Nieuws 1981

AIDS (GEEN DATUM)

Aids You TubeIn 1981 werd de wereld opgeschrikt door een mysterieuze, dodelijke ziekte: aids. In de Verenigde Staten vertoonden homomannen uiteenlopende infecties. Ze waren zodanig verzwakt dat ze niet herstelden en uiteindelijk stierven. Eerst dacht iedereen dat het ging om een seksueel overdraagbare ziekte onder homomannen. De ziekte kreeg de naam GRID, Gay Related Immune Disease. Al snel bleek dat de ziekte ook slachtoffers maakte onder injecterende druggebruikers, mensen die donorbloed hadden gekregen en heteroseksuelen. In Afrika was de epidemie al veel groter. De ziekte kreeg de naam AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome). In 1984 werd het virus gevonden dat aids veroorzaakt: HIV (Humane Immunodeficiency Virus). In een Frans/Amerikaans verdrag werd vastgelegd dat de onderzoekers Luc Montagnier (Frans) en Robert Gallo (Amerikaans) beiden het virus hadden ontdekt. Beide landen hoefden hierna niet meer te ruziën over wie het virus als eerste had gevonden. De wereld was hoopvol over de vondst van een vaccin. Maar niemand kon toen vermoeden hoe lastig het virus is.In 1981 werden in Nederland de eerste aidspatiënten in een ziekenhuis opgenomen. De daarop volgende jaren werden beheerst door enorm grote angst en onzekerheid. Mensen vreesden voor een epidemie op grote schaal. Ze wisten weinig over de besmettelijkheid en waren erg bang om de ziekte ook te krijgen. Aidspatiënten werden vaak gemeden en buiten gesloten. Een groepje homomannen zamelde in 1985 geld in om kerstpakketten te geven aan aidspatiënten. Dit leidde tot de oprichting van het Aids Fonds.In 1984 paste Nederland als eerste in de wereld spuitomruil toe. Doordat injecterende drugsgebruikers met schone naalden konden spuiten, nam het aantal hiv-infecties onder hen af.

ZIGEUNERS WEG UIT MIDDELBURG

Zigeuners weg uit middelburg You TubeOp 22 januari 1981 werd een groep van 51  zigeuners,  na de uitspraak; van de Middelburgse, rechter uit het huis van bewaring in de Zeeuwse hoofdstad vrijgelaten. Met politiebussen die uit Veenhuizen moesten komen werden zij in de dichte mist onder politiebegeleiding vervoerd naar Gilze-Rijen om daar hun auto ’s en caravans op te halen. Ze konden terecht bij  kampeerplaats „Muiderzand” in Almere in de Zuidelijke lJsselmeerpolder.  De dienst Publieke Werken moest had het  drassige terrein in Almere nog gereed maken voor de caravans. Er moest onder andere nog waterleiding, toiletten en vuilcontainers komen. In het Middelburgse Huis van Bewaring bevonden zich ook nog zeven zigeuners, van wie vier (een echtpaar en twee” mannen) op de nominatie staan het land te worden uitgezet. Zij  beschikten over geldige paspoorten.  Verontwaardigd waren de mensen van Rijkspolitie over de houding van een 23-jarige zigeuner, die drie kinderen van tien maanden, anderhalf jaar en drie jaar uit zijn auto zou hebben gezet om ze in Gilze Rijen achter te laten. De man zou er voor getekend hebben dat het zijn kinderen zijn. Zijn vrouw zou al langer in Nederland wonen bij familie in een barakkenkamp in Veendam .De politie daar heeft al een onderzoek ingesteld, maar de vrouw is niet gevonden. Volgens de Rijkspolitie kan het ook zijn dat zij bij familie in Joegoslavië is.

BORREL NAAR BANG AVONTUUR

Borrel naar Lang Avontuur You TubeOp 28 januari 1981 kwamen twee duikers tevoorschijn uit de decompressiekamer. In het Schotse Aberdeen vierden de twee duikers James Tucker (I.), een 27-jarige Zuidafrikaan uit Johannesburg en de Brit Philip Robinson (31) met een stevige borrel de goede afloop van een bang avontuur, waarbij zij 10 uur lang op 150 meter beneden het oppervlak van de Noordzee hadden moeten vechten tegen de bittere kou, nadat de reddingslijn van hun duikersklok was gebroken. De twee duikers waren een week daarvoor al uit hun benarde positie gered. De ontsnapping van het tweetal uit hun beschadigde diepzeecapsule was mogelijk door een zogenoemde „natte transfer”, waarbij zij onder water naar een andere duikersklok werden overgebracht, een operatie, die tot dusverre nog nimmer was uitgevoerd.

NIEUWE ATTRACTIES EFTELING

1981 Nieuwe attracties in de Efteling You TubeOp 12 april 1981 werd de achtbaan de Python geopend, en een dag later was de opening van de Gondeletta.  De Python gebouwd door de firma Vekoma, is een soort super-achtbaan, te groot voor welke kermis ook, een vernuftige; staalconstructie,die bestaat uit grillig gevormde, banen met een totale lengte van bijna 750 meter en een hoogteverschil van 29 meter. In het traject, dat met twee treintjes met een vaart van 75 km , met enkele loopings wordt afgelegd zitten twee verticale lussen en twee horizontale kurketrekkerbochten, iets wat voor 1981 spectaculair was. Via een elektromechanisch systeem wordt de hele baan van seconde tot, seconde bewaakt. Een dure liefhebberij trouwens voor de directie van de Efteling, deze nieuwe attractie kostte 6,7 miljoen gulden. De Gondoletta is een rondvaart-circuit met veertig overdekte bootjes met elk plaats voor ongeveer tien mensen. De tocht duurt ongeveer een twintig minuten, en begint en eindigt bij een langzaam draaiend in en uitstapstation in het midden van de grote siervijver van het park bij het vogeleiland. Onderweg vaart men via de grote vijver en speciaal gegraven’ kanalen langs weelderig aangelegde planten-, en bloemenparken.De kosten voor de Gondoletta bedroeg omstreeks 2 miljoen gulden.

AANSLAG OP JOHANNES PAULUS II

13 mei 1981 Aanslag op Paus Johannes Paulus II You TubeOp 13 mei 1981 schoot de 23-jarige Turk Mehmet Ali Ağca met een Browning 35 High-Power handgeweer Paus Johannes Paulus II neer op het plein voor de Sint-Pietersbasiliek. Hij raakte hem vier keer, twee maal in diens onderbuik, eenmaal in zijn rechterarm en eens in de linkerhand.Mehmet werd overmeesterd door omstanders en overgeleverd aan de politie.Bij de aanslag raakten ook twee vrouwen gewond. De 60-jarige Amerikaanse Arme O werd geraakt in de borst, en de 21-jarige Rosé H uit Jamaica werd getroffen in de linkerarm. Johannes Paulus II verloor door de verwondingen driekwart van zijn bloed, en moest bijna zes uur lang geopereerd worden maar hij overleefde de aanslag.De 60-jarige paus, was geraakt door kogels in de onderbuik, de rechterarm en de linkerhand, en werd na de operatie overgebracht naar de reanimatie en intensive care afdeling van het Gemelli ziekenhuis in Rome. In de nacht van de aanslag hielden, duizenden mensen de wacht voor het Vaticaan en baden voor de paus. Italiaanse politieke leiders reageerden geschokt op het bericht van de aanslag. Uit vrijwel de gehele wereld werden boodschappen naar het Vaticaan gestuurd waaruit de ontzetting over het gebeurde sprak en de hoop op het herstel van de paus.Tijdens het proces tegen Ağca werd duidelijk dat de 23-jarige activist al lange tijd van plan was een aanslag te plegen. Zo had hij enkele jaren eerder op de universiteit tegen zijn medestudenten geschreeuwd: “Wat jullie daar lezen, heeft helemaal niet zoveel zin. Ik word ooit op een andere manier beroemd!”. Niet veel later was hij lid geworden van de Grijze Wolven, een ultra-rechtse beweging die door de Turkse autoriteiten verantwoordelijk werd gehouden voor meerdere terreuraanslagen. Zo was Ağca verantwoordelijk geweest voor de moord op een hoofdredacteur van een liberale krant in Turkije in 1979. Op 22 juli 1981 veroordeelde de Italiaanse rechter Ağca uiteindelijk tot levenslange gevangenisstraf. In 1983 schonk de Paus de dader, die tot levenslang veroordeeld werd, vergiffenis en bezocht hem in de gevangenis. Op voorspraak van de paus werd Ağca door de Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi amnestie verleend en in juni 2000 uitgeleverd aan Turkije, waar hij vervolgens nog eens 10 jaar celstraf uit moest zitten voor de eerdere moord op de linkse hoofdredacteur. Op 18 januari 2010 kwam Mehmet Ali Ağca definitief op vrije voeten. Hij liet vervolgens meteen een persconferentie beleggen, waarin hij verklaarde: “In de naam van God Almachtig verkondig ik bij deze het einde van de wereld in deze eeuw. De hele wereld zal vernietigd worden, alle mensen zullen sterven. Ik ben niet God, ik ben niet de zoon van God, ik ben de eeuwige Christus”.

VROUWENSTAAKDAG

vrouwenstaakdag-you-tubeOp 30 maart 1981 werden alle vrouwen van Nederland door de vrouwenbeweging opgeroepen tot een Nationale vrouwen-staking om in het algemeen de positie van de vrouw te verbeteren en om in het bijzonder het ongenoegen kenbaar te maken over de de abortuswet van de regering Van Agt-Wiegel, ook maakten de vrouwen duidelijk hoe scherp hun kritiek was op de verslechterde situatie van vrouwen op het gebied van werkloosheid en wetsontwerpen als het omgangsrecht, waarin zij betutteld worden.Opmerkelijk was ook dat zoveel meisjes aan de stakingsdag deelnamen, vnl. scholieren uit het voortgezette onderwijs. Vele meisjes gingen die dag niet naar school, maar namen deel aan de discussies en activiteiten op 30 maart . Wie niet kon staken, kon zich solidair verklaren door een wit laken uit het raam te hangen. De vrouwenstakingsdag werd overal op eigen manieren ingevuld, in Alkmaar, Amsterdam, Rotterdam werden diverse verkeersknooppunten bezet, en ging men aan de noodrem hangen in de trein. Stadhuizen werden, vooral in de kleinere steden, door groepen vrouwen met een bezoek vereerd. Ook in ziekenhuizen werden acties ondernomen. In Amsterdam vormde de grote trek naar de Dam een ongekend hoogtepunt van de stakingsdag. Vanuit alle buurten, vanuit bedrijven, ziekenhuizen, musea, bibliotheken en universiteiten trok men in bonte stoeten door de stad met de leuze „op naar de Dam”. Tienduizenden vrouwen, solidaire mannen en kinderen hielden daar de grootste picknick aller tijden.In verscheidene bedrijven werden korte werkonderbrekingen gehouden om in de kantine over de stakingsdag en de positie van vrouwen op het werk te praten.De stakingscomité’s waren tevreden over het verloop van de dag. Dankzij de vrouwenstaakdag waren er discussies opgelaaid die nooit waren ontstaan als we opnieuw een demonstratie of een actiedag hadden georganiseerd.

BOM IN SCHUUR VLISSINGEN

Bom Schuur Vlissingen You TubeOp 4 november 1981 werd door de explosieven opruimingsdienst (EOD) een uiterst gevaarlijke bom onschadelijk gemaakt die de Vlissingse politie ’s morgens had aangetroffen met ander explosief materiaal, in het schuurtje van een woning in Vlissingen. Ongeveer vijftig buurtbewoners moesten de ramen openen en hun huis ontruimen tijdens deze werkzaamheden, die anderhalf uur in beslag namen. De politie was de explosieven op het spoor gekomen bij een onderzoek in de woning, naar aanleiding van het overlijden van de bewoner, Willem J. Heijse (23).De Vlissinger was volgens de politie sinds het begin van die week vermist. De politie ontdekte zijn stoffelijk overschot en een arts constateerde dat hij was overleden als gevolg van een overdosis drugs. In de woning werd een briefje gevonden met de waarschuwing dat betreden van het schuurtje wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn. De politie trof in het schuurtje een blikken trommel aan die een op scherp staande bom bleek te zijn. De EOD noemde de bom heel gevaarlijk. Bij een explosie zouden zeker gewonden en wellicht doden gevallen zijn. De bom was door de Vlissinger zelf gefabriceerd. De politie hield rekening met een mogelijk verband tussen deze vondst van explosieven en de aanwezigheid van een bom in de trein Zwolle-Vlissingen, een jaar daarvoor.

KRAAI TERRORISEERT SCHOOL DELFZIJL

Kraai Terroriseert School You TubeOp 3 december 1981 wordt de 12-jarige Kees Knol door een kraai in het hoofd gepikt, een pijnlijke ervaring volgens Kees. Hij heeft ook een verklaring voor het agressieve gedrag van het dier. Ik denk dat het komt doordat” we hem vaak zitten te jennen en met steentjes naar hem gooien.Het stenen gooien is nu noodzaak geworden: veel leerlingen, uit de lagere klassen durven de school niet binnen voor de groten” de kraai, boven de voordeur hebben, weggejaagd.. De leerlingen uit de hogere klassen vinden al die toestanden met die kraai wel leuk, maar de kleintjes zijn echt doodsbenauwd.” Dat zegt hoofdonderwijzer Dick Offringa van lagere school De Loods in de’ Delfzijlster Platenbuurt. Zijn leerlingen en dié van de tegenover gelegen kleuterschool De Mowensteert, worden al een paar weken belaagd door een grote zwarte kraai, die bijna dagelijks de school bezoekt. Het beest heeft al een paar leerlingen in het hoofd gepikt en andere in de handen. Hij maakt vooral de kleintjes bang door rakelings over hun hoofden te scheren en “schijnaanvallen” te doen. We moeten alle ramen en deuren de hele dag hermetisch gesloten houden, anders komt hij de school in. Het is al een paar keer gebeur dat hij tijdens een pauze toch op een of andere manier de school binnenkwam. Hij begint dan te rotzooien met alles wat voor zijn snavel komt, zoals pennen en gummetjes,” vertelt het schoolhoofd. De bezoeken van de kraai aan de lagere school dateren al van voor de zomervakantie. “Toen vonden we het nog heel leuk en toen was’ de kraai ook niet agressief, dat is iets van de laatste weken,” zegt Offringa.De meeste kinderen zijn ér heel bang voor, zegt de 8-jarige Arme van Galen, die ook door de kraai werd aangevallen. Een onderzoekje in de buurt leerde het onderwijsteam dat er drie tamme kraaien in de buurt van de school worden gehouden, maar de boosdoener is vermoedelijk slechts één vogel. “Maar zeker weet ik dat niet want ik kan de ene kraai niet van de andere onderscheiden,” aldus, hoofdonderwijzer Offringa. Ogenschijnlijk maakt hij weinig problemen van de aanwezigheid van de kraai; maar hij is wel bezorgd.’ “Ik heb het niet zo op met die beesten sinds ik de film The Birds heb gezien. Vogels hebben toch iets onbestemds beangstigends.. Als je bovendien de verhalen over kraaien hoort blijkt dat ze flink gevaarlijk kunnen.zijn. Stel je vóór dat hij een van de kinderen in de ogen zou pikken.Op verzoek van een van de ouders is de gemeentepolitie van Delfzijl een kijkje op de school komen nemen, maar onverrichterzake weggegaan. De politie speelt met dé gedachte om het dier te vangen als het’ weer eens de school is  binnen vliegt. “Desnoods moeten we hem met een buks “uit de lucht schieten, maar zon ‘beslissing’neem je waarschijnlijk pas als er iets ergs is gebeurd en dan is het al te laat,,” zegt het schoolhoofd.

OVERVALLERS MEPPEL GEVEN BUIT TERUG 

Overvallers Meppel Geven Buit Terug You TubeOp 14 december 1981 hebben twee overvallers mogelijk bevangen door een gevoel van teleurstelling de buit teruggegeven aan de man, die zé kort ervoor in Meppel hadden overvallen. De overvallers drongen tégen kwart’ over zes ’s avonds via de deel de boerderij binnen van de -70-jarige landbouwer R. B. Ze hadden een nylonkous om het hoofd en droegen een bivakmuts. . Een van hen was gewapend met een „vuistwapen . Het duo eiste,geld en de heer B. wist 625 gulden bij elkaar te garen. Dat vonden de overvallers te weinig. Pas nadat ze inzage hadden gekregen in het spaarbankboekje van B. geloofden ze dat er inderdaad niet meer geld in huis was. Ze gaven de f 625 terug en gingen er vervolgens vandoor.

VADER JULIO IGLESIAS ONTVOERD

Julio Iglesias Puga Kidnapped You TubeOp 29 december 1981 werd de vader van de bekende Spaanse zanger Julio Iglesias ontvoerd. Ze eisten losgeld van 25 miljoen gulden (tien miljoen dollar) voor de vrijlating van hun slachtoffer. De 66-jarige vrouwenarts dr. Julio Iglesias Puga werd meegenomen toen hij op weg was naar een ziekenhuis in Madrid waar hij hoofd van de gynaecologische afdeling was. De politie geloofde dat de ontvoerders Zuidamerikanen waren. Ze gingen er waarschijnlijk vanuit dat Iglesias junior, die een zeer vermogend man is, het losgeld wel zou betalen. De zanger woonde toen in de Verenigde Staten. Het geëiste, bedrag vormde toen geen record in de historie van ontvoeringen. Het hoogste losgeld tot dan toe was 360 miljoen dollar en werd in 1975 betaald voor de vrijlating van de prominente Argentijnse zakenman Jorge Bom. In datzelfde jaar leverde de ontvoering van de bekende Italiaanse juwelier Gianni Bulgari de daders 17 miljoen dollar op. De vrijlating van de in 1974 ontvoerde directeur van Esso in Buenos Aires, Victor Sammuelsson; kostte 14,2 miljoen dollar. Op 17 januari 1982 werd Julio Iglesias Puga bevrijd in Trasmoz vlakbij Zaragoza door een team van bijna 150 man tellende antiterroristische eenheid. Twee Baskische kidnappers werden gearresteerd en de twee eigenaren van het pand werden ook gearresteerd, dit 19 dagen durende drama werd beëindigd zonder bloed vergieten. Dr. Julio Iglesias Puga was ongedeerd, maar wel uitgeput. Julio Iglesias, huilde van blijheid toen hij hoorde dat zijn vader ongedeerd was zei zijn broer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s