Films 1989 Buitenland

AFFARE NACHTFROST

Affare Nachtfrost (Codenaam Nachtvorst), spionagefilm van Sigi Rothemund naar de gelijknamige roman van Stefan Murr. Met: Gudrun Landgrebe, Hansjörg Felmy, Charles Braver e.a. Fritz Seyfried (Hansiörg Felmy), pantserexpert bij het Westduitse ministerie van defensie, is een gelukkig man met een voorbeeldig huwelijk en een harmonieus sociaal leven. Een soort modelburger dus. Zijn plezierige bestaan komt echter op ac tocht te staan als een onbekende hem ervan beschuldigt tijdens de Tweede Wereldoorlog een andere identiteit te hebben aangenomen, en verantwoordelijk te zijn voor de moord op een majoor. Seyfried weet van de prins geen kwaad, en gaat op onderzoek uit om zijn onschuld te bewijzen. Daarbij raakt hij steeds verder verstrikt in het spionagenet van zowel de Oostals de Westduitse geheime dienst

ALWAYS

Always (Steven Spielberg, 1989) Zoetige romantiek met een vliegende brandweerman die na zijn dood voor zijn hef zorgt.

BATMAN

In Gotham City tiert de misdaad en corruptie welig. Op een avond krijgen twee boeven met een figuur te maken die eruit ziet als een reusachtig vleermuis. Hij noemt zich Batman en bindt in zijn eentje de strijd aan tegen de criminaliteit. Ook Jack Napier, één van de grootste misdadigers van Gotham City, ontmoet; Batman. Tijdens het gevecht moet Jack het onderspit delven en valt hij in een vat vol bijtend zuur. Hij overleeft de val, maar zijn gezicht is vreselijk verminkt. Na plastische chirurgie heeft hij het gelaat van een joker.

BAXTER

Baxter (1989-F). De hoofdpersoon’ uit deze film van Jéröme Boivin is een zeer fotogenieke bullterrler, die duidelijk niet afkomstig is uit de Disney-kennels want hij doodt mensen…uit zelfbehoud.

BILL AND TED’S EXCELLENT ADVENTURE

Bill & Ted’s excellent adventure. Amerikaanse speelfilm uil 1989. Bill en Ted zijn zeventien, cool en hip. Ze zijn voor elkaar gemaakt. Beiden zijn dromers en tijdens de geschiedenisles fantaseren de twee vrienden over hun eigen rock ’n roll-band met de naam Wyld Stallyns. Dat komt hen echter duur te staan, want zoals het eruit ziet zullen ze een dikke onvoldoende halen voor geschiedenis. Rufus, een mysterieuze zevenhonderd jaar oude weldoener, biedt hulp.

BLACK RAIN

Black Rain 1989 Regie: Ridley Scott. Met: Michael Douglas, Andy Garcia, Ken Takakura, Kate Capshaw, Yusaku Matsuda.Michael Douglas is een Dirty Harry-achtige politieman in New Vork. Op het vlak van corruptie is hij niet helemaal zuiver op de graat. Hij ging overstag nadat hij ontdekte dat het systeem waarin hij werkt ook door en door corrupt is, en hij zichzelf afgevraagd heeft waarom hij de enige eerlijke politieman zou moeten zijn. Er is een missie naar Japan voor nodig om hem bij te brengen wat integriteit ook al weer was. Tijdens een lunchpauze in een restaurant zijn deze Nick en zijn maatje Charlie getuige van een koelbloedige afrekening in het Yakuza-milieu (Japanse Maffia). Nick slaagt erin de moordenaar te arresteren, maar wanneer Japan om de uitlevering van deze kroonprins van de Yakuza vraagt krijgt het duo de opdracht hem in Osaka aan de autoriteiten over te dragen. Het is echter de verkeerde delegatie die de gevange*ne in ontvangst neemt, en als Nick dit ontdekt laat hij het er niet bij zitten. Tot groot ongenoegen van de Japanse politie gaat hij zelf achter Sato aan en als een razende olifant dendert hij daarbij door de delicate porseleinkast van gewapende vrede die de plaatselijke politie onderhoudt met de Yakuza. Ook Masahiro Matsumo (Ken Takakura), de politieman die hem van dit voornemen moet afhouden brengt hij op deze manier in een oneervolle en onmogelijke positie. Maar als Nick aan het slot de boef ter bestemde plekke heeft afgeleverd heeft hij (hopelijk) iets geleerd.

BLIND FURY

Blind Fury Nick Parker(Rutger Hauer) een Vietnamveteraan raakt tijdens de oorlog blind aan één oog. Door de lokale bevolking wordt hij opgenomen en verzorgd. Van hen leert hij te overleven en raakt bedreven in zelfverdediging. Terug in Amerika gaat Nick op zoek naar Frank, zijn makker uit diensttijd, en raakt betrokken bij diens problemen met de Maffia.

BLOOD HEROES

Bloode Heroes (Salute of the Jugger) is een Australisch-Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1989 van regisseur David Peoples.

BORN ON THE FOURTH OF JULY

Born on the Fouth of July – (1989-USA). Aangrijpend drama van Oliver Stone naar het autobiografische boek van rolstoel- Vietnamveteraan Ron Kovic. Terug uit Vietnam wordt hij anti-oorlogsactivist. Knappe rol van Tom Cruise.

BREAKING POINT

Breaking point, psychologische thriller uit 1989 van Peter Markle. Met: Corbin Bernsen, Joanna Pacula, John Glover, e.a. Kort voor D-Day wordt de Amerikaanse majoor Jefferson Pike ontvoerd door de nazi’s. Ze willen van hem weten waar en wanneer de invasie van Europa zal plaats hebben.

BURBS THE

The Burbs. Amerikaanse speelfilm uit 1989. De gestresste Ray Peterson is van plan in zijn rustige buitenwijkje van een welverdiende vakantie te genieten. Helaas gooien zijn nieuwe buren, de Klopeks, roet in het eten. Mensen verdwijnen, botten worden gevonden en er komen vreemde geluiden en lichtflitsen uit huize Klopek. Ray gaat met de buren op onderzoek uit.

CADDIE WOODLAWN

Caddie Woodlawn. Amerikaanse jeugdfilm uit 1989 van Giles Walker. Met: Emily Schulman, Season Hubley, James Stephens e.a. De 11 -jarige Caddie gedraagt zich tot ergernis van haar moeder als een wildebras. Zij sluit vriendschap met het hoofd van de naburige indianenstam. De blanke bewoners van het dorp zien dit met lede ogen aan. Bron:- Naar het boek van Carol Ryrie Brink

CODED HOSTILE

Coded Hostile, Amerikaanse speelfilm 1983. van David Darlow. Met: Michael Murphy, Michael Moriaty, Chris Sarandon, Harris Yulin e.a. Op 1 september 1983 werd een Koreaanse Jumbo door de Sovjets neergeschoten. 269 passagiers en de bemanning kwamen hierbij om het leven. Coded Hostile is een gedramatiseerde documentaire gebaseerd op deze zaak. Daarnaast wordt getoond hoe de Verenigde Staten op deze gebeurtenis reageerde.

COMING OUT

Coming Out (Heiner Carow, 1989, DDR). Voorzichtige emancipatiefilm uit de nadagen van de Oostduitse filmindustrie laat zien hoe jonge leraar zijn homoseksualiteit verdringt en er beter aan zou doen hier eerlijk voor uit te komen.

COUSINS

Cousins. (1989-USA) Amerikaanse remake van succesvolle Franse film, geregisseerd door Joel Schumacher, met Ted Danson, Scan Young, Isabella Rossellini. Jongeman is verliefd op zn getrouwde nichtje.

DEAD CALM

Dead Calm.Australische thriller van Philip Noy- Ce uit 1989 over echtpaar op zeezeiler dat zogenaamde drenkeling aan boord neemt en dan met een vreselijk gevaarlijke psychopaat opgescheept zit, ontdekt de vrouw als haar man even van boord is

DEAD MAN OUT

Dead man out, Amerikaans drama van Richard Pearce. Met: Danny Glover, Ruben Blades en Tom Atkins. Ben is voor 4-voudige moord ter dood veroordeeld. Maar een verblijf van 8 jaar in de dodencel heeft zijn tol geëist en Ben lijkt krankzinnig te zijn geworden. De wet stelt echter dat iemand toerekeningsvatbaar moet zijn om ter dood gebracht te kunnen worden…

DREAMBREAKERS

Dreambreakers. Am. tv-film van Stewart Millar. Twee broers uit Chicago verschillen als dag en nacht. De een heeft rechten gestudeerd en gaat in zee met een louche projectontwikkelaar die bovendien de vijand van zijn vader is, de ander is een pastoor die strijd voert tegen de hebzucht. De vader komt tussen de twee klem te zitten.

DRIVING MISS DAISY

Driving Miss Daisy. Amerikaanse speelfilm uit 1989 van Peter James. Met: Morgan Freeman, Jessica Tandy, Dan Aykroyd e.a. De 72-jarige joodse ex-onderwijzeres Daisy rijdt haar gloedniewe auto in puin. Dat is voldoende aanleiding voor haar zoon Boeli om een chauffeur voor haar in dienst te nemen. Daisy blijft zich reserveerd opstellen tegen deze behulpzame, zwarte Hoke. Door een bomaanslag op de liberale synagoge en de pesterijen die haar zwarte chauffeur van de politie moet dulden ziet de joodse Daisy in dat zij en Hoke eigenlijk I in hetzelfde schuitje zitten en dat hij haar beste vriend is. Zeker als hij haar vol tederheid helpt met eten tijdens het Thanksgivingdiner in haar laatste verblijfplaats, een verzorgingstehuis. Daar komt Daisy terecht omdat ze helemaal in de war is.

DRY WHITE SEASON A

‘A dry white season’. Als de zwarte tuinman van Ben du Toit (Sutherland) wordt gearresteerd en zo word tgemarteld dat hij sterft, gaan zijn ogen open. Du Toit had nooit de neiging zich tegen het systeem’ in zijn vaderland te verzetten, maar ziet opeens de onmenselijkheid van het apartheidsysteem in. Met medewerking van een gerenommeerde advocaat (Marion Brando) begint hij een proces tegen de politie en gaat op onderzoek uit om achter de waarheid te komen.

FALSE WITNESS

Heel New Orleans is opgeschrikt als de plaatselijke televisiepresentatrice Sandra Lee Dawson verkracht, verminkt en in coma in haar appartement wordt gevonden. De ambitieuze hulpofficier van justitie Lynn Jacobi beseft dat het oplossen van deze zaak haar promotie veilig stelt. Als Sandra Lee uit haar coma ontwaakt en een gerespecteerd chirurg aanwijst als de dader, staat Lynn voor een moeilijke keuze. Met het vervolgen van de invloedrijke specialist kan ze haar promotie tot officier van justitie op het spel zetten……..

FAREWELL TO THE KING

Farewell to the King (1989-USA). actiefilm van John Millius die speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Soldaat wordt leider van stam in Borneo. Hij wil hen beschermen tegen de wreedheden van de Brittenen de Japanners. Met: Nick Nolte en Nigel Havers.

FATMAN AND LITTLE BOY

The Shadow Makers / Fat Man and Little Boy (Roland Joffé, 1989, VS). Historisch drama, van de regisseur van ‘Killing Fields’ en ‘The Mission’, over de vervaardiging van de atoombom concentreert zich op de confrontatie tussen wetenschapper J. Robert Oppenheimer (Dwight Schulz) en de ijzervretende generaal Grovere (Paul Newman

FIELD OF DREAMS

Field of dreams. Amerikaanse speelfilm uit 1989. Eerste in een reeks van speelfilms met Kevin Costner in de hoofdrol. Op zaterdag 9 januari wordt de film No way out uitgezonden. Regie: Phil Alden Robinson. Een boer in lowa hoort op een dag een stem die hem vertelt dat hij en honkbalveld meot aanleggen op zijn eigen grondgebied. Het is de bedoeling dat hij daarmee de legendarische honkbalspeler Shoeless Joe Jackson weer motiveert om te gaan spelen. Deze heeft het slaghout jaren terug, na een schandaal, aan de wilgen gehangen. In de hoofdrollen: Kevin Costner, Amy Madigan, Gaby Hoffman, Ray Liotta e.a

FINISH LINE THE

The finish line is een Amerikaanse speelfilm van regisseur John Nicolella. Martin Shrevelowe was destijds een succesvol hardloper. Wanneer op een dag zijn vrouw overlijdt moet hij, samen met zijn zoontje, een nieuw leven opbouwen. Het zoontje, Glen, is vol bewondering over de prestaties die zijn vader vroeger leverde en wil ooit zijn eigen trofeeën naast die van zijn vader op de schoorsteen zien staan. Hij traint hard en is zeer succesvol. Toch heeft hij het moeilijk met het feit dat zijn vader steeds meer van hem eist. Het leven van Glen verandert wanneer hij Lisa ontmoet. Bij haar kan hij met zijn problemen terecht.

FIRE AND RAIN

Fire and Rain. Amerikaanse speelfilm uit 1989 van Jerry Jameson. Met: Charles Hadd, Angie Dickinson, Dean Jones e.a. Vanuit Florida vertrekt vlucht 191 naar Texas. Terwijl het toestel Dallas nadert, steekt totaal onverwacht een flinke storm op. Het vliegtuig is niet meer te hanteren en de passagiers raken in Paniek. Even later stort het neer op het vliegveld van Dallas. Bron: Naar het boek van Jerome Greer Chandler

HOUSE III

House 3, Amerikaanse film. Lucas McCarthy is ervan overtuigd dat zijn problemen ten einde zijn met de executie van de verschikkelijkste massamoordenaar uit de geschiedenis. Klaus Jenke. Na drie jaar werd Jenke gevangen genomen, maar de prijs die Lucas moest betalen was hoog: zijn partner werd gedood en hijzelf raakte zwaar gewond. Net voor de executie spreekt Jenke een vloek uit dat hij geen rust zal vinden voordat Lucas gedood is. Na zijn dood komt Jenke terug en terroriseert de familie McCarthy. Er is maar één oplossing: Lucas moet naar de hel Met Lance Hendriksen, Brion James. Rita Taggert, e.a.

HOWARD BEACH : CASE FOR MURDER

Howard Beach: Making a Case for Murder Rechtszaak die zich afspeelt tegen de achtergrond van rassenhaat. Integere film van Dick Lowry, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Met: Dan Lau ria.

HYJACKING OF THE ACHILLE LAURO THE

the-hijacking-of-the-achille-lauro-you-tubeThe Hijacking of the Achille Lauro (De kaping van de Achille Lauro) is een Amerikaanse tv-film uit 1989 geregisseerd door Robert Collins.De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de kaping van Het cruiseschip Achille Lauro op 7 oktober 1985. Er waren rollen voor o.a. Karl Malden, Lee Grant, Vera Miles, E.G. Marshall en Christina Pickles. Het cruiseschip Achille Lauro met aan boord de invalide Leon Klinghoffer en zijn aan kanker lijdende vrouw Marilyn, wordt vlak na aankomst in Egypte gekaapt door een viertal Palestijnen, die de vrijlating eisen van een kindermoordenaar en 50 andere Palestijnen. Hun eis wordt echter niet meteen ingewilligd en Leon Klinghoffer wordt doodgeschoten. Als zij na enkele dagen het schip verlaten om met een vliegtuig te vluchten, worden ze onderschept en door de Italiaanse regering gearresteerd. Op Sicilië rest Marilyn de taak de kapers te identificeren. Wikipedia, De Redactie.Be

KARATEKID III THE

The Karatekid III Sinds zijn beste leerling negen maanden geleden het toernooi tegen Daniel verloor, hebben zich bij Kreese geen nieuwe studenten meer aangemeld. Hij zit volledig aan de grond. Ten einde raad zoekt hij de rijke Terry Silver op, wiens leven hij tijdens de Vietnamoorlog verschillende keren heeft gered. Terry is Kreese nog steeds dankbaar en belooft voor hem wraak te te nemen. Hij huurt Mike Barnes in, die vecht om te doden en Daniel graag van de troon wil stoten. Daniel wil het niet tegen Barnes opnemen, maar besluit het toch te doen wanneer zijn vriendinnetje wordt bedreigd. Hij moet zich in zijn eentje voorbereiden op de kamp.  Zijn mentor Miyagi verzet zich immers tegen vechten om het vechten.

KICKBOXER

Kickboxer (Mark Disalle, 1989) Titel zegt alles; met Jean-Claude van Domme, the muscles from Brussels

K-9

K-9  is een Amerikaanse speelfilm uit 1989 van Rod Daniel. Dooley werkt als inspecteur bij de narcoticabrigade, maar brengt er door zijn onhandigheid niet veel van terecht. Wanneer hij de jacht moet openen op een grote drugshandelaar kan hij echter rekenen op de hulp van een nieuwe partner : de Duitse herdershond Jerry Lee.Jerry is getraind in het opsporen van drugs, maar heeft zo zijn eigen manier van werken en doet enkel waar hij zin in heeft.

LADY AND THE HIGHWAYMAN 

The lady and the highwayman You TubeThe lady and the highwayman is een film gebaseerd op een boek van de veelgelezen Barbara Cartland. De film werd geregisseerd door John Hough. Het is een avonturenverhaal dat zich afspeelt in het 17e eeuwse Engeland, als de troepen van Cromwell de macht overnemen en koning Charles II  (Michael York) gedwongen wordt om te vluchten. De knappe edelman Lucius Vyne (Hugh Grant), keert zich, vermomd als struikrover, tegen de volgelingen van Cromwell en wordt ook nog eens verliefd op zijn mooie achternicht de jonge Lady Panthea Vyne (Lysette Anthony). Na veel actie en romantiek, zit de koning weer op zijn troon, maar de intriges gaan door en Lucius Vyne blijft vechten voor de goede zaak en zijn liefje.

LET IT RIDE

Let It Ride (Joe Pytka, 1989, VS). Speelfilmdebuut van clip- en commercialregisseur Pytka is zwak geschreven komedie waarin verstokte gokker Richard Dreyfuss zijn geluk beproeft bij de paardenraces. Met Teri Garr als zijn verwaarloosde echtgenote

LEIBWÄCHTER DER

Der Leibwächter You TubeDer Leibwächter (De Lijfwacht) was een thriller van Adolf Winkelmann. In Nederland werd de film in 1989 door de VARA uitgezonden in twee delen. De succesvolle zakenman Serge Mazra (Raymond Pellegrin),wordt, als hij familieleden van het vliegveld in Frankfurt heeft afgehaald, getroffen door een aanslag hij overleeft als enige, maar de politie vertrouwt zijn zaken niet. Men verdenkt Serge die een importbedrijf in levensmiddelen heeft, dat hij in drugs handelt. Om hem in de gaten te houden, wordt een wat verloederde rechercheur Bruno op hem afgestuurd, gespeeld door (Franz-Xaver Kroetz). Hij zal optreden als Serges lijfwacht. Een gevaarlijk spelletje dat nog ingewikkelder wordt door een onderzoek naar de illegale geldstromen, want het lijkt erop met de drugsgelden de bloedige Koerdische vrijheidsstrijd gefinancierd wordt.

MAGIC MOMENTS

Magic moments (Magie der Liebe) Engelse speelfilm uit 1988 van Lawrence Gordon Clark. Met: Jenny Seagrove, John Shea, Paul Freeman e.a. Als de productie-assistente Melanie James de illusionist Troy Gardner overhaalt tot een live-optreden, raakt ze zeer van hem onder de indruk. Dit gevoel is wederzijds, maar haar minnaar en chef Brian Swann geeft haar niet zomaar op.

NOT QUITE HUMAN II 

not-quite-human-ii-you-tubeNot Quite Human II is een  Amerikaanse Disney klassieker uit 1989 geregisseerd door Eric Luke. Met onder andere: Jay Underwood, Alan Thicke, Robyn Lively, Greg Mullavey, Katie Barberi, Dey Young. Dit is de tweede van de totaal drie films gebaseerd op de Not Quite Human romans van Seth McEvoy.Chip de robot heeft de middelbare school afgemaakt en gaat, ondanks de bezwaren van zijn overbezorgde vader, naar de universiteit. Zijn vader programmeerde hem altijd, maar Chip kan dat nu zelf. Als robot kan hij emoties kopiëren, maar hij begrijpt ze niet. Wanneer hij echter tijdens een college de mooie Roberta ontmoet, voelt het alsof zijn hart een sprongetje maakt. Chip is verliefd en zijn hart slaat op hol. Maar hoe kan dat nou, Chip heeft helemaal geen hart!

ON  A MOONLIT NIGHT

On a Moonlit Night (In una notte di chiaro di luna) is een Frans-Italiaanse dramafilm uit 1989 geregisseerd door Lina Wertmüller.Er waren rollen voor o.a.:  Rutger Hauer,Nastassja Kinski,Peter O’Toole,Faye Dunaway

OSTATNI PROM

Ostatni Prom (De laatste veerboot)  is een Poolse film uit 1989 geregisseerd door Waldemar Krzystek. Er waren rollen voor o.a.: Krzysztof Kolberger,Agnieszka Kowalska,Dorota Segda,Ewa Wencel,Artur Barcis. Het verhaal speelt zich af in december 1981. Marek, leraar op een middelbare school, onderhoudt contacten met Solidariteit. De politieke situatie is explosief: elk moment dreigt de staat van beleg te worden afgekondigd. Menige Pool zoekt reeds een goed heenkomen. De passagiers op de veerboot naar Zweden wanen zich veilig. Marek, met belangrijke papieren van Solidariteit bij zien, is één van hen. Maar wanneer tijdens de reis dan inderdaad de staat van beleg wordt afgekondigd, wordt het schip gedwongen de steven te keren, terug naar Polen.

PARENTHOOD

Parenthood. Steve Martin is de hoofdattractie in komedie van Ron Howard uit 1989 over opvoedingsproblemen van velerlei aard.

PINK CADILLAC

Pink cadillac. Amerikaanse avonturenfilm uit 1989 van Buddy van Hom. Met: Clint Eastwood

RESCUE OF JESSICA MCCLURE THE 

The rescue of Jessica McClure. Amerikaanse dramafilm uit 1989 van Mei Damski. Met: Laura en Jennifer Loesch, Patty Duke, Beau Bridges, Pat Hingle e.a. Jessica McClure is een achttien maanden oude peuter in Texas. Van de ene op de andere dag werd ze wereldnieuws toen ze in een zes mqter diepe put viel terwijl ze bij haar huis aan het spelen was. Het naar boven halen van Jessica leek een routineklus^ maar dat was niet zo en daardoor steeg de spanning

SEA OF LOVE

Sea of Love (Harold Becker, 1989) Moord en sex. Politieman (Al Pacino) deelt het bed met een vrouw (Ellen Barkin), die misschien seriemoordenaar is.

SEE NO EVIL HEAR NO EVIL

See no evil, hear no evil. Amerikaanse comedy uit 1989 van Arthur Hiller. Met: Richard Pryor, Gene Wilder, Joan Severancc, Kevin Spacey, Alan North e.a. Wally en Dave zijn goede vrienden en werken samen. Wally is vrolijk en luidruchtig van aard. Dave heeft het tegenovergestelde karakter van zijn vriend. Wally is blind en Dave is doof. Wanneer ze een vermoorde man bij hun zaak vinden en zij de enige getuigen zijn, moeten ze het samen gaan opnemen tegen de Newyorkse politie, een huurmoordenaar en haar meedogenloze partner.

SEX TAPE SCANDAL THE

The sex tapes scandal. Amerikaanse actiefilm uit 1982 met Lisa Hartman, Vanessa Williams e.a. Connie, een prostituee die zich heeft gespecialiseerd in SM, wordt enkele minuten nadat een klant is vertrokken, vermoord. Een videoband die zij gebruikte om klanten te chanteren, is een belangrijk aanknopingspunt

SHELL SEEKERS THE

The Shell Seekers (Cirkels in het zand), Engelse tv-film van Waris Hussein. Na bijgekomen te zijn van een lichte hartaanval maakt Penelope de balans op van haar leven. Ze ontslaat zichzelf uit het ziekenhuis en brengt een bezoek aan haar dochter Olivia op Ibiza.

SHE’S OUT OF CONTROL

She’s out of control (Stan Dragoti, 1989) vader Tony Danza wil zijn dochter tegen de mannen beschermen.

SKIN DEEP

Skin Deep (U5A.1989). Af en toe heel leuke komedie van Blake Edwards. Schrijver wordt door zijn vrouw op straat gezet omdat hij te veel vreemd gaat. Hij belandt in een identiteitscrisis en probeert die te boven te komen door nog meer vrouwen te versieren. Met John Ritter en Vincent Gardenia.

STEEL MAGNOLIAS

Steel magnolias (Herbert Ross, 1989) Wederwaardigheden van zes vrouwen (onder wie Shirley Maclaine, Julia Roberts en Dolly Parion) in een dorpje.

SUSPECT LE 

Le suspect (Frankrijk – 1989) (De verdachte) Regie: Yves Boisset, met Philippe Léotard, Jean-Pierre Bisson, Claire Nadeau e.a. Pierre Cave was vroeger leider van een linkse beweging, maar geeft nu colleges filosofie. Het nieuwe studiejaar begint merkwaardig. Een oudstudent van Pierre neemt theorieën uit de jaren zestig letterlijk en bereidt een zware terroristische aanslag voor. Pierre moet ontdekken waar deze oud-student zich bevindt, maar hij heeft geen idee waar gezocht moet vinden. Hij weet niet in welk wespennest hij zich heeft gestoken.

SWEETIE

Sweetie (Jane Campion, 1989) Strak gefilmd verhaal over twee wonderlijke zusters. Debuut van Jane Campion, maakster van ‘The piano

SWIMSUIT

Swimsuit 1989-USA). Veel te lange komedie met omslachtig plot van Chris Thomson. Account Executive van een reclamebureau doet moeite een badpakkenfabrikant in huis te houden.

TAP

Tap. Amerikaanse avonturenfilm uit 1989. Met: Gregory Hines e.a. Max Washington en zijn ex-vriendin Amy zijn beiden opgevoed met eigenlijk maar één doel voor ogen: tapdansen. Maar Max heeft altijd zijn snor gedrukt, want hij prefereerde geld boven het armetierige bestaan als danser. Door een verblijf in de gevangenis wordt Max anders. Hij komt op vrije voeten en probeert de draad weer op te pakken, samen met Amy, haar zoon Louis en vader Lil’Mo die Max de fijne kneepjes van het tapdansen heeft bijgebracht.

TERROR ON HIGWAY 91

Terror on highway 91. Amerikaanse speelfilm uit 1989 van Jerry Jameson. Met: Ricky Schroder, George Dzundza, Matt Clark, Lara Flynn, Brad Dourif e.a. Clay Nelson, een idealistische jongeman, wordt politieagent in een dorpje in het zuiden van Amerika.

TORN APART

Torn apart (Een verboden liefde) is een Engelse speelfilm uit 1989 van Jack Fisher. Met: Adrian Pasdar, Cecilia Peck e.a. De 21-jarige jood Ben keert na een verblijf van zes jaar in New Vork terug naar Israël. Hij wordt ingezet als militair op de Westbank en ontmoet zo zijn jeugdvriendin de Palestijnse Laila weer. Ze worden verliefd ondanks alle tegenwerking.

TRIAL OF THE INCREDIBLE HULK

Trial of the incredible Hulk. Amerikaanse speelfilm uit 1989. Met: Bill Bixby, Lou Ferrigno, Rex Smith, John Rhys Davies e.a. De wetenschappelijk onderzoeker David Banner is op de vlucht. Hij probeert zijn alter ego, de Hulk, de baas te zijn, maar tijdens een incident op de snelweg, als David een overval opmerkt, komt de destructieve Hulk tevoorschijn. David wordt na de aanval gearresteerd en in de gevangenis gegooid. De blinde advocaat Matt Murdock wil hem helpen. Hij vermoedt dat de overvallers werken voor zijn grote vijand Wilson Fiks, hoofd van een internationaal crimineel netwerk, en heeft Davids getuigenis nodig. David is echter bang voor de publiciteit en weigert zijn medewerking.

WHEN HARRY MET SALLY

When Harry Met Sally – (1989-USA) Verrukkelijke romantische komedie van Rob Heiner. Man en vrouw bouwen echte vriendschap op en doen hun best het niet in een romance te laten ontaarden. Met: Billy Crystal en Meg Ryan.

WINTER PEOPLE

Winter People – (1988-USA). Depressie-drama van Ted Kotcheff met werkloze Kurt Russel die in de bergen onderdak moet vinden bij de ongehuwde moeder Kelly McGillis.

WOLVES OF WILLOUGHBY CHASE THE

The Wolves of Willoughby Chase (1989-USA). AvontuurliJke historische film over kinderen van Stuart Orme  een gemene gouvernante.

YAABA

Yaaba (Idrissa Ouedrago, 1989) Jongen en meisje sluiten vriendschap met Heks. Een van de weinige films uit Burkina Faso die in het Westen doordrong.