Films Jaren 80 België

BEEST HET (1982)

het-beest-you-tubeHet Beest is een Nederland/Belgische speelfilm uit 1982 geregisseerd door Paul Collet. Er waren rollen voor o.a.:Willem Ruis,Hedie Meyling, Anouk Collet,Cara van Wersch,Ward de Ravet. Harrie Melchior, is een een harde projectontwikkelaar, wiens luxueuze leven een dreun krijgt, als hij verneemt, dat zijn veelgeliefde moeder haar huis, zijn geboortehuis, moet verlaten. Zijn firma heeft besloten om een wijk met schitterende herenhuizen in opperbeste staat tegen de grond te duwen en er een project City 100 neer te zetten. Hij heeft het besluit zelf ondertekend. Hij komt nu in zo’n ernstig gewetensconflict dat hij het ontruimde pand van zijn moeder bezet. Hij belandt in de cel en als zijn moeder sterft van weemoed, voedt hij zijn haat en woede op zijn baas, en breekt Het Beest in hem los.

BRUXELLES-TRANSIT (1980)

Bruxelles-Transit (Brussels Transit) is een Belgische speelfilm uit 1980 geregisseerd door Samy Szlingerbaum. Er waren rollen voor o.a: Hélène Lapiower,Boris Lehman,Jeremy Wald,Adeline Liebman. De joodse familie Szlingerbaum vlucht in 1947 kort na de Tweede Wereldoorlog van Polen naar  Brussel. Na een dagenlange treinreis door ontredderd Europa, vinden ze onderdak bij familie in Brussel-zuid, in de zogenaamde Jodenbuurt. De  Szlingerbaums verblijven illegaal in België. Met los werk, vooral kleding maken, proberen ze de kost te verdienen. Na geruime tijd vinden ze bij toeval, een ruimere woning, waardoor ze een Atelier kunnen beginnen. Toch blijft het een uiterst moeilijke tijd, zonder papieren, ontheemd, zonder kennis van de Franse taal. Pas na jaren en met de hulp een kapitaalkrachtige gevluchte Pool, slaagt de familie er in een huis te kopen en een bedrijfje te beginnen.

EKSTER (1982)

Ekster is een Belgische speelfilm uit 1982 geregisseerd door Peter Simons. Er waren rollen voor o.a: Jo De Meyere,Ugo Prinsen,Jeanine Schevernels,Mark Bober,Ward De Ravet. Op een mooie dag organiseert de Diamantclub een unieke tentoonstelling van zeldzame edelstenen. Tijdens de opening van deze expositie wordt de voorzitter, Simon Wiedemeyer, door een verbitterde en wraaklustige zonderling, die opereert onder het pseudoniem “Ekster” vergiftigd. Ekster neemt telefonisch contact met de secretaris van de Diamantclub en stelt deze het volgende dilemma voor : In ruil voor de “Opac” een diamant ter waarde van vier miljoen dollar, zal hij een anti-serum bezorgen, dat indien tijdig toegediend, het leven van Wiedemeyer kan redden………

HECTOR (1987)

Hector Komedie van Stijn Coninx met Urbanus, Silvia Millecam, Herbert Flack en Mare van Eeghem. In de bakkerij van meneer Matheusen hebben ze hulp nodig. Hector, een verre achterneef wordt uit het weeshuis gehaald en gaat op ‘vakantie’, in de bakkerij! Maar zijn orginele bijdrage loopt niet zo goed af.

LEER OM LEER (1983)

Leer om leer. Televisiefilm van Jules Claes naar het verhaal van Jacques Post met Ward de Ra vet, Mike Ver-‘ drengh, Mare Leemans en anderen. Luxueuze speelgelegenheid wordt gechanteerd. Een aan lager wal geraakte klant heeft compromitterende foto’s genomen en wordt daarom door onderwereldfiguren achternagezeten. De man wordt gedood, doch de foto’s blijven onvindbaar. De jacht wordt voortgezet waarbij een avonturier, die niets met de hele zaak te maken heeft, het zwaar te verduren krijgt.

ISTANBUL (1985)

Istanbul is Belgische avonturenfilm uit 1985. Met: Brad Dourif, Dominique Deruddere, Ingrid de Vos, Francois Beukelaers, Senne Rouffaer, Charlotte Berden. Regie: Mare Didden. De Amerikaan Martin komt in België in contact met de ober Willy. Zij duiken vol overgave in de Gentse feesten, beleven wat pleziertjes, maar dan ontdekt Willy dat zijn nieuwe vriend een meisje heeft vermoord. De Amerikaan blijkt op weg om zich bij de autoriteiten aan te geven. Op zijn tocht daarheen ontstaan nog een reeks dramatische voorvallen.

SARAH SARAH (1989)

Sara Sarah You TubeIn 1989 snijdt regisseur Jan Keymeulen een uiterst delicaat onderwerp aan: kindermisbruik. Het thema is – helaas – nog even actueel als toen Het scenario is gebaseerd op de getuigenis van een jonge vrouw die door haar buurman was aangerand. De kracht van de film ligt in de suggestie, in wat we niet te zien krijgen. Voor de casting van het meisje Sarah zijn 700 kinderen getest. Het werd Sandrien Luytens. Jan Keymeulen: “Nadat ik Sarah had gevonden, heb ik Alex Cassiers gecast als de buurman. Zeker geen voor de hand liggende keuze, en Alex was zelf verbaasd toen ik hem vroeg. Het was fantastisch om met hem samen te werken. Zelden een acteur meegemaakt met zoveel ingehouden kracht, en zo’n perfecte controle op elk detail.”Het derde hoofdpersonage is de hond, Anabee’s Caine Captain Brines. Dat is dezelfde hond die later ook live op de NOS kwam in het kinderprogramma ‘Het Klokhuis’. De andere rollen worden gespeeld door Julienne De Bruyn, Hans Royaards, Brigitte De Man, Emmy Leemans, Lia Lee, Door Van Boeckel, Polly Geerts, Mark Peeters, Chantal Tollens, Mark Bober en Janine Bisschops. Achter de camera Michel Van Laer. De muziek is van Brian Clifton.

SPRINGEN (1986)

Springen. Belgische speelfilm uit 1986 van Joop de Decker. Met: Mark Verstraeten en Ingrid de Vos. Axel Woestewey en Pipo Himmelsorge zijn directeur en onderdirecteur van een luxueus en zeer origineel bejaardentehuis. Pipo houdt van de vrouw van Axel, maar om haar te krijgen moet hij Axel uit de weg te ruimen.

TIJD OM GELUKKIG TE ZIJN (1981)

Tijd om gelukkig te zijn. Belgische speelfilm uit 1981 van Frans Buyens, met in de hoofdrollen Eva Kant en Jan Decleir: Een veertigjarige man raakt onverwacht zijn baan kwijt. Hij raakt daardoor zo van streek dat de relatie met zijn vriendin stuk loopt. Een nieuwe vriendin zorgt ervoor dat hij in opstand komt tegen de hem opgedrongen situatie

VLASCHAARD DE (1983)

De Vlaschaard  You TubeDe Vlaschaard is een Belgische film uit 1983 naar de gelijknamige roman van Stijn Streuvels.  Het verhaal speelt in Vlaanderen aan het begin van de 19e eeuw. Op een grote boerderij van een Westvlaams dorp heerst boer Vermeulen als een patriarch over zijn domein en zijn familie. Hy is een norse tirannieke man die zijn vrouw en zijn zoon tracht te onderdrukken.Als zijn zoon Louis volwassen wordt, zet deze zich steeds meer af tegen de heerschappij van zijn vader. De latent aanwezige spanning tussen de twee generaties wordt steeds duidelijker. Als Louis ook nog verliefd wordt op een meisje dat zijn vader niet geschikt vindt, en Louis bovendien ook nog het verbod overtreedt om het vlas op de betwiste vlaschaard te oogsten, escaleert de spanning. Er volgt een uitbarsting met vreselijke gevolgen.

WACHT TOT HIJ OPBELT (1981)

Wacht tot hij opbelt is een televisiefilm van Roger van Ransbeek uit onder regie van Dré Poppe. Met Dora van der Groen (Arm), Jo de Meyere (Herman), Leslie de gruyter (Guido), Nolle Versyp (Kamiel), Jacky Morel (Bruno), Ward de Ravet (Frans), Suzanne Juchtmans (Carla). Herman is politie-agent. Hij is gehuwd met de veertien jaar oudere Arm. Hij houdt van zijn vrouw, maar Arm van haar kant twijfelt aan de liefde van haar man, omdat hij zo vaak uithuizig is. Herman droomt van een rustig bestaan als commissaris ergens op het platteland. Maar daarvoor moet hij zich in de kijker werken door een grote vangst te doen. Zijn onderzoeken leiden hem naar een garage in Gent, waar een zekere Guido werkt. Herman verdenkt hem en tracht de vriendschap van Guido te winnen, zonder zijn ware identiteit bekend te maken. Daar slaagt hij in, maar de relatie tussen Arm en Herman verslechtert omdat hij nu nog meer weg is voor zijn onderzoek.

WITTE VAN ZICHEM DE (1980)

De Wiite van Zichem  Regie: Robbe de Hert, met Eric Clerckx, Paul ’s Jongers, Blanka Heirman, Willy Vandermeulen, Luc Philips en Paul Emil van Royen. Komedie naar het bekende boek van Ernest Claes. De Witte ontwaakt in zijn armzalige kamertje. Een wat mistroostige dag voor hem, want nadat hij op school tevergeefs heeft geprobeerd zich ziek te eten aan uien, moet hij naar zijn strenge heeroom, waar hij voortaan geregeld zal moeten werken. De eerste werkdag loopt al mis want de Witte ontvlucht het platteland om met zijn vrienden te gaan zwemmen. Hij wordt door zijn moeder betrapt, die zijn kleren mee naar huis neemt. In het dorp, waar tijdens de oogsttijd keihard moet worden gewerkt, heerst de sfeer van de kermis. De fanfare repeteert en de oudere broer van de Witte heeft een flirt met een mooie meid. De Witte heeft daar, zo blijkt achteraf, geen boodschap aan. Hij ontdekt de serene sfeer van de abdij van Averbode. Voor hem gaat, door het lezen, een andere wereld open.