Oprichtingen & Openingen Jaren 80

CNN OPGERICHT

CNN You TubeOp 1 juni 1980 was de eerste uitzending van Cable News Network (CNN) dit is een kabeltelevisienetwerk opgericht in 1980 door Ted Turner. CNN was de eerste 24-uursnieuwszender. Als er een oorlog, of een bomaanslag, of een grote ramp plaats vind is CNN meestal  als eerste ter plaats met het wel bekende BREAKING NEWS. CNN’s reputatie steeg in 1991 gedurende Operatie Desert Storm in de Golfoorlog, toen de uitgebreide verslagen over de hele wereld te zien waren. Het verkreeg een groot gedeelte van de berichtgeving vanwege nauwe samenwerking met de regering van de VS, hetgeen leidde tot beschuldigingen dat het niet genoeg probeerde nauwkeurig verslag te geven en dat het diende als een doorgeefluik voor propaganda. CNN International verschaft een regionale editie van zijn nieuwsservice onder de noemer ‘CNN International’, als reactie op de vraag naar een minder op de VS gerichte berichtgeving en de populariteit van rivalen als BBC World, Sky News en Al Jazeera English. Sinds oktober 2006 zijn er geen teletekstnieuwspagina’s meer beschikbaar. In 2013 is CNN International gaan uitzenden in het 16:9 formaat, wat concurrerende zenders al een paar jaar eerder deden. CNN International probeert zich te onderscheiden met een prime time lineup. Voorbeelden hiervan zijn Connect The World, Amanpour en Quest Means Business. Deze programma’s worden door een vaste presentator gepresenteerd. In het weekend worden veel documentaires uitgezonden in plaats van nieuwsbulletins. Een van de bekendste presentator van CNN was Larry King.

OPENING GOTTHARDTUNNEL 

Gotthardtunnel You TubeOp  5 september 1980 werd de Gotthardtunnel geopend door Bundesratsmitglied Hans Hürlimann voor autoverkeerDe Gotthard-wegtunnel werd tussen 1970 en 1980 gebouwd en verbindt het dorp Göschenen gelegen in het kanton Uri met het dorp Airolo gelegen in het kanton Ticino. Hij werd gebouwd door de Italiaanse ingenieur Giovanni Lombardi. De autotunnel heeft een lengte van 16,942 kilometer (de Lærdalstunnel in Noorwegen is de langste autotunnel in de wereld met een lengte 24½ km.).Voor die tijd kon het autoverkeer gebruikmaken van pendeltreinen, of de kronkelige weg over de Gotthardpas. De tunnel is onderdeel van de Zwitserse autosnelweg A2 die van Basel naar Chiasso gaat. In de zomer staan er vaak lange files voor de tunnel.Aan de bouw van een tweede tunnelbuis is begonnen. Deze is in eerste instantie alleen voor de veiligheid aangelegd. Deze biedt een vluchtroute bij ongelukken. Deze tweede buis zou uitgebouwd kunnen worden tot een volledige verkeerstunnel. Daarmee zou het verkeer vier rijstroken kunnen gebruiken. In 2004 is een referendum gehouden over de uitbouw van deze tweede tunnel voor het autoverkeer, maar dat voorstel heeft het niet gehaald.Op woensdagochtend 24 oktober 2001 botsten twee vrachtwagens (geladen met banden en dekzeilen) frontaal op elkaar. Hierna brak er brand uit en stortte een deel van het tunneldak in. Door de enorme rookontwikkeling had de brandweer moeite met blussen. Er vielen in totaal 11 doden en hiermee is dit het grootste ongeval in de Gotthard-tunnel.Naar aanleiding van de zware ongelukken in 1999 in de Mont Blanctunnel en op 24 oktober 2001 in de Gotthardtunnel moeten vrachtwagens minimaal 150 meter afstand bewaren tot de voorgaande; vrachtverkeer wordt gedoseerd toegelaten. Mocht er een file in de tunnel dreigen te ontstaan door een ongeval of kapot voertuig, wordt het verkeer voor de tunnel stilgezet totdat het probleem is verholpen. Voordat men de tunnel inrijdt staat er duidelijk een radiozender aangegeven. Naast de muziek wordt er op deze zender ook informatie over de tunnel gegeven, advies over gewenst rijgedrag en bij calamiteiten de benodigde informatie. Dit gebeurt in zowel het Engels, Frans, Duits als Italiaans.

OPRICHTING ZWARTE MARKT VAN BEVERWIJK

Zwarte markt You TubeOp 13 september 1980 richt Bart van Kampen de Zwarte markt van Beverwijk op. Het werd gehouden in het oude gebouw van de groente- en bloemenveiling. De eerste dag waren er al 14.000 bezoekers en ongeveer 500 handelaren.Op 4 september 2005 werd de 50 miljoenste bezoeker in Beverwijk verwelkomd. Eind 2006 verklaarde algemeen directeur Ruud de Corte 3 miljoen bezoekers per jaar te trekken. De Bazaar noemt zichzelf de ‘grootste overdekte markt van Europa’, maar is niet de enige die die titel opeist. De markt bestaat uit een zestal onderdelen: Grand Bazaar, Zwarte Markt, Hal 30, Computerhal, Oosterse Markt en de Struinschuur met ruim 3000 kramen en marktwinkels. De Bazaar is elke zaterdag en sinds 1984 ook elke zondag geopend van 08.30 tot 18.00 uur.Van heinde en verre komen elk weekend ongeveer 50.000 mensen naar de markten. De Bazaar heeft vooral een reputatie opgebouwd als verzamelpunt van handelaren met een niet-Nederlandse achtergrond, die veel zogenoemde “exotische” goederen aanbieden.

Heropening Station Amsterdam Sloterdijk

Amsterdam Sloterdijk You TubeOp 29 mei 1983 werd het eerste deel van een nieuw station geopend, ten noordwesten van de bestaande locatie, aan de in dat jaar geopende omlegging van de spoorlijn via de Hemtunnel naar Zaandam. Dit station kreeg tijdelijk de naam Sloterdijk Noord, ter onderscheiding van het station aan de Oude Lijn dat Sloterdijk Zuid ging heten. Nadat in 1985 ook de verlegging van de Oude Lijn via Sloterdijk Noord gereed kwam, werd het station Sloterdijk Zuid gesloten, en bleef alleen het huidige station Sloterdijk over.In 1986 werd Sloterdijk een kruisingsstation op twee niveaus toen ook de nieuwgebouwde Westtak van de Ringspoorbaan naar Luchthaven Schiphol werd geopend. Het station telde nu acht perronsporen. De architect van het nieuwe station is Harry Reijnders.In 1997 kwam ook de Ringlijn, metrolijn 50, naar Sloterdijk en kreeg zijn eindpunt bij de Isolatorweg. In 2003 kwam ten zuidwesten van het station Sloterdijk de Hemboog gereed, toen nog zonder stopplaats. De geplande perrons waren wegbezuinigd. In het kader van de plannen voor RegioNet zijn ze alsnog gerealiseerd in de jaren 2007 en 2008. Het nieuwe perron aan de Hemboog werd op 14 december 2008 in gebruik genomen. Het werd ook in naam onderdeel van station Sloterdijk en aan de twee sporen werden de nog vrije nummers 9 en 10 toegekend. Het plan om de naam Amsterdam Sloterdijk Hemboog te gebruiken ging dus niet door.

OPENING BIBLIOTHEEK ROTTERDAM

Opening 1983 Bibliotheek Rotterdam You TubeOp 30 juli 1983 hadden ongeveer veertigduizend mensen tijdens een „open dag” alvast “een” kijkje genomen in de nieuwe centrale bibliotheek aan de Hoogstraat in Rotterdam. Het was razend druk in de zowel innerlijk als uiterlijk bijzondere bibliotheek die op 1 augustus 1983 voor het publiek open ging. Het zes verdiepingen tellende gebouw heeft een vloeroppervlak van 24.000 vierkante meter. Er staan 800.000 boeken, tijdschriften en kranten, er zijn grammofoonplaten, films, een beeld- en geluidsafdeling, studiecellen, vergaderruimten, een theater en een café, verder heeft de centrale bibliotheek als eerste openbare bibliotheek in Nederland de beschikking over een geautomatiseerde catalogus. ,Op beeldschermen, die op alle verdiepingen staan, kunnen gebruikers uit een computer gegevens over boeken en schrijvers oproepen. De pyramide-vormige bibliotheek beschikt nu al over enkele bijnamen, zoals „het Centre Pompidou van Rotterdam” en „de buizenpost”. Dit komt door de grote gele buizen aan de buitenkant, die voor de ventilatie moeten zorgen. Opvallend zijn ook de schuine glazen „watervallen”, waarachter de roltrappen zich omhoog banen. De bibliotheek staat in het hart van Rotterdam, niet ver van de oude centrale, op een plek die na de oorlog jarenlang onbebouwd heeft gestaan. Het ontwerp van het 62 miljoen gulden kostende gebouw is van het architectenbureau Van den Broek en Bakema. Er worden jaarlijks een miljoen bezoekers verwacht.

EERSTE UITZENDING RADIO RIJNMOND

Eerste uitzending Radio Rijnmond You TubeOp 21 december 1983 om één uur begon Radio Rijnmond met de feestelijke openingsuitzending van zijn regionale programma. Liesbeth van der Kruit en Henk van Hoorn kondigden het speciale openingsprogramma aan, waarin een uitgebreid verslag was opgenomen van het startfeest van het Rotterdamse radiostation in De Doelen. Een groep jongeren liet onder leiding van Leontien Ceulemans papieren zakjes knallen voor de officiële openingsklap. Koos de Gast, voorzitter van de Stichting Regionale Omroep Rotterdam Rijnmond, onderstreepte de onafhankelijkheid van Radio Rijnmond. Jarenlang hebben particulieren zich verzet tegen invloed van de gemeente Rotterdam in de programmering. Kortgeleden nog benadrukte de regionale omroep zijn onafhankelijkheid door het afwijzen van het aanbod van de gemeentelijke voorlichtingsdienst in het stadhuis een kleine studioruimte te laten bouwen. „Wethouders en raadsleden van Rotterdam moeten maar net als die van andere gemeenten naar onze studio komen,” was de reactie volgens een Rotterdamse voorlichter. Koos de Gast wees in zijn toespraak vandaag behalve op de onafhankelijkheid ook op de steun die Rotterdam had gegeven in de vorm van één miljoen gulden. Daarmee konden we tenminste beginnen. Ook roemde hij de ijver waarmee directeur Henk Tiesma sinds eind 1979 de regionale radio in Rijnmond van de grond heeft ‘gebracht. Tiesma zelf, speciaal voor deze gelegenheid opgepept door zijn arts na enkele dagen zware griep, memoreerde de moeizame-weg die was afgelegd. Namens minister Brinkman van WVC, die uiteindelijk de zendtijd gaf na 15 jaar sprak secretaris-generaal dr. J. Verhoeve. In plaats van de oorspronkelijk gecontracteerde Three Jacquets bracht de Rotterdammer Rini van der Lee een parodie op de lijdensweg van het nieuwe station. Elk uur was er een nieuwsuitzending en vanaf morgen ‘s-ochtends (van half acht tot half negen) en ‘s-middags van half vijf tot tien voor half zeven) een infomagazine te horen op 93,4 mhz of via de kabel.

ZONNE-EN WIND PROJECT TERSCHELLING

17 september 1984 Willem Barentsz hogere zeevaartschool You TubeOp 17 september 1984 vond door  EG-commissaris mr. Frans Andriessen de officiële ingebruikstelling van het zonne- en windenergieproject van de hogere zeevaartschool Willem Barentsz op Terschelling plaats. Het was één van de 16 in Europa opgestelde proefinstallaties, waarvan de meetgegevens gedurende vijf jaar centraal werden verwerkt en geëvalueerd in’ het gemeenschappelijk onderzoekcentrum ISPRA in Italië. De Europese commissie had voor dat programma 200 miljoen gulden uitgetrokken. De 24 meter hoge windmolen en de grote zonnepanelen bij de school leveren alle stroom voor de school, terwijl flinke hoeveelheid elektriciteit aan het net geleverd wordt.  De Terschellinger installatie was er gekomen met steun van de provincie Friesland en de gemeente Terschelling. Gedeputeerde drs. Cok van der Horst wees op het grote belang van de werkgelegenheid door de duurzame energiewinning. Als windmolens en zonnepanelen in grote series gemaakt kunnen worden, zal er voor veel mensen werk in deze bedrijfstak zijn, aldus Van der Horst. Hij wees naar Denemarken als voorbeeldland; de export van windmolens is in dit land omvangrijk en voor particuliere molenbezitters zijn economisch gunstige regelingen gemaakt. Burgemeester drs. Eduard Haaksman wees op het belang van de windmolens en zonnepanelen voor de Hogere Landbouwschool in Leeuwarden. De zeevaartschool die op het gebied van kennisverwerving en stroomproductie het grootste profijt van de installatie heeft vormt met deze school een cluster, en in de landbouw neemt de belangstelling voor dergelijke energie-opwekking toe. De installatie, die in mei 1983 voor het eerst proef draaide heeft een vermogen van 90 kilowatt-uur. Doordat de Waddeneilanden twintig procent meer zonuren hebben dan de rest van het land en er aan wind evenmin gebrek is kan het project als geslaagd worden beschouwd.

ROLLERSKATEBAAN GEOPEND IN EIDHOVEN

Opening Rollerskatebaan Eidhoven You TubeOp 16 oktober 1984 werd er door het College van B&W van een Eindhoven een vergunning verleend om de tot dan toe grootste Nederlandse skate center van Nederland te beginnen aan de Herentalsweg 2 in Eindhoven. In 1985 was de officiële opening die verricht werd door de Rolschaatsclub De Dennenberg uit Valkenswaard. Het was niet alleen een Disco Roller maar het was een baan voor de gehele familie. De baan was geopend op woensdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag. En op de avond kon je er terecht voor de Disco Roller. Op 1 juli 2013 werd de zaak gesloten, wegens gebrek aan belangstelling, en kwam er een einde aan een tijdperk van de rolschaatsbaan in Eindhoven.

OPENING BUITENJAN VELDHOVEN

1983 opening Buitenjan Veldhoven You TubeOp 30 oktober 1984 opende Prinses Juliana in Veldhoven het nationaal ontmoetingscentrum van het Nationaal Jeugd Fonds (NJF), zij deed dit door het in de goede volgorde plaatsen van negen letters die door kinderen werden vastgehouden, waarna de naam ‘Buitenjan’ leesbaar werd. In dit vakantie en ontmoetingscentrum kunnen kinderen van alle nationaliteiten terecht. De totstandkoming van het centrum werd mede mogelijk gemaakt door een gift van de prinses in het kader van haar 75e verjaardag. Het ontmoetingscentrum was vooral bedoeld als vakantieonderkomen voor kinderen uit de grote steden. Buurt en clubhuizen, wijkcomite’s en jeugdverenigingen kunnen er gebruik van maken. Het centrum was gevestigd in een voormalig kindertehuis. In het nabij gelegen elf hectare grote boscomplex liggen drie sportvelden. Het NJF, het fonds van Jantje Beton, deed al langer aan financiële ondersteuning van kindervakantieweken. In 1983 werd bijgedragen aan 11.000 overnachtingen.

EERSTE MOSKEE IN NEDERLAND

Opening Taibah Moskee You TubeOp 19 januari 1985 werd in de Bijlmermeer in Amsterdam één van de eerste „echte” moskeeën in Nederland geopend, de Taibah Moskee compleet met koepel en minaretten. De moskee is ontworpen door de Nederlandse architect Paul Haffmans. In tegenstelling tot de ongeveer tweehonderd islamitische gebedsruimtes die ons land reeds telt, is deze moskee namelijk volledig nieuw gebouwd. Samen met de islamitische leider Siddiqui verrichtte staatssecretaris Lou de Graaf de openingshandeling. Bij de opening van de moskee werden ook toespraken gehouden door vertegenwoordigers van christelijke kerken, onder wie de Haarlemse bisschop Bomers. Na een kort toespraakje zeeg het ex-popidool/multi-miljonair samen met honderden gelovigen op de knieën en verdween even geruisloos als hij was gekomen. De moskee, die twee miljoen gulden had gekost,een bedrag dat de 300.000 moslims in Nederland deels zelf hadden bijeengebracht. Amsterdam schonk 250.000 gulden in de vorm van kwijtschelding van erfpacht, het resterende bedrag kwam van particulieren en instanties, waaronder de volkomen onherkenbare  (moslimbaardje, wit gewaad en dito petje) popzanger Cat Stevens hij was ook onder de toehoorders. Hij liet zich reeds enige tijd broeder Yoesoef Islam noemen en schonk voor de bouw van de moskee een fiks bedrag. Na een kort toespraakje zeeg het ex-popidool/multi-miljonair samen met honderden gelovigen op de knieën en verdween even geruisloos als hij was gekomen.

GRAF DE RUYTER HEROPEND

Graf de Ruyter heropend You TubeOp 5 juli 1985 was in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, voor het eerst na 300 jaar, de kist van admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter voor het publiek te zien. De deuren van de praaltombe bovenop het graf werden geopend door minister De Ruiter van Defensie. Michiel de Ruyter raakte in 1676 tijdens de zeeslag bij Etna gewond en overleed korte tijd later aan boord van zijn schip. Op 18 maart 1677 werd zijn stoffelijk overschot met vorstelijke staatsie ter aarde besteld in de Nieuwe Kerk. De opening van de tombe voor publiek gebeurde in het kader van de culturele manifestatie La France aux Pays-Bas. Tijdens deze manifestatie worden door middel van verschillende activiteiten, waaronder tentoonstellingen de historische banden tussen Frankrijk en Nederland belicht. Admiraal De Ruyter bezocht Frankrijk vaak met zijn koopvaardijschepen. Ook in zijn admiraalstijd had hij meermalen contact met Frankrijk. In de Nieuwe Kerk wordt tot 20 augustus 1985 een tentoonstelling gehouden over de Hugenoten en over het Anarchisme in Frankrijk en Nederland. In het kader van die tentoonstelling werd ook de tombe van de admiraal geopend. Tot 20 augustus mochten bezoekers een blik werpen op de kist van De Ruyter. Daarna ging de zware deuren van de tombe weer dicht.

OPENING MUZIEKTHEATER

1986 Opening Muziektheater AmsterdamOp 23 september 1986 werd het  „Het muziektheater aan het Waterlooplein en de Amstel geopend. Directeur Wim Sinnige zei dat één van zijn grootouders de opening had moeten verrichten, omdat er al zo’n tachtig jaar over een theater werd gesproken.  De openingsvoorstelling werd bijgewoond door uitsluitend genodigden onder wie koningin Beatrix en prins Claus, premier Lubbers en minister Brinkman van welzijn, volksgezondheid en cultuur en vrijwel alle andere leden van het kabinet, burgemeester Van Thijn van Amsterdam, de Amsterdamse wethouders en raadsleden en talrijke andere hoogwaardigheidsbekleders. Om kwart voor zeven gingen de eerste bezoekers al naar binnen. Dat was wel vroeg maar er was veel te zien in dit grootste theatergebouw van ons land met zijn 1600 plaatsen, zoals de op een sterrenhemel gelijkende plafondverlichting in de grote zaal. Deze bestaat uit ruim vijfhonderd kleine lampjes van veertig watt. Computers zorgen er voor dat voor de voorstelling en tijdens de pauzes het lijkt alsof er wolken voorbij drijven. Het is een kunstwerk van Peter Struycken. De openingsvoorstelling werd verzorgd door beide vaste bespelers van het muziektheater, de Nederlandse Opera en het Nationale Ballet elk met een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte produktie. De openingsvoorstellingen werden rechtstreeks uitgezonden door de NOS-televisie. Rond het muziektheater was tijdens de opening een dranghek geplaatst. De uitgang van de metro was afgesloten en er was veel politie en ME op de been.En er werd vooral met  lawaai gedemonstreerd tijdens de officiële opening. Dat lawaai kwam van meegebrachte metalen offset-platen (onder meer van het actieblad Bluf) en van enkele grote geluidsboxen in woningen tegenover het muziektheater. Enige pelotons mobiele eenheid, politieruiters en vier boten van de rijkspolitie te water hielden de betogers op afstand. De politie verrichtte een arrestatie. Die vond plaats juist op het moment dat koningin Beatrix en prins Claus het complex binnengingen. Bij de arrestatie werd een pistool getrokken. De betogers maken onder andere bezwaar tegen de ruim 300 miljoen gulden die het stadhuis/muziektheater kost. Dat geld had  bijvoorbeeld beter aan huisvesting besteed kunnen worden, vonden zij.

OPENING OOSTERSCHELDEDAM

1986 Opening Oosterscheldedam You TubeOp 4 oktober 1986 werd met het overhalen van een handel door koningin Beatrix, de stormvloedkering in de Oosterschelde officieel in gebruik gesteld.  Uit milieu-overwegingen waren slechts 17 van de 62 stalen schuiven die Zeeland voor een nieuwe watersnoodramp moeten behoeden, neergelaten. Die operatie duurde zestig minuten. Op het moment dat de platen op de bodem stonden, zei de koningin: „De stormvloedkering in de Oosterschelde is gesloten. De Deltawerken zijn voltooid.” In het uur dat de schuiven langzaam zakten, toonde koningin Beatrix zich in een toespraak uitermate trots over de Oosterscheldewerken. Zij noemde het project een grootse en technisch indrukwekkende verdedigingslinie en een hoogtepunt in de Nederlandse waterbouw. De ingebruikstelling was volgens haar een historische gebeurtenis. De koningin zei dat de feestelijkheden rond de voltooiing van de Deltawerken ook gezien moesten worden als een uiting van dank aan de vele landen die na de overstromingen in 1953 hulp boden. Wij Nederlanders zullen die hulp nooit vergeten. Zij dankte ook alle mensen die hun beste krachten aan het werk hebben gegeven. Omdat de schuiven alleen bij uitzonderlijk slecht weer worden neergelaten, blijft de gang van eb en vloed in de Oosterschelde onbelemmerd, waardoor het biologisch leven niet wordt aangetast. Koningin Beatrix meende dat hierdoor een bijdrage is geleverd aan het ecologisch beheer van Europa. Minister Smit-Kroes (Verkeer en Waterstaat), die optrad als gastvrouw, was ook zeer uitgelaten over het staaltje Hollands Glorie. ‘Aquatechnisch, ecologisch en veiligheidstechnisch is dit project een hoogstandje. Zij sprak de hoop uit de de opgebouwde kennis elders ten nutte gemaakt kan worden. Het was, aldus Smit-Kroes, een visionair besluit’ om na de watersnoodramp de zeegaten in Zuidwest-Nederland, met uitzondering van de Schelde en de Waterweg af te sluiten. ‘De politiek had een concept voor ogen, maar wist niet waarmee zij de technologie opzadelde. Het Nederlands waterstaatkundig vernuft zegevierde en klaarde het karwei. De minister ging niet voorbij aan de uit de hand gelopen kosten van de Oosterscheldewerken: bijna 8 miljard gulden. Zij stelde dat voor een dergelijk uniek project nauwelijks een begroting te maken valt. Toch dient de overheid bij projecten als deze nauwgezet de kosten van nu en in de toekomst af te wegen. De ingebruikstelling van de stormvloedkering werd onder anderen bijgewoond door staatshoofden van de oeverstaten van Rijn, Schelde en Maas. Omdat hij altijd persoonlijk veel interesse voor de Deltawerken had getoond, was de Engelse prins Andrew uitgenodigd. Hij liet zich vergezellen van zijn vrouw Sarah Ferguson, met wie hij in juli trouwde. De gebeurtenis werd ook bijgewoond door het kabinet-Lubbers, met uitzondering van de ministers De Korte en De Koning. Present waren ook ministers van Waterstaat uit landen, waar een soortgelijk project als de Deltawerken zou kunnen worden uitgevoerd, en leden van het Internationaal Olympisch Comité. In totaal lieten 35 landen zich vertegenwoordigen.

OPENING POSTKANTOOR SURHUISTERVEEN

1986 Opening Postkantoor Surhuisterveen You TubeOp 26 november 1986 werd door Burgemeester drs. Geert van Veenen van Achtkarspelen, het nieuwe postkantoor van Surhuisterveen officieel geopend, in zijn toespraak ging hij eveneens in op de dienstverlening van de PTT op het platteland. Achtkarspelen en andere plattelandsgemeenten hadden volgens hem zeker tot de jaren zeventig aan het voeteneind van de PTT gelegen, die zich als staatsbedrijf van oudsher richt op rendabele stadsgebieden. Mede door concurrentie van particuliere ondernemingen is daar echter verandering in gekomen, meent Van Veenen. Toch riep hij de PTT op de dienstverlening op het platteland niet te vermageren. Directeur Henk Sangers van het postdistrict Leeuwarden deelde tijdens de opening mee, dat de invoering van terminals op postkantoren in 1988 het verlies van ongeveer twintig arbeidsplaatsen zou gaan kosten bij de PTT in Friesland. Met deze terminals bij de loketten van postkantoren werd het voor de klant mogelijk op een kascheque geld op te nemen tot een bedrag van 10.000 gulden. Deze computers bieden namelijk de mogelijkheid het saldo op de rekening van een klant na te trekken. Tot dan toe kon met een kascheque slechts maximaal  500 gulden worden opgenomen.Het nieuwe postkantoor aan De Dellen in Surhuisterveen werd ondergebracht in het gebouw, waarin voorheen een hobbywinkel was gevestigd. De grondige verbouwing, onder architectuur van Abc Bonnema uit Hardegarijp, kostte in totaal  725.000 gulden. De PTT huurde dit pand van de Nederlandse Vastgoed-onderneming in Den Haag. Tot de gereedkoming van het gebouw werkten de acht personeelsleden in een noodkantoor aan de Langelaan. Het voormalige postkantoor aan de Groningerstraat bleek namelijk al een tijd geleden te klein en werd daarom in 1980 verkocht.

OPENING OVERDEKT THIALF STADION

Opening Thialf 1986 You TubeOp 29 november 1986 door het drukken op een rode knop, verrichtte Commissaris der Koningin Hans Wiegel niet alleen de officiële opening, maar zorgde hij tegelijk ook voor enige consternatie bij de technische staf van het nieuwe Thialf-stadion. De ijsmeesters waren niet ingelicht over het feit dat de openingshandeling gepaard zou gaan met twee daverende kanonschoten en het ontsteken van een fraai stukje vuurwerk op het middenterrein, waardoor de hal plotsklaps en vijf minuten voor de start van de Worldcupwedstrijden met een flinke hoeveelheid rook was gevuld. De immer onverbiddelijke hoofdscheidsrechter Jan Charisius hield zijn reputatie hoog door niet van het aanvangstijdstip van één uur af te willen wijken, met gevolg dat de dames hun drie kilometer in een wat mistige ambiance moesten afwerken. Overdekte zwembaden, overdekte tennisbanen, overdekte wielerpistes, niemand kijkt er nog van op. Een overdekte 400 meter kunstijsbaan was nog wel degelijk opzienbarend.Thialf was na Berlijn de tweede ijsbaan ter Wereld die overdekt was. Heerenveen had al sinds 1969 een kunstijsbaan, maar daar hadden wind, regen en sneeuw vrij spel. Tijdens wedstrijden was het gebruikelijk dat de omstandigheden verslechterden of verbeterden. Dergelijke oncontroleerbare veranderingen staan haaks op het principe van de wedstrijdsport waarbij de beste, de snelste en de sterkste sporter hoort te winnen. Voor wat dit punt betreft is het nieuwe overdekte ijspaleis Thialf een grote vooruitgang. Architect van dit project was Architectenburo Van der Zee & Ybema. En de totale kosten waren omstreeks 23 miljoen gulden. De baan werd op 28 november 1986 voor het publiek geopend.

OPENING MUNT- EN PENNINGKABINET

Opening Munt- en Penningkabinet 1986 You TubeOp 1 december 1986 opende Hans Wiegel, Commissaris van de Koningin in Friesland, het het Munt- en Penningkabinet van de Spaar- en Voorschotbank in Surhuisterveen. De commissaris moest al zijn krachten aanspreken om de zware kluisdeur open te trekken, die toegang geeft tot het pas ingerichte museum. De bank beleefde een primeur door wereldvermaarde intaglio’s (gesneden stenen met gegraveerde beeltenissen) en cameeën van het in 1816 door Koning Willem 1 opgerichte Rijksmuseum Koninklijk Penningenkabinet in Leiden te exposeren. In het Friese museum zijn tot 19 april 1987 zeldzame stenen te bewonderen, in oudheid variërend van ver voor onze jaartelling tot aan recente datum. Eén van de pronkstukken is een intaglio van Corneliaan, die door de bekende slijper Ilyllos is gemaakt. Het decor van deze collectie wordt passend gevormd door de eigen verzameling van de bank. die door directeur Jelle Bekkema in de loop der jaren op internationale veilingen en beurzen is aangekocht. Wat als een privé-hobby is begonnen, is nu uitgegroeid tot een collectie unieke betaalmiddelen, die in de nieuwe tentoonstellingsruimte op alle werkdagen is te bezichtigen.

OPENING STATION SCHOTHORST

Station Schothorst You TubeOp 30 mei 1987 werd Station Schothorst officieel in gebruik genomen. Met een extra trein werden de genodigden naar station Schothorst gereden. Waar de officiële opening door Burgemeester Schreuder van Amersfoort werd verricht. Het was de bedoeling van de architect J. Bak om het kubus-vormig stationsgebouw door de markante gele opbouw erg groot te laten lijken. Station Amersfoort Schothorst is een voorstadshalte van de Nederlandse Spoorwegen, gelegen aan de noordzijde van Amersfoort aan de spoorlijn Amersfoort-Zwolle. Alle stoptreinen (2 per uur en per richting) gingen er stoppen. De NS verwachtte in 1987 voor de toekomst op de halte Schothorst ruim 2000 reizigers per dag.

OPENING DR. ANTON PHILIPSZAAL

Opening dr. Anton PhilipszaalOp 9 september 1987 werd met een staande ovatie van ettelijke minuten koningin Beatrix in het nieuwe muziek- en danstheater van Den Haag ontvangen. Het was haar eerste officiële optreden sinds haar ziekte, die zij op vakantie in Frankrijk had opgelopen. Helemaal hersteld van de hersenvliesontsteking bleek zij echter nog niet. Het bezoek beperkte zich tot twee korte opvoeringen van het Residentie Orkest en het Nederlands Dans Theater, waar bovendien een pauze tussen was gelast. Ter gelegenheid van de opening van de in ogenstrelende pasteltinten uitgevoerde gebouwen van onder meer architect Rem Koolhaas, die met geld van het Nederlandse bedrijfsleven zijn gesponsord, gaf het Residentie Orkest onder leiding van chef-dirigent Hans Vonk in de dr. Anton Philipszaal gebouwd aan het Spui de wereldpremière van het intrigerende ‘Oh oor, o hoor’ van Theo Loeven die op gedichten van Lucebert. In het aangrenzende danstheater werden zelfs meerdere wereldpremières uitgevoerd, waaronder het speciaal voor deze opening door choreograaf Jiri Kylian gemaakte „Sint Joris”, een humoristisch en stijlvol spel met ballen, stoelen, draken en ingenieuze decors.

OPENING DURECO FABRIEK WEESP

Opening Dureco Fabriek Weesp You TubeOp 9 oktober 1987 opende Staatssecretaris van economische zaken mevr. Yvonne M.C.T. van Rooij  de eerste fabriek van compactdisk in Nederland namelijk die van Dureco in Weesp. Dit alles gebeurde onder toeziend oog van W.M. Tonino, algemeen directeur, en dhr H. Ridderikhoff technisch directeur. De vraag naar de zilverkleurige schijfjes is nog nooit zo groot geweest. Meer mensen dan gedacht hebben zich de afgelopen tijd een CD-speler aangeschaft, zodat thans bij veertig percent van de huishoudens zo’n apparaat staat. De fabriek in Weesp,was de grootste van het land. Elke acht seconden rolde er een CD van de band, zodat er aan het eind van de dag een dikke twintigduizend klaar staan voor afnemers in binnen- en buitenland. De oorverdovende herrie die in de fabriek werd geproduceerd, doet in niets denken aan muziek.De CD-pers, was het hart van de fabriek. In een gestaag ritme knalt de matrijs die de plaatjes hun vorm geeft, met een kracht van zestig ton tegen een aambeeld dat bedekt is met transparant polycarbonaat (plastic). Onder die enorme kracht krijgt de stroperige massa, die een temperatuur heeft van 360 graden Celsius, exact de vorm van het glazen prototype waar met behulp van een laserstraal de putjes in zijn aangebracht de bits en bytes die de CD-speler zo fraai omzet in muziek. Van het model werd via een galvanisch proces een aantal nikkelen matrijzen gemaakt, waarmee de CD’s uiteindelijk werden geperst. De doorzichtige plaatjes die uit de pers rollen, waen pas bruikbaar als ze bedekt zijn met een laagje aluminium. Het metaal reflecteert de laser, zodat de CD-speler die kan ‘lezen’. Daarna waren het de vaardige vrouwenhanden die voor het ‘inpakken en wegwezen’ zorgden van de zo felbegeerde zilveren schijfjes. Fabrieksfilm You Tube , Dureco 40 jaar You Tube

HEERENVEEN START PROEF MET BLIKBAK

Heernveen Blikbak 11 januari 1988 You TubeOp 11 januari 1988 in de wijk De Greiden in Heerenveen werd de eerste blikbak in gebruik genomen als experiment. PVDA-wethouder Rita van Gelder mocht op het parkeerterrein bij het winkelcentrum het eerste, zelf thuis gespaarde blik( de verpakking voor een paar maaltijden hondevoer) aanleveren. De wethouder is onder andere verantwoordelijk voor het milieu, maar vond dat er nog te veel voor hergebruik geschikt afval in de vuilniszak verdwijnde. Naar verwachting moest de blikbak goed zijn voor vijf ton per jaar.Tegelijkertijd ging als stimulans ook een proef met extra glasbollen en papierbakken van start. Daarmee dacht men op de Greiden 80 ton papier extra in te zamelen boven de 200 ton, die scholen en verenigingen in de wijk reeds jaarlijks aansleepten, Zij hoefden overigens geen enkele concurrentie van het nieuwe initiatief te vrezen, aangezien het gemeentebestuur besloten had de opbrengst van de vijf extra papierbakken als subsidie aan hen uit te keren. Volgens de gemeentelijke mileudienst moest met de plaatsing van tien extra glasbollen in de wijk op nagenoeg een verdubbeling van het resultaat worden gerekend. Een jaar daarvoor hield het publiek via de glasbollen bij het winkelcentrum al 78 ton apart. Jisk Huizenga, een DE-medewerker uit Heerenveen en woonachtig in de wijk, kwam in aanmerking voor de beste slagzin, waartoe Heerenveen zijn inwoners in het kader van de actie gescheiden inzameling, had opgeroepen. De winnende slagzin luidde ” Geef het milieu een nieuwe start. Houd glas, papier en blik apart.” Deze slagzin ging als slogan van de actie dienst doen. Voor de proef werd een jaar uitgetrokken.

OPENING KOEBRUG STAVOREN

Opening Koebrug Stavoren You TubeOp 20 januari 1988 werd door Gedeputeerde Douwe van der Til en burgemeester mr. Jan van der Meer van Nijefurd in Stavoren onder grote belangstelling de nieuwe Koebrug over de stadsgracht geopend. Op het skütsje de Hoop Op Welvaart van Age Bandstra voeren zij als eersten door de brug. Het bouwwerk had ongeveer 700.000 gulden gekost, waarvan 400.000 gulden door de provincie en 300.000 gulden door Nijefurd werd betaald. In zijn toespraak zei de burgemeester te hopen dat Stavoren met deze nieuwe brug dichter bij de gemeente wordt betrokken. „Stavoren wil met weemoed zijn tijd naar vroeger behouden, maar maakt nu deel uit van Nijefurd.” Foto 1 , Foto 2

HEROPENING DE BRUIN TRANSPORT 

Heropening De Bruin Transport Surhuisterveen You TubeOp 6 februari 1988 was de heropening door commissaris van de Koningin Hans Wiegel van transportbedrijf De Bruin in Surhuisterveen, aan het vernieuwde bedrijvencomplex aan de Lauwersweg. „Wij weg uit Surhuisterveen? Beslist niet. Wij zitten hier geweldig goed. Na drie kilometer zijn we al op de rijksweg richting Frankrijk. En vergeet niet dat veel goederenvervoer tussen Scandinavië en Zuid-Europa door Nederland gaat. Surhuisterveen ligt centraal in de drie noordelijke provincies. Het dorp blijft dan ook de thuishaven van ons bedrijf. Ik doe dan ook niet mee met de treurzang over de slechte infrastructuur in deze regio. Sterker, ik ben het niet eens met die klaagzang”.Die duidelijke stellingname komt van de 42-jarige Albert de Bruin, met broer Jan (39) de directie vormend van De Bruin Internationaal Transport BV uit Surhuisterveen.  Wie nu denkt dat de transportonderneming met zeventig man personeel en zestig combinaties na de verbouwing de knip gesloten houdt, heeft het mis. Albert de Bruin: „Wij bruisen van energie er staat nog heel wat te gebeuren’ Zowel in Surhuisterveen als op de Hemrik in Leeuwarden zullen we binnen afzienbare tijd moeten uitbreiden. Daarnaast krijgen we dit jaar in Zweden een kantoor en verder wordt gedacht aan vestigingen in Frankrijk en Spanje”. Het bedrijf is in 1923 opgericht door grootvader Albert de Bruin. Met paard en wagen vervoerde hij de eerste vracht. Nadat onder leiding van zoon Germ, nu commissaris van de onderneming, de eerste stap in de richting van het zware wegtransport werd gezet, volgde een enorme groei in de jaren zeventig. Vandaag de dag zijn de auto’s van De Bruin een bekende verschijning in heel Europa. „Het begint met één klant en vanzelf volgt een ander. Je groeit dan met je klanten mee. Nu vervoeren we vooral papier, elektrische apparaten, blikverpakkingen, aluminium en kunststof sanitair”. Albert de Bruin wijst trots op het wissel-laadbaksysteem. „Wij zijn als één van de eersten met dit systeem begonnen en kunnen twee containers van zestig kubieke meter met een combinatie vervoeren. Eenmaal op de plaats van bestemming wordt de wissel-container met zijn lading in zijn geheel afgeleverd. Een eventuele retourlading staat op dat moment al gereed. Het voordeel voor ons is dat wij geen wachttijden meer hebben en de klant kan laden wanneer het hem uitkomt”. Op dit moment heeft het bedrijf de beschikking over veertig van die containers. Dat aantal wordt dit jaar uitgebreid met nog eens twintig. Dat houdt weer in dat er nieuwe vrachtauto’s bij moeten. Die bestelling is ook al de deur uit en zeer binnenkort staan er acht ‘dure jongens’ meer in Surhuisterveen. De directeur houdt ook nu rekening met een jaarlijkse groei van twintig tot dertig procent. Tien jaar geleden, toen het bedrijf naar de Lauwersweg verhuisde klonk die voorspelling ook. „Tot nu toe is dat uitgekomen. In 1977 hadden we een omzet van 2 miljoen gulden, in 1987 was dat 20 miljoen, zo laat De Bruin weten. Kom in Surhuisterveen dan ook niet aan met het verhaal dat het internationale vervoer geen toekomst heeft. De Bruin: „Misschien nu wel meer dan ooit tevoren. Er is geen alternatief voor het wegvervoer. Niet ieder bedrijf ligt aan een spoorlijn of aan een groot vaarwater. Maar je moet als ondernemer wel op de mogelijkheden inspelen. Dat houdt in dat je met nieuwe initiatieven moet “komen. Wij werken daar dagelijks aan. Innovatie is zeker in onze branche enorm belangrijk”.

NEDERLAND 3 VAN START

Nederland 3 geopend You TubeOp 4 april 1988 werd door Minister Brinkman (WVC) in het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht met een symbolische handeling en het aankondigen van een programma waarin hijzelf de hoofdrol speelde de televisiezender Nederland 3 officieel in dienst gesteld. Minister Brinkman hoopt dat het derde net een voorbeeld zoi zijn ten opzichte van de andere twee netten voor wat betreft het brengen van een zo hoog mogelijk percentage Nederlandse culturele programma’s. Het speciale openingsprogramma van de minister overschreed overigens meteen de vastgestelde normbedragen: het uurbedrag van 109.000 gulden, voor een televisieproduktie was dat te weinig voor de uitzending. De minister liet in de speciale uitzending de kijker zijn woonplaats Leiden zien. „De komst van Nederland 3 is een principiële keus geweest”, aldus de minister bij zijn feesttoespraak. „Zij het, dat de Tweede Kamer wat harder liep dan het kabinet. De invoering van het derde net is één van de resultaten van het streven van de overheid om een actievere rol te spelen bij de bescherming van de Nederlandse cultuur. Minister Brinkman herinnerde eraan dat in 1951 in Nederland met drie uur experimentele televisie werd begonnen, terwijl inmiddels de kijker een keuze kan maken uit 150 uur televisie per week verspreid over drie netten. Het programma wat op de toespraak van de minister volgde, was een drie kwartier durende rondleiding door Leiden, waarin Brinkman de nadruk legde op de historische gebouwen en musea van de stad. Uit de toespraak van de directeur-televisie van de NOS, de heer E. van Westerloo bleek dat de minister weliswaar het vastgestelde uurbedrag voor een televisie uitzending had overschreden, maar wel binnen het van tevoren opgestelde speciale feestbudget was gebleven. De start van Nederland 3 bleek niet in heel Nederland foutloos te lopen, waardoor niet alle Nederlanders het speciale programma “Elco’s Leiden” konden ontvangen. De Nederlandse omroepen zien in Nederland 3 geen bedreiging, maar een aanvulling op het programmapakket van de televisie. AVRO-voorzitter Wallis de Vries waarschuwde voor het ontstaan van een nieuwe zuil, namelijk de NOS-zuil. „De NOS moet niet vergeten dat zij de gezamenlijkheid vertegenwoordigt. Het kan niet de bedoeling zijn dat de NOS een omroep wordt als alle andere of, erger nog, dat de overige omroepen als franje aan de NOS gaan hangen”, aldus Wallis de Vries.

OPENING SUPER SUPERMARKT TILBURG

1988 Opening super supermarkt Tilburg You TubeOp 27 april 1988 werd na een verbouwing van ruim drie maanden in Tilburg de eerste nieuwe supermarkt (NSM) van Albert Heijn geopend. De feestelijke presentatie was twee weken uitgesteld in verband met de ontwikkelingen rond de ontvoering van Gerrit Jan Heijn. De nieuwe supermarkt, herbergde met ruim 10.000 artikelen het grootste assortiment van Nederland. In de winkel waren tal van nieuwigheden verwerkt. Zo waren er, naast 500 gewone winkelwagens, ook 15 wagentjes die zijn voorzien waren van een streepjescodelezer. Met deze ‘zelfscanners’ kon een klant een gewenst artikel zelf langs de scanner halen. Bij een speciale balie werd de wagen na het boodschappen aan de kassa gekoppeld. En dat resulteerde binnen enkele tellen in een kassabon. Bij het afrekenen zou ook duidelijk worden of een klant een artikel in het karretje had gelegd zonder te scannen. Van scanningsapparatuur zijn ook alle 21 futuristische uitziende kassa’s in de verbouwde winkel voorzien. Hierdoor, en door de speciale vorm van de kassameubels, werden wachttijden beperkt. Een andere bijzonderheid van de nieuwe Albert Heijnwinkel is een koffie- en theeafdeling. Op verzoek worden melanges samengesteld en wordt koffie ter plaatse gebrand. De winkel beschikt verder over een kindercrèche, boodschappenkluizen, en automaten waar men ook na sluitingstijd terecht kan voor de meest gangbare levensmiddelen. In het hart van de ruim opgezette winkel is een open keuken waar dagelijks demonstraties worden gegeven. De Tilburgse winkel werd gebruikt als testmarkt voor de jaren negentig.

OPENING FATIH SULTAN MEHMETBRUG

Opening Fatih Sultan Mehmetbrug You TubeOp 3 juli 1988 werd de De Fatih Sultan Mehmetbrug, onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen geopend door premier Turgut Özal. Het gerucht ging dat terroristen van het Japanse Rode Leger van plan waren een aanslag te plegen. De brug is genoemd naar de 15e eeuwse Ottomaanse sultan Mehmet II (Mehmet de Veroveraar) hij was een Turkse krijgsman die ooit Istanbul heeft veroverd op de Byzantijnen. De Fatih Sultan Mehmetbrug (Turks: Fatih Sultan Mehmet Köprüsü), ook bekend als de Tweede Bosporusbrug (Turks: 2. Boğaziçi Köprüsü), is een brug in de Turkse stad Istanboel. De brug gaat over de Bosporus en is 1510 meter lang, met 8 rijbanen, en torent 64 meter boven de Bosporus. De grootste overspanning is 1090 meter. De Turkse, Italiaanse en Japanse firma’s hadden twee en een half jaar nodig om de brug af te werken. Het project kostte 123 miljoen dollar. De FSM, zoals de brug vaak afgekort wordt genoemd, ligt ongeveer vijf kilometer ten noorden van de eerste brug over de Bosporus, de Bosporusbrug. De FSM is onderdeel van twee belangrijke wegen, zowel de Europese weg 80 als de Aziatische weg 1 hebben hun route over de brug.

OPENING TROPICANA 

Tropicana Rotterdam 14 juli 1988 You TubeOp 14 juli 1988 werd het subtropisch zwemparadijs Tropicana aan de Rotterdamse Maasboulevard officieel  in gebruik genomen door Anton Geesink. Het Rotterdamse Tropicana had ongeveer 35 miljoen gulden gekost, en Center Parcs was de exploitant. De bouw duurde circa een jaar. De onderdelen van Tropicana waren Tropisauna, Beauty en Thermae Center Aqua Sana, Partycentrum ‘Het Ornament’ en Dance Club Tropicana. Het doel was mensen de kans te bieden een dagje te genieten van een subtropisch zwemparadijs zonder overnachtingskosten. Bij de opening was dit bad het grootste binnen Center Parcs. In 1989 werd Center Parcs overgenomen door een Schotse brouwerij. Deze bepaalde dat de bedrijfsformule van Tropicana niet binnen het concept paste, daar de verblijfsaccommodatie ontbrak. Ook had de horeca binnen het complex te maken met een te grote concurrentie vanuit de stad. Het bedrijfsonderdeel werd al in 1990 in de verkoop gedaan en is uiteindelijk in 1993 verkocht aan een particuliere horeca-ondernemer. In de loop der jaren heeft deze nieuwe eigenaar verbouwingen en aanpassingen doorgevoerd waardoor het oorspronkelijke concept voor een groot deel is veranderd. Aan het begin van de nieuwe eeuw was er sprake van een mogelijke verhuizing van het bad naar een ander gedeelte van Rotterdam. Deze plannen hebben uiteindelijk geen doorgang gevonden. In april 2007 kwam Tropicana in opspraak doordat zowel de provincie Zuid-Holland (verantwoordelijk voor de inspectie van zwembaden in de provincie) als de Koninklijke Nederlandse Zwembond constateerden dat het zwembad op veel punten tekort schoot. De particuliere eigenaar van het bad kreeg een dwangsom opgelegd van 80.000 euro als de gebreken niet hersteld zouden worden. Op 29 augustus 2010 werden de deuren van Tropicana als subtropisch zwemparadijs gesloten. Het complex zou intern verbouwd worden en in september of oktober 2011 opengaan als “trendy bijna droog evenementencomplex”.Het pand zou blijven staan, maar aan het zwemparadijs zou na 22 jaar een einde worden gemaakt. In april 2011 werd echter bekend dat Tropicana toch geen evenementencomplex werd: er toen werd er faillissement aangevraagd. Op zaterdag 20 oktober 2012 werd bekend dat het pand in 2016 plaats zal maken voor seniorenwoningen. Volgens de plannen zal het bestaande pand nog een periode beschikbaar zijn voor tijdelijke huisvesting. Sinds begin 2013 waren er verschillende ondernemers actief om Tropicana nieuw leven in te blazen. Er was een bestemmingsplan wijziging ingediend. Om op termijn seniorenwoningen te plaatsen. Deze bestemmingswijziging zal ca. 5 jaar in beslag nemen. In deze tussenperiode gaan de huidige ondernemers Tropicana her-bestemmen tot Paddenstoelenkwekerij, Stadskas en horeca.

 OPENING MECC MAASTRICHT

Opening Mecc Maastricht You TubeOp 23 september 1988 met trompetgeschal is in het bijzijn van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven werd het Maastrichts Expositie- en Congres-Centrum (MECC) geopend. Het MECC had zo’n 160 miljoen gulden gekost, met snufjes’ als een , bomvrije ruimte voor hooggeplaatste personen, die via een speciale uitgang snel aan- en afgevoerd kunnen worden. Voor het feest waren 2000 gasten uitgenodigd. 450 Limburgse zangers en muzikanten luisterden de opening op. Burgmeester mr. Ph. Houben zei dat het MECC een fleurig visitekaartje voor Europa is, en hij maakte daarbij van de gelegenheid gebruik om Maastricht in alle toonaarden aan te prijzen. Houben etaleerde Maastricht nog eens als een ideale congresstad en voegde eraan toe dat het congrescentrum er staat als een huis. Maastricht is de oudste stad van Nederland, maar bezit het modernste congrescentrum. De generale repetitie van het daaropvolgende Unicef-gala verliep niet vlekkeloos omdat de Italiaanse filmster Gina Lollobrigida nog ontbrak zou zij later op de dag alsnog aankomen,en Harry Belafonte onderbrak zijn optreden toen hij in de zaal iemand met een bandrecorder ontdekte. Maar ’s avonds bij de tv-opnamen hadden de gasten weinig van dit alles gemerkt.

TRESLINGHUIS GEOPEND

Treslinghuis 1989 You TubeOp 21 januari 1989 waren honderden bewoners uit de Oosterpark aanwezig bij de officiële opening van het Treslinghuis aan de Klaprooslaan. De wethouders Ypke Gietema en Bert Westerink onthulden samen met negen gehandicapte kinderen van het gezinsvervangend tehuis ‘de Klaproos’ een bord waarop alle instanties staan die in het Treslinghuis gevestigd zijn: Vereniging Wijkopbouw Oosterpark, Gekoórdineerd Ouderenwerk, Opbouwwerk Stichting Delta Oosterpark, maatschappelijk werk, het gezinsvervangend tehuis ‘De Klaproos’ voor gehandicapte kinderen, het buurtrestaurant, de raadsman en de peuterspeelzaal. Ook zijn er 141 woningen voor jongeren en bejaarden. Woningbouwvereniging Groningen heeft het project tot stand gebracht. Westerink verraste alle aanwezigen met de mededeling dat de gemeente 15.000 gulden per jaar geeft voor een baliemedewerker. Een medewerker van Delta merkte tijdens de toezegging op dat hij eigenlijk had verwacht dat de gemeente meer zou geven. Dit is niet genoeg voor een fulltime medewerker. Zelfs niet voor een 20-urige werkweek. Dit betekent dat vrijwilligers de zaak grotendeels zelf weer moeten opvangen. Tussen alle degelijke toespraken door zorgde cabaretier Bart van de Harst voor een vrolijke noot. Na het officiële gedeelte stroomden nog meer mensen uit de wijk binnen. Zij kwamen een kijkje nemen in het totaal gerenoveerde Treslinghuis, dat vroeger een verpleegtehuis was. Coba Nannenberg, één van de oudere bewoonsters, stelde haar huis ook open voor publiek. Nannenberg: ‘ïk krijg zo de twee wethouders op bezoek. Dan kunnen ze eens zien hoe mooi het geworden is.”

OPENING AGI SYSTEEM GRONINGEN

Opening AGI 1989 You TubeOp 30 januari 1989 werd het AGI systeem ontwikkeld door de Provinciale Bibliotheek, officieel geopend door Minister-president Lubbers. Groningen nam als eerste provincie van ons land het geautomatiseerd publieksinformatiesysteem, Actuele Groningen Informatie oftewel AGI, in gebruik.  Met het AGI-systeem kon via terminals voor het eerst op snelle, gemakkelijke en overzichtelijke wijze uitgebreide informatie van en over de Rijksoverheid, provincie, gemeenten, onderwijs, toerisme en bedrijven worden opgevraagd. Zo’n 250 AGI-terminals worden in de 70 openbare bibliotheken, op vrijwel alle VW-kantoren, gemeentehuizen, arbeidsbureaus en bij enkele bedrijven in de provincie Groningen geplaatst. Ook kwamen er enkele ‘buitenzuilen’ met een terminal in de stad Groningen. De totale omvang van het AGI bestand was ongeveer 50.000 schermpagina’s en omvat onder meer gegevens over het provinciaal bestuur van Groningen, nieuws en agendaberichten van Radio Noord, vacatures van de arbeidsbureaus, een uitgaans- en evenementenagenda, het honden en kattenaanbod van de drie dierenasiels in Groningen en een complete encyclopedie. Onder de bedrijven die in het bestand zaten was onder meer een makelaardij te vinden. AGI was spectaculair en tevens uniek, omdat het het eerste publieksvriendelijk systeem is met voorlichting van de Rijksoverheid, provincie, gemeenten en daaraan verwante instanties. Daarnaast zat er een enorme uitdaging in voor de toekomst. Het aantal terminalpunten kan groeien tot duizenden, misschien wel tienduizenden. Ik denk daarbij vooral aan de commerciële mogelijkheden, dus uitbreiding van het aanbod van produkten- en dienstenpakketten van bedrijven,” aldus Halbe Kuipers, directeur van de Provinciale Bibliotheekcentrale Groningen (PBO, tevens een van de initiatiefnemers van AGI. AGI is voor het PBC de afgelopen twee jaar een gigantische klus volgens Kuipers. Aan de totstandkoming van AGI hebben studenten van onder meer de Rijkshogeschool Groningen, de faculteit Bedrijfseconomie van de Rijksuniversiteit Groningen en de streekschool Groningen meegewerkt. Het succes van het project is ‘volgens de PBC-directeur met name te danken aan de grote bereidheid van de informatieleveranciers, zoals overheid en bedrijven. “Voor hen is AGI natuurlijk ook een uitkomst. Doordat men bijvoorbeeld in de bibliotheek up-todate-informatie kan krijgen over de vacatures bij het arbeidsbureau, is het daar aan de balie minder druk,” aldus Kuipers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s