Concerten Festivals Jaren 80

NORTH SEA JAZZ FESTIVAL 

North Sea Jazz Festival 1980 You TubeOp 11 juli 1980 begon het vijfde North Sea Jazz Festival in het Haagse Congresgebouw het festival trok bijna 28.000 bezoekers. Dat waren er rond zesduizend meer dan het jaar ervoor. Ruim zeshonderd wereldbekende musici traden gedurende dertig uur op in acht zalen en op het dak van het afgeladen Congresgebouw. Van de bezoekers kwam veertig procent uit het buitenland. Opmerkelijk veel Fransen waren naar Nederland gekomen. Impresario Paul Acket kon nog voor het einde van dit unieke jazzfestival melden dat volgend jaar de zesde aflevering van zijn festival zal doorgaan. Een greep uit de tientallen formaties die optraden: Fats Domino. Oscar Peterson, Miriam Makeba, Ray Charles, Stan Getz en Stanley Clark. Alle soorten jazz waren ruimschoots vertegenwoordigd, van Dixieland tot avant garde. Traditie, getrouw werd het gebeuren afgesloten door de North Sea Tenorsax Battle. Muziek maakt kennelijk dorstig en hongerig. Er werden zo’n 35.000 broodjes, 15.000 slaatjes en 3.000 hotdogs verorberd en door de droge kelen gingen nog eens 125 vaten bier, 75.000 flesjes bier en duizend liter koffie.

SAIL 1980

Sail Amsterdam 1980 You TubeOp 6 augustus 1980 ging voor de tweede keer in de historie de zeilmanifestatie “Sail Amsterdam” van start. Het eerste evenement startte in 1975 toen Amsterdam 700 jaar bestond, toen kwamen er 450 windjammers en zeilschepen naar de haven met 6,500 opvarenden. Tijdens Sail Amsterdam 1980 bevonden zich op de kade speciale havencafés. Er waren kermisattracties, concerten en er is een speciale nautische tentoonstelling ingericht. De Pronkstukken van Sail 1980 waren : de Russische viermaster .Kluzen,stern, de Italiaanse ; Amerigo Vespucci, de driemaster Seagrass uit Portugal, de Duitse bark Gorch Fock, de Dar Pormoza uit Polen, de Libertad uit Argentinië,de Britse schoener Sir Winston Churchill, en de Sea Cloud van de Bahamas. De grootste zeilschepen meerden af aan de Javakade van de IJhaven,en waren van 6 tot en met 11 augustus elke middag te bezichtigen.Verder was er op 7 augustus 1980 de finish van de Hanzesteden-race Lelystad-Amsterdam, en s avonds was er de pieremachochelvaart door de Amsterdamse grachten. Op vrijdag 8 augustus 1980 was er een hardzeildag voor oudhollandse schepen op het IJsselmeer, en Koningin Beatrix  verzorgde de prijsuitreiking in de Nieuwe Kerk aan de winnaars van de Kaap Skagen-Amsterdamrace. Op Zaterdag 9 augustus was er een botterdemonstraties, roei wedstrijden, en een spectaculair spiegelgevecht op het IJ. Zondag 10 augustus was er het Admiraalzeilen waarin,  300 platbodemvaartuigen in linie aan de 8 km lange mensenmassa voorbij trok . Het Admiraalzeilen werd ook gadegeslagen door prinses Margriet aan wie de zeilers een saluut brachten, mr. Pieter van Vollenhoven en hun kinderen, waren te gast aan boord van het Nederlandse zeilschip De Eendracht. Maandag 11 augustus was er een voetbaltoernooi voor de bemanningsleden.En tenslotte was er op 12 augustus de afsluiting van Sail en het vertrek van de schepen.

AFSCHEIDSCONCERT DOE MAAR

Afscheidsconcert Doe Maar You TubeOp 14 april 1984 werden er verspreid over twee concerten, ’s middags en ’s avonds, in „De Maaspoort” in Den Bosch afscheidsconcerten gegeven van Doe Maar. Een afscheid van Nederlands populairste popgroep aller tijden. De taferelen waren als verwacht. De EHBO stelde alles in het werk het aantal flauwvallers tot het minimum te beperken, door met water te spuiten en zich met sponzen door het publiek te begeven. Speciaal voor de gelegenheid had de band ook een aantal ex-Doe Maar leden en andere bevriende artiesten uitgenodigd. Zo namen ’s middags Karel Kopier, Piet Dekker en René van Collum nog even hun oude post in en speelden bovendien Het Goede Doel en Herman Brood een aantal van hun nummers, ’s Avonds nog even Joost Belinfante en zijn groep. Daarna brak de hel los. Meegezonden door de fans, sommige onder de leeftijd van tien jaar, bracht men het op nog éénmaal al die nummers te spelen: „Doris Day”, „Sinds een dag of twee”, „De Bom”, „Pa”, enzovoort. Zeer ontroerd maar ook opgelucht kon Doe Maar daarna het podium verlaten.

PRINCE IN DE AHOY

1986 Prince in de Ahoy You TubeOp 17 augustus 1986 begon Prince, de mega-ster uit Amerika, aan de eerste van de totaal 3 concerten die in het Rotterdamse Ahoy werden gehouden. Al vier keer eerder kreeg concertpromotor Mojo de opdracht een optreden van Prince and The Revolution te organiseren. Eén keer was men zelfs al met de kaartverkoop gestart voor een concert in de Amsterdamse Edenhal. Even zovele keren werd er prompt afgezegd. Toen er uiteindelijk weer een telefoontje van overzee binnenkwam met de mededeling dat His Royal Badness en zijn begeleidingsband The Revolution de Lage Landen wilde aandoen, maakte men zich bij Mojo niet zo druk meer. Deze keer bleek het echter geen „loos alarm”. De verkoop van de 25.000 dure kaartjes nam maar enkele uren in beslag. De vraag was zo enorm dat Prince moeiteloos nog drie uitverkochte concerten zou hebben kunnen geven. Op de ‘zwarte markt’ vroegen handelaren dan ook exorbitant hoge prijzen.Het was overigens niet de eerste keer dat Prince in Nederland was. In 1981, toen Prince nog prinsje was en zich in de cult- en ondergrondse sferen ophield, concerteerde hij al eens onopvallend in het Amsterdamse Paradiso. Nu deed His Royal Badness, zoals hij genoemd wordt vanwege zijn soms shockerende songteksten en gedrag op het podium, een kleine Europese tour ter ondersteuning van zijn tweede film „Under the cherry Moon”. Deze zwart-wit rolprent, in Amerika tot op het bot afgekraakt, en ging in Nederland op 11 september 1986 in première. Prince werd ondersteund door The Revolution, een elf-mans formatie waarin uitstekende blazers, drie donkere achtergrondzangers en natuurlijk zijn kroonprinses, de bedwelmende gitariste Wendy Melvoin.

NEGENDE UITMARKT

Negende uitmarkt You TubeOp 29 augustus 1986 werd de negende Amsterdamse Uitmarkt gehouden, het evenement trok in totaal ongeveer een half miljoen toeschouwers. Het was de eerste keer dat de Uitmarkt langs de Amstel vanaf het Muntplein tot het Amstelhotel werd gehouden. Tot die tijd was de Nes nabij de Dam de plaats waar het publiek kon genieten van een voorproef van hetgeen de Nederlandse theatergezelschappen te bieden had. De verplaatsing naar het water betekent tweemaal zoveel ruimte voor podia en kramen en blijkt zeer succesvol, aldus de organisatoren. Een groot succes was het speciaal voor deze Uitmarkt opgezette project „Vier bergen in de Amstel”. Een duizendkoppig koor bracht vanaf drie op verschillende plaatsen in de Amstel gelegen dekschuiten dit gelijknamige werk van Henry Brant ten gehore. Op muziek van Handel, zijn „Music for the Royal Fireworks”, werd de Uitmarkt op 31 augustus afgesloten. Organisatoren maakten alvast bekend dat dit culturele spektakal, dat dit jaar succesvoller was dan ooit, en dat het ook in 1987 langs de Amstel zou worden gehouden.

CONCERT VLADIMIR HOROWITZ

1986 Concert Vladimir Horowitz You TubeOp 21 november 1986 gaf, voor het eerst na vijftig jaar, de in Amerika woonachtige legendarische Russische pianist Vladimir Horowitz (82) weer een concert in het Concertgebouw in Amsterdam.Het recital was al wekenlang uitverkocht, en dat tegen entreeprijzen van tweehonderd gulden. Horowitz is de duurste, de grilligste en meest onverschrokken pianist van deze eeuw. Zijn virtuose, eigengereide en hoogromantische stijl maakt hem onvergelijkbaar met ieder ander. Wie enigszins getrouwe uitvoeringen van het notenbeeld verwacht, is bij hem aan het verkeerde adres. Het concert begon om vier uur ’s middags. Het is een aanvangsuur dat hem al jarenlang het best schikt, nadat hij gewoontegetrouw rond het middaguur is opgestaan. De excentrieke Horowitz kan eisen wat hij wil. Zijn contract met het Concertgebouw beslaat maar liefst negen kantjes. Zijn eigen Steinway Grand Concert, die hij in 1933 van de gelijknamige firma als huwelijkscadeau kreeg, is speciaal vanuit New Vork overgevlogen. En in zijn suite in het Amstelhotel is een ‘oefenvleugel’ van ook al niet gering kaliber neergezet. In het kielzog van Horowitz bevinden zich zijn vrouw Wanda, zijn secretaris, zijn kok (mét eigen pannen en een waterzuiveringapparaat) en. zijn privé-pianostemmer. In de kleedkamer staat morgen appelsap en de temperatuur in de zaal zal zeker niet lager dan 23,3 en zeker niet hoger dan 24,4 graden Celsius mogen zijn. En laat niemand ook maar een kuchje horen, want dan raakt dé maestro zelf ook nog ontstemd. Ooit heeft iemand het bestaan om tijdens een concert van Horowitz E in Toronto te niezen. „Ik zal daar nooit meer terugkomen,” zei hij na afloop. „In mijn hele leven . als concertpianist heb ik nog niet één keer geniest. En als ik het kan ophouden, kan het publiek dat ook.

DAVID BOWIE IN DE KUIP

David Bowie in de KuipOp 30 mei 1987 werd de aftrap van de wereldtournee The Glass Spider-tour van David Bowie in de Rotterdamse Kuip gehouden. Zo’n honderdduizend landgenoten waren daar getuige van. Het voorprogramma werd verzorg door: Nona Hendryx and Female Trouble. De Thin White Duke, Ziggy Stardust en alle andere alterego’s die Bowie belichaamd heeft waren niet te zien in dit concert. En Bowie was weer terug als”herboren rocker” in een uitgelaten Kuip. Middelpunt van dit alles was een gigantische “glazen spin”, gebouwd op de lichtinstallatie boven het podium, met vijftien meter lange poten die tot aan de grasmat reikten. Uit de buik van dit vaak sprookjesachtig mooi belichte gevaarte zakte tijdens het openingsnummer David Bowie in een stoeltjeslift langzaam naar beneden. Tijdens de show was veel materiaal van zijn laatste LP „Never let me down” te horen, maar ook “gouwe ouwen” als Heroes, Fame, Scary Monsters, China Girl, Blue Jean. Links en rechts van het podium stonden gigantische videoschermen opgesteld, zodat in de verste uithoeken van het stadion prima te zien was wat zich voor en boven het voetlicht afspeelde.De flitsend sportieve veertiger, het nieuwe Bowieimago deed voor de beroepsdansers niet onder. Al zingend voerde hij de perfect uitgekiende choreografieën samen met de dansers vlekkeloos uit. Om deze topconditie te bereiken had drie maanden lang een intensieve bokstraining ondergaan. Dat zijn stem na een kwart eeuw wat sporen van slijtage vertoonde was nauwelijks een belemmering voor een, fantastisch optreden. The Glass Spider Tour Rotterdam 1987.pdf

LOOSDRECHT JAZZ FESTIVAL

Loosdrecht Jazz Festival 1987 You TubeOp 16 juli 1987 begon de 7e editie van het Loosdrecht Jazz Festival, het festival dat tot 9 augustus duurde legde vooral het accent op het Nationale talent. Op de eerste dag van het Festival werd de Wessel Ilcken Prijs 1987 uitgereikt aan pianist Rob van Bavel. Deze jaarlijkse onderscheiding was bedoeld als aanmoediging voor jong talent en bestond uit een bedrag van 3000 gulden en een fraaie trofee. Rob van Bavel studeerde aan het Rotterdams Conservatorium waar Rob van Kreefeld en Rob van der Linden zijn docenten waren. Afgelopen schooljaar slaagde hij cum laude voor zijn eindexamen. Ondanks zijn jeugdige leeftijd (22) speelt hij in twaalf verschillende groepen waaronder het Jarmo Hoogendijk / Ben van der Dungen Quintet en zijn eigen trio. Sinds de Wessel Ilcken Prijs weer nieuw leven ingeblazen is, werd hij onder meer toegekend aan drummer Marcel Serierse, saxofonist Toon Roos en aan vibrafonist Frits Landesbergen. Hij was op 18 juli 1987 te beluisteren in de ‘swingmates’ van Bernard Berkhout, die op het North Sea Jazzfestival met de Barclay Jazz Trophy ging strijken.

MADONNA IN STAMPVOLLE KUIP

Madonna Kuip 1987 You TubeOp 25 augustus 1987 gaf de 28 jarige Madonna (Louise Veronica Penn-Ciccone ) een wervelende show in de Kuip Rotterdam, die ruim 45.000 fans in vervoering bracht. Klokslag negen uur huppelde het tieneridool, onder luid gejuich, in het licht van een zee van aanstekervlammetjes de trap van het enorme podium af. „Madonna, Madonna, Madonna”, gilden de fans. De ster straalde. In een strak glimmend zwart corseletje opende ze samen met haar 13-jarige danspartner Chris Birch met „Open Your Heart” haar show. „Hallo Amsterdam, Rotterdam, Holland, Nederland, het gaat regenen, dus ik praat heel snel… maar hou me warm,” kirde ze tegen de uitzinnige menigte. Ze zong matig, acteerde matig. Toch heeft ze door keihard werken en vooral door uitbuiting van moderne visuele mogelijkheden de absolute top bereikt. Dat werd in beeld gebracht toen het doek openging en Madonna bovenaan een majestueuze Broadway-trap haar dansje deed op de klanken van ‘Open your heart’ gekleed in een seksy zwart corselet. De Kuip sidderde als nooit te voren. Meisjes zongen alles woordelijk mee ondertussen trachtend de ster in hun verrekijker te vangen. Want dichtbij was ze voor de meesten niet ondanks de grote videoschermen waarop zij in detail is te zien. Vaders hadden maar een kauwgompje genomen.

ROCK TORHOUT 1988

Rock Torhout 1988 You TubeOp 2 juli 1988 ging voor zo’n 60.000 doorweekte toeschouwers, de 12e editie van het Torhout Werchter popfestival van start. De organisatie koos dat jaar voor artiesten die zich hadden toegelegd op het schrijven van pure, herkenbare popsongs met melodieën die door een vrolijk publiek enthousiast werden meegezongen. De massale bekendheid van de bezoekers met het werk van de gecontracteerde muzikanten duidde er op dat organisator Herman Schueremans en zijn medewerkers weinig risico’s hadden genomen: Los Lobos, INXS, Bryan Adams, Sting en in mindere mate John Hiatt, waren artiesten die allang geleden bewezen hebben met gemak een festival van deze omvang aan te kunnen.  Tegen middernacht keert de Britse popmuzikant Sting nog één keer terug op het podium van het Belgische openluchtfestival Torhout. Zichzelf slechts begeleidend op akoestische gitaar en met de hulp van de toeschouwers zingt hij Message In A Bottle. Na het uitvallen van reggae-zanger Ziggy Marley, de oudste zoon van Bob die ergens op de Belgische snelwegen z’n gevoel voor richting verloor, resteerde de Amerikaanse 10.000 Maniacs en Carmel, de groep rond de blonde zangeres Carmel McCourt, als ‘nieuwe’ acts. Rock Torhout van 1988 leverde in zijn geheel weinig verrassingen op, maar het muzikale peil was van een constant hoog niveau en in zijn opzet was het festival daarmee volledig geslaagd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s