Films Jaren 80 Nederland

ABEL (1986)

Abel You TubeAbel is een Nederlandse film uit 1986 geregisseerd door Alex van Warmerdam. Er waren rollen voor o.a.: Alex van Warmerdam,Olga Zuiderhoek,Henri Garcin,Annet Malherbe,Loes Luca. Abel is 31 en woont nog steeds bij zijn ouders. Met geen mogelijkheid is hij te bewegen naar buiten te gaan. Hij bekijkt de wereld door een verrekijker en weet verbazingwekkend veel over het leven in de Sovjet Unie. Zijn vader is er alles aan gelegen om de buitenwereld buiten te houden, omdat hij bang is zijn zoon nooit de deur uit te zullen krijgen. Als Abels moeder een t.v. het huis in smokkelt is voor pa de maat vol en zet hij Abel op straat. Eenmaal buiten ontmoet Abel Zus, de maitresse van zijn vader, die in de peep-show ‘Naakte Meisjes’ werkt, en knoopt een relatie met haar aan. In de peep-show treffen vader en zoon elkaar en er volgt een achtervolging door de stad. Zodoende ontdekt pa de verhouding van zijn zoon. Ook de moeder van Abel is inmiddels achter het adres van haar zoon gekomen en besluit hem daar op te zoeken. In de woning van Zus komt het dan tot een confrontatie van alle betrokkenen.

ADEMLOOS (1982)

Ademloos You TubeAdemloos (Breathless) is een Nederlandse film uit 1982 geregisseerd door Mady Saks. Anneke (Monique van de Ven) kan haar geluk niet op. Het is haar laatste werkdag als kapster in Amsterdam. Een kind is op komst en in Almere, waar haar man Leo (Pieter Groenier) werk heeft gevonden, wacht een rijtjeshuis. Maar bij de geboorte, als zij zich door iedereen verlaten voelt, beginnen de problemen al en die nemen snel in aantal toe.Anneke gaat zich steeds ongelukkiger voelen in haar huisvrouwenrol ver van het gezellige Amsterdam en de familie en kennissen. De verzorging van de baby is geen sinecure, het kind huilt meer dan de jonge moeder kan verdragen en Leo, die zich ’s avonds moe van zijn werk met een pilsje bij de tv installeert, heeft geen oog voor haar sores. Van de huisarts is ook weinig te verwachten; die denkt haar met kalmerende pillen wel van de onvermijdelijke hyperventilatie af te helpen.Anneke ervaart haar nieuwe leven als verstikkend en zinloos en de opbloeiende vriendschap met een vroegere kapsalon-klant Martha (Linda van Dijck), die het ook allemaal heeft meegemaakt helpt haar niet uit haar depressie. Want zelfs tegenover Martha, die in een psychiatrische inrichting heeft gezeten kan zij haar hart niet luchten. Na een zelfmoordpoging verdwijnt ook Anneke achter de muren van een kliniek en pas daar wordt iets aan haar „geval” gedaan, leert zij haar emoties te uiten en eindelijk met Leo te praten.

AFZIEN (1986)

Afzien You TubeAfzien is een Nederlandse speelfilm uit 1986 geregisseerd door Gerrard Verhage.De film was één van de grote verrassingen op het Filmfestival Rotterdam 1986.Er waren rollen voor o.a.:  Catherine ten Bruggencate,Pierre Bokma,Jentine de Boer,Gerardjan Rijnders,Mies de Heer,Ger Thijs. Zes mensen ontmoeten elkaar in een door bos omgeven villa ergens in ’t Gooi,, waar een man van achter in de twintig min of meer onderhoudswerkzaamheden uitvoert. De gasten melden zich na verloop van tijd, waarbij de één meer welkom is dan de ander.We maken kennis met een moederszoontje, dat met de scheiding van zijn ouders en met zijn seksualiteit geen raad weet en een architectenechtpaar waarvan de man niet kan omgaan met het succes van zijn vrouw en daarom een relatie onderhoudt met nummer vier van het gezelschap, een jongedame die hem mee wil nemen naar Amerika. Dan is er nog een jonge vrouw, die haar liefde betuigt aan een homoseksueel; deze heeft op zijn beurt alleen moeite met het gezeur van zijn kunstzinnige vriendenkring. Rond het privézwembad ontwikkelen zich de discussies, daar wordt elkaar verteld over de angsten en de frustraties, die het leven tot een beklemmende ervaring maken.

AMSTERDAMNED (1988)

Amsterdamned You TubeAmsterdamned (Verfluchtes Amsterdam) is een Nederlandse speelfilm uit 1988 geregisseerd door Dick Maas. Er waren rollen voor o.a.: Huub Stapel,Monique van de Ven,Tatum Dagelet,Hidde Maas,Serge-Henri Valcke. Bij een rondvaart door de Amsterdamse grachten wordt het gruwelijk verminkte lijk van een jonge vrouw gevonden. De cynische politie-inspecteur Eric Visser (Huub Stapel) wordt belast met het onderzoek, maar hij kan geen aanknopingspunten vinden. Bovendien volgen er binnen korte tijd meer van die mysterieuze grachtenmoorden. Er lijkt een monster te schuilen in het troebele grachtenwater. Visser besluit dan de hulp in te roepen van een duikersclub, en daar leert hij Laura (Monique van de Ven) kennen, gids bij het Rijksmuseum, en er groeit iets moois tussen de twee. Het onderzoek, intussen, wil niet erg vorderen en omdat het toeristenseizoen in aantocht is, is het stadsbestuur erg gebrand op een spoedige oplossing van het mysterie. Laura zijn nieuwe vriendin en dochter Anneke (Tatum Dagelet) komen uiteindelijk dichter bij de dader dan hijzelf.

AN BLOEM (1983)

An Bloem You TubeAn Bloem is een Nederlandse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Peter Oosthoek. Er waren rollen voor o.a.: Zimmerman,Ben Hulsman,Diane Lensink,Rijk de Gooyer,Marina de Graaf,Renée Soutendijk,Kitty Courbois. Na 20 jaar huwelijk besluit An Bloem(Kitty Courbois) te scheiden van haar man Frans (Ben Hulsman). Haar beslissing komt voor alle betrokkenen haar man, twee dochters en haar moeder als een complete verrassing. Ze begint helemaal opnieuw en het ziet ernaar uit dat de toekomst haar toelacht. Maar dat pakt anders uit. Haar nieuwe leven is haar kennelijk niet gegund. Om te beginnen mislukt een nieuwe relatie met een zekere Dik (Rijk de Gooyer), die geeft haar in begin van de relatie opnieuw hoop en levensvreugde. Maar wanneer Dik, Loedie (Renée Soutendijk) de oudste dochter van An ontmoet, lijkt aan alle geluk een einde te komen….

BASTILLE (1984)

bastille-you-tubeBastille is een Nederlandse film uit 1984 geregisseerd door Rudolf van den Berg. Er waren rollen voor o.a.: Derek de Lint,Dora Doll,Loudi Nijhoff,Ischa Meyer,Geert de Jong,Evelyne Dress.Het scenario van de film is gebaseerd op het boek La Place de la Bastille uit 1981 van Leon de Winter. Tijdens een studietocht naar Parijs, wordt de veertigjarige geschiedenisleraar Paul de Wit verliefd op de Joodse studente Nadine,een joods meisje dat zich net als hij ontheemd voelt .Thuisgekomen ontdekt hij op de gemaakte foto’s een man die sprekend op hem lijkt: zijn verdwenen tweelingbroer Philip. Dat is het begin van een obsessieve speurtocht, waarvoor hij alles opzij zet: zijn baan, het schrijven van zijn boek en zijn vrouw en kinderen. Door zijn onderzoek, moet hij de confrontatie met het gruwelijke verleden aangaan….

BEEST HET (1982)

het-beest-you-tubeHet Beest is een Nederland/Belgische speelfilm uit 1982 geregisseerd door Paul Collet. Er waren rollen voor o.a.:Willem Ruis,Hedie Meyling, Anouk Collet,Cara van Wersch,Ward de Ravet. Harrie Melchior, is een een harde projectontwikkelaar, wiens luxueuze leven een dreun krijgt, als hij verneemt, dat zijn veelgeliefde moeder haar huis, zijn geboortehuis, moet verlaten. Zijn firma heeft besloten om een wijk met schitterende herenhuizen in opperbeste staat tegen de grond te duwen en er een project City 100 neer te zetten. Hij heeft het besluit zelf ondertekend. Hij komt nu in zo’n ernstig gewetensconflict dat hij het ontruimde pand van zijn moeder bezet. Hij belandt in de cel en als zijn moeder sterft van weemoed, voedt hij zijn haat en woede op zijn baas, en breekt Het Beest in hem los.

BENDE VAN HIERNAAST DE (1980)

De Bende van Hiernaast You TubeDe Bende van Hiernaast is een Nederlandse jeugdfilm uit 1980. De regisseur van de film is Karst van der Meulen, het script is geschreven door Piet Geelhoed. Met rollen van Lex Goudsmit, Leen Jongewaard, Norbert van der Zwaan en Gerard Cox. Zoals bij alle films van Van der Meulen, is de muziek uitgevoerd door Tonny Eyk. De internationale titel van de film is The Gang Next Door. Een groepje buurtkinderen veroorzaakt een ongeluk met een ‘geleende’ brommer, die vervolgens in beslag wordt genomen. Om de brommer terug te kunnen geven aan Maarten, de broer van één van de kinderen, doen zij allerlei klusjes om geld in te zamelen en doen mee aan een musicalwedstrijd. Hiervoor moet een decor gebouwd worden, waarvoor de kinderen wat spullen ‘lenen’ van hun ouders. Deze verdenken de bewoners van een woonwagenkamp dat tegenover hun flat is gelegen van diefstal. Wanneer de kinderen een pistool in handen krijgen en er een schot wordt gelost, breekt de hel los en worden er door de ouders actieplannen gesmeed tegen de kampbewoners.

BITTERE KRUID HET (1985)

Het Bittere Kruid You TubeHet Bittere Kruid is een Nederlandse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Kees van Oostrum, gedeeltelijk gebaseerd op de gelijknamige autobiografische roman van Marga Minco. De schrijfster distantieerde zich echter van de verfilming vooral omdat het scenario te veel afwijkt van het boek, er werd bijvoorbeeld om dramatische redenen een NSB-vriendin toegevoegd, en via een rechtszaak liet ze dat prominent vermelden op de titelrol. Er waren rollen voor o.a.: Ester Spitz,Gerard Thoolen,Kitty Courbois,Frank Rigter,Marion van Wijk,Mirjam de Rooij. In 1942, na een gedwongen verhuizing van het gezin Meijer naar het joodse getto in Amsterdam, worden zij geconfronteerd met toenemend geweld van de Duitsers tegen de joden. Razzia’s en plunderingen zijn aan de orde van de dag en mensen verdwijnen spoorloos. In het geheim ontmoet de dochter van het gezin Sara Meijer (Ester Spitz) haar vriendin uit het sanatorium, Greet (Mirjam de Rooij) die als dochter van NSB-ers een luxe-leven leidt. Hun vriendschap overleeft de groeiende kloof tussen hun beider levens niet. Nadat Sara’s ouders zijn opgepakt en later ook haar broer en diens verloofde, blijft Sara alleen achter. Op haar eerste onderduikadres viert ze met haar lotgenoten Pesach, het joodse paasfeest.

BOEZEMVRIEND DE (1982)

De Boezemvriend You TubeDe Boezemvriend (The Bosomfriend) is een Nederlandse speelfilm uit 1982 geregisseerd door Dimitri Frenkel Frank. Er waren rollen voor o.a.: André van Duin,Leen Jongewaard,Geert de Jong,Vanessa,Manouk van der Meulen,Corrie van Gorp,André Hazes,Frans van Dusschoten,Ischa Meijer,Manke Nelis,Tonny Eyk. Het is 1811. In Parijs maakt de door hevige kiespijnen gekwelde Napoleon zich op om in België en Nederland soldaten te mobiliseren voor zijn historische veldtocht tegen Rusland. In Holland ontsnapt de rondreizende kiezentrekker Professor Pas-du-Pain ternauwernood aan ronselende soldaten van het Napoleontische leger. Vervolgens wordt Pas-du-Pain opgejaagd door diverse rebellen en activisten. Hij komt terecht op het kasteel van Kolonel Moeskop, die veel te verbergen heeft en in opdracht van het Napoleontische bestuur geïnde belastingpennen achteroverdrukt. Pas-du-Pain wordt door de Kolonel aangezien voor de roodharige Inspecteur-Generaal van het Parijse Hof van Napoleon en wordt met alle eer en op grootse wijze ingehaald. De Kolonel slooft zich steeds meer uit om Pas-du-Pain te amuseren,en om hem koste wat kost af te houden van de inspectie van zijn boeken. Een jachtpartij, een bezoek aan de nachtclub, annex bordeel van Madame Tilly, een uitbundig soirée, niets is goed genoeg voor de Inspecteur-Generaal, die zich inmiddels zo in zijn rol inleeft dat hij zich heet laten ontvallen de boezemvriend van de Keizer te zijn.

CISKE DE RAT (1984)

Ciske de Rat You TubeCiske de Rat is een Nederlandse film uit 1984, gebaseerd op de boeken Ciske de Rat en Ciske groeit op uit de Ciske trilogie van Piet Bakker. Het boek werd al eens eerder verfilmd in 1955 en in 2007 kwam er een musical uit, waarin de gehele trilogie in verteld wordt.Het verhaal speelt zich af midden in de jaren 1930. Ciske is een straatjongen die weinig ouderliefde krijgt. Zijn vader is zeeman en bijna altijd weg, en Ciske moet noodgedwongen bij zijn moeder wonen, die niets van hem moet weten. Ciske wordt telkens weer van school gestuurd, maar dan komt hij op een nieuwe school bij meester Bruis in de klas. Die weet Ciskes vertrouwen te winnen en Ciske krijgt het erg naar zijn zin bij hem in de klas. Ciskes vader krijgt een verhouding met wasvrouw tante Jans, waardoor er voor Ciske hoop gloort op een beter leven dan bij zijn moeder thuis. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Wanneer zijn moeder een cadeau van Ciskes enige vriend kapot maakt, grijpt hij in een vlaag van woede een mes en steekt. Ciskes moeder overlijdt en Ciske moet naar de tuchtschool, waar hij moet zien te overleven tussen veel oudere jongens. Bij thuiskomst wil niemand meer iets van hem weten en ook tante Jans wil niet meer met Ciskes vader trouwen, omdat ze haar toekomst niet wil bouwen op de dood van een ander. Uiteindelijk lijkt het allemaal goed te komen. Ciske redt zijn pestende klasgenootje van de verdrinkingsdood en mag weer terugkomen op zijn oude school. De relatie tussen Ciskes vader en tante Jans wordt bijgelegd en ze besluiten te trouwen.

CLUB VERONICA (1987)

Club Veronica You TubeClub Veronica is een Nederlandse speelfilm uit 1987, gemaakt door leden van Club Veronica, de jongerenafdeling van de VOO, de film werd geregisseerd door Dennis Brossaard.Er waren rollen voor o.a.: Pim Cluistra,Berry Werkman,Stanley Martina. Bijna elke nacht wordt in de stad een moord gepleegd door een maniak. Het enige signalement, dat men over de vermoedelijke dader heeft, is dat hij in een zwarte Mercedes rijdt. Bas en Jasper verdenken iemand, maar zij kunnen hun vermoedens niet waar maken. De politie beschouwt hun verhaal als stoere jongenspraat. Bas en Jasper besluiten dan maar zelf op onderzoek uit te gaan……

COME-BACK (1981)

Come Back You TubeCome Back is de titel van het Nederlands Film van Jonne Severijn uit 1981. In de hoofdrollen: Theu Boermans (Ab Goeree), Sylvia Millecam (Marij), Armelies Knoop (Mieke), Teuntje de Klerk (Ingrid), Henk Reijn (Mat), Louise Ruys (moeder), Derek de Lint (vriend van Marij), Cort van Rijn (dr. Voogd), Ab Abspoel (Maas), Kika Mol (fysioterapeute) en Marina de Graaf (verpleegster). Ab Goeree is een jonge, alternatieve en bezeten saxofonist. Hij krijgt een ernstig ongeluk waarbij hij zijn rug breekt. Dit krijgt hij echter slechts laat te weten en pas na een fikse ruzie met een hem behandelend geneesheer. Somber en depressief naar zichzelf toe, recalcitrant en opstandig naar de rest van de wereld, verbreekt hij alle contacten; onder andere met zijn vaste vriendin. In het revalidatiecentrum zet hij zijn destructieve strijd voort, maar raakt dan toch op het goede saxofoon-spoor, ondanks tegenwerking van de directeur en dankzij onvermoeibare inspanningen van verpleging en medepatiënten. Ab revalideert tot een bekwaam rolstoelganger en pakt de draad van de sociale contacten weer op bij de muziek en bij een verpleegster, waarmee hij onverwacht een sexuele relatie aanknoopt. Hij verzamelt zijn oude vrienden, die inmiddels het alternatieve pad verlaten hebben, weer om zich heen en gaat op zoek naar zijn vroegere vriendin, die inmiddels een andere vriend heeft. Het eerste optreden onder leiding van Ab is een succes. In de zaal ziet Ab ook zijn vroegere vriendin, die haar nieuwe vriendje heeft weggestuurd.

DENK AAN MIJ (1985)

Denk aan mij You TubeDenk aan mij is een Nederlandse speelfilm uit 1985 geregisseerd door Joost Ranzijn,gemaakt onder andere met steun van onder meer de Stichting Kinderpostzegel, om aandacht te brengen over de mogelijke gevolgen van onbedachtzaam gedrag in het verkeer door jong en oud. Er waren rollen voor o.a.: Anand Machielsen,Nancy Adema,Michiel Romeyn,Kees Prins. Twee kinderen van negen jaar Nico en Lenie, zijn helemaal in de ban van elkaar en ze willen zo veel mogelijk samen avonturen beleven. Ook Lenie’s hondje Japie is altijd van de partij. Hun avonturen spelen zich meestal op de autosloperij van Leni s vader af. Op een dag raakt Nico’s vader tot over zijn oren verliefd op een nieuwe auto, maar de proefrit met zijn nieuw auto loopt fataal af.

DESIREE (1984)

Desiree You TubeDesiree is een Nederlandse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Felix de Rooy, gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit een krantenbericht dat op nieuwjaarsdag 1980 in de New Yorkse dagbladen verscheen over een moeder die haar dochtertje in de oven had gestopt. Er waren rollen voor o.a.: Marian Rolle,Dan Strayhorn,Askina Toure,Maxwell Granville,Joanne Jacobson.Desirée raakt in moeilijkheden op het moment dat haar wordt verteld dat haar kind slecht is, omdat de vader geen lid is van de kerkgemeenschap waartoe zij zelf wel behoort. Geïsoleerd en door iedereen verlaten raakt ze, ieder gevoel voor verhoudingen kwijt. Zij gaat haar dochtertje zelfs zien als de verpersoonlijking van al het kwaad op de wereld. Zij ziet uiteindelijk geen andere uitweg dan het kind te doden en daarmee ook zichzelf te vernietigen. …

DONNA DONNA!! (1987)

Donna Donna!! You TubeDonna Donna!! is een Nederlandse speelfilm uit 1987 geregisseerd door Hans Van Beek en Luc Van Beek. Er waren rollen voor o.a.: René van ’t Hof,Simone Walraven,Bridget George,Glenn Durfort,Guusje van Tilborgh. Felix (René van ’t Hof) mag een succesvol student zijn, maar succes bij de vrouwen heeft hij allerminst. Maar toch raakt hij voortdurend verliefd. Als hij dan ook nog eens verliefd wordt op de poster van de beeldschone Donna, vertelt hij zijn vrienden dat zij zijn verloofde is. Door de komst van Esther (Simone Walraven), die bij hem in de buurt een etage betrekt, raakt Felix echte opnieuw in de war. Esther, jong en zeer onafhankelijk, houdt er een aanmerkelijk oudere vriend op na. Niettemin raakt ze vertederd door de onhandige pogingen van Felix om indruk op haar te maken. Felix belandt in groepstherapie, waar wordt gesleuteld aan zijn verleidingskunsten. Wanneer Esther opzij wordt gezet door haar oudere vriend, is ze bereid om heb bed te delen met Felix, mits hij haar niet zal claimen. Felix is helemaal in de wolken, maar zijn droom wordt bruut verstoord wanneer Coby Gompelman (Joke Tjalsma), een mede cliënt van de groepstherapie komt opdagen met haar hele huisraad. Ze beweert dat ze zwanger is van Felix. Esther ruimt het veld. Felix ontvlucht het huis maakt door toeval kennis met de moeder van Donna, die in werkelijkheid Margot heet. Ze vertelt dat haar dochter in de buurt van München woont. Felix lift daarheen en ontdekt dat Donna daar gelukkig samenwoont met een gekleurde vriendin. Felix trekt bij de beide dames in en wordt de vader van een blanke en een zwarte baby.

DOOD IN DE SEINE (1989)

Dood in de Seine You TubeDood in de Seine (Les morts de la Seine, Die Toten der Seine) is een Nederlandse/Franse documentaire uit 1989 geregisseerd door Peter Greenaway. Er waren rollen voor o.a.: Jean-Michel Dagory,Jim van der Woude,Hans Verbrugge,Denis Verkroese,Roos Peters.In de jaren na de Franse Revolutie van 1789, kregen de lijkenhuiswachters Bouille en Daude de opdracht van het Basse Geole een Parijse mortuarium om alle lijken uit de rivier de Seine te vissen.Vanaf april 1795 tot september 1801 werden 306 lichamen uit de Seine opgevist en tijdelijk ondergebracht in het lijkenhuis. Zij hielden nauwgezet bij hoe de lichamen eruitzagen waarna in sommige gevallen nog identificatie volgde van de familie. Bouille en Daude vatten hun taak serieus op en na tien jaar leverden zij een dik boekwerk af met nauwkeurige beschrijvingen van honderden lijken; een bijna fotografisch verslag van uiterlijke kenmerken, de houding waarin het lijk werd aangetroffen en, indien mogelijk, een vaststelling van de doodsoorzaak.

DROOM DE (1985)

De Dream You TubeDe Droom (De Dream,The Dream,El sueño) is een Friestalige speelfilm uit 1985 geregisseerd door Pieter Verhoeff, gebaseerd op de geruchtmakende Hogerhuiszaak in Leeuwarden aan het eind van de vorige eeuw die Friesland in beroering bracht, en vergeleken kan worden met de opschudding die de Dreyfuss-affaire in Frankrijk veroorzaakte. Er waren rollen voor o.a.: Peter Tuinman,Joke Tjalsma,Huub Stapel,Freack Smink,Adrian Brine,Rients Gratama. Op Sinterklaasavond in 1895, wanneer Wiebren Hogerhuis de hoeve van Gatze Haitsma verlaat om pakjesavond met zijn familie te vieren, overvallen drie gemaskerde mannen de hoeve. Het toeval wil echter dat Wiebren, en zijn broers Keimpe en Marten, ook tot de rooien behoren en dat volstaat om hen verdacht te maken van de overval. Aan de hand van de belastende verklaring van Ymkje Jansma de huishoudster van boer Haitsma, die eerder door Wiebren werd afgewezen na een korte liefdesaffaire worden ze beschuldigd en gearresteerd voor de overval. De autoriteiten zijn erop uit om een voorbeeld te stellen: door de gebroeders Hogerhuis streng te straffen willen ze andere socialisten afschrikken en een ontluikende beweging vleugellam maken. De overheid dreigde haar greep op Friesland te verliezen en was bang dat het spook van de revolutie ook door de rest van Nederland zou gaan rondwaren. Het vonnis luidt zes,elf en twaalf jaar gevangenisstraf. De gebroeders Hogerhuis weigerden een verzoek om genade in te dienen. Vanuit zijn cel schreef Wiebren: Nog liever sterf ik dan een gunst af te smeken. Ik wil geen speciale gunsten van hen die me mijn recht ontzeggen.Groot was de verontwaardiging, wanneer het vonnis bekend werd. Actiegroepen werden gevormd en de socialistische voorman Pieter Jelles Troelstra beschuldigt de officier van Justitie van leugen en bedrog. Link 1 , De Dream.Pdf

GEBROKEN SPIEGELS (1984)

Gebroken Spiegels You TubeGebroken spiegels is een Nederlandse film uit 1984 van Marleen Gorris. De film won de publieksprijs op het Nederlands Film Festival in Utrecht en ook op het San Francisco international film festival.Diane, een vrouw met een ongelukkig verleden komt werken als prostituee in Happy house, een bordeel waar snelle zaken worden gedaan. In het begin gaat het goed, maar al snel merkt Diane dat collega Dora bedreigd wordt, evenals andere dames. Als dan ook een van hen daadwerkelijk in elkaar wordt geslagen, is de maat vol. Parallel in het verhaal is, dat de huisvrouw Bea ontvoerd wordt en een aanknopingspunt vormt met het bordeel-verhaal.

GELUK GESPROKEN VAN (1987)

Van geluk gesproken You TubeVan geluk gesproken (Count your Blessings) is een Nederlandse film uit 1987 geregisseerd door Pieter Verhoeff naar een roman van Marijke Höwelers. Er waren rollen voor o.a.: Peter Tuinman, Geert de Jong,Michiel Romeijn,Loudi Nijhoff. Er waren Gouden Kalveren voor Marijke Veugeler, Michiel Romeyn en regisseur Verhoeff. De film speelt zich af in een volksbuurt in Amsterdam, en volgt de bewoners van een typisch Amsterdams bovenhuis.De levens van de hoofdpersonen ontwikkelen zich geheel los van elkaar en wanneer ze elkaar al spreken, dan is het alleen op de trap van het pand. De rode in de film is moederliefde, of het ontbreken ervan. Wie geen liefde heeft gekregen, kan geen liefde geven. Wouter Kalk is de wat wereldvreemde vrijgezel, die beneden woont, kan zijn demente moeder niet in huis nemen en lijdt daar zeer onder. Het bijstandsgezin boven hem heeft het niet breed, maar heeft in de moeder Karin de Bruin (Marijke Veugelers) een spil, die niet kapot is te krijgen. Boven wonen de zoon en dochter van de eigenaar van de woning, die zelf in het buitenland verblijft. De dochter Martje Wilbrink (Mirjam Sternheim) leeft een teruggetrokken leven, waarvan de eenzaamheid wordt doorbroken door haar liefde voor een vriend van haar vader. Deze vrouwengek Leo de Zeeuw (Peter Tuinman) verleidt haar, maakt haar zwanger en laat zich vervolgens niet meer zien. Het meisje heeft echter geen moederliefde gehad en blijkt het zelf dan ook niet te kunnen geven.

GRENS DE (1984)

De Grens You TubeDe Grens (Frontiers) is een Nederlandse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Leon de Winter. Er waren rollen voor o.a.: Johan Leysen,Angela Winkler,André Dussollier,Héctor Alterio, RosaClement, Linda van Dyck. Hans Deitz (Johan Leysen) is een journalist, die naar Zuid-Europa reist, waar hij een interview met een terrorist zal hebben. Hij besluit er met zijn vriendin Marleen de Ruijter (Linda van Dyck) een vakantie van te maken, en als hij arriveert moet hij al spoedig ervaren, dat hij in de val is gelopen. De terroristen willen hem misbruiken ter verdediging van hun actie. Ze nemen hem gevangen en willen hem van een aanslag getuige laten zijn, zodat hij erover kan berichten. Hij weet te ontsnappen en wordt door Rosa (Angela Winkler) een weduwe van een ex-terrorist opgevangen, die hem op haar beurt wil gebruiken om het land te kunnen verlaten. Hans kent uiteindelijk alleen nog de wil om te overleven…..

HAVINCK (1987)

Havinck you TubeHavinck is een Nederlandse speelfilm uit 1987 geregisseerd door Frans Weisz, gebaseerd op de gelijknamige roman van van Marja Brouwers. Er waren rollen voor o.a.: Willem Nijholt,Anne Martien Lousberg,Will van Kralingen,Carolien van den Berg,Dora van der Groen. Advocaat Havinck (Willem Nijholt) is een succesvolle advocaat, die zich in zijn werk druk maakt om sociaal onrecht, maar in zijn eigen omgeving nauwelijks gevoelens lijkt te hebben. Zijn verwaarloosde echtgenote Lydia Havinck (Wil van Kralingen) komt om bij een auto-ongeluk en Havinck blijft achter met zijn 15-jarige dochter (Anne Martien Lousberg), voor wie hij nooit tijd en aandacht had. De ontdekking dat zijn vrouw zelfmoord heeft gepleegd, en de daarmee verband houdende schuldgevoelens en de confrontatie met zijn dochter grijpen diep in op zijn gevoelsleven…..

HOGE HAKKEN ECHTE LIEFDE (1981)

Hoge hakken echte liefde You TubeHoge hakken, echte liefde is een Nederlandse film uit 1981 van Rob Houwer geregisseerd door Dimitri Frenkel Frank met Monique van de Ven,Rijk de Gooijer,Geert de Jong, Dolf de Vries en Leen Jongewaard. Semijns Roggeveen (Rijk de Gooyer), is directeur en multimiljonair, en heeft alles heeft wat zijn hartje begeert. Toch is hij een beetje uitgekeken op zijn luxe bestaan. Om wat leven in de brouwerij te brengen vermomt hij zich als de ordinaire vrachtwagenchauffeur Arie Snoek. Hij neemt dienst in zijn eigen bedrijf en ontpopt zich al snel als een opstandige werknemer. Arie ontmoet het kantinemeisje Jenny (Monique van de Ven) en wordt terstond verliefd op haar. Zo leidt hij geruime tijd een dubbelleven: als Semijns Roggeveen thuis in het Gooi bij zijn vrouw en kinderen en als Arie Snoek in de Amsterdamse Pijp, waar hij samenwoont met Jenny. Alles loopt perfect, totdat Arie Snoek in een vlaag van verstandsverbijstering Semijns Roggeveen uitdaagt tot een duel….

HONNEPONNETJE (1988)

Honneponnetje You TubeHonneponnetje (Honeybun of Sweetheart) is een Nederlandse speelfilm uit 1988 geregisseerd door Ruud van Hemert. Er waren rollen voor o.a.: Nada van Nie,Marc Hazewinkel,Nora Kretz,Coen Flink,Marijke Merckens. Honneponnetje is de vijftienjarige dochter van een steenrijke bankdirecteur. Zij is op school in het strenge internaat van de nonnetjes van Johanna Regina. Op een dag krijgt Honneponnetje stiekem het liefdesromannetje ‘Annets Liefdeszang’ in handen waarin een hevige liefdesscène breed wordt uitgemeten. Verward en nieuwsgierig vraagt zij zich af wat die mensen op die foto’s zoal doen en gaat haar probleem samen met het boekje voorleggen aan moeder-overste. Deze schrikt en raakt zodanig in paniek dat Honneponnetje nog nieuwsgieriger wordt. Wat dat boekje beschrijft en die foto’s tonen, wil zij leren kennen en zelf beleven. En dat kan niet tussen de grauwe kloostermuren. Dus haar nieuwsgierigheid wint het van haar godvrezendheid, en ze trekt de wijde wereld in op zoek naar de liefde. Haar ouders denken direct dat ze ontvoerd is en wachten in angstige spanning op het telefoontje waarin losgeld geëist zal worden. Maar ook de nonnen zijn erop gebrand dat ze zo spoedig mogelijk terug komt, want een verdwijning uit het internaat zet de goede reputatie van het internaat op het spel. Honneponnetje zorgt dan in de stad voor de nodige misverstanden en opschudding. Maar ze vindt tenminste iemand, de arme student Harry, die haar in bescherming neemt en manmoedig pogingen doet haar voorzichtig uit te leggen wat lichamelijke liefde is.

HUILEND BETON (1983)

Huilend beton You TubeHuilend beton was de titel van een videofilm, van de werkgroep „Meatball”. De locaties in Den Haag vormden de achtergrond voor een zwarte komedie, die zich afspeelt in een tijd even na 1984. Met geïmproviseerde dialogen proberen amateurs ’n maatschappijbeeld op te roepen, waarin het economisch herstel zich doorzet, maar de sociaal zwakkeren door verdergaande kortingen op de uitkeringen er steeds slechter voor komen te staan. Enkele hoofdpersonen uit ‘Huilend beton’ zijn Flip de Beer, wethouder van Sociale Zaken, integer, ambitieus en volstrekt no-nonsense; ‘captain of welfare’ Stef de Niet, meer geïnteresseerd in het op gang houden van zijn SOHO (Stedelijk Overleg Hulporganisaties) dan in zijn cliënten en Chris Jansen, directeur, verslaggever en diskjockey van Radio Turbo.

ILLUSIONIST DE (1983)

De illusionist You TubeDe illusionist is een Nederlandse film uit 1983 geregisseerd door Jos Stelling met rollen voor Freek de Jonge en Jim van der Woude,  Gerard Thoolen en Gerrie van der Klei.Het verhaal van „De Illusionist” is niet gemakkelijk samen te vatten, omdat alles wat we zien werkelijkheid, droom, illusie, tegelijkertijd en door elkaar, zich afspeelt in de fantasie van de persoon die we aan het begin een kleedkamer zien binnenkijken. Voor zijn ogen ontrolt zich de geschiedenis van twee broers afkomstig uit een arm molenaarsgezin; hun jeugd, hun ambities, het gezin waarin zij opgroeien en hun overheersende moeder. De broers gaan elk een kant uit: de ene doet wat hij wil, de andere doet dat juist niet en wordt door zijn ouders naar een inrichting gestuurd.

IRIS (1987)

Iris You TubeIris is een Nederlandse film uit 1987 van Mady Saks met in de hoofdrollen Monique van de Ven en Titus Tiel Groenestege. Het scenario van de film is gebaseerd op een krantenbericht over een dierenarts die een verkrachter castreerde. Iris was zeer succesvol in de bioscoop en maakte later met diverse andere Nederlandse films een tour door Amerika en Canada, om de Nederlandse film te promoten. Iris kreeg goede recensies van de critici aldaar.Een vrouwelijk veearts (Monique van de Ven) moet veel vooroordelen overwinnen voordat zij door een plattelandsgemeenschap wordt geaccepteerd. Met name de relatie die zij aangaat met de zoon van een invloedrijke herenboer wordt haar niet in dank afgenomen; niet door de bekrompen boerengemeenschap, maar ook niet door haar ex-vriend uit de stad.

JAN RAP EN ZIJN MAAT (1989)

Jan Rap en z_n Maat You TubeJan Rap en z’n Maat is een Nederlandse film uit 1989 geregisseerd door Ine Schenkkan, gebaseerd op het gelijknamige boek en toneelstuk van Yvonne Keuls. De filmsong My Roof Is Rainproof was van Peter Koelewijn, en de overige muziek werd geschreven door Henny Vrienten.Er waren rollen voor o.a.: Paul de Leeuw,Jasperina de Jong,John Leddy,Jack Spijkerman,Heidi Arts,Jan Pontier,Edwin de Vries. Onder leiding van een arts en een psycholoog zet een groep welzijnswerkers in Amsterdam een opvanghuis op voor dakloze en ontheemde kinderen. Drugsverslaafden en psychiatrische patiënten worden officieel de toegang ontzegd, maar al snel zwaait de staf de scepter over een allegaartje van jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Die moeten het daar met elkaar zien te klaren. Als het opvangtehuis met sluiting wordt bedreigd, lopen de spanningen tussen bewoners en hulpverleners torenhoog op.

JOEP MELOEN IK BEN (1981)

Ik ben Joep Meloen You TubeIk ben Joep Meloen is een Nederlandse film uit 1981, geregisseerd door Guus Verstraete jr. en geproduceerd door Joop van der Ende en Gilbert Versluys. De film ging uit in een recordaantal van 70 bioscopen die in totaal zo’n één miljoen bezoekers verwelkomden. .Joep Meloen (André van Duin) is een pianostemmer/componist die niet zo’n succes heeft met de verkoop van zijn werk. Wanneer zijn geliefde hem vertelt dat zij van plan is met een ander te gaan trouwen, ziet hij het helemaal niet meer zitten. Op het moment dat hij in de gracht wil springen, ontmoet hij Dorien (Corrie van Gorp). Dorien heeft net als Joep, geen succes in haar werk. Maar inmiddels zitten de huurmoordenaar die Joep had ingehuurd en de ex van Dorien (Peter Tuinman) hen op de hielen. Med8er Joep Meloen

KERWIN, TEKEN VAN DE TIJD (1984)

Kerwin, teken van de tijd You TubeKerwin, teken van de tijd is een Nederlandse documentaire-film uit 1984 geregisseerd door Froukje Bos, over de dood van Kerwin Duinmeijer,die vanwege zijn huidkleur werd doodgestoken. De film werd in 1986 onderscheidden met de J.B. Broekszprijs. In 1985 behaalde de film de grote prijs in de categorie jeugddocumentaires en de persprijs op het Internationale Jeugdtelevisieprogramma Festival, de Prix Danube in Bratislava.Op de avond van 20 augustus 1983 werd de Antilliaanse jongen Kerwin Duinmeijer in Amsterdam op straat vermoord. „Je bent zwart en je mag hier niet lopen,” zei een jongen van zestien. Er ontstond een woordenwisseling en de jongen stak Kerwin neer. Op de Dam lag Kerwin nog twintig minuten te wachten op een ambulance, want de taxi weigerde de bloedende jongen naar het ziekenhuis te brengen. Door de dood van Kerwin Duinmeijer werden mensen wakker geschud, en werd het bij velen plotseling duidelijk, dat racisme niet bepaald een, afgedane zaak is, en groeide het verzet tegen racisme en fascisme.

KOELE MEREN DES DOODS VAN DE (1982)

Van de Koele Meren Des Doods You TubeVan de Koele Meren Des Doods is een Nederlandse speelfilm uit 1982 geregisseerd door Nouchka van Brakel, gebaseerd op de gelijknamige roman van Frederik van Eeden.Er waren rollen voor o.a.: Renée Soutendijk,Derek de Lint,Erik van ’t Wout,Peter Faber,Adriaan Olree,Claire Wauthion. Hedwig Marga de Fontayne (Renée Soutendijk), haar leven wordt sinds het vroege overlijden van haar moeder ten gevolge van tyfus sterk beheerst door dood en erotiek. Haar preutse opvoeding door een kinderjuffrouw maakt, dat zij haar jeugdliefde Johan (Erik van ’t Wout) verliest en trouwt met Gerard (Adriaan Olree) een impotente notariszoon, die het goed bedoelt maar haar in veel opzichten niet gelukkig kan maken. Na een kortstondige liefdesaffaire met Ritsaart Delmonte (Derek de Lint) een concertpianist, belandt ze geheel over haar toeren in een isoleercel. Ze raakt verslaafd en weet zich alleen in leven te houden als hoer. Een ontmoeting met de zuster Paula (Claire Wauthion) betekent de ommekeer in haar leven….

KUNST EN VLIEGWERK (1989)

Kunst en Vliegwerk You TubeKunst en vliegwerk is een jeugdfilm uit 1989 geregisseerd door Karst van der Meulen. In 1991 werd het in 5 delen als serie uitgezonden door de NCRV. In Kunst en Vliegwerk zien we Herman van Veen in de rol van kunstenaar Hans Drost. Evenals zijn drie kinderen speelt hij liever met zijn zelf ontworpen raket, dan dat hij aangepast bestaan leidt. Dit tot grote ergernis van buurman Veldhuis (André van den Heuvel) wiens orde en netheid door de buurkinderen herhaaldelijk verstoord wordt. Er groeit een oorlog tussen de twee families. Ondertussen ontdekken de kinderen man, die ze Ufo noemen, in de raket. Zonder geheugen, doch met 50.000 gulden en een revolver op zak. Aanvankelijk zijn de kinderen een beetje bang van hem, maar al snel ontstaat er een ware vriendschap en zij vinden een schuilplaats voor hem. Buurman Veldhuis ruikt lont en steekt zijn bemoeizieke neus in het zaakje. Het avontuur begint wanneer de kinderen en Ufo gaan kamperen. Met Veldhuis op de hielen slaan ze op de vlucht en zo vallen ze van de ene gebeurtenis in de andere. Uiteindelijk komt door het (ongewilde) toedoen van de buurman, die natuurlijk niet het goede voorheeft maar slechts door snode plannen gedreven wordt, alles op zijn pootjes terecht.

LAAT DE DOKTER MAAR SCHUIVEN (1980)

Laat de dokter maar schuiven You TubeLaat de dokter maar schuiven (Beware of the Doc!) is een Nederlandse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Nikolai van der Heyde, gebaseerd op de gelijknamige roman van Toon Kortooms.Er waren rollen voor o.a.: Jo de Meyere,Piet Bambergen, Joop Doderer,Paul Cammermans,Rob van Reij. De dorpsgek en analfabeet Gradje ontvangt een brief uit Amerika. Angelino de dokter van het dorp leest de brief en maakt eruit op dat Gradje’s broer John van plan is zijn laatste dagen in zijn geboortedorp te slijten en dat zijn hele vermogen naar de vrienden en dierbaren van zijn broer gaat. De notabelen in Brabant zien er wel brood in en de anders zo verguisde Gradje wordt tot ereburger verheven. De kastelein begint zijn café in een saloon om te toveren en de wens van Gradje, die ineens doodziek blijkt te zijn,en een nieuw kerkhof wil inrichten, wordt met de bouw van een mausoleum op zijn wenken bedient. Wanneer de Amerikaanse broer dan tijdens een bruiloft met een groots openluchtfeest ten tonele verschijnt is die natuurlijk helemaal niet zo rijk als gedacht. En dan blijkt het dat dokter Angelino de slimste van het dorp is, en dat hij iedereen zijn wil heeft opgelegd.

LAURA LEY (1989)

Laura Ley You TubeLaura Ley is een Nederlandse speelfilm uit 1989 geregisseerd door Jenne Sipman. Er waren rollen voor o.a.: Hilde Van Mieghem,Tom Jansen,Miguel Stigter,Maurits Martijn. Laura Ley (Hilde van Mieghem) is overdag  een onaanzienlijk kamermeisje, maar ’s avonds trekt ze een mooie jurk aan, verft haar lippen,en als verwoed zendamateur stuurt ze zwoele geluiden de nacht in.Voor iedere eenzame man past ze zich een persoonlijkheid aan. Aan Haagse Harry presenteert ze zich als de hitsige Lady Kant en een Duitse chauffeur pakt ze in met een accent van zijn vaderland. Ze acht zich onaantastbaar in haar veilige kamertje, maar twee van haar gespreksgenoten wensen meer dan een stem en sluiten haar langzaam in. Haagse Harry (Miquel Stigter) en wethouder Mike Daniels (Torn Jansen) denken een relatie met de Rotterdamse Lorelei aan te kunnen gaan.

LEEDVERMAAK (1989)

LEEDVERMAAK Nederland 1989. Regie: Frans Weisz. Met: Kitty Courbois, Rijk de Gooyer, Peter Oosthoek e.a.  Verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Judith Herzberg. Op een joods bruiloftsfeest komen, naarmate het feest voortduurt, spanningen aan de oppervlakte van oorlogsleed, schuldgevoel en frustratie. De zware thematiek is door Weisz in een luchtige, speels relativerende vorm gegoten.

LEESBARE BRIEVEN (1984)

Leesbare brieven You TubeLeesbare brieven is een Nederlandse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Albert Visser, Wieb Riemersma en Henk Schreur, naar een scenario van dominee Jaap Zijlstra. Er waren rollen voor o.a.: Tsjitske Prins-Laverman.  Een vrouw (Tsjitske Prins-Laverman) vlucht vanuit een gebroken thuissituatie naar Amsterdam, op zoek naar menselijke warmte en innerlijke rust. Het loze vertier van de hoofdstad kan haar echter geen van beide bieden. In armoede klopt zij na een nacht van zwerven langs bars en peepshows aan bij een kerkgebouw. Het woord zoals het daar gepredikt wordt komt haar echter leeg en inhoud loos over. De voorzienigheid komt haar echter te hulp in een wachtkamer der Nederlandse Spoorwegen waar zij een folder aantreft van de zendingsfeesten in Veenklooster. In Veenklooster wordt de vrouw direct getroffen door de sfeer van warmte medemenselijkheid die de evangelische volkszang omgeeft. Via Veenklooster komt ze in contact komt met de mensen van het Lichtpunt die haar liefdevol opnemen op de boerderij in Kollumerzwaag. Daar vindt zij na veel gesprekken eindelijk de innerlijke rust die zij in Amsterdam niet kon vinden en daarmee de kracht om het leven weer vol moed tegemoet te treden….

LIEVE JONGENS (1980)

Lieve Jongens You TubeLieve Jongens is een Nederlandse speelfilm uit 1980 geregisseerd door Paul de Lussanet, gebaseerd op het gelijknamige boek van Gerard Reve. Er waren rollen voor o.a.: Hugo Metsers,Hans Dagelet,Bill van Dijk,Albert Mol,Marina de Graaf. De bekende schrijver van liefdesromans Wolf  is depressief en geveld door de alcohol, en hij komt zijn bed niet meer uit. Hij voelt dat zijn vrienden Tijger en Woelrat hem gaan verlaten, en dat hij eenzaam achter zal blijven. Wanhopig probeert hij vooral Woelrat bij zich te houden, door hem de meest gewaagde verhalen te vertellen, waarin rode sportwagens, matrozen, martelingen,verkrachtingen op dramatische maar ook op komische wijze zijn verwerkt. Het lijkt een goede verdediging maar tenslotte moeten zijn humor, zijn gespierde taal en bizarre fantasieën toch het onderspit delven.

LIFT DE (1983)

De Lift You TubeDe Nederlandse speelfilm „De Lift” was de eerste echte Nederlandse griezelfilm, en was een product van regisseur Dick Maas. Het verhaal gaat over een lift in een kantoorgebouw dat na een flinke onweersbui kuren krijgt, kennelijk zijn er wat inductiestroompjes in zijn chips terechtgekomen. Liftmonteur Felix Adelaar (Huub Stapel) lijkt aanvankelijk de boel onder controle te krijgen maar nauwelijks heeft hij zijn hielen gelicht of het apparaat slaat op eigen kracht aan het moorden. Iedereen staat machteloos en alleen de monteur zal maar dan slechts met hulp van journaliste Mieke de Beer (Willeke van Ammelrooy) en na veel echtelijke ruzies met Saskia Adelaar (Josine van Dalsum) in staat blijken het „beest” tot bedaren te brengen.

LOST IN AMSTERDAM (1989)

Lost in Amsterdam You TubeLost in Amsterdam (Verloren in Amsterdam) is een Nederlandse speelfilm uit 1989 geregisseerd door Pim de la Parra. Er waren rollen voor o.a.: Kenneth Herdigein,Sabine van den Eynden,Ira Goldwasser,Manouk van der Meulen,Bonnie Williams,Ralph Wingens,Frank Rigter. De privédetective Scotty (Ira Goldwasser) die vijfentwintig  jaar in New York actief is geweest, begin in Amsterdam zijn eigen bureau genaamd Amsterdam, United Detectives. Hij krijgt de opdracht van mevrouw Laura Binger (Manouk van der Meulen) om haar man, de oorlogsfotograaf Max (Kenneth Herdigein) die zich al twee maanden niet meer heeft laten zien, op te sporen. Een lange en bizarre zoektocht door Amsterdam , waarbij Scotty door zijn onhandige assistent Tom (Frank Rigter) wordt geholpen volgt. Ze kruisen het pad van een geheimzinnige vrouwensekte, ontmoeten de cocaïnedealer mr. Johnny (Ralph Wingens). Maar Scotty zou Scotty niet zijn als hij niet op alles een juist antwoord zou hebben…..

MAAND LATER EEN (1987)

Een maand later You TubeEen maand later is een Nederlandse speelfilm uit 1987 geregisseerd door Nouchka van Brakel, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Jan Donkers. Er waren rollen voor o.a.: Renée Soutendijk,Monique van de Ven, Edwin de Vries,Sunny Bergman,Jeroen Oostenbrink. Liesbeth, een traditionele huisvrouw en moeder van drie kinderen en echtgenote van de succesvolle psychiater Constant, zet een contactadvertentie waarin ze een levensruil voorstelt,voor de duur van één maand lang. Ze verruilt haar leventje met dat van Monika (Monique van de Ven) een geëmancipeerde journaliste .Deze is overtuigd vrijgezel, onafhankelijk en altijd in voor een nieuwe uitdaging. De ruil bevalt zo goed dat ze na de maand besluiten de ruil met een tweede maand te verlengen. De situatie verergert wanneer de vrouwen steeds meer hun draai beginnen te vinden in het leven van de ander.

MAMA IS BOOS! (1986)

Mama is boos! You TubeMama is boos! is een Nederlandse speelfilm uit 1986 geregisseerd door Ruud van Hemert, en was het vervolg op het kassucces Schatjes. De titelsong Don’t Try To Change Me wordt gezongen door Sue Chaloner. Er waren rollen voor o.a.: Peter Faber,Geert de Jong,Adelheid Roosen,Rijk de Gooyer,Joss Flühr,Bartho Braat,Peter Bos,Donna Baron, Nelly Frijda. Geert De Jong kreeg een Gouden Kalf voor haar rol in deze film. Het 20-jarig huwelijksfeest van John Gisberts (Peter Faber) en zijn vrouw loopt in de soep. Mama Danny (Geert de Jong) is namelijk behoorlijk boos omdat ze ontdekt heeft dat John al twee jaar een relatie heeft met Jane (Adelheid Roosen) een rondborstige operazangeres. Danny gooit John het huis uit, en John bivakkeert eerst op de militaire basis waar hij werkt, maar trekt vervolgens al snel bij Jane in. Dit tot Danny’s woede, die nu echt op wraak uit is. Niets gaat Danny te ver om die twee tortel-duifjes het leven zuur te maken, wat resulteert in een bittere strijd om de kinderen….

MAN IN DE WAR (1984)

Man in de war You TubeMan in de war (Man in trouble) is een Nederlandse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Joost Ranzijn. Er waren rollen voor o.a.: Willem Van Rinsum,Peter Bos,Roos Blaauwboer,Ineke Cohen,Carl van de Plas,Ben van Mourik,Gusta Teens Gerritsen,Roos Blauwboer. De bruid van Henk Berkhout sterft op zijn trouwdag in zijn armen. Henk’s hele wereld zakt in elkaar en hij blijft apathisch achter. Op een dag krijgt hij tijdens een tramrit een tas op zijn schoot, waar zich een baby in bevindt. In eerste instantie probeert hij het kind kwijt te raken. Dit mislukt en hij besluit de baby te houden. Door zijn groeiende liefde voor het kind wordt Henk weer gelukkig. Tot de kinderbescherming het komt ophalen. Dan komt hij in opstand en neemt wraak. Hij begint baby’s te roven. Binnen korte tijd is de hele stad in rep en roer door de baby-kidnapper….

MANNETJES MAKER DE (1983)

De Mannetjesmaker You TubeDe Mannetjesmaker is een Nederlandse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Hans Hylkema, gebaseerd op het leven van Ben Korsten, de befaamde politieke adviseur uit de jaren zestig. Er waren rollen voor o.a.: Gerard Thoolen,Celia Nufaar,Carol van Herwijnen,Henk van Ulsen,Marjon Brandsma,Kitty Courbois,Siem Vroom. De Mannetjesmaker gaat over de affaire-Ben Korsten in de jaren zestig, waarbij tal van politieke kopstukken, vooral van de KVP, en ook de voorzitter van de Nationale Gezondheidsraad, de internist Haex, het een tijdlang hondsbenauwd hebben gehad. Ben Korsten was een man, die als public-relationsadviseur van politici en zakenmensen in “Den Haag” zo griezelig veel invloed en macht had verworven, dat sporen daarvan in kabinetsbesluiten niet ondenkbaar leken. Hij was ook betrokken bij zakelijke overeenkomsten met politieke achtergrond. Maar toen hij reeds stevig in de greep van verdovende middelen, hem verstrekt door een internist te Leiden in 1967 uit de school ging klappen tegen de pers, wisten zijn doorluchtige cliënten niet hoe gauw ze deze “Raspoetin van het Binnenhof van zich af konden schudden. En over de werkelijke toedracht van zijn dood niet ver daarna tast men nog steeds in het duister.

MAX & LAURA & HENK & WILLIE (1989)

Max & Laura & Henk & Willie You TubeMax & Laura & Henk & Willie is een Relatiekomedie uit 1989 geregisseerd door Paul Ruven en Sabine van den Eynden. Er waren rollen voor o.a.:Jake Kruyer,Marina de Graaf, Pim de la Parra,Wim Verstappen,Jenny Arean. Max, Laura, Henk en Willie hebben allen hun relatieperikelen. Beursspeculante Willie (Marina de Graaf) heeft gekozen om alleen te wonen; ze wil onafhankelijk zijn. Alles op het liefdespad moet eerst via de telefoon geregeld worden, precies zoals zij de beursnotities bijhoudt. Apotheker Max (Pim de la Parra) zit vaak aan de andere kant van de lijn. Hij heeft een vaste relatie met Willie, maar is bang dat zij hem helemaal wil bezitten. Om aan zijn relatie-angst het hoofd te bieden, plaatst hij een advertentie voor een platonische relatie.Het is Laura (Manouk van der Meulen) die op de contactadvertentie van Max reageert. Eigenlijk heeft ze door haar drukke studie nooit de tijd gehad voor een relatie. Mede doordat zij moeilijk aan een geschikte woning kon komen, leken haar relaties meer op tijdelijk logeren. Om de zoveel tijd stond ze met haar koffers op straat. Maar nu ze bijna afgestudeerd röntgenologe is, lijkt haar de tijd rijp om aan een echte relatie te beginnen. Voor de kunstenaar Henk (Jake Kruyer) ten slotte, is het liefdesleven simpel: uit is uit en aan is aan. Maar na zijn verhouding met Willie is hij in wezen alleen nog maar op zoek geweest naar een nieuwe ‘Willie’, al zal hij zelf de laatste zijn om dit toe te geven. Opnieuw met Willie beginnen is immers niet modern en dus stelt hij zijn versiertalenten op de proef.

MAYA (1982)

Maya You TubeMaya is een Nederlandse speelfilm uit 1982 geregisseerd door Emanuel Boeck. Er waren rollen voor o.a.: Annelies Knoop,Erik Koningsberger,Bert Stegeman,Jan Venema,Hans van der Laarse, Jules Hamel,Trudy de Jong,Johan Leysen,Christel Braak,Willeke van Ammelrooy. De jonge onderwijzeres Jessica (Christel Braak) heeft huwelijksproblemen en gaat voor een tijdje bij haar moeder Sonja wonen. Door een verkeersongelukje maakt Jessica kennis met Martijn, die haar in contact brengt met enkele yoga-beoefenaars. Aanvankelijk staat Jessica nogal onverschillig tegenover meditatie en andere praktijken, maar raakt gaandeweg meer en meer geïnteresseerd. Ze verwaarloost haar werk op school. En ze werkt af en toe in het restaurant van Martijn. Zo raakt ze toch steeds meer betrokken bij de organisatie. Ze neemt deel aan een encountergroep een ervaart een schokkende ervaring, die haar „openbreekt”. Ze neemt ontslag. In de organisatie krijgt ze een andere naam Jessica wordt Maya wat staat voor illusie. Vanaf nu kleedt ze zich in het wit en ze gaat bij de groepsleden wonen. Haar moeder begrijpt niets meer van haar dochter, maar voelt zich machteloos. Dan zal Babadji, de goeroe, naar Nederland komen. Er wordt een grootse ontvangst voorbereid. Ook Jessica is er druk mee. Ze hoort nu bij de kleine kern van de organisatierond de leider, die Yogananda wordt genoemd. Maar de goeroe laat op het laatste moment, in verband met politieke problemen in zijn eigen land, verstek gaan. Als hij in de gevangenis belandt en voedsel weigert, beginnen zijn Nederlandse volgelingen een hongerstaking op de Dam. Jessica is één van hen. Na een paar dagen worden ze verwijderd.Onder de indruk van de dood van Babadji besluiten ze nog één vertwijfelde poging te doen om aandacht te vestigen op het onrecht hun! goeroe aangedaan.

MEISJE MET HET RODE HAAR HET (1981)

Het meisje met het rode haar You TubeHet meisje met het rode haar is een Nederlandse film uit 1981 onder regie van Ben Verbong. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Theun de Vries over Hannie Schaft. De rechtenstudente Hannie Schaft komt terecht in een verzetsgroep waar ze koerierswerk verricht. Als er bij een actie op haar geschoten wordt en een jongen voor haar ogen wordt neergeschoten, besluit ze zich harder op te stellen. Samen met Hugo, ondertussen Hannie’s minnaar, pleegt ze nu aanslagen op collaborateurs. Bij één van deze aanslagen wordt Hugo dodelijk getroffen. De Gestapo vindt haar pasfoto, die Hugo bij zich droeg. Vanaf dat moment wordt er jacht op haar gemaakt. Hannie vermomt zich door haar haren zwart te verven en een brilletje te dragen en is nog maar bezeten van één ding: Hugo’s verrader te liquideren.

MENUET (1982)

Menuet You TubeMenuet is een Nederlandse speelfilm uit 1982 geregisseerd door Lili Rademakers, gebaseerd op de gelijknamige roman van Louis Paul Boon. Er waren rollen voor o.a.: Carla Hardy,Hubert Fermin,Theu Boermans,Jenny Tanghe,Mariska Navaro. In een Vlaams industriestadje leeft het echtpaar Paul en Mariëtte in een verstild huwelijk. Paul werkt in de vrieskelder van een brouwerij. Mariëtte heeft het gevoel dat de kilte van Pauls baan op hun huwelijk afstraalt. Paul is overigens een keurige nette man, die als enige eigenaardigheid heeft dat hij mooie plaatjes van wilde bloemen, en krantenknipsels verzamelt over gruwelijke gebeurtenissen, die hij keurig in plakboeken bewaard. Mariëtte wil meer in het leven dan Paul kan bieden, en gaat dan voorzichtig een relatie aan met de man, die haar stoffen aanlevert om te naaien. Die relatie ontaardt in een zwangerschap en het meisje Eva, dat regelmatig in het huishouden helpt probeert uit deze affaire voordeel te halen.

MISLUKKING DE (1986)

De Mislukking You TubeDe Mislukking is een Nederlandse speelfilm uit 1986 geregisseerd door Hans de Ridder. Er waren rollen voor o.a.:Peter Kolpa, Pie Slot, Theun Huisman, Ruud Mes,Jan Gudde. Erik (Peter Kolpa) is een aardige homofiele jongeman, die nogal eenzaam en troosteloos in het leven staat. Hij verricht acht uurtjes per dag saai werk achter een computer, en zijn avonden, al even saai slijt hij in zijn huisje in Rotterdam. Ook zijn liefdesleven ziet er niet rooskleurig uit, en ook op zijn werk gaat het bergafwaarts, en zijn promotiekansen zijn gering. Op een gegeven moment neemt hij, door de omstandigheden gedwongen, eindelijk het heft in eigen handen en gaat zelf min of meer de koers van zijn leven bepalen. In een homobar leert hij dan Paul (Pie Slot)  kennen, maar Erik blijft somber, saai, en gedeprimeerd, en daar kan Paul uiteindelijk ook geen verandering in brengen, waardoor hij naar verloop van tijd ook geen heil meer ziet in hun relatie.

MOEDER VAN DAVID S. DE (1982)

De moeder van David S. You TubeDe moeder van David S. is een Nederlandse speelfilm uit 1982 geregisseerd door Ruud Keers, gebaseerd op de gelijknamige roman van Yvonne Keuls.Er waren rollen voor o.a.: Anne-Wil Blankers, Leopold Wotte, Jules Hamel, Odette Nabbe, Ariëlle Brouwer, Nell Koppen, John Leddy, Dore Smit, Frans Koppers, Bart Romer. De zestienjarige David (Leopold de Witte) is al enige tijd aan de drugs verslaafd, en hij beloofd er steeds mee te stoppen, maar is niet in staat om zijn beloftes waar te maken. Hij gaat naar een inrichting en daarna naar de Emiliehoeve om af te kicken. Hij beëindigt de behandeling echter voortijdig en veroorzaakt thuis grote problemen. Zijn moeder blijft geloven dat ze haar zoon kan helpen en sjouwt hem achterna met eten, plantjes schone was en kattenvoer. Hulpverlener Kees zegt dat ze David los moet laten. En in de loop der jaren leert de moeder inderdaad enige afstand te nemen. Ze neemt met haar man deel aan gespreksgroepen, waarin ouders met soortgelijke problemen elkaar helpen. Langzaam leert de moeder te leven met de situatie.

MOORD IN EXTASE (1984)

Moord in extase You TubeMoord in extase is een Nederlandse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Hans Scheepmaker. gebaseerd op de gelijknamige roman van A.C. Baantjer.Er waren rollen voor o.a.: Joop Doderer,Ron Brandsteder,Manouk van der Meulen,Toon Agterberg,Hero Muller,Ursul de Geer,Kenneth Herdigein. Na een brutale overval op een geldwagen in de tunnel van het mr. Visserplein, wordt het lijk van één van de overvallers gevonden. De grijze rechercheur De Cock (Joop Doderer) en zijn jonge assistent Vledder (Ron Brandsteder) openen de jacht op de moordenaars. Wanneer een van zijn penose-klantjes ook slachtoffer blijkt te zijn, trekt De Cock zich de zaak persoonlijk aan. Op een flegmatieke en intuïtieve wijze volgen Cock en de onervaren Vledder het spoor naar het brein dat achter de roof en de moorden schuilgaat.

MIJN VADER WOONT IN RIO (1989)

Mijn vader woont in Rio You TubeDe 10-jarige Liesje (Wenneke) leeft samen met haar moeder (Geert de Jong), al jaren gescheiden van haar vader (Peter Faber), die in Rio de Janeiro woont. Tenminste, dat denkt ze. In werkelijkheid zit haar vader in een Nederlandse gevangenis. Door het recente overlijden van haar grootvader, aan wie zij zeer gehecht was, verlangt Liesje nog meer naar haar vader en de wens om haar vader te bezoeken wordt steeds sterker. Dan vindt Liesje een waardevol postzegelalbum dat haar opa haar heeft nagelaten. In het geheim besluit zij de postzegels te verkopen om op die manier het geld voor een reis naar Rio bij elkaar te krijgen….

MIJN VRIEND DE MOORDENAAR (1980)

mijn-vriend-de-moordenaar-you-tubeMijn vriend de moordenaar is een Nederlands- Belgische televisiefilm naar het boek van “Mijn vriend de Moordenaar” van Marnix Gijsen.De hoofdrollen worden gespeeld door Luk de Koninck, Liesbeth Struppert en Kees Brusse. De film werd geregisseerd door Peter Simons. Een jonge diplomaat, Jan Vermast (Luk de Koninck) , wordt naar de Verenigde Staten gestuurd. Hij belandt in Mason in het Middenwesten en wordt vice-consul. Hij ontdekt dat een zekere Hyppoliet Verstraeten, een ex-buurman in zijn geboortestad, twintig jaar geleden door het gerecht van Michigan tot levenslang werd veroordeeld. Dit omdat hij twee Amerikanen tijdens een dronkemanspartij met messteken had omgebracht. In een brief aan Jans voorganger schreef de veroordeelde al dat hij onschuldig was en dat door zijn gebrekkige kennis van het Engels de rechters hem verkeerd begrepen hadden. Hij ontdekt dat Hyppoliet door een beroerte niet meer kan spreken en bovendien zijn linkerarm verloor in de machinewerkplaats van de gevangenis. Sedert zijn aanhouding vernam hij geen nieuws meer van zijn gezin. Met een gevoel van machteloosheid verlaat Jan de gevangenis van Raleigh, maar vraagt zich af of hij de man niet naar België kan krijgen. Hiervoor moet Hyppoliets echtgenote een verzoek aan de Amerikaanse overheden richten. Als plotseling een telegram Jan naar huis vraagt, omdat zijn moeder bij een verkeersongeval betrokken werd, ziet hij de kans zitten om Hyppoliets vrouw te bezoeken en nieuws over haar man mee te delen. De Verstraetens zijn volkse mensen en Jan Vermast laat weten dat hij met Hyppoliet heeft gesproken…..

NAUGHTY BOYS (1983)

Naughty Boys You TubeNaughty Boys is een Nederlandse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Eric de Kuyper. Er waren rollen voor o.a.: Linda Polen,Rik Roesems,Jack Post, Paul Ruven,Paul Verstraten,Emile Poppe,Gérard Lemaître,Steven van Galen,Michel Israel. In de jaren twintig zijn zes jonge intellectuele mannen zijn bij elkaar in een Britse nostalgisch landhuis, nadat er een feest heeft plaatsgevonden. Er heerst nog steeds geen sfeer, wel een enorme melancholie. De jongens praten over allerlei luchtige zaken in verschillende talen. Zo praten ze Engels, Nederlands, Frans, Duits en Italiaans, afhankelijk van de stemming waarin zij verkeren. De situatie lijkt nonchalant en duidelijk, totdat een diva-achtige vrouw genaamd Daisy leven in de brouwerij brengt…

OMA BRENGT IETS MOOIS UIT HOLLAND (1984)

Oma brengt iets moois uit Holland You TubeOma brengt iets moois uit Holland is een Nederlandse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Frank Alsema, naar een scenario van Ger Beukenkamp. Er waren rollen voor o.a.: Henny Orri,Fien Berghegge. In een vliegtuig op weg naar Australië ontmoeten twee oudere vrouwen elkaar, die beiden voor het eerst hun geëmigreerde zonen,en diens gezinnen in Australië gaan opzoeken. Beiden zijn vervuld van verwachtingen over wat ze allemaal zullen beleven. Op de terugreis komen de twee elkaar toevallig weer tegen. Het blijkt voor beide een teleurstellend verblijf in Australië te zijn geweest, en hun verwachtingen zijn niet uitgekomen.

OOSTERVAARDERSPLASSEN (1986)

De Oostvaardersplassen mensenwerk You TubeDe Oostvaardersplassen… mensenwerk was een film van Maurice Nijskens en Jo Erkens en werd geproduceerd door René Sleven.Nijskens en Erkens volgden ruim een jaar lang de natuur in de Oostvaardersplassen. Bijna alle opnamen zijn ter plaatste gemaakt. Behalve wanneer de filmers vreesden dat zij de natuur ernstig zouden verstoren, zoals dat het geval was bij een vissende roerdomp. In dat geval filmden zij in een ander gebied. De film werd in Nederland uitgezonden door de KRO. Toen in 1968 in Flevoland een gebied tussen Almere en Lelystad werd drooggelegd, kon niet verwacht worden dat De Oostvaardersplassen zou uitgroeien tot één van de belangrijkste natuurgebieden in West Europa.De film wil laten zien dat ingrijpen van mensen in de natuur niet altijd nadelig hoeft te zijn. Zo was door het introduceren van grauwe ganzen bereikt dat het 3600 hectare grote moeras niet verlandt. De ganzen voorkomen met hun eetgewoonten dat het kleimoeras dichtgroeit Bovendien wordt het waterpeil aangepast aan de behoefte van de watervogels.

OP HET EERSTE GEZICHT (1983)

Op het eerste gezicht You TubeOp het eerste gezicht is een film van, van Feliks Arons naar een scenario van Dick Walda. Tegen het eind van zijn verblijf in een psychiatrische kliniek is de 22-jarige Lucas op het punt gekomen dat hij het leven weer aandurft. Zijn nieuw verworven inzicht komt echter onder druk te staan door zijn ontmoeting met Suzan, een tien jaar oudere bewoonster van een ander paviljoen. Voor het eerst van zijn leven ervaart hij wat het betekent dat iemand om hem geeft.Beusekom, zijn vijftigjarige kamergenoot in de kliniek, voelt zich door Suzan bedreigd in zijn speciale band met Lucas. Zowel hij als Suzan lijken geneigd in Lucas de oplossing te zien voor hun innerlijke nood. In zijn behoefte aan warmte klampt Lucas zich aan Suzan vast en durft haar niet te vertellen dat hij uit de kliniek weggaat. Beusekom voelt zich in de steek gelaten en is uiteindelijk degene die Suzan inlicht.

OPROEP DE (1983)

De Oproep You TubeDe oproep was een film geregisseerd door Nick van den Boezem.Het scenario werd geschreven door de Groninger onderwijzer Folkert Oldersma. Het verhaal gaat over de 65-jarige, wat narrige heer Roukema (een rol van Lex Goudsmit), die op een kwade dag een oproep voor militaire dienst krijgt. Hem wordt verzekerd dat de belachelijke oproep snel zal worden gecorrigeerd maar enige tijd later krijgt hij zowaar een tweede in de bus. Tot Roukema’s grote ergernis blijken de betrokken ambtenaren zich helemaal niet druk te maken over zijn zaak. Hij besluit dan ook de krankzinnige situatie mee te spelen en meldt zich in de kazerne waar hij vriendelijk door de commandant wordt ontvangen. Deze laatste heeft namelijk besloten ook het spelletje van Roukema mee te spelen…

OVERVALLERS IN DE DIERENTUIN (1984)

Overvallers in de dierentuinOvervallers in de dierentuin is een Nederlandse film uit 1984 van Christ Stuur met onder andere Lex de Regt, Paul van Soest Maurice Schmeink, Miranda Sanders, Cor van Rijn, Marlous Fluitsma, Marina de Graaf. Het verhaal is gebaseerd op het boek Overvallers in de dierentuin van Cindy Peppelebosch. De film werd grotendeels opgenomen in Dierenpark Amersfoort.  Drie overvallers van een benzinestation vluchten de dierentuin in. Maar in hun haast verliezen zij het briefje waarop staat waar ze het geld hebben verstopt. Het briefje wordt gevonden door twee kinderen die in hun vrije tijd meehelpen de dieren te verzorgen… Dit is het begin van een spannend avontuur, waarin de kinderen op het spoor komen van de boeven. In een wilde achtervolging door de dierentuin laten ook de beesten van zich horen, en krijgen de kinderen hulp uit onverwachte hoek!. Hyperlink

PAARDENTEKENAAR DE (1983)

De paardentekenaar You TubeDe paardentekenaar is een Nederlandse film van de NOS uit 1983 geregisseerd door Thijs Chanowski, en gebaseerd op een jeugdherinnering van de schrijver Tim Krabbé. Louis (Frans Pfister) is bevriend met Jan Punt (Marijn Kunst) die op school wordt bewonderd door de wijze waarop hij paarden kan tekenen. Daarin komt op nogal drastische wijze verandering als de vader (Joost Prinsen) van Louis, een kunstschilder, tekenleraar wordt op school. Deze maakt korte metten met de tot dan gevolgde leermethode. Je moet de dingen niet tekenen zoals je ze ziet op foto’s of in boekjes, maar zoals je ze zelf voelt. Daarom, zo houdt de leraar zijn leerlingen voor, kan een tekening nooit fout zijn. Over de manier waarop Jan paarden tekent, doet Louis’ vader echter uiterst neerbuigend. Jan tekent immers voortdurend hetzelfde paard. De vader van Louis wordt daardoor bijna tot wanhoop gedreven en probeert er met het domme middel van de strafregels een eind aan te maken. Jan blijft echter weigeren een andere manier van tekenen aan te leren. Louis kiest partij voor zijn vriend en keert zich tegen zijn vader, hetgeen tot een dramatische afloop leidt.

PAUL CHEVROLET ULTIEME HALLUCINATIE 

Paul Chevrolet en de Ultieme Hallucinatie You TubePaul Chevrolet en de Ultieme Hallucinatie is een Nederlands dramafilm uit 1985 geregisseerd door Pim de la Parra. De muziek was van Lodewijk de Boer. Er waren rollen voor o.a.: Peter Faber, Jenny Arean, Liz Snoyink, Moniek Toebosch, Ellen Vogel, Frances Sanders, Suzanne Wouters, Lizette Oosthoek, Rosita Steenbeek,Cas Enkelaar.,Eddie Constantine.Paul Chevrolet(Peter Faber) , een schrijver van goedkope detectiveromannetjes, wiens huwelijk met Willie (Jenny Arean) op de klippen is gelopen. Hij wil hoger vliegen dan hij kan door eindelijk eens een echt boek, dat hij op zijn computer zit in te tikken, te laten verschijnen. Zijn contacten met een serieuze uitgeefster Elizabet (Ellen Vogel) lopen helemaal vast. Bij de dochter van de uitgeefster Suzanne(Liz Snoyink) denkt hij troost te vinden, maar tegelijk raakt hij verstrikt in zijn eigen romanfiguren.Wanneer deze detectives steeds autobiografischer worden, bedreigen de hoofdpersonen in het boek zelfs zijn leven.

PERVOLA (1985)

Pervola You TubePervola is een Nederlandse speelfilm uit 1985  geregisseerd door Orlow Seunke.Er waren rollen voor o.a.: Gerard Thoolen,Bram van der Vlugt,Melle van Essen,Thom Hoffman,Jan-Willem Hees.Hein van Oyen (Bram van der Vlugt) is een succesvolle en harde zakenman, die op de effectenbeurs goed boert. Simon van Oyen (Gerard Thoolen) is een wat verlopen artiest die in achteraf-theatertjes zijn schamele boterham verdient. Er is enige vijandschap tussen de twee broers die elkaar maar zelden zien en die vijandschap wordt plotseling heel belangrijk als een telegram bericht dat hun vader op sterven ligt in een dorpje in het Hoge Noorden. Plotseling worden de beide broers veer met elkaar geconfronteerd. Als simon besluit zijn vader op te gaan zoeken om de laatste kans aan te grijpen een oude ruzie bij te leggen, is Hein gedwongen met hem mee te gaan omdat deze er juist belang bij heeft dat Simon zijn vader niet te spreken krijgt.

PROOI DE (1985)

De Prooi You TubeDe Prooi is een Nederlandse thriller uit 1985 geregisseerd door Vivian Pieters, gebaseerd op op het boek Henriëtta who? van de Britse Catherine Aird. Er waren rollen voor o.a.: Maayke Bouten,Johan Leysen,Marlous Fluitsma,Erik de Vries,Wim Bary, Yoka Berretty,Rijk de Gooyer,Joop Doderer,Cas Baas. De negentienjarige  Valerie (Maayke Bouten) woont samen met haar moeder in een landelijk dorpje en de wereld lijkt ver weg.Vlak voor Valerie’s eindexamen,krijgt ze op een avond te horen dat haar moeder bij een verkeersongeval is omgekomen. En of het niet genoeg is, hoort ze een dag later dat die vrouw niet haar echte moeder was. Valerie is verbijsterd en verbitterd, en gaat op onderzoek uit. Wie is dan wel haar echte moeder? Tijdens haar speurtocht ontdekt ze dat het auto-ongeluk een moord moest camoufleren en dat de moordenaar het ook op haar leven heeft voorzien.

PRUIMENBLOESEM (1982)

Pruimenbloesem You TubePruimenbloesem is een Nederlandse pornofilm uit 1982. Willem van Batenburg nam zowel het scenario, als de regie als de productie voor zijn rekening. De film werd opgenomen op diverse plaatsen in het Land van Maas en Waal, waaronder het plaatsje Batenburg en in de villa van supercrimineel en meesterkraker Aage Meinesz in Altforst. Van Batenburg was een Utrechtse bioscoopeigenaar die uit ergernis over de kwaliteit van de doorsnee-pornofilms een betere wilde maken. De film liep in reguliere bioscopen en werd met 200.000 bezoekers een ware hit. De controverse was er niet minder om en protesten bleven niet uit. Er waren rollen voor o.a.: Diana de Koning,Tanja Overeem,Richard Wilden. Myriam (Diana de Koning) woont in de Betuwe en is getrouwd met een rijke jaloerse man.Hij is echter niet meer in staat om haar erotische behoeftes te vervullen. En doordat Myriam niet zozeer in monogamie geloofd, leeft ze er lustig op los. Myriam is geen onderworpen seks-poesje maar een tijgerin, een mannenvreeteter, die een niet te stillen honger heeft naar seks.

REQUIEM (1986)

Requiem You TubeRequiem is een Nederlandse speelfilm uit 1986 geregisseerd door Sjef Lagro. Er waren rollen voor o.a.: Stefan de Koning,Pieter de Wijn,Tom Jansen,Johan Leysen. Twee broers, een depressieve werkloze onderwijzer, genaamd Stephan en een geslaagde kunstenaar ontmoeten elkaar tijdens een bijeenkomst ter nagedachtenis van hun vader. De man zou een jaar geleden tijdens het wadlopen zijn omgekomen, maar één van de broers heeft daar zijn twijfels over. Hun vader was een ervaren wadloper,dus het is een mysterie hoe de man verdrinken kon. Stephan de jongste denkt dan ook dat zijn vader zelfmoord heeft gepleegd, maar zijn oudere broer kan deze gedachten niet accepteren. De kunstenaar wil zijn vader herdenken door een wadtocht te maken. Stephan vind het te gevaarlijk verklaart hem voor gek en weigert mee te gaan. Maar wanneer zijn broer hem blijft uitdagen besluit Stephan toch maar mee te lopen.Wandelend over het wad en onder dreiging van de opkomende vloed, mondt hun samenkomst uit in een gevecht om wie gelijk heeft over hoe hun vader aan zijn einde kwam.

RITUELEN (1989)

Rituelen You TubeRituelen is een Nederlandse speelfilm uit 1989 geregisseerd door Herbert Curiël, gebaseerd op de gelijknamige roman van Cees Nooteboom. Er waren rollen voor o.a.: Derek de Lint,Thom Hoffman,Ton Lensink,Sigrid Koetse,Bert André. Zwarte Maandag, de beurskrach van 10 oktober 1987, is voor speculant Inne Wintrop (Derek de Lint) een keerpunt in zijn leven. Op één en dezelfde dag verliest hij zijn vermogen en zijn vrouw Zita,die er met zijn vriend vandoor gaat. Hij doet dan een poging tot zelfmoord, maar die mislukt. Daarna komt hij in contact met de meditatieve Philip Taads (Thom Hoffman), die emoties in hem losmaakt die hij jarenlang had weggestopt. Ook maakt hij Inni bewust van de waarde van de Japanse rituelen,waardoor Inni weer nieuwe levenskracht vindt.

SABINE (1982)

Sabine You TubeSabine is een Nederlandse speelfilm uit 1982 geregisseerd door René van Nie. Er waren rollen voor o.a.: Rijk de Gooyer,Benthe Forrer,Mike Burstyn,Ben Vereen,Jerry Francis. Nicky (Benthe Forrer) is opgegroeid zonder haar vader en wil door nieuwsgierigheid gedreven, na vijftien jaar haar verwekker ontmoeten. De vader Nick (Rijk de Gooyer) een bereisde zakenman,regelt voor deze ontmoeting een verblijf op Aruba, waar hij moet zijn om voor zijn bedrijf een grote order te plaatsen bij een olieraffinaderij. Nicky kijkt aanvankelijk de kat uit de boom, maar de vader blijkt toch wel mee te vallen. De gevoelens van Nicky voor haar vader veranderen echter in verliefdheid. Ze voelt zich verraden wanneer haar vader een affaire heeft met de aantrekkelijke Lucia en nodigt een Nederlandse vriendin uit, Sabine, die verliefd is op een oudere man. Maar bestaat Sabine wel?

SANS RANCUNE (1987)

Sans Rancune You TubeSans Rancune is een Nederlandse tv-spel uit 1982 geregisseerd door Wim T. Schippers en Ellen Jens. Er waren rollen voor o.a.: Dick van den Toorn,Carla Hardy,Sjoerd Pleijsier,Jeanine van Elzakker,Stella Verhoef. De Hoogzwangere Dora Leenders nodigt, gesteund door fel-feministische vriendin Yvette, twee oude kennissen uit bij haar kraambed. De één is een bon-vivant, die zijn rijke vriendin meeneemt; de ander een timide joch, de puberteit maar net te boven.De twee jongens kunnen allebei de vader zijn. Aanvankelijk willen de potentiële verwekkers niets van een eventueel vaderschap weten. Dora krijgt hun zover dat ze om het komende kind gaan ruziën. Wanneer de jongens om het vaderschap met elkaar op de vuist gaan heeft de aanstaande moeder weinig keus, zij besluit een salomonsoordeel…..

SCHADUW VAN HET WATER DE (1982)

De schaduw van het water You TubeDe schaduw van het water (Verhaal Uit Zeeland) is een Nederlandse film uit 1982 naar een scenario van Kees Holierhoek onder regie van Frits Butzelaar, met rollen voor Gerard Baijens, Tilly Meijeren, Ina Blok, René Jansen, Jacques Opdenberg, Ad van Nort en Arie Hage. De film volgt het leven van een Zeeuwse boerenfamilie anno 1952. Een jongen uit de stad komt bij de familie om wat aan te sterken. Maar omdat hij een heel andere visie op het leven heeft wordt het evenwicht binnen de familierelatie verstoord. Zijn verblijf begint voor het gezin beklemmend te worden en daardoor lopen de spanningen nogal hoog op.Als de jongen weggaat is het juist 31 januari 1953. In die nacht gebeurt wat iedereen vreesde, maar wat toch nog onverwacht kwam: de dijken breken en het water stroomt over het land…

SCHATJES! (1984)

Schatjes! You TubeSchatjes! is een Nederlandse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Ruud van Hemert. Er waren rollen voor o.a.:Peter Faber,Geert de Jong,Akkemay,Frank Schaafsma,Rijk de Gooyer,Erik Koningsberger, Gerbin Stet,Olivier Zomer,Pepijn Zomer. Het huwelijk van de helikopterpiloot John Gisberts staat op scherp. Hij is uitsluitend geïnteresseerd in zijn carrière bij de luchtmacht. Zijn vrouw Danny probeert de tennisleraar van haar dochter te versieren. Hun vier kinderen dochter Madelon, zoon Thijs (Frank Schaafsma) en de twee ukjes Jan-Julius en Valentijn (Pepijn en Olivier Somer) komen in opstand, wanneer pa en ma, de oudste twee kinderen naar het strenge kindertehuis Denneheuvel willen sturen. De pesterijen van het kroost hebben in wezen alles in zich wat vader eigenlijk zou moeten kunnen waarderen: timing, strategisch inzicht en inventiviteit. Maar helaas is de uitwerking voor de ouders niet zo geestig. Een bom onder het hoofdkussen van moeder is nog tot daar aan toe, een zwaar verankerde ketting om het chassis van pappies auto eveneens, maar prikkeldraad om het huis planken voor de ramen en anti-tank obstakels in de voortuin, dat maakt de maat vol. Pa roept de hulp in van zijn militaire collega’s en een heuse belegering van zijn eigen huis is het gevolg. De escalatie is een feit en niemand wil of kan meer een stap terug doen.

SCHORPIOEN DE (1984)

De Schorpioen You TubeDe Schorpioen is een Nederlandse speelfilm uit 1984 van Ben Verbong. Met o.a. : Monique van de Ven, Peter Tuinman, Henk van Ulsen. Een op de vlucht geslagen vrachtwagenchauffeur raakt verstrikt in de netten van een organisatie die tijdens de Indonesische Vrijheidsoorlog wapens leverde aan de opstandelingen. Parallel daaraan ontwikkelt zich een gecompliceerde liefdesgeschiedenis met een door het leven teleurgestelde vrouw die als animeermeisje in een nachtclub werkt, gespeeld door Monique van de Ven. Voor haar rol in deze politieke thriller kreeg Monique van de Ven een Gouden Kalf.

SHADOWMAN (1988)

Shadowman You TubeShadowman is een Nederlandse speelfilm uit 1988 geregisseerd door Piotr Andreyev. Er waren rollen voor o.a.: Jeroen Krabbé,Manouk van der Meulen,Trudy Labij,Thom Hoffman,Hans Hoes,Hans Dagelet,Karin Bloemen,Tom Hulce. Een Pool, op de vlucht voor het oorlogsgeweld, belandt in Amsterdam waar hij wil onderduiken. Om te overleven moet hij zijn vertrouwen stellen in mensen die hij helemaal niet kent en bij wie hij heftige emoties losmaakt: liefde, angst maar ook haat. Theo (Jeroen Krabbé) een rijke handelaar, is bereid om hem een schuilplaats te bieden, maar daar moet wel veel geld tegen overstaan. De vluchteling, de shadowman, wordt begeerd door de jonge Monique (Manouk van der Meulen), de echtgenote van Theo. Later blijkt Theo toch menselijke gevoelens te hebben en is hij zelfs bereid zijn eigen leven voor Shadowman op het spel te zetten.

SMAAK VAN WATER DE (1982)

De Smaak van Water You TubeDe Smaak van Water (Der Geschmack des Wassers) Nederlandse speelfilm uit 1982 geregisseerd door Orlow Seunke,geïnspireerd op de roman De bezoeker van de Hongaar György Konrad. Er waren rollen voor o.a.: Gerard Thoolen,Dorijn Curvers,Hans van Tongeren,Joop Admiraal,Olga Zuiderhoek. Hes, een medewerker van de Sociale Dienst werkt strikt volgens de regels, wat betekent dat hij niet meer dan tien minuten per sociaal geval wil uittrekken. Als bij een inboedelopruiming een vervuild en verwilderd meisje in de wandkast wordt gevonden, komt er een ommekeer in Hes’ leven. Hij neemt de zorg voor het meisje op zich, en laat uiteindelijk ook zijn vrouw en kind voor haar in de steek. Hij lijkt enig resultaat te boeken, en is van plan om het meisje te adopteren. Maar dan krijgt hij het bericht dat het meisje in een inrichting wordt opgenomen, en dan moet hij vechten tegen de bureaucratie van zijn eigen dienst.

SPETTERS (1980)

Spetters You TubeIn Spetters volgen Paul Verhoeven en scenarist Gerard Soeteman de levens van drie jongeren uit de provincie die gek zijn op motorcrossen en op Fientje van de rijdende patatkraam “De Happies-hoek”. Het resultaat is een rauw portret van plattelandsjongeren die zich het liefst verplaatsen op brullende motoren, achteloos seks bedrijven en vermeende homoseksuelen probleemloos in elkaar slaan. Fientje (Het leven is net een kroket: als je eenmaal weet wat er in zit, hoef je niet meer) trekt intussen haar eigen plan en speelt de jongens tegen elkaar uit. Voor de cast koos Verhoeven de toen nog onbekende Renée Soutendijk, Toon Agterberg, Hans van Tongeren en Maarten Spanjer. In de bijrollen zijn onder andere Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Peter Tuinman te zien. Spetters trok bij uitbreng meer dan 1,1 miljoen bezoekers. Niettegenstaande het commerciële succes werden Verhoeven en Soeteman met hoon overladen: hun tekening van de jeugd zou ‘amoreel’ ,’plat’ en zelfs “fascistoïde” zijn. Verhoeven werd in Sonja Barends talkshow zelfs belaagd door woedende feministes die in Spetters een toonbeeld van cynisme en seksisme zagen. Tegenwoordig geldt Spetters als de eerste Nederlandse film waarin de jeugdcultuur op een eerlijke, niet-verhullende manier in beeld is gebracht: de film markeert de overgang van de idealistische jaren zestig en zeventig naar de hardere liberale jaren tachtig.Voor Verhoeven bleek Spetters ook de toegangskaart naar Hollywood. De film werd daar aanzienlijk beter ontvangen dan in Nederland zo omschreef Rolling Stone de hoofdrolspeelster Renée Soutendijk als ‘a Dietrich in glittering pants’.

STILLE OCEAAN DE (1984)

De Stille oceaan You TubeDe Stille oceaan is een Nederlandse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Digna Sinke. Er waren rollen voor o.a.: Josée Ruiter,Andrea Domburg,Josse De Pauw,Monique Kramers,Julien Schoenaerts. Marian Winters (Josée Ruiter) is als journaliste werkzaam in Zuid-Amerika, en is zeer begaan met het lot van de mensen in dat deel van de wereld. Op een dag krijgt zij bericht dat haar vader is overleden. Voordat zij terugkeert naar Nederland trouwt zij met Enrique, een vriend van haar vermoorde minnaar Miguel die om politieke redenen werd vermoord. Doordat ze trouwen kan Enrique het land kan ontvluchten en in Nederland een verblijfsvergunning krijgen. Haar familie heeft echter geen begrip voor haar verdriet, en de enige tot wie ze zich aangetrokken voelt en die iets van haar gevoelens lijkt te begrijpen is haar zwakzinnige broer Emil (Josse De Pauw), die in een inrichting zit.

STILTE ROND CHRISTINE M. DE (1982)

De stilte rond Christine M. You TubeDe stilte rond Christine M. (A Question of Silence) is een Nederlandse speelfilm uit 1982 geregisseerd door Marleen Gorris. Er waren rollen voor o.a.: Diana Dobbelman,Bram van der Vlugt,Onno Molenkamp,Kees Coolen,Carl van der Plas,Dolf de Vries, Eddie Brugman,Edda Barends,Henriëtte Tol,Nelly Frijda,Cox Habbema. Christine M. (Edda Barends) een rustige huisvrouw wordt in een boetiek op diefstal van een jurk betrapt. Samen met nog twee aanwezige vrouwen vermoordt zij de boetiek eigenaar. In het proces dat volgt wordt ter voorbereiding de hulp van Jeanine (Cox Habbema) een vrouwelijke psychiater ingeroepen. Deze psychiater, denkt aanvankelijk dat de drie vrouwen zonder veel problemen ontoerekeningsvatbaar kunnen worden verklaard. Tot haar verbijstering moet zij echter vaststellen dat de moord veeleer een collectieve uitbarsting was van opgekropte woede tegen de mannenwereld. Zij raakt in de ban van de vrouwen en in een tumultueuze rechtszitting verklaart zij de verdachten uiteindelijk voor de volle 100% toerekeningsvatbaar.

TEKEN VAN HET BEEST HET (1980)

Het Teken van het Beest You TubeHet teken van het beest is een Nederlandse film uit 1980 van Pieter Verhoeff. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen rond IJje Wijkstra, die vier politieagenten vermoordde in de jaren twintig. Het script werd geschreven door Cherry Duyns en Anton Haakman, de internationale titel van de film is Primal Fear. De film won in 1981 het Gouden Kalf voor de beste film. Marja Kok won een Gouden Kalf voor beste actrice.’IJje Wijkstra een Friese klompenmaker die woont in Grootegast schoot vier agenten door de ribbenkast.’ In het Groningse Westerkwartier waren op 18 januari 1929 in de strenge vrieskou vier veldwachters bij de woning van IJje Wijkstra aangekomen om de vrouw op te halen die bij hem ingetrokken was, maar haar kinderen onverzorgd had achtergelaten. Wijkstra schoot ze alle vier neer, sneed ze de keel door en stak zijn woning in brand.In deze nationaal zeer geruchtmakende zaak werd Wijkstra in de media als beestmens afgeschilderd. Later figureerde hij juist als tragische held in boeken, romans, theaterstukken.

TERUG NAAR OEGSTGEEST (1987)

Terug naar Oegstgeest You TubeTerug naar Oegstgeest (Return to Oegstgeest) is een Nederlandse speelfilm uit 1987 geregisseerd door Theo van Gogh. Er waren rollen voor o.a.: Tom Jansen,Geert de Jong,Cas Enklaar,Leen Jongewaard,Elise Hoomans,Casper de Boer,Renée Fokker. Aan het sterfbed van zijn vader laat Jan zijn jeugd voor zich voorbijtrekken, en probeert hij te achterhalen wat er allemaal gebeurd is. Waardoor zijn leven door melancholie en somberheid overschaduwd wordt. Zijn fantasie als kind, aangewakkerd door het wrede calvinisme uit de jaren dertig waarmee het gezin geterroriseerd door een heerszuchtige vader, die in zijn wanhoop aan het ware geloof had vast geklampt. Zijn liefde voor zijn oudere broer Peter, die voortijdig aan zijn einde kwam, waardoor zijn enige houvast hem ontnomen werd. Zijn eenzaamheid in een wrede wereld waar in armoede,uitzichtloosheid en een wrekende god de enige perspectieven lijken te zijn. Door een opeenstapeling van voor hem veelbetekenende, meer of minder bizarre gebeurtenissen en anekdotes uit de jaren dertig en veertig op te roepen, probeert Jan de legpuzzel van zijn verleden compleet te krijgen. Ongetwijfeld is de dood van zijn vader het laatste ontbrekende stukje.

TOEN HIJ VIEL (1982)

Toen hij viel You TubeToen hij viel is een Nederlandse speelfilm uit 1982 geproduceerd door Jos Egberink en Dick Horsman. De film werd bedacht geschreven, gemaakt en uitgevoerd door vijfendertig leerlingen van de Willibrordschool te Nieuw-Loosdrecht.Er werd een verhaal gemaakt, een scenario geschreven, locaties gezocht, decors gebouwd en in het voorjaar van 1981 was de film Toen hij viel klaar. Er waren rollen voor o.a.: Petra Appelhof, Yasco Horsman,Fulco Voormeren,Yvonne Hauptmeijer,Astrid Imminghuizen,Arjan vd Linden,Gradus Terpstra, Foppe Aalpol,Nicole Klein-Breteler. De tweeling Petra en Yasco vinden een geheimzinnig en een mysterieus kistje op de hei die ze niet open kunnen krijgen, en dat zorgt er voor dat ze allerlei spannende avonturen beleven, en ze komen uiteindelijk tot de ontdekking dat het kistje van  twee zonderlingen in een boshutje blijkt te zijn.

VERBODEN BACCHANAAL HET (1981)

Het verboden bacchanaal YouTubeHet verboden bacchanaal is een Nederlandse film uit 1981 van Wim Verstappen met in de hoofdrollen Geert de Jong, Pleuni Touw, Bram van der Vlugt en Rijk de Gooyer. Het scenario voor de film is gebaseerd op het boek Het verboden bacchanaal van Simon Vestdijk uit 1969. De film heeft als internationale titel The Forbidden Bacchanal. De kritiek was in 1981 slecht te spreken over de film die overigens ook flopte in de bioscopen. Rond het schijnbaar brave echtpaar Mary en Frits van der Laan hangt een zweem van burgerlijke erotiek. Het echtpaar heeft diverse affaires, met name Mary, en op feestjes in hun huis loopt het regelmatig uit de hand. Hun vaste groep kennissen gaat zich dan te buiten aan etentjes die uitlopen op enigszins brave orgieën. Wat het echtpaar niet weet is dat hun opgroeiende kinderen, Frans en Sybrant, stiekem meekijken en hun eigen seksuele fantasieën ontwikkelen. Moeder Mary begint echter te vermoeden dat ze het slechte voorbeeld aan het geven. Als haar man aankondigt een feestje te geven ter ere van zijn twintig jarig jubileum bij zijn bedrijf, een firma in kantoorartikelen, grijpt ze in. Op dit feestje moeten vrienden en kennissen zich meer gedragen dan vroeger. Hoewel de dubbelzinnigheden over de tafel vliegen en hier daar wat vrouwen betast worden, houdt iedereen zich aan de afspraak. Dit tot teleurstelling van Frans en Sybrant die er nu zelf maar op los fantaseren over mogelijke seksuele escapades. Frans trekt zich af en Sybrant probeert het vroegere dienstmeisje van de familie te verleiden. Intussen zijn de feestgangers beneden naar een hotel gegaan waar ze enige kamers huren en eindelijk losgaan in een kleinburgerlijke orgie.

VERJARING DE (1980)

De Verjaring You Tube‘De verjaring’ is een televisiefilm (psychologisch drama) van Kees Brusse, een co-produktie van NCRV en BRT.  De hoofdrollen zijn voor Dora van der Groen (Gerrie de Lange), Mary Smitshuysen (Ali de Beer), Peggy de Landtsheer (Esther), Kees Brusse (Casper de Lange), Hans Veerman (Van Hünze). Oorlogsmisdaden verjaren, maar wat verjaart er in hen die verder moeten leven met de herinnering aan die misdaden? Casper de Lange kan in ieder geval enkele gebeurtenissen uit de oorlog niet uit zijn gedachten bannen. Dit verhindert hem normaal te functioneren. Hoe moet hij afrekenen met het verleden en met de man, die zijn leven verwoest heeft? Hoe moet hij weer mens onder de mensen worden?

VIERDE MAN (1983)

De vierde man You TubeDe vierde man (The 4th Man) is een Nederlandse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Paul Verhoeven, gebaseerd op de gelijknamige roman van Gerard Reve. Er waren rollen voor o.a.: Jeroen Krabbé,Renée Soutendijk,Thom Hoffman,Dolf de Vries,Geert de Jong,Hans Veerman,Reinout Bussemaker,Ursul de Geer. De homoseksuele schrijver Gerard Reve (Jeroen Krabbé) vertrekt met de trein naar Vlissingen om een lezing te houden. Tijdens de reis wordt hij gekweld door angstvisioenen over de dood. Wanneer het na de lezing te laat is geworden om terug te gaan naar Amsterdam kan Reve overnachten bij de penningmeesteres Christine Halsslag (Renée Soutendijk). Deze Christine is eigenaresse van een schoonheidssalon en voor de derde maal weduwe. Haar nieuwe vriend heet Herman (Thom Hoffman), en Reve is hevig geïnteresseerd in hem en wordt verliefd op hem. De schrijver ontdekt,dat alle echtgenotes van Christine op mysterieuze wijze om het leven zijn gekomen. Angstig vraagt hij zich af, of Herman de vierde man zal worden?

VLUCHT REGENWULPEN EEN (1981)

Een vlucht regenwulpen You TubeEen vlucht regenwulpen (A Flight of Rainbirds,Der Flug der Regenvögel) is een Nederlandse speelfilm uit 1981 geregisseerd door Ate de Jong, gebaseerd op de gelijknamige roman van Maarten ’t Hart. Er waren rollen voor o.a.: Jeroen Krabbé,Marijke Merckens,Henriëtte Tol,Claire Wauthion,Huib Rooymans,Willeke van Ammelrooy,Rijk de Gooyer,Loes Luca,Peter Tuinman. De 34-jarige celbioloog Maarten van Leerdam (Jeroen Krabbé) droomt dat hij nog maar zeven dagen te leven heeft, als hij niet binnen een week een vrouw vindt. Door zijn streng-gereformeerde opvoeding een ongelukkige jeugdliefde en de verering van zijn moeder is hij nauwelijks geïnteresseerd in vrouwen. Hij is alleen nog bezig met „klonen”, het kweken van leven zonder bevruchting. In eerste instantie gelooft Maarten zelf niet in zijn droom, maar door een aantal ongelukjes wordt het hem duidelijk, dat hij echt op moet schieten met het vinden van een vrouw. Hij wordt hierbij te pas en te onpas geholpen door zijn „alter ego”, dat hem dwingt dingen te doen, die hij uit zichzelf nooit zou durven. Tijdens de zevendaagse zoektocht haalt Maarten zijn belangrijkste jeugdherinneringen op, en maakt hij tenslotte een afspraak met Martha de zus van een meisje waarop hij jaren lang verliefd is geweest.

VROEGER KON JE LACHEN (1983)

Vroeger kon je lachen You TubeVroeger kon je lachen is een Nederlandse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Bert Haanstra,ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Simon Carmiggelt. Er waren rollen voor o.a.:  Simon Carmiggelt,Kees Brusse,Martine Bijl,Kees van Kooten,Rijk de Gooyer,Wim Kan,Robert Long,Paul Steenbergen,Guus Hermus,Mary Dresselhuis,Johnny Kraaykamp sr,Jacques Commandeur,Carolien van den Bergh,Henny Orri,Sylvia de Leur. Tien verfilmde ‘Kronkels’ cursiefjes van Simon Carmiggelt uit dagblad Het Parool werden tot één avondvullende film gemonteerd, waarbij  Simon Carmiggelt de door hem geschreven verbindende teksten zelf inspreekt. Een aantal ras-acteurs en -actrices brengt, voornamelijk met monologen, typetjes tot leven zoals alleen Carmiggelt kon bedenken en vervolgens met humor, maar ook met mededogen aanschouwde. Martine Bijl maakt iets moois van een vrouwtje uit het volk, dat steevast de verkeerde mannen aantrekt, Kees Brusse laat met gebruikelijke underacting een dierenliefhebber, wiens vrouw beesten haat, zijn hart uitstorten en Johnny Kraaykamp verscheurt de stilte rondom een vreedzame hengelaar. Carolien van den Berg verrast als een meisje, dat op de toppen van haar zenuwen leeft en daar ook af valt, Rijk de Gooyer wil als boekenvreter niets liever dan lezen over lieden, die het minder hebben dan hij zelf. Omdat deze en andere scènes bezwaarlijk aan elkaar konden worden geplakt, wandelt Carmiggelt zelf af en toe door de film, het oor lenend aan zijn Mokumers, zien we hem nog eens op de Bank van Mies, zingt Robert Long een gedicht van hem en brengt Wim Sonneveld in een oud tv-fragment zijn sketch over de krokettenverkoper, waaraan de filmtitel is ontleend. Kees van Kooten droeg een oergeestig „vieze man-nummertje bij. De film eindigt , waarin we „Kronkel” te midden van zijn kleinkinderen zien….

VRIJDAG (1980)

Vrijdag You TubeVrijdag is een Belgisch-Nederlands speelfilm uit 1980 geregisseerd door Hugo Claus, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk. Er waren rollen voor o.a.: Frank Aendenboom,Kitty Courbois,Herbert Flack,Ann Petersen,Fons Derre,Herman Fabri,Fons Rademakers,Hilde Van Mieghem,Theo Daese,Hugo Van Den Berghe. Georges Vermeersch (Frank Aendenboom) een veertigjarige werkman, wordt na twee jaar gevangenisstraf vervroegd vrijgelaten. Hij was veroordeeld op beschuldiging van incest met zijn dochter Christiane (Hilde Van Mieghem). Als hij weer terug gaat naar zijn eenvoudige rijtjeswoning, spreekt iedereen in de buurt nog schande over zijn vrijlating, en ze vinden dat hij niet voldoende is gestraft. Georges ontdekt  dan ook nog eens dat zijn vrouw Jeanne (Kitty Courbois) een verhouding is begonnen met buurman Erik (Herbert Flack), en dat ze een kind van hem heeft. Georges wil het zijn vrouw wel vergeven, als compensatie voor zijn incestueuze daad op voorwaarde dat ze weer bij hem intrekt. De vraag is, hoe gaan ze dit samen oplossen?

VUURDOOP (1988)

Vuurdoop You TubeVuurdoop is een Nederlandse speelfilm uit 1988 geregisseerd door Sander Francken, gemaakt in opdracht van de bedrijfsvereniging voor het vervoer en het GAK. De film is in 1988 bekroond met een Gouden Kalf voor beste korte film.Er waren rollen voor o.a.: Wigbolt Kruyer,Freark Smink,Danny de Munk. Ari Schut (Freark Smink) is een ervaren chauffeur. Hij krijgt de stoere bijrijder Martin van Riet (Danny de Munck) mee op een rit naar het buitenland. In het begin heeft Martin zijn mond vol over het chauffeursvak : hij denkt dat hij alles beter weet. Totdat ze onderweg een ongeluk zien met dodelijke afloop. Het maakt zo’n indruk op Martin dat hij ‘nachts een nachtmerrie heeft, die de volgende wanneer zij doorrijden werkelijkheid lijkt te worden. De doorgewinterde vrachtwagenchauffeur is zich namelijk nog nauwelijks bewust van de gevaren die hem bedreigen en bagatelliseert de angstige opmerkingen van de jongen, die zich juist heel bewust is van alles wat er kan gebeuren…..

WILDE HARTEN (1989)

Wilde Harten You TubeWilde harten is een Nederlandse film uit 1989 van Jindra Markus. Het is gebaseerd op een scenario van haarzelf. De film heeft als internationale titel Wild hearts en werd geproduceerd door Paul Voorthuysen en Rob Schreiner. De film schetst de hartstochtelijke maar ook gevaarlijke relatie tussen de actrice Alison en de glamourboef Quinten. De liefde gaat zelfs zover dat Alison haar minnaar een alibi bezorgt als hij verdacht wordt van moord op zijn vader. Maar ook Quinten gaat voor haar door het vuur en zit achter haar manager aan als blijkt dat die er met haar loon vandoor is. Deze confrontatie wordt echter noodlottig voor Quinten en dat aan de vooravond van de première van Alisons show.

WISSELWACHTER DE  (1986)

De Wisselwachter You TubeDe Wisselwachter (Der Weichensteller) is een Nederlandse speelfilm uit 1986 geregisseerd door Jos Stelling, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jean-Paul Franssens. Er waren rollen voor o.a.: Jim van der Woude,Josse De Pauw,Stéphane Excoffier,Ton van Dort,Johnny Kraaykamp sr. De wisselwachter (Jim van de Woude) bewaakt een verlaten spoorwegstation in een stil buitengebied in het heuvelachtig Schotland. Hij is door de jaren heen één geworden met de wisseling van de seizoenen , de insecten en de ratten in zijn huis. Menselijke communicatie bestaat uitsluitend met de machinist (Johnny Kraaykamp) en diens helper (Ton van Dort), wanneer deze een paar maal per jaar bij de woning stoppen, zoals op de verjaardag van de wisselwachter. En ook komt iedere maand de postbode (Josse de Pauw) de wisselwachter uitbetalen. Niet dat de wisselwachter het geld nodig heeft, want zijn bedstee deurtjes puilen uit van de bankbiljetten. Als op een dag de elegante Franse vrouw (Stephane Excoffier) per vergissing bij zijn post uitstapt en pas een jaar later verder kan, verandert zijn leven totaal. De wisselwachter raakt geobsedeerd door de vrouw, maar de postbode is ook gecharmeerd van de mooie dame.

WITTE WAAN DE (1984)

De witte waan You TubeDe witte waan is een Nederlandse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Adriaan Ditvoorst, dit was de laatste film van Adriaan Ditvoorst die in 1987 zelfmoord pleegde. Er waren rollen voor o.a.: Thom Hoffman,Pim Lambeau,Louise Ruys,Guusje van Tilborgh,Hans Croiset. De jonge kunstenaar Laszlo (Thom Hoffman), leeft in een kraakpand een teruggetrokken bestaan,hij gebruikt heroïne om als een adelaar het alledaagse bestaan te kunnen ontstijgen, om zo in zijn eigen fantasie wereld te kunnen leven. Hij heeft al jaren geen contact meer met zijn moeder (Pim Lambeau). Zij leeft ook als een kluizenaar, afgezonderd in een groot landhuis. Zij was ooit een beroemde toneelactrice, maar ze is nu straatarm en alleen. Uit wanhoop besluit ze zichzelf voor een auto te werpen, waardoor ze zwaar invalide raakt. Laszlo zoekt haar voor het eerst in twaalf jaar weer op. Samen nemen ze een ingrijpend besluit.

ZAAK VAN LEVEN EN DOOD EEN (1983)

Een zaak van leven en dood You TubeEen zaak van leven en dood is een Nederlandse thriller uit 1983 geregisseerd door George Schouten.Er waren rollen voor o.a.: Peter Faber,Carla Hardy,Derek de Lint,Gerard Cox. Regie: George Schouten. Hans (Peter Faber), een opinie-onderzoeker, leert Eva(Carla Hardy), een levenslustige typiste, kennen op zijn werk. Eenmaal getrouwd houdt Eva op met werken. Als zij na een tijd ineens straatangst krijgt, weet Hans hiermee geen raad. Ook hulp van derden blijkt vergeefs. Eva ontmoet bij haar psychiater Jack (Derek de Lint), een collega van Hans. Ze voelt zich onmiddellijk tot hem aangetrokken, zowel door zijn persoonlijkheid, als door het feit, dat hij ook dergelijke fobieën heeft gekend. Van de ene op de andere dag trekt zij bij Jack in en onderwerpt zich volledig aan de door hem opgelegde therapie, die de vorm heeft van een meester-slaaf verhouding. Voor Hans is het contact met Eva dan helemaal verbroken, alleen door middel van haar brieven kan hij zich een voorstelling maken van de gang van zaken. Hans raakt overspannen en aan een laatste verwarde ontmoeting met Eva vertrekt hij naar het buitenland…

ZOEKEN NAAR EILEEN  (1987)

Zoeken Naar Eileen You TubeZoeken naar Eileen is een Nederlandse film uit 1987 van Rudolf van den Berg. De internationale titel van de film is Looking for Eileen, en is gebaseerd op het boek Zoeken naar Eileen W. (1981) van Leon de Winter.De stem van de uit Engeland afkomstige Lysette Anthony werd nagesynchroniseerd door Marijke Vleugelers.Een jongeman heeft pas zijn nog jonge vriendin verloren, en ziet het leven even niet meer zitten. Maar op een dag komt hij een vrouw tegen die als twee druppels water op zijn overleden vriendin lijkt. Hun ontmoeting is kort maar de hoofdpersoon weet genoeg om te weten dat hij alleen maar met haar verder wil. Zijn enige aanknopingspunten zijn dat ze Engels spreekt, uit Noord-Ierland komt en dat ze Eileen heet. In zijn zoektocht stuit hij op heel wat meer. Zijn speurtocht naar Eileen is tevens een tocht door zijn eigen verbeeldingswereld, en naar het einde toe zijn deze twee steeds minder van elkaar te scheiden.

ZONDAG WEET JE ALLES (1985)

Zondag weet je Alles You TubeZondag weet je alles. Televisiefilm van Eric Oosthoek naar een scenario van Gerard Kerkvliet. André is een gevangenisbewaarder die zich open wil stellen voor de problemen van de gedetineerden. Vooral Jopi, die door zijn heroine-verslaving in de cel is terecht gekomen, probeert hij op het spoor naar een ander leven te zetten. Hij wordt razend als hij merkt dat Jopi op de een of andere manier toch weer van het rechte pad afdwaalt. De andere genvangenbewaarders stellen zich cynischer op dan André. Zij vinden dat hoe minder ze zich met de gedetineerden bemoeien des te minder spanningen er zijn. André houdt toch vast aan zijn idealen en dat wordt hem uiteindelijk noodlottig. Met 0.a.: Peter Bos, Arme Buurma, Johan Leysen, Paul Berenos en Hans Royaards.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s