Films Jaren 80 Nederland

ADEMLOOS (1982)

Ademloos You TubeAdemloos (Breathless) is een Nederlandse film uit 1982 geregisseerd door Mady Saks. Anneke (Monique van de Ven) kan haar geluk niet op. Het is haar laatste werkdag als kapster in Amsterdam. Een kind is op komst en in Almere, waar haar man Leo (Pieter Groenier) werk heeft gevonden, wacht een rijtjeshuis. Maar bij de geboorte, als zij zich door iedereen verlaten voelt, beginnen de problemen al en die nemen snel in aantal toe.Anneke gaat zich steeds ongelukkiger voelen in haar huisvrouwenrol ver van het gezellige Amsterdam en de familie en kennissen. De verzorging van de baby is geen sinecure, het kind huilt meer dan de jonge moeder kan verdragen en Leo, die zich ’s avonds moe van zijn werk met een pilsje bij de tv installeert, heeft geen oog voor haar sores. Van de huisarts is ook weinig te verwachten; die denkt haar met kalmerende pillen wel van de onvermijdelijke hyperventilatie af te helpen.Anneke ervaart haar nieuwe leven als verstikkend en zinloos en de opbloeiende vriendschap met een vroegere kapsalon-klant Martha (Linda van Dijck), die het ook allemaal heeft meegemaakt helpt haar niet uit haar depressie. Want zelfs tegenover Martha, die in een psychiatrische inrichting heeft gezeten kan zij haar hart niet luchten. Na een zelfmoordpoging verdwijnt ook Anneke achter de muren van een kliniek en pas daar wordt iets aan haar „geval” gedaan, leert zij haar emoties te uiten en eindelijk met Leo te praten.

BASTILLE (1984)

Bastille is een Nederlandse film uit 1984 van Rudolf van den Berg met o.a. rollen voor Derek de Lint, Dora Doll,Loudi Nijhoff, Ischa Meyer,Geert de Jong, Evelyne Dress.Het scenario van de film is gebaseerd op het boek La Place de la Bastille uit 1981 van Leon de Winter. Tijdens een studietocht naar Parijs, wordt de veertigjarige geschiedenisleraar Paul de Wit verliefd op de Joodse studente Nadine,een joods meisje dat zich net als hij ontheemd voelt .Thuisgekomen ontdekt hij op de gemaakte foto’s een man die sprekend op hem lijkt: zijn verdwenen tweelingbroer Philip. Dat is het begin van een obsessieve speurtocht, waarvoor hij alles opzij zet: zijn baan, het schrijven van zijn boek en zijn vrouw en kinderen. Door zijn onderzoek, moet hij de confrontatie met het gruwelijke verleden aangaan….

BEEST HET (1982)

Het Beest, Nederland/Belgische speelfilm uit 1982 van Paul Collet. Met: Willem Ruis, Hedie Meyling, Anouk Collet, e.a. Als directeur een groot bouwbedrijf heeft Harry Melchior een veelbelovende carrière in het verschiet. Wanneer echter zijn moeder uit haar huis wordt gezet, omdat zijn eigen bouwbedrijf het wil afbreken, knapt er iets in hem…

BENDE VAN HIERNAAST DE (1980)

De Bende van Hiernaast You TubeDe Bende van Hiernaast is een Nederlandse jeugdfilm uit 1980. De regisseur van de film is Karst van der Meulen, het script is geschreven door Piet Geelhoed. Met rollen van Lex Goudsmit, Leen Jongewaard, Norbert van der Zwaan en Gerard Cox. Zoals bij alle films van Van der Meulen, is de muziek uitgevoerd door Tonny Eyk. De internationale titel van de film is The Gang Next Door. Een groepje buurtkinderen veroorzaakt een ongeluk met een ‘geleende’ brommer, die vervolgens in beslag wordt genomen. Om de brommer terug te kunnen geven aan Maarten, de broer van één van de kinderen, doen zij allerlei klusjes om geld in te zamelen en doen mee aan een musicalwedstrijd. Hiervoor moet een decor gebouwd worden, waarvoor de kinderen wat spullen ‘lenen’ van hun ouders. Deze verdenken de bewoners van een woonwagenkamp dat tegenover hun flat is gelegen van diefstal. Wanneer de kinderen een pistool in handen krijgen en er een schot wordt gelost, breekt de hel los en worden er door de ouders actieplannen gesmeed tegen de kampbewoners.

CISKE DE RAT (1984)

Ciske de Rat You TubeCiske de Rat is een Nederlandse film uit 1984, gebaseerd op de boeken Ciske de Rat en Ciske groeit op uit de Ciske trilogie van Piet Bakker. Het boek werd al eens eerder verfilmd in 1955 en in 2007 kwam er een musical uit, waarin de gehele trilogie in verteld wordt.Het verhaal speelt zich af midden in de jaren 1930. Ciske is een straatjongen die weinig ouderliefde krijgt. Zijn vader is zeeman en bijna altijd weg, en Ciske moet noodgedwongen bij zijn moeder wonen, die niets van hem moet weten. Ciske wordt telkens weer van school gestuurd, maar dan komt hij op een nieuwe school bij meester Bruis in de klas. Die weet Ciskes vertrouwen te winnen en Ciske krijgt het erg naar zijn zin bij hem in de klas. Ciskes vader krijgt een verhouding met wasvrouw tante Jans, waardoor er voor Ciske hoop gloort op een beter leven dan bij zijn moeder thuis. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Wanneer zijn moeder een cadeau van Ciskes enige vriend kapot maakt, grijpt hij in een vlaag van woede een mes en steekt. Ciskes moeder overlijdt en Ciske moet naar de tuchtschool, waar hij moet zien te overleven tussen veel oudere jongens. Bij thuiskomst wil niemand meer iets van hem weten en ook tante Jans wil niet meer met Ciskes vader trouwen, omdat ze haar toekomst niet wil bouwen op de dood van een ander. Uiteindelijk lijkt het allemaal goed te komen. Ciske redt zijn pestende klasgenootje van de verdrinkingsdood en mag weer terugkomen op zijn oude school. De relatie tussen Ciskes vader en tante Jans wordt bijgelegd en ze besluiten te trouwen.

COME-BACK (1981)

Come Back You TubeCome Back is de titel van het Nederlands Film van Jonne Severijn uit 1981. In de hoofdrollen: Theu Boermans (Ab Goeree), Sylvia Millecam (Marij), Armelies Knoop (Mieke), Teuntje de Klerk (Ingrid), Henk Reijn (Mat), Louise Ruys (moeder), Derek de Lint (vriend van Marij), Cort van Rijn (dr. Voogd), Ab Abspoel (Maas), Kika Mol (fysioterapeute) en Marina de Graaf (verpleegster). Ab Goeree is een jonge, alternatieve en bezeten saxofonist. Hij krijgt een ernstig ongeluk waarbij hij zijn rug breekt. Dit krijgt hij echter slechts laat te weten en pas na een fikse ruzie met een hem behandelend geneesheer. Somber en depressief naar zichzelf toe, recalcitrant en opstandig naar de rest van de wereld, verbreekt hij alle contacten; onder andere met zijn vaste vriendin. In het revalidatiecentrum zet hij zijn destructieve strijd voort, maar raakt dan toch op het goede saxofoon-spoor, ondanks tegenwerking van de directeur en dankzij onvermoeibare inspanningen van verpleging en medepatiënten. Ab revalideert tot een bekwaam rolstoelganger en pakt de draad van de sociale contacten weer op bij de muziek en bij een verpleegster, waarmee hij onverwacht een sexuele relatie aanknoopt. Hij verzamelt zijn oude vrienden, die inmiddels het alternatieve pad verlaten hebben, weer om zich heen en gaat op zoek naar zijn vroegere vriendin, die inmiddels een andere vriend heeft. Het eerste optreden onder leiding van Ab is een succes. In de zaal ziet Ab ook zijn vroegere vriendin, die haar nieuwe vriendje heeft weggestuurd.

GEBROKEN SPIEGELS (1984)

Gebroken Spiegels You TubeGebroken spiegels is een Nederlandse film uit 1984 van Marleen Gorris. De film won de publieksprijs op het Nederlands Film Festival in Utrecht en ook op het San Francisco international film festival.Diane, een vrouw met een ongelukkig verleden komt werken als prostituee in Happy house, een bordeel waar snelle zaken worden gedaan. In het begin gaat het goed, maar al snel merkt Diane dat collega Dora bedreigd wordt, evenals andere dames. Als dan ook een van hen daadwerkelijk in elkaar wordt geslagen, is de maat vol. Parallel in het verhaal is, dat de huisvrouw Bea ontvoerd wordt en een aanknopingspunt vormt met het bordeel-verhaal.

HOGE HAKKEN ECHTE LIEFDE (1981)

Hoge hakken echte liefde You TubeHoge hakken, echte liefde is een Nederlandse film uit 1981 van Rob Houwer geregisseerd door Dimitri Frenkel Frank met Monique van de Ven,Rijk de Gooijer,Geert de Jong, Dolf de Vries en Leen Jongewaard. Semijns Roggeveen (Rijk de Gooyer), is directeur en multimiljonair, en heeft alles heeft wat zijn hartje begeert. Toch is hij een beetje uitgekeken op zijn luxe bestaan. Om wat leven in de brouwerij te brengen vermomt hij zich als de ordinaire vrachtwagenchauffeur Arie Snoek. Hij neemt dienst in zijn eigen bedrijf en ontpopt zich al snel als een opstandige werknemer. Arie ontmoet het kantinemeisje Jenny (Monique van de Ven) en wordt terstond verliefd op haar. Zo leidt hij geruime tijd een dubbelleven: als Semijns Roggeveen thuis in het Gooi bij zijn vrouw en kinderen en als Arie Snoek in de Amsterdamse Pijp, waar hij samenwoont met Jenny. Alles loopt perfect, totdat Arie Snoek in een vlaag van verstandsverbijstering Semijns Roggeveen uitdaagt tot een duel….

HUILEND BETON (1983)

Huilend beton You TubeHuilend beton was de titel van een videofilm, van de werkgroep „Meatball”. De locaties in Den Haag vormden de achtergrond voor een zwarte komedie, die zich afspeelt in een tijd even na 1984. Met geïmproviseerde dialogen proberen amateurs ’n maatschappijbeeld op te roepen, waarin het economisch herstel zich doorzet, maar de sociaal zwakkeren door verdergaande kortingen op de uitkeringen er steeds slechter voor komen te staan. Enkele hoofdpersonen uit ‘Huilend beton’ zijn Flip de Beer, wethouder van Sociale Zaken, integer, ambitieus en volstrekt no-nonsense; ‘captain of welfare’ Stef de Niet, meer geïnteresseerd in het op gang houden van zijn SOHO (Stedelijk Overleg Hulporganisaties) dan in zijn cliënten en Chris Jansen, directeur, verslaggever en diskjockey van Radio Turbo.

ILLUSIONIST DE (1983)

De illusionist You TubeDe illusionist is een Nederlandse film uit 1983 geregisseerd door Jos Stelling met rollen voor Freek de Jonge en Jim van der Woude,  Gerard Thoolen en Gerrie van der Klei.Het verhaal van „De Illusionist” is niet gemakkelijk samen te vatten, omdat alles wat we zien werkelijkheid, droom, illusie, tegelijkertijd en door elkaar, zich afspeelt in de fantasie van de persoon die we aan het begin een kleedkamer zien binnenkijken. Voor zijn ogen ontrolt zich de geschiedenis van twee broers afkomstig uit een arm molenaarsgezin; hun jeugd, hun ambities, het gezin waarin zij opgroeien en hun overheersende moeder. De broers gaan elk een kant uit: de ene doet wat hij wil, de andere doet dat juist niet en wordt door zijn ouders naar een inrichting gestuurd.

IRIS (1987)

Iris You TubeIris is een Nederlandse film uit 1987 van Mady Saks met in de hoofdrollen Monique van de Ven en Titus Tiel Groenestege. Het scenario van de film is gebaseerd op een krantenbericht over een dierenarts die een verkrachter castreerde. Iris was zeer succesvol in de bioscoop en maakte later met diverse andere Nederlandse films een tour door Amerika en Canada, om de Nederlandse film te promoten. Iris kreeg goede recensies van de critici aldaar.Een vrouwelijk veearts (Monique van de Ven) moet veel vooroordelen overwinnen voordat zij door een plattelandsgemeenschap wordt geaccepteerd. Met name de relatie die zij aangaat met de zoon van een invloedrijke herenboer wordt haar niet in dank afgenomen; niet door de bekrompen boerengemeenschap, maar ook niet door haar ex-vriend uit de stad.

JAN RAP EN ZIJN MAAT

Jan Rap en z’n maat (Ine Schenkkan, 1989, Nederland). Onhandige verfilming van Yvonne Keuls’ boek en toneelstuk over tekortschietende hulpverlening aan weglooptieners kan moeilijk kiezen tussen melodrama en komedie en tussen een stuk of twintig hoofdpersonen. Stereotypen worden niet geschuwd. Met onder meer Paul de Leeuw, Jasperina de Jong, Jack Spijkerman en John Leddy.

JOEP MELOEN IK BEN (1981)

Ik ben Joep Meloen You TubeIk ben Joep Meloen is een Nederlandse film uit 1981, geregisseerd door Guus Verstraete jr. en geproduceerd door Joop van der Ende en Gilbert Versluys. De film ging uit in een recordaantal van 70 bioscopen die in totaal zo’n één miljoen bezoekers verwelkomden. .Joep Meloen (André van Duin) is een pianostemmer/componist die niet zo’n succes heeft met de verkoop van zijn werk. Wanneer zijn geliefde hem vertelt dat zij van plan is met een ander te gaan trouwen, ziet hij het helemaal niet meer zitten. Op het moment dat hij in de gracht wil springen, ontmoet hij Dorien (Corrie van Gorp). Dorien heeft net als Joep, geen succes in haar werk. Maar inmiddels zitten de huurmoordenaar die Joep had ingehuurd en de ex van Dorien (Peter Tuinman) hen op de hielen. Med8er Joep Meloen

KUNST EN VLIEGWERK (1989)

Kunst en Vliegwerk You TubeKunst en vliegwerk is een jeugdfilm uit 1989 geregisseerd door Karst van der Meulen. In 1991 werd het in 5 delen als serie uitgezonden door de NCRV. In Kunst en Vliegwerk zien we Herman van Veen in de rol van kunstenaar Hans Drost. Evenals zijn drie kinderen speelt hij liever met zijn zelf ontworpen raket, dan dat hij aangepast bestaan leidt. Dit tot grote ergernis van buurman Veldhuis (André van den Heuvel) wiens orde en netheid door de buurkinderen herhaaldelijk verstoord wordt. Er groeit een oorlog tussen de twee families. Ondertussen ontdekken de kinderen man, die ze Ufo noemen, in de raket. Zonder geheugen, doch met 50.000 gulden en een revolver op zak. Aanvankelijk zijn de kinderen een beetje bang van hem, maar al snel ontstaat er een ware vriendschap en zij vinden een schuilplaats voor hem. Buurman Veldhuis ruikt lont en steekt zijn bemoeizieke neus in het zaakje. Het avontuur begint wanneer de kinderen en Ufo gaan kamperen. Met Veldhuis op de hielen slaan ze op de vlucht en zo vallen ze van de ene gebeurtenis in de andere. Uiteindelijk komt door het (ongewilde) toedoen van de buurman, die natuurlijk niet het goede voorheeft maar slechts door snode plannen gedreven wordt, alles op zijn pootjes terecht.

LAURA LEY (1989)

Laura Ley, Nederlandse speelfilm uit 1989 van Jenne Sioman. Laura Ley is overdag werkzaam als een kamermeisje, maar ’s nachts een verwoed zendamateur. Haar grote tegenstander is Harry, die voor de opsporingsdienst werkt. Het komt tot een confrontatie met haar vriend, wanneer Harry verliefd op Laura wordt.

LIFT DE (1983)

De Lift You TubeDe Nederlandse speelfilm „De Lift” was de eerste echte Nederlandse griezelfilm, en was een product van regisseur Dick Maas. Het verhaal gaat over een lift in een kantoorgebouw dat na een flinke onweersbui kuren krijgt, kennelijk zijn er wat inductiestroompjes in zijn chips terechtgekomen. Liftmonteur Felix Adelaar (Huub Stapel) lijkt aanvankelijk de boel onder controle te krijgen maar nauwelijks heeft hij zijn hielen gelicht of het apparaat slaat op eigen kracht aan het moorden. Iedereen staat machteloos en alleen de monteur zal maar dan slechts met hulp van journaliste Mieke de Beer (Willeke van Ammelrooy) en na veel echtelijke ruzies met Saskia Adelaar (Josine van Dalsum) in staat blijken het „beest” tot bedaren te brengen.

MAAND LATER EEN

Een maand later, Nederlandse speelfilm uit 1987 van Nouchka van Brakel. Met: Renée Stoutendijk, Monique van de Ven, Edwin de Vries e.a. Liesbeth, moeder van drie kinderen en echtgenote van de succesvolle psychiater Constant, verrruilt haar leventje met dat van Monika. Deze is overtuigd vrijgezel, onafhankelijk en altijd in voor een nieuwe uitdaging. Beiden komen voor de nodige verrassingen te staan

MEISJE MET HET RODE HAAR HET (1981)

Het meisje met het rode haar You TubeHet meisje met het rode haar is een Nederlandse film uit 1981 onder regie van Ben Verbong. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Theun de Vries over Hannie Schaft. De rechtenstudente Hannie Schaft komt terecht in een verzetsgroep waar ze koerierswerk verricht. Als er bij een actie op haar geschoten wordt en een jongen voor haar ogen wordt neergeschoten, besluit ze zich harder op te stellen. Samen met Hugo, ondertussen Hannie’s minnaar, pleegt ze nu aanslagen op collaborateurs. Bij één van deze aanslagen wordt Hugo dodelijk getroffen. De Gestapo vindt haar pasfoto, die Hugo bij zich droeg. Vanaf dat moment wordt er jacht op haar gemaakt. Hannie vermomt zich door haar haren zwart te verven en een brilletje te dragen en is nog maar bezeten van één ding: Hugo’s verrader te liquideren.

MIJN VADER WOONT IN RIO (1989)

Mijn vader woont in Rio You TubeDe 10-jarige Liesje (Wenneke) leeft samen met haar moeder (Geert de Jong), al jaren gescheiden van haar vader (Peter Faber), die in Rio de Janeiro woont. Tenminste, dat denkt ze. In werkelijkheid zit haar vader in een Nederlandse gevangenis. Door het recente overlijden van haar grootvader, aan wie zij zeer gehecht was, verlangt Liesje nog meer naar haar vader en de wens om haar vader te bezoeken wordt steeds sterker. Dan vindt Liesje een waardevol postzegelalbum dat haar opa haar heeft nagelaten. In het geheim besluit zij de postzegels te verkopen om op die manier het geld voor een reis naar Rio bij elkaar te krijgen….

MIJN VRIEND DE MOORDENAAR (1980)

mijn-vriend-de-moordenaar-you-tubeMijn vriend de moordenaar is een Nederlands- Belgische televisiefilm naar het boek van “Mijn vriend de Moordenaar” van Marnix Gijsen.De hoofdrollen worden gespeeld door Luk de Koninck, Liesbeth Struppert en Kees Brusse. De film werd geregisseerd door Peter Simons. Een jonge diplomaat, Jan Vermast (Luk de Koninck) , wordt naar de Verenigde Staten gestuurd. Hij belandt in Mason in het Middenwesten en wordt vice-consul. Hij ontdekt dat een zekere Hyppoliet Verstraeten, een ex-buurman in zijn geboortestad, twintig jaar geleden door het gerecht van Michigan tot levenslang werd veroordeeld. Dit omdat hij twee Amerikanen tijdens een dronkemanspartij met messteken had omgebracht. In een brief aan Jans voorganger schreef de veroordeelde al dat hij onschuldig was en dat door zijn gebrekkige kennis van het Engels de rechters hem verkeerd begrepen hadden. Hij ontdekt dat Hyppoliet door een beroerte niet meer kan spreken en bovendien zijn linkerarm verloor in de machinewerkplaats van de gevangenis. Sedert zijn aanhouding vernam hij geen nieuws meer van zijn gezin. Met een gevoel van machteloosheid verlaat Jan de gevangenis van Raleigh, maar vraagt zich af of hij de man niet naar België kan krijgen. Hiervoor moet Hyppoliets echtgenote een verzoek aan de Amerikaanse overheden richten. Als plotseling een telegram Jan naar huis vraagt, omdat zijn moeder bij een verkeersongeval betrokken werd, ziet hij de kans zitten om Hyppoliets vrouw te bezoeken en nieuws over haar man mee te delen. De Verstraetens zijn volkse mensen en Jan Vermast laat weten dat hij met Hyppoliet heeft gesproken. ..

OOSTERVAARDERSPLASSEN  (1986)

De Oostvaardersplassen mensenwerk You TubeDe Oostvaardersplassen… mensenwerk was een film van Maurice Nijskens en Jo Erkens en werd geproduceerd door René Sleven.Nijskens en Erkens volgden ruim een jaar lang de natuur in de Oostvaardersplassen. Bijna alle opnamen zijn ter plaatste gemaakt. Behalve wanneer de filmers vreesden dat zij de natuur ernstig zouden verstoren, zoals dat het geval was bij een vissende roerdomp. In dat geval filmden zij in een ander gebied. De film werd in Nederland uitgezonden door de KRO. Toen in 1968 in Flevoland een gebied tussen Almere en Lelystad werd drooggelegd, kon niet verwacht worden dat De Oostvaardersplassen zou uitgroeien tot één van de belangrijkste natuurgebieden in West Europa.De film wil laten zien dat ingrijpen van mensen in de natuur niet altijd nadelig hoeft te zijn. Zo was door het introduceren van grauwe ganzen bereikt dat het 3600 hectare grote moeras niet verlandt. De ganzen voorkomen met hun eetgewoonten dat het kleimoeras dichtgroeit Bovendien wordt het waterpeil aangepast aan de behoefte van de watervogels.

OP HET EERSTE GEZICHT (1983)

Op het eerste gezicht You TubeOp het eerste gezicht is een film van, van Feliks Arons naar een scenario van Dick Walda. Tegen het eind van zijn verblijf in een psychiatrische kliniek is de 22-jarige Lucas op het punt gekomen dat hij het leven weer aandurft. Zijn nieuw verworven inzicht komt echter onder druk te staan door zijn ontmoeting met Suzan, een tien jaar oudere bewoonster van een ander paviljoen. Voor het eerst van zijn leven ervaart hij wat het betekent dat iemand om hem geeft.Beusekom, zijn vijftigjarige kamergenoot in de kliniek, voelt zich door Suzan bedreigd in zijn speciale band met Lucas. Zowel hij als Suzan lijken geneigd in Lucas de oplossing te zien voor hun innerlijke nood. In zijn behoefte aan warmte klampt Lucas zich aan Suzan vast en durft haar niet te vertellen dat hij uit de kliniek weggaat. Beusekom voelt zich in de steek gelaten en is uiteindelijk degene die Suzan inlicht.

OPROEP DE (1983)

De Oproep You TubeDe oproep was een film geregisseerd door Nick van den Boezem.Het scenario werd geschreven door de Groninger onderwijzer Folkert Oldersma. Het verhaal gaat over de 65-jarige, wat narrige heer Roukema (een rol van Lex Goudsmit), die op een kwade dag een oproep voor militaire dienst krijgt. Hem wordt verzekerd dat de belachelijke oproep snel zal worden gecorrigeerd maar enige tijd later krijgt hij zowaar een tweede in de bus. Tot Roukema’s grote ergernis blijken de betrokken ambtenaren zich helemaal niet druk te maken over zijn zaak. Hij besluit dan ook de krankzinnige situatie mee te spelen en meldt zich in de kazerne waar hij vriendelijk door de commandant wordt ontvangen. Deze laatste heeft namelijk besloten ook het spelletje van Roukema mee te spelen…

OVERVALLERS IN DE DIERENTUIN (1984)

Overvallers in de dierentuinOvervallers in de dierentuin is een Nederlandse film uit 1984 van Christ Stuur met onder andere Lex de Regt, Paul van Soest Maurice Schmeink, Miranda Sanders, Cor van Rijn, Marlous Fluitsma, Marina de Graaf. Het verhaal is gebaseerd op het boek Overvallers in de dierentuin van Cindy Peppelebosch. De film werd grotendeels opgenomen in Dierenpark Amersfoort.  Drie overvallers van een benzinestation vluchten de dierentuin in. Maar in hun haast verliezen zij het briefje waarop staat waar ze het geld hebben verstopt. Het briefje wordt gevonden door twee kinderen die in hun vrije tijd meehelpen de dieren te verzorgen… Dit is het begin van een spannend avontuur, waarin de kinderen op het spoor komen van de boeven. In een wilde achtervolging door de dierentuin laten ook de beesten van zich horen, en krijgen de kinderen hulp uit onverwachte hoek!. Hyperlink

PAARDENTEKENAAR DE (1983)

De paardentekenaar You TubeDe paardentekenaar is een Nederlandse film van de NOS uit 1983 geregisseerd door Thijs Chanowski, en gebaseerd op een jeugdherinnering van de schrijver Tim Krabbé. Louis (Frans Pfister) is bevriend met Jan Punt (Marijn Kunst) die op school wordt bewonderd door de wijze waarop hij paarden kan tekenen. Daarin komt op nogal drastische wijze verandering als de vader (Joost Prinsen) van Louis, een kunstschilder, tekenleraar wordt op school. Deze maakt korte metten met de tot dan gevolgde leermethode. Je moet de dingen niet tekenen zoals je ze ziet op foto’s of in boekjes, maar zoals je ze zelf voelt. Daarom, zo houdt de leraar zijn leerlingen voor, kan een tekening nooit fout zijn. Over de manier waarop Jan paarden tekent, doet Louis’ vader echter uiterst neerbuigend. Jan tekent immers voortdurend hetzelfde paard. De vader van Louis wordt daardoor bijna tot wanhoop gedreven en probeert er met het domme middel van de strafregels een eind aan te maken. Jan blijft echter weigeren een andere manier van tekenen aan te leren. Louis kiest partij voor zijn vriend en keert zich tegen zijn vader, hetgeen tot een dramatische afloop leidt.

PERVOLA (1985)

Pervola (Orlow Seunke, 1985, Nederland). Curieuze, onder baire omstandigheden in Noorwegen opgenomen Nederlandse film over twee tegengestelde broers — de neurotische kunstenaar Gerard Thoolen en de pompeuze effectenmakelaar Bram van der Vlugt — die de laatste wens van hun overleden vader vervullen door gezamenlijk diens stoffelijke resten per arreslee over een grote afstand door de sneeuw naar een laatste rustplaats te brengen.

PROOI DE (1985)

De prooi Nederlandse thriller uit 1985. Met: Maayke Bouten, Johan Leysen, Marlous Fluitsma, Erik de Vries, Wim Bary, Yoka Berretty, Rijk de Gooyer, Joop Doderer, Cas Baas. Regie: Vivian Pieters. De moeder van een jong meisje wordt door een geheimzinnige auto doodgereden. Hieruit ontwikkelt zich voor het jonge meisje een dramatisch gegeven, want nu blijkt, dat het niet haar werkelijke moeder geweest is. Het meisje gaat op zoek naar haar echte ouders en raakt in een geheimzinnig web verstrikt, waarbij de moordenaar ook op haar leven loert.

SCHADUW VAN HET WATER DE (1982)

De schaduw van het water You TubeDe schaduw van het water (Verhaal Uit Zeeland) is een Nederlandse film uit 1982 naar een scenario van Kees Holierhoek onder regie van Frits Butzelaar, met rollen voor Gerard Baijens, Tilly Meijeren, Ina Blok, René Jansen, Jacques Opdenberg, Ad van Nort en Arie Hage. De film volgt het leven van een Zeeuwse boerenfamilie anno 1952. Een jongen uit de stad komt bij de familie om wat aan te sterken. Maar omdat hij een heel andere visie op het leven heeft wordt het evenwicht binnen de familierelatie verstoord. Zijn verblijf begint voor het gezin beklemmend te worden en daardoor lopen de spanningen nogal hoog op.Als de jongen weggaat is het juist 31 januari 1953. In die nacht gebeurt wat iedereen vreesde, maar wat toch nog onverwacht kwam: de dijken breken en het water stroomt over het land…

SCHORPIOEN DE (1984)

De Schorpioen You TubeDe Schorpioen is een Nederlandse speelfilm uit 1984 van Ben Verbong. Met o.a. : Monique van de Ven, Peter Tuinman, Henk van Ulsen. Een op de vlucht geslagen vrachtwagenchauffeur raakt verstrikt in de netten van een organisatie die tijdens de Indonesische Vrijheidsoorlog wapens leverde aan de opstandelingen. Parallel daaraan ontwikkelt zich een gecompliceerde liefdesgeschiedenis met een door het leven teleurgestelde vrouw die als animeermeisje in een nachtclub werkt, gespeeld door Monique van de Ven. Voor haar rol in deze politieke thriller kreeg Monique van de Ven een Gouden Kalf.

SPETTERS (1980)

Spetters You TubeIn Spetters volgen Paul Verhoeven en scenarist Gerard Soeteman de levens van drie jongeren uit de provincie die gek zijn op motorcrossen en op Fientje van de rijdende patatkraam “De Happies-hoek”. Het resultaat is een rauw portret van plattelandsjongeren die zich het liefst verplaatsen op brullende motoren, achteloos seks bedrijven en vermeende homoseksuelen probleemloos in elkaar slaan. Fientje (Het leven is net een kroket: als je eenmaal weet wat er in zit, hoef je niet meer) trekt intussen haar eigen plan en speelt de jongens tegen elkaar uit. Voor de cast koos Verhoeven de toen nog onbekende Renée Soutendijk, Toon Agterberg, Hans van Tongeren en Maarten Spanjer. In de bijrollen zijn onder andere Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Peter Tuinman te zien. Spetters trok bij uitbreng meer dan 1,1 miljoen bezoekers. Niettegenstaande het commerciële succes werden Verhoeven en Soeteman met hoon overladen: hun tekening van de jeugd zou ‘amoreel’ ,’plat’ en zelfs “fascistoïde” zijn. Verhoeven werd in Sonja Barends talkshow zelfs belaagd door woedende feministes die in Spetters een toonbeeld van cynisme en seksisme zagen. Tegenwoordig geldt Spetters als de eerste Nederlandse film waarin de jeugdcultuur op een eerlijke, niet-verhullende manier in beeld is gebracht: de film markeert de overgang van de idealistische jaren zestig en zeventig naar de hardere liberale jaren tachtig.Voor Verhoeven bleek Spetters ook de toegangskaart naar Hollywood. De film werd daar aanzienlijk beter ontvangen dan in Nederland zo omschreef Rolling Stone de hoofdrolspeelster Renée Soutendijk als ‘a Dietrich in glittering pants’.

TEKEN VAN HET BEEST HET (1980)

Het Teken van het Beest You TubeHet teken van het beest is een Nederlandse film uit 1980 van Pieter Verhoeff. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen rond IJje Wijkstra, die vier politieagenten vermoordde in de jaren twintig. Het script werd geschreven door Cherry Duyns en Anton Haakman, de internationale titel van de film is Primal Fear. De film won in 1981 het Gouden Kalf voor de beste film. Marja Kok won een Gouden Kalf voor beste actrice.’IJje Wijkstra een Friese klompenmaker die woont in Grootegast schoot vier agenten door de ribbenkast.’ In het Groningse Westerkwartier waren op 18 januari 1929 in de strenge vrieskou vier veldwachters bij de woning van IJje Wijkstra aangekomen om de vrouw op te halen die bij hem ingetrokken was, maar haar kinderen onverzorgd had achtergelaten. Wijkstra schoot ze alle vier neer, sneed ze de keel door en stak zijn woning in brand.In deze nationaal zeer geruchtmakende zaak werd Wijkstra in de media als beestmens afgeschilderd. Later figureerde hij juist als tragische held in boeken, romans, theaterstukken.

VAN GELUK GESPROKEN (1987)

Van geluk gesproken is een Nederlandse film uit 1987 geregisseerd door Pieter Verhoeff naar een roman van Marijke Höwelers. Met rollen voor o.a.  Peter Tuinman, Geert de Jong ,Michiel Romeijn, Loudi Nijhoff,. een tragikomische kaleidoscoop van naar warmte hunkerende personages uit verschillende milieus, die elkaar ontmoeten in het trappenhuis van een Amsterdamse volksbuurt. Gouden Kalveren voor Marijke Veugeler, Michiel Romeyn en regisseur Verhoeff.

VERBODEN BACCHANAAL HET (1981)

Het verboden bacchanaal YouTubeHet verboden bacchanaal is een Nederlandse film uit 1981 van Wim Verstappen met in de hoofdrollen Geert de Jong, Pleuni Touw, Bram van der Vlugt en Rijk de Gooyer. Het scenario voor de film is gebaseerd op het boek Het verboden bacchanaal van Simon Vestdijk uit 1969. De film heeft als internationale titel The Forbidden Bacchanal. De kritiek was in 1981 slecht te spreken over de film die overigens ook flopte in de bioscopen. Rond het schijnbaar brave echtpaar Mary en Frits van der Laan hangt een zweem van burgerlijke erotiek. Het echtpaar heeft diverse affaires, met name Mary, en op feestjes in hun huis loopt het regelmatig uit de hand. Hun vaste groep kennissen gaat zich dan te buiten aan etentjes die uitlopen op enigszins brave orgieën. Wat het echtpaar niet weet is dat hun opgroeiende kinderen, Frans en Sybrant, stiekem meekijken en hun eigen seksuele fantasieën ontwikkelen. Moeder Mary begint echter te vermoeden dat ze het slechte voorbeeld aan het geven. Als haar man aankondigt een feestje te geven ter ere van zijn twintig jarig jubileum bij zijn bedrijf, een firma in kantoorartikelen, grijpt ze in. Op dit feestje moeten vrienden en kennissen zich meer gedragen dan vroeger. Hoewel de dubbelzinnigheden over de tafel vliegen en hier daar wat vrouwen betast worden, houdt iedereen zich aan de afspraak. Dit tot teleurstelling van Frans en Sybrant die er nu zelf maar op los fantaseren over mogelijke seksuele escapades. Frans trekt zich af en Sybrant probeert het vroegere dienstmeisje van de familie te verleiden. Intussen zijn de feestgangers beneden naar een hotel gegaan waar ze enige kamers huren en eindelijk losgaan in een kleinburgerlijke orgie.

VERJARING DE (1980)

De Verjaring You Tube‘De verjaring’ is een televisiefilm (psychologisch drama) van Kees Brusse, een co-produktie van NCRV en BRT.  De hoofdrollen zijn voor Dora van der Groen (Gerrie de Lange), Mary Smitshuysen (Ali de Beer), Peggy de Landtsheer (Esther), Kees Brusse (Casper de Lange), Hans Veerman (Van Hünze). Oorlogsmisdaden verjaren, maar wat verjaart er in hen die verder moeten leven met de herinnering aan die misdaden? Casper de Lange kan in ieder geval enkele gebeurtenissen uit de oorlog niet uit zijn gedachten bannen. Dit verhindert hem normaal te functioneren. Hoe moet hij afrekenen met het verleden en met de man, die zijn leven verwoest heeft? Hoe moet hij weer mens onder de mensen worden?

WILDE HARTEN (1989)

Wilde Harten You TubeWilde harten is een Nederlandse film uit 1989 van Jindra Markus. Het is gebaseerd op een scenario van haarzelf. De film heeft als internationale titel Wild hearts en werd geproduceerd door Paul Voorthuysen en Rob Schreiner. De film schetst de hartstochtelijke maar ook gevaarlijke relatie tussen de actrice Alison en de glamourboef Quinten. De liefde gaat zelfs zover dat Alison haar minnaar een alibi bezorgt als hij verdacht wordt van moord op zijn vader. Maar ook Quinten gaat voor haar door het vuur en zit achter haar manager aan als blijkt dat die er met haar loon vandoor is. Deze confrontatie wordt echter noodlottig voor Quinten en dat aan de vooravond van de première van Alisons show.

ZAAK VAN LEVEN EN DOOD EEN (1983)

EN ZAAK VAN LEVEN OF DOOD”:  Nederlandse thriller uit 1983. In de hoofdrollen: Peter Faber, Carla Hardy, Derek de Lint, Gerard Cox. Regie: George Schouten. De vrouw van marktonderzoeker Hans is dood. Volgens de officiële lezing is zij van de flat gesprongen. Zelfmoord dus. Volgens Hans is zij door haar minnaar Jack naar beneden geduwd.

ZOEKEN NAAR EILEEN  (1987)

Zoeken Naar Eileen You TubeZoeken naar Eileen is een Nederlandse film uit 1987 van Rudolf van den Berg. De internationale titel van de film is Looking for Eileen, en is gebaseerd op het boek Zoeken naar Eileen W. (1981) van Leon de Winter.De stem van de uit Engeland afkomstige Lysette Anthony werd nagesynchroniseerd door Marijke Vleugelers.Een jongeman heeft pas zijn nog jonge vriendin verloren, en ziet het leven even niet meer zitten. Maar op een dag komt hij een vrouw tegen die als twee druppels water op zijn overleden vriendin lijkt. Hun ontmoeting is kort maar de hoofdpersoon weet genoeg om te weten dat hij alleen maar met haar verder wil. Zijn enige aanknopingspunten zijn dat ze Engels spreekt, uit Noord-Ierland komt en dat ze Eileen heet. In zijn zoektocht stuit hij op heel wat meer. Zijn speurtocht naar Eileen is tevens een tocht door zijn eigen verbeeldingswereld, en naar het einde toe zijn deze twee steeds minder van elkaar te scheiden.

ZONDAG WEET JE ALLES (1985)

Zondag weet je Alles You TubeZondag weet je alles. Televisiefilm van Eric Oosthoek naar een scenario van Gerard Kerkvliet. André is een gevangenisbewaarder die zich open wil stellen voor de problemen van de gedetineerden. Vooral Jopi, die door zijn heroine-verslaving in de cel is terecht gekomen, probeert hij op het spoor naar een ander leven te zetten. Hij wordt razend als hij merkt dat Jopi op de een of andere manier toch weer van het rechte pad afdwaalt. De andere genvangenbewaarders stellen zich cynischer op dan André. Zij vinden dat hoe minder ze zich met de gedetineerden bemoeien des te minder spanningen er zijn. André houdt toch vast aan zijn idealen en dat wordt hem uiteindelijk noodlottig. Met 0.a.: Peter Bos, Arme Buurma, Johan Leysen, Paul Berenos en Hans Royaards.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s