Nieuws 1988

ASHLAND OLIE RAMP

Ashland olie ramp 02-01-1988 You TubeOp 2 januari 1988 bedreigde een enorme olievlek de watervoorziening in een groot aantal steden langs de Ohiorivier in de Verenigde Staten. De bijna 130 kilometer lange olievlek bereikte op 7 januari 1988 de staat West-Virginia.  Het ging om één van de ergste milieurampen uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. De ramp begon toen miljoenen liters dieselolie uit een verouderde opslagtank van een raffinaderij Ashland Oil Company op 40 kilometer van Pittsburgh in de Monongahelarivier stroomden. Vervolgens kwam de olievlek in de Ohio-rivier terecht, waarlangs zij nu langzaam afzakt in de richting van Cincinnati in West-Virginia. De gouverneur van Ohio, Richard Celeste, kondigde op 6 januari 1988 de noodtoestand af. Hij gaf de Nationale Garde de opdracht klaar te staan om bedreigde gebieden met tankwagens van water te voorzien. Door de oliemassa kwam de watervoorziening van een miljoen mensen in bedreiging. Ongeveer 23.000 inwoners van Pittsburgh zaten een week zonder water. Ongeveer 1.200 inwoners van Jefferson Borough werd gevraagd om te evacueren als gevolg van angst voor een explosie in de buurt van een benzine lekkage. Er waren watertekorten in gebieden op 200 mijl afstand van de rivier.De Amerikaanse overheid schatte de kosten van de schade tussen de 10 en 15 miljoen dollar. Wilde dieren in het gebied werden ook geschaad door de olie. 2000 tot 4000 watervogels werden gedood door de ramp. Van de ongeveer 1.000.000 liter die in de rivier was gekomen, werd ongeveer 200.000 liter weer terug gewonnen door schoonmaak operatie’s. Ashland Oil Company kreeg een boete van 2.250.000 dollar door de federale regering. Het was op dat moment de hoogste boete opgelegd aan een oliemaatschappij na een olielekkage. Pdf

INGESNEEUWDE VROUWEN GERED

Ingesneeuwde vrouwen gered 2 januari 1988 You TubeOp 2 januari 1988 waren twee jonge vrouwen ongedeerd aangetroffen in een afgelegen streek in de Amerikaanse staat Arkansas, waar zij tien dagen hadden vastgezeten in een auto, die vanwege de sneeuw voor- noch achteruit kon. Zij hadden niets anders te eten dan een zakje noten. De 19-jarige Jami G en 18-jarige Liza B werden naar het Ziekenhuis van Springerville overgebracht. Volgens een woordvoerder verkeren zij in een blakende gezondheid. Een deel van hun rode auto die vrijwel schuilging onder de sneeuw was opgemerkt door een man in een sneeuwauto. De twee vrouwen, die twee dagen voor de Kerst op weg waren naar een wintersportplaats in Colorado, hadden zich in de weg vergist. Zij kwamen in de sneeuwstorm vast te zitten, aldus de woordvoerder van het Ziekenhuis. Toen zij hun auto niet los wisten te krijgen, hadden zij geprobeert als voetgangers naar de bewoonde wereld terug te keren, maar van dit plan moesten zij afzien, omdat zij geen geschikte apparatuur hadden. Nadat de families van de twee vrouwen enkele dagen niets van hun verwanten hadden vernomen, waarschuwden zij de politie. Zij waren bang dat de vrouwen ontvoerd waren. In verscheidene staten in dat deel van de Verenigde Staten is enkele dagen vergeefs naar de verstekelingen gezocht.

WILDE HOND DOODGESCHOTEN

Wilde Hond Doodgeschoten 2 januari 1988 You TubeOp 2 januari 1988 had de Hoogeveense politie met een karabijnkogel een einde gemaakt aan het leven van een Rottweiler, die het woonwagenkampje in Hollandschevcld terroriseerde. Het was aanvankelijk niet de bedoeling het dier te doden, maar pogingen om de hond te, vangen liepen op niets uit. Ook kon niet gebruik worden gemaakt van een verdovingsgeweer, omdat het volgens de politie te hard waaide. De politie werd door een bewoner van het kampje te hulp geroepen, omdat de hond hem belette zijn woonwagen te verlaten. De eigenaar van het dier had zich nog niet gemeld. De politie vermoedde dat hij van één van de woonwagenbewoners was.

WINDHOOS SCHOONEBEEK

Windhoos Schoonebeek 3 januari 1988 You TubeOp 3 januari 1988 had binnen anderhalve minuut heeft een windhoos om even over half drie in het dorp Schoonebeek een spoor van vernielingen achter gelaten. Zo’n 15 woningen liepen schade op, die voornamelijk bestond uit afgewaaide dakpannen. Verder werden bomen ontworteld en auto’s van de weg gewaaid. De ambtswoning , van burgemeester Schneemann aan de Europaweg verloor tientallen dakpannen. Behalve dat de hoos van korte duur was, was zij ook uiterst lokaal van karakter. Inwoners buiten, de bebouwde kom merkten nagenoeg niets van het natuurgeweld. De windhoos ging gepaard met hevig onweer en hagel. De boerderij van landbouwer G. K aan de Prinsenhofweg liep de grootste schade op. Door een gat in het dak ontstond lekkage in de keuken en moesten potten en pannen worden aangesleept om de schade zo beperkt mogelijk te houden: Ook het dak van de schuur werd vernield. De familie zat rustig om de tafel, toen zij door de ramen de hoos in de verte al zagen aankomen. G. K  zei: „We zagen een spiraal in de lucht, die de kruinen van de bomen haalde. Even later regende het dakpannen. Het was een kletterend geweld. Een groot aantal dakpannen vloog de weg op. De dienst gemeentewerken moest worden ingeschakeld om takken en dakpannen te verwijderen, teneinde de weg weer berijdbaar te maken. De hoos trok ook langs de woning van de familie B aan de Europaweg. Acht vierkante meter, dakpannen kwamen spontaan naar beneden, terwijl een deel van het dak van de kapschuur vloog. Burgemeester Schneemann die zelf een ronde door het dorp maakte om poolshoogte te nemen, sprak van een “gordijn van water dat met een geweldig geloei voorbij trok. De politie raamde de schade op enkele tienduizenden guldens.

VIER KOEIEN GEDOOD DOOR BLIKSEM

4 koeien geëlektrocuteerd 4 januari 1988 You tubeOp 4 januari 1988 tijdens zwaar noodweer in Zuidwest-Drenthe waren in de stal van de veehouder Jacob S in Ruinen vier koeien door de bliksem doodgeslagen. Twee van de dieren waren drachtig, terwijl zes andere, die in hetzelfde stafgedeelte stonden, ongedeerd bleven. Volgens Jacob S  waren de koeien vermoedelijk via de waterleidingbuis en in de muur verankerde ijzeren halskettingen geëlektrocuteerd. Vijf minuten later stond er nog steeds stroom op de kettingen. Op de boerderij van Jacob S ontbreken bliksemafleiders. Er ontstond na de blikseminslag geen brand. Volgens het KNMI in De Bilt onweert het in Nederland nooit in januari. Uit waarnemingen de afgelopen dertig jaar is gebleken dat het gemiddeld in een winter vijf dagen onweert, maar dan uitsluitend in december en februari.

TESTBEELD NED 3 IN DE ETHER

Testbeeld Ned 3 in de ether You TubeOp 4 januari 1988 ging het testbeeld van Nederland 3 in de ether. De nieuwe zender begint per 1 april met uitzenden. Het net wordt dan gevuld door de NOS en de kleine niet aan leden gebonden omroepen. De NOS zal tevens bij wijze van proef de Olympische Winterspelen op het derde net uitzenden. Op de Groninger kabel was het testbeeld van Nederland 3 nog niet te ontvangen. Een woordvoerder van de kabelexploitant CAI deelde mee dat de benodigde apparatuur wel inmiddels was besteld en ingesteld, maar dat de kwaliteit van het beeld nog niet naar wens is. Men verwachtte binnen enige dagen dat deze problemen werden opgelost.

DOLFIJNEN BRENGEN DRENKELING AAN WAL

school dolfijnen red drenkelingen 6 januari 1988 You TubeOp 6 januari 1988 werden drie zeilers die met hun zeilboot waren omgeslagen voor de Zuidafrikaanse kust, geholpen door een school dolfijnen. Één van de drenkelingen, Peter Stock, vertelde dat hij en twee vrienden woensdag waren omgeslagen toen zij 800 meter uit de kust lagen voor de stad East London. Er was een sterke golfslag en een dag eerder was er een haai in het water gezien. De dolfijnen kwamen om ons heen liggen, terwijl ik probeerde de boot recht te krijgen en terug te varen naar de wal. Pas op dat moment vond ik het niet erg meer in het water te liggen. Ik voelde me veilig.” aldus Stock. Hij zei dat de dolfijnen bij de mannen bleven, tot zij de branding voor het strand bereikten. Toen verdwenen ze.

ENORME MUNITIEVONDST IN UTRECHT

Enorme Munitievondst Utrecht 6 januari 1988 You tubeOp 6 januari 1988 werd door de de Explosieven Opruimings Dienst een enorme munitievondst gedaan in de bodem van het parkeerterrein achter het voormalige St. Ahtoniusziekenhuis in Utrecht. De munitie werd na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerde troepen in een zwembad achter het ziekenhuis gedumpt. Nadat er puin en zand over de munitie was gestort, werd er later een parkeerterrein ingericht. Een maand eerder werd de ontdekking gedaan tijdens grondwerkzaamheden. Het was nog niet duidelijk hoeveel munitie er gestort was, maar volgens getuigen werden er destijds vrachtwagens vol naar het ziekenhuis gereden. Het betrof handgranaten, geschutmunitie en kleinere munitie zoals geweerpatronen.

POOLSE BEER WEKT UIT WINTERSLAAP

Beer wekt uik winterslaap 6 januari 1988 You TubeOp 6 januari 1988 werden In Polen recordtemperaturen voor de maand januari gemeten. De beruchte Poolse winter leverde een zonnige dag op’waarbij het kwik steeg tot 16,7 graden boven nul. De kersenbomen stonden in bloei en de beren komen voortijdig uit hun winterslaap. Zelfs in de provincie Suwalki, in het uiterste noordoosten van het land, werd het nog 8 graden. Op veel plaatsen waren de akkers de gewassen voortijdig ontsproten. Als alsnog een stevige vorst neerdaalt, zal dat een ramp voor de oogst kunnen betekenen. Het lenteweer had ook de bioklok van de dieren verstoord. In sommige gebieden lijden de beren aan slapeloosheid en waren ze voortijdig ontwaakt uit hun winterslaap. Bizons, die vaak in de winter door boswachters worden bijgevoed, trokken nu de groene bossen in en richten schade aan.

HOND TERUG ANDERS HONGERSTANKING 

Hond Terug Anders Hongerstaking You TubeOp 7 januari 1988 boekte de 50-jarige Hagenaar Leo K vorige week donderdag zijn vier jaar oude hond, Loekie, voor een vlucht van Trans World Airlines (TWA) van Dallas naar Los Angeles. Na van vliegtuig te zijn veranderd in St. Louis arriveerde Leo K  in Los Angeles. De hond kwam daar echter niet aan en is nog altijd zoek. TWA woordvoerder Don Morrison bevestigde in St. Louis dat naar zijn weten de hond nog niet was opgespoord. Leo K , een zanger en componist uit Den Haag, heeft gezworen op het internationale vliegveld Los Angeles een hongerstaking te beginnen en daar te blijven totdat de hond is gevonden. „Ik wil daar blijven, en alleen water drinken, totdat ik mijn hond terug heb,” aldus Leo K . De Nederlander had een deel van de dagen rond kerst en nieuwjaar bij zijn zuster in Dallas doorgebracht. En vertrok hij uit Dallas naar Californië, waar hij een vriend in Huntington Beach wilde bezoeken. Zijn hond nam hij mee op reis, hoewel dit betekende dat het bange dier achter slot moest en met de bagage zou worden. mee vervoerd. Sinds Leo K Loekie vier jaar geleden kreeg, hadden beiden slechts één nacht niet samen doorgebracht. De hond, een kruising tussen een terriër en een poedel, weegt iets meer dan vijf kilo. Morrison verklaarde dat de luchtvaartmaatschappij al het mogelijke had gedaan om te achterhalen wat er met het dier is gebeurd. Hij voegde hieraan toe dat zowel de hond als het hok waarin de hond werd gestopt, verdwenen zijn. De hond werd geboekt als bagage, en niet als vrachtgoed, wat het zoeken moeilijker maakt, aldus Morrison. Als TWA de hond niet vindt, zal Leo K  een vergoeding worden geboden. Morrison zei niet te weten hoe hoog de compensatie zal zijn. Op 12 januari 1988 vertrok Koewe vanuit Los Angeles naar St. Louis omdat hij kreeg te horen dat er een dode hond gevonden was langs het vliegveld die overreden was. De luchthavenautoriteiten dachten dat het Loekie was.

ZELFGEMAAKTE BOM ZORGT VOOR RAVAGE

Zelfgemaakte Bom Mildam 07-01-1988 You Tube

Op 7 januari 1988 veroorzaakte een enorme knal in Mildam voor flinke opschudding en een behoorlijke ravage. Praktisch het hele dorp liep uit, nadat een zestienjarige inwoner van het dorp om kwart voor zeven een zelfgemaakte bom tot ontploffing had gebracht. De jongen had de bom, een glazen pot met daarin 35 strijkers, geplaatst in de broeikas van de buren „om eens te testen hoe groot de klap zou zijn”, zoals hij later aan de politie verklaarde. Van kwade opzet was geen sprake. Door de ontploffing werd de kas, die met plastic was overtrokken, volledig platgelegd, terwijl van de nabij gelegen woning drie ruiten sneuvelden. De bewoners, die op het moment van de ontploffing in de huiskamer zaten, kregen de schrik van hun leven. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Restanten van de glazen pot, die volledig versplinterde, werden in de kamer en de keuken teruggevonden. Ook de oprit en de auto, die vijf meter verderop geparkeerd stond, lagen onder de glassplinters.

SKILIFT ONGELUK 1 DODE 3 GEWONDEN

Ski Ongeluk 09-01-1988 You TubeOp 9 januari 1988 twee uur voor de wereldkampioenschap afdaling vond er een bizarre ongeval met een skilift plaats in Val-d’Isère in Frankrijk er kwam één persoon om het leven, en drie andere mensen raakten gewond. Het ongeluk gebeurde toen een sneeuwtractor tegen een mast van de kabelbaan aanreed. Twee skicabines vielen daarbij naar beneden. Drie inzittenden werden gewond, de berijder van de tractor kwam daarbij om het leven. De sneeuwtractor, die normaal wordt gebruikt om de pistes glad te walsen, vervoerde nu brood en wijn naar een restaurant. De tractor gleed uit en botste tegen een pilaar aan. Pas enkele minuten naar het ongeval, kwam het reddingsteam van Val-d’Isère in actie, en vervoerden de gewonden naar het ziekenhuis. De deelnemers aan het wereldkampioenschap raakten ook gestrand, Peter Müller was na de gewonden één van de eersten die gered werd.

HANS BÖHM WERELDRECORD 

Hans Böhm Wereld Record You TubeOp 11 januari 1988 verbeterde Hans Böhm in Wijk aan Zee het wereldrecord simultaanschaken naar 560 partijen. Het oude record stond sinds 1978 in Reykjavik met 550 partijen op naam van Vlastimil Hort, die toen nog de Tsjechoslowaakse nationaliteit had, maar inmiddels tot Westduitser is genaturaliseerd. Bohm won 509 partijen, verloor er 13 en speelde 38 keer remise. Dat is een percentage van 94,3 procent. Hij deed over zijn geslaagde recordpoging, die op 10 januari 1988 om elf uur begon, in totaal ruim 25 uur. De laatste uren kostte het de zichtbaar vermoeide Böhm steeds meer moeite zich te concentreren. Hoewel hij aanvankelijk het record op 570 partijen had willen brengen hield hij het na 560 keer voor gezien. Böhm, die na elke twee uur tien minuten rust mocht nemen en zich veelvuldig liet masseren, speelde telkens aan twaalf borden tegelijk. Hort had het destijds op IJsland tegen tweehonderd opponenten opgenomen.

BELGISCHE BOOT EXAUDI GEZONKEN

Exaudi gezonken You TubeOp 12 januari 1988 was ter hoogte van Linne de 511 ton metende boot Nehalennia uit Wessem na een aanvaring met de Belgische boot Exaudi gezonken. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De aanvaring was ontstaan doordat de Belgische schipper, komende vanuit het toeleidingskanaal, de Maas op wilde varen. De sterke stroming werd door de Belg onderschat. De Exaudi (615 ton) voer daardoor een andere koers dan de bedoeling was en ramde het met zand geladen Nederlandse schip. De Exaudi liep lichte schade op, maar kon op eigen kracht de reis voorzetten.

BUSHOKJE STORT IN

Bushokje stort in You TubeOp 12 januari 1988 raakten twee mensen gewond door het instorten van een betonnen bushokje. Eén van hen raakte bekneld onder het dak van de abri en liep zwaar inwendig letsel op. Hij werd opgenomen in een Haarlems ziekenhuis. De ander raakte aan de schouder gewond. Het ongeluk gebeurde doordat medewerkers van openbare werken naast het bushokje bezig waren met rioolwerkzaamheden. Zij hadden een gat gegraven en waren bezig met het wegpompen van overtollig water. De grond begon te schuiven, waardoor het bushokje ontzet raakte en instortte.

CALVÉ HOEFT NAAM SAUS NIET TE WIJZIGEN

Calvé 12 januari 1988 You TubeOp 12 januari 1988 mocht Calvé doorgaan met de verkoop van sauzen onder de aanduiding ‘Nr. 1.’ Dit besloot de president van de rechtbank in Haarlem, mr. H. F. van den Haak, in het kort geding dat Heinz tegen Calvé had aangespannen. volgens de rechter was de term ‘Nr. 1’ niet misleidend. Het conflict tussen concerns betrof de zogeheten sta-tubes die Calvé sinds enige tijd toen op de markt bracht. Het etiket was niet alleen van de naam Calvé, maar ook van de aanduiding ‘Nr. 1’ voorzien. Volgens het in Eist gevestigde Heinz was er sprake van misleiding. Calvé zou in strijd met de waarheid zijn dat ze de meest verkochte, de grootste, en de beste zouden zijn. Dat gold met name bij ketchup. Daarin was Heinz toen immers de grootste. Calvé zou zich door de misleiding ten onrechte een voorsprong op Heinz proberen te verschaffen.

MIRA OPGEPAKT

Mira opgepakt You TubeOp 12 januari 1988 werd de zeven jaar oude Javaanse aap, door de politie in een Brunssumse huiskamer uit de kooi gelicht. Het dier was meegenomen naar het Brunssumse asiel en werd overgebracht naar de ‘Stichting Aap’ in Aalsmeer waar ze de rest van haar leven zal slijten. Sinds 1975 is het in Nederland verboden Mira en haar soortgenoten te houden. De aap behoorde toe aan een Brunssumse dierenliefhebster die het dier vier jaar geleden kreeg toegeschoven van een kennis. Volgens een woordvoerder van politie heeft deze kennis Mira nooit meer opgehaald. „De dame raakte steeds meer verknocht aan de aap die flink vertroeteld en goed verzorgd werd. De eigenaresse was bijzonder aan het dier gehecht.” Indien ze niet in gevangenschap verkeren, houden Javaanse apen, die behoren tot het ras der hondapen, zich graag bij water op. Ze komen vooral voor in de tropen. Ze zwemmen en duiken goed en vangen bij voorkeur kreeften. Javaanse apen worden niet groter dan vijftig centimeter en krijgen een staart tot een lengte van anderhalf maal hun lichaam met kop. De ‘opgepakte’ Mira is ongeveer veertig centimeter groot en verkeert in een blakende gezondheid. De kans is overigens groot dat de officier van justitie de Brunssumse mevrouw niet zal vervolgen. Hem is duidelijk geworden dat de eigenaresse zich van geen kwaad bewust was.

AUTOBOM: DODEN EN RAVAGE

Autobom Doden en Ravage 13 januari 1988 You TubeOp 13 januari 1988 in een luxeappartementen wijk in de Colombiaanse stad Medellin was een autobom ontploft. Daarbij kwamen twee bewakers om het leven en, raakten vijf. personen zwaar gewond. Aan omliggende woningen werd zware schade aangericht en in de inde straat gelegen waterleidingen werden opengerukt. De auto met de bom stond geparkeerd voor een appartementengebouw dat eigendom is van een familielid , van Pablo Escobar Gaviria; volgens de Amerikaanse federale justitie staat Escobar Gaviria aan het hoofd van het Medellin Cartel, een cocaine-bende die verantwoordelijk zou zijn voor 80 procent van de cocaïne-aanvoer naar de Verenigde Staten De politie wilde niet ingaan op vragen of,de aanslag deel uitmaakt van de cocaïne-oorlog, die in Medellin sinds 9 januari 1988 10 levens had geëist.

KLOK HONDERD JAAR TERUG

Kanko Maru 13 januari 1988 You TubeOp 13 januari 1988 leek de klok ruim honderd jaar teruggezet bij de sluizen van IJmuiden, toen daar de ‘Kanko Maru’ aankwam, een getrouwe kopie van een raderzeilschip dat in 1850 op de Rijkswerf in Amsterdam op stapel werd gezet. Deze Kanko Maru, ‘Vuurschip’, was in alle stilte bij Verolme Heusden gebouwd. Het schip werd in Amsterdam gedoopt door de echtgenote van onze minister van buitenlandse zaken van 1988 Dhr. Van den Broek en de Japanse mevrouw Chizuko Matsuda, echtgenote van de voorzitter van het Japanse openluchtmuseum Oranda Mura in Nagasaki. De Kanko Maru zou daar op eigen kracht heen varen en er een plaatsje vinden naast een eerder in Makkum nagebouwd VOC-schip Willem I.

OORKONDE VOOR REDDER DRENKELING

Oorkonde Lemster Drenkeling 13 januari 1988 You TubeOp 13 januari 1988 ontving de negentienjarige Hendrik H uit Lemmer uit handen van burgemeester Geert Eijgelaar van Lemsterland een oorkonde van de KNBRD, de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen. Hij kreeg die oorkonde voor zijn kordate optreden in de nacht van zondag 26 oktober 1987, toen hij in zijn woonplaats de 35 jarige Yntze van der T van een wisse verdrinkingsdood redde. In de bewuste nacht, het was even na het middernachtelijk uur, bleek Yntze van der T na cafébezoek zo onvast ter been dat hij ter hoogte van de Kortestreek in het water van het Dok belandde. Dat werd gezien door de familie van Hendrik H, die aan de Kortestreek woonachtig was. Enkele familieleden snelden toe en probeerden de drenkeling door middel van het toesteken van een stok te redden. De man reageerde niet en verdween enkele malen geheel onder water. Op dat moment sprong Hendrik H te water. Door enkele malen onder water te duiken, kon hij met zijn handen het lichaam van de man voelen. Die werd aan zijn haren boven water getrokken en vervolgens door Hendrik H naar de kant gebracht. Daar werd Yntze van der T , die zijn bewustzijn inmiddels had verloren, door omstanders op de wal getrokken. Daar kwam hij weer bij kennis. Ongetwijfeld heeft de drenkeling zijn leven te danken aan het doortastend optreden van Hendrik H, zo meende de Lemster reddingsbrigade Almere, die bij de KNBRD met succes een aanvraag voor een oorkonde indiende. Burgemeester Eijgelaar prees de moed en de durf van de jeugdige Lemster. „Wij zijn trots op zulke ingezetenen als jij”, zei hij. Eijgelaar liet zijn waardering vergezeld gaan van een gemeentepenning, een bos bloemen en een stropdas met het gemeentewapen. Uit handen van Piet Z van de Lemster reddingsbrigade kreeg Hendrik H een reddingsklos. Tijdens de uitreiking, die werd bijgewoond door de ouders van de redder, kwam aan het licht dat Hendrik H al eens eerder een medemens van de verdrinkingsdood had gered. Dat gebeurde drie jaar geleden in Rotterdam, waar een kind in een wak was geraakt. De redding van de peuter bleef toen onvermeld, zodat Hendrik de oorkonde nu dubbel en dwars verdiende, zo meende Eijgelaar.

DEUREN LEMSTER SLUIS OP HUN PLAATS

Deuren Lemstersluis 14 januari 1988 You TubeOp 14 januari 1988 hees het takelbedrijf van Joop Bangma de twee benedendeuren van de Lemster sluis weer op hun plaats. Die waren er drie weken daarvoor uitgehaald voor de periodieke opknapbeurt. De houten aanslagen werden vervangen, terwijl de deuren bovendien opnieuw in de teer werden gezet. De beide bovendeuren, die eerder van hun plaats zijn getakeld waren, wachten op de wal op een gelijke behandeling. Gemeentewerken van Lemsterland, in wiens opdracht de 25.000 gulden kostende klus werd uitgevoerd, maakt dan tevens van de gelegenheid gebruik de sluis droog te malen en het metselwerk in de dit jaar honderd jaar oude sluis te inspecteren. Dat gebeurde voor het laatst in 1960.

VERKEERDE VROUW LOOPT FATAAL AF

Man springt uit raam 14 januari 1988 You TubeOp 14 januari 1988 stond in een krantenartikel dat een 29-jarig inwoner uit de hoofdstad van Egypte Cairo van een hooggelegen balkon gesprongen was, en omgekomen, toen hij in de huwelijksnacht ontdekte dat zijn bruid niet de jonge en knappe vrouw was wie hij met succes het hof had gemaakt. De man moest naar het buitenland en had zijn broer opgedragen de transactie te voltooien. Het huwelijk werd met de handschoen voltrokken. Na terug keer ontdekte hij dat hij door de broer te goedertrouw was opgescheept met de oudere en lelijke zuster van zijn verloofde.

ZEVENTIG MILJOEN JAAR OUD SKELET

Mosasauriër 14 januari 1988 You TubeOp 14 januari 1988 was de heer G. van Etten hoofd educatieve dienst van het Rijksmuseum van geologie en mineralogie in Leiden zeer verheugd, dhr Th. Heuskens was er namelijk in geslaagd het skelet van een 70 miljoen jaar oude Mosasauriër van ruim vijf  meter lang afkomstig uit Zuid-Dakota in de Verenigde Staten, naar het museum in Nederland te brengen. De Mosasauriër, ook wel maashagedis genoemd, was een geslacht uit de familie Mosasauridae, een groep van uitgestorven sauriërs die in zee leefden,een dergelijk dier kwam ook in Nederland voor. Vooral bij Maastricht in de Sint-Pietersberg zijn fossielen gevonden.

MAN GEDOOD BIJ LOSSEN METAAL

Man gedood bij lossen metaal You TubeOp 15 januari 1988 werd de 31-jarige A. H uit Bom in Berlicum (Noord-Brabant) gedood bij het lossen van een bundel staalstrips van 1600 kilogram. De man was tevens ook de chauffeur van de vrachtauto waarmee de strips naar het constructiebedrijf in Berlicum waren vervoerd. Toen de strips van de oplegger op een vorkheftruck moesten worden overgebracht, ging er iets mis. Het totale gewicht aan metaal kwam op het slachtoffer terecht, die ter plekke aan de verwondingen overleed. De rijkspolitie stelt een onderzoek naar het gebeuren in.

VELE DODE ZEEËENDEN GEVONDEN 

120 dode zwarte zeeèenden 15 januari 1988 You TubeOp 15 januari 1988 tijdens de zoekacties naar met olie vervuilde zeevogels waren aan de binnenkant van de Brouwersdam op de Grevelingen, de afgesloten zeearm tussen Schouwen- Duiveland en Goeree-Overflakkee ongeveer 120 dode zwarte zeeèenden gevonden. Volgens de Zeeuwse coördinator S. Zandstra van Natuur-, Milieu en Faunabeheer van het ministerie van landbouw waren deze dieren vermoedelijk eerder die week sterk vervuild uitgeweken naar de Grevelingen en daar door niemand opgemerkt en van uitputting gestorven. In totaal werden in Zuid-Holland en Zeeland rond de honderd levende, maar sterk verzwakte dieren gevonden. Mensen van de Vogelopvang zouden veilingkisten plaatsen op de Brouwersdam, waar de meeste vogels werden gevonden. Wandelaars werd verzocht gevonden levende en dode vogels in die kisten te plaatsen. Zodat de Medewerkers van de Vogelopvang de dieren dan naar de schoonmaakcentra konden afvoeren.

SPIJBELSOFTWARE

Spijbelsoftware 15 januari 1988 You TubeOp 15 januari 1988 nam Staatssecretaris mevrouw Ginjaar-Maas van onderwijs het eerste computerprogramma voor een absentie-registratiesysteem’ in ontvangst. Het systeem was ontwikkeld door de Universiteit Twente en werd nu door een bedrijf in de handel gebracht. Eind 1987 had de staatssecretaris al aangekondigd dat ze wat wilde doen aan de „spijbelproblematiek in de grote steden”. Daar zouden in 1988, 34 scholen voor voortgezet onderwijs met het nieuwe absentieregistratiesysteem worden uitgerust. Conrector ir. J. Vervoort van de Scholengemeenschap Zuid in Enschede was vol lof over het systeem: „Het grote voordeel is dat je heel snel kunt handelen. Als aan het eind van de ochtend de absentie-gegevens van alle lessen zijn ingevoerd, krijgen de conrectoren en mentoren een computer-uitdraai en konden ze er ’s middags al achteraan.”

FEESTVIERDER STIKT IN EI

Feestvierder stikt in ei You TubeOp 17 januari 1988 was de 57-jarige H.W. V uit Melderslo na een bezoek aan het prinsebal in zijn dorp, gestikt tijdens het nuttigen van een hardgekookt ei. Twee kennissen troffen hem dood op de grond, tien meter van de cafetaria waar hij zijn noodlottig voedsel had ingekocht. H.W. V kocht om 00.15 uur enkele hardgekookte eieren in een cafetaria en liep al etende naar buiten. Even later werd hij door andere carnavalsvierders op de grond aangetroffen. Aanvankelijk werd aangenomen dat H.W. V, bij zijn dorpsgenoten geliefd en bekend als ‘Hayke’, te diep in het glaasje had gekeken. Te hulp geschoten cafetariabezoekers herinnerden zich echter dat Hayke al etende het etablissement had verlaten. Het ijlings verwijderen van eiresten uit zijn keel er het toepassen van kunstmatige ademhaling bleek tevergeefs. De rijkspolitie ging er vanuit dat de doodsoorzaak verstikking was, hoewel een hartinfarct volgens een woordvoerder niet absoluut kan worden uitgesloten. Omdat geen misdrijf in het spel was, is echter geen sectie verricht.

LEEUWARDER VERDACHT DOODSTEKEN MAN

Schroevendraaier Moord 17 januari 1988 You TubeOp 17 januari 1988 overleed de 26-jarige Roy S uit Nieuwegein als gevolg van de verwondingen bij een steekpartij. De man werd op 16 januari 1988 op een zaterdagnacht bij een ruzie in een Utrechts cafetaria met een schroevendraaier in de nek gestoken. De punt van het steekwapen kwam in de hersenen terecht. De politie hield als vermoedelijke dader een 23-jarige Leeuwarder aan. De verdachte was met een 25-jarige vriend zaterdag in Utrecht op familiebezoek geweest en was daarna gaan stappen. De mannen sloten de nacht om vijf uur af in een cafetaria in de Utrechtse binnenstad. Ze zaten er net, toen er een groepje van zes mannen en twee vrouwen, allen uit Nieuwegein, binnenkwam.De Nieuwegeiners maakten opmerkingen over het dialect van de twee gasten, van wie er een klompen droeg. De Leeuwarder en zijn vriend werden uitgemaakt voor boertjes. Zij voelden zich bedreigd en pakten ieder een schroevedraaier. Onduidelijk is nog, of de mannen de steekwapens bij zich droegen, of deze uit hun auto haalden. Er ontstond een vechtpartij. Roy S probeerde de zaak te sussen, maar werd, waarschijnlijk door de Leeuwarder, in de nek gestoken.

DENKBEELDIGE DIAMANTEN FRAUDE

Denkbeeldige Diamant Fraude18 januari 1988 You TubeOp 18 januari 1988 werd een veertigjarige man aangehouden in zijn kapitale woning in Breukelen. Op verdenking van een miljoenenfraude met niet bestaande diamanten De man werd verdacht van oplichting van een veertigtal beleggers, die voor een nephandel in diamanten bedragen investeerden tussen 25.000 gulden en enkele tonnen. De ‘handel’ was gefundeerd op chique folders, bluf en vertrouwen, maar niet op echte diamanten. De verdachte deed zich voor als handelaar in diamanten. Als zichthouder zou hij maandelijks toegang hebben tot de verkoop van grote partijen ruwe diamanten. De grootste diamanthandel ter wereld, de Zuidafrikaanse De Beers Company, nodigde voor een schouw in Londen de 180 vaste zichthouders uit, onder wie de verdachte. Hij spiegelde zijn klanten winsten van dertig procent of meer voor. In enkele gevallen betaalde hij ook uit. De beleggers werden er gretiger door en de windhandel floreerde door de mond tot mond reclame. De verdachte begon zijn handel in 1986. Hij liet zeer fraaie folders drukken en selectief verspreiden. Hij beweerde dat zijn firma een van de honderdtachtig zichthouders van De Beers was, waardoor hij maandelijks grote partijen ruwe diamanten kon kopen. Hij zou over een kapitaal van ruim 2 miljoen gulden beschikken, net niet genoeg om echt grote winsten op te kunnen strijken. Die zouden vooral te verkrijgen zijn door partijen van ettelijke miljoenen te kopen op de schouwen in Londen. Aan zijn slachtoffers hield hij voor dat hij de diamanten in Antwerpen liet slijpen en van een kwaliteitscertificaat liet voorzien, voordat hij ze verkocht aan de detailhandel. Om hen van zijn verhaal te overtuigen, liet hij een certificaat en een gecertificeerd diamantje zien. Op deze manier maakte hij aannemelijk dat er grote bedragen konden worden verdiend. De man, die een crimineel verleden had, benaderde zijn klanten zelf of liet dat doen door een 55-jarige medeverdachte uit Vinkeveen, die werd ook aangehouden. In een enkel geval bemiddelde een medewerker van een Utrechts belastingadvieskantoor. De politie neemt aan dat laatstgenoemde dat ter goeder trouw deed. Uit de administratie die het fraudeteam in samenwerking met de rijkspolitie haf gevonden in de woningen van de twee en in twee bankfilialen in Zeist en Breukelen bleek dat het om een miljoenenzaak ging. De politie durft geen precieze schatting te maken, omdat zij tot nu toe pas met een klein aantal gedupeerden contact had opgenomen.

DEEL JACHTHAVEN TERSCHELLING INGESTORT

Jachthaven Terschelling Ingestort You TubeOp 20 januari 1988 was een deel van de oostelijke stroomgeleidingsdam van de in aanbouw zijnde jachthaven bij Dellewal te West-Terschelling ingestort. De medewerkers van Wijnands BV te Werkendam, die de aanleg van de passantenhaven in opdracht van de gemeente Terschelling uitvoerden, keken verbijsterd op: van de ongeveer 250 meter lange dam bleek een stuk van naar schatting 80 tot 100 meter te zijn verdwenen. De dam, die op 1,30 meter boven Normaal Amsterdams Peil was gebracht, was bijna gereed. Er moest alleen nog grint tussen de basaltblokken worden aangebracht. Over de oorzaak van de plotselinge instorting bestond nog geen duidelijkheid. Deskundigen van het Ingenieursbureau Van der Mast te Gorinchem, die de supervisie over het jachthavenproject hebben, kwamen gisteren ijlings naar het eiland voor nader onderzoek. Volgens uitvoerder Kees Banning van Wijnands BV zou het herstel van de dam ongeveer twee weken vergen. Om nieuwe verrassingen te voorkomen wil men eerst de oorzaak van deze tegenvaller weten, alvorens er aan herstel wordt gedacht. Onderzoek en metingen van de Waddenzeebodem, waarop de stroomgeleidingsdam moest worden aangelegd, wezen niet uit, dat er problemen zouden ontstaan. De klei werd van de bodem gehaald en vervangen door zand, wat een steviger basis voor de aan te leggen dam moest vormen. Het blijft vooralsnog een raadsel waarom een deel van de nieuwe dam in het vier meter diepe water van de jachthaven is verdwenen. Het was de bedoeling de jachthaven begin april gebruiksklaar te hebben. Het beheersgebouw met kantoren voor de havenmeester en douane en de sanitaire voorzieningen (veertien toiletten, veertien douches, wasserette en spoelplaats) kwamen in een later stadium gereed.

POLITIE TREFT BEESTENBOEL AAN

Politie treft beestenboel aan You TubeOp 20 januari 1988 trof de Leeuwarder politie in een woning aan de Willem Lore’-straat in Leeuwarden 23 konijnen in een slaapkamer aan en verder zes tamme ratten en twee katten., De eigenaar was opgenomen in het ziekenhuis. Een kennis, die voor de beesten zou zorgen, schakelde de politie in toen hij de de situatie in het huis in ogenschouw had genomen. „Het was een onbeschrijfelijke , bende”, aldus een woordvoerder van de Leeuwarder. politie. In overleg met de kennis zijn de konijnen door de politie naar de Leeuwarder kinderboerderij gebracht en de ratten afgemaakt. De twee poezen konden achterblijven in het huis en worden nu verzorgd door een buurvrouw. De woning is inmiddels schoongemaakt door leden van een kerkgenootschap.

RUIGPOOTUIL TERUG NAAR HUIS

Ruigpootuil terug naar huis You TubeOp 20 januari 1988 is gezagvoerder Cees Vos met een Canadese ruigpootuil in de cockpit van zijn Boeing-747 te zien. Hij vloog de vogel, die een jaar geleden ‘als verstekeling’ aan boord van ‘een Pools vrachtvliegtuig ons land binnenkwam, terug naar Toronto. De soort komt voornamelijk voor in dichte naaldbossen in het noorden van Noord-Amerika, in Azië en in grote bergketens zoals de Alpen en de Rocky Mountains.Voor zover bekend is in ons land slechts een paar ruigpootuiltjes te vinden. In Canada heeft het dier, dat het afgelopen jaar in een vogelasiel verbleef, meer soortgenoten.

DIENSTWEIGERAAR AANGEHOUDEN

Totaalweigeraar 21 januari 1988 You TubeOp 21 januari 1988 werd de negentienjarige totaalweigeraar Keimpe M uit Bergum door de Koninklijke Marechaussee uit Leeuwarden aangehouden. Keimpe M had zich niet gemeld bij zijn landmachtonderdeel in Breda waar hij volgens de oproep al op 10 november 1987 had moeten zijn. De Ubbo Emmius-student aan de Rijksuniversiteit te Groningen moest al eerder terecht staan voor ongeoorloofde absentie bij de dienstkeuring maar verscheen toen niet op de strafzitting. Verwacht wordt dat Keimpe M, die is overgebracht naar Breda, volgende week voor de krijgsraad zal worden geleid.

FELIX DE KAT TERUG

Felix de Kat You TubeOp 21 januari 1988 snoof Felix de kat aan champagne en kaviaar toen zij, want dat is zij ondanks haar naam aan een VIP-afscheid op London Airport kreeg voor de terugkeer naar Californië. Felix had bijna een maand lang in de vrachtruimte van een lijntoestel van Pan Am, 290.000 kilometer afgelegd op 64 vluchten. De tweejarige poes was op Nieuwjaarsdag ontdekt. Zij moet de 29 dagen hebben geleefd op gecondenseerd water nadat zij uit haar mand was ontsnapt op een vlucht van Frankfurt naar Los Angeles. Sinds haar redding was Felix bijgekomen in een quarantainecentrum in Londen, en zij werd getroost door een luchthavenmedewerkster.

KOSTBAAR JACHT NAAR AMELSDOK

De Trump Princess You TubeOp 21 januari 1988 voer door de sluizen van Korn-werderzand het motorjacht De Trump Princess (voorheen Nabila).Het motorjacht ging jachtwerf Amels Holland in Makkum voor meer dan f 10 miljoen verbouwen. Het jacht kan u bekend voorkomen, het was namelijk te zien in de James Bond film Never Say Never Again. In 1980 werd het in opdracht van een zakenman uit Saudi- Arabië op een werf in het Italiaanse Genua gebouwd. De vroegere Nabila, één van de grootste pleziervaartuigen ter wereld, is 86 meter lang, ruim dertien meter breed en heeft een diepgang van ongeveer vier meter Het jacht werd in 1987 gekocht door de Amerikaanse miljardair Donald Trump, die het ingrijpend wou laten verbouwen. Toen De Trump Princess klaar was, gaf Donald Trump  later nog een opdracht tot nieuwbouw van een miljoenen jacht. Helaas moest de bouw worden gestaakt omdat Trump in financiële problemen was gekomen. Om een schadeclaim te voorkomen kocht hij de werf op! Niet veel later verkocht hij de werf weer door aan de firma Damen Shipyard (1991). Hoewel de werf nog steeds de voornaamste bouwer was van grote (40 m of langer) jachten, zag Damen, in tegenstelling tot de vakbonden er geen brood meer in. Het gelijk van de bonden werd bewezen door voortzetting van de werf in 2005 door de Vries uit Aalsmeer, die werk bood aan 85 mensen, voor nieuwbouw en verbouw van jachten van  80 m of langer. In 2006 groeide de personele bezetting alweer tot ca 100 mensen (volgens de Vries: zijn er altijd rijke mensen). Foto 1, Foto 2

MAN MET IRA-VLAG VALT FERGIE AAN

Sarah Ferguson Attack 1988 You TubeOp 21 januari 1988 probeerde een man met een vlag van het lerse Republikeinse Leger (IRA) de hertogin van York, Sarah Ferguson, te lijf te gaan, terwijl hij moordenares schreeuwde. Dat gebeurde voor het Waldorf Astoria Hotel in New York, waar ‘Fergie’ op dat moment logeerde. Sarah Ferguson, raakte niet gewond, omdat agenten van de FBI de 22-jarige aanvaller Michael Shanley overmeesterden ,en hem afvoerden en arresteerden. Over de achtergrond en de motieven van de man zijn nog geen mededelingen gedaan. De hertogin van York woonde een galavoorstelling bij van de Britse musical The Phantom of the Opera.

NIEUWE AANWINST KNZHRM

Nieuwe Aanwinst Johanna Frederik You TubeOp 21 januari 1988 deed de nieuwste aanwinst van de reddingsmaatschappij de Koninklijke Noord en Zuidhollandse Redding Maatschappij de Johanna Frederik even vliegensvlug Schiermonnikoog aan. De Johanna Frederik, met 50 kilometer per uur de snelste reddingsboot is ons land, werd uitgetest. De reddingsboot, die gestationeerd werd op Ameland, kan maximaal 80 mensen aan boord hebben de De Johanna Frederik vertrekt binnenkort naar Engeland om daarop volle snelheid te worden uitgetest. Ook is het schip binnenkort te bezichtigen op de Hiswa in Amsterdam.

ENORM SCHILDERIJ STORT NEER IN EMMEN

Noordeind Schilderij You TubeOp 25 januari 1988 was een gigantisch schilderij van 12 bij 25 meter in Emmen tijdens het omhoog takelen naar beneden gestort en op een aantal geparkeerde auto’s terecht gekomen. Op het linnen was een gevel van een gebouw op ware grootte nageschilderd. Staatssecretaris E. Heerma van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, die op uitnodiging van het Emmer Centraal Woningbeheer de officiële opening verrichtte voor de bouw van het woon en winkelproject Noordeind, had nog maar net het startsein gegeven om het enorme doek omhoog te takelen, of het hele gevaarte kwam naar beneden. De stalen kabels waarmee het schilderij aan een kraan was bevestigd, bleken te zwak. Door de harde wind hielden ze het maar een paar seconden en knapten af. Een ijzeren dwarsbalk stortte naar beneden en kwam op tien autobusjes van het ECW, die ter decoratie achter het schilderij stonden opgesteld terecht. Twee van de wagens liepen schade op. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De kunstenaars van Manak-decoraties uit Assen reageerden laconiek op het instorten van hun werk. We wisten dat dit niet kon, maar ons schilderij moest vandaag omhoog omdat de staatssecretaris er was zei één van hen.

HOND VERMINKT OVERLEDEN STUDENT

Hond Verminkt Overleden Student You TubeOp 27 januari 1988 had een Groenlandse sledehond het gezicht aangevreten van een in de Franse Alpen verongelukte Nederlandse student. De 22-jarige JW van O uit Arnhem was met een groep van tien mensen in de buurt van Fonds de Servières aan het langlaufen toen hij door een lawine werd gegrepen. De mededeling die de Franse politie daarover deed werd door de ANWB alarmcentrale in Den Haag bevestigd. De overlevenden besloten hulp te gaan zoeken en besloten om de hond, die ook bij het gezelschap hoorde, bij de al overleden JW van O achter te laten. De redders constateerden dat de hond zijn tanden in het slachtoffer had gezet. Het dier werd opgesloten in een asiel in afwachting van een beslissing over zijn lot door de Franse autoriteiten.

DICHTE DEUR TWEE GEWONDEN

Dichte deur twee gewonden You TubeOp 28 januari 1988 had mevrouw H. de deur van haar huis in Stadskanaal achter zich dicht getrokken, maar de sleutel vergeten mee te nemen, door de gebeurtenissen die daar op volgden, zal ze de volgende keer haar sleutel niet snel vergeten . Eerst vroeg mevrouw de politie om hulp. Die kon er ook niet veel mee aan, en belde op zijn beurt weer een timmerman van de woningbouwvereniging.  Deze klom op een trap om een ruitje te kunnen verwijderen. De man gleed echter uit op het trapje en klapte met zijn elleboog door de ruit. De agenten schoten hem te hulp en vingen de timmerman op. Hierbij kreeg een van de twee agenten een glassplinter in zijn oog. Hij moest naar het ziekenhuis om die te laten verwijderen. Mevrouw H. kon intussen via het kapotte ruitje naar binnen.

WRAK VAN HET JAAR

Wrak van het jaar 1988 You TubeOp 28 januari 1988 werd Het wrak van het jaar door de politie Landgraaf in beslag genomen. De eigenaar werd eerder in zijn ‘auto’ aangehouden. Als gevolg van roest was er niet meer voldoende ruimte in de wielkas, omdat die helemaal uit haar voegen was getrokken. Het linker achterwiel dreigde tegen de carrosserie gedrukt te worden en dus zocht de eigenaar naar een oplossing. Die vond hij door een flinke straatklinker tussen de wielas en de carrosserie te plaatsen. „Levensgevaarlijk”, aldus de woordvoerder die denkt dat deze auto hoge ogen scoort op de ranglijst ‘wrak van het jaar.

METSELAAR WAAIT VAN STEIGER

Metselaar waait van steiger 1988 You TubeOp 29 januari 1988 doordat de wind plotsklaps draaide, was een 40-jarige, uit Doenrade afkomstige metselaar met muur en al van een bouwsteiger aan de Maastrichterweg in Brunssum gestort. Behalve de pas gemetselde muur kreeg hij ook nog een stapel stenen over zich heen. Met een gebroken bovenbeen en arm plus inwendige kneuzingen was hij overgebracht naar het ziekenhuis in Sittard. Uit het eerste onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat er geen sprake was van nalatigheid. De onverwachte windwerveling had als gevolg dat de binnenmuur omviel. Daardoor werd de steiger weggedrukt, waarop de bouwvakker op vijf meter hoogte aan het werk was.

TELEFOON VERKEER PLAT 

Soundmixshow verstoord telefoonverkeer 29-01-1988Op 29 januari 1988 werd het telefoonverkeer in heel Nederland tussen tien en elf uur ernstig ontregeld geweest als gevolg van de vele tienduizenden telefoontjes waarmee kijkers de winnaar van de KRO-Soundmixshow aan mochten wijzen. De verkeerscentrale van de rijkspolitie in Driebergen meldde dat vanuit alle zestien regio’s in het land meldingen waren binnengekomen dat telefoonverkeer onmogelijk was. De politiekorpsen stonden nog wel via het mobilofoonnet met elkaar in verbinding. Gesprekken met schepen, die via het gewone telefoonnet naar Scheveningen Radio worden ‘getransporteerd’, waren ook niet meer mogelijk. Via de KRO-televisie werd meegedeeld dat er in korte tijd 93.000 telefoontjes binnen kwamen. De KRO-woordvoerder zei dat de PTT hen had meegedeeld „dat als 1,2 miljoen mensen tegelijkertijd gaan bellen het telefoonverkeer helemaal plat gaat”. De kijkers van de Soundmixshow hadden verschillende 06-nummers gekregen om te bellen, maar toen die inbeeld verschenen viel vrijwel gelijk het telefoonnet uit. Via de alarmlijnen van de politie kwamen nog wel telefoontjes binnen maar alle bellers klaagden over het feit dat het zo lang geduurd had voor zij verbinding kregen met de politie. Ook kwamen er veel telefoontjes binnen van mensen die bezorgd waren of de brandweer nog welbereikt kon worden. Om acht minuten over elf riep de KRO via de actualiteitenrubriek Brandpunt op om niet meer te bellen.

TROUWEND RIJK WORDEN

Trouwend Rijk Worden 1988 You TubeOp 5 februari 1988 beloofde de 58-jarige Jan uit Apeldoorn ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand ‘eeuwige trouw’ aan zijn Ada. De 47-jarige en niet eerder getrouwde bruid meende toen nog, dat het huwelijk slechts rozegeur en maneschijn betekende. Dat dachten haar zeven voorgangsters destijds ook. De acht echtverbintenissen van huwelijkszwendelaar Jan hielden alle slechts kort stand. Maar wel net lang genoeg om zijn echtgenotes kapitalen afhandig te maken. Zoals Ada, die in korte tijd dertig mille, haar baan als onderwijzeres, hoop, vertrouwen en haar reputatie kwijtraakte. De Apeldoornse politie had in januari 1989 het onderzoek naar de huwelijkszwendelaar afgerond. Niet alleen zijn echtgenote maar ook haar familie maakte hij in korte tijd vele tienduizenden guldens lichter; ook tal van bedrijven, stichtingen en banken benadeelde hij keer op keer door zijn gladde praatjes, die bol staan van list en bedrog. Ada, die Jan via een inschrijving bij een huwelijksbureau leerde kennen, geloofde aanvankelijk heilig in hem. Ze was slechts uit op warmte en genegenheid, terwijl de Apeldoorner een geheel ander doel voor ogen had. Hij spelde haar de meest fantasierijke verhalen op de mouw. Hoewel Jan deed voorkomen éénmaal eerder in het huwelijk te zijn getreden, begon hij zijn reeks van trouwpartijen in 1960. Dat eerste huwelijk hield nauwelijks twee jaar stand. In 1962 trouwde hij voor de tweede maal. Die verbintenis werd in 1963 ontbonden. De derde keer dat Jan zijn Jawoord’ gaf, was in 1964. In 1966 volgde de scheiding. In 1969 sloot Jan zijn vierde huwelijk, dat maar liefst tot 1978 duurde en zijn echtgenote 400.000 gulden lichter had gemaakt. In dat zelfde jaar hertrouwde hij wederom en ditmaal bleef de verbintenis tot 1980 intact. Het wordt eentonig; maar in 1981 verscheen Jan al weer met een nieuwe bruid aan zijn arm voor de ambtenaar van de burgerlijke stand en in 1982 besloot zij tot echtscheiding. Het huwelijk kostte de vrouw twee ton. In 1984 besloot Jan tot zijn zevende huwelijk en dat werd vervolgens in 1986 ontbonden. Intussen had hij 35.000 gulden aan spaarrekeningen van haar kinderen opgemaakt. En uiteindelijk op 5 februari 1988 viel Ada de eer te beurt om met Jan in het huwelijk te treden. Vijf maanden later gaf ze hem de bons. Intussen had ze wel haar baan als onderwijzeres in Krommenie opgezegd om ‘lief en leed’ in Apeldoorn met haar echtgenoot te delen. Uiteindelijk bleek dat dus alleen maar leed te zijn. De politie Apeldoorn schetst de huwelijkszwendelaar, die al in 1982 tot zeven maanden en tbs was veroordeeld, als iemand met een ‘overtuigende babbel, die geen enkele spijt toonde. „Het onvolstelbare leed, dat hij zijn slachtoffers en de familie berokkent, laat hem volslagen koud”, aldus een woordvoerder.

ZONDIGE SWAGGART LEGT AMBT NEER

21 februari 1988 Jimmy Swaggart You TubeOp 21 februari 1988 raakte één van de grote sterren onder de Amerikaanse  tv-dominees in opspraak. De flamboyante dominee Jimmy Swaggart (52) trad af na berichten dat hij met een prostituee in een motelkamer zou zijn gesignaleerd. Swaggart maakte zelf zijn besluit bekend in zijn imposante kerkgebouw in Baton Rouge, Louisana. Hij hield een 20 minuten durende rede waarin hij met gebroken stem, soms bijna huilend, vertelde dat hij gedurende een ‘nog onbepaald lange tijd’ niet meer zal preken. Zonder in details te treden, zei Swaggart: „Ik ben niet van plan mijn zonde te verbergen. Wat er is gebeurd is geen vergissing, geen leugen. Het was een zonde”. Hij vroeg daarna om vergeving. Niet alleen aan alle aanwezige gelovigen maar ook aan zijn achter hem op het podium zittende vrouw, zoon, en schoondochter. „Maar het meest vraag ik vergeving aan mijn Heer en Redder. Aan Degene die ik dien en aanbid. Ik heb tegenover U gezondigd. Waarom? Ik heb dat mezelf 10.000 keer, onder het storten van 10.000 tranen, afgevraagd”. Swaggarts rede maakte veel emoties los onder de 7500 kerkgangers. Geregeld werden zijn woorden door staande ovaties onderbroken. Velen huilden. Na afloop dromde een grote groep mensen om hem heen om hem te troosten. Wat Swaggarts bekentenis voor de gelovigen zo schrijnend maakt, is dat hij in zijn door miljoenen bekeken tv-preken als geen ander heeft gepleit voor het behoud van de oude normen. Hij gold zelfs als een echte fatsoensrakker. Swaggart was bijvoorbeeld vorig jaar de voornaamste aanklager van Jim Bakker, een beroemde tv predikant die in de problemen kwam nadat bekend was geworden dat hij overspel had gepleegd met zijn secretaresse, Jessica Hahn. Hij noemde Bakker destijds ‘een kankergezwel dat van het lichaam van Jezus Christus moet worden afgesneden. Verder zei hij: „De kerk mag zonde niet verbergen. Als een predikant vreemd is gegaan, dan moet hij zijn functie neerleggen”. Nog pikanter is, dat Swaggart is verraden door een vroegere medewerker van hem, ds. Marvin Gorman. Gorman was door Swaggart aan de kant gezet nadat Swaggert hem in het openbaar had beschuldigd van overspel. Gorman heeft een gerechtelijke procedure aangespannen tegen Swaggart. Hij eiste 180 miljoen gulden smartegeld omdat Swaggart met hulp van anderen zijn werk als televisiedominee kapot zou hebben gemaakt. Swaggart zou door medewerkers van Gorman zijn gezien, terwijl hij met een prostituee een motelkamer binnenging. Er zouden foto’s zijn genomen, toen hij met haar weer naar buiten kwam. Jimmy Swaggart is een neef van rock-and-roll ster Jerry Lee Lewis, en net als zijn illustere familielid één van Amerika’s meer begaafde show-mannen. Krijsend, huilend en trappelend pleegt Swaggart de boodschap te brengen. Swaggart stond aan het hoofd van een electronisch religieus imperium, World Ministries, dat jaarlijks een slordige 300 miljoen gulden aan donaties ontvangt. World Ministries zendt uit in 143 landen, en heeft 1200 mensen in dienst.

JAPANSE VRACHTVAARDER REIJIN LOOPT VAST

Reijin Porto You TubeOp 27 april 1988 liep de Japanse vrachtvaarder Reijin vast aan de grond voor de kust van de Portugese havenstad Porto, nadat 300 wagens waren gelost van de voorraad van 5400 auto’s. De hypermoderne vrachtvaarder maakte zijn eerste reis vanuit Japan. De Japanse eigenaars besloten dat het wrak niet geborgen kon worden en in augustus 1988 gaf de Portugese overheid toestemming het schip en de lading naar open zee te slepen en te laten zinken. Er werden 2000 auto’s uit de ruimen gehaald en in zee gegooid, onder luid protest van milieugroepen in binnen- en buitenland. De Smit-Lloyd 112 was betrokken bij het lossen van de autocarrier. Nippon Salvage had deze operatie aan Smit uitbesteed met dien verstande dat er geen auto’s en of onderdelen aan de wal mochten komen. Het viel de bemanning van de 112 op dat er diverse auto’s op dek werden gezet waarvan wielen, radio en zelfs de versnellingsbak ontbrak. Nadat Portugese actievoerders in oktober 1988 het schip bezetten, besloot de regering de lading en het wrak aan wal te halen en daar te vernietigen. Op 2 januari 1989 brak het wrak van het schip bij zwaar weer in drie stukken. De dag daarna ontstond brand, gevolgd door een serie explosies. De Portugese milieu-organisatie Quercus zei dat bij het strand van Porto nu over een afstand van zes kilometer werd vervuild door olie, accuzuur en andere auto-onderdelen. Foto 1

VERBOD OP NAZICOMUTERSPELLETJE

Verbod op Nazicomputerspelletjes You TubeOp 21 maart 1988 werd in Duitsland een landelijk beslag gelegd op het computerspelletje Anti-Türken-Test. De Bondsregering houdt dergelijke zaken nauwlettend in de gaten en heeft er zelfs een speciaal bureau voor opgericht: de Bundesprüfstelle für jugendgefardende Schriften (BPS), wat zoveel betekent als de landelijke keuringsdienst voor kwalijke uitgaven voor jongeren. In 1988 werden 106 van dergelijke computerspelletjes ontdekt. De BSP ontdekte dat de racistische en nazistische opruiing vaak wordt verpakt in reeds bestaande, bekende computerspelletjes. De rechtsradicalen gebruiken ook de zogeheten computerpostbus’ als propagandamiddel. Met de telefoon, gekoppeld aan de computer, kan een dergelijke postbus bereikt worden. Via die postbus kan ook informatie worden uitgewisseld. Volgens de Bundesprüfstelle zijn het vooral jongeren met een gering zelfvertrouwen en afkomstig uit sociaal-zwakke kringen die van de spelletjes gebruik maken. Het zijn jongeren die voortdurend tegen mislukkingen oplopen, maar in de spelletjes een beetje eigenwaarde terugvinden, meent de BSP. In de ontdekte nazi-programma’s werden net als in het Derde Rijk de Führer, de oorlog, racisme en de nazi-symboliek verheerlijkt. Soms worden zelfs bandopnames van Hitlers toespraken gedigitaliseerd en in de spelletjes opgenomen. In het begin van 1988 kwam ook één van deze uit Westduitsland afkomstige nazi-spelletjes in Nederland te voorschijn. De Rotterdamse officier van Justitie noemde het spel destijds „zeer bedenkelijk” en verklaarde dat verspreiding er van strafbaar is.

VAN 100 NAAR 120 KILOMETER

Van 100 km Naar 120 You TubeOp 1 mei 1988 ging de de maximum-snelheid op de autosnelwegen van 100 naar 120 kilometer per uur, en de straffen voor te hard rijden zouden strenger worden. De zwaarste straf werd dan tijdelijke intrekking van het rijbewijs en een boete van enkele honderden guldens. Daarvoor moest een automobilist wel binnen één jaar vier keer zijn betrapte. De minister van Justitie wilde niet zeggen welke taken minder aandacht kregen bij de politie, nu zij meer dan voorheen gingen controleren op snelheid. De rijkspolitie in Noord-Brabant en Leiden had al aangekondigd geen tijd en manschappen te hebben om intensiever te gaan controleren. Korthals Altes verwachtte dat het aantal processen-verbalen door deze maatregel dan ook zou verdubbelen. De Tweede Kamer had eerder dat jaar op 22 maart 1988 dat definitief besloten dat maximumsnelheid om hoog mocht. De linkse oppositie, klein rechts en twee CDA-leden stemden voor een motie van de PvdA, waarin werd gevraagd de huidige maximumsnelheid van 100 kilometer op de autosnelwegen te handhaven. De motie werd echter met 73 tegen 66 stemmen verworpen, waarmee het voorstel van de regering tot verhoging van de maximumsnelheid naar 120 kilometer werd aanvaard. De voorlichtingscampagne die gevoerd werd voor de verhoging van de maximum-snelheid op de autosnelwegen kostte ruim één miljoen gulden. Minister Korthals Altes zei dat het handhaven van een rijsnelheid van 100 km per uur „een onevenredige politie-inzet en justitiële inspanning zou vergen. Korthals Altes beweerde ook dat zijn bewindslieden in de kamer zich altijd aan de maximumsnelheid van 100 kilometer houden, echter een cameraploeg van de NOS betrapte Deetman terwijl hij met 140 kilometer per uur over de snelweg reed. De maximum snelheid zal nooit worden vrijgegeven, zei Korthals Altes. In de Europese Gemeenschap is de maximum snelheid alleen vrij in Westduitsland, waar een adviessnelheid van 130 kilometer per uur geldt.

MIJNRAMP STOLZENBACH IN BORKEN

Explosie Bruinkolenmijn Stolzenbach You TubeOp 1 juni 1988 kwamen 51 mijnwerkers om het leven, bij een serie van explosie in de bruinkolenmijn Stolzenbach in Borken, in de Westduitse deelstaat Hessen. Er bevonden zich 57 mijnwerkers, onder wie een achttien-jarige scholier die woensdag voor het eerst als vakantiekracht aan de slag was gegaan, ondergronds toen de explosies plaatsvonden, aldus de Hessische minister van Binnenlandse Zaken, Gottfried Milde. Door die explosies werden diverse, veelal nauwe gangen op een diepte van zestig tot 140 meter van de buitenwereld afgesloten. De kracht van de ontploffing was zo groot, dat bovengronds enkele bedrijfsgebouwen zwaar beschadigd werden en tot in de verre omtrek ruiten sneuvelden.Volgens reddingswerkers kwamen de explosies zo plotseling en waren zij zo krachtig, dat de mijnwerkers geen tijd hadden om hun zuurstofmaskers op te zetten, waarmee zij het maximaal drie uur kunnen uithouden in de door koolmonoxyde vergiftigde gangen. De meeste slachtoffers waren Turken.. Op 4 juni 1988 werden zes mijnwerkers nog levend naar boven gehaald. De toestand van de overlevenden, vijf Westduitsers en een Turk, werd bevredigend tot goed genoemd. De overlevenden zijn na een oppervlakkig medisch onderzoek herenigd met hun familieleden. De mijnwerkers werden ontdekt in een zijschacht, die niet door de explosie was verwoest en waar het dodelijke koolmonoxide niet was doorgedrongen. Ze konden door klopsignalen de aandacht van de bergers trekken, waarna eerst een gat werd geboord om met een microfoon” het eerste contact te leggen. Om half zes werd de eerste mijnwerker naar boven gehaald, waarna binnen drie kwartier de anderen werden gered. De autoriteiten vreesden, dat het identificeren ervan moeilijk, zo niet onmogelijk zou zijn omdat ze verkoold waren. Deskundigen gaan er van uit, dat de ramp veroorzaakt is door mijngas, waarbij koolstof explodeert. Nog nooit eerder had zich een ongeluk voorgedaan in de mijn van Borken, die in de jaren ’50 in productie genomen is en eigendom is van Preussen Elektra, de op één na grootste elektriciteitsproducent in de Bondsrepubliek.

EEN EEUW LANG HET LAATSTE NIEUWS

Het Laatste Nieuws Eeuwfeest You TubeOp 7 juni 1988 vierde Het Laatste Nieuws een van de oudste kranten van België zijn eeuwfeest. Het Laatste Nieuws werd op 7 juni 1888 in Brussel als Vlaams-liberaal dagblad opgericht door de vrijzinnige liberaal Julius Hoste(1848-1933), een Brusselaar in hart en nieren. Het kwam onder andere op voor het Algemeen Stemrecht. De krant was aanvankelijk een spreekbuis van het radicaal antiklerikalisme. De zoon van Hoste, Julius Hoste jr. die later minister zou worden (1884-1954), zette zijn werk vanaf 1912 voort en slaagde erin een ruimer publiek te bereiken door een gematigdere stijl, meer regionaal nieuws en een verruimde sportkatern. In de jaren 1970 en 1980 was de vrijmetselaar Piet van Brabant de hoofdcommentator van Het Laatste Nieuws. Samen met Manu Ruys van De Standaard en nog enkele anderen, hoorde hij thuis in het rijtje van krantencommentatoren die door pers en politici in het Franstalige landsgedeelte van België gedemoniseerd werden als “les éditorialistes flamands”, omwille van hun Vlaamsgezinde standpunten.

MOTORFANS SLAAGS MET RIJKSWACHT

1988 Rellen Spa You TubeOp 3 juli 1988 hadden 200 man oproerpolitie in het centrum van Spa ander halfuur werk gehad om 600 motorsport-fanaten en hun aanhang tot de orde te roepen. De ongeregeldheden waren in de nacht van 2 juli 1988 al begonnen. Er werden 80 arrestaties verricht, en tegen 18 arrestanten, allen Westduitsers of Nederlanders, zal een aanklacht worden ingediend.Bij de rellen vielen circa 25 gewonden, onder wie vijf politiemannen.De politie kreeg 40 meldingen van diefstal van motoren, en bij de gevechten tussen politie en relschoppers en relschoppers onderling zijn tientallen ruiten gesneuveld.

PIPER ALPHA RAMP

Piper Alpha You TubeOp 6 juli 1988 om 22 uur vond op Piper Alpha in de Noordzee, in het Piper-veld, ongeveer 190 km noord-oostelijk van Aberdeen een grote explosie plaats in de module voor gascompressie. Er ontstond brand, die gepaard ging met grote rookontwikkeling die het platform en de verblijfsruimten van de bemanning vulde. De brand breidde zich uit naar het lagere dek en bereikte na ongeveer twintig minuten een deel van de gasleiding tussen Piper en Tartan. Door de hitte brak de leiding en er ontstond een enorme fakkelbrand over het grootste deel van het platform, waardoor de meeste mensen op het platform ingesloten raakten. De reddingsboten waren niet bereikbaar door de rook. Er stierven 167 mensen, de meesten in het verblijfskwartier. Een zestigtal mensen overleefden de ramp door in het water te springen of langs touwen naar beneden te klimmen. Het was de grootste ramp tot dan toe op een offshore olieplatform. Dat het aanvankelijke incident kon escaleren tot een ramp van dergelijke omvang was te wijten aan een aaneenschakeling van verkeerde of betwistbare beslissingen en acties, die grotendeels voortvloeiden uit de organisatiestructuur en -cultuur, o.a. het voorkeur geven aan productiviteit boven veiligheid, fouten in het management van het personeel op het platform, onvolkomenheden in het systeem van werkvergunningen en bij inspectie en onderhoud. Dit bleek uit het daaropvolgende grootschalige onderzoek, geleid door de Schotse rechter Lord Cullen. Naast het onderzoek naar de oorzaken van de ramp volgden daaruit ook een groot aantal belangrijke aanbevelingen om de veiligheid van offshore-installaties te verhogen. National Geographic maakte een documentaire over dit incident in Seconds From Disaster.

ASGARD II GELOST 

1988 De Asgard II gelost You TubeOp 10 juli 1988 werd aan het Delwaide dock te Antwerpen een niet alledaagse scheepslading gelost, het ging om een houten galjoen een kopie van een Spaans zeilschip uit de 16e eeuw. Het galjoen leek zonder al de masten en tuigwerk maar een klein schuitje tussen alle lading aan boord van de Het Noorse Cargo schip, die het had meegenomen vanuit Australië. De Asgard II is een opleidingschip van de Ierse Marine, en zou op eigen kracht vanuit Antwerpen terugvaren naar zijn Ierse thuishaven Dublin. Die Ieren namen in Australië deel aan de plechtigheden voor de 200ste verjaardag van de kolonisatie van het land. De grootste drijvende kraan van Antwerpen de Brabo was ingehuurd om het galjoen uit de vrachtboot te hijsen, eerst ging de hoofdmast van boord, en daarna werd met veel precisie het galjoen zelf vastgesjord, en met een soort reusachtige bretel opgetild. Eenmaal in het water naast het Noorse Cargo Schip,was goed zichtbaar hoe de scheepvaart zich door de Eeuw heen had geëvolueerd. Wikipedia Link

BOMAANSLAG OP DE INGLIS-KAZERNE

Bomaanslag Inglis Kazerne 1988 You TubeOp 1 augustus 1988 was er een bomaanslag op een kazerne van het Britse leger in het noorden van Londen er was 1 dode te betreuren en zeker negen gewonden. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door het lerse Republikeinse Leger IRA. De bom ontplofte om zeven uur in de Inglis-kazerne in de wijk Mill Hill. Het zwaarst getroffen werd een slaapverblijf van twee verdiepingen. Ongeveer een kwart van het gebouw was als een kaartenhuis ingezakt. Verscheidene gewonden moesten onder het puin vandaan worden gehaald. Acht gewonden moesten in het ziekenhuis worden opgenomen en een van hen was er slecht aan toe, aldus ziekenhuiswoordvoerders. Het IRA eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op in een boodschap aan de Noordierse vestiging van het Britse persbureau Press Association. Het was de vijfde IRA-aanslag binnen maanden tegen installaties van het Britse leger buiten Noordierland. De vier andere aanslagen vonden plaats in Nederland en Westduitsland. Daarbij werden drie Britse soldaten gedood en raakten 12 anderen gewond.

REEFER RIO GELOST

1988 Reefer Rio You TubeOp 11 augustus 1988 werden de laatste dozen vlees uit het Liberiaanse vrachtschip Reefer Rio in Vlissingen gelost. Volgens directeur J. Kloosterboer van Flushing Coldstorage Company waren er in Vlissingen geen dozen vlees aangetroffen die de vastgestelde stralingsnormen overschreden. Dit bedrijf, dat na de weigering van Rotterdamse havenarbeiders om het schip dat licht radio-actief besmet vlees aan boord zou hebben te lossen, verklaarde zich wel bereid het schip te behandelen. Toch hadden stralingsdeskundigen iedere dag metingen verricht aan boord van de Reefer Rio, de arbeidsinspectie hield dagelijks toezicht, en er werden door de Veterinaire Inspectie honderden vleesmonsters uit de lading onderzocht. In totaal ging het om 218.000 dozen ofwel 5.921 ton aan vlees. Aanvankelijk ging men er van uit dat het om 220.000 dozen ging, maar een deel van de lading moest destijds in verband met het tekort aan koelruimte over boord worden gezet. In Vlissingen hadden in totaal tweehonderd mensen aan het lossen van de Reefer Rio meegewerkt. Op 25 oktober 1989 kwam het Pvda Lid Verspaget met kamer vragen , en werd van het ministerie gemeld dat een deel van het vlees wat niet de norm overschreed alsnog was verkocht, er was zo’n 155 ton vlees ,9 containers weggehaald en verscheept naar Guinea, Aruba, Mauritius, Joegoslavië en de D.D.R.

SPION CLYDE LEE CONRAD GEARRESTEERD

Clyde Lee Conrad You TubeOp 23 augustus 1988 werd de voormalige Amerikaanse onderofficier Clyde Lee Conrad in de Bondsrepubliek Duitsland wegens spionage gearresteerd. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, en overleed op 8 januari 1998 in de gevangenis van Diez als gevolg van een hartaanval. Clyde Lee Conrad beschikte over een vergunning waarmee hij in principe toegang had tot topgeheimen. Oud-sergeant Conrad werd er van verdacht als hoofd van een internationaal spionage-netwerk vanaf 1970 NAVO-geheimen te hebben verkocht aan de Sovjetunie. Volgens het Westduitse dagblad Bild betrof de door Conrad ontvreemde informatie „geheime lokaties van kernraketten, gegevens over militaire pijpleidingsystemen, defensieplannen van de NAVO en Amerikaanse troepen en zeer geheime plannen voor troepenmobilisatie. Clyde Lee Conrad zou meer dan een miljoen dollar hebben verdiend, aan zijn spionage activiteiten.

DE HONDENPOEPMOTOR VAN OOSTENDE

1988 HondenpoepmotorOp 27 augustus 1988 stelde de Vlaamse gemeenschap minister Beysen van Binnenlandse Aangelegenheden en Ruimtelijke Ordening de zogenaamde milieu vriendelijke hondenmotor voor. Deze motors waren uitgerust met een zuigsysteem die de hondenpoep op straat opzuigt. De zuigmond was voorzien van een kabeltje dat water onder de hondenpoep spuit om het vacuüm trekken van de hondenpoep bij het opzuigen te voorkomen. Bestuurders van de hondenpoepmotor dienden handige chauffeurs te zijn daar er met 1 hand dient gereden te worden (aangezien de andere hand het toestel bedient). Een nadeel van de motors was dat er iemand beschikbaar moet zijn die in het bezit is van een motorrijbewijs was en bovendien zorgde de instabiliteit soms voor problemen wanneer de motor volgeladen was met hondenpoep. Tenslotte werkten de hondenpoepmotors niet bij vriesweer (werken op basis van water) en bestond dan het gevaar voor ijsvorming op het voetpad. De huur van motor en piloot kostte 8000 Belgische frank per dag.

VOORSTEL COMMISSIE AGRESSIEVE HONDEN

Voorstel commissie agressieve honden You TubeOp 13 september 1988 deed een speciale commissie voor onderzoek van agressief gedrag bij honden een aantal aanbevelingen gedaan bij minister Braks (landbouw en visserij). Enkele van de gedane voorstellen zijn een muilkorf- en aanlijngebod voor pitbull-terriërs en andere agressieve honden, identificatie en registratie van gevaarlijk geachte honden en een verbod op het houden van hondengevechten. De onderzoekscommissie kreeg drie maanden geleden de taak „voorstellen te doen om gevaar voor mens en dier door agressief gedrag van honden te voorkomen”. Nadrukkelijk was gesteld dat het onderzoek zich niet tot pitbullterriërs diende te beperken, maar tot alle hondesoorten. Slechts in tien procent van de geregistreerde gevallen van hondebeten gaat het om pitbull-terriërs. De commissie is van mening dat „het probleem van agressiviteit bij honden niet alleen een probleem is van honden, maar ook van de eigenaren van de honden.” In de voorstellen wordt dan ook niet de eigenaar van een agressieve hond ontzien. Voor het niet-terughouden van een gevaarlijk dier, bepleit de commissie een verzwaring van de huidige straf van maximaal vijfhonderd gulden boete en zes dagen hechtenis. In uiterste gevallen moet de eigenaar de hond kunnen worden afgenomen. Bij het onderzoek heeft de commissie de honden in drie categorieën ondergebracht, te weten de gebruikshonden voor bewaking, speuren en verdedigen (bij voorbeeld de Duitse herder, Dobermann pincher en bouvier), de honden gefokt op agressief gedrag (waar onder de pitbull-terriër) en de niet op agressiviteit gefokte maar desondanks toch agressieve honden. Een muilkorfgebod acht de commissie gerechtvaardigd als er sprake is van duidelijk agressief gedrag van honden, waarbij mens en dier reëel gevaar oplopen. Voorts is de commissie voor invoering van een gedragstest van honden, en betere voorlichting en educatie van eigenaren van agressieve honden.

LAATSTE OTTER NEDERLAND DOODGEREDEN

Laatste otter Nederland doodgereden You TubeOp 14 september 1988 werd op de A7 bij Joure een otter door een auto overreden. Het was niet onmogelijk dat het de laatste visotter is Nederland is geweest. Das en Boom kwam met de onthulling dat er in heel Nederland waarschijnlijk geen enkel in het wild levend exemplaar is overgebleven. Zelfs in Friesland, waar het milieu in het algemeen nog als relatief schoon wordt gezien, zou geen otter meer leven. Ook de waarnemingen van Tsjibbe de Jong wijzen daar op. Deze veldwerker van It Fryske Gea, een otterkenner bij uitstek, trekt iedere drie weken de Alde Feanen in. Op zoek naar sporen: naar otterstront, rustplaatsen en voedselresten. Tot september trof De Jong geregeld vers materiaal aan. Daarna niet meer. Ook van de Deelen, waar af en toe nog wel eens iets werd gevonden, kwamen geen meldingen meer. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat Das en Boom het bij het rechte eind heeft. De vereniging had het alleen wat anders moeten presenteren, vindt Hosper een medewerker van It Fryske Gea. Met wat minder bombarie, zonder al te veel gechargeer. Door de negatieve berichten kan de goede zaak volgens It Fryske Gea benadeeld worden. Een werkgroep is op initiatief van de Friese natuurbeschermings-organisatie immers bezig met een speciaal otterproject. Het rapport ‘De otter bliuwt in wrotter gaat uit van het verbeteren van de leefomgeving van het dier. Niet alleen om de otter zelf. Die is in dit geval alleen maar een indicator die het verhaal tastbaarder maakt. Maar juist om de kwaliteit van het landschap. Daar ligt het gevaar van het nu ontstane gekrakeel. Hosper: „Als het zo gebracht wordt dat er geen otter meer is,dat loop je het gevaar dat de belangstelling verdwijnt. Het gaat om de achterliggende problematiek, maar het is de vraag of mensen dat willen zien.”

LANCERING DISCOVERY STS-26

1988 Lancering Discovery STS-26 You TubeOp 29 september 1988 was de lancering van het Amerikaanse ruimteveer Discovery, het was de eerste lancering sinds de ramp met de Challenger in januari 1986. Het had niet zo veel gescheeld, of de Discovery was niet vertrokken. De lancering liep 98 minuten vertraging op, vooral als gevolg van zorgen over wind in de hogere luchtlagen. Die wind kwam uit een andere richting dan was verwacht. De computer van de Discovery was op dat ongewone weerbeeld niet berekend. Ook waren er problemen met het koelsysteem van de pakken van twee astronauten. Maar uiteindelijk gaven de specialisten toch het groene licht. In Nederland werd de lancering live uitgezonden via Nederland 3.  De bemanning van Discovery bestond uit R. Hauck Bevelhebber, de 42-jarige luchtmachtkolonel R. Covey, en drie specialisten: de 38-jarige G. Nelson, de 42-jarige J. Lounge en de 38-jarige kolonel der mariniers D. Hilmers. Zes uur na de lancering werd een communicatiesatelliet in een baan om de aarde gebracht. Dit stuk techniek van zon 100 miljoen dollar moet de NASA in de toekomst verzekeren van bijna ononderbroken radiocontact met toekomstige ruimteveren. Er werden 11 wetenschappelijke en technologische experimenten uitgevoerd en er moesten ontwerpverbeteringen aan het veer worden getest. Na 4 dagen in de ruimte geweest te zijn landde Discovery op 3 oktober op Edwards Air Force Base. Bemanning Disovery STS-26

Invoering plan-Dekker

1988 Invoering plan dekkerOp 3 oktober 1988 werd de dreiging van een crisis in de CDA-VVD-coalitie door de invoering van een basisverzekering voor alle Nederlanders tegen ziektekosten (het plan-Dekker) bezworen. De VVD-fractie was na bijna drie uur vergaderen heengestapt over haar bezwaren tegen uitbreiding van de AWBZ, het fonds voor grote medische risico’s, met een pakket van twee miljard gulden. Een deel van de VVD vreesde dat dit uitdraait op een verkapte volksverzekering. Op 4 oktober 1988 vroeg de VVD in de Tweede Kamer-debat aan staatssecretaris Dees (Volksgezondheid) om vijf toezeggingen. De belangrijkste was de mogelijkheid om in 1990 te gaan experimenteren met norm-uitkeringen aan de ziektekostenverzekeraars voor een bedrag van 400 tot 600 miljoen gulden. De verzekeraars mogen niet langer hun kosten domweg declareren. Zij krijgen voortaan een vaste vergoeding. Dit dwingt hen zuinig om te springen met alle middelen en goedkope contracten af te sluiten met specialisten en ziekenhuizen. Verder moet de positie van particuliere ziektekostenverzekeraars in de overgangsfase naar invoering van de basisverzekering voor alle burgers sterker worden dan Dees oorspronkelijk had voorgesteld. De verzekeraars moeten al hun pakketonderdelen die overgaan naar de AWBZ (psychiatrie, kunsten hulpmiddelen) kunnen blijven verstrekken aan hun klanten, zo eiste de VVD. Staatssecretaris Dees kon hiermee leven, zo veronderstelde VVD-fractievoorzitter Voorhoeve. Het CDA steunde de twee belangrijkste verlangens van de VVD.Mensen in het ziekenfonds gaan vanaf 1 januari 1989 naast een premie naar inkomen per volwassene een vast bedrag van 156 gulden betalen (per kind de helft, vanaf het derde kind gratis meeverzekerd). Particulier verzekerden gaan naast hun vaste ziektekostenpremie meer premie betalen naar inkomen voor alle verstrekkingen die via de AWBZ worden vergoed. Mocht er toch wat misgaan in de uitvoering dan heeft de Kamer alle mogelijkheden om bij te sturen. Dees zal eind 1989 moeten rapporteren over de experimenten. Eind 1990 wordt de zaak opnieuw bekeken.

NOODWEER ZET NIMES BLANK

Noodweer zet Nimes Blank 1988 You TubeOp 3 oktober 1988 viel er in minder dan drie uur tijd meer dan 200 millimeter water in de Franse stad Nimes ,tijdens een enorme wolkbreuk. In de overstromingen die daarvan het gevolg waren tien mensen overleden en vielen tientallen gewonden. In de straten in het centrum van de stad stond anderhalve meter water. De materiële schade was groot, en alle verbindingen met de buitenwereld waren een tijd verbroken. Het noodplan Orsec werd in werking gesteld om de in nood verkerende inwoners van Nimes te kunnen redden. Per vierkante meter viel in de Zuidfranse stad 228 liter water. Volgens weerkundigen had een regenwolk letterlijk al het water dat hij bevatte boven Nimes laten vallen omdat een koude en een warme luchtstroom gewelddadig met elkaar in botsing kwamen. De wolkbreuk en de modderstroom waren overigens maar zeer plaatselijk. Op 10 kilometer van Nimes, het vliegveld Garons had het ook flink geregend, maar daar viel niet meer dan 20 millimeter regen. De botsing van de luchtstromen kon zo heftig zijn omdat de stad aan de voet ligt van de Cévennen, een bergketen. Vele tientallen auto’s waren het voetgangersgedeelte van de stad binnen gedreven en tegen elkaar aan geworpen. Samen met het water kwam de modder Nimes binnen. Bewoners van Nimes wijzen als schuldige van de watersnoodramp de ontoerijkende waterafvoer in de stad aan. Volgens velen was het overgrote deel van de afvoergoten verstopt. Hyperlink

CURSUS FRIES VERPLICHT VOOR AMBTENAREN

friese-ambtenaren-hebben-probleem-met-het-fries-you-tubeOp 2 november 1988 maakte Gedeputeerde Johanneke Liemburg tijdens een commissievergadering over de invoering van het Fries in het bestuurlijke verkeer het initiatief bekend, dat Nederlandstalige ambtenaren, die bij de provincie in dienst komen, verplichten gedurende twee weken een spoedcursus Fries zouden moeten volgen. Friestalige provinciale ambtenaren zijn volgens de Gedeputeerde nu nog zo tam dat ze zich meteen ‘verbreken’ tegenover een Nederlands sprekende collega, zeker als het een nieuwkomer is. Gedeputeerde Liemburg wil met de stoomcursus ‘Actief Fries in twee weken’ elke noodzaak voor dit aangepaste gedrag wegnemen en nieuwkomers stimuleren Fries te praten. De eerste, experimentele cursus wordt in december gehouden in de Friese volkshogeschool op Terschelling. Behalve provinciale ambtenaren zouden ook de Nederlandstalige fractievoorzitters van PvdA en RPF/SGP in de Provinciale Staten van de partij zijn.

NEDERLAND OP HET INTERNET

Nederland Internet You Tubeop 17 november 1988 ontving Piet Beertema (Amsterdam, 22 oktober 1943) de systeembeheerder van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI), om precies 14:28 een emailtje. Dit was een heel belangrijke email want daarin stond te lezen dat Nederland nu aangesloten was op het internet, een rechtstreekse verbinding op het NSFnet, de voorloper van het huidige internet. Het gaat hier om de eerste verbinding die niet militair was. Nederland was het tweede land, na Amerika, dat aangesloten werd op het wereldwijde web. In 1986 had Beertema al de eerste landencode geregistreerd, de .nl extensie. Piet Beertema zijn eerste baan kreeg hij in 1965 bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, waar hij voor het eerst in aanraking kwam met een computer (een Elliott 803-B). In 1966 ging hij werken voor het Centrum voor Wiskunde en Informatica, waar hij tot aan zijn pensioen bleef werken.Op 9 juni 1999 ontving hij een koninklijke onderscheiding; Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Op 16 september 2004 ging hij officieel met de VUT. Nederland op het Internet

GASEXPLOSIE MAASTRICHT

Gasexplosie Maastricht 5 december 1988 You TubeOp 5 december 1988 bij een gasexplosie in een Maastrichtse woning was een moeder met haar 2-jarig dochtertje gewond geraakt. De vader en een 4-jarig zoontje liepen brandwonden en een shock op. De moeder was ernstig gewond. Het dochtertje werd naar buiten geslingerd  en kwam in een bouwput terecht. Volgens de politie werd de ontploffing veroorzaakt door een graafmachine die een leiding van het gemeentelijk gasnet had vernield. Daardoor ontstond in de kelder van de woning een gasconcentratie. Toen de vrouw het licht in de kelder wilde aandoen deed zich de explosie voor. Haar woning liep grote schade op en kon niet meer worden bewoond. Twee naast het pand wonende gezinnen werden uit voorzorg geëvacueerd.

SCHAPEN VERDRONKEN IN POLDER

Schapen verdronken in polder 1988 You TubeOp 5 december 1988 in een polder buiten de zeedijk tussen Blija en Ferwerd waren zo’n honderd schapen door hoog water verrast en verdronken. Het opkomende water kwam door de harde wind een halve meter hoger dan gewoonlijk De polder heeft een lagere zomerkade dan de rest van het buitendijks gebied, dat ook na het begin van het stormseizoen op 1 oktober voor beweiding wordt gebruikt. De verdronken schapen waren eigendom van drie boeren. Ze probeerden in de vroege ochtend nog dieren te redden, maar daar was geen beginnen aan. De schapen die de overstroming van de polder overleefden hadden hoger gelegen delen weten te bereiken. Het weghalen van de kadavers duurde de hele dag voort. De gedupeerde boeren waren G L, E de J. en J T. De schade bedraagt voor elk van hen zeker 10.000 gulden. Het hoge water verraste zowel de boeren als provinciale waterstaat en het Waterschap Fryslan. De rayonhoofden van het waterschap werden op 5 december rond vijf uur gewaarschuwd. Het waterschap besloot tot een beperkte dijkbewaking, maar toen waren de boeren al druk in de weer om hun schapen te redden. „Er was zelfs een boer tot zijn hals toe in het water gegaan, maar toen was er al niks meer te redden, zei Tjeerd Dijkstra van het waterschap. De zomerkade van de getroffen polder is 2,40 meter hoog, zo’n zestig centimeter lager dan de rest van de kaden van het Noorderleech. De opkomende vloed met een verhoging van een halve meter verraste alle schapen, die te ver naar voren waren gelopen. De dieren slaagden er niet in op de hoger gelegen stukken land te klimmen en verdronken. Burgemeester drs. Jan Geersing nam met loco-secretaris Roel van der Woude poolshoogte bij het bergen van de kadavers. Geersing verzocht de vliegbasis nog om assistentie van een helikopter, maar de wentelwiek bleek op weg te zijn naar West-Duitsland.. De laatste keer dat de kwelder door hoge vloed onder water liep was in 1981. Toen verdronken bijna honderd schapen en een groot aantal hazen.

PEUTER WIL NAAR OMA VLIEGEN

Drie Jarige peuter wil naar oma vliegen You TubeOp 27 december 1988 wou de driejarige Candy Hodson op bezoek gaan bij haar oma in Londen. Als dochtertje van een popmusicus was zij gewend te reizen en dus pakte ze een vliegveldbus, glipte langs de douane en stapte op het vliegveld van de Israëlische badplaats Eilat aan boord van een toestel dat in de goede richting ging, naar Kopenhagen. Op het vliegveld „kwam ze langs alle controlepunten, omdat we veel reizen en ze vliegvelden kent en ze vindt het enorm leuk,” aldus haar vader Graham Hodson van de rockgroep ‘Shazam”. Niemand controleerde of het meisje een ticket had, toen zij tussen de andere passagiers het vliegtuig binnen ging en tussen twee vreemden ging zitten, die elk dachten dat zij bij de ander hoorde. Toen er uiteindelijk een passagier teveel was, moesten de kaartjes worden gecontroleerd en bleek Candy Hodson een verstekeling te zijn. Huilend werd het meisje uit het toestel gehaald.

TANDARTS (81) BOORT VOOR GEZELLIGHEID

Van der Sluis Tandarts 1988 You TubeOp 27 december 1988 vierde Van der S stilletjes zijn 55-jarig jubileum als tandarts. Welke tandarts kan er op bogen dat zijn patiënten een bloemetje voor hem meenemen of naar hem toe komen voor de gezelligheid? Waarschijnlijk niet veel. Het gebeurde de 81-jarige tandarts Van der S uit Drachten regelmatig. Nog wekelijks trekte deze bejaarde tandarts kiezen en vult gaatjes. Niet omdat hij er van moet leven, maar voor de gezelligheid. “De sociale contacten, daar gaat het mij om. Ik mag graag met mensen omgaan en op deze manier komt er nog eens iemand langs. Hij behandelt alleen ziekenfondspatiënten. “Met de particuliere patiënten ben ik gestopt. Die hebben mij teveel noten op hun zang. Daar kan ik niet zo goed mee opschieten. Vroeger stond Van der S bekend als de tandarts die nooit praatte. “Daarvoor had ik het veel te druk. Het was lopende band-werk. Toen hij in 1934 in Drachten begon, was het de tweede tandarts. Bij het begin van de oorlog tijdens de mobilisatie kon ik maar een paar dagen per week werken. In die korte tijd behandelde ik dan de patiënten die ik anders in een week gedaan zou hebben. Honderd mensen per dag was dan ook geen uitzondering. Zou iedere tandarts daar bij gaan zitten, niet Van der S. Hij behandelde en behandelt alle patiënten staande. Van staan word ik niet moe. Mijn vrouw gaf me eens een kruk, maar die is de behandelkamer niet in geweest. Vorig jaar draaide Van der S weer enige tijd topdagen toen het er op leek dat het ziekenfonds de tandartskosten uit het pakket zou halen. Veel mensen wilden toen hun vaak nog gave gebit laten trekken en zich een kunstgebit laten aanmeten. Maar daar werkte ik niet aan mee. Dat is zonde. Van der S mag zich er op beroepen de ‘huistandarts’ van het klooster van Drachten te zijn.  Het is nog maar sinds enkele jaren dat de nonnen het klooster uit mogen. Voor die tijd ging ik twee maal per jaar naar hen toe om de gebitten te controleren. Voor het vullen van de gaatjes hadden we een speciale trapboormachine aangeschaft die daar al die jaren gestaan heeft. Van der S maakte het een keer mee dat een non met een zeer pijnlijke kaakontsteking eerst toestemming aan de bisschop moest vragen alvorens ze naar Groningen mocht om zich te laten behandelen. Maar dat mens verging van de pijn. Ik heb toen gezegd: Ga eerst maar naar Groningen en vraag dan maar om toestemming. Tegenwoordig gaat Van der S alleen nog naar het klooster om te controleren. Voor een behandeling komen de nonnen naar zijn praktijk aan de Stationsweg. De jongere collega’s zien Van der S volgens zijn zeggen niet als concurrent. Nee hoor, daar is geen sprake van. Van mijn kleine praktijk valt niet meer te leven. Volgens de ziekenfondslijst staan er nog honderden mensen bij mij ingeschreven, maar verreweg het grootste deel daarvan komt nooit meer. Die zijn allemaal al zo oud dat ze een kunstgebit hebben.” Van der S is nog lid van de Drachtster tandartsenvereniging. “Als er een etentje of zo is, word ik gelukkig nog steeds uitgenodigd. Ik hoop dan ook nog jaren door te gaan. Datzelfde hoopt mijn 16-jarige kleindochter. Zij is mijn jongste patiënt. Ze zit liever bij mij in de stoel dan bij een vreemde.

PIJNLIJKE SPRONG DOOR JUMPING JACK 

1989 Baby brandwonden jumping jackOp 31 december 1988 kreeg een zeven maanden oude baby uit Geleen kort voor de jaarwisseling door rondvliegend vuurwerk zware brandwonden aan handen en gezicht. De moeder van het kind liep afgelopen met haar zoontje over de Anjelierstraat in de Geleense wijk Lindenheuvel. Plots kwam een stuk vuurwerk in de kinderwagen terecht. Volgens omstanders was het een zogenaamde jumping jack, een snel ronddraaiende gloeiende vuurbol, die door kinderen in een plantenbak was gelegd en aangestoken. Een deel van dit siervuurwerk sprong weg en raakte de baby in het gezicht. Het kind sloeg meteen de handen voor zijn gezicht, wat niet verhinderde dat het gelaat tot in de derde graad werd verbrand. Aan de handen liep het jongetje tweedegraads brandwonden op. Een vrouw die juist in de buurt liep, sprong in haar auto en bracht de moeder met haar kind ijlings naar het ziekenhuis. Daar moet hij nog zeker twee weken blijven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s