Charles Templeton. Er waren rollen voor o.a: William Shatner,Hal Holbrook,Van Johnson,Ava Gardner,Miguel Fernandes. Tijdens een staatsbezoek aan Toronto wordt de President van Amerika Adam Scott (Hal Holbrook) ontvoerd door de Marxistische bende Mano Verde. Aan het hoofd van de terroristische organisatie staat Roberto Assanti (Miguel Fernandes). Het geëiste losgeld liegt er niet om: honderd miljoen dollar in diamanten en een vrije aftocht om het land te ontsnappen. Officier van de geheime politie Jerry O’Conner (William Shatner) heeft als zware taak hem te bevrijden,en te voorkomen dat de misdadigers het land ongestraft uit weten te komen……

KING CRAB

King Crab you TubeKing Crab (Der Krabben-krieg) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Marvin J. Chomsky .Er waren rollen voor o.a: Barry Newman,Julie Vavasso,Jeffrey DeMunn,Joel Fabian,Gail Strickland. Michael Campana (Harold Gould) een visser aan de Amerikaanse oostkust; staat bekend als de Krabbenkoning,en is één van de grootste handelaar in zeeproducten. Het harde werken heeft echter wel zijn tol geëist: drie hartinfarcten. Daarom draagt Michael de zaak over aan zijn zoon Johnny (Barry Newman). Die krijgt meteen te maken met zijn jongere broer Sam (Jeffrey DeMunn), die zich achtergesteld voelt en daarom de zaak van zijn familie wil ruïneren…..

LAST FLIGHT OF NOAH’S ARK THE

The Last Flight of Noah's Ark You TubeThe Last Flight of Noah’s Ark is een Amerikaanse Walt Disney speelfilm uit 1980 geregisseerd door Charles Jarrot, gebaseerd op het boek The High and the Mighty uit 1953 van Ernest K. Gan .Er waren rollen voor o.a: Elliott Gould,Geneviève Bujold,Rick Schroder,Vincent Gardenia,Tammy Lauren. Noach Dugan (Elliott Gould) een aan lager wal geraakte piloot die gokschulden heeft is op de vlucht voor zijn bookmakers. Hij besluit daarom met een gammele B-29 de evangeliste Bernadette Lafleur en een aantal dieren naar een missiepost in de Stille Zuidzee vliegen.Wat geen van hen weet is dat Bobby en Julie twee jonge studenten van Bernadette zich stiekem verstopt hebben tussen de dieren,en dat de transistor radio van Bernadette stoort op de instrumenten van het vliegtuig waardoor ze mijlen uit koers zijn geraakt. Ze zijn daarom genoodzaakt een noodlanding te maken op een afgelegen eiland, en daar ontdekken ze dat ze niet alleen zijn. Er zijn ook nog twee Japanse soldaten gestrand die al op het het eiland zitten sinds de Tweede Wereldoorlog. Om weer naar huis te gaan, moeten ze het gestrande vliegtuig om toveren, in een zeewaardige boot. Als Bobby en Julie er op aan dringen dat ze de dieren niet kunnen achterlaten, wordt het vliegtuig een tweede Ark van Noah.

LAST HUNTER THE

The Last Hunter You TubeThe Last Hunter (L’ Ultimo cacciatore,De Laatste Commando) is een Italiaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Antonio Margheriti (Anthony M. Dawson). Er waren rollen voor o.a :David Warbeck,Massimo Vanni,Gianfranco Moroni. Kapitein Henry Morris (David Warbeck) moet in het door de Vietcong bezette gebied een zender vernietigen, die de Amerikanen dwarsboomt. In het oerwoud ontmoet hij behalve de Amerikanen ook de oorlogscorrespondente Jane Foster (Tisa Farrow). Na een avontuurlijke tocht naar het legerkamp wordt Jane door de Vietcong gevangen genomen. Ook Morris valt later in de handen van de Vietcong, maar weet met behulp van Jane te ontsnappen, waarna hij de zender kan opsporen en daar wacht hem een grote verrassing!

LAST METRO THE

The Last Metro You TubeThe Last Metro (Le dernier metro,Die letzte Metro) is een Franse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Francais Truffaut. Er waren rollen voor o.a: Gérard Depardieu,Jean Poiret,Heinz Bennent,Andréa Ferréol,Catherine Deneuve. De voormalige filmster Marion Steiner leidt noodgedwongen het Parijse „Theatre de Montmartre” ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Haar Joodse man Lucas de voormalig directeur is op de vlucht voor de nazi’s. Hij heeft zich verstopt in de kelder van het theater. Van daaruit leidt hij de repetities van een Noors drama. Dat stuk wordt een publiekstrekker, hoewel de nazistische criticus het tot op de grond heeft afgebroken. Het stuk, dat gespeeld wordt, krijgt een diepere dimensie door de liefdesverhouding tussen Marion en de acteur Bernard. Via de toneelteksten betuigen zij liefde voor elkaar, en dat beperkt zich echter niet tot het toneel alleen..

LAST SONG THE

The Last Song You TubeThe Last Song (Het Laatste Lied,Frau in Gefahr) is een Amerikaanse tv-film uit 1980 geregisseerd door Alan J. Levi.Er waren rollen voor o.a: Lynda Carter, Ronny Cox,Nicholas Pryor,Jenny O’Hara,Paul Rudd. Brook is getrouwd met Michael Newman een elektro ingenieur.Michael ontdekt bij toeval dat Brockhurst Industries een chemisch fabriek illegaal giftig afval heeft gestort. Aan de gevolgen van deze storting is een jongetje overleden. Voordat Michael zijn vrouw en de politie hiervan op de hoogte heeft kunnen brengen wordt hij vermoord. Brook en de kinderen worden bedreigd en moeten onderduiken. Brook ontdekt een bandje, waarop Michael gesprekken betreffende illegale gifstorting heeft vastgelegd,en ze gaat op onderzoek uit en bindt de strijd aan met het chemisch concern…

LEGEND OF TIANYUN MOUNTAIN

Legend of Tianyun Mountain You TubeLegend of Tianyun Mountain (Tian yun shan chuan qi) is een Chinese speelfilm uit 1980 geregisseerd door Xie Jin.  Er waren rollen voor o.a: Jianlan Shi,Fuli Wang, Shi Wei-Jian,Xuemin Hong,Xinghuo Zhong. De volksrepubliek China in de jaren vijftig. Een jonge wetenschapsman Luo Qun (as Weijian Shi),  die een verzetsgroep in het Tianyungebergte leidt, wordt ten onrechte veroordeeld wegens zogenaamd rechts gedrag. Hij valt in ongenade en verliest al zijn functies, en moet voortaan als koetsier door het leven. Pas na Maos dood wordt hij door zijn vroegere verloofde Song Wei (Fuli Wang)  in de gelegenheid gesteld om zijn eer te herstellen, en om zijn oude beroep weer uit te voeren.

LE VOYAGE EN DOUCE

Le voyage en douce You TubeLe Voyage en Douce (Reise in die Zartlichkeit) is een Franse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Michel Deville. Er waren rollen voor o.a: Dominique Sanda,Geraldine Chaplin,Jacques Zabor,Jean Crubelier,Valérie Masterson. Lucie komt geheel ontredderd bij haar hartsvriendin Helene aan. Bij haar zoekt ze troost voor de vele vernederingen, die zij bij haar man op seksueel gebied moest ondergaan. Beiden gaan op weg naar de Provence, waar Helene een zomerhuis wil zoeken. Tijdens die tocht luchten beide vrouwen hun gemoed, vertellen over hun angsten en hun wensen op seksueel gebied. Lucie put daaruit zoveel kracht, dat ze naar haar man kan terugkeren. Bij Helene heeft die ontmoeting echter een averechtse uitwerking…

LITTLE LORD FAUNTLEROY

Little Lord Fauntleroy You TubeLittle Lord Fauntleroy (De kleine Lord, Der kleine Lord) is een Engelse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jack Gold, gebaseerd op de gelijknamige roman van Frances Hodges Burnett.Het verhaal is vaker verfilmd o.a in 1921 met Mary Pickford als de kleine Lord, ook in 1936 en in 1995 werd het verhaal verfilmd. Er waren rollen voor o.a: Ricky Schroder,Alec Guinness,Connie Booth,Eric Porter,Colin Blakely. De Earl of Dorincourt (Alec Guinness) moet zijn kleinzoon Cedric Errol (Rick Schroder) de erfgenaam van de titel omtoveren tot een Britse aristocraat.De vader van het jongetje is overleden. Het huwelijk van zijn zoon, die beneden, zijn stand trouwde, kon in de ogen van de Earl geen genade vinden en hij wilde daarom het paar ook niet meer zien. Om Cedric en zijn verfoeide moeder heeft grootvader zich dan ook nooit meer bekommerd, zodat die in een armoedige wijk van New York zich zelf maar moesten zien te redden. Als evenwel het eind, van de Earl nadert, besluit hij toch om de volkse jongen en zijn moeder naar Engeland te laten komen, omdat hij een opvolger moet hebben. Grootvader laat Cedric dus ophalen, maar de moeder moet vanwege het standsverschil buiten het kasteel wonen. De levenslust en spontaniteit van Cedric weten opa echter te heropvoeden, waardoor hij binnen de kortste keren het gepantserde hart van zijn grootvader verovert….

LITTLE MISS MARKER

Little Miss Marker You TubeLittle Miss Marker (Het Kind van de Rekening,Ein reizender Fratz) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Walter Bernstein. Er waren rollen voor o.a: Walter Matthau,Julie Andrews,Tony Curtis,Bob Newhart,Sara Stimson. Een gokker leent tien dollar van de bookie Sorrowful Jones en laat als borg zijn dochtertje Sara achter als onderpand. Als de gokker een dag later, uit het kanaal wordt opgevist, zit Sorrowful Jones met een kind opgescheept, omdat de moeder van het meisje ook al was overleden. Jones besluit haar onder zijn hoede te nemen, en na een aanvankelijk stroef begin raakt hij tenslotte door haar charmes betoverd, en gaat van haar houden. Hij wil het meisje dan ook uiteindelijk adopteren. Maar dan dreigen duistere zaken, ooit aangegaan met een zekere gangster Blackie roet in het eten te gooien……

LONG GOOD FRIDAY THE

the-long-good-friday-you-tubeThe Long Good Friday (Rififi am Karfreitag) is een Engelse speelfilm uit 1980 geregisseerd door John Mackenzie. Deze film was het filmdebuut van acteur Pierce Brosnan. Er waren rollen voor o.a.: Bob Hoskins, Helen Mirren, Dave King, Brian Hall,Pierce Brosnan. Harold Shand (Bob Hoskins) een louche gangster is het hoofd van een groot makelaarskantoor. Hij heeft een kapitale opdracht binnengehaald, waarvoor bijna de helft van de Engelse hoofdstad afgebroken moet worden. Er zijn niet voldoende financiën voor deze monsterklus en dus moet ergens geld vandaan gehaald worden. In de Verenigde Staten blijkt nog geld te zitten. Maar in plaats van geld krijgt de gangsterbaas enkele maffia-figuren op zijn dak, waarna hij in een psychologische crisis raakt als zijn misdaadimperium dreigt in te storten.

LONG RIDERS THE

The Long Riders You TubeThe Long Riders (De Helse Rit) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Walter Hill.Er waren rollen voor o.a.: Keith Carradine,Robert Carradine,Randy Quaid,Nicholas Guest,Christopher Guest. In de jaren na de Amerikaanse burgeroorlog vormen de gebroeders James, Younger en Miller ,in de streek van Missouri een bende. Omdat zij hun overvallen richten tegen bankdirecteurs en spoorwegmagnaten genieten zij de steun van de merendeels arme bevolking.De broers genieten een vrij gemakkelijk en zorgeloos leventje. Daar komt verandering in als na een treinoverval de spoorwegmaatschappij een prijs op hun hoofd zet. Detectivebureau Pinkerton wil graag de beloning incasseren, en legt daarbij een bendelid voor eeuwig het zwijgen op. Dan wordt er door de rest van de bende gedacht aan pensionering, maar niet voordat ze op rigoureuze wijze wraak hebben genomen op detectivebureau Pinkerton.

MARK, I LOVE YOU

Mark I Love You You TubeMark, I Love You is een Amerikaanse tv-film uit 1980 voor CBS, en de film werd geregisseerd door Gunnar Hellstrom. Met hoofdrollen voor: Kevin Dobson, James Whitmore, Cassie Yates, Justin Dana en Peggy McCay.Hal Painter (Kevin Dobson) is een Amerikaans journalist, die zijn vrouw en dochtertje verloor bij een auto ongeluk. Hij bleef achter met zijn zoontje Mark. Na het ongeluk zwerft Hal een tijdlang met de zesjarige Mark rond, tot hij inziet, dat hij met zijn verdriet zal moeten leren leven, zowel ter wille van Mark als ter wille van zichzelf. Hij brengt zijn zoon onder bij zijn schoonouders Dwight en Margaret Hamilton, die een grote boerderij in Iowa bewonen. Hal gaat aan de slag bij een krant in San Francisco en probeert een nieuw leven op te bouwen, daar ontmoet hij Marylyn en wordt verliefd op haar. Het tweetal maakt plannen voor een huwelijk. Een kink in de kabel wordt gevormd door de weigering van de Hamilton’s om Mark weer ‘terug te geven’ aan zijn vader. De grootouders zijn van mening, dat Hal niet in staat is zijn zoon behoorlijk op te voeden. Het lijkt onmogelijk hen van mening te doen veranderen. De situatie leidt tot een verbitterde strijd, die uiteindelijk in de rechtzaal uitgevochten wordt. Hal wint de zaak in eerste instantie, maar hoger beroeps-procedures zorgen ervoor, dat het Hooggerechtshof van de staat Iowa zich tenslotte over de kwestie uitspreekt en een precedent schept waarvan de vader van Mark het slachtoffer dreigt te worden. Grootvader Hamilton gaat uiteindelijk door de knieën voor de duidelijke liefde die er tussen vader en zoon Painter bestaat en laat Mark zelf zijn keuze bepalen. Vader en zoon worden dus toch nog herenigd.

MATTO REGIERT 

matto-regiert-you-tubeMatto regiert is een Duitse tv-film van Helmut Pigge geregisseerd door Wolfgang Panzer naar de gelijknamige roman van Friedrich Glauser. Er waren rollen voor o.a.: Hans Heinz Moser, Hans-Joachim Frick, Fritz Lichtenhahn,Carmen Klug. In de machinekamer van het Zwitsers sanatorium Randlingen wordt het lijk van de directeur, dr. Borstli, gevonden. Dat het niet om een ongeval gaat, is voor de politie snel duidelijk. Vermoedelijk werd Borstli meteen zandzak doodgeslagen. Een van de patiënten is spoorloos. Wachtmeester Studer (Hans Heinz Moser) krijgt opdracht dader en motief te vinden, hij raakt verzeilt in een duister complot, waarin de grens tussen normaal en waan slechts schijn is.

MAX’S BAR

Max_s Bar You TubeMax’s Bar (Inside Moves) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Richard Donner Er waren rollen voor o.a : John Savage,David Morse,Diana Scarwid,Amy Wright,Tony Burton. Na een mislukte zelfmoordpoging raakt Roary (John Savage) gedeeltelijk verlamd, hij vindt dan troost in Max’s Bar in Oakland, waar hij vriendschap sluit met barman Jerry (David Morse). Wanneer eigenaar Max in het ziekenhuis belandt en sluiting van hun geliefde bar dreigt, schrapen de twee vrienden hun spaarcenten bijeen om de kroeg van een zekere ondergang te redden. De hechte vriendschap loopt een forse deuk op wanneer Jerry verliefd wordt op de vriendin van Roary de serveerster Louise.

MELVIN AND HOWARD

Melvin and Howard You TubeMelvin and Howard is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 van Jonathan Demme geregisseerd door Jonathan Demme. Scenarioschrijver Bo Goldberg kreeg een Oscar,voor deze film net als Mary Steenburgen voor haar portrettering van Melvins eerste vrouw. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Melvin Dummar, die ooit een lift gaf aan de oude Howard Hughes en later met een testament op de proppen kwam waarin hij als één van de erfgenamen werd benoemd.Er waren rollen voor o.a.:Paul Le Mat,Jason Robards,Mary Steenburgen,Jack Kehoe,Pamela Reed. Het leven van de ex-melkboer Melvin Dummar gaat niet altijd over roze.Wanneer hij in de Nevada-woestijn op weg naar huis is en een sanitaire stop maakt.Bied hij hulp aan een man die een motorongeluk heeft gehad.De man verteld dat hij de multimiljardair Howard Hughes is, maar Melvin lacht zich rot en gelooft er geen woord van.Dit verandert wanneer Hughes overlijdt, en Melvin wordt genoemd in zijn testament, waarin een bedrag van 156 miljoen dollar aan hem wordt nagelaten.

MIDNIGHT MADNESS

Midnight Madness You TubeMidnight Madness is een Amerikaanse Walt Disney speelfilm uit 1980 geregisseerd door Michael Nankin en David Wechter. Er waren rollen voor o.a.: Alan Solomon,David Naughton,Debra Clinger,Eddie Deezen,Brad Wilkin,Maggie Roswell,Michael J. Fox.  De Stad van de Engelen Los Angeles is het speelbord van vijf studenten teams die proberen om “The Great All-Nighte” te winnen, een nachtelijke spel waar Leon (Alan Solomon) een jaar mee bezig is geweest om het te maken. Alle rivaliserende teams zijn vastbesloten om het spel te winnen ,en ze moeten in een lange speurtocht op zoek naar hints die hen naar de volgende opdracht leiden. Als de duisternis valt verzamelen de teams en beginnen ze aan hun Midnight Madness…

MIRROR CRACKED THE

The Mirror Cracked You TubeThe Mirror Cracked (De spiegel barstte,Mord im Spiegel,Le miroir se brisa) is een Engelse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Guy Hamilton, gebaseerd op de misdaadroman The Mirror Crack’d from Side to Side (1962) van de Britse auteur Agatha Christie.Er waren rollen voor o.a.: Angela Lansbury,Edward Fox, Geraldine Chaplin,Elizabeth Taylor,Kim Novak,Rock Hudson.Kent 1953. Op het kasteel van Gossington Hall logeren de Amerikaanse filmregisseur Jason Bud en zijn vrouw, de actrice Marina Gregg, ze maken zich klaar voor de opnamen van een grote historische film. Tijdens een receptie waar ook Marina’s aartsrivale Lola Brewster aanwezig is, valt iemand plots dood neer, ze blijkt te zijn vergiftigt. Miss Marple gaat op onderzoek uit…..

MOTHER AND DAUGHTER – THE LOVING WAR

Mother and Daughter – The Loving War You TubeMother and Daughter – The Loving War (Mutter und Tochter – Ein Liebevoller Krieg) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Burt Brinckerhoff. Er waren rollen voor o.a: Tuesday Weld,Frances Sternhagen,Kathleen Beller,Jeanne Lang,Ed Winter. De tiener Lillie Lloyd (Tuesday Weld) raakt per ongeluk zwanger van haar eerste vriendje. Ze komt uit een zeer christelijk gezin en besluit het kind in stilte weg te laten halen. Wanneer zij een dokter gevonden heeft, vertelt deze haar dat ze al vier maanden in verwachting is en er blijft Lillie niets anders over dan haar moeder te vertellen wat er gebeurd is. Deze dwingt haar met haar vriendje te trouwen en het kind op te voeden. Na de geboorte verdwijnt de jonge echtgenoot met de noorderzon en Lillie voedt haar dochtertje Renie (Kathleen Beller) verder alleen op. Haar zusje bezorgt haar echter schuldgevoelens over het feit dat Renie geen vader heeft. Uiteindelijk treedt Lillie opnieuw in het huwelijk met een rijke man. Renie verliest haar moeder, die ze nooit vergeven heeft, uit het oog. Als op een dag blijkt dat ook Renie per ongeluk in verwachting is geraakt, besluit Lillie om haar dochter te steunen, en niet dezelfde fouten te maken als haar eigen moeder…

MOUNTAIN MEN THE

The Mountain Men You TubeThe Mountain Men (De Pelsjager) is een Amerikaanse film uit 1980 geregisseerd door Richard Lang. Er waren rollen voor o.a.: Charlton Heston, Brian Keith, Victoria Racimo, Stephen Macht en John Glover. Bill Tyler en zijn maat Henry Frapp (Brian Keith) stropen jaarlijks het prachtige jachtgebied van de Rocky Mountains af, op zoek naar huiden van bevers en bizons. De enige afwisseling in  hun rauwe bestaan wordt gevormd door de jaarmarkt.Naast het handel drijven buiten de trappers deze gelegenheid uit om eens goed dronken te worden en met de voor handen zijnde vrouwen flink huis te houden.Maar Tylers leven neemt een belangrijke wending als hij de Indiaanse vrouw Running Moon ontmoet. Tot grote woede en ontsteltenis van haar man Heavy Eagle, sluit Running Moon zich bij Tyler aan en wordt verliefd op hem. Dan begint de grote scalpen-jacht van het in zijn eer aangetaste opperhoofd. Niemand is meer veilig en het romantische  leventje van Tyler en Running Moon wordt wreed verstoord…..

MY AMERICAN UNCLE

My American Uncle You TubeMy American Uncle (Mon oncle d’Amérique,Mein Onkel aus Amerika) is een Franse film uit 1980 geregisseerd door Alain Resnais. Er waren rollen voor o.a.:Gérard Depardieu, Nicole Garcia,Roger Pierre,Marie Dubois,Nelly Borgeaud. Jean Le Gall (Roger Pierre) het hoofd van de afdeling Cultuur bij een radiostation heeft een moeizame verhouding met de actrice Janine Garnier (Nicole Garcia). Hij is zelfs bereid zijn vrouw en kinderen voor haar in de steek te laten. Maar Janine voelt zich niet al te geroepen voor dat plan: zij verlaat Parijs en zoekt een baantje als modeontwerpster. Ze komt terecht bij de de confectieonderneming van René Ragueneau (Gérard Depardieu) ze worden verliefd maar dat geeft ook weer problemen…..

MY BODYGUARD

My Bodyguard You TubeMy Bodyguard (Wil je mijn lijfwacht zijn?) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Tony Bill. Er waren rollen voor o.a.: Chris Makepeace,Adam Baldwin,Martin Mull,Ruth Gordon,Matt Dillon. De 17-jarige Clifford Peache (Chris Makepeace) is het rijkelui’s zoontje van de directeur van een duur hotel in Chicago. Na een privé-school belandt hij nu op een gewone school. Dus wordt hij nog eens extra gekoesterd door zijn moeder, maar op school wordt hij gepest door de cynische bullebak Melvin Moody (Matt Dillon). Clifford besluit zich tegen het geweld te laten beschermen en huurt Ricky (Adam Baldwin) in de meest gevreesde leerling van de school…..

NEXT STOP PARADISE

Next Stop Paradise You TubeNext Stop Paradise (Naeste Stop Paradis) is een Deense speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jon Bang Carlsen. Er waren rollen voor o.a.: Karen Lykkehus,Preben Lerdorff Rye,Jessie Rindom,Suzette Kempf. Dagmar een oude dame wordt door haar zoon in een bejaardenhuis geplaatst in Kopenhagen Ze leidt een ogenschijnlijk eenzaam leven zonder opwinding, en weet zich op de been te houden door gesprekken te voeren met de foto van haar echtgenoot, die al al tien jaar dood is tot ergernis van haar zoon. Ooit in haar leven heeft ze, korte tijd, gerebelleerd door weg te lopen met een circusjongen en als danseres haar kost te verdienen. Als ze dan een levendige gepensioneerde majoor ontmoet in het bejaardenhuis wil ze nog één keer oproer maken, door met hem één nacht weg te vluchten. Na zijn dood is het de beurt voor Dagmar om in het paradijs te komen…

NIGHT OF THE JUGGLER

night-of-the-juggler-you-tubeNight Of The Juggler (Klopjacht in New York) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Robert Butler. Er waren rollen voor o.a.: James Brolin,Cliff Gorman,Richard Castellano, Abby Bluestone.Gus Soltic (Cliff Gorman) een geestelijk gestoorde man die in New York woont, ziet hoe het verval in zijn buurt inzet en hoe het grootkapitaal er als de kippen bij is om de grond goedkoop op te kopen. Zijn haat tegen rijke mensen is daardoor zo groot geworden, dat hij het dochtertje van een grootindustrieel wil kidnappen Tenminste, dat denkt hij. Maar hij maakt een fout en ontvoerd in Central Park de verkeerde dochter,namelijk de veertienjarige dochter van een vrachtwagenchauffeur,en tevens ex-politieagent Sean Boyd (James Brolin). De ex-agent zet echter heel New York op zijn kop om zijn kind terug te krijgen en laat zich hierbij door niemand weerhouden, zelfs niet door de politie.

NINE TO FIVE

Nine to Five You TubeNine to Five (Van Negen tot Vijf) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Colin Higgins. Er waren rollen voor o.a.: Jane Fonda,Lily Tomlin,Dolly Parton,Dabney Coleman,Sterling Hayden. Dolly Parton scoorde met titelsong Nine to Five een stevige hit. Doralee Rhodes (Dolly Parton), Judy Bernly (Jane Fonda) en Violet Newstead (Lily Tomlin) allen secretaresse’s zijn het dictatorschap en de versierderijen van hun baas Franklin Hart (Dabney Coleman) spuugzat. Woedend nemen ze een middag vrijaf en treffen elkaar in het café.Daar fantaseren ze over hoe ze Hart te grazen kunnen nemen. Ze zorgen er voor dat Hart een ongelukje krijg, en om eventueel bewijsmateriaal te verduisteren ontvoeren zij hem en nemen zijn functies op het werk over. Onmiddellijk veranderen ze de strenge regels op het kantoor en het sociale klimaat wordt sterk verbeterd: variabele werktijden, part-time werk. kinderopvang, hogere salarissen en een gezelliger omgeving zorgen ervoor dat de productie met meer dan 20 procent stijgt. Als de baas weet te ontsnappen en terugkeert op het kantoor wordt hij dankzij dit enorme resultaat door de directie overgeplaatst naar de nieuwe vestiging in Brazilië en wordt één van de drie vrouwen onderdirecteur.

NORTH SEA HIJACK

North Sea Hijack You TubeNorth Sea Hijack (Sprengkommando Atlantik ,Ffolkes) is een Engelse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Andrew V. McLaglen. Er waren rollen voor o.a.:  Roger Moore,Anthony Perkins,James Mason,Michael Parks,David Hedison. Zes als journalisten vermomde kapers bezetten in North Sea Hijack, het provianderingsschip Esther dat een pendeldienst onderhoudt op de booreilanden Ruth en Jennifer in de Noordzee.Twee bemanningsleden worden gedood, waarna vervolgens onder water springstoffen worden aangebracht op de twee booreilanden. Als ze niet binnen een etmaal 25 miljoen pond krijgen uitbetaald, zullen de kapers, die worden aangevoerd door de gevaarlijke Kramer, de Ruth en Jennifer in de lucht laten vliegen. De Britse regering zit met de handen in het haar, maar gelukkig is er dan nog de onderwaterexpert Rufus Excalibur Ffolkes, die in Schotland speciaal voor dergelijke acties een commandogroep duikers traint. Deze privé-onderneming wordt ingehuurd om het gevaar te keren.

NUDE BOMB THE

The Nude Bomb You TubeThe Nude Bomb is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Clive Donner. Er waren rollen voor o.a.: Don Adams,Sylvia Kristel,Rhonda Fleming,Dana Elcar,Pamela Hensley. De wereld wordt opgeschrikt door de dreiging van een gewelddadige misdaadorganisatie onder de naam KAOS. De leider van deze organisatie, Norman Saint Sauvage, dreigt een nieuw wapen te gebruiken als zijn eisen niet worden ingewilligd. Dit nieuwe wapen is in staat alle kleding op Aarde in één keer te vernietigen, zodat KAOS nog de enige kledingleverancier ter wereld is. Dit is een zaak voor Maxwell Smart (Don Adams), alias geheimagent 86. Samen met een textielexpert, een ontwerper en een jeugdig wetenschappelijk team, bestaande uit broer en zus, moet Maxwell de dader opsporen.

OCTAGON THE

The Octagon You TubeThe Octagon is een Amerikaanse vechtfilm uit 1980 geregisseerd door Eric Karson. Er waren rollen voor o.a.: Chuck Norris,Karen Carlson,Art Mindle,Jack Carter,Lee Van Cleef,Tadashi Yamashita,Carol Bagdasarian. Karatekampioen Scott James (Chuck Norris) en zijn pleegbroer Seikura(Tadashi Yamashita) zijn getraind in de Oosterse vechttechnieken. Er ontstaat ruzie en de twee makkers worden van elkaar gescheiden. Seikura wordt weggestuurd en Scott mag niet meer met hem omgaan. Als dan Nancy de vriendin van Scott wordt vermoord leiden alle sporen naar een geheim Japans genootschap The Octagon. Scott gaat op onderzoek om uit te vinden wat de ninja’s in Amerika doen, en infiltreert in de beweging. Hij ontdekt dat zijn pleegbroer Seikura de moord heeft gepleegd, en besluit een rigoureus einde aan de afschuwelijk misdaden te maken.

OH GOD! BOOK II

Oh God! Book II You TubeOh God! Book II (Tracy trifft den Lieben Gott) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Gilbert Cates. Er waren rollen voor o.a.: George Burns,Suzanne Pleshette,David Birney,Louanne Sirota,Howard Duff. God wil zijn imago bij het publiek vernieuwen, want amper een handjevol mensen spreekt nog met hem, en velen weten niet eens wie hij is. Hij besluit zich daarom op een dag te openbaren aan de 11-jarige Tracy Richards (Louanne Sirota) in de gedaante van een lieve oude heer. Tracy is dochter van een reclameman, dus God vraagt haar om voor hem te werken aan zijn naambekendheid.  Tracy bedenkt de slogan ‘Think God” en met haar vrienden verspreid ze de boodschap door posters, graffiti en andere manieren.Haar ouders en de psychiaters denken dat ze hallucineert en laten haar ter observatie in een kliniek opnemen.God is dan nog de enige die Tracy uit haar benarde situatie kan redden.

OH HEAVENLY DOG

Oh Heavenly Dog You TubeOh Heavenly Dog (Ein Himmelhund von einem Schnüffler) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Joe Camp. Er waren rollen voor o.a.: Chevy Chase,Benji,Jane Seymour,Omar Sharif,Robert Morley. Privédetective Benjamin Browning (Chevy Chase) krijgt van een geheimzinnige man de opdracht om een jonge vrouw te beschermen. Maar nauwelijks is hij bij haar op bezoek in haar flat of hij stuit hij op het lijk van een vrouw, en wordt daarna zelf vermoord. In de hemel geeft men hem de kans om, in een andere gedaante, zijn eigen dood op te lossen. Hij keert terug als Benji, de hond, en moet op aarde het raadsel van zijn eigen dood op lossen….

ONCE UPON A SPY

Once Upon a Spy You TubeOnce Upon a Spy (Amateurspion,Agent wider Willen) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Ivan Nagy. Er waren rollen voor o.a.: Christopher Lee,Ted Danson,Mary Louise Heller,Eleanor Parker,Leonard Stone. De jonge computerspecialist Jack Chenault (Ted Danson) krijgt opdracht van geheimagente X-12 bijgenaamd de Lady het elektronische brein van een reusachtige NASA computer de X-2 op te sporen. Hij stuit daarbij op de grootheidswaanzinnige wetenschapper Marcus Valorium (Christopher Lee) die betrokken is bij de verdwijning, hij wil de Verenigde Staten veranderen in een onbetekenend staatje…

ONE TRICK PONY

One Trick Pony You TubeOne Trick Pony is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Robert M. Young. Er waren rollen voor o.a.: Paul Simon,Blair Brown,Rip Torn, Allen Goorwitz,Lou Reed.Johan Levin (Paul Simon) is een oudere rockster, die reeds halverwege de veertig is. Nog steeds trekt hij met zijn band door het land, maar hij heeft betere dagen gekend. In de tachtiger jaren wordt een nieuw soort muziek gevraagd en dat ondervinden Johan en zijn band dagelijks op pijnlijke wijze. Veel heeft hij reeds op moeten offeren : zijn huwelijk met Marion, de omgang met zijn zoon Matty, kortom zijn hele burgerlijke bestaan. Hij wordt door iedereen onder druk gezet om een andere muzikale weg in te slaan, maar ziet dit als verraad aan zichzelf…..

ÓPERA PRIMA

Ópera Prima You TubeÓpera Prima (Erste Werke) is een Spaans-Franse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Fernando Trueba.Er waren rollen voor o.a.: Oscar Ladoire,Paula Molina,Antonio Resines,Kitty Manver,Marisa Paredes. De 25-jarige journalist Matias, Madrileen in hart en nieren, leeft gescheiden van vrouw en kind in Madrid. Zijn grote droom is ooit nog eens een boek uit te geven. Matias is tamelijk heerszuchtig, babbelziek en zeer jaloers. Bovendien gaat hij nogal prat op de strepen die hij als „contestant” in de nadagen van mei ’68 heeft verdiend. Matias ontmoet zijn nichtje, de leuke muziekstudente Violeta, zijn jeugdliefde waarmee hij vroeger een verhouding heeft gehad. Hoewel Violeta een ander temperament heeft dan Matias, voelt ze zich toch opnieuw tot hem aangetrokken, maar Matias vindt het moeilijk haar eigenzinnige karakter te accepteren……

ORDINARY PEOPLE

Ordinary People You TubeOrdinary People is een Amerikaanse psychologische film uit 1980 geregisseerd door Robert Redford, gebaseerd op het gelijknamige boek van Judith Guest. Er waren rollen voor o.a.: Donald Sutherland,Judd Hirsch,Timothy Hutton,M. Emmet Walsh,Elizabeth McGovern. Conrad Jarrett (Timothy Hutton) zit mentaal aan de grond. Na een mislukte zelfmoordpoging blijkt bij de psychiater dr. Berger (Judd Hirsch) , dat zijn trauma bestaat uit de verhouding met zijn moeder Beth (Mary Tyler Moore) en een ongeluk met een zeilboot. Bij dat ongeluk is zijn oudere broer Buck  om het leven gekomen. Door het ongeluk met het lievelingskind van zijn moeder is hun slechte verhouding helemaal op een dieptepunt gekomen. Zijn vader Calvin (Donald Sutherland) probeert hierin verbetering te brengen, maar daarbij komt het hele gezinsleven danig op de tocht te staan.

OUT OF THE BLUE

Out of The Blue You TubeOut of The Blue (Explodierende Traume) is een Canadese speelfilm uit 1980 geregisseerd door Dennis Hopper.Er waren rollen voor o.a.: Linda Manz, Dennis Hopper, Sharon Farrell, Raymond Burr en Don Gordon. De 15-jarige Cindy Barnes (Linda Manz) voelt zich niet echt gelukkig in het stadje waar ze woont,en maakt kennis met de rauwe werkelijkheid van het leven. Haar idool is haar vader Don (Dennis Hopper) en die zit in de gevangenis omdat hij in dronkenschap een verkeersongeluk heeft veroorzaakt. Dan gaat ook nog haar moeder Kathy (Sharon Farrell) die aan de drugs verslaafd is, in op de avances van een vriend in die ze helemaal niet leuk vind. En wanneer haar vader eenmaal vrij komt uit de gevangenis en zijn baan kwijt raakt, wordt het Cindy allemaal teveel. Ze kan de problemen niet aan, helemaal niet wanneer ze bij een feestje haar met geweld wil ontmaagden….

PARCEIROS DA AVENTURA

Parceiros da Aventura You TubeParceiros da Aventura (Die Gauner von der Copacabana) is een Braziliaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door José Medeiros. Er waren rollen voor o.a.: Isabel Ribeiro,Milton Gonçalves,Marcus Vinicius. Wanneer in Rio de Janeiro een groepje randfiguren,in een klein café aan de stad rand elkaar treffen, besluiten ze om het troosteloze milieu waarin zij leven voorgoed te verlaten. Ze gaan over tot het verkopen van cocaïne. Als bij een drugdeals , het geluk hun in de steek laat,besluiten ze een auto te stelen en door te verkopen.Maar helaas beseffen ze niet dat op de achterbank van de auto een klein meisje slaapt. Bij toeval blijkt het een kind van een rijke industrieel te zijn, ze ontvoeren haar en vragen  losgeld, maar al snel groeien de problemen hun boven het hoofd.  Ze worden dan niet alleen opgejaagd  door de politie, maar ook door een criminele organisatie die naar hun op zoek is…….

PERFECT MATCH A

A Perfect Match You TubeA Perfect Match (Entscheidung des Herzens) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Mel Damski en geschreven door John Sayle. Er waren rollen voor o.a.: Linda Kelsey,Michael Brandon,Charles Durning,Colleen Dewhurst,Lisa Lucas. De 16-jarige Julie Larson (Lisa Lucas) is opgegroeid bij pleegouders. Haar biologische moeder de succesvolle modeontwerpster Miranda McLloyd (Linda Kelsey) heeft zij nog nooit gezien.Als Miranda McLloyd ontdekt dat ze aan een geheimzinnige ziekte lijdt en een levensreddende ruggenmergtransplantatie,nodig heeft is Julie de enig die haar kan haar helpen. Ze tracht er alles aan te doen om haar dochter die ze vlak na de geboorte had moeten afstaan op te sporen, alleen het probleem is dat ze het meisje heeft opgegeven voor adoptie toen ze zelf nog een tiener was.

PERMANENT VACATION

Permanent Vacation You TubePermanent Vacation (Dauernd Ferien) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jim Jarmusch. De film werd opgedragen aan Nicholas Ray en was het debuut van Jim Jarmusch, hij kreeg het bedrag van 15000 dollar bij elkaar door leningen van banken en een paar subsidies van diverse culturele instellingen. Er waren rollen voor o.a.:Chris Parker,Leila Gastil,John Lurie. De film vertelt het verhaal van twee dagen uit het leven van Allie Parker (Chris Parker), een tiener in New York,hij houdt van Charlie Parker, kleedt zich als Gene Vincent,heeft geen baan, geen scholing, en voelt zich nergens thuis. Hij Zwerft door de straten van New York, leert mensen kennen, trekt met de een op, trekt bij een ander in,bezoekt zijn moeder in een psychiatrische inrichting. Krijgt dan weer het gevoel: “Het is weer tijd om weg te wezen, ergens anders naar toe. Hij steelt een auto, en wil met het geld van de verkoop op een permanente vakantie naar een ander land.

PHOBIA

Phobia You TubePhobia (Labyrinth der Angst) is een Canadese thriller uit 1980 geregisseerd door John Huston. Er waren rollen voor o.a.: Paul Michael Glaser,Susan Hogan,John Colicos,David Bolt,Patricia Collins,Alexandra Stewart.  Dr. Peter Toss (Paul Michael Glaser) is een jonge dynamische psychiater in Toronto, en hij denkt het middel tegen fobieën gevonden te hebben. Hij heeft een geheel eigen, zelfs eigenzinnige confrontatietherapie bedacht voor patiënten die aan fobieën lijden. Ze worden als proefpersoon gedwongen te kijken naar filmbeelden die angst oproepen. Wanneer bij een bomaanslag één van de patiënten sterft, probeert zijn vriendin de ware identiteit van de mysterieuze dader te achterhalen.

PILOT THE

The Pilot You TubeThe Pilot (Der Pilot,De Piloot) is een Amerikaanse televisiefilm uit 1980 geregisseerd door Cliff Robertson. Er waren rollen voor o.a.: Cliff Robertson, Frank Converse, Diane Baker,Milo O’Shea,Gordon MacRae,Edward Binns. Verkeerspiloot Mike Hagan (Cliff Robertson ) is de beste en meest ervaren piloot van de North American Line,en maakt kans op de titel Piloot van het Jaar. Ondanks het feit dat hij alom wordt gerespecteerd, voelt hij zich in het nauw gedreven. Als dan ook nog zijn huwelijk dreigt stuk te lopen, zoekt hij zijn heil in de drank. Wanneer een routine-landing bijna fataal afloopt onderkent hij de problemen en besluit er iets aan te doen. Inmiddels heeft een bezorgde stewardess de directie van de luchtvaartmaatschappij ingelicht. Hij weet dat bij zijn volgende vlucht veel op het spel staat, zijn carrière, de relatie met de mensen van wie hij houdt en het leven van 200 passagiers……

PINBALL SUMMER

Pinball Summer You TubePinball Summer (Pick-up Summer,Pinball Pick-Up) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door George Mihalka.Er waren rollen voor o.a.: Michael Zelniker,Karen Stephen,Carl Marotte. De jongeheren Greg en Steve gaan op zomervakantie naar Canada,en ze willen geen andere zorgen aan het hoofd hebben dan hoe en in welk tempo het grootste aantal en mooiste meiden van de streek te versieren. Daarbij worden zij nogal eens in de wielen gereden door ene Bert, een drinkebroer en een vechtersbaas, die met zijn motorbende de omgeving terroriseert. De moeilijkheden beginnen pas goed wanneer de uitbater van de lokale flipperhal een wedstrijd uitschrijft. Hoofdprijs: een avondje stappen met miss Flipper, een niet te versmaden autochtone.

PLEASURE PALACE

Pleasure Palace You TubePleasure Palace (Pretpaleis, Alles oder nichts) is een Amerikaanse tv-film uit 1980 geregisseerd door Walter Graumanri. Er waren rollen voor o.a.: Omar Sharif,Victoria Principal, J.D. Cannon,Gerald S. O’Longhlin,José Ferrer,Hope Lange,Teddi Siddall. Patti Flynn (Victoria Principal) is een verzekeringsagent in Las Vegas, ze werkt voor Howland (J.D. Cannon) en heeft de opdracht om de juwelen van zijn vrouw Bobby Howland (Teddi Siddall) te beschermen. Patti wordt door de Algerijnse beroeps gokker Louie Lefevre (Omar Sharif) aangezien voor een juwelendief. Louie is in de stad, op uitnodiging van Madelaine Calvert (Hope Lange). Zij is de eigenaar van Caesar’s Palace. Madelaine’s aandeelhouders willen dat ze Caesar’s Palace verkoopt en ze heeft Louis Lefevre gevraagd het op te nemen tegen Howland, die Caesar’s Palace in zijn bezit wenst te krijgen. Een high stakes spelletje baccarat, zal het lot van het Casino beslissen. Zal de huidige eigenaar Madelaine Calvert in het bezit blijven van het Casino, of is de rijke zakenman Howland de nieuwe eigenaar?

POPEY

Popey You TubePopeye is een Amerikaanse Paramount Pictures en Walt Disney film uit 1980 geregisseerd door Robert Altman gebaseerd op de gelijknamige stripreeks van Elzie Segar en de animatieserie van Max Fleischer en Dave Fleischer. Als filmset voor deze film werd met hulp van Nederlands hout in Malta Popey Village aangelegd. Er waren rollen voor o.a.: Robin Williams,Shelley Duvall,Ray Walston,Paul Smith,Paul Dooley. Popeye de zeeman is op zoek naar zijn lang verloren gewaande vader, en komt aan in het kleine havenstadje Sweethaven. Hier ontmoet hij Wimpy, een liefhebber van hamburgers. Hij ontmoet daar de vrouw van zijn dromen Olijfje. Bluto de grote, gemene piraat houdt echter ook van Olijfje, en is erop uit om het leven van de mensen in het Sweethaven zo zuur mogelijk te maken. Popeye vindt uiteindelijk zijn vader, en samen met zijn nieuwe vrienden en met de hulp van de kracht van spinazie, trachten ze voor eens en altijd af te rekenen met de bullebak Bluto……

PRIVATE BENJAMIN

Private Benjamin You TubePrivate Benjamin (Een vrouw vrouw In het leger) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Howard Zieff. Er waren rollen voor o.a.: Goldie Hawn,Eileen Brennan,Armand Assante,Robert Webber,Sam Wanamaker. Judy Benjamin is een 28-jarige vrouw uit Philadelphia , twee keer getrouwd geweest, enig kind en overbeschermd opgevoed door haar rijke ouders. Als haar kersverse echtgenoot sterft aan een hartaanval tijdens de huwelijksnacht, denkt ze haar verdriet te kunnen ontvluchten door dienst te nemen in het leger. Maar direct na aankomst op de legerbasis komt ze met beide benen op de grond terecht. Ze wordt verschrikkelijk hard aangepakt maar slaat zich er doorheen,en bereikt tenslotte zelfs het elitekorps.

PROMISE OF LOVE THE

The Promise of Love You TubeThe Promise of Love (De Belofte van Liefde) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Don Taylor.Er waren rollen voor o.a.: Valerie Bertinelli,Jameson Parker,Andy Romano,Joanna Miles,David James Carroll. Kathy Wakeman trouwt kort na haar afstuderen met de marinier Chuck Wakemore. Hij wordt opgeroepen voor dienst in Vietnam, en sneuvelt bij een militaire aanval. Kathy is dan wanhopig, en weet niet wat ze verder wil met haar leven. Ze moet dan ook nog noodgedwongen, haar huis verlaten, en neemt dan toevlucht naar het plaatselijke zwembad,omdat het haar aan Chuck doet herinneren. Sam Daniels, de eigenaar van het recreatiecentrum, weet van haar verleden en bied haar een een baan als zweminstructeur aan. Ze bloeit op en wordt steeds gelukkiger, en groeit dichter naar Sam toe. Al ze dan op een avond dronken worden en met elkaar kussen, voel Katy haar schuldig naar haar man toe die slechts vier maanden dood is. Ze neemt dan contact op met een psycholoog, die haar helpt om haar leven weer op orde te krijgen….

PROM NIGHT

Prom Night You TubeProm Night (Bloody Midnight) is een Amerikaanse horrorfilm uit 1980 geregisseerd door Paul Lynch. Er waren rollen voor o.a.:Leslie Nielsen,Jamie Lee Curtis,Casey Stevens,Eddie Benton,Antoinette Bower. In 1974 tijdens een spelletje van vier deugnieten komt een tien jarig meisje om het leven. De daad wordt gepleegd door vier schoolkameraadjes, in een vervallen ex-schoolgebouw. De dood van het kind is eigenlijk een soort ongeluk, maar de vier vriendjes en vriendinnetjes zijn zo bang in de gevangenis te belanden, dat ze afspreken tegen niemand ooit iets te zeggen. Zes jaar later komt de grote wrake. De betrokken kinderen zijn inmiddels teenagers geworden, en ze worden geplaagd door dreigende anonieme telefoontjes, die dramatische en dodelijke vormen aannemen.

RAGING BULL

raging-bull-you-tubeRaging Bull (Dolle Stier) is een Amerikaanse biografische speelfilm uit 1980 geregisseerd door Martin Scorese. Robert de Niro at maar liefst 25 kilo,voor de hoofdrol om zo levensecht gestalte te kunnen geven aan voormalig wereldkampioen boksen Jake LaMotta.  Geïmponeerd door zoveel toewijding eerde Hollywood hem met een Oscar. Er waren rollen voor o.a.:  Robert de Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci, Frank Vincent. De film gaat over het leven en de carrière van de zwaargewicht bokser Jake La Motta. Deze Jake La Motta, die op zijn negentiende reeds een reputatie had opgebouwd onoverwinnelijk te zijn, gaat in de slag met een groepje mafiosi om wereldkampioen Marcel Cerdan te kunnen uitdagen. Bij het behalen van het wereldkampioenschap lijken gouden tijden voor de bokser te zijn aangebroken, maar zijn ziekelijke jaloersheid en achterdocht om de vermeende ontrouw van zijn vrouw worden hem uiteindelijk fataal. Zijn bokscarrière gaat volledig verloren en via een nachtclub en striptease-tent belandt hij uiteindelijk in de gevangenis. Wikipedia

REVENGE OF THE STEPFORD WIVES 

Revenge of the Stepford Wives You TubeRevenge of the Stepford Wives (Terror in New York) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Robert Fuest. Er waren rollen voor o.a.: Sharon Gless,Julie Kavner,Audra Lindley,Don Johnson,Mason Adams.De Televisieverslaggeefster Kay Foster is geïntegreerd,waarom de misdaadcijfers en scheidingspercentage het laagst zijn het stadje Stepford in de V.S. Ze besluit haar intrek te nemen in het stadje en uit te zoeken waarom, alle vrouwen zich als robots gedragen en fungeren als slaven van hun mannen. Haar aankomst in Stepford wordt met grote weerzin gadegeslagen door de president van de Mannen associatie, Diz Parkinson. Hij ziet haar als een bedreiging en hij belegt een spoedvergadering, en zorgt er voor dat Kay het doelwit word van zowel de zich als robots gedragende vrouwen, als van hun gestoorde echtgenoten…….

ROADIE

Roadie You TubeRoadie is een Amerikaanse muziekfilm uit 1980 geregisseerd door Alan Rudolph. Er waren rollen voor o.a.:  Kaki Hunter,Art Carney,Gailard Sartain,Alice Cooper,Deborah Harry,Roy Orbison,Hank Williams Jr.,Ramblin’ Jack Elliot,Alvin Crow,Asleep at the Wheel,Rhonda Bates,Don Cornelius,Hank Williams, Meat Loaf. Travis Redfish (Meat Loaf) is chauffeur op een bierwagen in Texas. Door de mooie groupie Lola Bouilliabase (Kaki Hunter ) wordt hij gestrikt om als chauffeur, op treden voor de ‘toerwagen van een groep, later wordt hij dankzij de tourpromotor Mohammed Johnson (Don Cornelius ) roadie van het Rock and Roll Circus van Alice Cooper. Hij gaat mee op tournee en raakt helemaal weg van Lola. Maar ondanks zijn kwaliteiten wil ze echter niets van hem weten en ze wil haar nachten; liever met Alice Cooper doorbrengen…

ROUGH CUT

Rough Cut You TubeRough Cut (De diamantenroof) is een Amerikaanse misdaadfilm uit 1980 geregisseerd door Donald Siegel.Er waren rollen voor o.a.: Burt Reynolds,Lesley-Anne Down,David Niven,Timothy West,Patrick Magee. Vlak voor zijn pensioen bij Scotland Yard hoopt hoofdinspecteur Cyril Willis (David Niven) als waardig afscheid, een befaamde juwelendief Jack Rhodes (Burt Reynolds) ,achter slot en grendel te brengen, wat hem tot tot dusver niet was gelukt. Zorgvuldig zet hij een val op, waarbij het aas gevormd wordt door dertig miljoen dollar aan ongeslepen diamanten, en hij krijgt bij deze val,  de onvrijwillige medewerking  van de kleptomane Gillian Bromley (Lesley-Anne Down) , die deel uitmaakt van de bende van Jack .Wordt het de kroon op de carrière van inspecteur Willis, of zal Jack hem weer te slim afzijn….

SALTO NEL VUOTO

Salto Nel Vuoto You TubeSalto Nel Vuoto (Sprong in de leegte, A Leap in the Dark, Leap into the void) is een Italiaanse speelfilm uit 1980,en het is een werk van regisseur Marco Bellochio.In Salto Nel Vuoto staat de relatie tussen broer en zuster centraal. Een bekend advocaat, Mauro (Michel Piccoli) leeft al jaren samen met zijn neurotische zuster, Marta (Anouk Aimee);die verhouding wordt moeilijker naarmate de toestand van Marta verslechtert. Ten einde raad, om haar te verlossen en zichzelf van haar te verlossen schept hij omstandigheden, waarin haar zelfmoord voor de hand ligt. Daarbij schakelt hij een van zijn cliënten in. Maar de vrouw wordt verliefd op haar „executeur” en krijgt weer zin en doel in het leven. Die ommekeer kan haar broer niet verdragen, zodat de oplossing die hij had bedacht, nu voor hem uitkomst biedt: Een sprong in de leegte.

SCHIZOID

Schizoid You TubeSchizoid (De maniak met de schaar, Murder by Mail) is een Amerikaanse horrorfilm geregisseerd door David Paulsen uit 1980. Er waren rollen voor o.a.: Klaus Kinski,Craig Wasson,Donna Wilkes,Richard Herd,Christopher Lloyd. Julie (Marianna Hill) schrijfster van kronieken voor de stadskrant,begint anonieme brieven te ontvangen met doodsbedreigingen. Op ongeveer hetzelfde tijdstip worden vrouwelijke leden van een groepstherapie sessie, één voor één door een onbekende aanvaller neergestoken. Is er een connectie tussen deze twee gebeurtenissen? En zo ja, waarom wordt er in de brieven vernoemd naar een moord met een revolver, terwijl deze slachtoffers worden neergestoken? In eerste instantie verzekeren de politie, haar ex-man, haar therapeut en haar vrienden dat de brieven waarschijnlijk niet verwant zijn aan de moorden.Maar naar verloop van tijd blijkt dat iemand die dichtbij haar staat verantwoordelijk is. Is het haar therapeut, Pieter (Klaus Kinski), die seks heeft met zijn patiënten net voordat hij ze vermoord? Of is het Pieter zijn dochter (Donna Wilkes), die jaloers is op de relatie tussen haar vader en Julie? Is het de ex-echtgenoot van Julie (Craig Wasson), die nooit echt een echtscheiding wilde? Of is het misschien Gilbert (Christopher Lloyd), de gekke excentrieke klusjesman?. Bijna iedereen in haar buurt, is geestelijk zwak genoeg om de dader te zijn….

SEA WOLVES THE

The Sea Wolves You TubeThe Sea Wolves (Die Seewölfe) is een Amerikaans-Zwitserse oorlogsfilm uit 1980 geregisseerd door Andrew V. McLagle, gebaseerd op ware feiten die in 1978 door de Britse overheid zijn vrijgegeven. Er waren rollen voor o.a.: Gregory Peck,Roger Moore,David Niven,Trevor Howard, Barbara Kellerman. In 1943 ligt in de neutrale havenstad Marmagoa een Duits vrachtschip dat inlichtingen over geallieerde transporten doorseint aan U-boten, de zogenaamde “zeewolven”. Talloze schepen worden tot zinken gebracht en het Britse leger stuurt Lewis Pugh (Gregory Peck) en Gavin Stewart (Roger Moore) twee officieren van de geheime dienst erop uit om een einde te maken aan deze toestand. Het pad van de officieren ligt al spoedig bezaaid met lijken, zonder dat ze de echte verraders kunnen vinden, en daarom besluiten ze het Duitse schip onschadelijk te maken. De marine kan dit natuurlijk niet doen in een neutrale haven en het duo komt op het idee het reservisten-onderdeel de Calcutta Light Horse in te schakelen, dat korps was sinds 1900 niet meer in actie geweest. Achttien leden meldden zich voor de gevaarlijke klus onder leiding van hun commandant W.H. Grice (David Niven) en ze slagen er in om het spionageschip op te blazen. Operation Creek Wikipedia , Calcutta Light Horse Wikipedia

SEEMS LIKE OLD TIMES

Seems Like Old Times You TubeSeems Like Old Times (Raad eens wie er onder het bed ligt?) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jay Sandrich. Er waren rollen voor o.a.: Goldie Hawn,Chevy Chase,Charles Grodin,Robert Guillaume,Harold Gould. De roman schrijver Nick Gardenia (Chevy Chase) zit aan de zee ,in in zijn buitenhuisje in Californië te peinzen over zijn nieuwe boek. Maar dan wordt hij ontvoerd door twee bandieten, die hem gijzelen en dwingen een bank te beroven. Nick weet op een zeker moment te vluchten, maar vanwege de bankoverval wordt hij overal gezocht. Hij weet dan nog maar één plaats om zich te verstoppen: bij zijn ex vrouw Glenda (Goldie Hawn). Die verstopt hem voor zijn belagers maar ook voor haar man, want Glenda is namelijk getrouwd met Ira Parks (Charles Grodin) de officier van justitie…..

SHERIFF MAAKT ZICH KWAAD DE

Chissà perché capitano tutte a me You TubeDe sheriff maakt zich kwaad (Chissà perché… capitano tutte a me,Everything Happens to Me,Why Did You Pick on Me?, Buddy haut den Lukas) is een Italiaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Michele Lupo. Er waren rollen voor o.a: Ferruccio Amendola,Cary Guffey,Bud Spencer. Sheriff Craft  heeft de kleine H-7-25, een buitenaards jongetje met buitengewone vaardigheden dat per ongeluk op aarde landde, in huis genomen en hem Charlie genoemd.Charlie veroorzaakt nogal wat problemen en daarom moet Craft iedere keer een nieuwe baan zoeken. Uiteindelijk belanden Craft en Charly in het dorpje Monroe in Texas,dat al jaren geen sheriff meer gehad heeft en wordt beheerst door diverse bendes. Sheriff Craft en Charly slagen er met hulp van de Hell Angels in om de orde te herstellen in Monroe….

SHINING THE

The Shining You TubeThe Shining is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Stanley Kubrick, gebaseerd op de gelijknamige roman van Stephen King. Er waren rollen voor o.a.: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers en Barry Nelson. De voormalige leraar Engels Jack Torrance (Jack Nicholson) heeft de ambitie om schrijver te worden, en besluit met zijn vrouw Wendy (Shelley Duvall) en zijn zoon Danny (Danny Lloyd) voor 3 maanden naar het luxueus Overlook Hotel in Colorado te gaan, dat gedurende de wintermaanden vanwege de onbereikbaarheid is gesloten. Jack wil de stilte gebruiken om er een boek te schrijven. In zijn sollicitatiegesprek voor een baan als huismeester waarschuwt de hoteleigenaar dat de eenzaamheid waar hij naar op zoek is, weleens op kan breken. Eén van zijn voorgangers is daardoor gek geworden en heeft zijn hele gezin met een bijl aan stukjes gehakt en daarna zelfmoord gepleegd. Maar Jack is er van overtuigd dat hem dat niet zal gebeuren….

SKATEBOARD MADNESS

Skateboard Madness You TubeSkateboard Madness (Skateboard Fieber ) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geproduceerd door Hal Jepsen en geregisseerd door Julian Pena jr. Er waren rollen voor o.a.: Kurt Ledterman,Stacey Peralta,Kent Senatore, Phil Hartman. De soundtrack van de film is genaamd My Wave van Surf Punks. De Fotoreporter Mellow Cat (Kurt Ledterman) wiens baan op de tocht staat, krijgt nog één laatste kans om te bewijzen dat hij wel uit het goede hout is gesneden. Hij krijgt de opdracht een fotoreportage te maken van skateboard-beoefenaars in San Francisco. Onderweg ontmoet hij een groep skateboardfanaten die autopech hebben,en net als hijzelf, de plaats van de belangrijke skateboardwedstrijd niet kunnen vinden…

SMOKEY AND THE BANDIT II

smokey-and-the-bandit-ii-you-tubeSmokey And The Bandit II is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Hal Needham. Er waren rollen voor o.a.: Burt Reynolds, Jackie Gleason, Jerry Reed, Sally Field. De enigszins aan lager wal geraakte, beruchte vrachtwagenchauffeur Beau Darvelle (Burt Reynolds), beter bekend als The Bandit (de bandiet), weet samen met zijn maat Cledus (Jerry Reed), een zeer goed betalend vrachtje binnen te slepen: een olifant, die binnen een paar dagen aangeboden dient te worden, als persoonlijk geschenk van de gouverneur van de Republikeinse Partij in de staat Texas. Hij roept de hulp in van Carrie (Sally Field), het voormalige liefje van The Bandit, die juist op het punt staat voor de tweede keer in het huwelijk te treden met haar ex-echtgenoot Junior (Mike Henry). Ook worden ze weer achterna gezeten door sheriff Buford T. Justice, (Jackie Gleason) de aartsvijand van The Bandit.

SOMEWHERE IN TIME

Somewhere in Time You TubeSomewhere in Time is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jeannot Szwarc,en geschreven door Richard Matheson op basis van zijn eigen roman Bid Time Return. Er waren rollen voor o.a.: Christopher Reeve,Jane Seymour,Christopher Plummer,Teresa Wright,Bill Erwin. De succesvolle toneelschrijver Richard Collier heeft na zeven jaar geen inspiratie meer,en zijn uitgever blijft maar zeuren over deadlines. Hij vertrekt uit de stad en rijdt naar het noorden. Hij boekt een kamer in het overweldigende Grand Hotel, en daar valt zijn oog op een schilderij van Elise McKenna, een beroemd actrice in het begin van de 19e eeuw. Op één of andere manier lukt het Collier om terug te reizen in de tijd. Hij ontmoet Elise en ondanks verwoede pogingen van manager W. F. Robinson om de beiden uit elkaar te houden, worden ze verliefd. Maar de idylle duurt niet lang want Collier bevindt zich plotseling weer in het heden. Wanhopig doet hij een poging om nog één keer terug te gaan in de tijd.

STARDUST MEMORIES

Stardust Memories You TubeStardust Memories is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Woody Allen. Er waren rollen voor o.a.: Woody Allen,Charlotte Rampling,Jessica Harper,Marie-Christine Barrault,Tony Roberts. De bekende regisseur Sandy Bates heeft problemen, en wil geen komedies meer maken en gaat ter ontspanning naar het Stardust Hotel in New Jersey, waar een retrospectief van zijn oeuvre wordt vertoond.Tijdens het turbulente weekend, zitten zijn fans hem constant op de nek en stellen allerlei domme vragen. Bovendien heeft hij moeilijkheden met de liefde. Isobel heeft haar man voor hem verlaten en gelijk haar twee jengelende kinderen meegenomen, en dat terwijl hij net zijn oog heeft laten vallen op de violiste Daisy.

STER OHNE HIMMEL

Stern ohne Himmel You TubeStern ohne Himmel (Ster Zonder Hemel) is een Duitse Televisiefilm uit 1980 geregisseerd door  Ottokar Runze naar een verhaal van Leonie Ossowski. Er waren rollen voor o.a.: Minfred Glieuwe,Andreas Hameder,Martin Fuchs. Het loopt in Duitsland tegen het eind van de oorlog. Tussen de ruïnes hebben een viertal vijftienjarige kostschooljongens een plekje gevonden waar ze voor het oorlogsgeweld en de wereld van de volwassenen veilig zijn. In een gebombardeerd deel van het stadje hebben ze een verlaten levensmiddelendepot gevonden. Hier komen ze samen, en het geheim van hun schuilplaats delen ze alleen met Ruth, het vriendinnetje van de leider van het groepje, Antek. Op een dag worden de jonge mensen bruusk geconfronteerd met de grauwe realiteit. In de kelder van het depot treffen ze de jonge joodse vluchteling Abiram aan.Als één van de jongens de ontdekking meldt,is  Abiram genoodzaakt opnieuw te vluchten en zij helpen hem daarbij…

STIR CRAZY

Stir Crazy You TubeStir Crazy (Twee Maffe Vogels) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Sidney Poitier. Er waren rollen voor o.a.: Gene Wilder,Richard Pryor,Georg Stanford Brown,JoBeth Williams,Miguel Ángel Suárez De twee Boezemvrienden Skip en Harry zijn net allebei ontslagen, en dromen beiden van een filmcarrière.Ze vertrekken samen in een bestelbusje richting Californië om daar roem en fortuin te zoeken.Als ze voor een bank een reclamestunt doen verkleed als spechten,worden hun toneelkostuums tijdens de lunch gestolen. Ze worden gebruikt voor een bankoverval,en zij worden beschuldigd van deze bankroof en tot 125 jaar cel veroordeeld. In de gevangenis komt de directeur er achter dat Skip een tot dan toe onontdekt talent als rodeo held heeft. Hij besluit dat Skip de gevangenis moet vertegenwoordigen op de jaarlijkse rodeo, en dat blijkt de aangewezen gelegenheid voor de twee om de benen te nemen ….

SUNDAY LOVERS

sunday-lovers-you-tubeSunday Lovers is een speelfilm uit 1980 geregisseerd door Brian Forbes. Er waren rollen voor o.a.: Roger Moore,Lino Ventura,Ugo Tognazzl,Gene Wilder. Vier heren op leeftijd zijn afzonderlijk op de versiertoer in de steden Londen Parijs Rome en Los Angeles. Chauffeur Harry (Roger Moore) legt het in English style aan met een stewardess. Als hij tegelijkertijd ook een affaire begint met een Lady, blijven de slapeloze nachten niet uit. Op James Bondachtige wijze lost hij dit op.Zakenman Francois Queroles (Lino Ventura) doet het op zijn Frans, en heeft de grootste moeite om een Amerikaanse zakenrelatie uit de buurt van zijn secretaresse te houden. Italiaan Armando (Ugo Tognazzl) raakt in Fellini-achtige sferen,wanneer zijn vrouw een paar dagen de deur uit is, gaat hij in een overmoedige bui de vriendinnen uit zijn jeugd opzoeken. Amerika brengt “fooicase” Skippy (Gene Wilder), die durft vrouwen niet te zoenen totdat hij Lauri leert kennen.

SUPERMAN II

Superman II You TubeSuperman II is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Richard Lester.Er waren rollen voor o.a.: Christopher Reeve,Gene Hackman,Margot Kidder,Terence Stamp,Ned Beatty. Drie aartsschurken van de planeet Krypton zitten gevangen in een prisma. Maar door toedoen van een ’n foutje van Superman weten deze drie schurken Zod, Ursa en Non echter te ontsnappen. De drie zijn met dezelfde buitenaardse krachten uitgerust als Superman.  Aanvankelijk is Superman geen partij, omdat hij zijn bijzondere vermogens heeft opgeofferd om een romance aan te kunnen gaan met zijn grote liefde, de razende reportster Lois Lane (Margot Kidder). Maar als hij definitief gekozen heeft voor zijn plicht ontbrandt een explosieve strijd tussen goed en kwaad….

SUPER SNOOPER

Super Snooper You TubeSuper Snooper (Super Fuzz,Supersmeris,Der Supercop,Poliziotto Superpiù) is een Italiaanse speelfilm geregisseerd door Sergio Corbussi.Er waren rollen voor o.a.: Terence Hill, Emest Borgnine, Joanne Dru, Mare Lawrence, Julie Gordon. Supersnooper speelt zich af in Miami. De jonge Politie-agent Dave Speed (Terence Hill)  word per ongeluk wordt blootgesteld aan radioactieve straling, waardoor hij waanzinnige krachten ontwikkelt. Hij kan verkeersongelukken voorkomen, een vrachtwagen zonder bestuurder laten bewegen en biljartballen laten rollen zonder dat er een keu aan te pas komt. Al snel heeft hij zijn bovennatuurlijke krachten nodig om zich in Florida met onderwereldbaas Torpedo te meten. Maar wat hij nog niet weet, is dat zijn krachten aan het afnemen zijn. Wanneer hij ook nog eens valselijk beschuldigd wordt van moord, moet Dave alles op alles zetten om zijn onschuld te bewijzen en de boeven te vangen voordat hij zijn krachten voor altijd kwijt is.

SWORD THE

The Sword You TubeThe Sword (Ming Jian,Das Schwert) is een Hong Kongse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Patrick Tam. Er waren rollen voor o.a.: Zheng Shaoqui,Xu Jie,Xu Shaoqiang,Tian Feng,Wei Quihua. De  zwaardvechter Wah komt in het bezit van Chi Mud een beroemd zwaard, hij wordt geadviseerd om het zwaard te vernietigen of hij zal volgens de legende door dit zelfde zwaard gedood worden. Wah gelooft niet in dat verhaal, en besluit het zwaard te houden, om vervolgens van zijn oude dag gaan genieten. Maar hij wordt dan uitgedaagd door veel jongelui die tot elke prijs het legendarische zwaard willen bemachtigen.Hij wordt ook uitgedaagd door de jonge zwaardvechter Lee, die smoorverliefd wordt, op de mooie Fa Ying-chi (Chui Kit). Lee weet echter niet dat zij de dochter van Wah is. Wanneer Lee daar achter komt, wil hij nog steeds Wah uitdagen, ondanks zijn liefde voor Fa Ying-chi….

TALE OF TWO CITIES A 

A Tale of Two Cities You TubeA Tale of Two Cities (Het geschiedde in twee steden) is een Amerikaanse film geregisseerd door Jim Goddard. De belangrijkste spelers in A Tale of Two Cities zijn Chris Sarandon als Sydney Carlon en Charles Darnay; Peter Cushing als Dr. Manette; Kenneth More als Mr. Lorry en Alice Krige als Lucie. Dit liefdesdrama, gebaseerd op de roman van Charles Dickens, speelt zich af tussen Parijs en Londen aan de vooravond van en tijdens de Franse revolutie. Een lid van een slecht bekend staande aristocratische familie in Frankrijk schaamt zich voor het gedrag van zijn gezinsleden en gaat onder de schuilnaam Charles Darnay (Chris Sarandon) in Engeland wonen. Hij trouwt daar met de beeldschone Lucie (Alice Krige), de dochter van dr. Manette (Peter Cushing), die zestien jaar lang op valse beschuldigingen in de gevangenis heeft gezeten. Als Charles naar Frankrijk terugkeert om een trouwe bediende van de dood te redden, wordt hij opgepakt en ter dood veroordeeld. Maar de zelfopoffering van ene Sydney Carlon, een Engelse advocaat en evenbeeld van Charles Darnay, behoedt hem voor de gevolgen van de valbijl.

TANGLEWOODS ‘ SECRET

Tanglewoods Secret You TubeTanglewoods ‘Secret (Het geheim van het kreupelbos) is een  film op basis van het best verkochte boek van Patricia St. John. Het verhaal speelt zich af in de jaren 40 in Engeland. Ruth en haar broer Philip beleven een zomer vol avontuur bij hun strenge tante Margaret omdat hun ouders in het buitenland zijn. Ruth werkt zichzelf geregeld in de nesten door haar recalcitrante gedrag. Samen met Philip ontmoet zij Terry, een arme zigeunerjongen die met zijn moeder in het bos woont. Hij laat hen de geheimen van het Kreupelbos zien. Terry krijgt dan een ongeluk en dat kan Ruth moeilijk accepteren. Ze raakt bevriend met de wijze schaapherder Mr. Tandy  die al haar vragen probeert te beantwoorden en haar zijn wijze levenslessen kan meegeven.

TAXI ZUM KLO

Taxi zum Klo You TubeTaxi zum Klo (Taxi to the Toilet) is een West-Duitse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Frank Ripploh.Er waren rollen voor o.a.: Frank Ripploh,Bernd Broaderup,Magdalena Montezuma,Tabea Blumenschein. Peggy von Schnottgenberg (Frank Ripploh) woont in Berlijn en leert Bernd kennen in de bioscoop na een nachtvoorstelling. Bernd woont in een oude woning  in Kreuzberg en omdat de twee elkaar mogen gaan ze samenwonen. Bernd droomt van een rustig huiselijk leven in een boerderijtje en concentreert zijn liefde volledig op Peggy. Enerzijds heeft Peggy de huiselijkheid van Bernd hard nodig, anderzijds houdt hij nog steeds van zijn nachtelijke uitstapjes. Peggy is een echte jager, en wil zich niet gebonden voelen, en heeft behoefte aan avontuur, ervaringen en hartstocht. Hij kent veel mannen en pikt ze overal op, en door zijn levenswijze laat hij zien dat hij iets wil riskeren door de grenzen op te zoeken. Tussen alledaagse dingen en avontuur,seksuele fantasie en tedere hartstocht tussen lust, verlangen en pijn leiden Peggy en Bernd zo hun bestaan.

TELL ME A RIDDLE

Tell me a Riddle You TubeTell me a Riddle is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Lee Grant.Er waren rollen voor o.a.: Melvyn Douglas,Lila Kedrova,Peter Coyote,Brooke Adams,Dolores Dorn.David en Lisa, zijn bijna een halve eeuw getrouwd,en komen oorspronkelijk uit Rusland.David wil graag naar een bejaardenhuis, omdat het onderhoud van hun prachtige huis hem boven het hoofd groeit, maar Lisa wil daar niets van weten. Ze is lastig, opstandig en leeft in een eigen wereldje, vol met beelden van Rusland. Als Lisa in een ziekenhuis belandt, verkoopt David achter haar rug om hun woning. Naar haar ziekenhuis-ontslag neemt David zijn vrouw mee op reis naar hun kinderen. Op bezoek bij een dochter in San Francisco, veranderen de beelden die Lisa in gedachten ziet: van angstige dromen in blije herinneringen. Ook al ontdekt de oude vrouw dat haar man het huis verkocht heeft, haar gevoel voor hem keert terug.

THEO GEGEN DEN REST DER WELT

Theo gegen den Rest der Welt You TubeTheo gegen den Rest der Welt (De wegpiraten,Theo against the Rest of the World, Theo tegen de Rest van de Wereld) is een Westduitse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Peter F. Bringmann. Er waren rollen voor o.a.: Marius Müller-Westernhagen,Guido Gagliardi,Claudia Demarmels,Peter Berling Ursula Strätz. Theo Gromberg (Marius Müller-Westernhagen) en zijn Italiaanse partner Enno Goldini (Guido Gagliardi) steken zich diep in de schuld bij de aanschaf van een schitterende 38- tonner, die zij zo snel mogelijk proberen af te betalen met het rijden van zwarte vrachtjes.Wanneer Theo tijdens een korte stop op een parkeerplaats bij Dortmund in een wegrestaurant zijn blaas wil legen, bemerkt hij bij terugkomst dat zijn nieuwe truck is gestolen. Er rest dan nog maar één ding: erachter aan. Met Enno en de mooie Zwitserse studente Ines Röggeli (Claudia Demarmels) in een Fiat 600, gaan ze in een wanhopige tocht op zoek naar naar de dieven…

THOSE LIPS, THOSE EYES

Those Lips, Those Eyes You TubeThose Lips, Those Eyes is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Michael Pressman.Er waren rollen voor o.a.: Tom Hulce,Frank Langella,Glynnis O’Connor,Kevin McCarthy,Jerry Stiller. Artie Shoemaker heeft een zwak voor het toneel, hoewel hij volgens zijn ouders meer met zijn neus in zijn medische studieboeken zou moeten zitten. Daarom neemt hij een baantje aan als rekwisiteur bij een toneelgroep, die in de zomer van 1951 te gast is in Ohio. Artie, is een beetje een kluns en heeft eigenlijk twee linkerhanden en wordt continu in de maling genomen door zijn baas. De enige waar Arie goed mee overweg kan, is de acteur Harry Crystal. Harry droomt van een rol op Broadway, maar weet diep in zijn hart, dat hij daar kwaliteit niet voor heeft. Toch bewondert Artie de acteur, die het goed doet bij de vrouwen, en veel avontuurtjes voor één nacht beleefd.Wanneer Artie een leuk meisje ontmoet, voorziet Harry hem van hulp, zodat Artie zijn eerste schreden op het pad der liefde kan zetten.

TIME FOR MIRACLES A

A Time for Miracles You TubeA Time for Miracles (Het vierde mirakel) is een Amerikaanse TV-film geregisseerd door Michael O’Herlily. Er waren rollen voor o.a.: Kate Mulgrew,Jean Pierre Aumont,Rosanno Brazzi,John Forsythe,Lorne Greene. Deze film schetst het waargebeurde verhaal van het leven van de Amerikaanse Elizabeth Seton, de heilige Elizabeth Seton, want in 1975 werd deze vrouw, als eerste Amerikaanse, heilig verklaard. Elizabeth Bayley Seton werd in 1774 in New York City geboren. Zij werd protestants opgevoed en scheen voorbestemd voor een rustig leven. Op negentienjarige leeftijd huwde zij William Seton. Het paar werd gezegend met een vijfkoppige kroost. Elizabeths geluk werd abrupt onderbroken toen haar man TBC opdeed. De Setons trokken voor een herstelkuur naar Italië; alles bleek echter tevergeefs. In Italië komt Elizabeth in contact met de familie Fillichi en maakt ze  kennis met het katholicisme. Als ze als weduwe terug keert naar New York, opent ze een kleine school om haar kinderen te kunnen onderhouden. Ze besluit zich te wenden tot het katholieke geloof en wordt al snel ‘Moeder Seton’ genoemd. Haar school wordt de eerste katholieke school in Amerika….

TIMES SQUARE

Times Square You TubeTimes Square is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Alan Moyle.Er waren rollen voor o.a.: Tim Curry,Trini Alvarado,Robin Johnson,Peter Coffield,Herbert Berghof. Met muziek van o.a. Roxy Music, The Pretenders, The Ramones, The Cure en Joe Jackson. Times Square  wordt beheerst door twee jonge meisjes, die elkaars tegenpolen zijn. Pamela Pearl (Trini Alvarado), een schuchter, nerveus rijkeluisdochtertje van dertien en Nicky Marotta (Robin Johnson) die zich in haar levensonderhoud door middel van diefstal. In de kliniek waar de meisjes dezelfde belachelijke behandeling moeten ondergaan raken ze bevriend.De liefde die ze van anderen ontberen schenken ze elkaar. De twee weten uit de kliniek te ontsnappen, en gaan er in ziekenwagen vandoor. Het vrijbuiters bestaan wordt steeds bonter en ontaardt zelfs in een rebellie tegen de burgerlijke massa. Beide meisjes worden lokale sterren, omdat de plaatselijke diskjockey Johnny La Guardia uitgebreid aandacht aan hun verdwijning besteedt.

TOM HORN

Tom Horn You TubeTom Horn is een Amerikaanse western film uit 1980 geregisseerd door William Wiard. Er waren rollen voor o.a.: Steve McQueen,Linda Evans,Richard Farnsworth,Billy Green Bush,Slim Pickens. De gouden dagen van het wilde westen nadert zijn einde. Maar de legendarische premiejager Tom Horn kan nog niet accepteren dat de tijden zijn verandert, en hij wil nog steeds de held uithangen van aleer. Hij krijgt op een grote ranch de taak om veediefstallen te voorkomen, en gaat met voortvarendheid te werk en vele veedieven sneuvelen. Door die bloedige overvallen wordt de ranch eigenaren de grond te heet onder de voeten en zij willen van Tom Horn af. Dat gebeurt door hem ten onrechte van moord op een 15-jarige jongen te beschuldigen.Tom word in de gevangenis gegooid. Hij ontsnapt, waarna de sterke arm de achtervolging inzet….

TOUCH AND GO

Touch and Go (1980) Regie Peter Maxwell, met Hughes. Een vrouwelijke Robin Hood steelt voor een goede zaak.

TREASURES OF THE SNOW

Treasures of the Snow You TubeTreasures of the Snow (Spuren im Schnee,Schatten in de Sneeuw,Sporen in de Sneeuw) is een Engelse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Mike Pritchard, naar het gelijknamige boek van Patricia St. John. Er waren rollen voor o.a.: Timothey Fleetwood,Carey Born,Paul Dean. Door de schuld van de 12-jarige Lucien valt Dani in een ravijn en raakt hij kreupel. Annette, het zusje van Dani, maakt daarna Lucien het leven moeilijk, en ze worden de grootste vijanden. Onder meer vertelt zij haar klasgenootjes wat er is gebeurd. Lucien wordt dan door zijn klasgenoten gemeden en veracht, en durft niet meer naar school te gaan. Hij trekt het bos in om zijn geluk te zoeken, en leert daar een eenzame oude houthakker kennen met wie hij vriendschap sluit, en waar hij troost vind. Wanneer Lucien Annette te hulp schiet, en ze hun ruzie hebben bijgelegd, gaat Lucien naar de beroemde dokter Givit die in een dorp aan de andere kant van de berg logeert. Hij kan het been van Dani misschien wel genezen. Lucien gaat op pad en moet een barre sneeuwstorm trotseren om de dokter te bereiken…….

TRIALS OF ALGER HISS

The Trials of Alger Hiss You TubeThe Trials of Alger Hiss (Der Fall Alger Hiss) is een Amerikaanse documentaire uit 1980 van John Lowenthal. Alger Hiss, president van de Carnegie Stichting voor internationale vrede en voormalig medewerker op het ministerie van Binnenlandse Zaken, wordt door zijn vroegere vriend Whittaker Chambers, ex-communist en redacteur bij Time beschuldigd van spionage. Hij zou geheime documenten uit het Ministerie van Buitenlandse Zaken gesmokkeld hebben ten behoeve van een communistische spionagedienst. Zijn fanatiekste belager is een oude bekende: Richard Nixon. Hiss kwam voor de rechter, maar spionage en communistische sympathieën konden niet bewezen worden. Hiss werd wel schuldig bevonden aan meineed, en kreeg vijf jaar gevangenisstraf. Na 3,5 jaar kwam hij vrij, en zijn leven was totaal geruïneerd…….

UNION CITY

Union City You TubeUnion City is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Mark Reichert, gebaseerd op het verhaal Union City: The Corpse Next Door van Cornell Woolrich. Er waren rollen voor o.a.: Dennis Lipscomb,Deborah Harry,Irina Maleeva,Everett McGill,Pat Benatar. New Jersey, 1953:  Harlan (Dennis Lipscomb) is een neurotische boekhouder uit New Jersey die obsessief wordt, om diegene te pakken die ’s nachts melk uit zijn flessen haalt. Zijn vrouw Lillian (Debbie Harry) begint zich steeds meer te ergeren aan haar man’s bizarre gedrag. Harlan weet uiteindelijk de dader Young Vagrant (Sam McMurray) een dakloze Vietnam Veteraan te betrappen, en gaat hij volledig uit zijn bol ,en slaat op zijn hoofd in met alle gevolgen van dien …..

UN MAUVAIS FILS

Un Mauvais Fils You TubeUn Mauvais Fils (Een slechte zoon,A Bad Son,Der ungeratene Sohn) is een Franse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Claude Sautet. Er waren rollen voor o.a.: Patrick Dewaere,Brigitte Fossey,Yves Robert,Jacques Dufilho,Claire Maurier. Wanneer de dertigjarige Fransman Bruno Calgagni in Parijs terugkeert, wordt hij nauwlettend door de politie in het oog gehouden. Hij heeft in Amerika vijf jaar in de gevangenis doorgebracht wegens handel in verdovende middelen, maar is intussen volledig „clean” geworden. Met de hulp van de politie weet hij zijn vader René op te zoeken, maar deze wil niets meer met zijn mislukte zoon te maken hebben. Zijn vader ziet in hem de oorzaak van de zelfmoord van zijn vrouw. Bruno gaat ijverig op zoek naar werk, en vindt een baantje als assistent bij een boekhandelaar,die zich vol begrip over gestrande jongelingen ontfermt. Daar leert hij de aan de drugs verslaafde Cathérine kennen…

URBAN COWBOY

De jonge Bud raakt verliefd, verloofd en getrouwd met het lieve kindvrouwtje Sissy. Al gauw blijkt dat Sissy niet zo volgzaam is als Bud zich dat wenst…

USED CARS

Used Cars You TubeUsed Cars is een Amerikaanse film uit 1980 geregisseerd door Robert Zemekis, en geproduceerd door Steven Spielberg en John Milius. Er waren rollen voor o.a.: Kurt Russell,Jack Warden,Gerrit Graham,Deborah Harmon,Frank McRae. Een tweedehands autobedrijf wordt gerund door Roy Fuchs en zijn verwilderde broer Luke. Roy wil zijn compagnon en familielid uit het bedrijf werken. Hoofdverkoper in de zaak is de charmeur en aartsleugenaar Rudy Russo. Hij heeft vergevorderde plannen om senaatslid te worden en wil zijn verkiezing zeker stellen via omkoperij. Jeff is eveneens verkoper, heeft ook goede kwaliteiten, maar gaat bij vrouwelijke klanten rigoreus te werk. Hij verkoopt zichzelf liever dan een nieuwe auto en lokt de dames regelmatig naar de achterbank. Klanten stappen nietsvermoedend het autobedrijf, en de enige menselijke drijfveer in de autobranche is verkopen en dat doel heiligt alle middelen…….

VOLTATI EUGENIO

Voltati Eugenio You TubeVoltati Eugenio (They All Loved Him,Turn Around Eugenio,Eugenio, keer om!) is een Frans-Italiaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Luigi Comencini. Er waren rollen voor o.a.: Saverio Marconi,Dalila Di Lazzaro,Francesco Bonelli,Bernard Blier,Carole André. 1968: het jaar van de studentenrevoluties in Amerika en Europa. Op de barricaden ontmoeten een Italiaanse student en een Franse studente elkaar. Revolutie en liefde gaan hand in hand en Eugenio is er het kind van. Het huwelijk van zijn ouders is echter meer een gelegenheidshuwelijk en hij vertoeft meer bij zijn grootouders dan bij zijn ouders thuis. Daardoor groeit hij op tot een weerbarstig probleemkind. Op zijn tiende loopt hij weg en zijn vader gaat naar hem op zoek……..

VREK DE

L'Avare You TubeDe Vrek (The Miser,L’Avare) is een Franse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Louis de Funès en Jean Girault, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Molière.Er waren rollen voor o.a.: Louis de Funès,Claire Dupray. Bernard Menez,Anne Caudry,Michel Galabru, Claude Gensac,Frank David. Uit angst voor diefstal begraaft de rijke maar toch gierige Harpagon zijn geld in de tuin. Hij verzet zich als vader tegen de amoureuze avonturen van zijn kinderen, en hoopt dat ze met een rijke partij zullen trouwen. Maar zijn dochter Elise wordt benaderd door huismeester Valere, die bij haar vader gaat werken. Verder heeft zijn zoon Cléante een oogje op het volkse buurmeisje Marianne. Harpagnon vreest voor zijn geld, en heeft andere plannen voor zijn dochter en droomt van een huwelijk waar wat mee te verdienen valt.

WATCHER IN THE WOODS

The Watcher in the Woods You TubeThe Watcher in the Woods is een Walt Disney griezelfilm uit 1980 geregisseerd door John Hough, gebaseerd op een roman van Florence Engel Randall .Er waren rollen voor o.a.: Bette Davis,David McCallum,Carroll Baker,Lynn-Holly Johnson,Kyle Richards. Een Amerikaans gezin bestaande uit Jan, Ellie, Helen en Paul Curtis verhuist naar een prachtig oud Brits herenhuis in de bossen, het ligt dicht bij de vervallen kapel van Mrs. Aylwood, de eigenaar van het verblijf. Als Mrs. Aylwood Jan ziet valt het haar op dat ze als twee druppels water lijkt op Karen haar dochter. Al snel gebeuren er vreemde dingen, en ze vermoeden dat ze vanuit het bos in de gaten gehouden worden. Misschien heeft het te maken met Karen ,die tientallen jaren eerder op mysterieuze wijze spoorloos verdween tijdens een zonsverduistering.

WEEK’S VACATION A

A Week_s Vacation You TubeA Week’s Vacation (Une semaine de vacances,Een week vakantie,Ferien für eine Woche) is een Franse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Bertrand Tavernier. Er waren rollen voor o.a.: Nathalie Baye,Gérard Lanvin,Michel Galabru,Philippe Noiret,Flore Fitzgerald. Laurence Cuers (Nathalie Baye) is onderwijzeres op een middelbare school in Lyon, haar leven staat op instorten, en ze merkt dat haar leerlingen niet geïnteresseerd zijn in democratie en inspraak. Haar huisarts raadt haar aan er een weekje tussenuit te gaan, en daardoor krijgt ze een week ziekteverlof. Laurence overziet haar problemen: ze is niet meer zo energiek als vroeger, haar vriend Pierre zou graag een kind willen en de generatiekloof bespeurt zij in haar werk dagelijks .De ontmoeting met een paar vriendelijke mensen helpt haar er weer bovenop, en zij keert met nieuwe ideeën terug naar school.

WHEN TIME RAN OUT

When time ran out  (VS 1980) Regie James Goldstone, met Paul Newman, Jacqueline Bisset, William Holden en James Franciscus. Vulcanoloog/hoteleigenaar zwijgt over dreigende uitbarsting, een ramp volgt.

WILD AND THE FREE THE

The Wild and the Free You TubeThe Wild and the Free (Terug naar de natuur) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door James Hill. Er waren rollen voor o.a.: Granville Van Dusen,Linda Gray,Frank Logan,Ray Forchion,Sharon Anderson.Professor Raif Rafelson leert chimpansees een soort gebarentaal. Zijn superieuren willen de dieren echter gebruiken voor medische experimenten. Rafelson heeft de chimpansees als zijn eigen kinderen grootgebracht en weigert zijn medewerking. Hij doet een beroep op Linda Davenport om de dieren naar haar Afrikaanse gebied over te brengen en daar de opvoeding voort te zetten. Linda is het helemaal niet met Raif zijn opvattingen eens. Zij vindt dat dieren vrij in hun natuurlijke omgeving moeten kunnen leven. Maar heel geleidelijk ontstaat er bij haar bewondering en waardering voor het werk van de professor.

WILLIE AND PHIL

Willie and Phil You TubeWillie and Phil (Willi & Phil, Willie & Phil) is een Amerikaanse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Paul Mazurksy. Er waren rollen voor o.a.: Michael Ontkean,Margot Kidder,Ray Sharkey,Jan Miner,Tom Brennan. De beide Truffaut liefhebbers Willie Kaufman (Michael Ontkean) een leraar en Phil D’Amico (Ray Sharkey) een fotograaf ontmoeten elkaar in de Bleecker Street bioscoop. Ze zijn beiden fervent liefhebber van de  klassieke Truffaut-film ‘Jules et Jim’, een film die gaat over een driehoeksverhouding. Ze worden vrienden en ontmoeten in een park Jeannette Sutherland (Margot Kidder) een meisje uit  Kentucky. Er ontstaat iets moois tussen de drie, waarin Jeanette het zwaartepunt dan weer bij Willie en dan weer bij Phil legt. De driehoeksverhouding zorgt toch voor de nodige spanningen, waardoor ze uiteindelijk toch maar kiezen voor het veilige burgerlijk leven……..

WINDWALKER 

Windwalker You TubeWindwalker is een Amerikaanse western avontuur film ,uit 1980  geregisseerd door Kieth Merrill, gebaseerd op een roman van Blaine M. Yorgason,  met in de hoofdrol Trevor Howard en Nick Ramus. Trevor Howard speelt de rol van de oude Cheyennechief Windwalker die terugblikt op zijn bewogen leven. Hij doet dat door zijn levensverhaal te vertellen aan zijn kleinkinderen. Over zijn jeugd, over zijn huwelijk met de mooie Indiaanse die hem twee kinderen schonk, en over de overval door de gehate Crows die zijn vrouw doodden en een van zijn zonen ontvoerden. Ademloos luisteren de kinderen toe, als hij het treurige relaas doet van de barre en vergeefse tocht om zijn zoon terug te vinden.

WOMAN BANKER THE

La Banquière You TubeLa Banquière (The Woman Banker) is een Franse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Francis Girod. De film is voor een groot gedeelte gebaseerd op gegevens uit het leven van de bankierster Marthe Hanau, die van 1886 tot 1935 leefde.Er waren rollen voor o.a.: Romy Schneider,Jean-Louis Trintignant,Jean-Claude Brialy,Marie-France Pisier,Claude Brasseur. Parijs jaren 20. De jonge Emma Eekhert (Romy Schneider) is van eenvoudige komaf, maar ziet kans directrice van een bankonderneming te worden, die zich in dienst stelt van de kleine spaarder. Aangezien zij ongewoon hoge renten uitkeert heeft zij over vijanden uit de bankwereld niet te klagen.Vooral de puissant rijke bankier Horace Vannister zit haar flink dwars, en hij weet haar door een politiek complot ten val te brengen, ze belandt daardoor in de gevangenis, waardoor ze uiteindelijk breekt……

XANADU

Xanadu You TubeXanadu is een Amerikaanse filmmusical uit 1980 geregisseerd door Robert Greenwald.Er waren rollen voor o.a.:Olivia Newton-John,Gene Kelly,Michael Beck,James Sloyan,Dimitra Arliss.De geheimzinnige Kira (Olivia Newton-John) doet door middel van een vluchtige kus de liefde bij de kunstschilder Sonny Malone ontluiken. Sonny ontmoet de ex muzikant Danny McGuire, die ervan droomt opnieuw een jazzclub te stichten. De droom wordt verwezenlijkt en Kira levert de naam voor de nieuwe club Xanadu. Sonny wordt steeds hopelozer verliefd op Kira, maar Kira blijkt één van de negen dochters van Zeus te zijn, en niet in staat om aardse gevoelens te beantwoorden. Tijdens de openingsavond van de club verdwijnt Kira uit het leven van Sonny, maar dan ontmoet hij een meisje dat als twee druppels water op Kira lijkt……

YOUNG MASTER THE

The Young Master You TubeThe Young Master ( Shi di chu ma) is een Hongkongse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Jackie Chan. Er waren rollen voor o.a.: Jackie Chan,Wei Pei,Yuen Biao,Check Kin,Wang Ing Sik. De student Ching Loong, beter bekend als Draak,moet de zieke kampioen Tijger van de ‘rode school’ vervangen tijdens de jaarlijkse gewelddadige Leeuwendans-competitie, waarvan de winnaar niet alleen veel geld krijgt, maar ook geëerd wordt als stervechter. Tijdens de eindstrijd wordt echter van de ‘blauwe school’ verloren door toedoen van een onbekende. Die blijkt niemand minder dan Tijger te zijn, die dus verraad heeft gepleegd. Hij heeft zich aan de blauwen- verkocht om zijn schulden te kunnen betalen. Tijger wordt van de school getrapt en sluit zich tenslotte aan bij een bende. Draak zit met het geval in zijn maag en gaat op zoek naar zijn vriend. Hij komt daarbij echter in aanvaring met het Kantonese geboefte, zodat hij hevige gevechten moet voeren.

ZÄRTLICH, ABER FRECH WIE OSKAR

Der Gendarm Vom Wörthersee You TubeZärtlich, aber frech wie Oskar (Der Gendarm Vom Wörthersee) is een Westduitse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Franz Josef Gottlieb. Er waren rollen voor o.a.: Régis Porte,Patricia Zenker,Tobias Meister,Heinz Eckner,Herbert Fux. De jonge Playboy en hartenbreker Peter (Régis Porte) wordt door vele meisjes aantrekkelijk gevonden en hij heeft dan ook helemaal niet te klagen. Tijdens zijn vakantie in een vakantiecentrum aan de Wörthersee wil hij een schoonheidsslaapje gaan houden, maar Billie (Patricia Zenker) de knappe dochter van de politie-commissaris Leopold wordt prompt verliefd op hem.

Advertenties