1987 Overleden

Douglas Sirk

douglas-sirk-you-tubeOp 14 februari 1987 overleed op 86-jarige leeftijd,de in Duitsland als Detlef Sierck geboren Amerikaanse filmregisseur Douglas Sirk in het Zwitserse Lugano. Hij gold als één van de meesters van de melodramatische Hollywoodfilm Sirk startte zijn carrière als theaterregisseur in Hamburg, Bremen en Chemnitz. Hij regisseerde voornamelijke stukken van Brecht. Na de machtsovername door de nazi’s werd het hem onmogelijk ongehinderd theaterproducties te brengen, te meer daar hij bekend stond als ‘links. In 1934 nam hij daarom een aanbod aan van de Duitse filmmaatschappij UFA om als contractregisseur op te treden voor speelfilms als ‘Zu neven Ufern’ en ‘La Habanera’, waarmee hij Zarah Leander wereldberoemd maakte. Direct na het beëindigen van de opnamen verliet hij met zijn joodse vrouw, de actrice Hilde ; Jary, Duitsland en kwam via de Canarische Eilanden en Parijs in 1939 in de Verenigde Staten aan. Daar veranderde hij zijn naam in Douglas Sirk. In de VS draaide hij in 1942 zijn eerste Amerikaanse film: ‘Hitler’s Madman’, over Heyd’rich en de vernietiging van Lidice. Twee jaar later kwam zijn doorbraak met ‘Summer Storm’, naar Tsjechov’s ‘Een Drama op de Jacht. In de eerste jaren na de oorlog maakte hij onder meer ‘A Scandal in Paris’, ‘Lured’ en ‘Shockproof’. Daarop volgden voor Universal zijn meest succesvolle speelfilms, zoals ‘All I Desire’, ‘There’s Always Tomorrow’, ‘Written on the Wind’, ‘Magnificent Obsessions’, ‘A Time to Love and a Time to Die’, ‘The Tarnished Angels’, ‘All That Heaven Allows’ en ‘Imitation of Life’. Latere sterren als Rock Hudson, Tony Curtis, Jane Wyman, Barbara Stanwyck en Robert Stack werden door Sirk’s Amerikaanse produkties bekend. In 1959 keerde Sirk naar Europa terug en vestigde hij zich in Zwitserland.

Buddy Rich

Buddy Rich You TubeOp 2 april 1987 overleed op 69- jarige leeftijd de Amerikaanse jazz drummer Buddy Rich  in een ziekenhuis in Los Angeles, als gevolg van een hersenbloeding. Zijn carrière omspande 50 jaar en hij speelde met alle grote Amerikaanse big bands, waaronder de bands van Bunny Berigan, Artie Shaw, Tommy Dorsey en Harry James en later had hij zijn eigen band de Buddy Rich Band, de eerste daarvan werd in 1945 gefinancierd door Frank Sinatra. De techniek van Rich was’ fenomenaal. Hij kon de meest ingewikkelde drum solo’s slaan, waarin geen enkel figuur tweemaal voorkwam, ook al duurde zo’n solo tien minuten. Het bekkenwerk van Rich was van een briljante doorzichtigheid, terwijl hij met uitsluitend zijn linkerhand, meer wist te doen, dan andere drummers met twee. Rich was een volbloed showman, maar zijn showwerk ging; nimmer ten koste van de kwaliteit.

Martinius Adrianus Beek

Martinus Adrianus Beek You TubeOp 31 juli 1987 overleed op 78 jarige leeftijd de theoloog prof. dr. M.A. Beek. Beek was van 1946 tot 1975 hoogleraar Hebreeuws en Hebreeuwse oudheden, uitleg van het Oude Testament en geschiedenis van de Israëlietische godsdienst aan de Universiteit van Amsterdam. Beek werd geboren in Ommen en groeide op in Kampen. Hij studeerde theologie aan de Rijksuniversiteit te Leiden. In 1935 promoveerde hij opeen proefschrift over de historische achtergronden en literaire ontwikkeling van net boek Daniël. Van 1934 tot 1937 was Beek hervormd predikant in Anloo. Daarna werkte hij zes jaar als predikant van de vrijzinnige hervormden in Groningen. In die tijd was hij twee jaar docent laat-joodse letterkunde aan de Rijksuniversiteit in die stad, totdat hii op last van de Duitsers werd ontslagen. Nadat hij drie jaar als predikant had gewerkt in Enschede, werd hij in 1946 hoogleraar in Amsterdam.

Clarence Brown

Op 17 augustus 1987 overleed op 97 jarige leeftijd de Amerikaanse filmregisseur Clarence BrowN in een ziekenhuis in Santa Monica, Californië, overleden. Hij was al lange tijd ziek.  Brown werd op 10 mei 1890 in Clinton, Massachusetts, geboren. Van 1915 tot 1920 was hij eerst assistent van de Franse meester in stomme films Maurice Tourneur, met wie hij onder meer ‘De laatste der Mohicanen’ (1920) draaide. Hij ontwikkelde zich tot een van de vooraanstaande regisseurs van Hollywood en werd de man die de thans legendarische Greta Garbo haar grote doorbraak liet maken in ‘Het Vlees en de Duivel’ (1927). Hij maakte daarna nog zes films met de Zweedse ster.Vermaarde films van Brown zijn onder meer ‘Anna Karenina’ . (1935), ‘The Yearling’ (1946) en ‘Intruder in the Dust’ (1949). Brown heeft in zijn bijna veertig jaar durende carrière 52 films gemaakt. Hij kreeg zes Oscar-nominaties: voor ‘Anna Christie’ (1930), Romance’ (1930), ‘A Free Soul’ (1931), ‘The Human Comedy’ (1943), ‘National Velvet’ (1944) en ‘The Yearling’ (1946).

Shichirō Fukazawa

Op 18 augustus 1987 overleed op 73 jarige leeftijd de Japanse schrijver Shichirō Fukazawa. De romanschrijver, die als vrijzinnig en non-conformistisch bekend stond, werd door zijn aangenomen zoon Mitsuo in zijn woning op het platteland dood aangetroffen, en overleed vermoedelijk aan de gevolgen van een hartstilstand. Shichirō Fukazawa zijn, bekendste roman ‘Narayama bushiko’ (de ballade van Narayama) lag ten grondslag lag aan de gelijknamige film van de Japanse regisseur Shohei Imamura. De ballade van Narayama werd in tien talen vertaald. De roman gaat over het leven van arme boeren in de bergen van het noorden van Japan en speelt zich afin de 19de eeuw.’ Daarin wordt onder andere het toenmalige gebruik beschreven waarbij de oudste zoon zijn nutteloos geworden ouders achter laat op een berg wanneer zij de leeftijd van 70 jaar hebben bereikt.

Wim Polak

Wim Polak You TubeOp 7 oktober 1987 overleed Wim Polak op 69-jarige leeftijd tijdens een verblijf in Israël. Polak had een lang actief politiek leven achter de rug.  In 1965 werd hij voor de Partij van de Arbeid lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Hij bleef dat tot 1966, maar beerde in 1971 in de raad terug lot 1982. In die tijd was hij ook drie jaar lid van het college van B en W.Na het vertrek van Irene Vorrink uit het college in 1979 nam Wim Polak in 1979 haar plaats in. Hij beheerde de portefeuille van kunstzaken. Anderhalf jaar na zijn vertrek uit raad en college werd Polak in januari 1984 voorzitter van de Amsterdamse kunstraad. In januari van 1987 werd Wim Polak getroffen door een hartaanval.

John Rolink

John Rolink You TubeOp 26 november 1987 overleed op 65 jarige leeftijd John Rolink  in zijn woning in Santpoort. Dokter Rolink, was één van de eerste artsen die zich in Nederland met sportgeneeskunde bezig hield. De laatste vier en een half jaar van zijn leven was hij bedlegerig doordat hij na afloop van de wedstrijd Ajax – NEC door een hersenbloeding was getroffen. Rolink was veertien jaar clubarts van Ajax, en hij was zich bewust van zijn reputatie. „Ja, ik weet dat ze mij een spuiter noemen”, gaf Rolink, pionier op het gebied van de sportgeneeskunde, in 1977 in een interview toe. „Rolink smeet met medicijnen, dat is een naam die je niet snel kwijt raakt. John Rolink begon zich in de jaren vijftig als een der eerste artsen in Nederland het lot van (geblesseerde) sportmensen aan te trekken toen wielrenners als Ab Geldermans hem consulteerden in zijn Velsense praktijk. Later volgden vedetten als Ard Schenk en Peter Post. „Die mensen konden met hun problemen op medisch gebied alleen terecht bij verzorgers en mecaniciens die zo half en half als dokter optraden”, aldus Rolink in 1977. „Medische begeleiding in de sport werd toen door allerlei randfiguren gedaan (…). In de medische wereld waren heel wat mensen die de bemoeienis met sportlieden maar flauwekul vonden. Er was van die zijde gewoon een gebrek aan interesse”. Rolink had wél interesse, of het nu zwemmers, schaatsers, wielrenners, kano’ers, judoka’s of voetballers betroffen. De geboren Oldenzaler was jarenlang de bekendste sportarts van Nederland, onder meer dank zij het feit dat hij vijftien maal actief was in Olympia’s Ronde van Nederland. Zijn landelijke bekenheid ontleende John Rolink evenwel aan zijn periode bij Ajax, waar hij, opnieuw als een ‘der eersten, niet schroomde de injectiespuit te gebruiken en dat ook volmondig toegaf.

Jascha Heifetz

Jascha Heifetz You TubeOp 10 december 1987 overleed op 86-jarige leeftijd Jascha Heifetz, in een ziekenhuis in Los Angeles (VS) . De vioolvirtuoos die van Pools-Russische afkomst werd in 1901 geboren in de Russische stad Vilna, hij was één der grootste violisten aller tijden. Muziekkenners prezen hem om de ‘sublieme rijkdom’ en technische volmaaktheid van zijn spel. Zijn techniek en zijn dichterlijk vermogen bij het vertolken van de grootste componisten kregen in de hele wereld de hoogste lof. Zijn vader die ook violist was, gaf zijn zoon de eerste lessen toen deze drie jaar was. Twee jaar later trad Jascha voor het eerst in het openbaar op en het 5-jarige wonderkind verbaasde het publiek met zijn mooie vioolspel. Na zijn studie op de muziekschool van Vilnius, werd hij als jongste toegelaten tot de klas van de legendarische vioolpedagoog Leopold Auer op het Keizerlijke Conservatorium in St. Petersburg, het huidige Leningrad. Zijn medestudenten waren de later eveneens beroemd geworden kunstenaars Efrem Zimbalist, Mischa Elman en Nathan Milstein. In 1957 werd hij Commandeur in het Franse Legioen van Eer en hij kreeg voor zijn plaatopnamen een Grammy Award. Na het begin van de jaren zeventig trad Heifetz nog maar zelden op. Als hij tot een optreden besloot, vroeg hij er een enorm honorarium voor. Zijn laatste concert gaf hij in 1972 met het Philharmonisch Orkest van Los Angeles, hij was een violist die zijn leven begon en eindigde als een legende.

Advertenties