Films 1984 Buitenland

AGAINST ALL ODDS

against-all-odds-you-tubeAgainst all odds is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Taylor Hackford.De film is een re-make van de film Out of the Past uit 1947. De titelsong van de film was van Phil Collins en was een grote hit. Er waren rollen voor o.a.:  Rachel Ward, James Woods, Jeff Bridges, Alex Karras, Richard Widmark, Jane Greer. Jessie Wyler (Rachel Ward) een rijk meisje, begint een verhouding met Jake Wise (James Woods) een louche bookmaker en een nachtclubeigenaar, om haar moeder dwars te zitten. Dat pakt echter ook voor haar helemaal verkeerd uit, want de bookmaker is inderdaad geen lieve jongen. Het meisje knijpt er tussenuit. De bookmaker zet de ex-rugbyspeler Terry Brogan (Jeff Bridges) in om op haar op te sporen, en haar bij hem terug te bezorgen. In Mexico wordt Terry echter smoorverliefd op het Rachel , waardoor de bookmaker naar haar kan fluiten.

AMBASSADOR THE

The Ambassador Engelse politieke thriller uit 1984. Met: Robert Mitchum, Ellen Burstyn, Rock Hudson, Fabio Testi, Donald Pleasance. Regie: J.Lee Rhompson. Het onderwerp van deze thriller is de controverse tussen Israël en de Palestijnen. Omdat de politieke verwikkelingen daar nauwelijks bij te houden waren, werd uiteindelijk besloten om het verhaal gedeeltelijk authentiek en gedeeltelijk fictief te maken. De politieke situatie verdween daarop naar de achtergrond. De film concentreert zich thans hoofdzakelijk op de hoofdfiguren, zoals de Amerikaanse ambassadeur in Israël, die alles in het werk stelt om vrede te stichten. Het zit hem niet mee, omdat hij gechanteerd wordt. In plaats van op de chantage in te gaan, start hijzelf een speurtocht naar het brein achter deze onverkwikkelijke zaak. Vanwege de interessante rolbezetting best de moeite waard.

AMERICAN DREAMER

american-dreamer-you-tubeAmerican Dreamer is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Rick Rosenthal. De fotografie was door Jan de Bont.Er waren rollen voor o.a.: JoBeth Williams, Tom Conti, Giancarlo Giannini, Coral Browne,James Staley. Huisvrouw Cathy Palmer (JoBeth Williams) wint een schrijfwedstrijd naar Parijs,rond het detective- personage Rebecca Ryan, haar man wil niet dat ze er heen gaat, omdat een huisvrouw thuis hoort te blijven. Maar ze gaat toch, en krijgt op weg naar haar hotel een ongeluk. Wanneer ze weer bij zinnen in het ziekenhuis wakker wordt, waant ze zichzelf, als de superspionne Rebecca, en door te denken en te handelen als haar lievelingspersonage brengt ze haar leven, en dat van de Auteur Conti de schrijver van de Rebecca Ryan boeken in gevaar…

ANGEL

Angel Regie: Robert Vincent O’Neil met Donna Wilkes Molly Stewart leidt een dubbel leven Overdag puike punten verdienen op school, maar ’s nachts verdient ze flappen dollars door als hoer de straten af te schuimen. In deze nachtwereld heeft ze haar enige vrienden. Als haar beste vriendin en mede-hoertje Lana vermoord wordt, weet Donna haar beide levens niet langer gescheiden te houden.

ANNIE’S COMING OUT

annies-coming-out-you-tubeAnnie’s coming out (A Test of Love), is een Australische waargebeurde speelfilm uit 1984 geregisseerd door Gil Brealy gebaseerd op het gelijknamige boek van Rosemary Crossley. Er waren rollen voor o.a.:  Angea Punch McGregor,Drew Forsythe,Wallas Eaton,Simon Chilvers,Liddy Clark. Jessica Hathaway een onderwijzeres gaat werken in een inrichting in Melbourne, waar ernstig gehandicapte kinderen verpleegd, om niet te zeggen: opgeborgen worden. Zij treft daar een 18-jarig spastisch meisje aan, Annie O’Farrell , met het uiterlijk van een vijfjarige. Door de slechte voeding en de geroutineerde, niet-specifieke behandeling, was ze een kleuter gebleven. Tot dan toe had niemand ontdekt dat het kind weliswaar ernstig fysiek gehandicapt was, maar over een normale intelligentie beschikte. Jessica besteedde veel aandacht aan dit ene kind, tot ongenoegen van de directie van de inrichting. Medisch stond immers vast dat een zo zwaar gehandicapt kind nooit zou kunnen leren spreken, lezen of zich anderszins ontplooien. Het kwam uiteindelijk tot een juridische procedure van de onderwijzeres en haar pupil versus de inrichting en de ouders van het kind. Onder grote belangstelling van de media besliste de rechter dat Annie de inrichting mocht verlaten. Ze ging samenwonen met Jessica en kunstgeschiedenis studeren. Anne McDonald Wkipedia

BACHELOR PARTY

bachelor-party-you-tubeBachelor Party is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Neal Israël.Er waren rollen voor o.a.: Tom Hanks, Tawny Kitaen. Adrian Zmed, George Grizzard, Barbara Stuart, Robert Precott, William Tepper. De buschauffeur Rick Gassko (Tom Hanks) wil trouwen met Debbie Thompson (Tawny Kitaen), maar de steenrijke ouders van Debbie hebben een andere man, Cole Whittier (Robert Prescott), voor haar gereserveerd. Cole krijgt de opdracht het huwelijk te verhinderen. Een woeste vrijgezellenavond is daarvoor bij uitstek geschikt. Hij huurt hoertjes voor de feestavond om Rick in diskrediet te brengen, en hij probeert Rick te vermoorden, maar alles loopt helemaal fout. In plaats van Rick raken de anderen, de zogenaamde fijnere familieleden, in diskrediet.

BEAT STREET

beat-street-you-tubeBeat Street is een Amerikaanse muziekfilm uit 1984 geregisseerd door Stan Lathan. Er waren rollen voor o.a.: Rae Dawn Chong,Guy Davis,Jon Chardiet,Leon W. Grant,Saundra Santiago,Robert Taylor,Lee Chamberlin,Mary Alice,Shawn Elliot.  Muziek en dansen hebben vier vrienden Kenny Kirkland (Guy Davis),Lee (Robert Taylor),Ramon (Jon Chardiet),Chollie (Leon W. Grant) uit de Bronx, die zich bezighouden met het beschilderen van wagons, helemaal in hun greep gekregen.Ramon, zit in de moeilijkheden, omdat hij ondanks een kind,niet met zijn vriendin wil trouwen. Met de anderen gaat het in de privésfeer iets gemakkelijker en als ook Ramon iets aan zijn onmogelijke situatie gaat veranderen, komt het tot een dramatisch hoogtepunt, hij komt bij een gevecht om het leven en zijn vrienden uiten hun verdriet in een wervelende show.

BEDROOM EYES

Bedroom eyes, Amerikaanse speelfilm uit 1984 van William Fruet. Met: Kenneth Gilman, Dayle Haddon, Barbara Law e.a. Wanneer een keurige jongeman beseft dat hij een gluurder geworden is, besluit hij zich door een psychiater te laten onderzoeken. Ondanks haar raad gaat hij opnieuw gluren, waarbij hij getuige is van een moord, waarbij hij gesignaleerd wordt.

BEVERLY HILLS COP

beverly-hills-cop-you-tubeBeverly Hills Cop is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Martin Brest.Er waren rollen voor o.a.: Eddie Murphie,Judge Reinhold,Lisa Eilbacher. De titeltune van de film, Axel F van Harold Faltermeyer, werd zeer bekend en won tevens een Grammy Award voor beste muziek voor een film of televisiespecial. Rechercheur Axel Foley (Eddie Murphy) uit Detroit, is dolblij wanneer hij zijn oude vriend Mikey na lange tijd weer ontmoet. Mikey, die als politie-agent in Beverly Hills werkt, wil Axel vertellen over de illegale praktijken waar hij bij betrokken is, maar Axel wil de verhalen niet horen. Na een avond gezellig stappen worden ze overvallen door twee mannen, die Axel bewusteloos slaan en Mikey vermoorden. Axel’s baas, hoofdinspecteur Rand, meent dat Axel teveel emotioneel bij de zaak betrokken is om aan het onderzoek deel te nemen. Hij stuurt hem met vakantie. Axel gaat echter toch op onderzoek uit…

BLASSBLAUE FRAUENSCHRIFT EINE 

Eine blassblaue Frauenschrift You TubeEine blassblaue Frauenschrift (Het lichtblauwe handschrift van een vrouw) is een Oostenrijkse film uit 1984 geregisseerd door Axel Corti , naar het gelijknamige boek van de Oostenrijkse schrijver Franz Werfel. Het verhaal begint op 15 oktober 1936, de 48ste verjaardag van Leonidas Tachezv (Friedrich von Thun), afdelingschef van het ministerie van Onderwijs in Wenen. Net als voorgaande jaren viert Leonidas zijn verjaardag samen met zijn vrouw Amelie Tachezy (Krystyna Janda), die hem al bewondert sinds ze tegen de wil van haar ouders met hem getrouwd is. Als de eerste felicitaties door de brievenbus vallen is de prettige dag voor Leonidas echter bedorven. Tussen de post zit een brief van Vera Wormser (Friederike Kammer), een vriendin uit zijn jongere jaren, van wie hij al in geen twaalf jaar gehoord heeft. De joodse Vera woont in nazi-Duitsland. Haar zoon van elf jaar is de toegang tot het gymnasium ontzegd omdat hij jood is. Ze roept de hulp in van Leonidas. En hij beseft dat de zoon van hem is. Zijn wereld is totaal veranderd, de zekerheden van zijn rustige beschermde leven vallen onder hem weg. De brief voert hem terug naar de tijd dat hij Vera ontmoette.

BLOOD SIMPLE

blood-simple-you-tubeBlood Simple (Eine mörderische Nacht) is een Amerikaanse thriller uit 1984 geregisseerd door Joel Coen.Er waren rollen voor o.a.: Dan Hedaya,John Getz,Frances McDormand, Sam-Art Williams. M. Emmet Walsh. Op het platteland van Texas is Julian Marty de eigenaar van de plaatselijke bar, hij is een bandiet van kop tot teen.Hij bedriegt zijn klanten, waar hij maar kan. Zijn vrouw Abby  (Frances McDormand) is hierdoor nogal teleurgesteld in hem geraakt en zij wil hem verlaten. Ray (John Getz) één van zijn barkeepers geeft haar daartoe ook nog gemakkelijk aanleiding. Zij knijpen er tussenuit, maar Julian  huurt privé-detective Loren Visser (M. Emmet Walsh) in, eerst om zijn echtgenote te bespioneren en later om haar en haar minnaar te vermoorden.

BODY DOUBLE

body-double-you-tubeBody Double is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Brian de Palma. Er waren rollen voor o.a.: Craig Wasson, Gregg Henry, Melanie Griffith, Deborah Shelton,Guy Boyd. Jake Scully, een derderangs acteur, wordt ontslagen tijdens de opnamen van een goedkope horrorfilm. Hij heeft last van claustrofobie en daar is de regisseur niet van gediend. Jake loopt alle adressen in Hollywood af om aan werk te komen en ontmoet zo collega Sam Bouchard. Hij ontfermt zich over Jake en neemt hem mee naar een schitterend huis in de heuvels rond Hollywood. Sam heeft de eigenaar beloofd op zijn pand te passen en biedt het Jake daarom als onderdak aan. Jake accepteert het aanbod. Sam wijst hem voor hij vertrekt nog even op de aardige bijkomstigheid dat hij met behulp van een verrekijker een aardige vrouw kan zien die ieder dag op hetzelfde uur een sensuele striptease uitvoert. Jake laat die mededeling aanvankelijk voor wat het is. Hij wordt na enkele dagen toch nieuwsgierig en dat heeft verregaande gevolgen

BOLERO

Bolero, Amerikaanse speelfilm uit 1984 van John Derek. Met: Bo Derek, George Kennedy, Andrea Occhipinti e.a. De uiterst onbevangen Ayre McGillvary, Mac genaamd, reist de hele wereld af om de man van haar dromen te vinden. Zij moet kiezen tussen de romantische sjeik die haar vanuit Marokko volgt, of de robuuste en moedige Spaanse matador, wiens brandende passie gevoelens van liefde en verlangen oproepen in Mac

BOSTONIANS THE

the-bostonians-you-tubeThe Bostonians (Die Damen aus Boston) is een Engelse speelfilm uit 1984 geregisseerd door James Ivory. Er waren rollen voor o.a.: Vanessa Redgrave,Christopher Reeve, Jessica Tandy,Madeleine Potter,Nancy Marchand. De feministe Olive Chancellor woont in Boston in 1875. Ze sluit vriendschap met een jong meisje Verena Tarreant de aantrekkelijke dochter van een obscure wonderdokter. Ze raakt zo onder de indruk van haar raakt dat zij het meisje in huis neemt. Als belangrijke voorvechtster van feministische ideeën kunnen zij samen de hele wereld aan: Olive is het brein en Verena bezit het charisma en de welsprekendheid waarmee zij haar toehoorders snel voor zich weet te winnen. De twee vrouwen hebben een innige relatie, totdat de jonge Basil Ransome, een conservatieve advocaat in het leven van Verena komt en vastbesloten is met haar te trouwen.Ze zal dan moeten kiezen tussen haar idealen of de liefde.

BOUNTY THE

The Bounty Amerikaanse avonturenfilm uit 1984. Met: Mel Gibson, Anthony Hopkins, Laurence Olivier, Edward Fox, Daniel Day-Lewis, Tevaite Vernette. Regie: Roger Donaldson.De derde versie van het beroemde verhaal van ‘De muiterij op de Bounty’, waarin eerder Clark Gable en Marlon Brando schitterden. Nu de eer aan Mei Gibson en Anthony Hopkins om hun persoonlijkheden te tonen in dit heroïsche avontuur. Een rauwe bemanning landt op Tahiti, gaat met de inheemse bevolking verkeren en wordt uiteindelijk gedwongen om een levensgevaarlijke tocht om Kaap Hoorn te maken.

BREED APART THE

A Breed Apart You TubeA Breed Apart is een Amerikaanse actiefilm uit 1984 van regisseur Philippe Mora met Rutger Hauer en Kathleen Turner.Rutger Hauer speelt de rol van de tot kluizenaar verworden ex-militair Jim Malone die zich op een privé-eiland heeft teruggetrokken. Het eiland is een broedplaats voor zeldzame adelaars en dat zijn meteen de enige levende wezens die Malone nog op zijn terrein duldt. Mensen worden er letterlijk af geschoten. Nu wil het toeval dat de adelaarseieren zeer begeerde objecten zijn en een schatrijke verzamelaar J.P. Whittier (Donald Pleasence) laat zich niet afschrikken door Malone. Hij huurt de avonturier Mike Walker(Powers Boothe) in die voor een klein vermogen best bereid is een paar eieren en desnoods Malone zelf van het eiland te halen. De confrontatie tussen die twee is,op zijn minst te zeggen, explosief.

BROADWAY DANNY ROSE

broadway-danny-rose-you-tubeBroadway Danny Rose is een Amerikaanse Zwart/Wit speelfilm uit 1984 geregisseerd door Woody Allen. Er waren rollen voor o.a.: Woody Allen,Mia Farrow,Nick Apollo Forte, Howard Storm,Jack Rollins,Milton Berle,Sandy Baron,Monica Corbett. Danny Rose (Woody Allen) was een komiek, die nu als impressario van tweederangs artiesten zijn brood verdient, hij gaat voor zijn mensen door dik en dun.Ook voor de Italiaanse zanger Lou Canova(Nick Apollo Forte) ,hij probeert zijn hopeloos in het slop geraakt carrière weer vlot te trekken en hem te herenigen met  zijn minnares, maffialiefje Tina Vitale(Mia Farrow).Ten onrechte denkt de maffia,dan dat hij de minnaar van Lou’s vriendin is, en ze willen hem een lesje leren dat hij lang zal heugen.

BURNING BED THE

The Burning Bed Francine, een vrouw met drie kinderen, wordt door haar man tot het uiterste vernederd en mishandeld. Na een jarenlange strijd vlucht Francine, nadat ze de slaapkamer van haar man in brand heeft gestoken, het huis uit. Verdacht van moord moet ze terechtstaan.

CAMILLE

Camille, Amerikaanse speelfilm naar 1984 naar La Dame aux Camélias, van Alexandre Dumas. Regie: Desmond Davis. Met: Ben Kingsley, Greta Scacchi, Colin Firth.Marguerite Gautier (Greta Scacci) heeft haar ouderlijk huis verlaten om haar geluk in Parijs te zoeken. Met haar schoonheid manipuleert zij daar rijke en machtige mannen. Dan ontmoet ze Armand Duval (ColinFirth). Het is liefde op het eerste gezicht. Maar zijn vader (Ben Kingsley) verbiedt de relatie. Maar wie o wie verbood ooit met succes ware liefde. Wat pa ook probeert, niets helpt. De twee geliefden weerstaan chantage, jaloezie, scheiding en… zelfs de dood.

CARAVAN OF COURAGE

caravan-of-courage-you-tubeCaravan of Courage (The Ewok Adventure,Het Grote Ewok Avontuur) is een Amerikaans science fiction film uit 1984 geregisseerd door John Korty.Er waren rollen voor o.a.: Eric Walker,Aubree Miller,Warwick Davis,Fionnula Flanagan,Guy Boyd,Dan Fishman,Guy Boyd. Twee kinderen Mace en Cindel Towani zijn bij een hardhandige landing met hun ruimteschip,op de maan van Endor, hun ouders kwijtgeraakt. Zij komen terecht bij de Ewoks en na een wat stroeve kennismaking besluiten de Ewoks hen te helpen met het opsporen van hun ouders. De zoektocht bevat allerlei gevaarlijke hindernissen tot zij bij het reusachtige fort aankomen, waar de ouders gekweld worden door een Gorax, een reuze-monster.Veel inventiviteit en moed is nodig om hen te bestrijden.

CHEECH & CONG’S THE CORSICAN BROTHERS

cheech-congs-the-corsican-brothers-you-tubeCheech & Cong’s The Corsican Brothers is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Thomas Chong. Er waren rollen voor o.a.: Cheech Marin,Tommy Chong,Roy Dotrice,Shelby Fiddis,Rikki Marin. Cheech en Chong werken als straatmuzikanten in Parijs. Ze spelen echter zo slecht dat de voorbijgangers geld geven om alsjeblieft te stoppen. Op een dag komen ze een zigeuner tegen die de twee over hun vorige leven vertelt. Voordat ze het weten bevinden ze zich in de tijd van de Franse Revolutie. Ze zijn een onwettige tweeling van een edelvrouw en een burger. Hoewel ze al op jonge leeftijd werden gescheiden, zijn ze geestelijk sterk met elkaar verbonden. Wanneer ze uiteindelijk herenigd worden, moeten ze nog wel een paar problemen overwinnen.

CHILDREN IN THE CROSSFIRE

Children in the crossfire (Kinderen onder kruisvuur) Amerikaanse TV-film van George Schaeffer. Met: Julia Duffy, Karen Valentine, David Huftman, e.a Als vier kinderen uit Noord-lerland de kans krijgen om tijdens een zomervakantie in Amerika te wonen veranderen hun haatgevoelens en vooroordelen stilaan in vriendschapsbanden. Of dit blijvend is moet bewezen worden, wanneer ze terug zijn in Noord-lerland, een kerstreünie wordt georganiseerd

CHILDREN OF THE CORN

children-of-the-corn-you-tubeChildren Of The Corn is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Fritz Kiersch. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal van Stephen King uit 1978, uit zijn boek Nightshift. Er waren rollen voor o.a.: Linda Hamilton, Peter Horton, John Franklin. De maisoogst in Nebraska dreigt te mislukken en hoe de mensen ook bidden om regen, er gebeurt niets. Maar dan verschijnt Isaac Chroner ( John Franklin), een 12-jarig  jongetje met een bijbel in de hand. Hij heeft een boodschap voor de kinderen van Nebraska: alleen bloed zal weer leven schenken aan de verdorde bodem van dit land. De aspirant-sekteleider wordt natuurlijk uitgelachen, maar zijn lugubere plan wordt uitgevoerd. Zo grondig dat niemand daar ooit iets van gemerkt zou hebben. Totdat drie jaar later, in de buurt van het ogenschijnlijk verlaten dorpje Gatlin in Nebraska, een jong stel autopech krijgt…

CHOOSE ME

Choose me is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Alan Rudolph. Er waren rollen voor o.a.: Keith Carradine,Lesley Ann Warren,Rae Dawn Chong,Patrick Bauchau,John Larroquette. Nancy Love is een fenomeen. Haar Love-line, waarin ze vragen beantwoordt over liefdesproblemen, behoort tot de best beluisterde programma’s op de radio. Haar privé-leven staat echter in schrille tegenstelling tot hetgeen ze haar biechtelingen toefluistert: ze is alleenstaand, bang om haar ware gezicht te laten zien, zich bloot te geven aan de wereld die haar adoreert. Nancy’s populariteit dwingt haar regelmatig te verhuizen om aan opdringerige avances van de vele bewonderaars te ontkomen. Onder een andere naam huurt ze een kamer bij Eve, eigenaresse van een bar. Eve blijkt een grote fan te zijn van het programma van Nancy. Verwarring en intriges zijn het resultaat van deze situatie….

CITY KILLER THE

The City Killer Amerikaanse televisiefilm van Robert Lewis uit 1984. Met in de hoofdrollen: Heather Locklear, Terence Knox, Gerald Mcßaney en Peter Mark Richman. Regie: Robert Lewis. Een jonge zakenvrouw wordt op de hielen gezeten door een psychopaat die verliefd op haar is. Om zijn liefde voor haar te demonstreren blaast hij een hoog kantoorgebouw op waarbij alle aanwezigen in het pand om het leven komen.

COMPANY OF WOLVES

Company of wolves, Amerikaanse speelfilm uit 1984. Rosaleen is een meisje dat last heeft van vreemde dromen waarin wolven centraal staan. Deze dromen worden mede veroorzaakt door de verhalen over weerwolven die haar oma vertelde. Wanneer ze wat ouder is en op bezoek gaat bij oma in het bos, ontmoet ze onderweg een knappe jager. Ze verliest prompt de goede raad die haar was gegeven.

CONAN THE DESTROYER

CRACKERS 

crackers-you-tubeCrackers (Fünf Gauner machen Bruch) is een Amerikaanse film uit 1984 geregisseerd door de Franse regisseur Louis Malle.De film was een remake van de film Big Deal on Madonna Street uit 1958. Er waren rollen voor o.a. : Donald Sutherland,Jack Warden,Sean Penn, Wallace Shawn,Trinidad Silva.Het pandhuis van de oude sjacherijnige pandjesbaas Garvey in het Mission District in San Fransisco, is het ontmoetingspunt voor de kruimeldieven Weslake, Boardwalk, Turtle, Ramon en Dillard. Als Garvey Dillard afzet voor de prijs van zijn gitaar,beramen ze een plan om Garveys kluis leeg te roven.Ze dokteren een heel plan uit, en wanneer Garvey naar zijn moeders verjaardag gaat, slaan ze toe. Het wordt een helse tocht over daken en vreemde appartementen.

DECEMBER FLOWER

December Flower komisch drama van Stephen Frears. Met in de hoofdrollen Jean Simmons, Mona Washbourne, Pat Heywood, June Ritchie en Bryan Forbes. Een oude dame wordt door haar huishoudster geterroriseerd via het toedienen van valium. Wanneer een verre nicht de dame bezoekt smijt ze de huishoudster het huis uit. Langzaam ontdooit het reeds opgegeven dametje.

DRAW

Draw (Duel,)Amerikaanse tvfilm uit 1984 van Steven H. Stern. Met: Kirk Douglas en James Coburn. Als de bandiet Harry Holland tijdens een uit de hand gelopen spelletje poker de sheriff neerschiet, wordt hij achternagezeten door de bewoners van het stadje. Hij vlucht een hotel in en gijzelt daar de actrice Bess. De enige man die hem kan inrekenen is de legendarische sheriff Sam Starret

DUNE

dune-you-tubeDune is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door David Lynch uit 1984 gebaseerd op het gelijknamige science fiction roman van Frank Herbert uit 1965 .Er waren rollen voor o.a. : Francesca Annis, Brad Dourif, José Ferrer, Linda Hunt, Freddie Jones, Kyle MacLanhlan, Silvano Mangano, Kenneth McMillan. Het is het jaar 10191. De planeet Arrakis (ook wel Dune genoemd) is de enige bron voor de substantie Spice, die de mens in staat stelt om door de ruimte te reizen en zijn bewustzijn te verruimen.Twee machtige huizen strijden om deze planeet, het meedogenloze Huis Harkonnen en het nobele Huis Artreides. De macht over beide huizen ligt bij keizer Shaddam IV, die besluit om Huis Artreides de macht over de Spice-productie te geven. In werkelijkheid blijkt dit echter een slinkse manier om de leider van Huis Artreides, Duke Leto, in de val te lokken..

EXTERMINATOR II

exterminator-ii-you-tubeExterminator II is een Amerikaanse thriller uit 1984 geregisseerd door Mark Buntzman. Er waren rollen voor o.a. :  Robert Ginty,Deborah Geffner,Mario Van Peebles,Frankie Faison, Scott Randolph, Reggie Rock Bythewood. John Eastland gewapend met een vlammenwerper vermoord twee straatrovers. De bendeleider genaamd X zweert wraak en ontketend een vreselijke terreur in Brooklyn.Ze stelen zware wapens, beroven een geldwagen, schieten een politiehelikopter uit de lucht en gebruiken het buitgemaakte geld voor de handel in drugs. Maar terwijl zij hun misselijk makende praktijken uitvoeren, blijft Johnny ook niet stilzitten. Er gaan steeds nieuwe bendeleden in rook op. De wraakactie zorgt voor de gehele verdelging van de bende.

FALLING IN LOVE

Falling in love Amerikaanse liefdesfilm uit 1984. Met: Robert DeNiro, Meryl Streep, Harvey Keitel, Dianne Wiest, David Clennon, Jane Kaczmarek, George N. Martin. Regie: Ulu Grosbard. De vrouw van een arts, Molly, werkt als grafisch ontwerpster in New Vork. Zij ontmoet in een boekwinkel een bouwkundig opzichter, Frank. Beiden kopen een Kerstcadeau voor een van hun familieleden. Maar door een ongeluk blijkt Molly het boek van Frank meegenomen te hebben en andersom. Een hele tijd later ontmoeten zij elkaar opnieuw en zij voelen zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken. En ondanks het feit, dat beiden een heel gelukkig huwelijksleven hebben, blijkt hun nieuwe liefde al het andere stilaan te gaan slopen. De film speelt danig met uw gevoelens, omdat u voortdurend met hele tedere en heel verdrietige momenten geconfronteerd wordt. Voor romantische naturen een must.

FATAL VISION 

Fatal Vision You TubeFatal Vision is een tv- miniserie met Karl Malden, Eva Marie Saint en Gary Cole uit 1984, gebaseerd op het gelijknamige boek. De serie werd geregisseerd door David Greene. Kapitein Jeff MacDonald is een bekend en ambitieus chirurg op een Amerikaanse mariniers-basis. Hij is gelukkig getrouwd en heeft twee kinderen. Op een dag stormt de Militaire Politie zijn huis binnen na van Jeff een noodtelefoontje te hebben ontvangen. Ze vinden hem gewond en zijn vrouw en dochters vermoord in het huis. MacDonald claimt dat een groep drugsverslaafden zijn familie heeft aangevalen, maar de politie kan geen bewijs vinden.

FIRESTARTER

firestarter-you-tubeFirestarter is een Amerikaanse sciencefiction-thriller uit 1984 geregisseerd door Mark L. Lester, de film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King uit 1984. Er waren rollen voor o.a. : David Keith,Drew Barrymore,George C. Scott,Martin Sheen,Heather Locklear. De Amerikaan Andy McGee heeft ooit meegewerkt aan een geheim project van de regeringsorganisatie Shop. Hij kreeg injecties toegediend die zo op zijn geest inwerkten dat hij handelingen van anderen kon beïnvloeden. Andy raakt dit vermogen langzaam kwijt, maar zijn 17-jarige dochter Charlie heeft enkele eigenschappen geërfd. Ze heeft het vermogen om elk willekeurig object in brand te zetten door er alleen naar te kijken.Ze weet zelf niet dat ze deze kracht heeft maar een organisatie, ‘The Shop’, is wel op de hoogte en wil haar kracht voor militaire doeleinden gebruiken. John Rainbird, een huurmoordenaar, wordt ingehuurd om haar op te sporen en te ontvoeren, maar er staat één persoon in zijn weg: Charlie’s vader Andy.

FLASHPOINT

Flashpoint Amerikaanse thriller uit 1984. Met: Kris Kristofferson, Treat Williams, Rip Torn, Kevin Conway, Tess Harper. Regie: William Tannen. Verhuur: Thorn Emi.
Twee agenten, die de grens tussen Mexico en Texas moeten bewaken, stuiten op een jeep met een dode chauffeur en een tas vol geld. Plotseling blijken er door hun vondst veel belangen in het geding te zijn. De dode chauffeur wordt in verband gebracht met de moord op Kennedy in 1963 in Dallas. Er worden nu ineens allemaal mensen onschadelijk gemaakt.

GHOSTBUSTERS

ghostbusters-you-tubeGhostbusters is een Amerikaanse horror-komedie uit 1984 geregisseerd door Ivan Reitman. Er waren rollen voor o.a. : Bill Murray,Dan Aykroyd,Sigourney Weaver,Harold Ramis,Rick Moranis. Drie studenten parapsychologie, Peter Venkman, Raymond Stantz en Egon Sprengler, worden vanwege hun weinig inspirerende prestaties van de universiteit gegooid. Ze staan berooid op straat. Eén van hen komt op het idee om geesten en spoken te gaan verdrijven. Met het geld van een driedubbele hypotheek richten zij een bedrijf op, dat onder de naam Ghostbusters’ furore wil gaan maken. De geesten en spoken zijn de ondernemende jongelui welwillend. Zij duiken ineens overal op.Werk genoeg dus voor het trio, dat het al spoedig zo druk heeft, dat een vierde man in dienst genomen moet worden. Alles lijkt goed te gaan tot er een bemoeizieke ambtenaar van milieuzaken roet in het eten komt gooien. Door zijn toedoen kunnen alle in het magazijn opgeslagen spookjes ontsnappen, waarna zij de stad gaan pesten. Als het vriendinnetje van een van hen bezeten’ raakt gaan zij over tot een alles vernietigende slag.

GREMLINS

gremlins-you-tubeGremlins is een Amerikaanse komische horrorfilm uit 1984 geregisseerd door Joe Dante en geproduceerd door Steven Spielberg. Er waren rollen voor o.a. : Zach Calligan,Phoebe Cates, Hoyd Axton,Frances Lee McCain. In een klein Chinees winkeltje koopt Randall Peltzer een heel speciaal Kerstcadeau voor zijn zoon Billy. Het is een alleraardigst beestje uit China, een mogwai met prachtige ogen, dat lijkt op een teddybeerachtig hondje en het heeft nogal uitzonderlijke gebruiksaanwijzingen voor zijn verzorging: hij mag nooit nat worden, hij kan niet tegen fel licht en hij mag nooit na twaalf uur ’s nachts gevoed worden. Aangezien de zoon wat slordig met deze condities omspringt zijn de poppen al spoedig aan het dansen. Het knuffeldiertje blijkt zich in een recordtijd te kunnen vermenigvuldigen en te ontaarden in een bloeddorstig wezen, waaraan het hele stadje ten onder dreigt te gaan.

GREYSTOKE

greystoke-the-legend-of-tarzan-you-tubeGreystoke, the Legend of Tarzan Lord of the Apes is een Amerikaans/Engelse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Hugh Hudson. De film is gebaseerd op het boek van Edgar Rice Burroughs „Tarzan of the Apes”.Het was de laatste rol van Ralph Richardson in een film hij overleed in de herfst van 1983. Er waren rollen voor o.a.:Christopher Lambert,Andie MacDowell,Paul Geoffrey, Cheryl Campbell,Ian Holm. Lord Jack Clayton en zijn vrouw Alice die hoogzwanger is, lijden schipbreuk voor de Afrikaanse kust.Na de geboorte van hun zoon sterft Alice aan malaria en Jack komt om het leven bij een gevecht met een aap. Kala, een moeder aap, die haar baby heeft verloren, ontfermt zich over de jongen en hij wordt door de gehele apenfamilie op een ontroerende wijze geaccepteerd. Twintig jaar later ontdekt de Belgische ontdekkingsreiziger Philippe D’Arnot de volwassen aapman en neemt zich voor de jongen op te voeden.

HALF SLAVE HALF FREE

Half slave, half free (Vrij en toch slaaf ) Amerikaans/Australische speelfilm, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Met in de hoofdrollen: Mason Adams, Avery Brooks, John Season en Joe Senecu. 1841: Solomon Northup woont als vrij man in de staat New York maar wordt ontvoerd naar het zuiden. Daar wordt hij in Georgia als slaaf verkocht wordt. Hij heeft maar één doel voor ogen: bevrijd te raken uit zijn slavernij.

HELEN KEILER THE MIRACLE CONTINUES

Helen Keiler, the miracle continues. Amerikaanse speelfilm van Alan Gibson, met in de hoofdrollen Mare Winningham en Blythe Danner. De film vertelt het levensverhaal van Helen Keiler die op jonge leeftijd blind en doofstom wordt maar met behulp van haar vriendin/lerares een studie begint aan het Radcliffe College.

HOTEL NEW HAMPSHIRE THE

the-hotel-new-hampshire-you-tubeThe Hotel New Hampshire is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Tony Richardson naar het gelijknamige roman van John Irving. Er waren rollen voor o.a. : Beau Bridges,Rob Lowe,Jodie Foster,Nastassia Kinski,Lisa Banes,Amanda Plummer,Anita Morris. Wim Barry (Beau Bridges) , een verstokte dagdromer, is getrouwd met Mary die hij leerde kennen toen zij beiden in een hotel werkten. Zijn baan als onderwijzer vindt hij onbevredigend en hij gaat op zoek naar een betere toekomst voor zijn gezin van vijf kinderen. Tegen het advies van zijn vader in besluit hij een hotel te beginnen.Het eerste hotel wordt in zijn woonplaats opgestart. Als dat geen succes wordt aanvaardt hij een uitnodiging om in Wenen een tweede poging te wagen. Als dat hotel uiteindelijk een smerig onderkomen van politieke radicalen en hoertjes blijkt te zijn, trekt hij naar Amerika om daar voor de derde keer een Hotel New Hamshire te beginnen. Maar ook dat hotel blijkt heel iets anders te worden dan Win zich in zijn dromen had voorgesteld.

ICEMAN

Iceman (Der Mann, der aus dem Eis kam) Amerikaanse speelfilm uit 1984 van Fed Schepisi. Met: Timothy Hutton, John Lone, Lindsay Crouse e.a. In de nabijheid van een Arctisch onderzoeksstation vindt men meer dan 40.000 jaar ingevroren oermens. Met behulp van de modernste techniek wekt men hem weer tot leven. Het lukt een jonge antropoloog om contact met hem te krijgen, maar de kloof in de tijd schijnt onoverbrugbaar.

ICE PIRATES THE

the-ice-pirates-you-tubeThe Ice Pirates (Krieg der Eispiraten) is een Amerikaanse science-fictionthriller uit 1984  geregisseerd door Stewart Raffill.Er waren rollen voor o.a.: Robert Urich,Mary Crosby,Michael D. Roberts,John Matuszak,Anjelica Huston. Na diverse oorlogen heerst in het verre Galaxis extreme droogte,en water, het enige waardevolle goed in de melkweg. En de Tempeliers van Mithra hebben de volledige controle op de watervoorraden, en daardoor de touwtjes in handen. Om iedereen aan hun macht te onderwerpen, straffen ze ongehoorzame planeten af met drooglegging. Geteisterd door watersnood, stellen opstandelingen een piratenvloot samen onder leiding van Kapitein Jason om de strijd te leveren om het schaars geworden water.

INDIANA JONES AND THE TEMPLE OF DOOM

indiana-jones-and-the-temple-of-doom-you-tubeIndiana Jones and the Temple of Doom is een Amerikaanse avonturenfilm uit 1984  geregisseerd door Steven Spielberg.Er waren rollen voor o.a.: Harrison Ford, Kate Capshaw, Xe Huy Quan, Amrish Puri, Roshan Seth. De onverschrokken archeoloog Indiana Jones,is op zoek naar een heilige Sankarasteen waarvan de vruchtbaarheid van een Indiaas dorpje afhangt. Indy beloofd aan het dorpshoofd de steen te zullen vinden, en hij ontdekt dat de steen is gestolen door de maharadja van Pankot.Die maharadja huist in een enorme ondergrondse tempel. Daar heeft hij al drie van de vijf heilige stenen verzameld. In de mijnen wordt door de kinderen van het dorp op zijn bevel naarstig gezocht naar de twee andere stenen. Indiana Jones haalt met zijn makkers, de aantrekkelijke zangeres Willie Scott en de grappige Short Round, levensgevaarlijke stunts uit om de heilige steen op de plaats van zijn oorsprong terug te brengen.

JUST THE WAY YOU ARE

Just the way you are (Ein Klassemadchen) Amerikaanse speelfilm uit 1984. Met: Kristy McNichol, Michael Ontkean, Kaki Hunter, e.a. Regie: Edouard Molinaro. De jonge, knappe muzikante Sasan Berlanger kan niet zo goed overweg met mannen, omdat ze van een kinderziekte een slepend been heeft overgehouden. Op een dag besluit ze naar de Alpen te gaan, waar ze zich als skislachtoffer voordoet, tot er problemen komen met een aanbidder, die voor haar meer zou kunnen betekenen dan een vakantieliefde.

KARATE KID THE

the-karate-kid-you-tubeThe Karate Kid is een Amerikaanse televisiefilm uit 1984 geregisseerd door John G. Avildsen. Er waren rollen voor o.a.: Ralph Macchio,Elisabeth Shue,Martin Kove,Randee Heller, William Zabka . De verlegen jongen Daniel LaRusso (Ralph Macchio) verhuist met zijn moeder naar het zonnige L.A. Daar lukt het hem niet om onmiddellijk nieuwe vrienden te maken.Sterker nog: hij wordt het favoriete mikpunt van zijn schoolgenoten,en karate-studenten die het niet uit kunnen staan dat Daniel vriendschap sluit met het meisje Ali Mills.Met hulp van de oude Japanse klusjesman Miyagi, die ook karatecoach is, wordt hij onderwezen in de edele vechtsport van karate. De wijze meester leert de jongen dat karate een geestelijke zaak is, in plaats van een lichamelijke vechtsport. Als Daniel in de gaten krijgt waar het karate om te doen is wordt hij in de geheimen ingewijd en dan is het punt gekomen om Johnny Lawrence zijn tegenstrever tot een wedstrijd uit te dagen.

KILL POINT

Killpoint. Actiefilm. Met: Leo Fong, Richard Roundtree, Cameron Mitchell, Stack Pierce e.a. Joe Marks en Nighthawk willen een opslagplaats van wapens overvallen, om die wapens vervolgens te kunnen verkopen op de zwarte markt. Ze stelen genoeg machinegeweren, granaten en raketten om een klein leger te bevoorraden. Criminelen weten Marks en Nighthawk al gauw te vinden en de wapens vinden gretig aftrek.

LA GUERRE DES TUQUES 

la-guerre-des-tuques-you-tubeLa guerre des tuques (The Dog Who Stopped the War,Het sneeuwgevecht,Sneeuwballenoorlog) is een Frans-Canadesefilm uit 1984, geregisseerd door André Melancon. Tijdens de kerstvakantie in het Canadese Q’uebec, verklaren twee Jeugdbendes die elkaars eeuwige rivalen zijn , onder leiding van Generaal Luc (Cédric Jourde) en Pierre (Julien Elie) de oorlog. De bende van Pierre is samen met zijn hond Cleo in de minderheid, ze hebben ook de genie de jongen Francois (Minh Vu Duc) aan hun kant. Francois ontwerpt een enorme, uitgebreide sneeuw fort, en samen bouwen ze het. Generaal Luc besluit om, het  kasteel aan te vallen, en het word een waar sneeuwgevecht, waarbij een onschuldig slachtoffer valt,waardoor ze de strijdbijl begraven,en ze tot de conclusie komen dat oorlog zinloos is.

LASSITER

Lassiter Amerikaanse misdaadfilm uit 1984. Met: Torn Selleck, Jane Seymour, Lauren Hutton. Regie: Roger Young. Het verhaal speelt vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Een gentleman-juwelendief ziet hierdoor kans om zijn inkomen enigszins op te vijzelen door behalve juwelen te stelen ook als spion te fungeren. Zijn luxueuze leventje komt in problemen door twee aantrekkelijke dames.

LICENSCE TO LKILL

License to Kill (Rijden onder Invloed) Amerikaanse speelfilm uit 1984 van Jud Taylor met James Farentinmo, Penny Fuller e.a. De levens van twee echtparen veranderen volkomen wanneer zij te maken krijgen met een verkeersongeluk. Van het ene echtpaar sterft de dochter nadat zij is aangereden door een dronken automobilist. Het andere echtpaar betreft de dronken automobilist en zijn vrouw. In de rechtszaal komt het tot een drama.

LITTLE DRUMMER GIRL

the-little-drummer-girl-you-tubeThe Little Drummer Girl (De lokvogel) is een Amerikaanse spionagefilm uit 1984 geregisseerd door George Roy Hill. De film was gebaseerd op het gelijknamige boek van van John Ie Carré. Er waren rollen voor o.a.: Diane Keaton,Yorgo Voyagis,Klaus Kinski,Sami Frey,Michael Cristofer,David Suchet. De tweederangs en labiele actrice Charlie (Diane Keaton), wordt door de Israëlische geheime dienst als lokvogel gerekruteerd om een voor Israël gevaarlijke Palestijn op het spoor te komen. Aanvankelijk weigert Charlie mee te werken. Dan wordt ze door Israëli’s omgepraat. Dit niet in de laatste plaats omdat zij verliefd is geworden op Josef, een van haar Israëlische bazen. De doelloze, zich flirtend een weg door het leven banende Charlie krijgt een missie die haar eerst van Londen naar Griekenland voert, en haar vervolgens van een opleidingskamp voor Palestijnse commando’s in Libanon naar München en andere plaatsen in Duitsland brengt. Als de Israëli’s ten slotte succes hebben en de door hen gezochte Palestijn hebben uitgeschakeld, blijkt dat terreur uiteindelijk alleen maar verliezers kent.

LOVE THY NEIGHBOR

Love Thy Neighbor (Heb uw naaste buur lief) Amerikaanse komische speelfilm uit 1984 van Tony Bill. In de hoofdrollen: John Ritter, Penny Marshall, Cassie Yates e.a. De echtparen Linda en Mike Wilson en Sally en Danny Loeb zijn buren. Op een dag besluiten Sally en Mike allebei hun gezinnen in de steek te laten en samen verder te gaan. Als hun liefde enige tijd later flink is afgekoeld en ze weer terugkeren blijkt dat Linda en Danny, hun beider wederhelften, het goed met elkaar kunnen vinden

MARIA’S LOVER

marias-lovers-you-tubeMaria’s Lovers is een Amerikaanse film uit 1984 geregisseerd door Andrei Konchalovsky. Er waren rollen voor o.a.: Nastassja Kinski,John Savage,Robert Mitchum,Keith Carradine,Anita Morris,Vincent Spano,Karen Young,Tracey Nelson,John Goodman. In 1946 keert Ivan Biblic terug uit een Japans krijgsgevangenkamp,naar zijn geboorteplaats Pennsylvania . Hij heeft de ellende overleefd door de herinnering aan zijn vriendin Maria  Bosic. Al snel na zijn terugkeer trouwen Ivan en Maria in de plaatselijke Grieks-Orthodoxe kerk. Na de huwelijksvoltrekking blijkt al spoedig dat Ivan sexueel gehandicapt is en het huwelijk loopt op de klippen. Maria blijft achter bij haar grootmoeder. Dan verschijnt de rokkenjager Clarence Butts ten tonele. Zij valt voor hem en wordt zwanger. Kan en wil onder de sterk veranderende omstandigheden Ivan nog bij haar terugkeren?

MISSING IN ACTION

Missing in action Amerikaanse actiefilm uit 1984. Met: Chuck Norris, M. Emmet Walsh, Leonore Kadorf. Regie: Joseph Zito. Kolonel Braddock heeft jarenlang in Vietnam als krijgsgevangene vastgezeten. Hij keert nu naar dat land terug om er andere gevangenen te bevrijden.

MOSCOW ON THE HUDSON

Moscow on the Hudson (Moskou aan de Hudson) Amer. speelfilm uit 1984 van Paul Mazursky. Met: Robin Williams, Maria Conchita Alonso, Cleavant Derricks e.a. De Russische Vladimir (vanoff besluit tijdens een bezoek aan New Vork, op het laatste moment nog over te lopen. Het lukt hem te ontsnappen aan de KGB en hij gaat een relatie aan met Lucia..

NATURAL THE

the-natural-you-tubeThe Natural (De Kampioen) is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Barry Levinson, naar de gelijknamige roman van Bernard Malamud. De film is gedeeltelijk gebaseerd op de ware gebeurtenissen van de honkbalspeler Eddie Waitkus. De muziek was van Randy Newman. Er waren rollen voor o.a.: Robert Redford, Robert Duvall, Glenn Close, Kim Basinger, Wilford Brimley. Ooit sloeg de boerenzoon Roy Hobbs (Robert Redford) menige home-run, maar een schandaal hield hem jaren buiten de schijnwerpers. Na 16 jaar lukte het Hobbs toch door te dringen tot het spelershonk van the New Yorker Knights een tweederangs honkbalteam waarmee het zeer slecht gaat. De coach weigert in eerste instantie de veteraan op te stellen, maar nood breekt ook zijn wetten. Roy ,worstelt zich omhoog naar de top en begint nu pas te genieten van de beroemdheid als pitcher.

NEMO

Nemo 1984 You TubeNemo (Dream One) is een  Frans-Engelse familiefilm uit 1984 geregisseerd door Arnaud Sélignac. Er waren rollen voor o.a.: Seth Kibel,Jason Connery,Mathilda May,Nipsey Russel,Harvey Keitel. De ouders  van de kleine jongen Nemo gaan naar de opera, waardoor hij thuis blijft met hun butler Benjamin.Hij beloofd hem een verhaal te vertellen over Zorro,Alice in Wonderland, en de Nautilus.In zijn slaap komt hij via de lift van de wolkenkrabber waarin hij woont,in een wonderlijk universum van strand en zee.Het strand wordt bewoond door een onaangename schooljongen, een aap,de tovenaar Mr. Rip,diverse Russische aristocraten,de gemaskerde zwaardvechter Legend en de mooie prinses Alice van Wonderland.Als Nemo ziet dat de aandacht van Legend’s zich richt op de prinses, vraagt hij de magiër Rip om hem te transformeren in een volwassene, zodat hij haar liefde kan winnen.

NEVERENDING STORY THE

the-neverending-story-you-tubeThe Neverending Story (Het Oneindige Verhaal, Die unendliche Geschichte,L’Histoire sans fin) is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Wolfgang Petersen,gebaseerd op het boek Het oneindige verhaal van Michael Ende. De film werd in zijn geheel opgenomen in de Bavaria studio’s in München.Er waren rollen voor o.a.:Barret Oliver,Drum Garrett,Noah Hathaway,Tami Stronach,Gerald McRaney. De 10-jarige Bastian leest erg graag boeken. Zijn medeleerlingen treiteren hem en op een ochtend wordt hij weer door drie leerlingetjes achterna gezeten. Hij vlucht een stoffige boekwinkel in, waar hij het boek ‘The NeverEnding Story steelt. Aangezien hij nu veel te laat op school komt, verstopt hij zich daar op zolder en begint te lezen.Hij leest over het bedreigde land Phantasia en de jonge krijger Atréju die het probeert te redden. Geleidelijk aan krijgt Bastian steeds meer de indruk dat het niet zomaar een boek is.

NIGHTMARE ON ELMSTREERT A

A Nightmare on Elm Street is een Amerikaanse horrorfilm uit 1984 geregisseerd door Wes Crave met: Heather I Langenkamp, John Saxxon en Ronnee Blakely. De middelbare scholiereNancy (Heather Langenkamp) heeft steeds terugkerende nachtmerrie’s. Daarin wordt ze aanhoudend belaagd door een man met 10 centimeter lange stalen nagels, die, door met die nagels langs muren te krassen, een door merg en been gaand geluid produceert. Gelukkig is het maar een droom. Of toch niet? Een aantal van Nancy’s medescholieren blijkt dezelfde droom te hebben. Als er dan ook nog een serie bizarre moorden plaatsvindt, beginnen droom en werkelijkheid op een ingewikkelde manier door elkaar te lopen. De vader van Nancy (John Saxxon) is als politieman nauw bij de zaak betrokken, maar wil van een bovennatuurlijke oorzaak van de gebeurtenissen niets weten. Nancy’s moeder twijfelt. Inderdaad blijkt een voorval uit het verleden de oorzaak van alle ellende. Maar voor men daar achter is……

NO SMALL AFAIR

No Small AffairAm. speelfilm uit 1984 van Jerry Schatzberg. Met: Jon Cryer, Demi Moore, George Wendt, Peter Frechette, Elizabeth Daily e.a. De zestienjarige amateurfotograaf Charles Cummings vangt op een dag het gezicht van de mooie rockzangeres Laura in zijn cameralens en wordt hals over kop verliefd op haar. Omdat op dat moment de carrière van Laura op een dood punt is gekomen, zet Charles alles in het werk om Laura te promoten en hoopt op die manier haar hart te veroveren

NOT FOR PUBLICATION

not-for-publication-you-tubeNot for Publication (Niet voor Publicatie,Geheimsache Schweinebacke) is een Amerikaans/Engelse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Paul Bartel. Er waren rollen voor o.a.: Nancy Allen,Laurence Luckinbill,David Naughton. Louis is een jonge ambitieuze journaliste die een dubbel leven leidt:  overdag werkt zij vrijwillig mee al persoonlijke assistente, aan de campagne van de burgemeester Franklyn (Laurence Luckinbill) van New York. ‘S Nachts schrijft ze voor het sensatieblaadje The Informer. Lois heeft een blinde bewondering voor de burgemeester van New York, die ook niet ongevoelig is voor haar charmes. Louis huurt een nieuwe fotograaf in, de de verlegen Barry  (David Naughton) die echter niet weet dat zijn foto’s in de gepubliceerd worden.

NOTHING LASTS FOREVER

nothing-lasts-forever-you-tubeNothing Lasts Forever (Alles ist verganglich) is een Amerikaanse film uit 1984 geregisseerd door Torn Schiller. Er waren rollen voor o.a.: Zach Galligan,Apollonia van Ravenstein (Nederlandse fotomodel ),Lauren Tom,Dan Aykroyd,Imogene Coca. Ergens in de toekomst, gaat een jonge man, Adam Beckett, op weg naar Manhattan met de bedoeling een beroemd artiest te worden. New York is echter in handen van de havenautoriteiten die alles scherp in de gaten houden. Adam moet een test afleggen bij de de almachtige Port Authority, waarna wordt bepaald of hij wel of niet geschikt is om artiest te worden. Adam zakt voor de test en hij krijgt een baan toegewezen bij de verkeerspolitie in de Holland Tunnel. Zo belandt hij  met een bus met winkelende toeristen op de maan, en daar redt hij de vrouw van zijn dromen, het maanmeisje Eloy (Lauren Tom).

ONCE UPON A TIME IN AMERICA

once-upon-a-time-in-america-you-tubeOnce upon a time in America is een bijna vier uur durende Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Sergio Leone. Er waren rollen voor o.a.: Robert de Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Treat Williams, Tuesday Weld, Burt Young, Joe Pesci, Danny Aiello.In de film wordt een schets van Amerika gegeven van de jaren twintig tot en met de jaren zeventig. We gaan terug naar de Amerikaanse sloppenwijken in de jaren twintig. Een groepje straatboefjes maakt zijn omgeving onveilig. Aanvankelijk zijn de vergrijpen nog vrij onschuldig, maar naarmate de boefjes ouder worden worden ook hun delicten ernstiger. In de bloei van hun leven behoort verkrachting, mishandeling en moord tot hun dagelijkse bezigheden. Alleen Noodles (Robert de Niro) blijft uiteindelijk over. Hij gaat een koffer ophalen, die de vrienden in een bagagekluis hebben gedeponeerd en waarin zich een miljoen dollar moet bevinden. In plaats van het miljoentje zit er veel minder geld in en een briefje, waarop staat ‘Als voorschot voor je volgende moord. Voor Noodles wordt het zeer verrassend om te ontdekken wie het miljoen dollar gestolen heeft. Hij gaat op onderzoek uit en na een aantal bizarre voorvallen ontdekt hij wie de miljoen dollar heeft gestolen en wie hij moet vermoorden…

OTHER KINGDOM THE

The Other Kingdom (Strijd van Amy Matthews)

OVER THE BROOKLYN BRIDGE

Over the Brooklyn Bridge Amerikaanse komedie uit 1984. Met: Elliott Gould, Margaux Hemingway, Sid Caesar, Burt Young, Shelley Winters, Carol Kane, Jerry Lazarus, Francine Beers. Regie: Menahem Golan. Oom Benjamin zou dolgraag zien, dat Alby met een degelijk Joods meisje trouwt. Hij vindt de relatie, die Alby met zijn lerse vriendin heeft, dan ook maar niks. Alby kan aan alle pogingen van zijn oom om de verhouding met zijn vriendin te verbreken weerstaan, tot hét moment, dat hij geld voor een nieuw restaurant nodig heeft. Dat geld wil zijn oom hem geven op voorwaarde dat Alby hem zijn zin geeft. Het komt zelfs tot een verloving met een Joods meisje, maar dan zegeviert toch weer het recht.

PADRE NUESTRO

Padre nuestro, Spaanse speelfilm uit 1984 van Francisco Regueiro. Met: Fernando Rey, Francisco Rabal, Victoria Abril e.a. Een Spaanse kardinaal leeft sinds 20 jaar in het Vaticaan en voelt zijn laatste uur komen. Hij wil nog een keer terug naar zijn oude dorp in Spanje. Hij wil daar zijn familie bezoeken, maar blijkt ook nog zakelijke belangen te hebben.

PARIS, TEXAS

paris-texas-you-tubeParis, Texas is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Wim Wenders. Er waren rollen voor o.a .: Harry Dean Stanton,Nastassja Kinski,Aurore Clément,Dean Stockwell,Hunter Carson. Travis Henderson (Harry Dean Stanton) is vier jaar lang ondergedoken geweest,en iedereen is in de veronderstelling dat hij dood is. Maar dan duikt hij plotseling op in de woestijn van Texas,de uitputting nabij.Via een arts wordt hij door zijn broer Walt (Dean Stockwell) opgepikt. Deze Walt heeft in afwezigheid van Travis, diens zeven jaar oude zoontje Hunter (Hunter Carson) opgevoed. Als hij stilaan het vertrouwen van zijn zoon heeft gewonnen gaat Travis opnieuw op weg, nu in gezelschap van zijn zoon, om zijn vrouw Jane (Nastassja Kinski) zoeken, die hem vier jaar geleden verlaten heeft.

PASSAGE TO INDIA A

A passage to India Engelse dramatische romance uit 1985. Met: Peggy Ashcroft, Judy Davis, James Fox, Alec Guinness, Nigel Havers, Victor Banerjee. Regie: David Lean. De film is gebaseerd op de klassieke bestseller van E.Forster. Het is een monumentaal werk en als zodanig ziet de film er ook uit. Een ‘liefdesverhaal, geplaatst in de indrukwekkende natuur van India. De jonge vrouw Adela (Judy Davis) reist erheen om te testen of de politierechter Heaslop, die men voor haar heeft bestemd, inderdaad de juiste huwelijkskandidaat is. Zij maakt de reis samen met haar moeder en aangezien de film speelt ten tijde van de Britse overheersing, moeten zij allerlei incidenten beleven, die te maken hebben met de manier, waarop de Britten in India met hun ‘onderdanen’ omspringen. Zij komen in contact met de Brahaamse mysticus Godbole, in wiens gezelschap ook dokter Aziz verblijft. Adela en Aziz maken samen een picnic en in de grotten van Marabar overkomt Adela iets, waardoor dokter Aziz later van verkrachting wordt beschuldigd.De relatie tussen het Britse meisje en de Indiase jongen wordt het symbool van de verhouding Engeland en India.

PASSIONS 

passions-you-tubePassions (Passies) is een Amerikaaanse tv-film uit 1984 geregisseerd door Sandor Stern.Er waren rollen voor o.a.: Lindsay Wagner,Joanne Woodward,Richard Crenna,Mason Adams,Heather Langenkamp. Wanneer de rijke zakenman Richard Kennerly (Richard Crenna) van de liefhebbende vrouw Catherine (Joanne Woodward) wordt getroffen door een beroerte en overlijd, ontdekt ze dat hij al acht jaar omgaat met een andere vrouw Nina (Lindsay Wagner).Ook met haar had Richard een ‘normaal’ gezin. Catherine wil de juridische status van Nina gebruiken haar uit het huis te ontzetten. Terwijl ze ruzie maken, ontdekken ze beiden meer over de geheimen over Richard, en komen ze erachter dat het meer was dan alleen de eenzame misleiding.

PHILADELPHIA EXPERIMENT THE 

The Philadelphia Experiment You TubeThe Philadelphia Experiment is een Amerikaanse film geregisseerd door Stewart Raffill met Michael Paré, Nancy Allen en Eric Christmas. De film speelt zich zowel af in 1943 als in 1984. Het gaat daar in 1913 allemaal om een geheim marine-experiment om oorlogsbodems onzichtbaar te maken voor de Duitse radar. Dat gaat mis. Een voor de onderzoekers onbegrijpelijke vuurstorm vaagt het proefschip, de USS Eldridge, van de kaart. Letterlijk, want het schip verdwijnt van het ene op het andere moment voor de ogen van de wetenschappers in het niets. Twee matrozen overleven de ramp en zij bevinden zich plotseling in de woestijn, ver van hun schip, maar daar komen ze door schade en schande er ook achter dat ze ver van hun eigen tijd zijn beland. Ze zijn terecht gekomen midden in de jaren tachtig en ze nemen in het eerste stadje dat ze tegenkomen met ontzetting kennis van de verworvenheden van de nieuwe tijd kleuren-tv, auto’s en popmuziek. Daar blijft het niet bij. Het militaire experiment heeft voor een van hen lichamelijke gevolgen: zijn rechterhand trekt als het ware de bliksem aan en in het café waar hij probeert een hedendaags pilsje te drinken, staat plotseling alles in lichterlaaie door zijn toedoen. Getuigen van dit tafereel zetten met geweer in de hand de achtervolging in. Er is gelukkig één meisje Allison die het voor hun op neemt. Ze is bereid het duo naar de plaats te rijden waar het eergisteren nog woonde…

POLAR

Polar. Franse speelfilm uit 1984. Eugene Tarpon is een arme detective die moeite heeft om cliënten te krijgen. Wanneer hij op het punt staat om de zaak op te geven, krijgt hij een opdracht van Charlotte Le Dantee. Zij vraagt hem om de moord op haar vriend te onderzoeken. Tarpon gaat op het verzoek in maar vanaf dat moment raakt hij in zeer vreemde situaties verzeild. Rolverdeling: Francois Balmer; Sandra Montaigu; Pierre Santini; Claude Chabrol e.a. Regie: Jacques Bral

POLICE ACADEMY

PURPLE RAIN

purple-rain-you-tubePurple Rain is een Amerikaanse Muziekfilm uit 1984 geregisseerd door Albert Magnoli. Er waren rollen voor o.a.: Prince, Appolonia Kotero, Morris Day, Olga Karlatos, Clarence Williams 11, Jerome Benton. Gelijknamige elpee van Prince betekende zijn definitieve doorbraak. In deze film voert hij diverse nummers van deze elpee uit. Kid (Prince) wordt geteisterd door moeilijkheden van huiselijke aard. Zijn pa,’vroeger zelf muzikant, zag zijn carrière door overmatig drankgebruik de mist ingaan en hij reageert dat af op zijn echtgenote. The Kid walgt van zichzelf wanneer hij ontdekt, dat hij zijn nieuwe vriendinnetje Apollonia Kotero, zelf ook om de oren slaat, als ‘m dat zo uitkomt.Muzikaal gezien gaat het The Kid evenmin voor de wind: er is ruzie in de groep en de zaal-eigenaar ziet het nogal hevige optreden van de ster steeds minder zitten. Totdat de pa van The Kid een zelfmoordpoging heeft gedaan; het lijkt alsof er iets om gaat in het hoofd van onze jonge held. Hij schrijft er onmiddellijk een song over en dat blijkt dan een grote hit.

RACING WITH THE MOON

racing-with-the-moon-you-tubeRacing with the Moon (Race tegen de klok) is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Richard Benjamin. Er waren rollen voor o.a.: Sean Penn, Elizabeth McGovern,Nicolas Cage,John Karlen,Rutanya Alda. De twee vrienden Henry en Nicky werken beiden bij een kegelbaan,en staan op het punt om als militairen de Tweede Wereldoorlog in te worden gestuurd.Ze hebben nog een paar weken voor ze onder de wapenen worden geroepen en daarom proberen ze nog wat van het leven te genieten. Henry wordt verliefd op Caddie, de bioscoopkassiére die net in het dorp is gearriveerd, en Nicky zit in de zorgen doordat hij de vriendin van Caddie zwanger heeft gemaakt. Henry probeert dan via Caddy die van rijke afkomst is, om aan geld voor de abortus te komen.

RED DAWN 

Red Dawn You TubeRed Dawn is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1984,met Patrick Swayze, C. Thomas Howell en Charlie Sheen. De regie was in handen van John Milius, met hulp van Kevin Reynolds. De film verteld het verhaal van een groep jongeren die in hun eentje de Derde Wereldoorlog ‘te lijf’ gaan en met redelijk succes de eindstreep halen.Het begint allemaal op een gewone schooldag, wanneer de leerlingen van de Calumet High School zich gapend door hun uurtje geschiedenis worstelen. Plotseling wordt het geluid van de geestdriftige docent overstemd door dat van overvliegende helikopters en vliegtuigen, en voor de verbaasde ogen van klas en leraar daalt een peloton paratroepers per parachute neer op de schoolcampus. Het lijkt allemaal nog onschuldig maar wanneer de leraar poolshoogte gaat nemen en meteen wordt neergeschoten beseffen de leerlingen dat ’t menens is. Acht studenten zien kans aan de orgie van geweld die dan ontstaat te ontsnappen. Met een redelijke voorraad eten, enkele wapens en een dosis moed verschansen zij zich in de bergen en wachten op de dingen die komen gaan. Buiten hun waarneming is inmiddels de middelste helft van de Verenigde Staten bezet door Russische en Cubaanse troepen en pas wanneer de piloot (Powers Boothe) van een neergehaalde Amerikaanse jager zich hij hen voegt komen de jongelui de verschrikkelijke waarheid te weten: de Derde Wereldoorlog is uitgebroken.Inmiddels zijn de bezetters de locatie van de vluchtelingen aan de weet gekomen en niets staat een gruwelijke klopjacht in de weg. Toch blijken de getrainde bezetters zich te verkijken op de durf het uithoudingsvermogen en vooral de vindingrijkheid van het groepje jonge mensen.

RED LIGHT STING THE

The red light sting (Der grosse Bluff im Sperrbezirk) Amerikaanse speelfilm uil 1984 van Rod Holcomb. Met: Harold Gould, Beau Bridges, Farrah Fawcett e.a. Gangsterbaas Sully maakt het de politie in San Fraricisco zo moeilijk, dat deze besluit om een bordeel te kopen en daar de jonge rechercheur Frank Powell te stationeren. Dit alles in de hoop, dat Sully langs komt om zijn protectie aan te bieden.

REVENGE OF THE NERDS

Revenge of the nerds. Amerikaanse komedie uit 1984 van Jeff Kanew. Met: Robert Carradine, Anthony Edwards e.a. Lewis en Gilbert, eerstejaars studenten, worden voortdurend vernederd door de leden van de studentensportclub Alpha Bèta. Dit vanwege het feit dat ze er nogal sukkelig uitzien. Wanneer alle sukkels hun krachten bundelen en een nieuwe club, de Tri-Lambs, oprichten, wordt het openingsfeest wreed verstoord. Er rest nog maar één ding: wraak!.

REPOMAN

repo-man-you-tubeRepo Man is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Alex Cox. Er waren rollen voor o.a.:Emilio Estevez,Harry Dean Stanton,Vonetta McGee,Olivia Barash,Sy Richardson. Otto Maddox (Emilio Estevez), een opgeschoten jonge punker uit Los Angeles, wordt de beschermer van Bud (Harry Dean Stanton) die auto’s steelt, maar dan wel ‘op legale wijze. Hij bezorgt namelijk gestolen auto’s terug bij de rechtmatige eigenaars. Op een gegeven moment daagt Otto zijn leermeester uit: kan hij de zeer gewilde Chevrolet Malibu uit 1964 van de atoomgeleerde J. Frank Parnell stelen? Bud neemt de uitdaging aan, maar er blijken nog meer kapers op de kust te zijn. Zij hebben vooral interesse voor een geheimzinnig object, dat zich in de kofferruimte van de auto zou bevinden…

RHINESTONE

rhinestone-you-tubeRhinestone is een Amerikaanse musical uit 1984 geregisseerd door Bob Clark. Er waren rollen voor o.a.:Sylvester Stallone,Dolly Parton,Richard Farnsworth,Ron Leibman,Tim Thomerson. Rhinestone is de naam van een country-tent in New York, waar Jake Farris (Dolly Parton) een nachtclub-country-zangeres is. Zij is de pesterijen van haar manager Freddie Ugo (Ron Leibman) grondig beu. Ze wil haar langlopend contract verbreken, maar Freddie doet haar een voorstel: Als ze erin slaagt van de eerste de beste klant in 2 weken een topzanger te maken, is hij bereid haar contract op te zeggen,en is ze voorgoed van hem af. Lukt het haar niet, zit ze de komende vijf jaar nog aan hem vast. Taxichauffeur Nick Martinelli (Sylvester Stallone) is het proefkonijn.

RIVER THE

the-river-you-tubeThe River (Menschen am Fluss,La rivière) is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Mark Rydell. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de boeren die tegen hun wil in de staalfabriek moesten werken, nadat hun gewassen waren vernietigd door de regen. Er waren rollen voor o.a.:Mel Gibson,Sissy Spacek,Scott Glenn,Don Hood,Billy Green,Shane Bailey,Becky Jo Lynch.Een innig samenlevende boerenfamilie Garvey in Tennessee,woont in de vallei van de Tennessee River,de steeds terugkomende overstromingen richten voortdurend schade aan de oogsten. Hierdoor staat het gezin aan de rand van de financiële afgrond. Alsof dat nog niet alles is, wil Joe Wade (Scott Glenn) de directeur van een energiemaatschappij een waterkrachtcentrale  bouwen in de buurt van hun boerderij ,waardoor verschillende families hun huis zullen kwijtraken.

ROMANCING THE STONE

romancing-the-stone-you-tubeRomancing the Stone (Op jacht naar de groene diamant) is een Amerikaanse avonturenfilm uit 1984 geregisseerd door Robert Zemeckis.Er waren rollen voor o.a.: Kathleen Turner, Michael Douglas, Danny de Vito. Joan Wilder (Kathleen Turner) is een romanschrijfster. Ze gelooft nog heilig in de Prins op het Witte Paard en wacht al dertig jaar op hem. Ze verdrijft de tijd met het schrijven van succesvolle romans, waarin de heldin steevast door de held gered wordt, Waarna ze samen de toekomst tegemoet rijden. Haar rustige leventje wordt wreed verstoord, wanneer haar zus Elaine in Columbia gekidnapt wordt en ze losgeld vragen. Ze vertrekt zij naar het Zuidamerikaanse land, met in haar tas ,een kaart waarop de plaats van een schat staat aangegeven. Die kaart is de losprijs voor haar zuster. De schat bestaat uit een grote edelsteen,, een schitterende smaragd,zoals de ervaring leert komt een ongeluk nooit alleen: er zitten méér schurken achter de groene steen aan. Joan krijgt daar al onmiddellijk na de landing in Colombia mee te maken; de baas van de tweede schurkenploeg zet haar op de bus die een geheel verkeerde route volgt. Na een ongeluk, midden ‘In de rimboe ontmoet ze Jack Colton (Michael Douglas) een Amerikaanse avonturier, die haar tegen geldelijke beloning beloofd terug te brengen naar de bewoonde wereld en haar redt van achtervolgers die het ook op de schatkaart gemunt hebben.

RONJA DE ROVERSDOCHTER 

ronja-de-roversdochter-you-tubeRonja Rövardotter (Ronja de Roversdochter,Ronja die Raubertochter) is een Zweedse fantasiefilm uit 1984, geregisseerd door Tage Danielsson, gebaseerd op het gelijknamige boek Ronja de roversdochter uit 1981 van Astrid Lindgren. Met: o.a. Hanna Zetterberg, Dan Hafström. Ronja de dochter van Mattis en zijn vrouw Lovis maakt op jeugdige leeftijd kennis met aardtrollen, toverheksen en met Birk ze raken in het geheim bevriend met elkaar. Hun vaders, zijn beiden woeste rovers maar met een klein hartje. Ze zijn aanvoerders van twee rivaliserende bendes en ze zijn ook nog eens onverzoenlijke vijanden. Die tweestrijd wordt nog heviger als Birks vader Borka een afgelegen gedeelte van Mattis’ burcht betrekt. De vriendschap van de kinderen blijkt echter tenslotte sterker dan de vijandschap van hun ouders. En uiteindelijk tonen zich Ronja’s vader en moeder zich een zeer begripvol ouderpaar.

SECRET HONOR

secret-honor-you-tubeSecret Honor is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Robert Altman.’Secret Honor’ is de verfilming van het toneelstuk van Arnold Stone en Donald Freed die zich baseerden op authentieke documenten en boeken over Watergate en Nixon. De hoofddrol en enige rol in de film was voor Philip Baker Hall.De film laat een intens en spannend monoloog zien van Richard Nixon (Philip Baker Hal) die zijn gedachten inspreekt op een bandrecorder, op de avond en de nacht nadat hij het presidentschap had moeten neerleggen.Hij zit in zijn werkkamer in het Witte Huis, en drinkt teveel whiskey. Hij spreekt over zijn hele leven. Zijn jeugd, zijn schooltijd, zijn politieke carrière en zijn presidentsschap. Hij rekent af met alles en iedereen die hem in zijn leven dwarszat en onthult ook nog de “ware” reden voor de Watergate-affaire.

SEDUCTION OF GINA THE

the-seduction-of-gina-you-tubeThe Seduction of Gina (Gokken) is een Amerikaanse tv-film geschreven door Judith Parker en geregisseerd door Jerrald Freedman. Met rollen voor o.a. Valerie Bertinelli, Michael Brandon, Dinah Manoff. De twintigjarige jonggehuwde studente Gina Breslin (Valerie Bertinelli) raakt verveelt omdat haar man veel weg van huis is. Op een reis naar Lake Tahoe ontdekt ze het spel van blackjack, en ze raakt steeds meer geobsedeerd door het gokken. In het begin wint ze een paar honderd dollar, maar langzamerhand komt ze in de schuld te staan. De cynische employé van het casino wil haar winstkansen best een zetje geven, in ruil voor haar gunsten weliswaar , en de situatie wordt steeds penibeler….

SINGLE BARS SINGLE WOMAN

Single Bars, Single Woman, Amerikaanse film uit 1984 van Harry Winer. Met: Tony Danza, Paul Michael Glaser, Keith Gordon, Shelley Hack, Christine Lahti, Frances Lee, Kathleen Wilhoite, Mare Winningham e.a. ledereen gaat naar „Bandmi’s”: Bootsie en Dcc Dcc om de mannen uit te testen; Elsie, een verlegen lerares, omdat ze nieuwsgierig en eenzaam is; Frankie gedreven door jaloezie en op zoek naar wraak. leder van hen vindt in het café iets van zijn of haar gading.

SIXTEEN CANDLES

sixteen-candles-you-tubeSixteen Candles is een Amerikaanse komische speelfilm uit 1984 geregisseerd door John Hughes.Er waren rollen voor o.a.:Molly Ringwald,Anthony Michael Hall,Michael Shoeffling,Paul Dooley,Justin Henry,John Cusack. Samantha Baker (Molly Ringwald) wordt zestien. Volgens haar moet dat de belangrijkste dag van haar leven zijn. Helaas heeft haar oudere zus Ginny (Blanche Baker) net besloten te gaan trouwen en iedereen schijnt Samantha’s verjaardag vergeten te zijn. Samantha is verliefd op de populairste jongen van school Jake Ryan (Michael Schoeffling).Ted de grootste sukkel van school maakt Jake wijs dat hij een relatie met haar heeft. Wanneer Samantha er van overtuigd raakt dat haar verjaardag niets meer kan worden, bezorgt Jake haar een verjaardag die ze nooit zal vergeten.

SPLASH 

splash-you-tubeSplash is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Ron Howard.Er waren rollen voor o.a.: Tom Hanks,Daryl Hannah,Eugene Levy,John Candy,Dody Goodman,Schecky Greene. De achtjarige Allen Bauer (Tom Hanks) raakt te water en dreigt te verdrinken. Maar een mysterieus meisje Madison (Daryl Hannah) in zijn nabijheid zorgt ervoor, dat Allen wordt gered. Twintig jaar later later ontmoeten ze elkaar weer en ze worden verliefd. Op het droge is Madison gewoon in staat om te lopen, maar enig contact met zout water en ze transformeert tot een zeemeermin. En dat is niet het enige gevaar. Een geheim overheidslaboratorium onder leiding van de wetenschapper Dr. Walter Kornbluth is Madison op het spoor en sluit haar op in een groot aquarium tank, zodat ze vivisectie op haar kunnen plegen. Allen zet dan alles op alles om zijn geliefde te redden.

STARMAN

Starman, Amerikaanse speelfilm uit 1984 van John Carpenter. Met: Jeff Bridges, Karen Allen e.a. Een buitenaards wezen maakt een noodlanding op aarde nadat zn ruimteschip is neergeschoten Hij ontmoet de jonge weduwe Jenny, die hij vraagt hem naar het moederschip te Drengen. Jenny heeft echter een probleem: het ruimtewezen ziet er net zo uit als haar overleden man en ze voelt zich zeer tot hem aangetrokken

STREETS OF FIRE

streets-of-fire-you-tubeStreets of Fire is een Amerikaanse actiefilm uit 1984 geregisseerd door Walter Hill. Er waren rollen voor o.a.: Michael Pare,Amy Madigan,Diane Lane,Rick Moranis,Deborah van Valkenburgh,Willem Dafoe,Richard Lawson. In een beattent treedt het popwonder Ellen Aim (Diane Lane) op. Raven Shaddock (Willem Dafoe), de leider van de sadistische Bombers motorbende valt op de hardrockende vocaliste en ontvoert haar. Reva Cody (Deborah Van Valkenburgh) de getuige van de ontvoering, trommelt enkele vrienden op haar te redden, waaronder haar vroegere vriendje Tom Cody (Michel Pare). Hij keert naar zijn geboorteplaats terug om zijn ex-vriendin uit handen van haar ontvoerders te bevrijden.

TEACHERS

Teachers (Die Aufsasslgen) Amerikaanse speelfilm uit 1984 van Arthur Hiller. Met: Nick Nolte, Jobeth Williams, Judd Hirsch e.a. Een vroegere leerling van de Engelse leraar Alex komt als advocate op de John F. Kennedy High School om een jongen te verdedigen, die zijn diploma hebben wil, maar niet lezen en schrijven kan.De visie van zijn collega’s en de schoolleiding dwingen Alex partij voor Lisa te kiezen. Voor Roger, de opportunistische directeur, eindigt daarmee de vriendschap: Alex moet ontslag nemen.

TERMINATOR THE 

the-terminator-you-tubeThe Terminator (De uitroeier) is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1984 geregisseerd door James Cameron. Met rollen voor o.a Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton.Nadat de wereld door een atoombom is verwoest zijn de Cyborgs, wezens die half mens en half machine zijn, aan de macht. Als deze bijna onverslaanbare monsters horen dat er nog één man met een  guerilla-leger overgebleven is, sturen zij de Terminator terug in de tijd, met de missie om Sarah Connor te vermoorden. Zij zal in de toekomst de moeder worden van de menselijke aanvoerder van een verzetsgroep die het na de nucleaire oorlog opneemt tegen de machines. De mensen sturen guerrillastrijder Kyle Reese terug in de tijd. Hij moet Sarah Connor zien te vinden om haar te beschermen tegen de Terminator. De vraag is: wie vindt haar het eerst?

THREESOME

Threesome. Amerikaanse speelfilm uit 1984 naar het boek van Herbert Gold. De klassieke driehoeksverhouding, twee mannen verliefd op dezelfde vrouw. Een man verhuisd naar New Vork om na zijn mislukte huwelijk een nieuw leven te beginnen. Zijn beste vriend Peter staat hem op alle manieren bij. Edoch: spoedig worden zij rivalen..

TIGHTROPE 

Tightrope You TubeTightrope is een Amerikaanse film uit 1984 geregisseerd door Richard Tuggle met Clint Eastwood, Geneviève Bujold en Alison Eastwood. Clint Eastwood speelt in deze film de nergens voor terugdeinzende politieman Wes Block. Hij woont alleen met zijn twee dochters die hij zo goed mogelijk probeert op te voeden, hij onderhoudt een wat vage relatie met de leidster Beryl Thibodeaux (Geneviève Bujold)  van een buurtcentrum waar vrouwen les in zelfverdediging krijgen. Toch prefereert Block om één of andere reden de seksuele attentie van de dames in de rose buurt boven een vaste verbintenis met Geneviève. Dat is het begin van alle moeilijkheden, want in diezelfde buurt waart een lustmoordenaar rond, en de moorden worden persoonlijk omdat de slachtoffers allemaal bekenden zijn van Block en alle sporen zorgen er voor dat hij in het verdachten bankje komt.

TOP SECRET

Top secret! Amerikaanse avonturenkomedie uit 1984. Met: Val Kilmer, Lucy Gutteridge, Christopher Villiers. Omar Sharif, Peter Cushing, Jeremy Kemp. Regie: Jim Abrahams, David en Jerry Zucker. Het pop-idool Nick Rivers raakt in allerlei avonturen verstrikt als hij op de uitnodiging van een groep Oostduitse officieren ingaat om aan een festival deel te nemen. De officieren zijn van plan om de beide Duitslanden te herenigen en om de aandacht van hun plan af te leiden organiseren zij een groots festival.

TOUGHEST MAN IN THE WORLD THE

the-toughest-man-in-the-world-you-tubeThe Toughest Man in the World is een Amerikaanse televisiefilm uit 1984 geregisseerd door Dick Lowry. Er waren rollen voor o.a.: Mr. T.,Dennis Dugan,John P. Navin,Peggy Pope,Lynne Moody. Bruise Brubaker (Mr. T.) gaat niet geheel zonder brokken te maken, door het leven. Bruise wil namelijk niet deugen en met de regelmaat van de klok komt hij met de politie in aanraking. Op een kwaaie dag moet hij zelfs voor de rechter verschijnen en deze stelt hem voor de keuze: de gevangenis in of naar de marine. Bruise kiest voor het laatste. En ziet: daar op de woelige baren groeit er een kerel van stavast uit hem. Terug in de burgermaatschappij neemt hij zich voor de jeugd uit het kansarme milieu waar hij zelf vandaan kwam te begeleiden op weg naar het rechte pad. Hij doet dat via een jeugdhuis; de jongelui die daar komen zijn al spoedig onder de indruk van de zwarte reus en gewillig laten zij zich door hem trainen in het basketballteam. Helaas trekt de overheid de subsidie in, maar Bruise weet raad…..

UNFAITHFULLY YOURS 

Unfaithfully Yours You TubeUnfaithfully Yours (’n Vreemde affaire) is een Amerikaanse komedie geregisseerd door Howard Zieff, met in de hoofdrollen Dudley Moore, Nastassia Kinski en Armand Assante. Dudley Moore speelt de rol van Claude Eastman, een beroemd musicus en dirigent die alles kan krijgen wat zijn hart begeert en van zijn grammofoonplatenbazen alles kan doen en laten wat hij wil. Geen wonder dat deze uiterst populaire man, die ook nog eens bulkt van het geld, een prachtige jonge vrouw heeft. Deze Daniëlle, Nastassia Kinski, neemt alle kleine attenties en cadeautjes die haar dagelijks ten deel vallen met verrukte gilletjes in ontvangst en doet haar best het haar man naar de zin te maken. Niets aan de hand dus. Alleen haar broer Norman gooit echter roet in het eten door Claude te vertellen dat hij Daniella verdenkt van overspel. Zij zou een heimelijke affaire hebben met Maxmillian Stein, een aantrekkelijke jonge violist uit het orkest van Claude. Norman huurt een privé detective in ,en in zijn  rapport staat dat lieve Daniëlle hem bedriegt. Dat alles is op een misverstand berust, dat is het belangrijkste ingrediënt van een komedie, maar voor de betrokkenen daar achter zijn, is er zoveel gebeurd dat de breuk haast niet meer te lijmen is.

UP THE CREEK

up-the-creek-you-tubeUp the Creek (Maak je borsten maar nat,Das turbogeile Gummiboot) is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Robert Butler. Er waren rollen voor o.a.: Tim Matheson, Jennifer Runyon,Stephen Furst,Dan Monahan,Sandy Helbert,Jeff East, James Sikking. Op de Lepetomane Universiteit,heeft nog nooit een student met succes zijn studie heeft kunnen beëindigen. De directeur wil daarin verandering brengen. De naam van de school zou weer enige glans kunnen krijgen als zijn studenten de jaarlijkse wildwatervaarwedstrijd zouden winnen. Bob McGraw, Max, Gonzer, en Irwin melden hun vrijwillig aan voor de wedstrijd. Maar aangezien ze niet zo sportief zijn, gebruiken zij heel andere middelen om de tegenstanders van de Ivy militaire school hun gevreesde concurrent de baas te blijven.

WALLS

Walls (Lock Up) is een Amerikaanse film uit 1984 geregisseerd door Torn Shandel. Walls is het op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal van een drietal, tot levenslang veroordeelde gevangenen, dat enkele leden van het gevangenispersoneel gijzelt in een poging om vrij te komen. De directie stuurt een speciale eenheid om in te grijpen, wat een gewelddadig einde tot gevolg heeft. In de hoofdrollen: Winston Rekert, Andrée Pelletier, Alan Scarfe

WILD DUCK THE

The wild duck. Australische TV-film uit 1984 van Henri Safran naar een verhaal van Henrik Ibsen. Met: Liv Ullman, Jeremy Irons, Lucinda Jones, e.a. 1913. Harold Auckland en zijn vrouw Gina hebben een fotozaak in een klein industriestadje. Ze leiden een rustig leventje, samen met hun 13-jarige dochtertje Henrietia en met Harolds vader. Dan duikt de jeugdvriend van Harold, Gregory Wardle op…

WILD ROSE

Wild RoseJune Lorich is de enige vrouw in een ploeg bouwvakkers. Ze probeert alles om niet verliefd te worden op haar collega Riek Ogaard…

WOMAN IN RED THE

the-woman-in-red-you-tubeThe Woman in Red (Dame in het Rood,Die Frau In Rot) is een Amerikaanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Gene Wilder. De film is een remake van de Franse film Un éléphant ça trompe énormément van Yves Robert uit 1976. De film won een Academy Award voor Best Original Song: “I Just Called to Say I Love You”, uitgevoerd door Stevie Wonder. Er waren rollen voor o.a.: Gene Wilder,Charles Grodin,Joseph Bologna,Judith Ivey,Michael Huddleston Kelly Le Broek,Gilda Radner,Michael Zorek. Reclameontwerper Teddy Pierce, is helemaal in de ban geraakt van een knappe vrouw in een rode jurk. Als hij ontdekt, dat zij in een kantoor tegenover het zijne werkt, nodigt hij haar telefonisch voor een etentje uit. Hij merkt niet, dat niet zij, maar een collega van haar heeft opgenomen, die ook op de afspraak ingaat. Thuis gekomen krijgt Teddy de schrik in de benen als hij merkt hoe woedend zijn vrouw kan worden over één van hun vrienden, die een slippertje heeft gemaakt.Hoe komt hij echter met haar in contact zonder dat zijn vrouw het merkt? Hij stelt alles in het werk om een afspraakje met de dame in het Rood, te maken…

WRONG WORLD

Wrong world (Een verkeerde wereld) Australische speelfilm uit 1984 van Jan Pringle met Jo Kennedy, Richard Moir, Nicholas Lathouris e.a. Acht jaar geleden heeft de jonge arts David Trueman zijn geboortestad Melbourne verlaten om zijn idealen te verwezenlijken. Nu keert hij terug, vele illusies armer. Hij leert Mary kennen, die ook al in onvrede met de wereld leeft..

ZAAK MARIANNE BACHMEIER DE

Der Fall Bachmeier – Keine Zeit für Tränen (De zaak Marianne Bachmeier) Duits drama uit 1984. Met: Marie Colbin, Michael Gwisdek, Christine Limbach, Angela Schmidt, Werner Rehm. Regie: Hark Bohm. Toen Marianne Bachmeier in de rechtzaal de moordenaar van haar dochtertje voor de ogen van de rechters doodschoot, stak er een publiciteitsstorm op, die maandenlang aanhield. Haar daad leverde daardoor ook twee speelfilms op. De onderhavige schildert het leven van Marianne. Bachmeier tot aan haar daad. De toon, die regisseur Bohm hiervoor heeft gekozen is ontroerend en dramatisch. Er ontstaat een ietwat labiele persoonlijkheid, die de dood van haar dochtertje niet kan en niet wenst te vergeten. Desondanks komt het vermoorden van de dader toch slechts in een opwelling in haar op en dan pleegt ze daad ook. Tevoren wilde ze daarvan niets weten, terwijl haar man die gedachte wel koesterde. Een mooie en verhelderende film.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s