Films Jaren 80 Nederland

ABEL (1986)

Abel You TubeAbel is een Nederlandse film uit 1986 geregisseerd door Alex van Warmerdam. .Er waren rollen voor o.a.: Alex van Warmerdam,Olga Zuiderhoek,Henri Garcin,Annet Malherbe,Loes Luca. Abel is 31 en woont nog steeds bij zijn ouders. Met geen mogelijkheid is hij te bewegen naar buiten te gaan. Hij bekijkt de wereld door een verrekijker en weet verbazingwekkend veel over het leven in de Sovjet Unie. Zijn vader is er alles aan gelegen om de buitenwereld buiten te houden, omdat hij bang is zijn zoon nooit de deur uit te zullen krijgen. Als Abels moeder een t.v. het huis in smokkelt is voor pa de maat vol en zet hij Abel op straat. Eenmaal buiten ontmoet Abel Zus, de maitresse van zijn vader, die in de peep-show ‘Naakte Meisjes’ werkt, en knoopt een relatie met haar aan. In de peep-show treffen vader en zoon elkaar en er volgt een achtervolging door de stad. Zodoende ontdekt pa de verhouding van zijn zoon. Ook de moeder van Abel is inmiddels achter het adres van haar zoon gekomen en besluit hem daar op te zoeken. In de woning van Zus komt het dan tot een confrontatie van alle betrokkenen.

ADEMLOOS (1982)

Ademloos You TubeAdemloos (Breathless) is een Nederlandse film uit 1982 geregisseerd door Mady Saks. Anneke (Monique van de Ven) kan haar geluk niet op. Het is haar laatste werkdag als kapster in Amsterdam. Een kind is op komst en in Almere, waar haar man Leo (Pieter Groenier) werk heeft gevonden, wacht een rijtjeshuis. Maar bij de geboorte, als zij zich door iedereen verlaten voelt, beginnen de problemen al en die nemen snel in aantal toe.Anneke gaat zich steeds ongelukkiger voelen in haar huisvrouwenrol ver van het gezellige Amsterdam en de familie en kennissen. De verzorging van de baby is geen sinecure, het kind huilt meer dan de jonge moeder kan verdragen en Leo, die zich ’s avonds moe van zijn werk met een pilsje bij de tv installeert, heeft geen oog voor haar sores. Van de huisarts is ook weinig te verwachten; die denkt haar met kalmerende pillen wel van de onvermijdelijke hyperventilatie af te helpen.Anneke ervaart haar nieuwe leven als verstikkend en zinloos en de opbloeiende vriendschap met een vroegere kapsalon-klant Martha (Linda van Dijck), die het ook allemaal heeft meegemaakt helpt haar niet uit haar depressie. Want zelfs tegenover Martha, die in een psychiatrische inrichting heeft gezeten kan zij haar hart niet luchten. Na een zelfmoordpoging verdwijnt ook Anneke achter de muren van een kliniek en pas daar wordt iets aan haar „geval” gedaan, leert zij haar emoties te uiten en eindelijk met Leo te praten.

AFZIEN (1986)

Afzien You TubeAfzien is een Nederlandse speelfilm uit 1986 geregisseerd door Gerrard Verhage.De film was één van de grote verrassingen op het Filmfestival Rotterdam 1986.Er waren rollen voor o.a.:  Catherine ten Bruggencate,Pierre Bokma,Jentine de Boer,Gerardjan Rijnders,Mies de Heer,Ger Thijs. Zes mensen ontmoeten elkaar in een door bos omgeven villa ergens in ’t Gooi,, waar een man van achter in de twintig min of meer onderhoudswerkzaamheden uitvoert. De gasten melden zich na verloop van tijd, waarbij de één meer welkom is dan de ander.We maken kennis met een moederszoontje, dat met de scheiding van zijn ouders en met zijn seksualiteit geen raad weet en een architectenechtpaar waarvan de man niet kan omgaan met het succes van zijn vrouw en daarom een relatie onderhoudt met nummer vier van het gezelschap, een jongedame die hem mee wil nemen naar Amerika. Dan is er nog een jonge vrouw, die haar liefde betuigt aan een homoseksueel; deze heeft op zijn beurt alleen moeite met het gezeur van zijn kunstzinnige vriendenkring. Rond het privézwembad ontwikkelen zich de discussies, daar wordt elkaar verteld over de angsten en de frustraties, die het leven tot een beklemmende ervaring maken.

AMSTERDAMNED

Een psychopathische moordenaar maakt de Amsterdamse grachten onveilig. Hij duikt letterlijk op de meest onverwachte momenten en plaatsen op en maakt het ene slachtoffer na het andere. Er heerst een sfeer van terreur in de stad. Politiedetective Eric Visser gaat op zoek naar de moordenaar. Het onderzoek wil maar niet vlotten, tot Visser de hulp inroept van een duikersvereniging. Zo maakt hij kennis met de knappe Laura. Zijn nieuwe vriendin en dochter komen uiteindelijk dichter bij de dader dan hijzelf.

AN BLOEM (1983)

An Bloem. Nederlandse film uit 1983 van Peter Oosthoek, met Kitty Courbois, Rijk de Gooyer en Renée Soutendijk. De pas gescheiden An Bloem leert een zeker Dik kennen, die haar opnieuw hoop en levensvreugde geeft Maar wanneer Dik de dochter van An ontmoet, lijkt aan alle geluk een einde te komen.

BASTILLE (1984)

bastille-you-tubeBastille is een Nederlandse film uit 1984 geregisseerd door Rudolf van den Berg. Er waren rollen voor o.a.: Derek de Lint,Dora Doll,Loudi Nijhoff,Ischa Meyer,Geert de Jong,Evelyne Dress.Het scenario van de film is gebaseerd op het boek La Place de la Bastille uit 1981 van Leon de Winter. Tijdens een studietocht naar Parijs, wordt de veertigjarige geschiedenisleraar Paul de Wit verliefd op de Joodse studente Nadine,een joods meisje dat zich net als hij ontheemd voelt .Thuisgekomen ontdekt hij op de gemaakte foto’s een man die sprekend op hem lijkt: zijn verdwenen tweelingbroer Philip. Dat is het begin van een obsessieve speurtocht, waarvoor hij alles opzij zet: zijn baan, het schrijven van zijn boek en zijn vrouw en kinderen. Door zijn onderzoek, moet hij de confrontatie met het gruwelijke verleden aangaan….

BEEST HET (1982)

het-beest-you-tubeHet Beest is een Nederland/Belgische speelfilm uit 1982 geregisseerd door Paul Collet. Er waren rollen voor o.a.:Willem Ruis,Hedie Meyling, Anouk Collet,Cara van Wersch,Ward de Ravet. Harrie Melchior, is een een harde projectontwikkelaar, wiens luxueuze leven een dreun krijgt, als hij verneemt, dat zijn veelgeliefde moeder haar huis, zijn geboortehuis, moet verlaten. Zijn firma heeft besloten om een wijk met schitterende herenhuizen in opperbeste staat tegen de grond te duwen en er een project City 100 neer te zetten. Hij heeft het besluit zelf ondertekend. Hij komt nu in zo’n ernstig gewetensconflict dat hij het ontruimde pand van zijn moeder bezet. Hij belandt in de cel en als zijn moeder sterft van weemoed, voedt hij zijn haat en woede op zijn baas, en breekt Het Beest in hem los.

BENDE VAN HIERNAAST DE (1980)

De Bende van Hiernaast You TubeDe Bende van Hiernaast is een Nederlandse jeugdfilm uit 1980. De regisseur van de film is Karst van der Meulen, het script is geschreven door Piet Geelhoed. Met rollen van Lex Goudsmit, Leen Jongewaard, Norbert van der Zwaan en Gerard Cox. Zoals bij alle films van Van der Meulen, is de muziek uitgevoerd door Tonny Eyk. De internationale titel van de film is The Gang Next Door. Een groepje buurtkinderen veroorzaakt een ongeluk met een ‘geleende’ brommer, die vervolgens in beslag wordt genomen. Om de brommer terug te kunnen geven aan Maarten, de broer van één van de kinderen, doen zij allerlei klusjes om geld in te zamelen en doen mee aan een musicalwedstrijd. Hiervoor moet een decor gebouwd worden, waarvoor de kinderen wat spullen ‘lenen’ van hun ouders. Deze verdenken de bewoners van een woonwagenkamp dat tegenover hun flat is gelegen van diefstal. Wanneer de kinderen een pistool in handen krijgen en er een schot wordt gelost, breekt de hel los en worden er door de ouders actieplannen gesmeed tegen de kampbewoners.

BITTERE KRUID HET (1985)

Het Bittere Kruid Deze speelfilm, naar de autobiografische roman van Marga Minco, verhaalt over het overleven van een joods meisje en de ondergang van haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

BOEZEMVRIEND DE (1982)

Boezemvriend’, met in de hoofdrollen André van Duin, Leen Jongewaard en Vanessa. 1811. Napoleon wordt in Parijs gekweld door hevige kiespijn, maar maakt zich desondanks toch op om in België en Nederland soldaten te mobiliseren voor zijn strijd tegen Rusland. De rondtrekkende kiezentrekker professor Pas-du-Pain komt in een herberg terecht waar hij wordt aangezien voor een belastinginspecteur die de boeken van kolonel Moeskop (die niet bepaald zuiver op de graat is) moet controleren.

CISKE DE RAT (1984)

Ciske de Rat You TubeCiske de Rat is een Nederlandse film uit 1984, gebaseerd op de boeken Ciske de Rat en Ciske groeit op uit de Ciske trilogie van Piet Bakker. Het boek werd al eens eerder verfilmd in 1955 en in 2007 kwam er een musical uit, waarin de gehele trilogie in verteld wordt.Het verhaal speelt zich af midden in de jaren 1930. Ciske is een straatjongen die weinig ouderliefde krijgt. Zijn vader is zeeman en bijna altijd weg, en Ciske moet noodgedwongen bij zijn moeder wonen, die niets van hem moet weten. Ciske wordt telkens weer van school gestuurd, maar dan komt hij op een nieuwe school bij meester Bruis in de klas. Die weet Ciskes vertrouwen te winnen en Ciske krijgt het erg naar zijn zin bij hem in de klas. Ciskes vader krijgt een verhouding met wasvrouw tante Jans, waardoor er voor Ciske hoop gloort op een beter leven dan bij zijn moeder thuis. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Wanneer zijn moeder een cadeau van Ciskes enige vriend kapot maakt, grijpt hij in een vlaag van woede een mes en steekt. Ciskes moeder overlijdt en Ciske moet naar de tuchtschool, waar hij moet zien te overleven tussen veel oudere jongens. Bij thuiskomst wil niemand meer iets van hem weten en ook tante Jans wil niet meer met Ciskes vader trouwen, omdat ze haar toekomst niet wil bouwen op de dood van een ander. Uiteindelijk lijkt het allemaal goed te komen. Ciske redt zijn pestende klasgenootje van de verdrinkingsdood en mag weer terugkomen op zijn oude school. De relatie tussen Ciskes vader en tante Jans wordt bijgelegd en ze besluiten te trouwen.

CLUB VERONICA (1987)

Club Veronica Speelfilm. Speelfilm uit 1987 gemaakt door de mensen van Club Veronica met Pim Cluistra, Berry Werkman, Stanley Martina e.a. Regie: Dennis Brossaard. Een maniak waart rond. Bijna elke nacht wordt er een moord gepleegd. Het enige signalement van de dader is, dat hij rondrijdt in een zwarte Mercedes.

COME-BACK (1981)

Come Back You TubeCome Back is de titel van het Nederlands Film van Jonne Severijn uit 1981. In de hoofdrollen: Theu Boermans (Ab Goeree), Sylvia Millecam (Marij), Armelies Knoop (Mieke), Teuntje de Klerk (Ingrid), Henk Reijn (Mat), Louise Ruys (moeder), Derek de Lint (vriend van Marij), Cort van Rijn (dr. Voogd), Ab Abspoel (Maas), Kika Mol (fysioterapeute) en Marina de Graaf (verpleegster). Ab Goeree is een jonge, alternatieve en bezeten saxofonist. Hij krijgt een ernstig ongeluk waarbij hij zijn rug breekt. Dit krijgt hij echter slechts laat te weten en pas na een fikse ruzie met een hem behandelend geneesheer. Somber en depressief naar zichzelf toe, recalcitrant en opstandig naar de rest van de wereld, verbreekt hij alle contacten; onder andere met zijn vaste vriendin. In het revalidatiecentrum zet hij zijn destructieve strijd voort, maar raakt dan toch op het goede saxofoon-spoor, ondanks tegenwerking van de directeur en dankzij onvermoeibare inspanningen van verpleging en medepatiënten. Ab revalideert tot een bekwaam rolstoelganger en pakt de draad van de sociale contacten weer op bij de muziek en bij een verpleegster, waarmee hij onverwacht een sexuele relatie aanknoopt. Hij verzamelt zijn oude vrienden, die inmiddels het alternatieve pad verlaten hebben, weer om zich heen en gaat op zoek naar zijn vroegere vriendin, die inmiddels een andere vriend heeft. Het eerste optreden onder leiding van Ab is een succes. In de zaal ziet Ab ook zijn vroegere vriendin, die haar nieuwe vriendje heeft weggestuurd.

DESIREE (1984)

Desiree Nederlands drama uit 1984. Met: Marian Rolle. Dan Strayhorn, Cynthia Belgrave, Joanne Jacobson, Maxwell Glanville, Askin Touree. Regie: Felix de Rooy.  Kunstenaars in diverse genres richtten in 1976 op Curacao een collectief op, dat onder leiding van filmregisseur Felix de Rooy deze schitterende produktie heeft gemaakt. Het gaat over een jonge vrouw, die haar draai in het leven niet kan vinden, omdat zij zich geheel ondergeschikt aan haar omgeving moet maken. Het uiten van eigen wensen heeft zij nooit geleerd. En als de mensen, die voortdurend gedomineerd hebben, wegvallen voelt de gedwongen zelfstandig geworden Desiree zich aan de duivel overgeleverd. Alsof zij haar wanhopig lijkende situatie aan zichzelf te wijten heeft, als een soort straf dat een ongelovige man haar bij haar moeder verwekt heeft.

DONNA DONNA!! (1987)

Donna Donna, Nederlandse speelfilm uit 1987 van Hans en Luc van Beek. Met: Rene van ’t Hof, Simone Walraven., Bridget George e.a. Het leven van studente Felix wordt beheerst door vrouwen, want hij is voortdurend verliefd. Dat is helaas niet wederzijds; teneinde raad besluit hij te doen alsof hij verloofd is met het beeldschone modela Donna…

DOOD IN DE SEINE (1989)

Dood in de Seine. Korte film van Peter Greenaway. Met: Jim van ‘de Woude en Jean Michel Dagory. Ten tijde van de Franse Revolutie worden in Parijs 300 lijken uit de Seine gevist. Bouille en Daude houden als lijkenhuiswachters alle gegevens van de lijken bij.

DROOM De

De Droom  Een Friestalige film van Pieter Verhoef. De film vertelt het verhaal over arme Friese arbeiders die door het opkomend socialisme tot bewustzijn komen

GEBROKEN SPIEGELS (1984)

Gebroken Spiegels You TubeGebroken spiegels is een Nederlandse film uit 1984 van Marleen Gorris. De film won de publieksprijs op het Nederlands Film Festival in Utrecht en ook op het San Francisco international film festival.Diane, een vrouw met een ongelukkig verleden komt werken als prostituee in Happy house, een bordeel waar snelle zaken worden gedaan. In het begin gaat het goed, maar al snel merkt Diane dat collega Dora bedreigd wordt, evenals andere dames. Als dan ook een van hen daadwerkelijk in elkaar wordt geslagen, is de maat vol. Parallel in het verhaal is, dat de huisvrouw Bea ontvoerd wordt en een aanknopingspunt vormt met het bordeel-verhaal.

GRENS DE (1984)

De grens is een Nederlandse politieke thriller uit 1984. Met: Johan Leijsen, Linda van Dijck, Angela Winckler, Andre’ Dussollier, Hector Alterio. Regie: Leon de Winter.  Hans Deitz is een journalist, die naar Zuid-Europa reist, waar hij een interview met een terrorist zal hebben. Als hij er samen met zijn vrouw arriveert moet hij al spoedig ervaren, dat hij in de val is gelopen. De terroristen willen hem misbruiken ter verdediging van hun actie. Ze nemen hem gevangen en willen hem van een aanslag getuige laten zijn, zodat hij erover kan berichten. Hij weet te ontsnappen en wordt door een weduwe van een ex-terrorist opgevangen, die hem op haar beurt wil gebruiken om het land te kunnen verlaten.

HOGE HAKKEN ECHTE LIEFDE (1981)

Hoge hakken echte liefde You TubeHoge hakken, echte liefde is een Nederlandse film uit 1981 van Rob Houwer geregisseerd door Dimitri Frenkel Frank met Monique van de Ven,Rijk de Gooijer,Geert de Jong, Dolf de Vries en Leen Jongewaard. Semijns Roggeveen (Rijk de Gooyer), is directeur en multimiljonair, en heeft alles heeft wat zijn hartje begeert. Toch is hij een beetje uitgekeken op zijn luxe bestaan. Om wat leven in de brouwerij te brengen vermomt hij zich als de ordinaire vrachtwagenchauffeur Arie Snoek. Hij neemt dienst in zijn eigen bedrijf en ontpopt zich al snel als een opstandige werknemer. Arie ontmoet het kantinemeisje Jenny (Monique van de Ven) en wordt terstond verliefd op haar. Zo leidt hij geruime tijd een dubbelleven: als Semijns Roggeveen thuis in het Gooi bij zijn vrouw en kinderen en als Arie Snoek in de Amsterdamse Pijp, waar hij samenwoont met Jenny. Alles loopt perfect, totdat Arie Snoek in een vlaag van verstandsverbijstering Semijns Roggeveen uitdaagt tot een duel….

HONNEPONNETJE (1988)

Honneponnetje is de dochter van een schatrijke bankdirecteur. Zij is op school in het strenge internaat van de nonnetjes van Johanna Regina. Op een dag krijgt Honneponnetje stiekem een boekje in handen waarin een hevige liefdesscène breed wordt uitgemeten. Verward en nieuwsgierig vraagt zij zich af wat die mensen op die foto’s zoal doen en gaat haar probleem samen met het boekje voorleggen aan moeder-overste. Deze schrikt en raakt zodanig in paniek dat Honneponnetje nog nieuwsgieriger wordt. Wat dat boekje beschrijft en die foto’s tonen, wil zij leren kennen en zelf beleven. En dat kan niet tussen de grauwe kloostermuren.

HUILEND BETON (1983)

Huilend beton You TubeHuilend beton was de titel van een videofilm, van de werkgroep „Meatball”. De locaties in Den Haag vormden de achtergrond voor een zwarte komedie, die zich afspeelt in een tijd even na 1984. Met geïmproviseerde dialogen proberen amateurs ’n maatschappijbeeld op te roepen, waarin het economisch herstel zich doorzet, maar de sociaal zwakkeren door verdergaande kortingen op de uitkeringen er steeds slechter voor komen te staan. Enkele hoofdpersonen uit ‘Huilend beton’ zijn Flip de Beer, wethouder van Sociale Zaken, integer, ambitieus en volstrekt no-nonsense; ‘captain of welfare’ Stef de Niet, meer geïnteresseerd in het op gang houden van zijn SOHO (Stedelijk Overleg Hulporganisaties) dan in zijn cliënten en Chris Jansen, directeur, verslaggever en diskjockey van Radio Turbo.

ILLUSIONIST DE (1983)

De illusionist You TubeDe illusionist is een Nederlandse film uit 1983 geregisseerd door Jos Stelling met rollen voor Freek de Jonge en Jim van der Woude,  Gerard Thoolen en Gerrie van der Klei.Het verhaal van „De Illusionist” is niet gemakkelijk samen te vatten, omdat alles wat we zien werkelijkheid, droom, illusie, tegelijkertijd en door elkaar, zich afspeelt in de fantasie van de persoon die we aan het begin een kleedkamer zien binnenkijken. Voor zijn ogen ontrolt zich de geschiedenis van twee broers afkomstig uit een arm molenaarsgezin; hun jeugd, hun ambities, het gezin waarin zij opgroeien en hun overheersende moeder. De broers gaan elk een kant uit: de ene doet wat hij wil, de andere doet dat juist niet en wordt door zijn ouders naar een inrichting gestuurd.

IRIS (1987)

Iris You TubeIris is een Nederlandse film uit 1987 van Mady Saks met in de hoofdrollen Monique van de Ven en Titus Tiel Groenestege. Het scenario van de film is gebaseerd op een krantenbericht over een dierenarts die een verkrachter castreerde. Iris was zeer succesvol in de bioscoop en maakte later met diverse andere Nederlandse films een tour door Amerika en Canada, om de Nederlandse film te promoten. Iris kreeg goede recensies van de critici aldaar.Een vrouwelijk veearts (Monique van de Ven) moet veel vooroordelen overwinnen voordat zij door een plattelandsgemeenschap wordt geaccepteerd. Met name de relatie die zij aangaat met de zoon van een invloedrijke herenboer wordt haar niet in dank afgenomen; niet door de bekrompen boerengemeenschap, maar ook niet door haar ex-vriend uit de stad.

JAN RAP EN ZIJN MAAT (1989)

Jan Rap en z_n Maat You TubeJan Rap en z’n Maat is een Nederlandse film uit 1989 geregisseerd door Ine Schenkkan, gebaseerd op het gelijknamige boek en toneelstuk van Yvonne Keuls. De filmsong My Roof Is Rainproof was van Peter Koelewijn, en de overige muziek werd geschreven door Henny Vrienten.Er waren rollen voor o.a.: Paul de Leeuw,Jasperina de Jong,John Leddy,Jack Spijkerman,Heidi Arts,Jan Pontier,Edwin de Vries. Onder leiding van een arts en een psycholoog zet een groep welzijnswerkers in Amsterdam een opvanghuis op voor dakloze en ontheemde kinderen. Drugsverslaafden en psychiatrische patiënten worden officieel de toegang ontzegd, maar al snel zwaait de staf de scepter over een allegaartje van jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Die moeten het daar met elkaar zien te klaren. Als het opvangtehuis met sluiting wordt bedreigd, lopen de spanningen tussen bewoners en hulpverleners torenhoog op.

JOEP MELOEN IK BEN (1981)

Ik ben Joep Meloen You TubeIk ben Joep Meloen is een Nederlandse film uit 1981, geregisseerd door Guus Verstraete jr. en geproduceerd door Joop van der Ende en Gilbert Versluys. De film ging uit in een recordaantal van 70 bioscopen die in totaal zo’n één miljoen bezoekers verwelkomden. .Joep Meloen (André van Duin) is een pianostemmer/componist die niet zo’n succes heeft met de verkoop van zijn werk. Wanneer zijn geliefde hem vertelt dat zij van plan is met een ander te gaan trouwen, ziet hij het helemaal niet meer zitten. Op het moment dat hij in de gracht wil springen, ontmoet hij Dorien (Corrie van Gorp). Dorien heeft net als Joep, geen succes in haar werk. Maar inmiddels zitten de huurmoordenaar die Joep had ingehuurd en de ex van Dorien (Peter Tuinman) hen op de hielen. Med8er Joep Meloen

KERWIN TEKEN VAN TIJD (1984)

Kerwin, teken van de tijd. Film van Froukje Bos. Augustus 1983 werd Kerwin in Amsterdam vermoord. Omdat hij zwart was, zei de dader. Racisme in Nederland. Het Amsterdams Scholierenkomité strijd er tegen

KOELE MEREN DES DOODS VAN DE (1982)

Van de Koele Meren Des Doods De door zondebesef gefrustreerde Hedwig Marga de Fontayne blijft, in haar huwelijk met Gerard, met onvervulde verlangens zitten. De kennismaking met de orkestpianist Ritsaart brengt een ommekeer teweeg…

KUNST EN VLIEGWERK (1989)

Kunst en Vliegwerk You TubeKunst en vliegwerk is een jeugdfilm uit 1989 geregisseerd door Karst van der Meulen. In 1991 werd het in 5 delen als serie uitgezonden door de NCRV. In Kunst en Vliegwerk zien we Herman van Veen in de rol van kunstenaar Hans Drost. Evenals zijn drie kinderen speelt hij liever met zijn zelf ontworpen raket, dan dat hij aangepast bestaan leidt. Dit tot grote ergernis van buurman Veldhuis (André van den Heuvel) wiens orde en netheid door de buurkinderen herhaaldelijk verstoord wordt. Er groeit een oorlog tussen de twee families. Ondertussen ontdekken de kinderen man, die ze Ufo noemen, in de raket. Zonder geheugen, doch met 50.000 gulden en een revolver op zak. Aanvankelijk zijn de kinderen een beetje bang van hem, maar al snel ontstaat er een ware vriendschap en zij vinden een schuilplaats voor hem. Buurman Veldhuis ruikt lont en steekt zijn bemoeizieke neus in het zaakje. Het avontuur begint wanneer de kinderen en Ufo gaan kamperen. Met Veldhuis op de hielen slaan ze op de vlucht en zo vallen ze van de ene gebeurtenis in de andere. Uiteindelijk komt door het (ongewilde) toedoen van de buurman, die natuurlijk niet het goede voorheeft maar slechts door snode plannen gedreven wordt, alles op zijn pootjes terecht.

LAAT DE DOKTER MAAR SCHUIVEN (1980)

Laat de dokter maar schuiven. Nederlandse speelfilm uit 1980 van Nikolai van der Heyde. met in de hoofdrollen Jo de Meyere, Piet Bambergen en Joop Doderer. De dorpsgek Gradje ontvangt een brief uit Amerika. De dokter van het dorp leest de brief en maakt eruit op dat Gradje’s broer van plan is zijn laatste dagen in zijn geboortedorp te slijten en dat zijn hele vermogen naar de vrienden en dierbaren van zijn broer gaat. De notabelen zien er wel brood in en de anders zo verguisde Gradje wordt tot ereburger verheven.

LAURA LEY (1989)

Laura Ley is een Nederlandse speelfilm uit 1989 geregisseerd door Jenne Sipman. Er waren rollen voor o.a.: Hilde Van Mieghem,Tom Jansen,Miguel Stigter,Maurits Martijn . Laura Ley (Hilde van Mieghem) is overdag  een onaanzienlijk kamermeisje, maar ’s avonds trekt ze een mooie jurk aan, verft haar lippen,en als verwoed zendamateur stuurt ze zwoele geluiden de nacht in.Voor iedere eenzame man past ze zich een persoonlijkheid aan. Aan Haagse Harry presenteert ze zich als de hitsige Lady Kant en een Duitse chauffeur pakt ze in met een accent van zijn vaderland. Ze acht zich onaantastbaar in haar veilige kamertje, maar twee van haar gespreksgenoten wensen meer dan een stem en sluiten haar langzaam in. Haagse Harry (Miquel Stigter) en wethouder Mike Daniels (Torn Jansen) denken een relatie met de Rotterdamse Lorelei aan te kunnen gaan.

LIEVE JONGENS (1980)

Lieve Jongens Nederlandse verfilming van een boek van Gerard Reve, uit 1980. In de hoofdrollen: Hugo Metsers, Hans Dagelet, Bill van Dijk, Albert Mol. Regie: Paul de Lussanet. Wolf-Reve probeert de liefde van een jongeman te winnen, die hij woelrat noemt. Om hem op te geilen dist hij hem de meest fantastische verhalen op

LIFT DE (1983)

De Lift You TubeDe Nederlandse speelfilm „De Lift” was de eerste echte Nederlandse griezelfilm, en was een product van regisseur Dick Maas. Het verhaal gaat over een lift in een kantoorgebouw dat na een flinke onweersbui kuren krijgt, kennelijk zijn er wat inductiestroompjes in zijn chips terechtgekomen. Liftmonteur Felix Adelaar (Huub Stapel) lijkt aanvankelijk de boel onder controle te krijgen maar nauwelijks heeft hij zijn hielen gelicht of het apparaat slaat op eigen kracht aan het moorden. Iedereen staat machteloos en alleen de monteur zal maar dan slechts met hulp van journaliste Mieke de Beer (Willeke van Ammelrooy) en na veel echtelijke ruzies met Saskia Adelaar (Josine van Dalsum) in staat blijken het „beest” tot bedaren te brengen.

LOST IN AMSTERDAM (1989)

Lost in Amsterdam. ‘Minimal movie’ uit 1989 van Pim de la Parra, die zichzelf een eenmansfilmacdemie’ noemt. Dat wil zeggen dat hij beginnende filmmakers de kans biedt ervaring op te doen in zijn snel gemaakte ultra-low budget produkties. Een privé-detective ontdekt dat een gezochte fotograaf een buitenechtelije relatie heeft met een vrouw uit de onderwereld. Om meer te weten te komen, moet gangsterbaas Mr Johnny uit de weggeruimd worden.

MAAND LATER EEN (1987)

Een maand later is een Nederlandse speelfilm uit 1987 geregisseerd door Nouchka van Brakel, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Jan Donkers.Er waren rollen voor o.a.: Renée Soutendijk,Monique van de Ven, Edwin de Vries,Sunny Bergman,Jeroen Oostenbrink. Liesbeth, een traditionele huisvrouw en moeder van drie kinderen en echtgenote van de succesvolle psychiater Constant, zet een contactadvertentie waarin ze een levensruil voorstelt,voor de duur van één maand lang. Ze verruilt haar leventje met dat van Monika (Monique van de Ven) een geëmancipeerde journaliste .Deze is overtuigd vrijgezel, onafhankelijk en altijd in voor een nieuwe uitdaging. De ruil bevalt zo goed dat ze na de maand besluiten de ruil met een tweede maand te verlengen. De situatie verergert wanneer de vrouwen steeds meer hun draai beginnen te vinden in het leven van de ander.

MAN IN DE WAR (1984)

Man in de war. Nederlandse tragi-komedie uit 1984 van Joost Ranzijn. Met: Peter Bos, Ineke Cohen, Willem van Rinsum, e.a.

MANNETJES MAKER DE (1983)

De Mannetjesmaker is een Nederlandse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Hans Hylkema, gebaseerd op het leven van Ben Korsten, de befaamde politieke adviseur uit de jaren zestig .Er waren rollen voor o.a.:  Gerard Thoolen,Celia Nufaar,Carol van Herwijnen,Henk van Ulsen,Marjon Brandsma,Kitty Courbois,Siem Vroom. De Mannetjesmaker gaat over de affaire-Ben Korsten in de jaren zestig, waarbij tal van politieke kopstukken, vooral van de KVP, en ook de voorzitter van de Nationale Gezondheidsraad, de internist Haex, het een tijdlang hondsbenauwd hebben gehad. Ben Korsten was een man, die als public-relationsadviseur van politici en zakenmensen in “Den Haag” zo griezelig veel invloed en macht had verworven, dat sporen daarvan in kabinetsbesluiten niet ondenkbaar leken. Hij was ook betrokken bij zakelijke overeenkomsten met politieke achtergrond. Maar toen hij reeds stevig in de greep van verdovende middelen, hem verstrekt door een internist te Leiden in 1967 uit de school ging klappen tegen de pers, wisten zijn doorluchtige cliënten niet hoe gauw ze deze “Raspoetin van het Binnenhof van zich af konden schudden. En over de werkelijke toedracht van zijn dood niet ver daarna tast men nog steeds in het duister.

MAX & LAURA & HENK & WILLIE (1989)

Max & Laura & Henk & Willie is een Relatiekomedie uit 1989 geregisseerd door Paul Ruven en Sabine van den Eynden. Er waren rollen voor o.a.:Jake Kruyer,Marina de Graaf, Pim de la Parra,Wim Verstappen,Jenny Arean. Max, Laura, Henk en Willie hebben allen hun relatieperikelen. Beursspeculante Willie (Marina de Graaf) heeft gekozen om alleen te wonen; ze wil onafhankelijk zijn. Alles op het liefdespad moet eerst via de telefoon geregeld worden, precies zoals zij de beursnotities bijhoudt. Apotheker Max (Pim de la Parra) zit vaak aan de andere kant van de lijn. Hij heeft een vaste relatie met Willie, maar is bang dat zij hem helemaal wil bezitten. Om aan zijn relatie-angst het hoofd te bieden, plaatst hij een advertentie voor een platonische relatie.Het is Laura (Manouk van der Meulen) die op de contactadvertentie van Max reageert. Eigenlijk heeft ze door haar drukke studie nooit de tijd gehad voor een relatie. Mede doordat zij moeilijk aan een geschikte woning kon komen, leken haar relaties meer op tijdelijk logeren. Om de zoveel tijd stond ze met haar koffers op straat. Maar nu ze bijna afgestudeerd röntgenologe is, lijkt haar de tijd rijp om aan een echte relatie te beginnen. Voor de kunstenaar Henk (Jake Kruyer) ten slotte, is het liefdesleven simpel: uit is uit en aan is aan. Maar na zijn verhouding met Willie is hij in wezen alleen nog maar op zoek geweest naar een nieuwe ‘Willie’, al zal hij zelf de laatste zijn om dit toe te geven. Opnieuw met Willie beginnen is immers niet modern en dus stelt hij zijn versiertalenten op de proef.

MAYA (1982)

Maya is een Nederlandse film uit 1982 geregisseerd door Emanuel Boeck, gebaseerd op een scenario van Paul Koeck .Er waren rollen voor o.a.: Cristel Braak,Willeke van Ammelrooy,Johan Leysen, e.a. Een jonge vrouw wordt lid van een sekte. Ze had geen grotere problemen dan die waar ook andere mensen mee moeten leven. Toch was zij blijkbaar niet in staat ze op te lossen ‘zoals het hoor

MEISJE MET HET RODE HAAR HET (1981)

Het meisje met het rode haar You TubeHet meisje met het rode haar is een Nederlandse film uit 1981 onder regie van Ben Verbong. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Theun de Vries over Hannie Schaft. De rechtenstudente Hannie Schaft komt terecht in een verzetsgroep waar ze koerierswerk verricht. Als er bij een actie op haar geschoten wordt en een jongen voor haar ogen wordt neergeschoten, besluit ze zich harder op te stellen. Samen met Hugo, ondertussen Hannie’s minnaar, pleegt ze nu aanslagen op collaborateurs. Bij één van deze aanslagen wordt Hugo dodelijk getroffen. De Gestapo vindt haar pasfoto, die Hugo bij zich droeg. Vanaf dat moment wordt er jacht op haar gemaakt. Hannie vermomt zich door haar haren zwart te verven en een brilletje te dragen en is nog maar bezeten van één ding: Hugo’s verrader te liquideren.

MENUET (1982)

Menuet Nederlands/Belgische speelfilm uit 1982 van Lili Rademakers, met Hubert Fermin en Carla Hardy. Gebaseerd op boek van Louis Paul Boon. Hugo Claus tekende voor het scenario. Vlaams industriestadje is decor voor verhaal over verkild huwelijk.

MISLUKKING DE (1986)

De Mislukking Een homofiele jongeman besluit na een eenzame start in het leven zijn eigen weg te gaan.

MOORD IN EXTASE (1984)

MOORD IN EXTASE”: Nederlandse thriller uit 1984. Met: Joop Doderer, Ron Brandsteder, Manoek van der Meulen, Erik van der Donk. Regie: Hans Scheepmak,Inspecteur de Cock en zijn assistent Vledder moeten een geldoverval oplossen. Heel wat mensen sneuvelen bij die actie.

MIJN VADER WOONT IN RIO (1989)

Mijn vader woont in Rio You TubeDe 10-jarige Liesje (Wenneke) leeft samen met haar moeder (Geert de Jong), al jaren gescheiden van haar vader (Peter Faber), die in Rio de Janeiro woont. Tenminste, dat denkt ze. In werkelijkheid zit haar vader in een Nederlandse gevangenis. Door het recente overlijden van haar grootvader, aan wie zij zeer gehecht was, verlangt Liesje nog meer naar haar vader en de wens om haar vader te bezoeken wordt steeds sterker. Dan vindt Liesje een waardevol postzegelalbum dat haar opa haar heeft nagelaten. In het geheim besluit zij de postzegels te verkopen om op die manier het geld voor een reis naar Rio bij elkaar te krijgen….

MIJN VRIEND DE MOORDENAAR (1980)

mijn-vriend-de-moordenaar-you-tubeMijn vriend de moordenaar is een Nederlands- Belgische televisiefilm naar het boek van “Mijn vriend de Moordenaar” van Marnix Gijsen.De hoofdrollen worden gespeeld door Luk de Koninck, Liesbeth Struppert en Kees Brusse. De film werd geregisseerd door Peter Simons. Een jonge diplomaat, Jan Vermast (Luk de Koninck) , wordt naar de Verenigde Staten gestuurd. Hij belandt in Mason in het Middenwesten en wordt vice-consul. Hij ontdekt dat een zekere Hyppoliet Verstraeten, een ex-buurman in zijn geboortestad, twintig jaar geleden door het gerecht van Michigan tot levenslang werd veroordeeld. Dit omdat hij twee Amerikanen tijdens een dronkemanspartij met messteken had omgebracht. In een brief aan Jans voorganger schreef de veroordeelde al dat hij onschuldig was en dat door zijn gebrekkige kennis van het Engels de rechters hem verkeerd begrepen hadden. Hij ontdekt dat Hyppoliet door een beroerte niet meer kan spreken en bovendien zijn linkerarm verloor in de machinewerkplaats van de gevangenis. Sedert zijn aanhouding vernam hij geen nieuws meer van zijn gezin. Met een gevoel van machteloosheid verlaat Jan de gevangenis van Raleigh, maar vraagt zich af of hij de man niet naar België kan krijgen. Hiervoor moet Hyppoliets echtgenote een verzoek aan de Amerikaanse overheden richten. Als plotseling een telegram Jan naar huis vraagt, omdat zijn moeder bij een verkeersongeval betrokken werd, ziet hij de kans zitten om Hyppoliets vrouw te bezoeken en nieuws over haar man mee te delen. De Verstraetens zijn volkse mensen en Jan Vermast laat weten dat hij met Hyppoliet heeft gesproken…..

NAUGHTY BOYS (1983)

Naughty boys Nederlandse film uit 1983 van Eric de Kuyper, met Linda Polan en Rik Roesems. .Na afloop van een wervelend feest schommelt de stemming in het Britse landhuis tussen melancholisch en geforceerd vrolijk. De komst van een diva-achtige verschijning brengt leven in de brouwerij.

OOSTERVAARDERSPLASSEN (1986)

De Oostvaardersplassen mensenwerk You TubeDe Oostvaardersplassen… mensenwerk was een film van Maurice Nijskens en Jo Erkens en werd geproduceerd door René Sleven.Nijskens en Erkens volgden ruim een jaar lang de natuur in de Oostvaardersplassen. Bijna alle opnamen zijn ter plaatste gemaakt. Behalve wanneer de filmers vreesden dat zij de natuur ernstig zouden verstoren, zoals dat het geval was bij een vissende roerdomp. In dat geval filmden zij in een ander gebied. De film werd in Nederland uitgezonden door de KRO. Toen in 1968 in Flevoland een gebied tussen Almere en Lelystad werd drooggelegd, kon niet verwacht worden dat De Oostvaardersplassen zou uitgroeien tot één van de belangrijkste natuurgebieden in West Europa.De film wil laten zien dat ingrijpen van mensen in de natuur niet altijd nadelig hoeft te zijn. Zo was door het introduceren van grauwe ganzen bereikt dat het 3600 hectare grote moeras niet verlandt. De ganzen voorkomen met hun eetgewoonten dat het kleimoeras dichtgroeit Bovendien wordt het waterpeil aangepast aan de behoefte van de watervogels.

OP HET EERSTE GEZICHT (1983)

Op het eerste gezicht You TubeOp het eerste gezicht is een film van, van Feliks Arons naar een scenario van Dick Walda. Tegen het eind van zijn verblijf in een psychiatrische kliniek is de 22-jarige Lucas op het punt gekomen dat hij het leven weer aandurft. Zijn nieuw verworven inzicht komt echter onder druk te staan door zijn ontmoeting met Suzan, een tien jaar oudere bewoonster van een ander paviljoen. Voor het eerst van zijn leven ervaart hij wat het betekent dat iemand om hem geeft.Beusekom, zijn vijftigjarige kamergenoot in de kliniek, voelt zich door Suzan bedreigd in zijn speciale band met Lucas. Zowel hij als Suzan lijken geneigd in Lucas de oplossing te zien voor hun innerlijke nood. In zijn behoefte aan warmte klampt Lucas zich aan Suzan vast en durft haar niet te vertellen dat hij uit de kliniek weggaat. Beusekom voelt zich in de steek gelaten en is uiteindelijk degene die Suzan inlicht.

OPROEP DE (1983)

De Oproep You TubeDe oproep was een film geregisseerd door Nick van den Boezem.Het scenario werd geschreven door de Groninger onderwijzer Folkert Oldersma. Het verhaal gaat over de 65-jarige, wat narrige heer Roukema (een rol van Lex Goudsmit), die op een kwade dag een oproep voor militaire dienst krijgt. Hem wordt verzekerd dat de belachelijke oproep snel zal worden gecorrigeerd maar enige tijd later krijgt hij zowaar een tweede in de bus. Tot Roukema’s grote ergernis blijken de betrokken ambtenaren zich helemaal niet druk te maken over zijn zaak. Hij besluit dan ook de krankzinnige situatie mee te spelen en meldt zich in de kazerne waar hij vriendelijk door de commandant wordt ontvangen. Deze laatste heeft namelijk besloten ook het spelletje van Roukema mee te spelen…

OVERVALLERS IN DE DIERENTUIN (1984)

Overvallers in de dierentuinOvervallers in de dierentuin is een Nederlandse film uit 1984 van Christ Stuur met onder andere Lex de Regt, Paul van Soest Maurice Schmeink, Miranda Sanders, Cor van Rijn, Marlous Fluitsma, Marina de Graaf. Het verhaal is gebaseerd op het boek Overvallers in de dierentuin van Cindy Peppelebosch. De film werd grotendeels opgenomen in Dierenpark Amersfoort.  Drie overvallers van een benzinestation vluchten de dierentuin in. Maar in hun haast verliezen zij het briefje waarop staat waar ze het geld hebben verstopt. Het briefje wordt gevonden door twee kinderen die in hun vrije tijd meehelpen de dieren te verzorgen… Dit is het begin van een spannend avontuur, waarin de kinderen op het spoor komen van de boeven. In een wilde achtervolging door de dierentuin laten ook de beesten van zich horen, en krijgen de kinderen hulp uit onverwachte hoek!. Hyperlink

PAARDENTEKENAAR DE (1983)

De paardentekenaar You TubeDe paardentekenaar is een Nederlandse film van de NOS uit 1983 geregisseerd door Thijs Chanowski, en gebaseerd op een jeugdherinnering van de schrijver Tim Krabbé. Louis (Frans Pfister) is bevriend met Jan Punt (Marijn Kunst) die op school wordt bewonderd door de wijze waarop hij paarden kan tekenen. Daarin komt op nogal drastische wijze verandering als de vader (Joost Prinsen) van Louis, een kunstschilder, tekenleraar wordt op school. Deze maakt korte metten met de tot dan gevolgde leermethode. Je moet de dingen niet tekenen zoals je ze ziet op foto’s of in boekjes, maar zoals je ze zelf voelt. Daarom, zo houdt de leraar zijn leerlingen voor, kan een tekening nooit fout zijn. Over de manier waarop Jan paarden tekent, doet Louis’ vader echter uiterst neerbuigend. Jan tekent immers voortdurend hetzelfde paard. De vader van Louis wordt daardoor bijna tot wanhoop gedreven en probeert er met het domme middel van de strafregels een eind aan te maken. Jan blijft echter weigeren een andere manier van tekenen aan te leren. Louis kiest partij voor zijn vriend en keert zich tegen zijn vader, hetgeen tot een dramatische afloop leidt.

PAUL CHEVROLET ULTIEME HALLUCINATIE 

Paul Chevrolet en de Ultieme Hallucinatie is een Nederlands dramafilm uit 1985 geregisseerd door Pim de la Parra. De muziek was van Lodewijk de Boer. Er waren rollen voor o.a.: Peter Faber, Jenny Arean, Liz Snoyink, Moniek Toebosch, Ellen Vogel, Frances Sanders, Suzanne Wouters, Lizette Oosthoek, Rosita Steenbeek,Cas Enkelaar.,Eddie Constantine.Paul Chevrolet(Peter Faber) , een schrijver van goedkope detectiveromannetjes, wiens huwelijk met Willie (Jenny Arean) op de klippen is gelopen. Hij wil hoger vliegen dan hij kan door eindelijk eens een echt boek, dat hij op zijn computer zit in te tikken, te laten verschijnen. Zijn contacten met een serieuze uitgeefster Elizabet (Ellen Vogel) lopen helemaal vast. Bij de dochter van de uitgeefster Suzanne(Liz Snoyink) denkt hij troost te vinden, maar tegelijk raakt hij verstrikt in zijn eigen romanfiguren.Wanneer deze detectives steeds autobiografischer worden, bedreigen de hoofdpersonen in het boek zelfs zijn leven.

PERVOLA (1985)

Pervola is een Nederlandse speelfilm uit 1985  geregisseerd door Orlow Seunke.Er waren rollen voor o.a.: Gerard Thoolen,Bram van der Vlugt,Melle van Essen,Thom Hoffman,Jan-Willem Hees.Hein van Oyen (Bram van der Vlugt) is een succesvolle en harde zakenman, die op de effectenbeurs goed boert. Simon van Oyen (Gerard Thoolen) is een wat verlopen artiest die in achteraf-theatertjes zijn schamele boterham verdient. Er is enige vijandschap tussen de twee broers die elkaar maar zelden zien en die vijandschap wordt plotseling heel belangrijk als een telegram bericht dat hun vader op sterven ligt in een dorpje in het Hoge Noorden. Plotseling worden de beide broers veer met elkaar geconfronteerd. Als simon besluit zijn vader op te gaan zoeken om de laatste kans aan te grijpen een oude ruzie bij te leggen, is Hein gedwongen met hem mee te gaan omdat deze er juist belang bij heeft dat Simon zijn vader niet te spreken krijgt.

PROOI DE (1985)

De Prooi is een Nederlandse thriller uit 1985 geregisseerd door Vivian Pieters, gebaseerd op op het boek Henriëtta who?  van  de Britse Catherine Aird. Er waren rollen voor o.a.: Maayke Bouten,Johan Leysen,Marlous Fluitsma,Erik de Vries,Wim Bary, Yoka Berretty,Rijk de Gooyer,Joop Doderer,Cas Baas. De negentienjarige  Valerie (Maayke Bouten) woont samen met haar moeder in een landelijk dorpje en de wereld lijkt ver weg.Vlak voor Valerie’s eindexamen,krijgt ze op een avond te horen dat haar moeder bij een verkeersongeval is omgekomen. En of het niet genoeg is, hoort ze een dag later dat die vrouw niet haar echte moeder was. Valerie is verbijsterd en verbitterd, en gaat op onderzoek uit. Wie is dan wel haar echte moeder? Tijdens haar speurtocht ontdekt ze dat het auto-ongeluk een moord moest camoufleren en dat de moordenaar het ook op haar leven heeft voorzien.

PRUISENBLOESEM (1982)

Pruimenbloesem is een Nederlandse erotische film uit 1982 van Willem van Batenburg. Hij nam zowel het scenario, de regie als de productie voor zijn rekening.

REQUIEM (1986)

Requiem  is een Nederlandse film uit 1986 geregisseerd door Sjef Lagro. Met o.a. Stefan de Koning, Pieter de Wijn, Tom Jansen en Johan Leyse.Ter. nagedachtenis van hun vader, die tijdens een wadlooptocht overleed, ontmoeten twee broers elkaar. Hun.herdenking eindigt in een gevecht.

RITUELEN (1989)

Rituelen, Nederlandse speelfilm uit 1989 naar de gelijknamige roman van Cees Nooteboom. Met: Derek de Lint, Torn Hoffman, Sigrid Koetse e.a. Zwarte Maandag, de beurskrach van 10 oktober 1987, is voor speculant Inne Wintrop een keerpunt in zijn leven. Op één en dezelfde dag verliest hij zijn vermo?en en zijn vrouw Zita. Wanneer nne tijdens zijn omzwervingen de zonderlinge Philip ontmoet, leert hij ook een andere kant van het leven kennen

SABINE (1982)

Sabine.Nederlands drama van René van Nie uit 1981. Met Rijk de Gooyer, Benthe Forrer, Ben Vereen, Mike Burstyn e.a. Nick is een gescheiden man die zijn dochter van zestien nog nooit heeft gezien. Hij neemt kontakt met haar op en neemt haar mee op zakenreis. Zij wordt verliefd op haar vader en kan het niet hebben dat haar vader een oogje op Lucia heeft.

SANS RANCUNE (1987)

Sans Rancune. De Hoogzwangere  Yvette nodigt, gesteund door fel-feministische vriendin Dora, twee oude kennissen bij haar uit. De één is een bon-vivant, die zijn rijke vriendin meeneemt; de ander een timide joch, de puberteit maar net te boven.De twee jongens kunnen allebei de vader zijn. Aanvankelijk willen de potentiële verwekkers niets van een eventueel vaderschap weten. Ze stellen echter hun mening drastisch bij: het wordt knokken om de eer een nakomeling te mogen hebben

SCHADUW VAN HET WATER DE (1982)

De schaduw van het water You TubeDe schaduw van het water (Verhaal Uit Zeeland) is een Nederlandse film uit 1982 naar een scenario van Kees Holierhoek onder regie van Frits Butzelaar, met rollen voor Gerard Baijens, Tilly Meijeren, Ina Blok, René Jansen, Jacques Opdenberg, Ad van Nort en Arie Hage. De film volgt het leven van een Zeeuwse boerenfamilie anno 1952. Een jongen uit de stad komt bij de familie om wat aan te sterken. Maar omdat hij een heel andere visie op het leven heeft wordt het evenwicht binnen de familierelatie verstoord. Zijn verblijf begint voor het gezin beklemmend te worden en daardoor lopen de spanningen nogal hoog op.Als de jongen weggaat is het juist 31 januari 1953. In die nacht gebeurt wat iedereen vreesde, maar wat toch nog onverwacht kwam: de dijken breken en het water stroomt over het land…

SCHORPIOEN DE (1984)

De Schorpioen You TubeDe Schorpioen is een Nederlandse speelfilm uit 1984 van Ben Verbong. Met o.a. : Monique van de Ven, Peter Tuinman, Henk van Ulsen. Een op de vlucht geslagen vrachtwagenchauffeur raakt verstrikt in de netten van een organisatie die tijdens de Indonesische Vrijheidsoorlog wapens leverde aan de opstandelingen. Parallel daaraan ontwikkelt zich een gecompliceerde liefdesgeschiedenis met een door het leven teleurgestelde vrouw die als animeermeisje in een nachtclub werkt, gespeeld door Monique van de Ven. Voor haar rol in deze politieke thriller kreeg Monique van de Ven een Gouden Kalf.

SMAAK VAN WATER DE (1982)

De Smaak van Water (Der Geschmack des Wassers) Nederlandse speelfilm uit 1982 geregisseerd door Orlow Seunke,geïnspireerd op de roman De bezoeker van de Hongaar György Konrad. Er waren rollen voor o.a.: Gerard Thoolen,Dorijn Curvers,Hans van Tongeren,Joop Admiraal,Olga Zuiderhoek.  Hes, een medewerker van de Sociale Dienst werkt strikt volgens de regels, wat betekent dat hij niet meer dan tien minuten per sociaal geval wil uittrekken. Als bij een inboedelopruiming een vervuild en verwilderd meisje in de wandkast wordt gevonden, komt er een ommekeer in Hes’ leven. Hij neemt de zorg voor het meisje op zich, en laat uiteindelijk ook zijn vrouw en kind voor haar in de steek. Hij lijkt enig resultaat te boeken, en is van plan om het meisje te adopteren. Maar dan krijgt hij het bericht dat het meisje in een inrichting wordt opgenomen, en dan moet hij vechten tegen de bureaucratie van zijn eigen dienst.

SPETTERS (1980)

Spetters You TubeIn Spetters volgen Paul Verhoeven en scenarist Gerard Soeteman de levens van drie jongeren uit de provincie die gek zijn op motorcrossen en op Fientje van de rijdende patatkraam “De Happies-hoek”. Het resultaat is een rauw portret van plattelandsjongeren die zich het liefst verplaatsen op brullende motoren, achteloos seks bedrijven en vermeende homoseksuelen probleemloos in elkaar slaan. Fientje (Het leven is net een kroket: als je eenmaal weet wat er in zit, hoef je niet meer) trekt intussen haar eigen plan en speelt de jongens tegen elkaar uit. Voor de cast koos Verhoeven de toen nog onbekende Renée Soutendijk, Toon Agterberg, Hans van Tongeren en Maarten Spanjer. In de bijrollen zijn onder andere Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Peter Tuinman te zien. Spetters trok bij uitbreng meer dan 1,1 miljoen bezoekers. Niettegenstaande het commerciële succes werden Verhoeven en Soeteman met hoon overladen: hun tekening van de jeugd zou ‘amoreel’ ,’plat’ en zelfs “fascistoïde” zijn. Verhoeven werd in Sonja Barends talkshow zelfs belaagd door woedende feministes die in Spetters een toonbeeld van cynisme en seksisme zagen. Tegenwoordig geldt Spetters als de eerste Nederlandse film waarin de jeugdcultuur op een eerlijke, niet-verhullende manier in beeld is gebracht: de film markeert de overgang van de idealistische jaren zestig en zeventig naar de hardere liberale jaren tachtig.Voor Verhoeven bleek Spetters ook de toegangskaart naar Hollywood. De film werd daar aanzienlijk beter ontvangen dan in Nederland zo omschreef Rolling Stone de hoofdrolspeelster Renée Soutendijk als ‘a Dietrich in glittering pants’.

STILLE OCEAAN DE (1984)

De stille oceaan, Nederlandse speelfilm uit 1984 van Digna Sinke. Met: Josée Ruiter, Josse de Pauw e.a.Marian Winters is journaliste en woont in Zuid-Amerika. Op een dag krijgt zij bericht dat haar vader is overleden. Voordat zij terugkeert naar Nederland trouwt zij met Enrique, een vriend van haar vermoorde vriend Miguel, die daardoor het land kan ontvluchten en in Nederland een verblijfsvergunning kan krijgen. Haar familie heeft echter geen begrip voor haar verdriet en de enige tot wie zij zich voelt aangetrokken is haar zwakzinnige broer

STILTE ROND CHRISTINE M. 

De stilte rond Christine M. Nederlandse speelfilm uit 1981 van Marleen Gorris. met in de Irollen Nelly Frijda. Hen- Tol en Edda Barends. Drie vrouwen worden op verdenking van moord op een boetiekhouder gevangen gezet.

TEKEN VAN HET BEEST HET (1980)

Het Teken van het Beest You TubeHet teken van het beest is een Nederlandse film uit 1980 van Pieter Verhoeff. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen rond IJje Wijkstra, die vier politieagenten vermoordde in de jaren twintig. Het script werd geschreven door Cherry Duyns en Anton Haakman, de internationale titel van de film is Primal Fear. De film won in 1981 het Gouden Kalf voor de beste film. Marja Kok won een Gouden Kalf voor beste actrice.’IJje Wijkstra een Friese klompenmaker die woont in Grootegast schoot vier agenten door de ribbenkast.’ In het Groningse Westerkwartier waren op 18 januari 1929 in de strenge vrieskou vier veldwachters bij de woning van IJje Wijkstra aangekomen om de vrouw op te halen die bij hem ingetrokken was, maar haar kinderen onverzorgd had achtergelaten. Wijkstra schoot ze alle vier neer, sneed ze de keel door en stak zijn woning in brand.In deze nationaal zeer geruchtmakende zaak werd Wijkstra in de media als beestmens afgeschilderd. Later figureerde hij juist als tragische held in boeken, romans, theaterstukken.

TERUG NAAR OEGSTGEEST (1987)

Terug naar Oegstgeest Nederlandse film uit 1987 van Theo van Gogh. Met Tom Jansen en Cas Enklaar. Naar boek van Jan Wolkers. Aan sterfbed van vader laat Jan zijn jeugd voor zich voorbijtrekken.

TOEN HIJ VIEL (1982)

Toen hij viel..  Er waren rollen voor oa: Petra Appelhof, Yasco Horsman, Fulco Voormeren,Yvonne Hauptmeijer, Astrid Imminghuizen, Arjan vd Linden,
Gradus Terpstra, Foppe Aalpol en Nicole Klein-Breteler. Een film voor en door kinderen: Vijfendertig kinderen van de Willibrordschool te Nieuw-Loosdrecht begonnen in het najaar 1980 aan een project over film. Er werd een verhaal gemaakt, een scenario geschreven, locaties gezocht, decors gebouwd en in het voorjaar van 1981 was de film klaar. „Toen hij viel” gaat over de tweeling Petra en Yasco, die na het vinden van een geheimzinnig kistje op de hei enkele spannende avonturen beleven.

VAN DE KOELE MEREN DES DOODS (1982)

Van de koele meren des doods Nederlandse speelfilm uit 1982 van Nouchka van Brakel. Met in de hoofdrollen Renée Soutendijk, Derek de Lint, Erik van ’t Wout, Peter Faber, e.a. (Originele versie). Nederland in de 19e eeuw: Hedwig Marga de Fontenay groeit op in de schoot van een gegoede familie, waar zeer strenge opvattingen worden gekoesterd, niet in de laatste plaats over seksualiteit. Een frusterend zondebesef is het gevolg bij de jonge Marga en daardoor is ze weer slecht gewapend voor een leven buiten de haar vertrouwde omgeving.

VAN GELUK GESPROKEN (1987)

Van geluk gesproken (Count your Blessings) is een Nederlandse film uit 1987 geregisseerd door Pieter Verhoeff naar een roman van Marijke Höwelers. Er waren rollen voor o.a.: Peter Tuinman, Geert de Jong,Michiel Romeijn,Loudi Nijhoff. Er waren Gouden Kalveren voor Marijke Veugeler, Michiel Romeyn en regisseur Verhoeff. De film speelt zich af in een volksbuurt in Amsterdam, en volgt de bewoners van een typisch Amsterdams bovenhuis.De levens van de hoofdpersonen ontwikkelen zich geheel los van elkaar en wanneer ze elkaar al spreken, dan is het alleen op de trap van het pand. De rode in de film is moederliefde, of het ontbreken ervan. Wie geen liefde heeft gekregen, kan geen liefde geven. Wouter Kalk is de wat wereldvreemde vrijgezel, die beneden woont, kan zijn demente moeder niet in huis nemen en lijdt daar zeer onder. Het bijstandsgezin boven hem heeft het niet breed, maar heeft in de moeder Karin de Bruin (Marijke Veugelers) een spil, die niet kapot is te krijgen. Boven wonen de zoon en dochter van de eigenaar van de woning, die zelf in het buitenland verblijft. De dochter Martje Wilbrink (Mirjam Sternheim) leeft een teruggetrokken leven, waarvan de eenzaamheid wordt doorbroken door haar liefde voor een vriend van haar vader. Deze vrouwengek Leo de Zeeuw (Peter Tuinman) verleidt haar, maakt haar zwanger en laat zich vervolgens niet meer zien. Het meisje heeft echter geen moederliefde gehad en blijkt het zelf dan ook niet te kunnen geven.

VERBODEN BACCHANAAL HET (1981)

Het verboden bacchanaal YouTubeHet verboden bacchanaal is een Nederlandse film uit 1981 van Wim Verstappen met in de hoofdrollen Geert de Jong, Pleuni Touw, Bram van der Vlugt en Rijk de Gooyer. Het scenario voor de film is gebaseerd op het boek Het verboden bacchanaal van Simon Vestdijk uit 1969. De film heeft als internationale titel The Forbidden Bacchanal. De kritiek was in 1981 slecht te spreken over de film die overigens ook flopte in de bioscopen. Rond het schijnbaar brave echtpaar Mary en Frits van der Laan hangt een zweem van burgerlijke erotiek. Het echtpaar heeft diverse affaires, met name Mary, en op feestjes in hun huis loopt het regelmatig uit de hand. Hun vaste groep kennissen gaat zich dan te buiten aan etentjes die uitlopen op enigszins brave orgieën. Wat het echtpaar niet weet is dat hun opgroeiende kinderen, Frans en Sybrant, stiekem meekijken en hun eigen seksuele fantasieën ontwikkelen. Moeder Mary begint echter te vermoeden dat ze het slechte voorbeeld aan het geven. Als haar man aankondigt een feestje te geven ter ere van zijn twintig jarig jubileum bij zijn bedrijf, een firma in kantoorartikelen, grijpt ze in. Op dit feestje moeten vrienden en kennissen zich meer gedragen dan vroeger. Hoewel de dubbelzinnigheden over de tafel vliegen en hier daar wat vrouwen betast worden, houdt iedereen zich aan de afspraak. Dit tot teleurstelling van Frans en Sybrant die er nu zelf maar op los fantaseren over mogelijke seksuele escapades. Frans trekt zich af en Sybrant probeert het vroegere dienstmeisje van de familie te verleiden. Intussen zijn de feestgangers beneden naar een hotel gegaan waar ze enige kamers huren en eindelijk losgaan in een kleinburgerlijke orgie.

VERJARING DE (1980)

De Verjaring You Tube‘De verjaring’ is een televisiefilm (psychologisch drama) van Kees Brusse, een co-produktie van NCRV en BRT.  De hoofdrollen zijn voor Dora van der Groen (Gerrie de Lange), Mary Smitshuysen (Ali de Beer), Peggy de Landtsheer (Esther), Kees Brusse (Casper de Lange), Hans Veerman (Van Hünze). Oorlogsmisdaden verjaren, maar wat verjaart er in hen die verder moeten leven met de herinnering aan die misdaden? Casper de Lange kan in ieder geval enkele gebeurtenissen uit de oorlog niet uit zijn gedachten bannen. Dit verhindert hem normaal te functioneren. Hoe moet hij afrekenen met het verleden en met de man, die zijn leven verwoest heeft? Hoe moet hij weer mens onder de mensen worden?

VIERDE MAN (1983)

Vierde Man Een schrijver wordt verliefd op de vriend van zijn gastvrouw. Hij ontdekt dat de drie vorige echtgenoten van de vrouw op een gewelddadige wijze om het leven zijn gekomen. Zal de vriend het vierde slachtoffer worden?

VLUCHT REGENWULPEN EEN (1981)

Een vlucht regenwulpen. Nederlandse speelfilm uit 1981 van Ate de Jong. met in de hoofdrollen Krabbé en Marijke Merckens naar de bestseller van Maarten ’t Hart. Met in de hoofdrollen: Jeroen Krabbé, Willeke van Ammelrooy, Marijke Merekens, Rijk de Gooyer, e.a. De 34-jarige bioloog Maarten van Leerdam is celbioloog en nog steeds vrijgezel. Hij blinkt uit in zijn beroep maar’is nauwelijks in staat kontakten te leggen met andere mensen. Op de bruiloft van zijn enige vriend ontmoet hij een zus van Martha, het meisje waarop hij jaren lang verliefd is geweest en dat nog steeds in zijn gedachten rondspookt. Dan droomt hij dat hij nog maar één week de tijd heeft om een vrouw te vinden, anders zal hij sterven. Tijdens een kongres in Zwitserland lukt het hem bijna een vrouw te versieren maar hij laat het zelf afweten. Tenslotte maakt hij een afspraak met de zus van Martha.

VROEGER KON JE LACHEN (1983)

Vroeger kon je lachen Nederlandse speelfilm van Bert Haanstra over en met Simon Carmiggelt. Met verder o.a. Mary Dresselhuys, Sylvia de Leur en Kees Brusse.

VUURDOOP (1988)

Vuurdoop de korte Nederlandse film. Freark Smink (Ari Schut) is een ervaren chauffeur. Hij krijgt leerling-chauffeur Martin van Riet (Danny de Munck) mee op een rit naar het buitenland.In het begin heeft Martin zijn mond vol over het chauffeursvak: hij denkt dat hij alles beter weet. Totdat ze onderweg een ongeluk zien met dodelijke afloop. Het ongeluk maakt een dermate diepe indruk op Martin, dat hij er ’s nachts nachtmerries van krijgt. Wanneer de heren de volgende dag weer op pad gaan, ontdekt Martin dat de gebeurtenissen steeds meer gaan lijken op die uit zijn nachtmerrie….

WILDE HARTEN (1989)

Wilde Harten You TubeWilde harten is een Nederlandse film uit 1989 van Jindra Markus. Het is gebaseerd op een scenario van haarzelf. De film heeft als internationale titel Wild hearts en werd geproduceerd door Paul Voorthuysen en Rob Schreiner. De film schetst de hartstochtelijke maar ook gevaarlijke relatie tussen de actrice Alison en de glamourboef Quinten. De liefde gaat zelfs zover dat Alison haar minnaar een alibi bezorgt als hij verdacht wordt van moord op zijn vader. Maar ook Quinten gaat voor haar door het vuur en zit achter haar manager aan als blijkt dat die er met haar loon vandoor is. Deze confrontatie wordt echter noodlottig voor Quinten en dat aan de vooravond van de première van Alisons show.

WISSELWACHTER DE  (1986)

De Wisselwachter 1986 van Jos Stelling. Met Jim van der Woude en Stépane Excoffier.

WITTE WAAN DE (1984)

De witte waan Nederlandse film uit 1984 van Adriaan van Ditvoorst, met Thom Hoffman en Pim Lambeau. Laatste film van Van Ditvoorst, die vorig jaar oktober zelfmoord pleegde. Aan herome verslaafde zoon pleegt samen met zieke moeder zelfmoord.

ZAAK VAN LEVEN EN DOOD EEN (1983)

Een zaak van leven en dood is een Nederlandse thriller uit 1983 geregisseerd door George Schouten.Er waren rollen voor o.a.: Peter Faber,Carla Hardy,Derek de Lint,Gerard Cox. Regie: George Schouten. Hans (Peter Faber), een opinie-onderzoeker, leert Eva(Carla Hardy), een levenslustige typiste, kennen op zijn werk. Eenmaal getrouwd houdt Eva op met werken. Als zij na een tijd ineens straatangst krijgt, weet Hans hiermee geen raad. Ook hulp van derden blijkt vergeefs. Eva ontmoet bij haar psychiater Jack (Derek de Lint), een collega van Hans. Ze voelt zich onmiddellijk tot hem aangetrokken, zowel door zijn persoonlijkheid, als door het feit, dat hij ook dergelijke fobieën heeft gekend. Van de ene op de andere dag trekt zij bij Jack in en onderwerpt zich volledig aan de door hem opgelegde therapie, die de vorm heeft van een meester-slaaf verhouding. Voor Hans is het contact met Eva dan helemaal verbroken, alleen door middel van haar brieven kan hij zich een voorstelling maken van de gang van zaken. Hans raakt overspannen en aan een laatste verwarde ontmoeting met Eva vertrekt hij naar het buitenland…

ZOEKEN NAAR EILEEN  (1987)

Zoeken Naar Eileen You TubeZoeken naar Eileen is een Nederlandse film uit 1987 van Rudolf van den Berg. De internationale titel van de film is Looking for Eileen, en is gebaseerd op het boek Zoeken naar Eileen W. (1981) van Leon de Winter.De stem van de uit Engeland afkomstige Lysette Anthony werd nagesynchroniseerd door Marijke Vleugelers.Een jongeman heeft pas zijn nog jonge vriendin verloren, en ziet het leven even niet meer zitten. Maar op een dag komt hij een vrouw tegen die als twee druppels water op zijn overleden vriendin lijkt. Hun ontmoeting is kort maar de hoofdpersoon weet genoeg om te weten dat hij alleen maar met haar verder wil. Zijn enige aanknopingspunten zijn dat ze Engels spreekt, uit Noord-Ierland komt en dat ze Eileen heet. In zijn zoektocht stuit hij op heel wat meer. Zijn speurtocht naar Eileen is tevens een tocht door zijn eigen verbeeldingswereld, en naar het einde toe zijn deze twee steeds minder van elkaar te scheiden.

ZONDAG WEET JE ALLES (1985)

Zondag weet je Alles You TubeZondag weet je alles. Televisiefilm van Eric Oosthoek naar een scenario van Gerard Kerkvliet. André is een gevangenisbewaarder die zich open wil stellen voor de problemen van de gedetineerden. Vooral Jopi, die door zijn heroine-verslaving in de cel is terecht gekomen, probeert hij op het spoor naar een ander leven te zetten. Hij wordt razend als hij merkt dat Jopi op de een of andere manier toch weer van het rechte pad afdwaalt. De andere genvangenbewaarders stellen zich cynischer op dan André. Zij vinden dat hoe minder ze zich met de gedetineerden bemoeien des te minder spanningen er zijn. André houdt toch vast aan zijn idealen en dat wordt hem uiteindelijk noodlottig. Met 0.a.: Peter Bos, Arme Buurma, Johan Leysen, Paul Berenos en Hans Royaards.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s