Nieuws 1982

JONGENS REDDEN KLEUTERS UIT VIJVER

Jongens Redden Kleuter uit vijver You TubeOp 3 januari 1982 beginnen de 13-jarige P de W en zijn op een paar dagen na even oude vriendje R N uit de Groninger wijk Lewenborg uitermate goed aan het jaar. Ze haalden de 5-jarige E P en diens leeftijdgenootje M W uit de vijver achter de Vaargeul en voorkwamen op die manier dat de beide peuters onder het ijs verdwenen.„We liepen langs dé vijver, we wilden nog wat vuurwerk afsteken, toen we die twee jochies op het ijs zagen staan aan de overkant. Ze stonden met een schepnetje in een gat in het ijs te vissen. We hebben nog geschreeuwd dat ze er af moesten gaan, omdat ze er door konden zakken. Maar ja, als ze niet luisteren, dan loop je door hé. Dat duurde echter niet lang, want vrij kort daarop hoorden ze om hulp roepen en zagen de beide kinderen in het water. R holde om de vijver heen, want hij begreep wel dat het ijs voor hem zeker te zwak zou zijn: „Dat had mij nooit gehouden en toen ik er van de andere kant bijkwam haalde ik ook nog een kletspoot dus kun je nagaan. P zag ondertussen dat één van de kleintjes zo diep in het water zat, dat hij het maar waagde en de vijver begon over te steken. Ik ben er vier keer doorgekrakt, maar toen was ik al bij hem. Nou ja, dan is het niet meer zo moeilijk om hem aan de kant te krijgen. We hebben toen elk een van de jongetjes naar zijn ouders gebracht. Van één van de ouders kregen ze een tientje als beloning, die ze broederlijk hebben gedeeld. We wilden het eerst niet hebben, maar die moeder drong zo aan. De 5-jarige E P heeft van het natte avontuur niets vervelends overgehouden. Zijn ouders waren aanzienlijk meer geschrokken dan het kereltje zelf en vader P ging nog bij de beide jongens op visite. „Want als zij er niet geweest waren, zat Eric hier waarschijnlijk niet meer. De vader van M W houdt het op het verhaal van zijn 5-jarige spruit dat de jongens hen eerst gezegd zouden hebben dat zij rustig op het ijs kon staan. Dus wat stelt het al niet al voor. Ik vind het maar raar, eerst laten ze het kind er op, daarna redden ze hem.

SPECTACULAIRE ONTSNAPPING

Rode Brigade Onstnapping You TubeOp 3 januari 1982 ontsnappen 4 vrouwen van de Rode Brigade uit de gevangenis in Rovigo. Een groep „vrienden” van de door de Rode Brigades “ontvoerde Amerikaanse NAVO-generaal James Dozier, had een beloning van vijf miljoen gulden uitgeloofd voor inlichtingen, die tot hun opsporing kunnen leiden. Een NAVO kolonel zei niet te weten wie precies de beloning ter beschikking stelt, maar benadrukte dat de NAVO hier buiten staat. De Italiaanse politie, die blijft weigeren te onderhandelen met de ontvoerders onderzoekt intussen of er een verband bestaat tussen de ontvoering van de generaal en de spectaculaire ontsnapping van de vier linkse terroristen uit de, vrouwengevangenis in Rovigo. De vier vrouwen wisten tijdens het luchten te ontsnappen nadat handlangers met zware explosieven een gat in de buitenmuur van de gevangenis hadden geslagen, wapens hadden aangereikt en bewakers met een kogelregen op afstand hielden. Een 64-jarige voorbijganger werd door de explosie gedood, terwijl zes omwonenden door rondvliegend glas en stenen gewond raakten. De ontsnapte vrouwen behoren tot de Rode Brigades. Onder hen bevindt zich Susanna Ronconi, die een hoge positie innam bij deze stadsguerrillabeweging maar zich later aansloot bij Frontlinie. De andere drie waren Loredana Biancamano, Marina Premoli en Federica Meroni. Direct na de uitbraak begon de politie een klopjacht waarbij het stadje Rovigo, 60 km ten zuiden van Venetië, volledig werd afgegrendeld.

HOND VAN KOUDE DOOD GERED

Hond van koude dood gered 04-01-1982Op 4 januari 1982 in de nacht werd de bouvier Dandy van de familie K uit Weesp van een wisse dood gered. De hond was midden in de nacht tussen de IJsschotsen in de rivier de Vecht terechtgekomen. Zijn baas kon hem nog net op tijd redden door liggend op een surfplank en vooruitkrabbelend met een hark de rivier op te varen.Eenmaal aan wal werd Dandy door een buurvouw onmiddelijk in een deken gewikkeld. Thuis op de woonboot werd de hond warm gewreven en geföhnd. Het dier maakt het redelijk om half vier werden de dochters Y (15) en D (14) K wakker van het janken van een hond. Omdat zij Dandy misten gingen zij op onderzoek uit. Toen zij hun hond halverwege de Vecht in het ijs zagen, maakten zij hun ouders wakker. Ook de politie werd gewaarschuwd. Uiteindelijk bleek dat op korte termijn Dandy alleen met de surfplank kon worden bereikt. Na afloop van de geslaagde reddingspoging kon de door de kou vernikkelde heer K met behulp van enkele glazen cognac weer op verhaal komen.

DOLFIJNEN KERKHOF JAPAN

Dolfijnen Kerkhof Japan 1982Op 6 januari 1982 hadden ongeveer 150 dolfijnen zich massaal op het strand van het Japanse Miyazaki geworpen. Hoewel de bewoners van het eiland Kyushu(Kioeisjoe)  hun uiterste best hadden gedaan een aantal van de dieren weer in zee te krijgen, kwamen zij toch telkens terug naar het strand om daar in alle rust de dood af te wachten. In het recente , verleden toonden dolfijnen eerder dit  merkwaardige gedrag. Als oorzaak werd toen verondersteld dat de leider de koers kwijt was. Het is voor wetenschappers nog steeds een raadsel waarom dolfijnen,maar ook walvissen zichzelf collectief doden.

TROUWE VIERVOETER

Trouwe Viervoeter You TubeOp 8 januari 1982 staat de heer Smit uit het Betuwse Echteld in de krant, hij vermeldt dat hij niet verbaasd is als wordt gepraat over kippen met vier poten: hij heeft er al jaren één rondstappen. Als we het over onze viervoeters hebben, denken we vaak aan honden, of aan andere huisdieren. Maar niet iedereen zal daarbij meteen aan een kip denken. Het dier maakt bij het lopen weliswaar geen gebruik van zijn voorpoten, maar deze extra onderdanen zijn wel normaal ontwikkeld. Misschien zijn ze voor de kip nog wel eens handig in een gevecht… De kip ondervindt in elk geval geen last van de twee extra poten, en ook de eierproduktie wordt er niet door gehinderd.

STOOMVERWARMING DOODT VROUW ARNHEM

Stoom verwarming doodt vrouw ArnhemOp 14 januari 1982 was rond het middaguur de 93-jarige mevrouw W V uit Arnhem om het leven gekomen toen zij in de Broerestraat voor het hoofdbureau van politie in een open staande put van het gemeentelijk verwarmingssysteem viel, waaruit op dat moment stoom met een temperatuur van negentig graden Celsius naar buiten werd geblazen. Volgens de Arnhemse politie waren werknemers van de dienst gemeentewerken bezig het grondwater uit de put te zuigen en stonden er op het moment van het ongeval geen hekken rond het open gat. Omstanders zagen de vrouw de stoomwolk inlopen, waarna ze in de diepte verdween. Twee mannen van gemeentewerken stonden op dat moment op enkele meters afstand. Een van hen ging de twee en een halve meter diepe put in en slaagde er tot drie maal toe net niet in om de vrouw over de rand te werken. Hoewel hij om hulp riep, bleven de omstanders volgens de politie werkloos toezien. De man verbrandde bij zijn reddingspogingen zijn gezicht. Ook een toegesnelde politieman moest zijn pogingen opgeven. De brandweer heeft de vrouw uiteindelijk met een touw naar boven gehaald. Een brandweerman raakte zodanig aan ziin onderarm gewond, dat hij naar het brandwondencentrum in Beverwijk is gebracht.

KONINGIN SLAAT NIEUWE GULDEN

Koningin Beatrix Nieuwe GuldenOp 15 januari 1982 had Koningin Beatrix in de Rijksmunt in Utrecht het eerste exemplaar van de door haar zelf geslagen, nieuwe gulden in ontvangst genomen. Dat jaar zouden er naar schatting 350 miljoen nieuwe munten naar het ontwerp van de Boxtelse industriële ontwerper Bruno Ninaber van Eyben worden geslagen. De produktiekosten van de nieuwe guldens, die vanaf 15 februari 1982 in omloop gebracht werden, zouden ongeveer 25 tot 30 cent bedragen. Op de rand staat: GOD ZIJ MET ONS. De 1 guldenmunt werd van 1982 tot en met 2001 ieder jaar geslagen en werd daarna vervangen door de euro. De munt was nog tot 1 januari 2007 in te leveren bij De Nederlandsche Bank.

AANVARING OP MOEZEL 5 DODEN

Aanvaring op moezel 17-01-1982 You TubeOp 17 januari 1982 ramde een Frans vrachtschip op de rivier de Moezel in Frankrijk een steunpilaar van een gastransport-leiding, en toen viel de buis bovenop het schip.Vijf opvarenden kwamen om het leven twee anderen werden vermist.  De boot sleepte bij dichte mist twee aken richting West-Duitsland. Het zicht was slechts vijf meter. Als gevolg van de aanvaring ontstond een gat in de leiding waardoor giftige gassen ontsnapten. Tenminste 26 leden van het reddingsteam moesten behandeld worden wegens het inademen van de giftige gassen. Uit voorzorg werden 300 inwoners uit de omgeving geëvacueerd.

20 MILJOEN AAN HASJ GEVONDEN

20 miljoen Hasj Boijl You TubeOp 18 januari 1982 was de gemeentepolitie van Weststellingwerf op het spoor gekomen van een enorme hoeveelheid hasj. Het ging tot dan toe om één van de grootste hasj-vondsten, ooit in Friesland. Volgens een woordvoerder van de politie in Wolvega betrof het een voorraad van ongeveer 2500 kilogram, die een waarde had van ongeveer 20 miljoen. De enorme voorraad werd aangetroffen in een woning aan de Boijlerweg in Boijl. De politie ontdekte de voorraad, nadat men rond half twaalf bij Oldeholtpade een auto met een Spaans nummerbord had aangehouden, waarnaar al enige tijd werd gezocht. Landelijk zocht men deze auto in verband met inbraken en mogelijk zelfs verdovende middelen, zo werd gisteren tijdens een persconferentie door de politie meegedeeld. In de auto werd een pak zogenaamde Nepal-hasj gevonden en dat bracht de politie verder op het spoor. De inzittenden, de 22-jarige T. H. uit Boijl en de 32-jarige Nederlander G. M. S. die in Spanje woont, werden voor verder verhoor naar het bureau overgebracht en direct daarop werd een onderzoek ingesteld in de ouderlijke woning van H. in Boijl. In de woonkamer werd door een hasjhond een enorme voorraad hasj ontdekt, verpakt in boterblikken die onder de plavuizen vloer lagen. Later vond de hond ook in een kelder onder de volière in de tuin nog een flinke voorraad. De hoofdbewoonster van de woning aan de Boijlerweg, de 53-jarige M. M. en moeder van T. H. werd meegenomen naar het bureau, evenals de bij haar inwonende ex-echtgenoot, de 53-jarige T. H. Ook de zestienjarige zoon J. C. H. en de 37-jarige Spaanse M. de C. G. C, echtgenote van de eerder genoemde G. M. zijn als verdachten naar het politiebureau overgebracht. In de woning werden ook nog wapens en in de volière verboden kogels aangetroffen. De politie van Weststellingwerf had later ook nog de woning van de 25-jarige zoon van het echtpaar, M. H. uit Wolvega, onderzocht en daar werden opnieuw twaalf grote blikken met hasj ontdekt. Zijn vriendin, de 21-jarige J. D. werd meteen aangehouden. M. H. melde zich in de loop van de avond vrijwillig bij de politie. Een groot gedeelte van de gevonden hasj-voorraad was afkomstig uit Iran. Ook waren er nog andere landen waaruit deze hasj is betrokken. Daaronder valt Libanon, zo deelde een politiewoordvoerder mee. Het verdere onderzoek richtte zich op de herkomst van de verdovende middelen. Volgens de politie maakte de groothandel van de familie H. in Boijl deel uit van een landelijke organisatie. De familie zou zich volgens de politie al langere tijd met de handel bezighouden.

TREINREIZIGERS AAN DOOD ONTSNAPT

Treinreizigers ontsnapt aan dood You TubeOp 20 januari 1982 waren tientallen treinpassagiers in de morgen in alle vroegte aan de dood ontsnapt, doordat een zware bom op het baanvak Duiven-Westervoort onder Arnhem niet tot ontploffing was gekomen. Deskundigen van de Explosievenopruimingsdienst (EOD) hadden de professioneel in elkaar geknutselde bom tegen het middaguur onschadelijk gemaakt. De sabotagedaad werd toegeschreven aan tegenstanders van het munitietransport vanuit de Eemshaven voor het Amerikaanse leger in Zuidwest-Duitsland. De bom bad een springlading van twee kilo . Tijdens het onschadelijk maken van de bom moesten drie in de nabijheid wonende gezinnen worden geëvacueerd. Vlak voor de plaats waar de bom zich bevond, was een draad over de rails gespannen. Een van de treinen die in alle vroegte de onheilsplek waren gepasseerd, had die draad vernield waardoor kortsluiting ontstond en een sein op rood sprong. Toen de Spoorwegen een onderzoek instelden naar de oorzaak hiervan werd tussen de rails een plastic zak aangetroffen. De gewaarschuwde EOD ontdekte met behulp van röntgen-apparatuur dat de inhoud hiervan bestond uit een wekker, verbonden aan een ontstekingsmechanisme en uit twee houders van brandblusapparaten. In die houders, elk met een inhoud van een liter, bevond zich een stof waarvan de juiste samenstelling nog niet van was vastgesteld. Direct na de ontdekking van de zware bom werd het treinverkeer tussen Arnhem en Zevenaar stilgelegd. Om half één 21 januari 1982 werd de stremming op het baanvak opgeheven. Met op afstand bestuurbare apparatuur had de EOD het ontstekingsmechanisme van de bom onschadelijk gemaakt. De rijkspolitie sprak over een zeer deskundig vervaardigde bom die na tot ontploffing te zijn gekomen, de rails hevig zou hebben ontzet. De sabotagedaad wordt zonder meer toegeschreven aan actievoerders tegen het munitietransport. Op enige afstand van de bom werd een tweede pakket op de spoorrails aangetroffen. Nader onderzoek leerde dat de inhoud hiervan bestond uit een lamp met draadjes en een pakketje met batterijen, alsmede een gevarendriehoek. Burgemeester J. Kemme van Duiven noemde het onaanvaardbaar dat actievoerders op een dusdanige wijze hun protest tegen het munitietransport kenbaar willen maken en daarbij sollen met levens van onschuldige treinpassagiers. De rijks- en spoorwegpolitie hadden het baanvak tussen Arnhem en Zevenaar onder permanente bewaking gesteld. Ook op andere plaatsen ondervond het goederen- en reizigersvervoer in ons land veel hinder van protestacties tegen het munitietransport. Een melding was dat er langs de spoorlijn bij Sauwerd een bom zou liggen, dat was voor NS aanleiding de treindienst Groningen-Roodeschool en Groningen-Delfzijl vanaf half twaalf te staken. Ook staken onbekenden schakelkasten in brand, waardoor de beveiliging van drie overwegen in de trajecten Deventer-Almelo en Deventer-Zutphen uitviel. Het treinverkeer tussen deze plaatsen ondervond de hele dag vertraging. De beveiliging op de overwegen moest door middel van telefonische mededelingen aan treinmachinisten werden geregeld. Een woordvoerder van NS betitelde de actie als „pure sabotage”. De treinen op het traject Groningen- Leeuwarden hebben van dit alles geen enkele hinder onvervonden. De enige vertraging die men in Leeuwarden noteerde, was als gevolg van de dichte mist. Deze vertragingen beliepen evenwel niet meer dan drie minuten. Problemen met aansluitingen op andere treinen gaf dit niet, aldus de verkeersleiding in Leeuwarden. Ondanks de opgelopen vertragingen, zag het ernaar uit dat de NS de totale hoeveelheid Amerikaanse munitie, bestemd voor het Amerikaanse leger in West-Duitsland, toch binnen de gestelde termijn van de Eemshaven naar Emmerich kon vervoeren. Dat kwam omdat het Amerikaanse vrachtschip American Ranger niet 1500 ton munitie aanvoerde in de Eemshaven, maar slechts 1160 ton. Daardoor kon in plaats van 24 treintransporten worden volstaan met ongeveer 18. Indien nodig kon de periode van het proeftransport per spoor zonder problemen met enkele dagen worden verlengd, aldus Burgemeester Zandbergen van Hefshuizen, waaronder Eemshaven ressorteert. De Nederlandse spoorwegen zijn ook niet van plan te stoppen met de munitietransporten naar Duitsland. Er was volgens een woordvoerder ook geen sprake van extra veiligheidsmaatregelen. Het enige wat we kunnen doen is de trein stilzetten zodra we horen dat er ergens iets mis is. De communicatie is zodanig dat we dat steeds tijdig horen.

WAPENROOF KAZERNE STEENWIJK

Johan van de Kornputkazerne Wapenroof You TubeOp 21 januari 1982 werden de defensie-autoriteiten in Nederland opnieuw opgeschrikt door een brutale nachtelijke wapenroof, ditmaal uit de Johan van de Kornputkazerne in Steenwijk. Het is de derde grote wapendiefstal binnen een jaar. Woordvoerders van het ministerie hulden zich in een grimmig stilzwijgen over de roof, die één van de grootste wapendiefstallen van na de oorlog in ons land wordt genoemd. De buit, waarmee de dieven onopgemerkt via de achterzijde van het kazernekomplex verdwenen omvatte 28 pistool-mitrailleurs van Israëlische makelij (Uzi) en 27 Browning-pistolen. Bijbehorende munitie werd niet ontvreemd. De Koninklijke Marechaussee van de brigade in de kazerne te Havelterberg was een groot buurtonderzoek begonnen met medewerking van rechercheurs van de Steenwijker gemeentepolitie. Men had geen enkel idee in welke kring de wapendieven moesten werden gezocht en wat hun motieven zouden kunnen zijn. De autoriteiten hebben de roof tot laat op de avond geheim proberen te houden. Voorzover bekend waren de dieven het kazerneterrein binnengedrongen via de achterzijde van het aan de Meppelerweg liggende landmachtkomplex. Zij maakten een gat in de afrastering en wisten de administratieve afdelingen te bereiken, waar een sleutel van de wapenkamers werd aangetroffen. In militaire kringen wordt aangenomen dat bij de spectaculaire roof tenminste vier man betrokken moeten zijn geweest. Eerdere wapendiefstallen vonden plaats uit kazernes in Vught en Schaarsbergen.

BEDRIJFSLEIDER VERGOKT GELD BAAS

Bedrijfsleider vergokt geld Baas You TubeOp 22 januari 1982 meldde de 26-jarige, bedrijfsleider F.P. uit Drachten zich bij de politie in zijn woonplaats en bekende dat hij 13.000 gulden uit de kluis van zijn werkgever had weggenomen, nadat hij tegen sluitingstijd de kluissleutel had weten te bemachtigen. De man verklaarde dit geld en 5000 gulden die hij van de bank had geleend in een casino in Zandvoort te hebben verspeeld. Hij had dit gedaan in de hoop voldoende winst te maken om een al bestaande speelschuld van 30.000 gulden af te lossen. F.P. vergokte eerst het geleende geld en speelde daarna verder met het geld van zijn baas tot alles op was. Berooid en met een schuld van 48.000 gulden keerde F.P. naar Drachten terug en stapte daar volkomen verslagen het politiebureau binnen.

VROUW OVERBOORD VEERBOOT AMELAND

Vouw overboord Prins Willem IV 22-01-1982Op 22 januari 1982 tegen half zes was op ongeveer honderd meter afstand van de steiger van Nes een vrouw vanaf de veerboot Prins Willem IV overboord gevallen in het ijskoude en ter plaatse nog vol ijs liggende water van de Waddenzee. Het ongeval werd opgemerkt door de jeugdige B B van Nes, die alarm sloeg, waarna gemeentechauffeur P. P de bemanning waarschuwde. Meteen daarna werd de „man-overboordboot”, waarmee deze veerboot is uitgerust, over de reling gezet met de matrozen S J. B en D S als bemanning, terwijl weer even later matroos J M nog in zee sprong om te helpen. Ze slaagden erin, de vrouw in de dichte mist te vinden en uit het water te halen, waarin ze naar schatting wel ongeveer een minuut of zeven-acht moet hebben gelegen. In het kantoor op de steiger werd de vrouw onderzocht door de inmiddels gearriveerde dokter H. waarna ze met de boot van zes uur per ambulance naar Holwerd en vervolgens naar het ziekenhuis te Dokkum is vervoerd. Op dat moment leek de toestand van de drenkelinge, de naar schatting bijna dertig jaar oude mevrouw J. de B. uit Ferwerd, vrij redelijk.

TEGOEDBON NIET GOED KLANT TREKT PISTOOL

Tegoedbon You TubeOp 26 januari 1982 had de 32 jarige Leeuwarder caféhouder O. E.  met een geladen pistool het personeel van sportzaak Van Balen aan de Nieuwestad in de Friese hoofdstad de stuipen op het lijf gejaagd. Tegen zessen vervoegde O. E. vergezeld van zijn vrouw, zich bij de neer Jacques van Balen van de sportzaak en gaf te kennen dat hij een skipak graag wilde ruilen. Het pak had hij pas bij deze zaak gekocht. Bezwaren rezen echter toen de heer Van Balen E. te kennen gaf dat hij hem slechts een tegoedbon kon overhandigen. De klant wenste daar geen genoegen mee te nemen en trok een pistool, geladen met scherpe patronen. Daarmee trachtte hij de verkoper tot andere gedachten te brengen. Een ander personeelslid de heer F B  zag kans de politie te alarmeren en deze arresteerde de heetgebakerde klant, toen hij zijn vrouw weer uit de winkel wilde halen. Het pistool had E. toen weer in zijn auto gelegd. De politie had de man meegenomen naar het bureau en het pistool in beslag genomen. O. E. ontkende overigens dat hij het personeel met het vuurwapen bedreigd zou hebben. Volgens de heer B heeft de klant nog steeds recht op zijn tegoedbon.

GENERAAL JAMES DOZIER BEVRIJDT

James Lee Dozier You TubeOp 28 januari 1982 had de Italiaanse politie om half twaalf na middernacht de Amerikaanse NAVO-generaal James Lee Dozier bevrijd uit de handen van de Rode Brigade De schuilplaats van de Rode Brigades was door de politie ontdekt en na een langdurige nauwgezette voorbereiding werd de inval gedaan. De generaal was 42 dagen gevangen gehouden. De politie maakte bekend dat er geen schietpartij was geweest. Bij de inval werden vijf terroristen gearresteerd. De generaal werd door de politie blootsvoets aangetroffen,’ maar verkeerde.- in.’ redelijke gezondheid. Vanuit de schuilplaats van de Rode Brigades werd hij onmiddellijk naar het hoofdbureau van politie in Padua vervoerd. In de periode van zijn ‘ontvoering publiceerden de Rode Brigades vijf communiqués, waaruit duidelijk bleek, dat zij uit het verhoor van de generaal niets wijzer waren geworden. Het laatste communiqué was van enkele dagen geleden. Er zat ook een foto bij van de generaal mét een tamelijk volle baard. De politie maakte hieruit op, dat de foto nog maar kort geleden was genomen en dat de generaal dus vermoedelijk nog inleven was. Zijn bevrijding was de laatste van een reeks successen van de Italiaanse politie die in voorgaande weken enkele tientallen terroristen arresteerde, en schuilplaatsen en wapenarsenalen wisten te ontmantelen .Hun voornaamste vangst was die van Giovahni Senzani, die algemeen als het brein van de Rode Brigades werd beschouwd.

VERLIEFDE SCHOLIER GIJZELT SCHOOLBUS

Verliefde Scholier Gijzelt Schoolbus 28-01-1982 You TubeOp 28 januari 1982 uit heimwee en liefde voor zijn 15-jarige vriendinnetje M van H in Veldhoven kaapte de 15-jarige Philippe H. in Soissons in Noord-Frankrijk een schoolbus met dertien klasgenootjes. Het angstige avontuur eindigde inde avond, na een onzekere rit van vele honderden kilometers, in het kinderhuis De Sprankel bij Veldhoven. Philippe H. zag kans het tehuis met de 12-jarige scholier B als laatste en jongste gijzelaartje binnen te dringen. Op het moment dat hij zijn M zou weerzien verscheen de politie. De jeugdige kaper, die het meisje tijdens haar vakantie heeft leren kennen, is gearresteerd en wordt vermoedelijk al snel uitgeleverd. De zes overgebleven schoolkinderen zijn na de angstige rit van bijna een half etmaal zonder eten en drinken ondergebracht in de St. Severinus Stichting in Veldhoven. De zeven andere scholieren waren al vrij snel na het begin van de kaping in Noord-Frankrijk uit de bus gezet en alarmeerden de politie. Het pistool waarmee Philippe H. de gijzeling uitvoerde, is op raadselachtige wijze verdwenen.  Hoofdofficier van justitie mr. A. Pfeil wilde niet dat de jongeman na de ontknoping van de buskaping zijn vriendinnetje alsnog even zou ontmoeten. „Het zou een beloning zijn en dat is nu ook weer niet de bedoeling aldus de hoofdoffficier, die de jongen en het meisje uitsluitend nog wilde laten samenwerken als dat in het belang van het onderzoek zou zijn. De gijzelingsrit met de schoolbus begon op 28 januari 1982 omstreeks zeven uur. De 15-jarige Philippe H. betrad toen zoals iedere ochtend de schoolbus om samen met zijn klasgenootjes op weg te gaan naar de middelbare school in Soissons. De jongen richtte onmiddellijk na binnenkomst dreigend het pistool op chauffeur C M (38). Hij gaf opdracht koers te zetten naar zijn geliefde in Veldhoven. Philippe vertelde onderweg dat hij ernaar hunkerde zijn vriendin te ontmoeten. De dag voor de kaping had hij weloverwogen in de stad een pistool aangeschaft. Pas vele uren later werd de kaping ontdekt, nadat Philippe H. zeven schoolkinderen had vrijgelaten. De bus koerste daarna via de Franse grens richting Charlerois in België waar ook de Rijkswacht werd gealarmeerd. Ook de politie in Nederland werd ingeschakeld. De bus raakte tijdens de middag geruime tijd zoek in België. Pas in de buurt van Luik werd de voortdenderende opvallende gele kolos weer ontdekt. Maar ondanks de inmiddels gewaarschuwde grensposten kon de schoolbus toch nog ongehinderd de Belgisch/Nederlandse grens passeren. „Vooralsnog een raadsel, aldus hoofdofficier mr. A. Pfeil Chauffeur Claude Miguet kreeg met het pistool in de nek opdracht naar het kinderhuis De Sprankel in Veldhoven te rijden. Na enige tijd zoeken arriveerde de schoolbus in de bossen, waarin het tehuis was gelegen. Philippe stapte uit met de jongste van de zes gijzelaartjes, de 12-jarige Bruno, die hij met het pistool mee in de richting van De Sprankel nam. De chauffeur van de schoolbus benutte onmiddellijk de kans om te verdwijnen. Pas bij het politiebureau in Valkenswaard dacht de van slag zijnde Fransman eraan om te stoppen. Vandaar werd hij ijlings onder politie-escorte naar het bureau in Veldhoven gebracht. Inmiddels gealarmeerd legde de politie daar een kordon van vijftig mensen om bet kindertehuis. Een telefoontje met de leiding maakte duidelijk dat alles binnen vredig verliep. Niemand was zich bewust dat er een gijzeling aan het bezoek van de twee jongens uit Frankrijk was vooraf gegaan. „We vonden het alleen wat vreemd dat de oudste hardnekkig binnen wilde blijven, terwijl de 12-jarige knaap telkens de benen naar buiten wilde nemen”, zegt de leiding van het tehuis. Politiemannen gingen na de geruststellende telefonische informatie naar binnen. Philippe liet zich daar zonder tegenstribbelen arresteren. Op het nippertje kon hij worden weggehouden van zijn vriendinnetje Mv an H, naar wie op dat moment werd gezocht om hem te kunnen begroeten. De internationale politieactie werd feilloos gecoördineerd door de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) ln Den Haag. Op grond van razendsnelle operaties en onderhandelingen met de politie-instanties in België, Frankrijk en in eigen land, kon vrijwel onmiddellijk aan het eind van de rit tot de ontknoping worden overgegaan. Korpschef E. Zuketto van de politie in Veldhoven had niets aan het toeval overgelaten. Hij bracht ln alle onzekerheid van de eerste uren scherpschutters, arrestatieteams en een compleet leger politiemensen in staat van paraatheid. „Maar het is gelukkig een rustige zaak gebleven”, aldus de’ tevreden politiechef na afloop. Dr. J. Wijffels, die de zes Franse scholiertjes liefdevol in de St. Severinus Stichting in Veldhoven opnam vertelde rond middernacht: „De kinderen’waren totaal overstuur, maar nu liggen ze op bed. Na een broodje en wat frietjes en vooral na de telefoontjes met hun vaders en moeders, kwamen ze pas tot rust. Maar slapen zullen ze de eerste uren wel niet kunnen”. Volgens Phllippe’s vader moet de jongen tijdens de kerstvakantie een depressie gehad hebben. Sindsdien klaagde hij voortdurend over problemen met zijn vrienden op de ambachtschool ln Soissons. „Ze lachen me uit”, had had hij nog maar een paar dagen geleden huilend tegen zijn moeder gezegd. Volgens zijn ouders wilde Philippe zijn problemen met één klap de wereld uitwerken door dank zij een soort wanhoopsdaad voor held te spelen. Een andere verklaring was er niet, want hij had al toestemming gekregen om tijdens de krokusvakantie naar Marieke in Veldhoven te gaan. Zijn paspoort lag al klaar. Philippe had Marieke vorig jaar tijdens haar vakantie in zijn woonplaats Bralne ontmoet. Hij had tijdens de viering van de veertiende juli, een nationale feestdag in Frankrijk, lang met haar gedanst. Daarna bleef het tweetal corresponderen. Twee weken geleden kreeg Philippe een brief van Marieke waarin zij hem uitnodigde op vakantie naar Veldhoven te komen. „Ik denk dat hij gewoon niet heeft kunnen wachten”, aldus zijn moeder.Ook zijn leraren op school was het opgevallen dat Philippe zich de laatste tijd vreemd gedroeg. „Hij was altijd erg rustig en er waren nooit problemen. Wij waren dan ook erg verbaasd over zijn gedrag van de laatste dagen. Hij wilde helemaal niets meer doen”, aldus de directeur van de school. Zijn schoolvriendjes denken dat Philippe wilde bewijzen dat hij niet zo’n sul was als de anderen allemaal dachten. Als Philippe wordt uitgeleverd aan Frankrijk, kan hij daar theoretisch een straf van vijf tot tien jaar krijgen.

RUN OP BENZINEPOMP

Run op Benzinepomp You TubeOp 24 april 1982 kon dank zij een vergeetachtige pompbediende een aantal Utrechtenaren in totaal 378 liter superbenzine tanken zonder er een cent voor te betalen. De pompbediende had zijn zaak ’s avonds omstreeks acht uur dicht gedaan, maar vergeten één van de pompen af te sluiten. Volgens de politie kreeg een passerende automobilist die wilde tanken, dat bij toeval in de gaten. De automobilist heeft na eerst zijn eigen, tank te hebben gevuld, toen vermoedelijk vrienden gebeld. Zo stond er na een dik uur een hele file tanklustigen voor de pomp. Een oplettende omwonende maakte echter een vroegtijdig einde aan de „voordeelactie”: hij vond de grote drukte bij de pomp maar verdacht en belde de politie.

GERRY THE CAT RAZEND POPULAIR

Gerry the Cat  You TubeOp 17 mei 1982 verscheen het bericht dat Gerry the Cat zijn kunst razend populair was. Gerry the Cat is het pseudoniem van de airbrush-kunstenaar wiens werk zo langzamerhand op alles verschijnt wat jong en „in” is. Het is pas een jaar geleden dat zijn eerste ontwerpen verschenen op een uitgebreide serie papierwaren bij De Bijenkorf. Nu zijn ze bij het jonge publiek helemaal ingeburgerd en lijkt het of ze al jaren bekend zijn. Vooral het motief van de twee meisjeshoofden met badmuts, die een ballon zoenend tussen zich in houden, is ingeslagen als een bom. Deze tekening vind je in alle grote warenhuizen van Europa terug, gedrukt op klappers, mappen, draagtasjes, briefpapier, koffertjes en wat al niet. Binnenkort verschijnen; deze gladde, gespoten tekeningen ook op T-shirts, sweatshirts, bodywarmers, handdoeken en badlakens. In Amerika en Japan is het air-brush werk al veel langer populair. Ook zou de eerste serie T-shirt en badhanddoeken met Gerry the Cat-motieven te koop zijn. Grote T-shirts, gingen 39 gulden kosten. Een handdoek kwam neer op zo’n 20 gulden, en een groot badlaken kost 35 gulden.

BLOEDBAD VAN PLAN DE SÁNCHEZ

Plan de Sánchez You TubeOp 18 juli 1982 vond er een bloedbad plaats in het dorp van Plan de Sánchez de massamoord was in het departement Baja Verapaz in Guatemala. Meer dan 250 personen, waarvan het merendeel vrouwen en kinderen en vrijwel allemaal Achi-Maya’s werden mishandeld en vermoord door het Guatemalteekse leger en paramilitairen. Voor het bloedbad is tot dusver nog niemand veroordeeld. De moordpartij vond plaats tijdens de genocide op de Mayabevolking en de Guatemalteekse Burgeroorlog, waarbij linkse guerrillagroepen en de overheid elkaar bestreden. Na zijn staatsgreep in maart 1982 begon de dictator Efraín Ríos Montt met een militaire campagne die er grotendeels in slaagde de opstandelingen te verslaan, maar die gepaard ging met enorme wreedheden. Het bloedbad van Plan de Sánchez was een onderdeel van de tactiek van de verschroeide aarde van de Guatemalteekse regering. Het dorp werd uitgekozen omdat de autoriteiten vermoedden dat de inwoners onderdak boden aan guerrillero’s of hen op andere wijze steunde.Veel mannen die weigerden zich aan te sluiten bij de verplichte “zelfverdedigingspatrouilles” waren de bergen ingevlucht. Op 15 juli trok een afvaardiging van het leger het dorp in en startte razzia’s, waarbij de inwoners van het dorp onder bedreiging gevraagd werd naar de verblijfplaats van de mannelijke bevolking. Op zondag 18 juli, een marktdag, werd het dorp 2 en 3 uur ’s middags omsingeld door militairen, paramilitairen, politie en militairen gekleed als burgers. De bevolking en andere aanwezigen werden gedwongen zich te verzamelen in het midden van het dorp. De jongere vrouwen werden afgescheiden van de rest en naar een huis gebracht waar ze werden gemarteld en verkracht. Een klein deel slaagde erin te vluchten, de rest werd vermoord. Daarna werden ook de kinderen afgezonderd en doodgeslagen. Om 5 uur ’s middags gooiden de soldaten handgranaten in het huis waarin de volwassenen waren en schoten met machinegeweren de aanwezigen dood. Inwoners van nabijgelegen dorpen meldden later dat het schieten tot acht uur ’s avonds bleef duren, waarna het dorp in brand werd gestoken. De militairen verlieten het dorp om 11 uur ’s avonds.De volgende dag keerde enkelen die waren gevlucht terug naar de smeulende ruïnes van hun dorp. De meeste lichamen waren niet meer identificeerbaar. Om 4 uur ’s middags arriveerde een groep militairen die de overlevenenden dwong massagraven te graven en te vullen, onder bedreiging van een luchtbombardement. Intussen plunderden de militairen de huizen die niet waren platgebrand en vernietigden alle identificatiepapieren.Na het bloedbad was het dorp jarenlang verlaten en de overlevenden werden bedreigd met strafmaatregelen wanneer zij de slachtpartij openbaar zouden maken of de plaats van de massagraven die zij gedwongen waren te graven zouden doorgeven. Na de geleidelijke terugkeer van de democratie in Guatemala in de late jaren ’80 en de jaren ’90 konden de eerste overlevenden over het gebeurde praten zonder voor hun leven te moeten vrezen. In 1992 werd een aanklacht ingediend bij de autoriteiten en een jaar later werd een officieel onderzoek gestart. Het bestaan van een amnestieregeling waardoor veel mensenrechtenschenders uit de jaren ’80 niet vervolgd kunnen worden en tegenwerking van de autoriteiten hebben tot dusver een bevredigende afhandeling van het bloedbad in de weg gestaan. In 2004 verklaarde het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten dat de Guatemalteekse regering verantwoordelijk is voor het bloedbad en gebood compensatie, zowel financieel als niet-financieel en symbolisch.

EERSTE LOCKHEED ORION IN NEDERLAND

eerst-lockheed-orion-in-nederland-you-tubeOp 21 juli 1982 kwamen op het vliegkamp Valkenburg vier vliegtuigen van het type Lockheed Orion P3C-11 aan. Deze vliegtuigen waren mede de inzet van de Lockheed-affaire in 1976, waarin Prins Bernhard 1,1 miljoen dollar aan steekpenningen had aangenomen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant. De spotting Group Valkenburg had een spandoek gemaakt waarmee ze de oude toestellen uitzwaaiden en de nieuwe verwelkomden. De marine bestelde dertien van deze toestellen, en de fabriek in Californië zou elk kwartaal een toestel leveren. Dat betekende dat alle bestelde toestellen eind 1984 in Nederland zouden zijn.Met de komst van de Orion brak voor de marineluchtvaartdienst het computertijdperk aan, omdat in de Neptune nog alles handmatig ging. Vier bemanningen en het grondpersoneel en ongeveer honderd militairen en twintig burgers werden voor dit vliegtuig opgeleid op de Amerikaanse vliegbasis Jacksonville in Florida. De bemanningen voor de negen volgende Orions werden ook door de in de Verenigde Staten geschoolde personeelsleden opgeleid.De Orions, vervingen de twintig jaar oude Neptunes, en werden ingedeeld bij het vliegtuigsquadron 320. De laatste Neptune begeleide de eerste Orion samen met een Bréguet Atlantic vanaf Scheveningen naar Valkenburg. Hangars, werkplaatsen, gebouwen en startbanen waren op Valkenburg aangepast op het gebruik van de Orion.

VAST IN DE KABELBAAN

Kabelbaan Hilvarenbeek 1982 You TubeOp 22 juli 1982 zorgde het afbreken van een tandwiel van de kabelbaan in pretpark De Beekse Bergen in Hilvarenbeek voor een onprettig avontuur, voor ongeveer 430 passagiers. Enkele tientallen pretparkbezoekers zweefden acht uur in een gondeltje, tien meter boven water voor ze konden worden bevrijd, de anderen werden eerder uit hun benarde positie gered. Om even voor half twee stond de kabelbaan plotseling stil, waarna de passagiers in de 215 gondels per megafoon werd opgeroepen rustig te blijven. Met vier hoogwerkers van de brandweer konden de mensen, die in de gondels, die boven land zweefden snel naar beneden worden gehaald. Meer problemen leverde de redding op van de passagiers die boven het water hingen. Een deel van hen kon uit de benarde positie worden gered door een medewerker van Beekse Bergen, die in de kabel klom en de mensen doormiddel van een stoeltje en een katrol op een rondvaartboot in de plas van het pretpark liet zakken.  Later op de middag werden gondels, die boven het water zweefden met een lier boven land gebracht. Pas ’s avonds om negen uur konden de laatste kabelbaanpassagiers weer grond onder de voeten voelen.

JAN WOLKERS WEIGERT PRIJS

Jan Wolkers weigert Constantijn Huygensprijs You TubeOp 27 september 1982 werd de Constantijn Huygensprijs toegekend aan Jan Wolkers. De prijs, waaraan een bedrag van 9000 gulden was verbonden, werd hem toegekend door de Jan Campertstichting. Jan Wolkers weigerde echter deze prijs in ontvangst te nemen. „Ik kan deze prijs niet accepteren. Als je bedenkt dat ik twintig jaar lang bijna elk jaar een meesterwerk heb geschreven, dan denk je bij jezelf: ben ik tot dit niveau afgezakt? Dat ze mij prijsjes gaan geven? Ze hebben mij een gelukstelegram gestuurd. Het had beter een rouwtelegram kunnen zijn. Het is niet dat ik die 9000 gulden te min vind. Als het twee ton was geweest had ik ook geweigerd”, aldus Jan Wolkers. De Constantijn Huygensprijs zou de eerste belangrijke literaire prijs zijn, die Jan Wolkers voor zijn letterkundig werk in ontvangst had kunnen nemen. Eerder werden zijn debuut, de verhalenbundel „Serpentma’s petticoat” in 1961 met de Amsterdamse novellenprijs gehonoreerd en het boek „Terug naar Oegstgeest’ïn 1965 met de literaire prijs van de zestiende Algemene conferentie van de Nederlandse kritiek. Jan Wolkers heeft na zijn laat debuut in 1961 een in kwantiteit indrukwekkend oeuvre opgebouwd. In iets meer dan twintig jaar ontstonden veertien romans – meestal kloeke delen -, twee verhalenbundels en twee toneelstukken. De boeken van Wolkers onderscheiden zich door hun bondige, pittige stijl en de vaak wrede wijze, waarmee hij met zijn personages omspringt.

FRIEZIN VERMOORD IN AMERIKA

Friezin vermoord in Amerika 29 december 1982Op 29 december 1982 werd het levenloze lichaam gevonden van de 32-jarige groepsleidster G.K uit Beetsterzwaag, ze werd gevonden op een sinaasappelplantage In Lake County. Sectie wees uit dat de vrouw was verkracht mishandeld en gewurgd. Ze was bezig met haar vriendin op een trektocht door Amerika. Ze ontmoetten een 23 jarige Amerikaan Keith Douglas Courville en trokken enkele dagen met hem op. Deze man bleek de dader te zijn van de moord, hij bekende ook nog een moord op een 19 jarige lifter G S. langs een weg in de buurt van de stad Wellington in Colorado. Hij bracht de man met een schot door het hoofd om het leven. Het stoffelijk overschot van G.S. werd op 25 september 1982 in een maisveld gevonden. Courville werd in Tavares in Florida officieel in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op G.K.

MS JOHANNA STRAND BIJ DEVON

MS Johanna Wrecked 1983Op 31 december 1982 strand het schip de MS Johanna in een zware storm tegen de rotsen op, het was op maar 400 meter afstand van de vuurtoren van Hartland Point Lighthouse in Devon. Het vrachtschip vervoerde tarwe uit Nederland met bestemming South Wales. Vier van de bemanning werden gered door een helikopter van RAF Chivenor. Later werden er nog drie bemanningsleden van het schip gehaald door de RNLI reddingsboot van Clovelly. Het schip werd door de plaatselijke bevolking volledig leeg geplunderd. Op 2 januari 1983 deed de Nederlandse kapitein Adriaan Broekmeulen van de 960 ton metende Johanna, die onder Panamese vlag voer hierover zijn beklag bij de Britse autoriteiten. Radio-apparatuur, kettingen, kabels en ander dekmateriaal, kleding van de bemanning, ingeblikt voedsel en bier, de toiletbril van het privaat van de kapitein en zelfs de kerstboom op het schip werd een prooi van de strandjutters”, die het schip zonder al te veel moeite konden bereiken via een rotspunt in de zee . De rottende overblijfselen van de romp zijn nog steeds te zien. Foto 1, Foto 2, Foto 3, Foto 4, Foto 5, Foto 6 , Foto 7, Foto 8, Foto 9

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s