Overleden voetballers

GARRINCHA

Garrincha You TubeOp 20 januari 1983 overleed Garrincha , hij was één van de spectaculairste rechtsbuiten uit de voetbalgeschiedenis en bezweek aan de gevolgen van alcohol. Dc Braziliaanse oud-international werd 49 iaar oud. Manuel Francisco Dos Santos, zoals zijn echte naam luidde, stierf in een ziekenhuis te Rio de Janeiro. Zo arm als de ratten. De „paradijsvogel” uit Pau Grande In het Braziliaanse oerwoud werd in laveloze toestand en met zwaar hersenletsel als gevolg van een val naar het zieken huis gebracht. De dribbelaar, die eer van de vedetten was uit het Braziliaanse voetbalelftal, dat in 1958 in Zweden en 1962 in Chili wereldkampioen werd, was al vele jaren aan alcohol verslaafd. Ontwenningskuren, betaald door aanhangers van vroeger, hielpen slechts tijdelijk. Garrincha werd dertien keer vader in drie huwelijken, die door zijn drankmisbruik alle mislukten. Garrincha kwam als kreupele ter wereld. Hij had een O been en een X been artsen meenden dat hij nooit zou kunnen lopen. Dat leerde hij toch en hij bleek zelfs voortreffelijk te kunnen voetballen met het afwijkende onderstel. Zijn dribbel waren onnavolgbaar. Tussen 1955 en 1966 speelde Garrincha vierenvijftig interlands. Door twee wereldtitels en successen bij zijn clubs Botafogo, Corinthians en Flamengo werd hij een zeer welgesteld man. Garrincha’s kromme benen konden die weelde niet dragen. Hij overleed als eenzaam en arm man.

HANS CROON

Hans Croon You TubeOp 5 februari 1985 overleed op 49 jarige leeftijd de voetballer en voormalige voetbaltrainer Hans Croon. Croon overleed aan de gevolgen van een auto-ongeluk, waarbij hij een week voor zijn overlijden in de buurt van zijn woonplaats Arnemuiden betrokken was.Croon voetbalde tot 1954 voor Xerxes en kort voor RCH. Zijn carrière werd afgebroken door een ernstige blessure.Daarna werd hij trainer van  FC Amsterdam, SVV, HVC, Volendam, Waregem, Lierse, Anderlecht, NEC, VVV en Beringen. Met Anderlecht won hij in 1976 de Europa Cup II.In 1983 keerde hij het voetbal de rug toe, nadat hij was ontslagen bij het Belgische Lierse SK. De laatste maanden van zijn leven stonden in het teken van de Bhagwan-commune, waarvoor hij zijn naam veranderde in Shunyam Avyakul.

ABE LENSTRA

Abe Lenstra You TubeOp 2 september 1985 overleed in zijn woning in Heerenveen, op 64 jarige leeftijd de oud voetballer Abe Lenstra. Ondanks het feit dat hij zich in een rolstoel moest voortbewegen als gevolg van een hersenbloeding  die hem in 1977 trof, was hij een regelmatig bezoeker van de wedstrijden van Heerenveen. Op 31 augustus 1985 was hij ook nog toeschouwer bij Heerenveen – SC Cambuur, en hij zou 4 september 1985 ook nog eens één van de eregasten zijn bij het vriendschappelijke duel Nederland – Bulgarije in Heerenveen. Abe Lenstra speelde zes seizoenen betaald voetbal in Nederland. Hij sloeg vele buitenlandse aanbiedingen af. Hij voetbalde ook nog enkele jaren als amateur bij PH in Almelo voordat hij op 44-jarige leeftijd definitief stopte. Voor Sportclub Enschede, dat hem op 35-jarige leeftijd contracteerde, maakte hij 62 doelpunten. Buitenlandse clubs, die Lenstra probeerden te strikken waren: Huddersfield Town, Fiorentina, Nice en Nimes. De laatste club stuurde hem zelfs een blanco cheque. Hij wees al die aanbiedingen af, omdat hij het naar zijn zeggen goed naar zijn zin had in Nederland. Een hoogtepunt uit zijn carrière was de wedstrijd Heerenveen – Ajax op 7 mei 1950. Die wedstrijd is de geschiedenis ingegaan als het “Wonder van Heerenveen”. Bij de rust van het duel leidden de Amsterdammers met onder anderen Cor van der Hart en Rinus Michels in de ploeg met 5-1. In de tweede helft kwam Heerenveen onder impuls van Lenstra en Brandsma terug. Lenstra scoorde zelf twee maal en bereidde nog drie doelpunten voor. Heerenveen won het duel met 6-5. Met Heerenveen behaalde Lenstra negen noordelijke kampioenschappen. De landstitel was de Friese club nooit vergund.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s