Films 1983 Buitenland

ACCEPTABLE LEVELS

Acceptable Levels is een Engelse speelfilm uit 1983 geregisseerd door  John Davies.Er waren rollen voor o.a.: Andrew Rasleigh,Ray Adshead,Sally McCafferty,Roisina BrownGeorge Shane.

ASCENDANCY

Ascendancy is een Britse dramafilm uit 1983 onder regie van Edward Bennett. Hij won met deze film de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. Met in de hoofdrollen Julie Covington, lan Charleson en John Phillips. Het verhaal speelt in het Ierland van 1920. In het zuiden en westen nemen de opstanden en rellen tegen de Britten toe. In Belfast is alles nog rustig. Connie woont in het landhuis van haar vader. Het verlies van haar gesneuvelde broer is zij nooit te boven gekomen. Ook in de stad is het onrustig want daar krijgt Connies vader last met vakbonden. Katholieken en protestanten worden slaags met elkaar en de Britse troepen moeten ingrijpen. Connies landhuis wordt omgetoverd tot een vesting. Een Brits officier, Ryder, gaat een relatie met haar aan en toont begrip voor haar obsessies. Toch verbreekt hij plotseling deze relatie.

BETRAYAL

Betrayal (Betrug) Engelse speelfilm uit 1983. Met in de hoofdrollen: Jeremy Irons, Ben Kingsley en Patricia Hodge. Regie: Davied Jones. De uitgever Robert is al jaren schijnbaar gelukkig getrouwd met Emma. Emma echter heeft een verhouding met Roberts beste vriend Jerry. Pas nadat Emma en Jerry uit elkaar zijn gegaan, komt Jerry tot de ontdekking dat Robert al die tijd heeft geweten dat hij en Emma, een verhouding hadden

BREATHLESS

breathless-you-tubeBreathless (Atemlos) is een Amerikaanse film uit 1983 geregisseerd door Jim McBride. De film is een remake van de film À bout de souffle van Godard uit 1960. Er waren rollen voor o.a.: Richard Gere,Valerie Karprisky,William Tepper,Art Metrano, John P. Ryan. Jesse Lujack (Richard Gere) scharrelt rond in de gokstad Las Vegas, levend van een diefstalletje hier en daar. Hij besluit om naar Monica Poiccard (Valérie Kaprisky) z’n vriendin in Los Angeles te gaan. Hij steelt een Porsche, en wordt na een verkeerde inhaalmanoeuvre door een agent wordt aangehouden. In het dashboard-kastje van de gestolen auto ligt een pistool, die gaat per ongeluk gaat per ongeluk af, en dat maakt Jesse plotseling een moordenaar. Toch zet hij  de reis naar zijn vriendin door, zij is een bouwkunde-studente van Franse afkomst. Ze wil aanvankelijk niets van hem weten maar valt toch voor de onstuimige charme van hem. Uiteraard zit de politie niet stil: foto’s van Jesse verschijnen in de kranten en op tv. Het meisje aarzelt lang, maar besluit dan Jesse alle mogelijke hulp te geven.

BULLSHOT

Bullshot – (1983-GB) Komische detective, parodie op de Britse detectivefilms uit de jaren 1930-1940. Mei Smith steelt de show. Regie is van Dick Clement.

CHRISTINE

christine-you-tubeChristine is een Amerikaanse horrorfilm uit 1983 geregisseerd door John Carpenter, gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King. Er waren rollen voor o.a.:  Keith Gordon, John Stockwell,Alexandra Paul,Robert Prosky,Harry Dean Stanton.Een Plymouth Fury uit 1958 is een auto is om in de gaten te houden. Nog voordat het voertuig de productielijn heeft verlaten, zijn er al twee slachtoffers gevallen. Twintig jaar later, in 1978 komen, Dennis en Arnie de Plymouth opnieuw tegen: de auto is dan rijp voor de sloop, en staat op het erf bij een vervallen huis . Arnie (Keith Gordon) is op slag totaal verliefd op Christine en koopt haar. Dennis (John Stock well) ontraadt hem de koop ten stelligste, maar Arnie is al zo van de auto bezeten dat hij zien nog horen wil. Hij vertroetelt de auto, knapt het helemaal op en geeft het de naam Christine’. De auto is zijn hartsvriendin geworden. Als zijn kameraden het op Christine hebben afgezien, neemt Christine het recht in eigen hand.

CLASS

class-you-tubeClass is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Lewis John Carlino. Er waren rollen voor o.a.: Alain Delon, Micheline Presle, Sophie Grimaldi, Fernand Ledoux en Jean-Claude Brialy.  Op zijn achttiende komt Jonathan Ogner (Andrew McCarthy)  op de Vernon Academy. Na het veilige gezinsleven is het wel wennen, maar al gauw slepen de ontgroening en zijn jolige kamergenoot Skip (Rob Lowe) hem door de beginperiode heen.Er ontstaat tussen beide knapen een vriendschapsband, die onverbrekelijk lijkt. Er komt echter toch een kink in de kabel als Jonathan zich stort in een avontuur met de tweemaal zo oude Ellen Burroughs (Jacqueline Bisset). Deze liefde zal veel omver werpen in zijn studentenleven…

COWBOY

cowboy-you-tubeCowboy is een Amerikaanse TV-film uit 1983 geregisseerd door Jerry Jameson. Er waren rollen voor o.a.: James Brolin, Annie Potts, Ted Danson, Randy Quaid en George DiCenzo. De leraar Ward McNally (James Brolin) heeft genoeg van het geweld op school en het leven in de grote stad en keert terug naar Brevis, het stadje waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. Hij koopt er de ranch waar hij is opgegroeid. Met de hulp van Dale Weeks (Ted Danson), die pas een gevangenisstraf heeft uitgezeten, maakt hij van de vervallen ranch weer een leefbare plaats, en hij wil vee gaan fokken. McNally heeft echter last van paardendieven en op de hulp van de plaatselijke bevolking hoeft hij ook  niet te rekenen. Als de ranch in brand wordt gestoken, wordt dat zelfs McNally te veel.

DANNY’S EGG

dannys-egg-you-tubeDanny’s Egg (Danny’s ei) is een televisiefilm voor de jeugd, geschreven en geregisseerd door de Australiër David Haythornwaite. Danny is 10 jaar oud en hij is een dagdromer. Hij woont in een dorp in het binnenland van Australië en houdt ervan met zijn vrienden de omgeving te verkennen. Op één van hun speurtochten vindt Danny een ei vaneen emu, de grootste vogel die in Australië voorkomt. Danny neemt het ei onder zijn hoede, omdat hij het wil beschermen tegen allerlei gevaren. Waarvan hij droomt gebeurt: op een goede dag breekt de schaal en een jonge emu is geboren. Op slag is Danny een beroemdheid. Al gauw is de emu zo groot dat Danny zijn verantwoordelijkheid voor zijn geadopteerd kind moet overdragen aan de plaatselijke dierentuin.

D.C. CAB

d-c-cab-you-tubeD.C.Cab  (Street Fight,Taxi in actie) is een Amerikaanse misdaadfilm uit 1983 geregisseerd door Joel Schumacher.Er waren rollen voor o.a. : Adam Baldwin, Max Gail, Irene Cara, Mr.T,Charlie Barnett,Gloria Gifford. De naïeve jongeman Albert Hockenberry (Adam Baldwin) gaat voor D.C. Cab, de zaak van Harold (Max Gail) een vriend van zijn vader werken. Het taxibedrijf loopt niet erg en heeft veel concurrentie te duchten van The Emerald Cab Company. Na korte tijd heeft Albert het vak van , Taxichauffeur onder de knie en bezit op een gegeven moment zelfs een eigen taxi. En als het met het bedrijf bergop begint te gaan, wordt Albert samen met twee kinderen ontvoerd. De andere chauffeurs werken samen op de zaak op te lossen.

DEADZONE THE

The dead zone Amerikaanse thriller uit 1983. Met: Christopher Walken, Brooke Adams, Torn Skerritt, Herbert Lom, Anthony Zerbe, Colleen Dewhurst, Martin Sheen. Regie: David Cronenberg. De Engelse leraar, Johnny Smith, blijkt na uit een langdurige coma ontwaakt te zijn over paranormale gaven te beschikken. Als de media zich op hem gestort hebben blijkt er aan de reeks verzoeken om hulp geen einde te komen. Johnny wordt ingeschakeld om een vrouwenmoordenaar op te sporen, maar hij kan nog veel meer. Hij is niet alleen in staat om in de toekomst te kijken, hij kan die toekomst ook veranderen. Dat doet hij als hij tijdens de verkiezingscampagne de toekomstige president ontmoet, waarvan hij vooruit ziet dat de man van plan is om een kernoorlog te ontketenen. Hij besluit de man te vermoorden.

DREAM BEYOND THE DREAM THE

the-dream-beyond-the-dream-you-tubeThe dream beyond the dream (De droom achter de droom) is een tv film van Tom Manders junior. Hoofdrolspeler is de Britse acteur James Copeland. Enkele kleinere rollen worden vertolkt door Donald Jones, Peter Faber, Joop Doderer, Barry Hughes en Adele Bloemendaal. De droom begint als Johnny Pot (James Copeland) ontwaakt uit een droom waarin hij nog eens triomfen viert met zijn sprekende pop Marcella. De kale werkelijkheid toont echter een eenzame oude man die zich kennelijk niet van een roemrijker verleden kan losmaken. Buiten zoekt hij enkele bevriende vuilnismannen op en maakt een ritje met een vuilniswagen en raakt daardoor in een demonstratie van elektronische apparatuur. De verkoper (Barry Hughes) beweert een grammofoonplaat te hebben,die als gesprekspartner van eenzame mensen kan fungeren. Hij steelt het ding en er gaat een nieuw leven voor hem open. De vraag moet gesteld worden of Johnny het allemaal werkelijk beleeft of dat alles een product van zijn rijke fantasie is ?

EASY MONEY

easy-money-you-tubeEasy Money (Tuk op winst) is een Amerikaanse komedie uit 1983 geregisseerd door James Signorelli. Er waren rollen voor o.a.: Rodney Dangerfield,Joe Pesci,Geraldine Fitzgerald,Candy Azzara,Taylor Negron. Monty Capuletti (Rodney Dangerfield), de schoonzoon van een rijke warenhuiseigenaar, verdient wat geld met het fotograferen van baby’s. Hij drinkt te veel, rookt te veel en geniet van het leven. Daarnaast is hij ook een echte vader. Monty is gelukkig tot op de dag dat zijn schoonmoeder in een vliegtuigongeluk om het leven komt en zijn gezin plotseling in het bezit komt van onroerend goed ter waarde van f 10 miljoen inclusief de sleutels van een luxe warenhuis in hartje Manhattan. Voorwaarde is echter dat hij zijn levenstijl enigzins aanpast. Een jaar lang mag hij niet drinken, roken, gokken, hij moet afvallen en hij moet van de vrouwtjes afblijven. Hij staat voor een moeilijke keuze: voorgoed rijk en een jaar lang ongelukkig of dronken en gelukkig met de kans eeuwige rijkdom te laten lopen.

EDDIE MACON’S RUN

Eddie Macon’s Run Tijdens een gevangenen-rodeo lukt het de jonge Eddie Macon voor de tweede keer uit de gevangenis te vluchten. Hij probeert naar Mexico te vluchten waar zijn vrouw en zoontje op hem wachten. Maar politie-agent Marzack jaagt verbeten op hem…

EDUCATING RITA

educating-rita-you-tubeEducating Rita is een Engelse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Lewis Gilbert. Er waren rollen voor o.a.: Michael Caine, Julie Walters, Michael Williams, Maureen Lipman, Jeananne Crowley, Malcolm Douglas, Godfrey Quigley, Pat Daly. Na zes jaar huwelijk heeft de uit de sloppen van Liverpool afkomstige Rita (Julie Walters) , nog steeds geen kind heeft,tot groot ongenoegen van haar man en haar ouders. Ze denkt dat er veel méér in het leven is dan kapstertje spelen in een salon en huisvrouw in een krot, ze wil een manier vinden om  zichzelf te ontdekken. Daarom gaat ze naar de Open Universiteit en belandt bij een cynische professor in Engelse literatuur, die door haar optreden wordt overrompeld en hoewel hij er eigenlijk niets voor voelt toch toestemt haar docent te worden.

EUREKA

Eureka Engelse speelfilm uit 1983 van Nicolas Roeg. Met: Gene Hackman, Mickey Rourke, Rutger Hauer, e.a. Na jarenlange beproevingen vindt Jack McCann een grote goudader. Twintig jaar later leeft hij als een koning op zijn privé-eiland maar is allerminst gelukkig

FLASHDANCE

flashdance-you-tubeFlashdance is een romantische Amerikaanse dansfilm uit 1983 geregisseerd door Adrian Lyne. Flashdance was in de Verenigde Staten een absoluut kassucces, de film leverde binnen twee maanden meer dan honderd miljoen gulden op, en de plaat met de filmmuziek werd bij honderdduizenden tegelijk verkocht.Er waren rollen voor o.a.:Jennifer Beals,Michael Nouri,Lilia Skala. De 18-jarige Alex Owens is een meisje dat werkt als lasser in de staalindustrie in Pittsburgh, ze probeert het geld voor een balletstudie verder bij elkaar probeert te schrapen door na werktijd als danseres op te treden in een go-go-restaurant Helaas voor haar, de benodigde opleiding vraagt meer dan een contract in een kroeg.Jennifer’s jonge dynamische baas op de fabriek Nick  (Michael Nouri) heeft een oogje op haar en wanneer de twee eenmaal een verhouding zijn aangegaan roept Michael zijn relaties te hulp om zijn vriendin een auditie bij de balletacademie te bezorgen, en de weg naar een dansopleiding ligt voor haar open.

FOR THOSE I LOVED

For Those I Loved You TubeFor Those I Loved (Uit Naam van Al de Mijnen,Au Nom de Tous les Miens) is een Amerikaanse drama film uit 1983 geregiseerd door Robert Enrico,gebaseerd op de autobiografie van Martin Gray. Er waren rollen voor o.a.: Michael York,Brigitte Fossey,Jacques Penot,Macha Méril,Helen Hughes,Jean Bouise.De film begint in 1939 in Warschau, met de aankomst van de nazi’s. De 15-jarige Martin Grayevsky woont als jongen in het getto van de Poolse hoofdstad. Zijn moeder en broertjes komen om in de gaskamers van Treblinka. Zijn vader sneuvelt tijdens de opstand van de joden in het getto. Martin overleeft na vele ontberingen de Tweede Wereldoorlog waarna hij naar de Verenigde Staten emigreert. Maar ook daar blijft het noodlot hem achtervolgen.

FREVEL

Frevel Recherchechef Lohmann heeft de hoogste opsporingsresultaten van het hele land. Vlak voor zijn vakantie wordt hij geconfronteerd met een zaak die hem totaal niet interesseert. Een moeder heeft haar kind vermoord. De zaak wordt door Lohmann aan een collega gegeven, een collega die hij niet mag. Als hij de verdachte ziet verandert hij echter van gedachte en kan de zaak niet meer los laten…

GORKY PARK

Gorky Park, Amerikaanse speelfilm uit 1983 van Michael Apted

HAMBONE AND HILLIE

hambone-and-hillie-1983-you-tubeHambone and Hillie is een Amerikaanse film uit 1983 geregisseerd geregisseerd door Roy Watts. Met rollen voor o.a .Lillian Gish, Marcus Bentley,O.J. Simpson,Timothy Bottoms, Candy Clark,O.J,Robert Walker Jr,Jack Carter, Alan Hale Jr,Anne Lockhart,Sidney Greenbush,William Jordan, Paul Koslo,Arnie Moore,Nancy Morgan,Robert Feero,Alan Abelew ,Maureen Quinn, Vincent Doherty , Hap Lawrence, Nicole Eggert, Virginya Keehne, Gregory Brown,Bill Berry, Jennifer George,Wil Wheaton,Lillian Adams,David Wiley,Tom Preston. Hillie Radcliffe (Lillian Gish) is een oudere vrouw en een lief omaatje, die haar trouwe viervoeter Hambone kwijt raakt op een vliegveld in New York. De hond volgt haar en met hulp van veel goedwillende mensen, legt hij 4800 kilometer af dwars door bossen en landerijen, en hij beleeft vele avonturen op weg naar zijn baasje in Los Angeles…

HEART LIKE A WHEEL

heart-like-a-wheel-you-tubeHeart Like a Wheel (Een Hart op Wielen,Snelle Liefde,und wenn der letzte Reigen platzt) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door  Jonathan Kaplan. Er waren rollen voor o.a.: Bonnie Bedelia,Beau Bridges,Leo Rossi. Shirley ‘Cha-Cha’ Muldowney (Bonnie Bedelia) is een vrouw die een opzienbarende carrière maakte in de wereld van de autoracerij. Ze raakte al heel vroeg vertrouwd met auto’s op hoge snelheid, en reed dikwijls mee op de knie van haar vader wanneer hij op de vlucht was voor de politie. Het hard rijden in auto’s laat Shirley niet los, zeker nadat zij heeft besloten te trouwen met Jack Muldowney, een automonteur met racen als grootste hobby. Via hem weet Shirley haar wens om zelf een coureur te worden te verwezenlijken. Tot ieders verbazing boekt zij de ene overwinning na de andere, en zij weet zelfs door te dringen tot de wereld van de motorsport waarin het grote geld wordt verdiend. Haar successen worden Jack allemaal een beetje te veel. Hij voelt er niets voor om in de schaduw te van zijn vrouw te leven. In deze periode krijgt ze steun van collega-coureur monteur Connie Kalitta (Beau Bridges), die meer dan een professionele interesse in haar had. Met de progressie van Shirley in de sport, werd zowel haar relaties met Jack en Connie getest, zowel persoonlijk als professioneel.

HERCULES

Hercules Amerikaanse spektakelfilm uit 1983. Met: Lou Ferrigno, Mirello d’Angelo. Sybil Danning, Ingrid Anderson, William Berger, Brad Harris, Claudio Cassinelli. Regie: Lewis Coates. Hercules is de gezant van Zeus, die het niet langer meer kan aanzien dat koning Minos en zijn gemene dochter Arianna erop uit zijn om de wereld aan zich te onderwerpen. Koning Augias is danig onder de indruk geraakt van de kracht van Hercules en hij neemt hem in dienst om zijn dochter te bewaken. Arianna kidnapt het tweetal en dan breekt de strijd pas echt los.

HIGH ROAD TO CHINA

high-road-to-china-you-tubeHigh Road to China (Höllenjagd bis ans Ende der Welt,Les aventures du bout du monde) is een Amerikaanse avonturenfilm uit 1983 geregisseerd door Bram Hutton. Er waren rollen voor o.a.: Tom Selleck,Bess Armstrong,Wilfred Brimley,Robert Morley,Jack Weston. De drankzuchtige ex voormalige oorlogsvlieger O’Malley (Tom Selleck), komt in contact met de rijke Amerikaanse Eve Tozer (Bess Armstrong) . Zij is op zoek naar haar spoorloos verdwenen vader een rijke uitvinder die voor het laatst in Afghanistan is gesignaleerd. De compagnon van haar vader probeert hem dood te laten verklaren zodat hij zelf de baas wordt van hun gezamenlijke firma.  O’Malley, Eve en de mecanicien Struis (Jack Weston) gaan op expeditie in twee oude tweepersoons vliegtuigjes. Na een aantal avonturen en ontmoetingen met de oorspronkelijke bewoners van Afghanistan, Nepal en China wordt de gezochte man gevonden in China waar hij gewikkeld is in een plaatselijke oorlog.

KILLER IN THE FAMILY A

A killer in the family , Amerikaanse speelfilm uit 1983 van Richard T. Heffron. Het waar gebeurde verhaal van Gary Tison, een tot levenslang veroordeelde moordenaar, die bevrijd wordt door zijn twee zoons omdat zijn leven in de gevangenis gevaar loopt. Na een geslaagde vlucht duikt het drietal onder in een schuur op het platteland. In de daaropvolgende dagen worden Gary’s zoons geconfronteerd met zaken, waarin zij totaal geen ervaring hebben: steeds opnieuw aangepaste vluchtplannen in verband met de massale klopjacht van de politie en verscheidene gewelddadige confrontaties.

KINGFISHER THE

The Kingfisher  Romantische film van James Cellan Jones met Rex Harrison en Wendy Hiller. Sir Cecil denkt nog steeds terug aan het meisje met wie hij zo graag had willen trouwen. Zij gaf echter de voorkeur aan een andere man. Sir Cecil krijgt nog een kans om haar ten huwelijk te vragen, maar de tijd heeft veel veranderd…

KRULL 

Krull You TubeKrull is een Britse film uit 1983 van Peter Yates met in de hoofdrollen Ken Marshall, Liam Neeson en Lysette Anthony.De film is gebaseerd op een origineel scenario van Stanford Sherman en was een van de duurste films (ca. 27 miljoen dollar) van zijn tijd. Kritiek en publiek waren echter niet onder de indruk en de film flopte aan de kassa (totale inkomsten 16,5 miljoen dollar). Tegenwoordig wordt de film gezien als een cultfilm.Ver in de toekomst, in een wereld van magie en tovenarij speelt het verhaal van Krull zich af op de gelijknamige planeet. Het Beest met zijn leger van Slachters heerst met harde hand over de planeet en haar bewoners. De twee koninkrijken op Krull sluiten een verbond om het Beest uit zijn Zwarte Burcht te verdrijven en te vernietigen. Dit verbond wordt bekrachtigd door het huwelijk tussen Prins Colwyn (Ken Marshall) en de mooie Lyssa (Lysette Anthony). Tijdens de huwelijksplechtigheid vallen de Slachters het feestvierende gezelschap aan en ontvoeren Lyssa. Colwyn start een wanhopige zoektocht naar zijn geliefde. Om tegen het Beest ten strijde te gaan dient hij te beschikken over een bijzonder wapen waarmee hij de duivelse krachten van het wezen kan weerstaan. Dit wapen is de Glaive, een soort boemerang met vlijmscherpe messen, dat hij vindt in een grot. Tijdens zijn gevaarlijke en avontuurlijke tocht naar de Zwarte Burcht, waar Lyssa gevangen wordt gehouden, sluiten diverse bijzondere personen zich bij hem aan met wie hij gezamenlijk het Beest zal bevechten.

LE GRAND CARNAVAL

le-grand-carnaval-you-tubeLe Grand Carnaval is een Franse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Alexandre Arcady.Er waren rollen voor o.a.: Philippe Noiret,Roger Hanin,Peter Riegert,Gérard Darmon,Macha Méril. Étienne Labrouche (Philippe Noiret) is een grootgrondbezitter en burgemeester ten tijde van de geallieerde invasie in Noord-Afrika. In het Algerijnse stadje Tadjira is Labrouche bevriend met de uitgekookte kroegbaas Léon Castelli (Roger Hanin) die samen met een Amerikaanse militair een grote zwarte handel opzet. Labrouche ziet dat met lede ogen aan , maar heeft voorlopig genoeg aan de problemen, die ontstonden door zijn verhouding met een gouvernante. Uiteindelijk ontdekken de beide vrienden zelfs dat ze halfbroers zijn.

LAST PLANE OUT

Last Plane Out Politie-thriller van David Nelson met Jan-Michael Vincent, Julie Carmen, Mary Crosby en David Huffman.

LES YEUX DES OISEAUX 

Lex Yeux des Oiseaux You TubeLex Yeux des Oiseaux (De ogen van Vogels) is een Franse film uit 1983 van Gabriel Auer en Carios Andreu. De film gaat over het leven in de beruchte Uruguaanse gevangenis met de cynische naam „Libertad” (vrijheid). In deze modelgevangenis in dit gevreesde land, door Amnesty International bestempeld als de „martelkamer van Zuid-Amerika”, huizen voornamelijk politieke gevangenen. Na zes jaar aandringen kreeg eindelijk het Rode Kruis toestemming met de gevangenen te praten. Twee maanden lang voerden drie vertegenwoordigers van deze organisatie in speciaal ingerichte cellen met vele „bewoners” diepgaande gesprekken. Toen kwamen de vertegenwoordigers erachter dat ieder woord via heimelijk aangebrachte microfoons werd afgeluisterd. Na deze onthutsende ontdekking wilde een van de vertegenwoordigers ermee ophouden, de anderen wilden doorgaan. Wat is het verstandigste? Doorgaan of ophouden en het regime aan de kaak stellen?

LIEBE MELANIE 

Liebe Melanie You TubeLiebe Melanie (Dear Melanie, Lieve Melanie) is een Duitse film geregisseerd door Michael Verhoeven met rollen voor  Melanie Horeschovsky, Senta Berger, Eva Mattes,Michael Ande,Ulrich Tukur,Friedrich von Thun. Melanie Drew is een kleine en kwetsbare 81 jarige oude vrouw, die een lange carrière als actrice achter de rug heeft. Ze leeft nog in die vervlogen tijd en heeft vele verhalen te vertellen, die ze aan de nieuwe generatie toneelspelers wil doorgeven. Haar twee neven hebben het echter voorzien op haar vermogen en wanneer ze in een moment van zwakte één van hen een volmacht geeft, misbruikt hij haar vertrouwen. Gelukkig schiet een vrouwelijke arts haar te hulp.

LOCAL HERO

Local hero. Engelse speelfilm uit 1983, met Burt Lancaster. Peter Riegert e.a. Als het Amerikaanse olie-imperium Knox Oil and Gas besluit platformen langs de Schotse kust te bouwen, stuurt voorzitter Felix Happer de jonge Maclntyre er heen om de zaken voor te bereiden. Als Maclntyre de Schotse inwoner leert kennen wordt het voor hem heel moeilijk de zaak door te laten gaan.

LORDS OF DISCIPLINE THE

The lords of discipline. Amerikaanse dramatische speelfilm met David Keith, Robert Prosky, G.D. Spradlin, e.a. Een boeiend drama over de rassenhaat in het Amerikaanse leger, gebaseerd op de roman van Pat Conroy.

MAN, WOMAN AND CHILD

man-woman-and-child-you-tubeMan, Woman and Child (Man, Vrouw en Kind) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Dick Richards, naar het gelijknamige boek van Erich Segal. Er waren rollen voor o.a.: Martin Sheen,Blythe Danner,Craig T. Nelson,David Hemmings,Sebastian Dungan. Bob Beckwith (Martin Sheen) , een professor aan een universiteit in Californië, vormt samen met zijn vrouw en twee dochters het perfecte gezin, totdat een geheim uit Bobs verleden hun geluk overschaduwt. Tien jaar geleden had Bob een verhouding met een mooie dokter in Frankrijk. Hij krijgt bericht dat ze is overleden en dat ze een negen jaar oude zoon achterlaat, zijn kind! Er zit niet anders op dan zijn vrouw over de affaire te vertellen en na de eerste schok , mag de jongen op voorstel van zijn echtgenote de paasvakantie komen doorbrengen in de VS. De meisjes vinden dat wel leuk: een speelkameraad erbij, al beseffen ze niet dat het een bom onder de gezinsvrede betekent.

MASCHA

Mascha Televisiefilm met in de hoofdrollen Eva Ordonez, Rosel Zech, Margret Homeyer e.a. Regie: Hans-Eberhard Quelle. (herh.) Dr. Greiffenbach is tandarts en heeft een goedlopende praktijk in de stad. Zijn huwelijk met de voormalige balletdanseres Heike is echter stukgelopen en Heike is steeds meer gaan drinken. Als zij uiteindelijk wordt opgenomen in een ontwenningskliniek heeft dit voor haar dochter Mascha verstrekkende gevolgen.

MISSION THE 

The Mission You TubeThe Mission ( Ferestadeh,Der Auftrag ) is een Amerikaanse thriller uit 1983 ,die werd geschreven door de verbannen Iraniër Parviz Sayyad, die ook de rol van kolonel speelt. Davoud, agent van een radicale islamitische organisatie, wordt naar Amerika gestuurd met de opdracht in Washington een voormalige diplomaat van het Sjah-regime te liquideren. In New York krijgt hij andere instructies. Het doelwit van de operatie is nu een exkolonel van het voormalige regime. Davoud’s taak lijkt hem ongecompliceerd en makkelijk uitvoerbaar toe, daar hij vast overtuigd is van de gegrondheid van zijn missie. Maar hij verliest greep op de gebeurtenissen en eindigt tenslotte zelf als slachtoffer.

MR. MOM

mr-mom-you-tubeMr. Mom is een Amerikaanse komedie uit 1983 geregisseerd door Stan Dragoti. Er waren rollen voor o.a.: Michael Keaton,Christopher Lloyd,Teri Gar,Frederick Koehler,Taliesin Jaffe, Martin Mull, Ann Jillian , Jeffrey Tambor. Jack Butler werkt als ingenieur bij een autofabriek in Detroit en Caroline zorgt voor de drie kinderen. Maar dat verandert drastisch wanneer Jack wordt ontslagen. Geen probleem, denkt hij. Vol zelfvertrouwen sluit hij een weddenschap af met zijn vrouw, wie er niet in slaagt als eerste een baan te vinden zorgt voor het huishouden en de kinderen. Caroline wordt aangenomen bij een reclamebureau, en Jack staat aan de vooravond van een nieuwe carrière als Huisman. Terwijl de carrière van Caroline steeds beter verloopt, wordt de puinhoop thuis gigantischer.

NEVER CRY WOLF

never-cry-wolf-you-tubeNever Cry Wolf (Een man onder de wolven,Wolven Huilen Niet,Un homme parml les loups) is een Amerikaanse Walt Disney speelfilm uit 1983 geregisseerd door Carroll Ballard. Het is een verfilming van het gelijknamige boek van Farley Mowat.Er waren rollen voor o.a.:Charles Martin Smith,Brian Dennehy,Zachary Ittimangnaq,Samson Jorah. Wanneer het aantal kariboes in Canada aanzienlijk terugloopt worden de wolven verantwoordelijk gesteld. De bioloog Tyler vertrekt naar de eenzaamheid van het noorden om een onderzoek in te stellen, om het bewijs te leveren dat de wolven daar de Amerikaanse rendieren uitmoorden.Het blijkt dat de wolven zich voornamelijk met muizen voeden. Na een barre winter, gaat hij zelf steeds meer op de dieren lijken, en sluit hij vriendschap met een wolf die hij George noemt.

NEVER SAY NEVER AGAIN

never-say-never-again-you-tubeNever Say Never Again (Zeg Nooit, Nooit Meer,Sag niemals nie) is een Amerikaanse James Bond-film uit 1983. Never Say Never Again is niet geproduceerd door EON Productions, waardoor dit een van de twee “onofficiële” Bondfilms is. De film kostte 35.000.000 dollar en werd geproduceerd door Jack Schwartzman en geregisseerd door Irvin Kershner naar een scenario van Lorenzo Semple Jr. Er waren rollen voor o.a.: Sean Connery,Klaus Maria Brandauer,Max von Sydow,Barbara Carrera,Kim Basinger. James Bond besluit in een VIP-sanatorium uit te gaan rusten. Maar niet voor lang, want de wereld wordt opgeschrikt door het bericht, dat terroristen van de internationale misdaadorganisatie S.P.E.C.T.R.E. het gelukt is twee Cruise-Missile-Raketten te stelen. De leider Blofeld (Max van Sydow) eist dat binnen zeven dagen immense geldbedragen op verschillende rekeningen worden gestort, anders zullen verschillende steden van de wereld worden gevaagd. James Bond moet dit voorkomen.

NIGHT IN HEAVEN

A night in heaven’ is een Amerikaanse speelfilm uit 1983, geregisseerd door John Avildsen. Tijdens een avondje uit laat Faye zich met tegenzin door haar zus, Patsy, overhalen om een club te bezoeken waar mannelijke strippers hun best doen om de vrouwelijke klanten te vermaken. Tot haar grote schrik blijkt een van de stripdansers, ‘Ricky Rocket’, een leerling van haar te ziin. Ondanks dat Faye hierdoor duidelijk in verlegenheid is gebracht, toont Rickey zich niet onaangenaam verrast en voert schaamteloos zijn dans vlak voor haar neus uit. Faye weet niet waar zij kijken moet, maar voelt zich wel seksueel aangetrokken tot de strippende Rickey. En ontevreden met haar huwelijk laat zij zich makkelijk verleiden door de speelse jongen, met wie zij een hartstochtelijke relatie begint.

OISTERMAN WEEKEND THE

The Osterman Weekend Amerikaanse thriller uit 1983Met: Rutger Hauer, John Hurt, Meg Foster, Dennis Hopper. Regie: Sam Peckinpah. Een reünie van oude schoolgenoten wordt voor de tv-presentator Tanner een nachtmerrie. De CIA draagt hem op zijn kameraden om te turnen, zodat ze inzetbaar zijn als dubbelspionnen. Stilaan wordt het Tanner duidelijk dat het hier echter om een persoonlijke wraakactie gaat. Heel spannend, omdat de dreiging van overal lijkt te komen.

OWAIN PRINCE OF WALES

Owain, Prince of Wales Engelse avonturenfilm uit 1983 van James Hill met o.a. J.O. Roberts en Sharon Morgan. We schrijven 1400. Prins Owain benoemt zichzelf tot prins van Wales en verklaart de korrupte koning de oorlog. Lord Grey, Owains aartsvijand, probeert hem in een val te lokken.

PHAR LAP

phar-lap-you-tubePhar Lap is een Australische speelfilm uit 1983 geschreven door David Williamson en geregisseerd door Simon Wincer. Met rollen voor o.a. Torn Burlinson,Robert Grub,Richard Morgan, Martin Vaughan,Ron Leibman, Judy Morris,James Steele. Ondanks zijn gebrekkige stamboom, wordt het paard Phar Lap impulsief  gekocht door trainer Harry Telford. Phar Lap verliest zijn eerste races. Telford wil bijna toegeven dat Phar Lap het niet zal redden, echter de stalknecht Tommy Woodcock denkt daar heel anders over.Door zijn liefde en toewijding wordt het paard een winnaar. American-promotor Dave Davis regelt dat Phar Lap in verschillende top races mee kan doen, wat resulteert in zware verliezen voor de professionele gokkers. Net na het winnen van een belangrijke race in Mexico, komt  Phar Lap op mysterieuze wijze om het leven…. (Wikipedia)

PRAYING MANTIS

Praying Mantis You TubePraying Mantis (De zwarte weduwe,De bidsprinkhaan ) is een Britse film geregisseerd door Jack Gold. De hoofdrollen in dit spannende verhaal zijn voor Christian Magny (Jonathan Pryce), Paul Canova (Pinkas Braun), Bealrice Manceau (Cherie Lunghi), Gertride (Anna Cropper) en Vera Canova (Carmen du Sautoy).De film is gebaseerd op het boek „Les Mentes Religieuses” van Hubert Monteilhet. Paul Canova, hoogleraar geschiedenis aan een Universiteit in Frankrijk.Canova is getrouwd met Vera, een vriendin van zijn overleden eerste vrouw. Zowel privé als in zijn werk is hij een gelukkig mens en de financiële vooruitzichten zijn zeer interessant: Als jongeman heeft Canova een uiterst voordelige levensverzekering afgesloten, die hem op den duur twee miljoen Zwitserse franken moet opleveren. Er verschijnen echter wolken aan de stralende hemel: Gertrude, de secretaresse van Canova pleegt zelfmoord. Canova is hiervan nogal van streek maar vindt al snel troost in de armen van Beatrice, de aantrekkelijke opvolgster van Gertrude. Canova’s assistent Christian wordt echter verliefd op Beatrice en vraagt haar ten huwelijk. Kort na het huwelijk ontdekt Beatrice een samenzwering tussen Christian en Canova’s vrouw Vera. De twee willen Canova uit de weg ruimen en zijn geld in de wacht slepen. Beatrice laat de samenzweerders hun gang gaan, maar speelt intussen haar eigen spel…

PRIVATES ON PARADE

Privates on parade Engelse soldatenklucht uit 1982 Met: John Cleese, Denis Quilley, Michael Elphick, Nicola Pagett. Regie: Michael Blakemore. Majoor Flack is bewaker van een munitiedepot en een amusementsgroep. Als er aan het front een gebrek aan wapens dreigt wordt de amusementsgroep, zonder van hun werkelijke opdracht op de hoogte te zijn, naar het front gestuurd. Dat wordt uiteraard een bloedige tournee, maar door de Engelse humor waarmee deze kwestie geserveerd wordt, wil men de ernst van de situatie gemakkelijk wil vergeten.

PRODIGAL THE

The prodigal (De Verloren Zoon) Amerikaanse speelfilm uit 1983 van James F. Collier. Voor de buitenwereld lijkt het goed te gaan met het gezin Stuart. Greg, dé zoon gaat dan ook helemaal zijn eigen gang, tot hij daarin vastloopt

PSYCHO II

psycho-ii-you-tubePsycho II is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Richard Franklin.De film is een vervolg op de door Alfred Hitchcock geregisseerde film Psycho uit 1960. Er waren rollen voor o.a.:Anthony Perkins, Vera Miles, Meg Tilly, Robert Loggia,Dennis Franz. Na 22 jaar in een psychiatrische inrichting gezeten te hebben, wordt de schizofrene moordenaar Norman Bates genezen verklaard door de rechtbank.Hij keert terug naar het oude familiemotel van zijn moeders. Daar gaat hij als keukenhulp werken en leert Mary kennen. Na ruzie met haar vriend trekt ze bij Norman in. Vanaf dat moment schijnt het verleden Norman weer parten te gaan spelen.Al snel wordt het motel wederom het decor van een aantal onverklaarbare moorden, en men stelt men Norman hiervoor verantwoordelijk.

REVENGE OF THE NINJA

revenge-of-the-ninja-you-tubeRevenge of the Ninja (De Wraak van de Ninja) is een Amerikaanse vechtfilm uit 1983 geregisseerd door Sam Firstenberg. Er waren rollen voor o.a.: Sho Kosugi,Arthur Roberts,Ashley Ferrare,Kane Kosugi,Keith Vitali,Virgil Frye,Mario Gallo.De antiquair en beoefenaar van de vechtsport Ninjitsu, Cho Osaki (Sho Kosugi) moet tot zijn ontsteltenis constateren, dat een bende Ninja’s zijn hele familie met uitzondering van zijn zeven jarige zoon heeft afgeslacht. Hij laat zich door zijn Amerikaanse vriend Braden (Arthur Roberts ) overreden om naar Amerika te komen en daar opnieuw te beginnen. Osaki weet echter niet dar Braden het brein van de Ninja’s is, die zijn familie hebben afgeslacht. Braden wil het winkeltje van Osaki gebruiken als dekmantel voor zijn malafide praktijken. Uiteindelijk komt het tot een stevig duel tussen Osaki en Braden.

RIGHT STUFF

The Right Stuff .Amerikaanse speelfilm uit 1984. Via de belevenissen van testpiloten en astronauten ‘ worden op amusante wijze, de ontwikkelingen van de lucht- en ruimtevaart in de Verenigde Staten geschilderd. Vanaf het moment dat in woestijn van Nevada de geluidsbarrière wordt doorbroken tot de eerste man op de maan

RISKY BUSINESS

Risky Business, een Amerikaanse speelfilm uit 1983 van regisseur Paul Brinckman. Medespelenden o.a. Tom Cruise, Rebecca de Mornay en Richard Masur. Hoofdpersonen zijn een 17-jarige zoon van rijke ouders en een evenoude call-girl. Het meisje wijdt hem in in de geheimen van de liefde, en samen zetten ze het huis van zijn ouders tijdens hun afwezigheid om in een florerend bordeel.

ROMANTIC COMEDY

Romantic Comedy You TubeRomantic Comedy is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Arthur Hiller.Er waren rollen voor o.a.: Dudley Moore,Mary Steenburgen,Frances Sternhagen. De gevierde Broadwayschrijver Jason Carmichael (Dudley Moore) uit New York gaat op zoek naar inspiratie en ziet in de lerares Engels Phoebe Craddock (Mary Steenbruggen) de ideale schrijfpartner. Jason ontdekt als snel dat Phoebe ook een ideale levenspartner zou zijn, maar jammer genoeg is hij al getrouwd. Toch kan hij Phoebe niet uit zijn hoofd zetten. Wanneer zijn huwelijk met Blanche (Frances Sternhagen) na negen jaar op de klippen loopt, gaat Jason scheiden, maar dan heeft Phoebe juist haar jawoord aan een ander gegeven….

RUMBLE FISH

rumble-fish-you-tubeRumble Fish is een Amerikaanse zwart/wit speelfilm uit 1983 geregisseerd door Francis Ford Coppola, gebaseerd op de gelijknamige roman van S.E. Hinton. De filmmuziek was van Stewart Copeland, de ouddrummer van The Police en werd genomineerd voor een Golden Globe. Er waren rollen voor o.a : Matt Dillon,Mickey Rourke, Diane Lane, Dennis Hopper, Diana Scarwid. De 19-jarige Rusty James (Matt Dillon) leeft in de schaduw van zijn oudere broer ‘Motorcycle Boy'(Mickey Rourke), die als ex-leider van een bende nog steeds een legendarische reputatie geniet en respect afdwingt. Met veel bravoure probeert Rusty de rol van zijn broer over te nemen, maar zijn vrienden nemen hem niet serieus. Wanneer hij in een vervelende situatie verzeild raakt, is het steeds weer zijn broer die hem in bescherming neemt, maar dan gebeurt er iets vreselijks …

SACRED GROUND

sacred-ground-1983-you-tubeSacred Ground (Am heiligen Grund) is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Charles B. Pierce. Met rollen voor o.a. Tim Mclntire, Jack Elam, Mindi Miller,L.Q. Jones. Matt Colter een witte kolonist trouwt in het jaar 1861, met Little Doe, een Indiase vrouw die zwanger van hem is. Ze worden verstoten door zowel de witte als de Indiase gemeenschap, en zijn gedwongen om in de bergen van Oregon een blokhut te bouwen, hij weet echter niet dat hij op heilige grond bouwt, hij bouwt namelijk op het kerkhof van de Paiute-stam, die hem dan ook prompt verjaagt.De Indianen overvallen hem en doden zijn vrouw, en ontvoeren hun pas geboren baby. Vastbesloten om zijn zoon te vinden,vraagt hij hulp van zijn vriend, berg man Lum Witcher….

SAHARA

sahara-you-tubeSahara is een Amerikaanse avonturenfilm uit 1983 geregisseerd door Andrew McLaglen. Er waren rollen voor o.a.: Brooke Shields,Horst Buchholz,Lambert Wilson, John Rhys-Davies,Ronald Lacey,John Milis,Steve Forrest,Perry Lang,Cliff Potts. Aan het eind van de jaren twintig verongelukt Gordon-Packard(Steve Forrest), een auto-ontwerper. Op zijn sterfbed voldoet zijn dochter Dale(Brooke Shields) aan de laatste wens van haar vader, en schrijft zich in voor een beruchte autorace dwars door de Sahara.Ze wil bewijzen dat zij een goede autocoureur is, en met de auto van haar vader doet ze mee aan de Sahara Rally, die uitsluitend aan mannen voorbehouden. Zij neemt toch deel door zich als man te verkleden. In de Sahara ontstaan natuurlijk grote moeilijkheden, waarin ze toont voor geen kleintje vervaard te zijn. Zij belandt te midden van een stammenoorlog en wordt daarbij de gevangene van een sjeik. Een liefde bloeit op, maar na de huwelijksnacht neemt Dale toch de benen om de race te voltooien.

SCARLET AND THE BLACK THE

The Scarlet and the Black You TubeThe Scarlet and the Black is een speelfilm uit 1983 van regisseur David Butler. Er waren rollen voor o.a.: Gregory Peck, John Gielgud,Christopher Plummer. Ennio Morricone tekende voor de filmmuziek. Het verhaal speelt zich af in 1943. Rome is bezet door de Duitsers. Hugh O’Flaherty (Gregory Peck), een lerse geestelijke, helpt vluchtelingen bij het onderduiken. Hij krijgt te maken met kolonel Herbert Kappler (Christopher Plummer), chef van de Gestapo. Kappler is overtuigd van het feit dat O’Flaherty illegale daden pleegt, maar hij kan niets ondernemen vanwege de onschendbaarheid van de priester. Maar Kappler ruikt zijn kans: de onschendbaarheid van de geestelijke geldt alleen binnen het Vaticaan. Zodra O’Flaherty zich buiten het Vaticaan begeeft, loopt hij de kans gearresteerd of neergeschoten te worden.

SCHOONER THE

The Schooner (De Schoener) is een Ierse film uit 1983 geregisseerd door Bill Miskelly,tnaar een kort verhaal van Michael McLaverty. Er waren rollen voor o.a.: Johnny Marley,Michael Gormley,Lucie Jamieso. Terry (Johnny Marley), een acht-jarige jongen uit Belfast, wordt voor de zomer naar familie op afgelegen magisch eiland aan de Ierse noordkust gestuurd. Het is een bejaard echtpaar, dat wordt achtervolgd door het verleden, zeker nu de aanwezigheid van de jongen herinneringen oproept aan een lang geleden plaatsgevonden tragedie. De zomer brengt nieuwe vriendschap en geluk, maar er is ook sprake van een dreiging; de scheiding tussen verleden en heden vervaagt. De gebeurtenissen van vroeger beginnen zich te herhalen…

SCRUBBERS 

Scrubbers 1983 You TubeScrubbers (Uitschot) is een Brits drama film uit 198 geregisseerd door Mai Zetterling met Amanda York en Chrissie Cotterill.De titel slaat op de bewoners van de Borstal-vrouwengevangenis in Engeland; op het eerste gezicht lijkt het allemaal uitschot. Maar achter het zeer ruwe taalgebruik en het obstinatie gedrag gaat heel wat verdriet schuil. Het verhaal begint wanneer het lesbische meisje Carol Howden (Amanda York) en haar vriendin, de verwarde tienermoeder Annetta Brady (Chrissie Cotterill) beiden veroordeeld wegens vergrijpen in de zogeheten kleine criminaliteit. Ze ontsnappen uit het Huis van Bewaring, omdat Annetta haar kind terug wil zien. Door een stommiteit van Carol loopt het fout en beide dames komen in de strenge Borstal-gevangenis terecht, temidden van de kijvende, vechtende en zeer achterdochtige vrouwengemeenschap aldaar. In een reeks van hartverscheurende en soms komisch-ontroerende gebeurtenissen zijn we getuige van de verwijdering tussen de twee vriendinnen, die leidt tot een tragische ontknoping.

SHEER MADNESS

sheer-madness-you-tubeSheer Madness (Friends and Husbands,Heller Wahn,Die Freundin) is een Duits-Franse televisiefilm uit 1983 geregisseerd door Margarethe von Trotta.Er waren rollen voor o.a  :Hanna Schygulla, Angela Winkler, Peter Striebeck, Franz Buchrieser, Christine Fersen, Wladimir Yordanoff, Agnes Fink,Felix Möller, Jochen Striebeck.  Ruth( (Angela Winkler) is bang voor andere mensen. Zij vindt zichzelf in de schilderkunst. Op vakantie ontmoet zij de literatuurdocente Olga,die ondanks haar huwelijk met een bekende theaterregisseur een heel zelfstandig leven leidt. Onder invloed van Olga verandert Ruth. Ze wordt zelfverzekerder en zelfbewust. Haar man Franz wil terug naar de goede oude tijd toen zijn vrouw nog stil en afhankelijk was. Ruth stelt tenslotte een daad om voorgoed van dit ‘gezeur’ af te zijn…..

SIGN OF THE FOUR THE

The sign of the four (lm Zeichen der Vier) Engelse speelfilm uit 1983 van Desmond David. Met: lan Richardson, David Healy, Thorley Walters, e.a. Jarenlang diende majoor Sholto met zijn vrienden in een Indiaase militaire gevangenis. Zij willen een juwelenschat roven, maar daarvoor moeten zij vier gevangenen loslaten en de buit met hen delen. Sholto gaat er echter in zn eentje met de buit vandoor. Dat schreeuwt om wraak.

SILKWOOD

silkwood-you-tubeSilkwood is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Mike Nichols gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Karen Silkwood de eerste “kernmartelares”.Er waren rollen voor o.a : Meryl Streep,Kurt Russell,Cher,Craig T. Nelson,Diana Scarwid,Fred Ward,Ron Silver,Charles Hallahan,Josef Sommer,Bruce McGill. Karen Silkwood (Meryl Streep), is een werkneemster bij een plutoniumfabriek in Oklahoma, die zich inzet voor de vakbond, ze ontdekt dat het bedrijf het geld boven de veiligheid van de werknemers laat prevaleren. Als enkele collega’s radio-actief besmet blijken, probeert ze de buitenwereld voor het probleem te interesseren, ook al wil de directie het in de doofpot stoppen. Nadat ze zelf diverse malen onverklaarbaar radioactief besmet is geraakt, komt zij op een even geheimzinnige wijze bij een auto-ongeluk om het leven. Ze was op weg naar een journalist van de New York Times, om hem een dossier over de gevaarlijke toestanden in de kerncentrale te overhandigen. Het dossier is na het auto-ongeluk nooit meer boven water gekomen.  Karen Silkwood Wikipedia 

SLAYGROUND

Slayground. Misdaadfilm met Peter Coyote en Mei Smith. Stone is een beroepsmisdadiger. Als hij een onervaren chauffeur in de arm moet nemen om een vluchtauto te besturen gaan de zaken verkeerd. Wat een routine-karwei had moeten zijn wordt een nachtmerrie als de auto een jong meisje aanrijdt.

SOMETHING WICKED THIS WAY COMES

Something wicked this way comes. Amerikaanse Disney-classic. Will en Jim hebben gemengde gevoelens over het komende circusbezoek aan hun woonplaats. Wanneer het circus arriveert, besluiten ze een kijkje te gaan nemen. Al gauw merken ze dat er iets niet klopt, ’s Avonds gebeuren er rare dingen: wassen beelden gaan leven, mensen die zichzelf te oud vinden worden jonger en lelijke mensen worden knap. Will en Jim snappen er niets van en gaan op onderzoek uit

STACY’S KNIGHTS

stacys-knights-you-tubeStacy’s Knights (Double Down, Gewagtes Spiel ) is een Amerikaanse filmkomedie uit 1983 geregisseerd door Jim Wilson. Er waren rollen voor o.a : Andra Millian,Kevin Costner,Eve Lilith,Mike Reynolds,Garth Howard,Don Hackstaff,Ed Semenza,Gary Tilles. Stacy Lancaster (Andra Millian) is een teruggetrokken verlegen meisje,samen met een vriendin gaat ze een weekend naar Reno. En ze ontpopt zich aan de blackjacktafel tot een waar kaart-genie. Will Bonner (Kevin Costner), een jonge Casino-kenner wordt partner van het meisje en leert Stacy alle trucs, samen vormen ze een ijzersterk duo dat flink wat winst maakt in de casino’s. Shecky de baas van een casino, wil dit laten stoppen en besluit Will om het leven te laten brengen. Stacy zint op wraak en neemt een ongeregeld groepje in dienst om de casinobazen te ruïneren.

STAR 80

star-80-you-tubeStar 80, is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Bob Fosse. Mariel Hemingway liet voor de hoofdrol van deze film haar borsten vergroten. De film is gebaseerd op het waargebeurde korte levensverhaal van Playboy-bunny Dorothy Hoogstraten, dochter van Nederlandse immigranten in Canada. Er waren rollen voor o.a : Mariel Hemingway,Eric Roberts,Cliff Robertson, Carroll Baker,Roger Rees. De 20-jarige serveerster Dorothy Stratten (Mariel Hemingway), een dromerige en ambitieuze meisje uit Vancouver, wordt door Paul Snider (Eric Roberts) ontdekt als model. Hij is een onbeduidend mannetje van lager allooi. Ze trouwt met hem en hij begeleidt haar op weg naar de top, die uiteindelijk leidt tot de status van Playmate van het jaar 1980. Maar de romance bekoelt en als blijkt dat Dorothy Stratten haar dankbaarheid niet in liefde voor Paul uit maar op een filmregisseur verliefd wordt, vermoordt hij haar in koelen bloede, waarna hij de hand aan zichzelf slaat. Dorothy Stratten Wikipedia 

STAR CHAMBER

Star chamber, Amerikaanse speelfilm uit 1983 van Peter Hyams. Met Michael Douglas. De idealistische magistraat Steve Hardin gelooft in gerechtigheid, hoewel dit geloof steeds meer onder druk komt te staan als misdadigers door procedurele fouten op vrije voeten worden gesteld. Ten einde raad vraagt hij advies aan rechter Caulfield. Deze introduceert hem bij de Sterrenkamer.

STARFLIGHT ONE

Starflight One, Amerikaanse film uit 1983 van Jerry Jameson. Met: Lee Majors, Hal Linden, Lauren Hutton, Ray Milland, Gail Strickland, George di cenzo, Robert Webber, Tess Harper, Robert Englund. Met een zeer geavanceerd vliegtuig, de „Starflight” wordt een poging gedaan om het snelheidsrecord van Californië naar Sidney te breken. Kapitein Cody Briggs, die eerst zijn twijfels had, is enigzins gerustgesteld als alles volgens plan verloopt. Maar dan gaat het mis en het vliegtuig wordt in de ruimte gelanceerd. Omdat het niet ontworpen is voor de ruimtevaart, heeft de „Starflight” slechts 48 uur de tijd om op aarde terug te keren.

STROKER ACE

Stroker Ace Coureur Stroker Ace sluit met de gegrilde-kippen-koning’ Clyde Torkle een sponsorcontract af. Als hij merkt dat hij zelf in kippekostuum reclame moet maken, doet hij zijn best om onder het contract uit te kome

SUDDEN IMPACT

sudden-impact-you-tubeSudden Impact een Amerikaanse actiefilm uit 1983 geregisseerd en geproduceerd door Clint Eastwood. Het is de vierde aflevering in ‘Dirty Harry’-reeks. Er waren rollen voor o.a : Clint Eastwood,Sondra Locke,Pat Hingle,Bradford Dillman,Albert Popwell,Paul Drake,Jack Thibeau,Michael Currie,Carmen Argenziano.De uitstekende rechercheur Harry Callahan(Clint Eastwood), die voortdurend met zijn chefs overhoop ligt vanwege zijn onorthodoxe onderzoekmethoden, wordt naar het vredig plaatsje San Paulo verbannen. Maar de hoop van zijn chefs, dat hij het daar wat kalmer aan gaat doen, wordt al spoedig de bodem ingeslagen als hij daar in een mysterieuze zaak betrokken raakt. Er vinden daar rituele moorden plaats en ‘Dirty Harry’ gaat er weer als vanouds op af.

SURVIVORS THE

the-survivors-1983-you-tubeThe Survivors is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Michael Ritchie. Met rollen voor o.a. Walter Matthau, Robin Williams, Jerry Reed, James Wainwright, Kristen Vigard, Annie McEnroe. Donald Quinelle (Robin Williams) , een succesvolle verkoper, wordt door de papegaai van zijn baas ontslagen. Op dezelfde dag ziet Sonny Paluso(Walter Matthau) zijn benzinestation in vlammen opgaan, terwijl ze hun verdriet met koffie aan het verdrinken zijn in een cafetaria komt Jack Locke (Jerry Reed) , een gemaskerde overvaller binnen, en hij dwingt de aanwezigen hun broek uit te trekken. Omdat Sonny geen schoon ondergoed aanheeft en daarom weigert zijn, broek te laten zakken, ontstaat enige verwarring. Ze maken van dat moment gebruik en weten de overvaller te overmeesteren. Dat gaat met een schotwond gepaard, en ziekenhuisopname is noodzakelijk. Deze gebeurtenis schept, een, band tussen de twee werklozen en vanaf dat moment zijn ze onontkoombaar tot elkaar veroordeeld….

THUNDER

thunder-you-tubeThunder (Thunder: één tegen allen,Drug Traffikers,Thunder I – Der gnadenlose Einzelganger ) is een Italiaans/Amerikaanse speelfilm  uit 1983 geregisseerd door Larry Ludman. Er waren rollen voor o.a : Mark Gregory,Raymund Harmstorf,Valeria Ross,Antonio Sabato,Bo Svenson . Thunder(Mark Gregory) is de enige kleinzoon van een vermaard opperhoofd. Zijn protesten tegen het vernietigen van de begraafplaats waar zijn grootvader ligt lopen stuk op de Sheriff Bill Cook (Bo Svenson), die indianen als minderwaardig beschouwt en dus niet naar, ze hoeft te luisteren. Zelfs vertrapt de politieman’ een overeenkomst tussen’Thunder’s grootvader en de toenmalige Amerikaanse president’ waardoor de grond waar de indianen begraven liggen officieel ‘indiaans’werd.’. Ook de racistische hulpsheriff Barry Henson (Raymund Harmstorf) gaat herhaaldelijk buiten zijn boekje wanneer hij probeert om Thunder over, te halen niet meer te protesteren. Na meerdere malen in elkaar geslagen te zijn, trekt Thunder zijn conclusies. Zijn enige uitweg is terugvechten.

TO BE OR NOT TO BE

to-be-or-not-to-be-you-tubeTo Be or Not to Be is een Amerikaanse speelfilm uit 1983 geregisseerd door Alan Johnson en geproduceerd door Mel Brooks. De film is een remake van de gelijknamige klassieke filmkomedie uit 1942. Er waren rollen voor o.a : Mel Brooks,Anne Bancroft,Charles Durning,Tim Matheson,José Ferrer. Op het moment dat Polen door de Duitsers bezet wordt speelt in Warschau het Bronski theatergezelschap van de aldaar,fameuze acteur Frederick Bronski (Mel Brooks) en zijn nog fameuzere echtgenote Anna (Arme Bancroft). Dit ensemble brengt een hutspot van clownsnummers, de al vermelde Nazi-revue, hoogtepunten uit Hamlet én het liedje Sweet Georgia Brown in het Pools. Anna staat op het punt een verhouding te beginnen met een jonge Poolse vliegenier (Tim Mattheson). Hij vlucht eerst naar Engeland, maar komt terug en betrekt het hele gezelschap in een spionage-affaire. De, problemen die daaruit ontstaan moeten worden opgelost door Bronski en dan begint het spel der vermommingen en onwaarschijnlijke situaties,en proberen de acteurs de Nazi’s zoveel mogelijk dwars te zitten.

TRADING PLACES 

Trading Places You TubeDe rijke Randolph (Ralph Bellamy) en Mortimer Duke (Don Ameche) discussiëren over de vraag of de klasse van een mens in hem zit of dat enkel zijn omstandigheden daarvoor zorgen. Bij wijze van weddenschap (voor één dollar) besluiten ze de proef op de som te nemen en de levens van zwerver Billy Ray Valentine (Eddie Murphy) en de arrogante Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd) compleet overhoop te gooien. Van de ene op de andere dag, laten ze Winthorpe alles afnemen en Valentine in een duur huis, garderobe en goedbetaalde baan op de beursvloer zetten. Vervolgens wachten ze af wat er gebeurt.Wanneer de twee er na een tijd achterkomen hoe de vork in de steel zit, willen ze wraak. Ze willen de Dukes een lesje leren, namelijk dat je niet zomaar met iemands leven kan sollen. Met de hulp van Ophelia een prostituee (Jamie Lee Curtis) en butler Coleman (Denholm Elliott) bedenken ze een plan om de broers te treffen waar ze dat het hardst voelen, namelijk in hun portemonnee. Mede8er Movie Link

TWO KINDS OF LOVE

Two Kinds of Love De moeder van een 13-jarige jongen is aan kanker gestorven. De verhouding met zijn vader is niet zo best, toch moet de jongen met hem verder.

UNDER FIRE

Under fire. Amerikaanse oorlogsfilm uit 1984 van Roger Spottiswoode. Met: Nick Nolte, Ed Harris, Gene Hackman, Joanna Cassidy, Alma Martinez e.a. Russell Price is een fotograaf die enorme ervaring heeft op het gebied van de oorlogsfotografie. Zijn reputatie op dat gebied wordt alleen overtroffen door zijn ongelooflijke lak aan angst. Samen met een aantal collega’s werkt Price in Tsjaad. Terwijl hij daar zijn foto’s schiet, komt Price zijn oude vriend Oates tegen. Samen staan ze midden in het oorlogsgeweld

WAIT TILL YOUR MOTHER GETS HOME

Wait Till Your Mother Gets Home! (1983-USA) Sportleraar Bob Peters wil zijn vrouw de kans geven een tijdje te werken. Daarom neemt hij tijdens de zomermaahden de zorg voor huishouden en kinderen op zich…

WARGAMES

WarGames You TubeWarGames is een Amerikaanse sciencefiction speelfilm uit 1983 geregisseerd door John Badham. Er waren rollen voor o.a : Mathew Broderick,Ally Sheedy,Dabney Coleman,John Wood,Barry Corbin.David Lightman is een zeventienjarige jongen, die woont in het Amerikaanse Seattle. Hij is computergek en brengt zijn tijd het liefst door met het spelen van computerspelletjes. Alhoewel David erg intelligent is, doet hij niet erg zijn best op school. Zijn rapportcijfers lijden daar echter geenszins onder, want hij heeft een slimme manier gevonden om met zijn eigen computer thuis in te breken in de schoolcomputer en zodoende zijn cijfers nu en dan wat aan te passen. Wanneer David, per toeval, zichzelf toegang heeft weten te verschaffen tot het computersysteem van de Amerikaanse defensie en met zijn eigen computer het sein geeft tot het startklaar maken van de lancering van de in Amerika opgestelde atoomraketten, is hij in de veronderstelling dat het hier een nieuw computerspelletje betreft.

WINTER OF OUR DISCONTENT THE

the-winter-of-our-discontent-you-tubeThe winter of our discontent (Wintertij van tegenzin) is een Amerikaanse tv-film uit 1983 geregisseerd door Waris Hussein naar een roman van John Steinbeck.  Er waren rollen voor o.a :Donald Sutherland,Teri Garr,Tuesday Weid,Richard Masure.Ethan Hawley , een man van middelbare leeftijd, is niet tevreden meer met zijn leven. Hij wijt dit aan het feit dat hij slechts bediende is in de kruidenierswinkel die ooit in het bezit van zijn familie was. Hij probeert de zaak terug te kopen om zo zijn geestelijk evenwicht weer te vinden. De bank wil hem het geld lenen onder voorwaarde dat hij zijn beste vriend Danny Marullo overhaalt om zijn huis te verkopen aan een projectontwikkelaar, om er een winkelcentrum te kunnen bouwen. Danny weigert en Ethan ontdekt dat Marullo illegaal in het land verblijft,en komt voor een morele keuze te staan.

WOMAN WHO WILLED A MIRACLE

the-woman-who-willed-a-miracle-you-tubeThe woman who willed a miracle (May Lemke en het wonder,Het wonder van May) is een Amerikaanse film geregisseerd door Sharron Miller gebaseerd op het ware verhaal van de familie Lemke. In Nederland werd de documentaire in 1984 door de NCRV uitgezonden. De in Amerika met vier Emmy Awards bekroonde produktie gaat over mevrouw May Lemke, aan wie de zorg wordt toevertrouwd van de zwaargehandicapte en door de artsen opgegeven baby Leslie. Met bovenmenselijke inspanning, eindeloos geduld en met steun van haar man lukt het May uiteindelijk het onmogelijke waar te maken. Leslie blijft niet alleen in leven, maar ontwikkelt ook zijn verstandelijke vermogens en groeit uit tot een talentvol pianist.

YELLOWBEARD

Yellow Beard (Geelbaard en de piraten) Amerikaanse speelfilm uit 1983 van Mei Damski. In de hoofdrollen: Graham Chapman, Peter Boyle, Marty Feldman e.a. (Originele versie met tweetalige ondertiteling.) In 1687 kaapt piratenkapitein Geelbaard het schip van kapitein El Nebuloso en maakt zich meester van een lading goudstaven. Hij verbergt de schat op een Caraïbisch eiland. Geelbaard wordt echter door zijn eigen, luitenant verraden en vervolgens veroordeeld tot 20 jaar opsluiting. Als hij weer vrij komt ontdekt hij dat hij een zoon heeft die werd opgevoed door Lord Lambourn

YENTL

Yentl. Amerikaanse dramatische muziekfilm van Barbra Streisand met in de hoofdrollen Barbra Streisand en Amy Irving. Omstreeks 1900 – een Joodse gemeenschap in Oost-Europa: Yentl, een jonge vrouw, vermomd zich als jongen en weet zo de mannelijke studentenwereld binnen te dringen. Ze is een briljant student maar de problemen komen als ze verliefd word.

ZELIG

Zelig Amerikaanse gespeelde documentaire uit 1983. Met: Woody Allen, Mia Farrow, John Buckwalter, Marvin Catinover, Swerdlow. Regie: Woody Allen. Op het eind van de jaren twintig trad Leonard Zelig op. Bekende Amerikanen kijken door middel van oude filmbeelden op deze man terug. Een opmerkelijke man, die zich volledig aan zijn omgeving kon aanpassen. Als hij bij negers was werd hij zwart, als hij bij dikke mensen was werd hij ook dik. Voer voor psychiaters uiteraard. Zijn zaak krijgt enorme aandacht, maar in deze roes begint Zelig dingen te doen, die hij zich achteraf niet meer kan herinneren. Zijn publiek laat hem vallen als een baksteen, maar Zelig zou Zelig niet zijn als hij ook dit dieptepunt wist te overwinnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s