Films 1989 Buitenland

ALWAYS

Always (Steven Spielberg, 1989) Zoetige romantiek met een vliegende brandweerman die na zijn dood voor zijn hef zorgt.

BILL AND TED’S EXCELLENT ADVENTURE

Bill & Ted’s excellent adventure. Amerikaanse speelfilm uil 1989. Bill en Ted zijn zeventien, cool en hip. Ze zijn voor elkaar gemaakt. Beiden zijn dromers en tijdens de geschiedenisles fantaseren de twee vrienden over hun eigen rock ’n roll-band met de naam Wyld Stallyns. Dat komt hen echter duur te staan, want zoals het eruit ziet zullen ze een dikke onvoldoende halen voor geschiedenis. Rufus, een mysterieuze zevenhonderd jaar oude weldoener, biedt hulp.

BLACK RAIN

Black Rain 1989 Regie: Ridley Scott. Met: Michael Douglas, Andy Garcia, Ken Takakura, Kate Capshaw, Yusaku Matsuda.Michael Douglas is een Dirty Harry-achtige politieman in New Vork. Op het vlak van corruptie is hij niet helemaal zuiver op de graat. Hij ging overstag nadat hij ontdekte dat het systeem waarin hij werkt ook door en door corrupt is, en hij zichzelf afgevraagd heeft waarom hij de enige eerlijke politieman zou moeten zijn. Er is een missie naar Japan voor nodig om hem bij te brengen wat integriteit ook al weer was. Tijdens een lunchpauze in een restaurant zijn deze Nick en zijn maatje Charlie getuige van een koelbloedige afrekening in het Yakuza-milieu (Japanse Maffia). Nick slaagt erin de moordenaar te arresteren, maar wanneer Japan om de uitlevering van deze kroonprins van de Yakuza vraagt krijgt het duo de opdracht hem in Osaka aan de autoriteiten over te dragen. Het is echter de verkeerde delegatie die de gevange*ne in ontvangst neemt, en als Nick dit ontdekt laat hij het er niet bij zitten. Tot groot ongenoegen van de Japanse politie gaat hij zelf achter Sato aan en als een razende olifant dendert hij daarbij door de delicate porseleinkast van gewapende vrede die de plaatselijke politie onderhoudt met de Yakuza. Ook Masahiro Matsumo (Ken Takakura), de politieman die hem van dit voornemen moet afhouden brengt hij op deze manier in een oneervolle en onmogelijke positie. Maar als Nick aan het slot de boef ter bestemde plekke heeft afgeleverd heeft hij (hopelijk) iets geleerd.

BLIND FURY

Blind Fury Nick Parker(Rutger Hauer) een Vietnamveteraan raakt tijdens de oorlog blind aan één oog. Door de lokale bevolking wordt hij opgenomen en verzorgd. Van hen leert hij te overleven en raakt bedreven in zelfverdediging. Terug in Amerika gaat Nick op zoek naar Frank, zijn makker uit diensttijd, en raakt betrokken bij diens problemen met de Maffia.

BLOOD HEROES

Bloode Heroes (Salute of the Jugger) is een Australisch-Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1989 van regisseur David Peoples.

BURBS THE

The Burbs. Amerikaanse speelfilm uit 1989. De gestresste Ray Peterson is van plan in zijn rustige buitenwijkje van een welverdiende vakantie te genieten. Helaas gooien zijn nieuwe buren, de Klopeks, roet in het eten. Mensen verdwijnen, botten worden gevonden en er komen vreemde geluiden en lichtflitsen uit huize Klopek. Ray gaat met de buren op onderzoek uit.

CADDIE WOODLAWN

Caddie Woodlawn. Amerikaanse jeugdfilm uit 1989 van Giles Walker. Met: Emily Schulman, Season Hubley, James Stephens e.a. De 11 -jarige Caddie gedraagt zich tot ergernis van haar moeder als een wildebras. Zij sluit vriendschap met het hoofd van de naburige indianenstam. De blanke bewoners van het dorp zien dit met lede ogen aan. Bron:- Naar het boek van Carol Ryrie Brink

COMING OUT

Coming Out (Heiner Carow, 1989, DDR). Voorzichtige emancipatiefilm uit de nadagen van de Oostduitse filmindustrie laat zien hoe jonge leraar zijn homoseksualiteit verdringt en er beter aan zou doen hier eerlijk voor uit te komen.

DEAD CALM

Dead Calm.Australische thriller van Philip Noy- Ce uit 1989 over echtpaar op zeezeiler dat zogenaamde drenkeling aan boord neemt en dan met een vreselijk gevaarlijke psychopaat opgescheept zit, ontdekt de vrouw als haar man even van boord is

DRIVING MISS DAISY

Driving Miss Daisy. Amerikaanse speelfilm uit 1989 van Peter James. Met: Morgan Freeman, Jessica Tandy, Dan Aykroyd e.a. De 72-jarige joodse ex-onderwijzeres Daisy rijdt haar gloedniewe auto in puin. Dat is voldoende aanleiding voor haar zoon Boeli om een chauffeur voor haar in dienst te nemen. Daisy blijft zich reserveerd opstellen tegen deze behulpzame, zwarte Hoke. Door een bomaanslag op de liberale synagoge en de pesterijen die haar zwarte chauffeur van de politie moet dulden ziet de joodse Daisy in dat zij en Hoke eigenlijk I in hetzelfde schuitje zitten en dat hij haar beste vriend is. Zeker als hij haar vol tederheid helpt met eten tijdens het Thanksgivingdiner in haar laatste verblijfplaats, een verzorgingstehuis. Daar komt Daisy terecht omdat ze helemaal in de war is.

FATMAN AND LITTLE BOY

The Shadow Makers / Fat Man and Little Boy (Roland Joffé, 1989, VS). Historisch drama, van de regisseur van ‘Killing Fields’ en ‘The Mission’, over de vervaardiging van de atoombom concentreert zich op de confrontatie tussen wetenschapper J. Robert Oppenheimer (Dwight Schulz) en de ijzervretende generaal Grovere (Paul Newman

FIELD OF DREAMS

Field of dreams. Amerikaanse speelfilm uit 1989. Eerste in een reeks van speelfilms met Kevin Costner in de hoofdrol. Op zaterdag 9 januari wordt de film No way out uitgezonden. Regie: Phil Alden Robinson. Een boer in lowa hoort op een dag een stem die hem vertelt dat hij en honkbalveld meot aanleggen op zijn eigen grondgebied. Het is de bedoeling dat hij daarmee de legendarische honkbalspeler Shoeless Joe Jackson weer motiveert om te gaan spelen. Deze heeft het slaghout jaren terug, na een schandaal, aan de wilgen gehangen. In de hoofdrollen: Kevin Costner, Amy Madigan, Gaby Hoffman, Ray Liotta e.a

HYJACKING OF THE ACHILLE LAURO THE

the-hijacking-of-the-achille-lauro-you-tubeThe Hijacking of the Achille Lauro (De kaping van de Achille Lauro) is een Amerikaanse tv-film uit 1989 geregisseerd door Robert Collins.De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de kaping van Het cruiseschip Achille Lauro op 7 oktober 1985. Er waren rollen voor o.a. Karl Malden, Lee Grant, Vera Miles, E.G. Marshall en Christina Pickles. Het cruiseschip Achille Lauro met aan boord de invalide Leon Klinghoffer en zijn aan kanker lijdende vrouw Marilyn, wordt vlak na aankomst in Egypte gekaapt door een viertal Palestijnen, die de vrijlating eisen van een kindermoordenaar en 50 andere Palestijnen. Hun eis wordt echter niet meteen ingewilligd en Leon Klinghoffer wordt doodgeschoten. Als zij na enkele dagen het schip verlaten om met een vliegtuig te vluchten, worden ze onderschept en door de Italiaanse regering gearresteerd. Op Sicilië rest Marilyn de taak de kapers te identificeren. Wikipedia, De Redactie.Be

KICKBOXER

Kickboxer (Mark Disalle, 1989) Titel zegt alles; met Jean-Claude van Domme, the muscles from Brussels

LADY AND THE HIGHWAYMAN 

The lady and the highwayman You TubeThe lady and the highwayman is een film gebaseerd op een boek van de veelgelezen Barbara Cartland. De film werd geregisseerd door John Hough. Het is een avonturenverhaal dat zich afspeelt in het 17e eeuwse Engeland, als de troepen van Cromwell de macht overnemen en koning Charles II  (Michael York) gedwongen wordt om te vluchten. De knappe edelman Lucius Vyne (Hugh Grant), keert zich, vermomd als struikrover, tegen de volgelingen van Cromwell en wordt ook nog eens verliefd op zijn mooie achternicht de jonge Lady Panthea Vyne (Lysette Anthony). Na veel actie en romantiek, zit de koning weer op zijn troon, maar de intriges gaan door en Lucius Vyne blijft vechten voor de goede zaak en zijn liefje.

LET IT RIDE

Let It Ride (Joe Pytka, 1989, VS). Speelfilmdebuut van clip- en commercialregisseur Pytka is zwak geschreven komedie waarin verstokte gokker Richard Dreyfuss zijn geluk beproeft bij de paardenraces. Met Teri Garr als zijn verwaarloosde echtgenote

LEIBWÄCHTER DER

Der Leibwächter You TubeDer Leibwächter (De Lijfwacht) was een thriller van Adolf Winkelmann. In Nederland werd de film in 1989 door de VARA uitgezonden in twee delen. De succesvolle zakenman Serge Mazra (Raymond Pellegrin),wordt, als hij familieleden van het vliegveld in Frankfurt heeft afgehaald, getroffen door een aanslag hij overleeft als enige, maar de politie vertrouwt zijn zaken niet. Men verdenkt Serge die een importbedrijf in levensmiddelen heeft, dat hij in drugs handelt. Om hem in de gaten te houden, wordt een wat verloederde rechercheur Bruno op hem afgestuurd, gespeeld door (Franz-Xaver Kroetz). Hij zal optreden als Serges lijfwacht. Een gevaarlijk spelletje dat nog ingewikkelder wordt door een onderzoek naar de illegale geldstromen, want het lijkt erop met de drugsgelden de bloedige Koerdische vrijheidsstrijd gefinancierd wordt.

MAGIC MOMENTS

Magic moments (Magie der Liebe) Engelse speelfilm uit 1988 van Lawrence Gordon Clark. Met: Jenny Seagrove, John Shea, Paul Freeman e.a. Als de productie-assistente Melanie James de illusionist Troy Gardner overhaalt tot een live-optreden, raakt ze zeer van hem onder de indruk. Dit gevoel is wederzijds, maar haar minnaar en chef Brian Swann geeft haar niet zomaar op.

NOT QUITE HUMAN II 

not-quite-human-ii-you-tubeNot Quite Human II is een  Amerikaanse Disney klassieker uit 1989 geregisseerd door Eric Luke. Met onder andere: Jay Underwood, Alan Thicke, Robyn Lively, Greg Mullavey, Katie Barberi, Dey Young. Dit is de tweede van de totaal drie films gebaseerd op de Not Quite Human romans van Seth McEvoy.Chip de robot heeft de middelbare school afgemaakt en gaat, ondanks de bezwaren van zijn overbezorgde vader, naar de universiteit. Zijn vader programmeerde hem altijd, maar Chip kan dat nu zelf. Als robot kan hij emoties kopiëren, maar hij begrijpt ze niet. Wanneer hij echter tijdens een college de mooie Roberta ontmoet, voelt het alsof zijn hart een sprongetje maakt. Chip is verliefd en zijn hart slaat op hol. Maar hoe kan dat nou, Chip heeft helemaal geen hart!

ON  A MOONLIT NIGHT

On a Moonlit Night (In una notte di chiaro di luna) is een Frans-Italiaanse dramafilm uit 1989 geregisseerd door Lina Wertmüller.Er waren rollen voor o.a.:  Rutger Hauer,Nastassja Kinski,Peter O’Toole,Faye Dunaway

PARENTHOOD

Parenthood. Steve Martin is de hoofdattractie in komedie van Ron Howard uit 1989 over opvoedingsproblemen van velerlei aard.

RESCUE OF JESSICA MCCLURE THE 

The rescue of Jessica McClure. Amerikaanse dramafilm uit 1989 van Mei Damski. Met: Laura en Jennifer Loesch, Patty Duke, Beau Bridges, Pat Hingle e.a. Jessica McClure is een achttien maanden oude peuter in Texas. Van de ene op de andere dag werd ze wereldnieuws toen ze in een zes mqter diepe put viel terwijl ze bij haar huis aan het spelen was. Het naar boven halen van Jessica leek een routineklus^ maar dat was niet zo en daardoor steeg de spanning

SEA OF LOVE

Sea of Love (Harold Becker, 1989) Moord en sex. Politieman (Al Pacino) deelt het bed met een vrouw (Ellen Barkin), die misschien seriemoordenaar is.

SEX TAPE SCANDAL THE

The sex tapes scandal. Amerikaanse actiefilm uit 1982 met Lisa Hartman, Vanessa Williams e.a. Connie, een prostituee die zich heeft gespecialiseerd in SM, wordt enkele minuten nadat een klant is vertrokken, vermoord. Een videoband die zij gebruikte om klanten te chanteren, is een belangrijk aanknopingspunt

SHE’S OUT OF CONTROL

She’s out of control (Stan Dragoti, 1989) vader Tony Danza wil zijn dochter tegen de mannen beschermen.

SKIN DEEP

Skin Deep (U5A.1989). Af en toe heel leuke komedie van Blake Edwards. Schrijver wordt door zijn vrouw op straat gezet omdat hij te veel vreemd gaat. Hij belandt in een identiteitscrisis en probeert die te boven te komen door nog meer vrouwen te versieren. Met John Ritter en Vincent Gardenia.

STEEL MAGNOLIAS

Steel magnolias (Herbert Ross, 1989) Wederwaardigheden van zes vrouwen (onder wie Shirley Maclaine, Julia Roberts en Dolly Parion) in een dorpje.

SUSPECT LE 

Le suspect (Frankrijk – 1989) (De verdachte) Regie: Yves Boisset, met Philippe Léotard, Jean-Pierre Bisson, Claire Nadeau e.a. Pierre Cave was vroeger leider van een linkse beweging, maar geeft nu colleges filosofie. Het nieuwe studiejaar begint merkwaardig. Een oudstudent van Pierre neemt theorieën uit de jaren zestig letterlijk en bereidt een zware terroristische aanslag voor. Pierre moet ontdekken waar deze oud-student zich bevindt, maar hij heeft geen idee waar gezocht moet vinden. Hij weet niet in welk wespennest hij zich heeft gestoken.

SWEETIE

Sweetie (Jane Campion, 1989) Strak gefilmd verhaal over twee wonderlijke zusters. Debuut van Jane Campion, maakster van ‘The piano

TRIAL OF THE INCREDIBLE HULK

Trial of the incredible Hulk. Amerikaanse speelfilm uit 1989. Met: Bill Bixby, Lou Ferrigno, Rex Smith, John Rhys Davies e.a. De wetenschappelijk onderzoeker David Banner is op de vlucht. Hij probeert zijn alter ego, de Hulk, de baas te zijn, maar tijdens een incident op de snelweg, als David een overval opmerkt, komt de destructieve Hulk tevoorschijn. David wordt na de aanval gearresteerd en in de gevangenis gegooid. De blinde advocaat Matt Murdock wil hem helpen. Hij vermoedt dat de overvallers werken voor zijn grote vijand Wilson Fiks, hoofd van een internationaal crimineel netwerk, en heeft Davids getuigenis nodig. David is echter bang voor de publiciteit en weigert zijn medewerking.

WHEN HARRY MET SALLY

When Harry Met Sally – (1989-USA) Verrukkelijke romantische komedie van Rob Heiner. Man en vrouw bouwen echte vriendschap op en doen hun best het niet in een romance te laten ontaarden. Met: Billy Crystal en Meg Ryan.

YAABA

Yaaba (Idrissa Ouedrago, 1989) Jongen en meisje sluiten vriendschap met Heks. Een van de weinige films uit Burkina Faso die in het Westen doordrong.