Films Jaren 80 België

BEEST HET (1982)

het-beest-you-tubeHet Beest is een Nederland/Belgische speelfilm uit 1982 geregisseerd door Paul Collet. Er waren rollen voor o.a.:Willem Ruis,Hedie Meyling, Anouk Collet,Cara van Wersch,Ward de Ravet. Harrie Melchior, is een een harde projectontwikkelaar, wiens luxueuze leven een dreun krijgt, als hij verneemt, dat zijn veelgeliefde moeder haar huis, zijn geboortehuis, moet verlaten. Zijn firma heeft besloten om een wijk met schitterende herenhuizen in opperbeste staat tegen de grond te duwen en er een project City 100 neer te zetten. Hij heeft het besluit zelf ondertekend. Hij komt nu in zo’n ernstig gewetensconflict dat hij het ontruimde pand van zijn moeder bezet. Hij belandt in de cel en als zijn moeder sterft van weemoed, voedt hij zijn haat en woede op zijn baas, en breekt Het Beest in hem los.

BRUGGE, DIE STILLE (1981)

Brugge, die Stille You TubeBrugge, die Stille is een Belgische speelfilm uit 1981 geregisseerd door Roland Verhavert, gebaseerd op de roman Bruges-la-morte van Georges Rodenbach. Er waren rollen voor o.a.: Eve Lyne,Idwig Stephane,Chris Boni,Herbert Flack. Brugge, rond de eeuwwisseling. Sinds de dood van Blanche, zijn vroeg gestorven echtgenote, lijdt Hughes Viane,een droevig leven, verzonken in herinneringen aan het verleden. In een paviljoentje achteraan het huis, heeft hij alle voorwerpen, die de afgestorvene toebehoorden vroom verzameld om ze te aanschouwen en te vereren. En elke dag opnieuw gaat hij eenzaam door de grijze straten van Brugge. Tot wanneer hij Jeanne Marchal een jonge balletdanseres ontmoet, wiens wonderlijke gelijkenis met Blanche hem in verwarring brengt: de gelaatstrekken, de blik, de haartooi… De levendige en besliste allure en de bijna moderne kledij verraden echter een andere vrouw.

BRUXELLES-TRANSIT (1980)

Bruxelles-Transit You TubeBruxelles-Transit (Brussels Transit) is een Belgische speelfilm uit 1980 geregisseerd door Samy Szlingerbaum. Er waren rollen voor o.a: Hélène Lapiower,Boris Lehman,Jeremy Wald,Adeline Liebman. De joodse familie Szlingerbaum vlucht in 1947 kort na de Tweede Wereldoorlog van Polen naar  Brussel. Na een dagenlange treinreis door ontredderd Europa, vinden ze onderdak bij familie in Brussel-zuid, in de zogenaamde Jodenbuurt. De  Szlingerbaums verblijven illegaal in België. Met los werk, vooral kleding maken, proberen ze de kost te verdienen. Na geruime tijd vinden ze bij toeval, een ruimere woning, waardoor ze een Atelier kunnen beginnen. Toch blijft het een uiterst moeilijke tijd, zonder papieren, ontheemd, zonder kennis van de Franse taal. Pas na jaren en met de hulp een kapitaalkrachtige gevluchte Pool, slaagt de familie er in een huis te kopen en een bedrijfje te beginnen.

EKSTER (1982)

Ekster You Tube.jpgEkster is een Belgische speelfilm uit 1982 geregisseerd door Peter Simons. Er waren rollen voor o.a: Jo De Meyere,Ugo Prinsen,Jeanine Schevernels,Mark Bober,Ward De Ravet. Op een mooie dag organiseert de Diamantclub een unieke tentoonstelling van zeldzame edelstenen. Tijdens de opening van deze expositie wordt de voorzitter, Simon Wiedemeyer, door een verbitterde en wraaklustige zonderling, die opereert onder het pseudoniem “Ekster” vergiftigd. Ekster neemt telefonisch contact met de secretaris van de Diamantclub en stelt deze het volgende dilemma voor : In ruil voor de “Opac” een diamant ter waarde van vier miljoen dollar, zal hij een anti-serum bezorgen, dat indien tijdig toegediend, het leven van Wiedemeyer kan redden………

HECTOR (1987)

Hector You TubeHector is een Belgische speelfilm uit 1987 geregisseerd door Stijn Coninx. Er waren rollen voor o.a: Urbanus,Sylvia Millecam,Frank Aendenboom,Herbert Flack,Mark Van Eeghem,Jan de Smet,Josse De Pauw,Ann Petersen,Pieter Lutz. Hector (Urbanus) leeft al vijfendertig jaar bij de nonnetje in een weeshuis en heeft het daar prima naar zijn zin. Op een dag wordt hij daaruit gehaald door zijn tante Ella en oom Achiel voor een vakantie. Die vakantie is niet bepaald belangeloos bedoeld, want tante en oom zetten Hector aan het werk in de bakkerij. Dan heeft oom zijn handen vrij om zich meer te wijden aan de wielercarrière van zoon Jos, die het telkens af moet leggen tegen zijn grote concurrent Swa Ghysels. En tante die droomt van een loopbaan als filmster heeft meer ruimte en tijd voor het amateurtoneel en haar tegenspeler en minnaar Gregoire Ghysels. Hector blijkt niet zo’n handige bakkersknecht en bovendien doorkruist hij herhaaldelijk de plannen van oom en tante. Ten einde raad stuurt oom hem terug naar de nonnetjes, maar Hector is inmiddels verliefd geworden op tante Ella en ontsnapt uit het weeshuis, en is nog net op tijd aanwezig bij de première van het toneelstuk van zijn aanbeden Ella.

LEER OM LEER (1983)

Leer om leer. Televisiefilm van Jules Claes naar het verhaal van Jacques Post met Ward de Ra vet, Mike Ver-‘ drengh, Mare Leemans en anderen. Luxueuze speelgelegenheid wordt gechanteerd. Een aan lager wal geraakte klant heeft compromitterende foto’s genomen en wordt daarom door onderwereldfiguren achternagezeten. De man wordt gedood, doch de foto’s blijven onvindbaar. De jacht wordt voortgezet waarbij een avonturier, die niets met de hele zaak te maken heeft, het zwaar te verduren krijgt.

ISTANBUL (1985)

Istanbul is Belgische avonturenfilm uit 1985. Met: Brad Dourif, Dominique Deruddere, Ingrid de Vos, Francois Beukelaers, Senne Rouffaer, Charlotte Berden. Regie: Mare Didden. De Amerikaan Martin komt in België in contact met de ober Willy. Zij duiken vol overgave in de Gentse feesten, beleven wat pleziertjes, maar dan ontdekt Willy dat zijn nieuwe vriend een meisje heeft vermoord. De Amerikaan blijkt op weg om zich bij de autoriteiten aan te geven. Op zijn tocht daarheen ontstaan nog een reeks dramatische voorvallen.

KOPEREN SCHIP HET (1982)

Het koperen schip Tv-film van Peter Simons. Met: Jeanine Bisschops, Dries Wieme en Romain de Coninck. Bekroond met de Bert Leysenprijs 1984. Pallens, directeur van een baggermaatschappij, verneemt dat de haven zal uitgediept worden en dat het wrak van de Burma daarvoor geborgen moet worden. Hij wil deze opdracht graag hebben maar stuit op de kleine firma Van Duin

SACRAMENT HET

HET SACRAMENT België 1989. Regie: Hugo Claus. Met: Frank Aendenboom, Arm Petersen, Carl Ridders, Jan Decleir, Chris Lomme. In een Vlaams dorp houdt de familie Heylen haar jaarlijkse, traditionele familiereünie. De bijeenkomst verloopt aanvankelijk gezellig en probleemloos, maar na verloop van tijd komen onder invloed van drank allerlei onderhuidse spanningen los. Het familiefeest ontaardt in een reeks chaotische taferelen en uitspattingen, waarvan met name de zuivere, compromisloze Claude het slachtoffer wordt.

SARAH SARAH (1989)

Sara Sarah You TubeIn 1989 snijdt regisseur Jan Keymeulen een uiterst delicaat onderwerp aan: kindermisbruik. Het thema is – helaas – nog even actueel als toen Het scenario is gebaseerd op de getuigenis van een jonge vrouw die door haar buurman was aangerand. De kracht van de film ligt in de suggestie, in wat we niet te zien krijgen. Voor de casting van het meisje Sarah zijn 700 kinderen getest. Het werd Sandrien Luytens. Jan Keymeulen: “Nadat ik Sarah had gevonden, heb ik Alex Cassiers gecast als de buurman. Zeker geen voor de hand liggende keuze, en Alex was zelf verbaasd toen ik hem vroeg. Het was fantastisch om met hem samen te werken. Zelden een acteur meegemaakt met zoveel ingehouden kracht, en zo’n perfecte controle op elk detail.”Het derde hoofdpersonage is de hond, Anabee’s Caine Captain Brines. Dat is dezelfde hond die later ook live op de NOS kwam in het kinderprogramma ‘Het Klokhuis’. De andere rollen worden gespeeld door Julienne De Bruyn, Hans Royaards, Brigitte De Man, Emmy Leemans, Lia Lee, Door Van Boeckel, Polly Geerts, Mark Peeters, Chantal Tollens, Mark Bober en Janine Bisschops. Achter de camera Michel Van Laer. De muziek is van Brian Clifton.

SPRINGEN (1986)

Springen. Belgische speelfilm uit 1986 van Joop de Decker. Met: Mark Verstraeten en Ingrid de Vos. Axel Woestewey en Pipo Himmelsorge zijn directeur en onderdirecteur van een luxueus en zeer origineel bejaardentehuis. Pipo houdt van de vrouw van Axel, maar om haar te krijgen moet hij Axel uit de weg te ruimen.

TIJD OM GELUKKIG TE ZIJN (1981)

Tijd om gelukkig te zijn. Belgische speelfilm uit 1981 van Frans Buyens, met in de hoofdrollen Eva Kant en Jan Decleir: Een veertigjarige man raakt onverwacht zijn baan kwijt. Hij raakt daardoor zo van streek dat de relatie met zijn vriendin stuk loopt. Een nieuwe vriendin zorgt ervoor dat hij in opstand komt tegen de hem opgedrongen situatie

VLASCHAARD DE (1983)

De Vlaschaard  You TubeDe Vlaschaard is een Belgische film uit 1983 naar de gelijknamige roman van Stijn Streuvels.  Het verhaal speelt in Vlaanderen aan het begin van de 19e eeuw. Op een grote boerderij van een Westvlaams dorp heerst boer Vermeulen als een patriarch over zijn domein en zijn familie. Hy is een norse tirannieke man die zijn vrouw en zijn zoon tracht te onderdrukken.Als zijn zoon Louis volwassen wordt, zet deze zich steeds meer af tegen de heerschappij van zijn vader. De latent aanwezige spanning tussen de twee generaties wordt steeds duidelijker. Als Louis ook nog verliefd wordt op een meisje dat zijn vader niet geschikt vindt, en Louis bovendien ook nog het verbod overtreedt om het vlas op de betwiste vlaschaard te oogsten, escaleert de spanning. Er volgt een uitbarsting met vreselijke gevolgen.

VRIJDAG (1980)

Vrijdag You TubeVrijdag is een Belgisch-Nederlands speelfilm uit 1980 geregisseerd door Hugo Claus, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk. Er waren rollen voor o.a.: Frank Aendenboom,Kitty Courbois,Herbert Flack,Ann Petersen,Fons Derre,Herman Fabri,Fons Rademakers,Hilde Van Mieghem,Theo Daese,Hugo Van Den Berghe. Georges Vermeersch (Frank Aendenboom) een veertigjarige werkman, wordt na twee jaar gevangenisstraf vervroegd vrijgelaten. Hij was veroordeeld op beschuldiging van incest met zijn dochter Christiane (Hilde Van Mieghem). Als hij weer terug gaat naar zijn eenvoudige rijtjeswoning, spreekt iedereen in de buurt nog schande over zijn vrijlating, en ze vinden dat hij niet voldoende is gestraft. Georges ontdekt  dan ook nog eens dat zijn vrouw Jeanne (Kitty Courbois) een verhouding is begonnen met buurman Erik (Herbert Flack), en dat ze een kind van hem heeft. Georges wil het zijn vrouw wel vergeven, als compensatie voor zijn incestueuze daad op voorwaarde dat ze weer bij hem intrekt. De vraag is, hoe gaan ze dit samen oplossen?

WACHT TOT HIJ OPBELT (1981)

Wacht tot hij opbelt You TubeWacht tot hij opbelt is een Belgische speelfilm uit 1981 geregisseerd door André Poppe. Er waren rollen voor o.a.: Jo De Meyere,Dora van der Groen,Leslie De Gruyter,Nolle Versijp,Ward De Ravet. Herman (Jo De Meyere) is politie-agent. Hij is gehuwd met de veertien jaar oudere Arm (Dora van der Groen). Hij houdt van zijn vrouw, maar Arm van haar kant twijfelt aan de liefde van haar man, omdat hij zo vaak uithuizig is. Herman droomt van een rustig bestaan als commissaris ergens op het platteland. Maar daarvoor moet hij zich in de kijker werken door een grote vangst te doen. Zijn onderzoeken leiden hem naar een garage in Gent, waar een zekere Guido (Leslie De Gruyter) werkt. Herman verdenkt hem en tracht de vriendschap van Guido te winnen, zonder zijn ware identiteit bekend te maken. Daar slaagt hij in, maar de relatie tussen Arm en Herman verslechtert omdat hij nu nog meer weg is voor zijn onderzoek.

WITTE DE (1980)

De Witte You TubeDe Witte is een Belgische speelfilm uit 1980 geregisseerd door Robbe De Hert, gebaseerd op het gelijknamige boek van Ernest Claes.Er waren rollen voor o.a.: Eric Clerckx,Paul S’Jongers,Blanka Heirman,Jos Verbist,Magda De Winter. De Witte ontwaakt in zijn armzalige kamertje. Een wat mistroostige dag voor hem, want nadat hij op school tevergeefs heeft geprobeerd zich ziek te eten aan uien, moet hij naar zijn strenge heeroom, waar hij voortaan geregeld zal moeten werken. De eerste werkdag loopt al mis want de Witte ontvlucht het platteland om met zijn vrienden te gaan zwemmen. Hij wordt door zijn moeder betrapt, die zijn kleren mee naar huis neemt. In het dorp, waar tijdens de oogsttijd keihard moet worden gewerkt, heerst de sfeer van de kermis. De fanfare repeteert en de oudere broer van de Witte heeft een flirt met een mooie meid. De Witte heeft daar, zo blijkt achteraf, geen boodschap aan. Hij ontdekt de serene sfeer van de abdij van Averbode. Voor hem gaat, door het lezen, een andere wereld open.

Advertenties