Branden Jaren 80

ELF DODEN BIJ BRAND ROTTERDAM

Brand Rotterdam 11 doden You TubeOp 2 januari 1980 kwamen 11 bewoners om het leven door een korte, maar uiterst felle brand in een woonhuis aan de Oleanderstraat in Rotterdam-Zuid. Het betrof zeven kinderen en vier volwassenen. Het merendeel van de doden viel op de tweede verdieping van het pand, waar de grootmoeder van de familie Oosterwolde sliep, samen met twee dochters en zes kleinkinderen in de leeftijd van vier tot vijftien jaar. De politie zocht later op de middag van 2 januari nog naar het lichaam van één slachtoffer, de heer J.S. Deze laatste sliep alleen op de eerste verdieping van het huis. Het vuur werd ’s morgens vroeg ontdekt door een buurman, de 25-jarige J. B, die niet kon slapen en in bed lag te lezen. Hij trapte de deur van het brandende huis in en slaagde erin drie volwassenen en twee kinderen van twaalf en twee jaar te redden. De geredden zijn de heer A. R. O, diens vrouw en tweejarig dochtertje, een zestienjarige zuster van A. R. O en een neef van de familie.Het zestienjarige meisje was de enige die uit de vuurzee op de tweede verdieping wist te ontsnappen. Pogingen om binnendoor die etage te bereiken, mislukten omdat het vuur te hevig was. Daarop probeerde de heer J. B samen met de heer A. R. O nog via het dak de tweede etage te bereiken. Ook die poging mislukte. De sneeuw en ijzel hadden de dakplannen te glad gemaakt om ze te beklimmen. Commandant Klouwens van de Brandweer geloofde niet, dat de mensen op de bovenetages te redden waren, gezien de snelheid waarmee het vuur om zich heen had gegrepen. Eén of twee ademteugen van de hete lucht vol verbrandingsgassen waren volgens hem al dodelijk. Op zondag 6 januari 1980 wordt de 57-jarige meubelmaker J. F. uit de Maasstad aangehouden. De 57-jarige meubelmaker J. F. bekend de brand aan de Oleanderstraat te Rotterdam-Zuid te hebben veroorzaakt. Hij had uit balorigheid een brandende sigarettenpeuk door het kapotte raam van de benedenverdieping van het huis naar binnen had gegooid. Hij wilde de op die verdieping wonende J. S plagen. Deze alleenwonende man stond in de omgeving bekend als ,,de professor”. De peuk kwam op een matras terecht. De politie is ervan overtuigd dat deze sigarettenpeuk de brand heeft veroorzaakt. Een onderzoek van het gerechtelijk natuurwetenschappelijk laboratorium in Rijkswijk ondersteunt deze mening. Het laboratorium kwam tot de slotsom dat de brand op de benedenverdieping moet zijn begonnen. De meubelmaker werd door de politie aangehouden op grond van enkele getuigenverklaringen. Een aantal bewoners van de Oleanderstraat had kort voor het uitbreken van de brand een man in de buurt van het pand gesignaleerd. Maandag 7 januari werd J.F. aan de Officier van justitie in Rotterdam voorgeleid.

BRAND BIJ FSZ-GARAGE

Brand FSZ garage 1980 You TubeOp 23 november 1980 waren door nog onbekende oorzaak drie autobussen van het vervoersbedrijf FSZ en een veeauto van de firma De Boer in Surhuisterveen volledig uitgebrand. De voertuigen stonden geparkeerd op het parkeerterrein aan De Kolk, achter de FSZ-garage. Omstreeks zeven uur brak de brand uit in de middelste van de vijf geparkeerde bussen. Twee bussen, die het verst van de vuurhaard verwijderd stonden, konden nog worden gered. De overige drie en de veeauto vielen prooi aan de snel om zich heen grijpende vlammen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend maar de politie acht insluiping in één van de touringcars niet uitgesloten. De bussen waren eigendom van het vervoersbedrijf Dalstra in Surhuisterveen. De totale schade bedroeg zeker enkele tonnen. De eigenaren waren tegen brand verzekerd. De brand werd geblust door het brandweerkorps van Surhuisterveen. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

BRAND VERWOEST BOWLINGCENTRUM

1981 Brand verwoest bowlingcentrum Borger You TubeOp 13 juli 1981 werd een bowlingcentrum met café-restaurant d’Aole Manege in het Drentse Borger volledig door brand verwoest. Eigenaar Jan K en zijn vrouw konden zich in veiligheid stellen, toen de vlammen al uit het pand sloegen. Ze waren volledig overstuur. Tegen drie uur ontdekten buren dat het pand in brand stond. Voor de brandweer van Borger, die assistentie kreeg van het korps uit Emmen, was er geen redden meer mogelijk. Ze konden alleen het woonhuis behouden. Aangrenzende panden met rieten daken werden nat gehouden. Ze liepen ernstig gevaar, want er woedde een enorme vuurzee. De familie K had het centrum overgenomen en ruim een jaar geleden de oude manege omgebouwd tot bowlingbaan. Waar het vuur ontstaan, was was nog niet duidelijk. Evenmin stond er niets vast omtrent de oorzaak van de brand. De schade liep in de honderdduizenden guldens.

HUIS FOTOGRAAF AFGEBRAND

5 maart 1982 Huis Fotograaf Afegbrand You TubeOp 5 maart 1982 werd de woning van de fotograaf P. S aan de Boelenswei op de grens van Boelenslaan en Houtigehage door een uitslaande brand in de as gelegd. De inboedel, ook de foto-apparatuur, ging daarbij verloren. De heer P.S. kon alleen zijn negatieven voor de vlammen vrijwaren. De woning was verzekerd, maar de inboedel niet. De eigenaar schat de schade op drie ton. De brand werd ontdekt door een buurman. De brandweer van Surhuisterveen, die de melding om ongeveer kwart over drie binnenkreeg, stond vrijwel machteloos. De Smallingerlandse brandweer verleende assistentie. Om ongeveer vier uur konden de slangen weer worden ingerold.

BRAND CENTRUM DORDRECHT

Op 29 maart 1982 werd door een felle uitslaande brand, een belangrijk deel van het oude Dordtse stadscentrum bedreigt, er werden  vier panden totaal en drie panden gedeeltelijk verwoest. Een aantal woonhuizen, een schoolgebouw, een bioscoop en enkele winkels liepen brandschade en schade als gevolg van de bluswerkzaamheden en het springen van ruiten op. De schade bedroeg meer dan zeven miljoen gulden. De brand werd bestreden en de omgeving van de brandende panden werd beschermd door brandweerkorpsen uit Dordrecht, Rotterdam, Zwijndrecht, Papendrecht, Alblasserdam en ‘s-Gravendeel en de bedrijfsbrandweer van Fokker, die met meer dan twintig voertuigen ter plekke waren, terwijl een colonne van het Rode Kruis, de Bescherming Bevolking met twee motorspuiten en de gemeentelijke reinigingsdienst met drie watervoorraadwagens assisteerden. De brand ontstond om zeven uur in de uit vier aan elkaar gebouwde panden bestaande meubelhandel Buytink, die geheel werd vernield en sloeg over naar twee schoenenwinkels, die aan beide zijden van de meubelhandel aan de Voorstraat waren gelegen. De twee schoenenzaken en een handel in orgels brandden gedeeltelijk uit. Duizenden toeschouwers volgden het bluswerk. De Dordtse politie, die met veertig mensen aanwezig was, moest een beroep doen op een daar aan het oefenen politie muziekkorps om de menige achter de dranghekken te houden.De uitgebrande panden waren niet uitgerust meteen sprinklerinstallatie, noch met rookmelders.

TENTOONSTELLING BRAND ITALIË

Palazzo del Vignola Brand You TubeOp 25 april 1982 vond er een hevige brand in Todi (Midden Italië) plaats. De brand eiste 34 doden en een 60-tal gewonden.De brand brak tegen het middaguur uit op de tweede verdieping van het Palazzo del Vignola, waar de jaarlijkse tentoonstelling van het’ Italiaanse antiquariaat wordt gehouden. Volgens de autoriteiten waren er geen buitenlanders onder de slachtoffers. De ramp voltrok zich toen er ongeveer 200 mensen In het vier verdiepingen tellende, uit de 15e eeuw daterende pand de jaarlijkse tentoonstelling bezochten. Tientallen mensen probeerden zich in veiligheid te stellen door van het, dak op een met matrassen bedekte vrachtauto te springen. Velen probeerden vergeefs aan de enorme hitte, die zelfs bronzen beelden deed smelten, te ontsnappen door zich via de ramen een weg naar buiten te banen. De meeste ramen waren echter voorzien van tralies tegen inbraak. Er werd s’ Nachts nog steeds door reddingsploegen gezocht naar slachtoffers onder het smeulende puin. Het hoofd van de plaatselijke Bescherming Burgerbevolking verklaarde dat In het 18.000 inwoners tellende stadje geen enkele brandweerwagen aanwezig was toen de brand om ongeveer elf uur uitbrak, na een explosie die volgens de politie waarschijnlijk was veroorzaakt door een gaslek bij een bar op de tweede verdieping. Die brandweer moesten alle uit het 45 kilometer verder gelegen Perugia komen en het duurde bijna een uur voordat de hulpverlening op gang kwam. Na vier uur was men de brand meester. De schade zou volgens voorzichtige schattingen bijna ƒ 3 miljoen gulden bedragen.

MILJOENENSCHADE BRAND STROOBOS

Miljoenen Schade Brand Stroobos You TubeOp 18 januari 1983 om even over negenen was opnieuw brand uitgebroken in de veevoederfabriek Slump in Stroobos. Ook nu laaiden de vlammen op in de dubbelwandige mengtorens en al spoedig was er sprake van een felle, uitslaande brand De torens moesten als verloren werden beschouwd, aldus de brandweercommandant. Dat betekent een schadepost van zeker enkele miljoenen guldens Het vlak bij de torens staande kantoorgebouw zou vermoedelijk kunnen blijven Het was uit voorzorg wel leeggehaald. Administratie en computers waren elders ondergebracht De oorzaak was nog niet met zekerheid vast te stellen. De vermoedens gaan in de richting van laswerkzaamheden, die plaatsvonden in verband met de verbouwing van het bedrijf. De vlammen werden bestreden door bluseenheden van Marum en Grootegast, die hulp kregen van groter materiaal uit de stad Groningen. Op 17 januari 1983 meende de brandweer het vuur onder de knie te hebben en in de loop van de dag is men vertrokken. De mogelijkheid moet niet uitgesloten worden dat ergens in de mengtoren nog iets blijven smeulen. Nieuwbouw zal volgens directeur J Scholten vijf tot zes miljoen gulden vergen. Het bedrijf was goed verzekerd. Men kon op beperkte schaal door blijven produceren en voor het overige hoopte men op collegiale hulp. Foto 1

BRAND RESTAURANT GROTE MARKT

Brand Grote Markt 31 januari 1983Op 31 januari 1983 had een uitslaande brand de zolderverdieping van de horecagelegenheid De Drie Gezusters aan de Grote Markt in Groningen in de as gelegd. Op de verdieping hieronder was het Spaanse restaurant La Muneca gevestigd. De Drie Gezusters, één van de bekendste horecabedrijven in de stad, en het in de kelder gevestigde café De Blauwe Engel liepen net als La Muneca grote waterschade op. De brandweer voorkwam dat het vuur oversloeg naar het naastgelegen Amsterdamse, – Broodjeshuis, eveneens een van de oudste panden aan de Grote Markt. Het vuur werd rond half twaalf door omstanders ontdekt en trok enorme belangstelling; De brandweer bestreed het vuur met groot materieel. De schade bedraagt enkele honderd duizendende guldens. Het gebouw was eigendom van Fischer Restaurants BV en werd geëxploiteerd door De Lange en Drenth, die genoemd werden als toekomstige huurders van  het ook aan de Grote Markt gelegen,  gekraakte Grand Theatre. Foto 1

BRAND ACADEMISCH ZIEKENHUIS GRONINGEN

16 oktober 1983 Brand Academisch Ziekenhuis Groningen You TubeOp 16 oktober 1983 had een felle brand die omstreeks half acht begon, voor meer dan een miljoen gulden schade aangericht op de bovenverdieping van de polikliniek van het Academisch Ziekenhuis in Groningen. De brandweer was snel ter plaatse en kon binnen het uur het sein ‘brand meester’ geven. Bij de bluswerkzaamheden werden 22 brandweerlieden, twee bluswagens en wat klein materieel ingezet. Het nablussen duurde tot middernacht, daarna nam de bedrijfsbrandweer van het AZ de controle op mogelijk weer oplaaiende brandhaarden over. Het vuur verwoestte naast enkele verblijfsruimten voor stafpersoneel een deel van het archief. Ook gingen scripties van studenten en medische instrumenten verloren. En de verdieping onder de zolder, waar de administratie was gevestigd, liep grote rook- en waterschade op. Ook de polikliniek op de begane grond liep schade op. Een technisch mankement aan een electromotor was vermoedelijk de oorzaak geweest van de brand. De aandrijfmotor voor het ventilatiesysteem werd voor nader onderzoek opgestuurd naar het technisch laboratorium in Rijswijk.

LICHTGEWONDE BIJ BRAND

16 november 1983 Brand Meidoornpad You TubeOp 16 november 1983 liep de 55-jarige Groninger H.V lichte brandwonden op als gevolg van een uitslaande brand in zijn woning aan het Meidoornpad in Groningen. De man werd naar het Academisch Ziekenhuis gebracht. De brand moet zijn ontstaan om ongeveer half drie. De bewoner werd wakker en kon nog juist oor de vlammen heen de voordeur bereiken. Brandweer en politie waarschuwden de nog slapende buren. Het vuur was met twee stralen vrij snel onder controle. De schade aan pand en inboedel wordt geschat op 75.000 gulden. De oorzaak van het vuur is nog niet duidelijk. Er werd gedacht aan een niet goed gedoofde sigaret. Een woordvoerder van de brandweer schrijft het gespaard blijven van andere woningen toe aan de renovatie. De huizen waren door toepassing van gipsplaten en andere maatregelen brand veiliger geworden.

DAKLOOS DOOR HET SONGFESTIVAL

Dakloos door Songfestival You TubeOp 5 mei 1984 vond de familie H. A aan de Van Sminiaweg in het Friese Oudkerk zaterdagavond op de televisie het Songfestival zo boeiend, dat ze vergeten waren de gasvlam onder een frituurpan met bitterballen in de keuken uit te doen.De gevolgen waren rampzalig. Er ontstond oververhitting van de pan, de keuken vloog in brand, en elders in huis viel de elektrische verlichting uit. Met een deken gingen de familieleden het vuur té lijf maar de vlammen doofden niet. De woning brandde geheel uit. Al het huisraad ging verloren; alleen een geldkistje kon uit de vuurzee worden gered. De schade wordt geschat op enkele tonnen.

MOLEN DE LEIJEN IN BRAND

Molen de Leijen Brand You TubeOp 15 juli 1985 vloog de molen de Leijen aan de Gemeenteweg te Staphorst in brand, als gevolg van Blikseminslag. Door juist optreden van de brandweer bleef de schade aan het rijksmonument beperkt. Er was herstel nodig aan de kap van de molen, en een gedeelte van het hekwerk van een der wieken was vernield. Het was niet de eerste keer dat er bliksem in sloeg, want toen de korenmolen, die in het jaar 1854 gebouwd werd door de molenaarsfamilie De Weert, nog maar net in gebruik was , sloeg tegen eind augustus 1885 de bliksem ook in. Er was toen flink wat schade, maar die kon gelukkig hersteld worden.

PEC ZWOLLE HOOFDTRIBUNE BRAND

Pec Stadion Brand 1985 You TubeOp 20 december 1985 werd door een felle brand de hoofdtribune van de eerste divisie-club PEC Zwolle verwoest. Ook de kantine en kleedkamers gingen in vlammen op. Volgens de Zwolse politie was de brand aangestoken. Eigenaar Eiberink van PEC kon nog niet zeggen of de tribune wordt herbouwd. Over de omvang van de schade wou hij zich evenmin uitlaten. Het vuur ontstond in de kantine. Aangewakkerd door een harde wind verspreidde het vuur zich zo snel, dat de houten tribune reeds in lichtelaaie stond toen de brandweer en de politie kort na de brandmelding bij het stadion arriveerden. De brandweer, die aanvankelijk problemen had met de aanvoer van water, bestreed het vuur met groot materieel. Om half twaalf kon het sein brandmeester worden gegeven. De brandveiligheid van de hoofdtribune van PEC was al jaren een zorg. Brandweer, politie en gemeente waren met eigenaar Eiberink van het PEC-stadion in gesprek over de verdere verbetering van de veiligheid van de hoofdtribune en de bijbehorende accommodaties. In 1977 werd de hooftribune na rapportage van de brandweer al voorzien van betere af- en uitgangen. Toen was het stadion nog eigendom van de gemeente Zwolle. Eiberink was sinds een jaar eigenaar van het sportcomplex. Hoewel de hoofdtribune werd verwoest ging de wedstrijd van PEC tegen Emmen een dag later gewoon door in het stadion van de Zwolse club, zo deelde Eiberink mee. Uit een oogpunt van veiligheid werd voor de aanvang van het duel de muren van de tribune grotendeels omver zijn getrokken. Ook werden de restanten van het gebouw worden afgezet. Het vernielde complex was volgens Eiberink tegen brand verzekerd.

BOERDERIJ IN AS IN SURHUISTERVEEN

Boerderij in As Surhuisterveen 1986 You TubeOp 27 februari 1986 legde een felle uitslaande brand een deel van een boerderij aan de Blauhüsterwei in Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen) in de as. Het woongedeelte van de boerderij liep alleen waterschade op, maar de schuur brandde in zijn geheel uit. Bij de brand kwamen een koe en een geit om het leven. De brandweerkorpsen van Surhuisterveen en Drogeham bestreden de brand met groot materiaal. De boerderij was gelukkig verzekerd tegen brandschade , evenals de inboedel. De oorzaak van de brand was waarschijnlijk kortsluiting.

ZES DODEN BIJ KLOOSTERBRAND IN DUBLIN

Zes doden bij kloosterbrand in Dublin You TubeOp 2 juni 1986 kwamen zes nonnen variërend in leeftijd 60-83, om het leven bij een brand in een zusterschool Loreto klooster in het centrum van de lerse hoofdstad Dublin.Vijftien nonnen wisten aan het vuur te ontkomen.De slachtoffers sliepen in een slaapzaal op de bovenste verdieping van het vier verdiepingen tellende gebouw toen de brand uitbrak.Een zware rookontwikkeling voorkwam dat de brandweer de omgekomen nonnen kon redden. Het gebeurde allemaal heel snel en het gebouw stond al in brand voordat de meeste zusters waren gewekt. De meeste van hen werden wakker door het geluid van brekend glas. Binnen een paar minuten was het gebouw ingestort.’Drie nonnen  wisten te ontsnapten uit de slaapzaal,de zusters die overleden waren op weg naar de uitgang, maar op dat moment moet de vloer van de trap onder hen zijn ingestort. Het klooster kijkt uit over St. Stephen’s Green, een modieuze plein in Dublin omgeven door verschillende ministeries en één van de tophotels van de stad, “de Shelbourne”.Een passerende politieman zag de brand om 3:30, en er waren acht brandweer eenheden nodig om de brand na meer dan 2 uur onder controle te krijgen.De oorzaak van de brand was niet bekend. Het woongedeelte van het 19e-eeuwse gebouw waarin de school was gevestigd, werd geheel in de as gelegd.

BRAND VERWOEST SPORTHAL HEEMSTEDE

1986 Brand Sporthal HeemstedeOp 17 augustus 1986 werd door een zeer felle brand de sporthal in het sportcomplex Groenendaal in Heemstede volledig in de as gelegd. De ongeveer zevenhonderd bezoekers van het bij het complex behorende zwembad konden tijdig het gebouw verlaten. Niemand raakte gewond, wel moesten de zwemmers al hun bezittingen in de kleedruimtes achterlaten. Na de snel uitgevoerde evacuatie liepen buiten onder zware rookwolken tientallen kinderen en volwassenen in zwemkleding rond zonder te weten waar zij heen moesten. Een begin van paniek werd bedwongen, toen over de geluidsinstallaties van de omliggende sportvelden was meegedeeld, dat de schaars geklede zwemmers daar tijdelijk terecht konden. Zwembadpersoneel bestelde vervolgens enkele bussen, waarmee de mensen naar huis werden gebracht.De brand was vermoedelijk begonnen in de bergruimte van de sporthal. De hal was nog niet in gebruik. Getuigen spraken over een explosie en een steekvlam op het moment dat de brand werd ontdekt. Het sportcomplex werd in 1983 in gebruik genomen. De bouwkosten bedroegen 13 miljoen gulden.

WONING MET RIETEN DAK AFGEBRAND

Brand Wildveld Rieten Dak 1987 You TubeOp 21 februari 1987 werd de woning van Fam. W.B aan het Wildveld bij Surhuisterveen door brand volledig in de as gelegd. De vuurzee was niet te stuiten, ook al omdat de de woning was voorzien van een rieten dak. Toen de brand omstreeks tien uur uitbrak, waren de bewoners niet thuis. De brandweer was tot twee uur ’s middags bezig geweest met het blussen. Als mogelijke oorzaak van de brand noemde de politie een gaslek bij de geiser. De totale schade bedroeg zeker 100.000 gulden. Het huis was verzekerd tegen brand, de inboedel niet. Van brandstichting was volgens de politie geen sprake.

BISCUITFABRIEK VERWOEST DOOR BRAND

Biscuitfabriek Helwa You TubeOp 26 februari 1987 werd door een felle, uitslaande brand in korte tijd de biscuitfabriek Helwa aan de Zwettestraat in Leeuwarden tot de grond toe verwoest. Door onbekende oorzaak stond de fabriek vlak na achten al voor tweederde in lichterlaaie, toen de brandweer arriveerde. Een dichte vonkenregen bedreigde aanvankelijk de belendende machinefabriek Hoeksma en Velt, het bedrijf Lasaulec, waar gasflessen lagen opgeslagen en ook het schuin tegenoverliggende brandstoffendepot van OK. De brandweer zette vier wagens in om het hevige vliegvuur neer te slaan. Op 27 februari in de morgen waren nog zes brandweerlieden bezig met het nat houden van de nog flink brandende resten van de biscuitfabriek. De schade bij Helwa werd door directeur Hellinga geraamd op enkele miljoenen guldens. De eerste melding van vliegvuur werd om vier minuten over acht gedaan door een omwonende van de Frieslandhal. Toen bevelvoerder Van der Ven ongeveer zes minuten later met de eerste wagen arriveerde, was tweederde van het pand al een vuurzee. In drie, vier minuten bereikte het vuur de voorkant. Neerdwarrelend vuur deed enkele houten pallets op het aan de noordzijde van Helwa grenzende terrein van Lasaulec vlam vatten. Ook het OK-oliedepot kwam onder vliegvuur te liggen. Daarom gaf de brandweer opdracht tot het verrijden van de daar geparkeerde tankauto’s. Dat de brand tot de biscuitfabriek beperkt bleef, was in zekere zin mede te danken aan een kaartavond, die op de brandweerkazerne gaande was. Daardoor volgde de volledig bemande tweede autospuit de eerste op de hielen en ook kon heel snel de hoogwerker worden ingezet om het vuur te bedwingen. Om kwart voor negen had de brandweer het vuur onder controle. Tegen tien uur drongen enkele brandweerlieden met persluchtmaskers het pand binnen om voor directeur Hellema de belangrijkste delen van de administratie uit dekluis te halen, die overigens gespaard is gebleven. Om elf uur gisteravond werd de blussersmacht ingekrompen tot zes man. De felheid van de brand werd vooral veroorzaakt door de bakkerijgrondstoffen olie, vet, suiker en meel en door de droge, zeer brandbare verpakkingsmiddelen. „We hebben besloten het uit gecontroleerd uit te laten branden, omdat de windrichting vrij gunstig is”, aldus bevelvoerder Van der Ven vanochtend. „Je kunt met enorm veel bluswater het vuur eerder doven, maar daar wordt het een nog grotere troep van”. Alleen twee opslagloodsen van Helwa voor karton en voorraden bleven voor het vuur gespaard. De voorradenloods liep wel veel waterschade op. Bij de naburige machinefabriek Hoeksma en Velt betreurde men behalve gesprongen ruiten ontzetting van stalen mallen voor tankbouw en mogelijk ook ontzetting van de stalen dakconstructie. Vanmorgen vond het personeel van de machinefabriek de produktiehallen blank staan met bluswater, doordat gestold bakkersvet van Helwa In de rioleringsputten In de omgeving verstopte. De Leeuwarder Taxicentrale was ongeveer twintig minuten onbereikbaar omdat de achter de Helwa liggende stallingsloods van de centrale ontruimd moest worden. Op dat moment stonden er vijftien taxi’s in de loods. De dienstdoende centralist heeft daar bij geassisteerd, aldus de LTC, die excuses maakt aan het adres van de klanten, die in die tijd hebben gebeld. Helwa NV, is producent van koekjes en biscuits, betrok de industriehal aan de Zwettestraat eind 1954. Een jaar eerder was de vader van de huidige directeur het bedrijf begonnen aan het Vliet.  Heiwa had ongeveer 45 mensen in dienst. Het bedrijf was tegen brand verzekerd bij de Leeuwarder Onderlinge.

TANDARTSPRAKTIJK AFGEBRAND

1987 Brand Tandartspraktijk Surhuisterveen You TubeOp 8 augustus 1987 ging de praktijkruimte van de tandartsen J C. S, O en H. E aan de Zonneweide te Surhuisterveen in vlammen op. De brand, die door bewoners van het bejaardencentrum ’t Suderhuys werd ontdekt, greep zo snel om zich heen dat de brandweerkorpsen van Surhuisterveen en Drogeham niet konden voorkomen dat het pand volledig uitbrandde. Tandarts J C. S noemt een inbraak onbegrijpelijk. „In de praktijkruimte valt niets te halen, hoogstens enige tientjes en die zitten dan ook nog veilig opgeborgen in een kluis”. J C. S die zijn werkzaamheden eigenlijk zou hervatten, heeft zijn twee collega’s, die met vakantie in Noorwegen waren, weten te bereiken. Het tweetal zou naar huis terugkeren. Door de brand gingen ook alle afspraken voor de komende weken niet door. Een geluk was nog dat een gedeelte van het archief behouden was gebleven. Collegatandartsen in Buitenpost zouden de spoedgevallen overnemen. Volgens J C. S bedroeg de schade zo’n 1 miljoen gulden en was men tegen brandschade verzekerd. De tandartsen in Surhuisterveen hoopten met een noodgebouw of een rijdende praktijkruimte vrij snel weer aan de slag te kunnen. Een 23-jarige Groninger bekende dat hij de tandartsengroepspraktijk in brand had gestoken. Daardoor ontstond een schade van ruim 1 miljoen gulden. De Groninger, de 23-jarige R.B. van R. van D werd 8 augustus door de Groninger politie aangehouden, omdat hij een 80-jarige vrouw tijdens een roofoverval zwaar had mishandeld. Toen bekende Van D. eveneens de miljoenenbrand in Surhuisterveen te hebben aangestoken. De Groninger ging samen met de 16-jarige J.L. van der V; eveneens uit Groningen in Surhuisterveen op inbrekerspad. Van der V. logeerde bij zijn grootmoeder in het Friese dorp. Nadat het tweetal een kraak had gezet in de tandartsenpraktijk aan de Zonneweide besloot de 23-jarige R.B. van R. van D. de zaak met behulp-van een fles terpentine in brand te steken. Op die manier wilde hij alle sporen uitwissen. De politie van Achtkarspelen vond na de brand volgens een woordvoerder enkele sporen, die leidden naar de 16-jarige J.L. van der V. De jongens werden op 10 augustus aangehouden en legden al snel een bekentenis af. Foto 1, Foto 2, Foto 3

KING’S CROSS METRO STATION BRAND

King's Cross Metro Station Fire 1987 You TubeOp 18 november 1987 ontstond er een grote brand op het metrostation King’s Cross St. Pancras in Londen. Hierbij vielen 31 doden. De brand ontstond bij de houten roltrappen diep onder de grond, maar brandde tot op straatniveau uit. De brand ontstond onder een houten roltrap, en sprong over op de roltrap zelf, waarna de brand zich verspreidde tot de kaartjesverkoophal. Onderzoekers kwamen erachter dat het vuur waarschijnlijk werd veroorzaakt door een brandende lucifer. Onder de roltrap bevond zich een dikke laag vet en vuil afkomstig van menselijk haar, pluisjes van kleding, wikkels van snoep en ander vuil. Vet kan op zich niet ontbranden met een lucifer, maar het vuil werkte als lont. De brand vond namelijk zijn oorsprong rechts onder de roltrap. Dit is verklaarbaar, omdat veel mensen aan de rechterkant van de roltrap staan. Waarschijnlijk had één van hen een brandende lucifer in zijn hand, die naar beneden viel. Omdat de rook die van de brand afkwam er niet erg vuil en gevaarlijk uitzag, dachten veel mensen dat de brand ongevaarlijk was. De roltrap was echter gebouwd in een hoek van 30 graden. Uit reconstructies is gebleken, dat door de hoek van 30 graden de vlammen als het ware aan de treden bleven plakken. Tot zeven minuten nadat het vuil vlam had gevat, was het een normale brand, die recht omhoog wees. Maar na zeven en een halve minuut veranderden de vlammen van richting. De rest van de roltrap vatte ineens ook vlam waardoor er een inferno ontstond. Doordat de brand aan de trappen bleef plakken, het zogenaamde geuleffect, werd de temperatuur van de trap voor de vlammen hoger, tot wel 600°C. Op een gegeven moment vatte deze treden ook spontaan vlam en schoten de vlammen, zoals ooggetuigen verklaarden, met het effect van een vlammenwerper recht de kaartjesverkoophal in, met een warmtecapaciteit van wel 25 MW. De Londense brandweer rukte uit met vier brandweerwagens, en was er aanwezig om 19:42. Hun collega’s van de brandweerkorpsen C27 Clerkenwell, A22 Manchester Square en A23 Euston arriveerden wat later. In totaal waren er meer dan 30 brandweerteams betrokken bij de brand, met ongeveer 150 man. Er waren 14 ambulances die al de gewonden naar de ziekenhuizen brachten. Om 1:46 de volgende dag gaf de brandweer het sein “brand meester”. Rond 18.20 verlieten ook de reddingsploegen de rampplek. In totaal vielen er 31 doden bij de grootste metroramp in de Engelse geschiedenis. Er waren meer dan 60 gewonden, die vaak brandwonden hadden of rook ingeademd hadden. Er werd een groot onderzoek ingesteld, onder leiding van Mr. Desmond Fennell, die werd bijgestaan met een panel van vier adviseurs. Met het onderzoek werd begonnen op 1 februari 1988, en werd gestopt na 91 dagen op 24 juni. Er kwamen nieuwe voorschriften, waarin stond dat alle houten roltrappen vervangen moesten worden door standaard roltrappen. Bovendien moesten er sprinklerinstallaties en rookmelders worden bevestigd. Ook kwamen er voorschriften waarin stond welke verf er gebruikt mocht worden in een metrostation. Zes brandweermannen ontvingen een onderscheiding vanwege hun goede optreden tijdens de ramp. Een herdenkingsplaquette werd bevestigd door de Prinses van Wales in King’s Cross Station.

DUITSER BEKENT VEROORZAKEN BRAND ANDIJK

Jachthaven Andijk Brand 1988 You TubeOp 1 januari 1988 bekent de 58-jarige Westduitser F. S. uit Essen tegenover de rijkspolitie van Medemblik bekend dat een door hem afgeschoten lichtkogel de miljoenenbrand in de winterstalling van plezierjachten in Andijk heeft veroorzaakt. De man werd aangehouden, nadat eerder op de dag zijn 47-jarige landgenoot en kennis J. M. uit Wuppertal was gearresteerd. Deze bleek bij nader onderzoek niet het seinpistool te hebben gehanteerd waarmee de fatale lichtkogel werd afgevuurd. De man werd daarop in de late avond op vrije voeten gesteld. S. verklaarde dat hij enkele voor noodgevallen bedoelde signaalkogels heeft afgevuurd vanaf de aanlegsteiger in de Andijker jachthaven, waar zijn plezierjacht ligt. Hij was de enige die in de haven dit speciale vuurwerk afschoot. Eén van de extra lang en fel brandende kogels heeft vermoedelijk de dakisolatie van een van de twee afgebrande hallen in vlammen gezet. De brand in de jachthaven van Andijk ging gepaard met talrijke ontploffingen van gastanks aan boord van de boten. De grote hoeveelheid polyester en andere kunststoffen zorgde voor een gigantische vuurzee. Uit angst voor het vrijkomen van giftige gassen zetten politie en brandweer de wegen in de buurt tijdelijk af. Bijna alle eigenaren, onder wie twintig Westduitsers, van de zeventig verwoeste boten werden geïnformeerd. Volgens de politie was er geen sprake van opzet en zou S. er zelfs bij gerichte pogingen niet in geslaagd zijn het tot grote hoogte stijgende lichtsignaal in de harde wind op een bepaald dak te laten belanden. „Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest, maar wel met grote gevolgen en een enorme schadeclaim voor S.”, aldus de politie. Foto 1

KATOEN SCHIP IN BRAND

Katoen Schip Brand 1 januari 1988 You TubeOp 1 januari 1988 bij een vluchthaven aan de Merwede bij Gorinchem was ’s morgens vroeg een binnenschip met een lading van 750 ton papier en balen katoen in de brand gevlogen. Het schip, de Confidenza, is de Grote Merwedesluis in gesleept. Daar was men tot ’s nachts nog doende de brand te blussen . Het schippersgezin kon ongedeerd van boord gaan. In de sluis werd onder andere een blusboot ingezet om het vuur te bedwingen. De doorsmeulende balen katoen en papierrolen werden natgespoten en met kraanwagens van boord gehaald. Over de schade en de oorzaak was vanmorgen nog niets bekend.

KRINGLOOP BEDRIJF GROUW

Kringloop bedrijf Grouw 1988 You TubeOp 3 januari 1988 aan het Hoflan in Grouw was de werk- en opslagplaats van het Kringloopproject Boarnsterhim tot de grond toe afgebrand. Het betrof een klein zelfstandig bedrijf van milieuboer J S, dat door de gemeente werd gesubsidieerd. Van de voormalige boerderij die gemeentelijk eigendom is, bleek door de stormachtige wind niets meer te redden. De brand werd tegen tweeën gemeld door een passerende taxichauffeur, maar toen de politie als eerste bij het brandende pand arriveerde, bleek het voorhuis al een grote vuurzee. Van de in de kringloopboerderij in Grouw bijeengebrachte voorraden, papier, televisies, wasmachines en flessen kon niets meer uit de vlammenzee worden gered. Wel slaagden brandweer en omstanders erin een aantal tractoren en wagens uit de als een fakkel brandende boerderij te halen, die vrij kort daarna over de volle lengte instortte. Doordat de boerderij ver buiten het dorp ligt, liepen in de enorme vonkenregen geen andere panden gevaar. Het Boarnsterhimse kringloopproject dreigt het loodje te leggen, toen de gemeenteraad kortgeleden had besloten de subsidiëring te beëindigen en zelf tot de gescheiden inzameling van afvalstoffen over te gaan. De medewerkers zamelden niet alleen schillen en papier in, maar tal van andere produkten, welke voor recycling of hergebruik door reparatie in aanmerking kwamen.

BRANDSCHADE IN DRIE DAGEN WEG

Brandschade Wilhelminakade De Boer You TubeOp 5 januari 1988 werd tijdens een brand in de meterkast, in een supermarkt van De Boer aan de Wihelminakade dag en nacht met dertig mensen gewerkt om de vestiging op 7 januari 1988 weer te kunnen openen. De complete inventaris van enkele tonnen werd tijdens de brand onbruikbaar door rookschade.Opkopers kochten de verloren gegane goederen. Vanuit Beilen en Leek werden zes vrachtwagenladingen vol nieuwe goederen aangevoerd. Er werd nog schoongemaakt in het gebouw. Op sommige plaatsen werden de eerste schappen alweer gevuld. Probleem was onder meer het verwijderen van de brandlucht uit het gebouw. Ook werden er nog nieuwe stellingen in de vestiging aangebracht. Volgens de bedrijfsleider A.T (29) had snel ingrijpen door omwonenden en brandweer ernstiger gevolgen voorkomen. De brand was net op tijd ontdekt en geblust. En dat terwijl de brandweerdoor al die rook vrijwel niets zag, heel knap vond dhr. A.T. Foto 1, Foto 2

DIEREN VERBRANDEN IN PENSION

Dieren verbranden in pension 5 januari 1988 You TubeOp 5 januari 1988 bij een brand in, dierenpension/asiel Märstijnenhof in Gieterveen werden in de nacht 16 katten en drie honden levend verbrand. De slachtoffers vielen voornamelijk in de ziekenboeg van het dierenpension, ook het kantoor van het pension werd verwoest. Pensionhoudster A M-S zag kans samen met een assistent van het pension om een aantal honden te redden. De brand, waarvan de oorzaak nog niet bekend was, trof alleen het pensiongedeelte. De naastgelegen woning naast het pension bleef onbeschadigd door de brand.

JONGETJE (2) BIJ BRAND OMGEKOMEN

Brand Meenthe Leeuwarden 12 januari 1988 You TubeOp 12 januari 1988 bij een uitslaande brand in een eengezinswoning in de Meenthe te Leeuwarden, was de tweejarige DGE om het leven gekomen. De ouders bevonden zich met een kennis beneden in de woning, toen ze bemerkten dat de bovenverdieping in brand stond. De kennis heeft nog getracht om via het balkon van de buren bij de kamer van het jongetje te komen, maar het vuur maakte dat onmogelijk. Door de hitte en de rookontwikkeling was het ook voor de brandweer onmogelijk het slachtoffertje bijtijds te bereiken. De zes andere kinderen van het Roemeense gezin waren op dat moment niet thuis. De oorzaak van de brand was vooralsnog onduidelijk. Spelen met lucifers werd derhalve niet uitgesloten. De bovenverdieping brandde geheel uit. De schade werd geschat op 150.000 gulden. Van de aangrenzende woningen werd een deel van de plafonds gesloopt, om na te gaan of de brand naar die woningen doorliep. Dit was niet het geval. Wel liepen deze panden waterschade op.

 VRACHTWAGEN KADAVERS DONKERBROEK

Vrachtwagen Kadavers Donkerbroek You TubeOp 12 januari 1988 was een vrachtwagen volgeladen met kadavers, van de NTF in Bergum door brand ernstig beschadigd. Dat gebeurde op de weg van Drachten naar Oosterwolde, ter hoogte van Donkerbroek. De vrachtwagen reed in de richting Oosterwolde toen op de oprit naar een brug, even voorbij Donkerbroek, een band klapte. De chauffeur merkte dit wel maar besloot een vijftig meter verder te rijden, zodat hij zijn wagen met aanhanger in een parkeerhaven kon parkeren. Door het verder rijden raakte de kapotte band oververhit. Volgens de politie zorgde dat er voor, in combinatie met de harde wind, dat de band en carrosserie vlam vatte. De brandweer van Oosterwolde was tot het middaguur in touw geweest om het vuur te blussen en de weg schoon te spuiten. Het verkeer kon slechts van een rijstrook gebruik maken. Tussen 14.00 en 16.00 werd de weg volledig afgesloten, omdat de uitgebrande wagen met behulp van een zware kraan op een dieplader moest werden gehesen.

MILJOENENSCHADE IN VROOMSHOOP

Miljoenen Schade Vroomshoop You TubeOp 29 januari 1988 in een bedrijf dat houtvezels perst in Vroomshoop had vanaf ongeveer half zes een grote brand gewoed. Om ongeveer half acht had de brandweer het vuur onder controle. De brandweer wist met inzet van groot materieel te voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere bedrijven. In het bedrijf is zeker voor enkele miljoenen guldens schade aangericht. Een woordvoerder van het bedrijf betwijfelde of de produktie nog zou worden hervat. Vezelpers verwerkte afvalhout tot vezels. Ruim zeventig brandweermensen uit Vroomshoop, Den Ham, Russen, Almelo, Vriezenveen en Nijverdal waren bij het blussen betrokken. De brand is volgens de brandweer Waarschijnlijk ontstaan als gevolg van een stofexplosie in een afvalsilo bij de produktiehal

WONINGBRAND DOOR BLIKSEM

Blauwhuisterweg Brand 1988 You TubeOp 27 mei 1988 was door een blikseminslag een brand ontstaan in de woning met schuur van de familie L. van der M aan de Blauwhuisterweg in Surhuisterveen. De brandweer in deze plaats riep de hulp in van de blusgroep van Drogeham, omdat het rieten dak van de schuur gevaar liep. De assistentie bleek uiteindelijk niet nodig. De brand was in een uur onder controle. Er ontstond grote schade door water en rook. Een kat liet door verstikking het leven. Het echtpaar Van der M wilde kort voor de brand een fietstochtje maken, maar men wachtte nog de onweersbui af die rond twee uur over het dorp trok. Kort daarop klonk een harde knal en de bewoners bespeurden een doordringede zwavelgeur. De bliksem was aan de achterzijde van de woning in een hoek van het dak ingeslagen. Op deze plaats lagen op zolder oude kleding en andere spullen opgeslagen die door de inslag begonnen te smeulen. De woning stond in korte tijd vol rook. De brandweer van Surhuisterveen was met twee wagens aanwezig. Brandweerlieden met Persluchtmaskers bestreden de brand in de woning, terwijl de woning en de schuur aan de buitenkant nat werden gehouden. Het voortsmeulende vuur brandde een gat in het dak, maar de brandweer wist te voorkomen dat het vuur zich uitbreidde. Mede door net nathouden was veel water de woning binnengedrongen. De schade hierdoor en door de rook is zeer groot De bewoners waren verzekerd.

BRAND BIJ TESSENDERLO CHEMIE

Tessenderlo Chemie Brand 1988 You TubeOp 4 juni 1988 woedde er ruim een uur lang brand, in een gloednieuw onderzoekslaboratorium van Tessenderlo Chemie. De schade in het scheikundige bedrijf liep in de tientallen miljoenen francs, maar er werd niemand gewond en voor het leefmilieu en de volksgezondheid waren er geen nadelige gevolgen. De brand ontstond in een vat met ongeveer 1500 liter divinylmethaan. Werknemers legden net de laatste hand aan een dichtheidstest van een bepaalde installatie. Vijf minuten later kwamen de eerste brandweerkorpsen al ter plaatse. Met een zestigtal brandweerlieden slaagde men er in het vuur al na een uur onder controle te krijgen. Zowel burgemeester Meeus van Tessenderlo als de plaastelijke actiegroep ‘Beter Leefmilieu Tessenderlo’ (BELT) stelden na het ongeval dat het niet kan dat zulke bedrijven dichtbij enkele woonkernen liggen. Men wil dat de voorgenomen uitbreidingen van enkele bedrijven in Tessenderlo alleen maar op het industrieterrein plaatsvinden en niet naast de bestaande vestigingen. In 1948 kwamen bij chemisch bedrijf “Produits Chimiques de Tessenderloo 189 mensen om het leven, hoogstwaarschijnlijk door een tragisch bedrijfsongeval, waarbij arbeiders tegen de regels in probeerden brokken ammoniumnitraat met dynamiet los te maken.

BRAND EN EXPLOSIE PROTEX FABRIEK

1988 Brand Protexfabriek in Anzoüer-en-Touraine You TubeOp 8 juni 1988 vond er een explosie en een brand plaats in de Protexfabriek in Anzoüer-en-Touraine, 24 kilometer ten noordwesten van Tour. Bij het ongeluk raakte één persoon gewond. Door de explosie en de brand kwam vijfhonderd ton chemicaliën, waaronder het kankerverwekkende fenol in de Brenne terecht, een zijriviertje van de Loire. Het Protex-concern maakt synthetische tapijten en vloerbedekking. Door dit ongeluk staakten de plaatselijke bestuurders de distributie van leidingwater in de noordelijke wijken van Tours en in vijf omliggende gemeenten. En in totaal raakten bijna 200.000 mensen verstoken van drinkwater. Via luidsprekerwagens werd de bevolking ontraden leidingwater te drinken.De mededeling leidde tot een grote toeloop op winkels en supermarkten waar de flessen bronwater als warme broodjes langs de kassa gingen. Het ministerie van binnenlandse zaken in Parijs zette dertig vrachtwagens en twee extra treinen in om bijna 5 miljoen liter drinkwater naar Tours en omgeving te brengen. De plaatsvervangende burgemeester van Tours, Jean Royer, verzocht de burgerij om geen tuinen te besproeien en auto’s te wassen. Ook adviseerde hij geen voorraden van gekookt water aan te leggen.De gerechtelijke autoriteiten in Tours besloten de directeur van de fabriek (Protex) te vervolgen wegens „het plegen van een aanslag op het milieu”. Hyperlink 

BRAND VERZORGINGSFLAT DE BURCHT

Brand De Burcht 1988 You TubeOp 7 september 1988 veroorzaakte een ontplofte kleurentelevisie, een brand op de zevende verdieping van de Rotterdamse verzorgings en serviceflat De Burcht. In totaal 138 bewoners werden geëvacueerd. Twintig van hen konden na de brand de nacht doorbrengen op een verzorgingsafdeling op de vierde etage, nog eens achtentwintig werden opgehaald door familieleden en negentig mensen konden na een paar uur weer in hun eigen kamer slapen. Rond negen uur explodeerde de kleurentelevisie op de zevende verdieping. De bewoonster van deze kamer, mevrouw I. Z, raakte hierbij niet gewond. Wel vatte het meubilair vlam en brandde haar appartement geheel uit. Een flinke rookontwikkeling in de gang van de zevende en achtste verdieping was het gevolg. De brandweer, die het vuur al na tien minuten meester was, pikte mevrouw I. Z, met een hydraulische lift op van haar balkon. Enkele buren wisten eveneens via hun balkons te vluchten. Zij kropen onder begeleiding van de brandweerlieden onder de afscheidingsbeugels door die hun balkons scheiden van de naast gelegen balkons. Zo bereikten zij de twee brandtrappen aan de zijkanten van De Burcht. Er brak geen paniek uit, zo zei brandweerofficier van dienst J. G. H. De eerste spuitgasten kregen van een verpleegster een moedersleutel waarmee zij in alle appartementen konden komen. De meeste bewoners werden via de gang, waar de rook op dat moment al in dikke walmen hing, in veiligheid gebracht. In de brandtrappen hing geen rook dankzij sluitingsklemmen op alle toegangsdeuren die daardoor de vluchtweg tochtvrij hielden. Toch was de spanning tijdens die eerste momenten te snijden. Een ziekenverzorgster vertelde: „Wij zagen op een gegeven moment rook. Toen bonkten we op alle deuren op de zevende verdieping en alle verdiepingen daarboven. Per verdieping zijn er 23 deuren. Ik heb een paar mensen naar beneden gebracht. We moesten onze neuzen dichthouden vanwege de rook. Op een gegeven moment ben ik teruggegaan naar de verzorgingsafdeling op de eerste tot en met de vierde etage om de mensen daar rustig te houden. Mevrouw W. van D, bewoonster van de zevende etage: „Ik was net op visite geweest een paar deuren verderop. Toen ik voor mijn eigen deur stond, zag ik opeens rook. Ik heb nog twee mensen naar beneden gebracht. Dat was wel een zenuwachtige toestand, hoor. Die trap was zo smal en het duurde zo lang.” In de haast opgetrommelde verpleegsters, van wie sommigen vakantie hadden, hielpen mee met de evacuatie. De jongerensociëteit van de naburige Verrijzeniskerk was de eerste plaats van opvang. De aanwezige jongeren holden bij het zien van de brand en de rook naar buiten en ontfermden zich over de bejaarden. De RET parkeerde twee bussen bij de Verrijzeniskerk om de bewoners naar familie te brengen, maar die kwam in groten getale zelf voorrijden. Politie en brandweer hadden de grootste moeite om sommige bejaarden naar beneden te krijgen. Een brandweerman: „Een mevrouw wilde per se met de lift naar beneden. Ik had haar via de trap weggebracht en dacht op de tweede verdieping: ‘Nou, de rest kun je zelf wel lopen’. Ik had nog meer mensen weg te brengen, nietwaar? Na tien minuten stond ze opeens weer voor mijn snufferd, op de zevende verdieping! ‘Gaan we nog met de lift?’ vroeg ze. Toen heb ik haar maar helemaal naar beneden gebracht. Kijk, je kan alles op papier nog zo goed voorbereiden maar in de praktijk blijkt dat het anders gaat. Je kan met oude mensen moeilijk een brandoefening houden. Ze begrijpen er helemaal niets van.” Ook twee politie-agenten hadden de grootste moeite een bewoonster van het gevaar te overtuigen. Uiteindelijk droegen zij haar samen op gekruiste armen de trap af. Inmiddels kreeg de brandweer op de zevende verdieping ook met ongewenst bezoek te maken: verontruste familieleden die naar boven waren gestormd en nieuwsgierige mede-bewoners van de ondergelegen etages die wel eens wilden weten wat er boven allemaal gaande was. Onder hen waren ook bewoners die verontrust waren over hun kennissen en vrienden op de zevende verdieping. Een verpleegster lag al thuis op bed toen zij werd gebeld. Ook zij had bewoners naar beneden geholpen.

EXPLOSIE IN FLAT VOSSEKUIL

Explosie flat Vossekuil Heerlen YouTubeOp 31 december 1988 kwam om tien over twaalf kwam bij de brandweer de melding binnen dat er een felle brand woedde in een flatwoning aan de Vossekuil in Heerlen. De brandweer trok direct met groot materieel en alle beschikbare manschappen uit en trof de nagenoeg vernielde woning aan. Direct werden mensen die in de nabijheid van de woning woonden, gewekt en uit huis gehaald door brandweerlieden, politie en medebewoners. Van een tiental woningen moest daarvoor de deur geforceerd worden. De buurtbewoners werden opgevangen in het wijkcentrum. Om hoeveel mensen het ging kon moeilijk gezegd worden, want een kwart van de flat stond leeg. Geschat wordt echter dat zo’n zestig mensen tijdelijk hun huis hebben moeten verlaten. Sommigen lagen al in bed en gingen in nachtkleding naar het wijkcentrum. Om vijf over half één was de brandweer de brand meester. Maar toen konden de bewoners nog niet terug de flat in. Kwart voor twee maakte burgemeester Van Zeil bekend dat op zes mensen na iedereen weer terug kon. De betreffende woningen lagen direct boven de uitgebrande ruimte en de woningvereniging en bouw- en woningtoezicht vonden het beter dat daar de bewoners niet terugkeerden. Zij  vonden onderdak bij vrienden, familie of kennissen.

VLAM IN DE PAN BRUNSSUM

vlam in de pan 1989 BrunssumOp 2 januari 1989 sloeg de vlam in de pan, en daardoor ontstond een grote keukenbrand even na twee uur in een woning aan de Martinusstraat in Brunssum. Een friturepan die op het fornuis stond raakte oververhit en vatte vlam en de brand sloeg vrijwel onmiddellijk over naar de afzuigkap. In een mum van tijd stond de keuken in brand. De vrijwilliger brandweer van Brunssum bluste de brand maar kon niet voorkomen dat de keuken behoorlijke schade opliep. Na het blussen haalden de Brandweerlieden van de vrijwillige brandweer Brunssum verkoolde resten uit de keuken.

BRAND NA OMVALLEN KERSTSTUKJE

Brand na omvallen kerststukje You TubeOp 3 januari 1989 had er in het in het Amsterdamse verpleeghuis Vreugdehof een felle brand gewoed. Vijftien bewoners moesten met ademhalingsmoeilijkheden als gevolg van de rookontwikkeling naar ziekenhuizen worden gebracht. Hun toestand is evenwel niet ernstig, zo heeft de brandweer meegedeeld.De brand is beperkt van omvang gebleven en kon snel worden geblust. Ongeveer veertig mensen zijn binnen het gebouw naar elders overgebracht. In het tien verdiepingen tellende torengebouw worden 280 mensen verpleegd. De brand brak ’s morgens half vijf uit in een zogeheten zusterstation op de achtste etage. De brandweer vermoedde dat een omgevallen kerststukje de oorzaak van het drama was. Men wist het vuur beperkt te houden tot het zusterstation en een deel van de gang. Het korps, dat met groot materieel was uitgerukt, kreeg assistentie van de brandweer uit Diemen en Driemond. Ook de GG en GD was met veel materieel ter plaatse. Volgens de directeur van Vreugdehof, mr. J. H. J. Hoog, hadden de brandwerende voorzieningen zeer goed gewerkt. Ook de brandweercommandant ter plaatse stelde dat de brandbeveiliging „ goed het werk had gedaan”. Daardoor was volgens hem de schade zeer beperkt gebleven en was geen van de bewoners met de brand in aanraking geweest. Het complex was voorzien van brand- en rookwerende puien. Foto 1

BRANDSTICHTING DIERENASIEL

Brandstichting Dierenasiel 15 januari 1989 You TubeOp 15 januari 1989 had een onbekende geprobeerd brand de stichten in een caravan van de omstreden dierenasielhoudster J O (46) aan het Boterdiep in Zuidwolde. Volgens de Rijkspolitie is de oorzaak niet duidelijk en is van het werpen van een benzinebom, zoals JO zegt, geen sprake geweest. JO zevenjarige zoontje E, dat soms in de caravan slaapt, was op het moment van de brand niet aanwezig. Volgens JO moeten de daders worden gezocht in kringen van rivaliserende dierenhelpsters. JO heeft het vuur zelf gedoofd zodat de door een voorbijganger gealarmeerde Rijkspolitie niet behoefde in te grijpen. Bij de brand zijn alle kleren van JO zoontje verloren gegaan.

BRAND IN TAPIJTPALEIS ENSCHEDE

Gordijn en Tapijtpaleis Enschede You TubeOp 21 januari 1989 waren er nog  smeulende resten over Gordijn- en Tapijtpaleis  in Enschede het werd tot de grond toe afgebrand. De brandweer slaagde er op het nippertje in de schade aan de vlakbij gelegen handel in vrachtwagenonderdelen beperkt te houden. Ook een caravanstalling kon net worden gered. De schade liep in de miljoenen guldens. De oorzaak van de brand van het Gordijn- en Tapijtpaleis was niet bekend. De Enschedese brandweer was met veertig mensen en groot materieel in touw om de brand te bestrijden. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

VARKENS BIJ BRAND GEDOOD

Varkens gedood bij brand 26 januari 1989 You TubeOp 26 januari 1989 bij een uitslaande brand in de varkensstal van veehouder C. S aan de Sudhoekstermiddelweg onder Sint Annaparochie waren zeker 120 varkens en biggen omgekomen. De stal brandde volledig af. Sommige varkens, die brandend over het erf renden, moesten door de politie van Menaldumadeel met een pistoolschot uit hun lijden worden verlost. Daarnaast werden er 25 dieren afgevoerd naar het abattoir in Damwoude. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Het echtpaar S lag op bed toen men rond elf uur bespeurde dat er brand was ineen van de twee aan het woonhuis grenzende varkensstallen. De brandweer rukte met groot materieel uit, maar de schuur stond bij aankomst al in lichter laaie. De brandweerlieden richtten zich vooral op het behouden van het woonhuis. Geprobeerd werd ook zoveel mogelijk dieren nog uit de schuur te redden. Zodra de brandweer gaten in de schuur had gemaakt begonnen varkens te ontsnappen en weg te rennen Sommige dieren belandden in de sloot, waar enkele nog zijn verdronken.

BRAND SLOPERIJ KOOTSTERTILLE

Brand Sloperij Wolvega Kootstertille 1989 You TubeOp 28 januari 1989 was er een hevige brand bij schroothandel Wolvega in Kootstertille het dorp was de hele dag onder de rook gezet. Het vuur woedde in een belt met sloopauto’s over een oppervlakte van 400 vierkante meter op het opslagterrein. De brand, die ’s morgens omstreeks tien uur uitbrak, werd bestreden door vier brandweerkorpsen. Milieugedeputeerde Klaas Dankert zegt er van uit te gaan dat er een hinderwetvergunning is afgegeven. Hij heeft toegezegd dat de milieudienst van de provincie een onderzoek zal instellen naar olielozingen. Honderden sloopauto’s zijn door de brand ongeschikt geraakt voor verwerking. De schade wordt door bedrijfsleider Jan Schoo op enkele tonnen geschat. Aanvankelijk werd gevreesd, dat er door de brand de schadelijke stoffen zoals chloorgas en nitreuze dampen zouden vrijkomen. Regionaal brandweercommandant van de Friese Wouden Henk de Jong heeft daarom de hele dag op een aantal plaatsen in het dorp luchtmonsters genomen. Door de sterke wind verwaaide de rookwolk zeer snel. „Wij hebben niets kunnen meten”, aldus de Jong. „Er behoefden geen maatregelen te worden genomen. Enkele maanden daarvoor was is er ook al brand geweest op het opslagterrein. Toen ging het om een berg sloopafval van 1500 kubieke meter vermalen rubber, plastics en autobekleding. De brandweer is toen twee dagen in de weer geweest om het smeulende afval te doven. De brand was vrijwel zeker in de belt met sloopauto’s ontstaan. Volgens Schoo is het echter onmogelijk dat de sloopauto’s, die er al geruime tijd liggen opgeslagen, uit zichzelf gaan branden. Hij vermoedt, dat de zaak is aangestoken. De oorzaak van de brand is tot nu toe onbekend. De politie van Achtkarspelen onderzoekt het gerucht, dat zaterdagmorgen vijf jongens bij de sloperij zijn gezien. Zij zouden kort na de brand zijn weggerend. Zij stelt tevens een onderzoek in naar het gerucht dat de NAM, die vlakbij de sloperij een compressor-station heeft, in de nacht van zaterdag op zondag melding heeft gemaakt van vuur bij de sloperij. Bij de brandweer in Achtkarspelen, noch bij de politie is een dergelijke melding bekend. Het vuur werd bestreden door de brandweerkorpsen van Drogeham, Surhuisterveen, Drachten en Bergum. De brand liet zich echter moeilijk onder controle brengen. Het vuur laaide steeds weer op. Om verdere uitbreiding van de brand tegen te gaan zijn met twee kranen van de schrootverwerking brandgangen gemaakt. Daardoor bleef het vuur beperkt tot een oppervlakte van naar schatting 400 vierkante meter. Tegen het middaguur bestond het gevaar dat door hittestraling de in de nabijheid gelegen berg non-ferro afval in brand zou raken. Door er een schuimlaag op te spuiten werd dat gevaar bezworen. Tegen tien uur was de brand geblust. De brandweer van Buitenpost is tot zondagmorgen bezig geweest met nablussen. Volgens de natuur- en milieuvereniging Achtkarspelen is het sloopterrein levensgevaarlijk. „Er ligt een grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen op het terrein, zoals asbest en chroom “, aldus Sita de Vos uit Koostertille. Volgens haar worden deze stoffen niet weggehaald, omdat er in Friesland onvoldoende opslagmogelijkheden zijn. De milieuvereniging heeft de afgelopen tijd bij tal van instanties aan de bel getrokken. Schoo zegt geen kant op te kunnen met de inmiddels tot 3000 kuub aangegroeide berg industrieel afval uit de sloopauto’s. In Groningen en Friesland is geen stortmogelijkheid voor het afval. Het ligt metershoog op het voorterrein, dat de bestemming parkeerplaats heeft. Op 13 januari 1989 zou de provincie en de exploitant van de stortplaats Schenkenschans in Leeuwarden praten over de eisen voor de stort.

BRAND LOODS JOHAN WILLEM FRISOKAZERNE

Brand loods Johan Willem FrisokazerneOp 23 januari 1989 was er een uitslaande brand die een loods op het terrein van de Johan Willem Frisokazerne verwoestte. De hevige rookontwikkeling lokte enkele honderden nieuwsgierigen naar de randen van het kazerneterrein. De schade aan de gebouwen bedroeg volgens een woordvoerder van Defensie zeker acht ton. De vlammen sloegen rond half vier uit gebouw 38, een enkele tientallen meters lange loods, waar onder meer dekzeilen, camouflagenetten en poetsdoeken lagen opgeslagen. Het vuur greep razend snel om zich heen en zette de loods in korte tijd in lichterlaaie. Op het moment dat de brand uitbrak bevonden zich enkele militairen in het gebouw. Zij wisten ongedeerd te ontkomen. Een mobiele veldkeuken werd een prooi van de vlammen. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee had de schade nog aanzienlijk groter kunnen zijn. Een groot deel van het materieel dat in de loods werd bewaard, was in gebruik tijdens een oefening buiten de kazerne. „Anders was ook een aantal voertuigen vernield.” De woordvoerder sluit brandstichting uit. Wel laat hij de mogelijkheid open dat slordigheid tot de vuurzee heeft geleid. Vandaag denkt de Marechaussee meer duidelijkheid over de oorzaak te krijgen wanneer de verhoren van de militairen die in de loods aanwezig waren, zijn afgerond. De zegsman noemt speculaties dat de kazerne aan een ramp is ontsnapt omdat er munitie in de loods zou hebben gelegen „pure waanzin.”ln de hektiek na het uitbreken van de brand deed dat verhaal, ook in het mobilofoonverkeer tussen de- hulpverleners, de ronde. „Er was een enorme toeloop van mensen en dan worden zulke dingen verkeerd uitgelegd en gaan een eigen leven leiden. De opslagplaats van munitie ligt een heel eind van deze loods af,” aldus de woordvoerder van de militaire politie.

MILJOENENSCHADE BRAND PEER

Brand Confectie centrum Peer 1989 You TubeOp 18 maart 1989 woedde er een brand in een voormalige fabriekshal in het Limburgse Peer. Het gevolg was tientallen miljoenen francs schade en zeventig werkneemsters werden werkloos. In de 5.000 vierkante meter grote hal waren twee bedrijven gevestigd. In de rechterhelft het ‘Confectie centrum Peer’, een bedrijf van de Nederlander Pieter P uit Weert in de andere helft was de verkoopzaal van de pvba Stimac ondergebracht. In die ruimte, waar de brand naar alle waarschijnlijkheid ontstond, werden vooral vlooienmarkten gehouden. Met tientallen brandweerwagens werd getracht de schade te beperken. Zeventig vrouwen worden door de brand technisch werkloos. De zomercollectie was net ingepakt en zou op 20 maart 1989 verzonden worden. De schade werd geraamd tussen de 10 en 20 miljoen francs.

BRAND HUIZE ZONNEHOEK

brand-huize-zonnehoek-assen-1989-you-tubeOp 6 mei 1989 veroorzaakte een kortsluiting in het gasfornuis een felle uitslaande brand waardoor, het kamerverhuurpand Huize Zonnehoek volledig in as werd gelegd en het belendende perceel café De Witter Brug liep aanzienlijke branden waterschade op liep. De schade wordt geraamd op negen ton. De brand ontstond rond kwart voor acht in de keu- ken. Een buurtbewoner zag de vlammen snel om zich heen grijpen en waarschuwde de vijf kamerbewoners, die op dat moment nog in bed lagen. Ook de café-eigenaar en diens vrouw konden zich op tijd in veiligheid stellen. De brandweer, die met groot materieel was uitgerukt, kon niet verhinderen dat Huize Zonnehoek volledig werd verwoest en het café ernstig werd beschadigd.

BRAND VERKEERSTOREN SCHIPHOL

22 mei 1989 Brand verkeerstoren Schiphol You TubeOp 22 mei 1989 werd door een uitslaande brand rond het middaguur de in aanbouw zijnde verkeerstoren op de luchthaven Schiphol volledig verwoest, en de schade liep vermoedelijk in de miljoenen guldens. Bij deze “aanzienlijke” brand deden zich geen persoonlijke ongevallen voor. De brand brak uit op een hoogte van 60 meter, op de plaats waar de toren werd uitgebouwd. De nieuwe toren moest 100 meter hoog worden. De in de buurt van de nieuwe verkeerstoren geparkeerde auto’s werden zwaar beschadigd door neerstortend en brandend bouwmateriaal. In eerste instantie werden de wegen langs de vertrekhal en de Havenmeesterweg, die langs de hoofdkantoren van onder andere Schiphol, Martinair en Transavia afgesloten. Later werd door de politie ook de toegangswegen van rijksweg 4 naar Schiphol geblokkeerd en werd het Schiphol-verkeer via Schiphol-Oost geleid. Dit om filevorming op de rijksweg 4 te voorkomen.Vertrekkende reizigers werden via de aankomsthal, die een verdieping lager ligt, naar de vertrekhal gedirigeerd. Zij liepen nauwelijks vertraging op. Het vliegverkeer van en naar Schiphol ondervond geen hinder. De brand trok enkele duizenden toeschouwers. De Rijkspolitie had na onderzoek vastgesteld dat spetters die vrijkwamen tijdens laswerkzaamheden de oorzaak waren geweest. De aannemer had geen strafbare of verwijtbare handelingen gepleegd, aldus de Rijkspolitie.

BRAND VERWOEST BOERDERIJ IN ZURICH

16 juli 1989 Zurich Boerderij Brand You TubeOp 16 juli 1989 had een grote brand omstreeks half negen de boerderij aan de Ottenbuursterlaan in Zürich geheel in de as gelegd. Zowel de woning als de boerderij gingen verloren. Alleen de melkstal bleef gespaard. Het vuur was ontstaan, doordat de twee zoontjes uit het gezin (6 en 8 jaar oud) in de met stro gevulde stal met lucifers speelden. De vader van de jongens, Ferdinant G was op net moment dat het vuur uitbrak achter in het weiland de koeien aan het melken. Zijn zoons waren even daarvoor met lucifers richting de stal gegaan. Terwijl de vader terugliep naar de boerderij, zag hij zijn kinderen uit de stal rennen. Enkele minuten later sloegen de vlammen al uit het dak. Met hulp van de buren wist Ferdinant G alle twintig kalveren, die in dit gedeelte van de boerderij waren gestald, te bevrijden. In allerijl werd ook de moeder gewaarschuwd; zij lag op het moment dat de brand bijna naar de woning oversloeg nog te slapen. Doordat er in de ruimte achter het woongedeelte van de boerderij zo’n tweeduizend pakken stro lagen opgeslagen, was het onmogelijk het vuur te bedwingen. De brandweerkorpsen van Makkum. Parrega en Witmarsum konden niet voorkomen, dat de boerderij in korte tijd geheel afbrandde. Alleen de iets verder naar achteren gelegen melkstal bleef gespaard. De brandweer is tot ’s middags bezig geweest hel smeulende stro na te blussen. De politie schatte de schade op enkele tonnen. Het gezin was tegen brand verzekerd. De brandweer ondervond nog enige hinder, omdat het water tijdens het blussen over grote afstand moest worden aangevoerd.

GEWONDE BIJ BRAND MEUBELFABRIEK

1989 Brand bij de meubelfabriek Groefsema You TubeOp 9 november 1989 zorgde een felle uitslaande brand bij de meubelfabriek Groefsema BV aan de Hoofdstraat in Grootegast voor forse schade. Een werknemer, de 23-jarige R.F. uit Kootstertille, moest in het ziekenhuis worden opgenomen. De man raakte onwel toen hij het vuur trachtte te blussen. De brand onstond tijdens het installeren van een nieuwe spuitinstallatie. De vlammen sloegen door naar zolder, waar onder meer houten meubels lagen opgeslagen. Om bij de vuurhaard te komen hakte de brandweer een gat in het dak. Een groot deel van de opslag ging verloren. De schade wordt geschat op 100.000 tot 150.000 gulden. Naar de oorzaak van de brand werd een onderzoek ingesteld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s