Tv Series Jaren 80 Duitsland

4 Hoffmanns und 5 Cupovics (1983)

4 Hoffmanns und 5 Cupovics You Tube4 Hoffmanns und 5 Cupovics was een 9-delige Duitse televisieserie  uit 1983 van de ZDF, met Wolfgang Volz,Nora von Collande,Hans-Georg Panczak en Karola Ebeling. De serie ging over de perikelen van een Duits-Joegoslavische familie.Martina Hoffmann (Nora von Collande) en Milan Cupovic (Hans-Georg Panczak) zijn verliefd op elkaar. Hun ouders zijn daar echter niet van op de hoogte. Martina en Milan vinden dat ze het maar eens moesten weten en ze vertellen hen dus ook alles. Maar Milan is Joegoslaaf dat valt niet in goede aarde bij de vader van Martina.Martina Hoffmann vindt, dat na haar bezoek aan de Cupovics, nu ook haar ouders Milan moeten leren kennen. Ze begint „zomaar” een gesprekje over de Cupovics en stelt tot haar verbazing vast, dat haar vader heel wat vooroordelen heeft. Zowel de vader van Martina als de vader van Milan zijn tegen de relatie tussen de twee jonge mensen. Martina en Milan proberen alle vooroordelen uit de wereld te helpen.

ANGELO UND LUZY (1984)

angelo-en-luzy-you-tubeAngelo en Luzy is een Duitse serie van de ZDF uit 1984 bestaande uit 6 afleveringen met Iris Berben (Luzy) en Rolf Zacher (Angelo) in de hoofdrollen. Afl 1. Bei Scheidung Mord (Scheiden door moord) Angelo is een engel, niet alleen wat zijn inborst betreft, maar ook in werkelijkheid.Het is zijn beroep. Luzy daarentegen is een duivel. Bovendien is ze verduiveld knap en verleidelijk ze proberen allebei op hun manier een man die zijn echtgenote wil vermoorden bij te sturen!  Afl 2.Teufelsweib (Duivelsvrouw) Angelo en Luzy krijgen de opdracht zich met de verpleegster Annegret te bemoeien, ze is hopeloos verliefd op Dr. Holl, die in grote financiële problemen zit. Dr. Holl heeft door zijn zorgen echter geen oog voor Annegret. Afl. 3.Alle Engel mogeln (Alle engeltjes spelen vals)  De engel Angelo en de duivel Luzy moeten dit keer als scheidsrechters optreden bij een juwelier wiens vrouw een echte smaragd voor een valse wil verwisselen. Het wordt beslist geen gemakkelijke opgave voor Angelo om de duivelse praktijken van Luzy tegen te gaan. Afl.4 Sag die Wahrheit, Engel (Zeg de waarheid engel)  Angelo und Luzy, serie. Angelo en Luzy moeten optreden als scheidsrechters bij een bankoverval. Afl5. Der Betrug der alten Dame (Het bedrog van de oude dame) Amelie Holderthal, een goedmoedige oude dame, ere-voorzitster, van de liga ter bestrijding van analfabetisme moet een tapijt verkopen dat niet van haar is omdat een geldschieter zijn gift intrekt. Zij zou geen vlieg kwaad doen, maar toch blijkt haar ziel in gevaar te zijn. Afl.6. Der Feuerteufel (Vuurduivel)  De twee kemphanen Angelo en Luzy staan weer tegenover elkaar. Hun twistpunt betreft een jaloerse pyromanische theaterinspecteur.

ANNA (1987)

Anna You TubeAnna is een Duitse televisieserie geregisseerd door Frank Strecker.Het was in 1987 de Weihnachtsserie (Kerstserie) van de zender ZDF. De serie bestaat uit 6 afleveringen van 55 minuten. In 1988 is er ook een speelfilm van gemaakt. Anna is een Duits meisje dat door toedoen van haar broer met een auto-ongeluk voor een tijdje deels invalide raakt. Zij leert in het ziekenhuis een jongen kennen die in een rolstoel zit en raakt bevriend met hem. Zij gaat haar eigen weg en volgt een cursus is balletdansen onder leiding van een bekende Franse lerares. Als deze komt te overlijden staat Anna er alleen voor. Zij blijft echter haar eigen weg volgen en slaagt tenslotte in hetgeen zij wil in het ballet.

AUF ACHSE (1977-1996)

Auf Achse You TubeAuf Achse (Op de As) is een Duitse televisieserie van Georg Feil. De serie werd uitgezonden door de ARD en liep van 1977 tot 1996. In totaal werden er 86 afleveringen gemaakt. Franz Meersdonk (Manfred Krug) is een toegewijde Trucker voor een bedrijf dat in München gevestigd Mittermann Haulage. Het bedrijf wordt gerund door Sylvia Mittermann (Monica Bleibtreu), die zeer goed met Franz overweg kan. Wanneer hij een lange tocht door de woestijn, maakt is er een tweede chauffeur nodig, daardoor ontmoet hij Günther Willers (Rüdiger Kirschstein) , hun opdracht verloopt echter niet soepel,hun vrachtwagen word per ongeluk voor een een gestolen vrachtwagen aangezien, dan is er nog een lifter die voor problemen zorgt, en wanneer ze bijna hun doel bereikt hebben, vliegt de cabine ook nog eens in brand.  Maar gelukkig, worden de goederen toch geleverd.Wanneer ze in München terug keren vernemen ze dat het transportbedrijf failliet is gegaan, en ze moeten stinkend hun best doen om toch opdrachten te krijgen. Uiteindelijk verzamelen ze genoeg geld om zelf hun eigen bedrijf te beginnen :International Transport in München.

BAS BORIS BODE (1985-1986)

Bas Boris Bode You TubeBas Boris Bode Der Junge, den es zweimal gab  was een Duits/Nederlandse twaalfdelige detectiveserie. In Duitsland werd het uitgezonden door de ZFD in Nederland door de AVRO. De serie is ontstaan uit een idee van Justus Pfaue und Harry Baer en werd geproduceerd door Lilo Pleimes und Wim Leeuwenkamp in samenwerking met het Duitse ZDF en Magnet Film Berlin. Bas Boris heeft een Nederlandse vader en een Duitse moeder. Sinds zijn ouders zijn gescheiden woont hij bij zijn moeder in Berlijn. Bas Boris is een enthousiaste ijshockeyspeler en aanvoerder van zijn team. Hij bezoekt geregeld zijn vader in Amsterdam die daar aan een van de grachten een kunstgalerie heeft. Als Bas Boris een toernooi heeft in Amsterdam logeert hii uiteraard bij zijn vader. Op een van die bezoeken komt hij ’s avonds laat bij de galerie waar hij voor de deur een jongen ontmoet die sprekend op hem Inkt. De jongen slaat op de vlucht. Dat is net begin van een aantal mysterieuze gebeurtenissen waarbij Bas Boris steeds meer twijfels krijgt over zijn identiteit. Is hij nu Bas Boris, of de acht jaar geleden verdronken Vincent van Gulden?

BASTARD(1989)

Bastard You TubeBastard (De Bastaard)was een Duitse Krimi van Das Erste. In Nederland werd de miniserie in drie delen uitgezonden in 1989 achtereenvolgens door de KRO, VARA, en NCRV.Het is een echte Duitse Krimi waarin alles draait om een computerfreak, een mooie vrouw, geslepen gangsters en een bijzondere hond. Paul David (gespeeld door Peter Sattmann) heeft Duitsland verlaten en zich gevestigd op een zonnig eiland van de Balearen. Daar bedenkt hij computerspelletjes die zijn vriend Felix (gestalte gegeven door Christian Berkel) in Duitsland verkoopt. Het lijkt een perfect opgezette bedrijfsvoering te zijn. Maar op zekere dag krijgt Paul een verontrustend bericht van Felix. Die raadt hem aan onmiddellijk onder te duiken. Paul snapt er niets van, en in plaats van een schuilplaats te zoeken koopt hij een vliegticket en neemt het eerste de beste vliegtuig naar Duitsland. Dat er echt wat aan de hand is blijkt wel als hij op het vliegveld wordt gearresteerd, op verdenking van moord op vriend Felix. Maar Paul heeft een waterdicht alibi, en wordt al snel weer vrijgelaten. Hij gaat op onderzoek uit en komt in een macaber spel van zware computercriminelen terecht. Bij zijn speurwerk wordt hij gesteund door de hond van Felix, Diddle en zijn vroegere vriendin Lisa.

BERLIN ALEXANDERPLATZ (1980)

Berlin Alexanderplatz You TubeBerlin Alexanderplatz, voor het eerst uitgezonden in 1980 door de WDR, en is een 14-delige filmreeks van regisseur Rainer Werner Fassbinder naar de roman van Alfred Döblin Berlin Alexanderplatz. Die Geschichte vom Franz Biberkopf uit 1929, met onder anderen Günter Lamprecht, Hanna Schygulla, Barbara Sukowa, Elisabeth Trissenaar en Gottfried John.De reeks was Fassbinders meest ambitieuze project ooit. Maandenlang was Fassbinder aan het schrijven, filmen en monteren terwijl de crewleden om hem heen uitgeput raakten. Fassbinder was zo gedreven om zijn serie op tijd af te krijgen, dat hij besloot cocaïne en peppillen te gebruiken om langer door te kunnen werken. Berlin Alexanderplatz werd in het voorjaar van 1980 op televisie uitgezonden en groeide uit tot een mijlpaal in de Duitse televisiegeschiedenis.

BÜRO BÜRO (1981-1992)

buro-buro-you-tubeBüro Büro was een Duitse komische tv-serie van de ARD die werd geproduceerd door Bavaria Film. De serie had tal van eigenzinnige maar liefdevol karakters zoals Joachim Wichmann als CEO Dr. Herbert Brokstedt, Gert Burkard als de dappere boekhouder Alwin Thieme en Helena Rosenkranz als zijn sexy vrouw Helga. En natuurlijk Elfie Eschke als Gabi Neuhammer, die wat mollig, en slechte gekleed was, maar met het hart  op de tong had. De Lurzer KG, is een bedrijf voor fitnesstoestellen, een normaal bedrijf met gewone werknemers en een normaal leven op kantoor. Niet dus het is volkomen waanzin! De ochtend geschillen over de parkeerplaats, de zogenaamde geheime affaire’s na kantooruren,intriges, roddel en afgunst. Maar er was ook de eerlijk hulpvaardigheid onder collega’s zoals die in elke goede Duitse kantoor voorkomt.

DER ALTE (1977-Heden)

Der Alte You TubeDer Alte (Nederlandse titel Onze ouwe) is een van de belangrijkste Duitse krimiseries. Sinds de eerste aflevering “Die Dienstreise”, die werd uitgezonden op 11 april 1977, speelde Siegfried Lowitz Hauptkommissar Erwin Köster, hij werd na 100 afleveringen tijdens zijn dienst neergeschoten. Daarna nam Rolf Schimpf de rol over als Hauptkommissar Leo Kress. Hij kondigde eind november 2006 na 222 afleveringen zijn afscheid in de serie aan. Vervolgens wordt de rol van Hauptkommissar Rolf Herzog van 2008 t/m 2012 vertolkt door acteur Walter Kreye, waarop deze in aflevering 366 wegens ziekte van Kreye [1] wordt afgelost door Hauptkommissar Richard Voss, gespeeld door Jan-Gregor Kremp. Michael Ande is de enige in de serie die al vanaf de eerste aflevering in 1977 als Gerd Heymann meespeelt. In Nederland is de serie lange tijd uitgezonden door de TROS onder de titel Onze ouwe.Voor de afleveringen 1 t/m 100, waarin Köster de titelrol vervult, schreef Peter Thomas de titelmuziek, voor de afleveringen vanaf 101 t/m heden is dat Eberhard Schoener.

DERRICK (1974-1998)

Derrick is een Duitse krimiserie waarin Stephan Derrick, hoofdinspecteur bij de Münchense Kriminalpolizei (recherche), samen met zijn assistent Harry Klein moorden oplost. Vaak spelen de moorden zich af in rijke milieus. Oorspronkelijk was de serie gebaseerd op het Open Book Format, waarbij eerst de moord zichtbaar gepleegd werd en daarna Derrick en Klein ten tonele kwamen (vgl. de Amerikaanse serie Columbo met Peter Falk in de titelrol). Het Duitse kijkerspubliek was echter het ouderwetse concept gewend, waarop de makers dit hadden aangepast.De serie werd van 20 oktober 1974 tot 16 oktober 1998 uitgezonden op de Duitse zender ZDF, de Oostenrijkse zender ORF en de Zwitserse zender SF DRS.In de 25 jaar dat de serie liep werden 281 afleveringen gemaakt. De serie is in ruim 100 landen uitgezonden. In Nederland werd de serie uitgezonden door de TROS, en momenteel door omroep MAX. In Vlaanderen werd de serie uitgezonden door de VRT. De scenario’s voor alle 281 afleveringen zijn geschreven door Herbert Reinecker.De serie werd gestopt toen Horst Tappert de leeftijd van 75 jaar had bereikt en vond dat het zo wel genoeg was. Het scenario voor de laatste aflevering werd op Tapperts wens aangepast: oorspronkelijk was het de bedoeling, dat Derrick in een confrontatie met criminelen om het leven zou komen. Dit vond Tappert echter geen passend einde. Zodoende herschreef Reinecker het script: Derrick werd bevorderd naar Europol in Den Haag.

EIN FALL FÜR ZWEI (1981-2013)

Ein Fall für zwei You TubeEin Fall für zwei (“Een zaak voor twee”) is een Duitse tv-serie, die in première ging op 11 september 1981 op de ZDF. De serie,speelt zich af in Frankfurt am Main, de twee hoofdpersonen dienen misdaden op te lossen: namelijk een advocaat en een prive-detective. Josef Matula (gespeeld door Claus Theo Gärtner), een voormalige Duitse politieagent, is het privé domein ingegaan. Zijn methode van onderzoek is zeer effectief en direct, en hij neemt soms toevlucht tot vuile trucs. Claus Theo Gärtner speelt de rol sinds het begin van de serie.In tegenstelling, is de procureur meerdere malen van karakter veranderd. De eerste advocaat was dr. Dieter Renz (gespeeld door Günter Strack). Dr Renz ging met pensioen in aflevering 60 en werd vervangen door dr. Rainer Franck (gespeeld door Rainer Hunold). In aflevering 149,nam Dr Franck een baan als rechten leraar, en werd vervangen door dr. Johannes Voss (gespeeld door Mathias Herrmann). In aflevering 182, werd Dr Voss doodgeschoten door een ontsnappende crimineel, en werd op zijn beurt vervangen door dr. Markus Lessing (gespeeld door Paul Frielinghaus).De meeste van de afleveringen volgen een eenvoudig patroon. Iemand wordt vermoord en de politie arresteert de meest waarschijnlijke verdachte. De verdachte, die beweert onschuldig te zijn, huurt de advocaat in (Renz, Franck, Voss of Lessing). De advocaat doet al het papierwerk, gesprekken met de politie en doet rechtbank zittingen. Ondertussen doet Matula al het eigenlijke onderzoek en speurwerk – “maakt zijn handen vuil”, zo te zeggen. Matula raakt vaak in gevechten, en ook al is hij bijna zestig jaar, toch vloert hij vaak de slechteriken. Op het einde, is de oorspronkelijke verdachte meestal (maar niet altijd) onschuldig ,en wordt de echte schuldige is gevonden. In eind 2006 begin 2007, werden scènes opgenomen van Matula waar hij bezoek deed aan een stripclub, om de eigenaar of een van de klanten te ondervragen, waarbij zeer korte opnamen waren van topless danseressen. Zeer weinig of geen andere Duitse detective series hadden soortgelijke taferelen. Huidige afleveringen tonen niet meer dergelijke scènes.Structuur van de serie is zeer vergelijkbaar met die van de Amerikaanse juridische drama Perry Mason, hoewel niet veel scènes in Ein Fall für zwei plaatsvinden in een rechtszaal. In oktober 2011 werd aangekondigd dat Gärtner en Frielinghaus zouden vertrekken na de 300ste aflevering , die werd uitgezonden op 29 maart 2013.

EIN HEIKLER FALL(1986-1988)

Ein Heikler Fall You TubeDe Hamburg Aurora TV produceerde deze humoristische advocaat-serie,met intelligente dialogen, goede muziek, en een eersteklas bezetting. De eerste dertien afleveringen duurde ongeveer 50 minuten. Het tweede seizoen omvatte 20 afleveringen van slechts 25 minuten. Er waren gast rollen voor een groot aantal populaire Duitse actrices en acteurs, waaronder Evelyn Hamann, Iris Berben, Christine Kaufmann, Peter Ehrlich, Michael Degen, Dietmar Schönherr, Wolfgang Preiss, Klaus Schwarzkopf, Elisabeth Wiedemann, Klaus Höhne, Serious Stankovski, Wolfgang Wahl , Gunnar Möller, Ursela Monn of. De goed gehumeurde en van droge humor voorzien Procureur Wolff sen. werkt samen met zijn zoon in Hamburg in een advocatenkantoor in het centrum van de stad.Er zijn vele “gevoelige” zaken en de ervaren advocaten worden ondersteund door de twee secretarissen en af en toe krijgen ze hulp van een brutale krantenjongen. Er zijn vele bizarre maar Wolff zorgt er voor dat zijn zaken goed eindigen, met een uitkomst die voor iedereen aanvaardbaar is …

EIN HEIM FÜR TIERE (1985-1992)

Ein Heim für Tiere (een thuis voor dieren) is een 80-delige tv-serie die 1985 tot 1992 werd uitgezonden op de ZDF. De serie duurde bijna elke keer 45 minuten en werd voor het eerst uitgezonden op 23 januari 1985. Het laatste deel werd op 19 maart 1992 uitgezonden. Van 1992 tot 1999 werd de serie herhaalt. De serie gaat over een dierenartsenpraktijk op een boerderij in de fictieve stad Adelsheim waar Dr Willi Bayer, gespeeld wordt door Siegfried Wischnewski en zijn dochter is Lisa (Marion Kracht), op de boerderij leven vele afgedankte huisdieren en wilde dieren. De dierenartsgaat het liefst met zijn ponywagen door de stad getrokken door zijn pony Blondie. Als assistent van de arts werkt Dr. Horst Nenner (Michael Lesch). Later in de serie trekt de zuster van Dr Willi Bayer  Martha (Angela Pschigode) nog bij hun in, die vervolgens het huishouden voor haar rekening neemt. De auto’s die in de serie zaten maakten gebruik van het fictieve kenteken AD Adelsheim, terwijl het kenteken van Adelsheim feitelijk dat van Mosbach is (MOS).

EIN STÜCK HIMMEL (1982)

Ein stüch himmel You TubeEin Stück Himmel (Een stukje hemel) was een Duitse serie gebaseerd op de autobiografie van Janina David, de serie werd geregisseerd door Frans Peter Wirth, en uitgezonden door de ARD. In Nederland werd de serie in 1982, in acht delen door de VARA uitgezonden. De rol van Janina wordt gespeeld door Dana Vavrova. In latere afleveringen wordt ze vervangen door de Westduitse actrice Kristin Fiedler. De rol van de vader en moeder worden vertolkt door Peter Bongartz en Aviva. De serie vertelt het verhaal van het Poolse meisje Janina Dawidowicz (Dana Vavrova) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanuit de persoonlijke belevingswereld van het 10-jarige kind wordt de Duitse inval in Polen verhaald. De joodse Janina ervaart dat vanaf dat moment de joden niet meer als Polen, maar inferieure wezens worden beschouwd en behandeld. Bij aanvang van de serie is het in Polen nog pais en vree is. De nazi’s zijn in Duitsland aan de macht, maar niemand in Polen maakt zich daar veel zorgen over. Janina woont met haar ouders in het Poolse stadje Kalisz, dicht bij de Duitse grens. Als in september 1939 de Duitsers Polen binnenvallen, vlucht de familie naar Warschau. Vader Dawidowicz meldt zich vrijwillig bij het Poolse leger om de invasie te keren. Veel kan dit leger echter niet uitrichten tegen de Duitse overmacht en in korte tijd is heel Polen bezet. Het leven in het getto van Warschau is een aaneenschakeling van epidemieën en hongersnood. Deportaties ‘zijn aan de orde van de dag en Janina’s leven is, evenals dat van andere joodse kinderen, voortdurend in gevaar. Met veel moeite weten Janina’s ouders haar uit het getto te smokkel. Ze komt terecht in een klooster op het platteland, waar ze onder valse naam geheel katholiek wordt opgevoed. Janina moet nog een keer vluchten, dit keer naar een klooster in Warschau. De kelder van dit klooster doet dienst als hospitaal voor gewonde partizanen. Daar maakt Janina de opstand van Warschau mee. Als de wijk waarin het klooster staat door de Duitsers wordt ingenomen, worden de nonnen en kinderen de brandende stad uitgevoerd, en keren ze terug naar het platteland. Daar is Janina ooggetuige van het eind van de oorlog. Ze is ziek en zich pijnlijk bewust van het feit dat ze haar ouders nooit meer zal zien.

ELEGANTE HUND DER (1987)

Der elegante Hund You TubeDer elegante Hund was een achtdelige familie serie van Franz Geige uitgezonden op Duitsland 1 (Der Erste). Helmut Lohner speelt Alois Stange een levenskunstenaar, die een zwak voor vrouwen heeft, maar hij heeft nu een bepaalde leeftijd bereikt heeft, waarin hij niet de harten van alle vrouwen wil breken, maar slechts één liefde voor het leven wil vinden. Elke aflevering van de 8 delige serie, is een op zichzelf staande liefdesverhaal. Hij keert ook elke aflevering terug bij de kalmerende invloed in zijn leven Marianne Fuerstein (Rita Russek), de eigenaar van de salon “Der elegante Hund”.

FAMILIEN-BANDE (1982-1983)

Familien-Bande You TubeFamilien-Bande was een 8 delige tv-serie uit 1982 van van Horst Pillau en Dieter Schwarze. De serie werd uitgezonden door de ARD. Met o.a. Loni von Friedl, Eva Geigelen,Klaus-Peter Grap, Marion Kracht en Jürgen Schmidt. De serie vertelt het verhaal van  Dokter Robert Bucher (Jürgen Schmidt) zijn vrouw Christine (Loni von Friedl), en hun drie kinderen  Jürgen (Klaus-Peter Grap), Babsi (Marion Kracht) en Peter (Markus Klimmek ). Alles loopt niet van een leien dakje in het gezin, zo komt Peter in aanraking met drugs en Christine is bezorgd over het ouder worden. Als ze per ongeluk Ferry Weidauer (Veit Relin ), haar jeugdvriend uit Wenen weer krijgt te zien, zijn er een aantal verrassingen …

FLUCHT MIT LUZIFER (1987)

Flucht mit Luzifer You TubeFlucht mit Luzifer is een 8-delige jeugdserie uitgezonden door de ZDF in 1987. De serie was gebaseerd op de gelijknamige roman van Jeanne Schlageter. De titelsong was van Cat Stevens If  You Want to Sing Out. Elke aflevering duurde 25 minuten. De serie werd geregisseerd door Mario Cortesi. Lis (Karin Moser) en haar adoptie broer Daniel (Alex Schindler) ontmoeten een voormalig renpaard Luzifer in het slachthuis in hun dorp. Door een plotselinge beweging van Daniel schrikt het voormalige renpaard en vlucht het uit het slachthuis. Lis weet haar vader ervan te overtuigen om het ontsnapte dier te kopen van het slachthuis. Daniel slaagt er in om de wilde en schuwe hengst te temmen. De twee tieners en het paard worden onafscheidelijke vrienden. Flucht mit luzifer pdf

FÜNFTE JAHRESZEIT DIE (1982)

Die fünfte Jahreszeit You TubeDie fünfte Jahreszeit (Het vijfde jaargetijde) was een negendelige TV-serie uitgezonden door de ARD. De serie speelt zich af in  1880, de journalist Henry Heysen (Udo Vioff) uit Frankfurt pakt twee lange planken, neemt stokken in zijn hand,en gaat onder de verbijsterde blik van de lokale bevolking een besneeuwde Tiroolse helling naar beneden. Hoera,de ski is uitgevonden. In de loop van de komende 100 jaar,leven de verschillende generaties van Perwangerhofs van het toerisme Andre Perwanger (Horst Kummeth speelde verschillende generaties), Alois (Dietmar Schönherr), Maria (Heidy Forster), Barbara (Birgit Mach Alissa), Leopold (Werner Stocker) Mattheis (Udo Wachtveitl) en Aloisia (Trude Breitschopf). De wereldoorlogen en de economische crisis verkeren Perwangerhof in een diepe crisis, maar in de jaren ’50 komen er opnieuw vakantiegangers, en aan het eind van de 20e eeuw, is de ski-toerisme juiste booming. De Red Eagle is de plaatselijke herberg.

GLÜCKLICHE FAMILIE DIE (1987-1991)

Die glückliche Familie You TubeDie glückliche Familie (De gelukkige familie) was een Duitse tv-serie van 52 delen, en dat werd van 1987 tot 1991 op woensdag uitgezonden op de vooravond van de ARD-programmering. Het vertelt het verhaal van de Behringer familie met hun typische alledaagse problemen. De rol van ouders werd vertolkt door Siegfried Rauch en Maria Schell. De serie gaat over het leven in Gräfelfing nabij München de Behringer familie, is een typische middenklasse familie van de late jaren tachtig. De computer expert Florian en de journalist Maria, beiden in de vijftig, wonen met hun dochters, Tami, Katja en Alexandra, kort genoemd Alex. Opa Behringer woont in hetzelfde huis, en heeft een passie voor motorfietsen. Erna de huishoudster is de ruggengraat van de familie. Nadat Alex van school ging,opende ze een modezaak “Chez Alex”, dat moet echter spoedig daarna het faillissement aanvragen. Alex heeft een relatie met Richie en krijgt op 18e jarige leeftijd ook een zoon genaamd Tizian. De relatie houdt echter geen stand en Richie ging naar de VS. Alex leert uiteindelijk een mode-ontwerper kennen namelijk Henry Wolfgruber en trekt bij hem in. Katja de Ier James Flanigan en trekt bij hem naar Dublin. Katja de ander dochter ontomoet de Ier James Flanigan en trekt bij hem in en verhuist naar Dublin. Florian, Maria en Tami gaan voor een jaar in de Verenigde Staten wonen. Na hun terugkeer kopen ze een huis in een dorp in Oberbayern. Katja’s huwelijk met de Ier ontwricht en zij keert ook teruga naar Duitsland. Florian gaat werken als zelfstandige en Mary schrijft een boek over het gezinsleven van de Behringers. Heinrich Wolfgruber probeert door een grootschalige verzekeringsfraude zijn onderneming te herstellen, maar een werknemer chanteert hem.Tegen het einde van de reeks werd Maria ernstig ziek en stierf uiteindelijk tijdens de operatie.

 GLÜCKSRITTER DER (1983)

Der Glücksritter You TubeDer Glücksritter (De Gelukzoeker) was een achtdelige dramaserie van de ARD uit 1983. In Nederland werd de serie door de KRO uitgezonden. De spannende en romantische serie draait om een geniale, Engelse spoorwegingenieur, Robert Curwich (Christian Kohlund), en speelt zich af halverwege de vorige eeuw. Behalve een grote voorliefde voor stoomtreinen, koestert deze Robert Curwich bovendien een hartstocht voor mooie vrouwen en daarnaast is hij verzot op gokken.Curwich behoort tot het legertje pioniers dat zich ten tijde van de industriële revolutie in Engeland bezighoudt met de bouw van locomotieven en spoorlijnen. De trein maakt daar op dat moment als vervoermiddel van kolen en erts een stormachtige ontwikkeling door. Terwijl de pokende en stomende monsters aanvankelijk veel tegenstanders kennen, gaat men al gauw het nut van deze vinding inzien. De treiningenieurs, voorgangers van de huidige technocraten, waren destijds merendeels koele realisten. Maar aan de andere kant waren het weer een apart soort avonturiers. Hun tweeslachtigheid maakte dat deze mannen vaak schilderachtige personages waren. Dat kan ook gezegd worden Robert Curwich, een fictieve figuur, die echter geïnspireerd lijkt te zijn op een zekere Hackworth. Deze Hackworth begon ooit als medewerker van George Stephenson, de uitvinder van de spoorweg, en wordt later zijn rivaal. Curwich is als jong, geniaal spoorwegingenieur omstreeks 1830 ook in dienst van Stephenson. Net als Hackworth brengt hij belangrijke verbeteringen aan in Stephenson’s ontwerpen, maar krijgt hij niet de eer die hem toekomt. Hij begint daarom voor, zichzelf, hetgeen hem veel geld en een hoge sociale status oplevert. Zijn goklust en fanatisme op het gebied van treinen brengen hem ertoe te speculeren op de beurs en na een ongelukkige tip van zijn vriendin, vorstin Olga Tscherwinka (Doris Kunstmann), verspeelt hij zijn hele vermogen. Robert verbreekt het contact met Olga en vlucht voor schulden en schande naar Duitsland. Hij vestigt zich in het kleine vorstendom Eichfeld in Duitsland om dit technisch nog onontwikkelde land de eerste impulsen tot de bouw van een spoorweg te geven. Terwijl hij in Engeland al de nodige gebroken harten heeft achtergelaten, kan Robert ook nu in Duitsland niet zonder vrouwen en hartstochtelijke romances. Ongelukkigerwijs wordt hij verliefd op de vrouw van zijn neef, Bettina von Reppen (Claudia Rieschel). Hoewel Bettina’s huwelijk maar tijdelijk een beletsel vormt voor hun liefde, loopt deze romance uiteindelijk net zo ongelukkig af als al Robert’s liefdesverwikkelingen met zijn Engelse minnaressen en Franse bewonderaarsters. Zijn ongeluk in de liefde heeft veel te maken met de strenge zeden van het vroeg- Victoriaanse tijdperk. Maar ook in zijn werk wordt Robert achtervolgd door pech. Ondanks zijn geweldige „feeling” voor treinen slaat het noodlot in zijn carrière steeds toe als het geluk hem net lijkt toe te lachen.

HALS ÜBER KOPF (1986-1990)

Hals über Kopf You TubeHals über Kopf (Hals over kop) was een Duitse tv-serie voor kinderen en jongeren en in 1986 geproduceerd voor de ZDF met een totaal van 34 afleveringen van 30 minuten en een pilot. In Nederland werden er 28 afleveringen door de Vpro uitgezonden van 2 oktober 1988 tot 24 september 1989. De serie speelde zich af in West-Berlijn. De gevolgen van het verdwijnen van een kind, die vervolgens dan werd teruggevonden leidde tot chaotische en amusante omstandigheden. De bijbehorende titelsong “Oh Schreck, Oh Schreck, das Kind ist weg,” werd gezongen door Isabel Varell. De cast en de rollen van kinderen en hun ouders rouleerde ,Vaste acteurs waren echter Charlotte en Michael Matthiesen Schönborn als echtgenoten. De meest prominente rol werd gespeeld door Wolfgang Gruner als Politieagent Hund  (“Van Hond, hond als kat”), hij was betrokken bij de verdwijningen en zijn ideeën verhoogde meestal de algemene verwarring. Er was altijd één arrestatie per aflevering, elk met de woorden: “Dit word niet goedkoop!”. De auto waarin Hund reed was, een Citroen 2CV (Eend), met de kenmerkende woord “polenta”.De serie verscheen verdeeld over twee DVD box sets in oktober 2009 en september 2010.

HANS IM GLÜCK (1986)

Hans im Glück You TubeEen acht-delige serie die gaat over de waaghals Hans Kroll in Landshut die zit op een prive-school en meer opvalt door vechtpartijen en slecht gedrag dan door zijn prestaties. Zijn leven draait om uit te gaan, drinken, vrouwen en natuurlijk om zijn bromfiets.Vooral met zijn maatje Toni  is hij de hele tijd onderweg en maakt Landshut onveilig met zijn brommer. Kort voor zijn afstuderen, word hij verliefd op Bettina Steindl, de rijke dochter van een chocoladefabrikant. Op dat moment weet  Hans weet nog niet wat voor toevalstreffer hij treft. Ik zeg niet te veel ,als ik zeg dat de twee na een aantal problemen zeer gelukkig worden samen.

HANS IM GLÜCK AUS HERNE ZWEI (1983)

Hans im Glück aus Herne 2 You TubeHans im Glück aus Herne 2 is een Duitse tv-serie, die 2 Januari 1983 werd uitgezonden door ZDF. De serie werd bijna uitsluitend geproduceerd met amateur-acteurs op locatie in het Ruhrgebied met uitzondering van actrice Tana Schanzara en Dieter Pfaff. Peter Dannenberg beleefde korte roem  door zijn hoofdrol in de serie. Het tiener tijdschrift Bravo, schreef destijds een twee paginavullend artikel over hem. De volgende locaties kwamen voor in de serie, Thyssen staalfabriek in Duisburg,ook de binnenstad van Dortmund, en ook het centraal station in Dortmund. De serie gaat over een 16-jarige Hans Kolekta die stamt uit een typisch arbeidersfamilie die woont in het Ruhrgebied en hij probeert  pogingen te ondernemen om aan de werkeloosheid te ontsnappen, maar dat lukt niet echt. Langzaam begint hij alle interesse te verliezen.

HELGA UND DIE NORDLICHTER (1984)

helga-und-die-nordlichter-you-tubeHelga und die Nordlichter, is een 13-delige Duitse komische serie geregisseerd door Marcus Stol, met Helga Feddersen, Gerda Gmelin, Evelyn Hamarm, Thomas Schiestl. De serie werd in 1984 uitgzonden door de ZDF. Helga Boysen (Helga Feddersen), is de dochter van boekhandelaar Hans-Daniel Boysen uit Husum. Met allerlei vreemde ideeën, wil ze als onverbeterlijke optimist het familiebedrijf weer laten renderen, omdat de verkoop van boeken verkoop afneemt. Door haar acties zijn haar ouders regelmatig verontwaardigd, maar ze leiden regelmatig tot succes Er zijn, bijvoorbeeld striptease’s in de etalage, poëzie lezingen en tentoonstellingen, waardoor er talloze nieuwe klanten uit nieuwsgierigheid naar de boekhandel komen.

ICH CHRISTIAN HAHN (1985)

Ich, Cristian Hahn You TubeIch, Cristian Hahn werd geproduceerd door Detlef Rönfeldt. Het verhaal speelt zich af in 1760 Pruisen vochten tegen Oostenrijk om de macht in Duitsland. Maar in Grehweiler, een kleine vlek in Palatine, hebben ze andere zorgen: meester kleermaker Hahn en zijn familie strijden net als alle andere mensen tegen de armoede. Alleen met de regerende graaf en de overheid gaat het goed. De betreffende landheren bepalen wat er gebeurt. Christian, de twaalf-jarige zoon van de kleermaker gaat bij een hoofd kok het beroep leren. Op een dag wint hij een grote som gel door een lot in de loterij.Maar de graaf, die de loterij heeft georganiseerd , wil de hoofdprijs niet geven……

ICH HEIRATE EINE FAMILIE (1983-1986)

Ich heirate eine Familie You TubeIch heirate eine Familie (ik trouw met het gezin) was een tv-serie van de ZDF, en werd uitgezonden tussen 1983 en 1986 en er werden 14 afleveringen van geproduceerd .Curth Flatow schreef de scenario’s, onder en de regisseur was Peter Weck. De filmmuziek werd gecomponeerd door Alain Goraguer. De gescheiden Angelika “Angi” Graf woont met haar drie kinderen, Tanja, Markus en Tom in Berlijn en werkt samen met een vriendin in een kleine boetiek voor kinder mode  genaamd “boetiek voor kleine mensen.Werner, een succesvolle single zonder familie, ontmoet Angelika ,van wie vooral de oudste dochter (tiener), erg opstandig is. Werner trouwt met Angelika en zij en haar kinderen gaan bij hem wonen, tot afgrijzen van de huishoudster, Frau Rabe. En de problemen verhuizen mee.Tanja wordt nog opstandiger, zoon Markus wil naar zijn vader en zoon Tom is bang, dat de hond van Werner Lulu zijn cavia op eet. Maar Werner en Angelika lossen elk probleem op ,en leiden het leven dat elk typische West-Duitse echtpaar leeft.

JACK HOLBORN (1982)

Jack Holborn was een avontuurlijke TV mini-serie uit 1982 van de ZDF. Het verhaal is gebaseerd op het boek van Leon Garfield. Jack Holborn is een 13-jarige jongen die in een weeshuis in Bristol woont in de late 18e-eeuw.  Toen Jack nog een peuter was werd hij gevonden op de trappen van het Holborn katholieke kerk in Londen. Hij droeg een leren armband met de naam “Jack” er op  de nonnen noemden hem  daarom Jack Holborn. Jack wil naar zee, maar wordt in plaats daarvan in een pleeggezin geplaatst.Hij loopt weg om de bemanning van de  “Charming Molly” te vergezellen. Een koopvaardijschip onder bevel van kapitein Sharingham. Bij het zien van de armband van Jack, ziet de kapitein dat het er vertrouwd uitziet, maar wil het niet vertellen aan Jack en hij weigert hem aan boord te houden. Jack is wanhopig op zoek naar antwoorden op het mysterie van zijn afkomst, en is niet van plan om de kapitein met rust te laten. Ondertussen, probeert rechter Sharingham, de kapitein voor het gerecht te brengen omdat zijn tweelingbroer een schande is voor zijn familie door de omgang met piraten. Jack slaagt uiteindelijk om aan boord te raken van de “Charming Molly,” en de reis begint. Een reis vol avonturen met piraterij,  moerassen en slavernij.

JAKOB UND ADELE (1982-1989)

Jakob und Adele You TubeJakob en Adele was een succesvolle Duitse tv-serie van de ZDF, die werd uitgezonden tussen 1981 en 1989. Jacob en Adele zijn senioren en leren elkaar bij toeval kennen, ze besluiten om helemaal opnieuw te beginnen op hun leeftijd en ze willen hun omgeving laten zien, dat het leven na 65 jaar nog niet voorbij is. Met humor en charme, houden ze zich bezig met dingen als reizen,disco en ze strijden tegen de vooroordelen die erop die leeftijd zijn. Het grootste deel van de serie werd opgenomen in Berlijn. Jacob en Adele als prive-detectives speelde zich af in München. Een verhaal bevatte meestal 3 tot 4 individuele afleveringen. Als gast artiesten verschenen onder andere Evelyn Hamann, Willy Harlander, Erni Singerl, Diether Krebs, Joachim Wichmann en Manfred Krug op.

JANNA (1989)

Janna You TubeJanna is een 15-delige  Pools-Duitse kinderserie uit 1989. De regie was onder leiding van Janusz Łęski , die ook het scenario schreef. Het was een co-productie van de Poolse televisie Telewizja Polska met de WDR. De serie speelt zich af in de jaren 20 in een Pools dorp en volgt de avonturen van de dochter van de herbergier Janna en twee kinderbendes, Janna is een 15-delige  Pools-Duitse kinderserie uit 1989. De regie was onder leiding van Janusz Łęski , die ook het scenario schreef. Het was een co-productie van de Poolse televisie Telewizja Polska met de WDR. De serie speelt zich af in de jaren 20 in een Pools dorp en volgt de avonturen van de dochter van de herbergier Janna en twee kinderbendes, de “wolven” en “adelaars”. Na een strijd tussen de wolven en adelaars Janna ontvangt een ring van haar stervende tante, die haar vertelt dat de ring toverkracht bezit. De rivaliteit tussen de twee bendes, wordt ook weerspiegeld in het conflict tussen de volwassenen.De conservatieve grootvader Jacob Nowak en de vooruitstrevende Jakob Bromski, die vliegtuigen en elektriciteit in voert.  Janna’s moeder heeft een moeilijke relatie met haar vader en is het niet vaak met hem eens.

JENSEITS DER MORGENRÖTE (1985)

Jenseits der Morgenröte You TubeOp 9 januari 1986 begon de Tros uit te zenden met de avontuurlijke en spannende serie Jenseits der Morgenröte (Het geheim van de zwarte draak) waarvan de TROS in totaal zes delen uitzond. Zeker is dat in het oosten in de steppen en de toendra’s, de wouden en bergen van Rusland en Siberië net zoveel avonturen zijn beleefd als in het westen van Amerika. Vooral in de tijd waarin Het Geheim van de Zwarte Draak speelt. De film begint anno 1648. De Duitse dertigjarige oorlog loopt dat jaar ten einde. Het land is door de oorlog verwoest en uitgeput. Het is dan ook dat jaar dat het Duitse handelshuis Fugger een expeditie uitrust, welke de opdracht meekrijgt een nieuwe handelsroute over land te vinden. Deze tocht van 10.000 km lang wordt gemaakt door zeven personen. Hij voert door Polen, tsaristisch Rusland, over zgn. nog witte plekken op landkaarten in hete en bar koude richting de Amoer, de legendarische rivier aan de Chinese grens, bekend als de Zwarte Draak. De expeditie wordt aangevoerd door de onverschrokken Killian von Roggenburg en hij wordt vergezeld door een jezuiëtenpriester en zijn zoon Wolff, die zijn eerste liefde beleeft met de mooie Nadja. Alle zeven zullen ze echter veranderen door de verschrikkelijke reis en de nieuwe handelsroute zou later nooit gebruikt worden. Naast de problemen die de personen in de film moeten oplossen, kampte de filmploeg tijdens de opnamen ook met vele moeilijkheden. Voordat begonnen kon worden met deze co-produktie betaald door Duitsers, Finnen, Joegoslaven en Nederlanders (TROS), kwam er al heel wat bij kijken. Maar toen hij eenmaal gestart was begonnen de problemen pas echt. Al op de zevende draaidag in Finland gebeurde er een ernstig ongeval: hoofdrolspeler Charles Brouwer brak vijf ribben. Ondanks erge pijn, speelde hij al na drie dagen verder. In Karelien, in Finland vlakbij de Russische grens, sneeuwde het tot een dikte van 1.80 m. Vele hulptroepen zetten zich in om de sneeuw weg te ruimen. In Iv-Ivalo ver ten noorden van de Poolcirkel werd het plotseling weer te warm, zodat tebruik moest worden gemaakt van kunstsneeuw. Een ander probleem ontstond in de massa-scènes waarin de Tartaren aanvallen. Er waren niet genoeg mannelijke paardrijders te vinden in Karelien en daarom werden Finse vrouwen als mannelijke Tartaren ingezet, die overigens door hun kleinere gestalte en hun elegante rijstijl veel gracieuzer overkomen dan de nogal gezette Finse mannen. Daarnaast moesten taal- en mentaliteitsproblemen overwonnen worden door de twaalf verschillende nationaliteiten waartoe de spelers behoren: Duitsers, Finnen, Joegoslaven, Engelsen, Russen, Italianen, Oostenrijkers, Chinezen, Japanners, Lappen, Tibetanen en een Hollander. Deze laatste was Ronald Beer uit Haarlem die in de serie de rol van een Tartaarse lijfwacht vervult. Ondanks de omvangrijke moeilijkheden heeft regisseur Sigi Rothemund een prachtige televisieserie gemaakt met opvallend mooie, kleurrijke beelden. Klaus Gröper is de schrijver van het verhaal dat inmiddels ook in het Nederlands boekvorm is verschenen.

KIR ROYAL (1985)

Kir Royal You tubeKir Royal was een serie van Das Erste. In de Bondsrepubliek was de serie ingeslagen als een bom. Daar trokken de avonturen van een journalist, die werkt voor een roddelrubriek van een groot blad,  hogere kijkcijfers dan dan de series Dallas” en „Denver Clan” (Dynasty). „Kir Royal” is in West- Duitsland de nieuwe formule geworden voor het moderne Duitse „Dolce Vita”, het zoete leven van de beter gesitueerden, voor eetcultuur, voor mooie kleren en ook voor kunst en cultuur. Achtergrond en mikpunt vormt de Münchense high society, die op echt Münchense manier wordt gefileerd. Boosaardigheid verpakt in grappen en grollen. De auteur en regisseur van de serie, Helmut Dietl, en het team toneelspelers stonden bij voorbaat al garant voor het succes van de serie. Roddelreporter Baby Schimmerlos wordt gespeeld door Franz Xavier Kroetz die niet alleen een goed acteur, maar ook een bekend dichter en schrijver is. Met 42 opgevoerde toneelstukken in 15 jaar is Kroetz na Brecht de succesvolste Duitse toneelschrijver. Bovendien is hij een bij de gegoede burgerij gevreesd enfant terrible. Hij kreeg bijvoorbeeld eens massa’s mensen op de been voor een protestactie tegen een door hem aangekondigde abortus en echte zelfbevrediging op het toneel. Het was natuurlijk maar flauwekul, maar Kroetz had zijn doel bereikt: van de ene dag op de andere was hij bekend. Met cabaretier Dieter Hildebrandt, die in de loop van zijn carrière al heel wat Duitse politici slapeloze nachten bezorgd heeft, vormt hij nu een “geraffineerd lachduo” op de buis. De serie is een enorm succes, waarvan ook actrice Senta Berger al heeft geprofiteerd. Ze maakte een geweldige come-back! Senta speelt de met haren op de tanden uitgeruste malle vriendin van de roddel verslaggever Schimmerlos. Het was lang heel stil geweest rond deze uit Wenen afkomstige actrice, die met man en kinderen in München woont. Zij trad nog wel op en schreef teksten voor liedjes, maar de Duitse filmwereld en de tv waren haar vergeten, ondanks de 130 films waarin zij ooit een rol speelde. In de serie speelt zij Mona, de droomvrouw voor de door Kroetz gespeelde moderne Duitse pasja: knap, grappig, charmant en bescheiden genoeg om zich geheel te wijden aan Schimmerlos’ problemen. Trouwhartig schept zij orde in het leven van de vliegende verslaggever en brengt ze zijn kleren naar de wasserij. Bovendien fungeert ze als klaagmuur” voor de journalist en zorgt dat zijn onkostennota’s op tijd worden ingediend. Pas tegen het einde van de serie emancipeert Mona door Schimmerlos te verlaten en een eigen carrière als zangeres op te bouwen. Nadat tv-critici de zesdelige serie bekeken hadden, was Senta Berger plotseling het gesprek van de dag. In het laatste deel straalt Senta namelijk als zangeres met een stem, die haar twintig jaar geleden al een tweede carrière had kunnen bezorgen.

KLEINE VAMPIR DER (1985)

Der kleine vampir You TubeDer kleine vampir is een kinderserie uit 1985 in coproductie tussen het Duitse Polyphon Film- und Fernsehgesellschaft en het Canadese Norflicks Productions Ltd.. De reeks is gebaseerd op de boekenreeks Der kleine Vampir van de Duitse auteur Angela Sommer-Bodenburg. In Duitsland wer het uitgezonden door de ARD en waren 13 afleveringen.Anton Bohnsack is een jongen van tien die op een avond een zekere Rüdiger in zijn slaapkamer aantreft. Rüdiger, die even oud als Anton lijkt, beweert een 146-jaar oude vampier te zijn. Rüdiger verklaart dat een vampier zijn leeftijd kan kiezen op het ogenblik hij muteert van mens. Hij en zijn zus Anna hebben gekozen voor hun kinderjaren omdat Anna schrik had dat ze geen tanden meer zou hebben als ze een oudere leeftijd had gekozen.Anton en Rüdiger worden vrienden, maar kunnen elkaar enkel ’s nachts ontmoeten. Ze brengen hun tijd in eerste instantie door met te vliegen. Het vliegen blijkt geen gave te zijn van de vampier, maar is mogelijk dankzij stinkend ‘vliegpoeder’. Wanneer vliegpoeder op een stof wordt gestrooid, zal die stof zweven en alles meenemen dat het draagt. De vampiers dragen vampiermantels waarop zij het vliegpoeder strooien. Daarop zal de mantel zweven en neemt de drager met zich mee. Ook Anton kan dus vliegen als hij vliegpoeder strooit op zijn kledij, maar omwille van veiligheidsredenen is het aangeraden om dit enkel op een vampiermantel te gebruiken.Anton mag niemand zeggen dat vampieren bestaan, maar schrijft dit toch in een brief aan zijn voormalige vriend Teddy die onlangs is verhuisd. Teddy interpreteert de brieven als zijnde verhalen verzonnen door Anton. Het grootste gevaar voor Anton is dat de andere vampiers niet mogen weten dat hij een mens is. Daarnaast moeten de vampieren oppassen voor vampierjagers zoals Johann Geiermeier, de klusjesman van de begraafplaats. Geiermeier is de vampierenfamile op het spoor en staat op het punt hen uit te roeien. Dankzij Anton kunnen de vampieren ontsnappen.

KÖBERLE KOMMT (1983)

koberle-kommt-you-tubeKöberle kommt is een 12 delige misdaad serie van Felix Huby geregisseerd door Hans-Jürgen Tögel en Dominik Graf. De serie werd in 1983 uitgezonden door de ARD. Eugen Köberle (Walter Schultheiss) is 56 jaar en archivaris bij het hoofdbureau van politie in Stuttgart. Voordien zat hij het departement voor misdrijf in het Stuttgart politie, maar door Procureur Dr. Lenz werd hij overgeplaatst naar het archief. Bij zijn werk komt komt hij dingen tegen die hij opmerkelijk vind.Deze gevallen gaat hij dan persoonlijk  uitzoeken, en hij vraagt dan ook op vriendelijk maar toch wat dwingende manier aan commissaris Annegret Herbig (Witta Pohl) er ook onderzoek naar te doen. Natuurlijk draagt hij op deze manier resoluut de aandacht vestigen op de zaak of ze wil of niet.

KÜMO HENRIETTE (1979-1982) 

Kümo Henriette You TubeKümo Henriette was een serie geregisseerd door Wilfired Dotzel en Peter Harlosvan , en werd uitgezonden door Das Erste. Het verhaal ging over De kustvaarder Henriette”, het was niet helemaal nieuw, maar wel een geliefd schip bij zijn bemanning, en het was meer dan alleen maar de tweede woning voor de familie Petermann. Het is een manier van leven. De eigenaar en de kapitein van het schip is Hinrich Petermann (Uwe Dallmeier) en zijn vrouw heet Margot (Elke Twiesselmann), verder hebben ze twee dochters Gerda (Uta Stammer) en Karin(Bettina Dörner), en hun oma (Else Quecke) en opa (Rudolf Beiswanger),  zijn ook aanwezig op de Henriette. De scheepsjongen op de boot is Harald (Gernot Klein Kämper; later: Marco Kröger).  Gerda wou graag stuurman of kapitein worden, maar omdat ze brildrager was was dit niet mogelijk. Dus ging ze voor een opleiding als een bankbediende en ze werkt bij een bank in een kleine stad achter de dijk. Haar jongere zus Karin was niet geïnteresseerd in de zeevaart en koos voor de reclame-industrie.

LAURA UND LUIS (1989)

Laura en Luis is de naam van een zesdelige tv-serie van de ZDF. Laura en Luis zijn leden van een internationale kinderbende die door criminelen zijn opgeleid tot zakkenrollers. Hun lot lijkt bezegeld te worden als ze op een dag een ontmoeting hebben met de student theologie Sebastian Crass (Patrick Bach). Deze moet namelijk een zeer belangrijk boek als koerier naar Milaan brengen. Daar wordt hij aangevallen en beroofd door Laura en Luis. Hij begint naar hun achtergrond te zoeken en besluit om de zorg voor de kinderen op zich te nemen. Met veel moeite wint hij hun vertrouwen, maar hoe meer hij wil helpen, hoe meer hij de kinderen in gevaar brengt. Maar hij slaagt erin om de twee kinderen te bevrijden uit de klauwen van de criminelen en de bendeleider in de gevangenis te krijgen. Metde hulp van de politie, komt hij achter de echte ouders van “Luis”, de echte naam is Maximiliaan. Ze komen erachter dat ze niet echt broer en zus zijn, en reizen door zonder ouders. Sebastian komt er op een dag achter dat ze leven in het zuiden van Frankrijk en een inkomen hebben als verkoper van zelfgemaakte sieraden en als paardenfokkers in de Camargue.Hij aanvaardt dat geluk buiten de bestaande normen bestaat.

LINDENSTRAßE (1985-Heden)

Lindenstraße is een langlopend televisiedrama van de Westdeutscher Rundfunk (WDR). De serie wordt op Das Erste wekelijks uitgezonden, op zondagavond van 18:50 tot 19:20. De eerste uitzending was op 8 december 1985.De bedenker van Lindenstraße is Hans W. Geißendörfer die de serie baseerde op de Britse soap Coronation Street. In 1987 werd in de serie de eerste primetime homo-kus op de Duitse televisie uitgezonden. Lindenstraße is een serie over bewoners van een straat in een volksbuurt in München, de grote stad in het Zuid-Duitse Beieren. Deze serie onderscheidt zich door sterk realistisch en maatschappijkritisch drama, zonder enig spoor van gemoraliseer. Zowel sympathieke personages als rasechte nazi’s worden als complete, complexe mensen geportretteerd.Er wordt gewerkt met een zeer grote groep, vaak trouwe spelers, van alle leeftijden. Tien van de personages die al vanaf het begin meedoen en nog steeds meespelen (in 2009) zijn Helga Beimer (Marie-Louise Marjan), Klaus Beimer (Moritz A. Sachs), Hans Beimer (Joachim Hermann Luger), Gabi Zenker (Andrea Spatzek), Gung Pham Kien (Amorn Surangkanjanajai), Tanja Schildknecht (Sibylle Waury), Dr. Ludwig Dressler (Ludwig Haas), Dr. Carsten Flöter (Georg Uecker), Vasily Sarikakis (Hermes Hodolides), Elena Sarikakis (Domna Adamopoulou).

MANNI DER LIBERO (1982)

Manni der Libero You TubeManni, der Libero is een 13-delige tv-serie van de ZDF die in 1981 werd verfilmd door regisseur Franz Josef Gottlieb de serie beschrijft de carrière van een jonge voetballer. De film werd onder ander opgenomen, in Berlin-Lichterfelde. In het najaar van 2008 zijn alle 13 afleveringen uitgezonden door  Deutschen Sportfernsehen (Sport 1). In verband met het WK van de zomer van 2010 herhaalde ZDFneo ook alle 13 afleveringen. Manni is een fervent voetballer tiener die ervan droomt om ooit voor het nationaal elftal te spelen. De jongen die in eerste instantie alleen straatvoetbal speelt, verhuist naar het ambitieuze jeugdteam van Raum Bochum-Wattenscheid. Voordat hij uitkomt voor het Jong Nationaal Elftal doorloopt hij verschillende fasen van zijn nog jonge sportcarrière. In het vervolg van de serie worden alle facetten van een profvoetballer onder de loep genoemen. Het clubgevoel van de spelers, de dagelijkse problemen, de relatie met de ouders en vrienden. Het blijkt ook dat geld een rol speelt in het voetbal en de daaruit voortvloeiende spanning tussen het amateur-en profvoetbal. De clubs vertegenwoordigd in deze serie, zoals blauw-geel, rood en wit en Arminia Berlijn zijn fictief en hebben dus niets met de lokale clubs in het Ruhrgebied en Berlijn gemeen.

MEISTER EDER UND SEIN PUMUCKL (1982-1989)

Meister Eder und sein Pumuckl You TubePumuckl is een mooi en soms ondeugende goblin die samen woont met een meubelmaker genaamd Franz Eder. De heer Eder heeft nogal wat moeite met Pumuckl omdat hij altijd bezig is met kattekwaad. De geschiedenis van ” Pumuckl ” gaat terug naar de vroege jaren 60 toen de Bayerischer Rundfunk begon met een radio-serie over de beruchte goblin Pumuckl. De auteur van de Pumuckl verhalen is Ellis Kaut , een inwoner van München , Duitsland, ze is beroemd omdat zij het ondeugende kleine schepsel heeft uitgevonden. In 1970 was “Pumuckl” zo succesvol dat de verhalen op lp platen werden geperst. Op dat moment was acteur Alfred Pongratz de stem van Meister Eder, hij stierf in 1977 en daarna kreeg Gustl Bayrhammer de rol. In 1979, besloot Bayerischer Rundfunk  “Pumuckl” naar de TV te brengen. De tv-serie was een succes. De stem van Pumuckl is die van Hans Clarin hij doet het al 40 jaar dit is het handelsmerk van Pumuckl.

MERLIN (1980)

Merlin You TubeMerlin was een Duitse tv-serie van dertien afleveringen die in 1979 werd geproduceerd voor de ZDF door CBM. De serie werd geregisseerd door Armin Dahlen en Justus Pfaue schreef het scenario. De verteller was Manfred Schott. Het vertelt het verhaal van Merlijn de Tovenaar , die in het Engeland van de 4 eeuw opgroeide aan het hof van koning Ostars. Merlin woont in een vijandige omgeving. Er wordt gezegd dat Lucifuge Rofocale zijn vader is. Zijn moeder Alviga die de identiteit van de vader verbergt geeft weinig om de jongen. Daarom wordt het onderwijs overgenomen door de wijze Meester Blaise en de valse non Amalia. Zijn grootvader, koning Ostar, vind Merlin een zwakkeling en een bastaard. Van het vasteland bedreigen de Saksen het Koninkrijk waardoor er weer bloedige veldslagen komen. Als Merlin als een mogelijke opvolger van Ostar ter sprake komt probeert zijn oom Hemor hem te doden, maar dat mislukt constant. De duivel openbaart zich uiteindelijk als Merlin zijn biologische vader en wil hem winnen voor een imperium van kwaad op aarde op te bouwen. Maar Merlijn weerstaat, dit omdat hij een andere missie heeft. Hij moet de ridder Arthur trainen alleen op die manier kunnen de Saksen verdreven worden uit het land.

MONACO FRANZE (1981-1983)

Monaco Franze You TubeMonaco Franze is een tiendelige Beierse televisieserie rond de gelijknamige hoofdpersoon, geregisseerd door Helmut Dietl. De hoofdpersoon, de ‘ewige Stenz “, is de 50-jarige detective. Hij werd “Monaco Franze” genoemd naar de Italiaanse naam van München, Beieren. Münchinger, gespeeld door Helmut Fischer, woont met zijn vrouw Annette van Soettingen (Ruth Maria Kubitschek) in München-Schwabing en heeft een gelukkig huwelijk. Hij houdt van zijn stad en hij houdt van zijn vrouw, Annette. Monaco houdt ook van het avontuur. Hij heeft ook uitermate belangstelling voor het vrouwelijk geslacht, en hij onderhoudt ook min of meer stabiele relaties met andere vrouwen, waar Annette zich terdege bewust van is. Zijn beste vriend Manfred “Manni” Kopfeck (Karl Obermayr), die als hoofdinspecteur werkt bij de politie van München,moet regelmatig als dekmantel functioneren en deze schandalen verzwijgen voor zijn vrouw op een grappige manier.

NEUES AUS UHLENBUSCH (1977-1982)

Neues aus Uhlenbusch You TubeNeues aus Uhlenbusch was een kinderserie op de Duitse televisie over het leven in een boerendorp in het noorden van Duitsland. De verhalen gaan over  kinderen in de fictieve stad gefilmd werd er in verschillende Noord-Duitse steden, waaronder Rehburg-Loccum Wiedensahl Evessen, Bornum on Elm Konigslutter en Räbke. Van de vele kindacteurs is nog steeds Moritz Bleibtreu bekend bij een breder publiek. Andere bekende acteurs waren Hans-Peter Korff als de naïeve-vriendelijke postbode oom Heini (Heinrich Lüders), Trude Breitschopf als oma Piepenbrink, Uwe Dallmeier als boer Brömmelkamp  en Hildegard Wensch als tante Appelboom. De eerste uitzending was op 24 December 1977 en waren in totaal 40 afleveringen van de serie geproduceerd door de ZDF, geregisseerd door Thomas Draeger. De serie werd ook uitgebracht op DVD. Het themalied van de serie was erg catchy, vooral het refrein Auweia, auweia, de haan legt geen eieren.

OLIVER MAASS (1985)

Oliver Maass,  Het spel met de magische viool, is een Duitse tv-serie die werd geproduceerd door ZDF. Het scenario werd geschreven door Justus Pfaue en geregisseerd door Gero Erhardt. Karl Lieffen trad op als verteller, naast zijn rol als begrafenisondernemer Eickelberg. Oliver Maass was een van de reeks van Kerstmis serie voor ZDF. De archeoloog dr. Michael Maass is op jacht naar de schat van koning Theoderich de saga van Dietrich von Bern. Het spoor leidt hem naar de Middellandse Zee, naar Italië. Daar vestigde hij zich in een klein vissersdorp, in de buurt van de mysterieuze graaf Esteban. Thuis in Duitsland heeft Michael zorgen over zijn vijf jaar oude zoon Oliver die nu bij zijn grootmoeder Louise Maass logeert omdat onlangs zijn vrouw is overleden. Zijn dochter Julia lijkt haar eigen weg te gaan als student. Louise Maass is een beetje vreemd persoon,en  organiseerd samen met haar vriend, de begrafenisondernemer Eickelberg, spirituele sessies en is zeer geïnteresseerd in de spiritualiteit. Oliver heeft echter nog steeds niet het verlies van de overleden moeder overwonnen en bezoekt haar graf en schrijft vaak in zijn dagboek, brieven aan haar. Hij had haar beloofd om te leren  viool spelen. Zonder het te weten,  is hij  zo interessant voor graaf Esteban. Want hij is op zoek naar een man met een zuiver hart, die liefde en verdriet in zich draagt en wil vervolgens een speciale viool aan hem toevertrouwen .Het is de viool van Niccolò Paganini, de duivel violist. Deze viool kan worden gebruikt om 1 dag in de toekomst te kijken, tenminste als je het lukt om een eindeloze melodie te componeren. Graaf Esteban vetrouwt Oliver met de Viool. Het lukt Oliver ook om deze melodie te compeneren.Maar in plaats van zijn nieuwe vaardigheden te gebruiken ten bate van de mensheid, gaat het vaak ten koste van andere. Al met al richt de jongen meer kwaad aan dan goed. De graaf ziet, evenals de familie van Oliver’s en zijn vrienden, dat door de geleidelijke verandering van de jongen hij steeds meer speelt met zijn leven.Tot slot, komt ook Oliver Maass tot besef dat de viool vernietigt moet worden.

PATRIK PACARD (1984)

Patrik Pacard was een ZDF kerst-serie. De serie werd uitgezonden in zes delen, en in Zwitserland in twaalf delen, en begon in Duitsland op 25 December 1984. Patrik Pacard heeft zijn koffer al gepakt tot zijn blinde darm een vuile truc met hem uithaalt. Zijn vader, die werkt als een boorder op een booreiland  wil toch op vakantie gaan. In een afgelegen fjord bevind zich een geheime dienst van een grootmacht. De briljante biochemicus prof. Gunström is erin geslaagd om de genen van de natuurlijke gewassen te veranderen daardoor kan er graan in de woestijn groeien en tomaten op een gletsjer. De jacht naar de formule is in volle gang, als de nietsvermoedende Pacards opduiken in Noorwegen en bevriend worden met Professor Gunström en zijn voormalig assistent Giovanni Castelli. Te laat komen ze erachter dat Monsieur Dimitri ook achter de formule aanzit.

PAWLAKS DIE (1982)

Die Pawlaks You TubeDie Pawlaks was een miniserie van 12 afleveringen uitgezonden door de ZDF. In de zomer van 1872 wordt voorman Gustav Boll Kamp uit de mijnen weggelokt, naar Mazurië met de verleidelijke beloften van de dagloners uit de oostelijke gebieden dat daar het leven als mijnwerker beter is en beter wordt beloont. Uit die waarnemingen gedreven dat het een paradijs voor mijnwerkers is besluit de familie Pawlak te vertrekken. Echter ze ontdekken al gauw dat talloze families en dagloners worden uitgebuit door de verhuurders. Ze worden afwijzend ontvangen. Het plot is gebaseerd op de achtergrond van de sociale strijd tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871, na de oorlog begon er een een enorme vraag toe te nemen naar steenkool uit het Ruhrgebied.

PRAXIS BÜLOWBOGEN (1987-1996)

Praxis Bülowbogen You TubePraxis (Praktijk) Bülowbogen is de titel van een serie van de ARD, en werd uitgezonden van 1987-1996 , er zijn in totaal 107 afleveringen gemaakt.  In het middelpunt van de serie staat de praktijk van de arts Peter Brockmann (Günter Pfitzmann) .De praktijk bevind zich op Zietenstraße 22, in de buurt van de Bülowbogen, een bocht van Buelowstrasse. Hij en zijn assistent Gabi Köhler (Anita Kupsch) zorgen liefdevol voor de behoeften voor de grote en kleine patiënten. Het blijft niet alleen bij medische zaken. Ook bij het omgaan met persoonlijke problemen,is de dokter is altijd aanspreekbaar. Daarvoor wordt hij door de mensen in zijn buurt ook geprezen. Hij maakt zelfs geen onderscheid tussen particuliere verzekerden en ziekenfonds verzekerden.

RÄTSEL DER SANDBANK DAS (1984)

Das Rätsel der Sandbank You TubeDas Rätsel der Sandbank (Het raadsel van de Wadden) was een Duitse serie van de regisseur Rainer Boldt, met Burghart Klaussner, Peter Sattmann, Isabel Varell en Gunnar Möller. De serie was was gebaseerd op de avonturenroman “The Riddle of the Sands” van de Ierse schrijver Robert Erskine Childers.In Duitsland was de serie te zien op de ARD in 1985. In Nederland werd de serie in tien delen door de AVRO uitgezonden in 1986. Het raadsel van de Wadden speelt zich af in het begin van de 19eeuw, toen de spanningen tussen Duitsland en Groot-Brittannië flink toenamen. De serie, gaat over een zekere Davies die tijdens een zeiltocht langs de Noordduitse Waddeneilanden verstrikt raakt in een internationale spionage-affaire. Aanvankelijk vergezelt zijn vriend Morrison hem op zijn zeilschip Dulcibella. Maar na een ruzie gaat Morrison in Duitsland van boord. Davies zoekt contact met een oude schoolvriend van hem Carruthers, die nu diplomaat is op Buitenlandse Zaken, en vraagt hem om de vakantie met hem voort te zetten. In een haven wordt Davies’ aandacht getrokken door een zekere Dollmann, die zich uitgeeft voor een Zweeds zakenman. Hij komt met hem in contact en ontdekt dat Dollmann vroeger officier is geweest bij de Britse marine. Davies verdenkt hem er al gauw van waardevolle informatie toe te spelen aan de Duitsers. Samen met Carruthers gaat hij op onderzoek uit.

RAVIOLI (1984)

ravioli-you-tubeRavioli is een Duitse Komische jeugdserie met Gerrit Schmidt-Foss, Karin Eickelbaum en Peter Fricke.De serie was gemaakt naar een idee van Justus Pfaue, die ook scenario’s had geschreven voor de jeugdseries Silas, Jack Holborn en Anna. De serie werd geproduceerd, en geregisseerd door Franz Josef Gottlieb. De serie werd in 1984 uitgezonden door de ZDF,en was een co-productie met UFA en Imagion AG. Er werden in totaal dertien afleveringen van 25 minuten gemaakt. De muziek voor de serie werd gecomponeerd door Birger Heymann. In Nederland werd de serie door de KRO uitgezonden. De serie behandelde zaken die kunnen gebeuren als kinderen alleen thuis achterblijven, omdat hun ouders op vakantie gaan. De titel ‘Ravioli’ werd ontleend aan de kookproblemen die zich voor de kinderen kunnen voordoen. Het gerecht Ravioli’ en andere kant en klare zaken (uit blik) zijn favoriet bij de kinderen als er gegeten moet worden. In het eerste deel maken we kennis met de familie Düwel: vader Walter, die dirigent bij de opera is, moeder Renate en hun vier kinderen Heide, Branka en de jongens Jarl-Kulle en Pepe De avonturen beginnen als vader en moeder de kinderen achterlaten om zelf eens van een ongestoorde vakantie te gaan genieten.

RINGSTRAßENPALAIS (1980-1986)

Ringstraßenpalais You TubeDie Ringstraßenpalais was een tv-serie van de ORF (Oostenrijkse TV),in samenwerking met ZDF. De naam van de serie verwijst naar de prachtige Ringstraße paleis aan de Wiener Ringstraße. Na de de verpletterende nederlaag bij de Slag bij Königgrätz in het jaar 1867 wordt aan de Ringstraße gebouwd. Franz Graf Artenberg krijgt financiële steun van Baron Eduard Baumann. Hij ontmoet de dochter van de baron, wordt verliefd en trouwt met haar.In de serie word de opkomst en ondergang van de Berg familie afgebeeld en hoe ze moeten vechten voor hun voortbestaan in de tijd. Het lot van de familie is tekenend voor de geschiedenis van Oostenrijk. Het verhaal begint in het midden van de 19de Eeuw en loopt door tot in de jaren 80.

SCHWARZWALDKLINIK DIE (1985-1989)

Die Schwarzwaldklinik is een Duitse dramaserie die op de televisiezender ZDF werd uitgezonden van 1985 tot 1989. Het concept was gebaseerd op de succesvolle Tsjechische serie “Het ziekenhuis aan de rand van de stad.” die is ontstaan in de late jaren 70 en wordt beschouwd als de “moeder” voor het ziekenhuis serie genre.In interviews,met  Klaus Wussow wordt de Amerikaanse tv-serie General Hospital genoemd als een model voor “Die Schwarzwaldklinik”. De auteur en geestelijk vader van de serie was Herbert Lichtenfeld, en producer optrad was Wolfgang Rademann.De buitenscenes werden opgenomen op en rondom het statige Carlsbau in het Glottertal (deelstaat Baden-Württemberg). Dit gebouw fungeerde tot 2004 daadwerkelijk als revalidatieziekenhuis.In huize Brinkmann in het rustieke Glottertal heerst grote vreugde, want Dr. Benjamin Brinkmann en Dr. Sophie Schwarz gaan trouwen.  De ouders van Benjamin reizen samen met Klaus en Christa Brinkmann vanuit Freiburg naar het Glottertal, niet wetende dat Benjamin als verrassing bijna alle ex-collega’s van Schwarzwaldklinik uitgenodigd heeft, behalve hoofdzuster Hildegard, die op mysterieuze wijze lijkt te zijn verdwenen. Benjamin is in de voetsporen van zijn vader getreden en werkt als assistent in de Schwarzwaldklinik. Net als bij zijn vader zijn de patiënten bij Benjamin het middelpunt van zijn werk. Benjamin merkt dat deze nobele instelling in deze tijd van bezuinigen en prioriteiten niet altijd in overeenstemming is met de bedrijfsvoering van de Schwarzwaldklinik. Hierdoor komt Benjamin in de problemen met professor Köhler, de chef-arts van de kliniek. Maar voor vandaag worden alle problemen opzij gelegd om het paar te laten genieten van hun trouwdag. Maar voordat Benjamin zijn Sophie naar het trouwaltaar kan voeren, gebeurt een verschrikkelijk ongeluk die de dag een compleet andere wending zal geven. Een reddingsactie wordt op touw gezet, die het uiterste vraagt van alle medewerkers van Schwarzwaldklinik…

SILAS (1983)

Deze Duitse serie is gebaseerd op de boeken van de Deense schrijfster Cecil Bødker die zich rond 1900 in Duitsland afspelen. Silas is een 10-jarige jongen die opgroeit in een rondreizend circus. Hij wordt er slecht behandeld door Philipp, die van hem de jongste degenslikker ter wereld wil maken. Silas loopt weg, op zoek naar zijn moeder die hij nooit gekend heeft maar in een ander circus zou werken. Tijdens zijn zoektocht leert Silas de paardenhandelaar Bartolin kennen. Met hem gaat hij de weddenschap aan, dat als hij een zwarte merrie kan temmen, hij deze mag houden.Het lukt Silas, maar als Bartolin het paard niet wil afgeven, rijdt hij er snel mee weg. Op de vlucht voor zowel Philipp als Bartolin maakt Silas ook nieuwe vrienden, zoals Manke Godik, een jonge houtsnijder en Jenny, een meisje dat ontvoerd werd door de heksachtige Paardekraai.Wanneer hij de rijke familie Sandal redt van op hol geslagen paarden mag hij bij hen komen wonen. Maar het avontuur blijft lokken…De jonge hoofdrolspeler Patrick Bach werd in Duitsland heel populair, en was vlak na Silas te zien in de piratenserie Jack Holborn. Hij is nog altijd acteur, en speelt regelmatig in Duitse televisieseries.

TEGTMEIERS REISEN  (1972-1980)

Tegtmeiers Reisen You TubeTegtmeiers Reizen was een 20-delige televisieserie met Jürgen von Manger, de serie werd uitgezonden van 1972-1980 op de ZDF. In de eerste afleveringen van de serie, speelt Jürgen von Manger,  twee heren namelijk Adolf Tegtmeier en Dr Tegtmeier. Ze zijn niet verwant aan elkaar maar reizen toevallig naar dezelfde plaatsen.Het concept van twee verschillende figuren door dezelfde acteur te laten spelen, was erg ingewikkeld en kon dus niet kon worden behouden gedurende de hele serie, zodat Dr Tegtmeier op een gegeven moment verdween uit de serie. Elke aflevering van de reeks was gewijd aan een reis bestemming. Adolf Tegtmeier zegt altijd wat hij denkt, terwijl Dr Tegtmeier zeer omslachtig is en ingewikkelde formuleringen gebruikt en niet bezig is met de kern van de zaak. Op de verscheidenheid van dit feit berust zich een groot deel van de humor.

TRAUMSCHIFF DAS (1981)

Das Traumschiff You TubeTraumschiff (“Het Droom Schip”) was een West-Duits-Duitse tv-serie van de ZDF uit 1981.De serie, gaat over een cruiseschip dat reist naar plaatsen in de wereld, en werd een van de meest bekeken tv series in Duitsland. Een artikel van Variety 2007 beschreef de serie als een ‘”Love Boat”-achtige cruiseschip. De serie herhaalde enkele cliches die reeds met succes gebruikt waren in Heinz Rühmann’s speelfilm “The Captain”, die was gebaseerd op Richard Gordon’s roman “The Captain’s Table” .Het uitgangspunt van de serie leekeen beetje op de Amerikaanse tv-serie Hotel, alleen was het hotel op zee en bovendien waren er soms de impressies van de verschillende exotische landen (of op zijn minst hun havens). Het presenteerde een plek waar allerlei mensen verschenen als gasten en kon hierbij een verscheidenheid van buitengewone personages, bedrog en relaties. De gasten brachten hetzij hun problemen met hen of kwamen in de problemen kwam door het ontmoeten van mensen zouden die ze onder normale omstandigheden niet zou hebben ontmoet. Elke aflevering  zou uiteindelijk leiden tot een happy-end. Kapitein Heinz Hansen werd gespeeld door Heinz Weiss, die in jongere jaren succesvol was geweest als Jerry Cotton’s beste vriend en collega “Phil Decker”. Toen Heinz Weiss de serie verliet als kapitein Heinz Hansen werd hij vervangen door kapitein Jakob Paulsen, die werd gespeeld door Siegfried Rauch.

UNSERE SCHÖNSTEN JAHRE (1983-1985)

Unsere schönsten Jahre You TubeUnsere schönsten Jahre (Onze leukste jaren) is een tv-serie van Franz Geiger en werd uitgezonden door de ZDF. Er zijn in totaal 12 afleveringen van gemaakt van elk 45 minuten. Ook in deze serie speelde Helmut Fischer München een Casanova, die hij later hij op overtuigende wijze portretteert in Monaco Franze en later in de Die Hausmeisterin. De titelsong “Give Me Your Love” was een grote hit in 1983 en werd gecomponeerd door Frank Duval. De verkoopster Elfi Ortlieb ontmoet altijd de verkeerde mannen,en krijgt ruzie met haar geliefde Herbert Dirscher een verzekeringsagent ze besluiten beide om een nieuwe partner te zoeken, dan ontmoet ze eindelijk de onafhankelijke timmerman Raimund Sommer uit de voorstad van München die ook net als haar net gescheiden is.Ze worden hals over kop verlief op elkaar, en Herbert word zelfs bevriend met hun. Ondanks alle professionele en persoonlijke problemen kiezen Elfi en Raimund voor de ouderwetse manier: ze trouwen.

WEIßLAUE GESCHICHTEN (1984)

Weißblaue Geschichten You TubeWeißblaue Geschichten is de titel van een Duitse tv-serie met Beierse flair. De verhalen zijn individueel en gaan over het dagelijks leven. Daarnaast heeft de serie een weerzien met oude vrienden zoals Kathi Leitner, Maxie Graaf, Max Greiser, Willy Harlander, Fritz Strassner, Gerd Anthoff, Udo Thomer, Bernd Helfrich, Hans Clarin, enz., waarvan er helaas al veel gestorven zijn.Verschillende schrijvers schrijven de op zichzelf staande verhalen van totaal 50 afleveringen. Elk van de gezamenlijke geproduceerde serie door ZDF en ORF duurt tussen de 45 en 60 minuten. De eerste Aflevering (De kwakzalver / Dematroos / De Krachtpatser) werd uitgezonden op 4 November 1984 (19.30-20.15), door ZDF. Het tweede deel (De wijsneus, De Dealer,De Affaire) was aangekondigd voor 18 november 1984 maar door Volkstrauertag werd het op 20 november 1984 uitgezonden (20.30-21.15). Op 2 december 1984 (20.15-21.15) werd de  derde aflevering uitgezonden (De Vriend / De Vader / de Heilige / De Redder) maar was eigenlijk geproduceerd als allereerste, want in de aftiteling is duidelijk te lezen 1983 in plaats van 1984 zoals in de eerder twee afleveringen. In 1987 werd een speciale serie geproduceerd onder de titel Weißblaue Weihnachten en na de dood van acteur Gustl Bayrhammer in 1993 werd er een serie gemaakt onder de titel Weißblaue Wintergeschichten . Die werd uitgezonden tijdens de kerstdagen. Het middelpunt van al deze verhalen met verschillende karakters was acteur Gustl Bayrhammer tot 1993 toen hij aan een hartaanval stierf op 71 jarige leeftijd. Sindsdien werden de hoofdpersonen door verschillende acteurs vertegenwoordigd.

WICHERTS VON NEBENAN (1986-1991)

Die Wicherts von nebenanYou TubeDie Wicherts von nebenan is een Duitse familieserie van de ZDF. De serie kende vier seizoen en totaal werden er 51 afleveringen gemaakt. Er waren rollen voor onder andere:  Stephan Orlac (Eberhard Wichert),Maria Sebaldt (Hannelore Wichert), Jochen Schroeder (Rüdiger Wichert), Hendrik Martz (Andreas Wichert), Edith Schollwer (Käthe Wichert) ,Ekkehard Fritsch (Walter Pinnow), Anja Schüte (Uschi  von Strelenau). De serie gaat over het lief en leed van klein en groot in een doorsnee-familie. Hannelore en Eberhard Wichert lossen een jaar voor hun zilveren bruiloft de hypotheek af. Eberhardt is midden veertig en werkt al dertig jaar in een meubelfabriek, waar hij een vertrouwenspositie bezit. Zijn vrouw heeft een handel in frisdranken en bier. Ze hebben twee zonen, Rüdiger en Andreas. Rüdiger studeert voor machinebouwkundige, ofschoon hem dit veel moeite kost. Andreas die eigenlijk chirurg zou moeten worden,wil graag kok worden maar zijn oma Käthe,die bij hen in huis woont, ziet hem liever medicijnen studeren.

WILSHEIMER DIE (1987)

Die Wilsheimer was een zesdelige tv-serie van de ARD, geregisseerd door Claus Peter Witt in 1987, een serie die zich afspeelde in de fictieve stad Wilsheim het is ook in boekvorm uitgegeven. De serie werd gefilmd op locatie in Frankfurt am Main in het stadsdeel Harheim. Horst Pillau schreef het scenario, die ook verantwoordelijk wass voor de serie Salto Mortale en Dalli Dalli, hij schreef ook individuele stukken voor her Ohnsorg theater. Hansjörg Felmy had de belangrijkste rol die van de aannemer  Jean Ziegler. Gila Weitershausen speelde als zijn vrouw Lilo Ziegler. De serie De Wilsheimer beschrijft de opkomst van de aannemer, Jean Ziegler in het Stadsdeel Wilsheim er zijn vele grappige en ernstige afleveringen uit het leven van de inwoners er zijn zes delen. De plaats Wilsheim word in de serie bedreigd door opgeslokt te worden door de stad Frankfurt, de bewoners willen dat verhinderen ten koste van alles. De aannemer Ziegler ziet veel voordelen, vooral financiële.

ZWEI MÜNCHNER IN HAMBURG (1989-1993)

zwei-munchner-in-hamburg-you-tubeZwei Münchner in Hamburg is een Duitse familieserie van Karl Heinz Freynik en werd vanaf 1989 uitgezonden door de ZDF.Julia Heininger, hoofd van de Bayernbank in München wordt overgeplaatst naar de vestiging in Hamburg. Ze is in eerste instantie niet erg enthousiast, dat komt vooral om dat haar collega Dr. Ralf-Maria Sagerer ook  naar Hamburg wordt overgeplaatst als tweede bestuurder. De verhuizing naar Hamburg  verloopt ook niet zo soepel als gedacht. Hoewel Julia en Ralf in het begin niet goed met elkaar kunnen opschieten worden ze toch verliefd en gaan ze uiteindelijk trouwen. Als de eerste dochter, Marie-Therese wodt geboren wil ze de bank verlaten ,maar de dochteronderneming van Bayern bank Futura Consulting weet haar toch te overtuigen om in de zakenwereld te blijven.

Advertenties

Een reactie op Tv Series Jaren 80 Duitsland

  1. Meyen zegt:

    Ik herinner mij een Duitse tv serie die op Nederland liep (tros?) over 2 concurrerende brouwersfamilies – ik bewaar hieraan goede herinneringen – naam vd serie ben ik helaas vergeten – graag een bericht aub – veel dank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s