1984 Overleden

Johnny Weissmuller

Johnny WeissmullerOp 20 januari 1984 overleed Johnny Weissmuller in de mexicaanse stad Acapulco aan de gevolgen van longoedeem. Bij het ter aarde laten van zijn doodskist klonk zijn typerende Tarzanroep driemaal. Dit was al vastgesteld voor zijn dood, op zijn eigen verzoek. Weissmuller werd 79 jaar. In de jaren 20 haalde hij op twee één volgende Spelen vijf gouden medailles, waaronder twee in Amsterdam in 1928. Hij was ook de eerste in de geschiedenis die de 100 meter onder de minuut zwom. Na zijn zwemcarrière werd hij acteur en werd vooral bekend door zijn vertolking als Tarzan, waarin hij in totaal aan twaalf films mee zou doen. Maureen O’Sullivan was zijn vaste tegenspeelster als Jane. Beiden zouden uit groeien tot grote filmsterren. Weissmuller had echter minder succes in andere zaken. Vijf huwelijken strandden en hij geraakte financieel aan de grond. Zijn reputatie en sterrenstatus raakte hij kwijt.

Pierre Cochereau

Pierre Cochereau You TubeOp 5 maart 1984 overleed de vermaarde Franse organist Pierre Cochereau plotseling aan een hartaanval. Hij werd 59 jaar. Cochereau was eerste organist van de Notre Dame in Parijs en directeur van het Conservatoire Nationale de Musique te Lyon. Daarvoor was hij directeur van de conservatoria van Le Mans (1950-1956) en Nice (1960-1979). Hij werd op 9 juli 1924 in Parijs geboren en was al op achttienjarige leeftijd eerste organist, van de Parijse Saint Rochkerk, nog voordat hij werd toegelaten op het conservatorium. Daar vervolgde hij zijn orgelstudie bij Marie-Louise Girod en Marcel Dupré. Hij studeerde compositie bij Tony Aubin en piano bij Marguerite Long en, won eerste prijzen voor zijn orgelspel, composities, harmonie en muziekgeschiedenis. In 1955 volgde hij Louis Vierne en Leonce de Saint Martin op als eerste organist van de Notre Dame. Cochereau  werd beroemd om zijn improvisaties in de Franse postromantische traditie, en componeerde werken voor orgel, piano en kamerorkest.

Henry Wilcoxon

Henry Wilcoxon You TubeOp 6 maart 1984 overleed in zijn woning in Burbank Californië de 78-jarige Amerikaanse filmacteur Henry Wilcoxon. Wilcoxon, die was geboren en grootgebracht in West-Indië, was zijn loopbaan begonnen op het Britse toneel, Cecil B. de Mille haalde hem in 1931 naar Amerika om te spelen in de eerste sprekende Cleopatra film. De twee werden boezemvrienden en collega’s in filmindustriezaken. Wilcoxon speelde ook in de Mille’s „The Ten Commandments” waarin hij het zoontje van Charlton Heston als Mozes in het biezen mandje stopte. Andere films met Wilcoxon zijn “Mrs.’Miniver”, ‘The Last of the – Mohicans”, “Samson and: Delilah”, “Souls at Sea”, “If I were a King”, “A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court”, “Sunset Boulevard”, “The War Lord”, “Jericho”, “The Corsican Brothers” en “F. I. S. T.”. Later in zijn loopbaan verscheen Wilcoxon op de televisie, meestal in cowboyfilms, en hij beeldde een holbewoner in de mislukte “Cro-Magnon” uit. Na de dood van De Mille was hij de producer van een herdenkings-programma voor de televisie met een sterbezetting. Henry Wilcoxon was in 1938 getrouwd met de actrice Joan Woodbury, van wie hij later scheidde. Het paar had drie dochters.

Guus Oster 

Guus Oster You TubeOp 19 april 1984 overleed de acteur en schouwburg-directeur Guus Oster op 68 jarige leeftijd. Guus Oster begon zijn carrière bij Cor van der Lugt Melsert en maakte in 1934 zijn toneeldebuut in „Vastgelopen” van Shaw. Oster speelde achtereenvolgens bij het Hofstad Toneel, het Residentie Toneel, het Nederlands Toneel en het Masker. In 1942 had hij een eigen gezelschap met Ank van der Moer en Cruys Voorbergh. Daarna had hij de leiding bij Comedia en de Nederlandse Comedie. Van dat laatste gezelschap was hij van 1950 tot 1971 directeur. Tijdens de actie Tomaat speelde Oster een centrale rol, omdat hij zich zeer tegen toneelspreiding kantte. Die houding werd hem door de actievoerders niet in dank afgenomen. En hoewel een groot aantal acteurs het voor hem opnam, ging Osters gezelschap, de Nederlandse Comedie, ter ziele. Nadat hij enige tijd directeur van het Nederlands Theater Centrum was geweest, werd Oster in 1973 directeur van Theater Carré in Amsterdam. Hij bleef dat tot 1983. Oster leidde voor de AVRO-televisie enige tijd de quiz „Wie van de drie?” Oster was onderscheiden met de zilveren penning van de stad Amsterdam, met de zilveren Bouwmeesterpenning en hij was officier in de orde van Oranje Nassau.

Roger De Kinder

Roger de Kinder You TubeOp 29 juli 1984 overleed op 65 jarige leeftijd Roger Frans Jan Pieter De Kinder hij was was een Belgisch politicus voor de BSP, volksvertegenwoordiger en provinciegouverneur.De Kinder liep school in het Koninklijk Atheneum van Gent, waarna hij handels- en consulaire wetenschappen studeerde aan de Universiteit Gent en politieke en diplomatieke wetenschappen studeerde aan de VUB. Na de Bevrijding ging hij in 1944 aan de slag op het kabinet van Léon-Eli Troclet, toenmalig minister van Arbeid en Sociale Zaken. Door toedoen van de Oostendse BSP-kopstukken Louis Major en Roger Dekeyzer werd De Kinder vanaf maart 1946 federaal secretaris van de BSP-afdeling van Oostende. Bij de verkiezingen van 1946 werd hij tot plaatsvervanger verkozen van volksvertegenwoordiger Julien Peurquaet die kort nadien ontslag nam wegens gezondheidsredenen. Op 1 oktober 1946 legde De Kinder de eed af als volksvertegenwoordiger en was op dat moment het jongste kamerlid. In november 1946 werd hij tevens verkozen in de gemeenteraad van Oostende. Sinds oktober 1947 was hij schepen van Openbare Werken na het overlijden van Julien Peurquaet en bleef dit tot in 1952. In 1959 werd hij schepen van Financiën van Oostende tot in 1963. Ondertussen werd hij telkens herkozen als BSP-kamerlid in het arrondissement Veurne-Oostende-Diksmuide. Van 1953 tot 1962 was hij docent economie aan het Brusselse Hooghandelsinstituut, en was hij ook lid van de Raadgevende Vergadering van de Raad van Europa van 1954 tot 1963 en lid van het Europees Parlement van 1958 tot 1964. In 1963 werd De Kinder lid van het BSP-bureau. In dat jaar werd hij ook vernoemd onder de mogelijke opvolgers van de overleden François Tielemans als adjunct-minister van Financiën in de Regering-Lefèvre-Spaak. Uiteindelijk werd hij op 10 december 1963 benoemd tot gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen. Hij was daarmee de eerste socialistische gouverneur van Oost-Vlaanderen. Hij nam ontslag als schepen van Oostende en als volksvertegenwoordiger en vervulde zijn mandaat van provinciegouverneur tot aan zijn overlijden in 1984.

Georges de Beauregard

georges-de-beauregard-you-tubeOp 10 september 1984 overleed op op 64-jarige leeftijd na een langdurige ziekte, één van de belangrijkste Franse filmproducenten Georges de Beauregard. In 1968 was hij lid van de jury van de 18e Internationale Filmfestival in Berlijn. In 1983 werd hij bekroond met een Special César, de Franse nationale filmprijs. Hij produceerde vooral films van de „Nouvelle Vague” (“Nieuwe Golf”) in Frankrijk aan het eind van de jaren vijftig. Onder meer was hij verantwoordelijk voor films van Jean-Luc Godard als „A bout de soufflé”, „Pierrot le Fou” en „Le mépris”. Hij produceerde tevens films van van Claude Chabrol en hij produceerde films van Pierre Schöndorfer. De bekendste daarvan zijn “Le crabe tambour”, “La 317-eme section” en zijn laatste film “L’honneur dun capitaine”.

FRANCOIS TRUFFAUT

francois-truffau-you-tubeOp 21 oktober 1984 overleed op 52 jarige leeftijd de Franse filmregisseur Francois Truffau  in een ziekenhuis in de Parijse voorstad Neuilly overleden. De regisseur, die aan kanker leed, is 52 jaar geworden. Hij was een van de leidende figuren van de „Nouvelle Vague” die aan het einde van de jaren vijftig opkwam en verzet aantekende tegen de fabrieksmatige produktie van films in die tijd.  Truffaut heeft vele bekende films op zijn naam gebracht, én zijn eersteling, „Les quatre cents coups” was op slag een groot succes. Ook rolprenten als „Jules et Jim”, „Le dernier métro” en „I’Histoire d’Adèle H.” zijn wereldberoemd geworden. Hij is een van de grondleggers van wat in de jaren zestig de „Nouvelle Vague” in het Franse filmgebeuren zou worden. Ook zijn laatste film, „Vivement Dimanche” uit 1983, was een voltreffer.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s