Films 1983 Buitenland

ACCEPTABLE LEVELS

Acceptable Levels You TubeAcceptable Levels is een Engelse speelfilm uit 1983 geregisseerd door John Davies. Er waren rollen voor o.a.: Andrew Rasleigh,Ray Adshead,Sally McCafferty,Roisina Brown,George Shane. Simon Ward is een ambitieuze tv-producer die werkt aan een documentaire over kinderen in Noord-Ierland. De hoofdpersoon is Roisin McAteer, de jongste dochter van een katholieke familie, die leeft in de constante sfeer van oorlog, werkeloosheid en armoede.  Tijdens een interview met Roisin wordt buiten op straat haar vriendinnetje doodgeschoten met een plastic kogel, die zomaar, zonder aanleiding, vanuit een Britse legerpanterwagen wordt afgevuurd. De ploeg filmt spontaan het slachtoffertje en de wanhopige en woedende reactie van de buurtbewoners. Als blijkt hoe moeilijk deze gruwelijke gebeurtenis in te passen is in de officiële Britse televisiecodes, laat de regisseur de hele scène weg. Hij pleegt liever zelfcensuur, dan dat hij het risico wil lopen dat zijn film door zijn superieuren wordt geweigerd.De Britse televisiecodes zijn strenger, naarmate een situatie dichter bij huis is. Ze zijn vooral heel strikt in de berichtgeving over het conflict in Noord-Ierland. Ze stellen bijvoorbeeld dat wandaden van het Britse leger in Noord-Ierland alleen zo mogen worden weergegeven, dat ze geen wandaden lijken. Simon vergoelijkt zijn handelen met het argument dat hij niet te veel emoties wil oproepen bij de kijkers. Ook zegt hij dat, als hij stelling zou nemen en iets aan deze situaties zou willen veranderen, hij dan nooit een film klaar voor vertoning zou kunnen afleveren! Hij legt zich dus neer bij het voor de BBC-leiding „aanvaardbare niveau” van engagement.

ADAM 

Adam You TubeAdam is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Michael Tuchner, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de 6-jarige Adam Walsh. Er waren rollen voor o.a.: Daniel J. Travanti,JoBeth Williams,Martha Scott,Richard Masur,Paul Regina..Op 27 juli 1981 gaan de 6 jaar oude Adam en zijn moeder Reve winkelen in een warenhuis. Zijn moeder moest enkele inkopen doen en liet haar zoontje achter op de speelgoedafdeling van een warenhuis. Hij beloofde braaf daar te blijven en niet te gaan rondzwerven. Als Reve terugkomt, is Adam verdwenen. Ze zal hem nooit meer terugzien. De ouders willen dan een grootschalig zoekactie op starten, maar stuitten op tegenwerking van de FBI, omdat niet bewezen is dat Adam over de grenzen van de staat Florida is ontvoerd.

AH YING

Ah Ying You TubeAh Ying (Boon bin yen,Traume in Hongkong) is een Hongkongse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Fong Yuk-Ping, gebaseerd op het leven van Hui So-Ying. Er waren rollen voor o.a.: Hui So-Ying,Peter Wang Zhengfang,Hui Pui,Yao Lin-Shum. De 22-jarige Ah Ying die haar ouders achter de viskraam helpt, is niet gelukkig met haar leven.Ze woont met haar uitgebreide familie in een tweekamer woning in Hong Kong. Haar vriend is er vandoor, ze verdient te weinig en haar liefde voor popmuziek wordt bijna door niemand gedeeld. Haar kansen keren als ze een baantje aanneemt bij het Filminstituut. Ze volgt daar een toneelcursus en wordt verliefd op haar leraar Cheung Chung-Pak. Hun toneelstuk wordt een groot succes, maar als Cheung Chung-Pak naar Amerika vertrekt, lijkt het erop dat Ah Ving weer vis moet gaan verkopen…

ALL THE RIGHT MOVES

All the Right Moves You TubeAll the Right Moves (All Right) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Michael Chapman. Er waren rollen voor o.a.: Tom Cruise,Craig T. Nelson,Lea Thompson,Charles Cioffi,Paul Carafotes. De talentvolle footballspeler Stefen Djordjevic zijn familie werkt in de staalindustrie, maar hij wil geen geen staalarbeider worden en is vastbesloten naar de universiteit te gaan. Hij wil Ampipe een troosteloze fabrieksstadje in Pennsylvania ontsnappen,om zo een beter leven voor zichzelf en zijn vriendin Lisa. Hij moet uitblinken in zijn sport om een beurs te krijgen. Zijn drift speelt hem echter parten, en als Stef ruzie maakt met Nickerson de coach van het footballteam op zijn school lijken zijn kansen om op een universiteit te geraken vrijwel nihil.

AND THE SHIP SAILS ON

And the Ship Sails On You TubeAnd the Ship Sails On (E la nave va,En het schip vaart,Fellinis droomboot)  is een Italiaans-Franse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Federico Fellini. Er waren rollen voor o.a.: Freddie Jones,Barbara Jefford,Victor Poletti,Peter Cellier,Pina Bausch.Het jaar is 1914, Tetua één van ’s werelds grootste operazangeres is gestorven. Volgens haar laatste wens moet haar as uitgestrooid worden in de buurt van het eiland Erimo. Een gigantisch passagiersschip vol beroemdheden zal haar as er heen brengen. Een journalist, die de gebeurtenis moet verslaan, benut de reis om de aanwezige beroemdheden wat nader aan de kijker voor te stellen. De gebruikelijke landerigheid, die men op dit soort reizen tegenkomt, verdwijnt als de kapitein een groep Servische vluchtelingen oppikt. Er ontstaan twee kampen, maar als de Serviërs zich in muziek gaan uiten ontstaat er een band tussen beide groepen. De rust wordt echter opnieuw en nu grondig verstoord als een oorlogsschip de Servische vluchtelingen opeist…..

ANOTHER TIME, ANOTHER PLACE

Another Time, Another Place You TubeAnother Time, Another Place (Zu einer anderen Zeit) is een Schotse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Michael Radford, gebaseerd op de gelijknamige roman van Jessie Kesson. Er waren rollen voor o.a.: Phyllis Logan,Giovanni Mauriello,Gian Luca Favilla,Paul Young,Denise Coffey. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden drie Italiaanse krijgsgevangenen Paolo, Umberto en Luigi naar een boerderij in in het noorden van Schotland gestuurd om veldwerk te verrichten. Niemand bemoeid zich met hen, behalve Janie, een jonge vrouw die getrouwd is met Dougal een veel oudere man. Janie die zich gevangen voelt in haar huwelijk voelt, is helemaal gefascineerd door de Italianen en hun gewoonten. Het contact tussen haar en haar gasten, en in het bijzonder van Luigi een vriendelijke Napolitaanse fruitverkoper wordt steeds dieper. En ze zou zo graag ontsnappen naar een andere tijd en een andere plaats….

ASCENDANCY

Ascendancy You TubeAscendancy is een Britse dramafilm uit 1983 geregisseerd door Edward Bennett. Er waren rollen voor o.a.:  Julie Covington,Ian Charleson,John Phillips,Susan Engel,Philip Locke.Deze film won de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn van 1983.  Het verhaal speelt in het Ierland van 1920. In het zuiden en westen nemen de opstanden en rellen tegen de Britten toe. In Belfast is alles nog rustig. Connie woont in het landhuis van haar vader. Het verlies van haar gesneuvelde broer is zij nooit te boven gekomen. Ook in de stad is het onrustig want daar krijgt Connies vader last met vakbonden. Katholieken en protestanten worden slaags met elkaar en de Britse troepen moeten ingrijpen. Connies landhuis wordt omgetoverd tot een vesting. Een Brits officier, Ryder, gaat een relatie met haar aan en toont begrip voor haar obsessies. Toch verbreekt hij plotseling deze relatie. Connie vlucht dan het huis uit, en in de straten van Belfast krijgt zij in alle hevigheid te maken met de verschrikkingen die de burgeroorlog met zich mee brengen. Pas dan realiseert Connie zich hoe ernstig het conflict eigenlijk is en dat zich dit alles in haar directe omgeving afspeelt.

BAD BOYS

Bad Boys You TubeBad Boys is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Rick Rosenthal. Er waren rollen voor o.a.: Sean Penn,Esai Morales,Reni Santoni,Eric Gurry,Jim Moody. De zestienjarige straatvechter Mick O’Brien probeert, samen met zijn beste vrienden een straatbende onder leiding van Paco Morene, een lading drugs afhandig te maken.Maar het mislukt, en niet alleen een vriend, maar ook de jongere broer van Paco komt om het leven door toedoen van Mick. Mick belandt in de jeugdgevangenis Rainford , waar hij zich staande probeert te houden tussen moordenaars en verkrachters. Paco neem buiten de gevangenis wraak door de vriendin van Mick te verkrachten. Paco wordt gepakt en wegens een gerechtelijke dwaling geplaatst in dezelfde gevangenis als waar Mick zit. Wat volgt is een confrontatie tussen de twee op leven en dood…..

BALLAD OF NARAYAMA THE

The Ballad of Narayama You TubeNarayama bushikô (The Ballad of Narayama,De Ballade van Narayama) is een Japanse speelfilm uit 1983, gebaseerd op de gelijknamige roman van de Japanse auteur Shichiro Fukazawa. Er waren rollen voor o.a.: Mitsuko Baisho,Keishi Takamine,Taiji Tonoyama,Junko Takada,Seiji Kurasaki. In een bergdorpje in het noorden van Japan, is het armoedige leven keihard en de wetten van de oude tradities zijn meedogenloos. Voedsel stelen wordt met de dood bestraft en als er te veel meisjes in het dorp zijn worden ze verkocht. Volgens hun geloof moeten oude mensen die zeventig jaar worden, door hun man of oudste zoon naar een laatste rustplaats in de bergen gebracht worden om te sterven. Orin, negenenzestig jaar maar nog erg kranig en levenslustig, aanvaardt deze traditie zonder innerlijke twijfel. Tatsuhei, haar oudste zoon, zou haar dus naar de bergen moeten brengen. Hij echter wordt gekweld door hevige twijfels over de zin van deze traditie, en verzet zich er tegen.

BETRAYAL

Betrayal You TubeBetrayal (Betrug,Bedrog) is een Engelse speelfilm uit 1983 geregisseerd door David Hugh Jones, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Harold Pinter. Er waren rollen voor o.a.: Jeremy Irons,Ben Kingsley,Patricia Hodges,Avril Elgar,Ray Marioni. De uitgever Robert is al jaren schijnbaar gelukkig getrouwd met de galeriehoudster Emma. Emma echter heeft een verhouding met Roberts beste vriend Jerry. Om ongestoord bij elkaar te kunnen zijn, heeft het liefdespaar een flatje gehuurd, waar zij gedurende een lange reeks van jaren, elke donderdagmiddag elkaar ontmoetten. Pas nadat Emma en Jerry uit elkaar zijn gegaan, komt Jerry tot de ontdekking dat Robert al die tijd heeft geweten dat hij en Emma, een verhouding hadden.

BETTER LATE THAN NEVER

Better Late Than Never You TubeBetter Late Than Never (Ein Opa kommt selten allein) is een Engelse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Bryan Forbes. Er waren rollen voor o.a.: David Niven,Art Carney,Maggie Smith,Kimberly Partridge,Catherine Hicks. Nick Carter (David Niven) een bejaarde entertainer en de Amerikaan Charley Dunbar (Art Carney) ontmoeten elkaar weer in Frankrijk,wanneer het testament van gravin De Savignon hun gezamenlijke jeugdliefde wordt geopend. De bepalingen van het testament zorgen voor enige consternatie, want ze komen tot de ontdekking dat één van hen opa is van de kleine Bridget (Kimberly Partridge) een meisje, dat miljoenen erft. Er ontstaat een ware competitie tussen beide aspirant-opa’s, want als Bridget een keuze tussen één van hun maakt, zijn ze binnen.

BIG CHILL THE

The Big Chill You TubeThe Big Chill (De grote kilte) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Lawrence Kasdan. Er waren rollen voor o.a.: Tom Berenger,Glenn Close,Jeff Goldblum,William Hurt,Kevin Kline. Zeven voormalige studenten komen samen om afscheid te nemen van hun vriend Alex Marshall, eens een veelbelovend student, die zelfmoord heeft gepleegd. Met zijn achten deelden ze destijds een groot studentenappartement en samen hebben ze, met gebruikmaking van de ‘voordelen’ die de heersende moraal van de jaren zestig bood, de groei naar de volwassenheid beleefd. Na het beëindigen van de studie is ieder zijns weegs gegaan met als gevolg een volledige verwijdering, niet in de laatste plaats door de huwelijken die werden gesloten met ‘buitenstaanders’, en door de verschillen in opvatting over carrière- en of gezinsplanning. Maar goed, na de begrafenis zijn ze weer bij elkaar in het huis van een hunner, en het is de bedoeling dat ze een weekend blijven. Harold (Kevin Kline) is magnaat in hardloopschoenen geworden, Michel (Jef Goldblum) is journalist van een roddelblad, Sam (Tom Berenger) is een populaire tv-held en Nick (William Hurt) drugsdealer. Van de dames uit de club-van-toen is Meg (Mary Kay Place) advocate, Karen (Jobeth Williams) huisvrouw en Sarah (Glenn Close) arts. De vriend die er niet meer bij kon zijn, heeft zichzelf om onduidelijke redenen het leven benomen, en de eerste uren van de „reünie” staan in het teken van de schuldvraag’. Maar al spoedig laaien behalve oude vetes, ook oude hartstochten op…..

BILL : ON HIS OWN

Bill On His Own You TubeBill: On His Own (Bill: Op weg naar zelfstandigheid) is een waargebeurde Amerikaanse tv-film uit 1983 geregisseerd door Anthony Page, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Bill Sackter. De film is het vervolg van de film Bill uit 1981. Er waren rollen voor o.a.: Mickey Rooney,Helen Hunt,Teresa Wright,Largo Woodruff,Dennis Quaid. Bill Stacker, is een man die nooit heeft leren lezen en schrijven en die, doordat hij ook heel moeizaam praat in het dagelijkse leven moeilijk contacten kan leggen en kan onderhouden. Maar ondanks deze handicaps blijft Bill het leven positief bekijken, en is hij altijd hartelijk en vriendelijk. Om zelfstandig te worden gaat Stacker op kamers wonen bij een bejaarde vrouw die al twee andere zwakbegaafden in huis heeft. Dan doet zich een nieuwe mogelijkheid voor om een „gewoon goed mens” te worden. In zijn koffieshop op een universiteitsterrein ontmoet Bill de sociologie-studente Jenny (Helen Hunt) die hem wil leren rekenen en schrijven als hij meewerkt aan een onderzoek voor haar studie. Bill stemt daarin toe, en belooft zijn uiterste best te zullen doen. Maar Jenny heeft na enkele maanden al de indruk, dat haar project volledig mislukt is…

BLACK STALLION RETURNS THE

The Black Stallion Returns You TubeThe Black Stallion Returns (Der schwarze Hengst kehrt zurück) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Robert Dalva. Er waren rollen voor o.a.: Kelly Reno,Vincent Spano,Allen Goorwitz,Woody Strode,Jody Thelen. Toen Alec Ramsay nog heel jong was, werd hij tijdens een schipbreuk gered door Black een prachtig Arabisch zwarte paard. Alex neemt het dier mee naar New York waar hij hem leert berijden. De jongen is zeer gesteld op zijn paard, en hij zorgt er voor dat het een geweldig renpaard wordt.Helaas is het paard niet zijn eigendom, het behoort toe aan de Marokkaanse sjeik Abu Ben Ishak.Wanneer Black op een nacht gestolen wordt,leiden de sporen naar Noord-Afrika. Alec gaat dan als verstekeling met het vliegtuig naar Casablanca. Daar leert hij de jonge Arabier Raj (Vincent Spano) kennen. Samen trotseren ze de gevaren van de Sahara, om zijn grote vriend Black weer terug te krijgen …..

BLUE THUNDER

Blue Thunder You TubeBlue Thunder is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door John Badham. Er waren rollen voor o.a.: Roy Scheider,Warren Oates,Malcolm McDowell,Candy Clark,Daniel Stern.Politieman Frank Murphy (Roy Scheider) is een ex-Vietnam piloot, hij wordt verzocht door zijn bazen een aantal testvluchten te maken met de Blue Thunder, een zwaar gepantserde helikopter, ontworpen om de Olympische Spelen van Los Angeles te beveiligen. Met zijn partner Richard Lymangood (Daniel Stern) surveilleert hij in de supersnelle machine boven Los Angeles. Beide piloten staan versteld over de technische snufjes van de “Blue Thunder”. Tijdens een afluistertest slaat hun enthousiasme echter om, wanneer ze er achter komen dat hun chef terroristische activiteiten uitlokt om de waarde van het toestel te vergoten….

BRAINSTORM

Brainstorm You TubeBrainstorm is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Douglas Trumbull. Er waren rollen voor o.a.: Christopher Walken,Nathalie Wood,Louise Fletcher,Cliff Robertson,Joe Dorsey,Jordan Christopher,Donald Horton,Alan Fudge,Bill Morey. Deze film was de laatste film van Nathalie Wood, tijdens de opnameperiode van deze film in 1981 verdronk zij op geheimzinnige wijze. Haar levensverhaal werd verfilmd als The Mystery of Natalie Wood. Wetenschappers Michael Brace (Christopher Walken) en Lillian Reynolds (Louise Fletcher) hebben na jarenlang onderzoek een apparaat ontwikkeld, waarmee zij zintuiglijke waarnemingen op band kunnen vastleggen. Als je het apparaat op je hoofd zet en de band afdraait beleef je de vastgelegde gebeurtenis nog eens. In wezen een opzienbarende, maar onschuldige uitvinding. Tot het Pentagon zich ermee gaat bemoeien en het apparaat voor militaire doeleinden wil gaan gebruiken…..

BREATHLESS

breathless-you-tubeBreathless (Atemlos) is een Amerikaanse film uit 1983 geregisseerd door Jim McBride. De film is een remake van de film À bout de souffle van Godard uit 1960. Er waren rollen voor o.a.: Richard Gere,Valerie Karprisky,William Tepper,Art Metrano, John P. Ryan. Jesse Lujack (Richard Gere) scharrelt rond in de gokstad Las Vegas, levend van een diefstalletje hier en daar. Hij besluit om naar Monica Poiccard (Valérie Kaprisky) z’n vriendin in Los Angeles te gaan. Hij steelt een Porsche, en wordt na een verkeerde inhaalmanoeuvre door een agent wordt aangehouden. In het dashboard-kastje van de gestolen auto ligt een pistool, die gaat per ongeluk gaat per ongeluk af, en dat maakt Jesse plotseling een moordenaar. Toch zet hij  de reis naar zijn vriendin door, zij is een bouwkunde-studente van Franse afkomst. Ze wil aanvankelijk niets van hem weten maar valt toch voor de onstuimige charme van hem. Uiteraard zit de politie niet stil: foto’s van Jesse verschijnen in de kranten en op tv. Het meisje aarzelt lang, maar besluit dan Jesse alle mogelijke hulp te geven.

BULLSHOT

Bullshot You TubeBullshot (Ein tolkühner Himmelhund,Bullshot Crummond) is een Engelse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Dick Clement. Er waren rollen voor o.a.: Mel Smith,Alan Shearman,Diz White,Ron House,Frances Tomelty. Bullshot Crummond (Alan Shearman) is een charmante held , uit de Eerste Wereldoorlog, die het nog een keer wil opnemen tegen zijn aartsvijand de Duitse graaf Otto von Bruno (Ron House). Hij krijgt zijn kans wanneer hij Rosemary Fenton (Diz White), een dame in nood moet redden. De vader van Rosemary heeft net voor zijn dood een topgeheim ontdekt, en graaf van Bruno wil dat geheim hebben, ongeacht wat er met Rosemary gebeurt. Bullshot weet na een gevecht met een reusachtige octopus, het sinistere slot van graaf Otto te bereiken, waar hij voorgoed moet afrekenen met graaf van Bruno, om het hart van de knappe Rosemary te veroveren.

CAUTION DANGER

Caution Danger You TubeCaution Danger is een Griekse speelfilm uit 1983 geregisseerd door George Stamboulopoulos. Er waren rollen voor o.a.: Titos Vandis,Katerina Razelou, Danis Katranidis,Andreas Vaios,Dora Sitzani,Kostas Halkias. Aan een afgelegen bergweg woont Sideris (Titos Vandis), met zijn volwassen kinderen. Door listen laten zij automobilisten verongelukken en beroven ze daarna van hun kostbaarheden.De bewoners van het nabijgelegen dorp durven niets tegen de terroriserende familie te ondernemen.Ook de politie grijpt niet in, want Sideris speelde een belangrijke rol tijdens het kolonelsbewind en zijn politieke vrienden uit die tijd zijn nog steeds belangrijk. Als er echter verkiezingen naderen lijkt het de burgemeester toch verstandig op de treden tegen deze familie die de buurt zo terroriseert.

CARMEN

Carmen You TubeCarmen is een Spaanse dansfilm uit 1983 geregisseerd door Carlos Saura. Er waren rollen voor o.a.:  Antonio Gades,Laura del Sol,Cristina Hoyos,Juan Antonio Jiminez,Sebastian Moreno,Paco de Lucia. Een dansgezelschap wil de beroemde opera Carmen van Prosper Merimee gaan uitvoeren. De artistiek leider Antonio vindt, dat er geen meisje uit de groep geschikt is om de rol van Carmen te spelen. In de provincie vinden ze wel een geschikt meisje. Dat heet ook nog Carmen,Antonio biedt haar de hoofdrol aan in een nieuw stuk, tot groot ongenoegen van de rest-van de groep. Tussen Antonio en Carmen ontstaat een romance, die echter van korte duur is. Antonio is inmiddels geheel in haar ban, zodat een dramatische ontknoping onvermijdelijk is….

CHINA ROSE

China Rose You TubeChina Rose is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Robert Day. Er waren rollen voor o.a.: George C. Scott,Ali MacGraw,Michael Biehn,Denis Lill,David Snell Burton Allen is een rijke zakenman en sinds twee maanden weduwnaar. Onder het voorwendsel van deelname aan een internationale handelsmissie reist hij naar Canton. Het consulaat van de Verenigde Staten wijst hem een jonge vrouw, Rosé Arrow(,Ali MacGraw) , als tolk en als gids aan. In vertrouwen vertelt Burton haar dat hij in werkelijkheid op zoek is naar het graf van zijn politiek radicale zoon Daniel, die na vertrek naar China in 1965 nooit meer iets van zich heeft laten horen. Burton vermoedt dan ook dat zijn zoon tijdens de Culturele Revolutie om het leven is gekomen. Het spoor leidt naar Hong Kong, waar al spoedig Daniels graf gevonden wordt. Rosé weet Burton te weerhouden terug te gaan naar Amerika. Zij gelooft niet dat Daniel dood is en samen met Burton wordt de speurtocht voortgezet….

CHRISTINE

christine-you-tubeChristine is een Amerikaanse horrorfilm uit 1983 geregisseerd door John Carpenter, gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King. Er waren rollen voor o.a.:  Keith Gordon, John Stockwell,Alexandra Paul,Robert Prosky,Harry Dean Stanton.Een Plymouth Fury uit 1958 is een auto is om in de gaten te houden. Nog voordat het voertuig de productielijn heeft verlaten, zijn er al twee slachtoffers gevallen. Twintig jaar later, in 1978 komen, Dennis en Arnie de Plymouth opnieuw tegen: de auto is dan rijp voor de sloop, en staat op het erf bij een vervallen huis . Arnie (Keith Gordon) is op slag totaal verliefd op Christine en koopt haar. Dennis (John Stock well) ontraadt hem de koop ten stelligste, maar Arnie is al zo van de auto bezeten dat hij zien nog horen wil. Hij vertroetelt de auto, knapt het helemaal op en geeft het de naam Christine’. De auto is zijn hartsvriendin geworden. Als zijn kameraden het op Christine hebben afgezien, neemt Christine het recht in eigen hand.

CLASS

class-you-tubeClass is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Lewis John Carlino. Er waren rollen voor o.a.: Alain Delon, Micheline Presle, Sophie Grimaldi, Fernand Ledoux en Jean-Claude Brialy.  Op zijn achttiende komt Jonathan Ogner (Andrew McCarthy)  op de Vernon Academy. Na het veilige gezinsleven is het wel wennen, maar al gauw slepen de ontgroening en zijn jolige kamergenoot Skip (Rob Lowe) hem door de beginperiode heen.Er ontstaat tussen beide knapen een vriendschapsband, die onverbrekelijk lijkt. Er komt echter toch een kink in de kabel als Jonathan zich stort in een avontuur met de tweemaal zo oude Ellen Burroughs (Jacqueline Bisset). Deze liefde zal veel omver werpen in zijn studentenleven…

COCAINE : ONE MAN’S SEDUCTION

Cocaine One Man's Seduction You TubeCocaine: One Man’s Seduction (De fatale verleiding) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Paul Wendkos. Er waren rollen voor o.a.: Dennis Weaver,Karen Grassle,David Ackroyd,Pamela Bellwood,James Spader. Op 47 jarige leeftijd moet de makelaar Eddie Gant toegeven, dat hij zijn beste tijd heeft gehad: zakelijk gaat het niet meer naar wens, hij wordt gepasseerd bij een promotie en de economische recessie gaat ook niet ongemerkt aan zijn portemonnee voorbij. Als een in het vooruitzicht gesteld zakelijk partnerschap tenslotte ook nog niet doorgaat ziet Eddie het helemaal niet meer zitten. Cocaïne brengt echter uitkomst: Eddie bruist plotseling weer van energie en blaakt van zelfvertrouwen. Hij verft zijn haren en schaft zich een snelle garderobe en een mooie auto aan. De metamorfose lijkt vruchten af te werpen, zeker in zijn werk. Totdat de verslaving aan cocaïne zich doet gelden en de psychische en fysieke bijverschijnselen de overhand gaan krijgen. Eddie zelf is de laatste die zich realiseert, welke tol hij voor zijn tijdelijk succes moet betalen…..

COLD FEET

Cold Feet You TubeCold feet (Kouwe voeten) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Bruce van Dusen. Er waren rollen voor o.a.: Griffin Dunne,Marissa Chibas,Blanche Baker,Mark Cronogue,Joseph Leon. Tom Christo (Griffin Dunne) is een tv- schrijver en regisseur in New York, en zijn vrouw Leslie (Blanche Baker) is een gezondheidsfreak, een modefreak, en een freak in algemene zin. Hij wil daarom ook van haar scheiden. Als zijn vrouw dan naar Mexico gaat voor een medische behandeling, ontmoet Tom een andere vrouw genaamd Marty Fenton (Marissa Chibas) .Ze is een laboratoriumwerker, en heeft net de verstikkende relatie met haar bedillerige vriend Bill (Marc Cronogue) verbroken. Marty is ook niet geneigd om een nieuwe relatie te beginnen. Toch bloeit er tussen de twee iets op, waardoor ze de liefde voor elkaar nog niet kunnen negeren.

COWBOY

cowboy-you-tubeCowboy is een Amerikaanse TV-film uit 1983 geregisseerd door Jerry Jameson. Er waren rollen voor o.a.: James Brolin, Annie Potts, Ted Danson, Randy Quaid en George DiCenzo. De leraar Ward McNally (James Brolin) heeft genoeg van het geweld op school en het leven in de grote stad en keert terug naar Brevis, het stadje waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. Hij koopt er de ranch waar hij is opgegroeid. Met de hulp van Dale Weeks (Ted Danson), die pas een gevangenisstraf heeft uitgezeten, maakt hij van de vervallen ranch weer een leefbare plaats, en hij wil vee gaan fokken. McNally heeft echter last van paardendieven en op de hulp van de plaatselijke bevolking hoeft hij ook  niet te rekenen. Als de ranch in brand wordt gestoken, wordt dat zelfs McNally te veel.

CROSS CREEK

Cross Creek You TubeCross Creek is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Martin Ritt, gebaseerd op de The Yearling de memoires van Marjorie Kinnam Rawlings. Er waren rollen voor o.a.:  Mary Steenburgen,Rip Torn,Peter Coyote,Dana Hill,Alfre Woodard. Marjorie Rawlings laat in 1928 huis en haard in New York achter, om zich geheel te gaan wijden aan het schrijven van romans. Daartoe kiest zij de Cross Creek uit, een gebied, dat nogal een eind uit de buurt van de beschaafde wereld ligt. Zij wordt dus een soort indringster in een hechte gemeenschap en als zij zich ook nog met bepaalde gebruiken’ van die gemeenschap denkt te kunnen bemoeien, groeit er enige weerstand tegen haar aanwezigheid. Maar Marjorie weet ieders vertrouwen te winnen, en uiteindelijk zal ze er toch in slagen haar meesterwerk The Yearling te voltooien.

CUJO

Cujo Regie Lewis Teague, met Dcc Wallace en Christopher Stone. Stephen King-verfilming waarin dolle hond vrouw en haar kind terroriseer

DANNY’S EGG

dannys-egg-you-tubeDanny’s Egg (Danny’s ei) is een televisiefilm voor de jeugd, geschreven en geregisseerd door de Australiër David Haythornwaite. Danny is 10 jaar oud en hij is een dagdromer. Hij woont in een dorp in het binnenland van Australië en houdt ervan met zijn vrienden de omgeving te verkennen. Op één van hun speurtochten vindt Danny een ei vaneen emu, de grootste vogel die in Australië voorkomt. Danny neemt het ei onder zijn hoede, omdat hij het wil beschermen tegen allerlei gevaren. Waarvan hij droomt gebeurt: op een goede dag breekt de schaal en een jonge emu is geboren. Op slag is Danny een beroemdheid. Al gauw is de emu zo groot dat Danny zijn verantwoordelijkheid voor zijn geadopteerd kind moet overdragen aan de plaatselijke dierentuin.

D.C. CAB

d-c-cab-you-tubeD.C.Cab  (Street Fight,Taxi in actie) is een Amerikaanse misdaadfilm uit 1983 geregisseerd door Joel Schumacher.Er waren rollen voor o.a. : Adam Baldwin, Max Gail, Irene Cara, Mr.T,Charlie Barnett,Gloria Gifford. De naïeve jongeman Albert Hockenberry (Adam Baldwin) gaat voor D.C. Cab, de zaak van Harold (Max Gail) een vriend van zijn vader werken. Het taxibedrijf loopt niet erg en heeft veel concurrentie te duchten van The Emerald Cab Company. Na korte tijd heeft Albert het vak van , Taxichauffeur onder de knie en bezit op een gegeven moment zelfs een eigen taxi. En als het met het bedrijf bergop begint te gaan, wordt Albert samen met twee kinderen ontvoerd. De andere chauffeurs werken samen op de zaak op te lossen.

DEADZONE THE

The Dead Zone You TubeThe Dead Zone is een Amerikaanse thriller uit 1983 geregisseerd door David Cronenberg,gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King uit 1979. Er waren rollen voor o.a. : Christopher Walken,Brooke Adams,Tom Skerritt,Herbert Lom,Anthony Zerbe,Martin Sheen,Colleen Dewhurst. De jonge literatuur onderwijzer Johnny bezoekt met zijn vriendin Sarah een kerstfeest. Na afloop wordt hij overreden en belandt in coma. Vijf jaar later komt hij weer bij bewustzijn en ontdekt, hij over paranormale gaven te beschikken. Als de media zich op hem gestort hebben blijkt er aan de reeks verzoeken om hulp geen einde te komen. Johnny wordt ingeschakeld om een vrouwenmoordenaar op te sporen, maar hij kan nog veel meer. Hij is niet alleen in staat om in de toekomst te kijken, hij kan die toekomst ook veranderen. Dat doet hij als hij tijdens de verkiezingscampagne de toekomstige president ontmoet, waarvan hij vooruit ziet dat de man van plan is om een kernoorlog te ontketenen. Johnny zal dan proberen de wereld van haar ondergang te redden.

DEAL OF THE CENTURY

Deal of the Century You TubeDeal of the Century is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door William Friedkin. Er waren rollen voor o.a.: Chevy Chase,Sigourney Weaver,Gregory Hines,Vince Edwards,Richard Libertini.Na de zelfmoord van de vertegenwoordiger Harold DeVoto, ziet de geldzuchtige handelaar Eddie Muntz de kans om zijn plaats in te nemen. Hij doet zich dan voor als vertegenwoordiger voor Luckup Industries een wapenfabrikant. Het bedrijf heeft een ultra-modern gevechtsvliegtuig ontwikkeld, de Peacemaker. De machine zou zonder piloot kunnen vliegen en nooit zijn doel missen, maar voldoet achteraf niet aan de verwachtingen. Muntz moet het vliegtuig in een Latijns- Amerikaans land verkopen aan de dictator Cordosa, om de enorme investering van het bedrijf terug te krijgen. Zijn ex-partner Ray Kasternak (Gregory Hines) en Catherine DeVoto (Sigourney Weaver) de weduwe van zijn voorganger, strooien echter roet in het eten……..

DEMPSEY

Dempsey You TubeDempsey is een waargebeurde Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Gus Trikonis. Er waren rollen voor o.a. : Treat Williams,Sam Waterston,Sally Kellerman,Victoria Tennant,Peter Mark Richman. Jack Dempsey is vastbesloten om het te gaan maken in de wereld van het professionele boksen. Op weg naar New York ontmoet hij Maxine Cates en wordt verliefd op haar. Hij belooft bij haar terug te komen als een rijk en beroemd man. Hij komt terug, maar rijk is hij niet. Ze trouwen, maar Maxine is ontevreden met hun kleine inkomen en verlaat hem. Wanneer Jack wereldkampioen zwaargewicht in 1919 wordt, gaat hij naar Hollywood om filmster te worden en trouwt hij met een actrice. Ook zij wil hem verlaten, wanneer Jack opnieuw de boksring in wil gaan nadat hij zijn wereldtitel heeft verloren….

DREAM BEYOND THE DREAM THE

the-dream-beyond-the-dream-you-tubeThe dream beyond the dream (De droom achter de droom) is een tv film van Tom Manders junior. Hoofdrolspeler is de Britse acteur James Copeland. Enkele kleinere rollen worden vertolkt door Donald Jones, Peter Faber, Joop Doderer, Barry Hughes en Adele Bloemendaal. De droom begint als Johnny Pot (James Copeland) ontwaakt uit een droom waarin hij nog eens triomfen viert met zijn sprekende pop Marcella. De kale werkelijkheid toont echter een eenzame oude man die zich kennelijk niet van een roemrijker verleden kan losmaken. Buiten zoekt hij enkele bevriende vuilnismannen op en maakt een ritje met een vuilniswagen en raakt daardoor in een demonstratie van elektronische apparatuur. De verkoper (Barry Hughes) beweert een grammofoonplaat te hebben,die als gesprekspartner van eenzame mensen kan fungeren. Hij steelt het ding en er gaat een nieuw leven voor hem open. De vraag moet gesteld worden of Johnny het allemaal werkelijk beleeft of dat alles een product van zijn rijke fantasie is ?

EASY MONEY

easy-money-you-tubeEasy Money (Tuk op winst) is een Amerikaanse komedie uit 1983 geregisseerd door James Signorelli. Er waren rollen voor o.a.: Rodney Dangerfield,Joe Pesci,Geraldine Fitzgerald,Candy Azzara,Taylor Negron. Monty Capuletti (Rodney Dangerfield), de schoonzoon van een rijke warenhuiseigenaar, verdient wat geld met het fotograferen van baby’s. Hij drinkt te veel, rookt te veel en geniet van het leven. Daarnaast is hij ook een echte vader. Monty is gelukkig tot op de dag dat zijn schoonmoeder in een vliegtuigongeluk om het leven komt en zijn gezin plotseling in het bezit komt van onroerend goed ter waarde van f 10 miljoen inclusief de sleutels van een luxe warenhuis in hartje Manhattan. Voorwaarde is echter dat hij zijn levenstijl enigzins aanpast. Een jaar lang mag hij niet drinken, roken, gokken, hij moet afvallen en hij moet van de vrouwtjes afblijven. Hij staat voor een moeilijke keuze: voorgoed rijk en een jaar lang ongelukkig of dronken en gelukkig met de kans eeuwige rijkdom te laten lopen.

EDDIE MACON’S RUN

Eddie Macon_s Run You TubeEddie Macon’s Run is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Jeff Kanew. Er waren rollen voor o.a.: Kirk Douglas,John Schneider,Lee Purcell,Leah Ayres,Lisa Dunsheath. Eddie Macon (John Schneider) zit in de gevangenis voor een delict dat hij niet heeft gepleegd. Hij waagt tijdens een gevangenen-rodeo,een tweede ontsnappingspoging. Het lukt hem inderdaad te ontsnappen, maar hij wordt constant op de hielen gezeten door de nietsontziende politieagent Marzack(Kirk Douglas), die hem koste wat het kost terug achter de tralies wil krijgen. Eddie wordt op de vlucht vergezeld door Jilly Buck (Lee Purcell) een rijke, jonge vrouw, die hem probeert te helpen, als hij verbeten probeert zijn vrouw en zoon te bereiken in Mexico. Hij is wanhopig, want hij weet dat dit zijn laatste kans is.

EDUCATING RITA

educating-rita-you-tubeEducating Rita (Rita Ritter) is een Engelse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Lewis Gilbert. Er waren rollen voor o.a.: Michael Caine, Julie Walters, Michael Williams, Maureen Lipman, Jeananne Crowley, Malcolm Douglas, Godfrey Quigley, Pat Daly. Na zes jaar huwelijk heeft de uit de sloppen van Liverpool afkomstige Rita (Julie Walters) , nog steeds geen kind heeft,tot groot ongenoegen van haar man en haar ouders. Ze denkt dat er veel méér in het leven is dan kapstertje spelen in een salon en huisvrouw in een krot, ze wil een manier vinden om  zichzelf te ontdekken. Daarom gaat ze naar de Open Universiteit en belandt bij een cynische professor in Engelse literatuur, die door haar optreden wordt overrompeld en hoewel hij er eigenlijk niets voor voelt toch toestemt haar docent te worden.

EL NORTE

El Norte You TubeEl Norte (The north,Het Noorden lokt) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Gregory Nava. Er waren rollen voor o.a.: Aide Silvia Gutierrez,David Villalpando,Ernesto Cruz,Alicia del Lago,Eracio Zepeda.De broer en zus Enrique en Rosa overleven in hun dorp in Guatamala overleven tijdens een actie van opstandige boeren een aanval van het leger. Hun vader wordt afgeslacht door het leger en hun moeder wordt afgevoerd naar een onbekende bestemming. Ze besluiten dan dat het tijd is om naar Amerika uit te wijken. Te voet trekken ze door Mexico en hopen bij Tijuana illegaal de grens met de Verenigde Staten over ,te kunnen gaan. Na eerst te zijn opgelicht, vinden ze iemand die hen voor veel geld wel wil helpen. Hij loodst het tweetal via een griezelig afwateringssysteem naar Los Angeles, waar ze in een gastarbeiderspension van een koppelbaas belanden.Ze verwachten dat Amerika hun welvaart en een menswaardig bestaan zal brengen, maar de werkelijkheid is anders dan zij konden vermoeden…..

ENORMOUS CHANGES AT THE LAST MINUTE

Enormous Changes at the Last Minute You TubeEnormous Changes at the Last Minute (Drei Frauen in New York). Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Mirra Bank en Ellen Hovde,gebaseerd op de verhalen van de Amerikaanse schrijfster Grace Paley, die door John Sayles (maker van o.a The Return of the Secausus Seven) tot een scenario verwerkt werden. Er waren rollen voor o.a.: Maria Tucci, Ellen Barkin, David Strathairn. De film is een drieluik over drie in New York wonende vrouwen, die allen problemen in hun privéleven hebben.Virginia is door haar man in de steek gelaten. Met haar drie kinderen leeft ze van de bijstand. Ze is niet ongevoelig voor de avances van de getrouwde zoon van een buurvrouw. Faith woont in hetzelfde gebouw. Ze is ouder dan Virginia en ook een alleenstaande moeder. Ze heeft geen enkele illusie meer over mannen. De derde is Alexandra, een maatschappelijk werkster, wiens leven ontregeld raakt als ze een verhouding begint met een vijftien jaar jongere taxi-chauffeur en liedjesschrijver.

EUREKA

Eureka You TubeEureka is een Amerikaanse/Engelse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Nicolas Roeg, de film is losjes gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Harry Oakes die in 1943 werd vermoord op de Bahama’s. Er waren rollen voor o.a.: Gene Hackman,Theresa Russell,Rutger Hauer,Jane Lapotaire,Ed Lauter. In 1925 na jarenlange beproevingen vindt de poolonderzoeker Jack McCann (Gene Hackman), bij zijn speurtocht een grote goudader, die hem door een waarzegster was voorspeld. Twintig jaar later is hij steenrijk, en leeft hij als een koning op zijn privé-eiland, maar hij is allerminst gelukkig, hij ziet hoe zijn imperium afbrokkelt. Zijn echtgenoot Helen (Jane Lapotaire) is aan de drank en zijn rebelse dochter Tracy (Theresa Russell) is getrouwd met de Franse playboy Claude Maillot (Rutger Hauer) en de maffia wil zijn eiland hebben om er een casino op te kunnen bouwen. De ergernis van Jack  groeit met de jaren: een dramatisch dieptepunt lijkt onvermijdelijk…..

EXPOSED

Exposed You TubeExposed (Gefahrliche Dreieck) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door James Toback. Er waren rollen voor o.a.:  Nastassja Kinski,Rudolf Nureyev,Harvey Keitel,Ian McShane,Bibi Andersson.De 19-jarige Elizabeth Carson (Nastassja Kinski) is de betutteling van haar overbezorgde ouders beu, en verlaat het ouderlijk huis en vertrekt naar New York. Ze vindt daar een baan als serveerster. Ze wordt opgemerkt door de bekende modefotograaf Greg Miller (McShane)en via hem wordt ze een top-fotomodel. Als ze op een tentoonstelling de jonge mysterieuze vioolvirtuoos Daniël Jelline (Rudolf Nurejev) ontmoet, zegt ze haar carrière vaarwel en gaat met hem naar Parijs waar hij moet optreden. Ze heeft echter niet door dat Daniël haar als lokvogel gebruikt om wraak te nemen op een gevaarlijke terrorist….

FALLE DIE

Die Falle You TubeDie Falle (Valstrik) is een West-Duitse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Oswald Döpke. Er waren rollen voor o.a.: Wolf Roth,Judy Winter,Hans Caninenberg,Helmuth Zierl,Günther Neutze. Daniel Corban (Wolf Roth) en zijn jonge vrouw Florence (Judy Winter) zijn met vakantie in een afgelegen chalet in de buurt van Chamonix in de Franse Alpen. Op een zekere dag is Florence spoorloos verdwenen. De vertwijfelde Daniel stapt naar de politie in Chamonix, maar die kan hem niets wijzer maken. Als zij even plotseling weer opduikt, is zij in net gezelschap van Abbé Maximin (Helmut Zierl) een jonge geestelijke. Maar instinctief weet Daniel dat deze vrouw niet zijn echtgenote is. Wat steek hier achter? Een complot?

FALL IN THE

In the fall You TubeIn the fall (Het gebeurde in de herfst) is een Canadese tv-film uit 1983 geregisseerd door Allan Kroeker, naar een verhaal van Alistair MacLeod, In een geïsoleerde visserijgemeenschap waar ook aan mijnbouw werd gedaan, staat het paard Scotty centraal, een oud, ziek paard, dat liefdevol in een gezin is opgenomen. Maar als het gezin in de financiële problemen komt, en er geen geld genoeg meer is om eten te kopen,vindt de moeder dat het paard de deur uit moet! Dit stuit op verzet bij de vader en drie zoons. Jarenlang had de vader met Scotty in de mijnen gewerkt. Toen hij de mijnen verliet redde hij het paard van de dood door het te kopen en mee naar ‘boven’ te nemen. Later vertelt hij zijn zoons wat Scotty voor hem betekent: Het dier heeft in de barre’sneeuw en kou een hele nacht op me staan wachten. Dat vergeet ik nooit. Vóór die nacht had er nog nooit iemand op me gewacht

FIRST NAME : CARMEN

First Name Carmen You TubeFirst Name: Carmen (Prénom Carmen,Vorname Carmen,De Relaties) is een Franse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Jean-Luc Godard. Er waren rollen voor o.a.: Maruschka Detmers,Jacques Bonaffe,Myriem Roussel,Christophe Odent,Jean-Luc Godard. De aantrekkelijke Carmen X (Maruschka Detmers) is een vrouwelijk lid van een terroristenbende. Ze verleid Joseph Bonnaffe (Jacques Bonnaffe ), hij is de bewaker van een bank die Carmen en haar bende willen overvallen. Ook maakt ze gebruik van haar oom Jean die een strandhuis in Normandië heeft. Jean is een wat oudere aan lager wal geraakte regisseur. Carmen vraagt of ze zijn strandhuis mag lenen voor het maken van een film. In werkelijkheid hebben Carmen en haar vrienden het huis nodig als hoofdkwartier voor de bankroof. Tijdens de overval wordt Carmen echter verliefd op Joseph, en ze probeert hem ervan te overtuigen, om er met haar vandoor te gaan….

FLAMBIERTE FRAU DIE

Die Flambierte Frau You TubeDie Flambierte Frau (A Woman in Flames) is een Duitse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Robert van Ackeren. Er waren rollen voor o.a.: Gudrun Landgrebe,Hanns Zischler,Gabi LaFari,Matthias Fuchs,Hans Zischler.De jonge vrouw Eva (Gudrun Landgrebe) heeft genoeg van haar saaie leventje,ze verlaat haar echtgenoot en wil haar levensstijl veranderen.Ze geeft haar studie op en wordt fotomodel. Om financieel onafhankelijk te zijn en mannen te kunnen domineren, verkoopt zij haar lichaam. Het vooruitzicht op een meer conventioneel bestaan vervult haar met afgrijzen. Morele overwegingen worden terzijde geschoven. Ze wil vrij en onafhankelijk zijn. Dan ontmoet zij Chris, een biseksuele gigolo en ze raakt verliefd op hem. De problemen beginnen pas echt wanneer zij privé- en zakelijk besluiten samen te gaan werken……

FLASHDANCE

flashdance-you-tubeFlashdance is een romantische Amerikaanse dansfilm uit 1983 geregisseerd door Adrian Lyne. Flashdance was in de Verenigde Staten een absoluut kassucces, de film leverde binnen twee maanden meer dan honderd miljoen gulden op, en de plaat met de filmmuziek werd bij honderdduizenden tegelijk verkocht.Er waren rollen voor o.a.:Jennifer Beals,Michael Nouri,Lilia Skala. De 18-jarige Alex Owens is een meisje dat werkt als lasser in de staalindustrie in Pittsburgh, ze probeert het geld voor een balletstudie verder bij elkaar probeert te schrapen door na werktijd als danseres op te treden in een go-go-restaurant Helaas voor haar, de benodigde opleiding vraagt meer dan een contract in een kroeg.Jennifer’s jonge dynamische baas op de fabriek Nick  (Michael Nouri) heeft een oogje op haar en wanneer de twee eenmaal een verhouding zijn aangegaan roept Michael zijn relaties te hulp om zijn vriendin een auditie bij de balletacademie te bezorgen, en de weg naar een dansopleiding ligt voor haar open.

FOR THOSE I LOVED

For Those I Loved You TubeFor Those I Loved (Uit Naam van Al de Mijnen,Au Nom de Tous les Miens) is een Amerikaanse drama film uit 1983 geregisseerd door Robert Enrico,gebaseerd op de autobiografie van Martin Gray. Er waren rollen voor o.a.: Michael York,Brigitte Fossey,Jacques Penot,Macha Méril,Helen Hughes,Jean Bouise.De film begint in 1939 in Warschau, met de aankomst van de nazi’s. De 15-jarige Martin Grayevsky woont als jongen in het getto van de Poolse hoofdstad. Zijn moeder en broertjes komen om in de gaskamers van Treblinka. Zijn vader sneuvelt tijdens de opstand van de joden in het getto. Martin overleeft na vele ontberingen de Tweede Wereldoorlog waarna hij naar de Verenigde Staten emigreert. Maar ook daar blijft het noodlot hem

GHOST DANCING

Ghostdancing You TubeGhostdancing (Geestendans) is een Amerikaanse TV-film uit 1983 geregisseerd door David Greene. Er waren rollen voor o.a.: Dorothy McGuire,Bo Hopkins,Bruce Davison,Victoria Racimo. Sarah Bowman (Dorothy McGuire) de weduwe van een boer en de wanhopige eigenaar van een afgelegen boerderij, haar werk in de vallei wordt onleefbaar gemaakt. Het waterbedrijf  gebruikt namelijk de waterrechten, van een nabijgelegen aquaduct, alleen maar om de groeiende bevolking in de stad te voorzien van water, waardoor de buiten gebieden vrijwel droog komen te staan. Sarah besluit dan het heft in eigen handen te nemen en de dam op te blazen, en ze dreigt verder de publieke werken aan te vallen totdat iemand naar  haar luistert. Gelukkig krijgt ze bijstand, van Anne Grayfeather (Victoria Racimo) een Indiaanse familievriend, die van binnenuit de bureaucratische waterbedrijf wil aanpakken…..

GOLDEN SEAL THE

The Golden Seal You TubeThe Golden Seal (De Gouden Zeehond,Die Goldene Robbe) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983, geregisseerd door Frank Zuninga. Er waren rollen voor o.a.: Steve Railsback,Michael Beck,Penelope Milford,Torquil Campbell,Seth Sakai. Eric een negenjarig jongetje, woont samen met zijn vader Jim Lee en zijn moeder Tania op Unak één van de vulkanische Aleoeten-eilanden.Tijdens een gierende storm,vindt Eric op een dag een goudkleurige zeehond.Het dier is volgens de legendes:het Symbool van weldaad en bescherming. Een dag later blijkt het niet om een visioen te gaan en zijn vader en diverse anderen gaan op jacht, want aan de pels valt een boel geld te verdienen. Er ontbrandt een strijd tussen de begerige, hebzuchtige mannen en Eric doet er alles aan om de zeehond te redden…

GORKY PARK

Gorky Park You TubeGorky Park is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Michael Apted, gebaseerd op de gelijknamige roman van Martin Cruz Smith. Er waren rollen voor o.a.: William Hurt,Lee Marvin, Brian Dennehy,Ian Bannen,Joanna Pacula. In een winternacht worden in het Gorkypark in Moskou de halfvergane lijken van drie personen ontdekt. De overledenen zijn zo erg toegetakeld dat een identificatie onmogelijk is. Arkady Renko (William Hurt)  wordt op de zaak gezet om de moorden te onderzoeken. Renko wordt nogal dwars gezeten door de KGB-majoor Pridubla, die een meer dan warme belangstelling heeft voor het onderzoek. Het blijkt een geheimzinnige zaak waarmee mensen van onverwachte zijde, tot in de top van de Russische Geheime Dienst en het buitenland, zich bezig houden…

HAMBONE AND HILLIE

hambone-and-hillie-1983-you-tubeHambone and Hillie is een Amerikaanse film uit 1983 geregisseerd geregisseerd door Roy Watts. Met rollen voor o.a .Lillian Gish, Marcus Bentley,O.J. Simpson,Timothy Bottoms, Candy Clark,O.J,Robert Walker Jr,Jack Carter, Alan Hale Jr,Anne Lockhart,Sidney Greenbush,William Jordan, Paul Koslo,Arnie Moore,Nancy Morgan,Robert Feero,Alan Abelew ,Maureen Quinn, Vincent Doherty , Hap Lawrence, Nicole Eggert, Virginya Keehne, Gregory Brown,Bill Berry, Jennifer George,Wil Wheaton,Lillian Adams,David Wiley,Tom Preston. Hillie Radcliffe (Lillian Gish) is een oudere vrouw en een lief omaatje, die haar trouwe viervoeter Hambone kwijt raakt op een vliegveld in New York. De hond volgt haar en met hulp van veel goedwillende mensen, legt hij 4800 kilometer af dwars door bossen en landerijen, en hij beleeft vele avonturen op weg naar zijn baasje in Los Angeles…

HAPPY ENDINGS

Happy Endings You TubeHappy Endings (Eind goed, al goed) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Jerry Thorpe. Er waren rollen voor o.a.:  Lee Montgomery,Jill Schoelen,Sarah Nevin,Robbie Kiger,Oliver Clark. Als moeder Bartlett is overleden, komen Anne Marie (15), Susana (12) en Bobbie (7) als vanzelfsprekend terecht in het gezin van een nogal strenge oom en tante, bij wie, ze het totaal niet kunnen vinden. Jimmy besluit daarom het gezin weer bij elkaar te brengen in het ouderlijk huis. Maar daarvoor moet hij eerst bij de rechtbank aantonen dat hij in staat is voor zijn zusjes en broertje te zorgen. Als hij een baan heeft gevonden bij een reclamebureau is een belangrijk obstakel uit de weg geruimd. De rechter besluit daarop Jimmy een proeftijd te geven van zes weken, waarin moet blijken dat hij het gezinsleven in goede banen weet te leiden. Allerlei moeilijke problemen moet Jimmy daarvoor tot een oplossing zien te brengen…..

HEART LIKE A WHEEL

heart-like-a-wheel-you-tubeHeart Like a Wheel (Een Hart op Wielen,Snelle Liefde,und wenn der letzte Reigen platzt) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door  Jonathan Kaplan. Er waren rollen voor o.a.: Bonnie Bedelia,Beau Bridges,Leo Rossi. Shirley ‘Cha-Cha’ Muldowney (Bonnie Bedelia) is een vrouw die een opzienbarende carrière maakte in de wereld van de autoracerij. Ze raakte al heel vroeg vertrouwd met auto’s op hoge snelheid, en reed dikwijls mee op de knie van haar vader wanneer hij op de vlucht was voor de politie. Het hard rijden in auto’s laat Shirley niet los, zeker nadat zij heeft besloten te trouwen met Jack Muldowney, een automonteur met racen als grootste hobby. Via hem weet Shirley haar wens om zelf een coureur te worden te verwezenlijken. Tot ieders verbazing boekt zij de ene overwinning na de andere, en zij weet zelfs door te dringen tot de wereld van de motorsport waarin het grote geld wordt verdiend. Haar successen worden Jack allemaal een beetje te veel. Hij voelt er niets voor om in de schaduw te van zijn vrouw te leven. In deze periode krijgt ze steun van collega-coureur monteur Connie Kalitta (Beau Bridges), die meer dan een professionele interesse in haar had. Met de progressie van Shirley in de sport, werd zowel haar relaties met Jack en Connie getest, zowel persoonlijk als professioneel.

HEAT AND DUST

Heat and dust Regie James Ivory, met Julie piristie en Greta Scacchi. Jonge vrouw treedt in de voetsporen van haar tante die in India verliefd werd.

HERCULES

Hercules You TubeHercules is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Lewis Coates. Er waren rollen voor o.a.: Lou Ferrigno,Sonia Viviani,William Berger,Maria Rosario Omaggio,Mirello d’Angelo,Sybil Danning, Ingrid Anderson,Brad Harris,Claudio Cassinelli. Hercules is de gezant van Zeus, die het niet langer meer kan aanzien dat koning Minos en zijn gemene dochter de tovenares Arianna erop uit zijn om de wereld aan zich te onderwerpen, met magie en reusachtige robot’s . Koning Augias is danig onder de indruk geraakt van de kracht van Hercules, en hij neemt hem in dienst om zijn dochter Cassiopea te bewaken. Arianna kidnapt het tweetal en dan breekt de strijd pas echt los, Hercules probeert zowel zijn meisje als de wereld te redden.

HERO

Hero You TubeHero (A Strange World of Misfits) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Alexandre Rockwell. Er waren rollen voor o.a.: Pane Rockwell,Kim Flowers,Mika Yamada,Cody Maher,Willie Johnson.Kim een werkloze Mexicaanse taxichauffeuse en Mika een Japanse kraandrijfster willen de 15-jarige zwaar gehandicapte jongen Paul adopteren. Op die manier kunnen ze een gezin vormen om toegelaten te worden als volwaardige burgers van de maatschappij. Maar de ambtenaar, die hun persoonlijke gegevens voorleest als uit een strafblad, blijkt dat ze toch niet helemaal de juiste figuren zijn om voor de status van gezin in aanmerking te komen. Het psychiatrische rapport van Paul wijst erop dat hij snel in een andere omgeving geplaatst dient te worden. Hij geeft zich teveel over aan zijn eigen fantasieën. Hij moet ergens geplaatst worden waar hij beslissingen leert te nemen die op de werkelijkheid gebaseerd zijn, en een gezin waar afwijkend gedrag wordt bestraft.Toch leggen de twee vrouwen zich niet neer mij het besluit van de ambtenaar, en ze vertrekken met Paul in een gele taxi naar Truth or Consequences de geboorteplaats van Kim in Nieuw Mexico te gaan, om de benodigde papieren te halen, die tenminste identiteit kunnen bewijzen misschien dat het dan lukt.

HIGH ROAD TO CHINA

high-road-to-china-you-tubeHigh Road to China (Höllenjagd bis ans Ende der Welt,Les aventures du bout du monde) is een Amerikaanse avonturenfilm uit 1983 geregisseerd door Bram Hutton. Er waren rollen voor o.a.: Tom Selleck,Bess Armstrong,Wilfred Brimley,Robert Morley,Jack Weston. De drankzuchtige ex voormalige oorlogsvlieger O’Malley (Tom Selleck), komt in contact met de rijke Amerikaanse Eve Tozer (Bess Armstrong) . Zij is op zoek naar haar spoorloos verdwenen vader een rijke uitvinder die voor het laatst in Afghanistan is gesignaleerd. De compagnon van haar vader probeert hem dood te laten verklaren zodat hij zelf de baas wordt van hun gezamenlijke firma.  O’Malley, Eve en de mecanicien Struis (Jack Weston) gaan op expeditie in twee oude tweepersoons vliegtuigjes. Na een aantal avonturen en ontmoetingen met de oorspronkelijke bewoners van Afghanistan, Nepal en China wordt de gezochte man gevonden in China waar hij gewikkeld is in een plaatselijke oorlog.

HOUSE OF THE LONG SHADOWS 

House of the Long ShadowsEngelse horror-komedie uit 1983. Met: Vincent Price, Christopher Lee, Peter Cushing, John Carradine, Sheila Keith, Desi Arnaz jr., Julie Peasgood. Regie: Pete Walker. Een schrijver van bestsellers neemt de weddenschap van zijn uitgever aan, dat hij in staat is om in 24 uur tijd een gigantische roman te schrijven. Hij krijgt een afgelegen landhuis ter beschikking om er te schrijven. Het wordt schrijven met hindernissen, want in dat huis verschijnen plotseling de meest vreemdsoortige bezoekers, die met krankzinnigheid en moord te maken hebben.

HUNGER THE

The Hunger You TubeThe Hunger (De Roofdieren,Begierde,Les Prédateurs) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Tony Scott. Er waren rollen voor o.a.: Catherine Deneuve,David Bowie,Susan Sarandon,Cliff De Young,Beth Ehlers. Miriam, een moderne vampier, die de eeuwige jeugd bezit mits zij regelmatig vers bloed kan drinken, gaat op zoek naar een nieuwe metgezel, omdat haar twee eeuwen oude man John Baylock (David Bowie) begint te verouderen. Maar hij wil zich niet bij zijn aftakelingsproces neerleggen en gaat een avondje stappen om zijn bloeddorst te stillen. Een vrouwelijke dokter Sarah Roberts, die hem afgewezen heeft, komt in de klauwen van Miriam, waarna zich stilaan de lijken op de zolder van Miriam beginnen te stapelen……

INNOCENTS ABROAD  THE

Mark Twain The Innocents Abroad You TubeMark Twain : The Innocents Abroad (’n Wonderlijk reisgezelschap,Die Arglosen im Ausland) is een Engelse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Luciano Salce, gebaseerd op het gelijknamige reisverslag van schrijver Mark Twain uit 1869. Er waren rollen voor o.a.: Craig Wasson,Brooke Adams,David Odgen Stiers,Andréa Ferréol,Barry Morse.De verslaggever Mark Twain begint in 1867 op het schip de Quaker City aan een rondvaart door Europa om een reisfeuilleton te schrijven. Met de norse, egoïstische kapitein Duncan (Barry Morse) kan hij het absoluut niet vinden; de scheepsarts Doc (David Ogden Stiers) wordt een goede vriend en met de mooie Julia Newell (Brooke Adams), een concurrerende verslaggeefster, krijgt hij een soort haat-liefde verhouding.

KILLER IN THE FAMILY A

A Killer in the Family You TubeA Killer in the Family is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Richard T. Heffron, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Gary Tison. Er waren rollen voor o.a.: Robert Mitchum,James Spader,Lance Kerwin,Eric Stoltz,Salome Jens.  Gary Tison is een tot levenslang veroordeelde moordenaar, wiens leven in de gevangenis gevaar loopt. Hij kan zijn drie zonen van zijn onschuld overtuigen, en ze helpen hem en een medegevangene te ontsnappen. Na een geslaagde vlucht duikt het drietal onder in een schuur op het platteland. In de daaropvolgende dagen worden Gary’s zoons geconfronteerd met zaken, waarin zij totaal geen ervaring hebben: steeds opnieuw aangepaste vluchtplannen in verband met de massale klopjacht van de politie en verscheidene gewelddadige confrontaties.

KINGFISHER THE

The Kingfisher You TubeThe Kingfisher is een Engelse tv-film uit 1983 geregisseerd door James Cellan Jones,  gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van William Douglas Home. Er waren rollen voor o.a.: Rex Harrison,Wendy Hiller,Cyril Cusack,Gary Owen. De gevierde schrijver Sir Cecil (Rex Harrison) denkt nog steeds terug aan zijn oude jeugdliefde Evelyn (Wendy Hiller) , het meisje met wie hij zo graag had willen trouwen. Zij gaf echter de voorkeur aan een andere man.  Als Evelyn op weg is naar een begrafenis, en Cecil na vijftig jaar op zoekt bij zijn huis aan de kust, is hij vastbesloten zijn huwelijksaanzoek van indertijd te herhalen. Tot zijn grote verrassing blijkt hij echter in zijn butler Hawkins (Cyril Cusack) een jaloerse rivaal te hebben….

KWAAD VERGAAT HET EEN LAND

Ill fares the land You TubeKwaad vergaat het een land (Ill fares the land) is een Engelse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Bill Bryden. Er waren rollen voor o.a.: Fulton Mackay,James Grant,George Mclnnes,Ron Donachie,Morag Hood,Robert Stephens,Ewan Stewart Op 29 August 1930 werden de laatste bewoners van St. Kilda, een eilandengroep ver van de Schotse westkust, op eigen verzoek geëvacueerd naar het Schotse vasteland door het schip HMS Harebell. De bevolking van het barre St.Kilda was tot achtendertig gedaald, toen de beslissing werd genomen om ze naar het vasteland te verhuizen.De film vertelt het verhaal van de laatste twee jaar, die de bewoners nog op hun eiland doorbrachten. Met de evacuatie kwam een abrupt einde aan de unieke levenswijze die de St. Kildans eeuwenlang in stand hadden gehouden. De publiek opinie was er destijds van overtuig dat de Operatie St. Kilda een zegen was voor de bewoners….. (The last households on St Kilda in 1930), (Stories from St Kilda)

KRULL 

Krull You TubeKrull is een Britse film uit 1983 van Peter Yates met in de hoofdrollen Ken Marshall, Liam Neeson en Lysette Anthony.De film is gebaseerd op een origineel scenario van Stanford Sherman en was een van de duurste films (ca. 27 miljoen dollar) van zijn tijd. Kritiek en publiek waren echter niet onder de indruk en de film flopte aan de kassa (totale inkomsten 16,5 miljoen dollar). Tegenwoordig wordt de film gezien als een cultfilm.Ver in de toekomst, in een wereld van magie en tovenarij speelt het verhaal van Krull zich af op de gelijknamige planeet. Het Beest met zijn leger van Slachters heerst met harde hand over de planeet en haar bewoners. De twee koninkrijken op Krull sluiten een verbond om het Beest uit zijn Zwarte Burcht te verdrijven en te vernietigen. Dit verbond wordt bekrachtigd door het huwelijk tussen Prins Colwyn (Ken Marshall) en de mooie Lyssa (Lysette Anthony). Tijdens de huwelijksplechtigheid vallen de Slachters het feestvierende gezelschap aan en ontvoeren Lyssa. Colwyn start een wanhopige zoektocht naar zijn geliefde. Om tegen het Beest ten strijde te gaan dient hij te beschikken over een bijzonder wapen waarmee hij de duivelse krachten van het wezen kan weerstaan. Dit wapen is de Glaive, een soort boemerang met vlijmscherpe messen, dat hij vindt in een grot. Tijdens zijn gevaarlijke en avontuurlijke tocht naar de Zwarte Burcht, waar Lyssa gevangen wordt gehouden, sluiten diverse bijzondere personen zich bij hem aan met wie hij gezamenlijk het Beest zal bevechten.

LAST FIGHT THE

The Last Fight You TubeThe Last Fight (Sein letzter Kampf) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Fred Williamson. Er waren rollen voor o.a.: Willie Colon,Fred Williamson,Joe Spinell,Darlanne Fluegel,Nereida Mercado.De voormalig salsa-zanger Andy ‘Kid’ Clave  wil bokskampioen worden,en heeft ambities om de wereldtitel te behalen. Hij tekent een contract bij de schimmige bokspromotor genaamd Joaquin Varga. Daardoor raakt Andy meer en meer verstrikt in de netten van de maffia. Zij betalen zijn gokschulden. Om zijn schuld af  te kunnen lossen, wordt hij door de maffia gedwongen de winst van gewonnen wedstrijden aan hen te geven. Als Andy dreigt op te stappen bij de boksmanager, wordt zijn vriendin vermoord door het tuig van Varga. Terwijl Clave een manier zoek om wraak te nemen tegen Varga, ontdekt hij dat hij een bloedprop in zijn hoofd heeft.  Maar zelfs dat kan hem niet weerhouden om een gooi op de titel te wagen…….

LAST PLANE OUT

Last Plane Out You Tube.jpgLast Plane Out is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door David Nelson, gebaseerd op het ware avontuur van producer Jack Cox. Er waren rollen voor o.a.: Jan-Michael Vincent,Julie Carmen,Mary Crosby,David Huffman,William Windom. Jack Cox (Jan-Michel Vincent)  een tv-verslaggever,  raakt in de problemen in Nicaragua wanneer de macht van bevriende dictator Somoza op zijn eind loopt. Hij wordt door door de CIA op het pad gestuurd om te spioneren bij de Sandinisten. Jack heeft ook nog andere motieven om terug te gaan maar Midden-Amerika. Hij is namelijk verliefd op Maria Cardena(Julie Carmen), de dochter van een vooraanstaand functionaris onder Somoza, die hij een jaar eerder heeft ontmoet. Zij heeft zich inmiddels aangesloten bij de rebellen. Jack wil haar meenemen naar Amerika, maar kan haar niet op ander gedachten brengen, als hij het laatste vliegtuig naar huis neemt.

LE BAL

Le Bal You TubeLe Bal is een Italiaans-Franse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Ettore Scola. Er waren rollen voor o.a.: Etienne Guichard,Regis Bouquet,Francesco Le Rosa,Arnault Le Carpentier,Liliane Delval. Le Bal is opgebouwd uit een aantal theateraspecten, zoals ballet,pantomime en revue, en voltrekt zich af over een periode van vijftig jaar, waarbij de verschillende episoden bijna naadloos in elkaar overgaan. Zonder de ruimte te verlaten een schitterende Art-Deco danszaal gaat Scola terug in de tijd naar de periode van het Franse Front Populaire in 1936. Kleuren vervagen en subtiel laat Scola de hoop op vooruitgang zien door middel van toefjes rood van wijn, de vlag en lippenstift. De oorlogstijd is heel donker gehouden terwijl de periode met Amerikaanse invloeden juist weer heel fel gekleurd is. Zonder woorden en aan de hand van populaire muziek voert Scola ons door vijftig jaar maatschappelijke ontwikkelingen. De mode, muziek en dansers veranderden. Maar de gevoelens en verlangens blijven echter hetzelfde…….

LE GRAND CARNAVAL

le-grand-carnaval-you-tubeLe Grand Carnaval is een Franse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Alexandre Arcady. Er waren rollen voor o.a.: Philippe Noiret,Roger Hanin,Peter Riegert,Gérard Darmon,Macha Méril. Étienne Labrouche (Philippe Noiret) is een grootgrondbezitter en burgemeester ten tijde van de geallieerde invasie in Noord-Afrika. In het Algerijnse stadje Tadjira is Labrouche bevriend met de uitgekookte kroegbaas Léon Castelli (Roger Hanin) die samen met een Amerikaanse militair een grote zwarte handel opzet. Labrouche ziet dat met lede ogen aan , maar heeft voorlopig genoeg aan de problemen, die ontstonden door zijn verhouding met een gouvernante. Uiteindelijk ontdekken de beide vrienden zelfs dat ze halfbroers zijn.

LES YEUX DES OISEAUX 

Lex Yeux des Oiseaux You TubeLex Yeux des Oiseaux (De ogen van Vogels) is een Franse film uit 1983 van Gabriel Auer en Carios Andreu. De film gaat over het leven in de beruchte Uruguaanse gevangenis met de cynische naam „Libertad” (vrijheid). In deze modelgevangenis in dit gevreesde land, door Amnesty International bestempeld als de „martelkamer van Zuid-Amerika”, huizen voornamelijk politieke gevangenen. Na zes jaar aandringen kreeg eindelijk het Rode Kruis toestemming met de gevangenen te praten. Twee maanden lang voerden drie vertegenwoordigers van deze organisatie in speciaal ingerichte cellen met vele „bewoners” diepgaande gesprekken. Toen kwamen de vertegenwoordigers erachter dat ieder woord via heimelijk aangebrachte microfoons werd afgeluisterd. Na deze onthutsende ontdekking wilde een van de vertegenwoordigers ermee ophouden, de anderen wilden doorgaan. Wat is het verstandigste? Doorgaan of ophouden en het regime aan de kaak stellen?

LIANNA

Lianna You TubeLianna is een Amerikaanse tv-film uit 1983 geregisseerd door John Sayles. Er waren rollen voor o.a.: Linda Griffiths,Jane Hallaren,Jon Devries,Jo Henderson,Jessica Wight MacDonald. Lianna (Linda Griffiths) een vrouw van voorin de dertig is gehuwd met Dick een hoogleraar, en ze heeft twee kinderen, een zoon van 13 en een dochtertje van 8. Dick  maakt er, tot groot verdriet van Lianna, nauwelijks een geheim van dat hij warme relaties met lieftallige studentes onderhoudt. Ze besluit dan dat ze na jaren van opoffering ook wil weer gaan studeren. Tijdens haar studie wordt ze verliefd op Ruth, een professor in de pedagogie. Wanneer Lianna haar man later vertelt wat er gaande is gooit hij haar het huis uit. De verhouding met de vrouw loopt uit op een mislukking. Voor Lianna komt die klap dubbel hard aan, omdat vrienden niets meer van haar willen weten sinds ze lesbisch is. Zelfs haar dochtertje keert haar de rug toe…..

LIEBE MELANIE 

Liebe Melanie You TubeLiebe Melanie (Dear Melanie, Lieve Melanie) is een Duitse film geregisseerd door Michael Verhoeven met rollen voor Melanie Horeschovsky, Senta Berger, Eva Mattes,Michael Ande,Ulrich Tukur,Friedrich von Thun. Melanie Drew is een kleine en kwetsbare 81 jarige oude vrouw, die een lange carrière als actrice achter de rug heeft. Ze leeft nog in die vervlogen tijd en heeft vele verhalen te vertellen, die ze aan de nieuwe generatie toneelspelers wil doorgeven. Haar twee neven hebben het echter voorzien op haar vermogen en wanneer ze in een moment van zwakte één van hen een volmacht geeft, misbruikt hij haar vertrouwen. Gelukkig schiet een vrouwelijke arts haar te hulp.

LOCAL HERO

Local Hero You TubeLocal Hero is een Engelse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Bill Forsyth. Er waren rollen voor o.a.: Peter Riegert,Burt Lancaster,Fulton MacKay,Denis Lawson,Norman Chancer,Peter Capaldi,Chris Rozycki,Jenny Seagrove,Jennifer Black. In de wandelgangen van het gigantische Amerikaans olie-imperium Knox Oil and Gas wordt gesproken over het bouwen van Olieplatforms langs de Schotse kust bij het dorp Ferness. De voorzitter van Knox, de schatrijke Felix Happer (Burt Lancaster) besluit om de jonge Mac Intyre naar Schotland te sturen, om daar de laatste details van de zaken door te spreken. Als Mac in Schotland aankomt en de bewoners van het kleine dorp leert kennen, wordt het voor hem heel moeilijk zijn Amerikaanse manier van denken en leven vol te houden.Hij is in de ban geraakt van het mooie land Schotland,en de vredige levenswijze en de charmes van de plaatselijke bevolking. Als ook Felix Happer in Schotland aankomt, houden de bewoners hun adem in. Misschien gaat de hele zaak niet door en blijft hun authentieke dorp en het nabijgelegen strand toch in tact….

LOSIN ‘IT

Losin It You TubeLosin’ It (Onze Eerste Wip,Die Aufreisser von der Highschool) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Curtis Hanson. Er waren rollen voor o.a.: Tom Cruise,Jackie Earle Haley,John Stockwell,Shelley Long,John P. Navin Jr. 1965. Vier Amerikaanse jongemannen Dave, Woody, Spider, en Wendell de broer van Dave, gaan over de grens met Mexico in Tiujana hun om hun eerste seksuele ervaring op te doen. Onderweg pikken ze Kathy (Shelley Long) op, een verkoopster die ruzie had gekregen met haar echtgenoot. Ze gaat met de jongens mee om in Mexico haar scheiding te regelen. Eerst lijkt alles nog goed te gaan. De drie oudere jongens treden met droge monden een nachtclub binnen. Maar slechts één van hen weet het brullend tot een orgasme te brengen. De brullende jongen gaat na zijn initiatie op zoek naar het stimulerende middel Spaanse Vlieg en merkt op bijzonder heftige wijze dat ook Mexicanen hun trots hebben. Een tweede knaap raakt verzeild in een caféruzie en belandt in eer Mexicaanse gevangenis waar hij eens stevig wordt afgeranseld. Als de verschillende leden van de groep elkaar weer ontmoeten, hebben ze heel wat van het leven geleerd…..

LORDS OF DISCIPLINE THE

The Lords of Discipline You TubeThe Lords of Discipline is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Franc Roddam,gebaseerd op de gelijknamige roman van Pat Conroy. Er waren rollen voor o.a.: David Keith,Robert Prosky,G.D. Spradlin,Rick Rossovich,John Lavachielli,Mark Breland. Will McClean (David Keith) begint in 1964 aan zijn laatste jaar op een Militaire Academie. Hij heeft Tom Pearce (Mark Breland) de eerste zwarte rekruut van de militaire academie in South-Carolina onder zijn hoede. Een nare baan, want de zwarte student wordt op alle mogelijke manieren het leven onmogelijk gemaakt. Wanneer de kadet dan na de gebruikelijke ontgroeningspraktijken overlijdt aan zijn mishandelingen, vermoedt Will dat er meer aan de hand is en gaat op onderzoek uit, en stuit daarbij op The Ten een geheim genootschap van kadetten.

LOVE IS FOREVER

Love is Forever You TubeLove is Forever (In den dunklen Fluten des Mekong,Operation Comeback,Passion and Valor) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Hall Bartlett, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van John Everingham. Er waren rollen voor o.a.:  Michael Landon,Priscilla Presley,Moira Chen (Laura Gemser),Jürgen Prochnow,Edward Woodward,. De Australische persfotograaf John Everingham is in 1977 de laatste westerse journalist in Laos. Met gevaar voor eigen leven smokkelt hij politieke commentaren het land uit. Generaal Kaplan van de geheime dienst besluit de knappe studente Keo (Moira Chen) op hem af te sturen in de hoop hem zo te ontmaskeren.De twee worden verliefd op elkaar en Everingham wordt gearresteerd, maar in plaats van dat hij geëxecuteerd of gevangen genomen wordt, verbannen ze John naar Thailand. John beloofd dan aan Keo dat hij voor haar zal terug komen. Hij leert hoe hij moet scuba duiken, in de Mekong River, en verzint op die manier een plan om haar naar Thailand te brengen..

MAN OF FLOWERS

Man of Flowers You TubeMan of Flowers (Weg van bloemen) is een Australische speelfilm uit 1983 geregisseerd door Paul Cox. Er waren rollen voor o.a.: Norman Kaye,Alyson Best,Chris Haywood,Sarah Walker,Julia Blake. De excentrieke voyeur Charles Bremer (Norman Kaye), is een rentenier van middelbare leeftijd, leeft alleen tussen zijn kunstvoorwerpen,en schrijft elke dag een brief aan zijn overleden moeder. Hij speelt orgel en volgt de toneelacademie. Hij leert Lisa als schildersmodel op de tekenacademie kennen en stelt haar voor om elke woensdag tegen betaling een striptease te komen doen op een aria uit ‘Lucia di Lammermoor’. David Lisa’s aan drugs verslaafde vriend wil echter munt slaan uit de situatie, maar Lisa pikt dat niet en dat laat David op zijn beurt niet over zijn kant gaan…

MAN WHO LOVED WOMEN THE

The Man Who Loved Women You TubeThe Man Who Loved Women is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Blake Edwards. Er waren rollen voor o.a.: Burt Reynolds,Julie Andrews,Kim Basinger,Marilu Henner,Barry Corbin. David Fowler (Burt Reynolds) ,een bekend beeldhouwer uit Los Angeles is een goede man en een prima echtgenoot. Maar hij heeft slechts één onhebbelijkheid: hij kan geen rok weerstaan. Zoals een der schilderijen bewondert zo adoreert hij het wezen van de de vrouw. Door zijn verslaving aan vrouwen, moet hij zich in allerlei bochten wringen om geen argwaan bij zijn echtgenote op te wekken.  Hij denkt uiteindelijk van deze verslaving af te komen door in therapie te gaan, maar psychiater Marianna (Julie Andrews) blijkt uitgerekend een bloedmooie vrouw te zijn……

MAN WITH TWO BRAINS THE

The Man with Two Brains You TubeThe Man with Two Brains (Man met twee breinen) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Carl Reiner. Er waren rollen voor o.a.: Steve Martin,Kathleen Turner,David Warner,Paul Benedict,Richard Brestoff. Dr. Michael Hfuhruhurr een begaafd neuroloog en weduwnaar, redt het leven van Dolores Benedict (Kathleen Turner), een vrouw die hij zelf aanreed met zijn auto. Hij wordt stapelverliefd op Dolores,en verliest zijn hoofd en trouwt onmiddellijk met haar. Stom, stom, stom, zijn kersverse echtgenote is misschien wel mooi, echt lief kun je haar niet noemen. Zij is zelfs een uitgesproken kreng. Michael zit met de gebakken peren. Op een werkvakantie in Wenen leert hij dan in het laboratorium van een vriend de hersenen kennen van een vrouw voor wie hij valt als een baksteen. De hersens van de dame staan weliswaar op sterk water, maar Micheal bedenkt een oplossing om het verrukkelijke lichaam van zijn wettige echtgenote en de vriendelijke hersens tot één vrouw om te vormen.

MAN, WOMAN AND CHILD

man-woman-and-child-you-tubeMan, Woman and Child (Man, Vrouw en Kind) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Dick Richards, naar het gelijknamige boek van Erich Segal. Er waren rollen voor o.a.: Martin Sheen,Blythe Danner,Craig T. Nelson,David Hemmings,Sebastian Dungan. Bob Beckwith (Martin Sheen) , een professor aan een universiteit in Californië, vormt samen met zijn vrouw en twee dochters het perfecte gezin, totdat een geheim uit Bobs verleden hun geluk overschaduwt. Tien jaar geleden had Bob een verhouding met een mooie dokter in Frankrijk. Hij krijgt bericht dat ze is overleden en dat ze een negen jaar oude zoon achterlaat, zijn kind! Er zit niet anders op dan zijn vrouw over de affaire te vertellen en na de eerste schok , mag de jongen op voorstel van zijn echtgenote de paasvakantie komen doorbrengen in de VS. De meisjes vinden dat wel leuk: een speelkameraad erbij, al beseffen ze niet dat het een bom onder de gezinsvrede betekent.

MASCHA

Mascha You TubeMascha is een West-Duitse Televisiefilm uit 1983 geregisseerd door Hans-Eberhard Quelle. Er waren rollen voor o.a.: Mathias Fuchs, Eva Ordonez,Rosel Zech,Margret Homeyer.  Dr. Arno Greiffenbach (Mathias Fuchs) is tandarts en heeft een goedlopende praktijk in de binnenstad van Berlijn. Zijn huwelijk met de voormalige balletdanseres Heike(Rosel Zech) is echter stukgelopen en Heike is steeds meer gaan drinken. Mascha (Eva Ordonez) is de 10-jarige dochter van de Greiffenbachs. Ze lijdt zeer onder de ziekte van haar moeder,en kan de situatie waarin het gezin verkeert maar moeilijk peilen. Ze is gewend geraakt aan de problemen,en ze doet haar best de dagelijkse plichten van haar moeder over te nemen, zo veel als ze dat kan. Ze verzorgt haar kleine broertje en kan op die dagen dus ook niet naar school. Wanneer haar moeder een tijdje wordt opgenomen in een ontwenningskliniek, heeft dit voor Mascha verstrekkende gevolgen, ze ziet het dat dan ook als verraad,en ze kan niet begrijpen dat haar moeder haar verlaten heeft, voor een verblijf in de kliniek.

MAX DUGAN RETURNS

Max Dugan Returns You TubeMax Dugan Returns is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Herbert Ross. Er waren rollen voor o.a.: Marsha Mason,Jason Robards,Donald Sutherland,Matthew Broderick,Dody Goodman. Max Dugan een zieke oude oplichter, die zijn einde voelt naderen, besluit om zijn laatste dagen te slijten bij zijn dochter Nora, die hij in 28 jaar niet heeft gezien. Zij is lerares en moet het als weduwe met haar vijftienjarige zoon Mike zien te rooien met bescheiden middelen. Wanneer pa op het toneel verschijnt, verleent ze hem tenslotte onderdak, maar  omdat ze voor Mike niet wil weten dat het om haar vader gaat, wordt de oude boef geïntroduceerd als een kostganger. Max, die in Las Vegas aardig wat geld heeft verdiend, blijkt zeer vrijgevig, zodat het cadeautjes regent en het huis al snel in een luxe woning verandert. Marsha krijgt het echter wel benauwd, want haar vriend Costello is politieman, en hij raakt beroepshalve hevig geïnteresseerd in het doen en laten van Max.

MERRY CHRISTMAS MR. LAWRENCE

Merry Christmas mr. Lawrence You TubeMerry Christmas mr. Lawrence is een Engelse/Japanse speelfilm uit 1984 geregisseerd door Nagisa Ôshima, gebaseerd op de roman The Seed and the Sower van Laurens van den Post. Hoofdrolspeler Ryuichi Sakamoto schreef tevens de filmmuziek. Het thema “Forbidden Colours”, gezongen door David Sylvian, werd een internationale hit. Er waren rollen voor o.a.: Takeshi Kitano,David Bowie,Jack Thompson,Ryuichi Sakamoto,Johnny Okura,Tom Conti. In een Japans krijgsgevangenenkamp op Java in 1942, zit een groep Britse krijgsgevangenen vast. Het krijgsgevangenkamp wordt geleid door de gecultiveerde kapitein Yonoi, hij is keihard en deinst nergens voor terug, en voor hem zijn al gevangenen beesten.Slechts één Engelsman, majoor Jack ‘Strafer’ Celliers (David Bowie) die Japans spreekt, wordt niet door Yonoi geminacht, tussen hen ontstaat er een vreemde band van wederzijds begrip. De wrede sergeant Hafa doet er alles aan om die relatie tussen de twee mannen te dwarsbomen.

MISSION THE 

The Mission You TubeThe Mission ( Ferestadeh,Der Auftrag ) is een Amerikaanse thriller uit 1983 ,die werd geschreven door de verbannen Iraniër Parviz Sayyad, die ook de rol van kolonel speelt. Davoud, agent van een radicale islamitische organisatie, wordt naar Amerika gestuurd met de opdracht in Washington een voormalige diplomaat van het Sjah-regime te liquideren. In New York krijgt hij andere instructies. Het doelwit van de operatie is nu een exkolonel van het voormalige regime. Davoud’s taak lijkt hem ongecompliceerd en makkelijk uitvoerbaar toe, daar hij vast overtuigd is van de gegrondheid van zijn missie. Maar hij verliest greep op de gebeurtenissen en eindigt tenslotte zelf als slachtoffer.

MONEY

Largent You TubeMoney (L’argent,Het valse bankbiljet) is een Franse-Zwitserse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Robert Bresson. Er waren rollen voor o.a.: Christian Patey,Sylvie Van den Elsen,Caroline Lang, Michel Briquet,Vincent Risterucci. De jonge hardwerkende bezorger Yvon (Christian Patey) wordt op staande voet ontslagen, wanneer hij een vals biljet van 500 francs uitgeeft in een restaurant. Yvon weet niet dat het vals geld is, en dat hij is er ingeluisd door de eigenaar van de fotozaak ,die het weer aan hem heeft gegeven. Omdat het pas de eerste keer is dat Yvon met justitie in aanraking komt, komt hij er vanaf met een lichte straf. Om toch voor zijn gezin te kunnen zorgen pleegt hij een bankoverval. Hij wordt gepakt en belandt in de gevangenis. De wreedheid van de bewakers en medegevangenen maken hem agressief. Als dan zijn vrouw hem ook nog verlaat en zijn dochtertje sterft heeft hij maar een obsessie: moorden.

MR. MOM

mr-mom-you-tubeMr. Mom is een Amerikaanse komedie uit 1983 geregisseerd door Stan Dragoti. Er waren rollen voor o.a.: Michael Keaton,Christopher Lloyd,Teri Gar,Frederick Koehler,Taliesin Jaffe, Martin Mull, Ann Jillian , Jeffrey Tambor. Jack Butler werkt als ingenieur bij een autofabriek in Detroit en Caroline zorgt voor de drie kinderen. Maar dat verandert drastisch wanneer Jack wordt ontslagen. Geen probleem, denkt hij. Vol zelfvertrouwen sluit hij een weddenschap af met zijn vrouw, wie er niet in slaagt als eerste een baan te vinden zorgt voor het huishouden en de kinderen. Caroline wordt aangenomen bij een reclamebureau, en Jack staat aan de vooravond van een nieuwe carrière als Huisman. Terwijl de carrière van Caroline steeds beter verloopt, wordt de puinhoop thuis gigantischer.

MY TUTOR

My Tutor You TubeMy Tutor (De Eerste Keer Is Het Lekkerst) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door George Bowers. Er waren rollen voor o.a.: Matt Lattanzi,Caren Kaye,Kevin McCarthy,Arlene Golonka,Clark Brandon. Bobby Chrystal en zijn makkers zijn vooral geïnteresseerd in seksuele ontdekkingen. De zomervakantie lijkt hun de gelegenheid om ervaring op te doen. Maar wanneer Bobby zakt  voor zijn eindexamen Frans, komen zijn ouders in actie. Ze vinden dat Bobby gedurende de zomervakantie bijles moet hebben en schakelen de privé-lerares Terry Green in. Terry is een bijzonder mooie dame en het belooft voor Bobby een hele speciale zomer te worden, en ze neemt naast zijn kennis van de Franse taal ook zijn belabberde seksleven onder handen en Bobby blijkt een vlotte, leergierige leerling te zijn…..

NANA

Nana You TubeNana is een Italiaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Dan Wolman, gebaseerd op de gelijknamige roman van Emile Zola. Er waren rollen voor o.a.: Katya Berger, Jean-Pierre Aumont, Yehuda Efroni, Mandy Rice-Davies, Massimo Serato, Debra Berger. In bordeel Tony in Parijs in de jaren 1880 ,arriveert de wat onschuldig lijkende Nana, maar die erotische onschuld raakt ze al snel kwijt, en ze weet hem in te zetten, om te krijgen wat ze wil.Ze begrijpt hij de schoonheid van de macht, en het duur niet lang voordat ze één van de machtigste mannen, in haar macht weet te krijgen. Ze verleidt namelijk de rijke bankier Steiner (Yehuda Efroni) een man die haar aanbidt en haar alles geven wat zij wenst, met inbegrip van een eigen huis. Maar wanneer Steiner saai wordt, zijn er andere mannen nodig om haar levensstijl te financieren. Ze stapt over op haar buurman graaf Muffat, die ook geobsedeerd is door de mooie Nana, en zich zelfs in schulden,werkt om haar levensstijl te onderhouden. Zijn zoon Hector is ook geïnteresseerd in het mooie meisje, hij zet zelfs zijn verloving op het spel om haar te behagen. En laten we niet vergeten Satin, een verleidelijke vrouw die Nana de vreugde van het eerlijkere geslacht wil laten zien. Iedereen wil iets van Nana, en zij wil alles van hen…..

NATE AND HAYES

Nate and Hayes You TubeNate and Hayes (Savage Islands) is een Nieuw Zeelandse avonturenfilm uit 1983 geregisseerd door Ferdinand Fairfax, gebaseerd op de echte avonturen van de piraten Bully Hayes en Ben Pease. Er waren rollen voor o.a.: Tommy Lee Jones,Michael O’Keefe,Max Phipps,Jenny Seagrove,Grant Tilly,Peter Rowley, Bill Johnson,Kate Harcourt.De goudeerlijke piraat Bully Hayes,bevaart de Stille Oceaan en handelt en rooft hier en daar wat op alleen door wilden bewoonde eilandjes. Op een keer brengt hij Nate Williamson en Sophie een jeugdig stel zendelingen naar een zonovergoten Zuidzee-eiland. De twee gaan daar trouwen en de heidenen bekeren. Maar net als Bully Hayes zijn steven heeft gewend naar andere einders, komt daar Ben Pease de grootste schurk van het gebied de halve bevolking uitmoorden en de rest als slaven wegvoeren. Sophie wordt ook gekidnapt, en Nate gaat samen met Bully Hayes , op zoek naar de moordlustige ex-partner van Hayes die Nate’s verloofde heeft gekidnapt.

NEVER CRY WOLF

never-cry-wolf-you-tubeNever Cry Wolf (Een man onder de wolven,Wolven Huilen Niet,Un homme parml les loups) is een Amerikaanse Walt Disney speelfilm uit 1983 geregisseerd door Carroll Ballard. Het is een verfilming van het gelijknamige boek van Farley Mowat.Er waren rollen voor o.a.:Charles Martin Smith,Brian Dennehy,Zachary Ittimangnaq,Samson Jorah. Wanneer het aantal kariboes in Canada aanzienlijk terugloopt worden de wolven verantwoordelijk gesteld. De bioloog Tyler vertrekt naar de eenzaamheid van het noorden om een onderzoek in te stellen, om het bewijs te leveren dat de wolven daar de Amerikaanse rendieren uitmoorden.Het blijkt dat de wolven zich voornamelijk met muizen voeden. Na een barre winter, gaat hij zelf steeds meer op de dieren lijken, en sluit hij vriendschap met een wolf die hij George noemt.

NEVER SAY NEVER AGAIN

never-say-never-again-you-tubeNever Say Never Again (Zeg Nooit, Nooit Meer,Sag niemals nie) is een Amerikaanse James Bond-film uit 1983. Never Say Never Again is niet geproduceerd door EON Productions, waardoor dit een van de twee “onofficiële” Bondfilms is. De film kostte 35.000.000 dollar en werd geproduceerd door Jack Schwartzman en geregisseerd door Irvin Kershner naar een scenario van Lorenzo Semple Jr. Er waren rollen voor o.a.: Sean Connery,Klaus Maria Brandauer,Max von Sydow,Barbara Carrera,Kim Basinger. James Bond besluit in een VIP-sanatorium uit te gaan rusten. Maar niet voor lang, want de wereld wordt opgeschrikt door het bericht, dat terroristen van de internationale misdaadorganisatie S.P.E.C.T.R.E. het gelukt is twee Cruise-Missile-Raketten te stelen. De leider Blofeld (Max van Sydow) eist dat binnen zeven dagen immense geldbedragen op verschillende rekeningen worden gestort, anders zullen verschillende steden van de wereld worden gevaagd. James Bond moet dit voorkomen.

NIGHT IN HEAVEN A

A Night in Heaven You TubeA Night in Heaven is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door John Avildsen. Er waren rollen voor o.a.: Lesley Ann Warren,Christopher Atkins,Robert Logan,Carrie Snodgress,Deborah Rush. Tijdens een avondje uit laat Faye Hanlon zich met tegenzin door haar zus, Patsy, overhalen om een club te bezoeken waar mannelijke strippers hun best doen om de vrouwelijke klanten te vermaken. Tot haar grote schrik blijkt een van de stripdansers, ‘Ricky Rocket’, een leerling van haar te ziin. Ondanks dat Faye hierdoor duidelijk in verlegenheid is gebracht, toont Ricky zich niet onaangenaam verrast en voert schaamteloos zijn dans vlak voor haar neus uit. Faye weet niet waar zij kijken moet, maar voelt zich wel seksueel aangetrokken tot de strippende Ricky. En ontevreden met haar huwelijk laat zij zich makkelijk verleiden door de speelse jongen, met wie zij een hartstochtelijke relatie begint.

ONE COOKS, THE OTHER DOESN’T

One Cooks, the Other Doesn_t You TubeOne Cooks, the Other Doesn’t (De ene kookt,De andere niet) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Richard Michaels. Er waren rollen voor o.a.: Suzanne Pleshette,Joseph Bologna,Rosanna Arquette,Oliver Clark,Evan Richards.Max Boone (Joseph Bologna) zit in grote financiële moeilijkheden.Hij heeft een klein kantoor in onroerend goed, en er is sinds maanden al niemand meer over de vloer geweest en recent nog verloor hij al zijn reserves in enkele geflopte projecten. Max blijft ondanks alles optimistisch. Dat optimisme wordt echter zwaar op de proef gesteld wanneer zijn ex-vrouw Joanne (Suzanne Pleshette) ook werkloos wordt en besluit samen met haar zoon Ben, weer bij Max in te trekken.Op zich al niet zo ideaal, maar helemaal vervelend doordat zijn huidige tweede vrouw Tracy (Rosanna Arquette) daar ook al woont……..

ONE DEADLY SUMMER

L_été meurtrier You TubeOne Deadly Summer (L’été meurtrier,Een Dodelijke Zomer) is een Franse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Jean Becker,gebaseerd op de gelijknamige bekroonde roman van Sebastian Japrisot.Er waren rollen voor o.a.: Isabelle Adjani,Alain Souchon,Maria Machado,Michel Galabru,Suzanne Flon. In de jaren vijftig wordt een jonge vrouw verkracht door drie onbekende mannen die met een vrachtwagen een pianola vervoeren. Ze brengt het kind ter wereld dat ze Eliane noemt, maar dat ook de dochter van Eva Braun wordt genoemd, omdat haar moeder de Duitse nationaliteit had. Op een dag ontmoet Eliane de garagehouder en brandweerman Florimond alias Pin Pon, onder de indruk van haar schoonheid en uitdagende karakter, wordt hij verliefd op haar. Eliane gaat op den duur op haar avances in. Wanneer ze op zekere avond in de garage van Florimond komt, staat daar de  pianola die, zo blijkt, eigendom was van Florimonds vader……

OSTERMAN WEEKEND THE 

The Osterman Weekend You TubeThe Osterman Weekend is een Amerikaanse thriller uit 1983 geregisseerd door Sam Peckinpah, gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Ludlum. Er waren rollen voor o.a.: Rutger Hauer,John Hurt,Meg Foster,Craig T. Nelson,Dennis Hopper,Chris Sarandon,Helen Shaver.Nog onder de indruk van de dood van zijn vrouw wordt CIA-agent Lawrence Fassett op het spoor gezet van Omega. Men vermoedt namelijk dat deze organisatie banden met de KGB heeft: drie van haar leden komen elk weekeinde samen met de TV-journalist John Tanner (Rutger Hauer). De CIA draagt John op zijn kameraden om te turnen, zodat ze inzetbaar zijn als dubbelspionnen. Stilaan wordt het Tanner duidelijk dat het hier echter om een persoonlijke wraakactie gaat. Hij raakt daardoor verzeild in gevaarlijke situaties, waardoor het leven en welzijn van zijn gezin worden bedreigd.…

OUTSIDERS THE

The Outsiders You TubeThe Outsiders (Schooiers) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Francis Ford Coppola. Er waren rollen voor o.a.: Thomas Howell,Matt Dillon,Patrick Swayze,Diane Lane, Ralph Macchio, Rob Lowe, Emilio Estevez,Tom Cruise,Leif Garrett,Tom Waits. Tulsa is verdeelt in een arm en een rijke buurt. De rijke jongelui worden de ‘Socs’ genoemd en de arme groep ‘De Greasers’. De twee groepen leven in voortdurende staat van vijandschap.Wanneer de 14-jarige Greaser Ponyboy samen met zijn vriend Johnny Cade van huis wegloopt, worden ze overvallen door een groepje Soes .Johnny steekt dan één van de Soes neer uit zelfverdediging. De jongen raakt dodelijk gewond en sterft. Ponyboy en Johnny slaan dan op de vlucht, en hun vriend Dallas verbergt ze in een verlaten kerkje.In het kerkje kunnen ze nadenken over het nut, van het leven en de onzin van de oorlog. Hoewel ze niet door de maatschappij zijn gewild, worden ze een soort van helden als ze een groepje kinderen redden uit een brand. Toch kunnen ze het niet weerstaan, om de bende-oorlog met de Socs voor eens en voor altijd uit te vechten.

OWAIN PRINCE OF WALES

Owain Prince of Wales You TubeOwain, Prince of Wales is een Engelse avonturenfilm uit 1983 geregisseerd door James Hill. Er waren rollen voor o.a.:  J.O. Roberts,Elen Roger Jones,Sharon Morgan, Dilys Price,Hugh Thomas,Dafydd Havard. Owain Glyndwr (Owen Glendower) benoemt zichzelf in 1400 tot Prins van Wales, Glyndwr was advocaat in Londen, maar als rechtgeaard Welshman ijverde hij voor de onafhankelijkheid van zijn land en volk. Hij verklaart zijn aartsvijand , baron Reginald Grey van Ruthin de oorlog, die hem land afhandig had gemaakt.De nieuwe koning liet zijn oren hangen naar Grey en verbande Glendower onder verbeurdverklaring van zijn bezittingen. Grey was de man die het koninklijke besluit moest uitvoeren. Glendower kwam in opstand en begon een Welshe revolte tegen de Engelse overheersers, en hij vocht tegen de Schotten. Owain Glyndŵr heerste in Wales tot 1406,waarna hij nederlagen begon te lijden tegen Hendrik van Monmouth, die economische sanctie’s en militaire actie combineerden. Het doek viel tenslotte in 1408 en 1409, zijn koninkrijk was toen al teruggedrongen tot twee kastelen. In 1408 werd slot Aberystwyth, veroverd. En in 1409 viel slot Harlech, waarbij zijn vrouw twee van zijn dochters en drie kleindochters gevangengenomen werden, zij zouden alle zes vóór 1415 in de Tower sterven. Glendower bleef nog tot 1412 als guerrillaleider actief. Ten slotte stond hij vrijwel alleen. Hij wist echter uit handen van de Engelsen te blijven, en het is niet duidelijk wanneer en hoe hij stierf.

PACKIN’ IT IN

Packin_ It In You TubePackin’ It In is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Jud Taylor. Er waren rollen voor o.a.:  Richard Benjamin,Paula Prentiss,Tony Roberts,Kenneth McMillan,Andrea Marcovicci.Het getrouwde stel Gary en Diana Webber besluiten om de grote stad Los Angeles te verlaten, en zich met de kinderen te settelen in het afgelegen Woodcrest een gehucht op het platteland in Oregon. Ze hopen dat het leven in dit plaatsje eenvoudiger en veiliger is, maar ze komen terecht in een primitieve bende. Het huis is een krot en om te kunnen leven moet Gary op jacht en teelt de rest van de familie groenten. Het leven lijkt nog zwaarder te zijn dan in de stad maar ze besluiten om hun beste beentje voor te zetten en het buitenleven een tijdje aan te zien….

PAULINE À LA PLAGE 

Pauline à la plage You TubePauline à la plage (Pauline at the beach,Pauline am Strand) is een Franse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Eric Rohmer. Er waren rollen voor o.a.: Amanda Langlet,Arielle Dombasle,Pascal Greggory,Féodor Atkine,Rosette.Pauline is een meisje van vijftien dat met haar twee keer zo oude tante Marion een paar weken doorbrengt in een vakantiehuisje ergens aan de Bretonse kust. Tante is getrouwd geweest en op zoek naar de Grote Liefde. Pauline heeft het nog niet verder gebracht dan dromen, en op haar manier is ook zij op zoek. Op het strand ontmoet tante Marion Pierre een vriend van voor haar huwelijk die op haar heeft gewacht, maar al spoedig voegt zich ook Henri bij het gezelschap die om welke reden dan ook Marions interesse wekt. Pauline maakt dan de haat en nijd van de volwassenen van nabij mee maar begrijpt daarentegen niet wat liefde is……

PEPPERMINT FRIEDEN

Peppermint Frieden You TubePeppermint Frieden (De smaak van de vrede) is een Westduitse autobiografische speelfilm uit 1983 geregisseerd door Marianne Rosenbaum. Er waren rollen voor o.a.: Peter Fonda, Hans Peter Korff, Saskia Tyroller, Gesine Strempel en Cleo Kretschmer. Marianne (Saskia Tyroller) werd in 1940 geboren in het Tsjechische Leitmaritz, vlak tegenover het concentratiekamp Theresienstadt. Toen ze zes jaar was, vluchtte ze met haar vader en moeder naar een dorp in Niederbayern.De vrede komt voor haar in de gedaante van de Amerikaanse soldaat ‘Mister Frieden’ (Peter Fonda), gehuld in de pepermuntgeur van de kauwgom, die hij gul uitdeelt. Een ritje in zijn auto is hemels en het argeloos begluren van dat wat hij doet met zijn Duitse vriendin Nilla achter de deur, een geliefde ritueel. De kinderen hebben daarvoor geen woord, tot het ze met strenggelovige zelfgenoegzaamheid wordt geleerd: fraternisatie en fraternisatie is onkuisheid en onkuisheid is doodzonde. Mister Frieden wordt ook weer weggehaald. Is het dan weer oorlog? In Marianne’s dromen speelt hij soms een sinistere rol. Zij wordt ziek van de spanning en ijlt, de angst trekt zich pas terug wanneer Nilla, die de tederheid predikt in een woestenij van bekrompen lustvijandigheid, de historische woorden spreekt: „De oorlog komt niet, die heeft toch geen voeten?”

PHAR LAP

phar-lap-you-tubePhar Lap is een Australische speelfilm uit 1983 geschreven door David Williamson en geregisseerd door Simon Wincer. Er waren rollen voor o.a.: Torn Burlinson,Robert Grub,Richard Morgan, Martin Vaughan,Ron Leibman, Judy Morris,James Steele. Ondanks zijn gebrekkige stamboom, wordt het paard Phar Lap impulsief  gekocht door trainer Harry Telford. Phar Lap verliest zijn eerste races. Telford wil bijna toegeven dat Phar Lap het niet zal redden, echter de stalknecht Tommy Woodcock denkt daar heel anders over.Door zijn liefde en toewijding wordt het paard een winnaar. American-promotor Dave Davis regelt dat Phar Lap in verschillende top races mee kan doen, wat resulteert in zware verliezen voor de professionele gokkers. Net na het winnen van een belangrijke race in Mexico, komt  Phar Lap op mysterieuze wijze om het leven…. (Wikipedia)

PORKY II : THE NEXT DAY

Porky_s II The Next Day You TubePorky’s II: The Next Day is een Amerikaanse komische speelfilm uit 1983 geregisseerd door Bob Clark. Er waren rollen voor o.a.: Dan Monahan,Wyatt Knight,Mark Herrier, Roger Wilson,Kaki Hunter,Bill Wiley. Florida, 1954: Voor het Shakespeare-festival van Angel Beach Highschool, wordt een Indiaanse jongen, John Henry,  gekozen om de rol van Romeo in het stuk ‘Romeo en Julia’ te spelen. Deze keuze doet buiten de school veel stof opwaaien. Met name de plaatselijke dominee Flavel (Bill Wiley), een gladde senator en enkele ku klux klan leden voeren een ware kruistocht tegen de rassenvermenging op het toneel. Pee Wee, Tommy, Tim, Mickey, Meat, Bill en Brian besluiten zich dan in te zetten voor de voorstelling, en ze worden ware helden, die gezamenlijk tegen racisme, en vóór de kunst en tegen de corrupte macht strijden.

PRAYING MANTIS

Praying Mantis You TubePraying Mantis (De zwarte weduwe,De bidsprinkhaan ) is een Britse film geregisseerd door Jack Gold. De hoofdrollen in dit spannende verhaal zijn voor Christian Magny (Jonathan Pryce), Paul Canova (Pinkas Braun), Bealrice Manceau (Cherie Lunghi), Gertride (Anna Cropper) en Vera Canova (Carmen du Sautoy).De film is gebaseerd op het boek „Les Mentes Religieuses” van Hubert Monteilhet. Paul Canova, hoogleraar geschiedenis aan een Universiteit in Frankrijk.Canova is getrouwd met Vera, een vriendin van zijn overleden eerste vrouw. Zowel privé als in zijn werk is hij een gelukkig mens en de financiële vooruitzichten zijn zeer interessant: Als jongeman heeft Canova een uiterst voordelige levensverzekering afgesloten, die hem op den duur twee miljoen Zwitserse franken moet opleveren. Er verschijnen echter wolken aan de stralende hemel: Gertrude, de secretaresse van Canova pleegt zelfmoord. Canova is hiervan nogal van streek maar vindt al snel troost in de armen van Beatrice, de aantrekkelijke opvolgster van Gertrude. Canova’s assistent Christian wordt echter verliefd op Beatrice en vraagt haar ten huwelijk. Kort na het huwelijk ontdekt Beatrice een samenzwering tussen Christian en Canova’s vrouw Vera. De twee willen Canova uit de weg ruimen en zijn geld in de wacht slepen. Beatrice laat de samenzweerders hun gang gaan, maar speelt intussen haar eigen spel…

PRISONER WITHOUT A NAME

Prisoner Without a Name You TubeJacobo Timerman: Prisoner Without a Name (Cell Without a Number,Gevangene zonder naam) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Linda Yellen, gebaseerd op de ware gebeurtenissen van de journalist Jacobo Timerman. Er waren rollen voor o.a.: Roy Scheider,Liv Ullmann,Sam Robards,David Cryer,Michael Pearlman. Het is 1977 en Argentinië gaat gebukt onder het niets ontziende bewind van de militairen. Jacobo Timerman hoofdredacteur van het blad La Opinion, wordt door demonstrerende moeders op de Plaza de Mayo te hulp gevraagd bij hun protesten tegen de verdwijningen van hun zoons of echtgenoten. Hij vindt bij zijn redactie echter geen steun als hij een verhaal over de vermissingen voorstelt. Echt betrokken bij de zaak raakt hij echter als Lisa, de vriendin van zijn oudste zoon wordt ontvoerd. Na diens verdwijning in een van de kerkers van de junta plaatst hij in zijn blad een lijst van vermisten. Natuurlijk laten de militaire machthebbers het daar niet bij. Een medewerker van Jacobo wordt vermoord en er volgt een bomaanslag op het huis van Timerman. Tenslotte wordt Jacobo zelf opgepakt, in een cel opgesloten, gefolterd en ondervraagd. Risha, de vrouw van Jacobo brengt de zaak onder de aandacht van de media in de Verenigde Staten. Er wordt invloed uitgeoefend en Jacobo krijg thuisarrest. Hij slaagt erin te ontsnappen en naar de Verenigde staten te vluchten. Zijn besluit luidt: ‘Wanneer we getuigen zijn van iets lelijks, hebben we de neiging ons af te keren. Wij mogen daar niet aan toegeven. We mogen de ogen hooit sluiten…

PRIVATES ON PARADE

Privates on Parade You TubePrivates on Parade (Daar komen de Schutters) is een Engelse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Michael Blakemore, gebaseerd op een toneelstuk van Peter Nichols dat in 1977 in Londen in première ging.Er waren rollen voor o.a.: Nicola Pagett,Bruce Payne,David Bamber,Simon Jones,Phil Tan,John Cleese,Denis Quilley,Michael Elphick. Majoor Giles Flack (John Cleese) is bewaker van een munitiedepot, en tevens de leider van de amusementsgroep Sad Sea Jamboree, die de Britse soldaten in de omgeving van Singapore van enige afleiding voorziet. Als er aan het front een gebrek aan wapens dreigt wordt de amusementsgroep, zonder van hun werkelijke opdracht op de hoogte te zijn, naar het front gestuurd,en als dekmantel gebruikt voor een wapentransport….

PRODIGAL THE

The Prodigal You TubeThe Prodigal (De Verloren Zoon) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door James F. Collier. Er waren rollen voor o.a.: John Hammond,Hope Lange,Joey Travolta,John Cullum,Morgan Brittany,Ian Bannen. Voor de buitenwereld lijkt het goed te gaan met het welvarende Amerikaanse gezin Stuart, maar door gebrek aan belangstelling voor elkaar en materialisme wordt het gezin uit elkaar gedreven.Door tegengestelde opvattingen en steeds feller oplaaiende ruzies besluit zoon Greg er vandoor te gaan en zijn eigen leven te leiden. Greg’s oudere broer Scott gaat echter naar hem op zoek. Na veel aandringen weet hij Greg zover te, krijgen dat hij mee teruggaat naar huis. Daarmee zijn de problemen uiteraard de wereld nog niet uit…

PSYCHO II

psycho-ii-you-tubePsycho II is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Richard Franklin.De film is een vervolg op de door Alfred Hitchcock geregisseerde film Psycho uit 1960. Er waren rollen voor o.a.:Anthony Perkins, Vera Miles, Meg Tilly, Robert Loggia,Dennis Franz. Na 22 jaar in een psychiatrische inrichting gezeten te hebben, wordt de schizofrene moordenaar Norman Bates genezen verklaard door de rechtbank.Hij keert terug naar het oude familiemotel van zijn moeders. Daar gaat hij als keukenhulp werken en leert Mary kennen. Na ruzie met haar vriend trekt ze bij Norman in. Vanaf dat moment schijnt het verleden Norman weer parten te gaan spelen.Al snel wordt het motel wederom het decor van een aantal onverklaarbare moorden, en men stelt men Norman hiervoor verantwoordelijk.

QUARTERBACK PRINCESS

Quarterback Princess You TubeQuarterback Princess (Die Football-Prinzessin) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Noel Black, gebaseerd op het levensverhaal van Tami Maida. Er waren rollen voor o.a.: Helen Hunt,Don Murray, Barbara Babcock, Dana Elcar,John Stockwell. De familie Maida is verhuisd naar Oregon, en dochter Tami wil quarterback spelen voor het American football team van de universiteit. Er is maar één probleem, ze is een meisje, en dat levert stof op voor heel wat krantenkoppen. Haar familie steunt haar volledig bij haar droom, maar ze moet wel de weerstand van de gemeenschap, het schoolbestuur en haar klasgenoten overwinnen. Ze weet uiteindelijk iedereen te overtuigen dat ze kan spelen, en ze wint niet alleen het staat kampioenschap, maar ze wordt ook nog eens koningin van het schoolbal.

RETURN OF CAPTAIN INVINCIBLE THE

The Return of Captain Invincible You TubeThe Return of Captain Invincible is een Australische speelfilm uit 1983 geregisseerd door Philippe Mora. Er waren rollen voor o.a.: Christopher Lee,Alan Arkin,Kate Fitzpatrick,Bill Hunter,Michael Pate. Captain Invincible ooit een almachtige held, die tijdens de Tweede Wereldoorlog noodzakelijk was om de Nazi’s te verslaan, leeft terug getrokken in Australië,omdat hij verdacht was een communist te zijn. Zijn levensstijl lijkt op alles behalve dat van een superheld, en hij is ook zwaar verslaafd aan de alcohol geraakt. Toch heeft de Amerikaanse regering de hulp van de gevallen held nodig, omdat zijn aartsvijand Mr. Midnight ten tonele verschijnt, en die heeft het voorzien op alle immigranten van New York .Voordat Captain Invincible het op kan nemen tegen Mr. Midnight, moet hij rehabiliteren, zodat hij weer kan vliegen en gebruik kan maken van zijn  superkrachten……

RETURN OF THE JEDI

Star Wars Episode VI – Return of the Jedi You TubeStar Wars: Episode VI – Return of the Jedi is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Richard Marquand. Er waren rollen voor o.a.: Warwick Davis,Peter Mayhew, James Earl Jones,Anthony Daniels,Kenny Bake,Harrison Ford,Carrie Fisher. Nadat Luke Skywalker Han Solo, Prinses Leia en Chewbacca weet te bevrijden uit de klauwen van de slijmerige pad Jabba the Hutt, keert hij terug naar planeet Dagobah, en  voltooit Luke z’n Jedi-training tot ridder bij Yoda. Ondertussen hangt er een vloot van rebellenschepen klaar om de dreiging van de nieuwe ster des doods af te wenden. De enorme krachtcentrale is in aanbouw bij de maan Endor. Wat de rebellen echter niet weten, is dat de keizer persoonlijk verantwoordelijk is voor het uitlekken van dit nieuws. Hij is van plan de rebellen in de val te lokken en hen in één klap voorgoed te vernietigen.

REUBEN REUBEN

Reuben Reuben You TubeReuben, Reuben (Poëten küsst man nicht) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Robert Ellis Miller. Er waren rollen voor o.a.: Kelly McGillis,Tom Conti,Roberts Blossom,Cynthia Harris,E. Katherine Kerr,Joel Fabiani.. De aan lager wal en aan de drank geraakte dichter Gowan MgGland (Tom Conti), verdient zijn geld met lezingen voor vrouwenclubs. Hij heeft al vijf jaar geen letter meer op papier gezet, maar hij is nog steeds overtuigd is van zijn eigen genialiteit. De enigen die de dichter in het stadje Woodsmoke kunnen verdragen zijn de oude boer Spofford en zijn hond Reuben. Dat verandert wanneer de grillige kleindochter van Spofford, Geneva (Kelly McGillis) , komt logeren……

REVENGE OF THE NINJA

revenge-of-the-ninja-you-tubeRevenge of the Ninja (De Wraak van de Ninja) is een Amerikaanse vechtfilm uit 1983 geregisseerd door Sam Firstenberg. Er waren rollen voor o.a.: Sho Kosugi,Arthur Roberts,Ashley Ferrare,Kane Kosugi,Keith Vitali,Virgil Frye,Mario Gallo.De antiquair en beoefenaar van de vechtsport Ninjitsu, Cho Osaki (Sho Kosugi) moet tot zijn ontsteltenis constateren, dat een bende Ninja’s zijn hele familie met uitzondering van zijn zeven jarige zoon heeft afgeslacht. Hij laat zich door zijn Amerikaanse vriend Braden (Arthur Roberts ) overreden om naar Amerika te komen en daar opnieuw te beginnen. Osaki weet echter niet dar Braden het brein van de Ninja’s is, die zijn familie hebben afgeslacht. Braden wil het winkeltje van Osaki gebruiken als dekmantel voor zijn malafide praktijken. Uiteindelijk komt het tot een stevig duel tussen Osaki en Braden.

RIGHT OF WAY

Een bejaard echtpaar woont in een huisje in gezelschap van veel katten. De dieren dragen allemaal de naam van een beroemde filmster. Als Mini op een dag hoort dat ze ongeneeslijk ziek is, willen beiden uit het leven stappen

RIGHT STUFF THE

The Right Stuff You TubeThe Right Stuff (De Pure Klasse) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Philip Kaufman naar het gelijknamige roman van Tom Wolfe. Er waren rollen voor o.a.: Sam Shepard,Scott Glenn,Ed Harris, Dennis Quaid,Fred Ward. Right Stuff vertelt het verhaal van de Amerikaanse ruimtevaart geschiedenis, en de eerste piloten die deelnamen aan het  Mercuryproject de zogenaamde Mercury Seven,waaronder John Glenn en Alan Shepard. Ook de prestaties van Chuck Yeager, komen aan bod. Er wordt uitgelegd hoe een aantal piloten door de Amerikaanse regering werden overgehaald om ruimtevaarder te worden. De selectie, de training en de eisen die aan hen werden gesteld. En de astronaut als mens. Ze komen in opstand als blijkt dat de eerste ruimtecapsule zonder raam is ontworpen. The Right Stuff geeft een beeld van het Amerika toentertijd. De wedijver met de Russen die eerder een man in de ruimte hadden dan de Amerikanen, wetenschappers tegenover astronauten.

RISKY BUSINESS

Risky Business You TubeRisky Business is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Paul Brickman. Er waren rollen voor o.a.: Tom Cruise,Rebecca De Mornay,Joe Pantoliano,Richard Masur, Bronson Pinchot. Joel Goodson (Tom Cruise) is een 17-jarige middelbare scholier van rijke ouders die graag naar de universiteit wil. Hij gedraagt zich altijd als een verantwoordelijke en betrouwbare zoon. Maar dan gaan de ouders van Joel een weekje op vakantie en laten hem op het huis passen. Bij wijze van experiment zoekt Joel contact met Lana (Rebecca De Mornay) een callgirl, en het meisje wijdt hem in in de geheimen van de liefde, maar de volgende ochtend mist hij echter een erfstuk van zijn moeder….

ROMANTIC COMEDY

Romantic Comedy You TubeRomantic Comedy is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Arthur Hiller.Er waren rollen voor o.a.: Dudley Moore,Mary Steenburgen,Frances Sternhagen. De gevierde Broadwayschrijver Jason Carmichael (Dudley Moore) uit New York gaat op zoek naar inspiratie en ziet in de lerares Engels Phoebe Craddock (Mary Steenbruggen) de ideale schrijfpartner. Jason ontdekt als snel dat Phoebe ook een ideale levenspartner zou zijn, maar jammer genoeg is hij al getrouwd. Toch kan hij Phoebe niet uit zijn hoofd zetten. Wanneer zijn huwelijk met Blanche (Frances Sternhagen) na negen jaar op de klippen loopt, gaat Jason scheiden, maar dan heeft Phoebe juist haar jawoord aan een ander gegeven….

RUFFIAN LE

Le Ruffian You TubeLe Ruffian (’n Moordbrief,De Geweldenaar, Der Rammbock) is een Frans/Canadese speelfilm uit 1983 geregisseerd door José Giovanni. Er waren rollen voor o.a.: Lino Ventura,Bernard Giraudeau,Claudia Cardinale,Beatrix Van Til,Pierre Frag. De ruwe bolster en voormalig autocoureur Aldo (Lino Ventura) heeft zijn vriend Gérard (Bernard Giraudeau) aangereden, hij besluit daarom, in een goudmijn te gaan werken om geld voor de operatie te verdienen. Dan overvallen gangsters de mijn, en Aldo is één van de weinige overlevenden. Hij weet hen het goud afhandig te maken, maar verliest dit als zijn kano omslaat, en de kostbaarheden komen terecht op de bodem van de snelstromende rivier. Pas jaren later kan Aldo gaan proberen zijn geld in veiligheid te stellen. Met hulp van Gérard en zijn vrouw Éléonore (Béatrix Van Til) en een zonderlinge caféhoudster uit Montreal La ‘baronne (Claudia Cardinale) wordt de schat gelicht, maar ze worden niet ongemoeid bij de bergingsoperatie gelaten…….

RUMBLE FISH

rumble-fish-you-tubeRumble Fish is een Amerikaanse zwart/wit speelfilm uit 1983 geregisseerd door Francis Ford Coppola, gebaseerd op de gelijknamige roman van S.E. Hinton. De filmmuziek was van Stewart Copeland, de ouddrummer van The Police en werd genomineerd voor een Golden Globe. Er waren rollen voor o.a : Matt Dillon,Mickey Rourke, Diane Lane, Dennis Hopper, Diana Scarwid, Nicolas Cage. De 19-jarige Rusty James (Matt Dillon) leeft in de schaduw van zijn oudere broer ‘Motorcycle Boy'(Mickey Rourke), die als ex-leider van een bende nog steeds een legendarische reputatie geniet en respect afdwingt. Met veel bravoure probeert Rusty de rol van zijn broer over te nemen, maar zijn vrienden nemen hem niet serieus. Wanneer hij in een vervelende situatie verzeild raakt, is het steeds weer zijn broer die hem in bescherming neemt, maar dan gebeurt er iets vreselijks …

SACRED GROUND

sacred-ground-1983-you-tubeSacred Ground (Am heiligen Grund) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Charles B. Pierce. Met rollen voor o.a. Tim Mclntire, Jack Elam, Mindi Miller,L.Q. Jones. Matt Colter een witte kolonist trouwt in het jaar 1861, met Little Doe, een Indiase vrouw die zwanger van hem is. Ze worden verstoten door zowel de witte als de Indiase gemeenschap, en zijn gedwongen om in de bergen van Oregon een blokhut te bouwen, hij weet echter niet dat hij op heilige grond bouwt, hij bouwt namelijk op het kerkhof van de Paiute-stam, die hem dan ook prompt verjaagt.De Indianen overvallen hem en doden zijn vrouw, en ontvoeren hun pas geboren baby. Vastbesloten om zijn zoon te vinden,vraagt hij hulp van zijn vriend, berg man Lum Witcher….

SAHARA

sahara-you-tubeSahara is een Amerikaanse avonturenfilm uit 1983 geregisseerd door Andrew McLaglen. Er waren rollen voor o.a.: Brooke Shields,Horst Buchholz,Lambert Wilson, John Rhys-Davies,Ronald Lacey,John Milis,Steve Forrest,Perry Lang,Cliff Potts. Aan het eind van de jaren twintig verongelukt Gordon-Packard(Steve Forrest), een auto-ontwerper. Op zijn sterfbed voldoet zijn dochter Dale(Brooke Shields) aan de laatste wens van haar vader, en schrijft zich in voor een beruchte autorace dwars door de Sahara.Ze wil bewijzen dat zij een goede autocoureur is, en met de auto van haar vader doet ze mee aan de Sahara Rally, die uitsluitend aan mannen voorbehouden. Zij neemt toch deel door zich als man te verkleden. In de Sahara ontstaan natuurlijk grote moeilijkheden, waarin ze toont voor geen kleintje vervaard te zijn. Zij belandt te midden van een stammenoorlog en wordt daarbij de gevangene van een sjeik. Een liefde bloeit op, maar na de huwelijksnacht neemt Dale toch de benen om de race te voltooien.

SAIGON – YEAR OF THE CAT

Saigon Year of the Cat You TubeSaigon Year of the Cat (Saigon – Het jaar van de Kat) is een Engelse televisie-film uit 1983 geregisseerd door Stephen Frears. Er waren rollen voor o.a.: Josef Sommer,Wallace Shawn,E.G. Marshall,Bob Sherman,Roger Rees. Aan het eind van 1974 is de oorlog in Vietnam officieel voorbij, maar het land blijft verdeeld.De communistische troepen rukken op naar Saigon, waar nog een aantal Amerikanen in de ambassade zijn gebleven. De Engelse Barbara Dean, onderdirectrice van een bank, is een goeie veertig jaar. Ze leeft alleen in Saigon, een stad waar ze veel van houdt. Toevallig maakt ze kennis met Bob Chesneau, een CIA man met een sleutelpositie bij de ambassade. Ze worden minnaars, maar hun relatie verloopt niet in een serene sfeer. Chesneau beseft dat het hoog tijd is om de evacuatie te organiseren. De ambassadeur wil zo lang mogelijk blijven om onderhandelingen te voeren. Bob en Barbara worden geëvacueerd, en zullen elkaar waarschijnlijk nooit meer zien….

SCARFACE

Scarface You TubeScarface is een Amerikaanse misdaadfilm uit 1983 geregisseerd door Brian de Palma.Er waren rollen voor o.a.: Al Pacino,Steven Bauer,Michelle Pfeiffer,Mary Elizabeth Mastrantonio,Robert Loggia.  Tony Montana, een keiharde misdadiger wordt in 1980 met 25.000 landgenoten Cuba uitgeschopt, en komt terecht in Florida. Na een tijdje de klusjes van anderen opgelost te hebben,neemt hij met harde hand de zaken van gangsterkoning Lopez over. Samen met zijn maatje Manny (Stoven Bauer) bouwt hij binnen de kortste keren een omvangrijk cocaïne-imperium op. Niets en niemand ontziend zoekt hij zijn weg in het gevaarlijk milieu. Hij kent eigenlijk maar een passie: zijn zuster Gina, voor wie hij grote liefde koestert. Hoewel hij luxe en rijkdom heeft vergaard, blijkt uiteindelijk dat hij het grote geluk toch niet heeft gevonden. Op het hoogtepunt van zijn roem en rijkdom, en zijn ziekelijke bemoeizucht tot zijn zuster Gina neemt zijn leven een fatale wending….

SCARLET AND THE BLACK THE

The Scarlet and the Black You TubeThe Scarlet and the Black is een speelfilm uit 1983 van regisseur David Butler. Er waren rollen voor o.a.: Gregory Peck, John Gielgud,Christopher Plummer. Ennio Morricone tekende voor de filmmuziek. Het verhaal speelt zich af in 1943. Rome is bezet door de Duitsers. Hugh O’Flaherty (Gregory Peck), een lerse geestelijke, helpt vluchtelingen bij het onderduiken. Hij krijgt te maken met kolonel Herbert Kappler (Christopher Plummer), chef van de Gestapo. Kappler is overtuigd van het feit dat O’Flaherty illegale daden pleegt, maar hij kan niets ondernemen vanwege de onschendbaarheid van de priester. Maar Kappler ruikt zijn kans: de onschendbaarheid van de geestelijke geldt alleen binnen het Vaticaan. Zodra O’Flaherty zich buiten het Vaticaan begeeft, loopt hij de kans gearresteerd of neergeschoten te worden.

SCHNÜFFLER DER

Der Schnüffler You TubeDer Schnüffler (Non Stop Trouble with the Spies) is een Duitse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Ottokar Runze. Er waren rollen voor o.a.: Dieter Hallervorden,Catherine Alric,Nikolaus Dutsch,Tilo Prückner,Manfred Lehmann. In West Berlijn vindt een ontmoeting plaats tussen een hoge functionaris uit Rusland en een vertegenwoordiger van een westerse multinational. Later in een bar wordt de Rus om het leven gebracht en door de West-Duitse taxichauffeur Herbert naar Oost-Berlijn gebracht. Herbert ontdekt pas daar dat hij een dode man in de auto had in plaats van een dronkenlap. Herbert wordt dan in Oost-Berlijn voor een westers agent aangezien, en in West-Berlijn als communistisch agent, en hij is zijn leven niet meer zeker…..

SCHOONER THE

The Schooner You TubeThe Schooner (De Schoener) is een Ierse film uit 1983 geregisseerd door Bill Miskelly,naar een kort verhaal van Michael McLaverty. Er waren rollen voor o.a.: Johnny Marley,Michael Gormley,Lucie Jamieso. Terry (Johnny Marley), een acht-jarige jongen uit Belfast, wordt voor de zomer naar familie op afgelegen magisch eiland aan de Ierse noordkust gestuurd. Het is een bejaard echtpaar, dat wordt achtervolgd door het verleden, zeker nu de aanwezigheid van de jongen herinneringen oproept aan een lang geleden plaatsgevonden tragedie. De zomer brengt nieuwe vriendschap en geluk, maar er is ook sprake van een dreiging; de scheiding tussen verleden en heden vervaagt. De gebeurtenissen van vroeger beginnen zich te herhalen…

SCRUBBERS 

Scrubbers 1983 You TubeScrubbers (Uitschot) is een Brits drama film uit 198 geregisseerd door Mai Zetterling met Amanda York en Chrissie Cotterill.De titel slaat op de bewoners van de Borstal-vrouwengevangenis in Engeland; op het eerste gezicht lijkt het allemaal uitschot. Maar achter het zeer ruwe taalgebruik en het obstinatie gedrag gaat heel wat verdriet schuil. Het verhaal begint wanneer het lesbische meisje Carol Howden (Amanda York) en haar vriendin, de verwarde tienermoeder Annetta Brady (Chrissie Cotterill) beiden veroordeeld wegens vergrijpen in de zogeheten kleine criminaliteit. Ze ontsnappen uit het Huis van Bewaring, omdat Annetta haar kind terug wil zien. Door een stommiteit van Carol loopt het fout en beide dames komen in de strenge Borstal-gevangenis terecht, temidden van de kijvende, vechtende en zeer achterdochtige vrouwengemeenschap aldaar. In een reeks van hartverscheurende en soms komisch-ontroerende gebeurtenissen zijn we getuige van de verwijdering tussen de twee vriendinnen, die leidt tot een tragische ontknoping.

SEASON IN  HAKKARI A

A Season in Hakkari You TubeA Season in Hakkari (Hakkari’de Bir Mevsim,Eine Saison in Hakkari,Een seizoen in Hakkari) is een Turkse film uit 1983 geregisseerd door Erden Kiral, gebaseerd op de gelijknamige autobiografische roman van Ferit Edgü. Er waren rollen voor o.a. : Genco Erkal,Serif Sezer,Erkan Yüzel,Rana Cabbar,Erol Demiröz. Een stadse intellectueel wordt als onderwijzer uit Istanbul, verbannen naar een klein Koerdische dorpje in het hoogland van Anatolië Zuidwest-Turkije. Een in de vergetelheid geraakte dorpsgemeenschap, klein en nietig in een onmetelijk uitgestrekte natuur, een dorp zonder elektriciteit en gedurende zeven maanden per jaar bedekt met sneeuw. Geen van zijn leerlingen heeft ooit een letter gelezen of geschreven. In deze afgesloten gemeenschap moet de onderwijzer bij het meest elementaire beginnen. Aan het eind van het schooljaar drukt hij de leerlingen op het hart alles wat hij hun geleerd heeft weer te vergeten …….

SHEER MADNESS

sheer-madness-you-tubeSheer Madness (Friends and Husbands,Heller Wahn,Die Freundin) is een Duits-Franse televisiefilm uit 1983 geregisseerd door Margarethe von Trotta.Er waren rollen voor o.a : Hanna Schygulla, Angela Winkler, Peter Striebeck, Franz Buchrieser, Christine Fersen, Wladimir Yordanoff, Agnes Fink,Felix Möller, Jochen Striebeck.  Ruth( (Angela Winkler) is bang voor andere mensen. Zij vindt zichzelf in de schilderkunst. Op vakantie ontmoet zij de literatuurdocente Olga,die ondanks haar huwelijk met een bekende theaterregisseur een heel zelfstandig leven leidt. Onder invloed van Olga verandert Ruth. Ze wordt zelfverzekerder en zelfbewust. Haar man Franz wil terug naar de goede oude tijd toen zijn vrouw nog stil en afhankelijk was. Ruth stelt tenslotte een daad om voorgoed van dit ‘gezeur’ af te zijn…..

SIGNES EXTÉRIEURS DE RICHESSE

Signes extérieurs de richesse You TubeSignes extérieurs de richesse (Der schone Schein des Reichtum) is een Franse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Jacques Monnet. Er waren rollen voor o.a. : Claude Brasseur,Josiane Balasko,Jean-Pierre Marielle,Charlotte de Turckheim,Roland Giraud. Het leven van de dierenarts Jean-Jacques ‘Gigi’ Lestrade (Claude Brasseur) uit Parijs gaat over rozen. Hij houdt er een luxueus leven op na, mooi huis, mooie vrouwen, en snelle auto’s. Eén ding klopt er echter niet: hij betaalt te weinig belasting. En dat is een doorn in het oog voor de vrouwelijke belastingcontroleur Béatrice Flamand (Josiane Balasko), die de boekhouding van hem komt natrekken. Het is haar allereerste opdracht en ze legt Gigi meteen het vuur aan de schenen, toch denkt Gigi het met haar ook wel op een akkoordje te kunnen gooien…..

SIGN OF THE FOUR THE

The Sign of the Four You TubeThe Sign of the Four (lm Zeichen der Vier) is een Engelse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Desmond David. Er waren rollen voor o.a : Ian Richardson,David Healy,Trevor Howard,Cherie Lunghi,Terence Rigby. Majoor Sholto ontfutselt in India van een viertal gevangenen een schatkaart met de vindplaats van één de grootste diamant ter wereld the Great Mogul; in ruil daarvoor belooft hij de vier gevangenen los te laten, om de buit samen met hen delen. Sholto voert het plan echter op eigen houtje uit.Voor de enige overlevende vrijgekomen gevangene is echter het uur der wrake aangebroken. Mysterieuze voorvallen en moorden beginnen zich voor te doen. Maar Sherlock Holmes en Watson worden erbij gehaald om het raadsel op te lossen….

SILKWOOD

silkwood-you-tubeSilkwood is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Mike Nichols gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Karen Silkwood de eerste “kernmartelares”. Er waren rollen voor o.a : Meryl Streep,Kurt Russell,Cher,Craig T. Nelson,Diana Scarwid,Fred Ward,Ron Silver,Charles Hallahan,Josef Sommer,Bruce McGill. Karen Silkwood (Meryl Streep), is een werkneemster bij een plutoniumfabriek in Oklahoma, die zich inzet voor de vakbond, ze ontdekt dat het bedrijf het geld boven de veiligheid van de werknemers laat prevaleren. Als enkele collega’s radio-actief besmet blijken, probeert ze de buitenwereld voor het probleem te interesseren, ook al wil de directie het in de doofpot stoppen. Nadat ze zelf diverse malen onverklaarbaar radioactief besmet is geraakt, komt zij op een even geheimzinnige wijze bij een auto-ongeluk om het leven. Ze was op weg naar een journalist van de New York Times, om hem een dossier over de gevaarlijke toestanden in de kerncentrale te overhandigen. Het dossier is na het auto-ongeluk nooit meer boven water gekomen.  Karen Silkwood Wikipedia 

SLAYGROUND

Slayground You TubeSlayground (Der genadenlose Schatten) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Terry Bedford, gebaseerd op de gelijknamige roman van Richard Stark (Donald E. Westlake). Er waren rollen voor o.a : Peter Coyote,Billie Whitelaw,Mel Smith,Philip Sayer,Bill Luhr. Stone (Peter Coyote) is een beroepsmisdadiger, maar wel iemand, zoals dat dan heet, met een strenge ethiek. Zijn principes moet hij echter laten varen wanneer hij bij een klus,een onervaren chauffeur in de arm moet nemen om de vluchtauto te besturen. Wat een routine-karwei had moeten zijn wordt een nachtmerrie als door een nerveuze manoeuvre, een negen-jarig meisje wordt aangereden,en overlijdt.De vader,van het meisje, een rijk en machtig promotor, die weet wie de bestuurder was, wil nog maar één ding: Stone mores leren……

SO LONG, STOOGE

Tchao Pantin You TubeSo Long, Stooge (Coluche Tchao pantin,Am Rande der Nacht) is een Franse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Claude Berri ,gebaseerd op de gelijknamige roman van Alain Page.Er waren rollen voor o.a. : Richard Anconina,Agnès Soral,Philippe Léotard,Mahmoud Zemmouri,Coluche. Lambért (Coluche) is een vereenzaamde oude nachtbediende van een pompstation, en door middel van de drank probeert hij de troosteloosheid van de grauwe voorstad te vergeten. Op een avond leert hij de jonge Arabier Bensoussan (Richard Anconina) kennen,en er groeit een vriendschap tussen beide mannen. Op een nacht wordt Bensoussan, die als kleine drugdealer rondkomt, voor de ogen van de pompbediende vermoord, door de bende van bareigenaar Rachid. Met behulp van de vriendin van Bensoussan een punkmeisje zoekt hij de moordenaars en neemt hij wraak, en rekent hij voorgoed af met zijn verleden.

SOMETHING WICKED THIS WAY COMES

Something Wicked this Way Comes You tubeSomething Wicked this Way Comes is een Amerikaanse Walt Disney speelfilm uit 1983 geregisseerd door Jack Clayton, gebaseerd op de gelijknamige roman van Ray Bradbury. Er waren rollen voor o.a : Jason Robards,Jonathan Pryce,Diane Ladd,Pam Grier,Royal Dano. Twee schooljongens Will Halloway en Jim Nightshade hebben gemengde gevoelens wanneer een circus zijn tenten opslaat in hun schilderachtig stadje Greentown in Illinois. Toch besluiten ze een kijkje te gaan nemen. Al gauw merken ze dat er iets niet klopt, ’s Avonds gebeuren er rare dingen: wassen beelden gaan leven, mensen die zichzelf te oud vinden worden jonger en lelijke mensen worden knap. Will en Jim snappen er niets van en gaan op onderzoek uit, en er blijk  iets heel vreemds aan de hand te zijn met het circus en met de directeur, de angstaanjagende Mr. Dark (Pryce). Hij kan namelijk alle geheime wensen vervullen, met alle gevolgen van dien……

SPECIAL BULLETIN

Special Bulletin You TubeSpecial Bulletin (Hier volgt een extra bericht,Achtung! Sondersendung!) is een Amerikaanse televisie-film uit 1983 geregisseerd door Edward Zwick. Er waren rollen voor o.a : Ed Flanders,Kathryn Walker,David Clennon,Michael Madsen,Roxanne Hart, Christopher Allport. Bij het televisiestation RBS maakt presentatrice Susan Miles opeens melding van een gijzeling in Charleston, South Carolina. Een tot dan toe onbekende actiegroep heeft vier gijzelaars gemaakt en eist bekendmaking hiervan via RBS. De actie heeft plaatsgevonden op een schip en de gijzelaars zijn mensen van een plaatselijke reportageploeg van RBS. Leider van de actiegroep blijkt een ex medewerker van het Pentagon te zijn. Hij dreigt met nucleair geweld, als alle kernkoppen in het gebied rond Charleston niet worden ontmanteld. De groep beschikt over een eigen kernwapen, dat als laatste cynische maatregel tegen de kernwapenwedloop ingezet zal worden, als er geen eind komt aan de escalerende nucleaire bewapening- Vanaf het moment van bekendmaking van de gijzeling wordt het dagelijks werk bij RBS er volledig door bepaald. Het gebruikelijke programma wordt regelmatig onderbroken voor de laatste feiten en ontwikkelingen. Als onderhandelingen geen resultaat opleveren zet de regering uiteindelijk een groep commando’s in om de actie te beëindigen.  Voor de ogen van tv-kijkend Amerika komt de kernbom van de actievoerders tot ontploffing. Het afschuwelijk resultaat, evenaart de vernietiging van Hiroshima. RBS doet uitgebreid verslag van de ramp. Presentatoren en verslaggevers, overweldigd door de omvang van de ellende, zijn nauwelijks in staat hun werk te doen. Na drie dagen wijdt RBS een afrondende reportage aan de gebeurtenissen in Charleston, en gaat daarna over tot de orde van de dag.

STACY’S KNIGHTS

stacys-knights-you-tubeStacy’s Knights (Double Down, Gewagtes Spiel ) is een Amerikaanse filmkomedie uit 1983 geregisseerd door Jim Wilson. Er waren rollen voor o.a : Andra Millian,Kevin Costner,Eve Lilith,Mike Reynolds,Garth Howard,Don Hackstaff,Ed Semenza,Gary Tilles. Stacy Lancaster (Andra Millian) is een teruggetrokken verlegen meisje,samen met een vriendin gaat ze een weekend naar Reno. En ze ontpopt zich aan de blackjacktafel tot een waar kaart-genie. Will Bonner (Kevin Costner), een jonge Casino-kenner wordt partner van het meisje en leert Stacy alle trucs, samen vormen ze een ijzersterk duo dat flink wat winst maakt in de casino’s. Shecky de baas van een casino, wil dit laten stoppen en besluit Will om het leven te laten brengen. Stacy zint op wraak en neemt een ongeregeld groepje in dienst om de casinobazen te ruïneren.

STAR 80

star-80-you-tubeStar 80, is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Bob Fosse. Mariel Hemingway liet voor de hoofdrol van deze film haar borsten vergroten. De film is gebaseerd op het waargebeurde korte levensverhaal van Playboy-bunny Dorothy Hoogstraten, dochter van Nederlandse immigranten in Canada. Er waren rollen voor o.a : Mariel Hemingway,Eric Roberts,Cliff Robertson, Carroll Baker,Roger Rees. De 20-jarige serveerster Dorothy Stratten (Mariel Hemingway), een dromerige en ambitieuze meisje uit Vancouver, wordt door Paul Snider (Eric Roberts) ontdekt als model. Hij is een onbeduidend mannetje van lager allooi. Ze trouwt met hem en hij begeleidt haar op weg naar de top, die uiteindelijk leidt tot de status van Playmate van het jaar 1980. Maar de romance bekoelt en als blijkt dat Dorothy Stratten haar dankbaarheid niet in liefde voor Paul uit maar op een filmregisseur verliefd wordt, vermoordt hij haar in koelen bloede, waarna hij de hand aan zichzelf slaat. Dorothy Stratten Wikipedia 

STAR CHAMBER THE

The Star Chamber You TubeThe Star Chamber (Scherprechters,De nacht der Vechters) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Peter Hyams. Er waren rollen voor o.a. : Michael Douglas,Hal Holbrook,Yaphet Kotto,Sharon Gless,James Sikking. De jonge idealistische rechter Steven R. Hardin (Michael Douglas) gelooft in gerechtigheid, hoewel dit geloof steeds meer onder druk komt te staan, omdat hij regelmatig verkrachters en moordenaars moet vrijspreken .Slimme advocaten slagen er steeds opnieuw in om mazen in de wet te vinden voor hun cliënten. Ten einde raad vraagt hij advies aan rechter Caulfield (Hal Holbrook). Deze introduceert hem bij de Sterrenkamer, een geheim genootschap, dat zich ten doel stelt om ten gevolge van juridische haarkloverijen ten onrechte vrijgesproken misdadigers eigenhandig te executeren. Hoe integer het gezelschap rechters de wet toepast, ook zij kunnen zich vergissen. Als Hardin merkt dat een foutief doodvonnis niet meer herroepen kan worden, knaagt dat aan zijn geweten. Met zijn poging om een ter dood veroordeeld duo te waarschuwen brengt hij echter het geheime genootschap in gevaar en daarmee tekent hij in wezen, zijn eigen doodvonnis.

STARFLIGHT ONE

Starflight One You TubeStarflight One is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Jerry Jameson. Er waren rollen voor o.a. : Lee Majors, Hal Linden,Lauren Hutton,Ray Milland,Gail Strickland,George DiCenzo,Robert Webber, Tess Harper,Robert Englund. Met een zeer geavanceerd supersonisch vliegtuig, de „Starflight” wordt een poging gedaan om het snelheidsrecord van Californië naar Sidney te breken. Kapitein Cody Briggs, die eerst zijn twijfels had, is enigszins gerustgesteld als alles volgens plan verloopt. Maar dan gaat het mis tijdens de vlucht, wordt het vliegtuig zwaar beschadigd door brokstukken van een exploderende raket, en daardoor wordt het de ruimte in gelanceerd. Omdat het niet ontworpen is voor de ruimtevaart, heeft de „Starflight” slechts 48 uur de tijd om op aarde terug te keren. Gelukkig start de NASA een reddingsexpeditie, om de onwillige ruimtevaarders te helpen.

STAYING ALIVE

Staying Alive You TubeStaying Alive is een Amerikaanse muziekfilm uit 1983 geregisseerd door Sylvester Stallone. Er waren rollen voor o.a. : John Travolta,Cynthia Rhodes,Finola Hughes,Steve Inwood,Julie Bovasso. Toni Manero (John Travolta) wil carrière maken als danser in musicals en films. Het maakt hem in de film niet uit waar hij moet dansen, als hij maar kan dansen.’S Avonds werkt hij in een discotheken van Brooklyn, omdat hij het niet al te breed heeft, en overdag geeft hij dansles. Via Jackie zijn vriendin (Cynthia Rhodes) die ook helemaal maf van dansen is en, die les geeft in hetzelfde gebouw, leert hij sterdanseres Laura (Finola Hughes) kennen. Voor hem verpersoonlijkt zij het succes. Zij bied hem aan om hem te helpen op het pad naar de glorie. Maar Toni is nogal egoïstisch en wil alles op eigen houtje doen, en daarbij kwetst hij zijn omgeving en in het bijzonder zijn vriendin Jackie.

STING II THE

The Sting II You TubeThe Sting II (Zwei ausgekochte Gauner) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Jeremy Paul Kagan. Er waren rollen voor o.a. : Jackie Gleason,Mac Davis, Teri Garr,Karl Malden,Oliver Reed. De gangsterbaas Doyle Lonnegan heeft zich voorgenomen voorgoed af te rekenen met Fargo Gondorff en diens vriend Jake Hooker, die hem jaren terug een half miljoen afhandig gemaakt hebben.Hij probeert Gondorff tegen de gevreesde nachtclubeigenaar Macalinski uit te spelen, maar Fargo  bijgestaan door de mooie Victoria, een onervaren maar uitzonderlijk getalenteerde afperser is iedereen te slim af. Ze slagen erin Macalinski op een bokser te laten wedden die ook in het complot zit…..

STROKER ACE

Stroker Ace You TubeStroker Ace (Der Rasende Gockel) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Hal Needham. Er waren rollen voor o.a. : Burt Reynolds,Ned Beatty,Jim Nabors,Loni Anderson,Parker Stevenson. De Nascar-coureur Stroker Ace heeft het moeilijk. Hij heeft zijn laatste wedstrijd verloren. En hij kan ook nog eens uitkijken naar een andere sponsor,omdat hij Jim Catty (Warren Stevens) van Zenon Oil zijn huidige sponsor, in nat cement heeft ondergedompeld. Deze situatie dwingt hem in zee te gaan met de Gebraden-Haantjeskoning Clyde Torkle. Als hij de kleine lettertjes in het contract niet goed heeft gelezen, en merkt dat hij zelf in kippenkostuum reclame moet maken, doet hij zijn best om onder het contract uit te komen….

SUDDEN IMPACT

sudden-impact-you-tubeSudden Impact een Amerikaanse actiefilm uit 1983 geregisseerd en geproduceerd door Clint Eastwood. Het is de vierde aflevering in ‘Dirty Harry’-reeks. Er waren rollen voor o.a : Clint Eastwood,Sondra Locke,Pat Hingle,Bradford Dillman,Albert Popwell,Paul Drake,Jack Thibeau,Michael Currie,Carmen Argenziano.De uitstekende rechercheur Harry Callahan(Clint Eastwood), die voortdurend met zijn chefs overhoop ligt vanwege zijn onorthodoxe onderzoekmethoden, wordt naar het vredig plaatsje San Paulo verbannen. Maar de hoop van zijn chefs, dat hij het daar wat kalmer aan gaat doen, wordt al spoedig de bodem ingeslagen als hij daar in een mysterieuze zaak betrokken raakt. Er vinden daar rituele moorden plaats en ‘Dirty Harry’ gaat er weer als vanouds op af.

SUPERMAN III

Superman III You TubeSuperman III is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Richard Lester.Er waren rollen voor o.a. : Christopher Reeve,Richard Pryor,Annette O’Toole, Jackie Cooper,Marc McClure,Robert Vaughn.De rijke en gemene zakenman Ross Webster (Robert Vaughn) ontdekt de verborgen talenten van Gus Gorman (Richard Pryor), een geniale computerprogrammeur. Ross besluit om zijn talenten te misbruiken,om de totale heerschappij over de wereld te krijgen. Als Superman daar een stokje wil voor steken, moet hij worden uitgeschakeld. Ross probeert dat te doen met een synthetisch kryptoniet, dat Superman niet doodt, maar hem wel in twee personen op splitst: de slechte egoïstische superman (Bizarro) en de morele goede Clark Kent. De twee belandden in een groot gevecht, waarbij Clark zijn slechte alter-ego doodt…

SURVIVORS THE

the-survivors-1983-you-tubeThe Survivors is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Michael Ritchie. Er waren rollen voor o.a. : Walter Matthau, Robin Williams, Jerry Reed, James Wainwright, Kristen Vigard, Annie McEnroe. Donald Quinelle (Robin Williams) , een succesvolle verkoper, wordt door de papegaai van zijn baas ontslagen. Op dezelfde dag ziet Sonny Paluso(Walter Matthau) zijn benzinestation in vlammen opgaan, terwijl ze hun verdriet met koffie aan het verdrinken zijn in een cafetaria komt Jack Locke (Jerry Reed) , een gemaskerde overvaller binnen, en hij dwingt de aanwezigen hun broek uit te trekken. Omdat Sonny geen schoon ondergoed aanheeft en daarom weigert zijn, broek te laten zakken, ontstaat enige verwarring. Ze maken van dat moment gebruik en weten de overvaller te overmeesteren. Dat gaat met een schotwond gepaard, en ziekenhuisopname is noodzakelijk. Deze gebeurtenis schept, een, band tussen de twee werklozen en vanaf datmoment zijn ze onontkoombaar tot elkaar veroordeeld….

TABLE FOR FIVE

Table for Five You TubeTable for Five (Tafel voor vijf,Ein Tisch für Fünf) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Robert Lieberman. Er waren rollen voor o.a. : Jon Voight, Richard Crenna, Marie-Christine Barrault en Millie Perkins. De Amerikaan Jim P. Tanner (Jon Voight) is van zijn gezin gescheiden, en woont aan de andere kant van de Verenigde Staten, en heeft een jaar of vijf praktisch niet meer naar zijn drie kinderen Trung (Son Hoang Bui), Mathilde (Roxana Zal) en Truman-Paul (Robby ,Kiger) omgekeken. Zijn vrouw Kathleen (Millie Perkins,) is inmiddels opnieuw getrouwd met Mitchell (Richard Crenna). Op een dag krijgt hij Jim een opwelling van vaderliefde, en wil hij de band met zijn kinderen opnieuw aan te halen. Hij besluit ze, tot ongenoegen van hun stiefvader, mee te nemen op een exclusieve cruise door het Middellandse zeegebied. Dat levert nogal wat problemen op. Binnen de kortste keren heeft Jim ruzie met zijn kinderen. Vertwijfeld zoekt hij troost bij de Française Marie (Marie-Christine Barrault), die hij op de boot heeft ontmoet. Zij geeft hem weer moed en, Jim probeert de relatie met zijn kinderen te verbeteren. Dan krijgt Jim plots een telefoontje van Mitch, die hem vertelt, dat Kathleen bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen. Jim’s wereld stort dan ineen. De stiefvader Mitchell, eist dan de kinderen op, maar Jim doet er dan alles aan om de voogdij over zijn kroost te krijgen.

TENDER MERCIES

Tender Mercies You TubeTender Mercies (Tedere Mildheid) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Bruce Beresford. Er waren rollen voor o.a. : Robert Duvall,Tess Harper,Allan Hubbard,Betty Buckley,Wilford Brimley. Alcohol maakte een einde aan de glanzende carrière van de country en western-zanger Mac Sledge (Robert Duvall). Op een dag wordt hij wakker in een motel kamer ergens in Texas. Zijn geld is op. De jonge weduwe Rosa Lee (Tess Harper) die het motel bestiert, neemt zijn aanbod om voor haar te werken aan onder voorwaarde dat hij tijdens het werk niet drinkt. Langzaam maar zeker groeit er een rustgevende relatie tussen Mac en  Rosa, en in die vriendschap vindt hij inspiratie om zijn carrière weer op de rails te krijgen.

TERMS OF ENDEARMENT

Terms of Endearment You TubeTerms of Endearment is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door James L. Brooks, gebaseerd op de gelijknamige roman van Larry McMurtry. De film kreeg elf Oscar-nominaties, en won er vijf: Beste Film, Beste Regie, Beste Vrouwelijke Hoofdrol (Shirley MacLaine), Beste Mannelijke Bijrol (Jack Nicholson), en Beste Aangepaste script. Er waren rollen voor o.a. : Shirley MacLaine,Debra Winger,Jack Nicholson,Jeff Daniels,John Lithgow,Danny DeVito. De kibbelende weduwe Aurora (Shirley MacLaine),is om en nabij de 50. Haar dochter Emma (Debra Winger) trouwt tegen haar zin met Flap Horton(Jeff Daniels) , zodat ze alleen in haar grote huis achterblijft. Toch blijft ze gericht op het wel en wee van Emma en haar gezin. Omdat ze nu alleen in dat grote huis woont, vindt ze dat de tijd is aangebroken om maar eens nader kennis te maken met de buurman Garrett Breedlove (Jack Nicholson) op wiens levenswandel zij tevoren heel erg heeft afgegeven, hij begint een steeds belangrijker plaats in haar leven in te nemen, en ze wordt ze een beetje menselijker. Dat is maar goed ook, want de Emma blijkt snel daarna ongeneeslijk ziek te zijn. Haar lichamelijk aftakelingsproces begint, en de ziekte  brengt moeder en dochter dicht bij elkaar…..

TESTAMENT

Testament You TubeTestament is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Lynne Littman. Er waren rollen voor o.a. : Jane Alexander,William Devane,Ross Harris, Roxana Zal,Lukas Haas,Kevin Costner. De bewoners van het Californische stadje Hamlin overleven een atoomaanval op de Verenigde Staten, waarvan ze slechts een verre flits en de fall-out mogen meebeleven. Beroofd van contact met de buitenwereld, aanvoerlijnen en kennis over de rest van de natie, behouden de burgers opvallend hun waardigheid. Wanneer de één na de ander aan stralingsverschijnselen overlijdt, is het nog maar een enkeling die besluit te vertrekken naar berg en woud. Incidenteel wordt er eens getoeterd in de rij voor het benzinestation, een ander moppert over onregelmatigheden bij de voedselvoorziening. Pas na enkele maanden, als de begraafplaats geen ruimte meer over heeft, doen zich de eerste ontbindingsverschijnselen van deze brave samenleving voor: criminaliteit, overspel en het vuilnis wordt niet meer opgehaald.Carol( Jane Alexander), moeder van drie kinderen, staat er van de ene op de andere dag alleen voor, want haar echtgenoot bevond zich op het moment van de explosie in San Francisco. Zodra duidelijk wordt dat kleine kinderen de eerste stralingsslachtoffers zijn, hoopt ze alleen nog maar lang genoeg te leven om haar kinderen ten grave te kunnen dragen…

THUNDER

thunder-you-tubeThunder (Thunder: één tegen allen,Drug Traffikers,Thunder I – Der gnadenlose Einzelganger ) is een Italiaans/Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Larry Ludman. Er waren rollen voor o.a : Mark Gregory,Raymund Harmstorf,Valeria Ross,Antonio Sabato,Bo Svenson . Thunder(Mark Gregory) is de enige kleinzoon van een vermaard opperhoofd. Zijn protesten tegen het vernietigen van de begraafplaats waar zijn grootvader ligt lopen stuk op de Sheriff Bill Cook (Bo Svenson), die indianen als minderwaardig beschouwt en dus niet naar, ze hoeft te luisteren. Zelfs vertrapt de politieman’ een overeenkomst tussen’Thunder’s grootvader en de toenmalige Amerikaanse president’ waardoor de grond waar de indianen begraven liggen officieel ‘indiaans’werd.’. Ook de racistische hulpsheriff Barry Henson (Raymund Harmstorf) gaat herhaaldelijk buiten zijn boekje wanneer hij probeert om Thunder over, te halen niet meer te protesteren. Na meerdere malen in elkaar geslagen te zijn, trekt Thunder zijn conclusies. Zijn enige uitweg is terugvechten.

TIGER TOWN

Tiger Town You TubeTiger Town (Alex en de Detroit Tigers) is een Amerikaanse Walt Disney speelfilm uit 1983 geregisseerd door Alan Shapiro. Er waren rollen voor o.a. : Roy Scheider,Justin Henry,Ron McLarty,Bethany Carpenter,Noah Moazezi. De elf-jarige Alex (Henry) en zijn vader Buddy (Ron McLarty) zijn toegewijde Detroit Tigers fans, zelfs nu ze worstelen in de competitie. Alex’s favoriete speler is de honkbalveteraan Billy Young (Scheider), die zich in zijn laatste seizoen moet meten met de talenten van de aanstormende jeugd. Als Alex’s vader onverwacht sterft, geeft hij de jongen het advies mee dat, als ie ergens in gelooft, alles lukt. Alex die elke thuiswedstrijd van de Tigers bezoekt, merkt dat elke keer als hij bij de wedstrijd is en hoopt op een goede wedstrijd, de speler een homerun slaat…

TIGHTROPE TO TERROR

Tightrope to Terror You TubeTightrope to Terror (Reddingstouw naar de angst,Kabelbaan naar de angst) is een waargebeurde Britse jeugdfilm geregisseerd door Bob Kellett. De film is gebaseerd op het kabelongeluk van 29 Augustus 1961, waarbij zes mensen om het leven kwamen toen de piloot Bernard Ziegler een Republic F-84 Thunderjet tegen de kabels vloog van de Vallée Blanche kabelbaan. Er waren rollen voor o.a : Richard Owens,Mark Jefferis,Rebecca Lacey,Stuart Wilde,Eloise Ritchie,Peter Boom. Tijdens het laatste uitstapje van hun vakantie in Italië gaan Lisa en Susan met één van de langste en hoogste kabelbanen ter wereld naar Zwitserland. Vanuit de cabine zouden ze een prachtig uitzicht hebben op de gletsjers van de Mont Blanc. Samen met twee jonge Duitse bergbeklimmers Mark en Christian zitten ze in de cabine, precies boven de gletsjer, als een laagvliegende straaljager, door de geluidsbarrière breekt en de cabine heftig begint te slingeren. De kabel knapt af, maar het lukt de vier uit de cabine te komen, maar dan wacht hen een barre tocht door sneeuw en ijs…..

TO BE OR NOT TO BE

to-be-or-not-to-be-you-tubeTo Be or Not to Be is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Alan Johnson en geproduceerd door Mel Brooks. De film is een remake van de gelijknamige klassieke filmkomedie uit 1942. Er waren rollen voor o.a : Mel Brooks,Anne Bancroft,Charles Durning,Tim Matheson,José Ferrer. Op het moment dat Polen door de Duitsers bezet wordt speelt in Warschau het Bronski theatergezelschap van de aldaar,fameuze acteur Frederick Bronski (Mel Brooks) en zijn nog fameuzer echtgenote Anna (Arme Bancroft). Dit ensemble brengt een hutspot van clownsnummers, de al vermelde Nazi-revue, hoogtepunten uit Hamlet én het liedje Sweet Georgia Brown in het Pools. Anna staat op het punt een verhouding te beginnen met een jonge Poolse vliegenier (Tim Mattheson). Hij vlucht eerst naar Engeland, maar komt terug en betrekt het hele gezelschap in een spionage-affaire. De, problemen die daaruit ontstaan moeten worden opgelost door Bronski en dan begint het spel der vermommingen en onwaarschijnlijke situaties,en proberen de acteurs de Nazi’s zoveel mogelijk dwars te zitten.

TRACKDOWN : FINDING THE GOODBAR KILLER

Trackdown Finding the Goodbar Killer You TubeTrackdown: Finding the Goodbar Killer (Trackdown, Spoorzoeken) is een Amerikaanse tv-film geregisseerd door Bill Persky, gebaseerd op het boek Looking for Mr. Goodbar van Judith Rossner. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de jacht op de brute moordenaar van de lerares Roseanne Quinn ze gaf les op een school voor doven in New York. Er waren rollen voor o.a. : George Segal,Shelley Hack,Alan North,Shannon Presby,Tracy Pollan. De New Yorkse detective John Grafton (George Segal) moet de sadistische moord op de jonge lerares Mary Alice Nolan onderzoeken. In de flat van het slachtoffer vindt Grafton op de plaats van de misdaad een tekening van  Popeye de zeeman. Tijdens zijn onderzoek ontmoet hij Logan Gay (Shelley Hack), een collega van de vermoorde lerares. Zij besluit de detective te helpen, en samen gaan ze op zoek naar de maker van deze tekening.

TRADING PLACES 

Trading Places You TubeDe rijke Randolph (Ralph Bellamy) en Mortimer Duke (Don Ameche) discussiëren over de vraag of de klasse van een mens in hem zit of dat enkel zijn omstandigheden daarvoor zorgen. Bij wijze van weddenschap (voor één dollar) besluiten ze de proef op de som te nemen en de levens van zwerver Billy Ray Valentine (Eddie Murphy) en de arrogante Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd) compleet overhoop te gooien. Van de ene op de andere dag, laten ze Winthorpe alles afnemen en Valentine in een duur huis, garderobe en goedbetaalde baan op de beursvloer zetten. Vervolgens wachten ze af wat er gebeurt.Wanneer de twee er na een tijd achterkomen hoe de vork in de steel zit, willen ze wraak. Ze willen de Dukes een lesje leren, namelijk dat je niet zomaar met iemands leven kan sollen. Met de hulp van Ophelia een prostituee (Jamie Lee Curtis) en butler Coleman (Denholm Elliott) bedenken ze een plan om de broers te treffen waar ze dat het hardst voelen, namelijk in hun portemonnee. Mede8er Movie Link

TWO KINDS OF LOVE

Two Kinds of Love You TubeTwo Kinds of Love is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Jack Bender, gebaseerd op de roman Two Kinds of Terrible van Peggy Mann. Er waren rollen voor o.a. : Lindsay Wagner,Ricky Schroder,Peter Weller,Sydney Penny,Allyn Ann McLerie. De 13-jarige jongen Robbie Farley (Rick Schroder) breekt tijdens het basketballen zijn arm, en ziet zijn toekomst somber tegemoet. Gelukkig koestert hij een diepe genegenheid en bewondering voor zijn moeder Susan (Lindsay Wagner) , die hem de positieve kanten van het leven laat zien. Wanneer zijn moeder ernstig ziek blijkt te zijn en uiteindelijk overlijdt blijft Robbie achter bij zijn afstandelijke vader Joe (Peter Weller). De relatie tussen Robbie en zijn vader wordt daardoor nog slechter dan die al was, en beiden worden vervuld met schuld en haatgevoelens,toch moet de jongen het verlies van zijn moeder verwerken, en proberen om te gaan met zijn aan werkverslaafde vader…

TWO WORLDS OF ANGELITA

The two worlds of Angelita (Los dos Mundos de Angelita )Amerikaanse speelfilm uit 1983 van Jane Morrison over negenjarig Portoricaans meisje dat met haar familie naar New-York verhuist en moeite heeft met de aanpassing.

UNDER FIRE

Under Fire You TubeUnder Fire (In de Vuurlijn,Unter Feuer) is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1983 geregisseerd door Roger Spottiswoode. Er waren rollen voor o.a. : Nick Nolte,Gene Hackman,Joanna Cassidy,Jean-Louis Trintignant,Richard Masur,Alma Martinez. Russell Price is een fotograaf die enorme ervaring heeft op het gebied van de oorlogsfotografie. Zijn reputatie op dat gebied wordt alleen overtroffen door zijn ongelooflijke lak aan angst. In de nadagen van het Somoza-regime wordt Russell samen met de radio-journaliste Claire Stryder naar Nicaragua gestuurd,om de rebellenleider Rafael in te interviewen.Wanneer blijkt dat Rafael al dood is, raakt hij onbewust toch verwikkeld in de revolutie, en de bloedige strijd dwingt hem tot een keuze. Hem wordt gevraagd een foto te vervalsen van Rafael als bewijs dat hij nog in leven is, echter blijkt deze actie geënsceneerd te zijn door een voor Somoza werkende spion…

VALLEY GIRL

Valley Girl You TubeValley Girl (Het meisje uit de Vallei) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Martha Coolidge.Er waren rollen voor o.a. : Nicolas Cage,Deborah Foreman,Colleen Camp,Frederic Forrest,Elizabeth Daily. Julie (Deborah Foreman) een 15-jarige meisje afkomstig uit de vallei, is bij een feestje die Suzie Brent ter ere voor haar geeft. Het enigste probleem deze avond is, dat Julie het net heeft uitgemaakt met haar vriend Tommy . Hierdoor verveelt zij zich, maar door de komst van Fred en Randy (Nicolas Cage) een herrieschopper uit de stad verandert dit. Julie en Randy kunnen het uitstekend met elkaar vinden en ze gaan samen wandelen. Vrienden van Julie willen dat ze het weer goed maakt met Tommy, maar Randy geeft niet zo gemakkelijk op…..

VIDEODROME

Videodrome You TubeVideodrome is een Canadese speelfilm uit 1983 geregisseerd door David Cronenberg. Er waren rollen voor o.a. : James Woods,Deborah Harry,Sonja Smits,Peter Dvorsky,Leslie Carlson. Een illegaal ondergronds televisiestation zendt in het programma ‘Videodrome’, beelden uit waarin slachtoffers live gemarteld worden. En iedereen die naar die programma’s kijkt, krijgt last van hallucinaties. Videopiraat Max Renn heeft een kleine tv-zender, met speciale uitzendingen voor liefhebbers van pornografie en gewelddadigheden,daarom wil hij programmaonderdelen van Videodrome, voor zijn eigen programma gebruiken. Hij gaat op onderzoek uit en schrikt als hij voor het eerst de macabere beelden ziet, maar tenslotte raakt hij ook in de ban van Videodrome, en dit heeft een  rare transformatie tot gevolg……….

WAIT TILL YOUR MOTHER GETS HOME!

Wait Till Your Mother Gets Home! You TubeWait Till Your Mother Gets Home! (Wacht Maar Tot Mamma Thuis Komt!, Zu Hause ist der Teufel los!, ) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Bill Persky. Er waren rollen voor o.a. : Paul Michael Glaser,Dee Wallace,Peggy McKay,David Doyle,Ray Buktenica. Bob Peters is een gevierd footballcoach aan een highschool. Zijn vrouw Pat staat volledig in zijn schaduw. Dat en de opvoeding van de kinderen frustreren haar. Ze gaat op zoek naar een baan en wordt secretaresse van de directeur op de highschool. Het huishouden wordt hierdoor nog een grotere puinhoop. In de zomermaanden doet Bob het huishouden. Hij is vastbesloten te bewijzen dat zij altijd overdrijft en dat het doen van het huishouden een karweitje van niks is. Maar het huishouden valt hem echter niet mee…..

WARGAMES

WarGames You TubeWarGames is een Amerikaanse sciencefiction speelfilm uit 1983 geregisseerd door John Badham. Er waren rollen voor o.a : Mathew Broderick,Ally Sheedy,Dabney Coleman,John Wood,Barry Corbin.David Lightman is een zeventienjarige jongen, die woont in het Amerikaanse Seattle. Hij is computergek en brengt zijn tijd het liefst door met het spelen van computerspelletjes. Alhoewel David erg intelligent is, doet hij niet erg zijn best op school. Zijn rapportcijfers lijden daar echter geenszins onder, want hij heeft een slimme manier gevonden om met zijn eigen computer thuis in te breken in de schoolcomputer en zodoende zijn cijfers nu en dan wat aan te passen. Wanneer David, per toeval, zichzelf toegang heeft weten te verschaffen tot het computersysteem van de Amerikaanse defensie en met zijn eigen computer het sein geeft tot het startklaar maken van de lancering van de in Amerika opgestelde atoomraketten, is hij in de veronderstelling dat het hier een nieuw computerspelletje betreft.

WESPENNEST

La Crime You TubeWespennest (La crime) is een Franse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Philippe Labro. Er waren rollen voor o.a : Claude Brasseur,Jean-Claude Brialy,Jean-Louis Trintignant,Dayle Haddon,Gabrielle Lazure. Advocaat Raymond d’Alins heeft zoals gewoonlijk net een briljant pleidooi gehouden. Wanneer hij het Paleis van Justitie in Parijs uitkomt wordt hij door twee politieagenten in politie-uniform benaderd. Voor hij het weet wordt hij door hen neergeschoten. Commissaris Griffon (Claude Brasseur), bekend om zijn onconventionele methoden, neemt de zaak op zich. Als hij op een omvangrijk corruptie-schandaal stuit, probeert men hem tegen te werken, maar als Griffon eenmaal zijn tanden in een zaak zet gaat hij door……

WHO WILL LOVE MY CHILDREN?

Who Will Love My Children You TubeWho Will Love My Children? (Wie wil er van mijn kinderen houden?) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door John Erman, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Lucile Fray, een boerin uit Iowa. Er waren rollen voor o.a. : Ann-Margret,Frederic Forrest,Cathryn Damon,Donald Moffat,Lonny Chapman. Lucile Fray (Ann-Margret) wordt, na de geboorte van haar tiende kind geconfronteerd met kanker in een vergevorderd stadium. Zij heeft niet lang meer te leven. Lucille weet dat haar man Ivan (Frederic Forrest), die alcoholist is en bovendien lijdt aan gewrichtsontsteking, niet de zorg voor de tien kinderen zal kunnen dragen. Om te voorkomen dat haar kinderen door de overheid zullen worden weggehaald, geeft ze de laatste maanden van haar leven aan het zoeken van gezinnen die haar kinderen kunnen adopteren. De beslissende vraag voor haar is dan: Wie zal nu van m’n kinderen houden?

WILL THERE REALLY BE A MORNING?

Will There Really Be A Morning You TubeWill There Really Be A Morning? is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Fielder Cook, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de carrière van de  beroemde filmster Francis Farmer. Er waren rollen voor o.a. : Joseph Maher,Royal Dano,Melanie Mayron,Lee Grant,Susan Blakely. De actrice Frances Farmer (1913-1970) had de opvolgster van Greta Garbo moeten worden. Aan het eind van de jaren dertig bereikte Farmers filmcarrière een hoogtepunt als tegenspeelster van Bing Crosby en Tyrone Power. Maar het succes van Frances was van korte duur. Haar moeder Lillian speelde een dubieus dominante rol in haar leven, en Hollywood kon haar opstandigheid niet breken. Ze raakte aan de drank en belandde daardoor vijf jaar in een psychiatrische inrichting. Ze overleed tenslotte in 1970 aan slokdarmkanker.

WINTER OF OUR DISCONTENT THE

the-winter-of-our-discontent-you-tubeThe winter of our discontent (Wintertij van tegenzin) is een Amerikaanse tv-film uit 1983 geregisseerd door Waris Hussein naar een roman van John Steinbeck.  Er waren rollen voor o.a :Donald Sutherland,Teri Garr,Tuesday Weid,Richard Masure.Ethan Hawley , een man van middelbare leeftijd, is niet tevreden meer met zijn leven. Hij wijt dit aan het feit dat hij slechts bediende is in de kruidenierswinkel die ooit in het bezit van zijn familie was. Hij probeert de zaak terug te kopen om zo zijn geestelijk evenwicht weer te vinden. De bank wil hem het geld lenen onder voorwaarde dat hij zijn beste vriend Danny Marullo overhaalt om zijn huis te verkopen aan een projectontwikkelaar, om er een winkelcentrum te kunnen bouwen. Danny weigert en Ethan ontdekt dat Marullo illegaal in het land verblijft,en komt voor een morele keuze te staan.

YELLOWBEARD

Yellow Beard You Tube.jpgYellow Beard (Geelbaard en de piraten) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Mei Damski. Er waren rollen voor o.a. : Graham Chapman,Peter Boyle,Martin Hewitt,Susannah York,Peter Cook, Marty Feldman,John Cleese,David Bowie,Cheech & Chong. In 1687 lukt het de beruchte piratenkapitein Geelbaard om een grote hoeveelheid goud te stelen van de Spaanse kapitein El Nebuloso, en zijn priester El Segundo. Hij belandt echter in de gevangenis. Wanneer hij er twintig jaar later in slaagt te ontsnappen is dat geen toeval. Commandant Clement van de Engelse inlichtingendienst wil Geelbaard zijn schat voor de koningin bemachtigen, en wil hem na zijn ontsnapping volgen naar het schateiland, maar Geelbaard pikt eerst zijn zoon Dan op, op zijn hoofd staat namelijk de locatie van de schat getatoeëerd.

YENTL

Yentl You TubeYentl is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Barbra Streisand, gebaseerd op het boek ‘Yentl, the Jeshiva boy’ van Isaac Bashevis Singer. De muziek voor ‘Yentl’ werd gecomponeerd door de Fransman Michél Legrand. Er waren rollen voor o.a. : Barbra Streisand,Mandy Patinkin,Amy Irving,Nehemiah Persoff,Steven Hill. Yentl is een Joods meisje in het 19e eeuwse Polen. Haar moderne vader heeft haar leren lezen en schrijven. Als pa sterft, is het echter afgelopen met de studie vinden Yentls tantes. Yentl vlucht, knipt haar haar af en, ten einde raad vermomd zij zich als jongen en, noemt zich Anshel, op die manier weet ze de mannelijke studentenwereld binnen te dringen. Ze wordt toegelaten op een jesjiwa (talmoedhogeschool) waar ze het jodendom bestudeert. Ze is een briljant student en onderweg ontmoet ze Avigdor die haar onder zijn hoede neemt. Ze wordt verliefd op hem maar hij is op zijn beurt weer verliefd op Haddas waarmee hij niet mag trouwen vanwege een familieschandaal…..

ZELIG

Zelig You TubeZelig is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Woody Allen.Er waren rollen voor o.a. : Woody Allen,Mia Farrow, Garrett Brown, Stephanie Farrow,Will Holt. Op het eind van de jaren twintig trad Leonard Zelig op.Een man die de,eigenschappen van een kameleon bezat.Als hij bij negers was werd hij zwart, als hij bij dikke mensen was werd hij ook dik.Zijn bizarre vermogens maken hem tot een begeerd object voor psychiaters en voor zijn geldzuchtige zuster, die een kermis-, attractie van hem maakt. Een vrouwelijke psychiater Dr. Eudora Fletcher (Mia Farrows) onfermt zich over hem, weet hem vrijwel te genezen en wordt verliefd op hem, maar dan gaat alles weer mis en verdwijnt Zelig om als SA-man achter Hitler weer op te duiken. Zij redt hem en, zoals Scott Fitzgerald schreef „het was niet de waardering van velen, maar de liefde van één vrouw die zijn leven veranderde”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s