1986 Overleden

Phil Lynott

phil-lynott-you-tubeOp 4 januari 1986 overleed op 35-jarige leeftijd Phil Lynott in een ziekenhuis in Salisburry, in het zuidwesten van Engeland.  Hij stierf aan de gevolgen van een longontsteking en een hartaanval. Phil Lynott kreeg op Eerste Kerstdag een beroerte in zijn huis in Londen. Eerst werd hij opgenomen in een ontwenningscentrum voor drugs en alkoholgebruikers. Maar zijn toestand ging snel achteruit, waardoor werd besloten hem over te brengen naar een afdeling „intensive care” in een ziekenhuis in Salisburry. De zanger, die van Ierse afkomst is, verwierf in 1971 bekendheid toen de groep Thin Lizzy op de hitparade klom met het nummer „Whisky in the jar”. Tot de band in 1984 uiteen ging lukte het internationaal naam te blijven maken. Daarna had Lynott, zonder succes, geprobeerd een solo-carrière te beginnen. Hij is enkele malen veroordeeld wegens bezit van verdovende middelen.

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir You TubeOp 14 april 1986 overleed op 78-jarige leeftijd de Franse schrijfster Simone de Beauvoir in een ziekenhuis in Parijs. Na de dood van haar levensgezel filosoof Jean-Paul Sartre,op 15 april 1980, leefde Simone de Beauvoir enige tijd zeer teruggetrokken, tot ze zich in 1983, op verzoek van de regering, weer ging bezighouden met de vrouwelijke inbreng in de Franse cultuur. Het meeste opzien baarde Simone met haar tweedelige werk ~Le deuxième sexe”, waarin ze, in 1949, heel scherpzinnig de seksuele, sociale en psychologische situatie van de vrouw onder de loep nam: hoewel ze daarna min of meer werd beschouwd als intellectuele moeder van de vrouwenbeweging, heeft ze nooit het etiket „feministe” op zich willen laten plakken. Met Jean-Paul Sartre stortte zij zich in de eind zestiger, begin zeventiger jaren in de uiterst linkse beweging; zo werd zij hoofdredacteur van het radicale tijdschrift ~L’idiot International”. Daarvóór had zij al literaire roem geoogst met haar sleutelroman „Les Mandarins”, spelend in de linkse kringen rond Sartre, waarvoor zij de Prix Goncourt kreeg. „De Mandarijnen” wordt nog steeds beschouwd als het literaire monument van de existentialistische filosofie. Haar latere werk is veelal doortrokken van de problemen van ouderdom en dood. In „La Vieillesse” (De Ouderdom), in 1970. kritiseerde ze heel scherp de manier, waarop de samenleving bejaarden behandelt: als lastige mensen die niet meer mee kunnen gaan met hun tijd, in plaats van als wijzen die goede raad kunnen geven en ook wel enige rust en waardering verdiend hebben. Het aangrijpendste werk van haar nadagen was wel „La Ceremonie des Adieux” („Afscheids-ceremonie”, 1981), waarin ze met niets ontziende eerlijkheid schreef over de laatste levensjaren en de ziekte van Sartre, die zij slechts zes jaar zou overleven.

Otto Preminger

otto-preminger-you-tubeOp 23 april 1986 overleed de film- en theaterproducent Otto Preminger Hij werd tachtig jaar en leed aan kanker.Preminger werd in 1906 in Wenen geboren als zoon van de keizerlijke procureur-generaal. Belangstelling voor het toneel deed de rechtenstudent als acteur en assistent terechtkomen bij de legendarische Max Reinhardt, die hem later benoemde als intendant van het Weense Theater der Josefstadt. In 1935 ging hij als theaterregisseur naar de Verenigde Staten, waar hij een jaar later zijn eerste film maakte „Under Your Spell”. Hij regisseerde en produceerde verscheidene Hollywood-klassiekers, waaronder „Laura”, waarvoor hij in 1914 een Academy Award kreeg, „Bonjour Tristesse , „Porgy and Bess” en „Exodus”. Preminger was op de set een autocraat, maar met zijn barse optreden wist hij menig acteur of actrice tot grote prestaties te brengen. Sommigen rebelleerden tegen zijn manier van optreden, maar de meesten respecteerden zijn vakman- en kunstenaarschap. Buiten het licht van de schijnwerpers was hij een innemend verteller. Hij was ook een moedige vernieuwer, die de strenge censuurcodes van de filmindustrie in baanbrekende films tartte. Voorbeelden zijn „The Moon is Blue” uit 1953, een sexy komedie waarin woorden gebruikt werden die voordien taboe waren, en „The Man With The Golden Arm” uit 1956, waarin voor het eerst op het witte doek het gebruik van verdovende middelen werd getoond. Preminger werkte met grote namen, en in 1957 maakte hij een onbekend meisje uit Iowa beroemd in „St. Joan”: Jean Seberg. Zijn laatste film was Graham Greene’s The Human Factor (1980) met onder meer Joop Doderer. Preminger was een graag geziene gast in Amerikaanse talkshows, vooral na zijn onthulling in 1971 dat hij een 26-jarige zoon had bij de toen zojuist overleden striptease-danseres ‘Gypsie’ Rose Lee.

Jorge Luis Borges

Jorge Luis Borges You TubeOp 14 juni 1986 overleed op 86-jarige leeftijd in Genève, één van de grootste schrijvers en dichters van de wereld de Argentijn Jorge Luis Borges. In 1985 had hij zich in Genève gevestigd nadat zijn artsen hem hadden verteld dat hij leverkanker had en ongeneeslijk ziek was. Zeven weken voor zijn dood trouwde Borges met de Japanse Maria Kodama (41), die hem jarenlang op zijn reizen had begeleid als secretaresse.Jorge Luis Borges die Op 24 augustus 1899 in Buenos Aires werd geboren,als enige zoon van een Argentijnse advocaat/vertaler. Zijn familie stamde af van Engelse Quakers en politieke leiders en officieren van Spaanse afkomst die zich in de negentiende eeuw hadden ingezet voor de onafhankelijkheid van Argentinië.Hij debuteerde als dichter toen hij 23 was, maar de korte verhalen die- hem grote roem brachten begon hij pas te schrijven na 1938, het jaar waarin zijn vader stierf. Voor de bundel Ficciones (‘Ficties’) ontving hij de hoogste literaire onderscheiding van Argentinië.Borges schreef een oeuvre bij elkaar dat meer dan dertig banden beslaat, en hoewel hij diverse malen kandidaat heeft gestaan voor de Nobelprijs, is dat eerbewijs hem altijd onthouden. De schrijver werd op één lijn gesteld met Kafka, Poe en Valéry.

Willem Ruis

Willem Ruis You TubeOp 4 augustus 1986 overleed televisiepresentator Willem Ruys aan een hartaanval, terwijl hij in Spanje met vakantie was. Ruis begon zijn omroepcarrière bij de radio, waar hij twaalf jaar lang presentatiewerk verrichtte voor het NOS-sportprogramma ‘Langs de Lijn. Ook was hij enige tijd verbonden aan VARA’s actualiteitenprogramma ‘Dingen van de Dag.’ Ruis maakte voorts talrijke radio-interviews met bekende Nederlanders. Tot de meest spraakmakende behoorden zijn gesprekken met Godfried Bomans en Jan Wolkers in de VARA/AVRO-serie ‘Alleen op een eiland. In de zomer van 1971 trad hij hierin op als contactman’ tijdens het eenzame verblijf van Bomans en Wolkers op het eilandje Rottumerplaat. Sinds 1981 was Ruis op freelance-basis verbonden aan de VARA-televisie. In dat jaar maakte hij de geruchtmakende overstap van de KRO, waar hij vijf seizoenen lang de Willem Ruis Show had gepresenteerd. Bij de VARA verzorgde hij tot 1984 de eveneens naar hem genoemde Lotto-shows. In de winter van dat jaar begon Ruis aan de Sterrenshow, een project dat hijzelf ooit als het grootste avontuur uit zijn loopbaan omschreef. Deze show werd rechtstreeks uit een Italiaanse circustent vanaf wisselende plaatsen op het scherm gebracht. Geldgebrek dwong de VARA er toe dit kostbare project stop te zetten. Tussen de bedrijven door maakte Willem Ruis in 1982 ook nog zijn debuut als acteur in de speelfilm ‘Het Beest.

Emilio Fernández Romo

emilio-fernandez-romo-you-tubeOp 6 augustus 1986 overleed op 82-jarige leeftijd Emilio Fernández Romo in Mexico Stad aan de gevolgen van een hartaanval. Emilio ‘El ” Indio’ Fernandez was, een van de grote mannen van de Mexicaanse filmwereld, hij begon zijn filmcarrière in Hollywood, maar werd pas als regisseur bekend in de jaren veertig en vijftig, de bloeiperiode van de Mexicaanse film. Voor 16 van zijn 42 films werd hij onderscheiden. Verder acteerde hij in tientallen films, waaronder John Hustons ‘Under the Volcano’, waarin hij de rol van barkeeper in een plaatselijk bordeel vervulde. Ook in rolprenten van Sam Peckinpah, onder meer ‘Bring Me the Head of Alfredo Garcia’, was Fernandez te zien. Zijn ‘Maria Candelaria’ (met Dolores del Rio) kreeg in 1946 in Cannes de eerste prijs voor de beste film. Andere onderscheiden films zijn ‘Rio Escondido’ (Verborgen rivier) en ‘Enamorada’ (Verliefd). Verder regisseerde hij de verfilming van John Steinbecks roman ‘The Pearl’.. Fernandez, die als bijnaam Ei Indio (de Indiaan) kreeg, nam op jeugdige leeftijd deel aan de Mexicaanse revolutie. Op zijn negentiende jaar werd hij veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Hij wist na drie jaar te ontsnappen en vluchtte naar de Verenigde Staten, waar hij in de Hollywoodse filmindustrie terecht kwam.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s